ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро-2012

«Крымское время» сообщает своим читателям, что Кабинет министров Украины урезал финансирование программы подготовки нашей страны к Евро-2012. По информации издания, общий объем средств, предусмотренных на эти цели, уменьшен на 35 миллиардов гривен (до 126 миллиардов 71 миллиона гривен). 32 миллиарда 923 миллиона гривен планируется потратить из государственного бюджета, 6 миллиардов 866 миллионов гривен − из местных бюджетов и 86 миллиардов 281 миллион гривен − из других источников (в частности, инвестиций).

«События» пишут, что правительство Украины готово предоставить гарантии УЕФА по своевременной подготовке соответствующей инфраструктуры к Евро-2012. В ближайшее время, в частности, будут решены все проблемы с реконструкцией аэропортов в Харькове и Львове. С этой целью принято специальное постановление правительства, которое открывает дорогу к привлечению под эти проекты средств инвесторов.

Кстати, 31 июля эксперты УЕФА проверят состояние готовности и реалистичность планов подготовки отечественных аэропортов к грядущему чемпионату, сообщает «Крымская газета» со ссылкой на вице-премьер-министра Украины Ивана Васюника. Затем украинские города будут отчитываться по поводу готовности гостиничного хозяйства − 31 августа, и 30 ноября − о состоянии стадионов.

Футбол

ФК «Таврия»

«Хороший» подарок ко дню рождения своему почетному президенту Сергею Куницыну (27 июля) преподнесла «Таврия»: в рамках чемпионата страны в субботу симферопольская команда уступила на выезде киевскому «Динамо» со счетом 0:6. Это одно из самых крупных поражений таврийцев за всю их 50-летнюю историю. Правда, абсолютный антирекорд устоял: в 1997 году в Запорожье крымчане уступили местному «Металлургу» с еще более крупным счетом − 1:8 (впрочем, тогда «Таврия» вышла на поле после пищевого отравления).

Первая лига

Тренерский штаб ПФК «Севастополь» пополнился теперь уже экс-наставником развалившегося ФК «ИгроСервис» Сергеем Шевченко. Известный специалист занял должность тренера-консультанта.

Покинул севастопольский клуб опытнейший полузащитник Анатолий Скворцов, отправившийся в Новороссийск спасать тамошний «Черноморец» от вылета во второй дивизион (после первого круга чемпионата моряки занимают последнее, 20-е место в 1-м дивизионе, от спасительного 15 места их отделяют пять очков). Севастопольцы тем временем одержали две победы на старте чемпионата, игру команда демонстрирует весьма добротную, и это при том, что в межсезонье не был подписан ни один новичок.

А вот у «Феникса-Ильичевца» результат прямо противоположный: целая группа новых исполнителей, подписанных этим летом (среди них немало и достаточно известных игроков) и два поражения на старте сезона. С приходом нового спортивного директора в клуб − бывшего (или нынешнего − кто проверял?) агента Александра Яцуна − «Феникс» очень много внимания уделяет своему пиару. В частности, на минувшей неделе калининцы весьма пафосно презентовали свою новую игровую форму (комбинированную полосатую), которая, как заявили руководители клуба, ставит команду чуть ли не один ряд с «Барселоной», «Интером» и «Ювентусом». «Мы своим футболистам пытаемся привить дух победителей, воспитываем в них максималистов, стремящихся к победе в каждом матче. Так что новая игровая форма нам полностью подходит», − заявил наставник коллектива Иван Марущак.

Молодежненская «Крымтеплица» опубликовала список игроков, с которыми клуб расстался. Помимо ранее озвученных вратаря Саши Тодича и полузащитника Романа Войнаровского, в него также вошли защитники Александр Богач и Евгений Чуприна, полузащитники Олег Веприк и Роман Светличный. Подписаны контракты с новичками команды − защитником Павлом Щедраковым («Десна»), полузащитниками Виталием Старовиком («Днестр»), Станиславом Печенкиным («Химик», Красноперекопск) и Максимом Максимовым (воспитанник школы донецкого «Шахтера»). Также у «Таврии» арендован вратарь Александр Бандура.

Вторая лига

В стартовом матче чемпионата во второй лиге (группа Б) армянский «Титан» на своем поле обыграл свердловский «Шахтер» − 1:0. Несмотря на 40-градусную жару, понаблюдать за игрой пришли почти две тысячи зрителей. Перед началом матча, как водится, собравшихся поздравил с началом сезона президент «Титана» Валерий Калмыков.

Задача выхода в первую лигу перед «Титаном», судя по всему, не стоит. Если бы стояла − об этом было бы сказано на предсезонной встрече с болельщиками. Задача же, по словам Калмыкова, «в каждом матче играть на победу, дарить болельщикам радость своей игрой» (весьма обтекаемая, как видим).

 

2.       Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

«Евро-2012»: УЕФА требует создать единую службу помощи 112». Стаття під такою назвою вийшла в газеті «Новини Вінниччини» від 22.07.09 року. УЄФА вимагає від України створити до чемпіонату єдину службу допомоги 112. На це необхідно 625 млн. грн. Згідно вимог УЄФА до ЄВРО-2012 в усіх обласних центрах повинен діяти єдиний з Європейським Союзом телефонний номер екстреної допомоги. З 625 млн. грн. 601 млн. повинно бути виділено з державного бюджету, 24 млн. − з місцевих бюджетів. За словами заступника міністра МНС В. Третьякова, в 2010 році цей номер буде введений в містах, які будуть приймати Євро-2012, а до 2012 року − в усіх обласних центрах.

З 21 липня по 2 серпня в найбільших містах Донбасу − Донецьку й Маріуполі пройдуть матчі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу серед юнацьких команд − Євро-2009 (U-19). Матчі проходитимуть у Донецьку на стадіонах Олімпійський і Металург, а в Маріуполі − на Іллічівці й Західному.

Для підготовки до матчів командам будуть надані стадіони ФК Олімпік і ФК Титан, арена бази Металурга в Донецьку; у Маріуполі − стадіони Азовець і два тренувальні поля ФК Іллічівець. Фінальний матч прийматиме донецький РСК Олімпійський.

Талісманом Євро-2009 стануть три фігурки шахтарів, яким дали ім'я донбасики (з ліхтариками-коногонками на голові).

Збірна України виступить у групі А, де її суперниками будуть команди Англії, Швейцарії та Словенії. Саме з останньою наші співвітчизники зустрінуться в першому турі. Інший квартет склали Сербія, Іспанія, Франція і Туреччина. Зазначимо, що на відміну від інших фіналістів, синьо-жовті не брали участі у відбірковій кампанії, отримавши місце в головній вісімці автоматично − на правах господарів змагань. Телеканали Євроспорт і Футбол покажуть у прямому ефірі дев'ять матчів турніру. На фінальний матч Євро-2009 має намір приїхати і президент УЄФА Мішель Платіні. Дана інформація була опублікована в програмі «ТНВ» на телеканалі «ВДТ-6» від 22.07.09 року.

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Привокзальна, Кірова, Коцюбинського, Першотравнева, Чорновола, Тарногородського. На даних вулицях реклами, присвяченій Євро-2012, не було. Також оглянуто Супермаркет «Сільпо», що знаходиться по вул. Привокзальній, в ньому сувенірної продукції не помічено.

Місцевий футбол

ЗМІ

В газеті «Вболівальник» від 23.07.09 року опублікований календар ігор другої ліги групи «А» сезону 2009-2010 рр., в цій лізі приймає участь ФК «Нива» (м. Вінниця).

14 липня зі Скадовська з перемогою повернулася додому футбольна команда Турбівської дитячо-юнацької спортивної школи «АТЕКО». Десяти− і одинадцятирічним футболістам вдалось дійти до фіналу Всеукраїнського турніру під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?», і тепер вони захищатимуть честь України на Міжнародних змаганнях у Європі. Їх зустрічали усім селом, вони ж бо − гордість усієї України. Аби дістатись до фіналу на Всеукраїнському турнірі, хлопці з селища Турбів зіграли більше двох десятків ігор і вийшли з них переможцями. А в Скадовську за напруженим графіком доводилось грати по дві гри в день, та, попри все, вони ні на хвилину не зупинялись на шляху до перемоги.

Кажуть, перемогли лише завдяки зусиллям тренера. Сергій Олегович для малих футболістів став другим батьком і хорошим наставником.

Це не перша перемога Турбівської футбольної команди. Юні спортсмени неодноразово підкорювали Європу. Побували в Німеччині, Чехії, Польщі на різноманітних змаганнях, звідки і привезли чимало нагород. Селищний голова Василь Завальнюк пишається своїми, як він їх називає, дітьми.

Після поїздки на Міжнародний турнір до Іспанії чи то Італії, − це питання поки що вирішують, Турбівська футбольна команда їде на змагання до Польщі, а восени на них вже чекає Алжир. Дана інформація була опублікована в програмі «ТНВ» на телеканалі «ВДТ-6» від 20.07.09 року.

 

3.       Волинська обл.

 

Євро 2012

До „Євро-2012” потрібна об’їзна дорога

Голова облдержадміністрації Микола Романюк зустрівся з начальником Північного регіонального управління державної прикордонної служби України Андрієм Кучеренком. У рамках зустрічі відбулося представлення нового начальника Луцького прикордонного загону. Ним став полковник Олександр Рибак, який прибув з посади першого заступника начальника штабу Львівського прикордонного загону. Сторони обговорили питання подальшої співпраці щодо розбудови прикордонної інфраструктури. Зокрема, мова йшла про ситуацію на українсько-польському та українсько-білоруському кордонах. Крім того, порушувалося питання підготовки до „Євро-2012”, а саме будівництва об’їзної дороги навколо міста Устилуга.

Права відповідь Волині на виступ правих Польщі

24 липня відбулася чергова сесія Волинської обласної ради. Одною з найрезонансних її тем було „Євро-2012”. Причому звучала ця тема в дещо конфліктному плані. Зокрема, депутат від групи „Єдиний Центр” Ігор Гузь (як не дивовижно для цієї структури, крайній правий) повідомив про те, що 12 липня сейм Республіки Польща прийняв антиукраїнську заяву стосовно трагічної долі поляків на кресах східних у 1943 році. „В той час як Україна разом з Польщею, − сказав депутат, − сьогодні готується до „Євро-2012”, коли ми разом працюємо по малому прикордонному рухові, коли розвивається економічна співпраця між нашими дружніми країнами, в Польщі знайшлися політичні сили, котрі нагнітають ситуацію стосовно подій 1943 року на Волині”.

На виступ депутата обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради та Президента України, а також до дипломатичних представництв Республіки Польща в Україні з вимогою не допустити розвитку цієї проблемної роз’єднуючої теми. Депутатів підтримав також губернатор Волині Микола Романюк. „Ми сповнені бажання жити мирно, але після такого рішення мовчати не маємо права”, сказав він у порядку резюме.

Хто візьметься за аеропорт, той і відповідатиме

На сесії Волинської облради було розглянуте ще одне питання, пов’язане з „Євро-2012”. Його не було в початковому порядку денному, однак депутати з огляду на виняткову важливість підтримали його майже одноголосно. Йшлося про дозвіл обласної ради продати з аукціону 50% плюс одна акція ВАТ „Луцьке авіапідприємство”. Як заявив заступник голови облдержадміністрації, голова бюджетної комісії облради Василь Байцим, це останній шанс Волині надати УЄФА фінансові гарантії належної підготовки Луцького аеропорту до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Посадовець пояснив: це означатиме, що інвестор нестиме повну відповідальність і перед кредиторами авіапідприємства, і перед міжнародними інстанціями, і перед обласною радою, у власності якої залишається 20% плюс одна акція ВАТ „Луцьке авіапідприємство”.

На практиці ж це означатиме, що обласна влада фактично знімає з себе відповідальність за подальшу долю аеропорту і повністю перекладає її на того, хто ризикне зайнятися цим дуже проблемним і винятково затратним об’єктом.

„Євро-2012” в Україні. Все буде добре

Принаймні так вважає газета „Polska. The Times”. „Українці впораються з підготовкою до „Євро-2012”. Три міста на добрій дорозі, тільки Львів має проблеми”, − пише це видання зокрема. І далі: „Плітки про те, що стан підготовки до „Євро-2012” в Україні у фатальному стані, міцно перебільшені. З огляду виходить, що три українські міста, напевне, дадуть собі раду з організацією європейського футбольного турніру. Тільки Львів може втратити „Євро-2012”, здебільшого через катастрофічну ситуацію довкола розбудови летовища. А це означає шанс, що „Євро” може потрапити до одного з польських міст − до Кракова чи до Хожува, йдеться у великій за обсягом статті в газеті „Polska. The Times”.

„Євро-2012” стало елементом політичної боротьби. Уряд Юлії Тимошенко свариться з президентом Віктором Ющенком про те, де і як витрачаються чи не витрачаються державні гроші. Це створює враження хаосу і маси проблем, хоча ситуація не така вже й погана. Міста не можуть повністю розраховувати на політиків, тому на власний розсуд шукають інвесторів. Недавно вони вийшли з ініціативою, щоб уряд заохотив інвесторів для будівництва готелів через надання їм пільгових податкових умов. Пропозиція проста: за кожну зірку готелі отримують один рік звільнення від податків, переповідають волинські газети польське видання.

 

4.       Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО-2012

Власти Днепропетровска вновь обратились с просьбой к УЕФА

Власти Днепропетровска лелеют надежду на участие в Евро-2012 − они обратились с письмом к руководству УЕФА, в котором просят продолжить мониторинг подготовки их города к футбольному чемпионату. Как пояснил городской мэр Иван Куличенко, данное письмо не является апелляцией, о возможности подачи которой говорилось ранее. «Речь идет о том, − сказал мэр, − чтобы представители УЕФА продолжили мониторинг Днепропетровска наряду с Харьковом, Донецком и Львовом до 30 ноября, когда исполком этой организации должен вынести окончательное решение относительно принимающих городов в Украине. Ведь в настоящий момент такое право признано только за Киевом».

«Мы прекрасно видим положение в Украине в целом, − отметил И. Куличенко, − а также проблемы, связанные с подготовкой не только транспортной инфраструктуры, но и спортивных сооружений».

Об этих проблемах, по его словам, свидетельствует и недавнее заявление президента УЕФА М. Платини в Вильнюсе, в котором тот сообщил, что изучается вопрос о подключении к проведению чемпионата городов Германии. Это заявление мэр Днепропетровска внимательно прочитал в оригинале − на английском языке, чтобы вникнуть во все детали.

Юрий Павленко призвал губернатора Днепропетровской области прекратить бесплодную дискуссию по поводу потери Евро-2012

Министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко призвал власти Днепропетровска и области прекратить бесплодную дискуссию по поводу потери права на проведение матчей Евро-2012. Об этом Юрий Павленко сообщил журналисту ИА «НОВЫЙ МОСТ» в личной беседе 23 июля.

«Я считаю, что пересмотр решений УЕФА малореален, и практически невозможен. Главная задача на ноябрь, и Днепропетровск здесь должен быть партнером, − это консолидировать все силы, чтобы сохранить для Украины 4 города, которые предварительно имеют право на проведение Евро-2012. Вчера Правительство утвердило изменения государственной Программы по подготовке к Евро, и теперь финансовые усилия сконцентрированы на 4-х городах. Днепропетровск и Одесса из этой программы исключены. Я призываю областную и городскую власть прекратить бесплодную дискуссию и продолжать быть в национальной команде подготовке к Евро-2012, от этого выиграет и Днепропетровск тоже», − сказал Юрий Павленко.

По мнению губернатора Днепропетровской области Виктора Бондаря, не стоит однозначно говорить о том, что Днепропетровск лишился права принимать матчи финальной стадии Евро-2012 и уже в ноябре это решение может быть пересмотрено в нашу пользу.

Литвин: «Евро-2012 для Днепропетровска остается «голубой мечтой»

По словам спикера ВР Владимира Литвина, при нынешнем развитии событий, Евро-2012 для Днепропетровска остается «голубой мечтой».

Об этом Владимир Литвин заявил во время рабочей поездки в Днепропетровск.

«При нынешнем развитии событий, Евро-2012 для Днепропетровска остается «голубой мечтой». Депутаты, представляющие Днепропетровскую область в парламенте, должны были не работать «на подтанцовке», а искать средства. Надо решать вопросы не под парламентской трибуной, а проявлять инициативу. В Днепропетровске отличный стадион, Евро-2012 вдохнуло бы в город новую жизнь, но к сожалению, сегодня ситуация такова, что мы должны стараться, что бы в списке городов, принимающих Евро-2012, остались те города, которые есть там на данный момент», − сказал Владимир Литвин.

АЭРОПОРТ

Продажа «Днепроавиа» − шанс вернуть Евро-2012 в Днепропетровск?

