Андрій Павелко: «Не проведемо реформи – втратимо наступне футбольне покоління»

Президент Федерації футболу України на брифінгу за підсумками чергового засідання Виконкому ФФУ, який 15 липня пройшов у Будинку футболу, відповів на запитання журналістів і розповів про ключові рішення Виконавчого комітету.

На початку свого спілкування з представниками ЗМІ президент ФФУ висловив співчуття у зв’язку з терористичним актом, який у четвер стався у Ніцці. «Увесь світ зараз об’єднаний у боротьбі з тероризмом, і український народ та футбольна громадськість нашої країни приєднуються до слів скорботи», - відзначив Андрій Павелко.

Сміливість Шевченка

За словами президента ФФУ, члени Виконкому одноголосно підтримали кандидатуру Андрія Шевченка на посаду головного тренера збірної, а Мирона Маркевича – як голову Комітету національних збірних команд. «Гадаю, що кожен член Виконкому багато думав, перш ніж віддати свій голос за кандидатуру Андрія Шевченка. Свою думку стосовно майбутнього призначення Андрія Миколайовича висловив і Мирон Маркевич. І саме його бачення подальшого розвитку головної команди країни й стало особисто для мене певною мірою визначальним. Доводилося також чути застереження, але, гадаю, 34-х членів Виконкому, котрі сьогодні голосували за Андрія Шевченка та є фахівцями у різних галузях, не можна звинуватити у бажанні комусь догодити чи працевлаштувати. Мені особисто сьогодні дуже хотілося, щоб кожен, хто голосував, приймав це рішення розумом і серцем. Якби рішення не було прийняте, найближчим часом піднімалося б питання по іншим кандидатурам. Але впевненість Шевченка та його бажання взяти відповідальність на себе зіграли свою роль. Рішення, щодо призначення нового головного тренера обговорювалося довго, але приймалося дуже зважено», - підкреслив президент ФФУ.

Що стосується термінів контрактів із новим головним тренером та його помічниками, то угоди будуть підписані за схемою «2+2». Саме через два роки Виконком ФФУ, оцінивши результати та перспективи розвитку національної збірної, буде приймати рішення стосовно їх пролонгації.

«Ми розуміємо, наскільки важливим є досвід провідних футбольних держав, і впевнений, що ми не помилилися з вибором, - відзначив президент ФФУ, коментуючи призначення помічників Андрія Шевченка, якими стали Рауль Ріанчо, Мауро Тассотті та Андреа Мальдера. – Синергія цих фахівців буде спрямована на досягнення результатів головною командою країни».

Чіткий план – запорука успіху

Детально президент ФФУ зупинився на реформах, які вже запроваджується в українському футболі. «Після незадовільного виступу на Євро ми повинні визнати, що всі попередні зусилля з розвитку українського футболу очевидно недостатні і вимагають серйозного осмислення. Потрібно чесно сказати собі: якщо зараз не зайнятися необхідними реформами, ми ризикуємо втратити наступне футбольне покоління. Потрібно організовуватися та виробляти єдиний план розвитку нашого футболу на найближчі роки. Ми не можемо жити без подальшого плану дій, вирішуючи лише ситуативні завдання. У зв'язку з цим, за моєю ініціативою Виконком затвердив створення в структурі Федерації Комітету стратегічного розвитку футболу. Основні цілі якого - комплексний аналіз всіх процесів, що відбуваються у світовому та українському футболі, розробка рекомендацій з усіх напрямків і створення механізмів реалізації програм у співпраці з кожним нашим підрозділом.

Першочергове завдання Комітету - розробка положень інфраструктурної Стратегії-2020 і Стратегії розвитку українського футболу до 2030 року, які будуть спрямовані на виховання нового покоління українських футболістів, готових вирішувати високі турнірні завдання».

Новостворений комітет очолив Андрій Павелко. За його словами, до співпраці над «Планом Маршала» для українського футболу будуть запрошені як кращі вітчизняні фахівці, так і спеціалісти з-за кордону. Сама програма буде відповідати українським реаліям, хоча в ній і буде використано досвід країн, які вже проходили цей етап та мали високий коефіцієнт корисної дії від подібних напрацювань.

Шлях до успіху – поліпшення інфраструктури

Ще одним кроком на шляху до реформування українського футболу стало прийняття рішення, необхідного для реалізації проекту з будівництва в Україні заводу з виробництва штучних полів. У якості партнера Виконком обрав німецьку компанію «Політан» - одного зі світових лідерів у своїй галузі, яка має статус «Прем'єр-партнер ФІФА». «Кілька днів тому у Будинку футболу відбулася презентація цієї компанії, - відзначив Андрій Павелко. - «Політан» встановить та налагодить у нас найсучасніше обладнання. Сам завод з'явиться у Бориспільському районі Київської області і почне виробництво вже на початку наступного року. Федерація футболу України стане першою у світі, яка матиме власний завод із виробництва штучного покриття для футбольних полів. Завдяки цьому заводу буде впроваджена ініційована мною на конгресі «Стратегія розвитку ФФУ-2020», яка має на меті спорудження в Україні 50 стадіонів і 2 500 футбольних майданчиків», - розповів Андрій Павелко.

Боротьба за «Арену Львів»

Не обійшов увагою президент ФФУ і проблему з дискваліфікацією українських стадіонів. За словами Андрія Павелка, Федерація продовжує працювати над тим, аби «Арена Львів» повернулася до списку стадіонів, на яких національна команда зможе проводити свої матчі.

Натомість, у новому відбірковому циклі збірну України знову побачить Одеса. Як повідомив Андрій Павелко, домашній матч проти Фінляндії наша команда проведе на стадіоні «Чорноморець».

Оновленій Федерації – новий логотип

Одним із важливих рішень Виконкому, за словами Андрія Павелка, стало затвердження нового логотипу Федерації футболу України, в рамках ребрендингу, який проводився за підтримки УЄФА та має на меті покращення візуалізації та створення бренд-буку ФФУ. Ескіз логотипу було презентовано ще на останньому Конгресі, але оскільки на Євро-2016 Федерації футболу України була заявлена зі старою емблемою, його впровадження було перенесено на літо.

Підписатися на новини