Лучано Лучі: «Знання й віддача українських арбітрів у роботі дають привід для оптимізму»

Голова суддівського комітету Федерації футболу України Лучано Лучі розповів для офіційного сайту ФФУ про роботу арбітрів Прем'єр-ліги на тренувальному зборі, що завершився в Туреччині.

— Пане Лучі, яким буде ваш підсумок роботи арбітрів у Белеку?

— Що нам потрібно було зробити, так це перевірити їхні технічні та теоретичні знання напередодні офіційних матчів чемпіонату, який відновлюється вже 23 лютого. З упевненістю можу заявити, що арбітри проявили себе з найкращого боку, особливо це стосується теоретичної частини роботи.

І ще один дуже важливий момент полягає в тому, що ми плідно попрацювали в плані вивчення роботи системи VAR, яка, сподіваюся, незабаром прибуде до України.

— У сезоні-2019/2020 VAR частково запрацює в Прем'єр-лізі?

— Усе залежить від дати прибуття обладнання. Після чого є обов'язкові кроки, яких вимагає від нас ФІФА й які ми маємо зробити. Головний футбольний орган буде перевіряти нашу роботу кожні три місяці. Ми повинні готувати відеоматеріали й брати їх із конкретних моментів, які матимуть місце в українському чемпіонаті. Наразі я не можу назвати точну дату, коли система VAR запрацює в Україні. Я тільки можу вірити й сподіватися, що це станеться в найближчому майбутньому.

— Чи пишаєтеся ви тим, що українська жіноча бригада арбітрів працюватиме на чемпіонаті світу?

— Безумовно. Хоча для нас це не сюрприз, оскільки Катерина Монзуль не перший рік працює на поєдинках найвищого рівня. За останні вісім років вона брала участь у всіх заходах подібного плану, організованих ФІФА.

— Можете спрогнозувати, коли на такого роду змаганнях ми побачимо арбітрів-чоловіків?

— УЄФА — вимоглива організація, але, думаю, ми вже дуже близькі до цього. В європейському футболі зараз відбувається зміна поколінь. Тому є надія в найближчому майбутньому побачити позитивні для нас зміни.

— Перед поновленням чемпіонату ви спокійні за своїх підопічних?

— Абсолютно. З огляду на те, як усі попрацювали в Туреччині, я вірю в хлопців і дівчат.

— Коли ви були арбітром, вимоги до суддів були такими ж жорсткими?

— У мої часи все було по-іншому. Футбол постійно еволюціонує, він став набагато швидшим. Сьогодні вимоги до арбітрів значно вищі. Зараз рефері, перш за все, повинен бути атлетом, інакше навіть нема про що розмовляти. Нинішній суддя має постійно дотримуватися високого рівня концентрації під час проведення поєдинку, тому що ігрова ситуація на полі змінюється щосекунди.

— Було б цікаво почути вашу думку щодо того, хто зараз, якщо можна так сказати, є лідером серед українських арбітрів.

— Відмінні перспективи в Миколи Балакіна, Дениса Шурмана, Віктора Копієвського. У них є всі дані, щоб у майбутньому гідно представляти Україну на міжнародній арені. Але я в жодному разі не скидаю з рахунку досвідченіших арбітрів, таких, як Анатолій Абдула, Костянтин Труханов, Євген Арановський, Ярослав Козик, Віталій Романов, Юрій Можаровський... Просто це два різні покоління.

— Хто для вас зараз є прикладом серед європейських рефері?

— Там, як я говорив вище, нині відбувається зміна поколінь. Серед вікових хлопців виділяються італійці Джанлука Роккі, Даніеле Орсато, турок Джюнейт Чакир, словенець Дамір Скоміна, голландець Бйорн Куйперс, серб Мілорад Мажич. Усі вони відносяться до тих рефері, яке незабаром закінчать свою професійну діяльність.

Логічно, що їм на зміну прийде молодь. Дехто з представників нового покоління вже близький до того, щоб потрапити до європейського топ-списку. До таких я б відніс Клемана Тюрпена (Франція), Карлоса Дель Серро Гранде (Іспанія), Якоба Келлета (Данія).

— Як зараз виглядає ситуація зі здоров'ям Сергія Беккера?

— Практично це був наш асистент номер один. Шкода, що так сталося. У Сергія були хороші навички та здібності для роботи. Беккеру ще не виповнилося й сорока. Ми всі були приголомшені. Ми зробили все можливе, щоб допомогти йому. Причому зроблено це було негайно. Керівництво ФФУ виконало відмінну роботу. У фінансовому плані зроблено все, що було потрібно. У найкоротший термін Сергію було надано найкраще лікування.

Хотів би подякувати й грецьким медикам за їхній професіоналізм. Вони, можна сказати, врятували людині життя. Ми продовжуємо стежити за тим, як проходить реабілітація Беккера, і в майбутньому спробуємо залучити його до технічної роботи в суддівському корпусі, запропонувавши посаду інструктора асистентів арбітра.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.11.2021 10:35

Один із найкращих у минулому арбітрів світу Нікола Ріццолі став куратором підготовки українських рефері

17 листопада в Будинку футболу відбулося засідання Виконавчого комітет...

05.11.2021 10:00

Українська асоціація футболу подовжила контракт із головою комітету арбітрів Лучано Лучі

Італійський фахівець Лучано Лучі очолює Комітет арбітрів УАФ із 2015 р...

24.08.2021 00:06

Офіційно. Автомобіль, в якому перебував голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, потрапив у ДТП

23 серпня о 15.45 у Дарницькому районі м. Києва сталася ДТП, в якій по...

Підписатися на новини