Фонд госимущества выставил на продажу 94,57% акций компании «Днеправиа», аукцион состоится 27 августа. Впервые в истории приватизации Украины государство отдает в частные руки аэропорт (он входит в имущественный комплекс авиакомпании). После продажи объекта для Днепропетровска появится возможность снова стать претендентом на проведение Евро-2012.  Как сообщили в пресс-службе ФГИ, стартовая цена пакета, определена выбранной на конкурсе компанией «Увекон», составит 58 млн. 415 тыс. грн. Покупатели должны будут не только выкупить аэропорт, но погасить долги перед кредиторами (а это 64 миллионов гривен) кроме того, сохранить на том же уровне все выплаты сотрудникам предприятия и инвестировать в аэропорт средства.

«При подготовке к ЕВРО существенным минусом был правовой статус аэропорта. Министерство транспорта и Фонд государственного имущества в то время возглавляли бывшие социалисты. Они  не понимают, что такое частная собственность − поэтому вопрос тормозится. В мае 2008 появилось решение РНБО, в котором было указано, запретить приватизацию любого аэропорта до принятия целевой государственной программы по развитию транспорта. За эту программу Винский нес личную ответственность, она должна была быть принята до 2008 года. РНБО пришлось принимать отдельное решение о разрешении приватизации Днепропетровского аэропорта»− об этом на пресс-конференции в агентстве «Новый мост» заявил Вадим Шебанов, начальник областного управления по подготовке к ЕВРО 2012. Как говорит бывший начальник управления по подготовки к Евро ОГА Вадим Шебанов, несмотря на то, что формально право на проведение чемпионата утрачено, условия инвестирования в развитие  аэропорта остались. К тому же может помочь стать шансом вернуть Евро. «Мы ждем, когда УЕФА приедет в Украину  с инспекцией» − говорит  Шебанов.  Основным претендентом на покупку ЗАО является группа «Приват» Игоря Коломойского. Структуры господина Коломойского контролируют львиную долю кредиторской задолженности компании и управляют ее санацией (процедура банкротства ведется с 2004 г.). Кроме того, во главе «Днеправиа» стоит менеджмент, который также считают близким к днепропетровской финансовой группе. В компании положительно относятся к тому, чтобы стать собственностью одиозного олигарха. «Частный инвестор уже несколько лет финансирует развитие компании. Без его поддержки госпредприятие никогда не достигло бы того, что оно имеет сегодня»,− сообщил представитель «Днеправиа». Отметим, с 2007 года парк компании увеличился с 2 до 18 самолетов (шесть − самолеты Boeing-737 различных модификаций, 11 − региональных Embraer-145 и один дальнемагистральный Boeing-767). В планах − увеличение парка судов еще вдвое до 2011 года. Правда, пока менеджмент сдержанно комментирует свои намерения. Как сообщает газета «Сегодня»,  мэр Иван Куличенко не раз встречался с Игорем Коломойским и тот подтвердил готовность купить «Днепроавиа».

 «Днеправиа» закончила 2-й квартал 2009 г. с убытком 40,8 млн. грн.

Апрель-июнь авиакомпания «Днеправиа» (Днепропетровск) закончила с убытком 40,78 млн. грн.  В апреле-июне авиакомпания увеличила чистый доход на 100,97%, или 97,695 млн. до 194,453 млн. грн. по сравнению с аналогичным периодом 2008. Январь-июнь «Днеправиа» закончила с убытком 101,927 млн. грн., увеличив чистый доход на 77,04%, или 119,162 млн. до 273,841 млн. грн. по сравнению с аналогичным периодом 2008.

Напомним, 2008 авиакомпания «Днеправиа» закончила с убытком 215,019 млн. грн., увеличив чистый доход на 101,24%, или на 187,216 млн. до 372,147 млн. грн. по сравнению с 2007.

МЕТРО

Метро в Днепропетровске могут достроить японские и китайские компании

Правительство из стабилизационного фонда выделит днепропетровскому метрополитену 25 млн. грн. вместо обещанных 220. При этом украинское правительство планирует найти инвестора для достройки Днепропетровского метрополитена до конца 2009 года, заявила премьер-министр Юлия Тимошенко после выездного заседания правительства на Днепропетровщине.

По ее словам, с начала года идет активный поиск стратегического инвестора, который смог бы достроить метро в Днепропетровске.

«Вы знаете, что для достройки нужны миллиарды долларов, и для того, чтобы найти инвестиции под такой проект, требуется определенное время. В условиях кризиса в мире нелегко найти миллиард, который может быть проинвестирован в строительство метро в Днепропетровске. Но я надеюсь, что до конца года такой инвестор начнет работать», − отметила Ю.Тимошенко. При этом премьер уточнила, что сегодня правительство проводит переговоры с японскими и китайскими компаниями, которые могут привлечь долгосрочные кредиты для достройки метро. Всего месяц назад губернатор Днепропетровской области Виктор Бондарь, Правительство Украины обещало пересмотреть госбюджет и выделить Днепропетровску на строительство метрополитена 220 млн. грн.

МЕСТА ОТДЫХА

Из Евпаторийской балки сделают полигон для переработки мусора и парк

Сейчас в Днепропетровске ведется работа над реализацией проекта, в результате которого вместо полигона для строительных отходов может появиться городской парк и полигон по переработке мусора.

«На сегодняшний день в Днепропетровске только один проект создания полигона по переработке строительных материалов − это Евпаторийская балка, расположенная между жилыми массивами Победа и Сокол. В принципе, проект уже начинают воплощать в жизнь. Так что через 10 лет мы увидим новый полигон и одновременно парк», − рассказала вчера начальник Глав АПУ Юлия Саенко на горячей телефонной линии в горисполкоме 22 июля. Проект  будет разработан по эстонской технологии. Новым генеральным планом предусмотрен парк. Проект рассчитан на 10 лет. Уже сейчас работают над его реализацией. Через 10 лет очень хотелось бы там открыть новый парк.

«Иного пути ликвидации свалок я не вижу», − сказала Юлия Саенко.

В городе на данный момент существует много свалок, если реализация проекта будет успешной, другие балки тоже будут осваиваться.

ФУТБОЛ

Обладатель Кубка УЕФА разгромил «Кривбасс»

«Шахтер» − «Кривбасс» − 3:0

Голы: Жадсон, 18, 48; Агахова, 34.

Матч, как и  ожидалось, начался с атак фаворита. Запевалой выступил Джулиус Агахова, которого немногочисленная донецкая публика встретила довольно тепло. Уже на второй минуте нигериец поборолся за мяч и заработал опасный «стандарт». Но Срна пробил в «стенку», а добивавший Адриано с 10 метров в «рамку» не попал.  В то же время  хозяева продолжали атаковать и  на 19 минуте счет был открыт. Бразилец Жадсон классно исполнил штрафной, положив мяч в левую «девятку» − Хиди даже не шелохнулся. Через пять минут обязан был удваивать преимущество своей команды Агахова: Джулиус с линии вратарской после передачи Жадсона ударил выше.  На 32 минуте игроки «Кривбасса» огрызнулись и провели сразу две неплохих атаки. Сперва Бюлюкбаши внедрился в чужую штрафную − Пятов уверенно забрал мяч после прострела албанца с левого фланга. А затем Мотуз с 15 метров умудрился пробить параллельно воротам, а не в  них… Через две минуты «Шахтер» снял все вопросы о судьбе противостояния. Гол получился на загляденье. Илсиньо бросил в прорыв Жадсона, а тот с правого фланга прострелил на Агахову. Нигериец на этот раз «Кривбасс» не простил − 2:0.  Во втором тайме  борьбы на поле и вовсе не получилось. Забив быстрый гол (Виллиан «запустил» по флангу Шевчука, тот с ходу безадресно прострел, Хиди ошибся, а Жадсон элегантным ударом сделал счет крупным), хозяева принялись играть в свое удовольствие. «Кривбасс» же окончательно расклеился. «Шахтер» продолжал атаковать, но излишнее пижонство в завершающей стадии атак не позволило довести счет до разгромного.  Во втором туре криворожане также сыграют в  гостях, 26 июля в Запорожье с местным  «Металлургом».

«Шахтер»-»Кривбасс». Послематчевая пресс-конференция.

Олег Таран, главный тренер «Кривбасса»:

Сначала хотел бы пожелать скорейшего выздоровления Мирче Луческу, которого считаю великолепным специалистом. «Шахтер» есть «Шахтер», класс есть класс. Я вообще рад, что мы начали чемпионат именно с игры против «Шахтера». У нас в команде много новых игроков, которых я сознательно выпустил, чтобы они посмотрели, как нужно играть, бороться, отдавать передачи. Сегодня мы получили огромный объем информации. Теперь нужно сделать правильные выводы, чтобы впоследствии было меньше ошибок.  У нас в составе было много новых игроков (7 человек) − они дебютировали в игре такого уровня, поэтому нашей команде не хватало взаимодействия. У нас есть еще время для работы, впереди целая неделя до следующей игры, недостатки мы должны исправить.

Александр Спиридон, ассистент главного тренера «Шахтера»:

Команда, помимо победы с крупным счетом, продемонстрировала зрелищный футбол, создав множество моментов. Если бы мы реализовали хотя бы половину − счет был бы крупнее. Я думаю, что результат добавит положительных эмоций Мирче Луческу и поможет ему поскорее выйти из больницы и вернуться в строй. Что касается игры, мы имели полное преимущество с первой до последней минуты матча. Применяли прессинг в зоне соперника, не давая сопернику выходить из обороны через короткий пас, а применять длинные передачи. В итоге мяч часто доставался нам, и мы организовывали свои атаки. В то же время в завершающей стадии атак мы выглядели не лучшим образом. В целом, для начала чемпионата сыграли довольно хорошо. Кроме того, мы не отказываемся от двухразовых тренировок − подготовка ведется. Думаю, команда еще наберет обороты.

Днепропетровские ультрас проведут марш

Болельщики «Днепра» отметили в Днепропетровске открытие футбольного сезона. В день проведения домашнего матча команды − в субботу, 25 июля 2009 г., под девизом «Сила − в единстве» они провели фан-марш болельщиков ФК «Днепр».

«Единственное, о чем мы просим всех желающих принять участие в марше, − это прийти в белом»,− говорит Дарья Коляда, член оргкомитета марша.

«Как показывает практика, «однотонный фан-сектор» выглядит более эффектно. К тому же мы считаем марш отличной возможностью приучить рядовых болельщиков к цветам клуба». По словам Дарьи, проведением марша фанаты хотят отметить первую домашнюю игру сезона.

 

5.       Донецька обл.

 

Евро 2012

Комментируя начало Евро-09 в Донецке и Мариуполе, председатель Донецкой ОГА Владимир Логвиненко заявил:

− Представители УЕФА оценивают работу по подготовке области к чемпионату Европы по футболу среди юношей до 19 лет достаточно хорошо. То, что зависело от региона в процессе подготовки, − создание условий по принятию и размещению гостей, предоставлению возможности командам проводить тренировки, медицинское обслуживание, транспорт и многие другие вопросы, связанные с принятием гостей, − решено. Медики, обслуживающие чемпионат, продемонстрировали свою квалификацию в случае с одним из арбитров.

(18 июля судья из Хорватии Робертино Дуджело потерял сознание во время тренировки. После оказания первой помощи арбитр был госпитализирован. Врачи диагностировали у него инсульт. В Донецке он лечился двое суток. После пребывания в донецкой клинике состояние арбитра улучшилось настолько, что врачи разрешили ему авиаперелет из Украины в Хорватию, и 20 июля судья отправился домой рейсом Донецк − Загреб. − И.З.)

В первый день чемпионата в Донецке и Мариуполе матчи Евро-2009 посетило более 22 тысяч болельщиков. Только на РСК «Олимпийский» было 12,8 тыс. человек. В то время как в Праге, как мне сказали, на открытии подобного чемпионата присутствовало 800 человек. По нашим расчетам, интерес к матчам можно еще увеличить, если несколько снизить стоимость билетов, так как в первый игровой день были раскуплены в основном билеты стоимостью 5-10 грн. Однако это решение можно принимать только совместно с УЕФА.

Высокая посещаемость уже позволила Донецкой области в соответствии с правилами УЕФА увеличить квоту бесплатных билетов. Это дало нам возможность предоставить ребятам из интернатов уникальную возможность своими глазами увидеть европейское первенство по футболу.

Что касается болельщиков, то, к сожалению, опыта и культуры сопровождения матчей у нас еще недостаточно. Нет той зажигательной среды и атмосферы на стадионе. Да, в фан-секторе были ребята, которые пытались как-то поддерживать футболистов. А вот массовой реакции нет. Но это придет со временем.

О Евро 2009

Путеводитель для болельщиков − совместный проект Донецкого областного совета и газеты «Жизнь», как оказалось, стал чуть ли не единственным информационным гидом для участников чемпионата, иностранных туристов и даже жителей области. Последние, кстати, разбирали гид-буклеты особенно активно. Не менее активно изучали его, звонили в редакцию, уточняли телефоны нужных им служб... Что уж говорить о тех, кто Донецк увидел первый раз в своей жизни?!

По инициативе Управления прессы и информации ОГА, в СМИ коммунальной (властной) собственности запущен проект «Донетчина: развиваться вопреки кризису». На минувшей неделе в более чем 50 газетах вышел материл «Турнир класса Евро», в котором автор, в частности, отмечает: «В принципе, державные власти самоустранились от работы в рамках Евро-2009. Не раз и не два обращались в Киев руководители региона. Но, не получив поддержки центра, не отступили».

«Жизнь» (22.07) печатает интервью с наставником юношеской сборной Украины Юрием Калитвинцевым. Вот фрагмент публикации:

«Президент ФФУ Григорий Суркис сказал, что украинская сборная однозначно должна стать победителем. Вы согласны с такой постановкой цели? Если президент уверен, то почему бы мне не согласиться. Хотя мы с ним на эту тему разговаривали, но его уверенность − это прекрасно... Сегодня мы уверены в победе на 100%, завтра − посмотрим».

«Приазовский рабочий» (18.07) полный вкладыш (3-4 стр.) формата А2 посвятил Евро-09 в Мариуполе. Здесь: интервью председателя облсовета А. Близнюка о готовности к чемпионату, подробная информация о том, как доехать к стадионам, где купить билеты, программа культурно-массовых мероприятий, а также на целую полосу на обороте − все об участниках: Турции, Франции, Сербии, Испании.

«Донецкие новости» (23.07) в статье «Евро-2009: пока без побед и пышного праздника» подчеркивает, что церемония открытия не была пышной и обошлась без приветственных речей со стороны чиновников. Газета упоминает, что символический первый удар по мячу сделали президент ФФУ, одновременно глава комитета по юношескому и аматорскому футболу УЕФА Г. Суркис и мэр Донецка.

«Жизнь» (24.07) в статье «УЕФА стало жестче по отношению к Евро» подчеркивает:

«Не стоит забывать, что руководство УЕФА выделило для Украины время до ноября, чтобы восстановить ритм подготовки к Евро-2012. Если же европейские судьи останутся чем-либо недовольны, то в нашей стране принять чемпионат сможет всего один город. Но если требования будут меняться снова и снова, то к чему же готовиться? Будем надеяться, что УЕФА обещание сдержит и больше никаких нововведений не придумает».

«Донеччина» (24.07) в отчете о пребывании в Донецке известного политика и экс-банкира Сергея Тигипко приводит его мнение о Евро:

«Вважаю, що Євро-2012 в Україні відбудеться. І сьогодні є всі можливості для того, щоб профінансувати його за рахунок емісійних грошей, − сказав екс-голова Національного банку України.

На його думку, такий крок не матиме негативного впливу на стабільність національної валюти.

− Зрештою, емісійні гроші повинні бути внесені в інфраструктурні проекти, які не призведуть до великої інфляції та які згодом окупляться, − вважає він.

Крім того, на думку Сергія Тігіпка, фінансування футбольного чемпіонату Євро-2012 вплине на ситуацію на ринку праці, а також зможе стимулювати розвиток металургійного і будівельного комплексів».

«Жизнь» (21.07) напечатала интервью с директором донецкого РСК «Олимпийский» Г.Калищуком, где отметим вот какой фрагмент:

«Иногда нынешний чемпионат расценивают как репетицию Евро-2012. Евро-2009 − это полноценное самостоятельное событие, не связанное с чемпионатом 2012 года. Еще не известно, будет ли у нас возможность провести Евро через три года».

В «Донецких новостях» (23.07) депутат Донецкого облсовета Игорь Житинский заявил:

Сейчас все трубят про Евро-2012. А я, как и простые обыватели, считаю, что те многомиллиардные государственные инвестиции, которые будут вложены в подготовку к Евро (вдобавок не факт, что это право у нас останется), лучше бы распределили на реконструкцию канала Северский Донец и реформирование жилищно-коммунальной сферы в городах и селах страны. Нам внушают, что Евро-2012 станет панацеей от всех бед. Неправильно это. Не хочу верить в это. Я хочу, чтобы в кране была чистая вода.

 

6.       Житомирська обл.

 

Євро 2012

Події

Жодних подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою до «Євро-2012», за звітний період не відбулося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Житомирської області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій про наближення чемпіонату Європи з футболу 2012 та підготовку до нього у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Туристичні об’єкти Житомирщини

Схоже, до проведення в Україні «Евро − 2012» на Житомирщині для споглядання іноземних туристів не залишиться жодного пам’ятника Леніну.

