Олег Протасов: «Додаткових коштів на боротьбу з COVID-19 УЄФА не виділяє»

Лише на тестування арбітрів на коронавірус УАФ витратить близько двох мільйонів гривень.

Наприкінці квітня стало відомо, що УЄФА своїм рішенням дозволив національним асоціаціям використовувати щорічні виплати союзу в рамках програми «Хет-трик» на подолання наслідків COVID-19. Використання коштів у межах програми завжди мало виключно цільовий характер, і ці гроші спрямовувалися на конкретні напрямки та заходи, які реалізує, в даному випадку, Українська асоціація футболу. Однак виникнення пандемії та призупинення активного футбольного життя внесло свої корективи.

— Ми вже неодноразово пояснювали, що кошти, про які йде мова, не є додатковими виплатами від УЄФА, — розповів перший віце-президент УАФ Олег Протасов журналістам. — У відповідній постанові УЄФА ви не знайдете слів «додатково виділяються» щодо цих коштів. Це гроші, які кожна національна асоціація отримує в рамках програми «Хет-трик» УЄФА на реалізацію затверджених раніше програм.

— Можете уточнити, на які саме напрямки зазвичай УАФ використовує ці кошти?

— Це не є секретом і ця інформація вже не раз з’являлася як на сайті УАФ, так і в соціальних мережах. Програма «Хет-трик» передбачає діяльність національних асоціацій за наступними напрямками: фінансування зборів і матчів юнацьких збірних, дитячо-юнацький футбол, соціальна діяльність, освітні програми, розвиток інфраструктури, організація футбольних заходів за участі дітей та підлітків, розвиток жіночого футболу, арбітраж і адміністративні витрати.

Між іншим, під час пандемії ми суттєво зменшили витрати саме на забезпечення діяльності адміністрації УАФ.

Зрозуміло, що запровадження карантину й наслідки пандемії для футболу, повний масштаб яких стане зрозумілий лише згодом, внесли й ще вноситимуть свої корективи й надалі. Тому діяльність і плани УАФ та інших національних асоціацій по всім цим напрямкам будуть коригуватися. І, розуміючи це, УЄФА дозволив кожній національній асоціації, не лише УАФ, використати частину коштів програми «Хет-трик» на подолання наслідків пандемії. Але, повторюся, це не додаткові кошти. Ми можемо лише перерозподілити їх у межах допомоги від УЄФА. І якщо частина фінансового траншу буде використана на боротьбу з наслідками пандемії, то решта коштів підуть на цільове фінансування затверджених раніше проектів, які будуть реалізовані після відновлення повноцінного футбольного життя в Україні.

— Чи зменшилося під час пандемії фінансування УАФ своїх регіональних осередків?

— Ні. Як відомо, цього року УАФ удвічі збільшила допомогу регіональним асоціаціям.  Зараз кожна з них щомісячно отримує 100 тис. грн. На рік це 1,2 млн грн, а для всіх регіональних асоціацій сума на рік становить близько 30 млн грн.

Згідно з рішенням Виконкому УАФ, частина цих щомісячних виплат також може бути використана нашими колегами в регіонах для подолання наслідків COVID-19. Але говорити про конкретний відсоток цих видатків і напрямки поки зарано, оскільки карантин ще триває.

Також зазначу, що згідно медичного протоколу, затвердженого МОЗ України, тестування арбітрів та спостерігачів арбітражу на коронавірус мало би лягати на плечі клубів. Але за проханням УПЛ та ПФЛ ці витрати фінансує Українська асоціація футболу. З урахуванням продовження карантину до 31 липня, УАФ витратить на тести для арбітрів та спостерігачів арбітражу мінімум два мільйони гривень. Уже зараз на це ми витратили близько півмільйона гривень. І тестування ще будуть продовжуватися.

Також, нагадаю, УАФ уже не один рік фінансує арбітраж у першій та другій лігах. На це витрачається біля шести з половиною мільйонів гривень за сезон. І зараз клуби після поновлення змагань у першій лізі не будуть нести фінансових витрат на арбітраж — це й надалі продовжить оплачувати УАФ.

У будь-якому випадку нам потрібно буде відзвітуватися перед адміністрацією УЄФА, як ми витратимо надані кошти. Тому не хотілося б чути спекуляції на цю тему, маніпулювання фактами та інформацією. Ми в УАФ чудово розуміємо, в якій складній ситуації опинилася і наша країна, і весь український футбол. Тому УАФ максимально опікується змаганнями в УПЛ та ПФЛ, а також 21-ю національною збірною, що знаходяться під нашою опікою. І я хотів би закликати всю футбольну спільноту України об’єднатися в цей непростий час. Разом ми переможемо найскладніші негаразди!

НОВИНИ ПО ТЕМІ
23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

13.03.2024 13:17

Комітет арбітрів УАФ проводить у Львові навчально-тренувальний збір для арбітрів-жінок

У Львові відбувається навчально-тренувальний збір арбітрів-жінок, який...

Підписатися на новини