Липень. Хроніка подій: прогрес студентів, успіх пляжників, срібло паралімпійців та рішення про збільшення складу УПЛ

Більшу частину липня 2019 року клубні українські команди готувалися до нового сезону. Водночас Виконком УАФ саме цього місяця затвердив важливе рішення, яке безпосередньо стосується елітного дивізіону чемпіонату України. Кількісний склад Прем’єр-ліги буде збільшено у два етапи, починаючи з наступного турніру.

Гарячим видався другий літній місяць і для декількох збірних команд. Зокрема, студентська команда виступила на Універсіаді в Італії, пляжники — у кваліфікації Євроліги, а паралімпійська збірна — на чемпіонаті світу.

3 липня. У португальському місті Назаре збірна України з пляжного футболу розпочала свій виступ у відбірному етапі Євроліги-2019. Підопічні Євгена Варениці у своєму дебютному матчі в чудовому стилі здобули вольову перемогу над швейцарцями — 7:5.

5 липня. На ювілейній, 30-й літній Всесвітній універсіаді українська футбольна збірна стартувала з поразки. Господарі-італійці виявилися сильнішими — 2:0.

6 липня. У другому турі групового турніру відбору Євроліги українські пляжники зазнали поразки від господаря змагань, команди Португалії, — 1:3.

7 липня. Після програшу португальцям хлопцям Євгена Варениці було необхідно перемагали поляків, і вони досягли мети — 1:0. Із шістьма очками у трьох турах синьо-жовті посіли друге місце у групі 1 та кваліфікувалися до Суперфіналу Євроліги, який проходитиме 5—8 вересня в португальському місті Фігейра-да-Фош.

7 липня. Студентська збірна України перемогла Мексику з рахунком 1:0 та здобула путівку до 1/4 фіналу Універсіади. Перше місце у групі з трьох учасників посіли італійці, а команда Анатолія Бузніка фінішувала на другому, також прохідному рядку.

8 липня. У Будинку футболу відбулося розширене засідання Комітету стратегічного розвитку футболу УАФ за участі представників УПЛ, ПФЛ і ДЮФЛУ.

Комітет розглянув питання програми підготовки впровадження системи відеоповторів (VAR), проекти збільшення кількості учасників української Прем’єр-ліги й реформування дитячого та юнацького футболу України.

9 липня. Українським студентам, які захищали спортивну честь країни у футбольному турнірі Всесвітньої універсіаді, довелося розпрощатися із мрією про медалі. Представники Бразилії виявилися більш вдалими, і, хоча першими пропустили, все-таки дотисли синьо-жовтих наприкінці чвертьфінальної зустрічі — 2:1, відправивши їх до «втішного» турніру за 5—8 місця.

10 липня. Відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу, на якому було прийнято кілька важливих рішень, Зокрема, члени Виконкому підтримали проект змін до Регламенту української Прем’єр-ліги, що регулюють процедуру впровадження системи VAR на матчах чемпіонату. Передбачається, що система відеоповторів (VAR) буде використовуватися в режимі офлайн на матчах УПЛ протягом першого кола змагань сезону-2019/2020.

Також вирішено розширити склад Всеукраїнських змагань серед команд клубів УПЛ у сезоні-2020/2021 до 14-ти клубів та в сезоні-2021/2022 — до 16-ти клубів. Пізніше такий принцип ротації було підтверджено Загальними зборами учасників УПЛ.

11 липня. Студентська збірна України вдало провела півфінальний поєдинок турніру за 5—8 місця Всесвітньої універсіади. Синьо-жовті завдяки голу в компенсований час перемогли команду Ірландії — 2:1.

13 липня. Збірна України серед студентів завершила свої виступи на Всесвітній універсіаді в Італії, фінішувавши шостою. Ігровий час зустрічі з командою Південної Кореї завершився внічию (1:1), а в серії 11-метрових точнішими були суперники підопічних Анатолія Бузніка.

Як зазначив в інтерв’ю наставник синьо-жовтих, «не все вийшло так, як хотілося, хоча збірна України заслуговувала на те, аби грати в головному фінальному квартеті, де розігрувалися місця з першого по четверте… Накопичений на Універсіаді міжнародний досвід, переконаний, обов’язково стане українським футболістам у пригоді».

15 липня. Урочистості з нагоди 125-річчя українського футболу відбулися у Львові. Як зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, вітаючи львів’ян та гостей міста зі святом, «неймовірна гостинність, віддані патріоти й неповторна футбольна атмосфера є візитівкою міста Лева в Європі й усьому світі. Національна збірна завжди знаходить тут надзвичайну підтримку, яка допомагає синьо-жовтим здобувати важливі перемоги, а неприступною «Ареною Львів» пишається вся футбольна Україна!»

У рамках свята відбувся товариський матч між ветеранами львівських «Карпат» та збірної України, в якому господарі святкували успіх — 1:0.

16 липня. Президент України Володимир Зеленський і президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко взяли участь у церемонії відзначення гравців і тренерів юнацької збірної України U-20 — чемпіонів світу-2019.

«Я пишаюся тим, що живу з вами в одній країні, в один час. Держава для вас, спортсменів, замало робила. Ми хочемо змінити це — ставлення і до вас, і до спорту», — заявив Володимир Зеленський.

16 липня. У Києві стартував семінар на тему «Сталий розвиток футболу для українського суспільства як результат проектів УЄФА GROW».

На захід завітали координатор програм УЄФА з розвитку масового футболу та проекту УЄФА GROW Ігор Янкович, представники футбольних асоціацій Білорусі й Румунії, що прибули до України перейняти чи поділитися досвідом реалізації програми УЄФА, яка включає в себе розвиток аматорського, дитячого, жіночого футболу, футболу для людей з інвалідністю та ветеранів.

19 липня. Паралімпійська збірна України завершила свої виступи на чемпіонаті світу в Іспанії. У фінальному матчі синьо-жовті поступилися команді Росії (1:3), здобувши в підсумку срібні наророди.

24 липня. У Португалії завершився чемпіонат Європи з футзалу серед університетів, у якому взяли участь три українські команди.

За підсумками змагань синьо-жовті вибороли два комплекти медалей. Чоловіча збірна ХНУ ім. Каразіна стала срібним призером, а жіноча збірна НПУ ім. Драгоманова здобула бронзові нагороди.

26 липня. Виконавчий комітет Української асоціації футболу затвердив систему обміну команд між лігами за підсумками сезону-2019/2020. Остання команда Прем’єр-ліги напряму вибуває до ПФЛ, три кращі клуби першої ліги отримають прямі путівки до УПЛ.

27 липня. У Мадриді завершився чемпіонат Європи серед студентських команд. У жіночому турнірі Україну представляла збірна Харківської державної академії фізичної культури. У підсумку наші дівчата посіли третє місце.

28 липня. В Одесі відбувся поєдинок за Суперкубок України-2019. «Динамо» здобуло вольову перемогу над «Шахтарем» (2:1).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

Підписатися на новини