Як стало відомо, на сесії Житомирської міськради, яка має відбутись 5 серпня, розглядатиметься питання про перенесення пам’ятника вождю світового пролетаріату з Майдану Соборного. Куди − не відомо. Це питання стоїть у порядку денному майбутньої сесії під номером 31.

Нагадаємо, що в Новоград − Волинському районі за рішенням сесій кількох сільрад було демонтовано пам’ятники Леніну, а нещодавно в смт. Червоноармійську невідомі підпалили пам’ятник Леніну, вождь не постраждав, але добре закоптився.

Місцевий футбол.

Події та заходи

На поле вийшли сільські голови

Вже традиційно серед команд населених пунктів Житомирського району у літню пору проходять сільські спортивні ігри, які збирають багато прихильників здорового способу життя. Цього року змагання відбулись на спортивній базі Житомирського агротехколеджу і були присвячені 60-річчю утворення фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Серед спортивних заходів найулюбленіші − змагання з футболу. Більшість команд очолювали сільські голови, які особисто брали участь у змаганнях і налаштовували своїх спортсменів-аматорів на перемогу.

Футбольні канікули сільських школярів

Під час шкільних літніх канікул учні шкіл Черняхівського району не лише відпочивають, а й організовують змістовне дозвілля. Свято спорту відбулось в Андріївській загальноосвітній школі минулого тижня. До місцевих учнів завітала команда Селянщинського спортивного ліцею, яка вже має неабиякий досвід змагань на шкільній спортивній арені і навіть вдало виступає на обласних та всеукраїнських турнірах. Особливо захоплюючими були змагання з волейболу і футболу, де азарту не позичали ні хлопці, ні дівчата. У кожної команди була і своя група підтримки. Не зважаючи на те, що хлопці із Селянщини мали більше футбольної практики, все-таки на своєму полі, як кажуть, і трава допомагає. Перемогли господарі − юнаки Андріївської школи. Чемпіонів та призерів у всіх видах організатори спортивного свята, серед яких відділ освіти Черняхівської РДА, нагородили кубками та грамотами. Перемогла дружба.

Ні команди, ні грошей

Час від часу житомирська преса нагадує тутешній владі про те, що наш обласний центр  − єдиний в Україні, який не має своєї професійної футбольної команди.

Найбільш вдалим спортивний проектом минулих років був футбольний клуб «Полісся», який свого часу зупинився за крок до виходу у Вищу лігу чемпіонату України. У 2004 «Полісся» наказало довго жити. Тоді житомирська міська влада оголосила правонаступником ФК «Полісся» ФК «Житомир». Звичайно, розпочались пошуки фінансування. Успішно вони завершились у перших числах липня минулого року, коли на сесії Житомирської міської ради депутати вирішили виділити 150 тис. гривень для відродження і розвитку ФК «Житомир».

Рік тому місцева преса писала приблизно таке: „За словами депутатів, для того, щоб зібрати гравців, тренера і почати тренування, окрім часу потрібні ще і гроші − для початку 500 тисяч гривень.

Потрібно спочатку сформувати команду, зробити внески в професійну футбольну лігу, тому що з серпня стартує Чемпіонат України і Кубок України − це два надзвичайно престижних турніри, в яких футбольна команда Житомира обов'язково повинна взяти участь…”.

Пройшов рік… Чемпіонат і Кубок залишились у минулому, мрії фанатів про професійну команду теж. А де ж гроші − от питання?

Преса про футбол

Сайт «Житомир. ньюз» поінформував, що Українська Прем'єр-ліга посіла дев'яте місце у рейтингу чемпіонатів країн світу, який склала Міжнародна федерація футбольної історії та статистики. Житомирське обласне телебачення та радіостанція «житомирська хвиля» передали розширені репортажі про сільські спортивні ігри та змагання сільських школярів Черняхівського району.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодному місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавала лише «Версія». За звітний період звучало лише дві новини.

Так, УЄФА зажадала від України створити до Єврочемпіонату єдину службу допомоги 112. Згідно з вимогами УЄФА, на початок Чемпіонату Євро-2012 у всіх обласних центрах України має діяти єдиний з Європейським Союзом телефонний номер екстреної допомоги 112 (аналог відомої американської служби 911). На це необхідно 625 млн. гривень. 

Потім звучав анонс того, що 22 липня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні планує переглянути план підготовки України до Євро-2012. Про це заявила, відкриваючи засідання уряду, Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. За її словами, один із дієвих заходів боротьби з кризою − це в умовах кризи гідно підготуватися до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Місцевий футбол

ЗМІ

«Ужгород» за 18.07.09 подав один матеріал «У добру путь». Йдеться про початок ігор ФК «Закарпаття» у Прем’єр-лізі матчем з «Іллічівцем». Також повідомляється про нового наставника клубу, яким став І.Гамула, нового керівника стадіону «Авангард» М.Бобаля, а також плани команди і ремонтні роботи стосовно полів і самої споруди стадіону.

«Новини Закарпаття» за 18.07.09 також написали про це, тобто про початок 19 чемпіонату України з футболу у Прем’єр-лізі, який стартував грою ФК «Закарпаття» і «Іллічівця» (Маріуполь). Перед початком вильоту до Маріуполя президент закарпатського клубу Є.Дорошенко озвучив завдання, яке поставив новий наставник І.Гамула − закріпитися у Прем’єр-лізі. Гамула, в свою чергу запевнив − хто його не зрозуміє, залишить команду.

«Ріо» за 18.07.09 цю тему продовжило матеріалом «Закарпаття» стартувало у Прем’єр-лізі». У ньому автор також подав коротеньке інтерв’ю з головним тренером клубу І.Гамулою, де він розповідає про плани і завдання команди на майбутній сезон у Прем’єр-лізі. 

У «Закарпатській правді» за 18.07.09 теж можна прочитати про початок Прем’єр-ліги. Матеріал «Закарпаття» представилося» пише саме про це, а також про прес-конференцію, яку дали керманичі клубу у заміській базі в с.Сторожниця. Автори В.Мещеряков і Т.Ващук. У ньому автор М.Черничко також подала коротеньке інтерв’ю головного тренера І.Гамули. Крім усього сказаного (в основному біографії), наставник закарпатців висловився і про конфлікти у Прем’єр-лізі. На його думку, конфлікти інтересів керівного складу дивізіону можуть позначитися не тільки на розвитку футболу, а й ставить ще під більшу загрозу втрати права України приймати Євро-2012.

У «Спорт-таймі» за 21.07.09 у своєму матеріалі «Поразка, яка вселяє надію» автор О.Сабадош пише про матч «Іллічівець» − Закарпаття, який закінчився з рахунком 1:0. Матеріал займає одну газетну полосу. У загальному носить оптимістичний характер. Автор описує саму гру, а також робить аналіз гри всіх футболістів ФК «Закарпаття». Щодо новачка з «Металіста» Коваля, то він пише: «За 10 відведених йому хвилин на полі нічим не відзначився…».

Огляд матчів

«Іллічівець» (Маріуполь) − «Закарпаття» (Ужгород) 1:0. Перший виїзний матч видався для ужгородців вельми непоганим, вони ні в чому не поступалися господарям поля. Однак у другому таймі чомусь збавили оберти, за що й поплатилися. Вже наприкінці поєдинку у швидкій контратаці маріупольці забили переможний м’яч. До цього закарпатець Артоменко трусонув перекладину маріупольських воріт.

На цьому про матч все. Більш цікавіше було опісля. Вся Україна стала свідком того, як на післяматчевій прес-конференції у Маріуполі тренер «Закарпаття» Ігор Гамула видав свій знаменитий «спіч з матюками». До прикладу, у передачі «Футбольний уїк-енд» за кожним другим словом йшло пікання.

Зокрема, він критикував дії своїх підопічних, особливо нападника, котрий вийшов на заміну, Бурдулі.

Кулуарні розмови

Керівництво ФК «Закарпаття» підписало договір з КП «Стадіон Авангард» на один рік. Досить невигідні умови для клубу − за те, що клуб безкоштовно тренуватиметься і гратиме на полях стадіону, всі кошти від продажу білетів йтимуть у казну КП «Стадіон Авангард». Директор стадіону Матвій Бобаль навіть не хоче визнавати акредитацію журналістів, він зауважив, що не буде жодних абонементів і запрошень.

Для  всіх вхід буде платним − 50 грн. у VIP-ложу 25, 20, 15 та 10 у інші сектори. Свої дії керівник стадіону мотивує тим, що 1,5 млн. грн. міська рада виділить для встановлення освітлення, а ці кошти потім потрібно повернути.

Окрім «ораторських» здібностей, тренер ужгородців І. Гамула має ще й свою систему підготовки. Ходять чутки, що він не відпускає гравців за межі бази. Мабуть, це свого роду покарання через поразку у Маріуполі.

Та й не дивно, адже ще на представлені новачків він зазначав, що всіх змусить не отримувати гроші у клубі, а заробляти. 

Заходи, проведені обласною ФФУ

У «Новини Закарпаття» за 18.07.09 можна прочитати про скандал, він правда, стосується не обласної Федерації футболу, а Тячівської районної.

Мова йде про ФК «Колодне», який знявся з районного чемпіонату. Якщо враховувати той факт, що команду підтримують близько 30 місцевих спонсорів і вона була лідером чемпіонату, то це виглядає досить дивно.

Головний спонсор сільського ФК І.Немеш прокоментував ситуацію так: на клуб чинила тиск Тячівська районна федерація футболу, адже команда складала конкуренцію місцевим футбольним «авторитетам». Останньою крапкою стало зарахування технічної поразки у грі з командою Руського Поля, яку «Колодне» виграло з рахунком 5:0. Причиною для зняття очок нібито стала відсутність запису заміни у протоколі зустрічі. І.Немеш з цим не погоджується і говорить, що в такому разі з половини команд потрібно знімати очки. Крім того, минулого року футболістів «Колодного» жорстоко побили у Вонігові, але тоді чомусь районна федерація не втрутилася у справу.

Голова Тячівської районної федерації футболу І.Грабар прокоментував це тільки порушенням регламенту.

Федерація футболу Закарпаття, а точніше комітет арбітрів організував школу «Молодого арбітра», до якої проводиться набір юнаків, які хочуть себе спробувати у цій невдячній ролі − футбольного арбітра. Очолює «Школу» Ярослав Козик, який обслуговує матчі професійних клубів у першій та другій лігах. Таким чином ФФЗ прагне омолодити склад суддів, адже більшість арбітрів вже мають вік за 40 і завершують свою суддівську кар’єру.

А тим  часом у турнірній таблиці відбулися кардинальні зміни: ФК «Мукачево» після 15-го туру втратило лідируючу позицію і змістилося на другу стрічку, у лідери вирвався свалявський ФК «Поляна».   

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

Події

Подій, пов’язаних із Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не зафіксовано.

ЗМІ

Газета «Индустриальное Запорожье» від 24.07.09р. розповіла про спроби запорізького нардепа О.Пеклушенка (Партія регіонів) винести на голосування у Верховній Раді питання про нові джерела фінансування будівництва запорізьких мостів через Дніпро. Оскільки до того парламент ухвалив фінансувати деякі об’єкти Євро-2012 з інших джерел, у Стабілізаційному фонді вивільнилося 5 мільярдів. 500 мільйонів з них пропонувалося виділити на мости − розповів Пеклушенко. Але поставити питання на голосування не вдалося. У статті кілька разів згадується Євро-2012.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК щодня показував ролики про те, що для України Євро − це крок до Європи.

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Запорізький клуб презентував своїх новачків: їх четверо. З Молдови, окрім нападника Ігора Бугайова, на підсилення «Металурга» прибув півзахисник Василь Карауш. Також команду поповнив литовський півзахисник Даріус Міцейка і колишній харків’янин Максим Білий − теж півзахисник. У першій грі нового чемпіонату запоріжці на виїзді 72 хвилини непогано трималися проти сімферопольської «Таврії», мали шанси на успіх. Однак господарі двічі влучно пробили по воротах наприкінці гри. Відігратися шансів було небагато: у «Металурзі» вилучили з поля Польового. Поразка сталася у День металурга: це так же прикро, аби «Шахтар» програв на День шахтаря. Головний тренер «Металурга» О.Лутков повідомив, що є питання до суддівства, і що відеозапис гри з цього приводу відправлять на розгляд куди належить. Суддівство Годуляна Лутков оцінив такими словами: «Сьогодні у «Таврії» не виграла б і «Барселона». Залишається додати, що у грі з «Таврією» взяли участь кілька зовсім молодих гравців. В той час як досвідчений форвард С.Силюк знаходиться «на перевихованні» у дублі. Такі от тонкощі педагогічного процесу.

ЗМІ

Запорізькі ЗМІ минулого тижня побивалися стосовно невдалого старту «Металурга» у новому чемпіонаті та агресивно критикували суддівство Годуляна у матчі «Металург»-»Таврія». Один з найбільш далекосяжних висновків у газеті «Индустриальное Запорожье»: тому і не беруть наших арбітрів судити міжнародні ігри, що всі вони, як Годулян, не вміють судити. Мовляв, десять жовтих карток роздав, бійку на полі не зміг відвернути, і осад  гіркий залишився.

Також запорізькі журналісти розповідали про новобранців запорізької команди і перипетії чемпіонату області.

 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

За звітній період з’явилося сім повідомлень, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

Спорудження двох мостів через річку Черемош у районі села Розтоків, що з’єднує Прикарпаття з Буковиною, за відсутності коштів майже призупинено. Про це з посиланням на Укрінформ повідомили місцеві ЗМІ. Все ще не відновлено близько 30 відсотків зруйнованих і пошкоджених доріг, 40 відсотків зруйнованих і 15 відсотків пошкоджених мостів, 15 відсотків зруйнованих і 20 відсотків пошкоджених берегоукріплень. Поки роботи торкнулися лише найбільш вразливих ділянок. Призупинено навіть будівництво мостів державного значення.

20 липня відбулася прес-конференція голови Івано-Франківської ОДА Миколи Палійчука, присвячена майбутньому івано-франківського спорткомплексу «Олімп». Вже кілька років тягнеться історія з боргами за виконані роботи на «Олімпі» (за цей час змінилося на посаді двоє голів ОДА). Суд відсудив комплекс у громади на користь ремонтників. Лише днями, за словами Миколи Палійчука, впродовж 15 хвилин сторони порозумілися і дійшли до прийнятного рішення: «Олімп» має бути в державній або комунальній власності. Напрацьовано декілька варіантів виходу з цієї ситуації і вже зараз губернатор області заявив, що іванофранківці з 1 вересня будуть займатися спортом в «Олімпі».

Микола Палійчук зазначив, що обласна влада погасить затрати за спорткомплекс «Олімп» його нинішнім власникам — затрати на придбання, ремонт даху, басейну, аби івано-франківські діти мали можливість займатися спортом. Водночас губернатор гарантує нинішнім власникам «Олімпу» компенсацію «лише підтверджених витрат». За його словами, остаточна сума уточнюється, але обидві сторони «вийшли на прийнятну суму» — приблизно 3,5 млн. грн., а також кошти за закуплені матеріали.

З цього приводу викликає подив і є показовим, чому до розв’язання конфлікту не були залучені правоохоронні органи, прокуратура та контрольно-ревізійні служби. У спортивних кулуарах про деталі скандалу навколо «Олімпу» досі ходять багато чуток. Показово також, що попри діалоги та переговори у владних кабінетах досі навіть на офіційних прес-конференціях не були названі теперішні власники «Олімпу».

Влада Івано-Франківська продовжує боротьбу із приміськими автобусами і незабаром їх в’їзд до центральної частини міста таки обмежать. Головне управління промисловості облдерджадміністрації розробляє систему розведення приміських автобусних маршрутів по існуючих автостанціях міста. Про це з посиланням на начальника міського управління транспорту Ігоря Гнатіва повідомили місцеві ЗМІ. Щоправда про конкретні результати ще не йдеться.

Варто зазначити, що керівництво міста намагається винести місця відправлень приміських автобусів з центру міста вже не перший рік. Є декілька варіантів розв’язання проблеми, проте жоден з них ще не почали реалізовувати.

В Івано-Франківську на підстанції «Шкірзавод 35/10», що на вулиці Ленкавського в обласному центрі, енергетики ВАТ «Прикарпаттяобленерго» провели заміну силового трансформатора. Його потужність 10000 кВА, що майже удвічі більша попереднього. Від даної підстанції здійснюється електропостачання центральної частини міста від майдана Шептицького до вулиць Гетьмана Мазепи, Короля Данила, Січових Стрільців, тож тепер енергопостачання для мешканців центральної частини міста значно покращиться. Збільшення потужності у цій частині міста була зумовлена наростаючим дефіцитом потужностей, який призводив до погіршення якості електроенергії, аварійних знеструмлень.

Дуже своєчасні дії місцевих енергетиків. Це покращить енергопостачання не тільки мешканців вказаних районів, але й усіх установ, організацій, закладів.

В Івано-Франківську відновлено три туристичні маршрути. Ними можна буде проїхатися на розкішній кареті, яка з’явилася в місті. Втім за годину екскурсії містом на кареті доведеться сплатити 1300 гривень. Поки Івано-Франківськом курсує лише одна карета. Однак в планах організаторів таких мандрівок — ще одна дерев’яна бричка та навіть відкриття каретного двору. А вже в взимку, мешканців міста возитимуть казкові сани.

Каретні маршрути можуть стати одною з родзинок Івано-Франківська, це сприятиме покращенню туристичного іміджу міста.

16 липня прес-служба міськвиконкому оприлюднила невеликий звіт про хід ремонту вулиць в обласному центрі за декілька попередніх днів. КП «ДРЕУ» провело ямковий ремонт по вул. Шевченка; влаштовано асфальтобетонне покриття на вул. Стуса 9-11 а також на вул. Нафтовій, Дністровській; зроблено ремонт плиткового покриття на вул. Галицька.

15 липня прес-служба міськвиконкому повідомила про те, що на вулиці Довгій комунальники змонтували нові пристрої примусового зменшення швидкості — так звані «лежачі поліцейські». На відміну від попередніх гумових, вони виготовлені з бетону і бруківки. Таку конструкцію місцеві комунальники придумали ще торік, але вона мала пройти погодження з держдепартаментом ДАІ та обласним управлінням Державтоінспекції. Бетонні «лежачі поліцейські» передовсім встановлюватимуть поблизу навчальних закладів і на вулицях, ширина проїжджих частин яких до шести метрів. Ремонтуються і гумові «поліцейські».

ЗМІ

За звітній період вийшло три публікації, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» опублікувала інформацію під назвою «Львів матиме три запасних аеропорти до Євро-2012». З посиланням на «Чемпіон» інформагенція повідомляє, що запасні летовища Львів отримає у Івано-Франківську, Луцьку та у польському Жешуві. Приводяться слова начальника головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степана Лукашика: «Ми нещодавно побували у Жешуві, місцева влада позитивно сприймає цю ідею, вони мають провести тендер на генпідрядника і з нового року почнуть будівельні роботи. Про те, що цей аеропорт може бути запасним, йдеться і в листі президента УЄФА Мішеля Платіні».

Місцева інформагенція «Малакава» опублікувала інформацію про те, що керівництво УЄФА висловило своє занепокоєння з приводу розміщення родини футбольного союзу, гостей, учасників та вболівальників Євро-2012 в Донецьку та Києві. Посилається видання на повідомлення у Хакові під час семінару-наради з питань підготовки інфраструктури міст, що приймають матчі Євро-2012 президента ФФУ Григорія Суркіса та віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника. Про деталі справи не повідомляється.

Це ж інтернет-видання 20 липня опублікувало коротке повідомлення про те, що згідно з вимогами УЄФА, на початок Чемпіонату Євро-2012 у всіх обласних центрах України має діяти єдиний з Європейським Союзом телефонний номер екстреної допомоги 112 (аналог відомої американської служби 911). На реалізацію даного проекту Планом підготовки і проведення фінальної частини Євро-2012 передбачено 625 млн. грн., з яких 601 млн. мають виділити з держбюджету, а 24 млн. грн. — з місцевих бюджетів.

Місцевий футбол

ЗМІ

ЗМІ області у звітній період переважно приділили увагу приходу на тренерський місток «Прикарпаття» Сергія Пташника та висвітлили результати першого туру Першої ліги.

Перша ліга

Газета «Галицький кореспондент» у статті «Черговий раз у перший клас» з’ясовувала, на що сподівається івано-франківське «Прикарпаття» у новому сезоні.

Видання наводить слова міського голови Віктора Анушкевичуса: «коло засновників клубу було розширено, свою підтримку гарантували декілька підприємств та підприємців». Розповіла газета про другий прихід у «Прикарпаття» Сергія Пташника. Наразі, за словами автора статті, основне завдання — «доукомплектація складу та обкатка гравців вже безпосередньо під час декількох спарингів».

16 липня відбулася прес-конференція міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса та президента ФК «Прикарпаття» Анатолія Ревуцького. Також у прес-конференції взяли участь головний тренер клубу Сергій Пташник, віце-президент зі спортивних питань Олександр Іщенко та ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський. На прес-конференції були присутні гравці національної студентської збірної команди України, які у її складі вдруге завоювали чемпіонський титул на Всесвітній Універсіаді з футболу в Белграді (Сербія): захисник Ігор Гребінський, півзахисник Микола Ревуцький, нападаючий Ігор Худобяк. За цю перемогу футболістів було нагороджено відзнаками міського голови.

Схожу статтю про команду «Прикарпаття» опублікувала на своїх шпальтах і газета «Репортер». Видання також зазначило попередній бюджет клубу — 4 млн. грн. Також повідомляється про останні зміни у складі «Прикарпаття»: до стану команди запрошено воротаря маріупольського «Іллічівця» Дениса Єршова, захисника чернігівської «Десни» Олександра Зарицького і двох півзахисників — Сергія Зелді зі столичного ЦСКА та Олега Веприка, останнім клубом якого була «Кримтеплиця» з Молодіжного.

Місцева ТРК «Вежа» з посиланням на інформ-службу ФФУ навела результати першого туру Першої ліги. А також з посиланням на прес-службу ПФЛ України опублікувала результати жеребкування другого попереднього етапу розіграшу Кубка України. Так, місцеве «Прикарпаття» зіграє на виїзді з МФК «Миколаїв», а бурштинський «Енергетик» — вдома проти харківського «Геліоса».

У другому підготовчому матчі до сезону івано-франківське «Прикарпаття» програло чернівецькій «Буковині». Про це повідомила інформагенція ТРК «Вежа». Рахунок зустрічі — 2:1.

Фут-зал

Прес-служба місцевого футбольного клубу «Ураган» 23 липня повідомила, що Асоціація міні-футболу України затвердила схему проведення чемпіонату України 2009-2010 рр. у вищій лізі, де виступатиме 12 команд:

− на першому етапі команди грають в два кола;

− на другому етапі учасники діляться на дві шістки — 1-6 місця і 7-12 місця, і з урахуванням набраних очок на першому етапі всередині цих «шісток» знову грають у два кола.

Таким чином, кожна з команд повинна провести по 32 матчі чемпіонату.

24 липня цю ж інформацію розмістила місцева ТРК «Вежа».

Інші події

ТРК «Вежа» опублікувала інформацію про перебіг клубного чемпіонату Європи серед студентів, який проходить у польському Вроцлаві. Стали відомі півфіналісти турніру. Серед них два представники України — тернопільський «Педуніверситет» та івано-франківський «Факел». Видання зазначає, що «Факел» вже доходив до цієї стадії турніру минулого року, коли зустрівся з іншою українською командою «МАУП». Цьогоріч «Факел» пробився до півфіналу завдяки голу форварда Івана Щеглюка проти турецького «Халіка». «Педуніверситет» здолав французький «Каен» 3:1.

Тут варто зазначити, що «Факел» у більшості складається з гравців місцевого «Прикарпаття». На студентському рівні вони показують стабільно високі результати, чого не скажеш про професійну першість України серед команд Першої ліги.

Газета «Репортер» опублікувала коротку інформацію під назвою «Донбас Арена — 46 днів до відкриття». У матеріалі йдеться про те, що роботи з благоустрою новозбудованого стадіону підходять до свого завершення. «Вже розпочався продаж сезонних абонементів. Їх ціна коливається від 185 до 14 000 гривень», — завершує видання.

Газета «Галицький кореспондент» звертається до історії місцевого футболу у статті «Це було давно і... правда!» Матеріал присвячений міжнародному товариському футбольному матчу, в якому молодіжна збірна Івано-Франківської області приймала молодіжну збірну Німеччини. Гра відбулась у 1983 році. Поряд з авторською розповіддю наводяться і спогади учасників поєдинку: «Уявляєте, який тоді у нашому місті був ажіотаж? Але, на відміну від вболівальників, ми, футболісти, мали небагато часу на підготовку. Встигли потренуватися два дні», — Сергій Кривенький.

«До лав молодіжної збірної області, яка мала протистояти майбутнім німецьким зіркам, увійшли переважно 18-річні гравці СДЮШОР, місцевих команд «Електрон» і «Локомотив», а також молоді виконавці з обласної першості (Долина, Бурштин, Коломия, Отинія). Гравців особисто відбирав легендарний футболіст та тренер Мирослав Думанський, якого правомірно можна вважати відкривачем талантів», — йдеться у статті.

На стадіоні «Кристал» (теперішній «Рух») не тільки вільних місць — не було де приткнутися навіть у переходах між секторами, згадують очевидці.

І хоч франківці програли 0:6, гра запам’яталася надовго. «У складі молодіжної збірної НДР зразка 1983 року, яка виходила на поле франківського стадіону «Кристал», можна знайти декілька прізвищ гравців, які у подальшому не тільки захищали кольори національної збірної Німеччини (Андреас Том, Олаф Маршаль, Томас Долл), а й стали визначальними для цілої футбольної епохи. Мова насамперед про легендарного захисника Матіаса Заммера − одного з кращих гравців в історії німецького футболу, володаря «Золотого м'яча-1996» як найкращого футболіста Європи», — пише газета.

Газета «Галичина» розповіла про аматорів. Видання опублікувало інформацію під назвою «Сокіл» летить до Ялти». В області з участю футбольних команд з виробничих підприємств проходили змагання на призи республіканської «Робітничої газети». Фінальний матч відбувся на стадіоні села Угринова, де зустрівся «Сокіл» з місцевого шиноремонтного заводу та івано-франківська «Чорногора-Ніка». Протягом двох таймів на полі з перемінним успіхом точилася вперта боротьба, і як результат — суддя в основний час зафіксував нічию — 2:2. Переможців визначала серія 11-метрових ударів. Їх краще пробили футболісти «Сокола», котрі в Ялті відстоюватимуть честь області у фіналі всеукраїнського суперництва на призи «Робітничої газети».

 

10.      Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Обласні ЗМІ цього тижня чимало уваги приділили футбольній тематиці, але для Євро-2012 місця на шпальтах газет не знайшлося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано. 

Місцевий футбол

ФК «Зірка». ПФК «Олександрія»

Дебютна гра «Зірки» проти ФК «Севастополь» у Криму, яка відбулася 18 липня, вийшла для наших земляків невдалою. Наші футболісти зуміли протриматися лише перший тайм, однак уже у доданий арбітром час пропустили перший м’яч у свої ворота. У другому таймі кримчани „відвантажили” нам ще три м’ячі. Отже, «Зірка» програла з розгромним рахунком 0:4! А у наступному турі на нашу команду чекає гра у Кіровограді проти «Волині», яка, у свою чергу, виграла перший матч у гостях з рахунком 5:1.

Не зовсім вдало стартувала у домашньому поєдинку 19 липня проти команди з Охтирки «Олександрія». Гра закінчилася з рахунком 0:0.

ЗМІ

Минулого тижня футбольний світ подарував обласним ЗМІ чимало тем для висвітлення. Найоптимістичніша з них стосувалася єврокубкових баталій. «Спортревю» (23.07.09): «… Новый еврокубковый сезон для украинских клубов начался с уверенной и безоговорочной победы (3:0) донецкого «Металлурга» над белорусским «МТЗ-РИПО».  Этот успех фактически обеспечил подопечным Николая Костова путевку в следующий раунд…».

Початок нового національного чемпіонату спонукав журналістів поцікавитися станом справ у кіровоградських футбольних командах. «Кіровоградська правда» (21.07.09) надрукувала розгорнуте інтерв’ю з головним тренером «Зірки» Ігорем Жабченком. Проте, незважаючи на великий об’єм матеріалу, цікавої інформації в ньому обмаль. Наставник кіровоградської команди не поспішає розкривати секрети, але деякими планами на нинішній сезон все-таки поділився: «… Бути в десятці, але будемо намагатися піднятися якомога вище у турнірній таблиці, хоча думати у першому сезоні про Прем’єр-лігу трохи ранувато. Для цього потрібно мати зовсім іншу, потужнішу інфраструктуру. Інші фінансові можливості…»

«Народне слово» (21.07.09) чималу статтю присвятило аналізу виступів ПФК «Олександрія» у минулому сезоні та якості підготовки до сезону нинішнього. Головний тренер олександрійців Юрій Коваль повідомив про зміни, що відбулися в команді. Що ж стосується завдань, то: «… Завдання в ПФК «Олександрія» на новий сезон − поборотися за одну з двох путівок до Прем’єр-ліги…».

 

11.      Луганська обл.

 

Евро-2012

На улицах города  и в СМИ отсутствует какое-либо упоминание о «Евро-2012».

Футбол

Турниры, чемпионаты, кубки

Во второй лиге чемпионата области закончен первый круг и в южном и в центральном регионах − тут вся борьба еще впереди.

Подходит к концу групповой этап в первенстве сельских районов − перед последним туром определились уже три из четырех полуфиналистов.

В открытом чемпионате Луганска нет равных «Востокэнерго» (из г.Счастье) − команда имеет очко преимущества над ближайшим преследователем и игру в запасе. Продолжаются чемпионаты Перевальского и Кременского районов, а также чемпионат ОАО «Краснодонуголь» (г.Краснодон).

Клубы

В воскресенье, 26 августа, луганская «Заря» проводила очередной матч в рамках украинской Премьер-лиги сезона 2009-2010 против новичка Премьер-лиги киевской «Оболони». Даже несмотря на нестабильное финансовое положение команды, «Заря» давно не показывала игры такого плохого качества. Игра луганской команды временами напоминала игру подростков на улице, а защита и вовсе была похожа на проходной двор. И если бы у игроков «Оболони» было бы немного побольше мастерства, три пропущенных мяча «Зарей» показались бы еще достаточно приемлемым результатом для этой команды! А так 0:3 без какого-либо сопротивления.

Свой очередной матч в первой лиги против «Динамо-2» (Киев) команда «Сталь» (Алчевск) на текущий уик-энд пропускает и сыграет его 21 октября 2009 года.

Мини-футбол, женский футбол

25 июля команда «ЛТК» (Луганск) провела первый контрольный поединок в рамках подготовки к предстоящему чемпионату − соперником луганчан стал донецкий «Шахтер». И хотя телефонисты пропустили первыми, они смогли не только отыграться, но и выиграть поединок 4 : 2.

Продолжает проводиться открытый чемпионат Луганска по мини-футболу. Лидер здесь неизменен − «Олис».

В зале Управления Госавтоинспекции Луганской области прошла встреча сотрудников ГАИ с женской командой по мини-футболу Детско-юношеской средней школы № 3. На этой встрече присутствовали представители Луганской областной организации «Динамо» − первый заместитель председателя  Игорь Сидельников и его заместитель Сергей Самарский. Детям были подарены футбольные мячи, а также фирменная спортивная форма, которой у команды до этого времени не было. 

СМИ

В СМИ уделено внимание матчу первого круга чемпионата Украины среди команд Премьер-лиги между луганской «Зарей» и киевским «Арсеналом». И только в газете «Ракурс» есть короткая статья, посвященная поражению команды «Сталь» (Алчевск)  от «Арсенала» из Белой Церкви (первая лига).

Федерация

На этой неделе федерация жила обычной жизнью, занимаясь организацией игр в сельских районах и в двух региональных лигах.

Комментарий к 10-му туру чемпионата области.

Результаты игр 10-го тура:

«Краснодонуголь» − «Металлург-НПВК»  1:1

ФК «Рубежное» − ФК «Кременная»  5:3

«Олимп» − «Химик»  0:2

«Сталь-2»  −  ФК «Попасная»  2:0 

«Лисичанск-Пролетарий» − «Заря»  2:0

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук:

Опять потерял очки безусловный лидер начала чемпионата  «Краснодонуголь». Но благодаря осечке ближайшего преследователя  ГФК «Заря», которая проиграла своему непосредственному конкуренту − команде «Лисичанск-Пролетарий», отрыв «Краснодонугля» в четыре очка сохранился. Опять начал стабильно набирать очки северодонецкий «Химик» и алчевская «Сталь-2». Непонятно что творится с ФК «Рубежное» − проиграв в прошлом туре, как говорится, в одну калитку 0:12, в текущем туре забивает пять мячей и уходит с последнего места.

 

12.      Львівська обл.

 

Євро-2012

Жодної події щодо підготовки до Євро-2012 у Львові протягом минулого тижня не відбулося, проте новин з цього приводу вистачало. Насамперед це стосується питання аеропорту. Одне з електронних ЗМІ навело цитату з одного з польського видання, яке охарактеризувало ситуацію у Львові з аеропортом катастрофічною. Натомість міністерство транспорту та зв’язку повідомило через свою прес-службу (і цю інформацію використали майже всі місцеві ЗМІ), що будівництвом нового терміналу зацікавилися 6 серйозних інвестиційних компаній. Причому усі шість представників цих компаній, як зарубіжних, так і вітчизняних (у прес-релізі не вказано назв цих підприємств) взяли участь у спеціальній нараді під головуванням першого заступника міністра транспорту та зв’язку України Василя Шевченка, заступника міністра транспорту та зв’язку України − голови Державіаадміністрації Олександра Давидова та за участі керівництва Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» та представників компанії «Тебодін−Україна». Але є одне «але»: в прес-релізі так і не вказано головного − коли саме відбудеться цей конкурс, і коли нарешті розпочнеться будівництво нового терміналу. Раніше, ще під час останнього візиту до Львова Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, голова Львівської ОДА Микола Кміть повідомляв, що для того, аби укластися у терміни, будувати новий термінал потрібно не пізніше кінця липня. Натомість віце-прем’єр Іван Васюник називав інші терміни − вересень цього року. Що стосується аеропорту, то профільний заступник губернатора Львівщини з питань Євро-2012 Сергій Таратута повідомив, що Кабмін має намір зменшити вартість проекту нового терміналу приблизно на 30%. За оцінками він до цього становив близько 130 млн. доларів. Чи після цього термінал відповідатиме усім вимогам УЄФА Сергій Таратута не повідомив. Окрім того, у коментарях місцевих ЗМІ Сергій Таратута спростував слова тижневої давнини міського голови Львова Андрія Садового, котрий заявив, що за інформацією інспекторів УЄФА ситуація з аеропортом катастрофічна. Сергій Таратута назвав ситуацію важкою, але не катастрофічною.

До речі, свій коментар щодо львівського аеропорту дав також й Іван Васюник. Він заявив, що умови договору на інвестора назвуть лише тоді, коли з’явиться сам інвестор. Також Іван Васюник повідомив, що розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо питання залучення інвестицій для будівництва нового терміналу у Львові. Так, відповідно до документу, компанія-інвестор, яка стане переможцем аукціону, отримає повноцінне право власності на зведений за її кошти термінал та з нею буде підписано договір щодо управління державним підприємством «Міжнародний аеропорт «Львів». В проекті постанови не вказано ні вартість будівництва, ні площа нового терміналу − це на вибір інвестора. Єдина умова − пропускна спроможність терміналу − не нижче 1000 пас./год.

Натомість приємні новини надійшли з будівництва злітно-посадкової смуги, яку у Львівському аеропорту проводить компанія «Азвоінтекс» (та сама, що й будує стадіон у Львові). Так, зокрема, Сергій Таратута повідомив, що компанія нарешті отримали усі необхідні креслення, і робота на посадковій смузі пришвидшиться.

Що стосується іншого об’єкту інфраструктури, а саме нового стадіону, то Сергій Таратута повідомив, що інспектори УЄФА відзначили, що жодних проблем із будівництвом стадіону немає. До речі, минулого тижня у Львові з візитом перебувала делегація з Польщі: віце-прем'єр-міністр Республіки Польща та міністр внутрішніх справ Гжегож Схетина, міністр закордонних справ РП Радослав Сікорський та міністр спорту та туризму Мірослав Джевецький. Вони відвідали стадіон, де ознайомилися з ходом будівництва. Що цікаво, незважаючи на те, що вони прилетіли у львівський аеропорт, з проектом будівництва нового терміналу їх ніхто не знайомив. Очевидно, не було чим хвалитися. До речі, на цій зустрічі за інформацією Івана Васюника (саме він зустрічав гостей з Польщі у Львові) повідомив, що погоджено з польською стороною відкриття додаткових двох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Тим часом УЄФА збільшила вимоги до нового львівського стадіону. Насамперед це стосується якості та розмірів поля, трибун та сидінь, безпеки і правопорядку на стадіоні, умов роботи для мас-медіа, розміщення комерційної та адміністративної інфраструктури стадіону, а також, що найголовніше − організації роботи стадіону під час проведення матчів Євро-2012.

Минулого тижня львівська преса активно писала про місто обласного підпорядкування Дрогобич. Річ у тім, що дрогобицький міський голова Микола Гук надіслав листа голові Львівської обласної держадміністрації Миколі Кмітю з проханням остаточно затвердити Дрогобицький стадіон «Галичина» тренувальною базою однієї із збірних Євро-2012. Нагадаємо, що у Трускавці, а це 4 кілометра від Дрогобича, знаходиться найкращий наразі в області готель «Ріксус», що має статус п’ятизіркового. Микола Гук запевнив, що Дрогобицька міська рада готова взяти на себе зобов’язання щодо співфінансування робіт з реконструкції стадіону.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львова до Євро-2012 протягом минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

ФК «Львів» провів поєдинок другого туру чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги. Тепер уже на власному полі «городяни» перемогли чернігівську «Десну» з рахунком 2:0. Що цікаво, «Десна» через фінансові проблеми могла не приїхати на цей матч. За «синьо-золотих» голи забивали Федорчук (з пенальті) та Худзік.

Львівські «Карпати» тим часом готуються до домашнього календарного матчу проти донецького «Металургу». Цей поєдинок закриває програму другого туру прем’єр-ліги.

ФК «Карпати» надали своєму минулорічному капітану Сергію Пшеничних статус вільного агента. Довго без роботи футболіст не сидів: його підписав Мирон Маркевич, і Пшеничних вже дебютував за «Металіст» у матчі проти «Дніпра».

 

13.      Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

За звітний період на Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса

Про Євро-2012 не згадували регіональні Інтернет-видання і друковані ЗМІ.

Радіо. Телебачення

І лише на хвилях обласного радіо подавалася інформація про те, що зроблено Мінтрансзв’язком у ході підготовки до фінальної частини чемпіонату з футболу Євро − 2012 року. Зокрема, йшлося про впровадження на залізницях України швидкісного руху пасажирських поїздів. («Обласні новини», 20.07.09).

«Незважаючи на різні політичні заяви та звинувачення, будівельні роботи на НСК Олімпійський відбуваються згідно із графіком, затвердженим УЄФА. Про це повідомив міністр спорту Юрій Павленко. Міністр припустив, що звинувачення на його адресу пов’язані виключно з намаганням повернутися у підготовці до Євро-2012 до тих корупційних схем, які діяли раніше, з можливістю переділу коштів» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 21.07.09).

В ефірі Миколаївського обласного телебачення про останні події, пов’язанні з підготовкою до Євро-2012, розповідав Валентин Щербачов у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 26.07.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Українська Прем’єр − ліга

«Премьер-лига не обошлась без николаевцев» − традиційний огляд матчів першого туру Прем’єр − ліги і розповідь про гравців, вихованців миколаївського футболу, які виступають за команди у вищому дивізіоні Чемпіонату України.

«Чечер играл за «Металлург» (Донецк), Диденко − за «Черноморец». В составе «Кривбасса» дебютировал, выйдя на замену, немного поигравший у нас Штурко. В составе «Арсенала» не было Литовченко (а его одноклубник Распопов подыскивает новую команду). Березовчук за «Металлист» не играл − был в запасе.

В глухом запасе «Динамо» пока находится экс-первомаец Олег Допилка. В заявке на матч первого тура «Оболонь» имела выступавших за МФК «Николаев» Штанько и Мазуренко. За дублеров «Ильичевца» играет Артем Чорний, а его бывший одноклубник Игорь Мельник покинул мариупольскую команду. В дубле донецкого «Металлурга» выступает южноукраинец Вадим Сапай. Пока неясно, где продолжат карьеру игроки ФК «Харьков» Милько и Бойченко» («Николаевские новости», 21.07.09).

Повідомляли місцеві ЗМІ і про те, що Сергій Ребров завершив кар'єру футболіста. 35-річний форвард перейде на роботу в тренерський штаб київського «Динамо», де буде асистентом головного тренера молодіжної команди Володимира Мунтяна.

МФК «Миколаїв» Друга ліга, Кубок України

Регіональні ЗМІ активно подавали матеріали про перемогу МФК «Миколаїв» над мелітопольським «Олкомом» у матчі першого етапу Кубка України.

«МФК «Николаев» выходит во второй раунд Кубка Украины» («Николаевские новости», 21.07.09, «Партнер», 22.07.09), «С фартом надо дружить» («Южная правда», 21.07.09), «Игра в одни ворота» («Николаевский бизнес», 22.07.09), «Матч завершился со счетом 3:0 в пользу нашей команды» («Вечерний Николаев», 23.07.09).

Оглядачі відзначили, що після 11-річної перерви МФК «Миколаїв» отримав домашню перемогу в кубковому матчі. Останній раз миколаївська команда вигравала у нікопольського «Металурга» − 2:1 в 1998 році.

ЗМІ повідомляли також про те, що ПФЛ України затвердила календар ігор чемпіонату України в другій лізі (група «А»). МФК «Миколаїв» стартує 29 липня матчем в Хмельницькому проти місцевого «Динамо». А на своєму полі миколаївці вперше зіграють 8 серпня в матчі проти команди «Єдність» (Плиски).

Але, як стала відомо після жеребкування другого попереднього етапу кубка України з футболу, МФК «Миколаїв» зіграє вдома 5 серпня з івано-франківським «Прикарпаттям». Переможець виходить в 1/16 кубка країни.

Щодо першого суперника миколаївців у чемпіонаті України, то місцеві ЗМІ повідомляли про прикрий випадок, який стався з командою: «Хмельницьке «Динамо» потрапило у серйозну аварію» (регіональне видання pravda.mk.ua, 20.07.09, «Николаевские новости», 21.07.09).

Чемпіонат України серед ветеранів

Команда «Бастіон» (Миколаїв) вибула з групового турніру, перемога у якому давала право грати в наступному етапі чемпіонату України.

Програвши сімферопольській команді КСХІ, «Бастіон», за повідомленнями місцевих ЗМІ, сконцентрує свої зусилля на підготовці до розіграшу кубка і суперкубка України з футболу серед ветеранів.

Місцевий футбол

Відновилися матчі літньої першості міста Миколаєва з міні-футболу.

Тут після десяти турів попереду команди «Медик» і «Горгаз».

Команди, які беруть участь у чемпіонаті області, перебувають на канікулах. Друге коло в першій групі стартує 22 серпня.

 

14.      Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

В Одессе в прошедшую неделю, будто совсем позабыли о ЕВРО-2012. Никаких событий, никаких новостей. Видимо, с приходом июльской жары все, оставив дела, ринулись на пляжи. Напоминают о том, что Одесса боролась за права принимать чемпионат Европы лишь только биг-борды, «обличающие» президента ФФУ Суркиса. Не забыт и один из объектов, который был включен в программу подготовки города − трасса «Север-Юг». На щитах изображены участки трассы, логотип уже известной «Свободной Одессы» и слоган − «Молодежь Одессы за движение без заторов!».

А что же городские власти? Заместитель директора департамента городского совета по подготовке и проведению в Одессе ЕВРО-2012 Марат Якупов сообщил, что это подразделение все еще существует. В телефонном разговоре он сообщил, что координационый комитет по проведению в Украине ЕВРО-2012 связывался с департаментом по вопросам готовности спортивых баз и отелей. По словам Якупова это говорит о том, что пусть Одесса и лишена права принимать у себя матчи чемпионата Европы, вполне возможно, что спортивная инфраструктура города будет задействована. На тренировочных базах «Черноморца» − в Совиньоне, в Отраде и на Люстдорфской дороге есть все условия для тренировок и подготовки к матчам команд-участниц европейского первенства. А мест в существующих и достраиваемых отелях для футболистов хватает. Теперь не сбиться бы снова на огульную критику и позабыть обиды. Ведь шанс не остаться за бортом праздника европейского футбола все еще есть…

ФУТБОЛ

Премьер лига

Одесские арбитры во втором туре Премьер лиги.

Только двое арбитров из одесщины были задействованы во втором туре Премьер лиги, причем оба − в роли резервных арбитров. Ильичевец Александр Дердо отработал на матче «Динамо» − «Таврия», а одессит Андрей Лисаковский обслуживал игру «Оболонь» − «Заря».

Взыскания КДК.

В четверг, 23 июля на заседании дисциплинарного комитета Премьер лиги в числе прочих рассматривались и вопросы, касающиеся одесского «Черноморца».

Клуб получил указание до 1 августа рассчитаться по контрактным обязательствам с выступающим сейчас в составе «Таврии» Евгением Луценко.

Также «Черноморец» был оштрафован на 3000 грн. за неподобающее поведение фанатов клуба во время матча первого тура с киевским «Динамо».

Первые с конца

Такого неудачного старта, как в этом сезоне, у «Черноморца» еще не было. После оглушительного провала в игре с чемпионом, «моряки» не смогли ничего противопоставить еще одной киевской команде − «Арсеналу».

Большинство болельщиков рассчитывали, что игроки «Черноморца» соберутся, и первый домашний поединок нового сезона даст положительный результат. Рассчитывал на это и наставник «черно-синих» Виктор Гришко, который оставил состав на матч с «Арсеналом» практически без изменений по сравнению с предыдущим. Однако, футболисты в очередной раз показали свою несостоятельность… Снова − отсутствие мысли в созидательных действиях и грубые ошибки в центре поля и около своих ворот.

Единственный положительный момент − возвращение в строй кипера одесситов Виталия Руденко. Но и он не смог защитить свои ворота от посягательств «канониров». Итог встречи закономерен − 1:3.

После второго тура «Черноморец» «уверенно» занимает последнюю строчку турнирной таблицы. В очередном туре одесситы едут в гости к «обиженной» «Динамо» симферопольской «Таврии». Крымчане уж точно захотят реабилитироваться перед своими болельщиками, а «Черноморцу» отступать некуда.

Первая лига

Ничья на выезде

После неудачного старта в чемпионате первой лиги в домашнем матче с «Волынью», овидиопольский «Днестр» во втором туре играл в гостях в Ахтырке.

Местный «Нефтяник-Укрнефть» оказался «гостепреимным» хозяином. Уже на 14-й минуте Качур открыл счет ударом головой. Хозяева смогли сравнять счет на 26-й минуте − многоходовую комбинацию ударом в пустые ворота завершил Кикотя.

Вскоре после начала второй половины матча «Днестр» снова вышел вперед − Полтавец четко реализовал одинадцатиметровый. За 5 минут до окончания основного времени «Нефтяник-Укрнефть» ушел от поражения − Одинцов ударом головой сравнял счет. Итог встречи − 2:2.

«Днестр» выступал в следующем составе: Пацюк, Хромых, В.Лещук, Момотенко, Залевский, Полтавец (капитан), Каблаш (Пицык, 69), Д.Пархоменко, Продан (Платунов, 84), Кошка, Качур (Немчанинов, 68).

Определены очередные соперники

В среду, 22 июля состоялась жеребьевка второго предварительного этапа розыгрыша Кубка Украины. По ее итогам стали известны соперники представителей одесщины на этой стадии турнира.

5 августа «Днестр» примет на своем поле дебютанта первой лиги «Арсенал» из Белой Церкви, а в гости к «Бастиону» приедет «Крымтеплица» из Молодежного.

МИНИ-ФУТБОЛ

Одесса лишилась футзальной «вышки».

Финансовый кризис таки добил «Маррион». Команда, которая с большим трудом доигрывала прошлый сезон, завершила свое существование.

После завершения сотрудничества с главным спонсором компанией «Маррион», во время летнего перерыва руководство клуба пыталось найти новые источники финансирования. К большому сожалению, в далеко не бедной Одессе не нашлось желающих спонсировать выступление команды в высшей лиге Украины. Не планируется выступление одесской команды и в первой лиге.

Всем игрокам «Марриона» предоставлен статус свободных агентов, и некоторые из них находятся на просмотрах в украинских и зарубежных клубах.

 

15.      Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

ФК «Ворскла» − «Карпати» (Львів) − 1:2

Я, не зважаючи на відпустку, скористався після довгорічної перерви відвідати стартовий матч «Ворскли» в черговому чемпіонаті прем’єр Ліги України. Попросив колег зробити мені акредитацію і відвідав матч, щоб на власні очі побачити гру команди, яка завоювала титул володаря Кубка України 2009. Чесно кажучи, не вірив словам моїх колег, що в цьому матчі на перемогу сподіватися зась, ми львів’янам дещо заборгували в попередньому чемпіонаті. Але так і сталося − «Ворскла» поступилася. Насторожило багато факторів: акредитаційна картка цього року, як ніколи, зроблена на простій картонці і підробити її, маючи кольоровий принтер, не представляє ніякої складності. Я по наївності вважав, що в клубу, котрий виступатиме в Єврокубку, створені належні умови для роботи журналістів. Цього ще не має, ми сиділи на цегляному виступі, а перед нами ряд, якби призначений для представників ЗМІ, обіймали люди, більшість з яких попивали пиво. Цей напій віднедавна у вільному доступі на розлив продається на трибунах стадіону «Ворскла», щоправда у перерві матчу. Хоча й була чудова погода, вболівальників було як завжди − тисяч шість, може на їх кількість вплинув сезон відпусток. Відвідавши післяматчеву прес-конференцію нічого нового для себе не дізнався. «Ворскла» до зимового трансферу нових гравців купляти не збирається, а головний тренер команди Микола Павлов виправдав поразку тим, що після відповідальних матчів із «Шахтарем» та «Динамо» команда перегоріла. Та все ж вболівальники проводжали своїх улюбленців зі стадіону підбадьорюючими оплесками. Особливо палко на шляху до клубного автобусу вітали наших молодих талантів Чеснакова та Безуса. Ті ж в свою чергу зголосилися навіть сфотографуватися із вболівальниками. 

У вівторок 21 липня бачив інтерв’ю президента ФК «Ворскла» Олега Бабаєва на каналі «Мегаспорт». Він в свою чергу підтвердив інформацію, що клуб до зимового трансферу не буде купляти нових гравців, з’ясував деякі подробиці відбуття з команди провідних виконавців Кравченка та Главіни. Натякнув, що «Ворскла» в геополітиці Прем’єр Ліги притримується політики «Шахтаря», а ще обіцяв врахувати побажання ведучих і зробити офіційний сайт клубу ще й (окрім російської та англійської) українською мовою (в що мало віриться).

У другому турі полтавці їдуть в гості до дебютанта Прем'єр-ліги «Закарпаття». Цікаво, що за всю історію протистоянь цих команд, а це понад 50 років, «Ворскла» жодного разу не вигравала в Ужгороді! На найвищому рівні команди провели між собою 8 поєдинків. Три перемоги на боці біло-зелених, дві − у закарпатців, ще три матчі принесли нічийний результат. Востаннє команди грали між собою 24 листопада 2007 року. Перемогу здобули ворскляни − 2:0.

Кубок УЄФА у Полтаві

19 липня у Полтавській Галереї мистецтв відбулася прес-конференція, в ході якої переможців Кубка УЄФА привітали керівники міста та області, а також представники обласної федерації футболу та футбольного клубу «Ворскла». На презентацію приїхали воротар Андрій Пятов та захисник Олександр Чижов, які саме на полтавській землі робили свої перші серйозні кроки у великому футболі. Обмінялися подарунками. Від полтавської мерії футболістам вручили два ордени за заслуги перед полтавською громадою. Згадати шлях до великого футболу допомогли запрошені на урочисту подію перші тренери футболістів − Володимир Попеневський, Олександр Єжаков та Вазген Манасян.

Після закінчення офіційної частини прес-конференції всі бажаючі змогли сфотографуватися з кубком УЄФА і з хлопцями-переможцями. На кілька годин Кубок УЄФА помістили для огляду в зал картинної галереї.

ФК «Полтава»

22 липня в приміщенні ПФЛ у присутності офіційних представників команд першої-другої ліг відбулася процедура жеребкування другого попереднього етапу розіграшу Кубка України сезону 2009-2010 років. Суперником футбольного клубу «Полтава» став ФК «Львів». Матч відбудеться 5 серпня на полі ФК «Полтава», повідомляється на сайті Професіональної футбольної ліги України.

25 липня стартує першість України серед команд другої ліги.

Футбольний турнір для сільських команд  «Шишацький  кубок»

Розпочався  футбольний турнір для сільських команд  «Шишацький  кубок» . Якщо у перші роки проведення турніру Кубок виборювали 4 команди, то нині в боротьбу за престижний трофей вступили 30 колективів із 15 районів області. Зазвичай «Шишацький кубок» стартує на полі його минулорічного володаря. У 2008-му почесний трофей здобули футболісти клубу «Жоржівка» з Шишацького району, обігравши у фіналі ФК «Решетилівка». Цього року за ініціативою місцевих любителів спорту організатори вирішили заохотити срібного призера і провести свято відкриття змагань саме в Решетилівці.

Команди − учасники змагань отримали комплекти  м’ячів, не залишились без подарунків і дитячі спортивні колективи. В цьому році, на відкритті турніру Решетилівській центральній районній лікарні вручили документи на медичне обладнання, телевізор, холодильник, кондиціонер і дефібрилятор. Матеріальну допомогу отримала церковна громада для добудови місцевої Свято-Миколаївської церкви.

Потім на футбольному полі помірялися силами гравці команд ФК «Решетилівка» і «Стандарт» із Нових Санжар. За підтримки рідних трибун перемогли господарі − 1:0.

Святкову  концертну програму подарували глядачам гурти «Армія», «Гетьман», співак Петро Чорний. Завершилося дійство  традиційним феєрверком. Загалом  змагання за «Шишацький кубок» триватимуть  до середини серпня.

Першість Полтавського району

Черговий тур першості Полтавського району виявився багатим на події. По-перше, відбулося перше «розсошенське дербі», в якому минулорічний чемпіон ФК «Розсошенці» переграв «Олімп». По-друге, після ряду невдалих матчів знову перемогла «Гренада». Причому команда з Микільського перемогла на виїзді «Сокіл», який до цього туру займав четверту сходинку. Першу перемогу у цьому чемпіонаті відсвяткували футболісти «Динамо», перемігши у себе вдома «Колос», який тепер залишається єдиною командою першості, що досі не знає смаку перемог. Лідер чемпіонату «Ювента» у важкому матчі на своєму полі перемогла «Джерело». Цим скористався терешківський «Факел», який на класі переміг «Вікторію» з Головача і впритул наблизився до третьої сходинки. 

8 тур. Олімп (Розсошенці) − ФК Розсошенці − 1:3, Сокіл (Степне) − Гренада (Микільське) − 1:2, ФК Ювента (Розсошенці) − Джерело (Супрунівка) − 3:2, ФК Факел (Терешки) − Вікторія (Головач) − 2:0, Динамо (Божкове) − Колос (Нижні Млини) − 2:1, ФК Колан (Мачухи) − Космос (Тахтаулове) − 3:0.

Турнірне становище

1 ФК Ювента 24

2 ФК Розсошенці 21

3 Джерело 17

 

16.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

АЕРОПОРТ „ПРОЛЕТІВ” ПОВЗ ЄВРО-2012

ОКП „Міжнародний аеропорт Рівне” так і не стане резервним літовищем для приймаючого міста Львів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року. Такий вердикт винесло Міністерство транспорту та зв’язку України, яке надіслало лист на Рівненську обласну раду.

„На стадії вивчення можливості аеропортів у західній частині України в якості резервних... розглядався й ОКП „Міжнародний аеропорт Рівне”. Але при остаточному визначенні кількості та можливостей аеропортів згідно з вимогами УЕФА пропозиції щодо ОКП „Міжнародний аеропорт Рівне” було відхилено. Таким чином, у завданнях і заходах Державної цільової програми, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 22.02. 2008р. №107, підготовка ОКП „Міжнародний аеропорт Рівне” не передбачена”, − така відповідь міститься у листі Міністерства. Лист підписаний першим заступником Міністра транспорту Василем Шевченком. Нагадаємо, ще у червні обласні депутати підготували звернення до вищих органів влади з проханням таки включити аеропорт до резерву Євро-2012.

Футбол

КУБКОВИЙ СТАРТ РІВНЕНСЬКИХ ФУТБОЛІСТІВ

Рівненський „Верес” розпочав новий сезон минулої суботи матчем першого етапу розіграшу Кубка України. Суперниками рівнян став „Гірник-Спорт” із Комсомольська, який також грає у другій лізі, але в групі Б.

Незважаючи на те, що одночасно з футбольним матчем на мототреці проходив півфінал командного чемпіонату Європи зі спідвею, вболівальники на „Авангард” усе-таки прийшли. І вони точно не пожалкували.

Щоправда, початок гри виявився за гостями − саме „Гірник-Спорт” мав хороші шанси відкрити рахунок, однак на заваді стали вдалі дії голкіпера господарів Андрія Мозерова. А вже на 33-ій хвилині м’яч влетів у ворота гостей. На добиванні після штрафного найспритнішим виявився „вересівець” Олександр Гаврилюк, однак йому на заваді став воротар. Проте м’яч потрапив до Олександра Любара, удар якого виявився влучнішим. Так „Верес” і відкрив рахунок.

Саме після забитого голу рівняни заграли активніше, більше атакували, що й дозволило подвоїти перевагу. На 42-ій хвилині після передачі того ж Гаврилюка „дубль” зробив Любар.

У другому таймі гравці з Комсомольська знову заволоділи ініціативою, що змусило „попотіти” захист рівнян. Але й господарі не надто відсиджувалися в обороні, тому швиденько вирівняли хід поєдинку. Їхні атаки виявилися безрезультатними, хоча на 79-ій хвилині гості залишилися у меншості − червону картку отримав Максим Полтавець. Отож „Верес” довів справу до логічного завершення − 2:0 − і вийшов до наступного етапу змагань.

А вже 29 липня стартує черговий чемпіонат країни у другій лізі. Того дня „Верес” прийматиме львівські „Карпати-2”.

Микола ФІЛІН, головний тренер «Вереса»:

— Команда фактично розпочала підготовку до гри з понеділка, адже збирали гравців по „крихтах”. Тих, хто лишився, довелося вмовляти, аби стартувати у новому сезоні. Але, зібравшись, домовилися працювати на повну потужність. Про сьогоднішню гру можу сказати, що ми вдало стартували. Надійно зіграв воротар у кількох моментах, у нападі Любар реалізував власні можливості.

Тепер готуватимемося вдома. Шукаємо спаринг-партнерів, аби провести декілька поєдинків до початку чемпіонату. Щодо комплектації команди, то залучили кількох нових гравців — Володимира Гайдука, Ігора Дацюка, Сергія Єфімчука та Дмитра Вознюка. А загалом, поки що готуватимуться 16 чоловік. Проте процес комплектації триває, адже резерв у нас є.

Рівненський „Верес” стартує в другій лізі чемпіонату України з футболу

29 липня на стадіоні „Авангард” для рівненського „Вереса” матчем із львівськими ”Карпатами-2” розпочнеться перше коло чемпіонату України з футболу в другій лізі, група „А”. Кольори ФК „Верес” захищатимуть: Олександр Гаврилюк, Володимир Гайдук, Дмитро Вознюк, Роман Климишин, Андрій Колаковський, Олександр Любар, Дем'ян Назаренко, Богдан Новак, Андрій Мозеров, Тарас Мельничук, Михайло Тивончук, Ігор Хлібович, Ігор Дацюк, Сергій Єфімчук.

Сергій Вознюк — найкращий бомбардир в історії «Вереса»

Про це свідчать підрахунки, проведені сайтом вболівальників рівненського «Вереса» (veresfan.org.ua). Починаючи з першого чемпіонату України і до наших днів, тобто у період з 1992 по 2009 рік, більше, ніж Вознюк, у футболці «Вереса» ніхто не відзначався. На рахунку Сергія 40 голів. На два м’ячі від нього відстав Вадим Васильєв. При цьому саме Васильєв є найкращим бомбардиром «Вереса» безпосередньо у другій лізі — 37 голів (нагадаємо, що у цьому дивізіоні рівняни виступають вже 12 років). Третє призове місце у заліку найкращих голеадорів «Вереса» у Володимира Никончука — 33 влучні удари. Також до десятки найкращих увійшли: Сергій Дьомушкін (24), Віталій Шевчук (22), Володимир Ткачук (21), Андрій Федорчук (20), Анатолій Коломієць (19), Олексій Снігирьов та Юрій Баховський (по 18).

З нинішніх гравців «Вереса» найкращі шанси увійти до топ-десятки має Олександр Любар, на рахунку якого 13 голів.

ШОСТА ВЕРШИНА ОДЕКа

У минулу неділю стадіон „Авангард” став справжньою футбольною Меккою краю − на ньому відбувся фінал Кубка області. Давно Рівне не бачило такої кількості глядачів на своїй центральній футбольній арені. Сотні вболівальників з Оржева та Кузнецовська не зупинила навіть липнева спека. Проте на них чекало ще одне випробування − проливний дощ упродовж другого тайму.

На футбольному полі зустрілися п’ятиразовий володар почесного трофею − оржівський ОДЕК та кузнецовський „Ізотоп-РАЕС” − один із лідерів нинішнього чемпіонату області. І хоча цей сезон «одеківці» розпочали, як для себе, не дуже вдало − після першого кола вони на четвертій позиції, проте з самого початку матчу саме оржівці заволоділи ініціативою. Раз за разом виникала небезпека поблизу воріт “Ізотопа-РАЕС” і часто тільки майстерність воротаря кузнецовців Юрія Крисюка рятувала команду. Лише на 17-ій хвилині «енергетики» зуміли провести першу атаку, що завершилася ударом по воротах − але воротар ОДЕКа Роман Попов зіграв надійно. А ось на 32-ій хвилині оржівці зуміли відкрити рахунок − після чергового кутового удару Андрій Давидюк відпасував м’яч на Тараса Топоровського, який пробив не сильно, але влучно − 1:0. На відпочинок команди так і пішли за мінімальної переваги оржівців.

Під час перерви пішов дощ, але корективи вніс лише в розміщення глядачів − для всіх місця під навісом не вистачило, якби «згуртовано» вони не стояли і сиділи. Тому частина вболівальників залишилася під парасольками, хоча вони і мало рятували. А ось на гру злива не вплинула − оржівці продовжували атакувати і їхні старання були винагороджені. На 74-ій хвилині Володимир Поліщук подвоює рахунок. І хоча до завершення матчу тренери обох команд по максимуму використали заміни, проте рахунок вже не змінився. Фінальний свисток зафіксував шосту перемогу ОДЕКа у фіналі Кубка області.

Нагородження тривало під активне скандування фанатів обох команд − не змовкали й уболівальники Оржева і Кузнецовська.

Мирон Чернецький, президент ФК ОДЕК:

− Я безмежно вдячний своїм хлопцям, які показали безкомпромісний футбол − на кожному сантиметрі поля йшла боротьба. Думаю, ця перемога стане гарним стимулом перед стартом другого кола. Турнірна дистанція ще довга, а ми ставимо перед собою найвищі завдання − першість.

Олександр Шлай, головний тренер ФК „Ізотоп-РАЕС”:

− Є свої мінуси і плюси, зараз не про це мова. Фінал є фінал, тому й настрій на нього особливий. Наші суперники, мабуть, дужче хотіли перемогти. Тим паче, що у гравців ОДЕКа більше досвіду. А у нас чогось не вистачило, хтось недопрацював. Робитимемо висновки.

Володимир Поліщук, голова обласної федерації футболу:

− Як завжди, фінал виявився напруженим і цікавим. Хоча кожна команда прагнула перемоги, але по грі сильнішою виявися ОДЕК. Мабуть, дався взнаки досвід виступів оржівців у кубкових фіналах − сьогоднішній для них був уже дев’ятим і шостим, в якому вони перемогли.

«МАРКА» ПІДТРИМАЛА МАРКУ

Минулого тижня вперше в Рівному відбулася першість міста з міні-футболу серед дворових команд „Забий м’яч”. Її організаторами стали міський центр здоров’я населення „Спорт для всіх”, управління у справах сім’ї і молоді та Рівненська обласна молодіжна громадська організація «Батьківщина молода».

Хоча чимало школярів роз’їхалися з міста, проте не менше їх залишилося вдома. І саме для тих дітей, які змушені проводити літні канікули в Рівному, був започаткований цей турнір. А любителів футболу від 13-ти до 17-ти років (саме такі вікові обмеження ввели організатори) зібралося чимало − аж 18 команд. Упродовж двох днів на трьох футбольних майданчиках (Волинської Дивізії, 11а, у парку ім. Т. Шевченка та на запасному полі стадіону «Хімік») відбулися відбіркові тури, після чого шість кращих команд визначали переможця.

У фінальному двобої «Марка», що об’єднала юних футболістів із вулиць О. Дундича і Фабричної, перемогла «Росинку» (Боярка) − 5:3. А у матчі за третє місце «Еліта» (вул. Відінська) виграла у «Камчатки» (вул. Є. Коновальця) − 3:1.

— Ми проводили ігри в різних районах міста, − каже директор міського центру “Спорт для всіх” Валерій ГЛАДКОВ. — Одна зона була на Ювілейному, де грало п’ять команд, інша — в центрі міста, у парку Шевченка. А найфутбольніший район Рівного — “Північний”.

Капітан команди-переможця Андрій Косенко розповідає, що колектив зібрав із друзів та знайомих. Ніякого відбору не проводив, просто запитав, хто бажає взяти участь.

— Ми не переймалися перемогою, — каже Андрій. — Нам просто цікаво було взяти участь і довести собі, на що ми спроможні.

Переможці отримали в нагороду футбольну форму, а фіналісти − футбольні м’ячі та пам’ятні сувеніри.

 

17.      Сумська обл.

 

Євро-2012

Події

24 липня Суми отримали 3,7 млн. грн. зі Стабілізаційного фонду Держбюджету на реалізацію проекту добудови шляхопроводу по вул. 20 років Перемоги довжиною 1,4 км, який є стратегічним об’єктом у розвитку місцевої інфраструктури до Євро-2012. В разі введення його в експлуатацію обласному центру вдасться на маршруті Київ-Суми-Харків розвантажити центр міста, пустивши транспортні засоби більш зручним для них шляхом.

За словами міського голови Геннадія Мінаєва, наразі до міського бюджету надійшли два транші у розмірі 1,2 млн. грн. та 2,5 млн. грн. зі Стабілізаційного фонду відповідно за червень та липень. «Якщо так буде і надалі, шляхопровід за серпень-жовтень буде», − сказав Геннадій Мінаєв.

Крім коштів Держбюджету на добудові шляхопроводу використовуватимуться також гроші місцевих бюджетів.  Зокрема, з міського на цей об’єкт вже виділено 4,2 млн. грн., з обласного − 5,2 млн. грн. Загальна ж вартість добудови становить близько 40 млн. грн.

З 27 липня КП «Шляхрембуд» мало розпочати заплановані роботи на шляхопроводі.

ЗМІ

Газета «Глухівщина» за 18 липня вмістила статтю «Пора об’єднати зусилля», у якій з посиланням на газету «Урядовий кур’єр» йдеться про підсумки наради з питань підготовки України до Євро-2012 за участю Віктора Ющенка.

Зовнішня реклама

Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

Місцевий футбол

У Шостці 25-26 липня пройшов ІV традиційний турнір з міні-футболу серед дворових команд «Діти проти тероризму», який проводиться спортивною громадською організацією ШКІД при підтримці міської влади. На церемонії відкриття змагань їх учасників, якими стали 38 дворових команд Шостки, вітали заступник мера Ніна Сіваєва, заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Сумської ОДА Олександр Салатенко та голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний. Один із засновників ШКІДу Олександр Кривуля повідомив, що свої вітання учасникам турніру передали  міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, голова Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, керівництво ФК «Динамо» (Київ), ФК «Шахтар» (Донецьк), багато відомих політиків.

За словами О. Кривулі, аналогів цьому дитячому турніру в Україні немає. Він не виключив можливість, що наступного року ці змагання змінять статус і стануть всеукраїнськими.

На нагородженні переможців турніру Олександр Кривуля повідомив, що у планах засновників створення чотирьох футбольних збірних ШКІДу за різними віковими групами, які будуть проводити матчі з вихованцями дитячих шкіл провідних українських клубів.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ приділили увагу висвітленню поєдинку першого етапу кубку України за участю ФК «Суми». Усі вони процитували головного тренера сумчан Валерія Бермудеса, який на післяматчевій прес-конференції поскаржився на жахливий стан із фінансовим забезпеченням команди. «Ми у страшному моральному стані, у нас немає зарплати, у нас немає транспорту, у нас нічого немає», − заявив  Валерій Бермудес, зазначивши, що наразі команда фактично залишилася наодинці зі своїми проблемами.

Газета «Панорама» за 22 липня вмістила матеріал спортивного журналіста видання Олександра Грінки «Охота на местных», у якому він відзначає тенденцію до залучення у провідних вітчизняних  командах вихованців українського футболу. З цього приводу він говорить наступне: «Приятно удивил на прошлой неделе наставник киевского «Динамо» Валерий Газаев, заявивший, что он собирается делать ставку в команде на воспитанников украинского футбола. Не знаю, но почему-то верится тренеру, да и последние его кадровые корректировки к этому располагают. Безусловно, отказаться сразу от услуг всех легионеров не удастся, да и не стоит, но то, что меняется политика тренерского штаба в таком именитом клубе — это похвально. Немного удивило еще и то, что решился на такой шаг не наш, украинский специалист, а российский. От наших родных Михайличенко, Сабо, Демьяненко таких кардинальных шагов мы не наблюдали. Да, понимает Валерий Георгиевич, что прежде всего во внутреннем чемпионате с самоотдачей местных футболистов вряд ли могут сравниться купленные в Америке или Африке звезды. А такое доверие тренера к своим воспитанникам подтолкнет их к еще большему прогрессу и на международной арене.

Побольше бы таких веяний в украинском футболе. А там, смотри, может, уровень и престиж украинского детско-юношеского футбола возрос бы. И пацаны, занимающиеся в спортивных школах чуть ли не по десять лет, увидят для себя перспективу. Вот только притупляет все эти мысли факт, что футбол — это не только всенародно любимая игра, но еще и большой бизнес, который порой не терпит никаких нововведений и компромиссов».

Федерація футболу

Голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний дав гарну оцінку турніру з міні-футболу серед дворових команд «Діти проти тероризму», який 25-26 липня пройшов у Шостці.

− Ці змагання засвідчили, що на місцях є дуже великий потенціал у розвитку дитячого футболу, який можна і потрібно реалізовувати. За такої організації турніру він має всі підстави отримати статус всеукраїнського, що зробить його ще привабливішим і цікавішим як для учасників так і для вболівальників, − зазначив Микола Желєзний, зауваживши, що він має намір поширити ініціативу проведення таких турнірів і на інші великі міста регіону.

Відповідаючи на запитання щодо ситуації, яка склалася у ФК «Суми», Микола Желєзний сказав, що вона для нього є невідомою.

− Я не знаю, що там відбувається, мене не вважають за необхідне про це інформувати. Тільки за досвідом знаю, що якщо власникам клубу справді припече, тоді вони обов’язково будуть просити допомоги у федерації. Зараз же, очевидно, ще цей час не настав, − говорить Микола Желєзний.

 

18.      Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

Повідомлень протягом звітного періоду не було.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

Як повідомили у Кременецькій районній Федерації футболу, у селі Великі Гаї Тернопільського району відбувся фінальний турнір першості області з футболу серед ветеранів. У ньому взяли участь команди з Тернополя, Бережан та Кременця. Поступившись у першій зустрічі з рахунком 0:3 команді Тернополя у складі, якої грали відомі у минулому футболісти тернопільської “Ниви”, команда з Кременця у другій грі здобула переконливу перемогу над командою з Бережан з рахунком 4:2.

За підсумками змагань кременецька футбольна команда “Ветеран” здобула срібні нагороди й була нагороджена Кубком та грамотами обласної федерації футболу.

Після цих футбольних поєдинків кременецькі футболісти поїхали на традиційний міжобласний ветеранський турнір до міста Радивилова Рівненської області, який відбувався 18-19 липня.

У цих футбольних баталіях кременецькі ветерани перемогли команду з Радивилова з рахунком 3:1, Костополя − 5:0 та Радивилівського району − 4:1 й здобули Почесний кубок переможця турніру.

У селі Курівцях, на місцевому стадіоні, відбувся фінальний турнір першості Зборівського району з міні-футболу. У ньому, крім господарів, взяли участь колективи із Залізців, Зборова та Малашівців.

У першому турі зустрічалися минулорічні чемпіони − залозеччани та фаворити цьогорічної першості − зборівчани. Гра пройшла на зустрічних курсах, з мінімумом гольових можливостей. Все вирішив єдиний гол, забитий зборівчанином Романом Бабиним у другому таймі.

В іншому поєдинку туру команда Курівців, виграючи по ходу зустрічі − 1:0, перемогла гостей із Малашівців з рахунком 2:1. Голи забили Олег Лис (2) та Василь Дзюба.

Сенсація сталася у першій грі другого туру, у якій курівчани, впев­нено контролюючи хід гри, переграли Залізці − 2:0. Відзначились Олег Лис та Василь Борис. Ще одна несподіванка народилась у наступному поєдинку туру, де Малашівці у запеклій боротьбі здобули перемогу над Зборовом − 2:1 (Василь Дзюба (2) − Ігор Курило).

У заключному турі хлопці з Малашівців впевнено розібралися із Залізцями − 3:1. В останньому поєдинку фіналу господарів задо­вольняла навіть нічия у матчі зі Зборовом, щоб стати чемпіонами району. Після першої половини гри здавалось, що справа до цього йде − 0:0. Але вже на початку другого тайму зборівчани Богдан Павлович та згодом Роман Бабин схилили шальки терезів на свою користь − 2:0.

Отже, у підсумку три команди − Малашівці, Зборів та Курівці − набрали по 6 очок. За додатковими показниками перше місце посіли малашівчани, друге − представники Зборова і лише третє − господарі. За команду Малашівців − переможця першості району з міні-футболу − грали: Володимир Тимочко, Микола Панасюк, Олег Байрак, Віталій Гураль, Олег Антонюк, Василь Дзюба, Руслан Глов'юк та Володимир Гураль. Це вже другий успіх малашівчан на районному рівні. У 2007 році вони виграли кубок району з міні-футболу.

Кращими гравцями стали: воротар Віталій Козіброда (Курівці), захисник Денис Туринський (Залізці), нападник Ігор Курило (Зборів). Руслан Глов'юк відзначений як найкращий футболіст турніру, а Василь Дзюба − як бомбардир фіналу (обидва із Малашівців). Команду-переможця та колективи-призери нагородили

грамотами, медалями, кубками та призами відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Зборівської райдержадміністрації. Варто відзначити хорошу підготовку стадіону у Курівцях для проведення фіналу.

У першій половині вересня планують проведення кубка Зборівського району з міні-футболу.

За інформацією Лановецької районної федерації футболу, пройдена четверта частина дистанції у чемпіонаті району. У першій групі незаперечний фаворит, лановецький “Автодор”, доводить свою перевагу не лише результатом, а й зрілою командною грою.

Закономірно, а не випадково команда ФК “Снігурівка” перебуває на верхніх щаблях “турнірки”. Тимчасово не граючий капітан команди Р.Кухарський ставить за мету бути не нижче теперішнього місця. І в цьому йому допомагає сільський голова А.Сеник.

Несподівано середину таблиці посіли молоді хлопці з Білозірки. Над виведенням команди у число кращих працює сільський голова Р.Юзьвак.

Не сказали свого останнього слова команди-аутсайдери, у яких не згас запал і вони все це ще покажуть у подальших іграх чемпіонату.

У другій групі фаворитів декілька. Але кожний тур приносив несподівані результати. Змістовну гру показують футболісти команди “Старт” з села Великі Кусківці з її незмінним капітаном М.Власюком, тому й не дивно, що команда забила найбільше м'ячів (кращий снайпер “Старту” Н.Міда − 7 м'ячів).

Досить потужно грають команди з Печірни, Вишгородка, Ванжулова. Щодо інших учасників чемпіонату, то у них є всі можливості значно покращити турнірне становище.

Добіг екватора цьогорічний чемпіонат області з футболу. Завершальний тур першого кола змагань виявився доволі результативним. Найбільше голів було забито у матчі “Вікторія-Агро” (Козова) − “Колос” (Бучач). Домінували на полі козівські футболісти. Ще до перерви вони провели три голи, авторами яких стали Віктор Мриглот та Віктор Фещак, який відзначився двічі.

На початку другої половини зустрічі, як розповів інспектор Федерації футболу Тернопільщини Федір Бокач, гості на певний час активізувалися і зуміли відквитати один м'яч. Точним виявився удар Василя Синишина. А от кінцівку зустрічі знову результативно провели господарі поля. На 83 та 87 хвилинах гравці “ Вікторії-Агро” Іван Сметана та Володимир Барилко встановили остаточний результат − 5:1. Міг відзначитися і козівчанин Павло Баран, який не реалізував пенальті.

У Підволочиську місцевий клуб “Агро-Збруч” домінував над приїжджою командою ФК “Ланівці”. За повідомленнями інспектора ФФТ Миколи Філя, до перерви ігрова перевага була на боці господарів поля. Вона втілилася у два забиті м'ячі. На 27 і 32 хвилинах досягли цілі “постріли” Олега Губатюка і Автанділа Гвіанідзе.

У другому таймі ланівчани спробували відігратися і мали кілька реальних нагод змінити результат. Однак не забили навіть із, здавалося, стовідсоткових позицій. Натомість збручанці на 68 хвилині зуміли довести рахунок до розгромного − 3:0. Автором третього гола став Віталій Гоцалюк, який реалізував пенальті.

Також відбулися ще два матчі. Нульовою нічиєю завершився поєдинок ФК “Галич” − “Марспирт”. А в Бережанах місцевий футбольний клуб з мінімальною перевагою 1:0 взяв гору над “Товтрами” з Козлова.

Футболісти ФК “Тернопіль-Педуніверситет” відправилися на міжнародний турнір у Польщу, а тому завершальну гру першого кола чемпіонату провели кількома днями раніше. Вони у Теребовлі протистояли “Ниві”. І виграли з рахунком 2:1. Це дозволило тернополянам одноосібно очолити турнірну таблицю на проміжному фініші. У них − 23 очки, на три пункти менше в активі “Агро-Збруча”. Далі з 18 очками розмістилися команди ФК “Бережани” і “Товтри”.

Як повідомили в обласній федерації футболу, друге коло чемпіонату розпочнеться 9 серпня.

ФК “Нива”

“Нива” (Тернопіль) − ФК “Львів” − 4:0. 5200 глядачів. 

“Нива”: Вірковський, Трофіловський, В'ячеслав Куянов, Вишняк (капітан команди), Путраш, Жерш (Семенина, 26), Романчук, Гончар (Розман, 46), Рябий (Сокіл, 75), Віталій Куянов (Притуляк, 53), Малий (Чорний, 81). Тренер Віктор Ряшко.

“Львів”: Марущак, Розгон, Гальчук, Ільків, Ромашок, Федорчук (Ліщук, 83),

Худзік (Зозуля, 67), Баранець (Мандзюк, 54), Лупашко, Грицай (Козак, 73), Панас (Чепурненко, 60).

Голи: Грицай, 31, Лупашко, 44, Федорчук, 65, Мандзюк, 72.

“Нива” програла з розгромним рахунком команді, яка попередній сезон доволі гідно провела у Прем'єр-лізі, де слабких клубів не буває. Тим паче, що львівська футбольна дружина не зазнала суттєвих кадрових змін і має серйозні наміри повернутися в елітний дивізіон.

А яка ситуація в “Ниві”? Дебют команди у Першій лізі вже відбувся, а невирішеними залишаються більшість проблем, які були за часів виступів тернополян у другій лізі: матеріальна база, інфраструктурна розбудова футбольного колективу, який уже має статус учасника першолігового турніру національного чемпіонату. Про це необхідно було думати впродовж багатьох попередніх років. А ось про те, з яким кадровим потенціалом доведеться стартувати в першій лізі, слід було подбати завчасно, принаймні починати селекційну роботу треба було ще до того, як з'явилася реальна перспектива підвищитись у класі. На це, як відомо, потрібні відповідні кошти. Тернопільська ж влада лише останнім часом звернула увагу на команду, яка представляє область в чемпіонаті України. А що можна встигнути зробити за такий короткий період часу? Тому й не дивно, що у звітному матчу на поле у складі “Ниви” вийшли здебільшого маловідомі новобранці. Про їх професійні якості наразі, мабуть, не варто говорити, оскільки футболісти навіть не мали достатньо часу для того, аби набути необхідної ігрової практики в новому колективі, не кажучи вже про втілення певних тактичних тренерських задумів у протистоянні із явним фаворитом першолігового турніру.

Як зазначив на післяматчевій прес-конференції головний наставник “Ниви” Віктор Ряшко, його підопічні лише в дебюті зустрічі демонстрували більш-менш добротну гру, яка у перспективі могла б забезпечити успіх команді. І справді в цей період матчу тернополяни намагалися діяти виважено і надійно не лише на своїй половині поля, а й кілька разів небезпечно атакували ворота суперників. В одному з епізодів кращий бомбардир “Ниви” Павло Малий був близьким до того, аби відкрити рахунок, але впевнено зіграв голкіпер “Львова” Мар'ян Марущак.

Проблеми ж в оборонних порядках тернополян почали виникати після того, як досвідчені львівські футболісти завершили так званий етап вивчення потенційних можливостей суперника. Вони додали обертів і тим самим змусили захисників “Ниви” помилятися.

Програючи з рахунком 0:2, здавалося, з дебюту другої половини зустрічі господарі поля одразу ж перейдуть до активних атакуючих дій. Але цього не сталося. Футболісти “Ниви” виявилися неспроможними продемонструвати навіть свої бійцівські якості. Намагався пожвавити гру попереду лише Павло Малий, але його фізичних сил у цей спекотний вечір вистачило не надовго. Натомість гості в середині другого тайму забили ще один гол. Тернополяни порушили правила у своєму карному майданчику проти Грицая, за що були покарані одинадцятиметровим штрафним ударом. Валерій Федорчук пробив точно, влучивши у “дев’ятку”. Незадовго до фінального свистка львів'яни визначилися вчетверте. Високу індивідуальну майстерність в штрафній тернополян продемонстрував Олександр Мандзюк, який вийшов на заміну. Обігравши кількох оборонців та голкіпера “Ниви”, він спокійно відправив м'яч у фактично порожні ворота.

Доводиться констатувати, що дебютант першої ліги − тернопільська “Нива” свій стартовий поєдинок програла з розгромним рахунком. Можна, звичайно, говорити про те, що команда тільки починає процес становлення, а її новобранці ще не зіграні.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Тернопільська “Нива” грала лише 30 хвилин!” − перша ліга − це не друга, про що тернопільській “Ниві”  красномовно розповіли футболісти ФК “Львів”, які у стартовому матчі сезону-2009/10 продемонстрували майстер-клас, забивши у ворота господарів чотири м'ячі без відповіді з їхнього боку. Перед дебютним матчем сезону тренери команд перебували у нерівних умовах. Якщо молодий тренер Юрій Беньо мав у своєму розпорядженні практично весь прем'єр-ліговий склад ФК “Львів”, то Вікторові Ряшку довелося ліпити за півмісяця практично нову команду. Звідси − й результат.

“Вільне життя”: “Новачок новачку не рівня” − незважаючи на липневу спеку, понад 5 тисяч прихильників футболу вирішили стати свідками поєдинку стартового туру першості України серед команд першої ліги сезону 2009-2010 років, в якому на полі Тернопільського міського стадіону зійшлися два новачки дивізіону − переможець однієї з груп другої ліги − “Нива”, і невдаха прем’єр-ліги, ФК “Львів”. На жаль, поставивши крапку у розповіді про успішний початок матчу тернополянами, варто одночасно й завершити оповідку про футбольні подвиги гравців “Ниви”. Приблизно півгодини гри на рівних із значно майстровитішим суперником настільки їх виснажили, що після цього вони просто зупинилися. У результаті − програш тернополян − 4:0.

“Нова Тернопільська газета”: “Перша ліга: На дві голови вище” − поразка “Ниви” легко “читалася” ще до гри − тернопільська команда незіграна, “сира” та укомплектована наразі гравцями, які переважно є дебютантами в першій лізі, тоді як ФК “Львів” зберіг свій склад. Тож, суперники різнилися на дві голови. Перед самим початком сезону “Нива” несподівано втратила практично весь кістяк − до Ворони долучилися Лукашук, Теплий та Первак. В усіх завершилися контракти з клубом, а при підписанні нових сторони не прийшли до спільного знаменника. Віталій Первак, як після матчу пояснив головний тренер “Ниви” Віктор Ряшко, завершив кар'єру футболіста. Це досить дивно, бо гравець готувався до сезону і був одним з кращих у захисті команди. До того ж, коли Віталій лише перейшов до “Ниви”, анонсувалося, що завершивши кар'єру гравця, він стане одним з тренерів тернопільського клубу. У статті, зокрема йдеться: “Ми свідомо не використовуємо у своєму звіті епітетів “ганебна” та “безвольна”, адже навіть після такої розгромної поразки не варто посипати голову попелом. Чемпіонат лише розпочався, все ще можна виправити − як у грі, так і у результатах. Тільки хочеться, щоб справжнє підсилення складу (а Віктор Ряшко заявив, що команда ще потребує кваліфікованих виконавців у кожну лінію) відбулося якомога скоріше, адже навряд чи у Севастополі (наступний свій матч “Нива” грає проти муніципальної команди із цього міста) тернополянам буде легше, ніж у грі проти ФК “Львів”. А при такому старті недалеко і до психологічної ями... ”. 

“Свобода”: “Де твій характер, “Ниво”? − про матч “Нива” − ФК “Львів”, у якому тернопільська команда програла.

“Місто”: “ФК “Львів” проїхався по “Ниві” − перший матч тернопільської “Ниви” після повернення до Першої ліги закінчився розгромною поразкою “зелено-жовтих”. Суперником наших хлопців став ФК “Львів”, який ще два місяці тому змагався в Прем'єр-лізі. 0:4 − явно не той результат, на який очікували понад п'ять тисяч вболівальників на міському стадіоні. На післяматчевій прес-конференції наставник тернополян Віктор Ряшко визнав силу суперника, назвавши ФК “Львів” фаворитом літа. Крім цього, коуч запевнив, що “Нива” продовжує пошуки кваліфікованих гравців, яких, за його словами, повинно бути ще мінімум по одному в кожну лінію. 

“RIA-плюс”: “Суперник “Ниви” виявився сильнішим” − мало несподіванок приніс перший тур у першій лізі українського футболу уболівальникам. Різниця у класі команд була помітна неозброєним оком. Тож потрібно сприймати як належне той факт, що ФК “Львів” і за матеріальним забезпеченням, і за технічною базою на кілька голів вищий від тернопільської “Ниви”. Тому він тернопільську команду просто знищив на її ж полі з рахунком 4:0.

“20 хвилин”: “От така вона, перша ліга…” − про матч ФК “Нива” − ФК “Львів”. Щодо перспектив “Ниви”, для якої матч завершився поразкою − 4:0 − робити висновки наразі рано. Команда фактично зібралася з нуля напередодні старту у першій лізі, тому чс, аби зігратися між собою, просто необхідний.

Український футбол

“Вільне життя”: “За звичним сценарієм” − незважаючи на те, що багато хто перемогу львівських “Карпат” у Полтаві над “Ворсклою” − 2:1 − назвав сенсаційною, все ж старт нового чемпіонату України в Прем’єр-лізі відбувся за звичним для вітчизняного футболу сценарієм. Ні для кого не стали дивиною перемоги з великим рахунком “Динамо” над “Чорноморцем” − 5:0, “Шахтаря” над “Кривбасом” − 3:0. Так само, як і домашні звитяги “Іллічівця” над “Закарпаттям” − 1:0, “Таврії” над запорізьким “Металургом”  -2:0 і виїзна − “Металіста” над “Оболонню” − 2:0. 

“Свобода”: “Українські клуби на євроарені” − про найпрестижніший євротурнір − Лігу чемпіонів та новостворений − Лігу Європи. Першим з українських клубів у Лізі Європи стартував донецький “Металург” і обіграв білорусів з рахунком 3:0.

“Прем’єр-ліга: Фаворити “пресують” зі старту” − найтитулованіші українські клуби − “Динамо” та “Шахтар” зі старту нового чемпіонату дають зрозуміти своїм суперникам, що налаштовуватимуться на перемогу в кожному матчі. Про це свідчить результативність їхніх протистоянь у першому турі змагань.

Видання опублікувало календар матчів команд Першої ліги (І коло).    

“Нова Тернопільська газета”: “Скільки витратив Ахметов?” − цього року, на відміну від минулорічних трансферних вікон, для грандів вітчизняного футболу − ФК “Шахтар”, “Динамо”, “Металіст”, “Металург” (Донецьк), “Дніпро”, “Ворскла” − найголовнішим питанням було не як придбати, а як не втратити. Йдеться про трансфери згаданих клубів.   

Газета опублікувала календар матчів Першої ліги.

“У Луческу − інфаркт, а Ребров завершив кар’єру” − про старт чемпіонату України з футболу, недугу тренера донецького “Шахтаря” та про завершення футбольної кар’єри 35-річного Сергія Реброва. 

“20 хвилин”: “Стартував Кубок України” − про результати поєдинків першої стадії розіграшу Кубка України.

 “Проблеми чернігівської “Десни” − головний тренер чернігівської “Десни” Михайло Дунець за кілька днів до початку чемпіонату у першій лізі залишив команду. Разом із наставником команду залишили і всі ті футболісти, яких Дунець запросив півроку тому. 

“Фани проти високих цін” − уболівальники дніпропетровського “Дніпра” обурені новою ціновою політикою клубу щодо квитків на домашні матчі на стадіоні “Дніпро-Арена”. 

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “Чемпіонат області: На екватор першими добралися студенти” − про завершальні матчі першого кола чемпіонату області з футболу.

“Свобода”: “Найсильніші ветерани − тернопільські” − за підсумками зональних баталій у фінальну стадію традиційного чемпіонату області з футболу серед ветеранів вийшли три команди, які представляють Тернопіль, Бережанський та Кременецький райони. На стадіоні у Великих Гаях Тернопільського району ці колективи завершили боротьбу за призові місця. Сильнішими виявилися футболісти обласного центру, які переконливо перемогли бережанців − 4:0 та кременчан − 3:0. Їм і вручили головний приз цьогорічного розіграшу обласного чемпіонату серед майстрів ветеранського футболу.  

“Уже й екватор” − про результати і підсумки першого кола змагань чемпіонату області з футболу.

“RIA-плюс”: “На перерву − у “щільній” компанії” − перше коло у чемпіонаті області 2009 року закінчилося. Перше місце, за його підсумками, посіла єдина команда обласного центру, яка бере участь у цих змаганнях, − ФК “Тернопіль”. Перше, що одразу впадає в око − досить висока “щільність” угорі турнірної таблиці. Другу та сьому сходинки розділяють лише три очки, а це − відстань лише однієї перемоги. Така ж дистанція і між другою та першою командами. Тобто, досить “Тернополю” одного фіаско, як цим тут же скористається “Агро-Збруч”. Якщо у попередніх сезонах за чільні місця боролися фактично лише 3-4 команди, то у цьому − конкуренція значно зросла. Крім сімки лідерів не вар­то скидати з ра­хунків “Зборів” і “Галич” зі Збаража. Вони завжди готові нав'язати свою гру будь-якій команді. Значно відстають від опонентів “Вікторія-Агро” і “Колос”, які поки що є “постачальниками” очок для решти. Порівняно з минулим сезоном, це − достойний результат. Перше, на що можна розрахувати у другому колі, − це на жорстку боротьбу за першу сходинку. Лідер − ФК “Тернопіль” − майже всі свої поєдинки з основними опонентами проведе на чужому полі. Цей факт не на руку тернополянам, які, швидше за все, очки ще втратять.

“Номер один”: “ФК “Тернопіль” одноособовий лідер першості області” − лідер чемпіонату області з футболу ФК “Тернопіль-ТНПУ” вкотре підтвердив свій лідерський потенціал. У принциповому протистоянні останнього туру першої частини першості муніципальний клуб з Тернополя обіграв у гостях теребовлянську “Ниву” − 1:2. В інших матчах 11-го туру було зафіксовано такі результати: “Агро-Збруч” Підволочиськ − ФК “Ланівці” − 3:0 (0. Чубатюк, А. Гвіанідзе, В. Гоцалюк); “Вікторія-Агро” Козова − “Колос” Бучач − 5:1 (В. Фещак, В. Мриглод, І. Сметана, П. Баран, В. Барилко − В. Синишин); ФК “Бережани” − “Товтри” Козлів − 1:0 (0. Матвіїшин); “Галич” Збараж − “Марспирт” Марилівка − 0:0. Результат пропущеного матчу 7-го туру: ФК “Зборів” − ФК “Ланівці” − 1:1 (Р. Бабин − М. Когут).

“Тернопільські студенти на чемпіонаті Європи” − 20 липня у польському місті Вроцлаві стартував 7-й чемпіонат Європи серед студентів з футболу. Серед 14 команд-учасниць двоє представляють Україну. Є на єврофорумі і тернопільська команда з педагогічного університету, яка разом з хлопцями з Івано-Франківського інституту нафти і газу захищає честь України. У групі, де виступають тернополяни, загалом три команди. Окрім тернополян, є команди з польського міста Ополє та французькі студенти з Парижа. У першому турі 20 липня зустрілися суперники майбутніх тернопільських педагогів. З рахунком 2:1 перемогу святкували поляки. А 21 липня відбувся поєдинок тернополян з командою з Ополє. Тернополяни перемогли − 2:0. Тернополяни поїхали в Польщу опти­мальним складом (підсилені воротарем М. Вірковським та нападником В. Чорним), а тому їм до снаги не лише вийти з групи, а й поборотися за призові місця.

“20 хвилин”: “Тернопіль” у чвертьфіналі” − ФК “Тернопіль” став чвертьфіналістом чемпіонату Європи серед студентів, який проходить у Вроцлаві, після перемоги у першому поєдинку групи над польським “Ополе” з рахунком 2:0. Не завадила тернополянам навіть поразка у наступному турі від французького “Парижа” з рахунком 0:1. Тернополяни здобули перемогу над поляками завдяки голам Андрія Кондзьолки у першому таймі та Ігоря Пердути − у другому. Таким чином, в останньому турі тернополянам для виходу у наступний етап достатньо було не програти парижанам із різницею більше, ніж у два м'ячі. І вони впоралися з цим завданням. Незважаючи на поразку 1:0, саме тернопільські хлопці посіли першу сходинку, з якої вийшли до чвертьфіналу. Там їх суперником стане ще одна французька команда.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ коментували перший першоліговий матч тернопільської “Ниви” із ФК “Львів”. 5200 глядачів, за офіційними даними, прийшли подивитися на матч тернополян із футболістами з сусідньої області. Проте більшість залишали стадіон з поганим настроєм: тернополяни поступилися ледь не за всіма компонентами гостям зі Львова. Цілком справедливо заявив на післяматчевій прес-конференції Віктор Ряшко, що його підопічних вистачило на 30 хвилин гри. Початок зустрічі запам'ятався стрімким проходом тернополянина Романчука, який закінчився прострілом. Воротар суперника відвів загрозу. Найбільше тернопільська публіка оживала, коли м'яч опинявся у нападника Малого. Але невдовзі активність “Ниви” закінчилася.     

Наступний матч “Нива” у рамках першої ліги проведе у Бахчисараї, де зустрінеться із ПФК “Севастополь”. Власне, на цей матч і керівники клубу і тернопільські уболівальники покладають значну надію. 

Спортивні журналісти інформували про старт 7 чемпіонату Європи серед студентів з футболу, який проходить у польському місті Вроцлаві. ФК “Тернопіль” став чвертьфіналістом чемпіонату.

ЗМІ повідомляли про чемпіонат області з футболу серед ветеранів, перемогу у якому здобули футболісти Тернополя; про завершення першого кола чемпіонату області з футболу − турнірну таблицю на проміжному фініші очолили гравці ФК “Тернопіль-Педуніверситет”.

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе, 22 июля, перед выездным заседанием по вопросам организации подготовки к проведению Евро-2012, в Харькове прошел круглый стол: «Евро-2012: опыт Харькова, всеукраинские перспективы внедрения», на котором в очередной раз обсудили подготовку к ЧЕ. Еврочемпионат может помочь Харькову стать деловым центром Украины, − так считают члены Комитета общественного контроля за подготовкой к Евро-2012.

Сергей Чернов, председатель облсовета: облсовет планирует провести внеочередную сессию в августе. По его словам, на повестке дня будет один вопрос − выделение 15-ти миллионов гривен на срочное завершение строительных работ на стадионе «Металлист».

Александр Кривцов, вице-мэр: «У нас нет, по большому счету, никаких проблем, кроме финансов».

Сергей Стороженко, вице-президент ФФУ: «Мы ожидаем серьезную субвенцию из госбюджета».

206,6 млн. грн., которые должно компенсировать государство за строительство стадиона «Металлист», до сих пор не перечислены Харькову из государственного бюджета», − заявил в ходе круглого стола Александр Ярославский. До сих пор не поступили средства на строительство взлетно-посадочной полосы: «Тем не менее, мы не прекращаем строительство, надеемся, что государство рано или поздно выполнит свои обязательства …Харькову можно похвастаться − мы демонстрируем реальные объекты, а не документацию и бумаги».

Харьковские чиновники считают, что было бы неплохо подкорректировать законодательство. Так, чтобы принимающим городам дали льготы. Да и частные инвесторы подтянулись.

24 июля  прошло выездное заседание по вопросам организации подготовки к проведению Евро-2012 под председательством вице-премьер-министра Украины И.Васюника. Среди участников − руководители ФФУ и власти городов, принимающих Евро-2012. В прессе ранее отмечалось, что совещание пройдет по инициативе мэра Михаила Добкина при содействии президента ФФУ Григория Суркиса.

Поскольку делегаты прибыли позже и выбились из графика, и начался дождь, знакомство с аэропортом прошло в ускоренном темпе. На бетонный завод, подготовленный к реконструкции взлетной полосы, гости посмотреть не успели, осмотрели ход строительства стадиона «Металлист», поторопившись на первую часть заседания.

Пресса с недоумением отнеслась к тому, что совещание проводилось за закрытыми дверями. На форумах появилось много негативных язвительных комментариев по этому поводу. Высказываются предположения (в довольно грубой форме), что это произошло по инициативе киевских (кабминовских представителей), т.к. государственная власть не выполняет данных обязательств по финансированию. Вступительное слово вице-премьер-министра Ивана Васюника и президента ФФУ Григория Суркиса − все, что дали послушать журналистам.

«Неготовность хотя бы одного из четырех принимающих Евро-2012 украинских городов автоматически приведет к исключению еще одного города», − заявил Васюник. По словам Васюника, в государственной целевой программе, которая окончательно утверждена последним заседанием Кабмина, предусмотрены увеличения растрат госбюджета на подготовку ключевых объектов Евро-2012.

Пресса особо выделила, что  вице-премьер поблагодарил руководство области и города за то, что чиновники показали командную работу, и особенно за то, что было сделано после 13 мая. По его словам, результаты работы в Харькове произвели очень сильное впечатление на экспертов УЕФА: «Это не официальный ответ УЕФА, но ответ людей, которые подготовили уже не один Чемпионат Европы. Они не поверили, что за два месяца можно сделать то, что здесь сделано. Не только в середине объекта, но и вокруг».  Васюник подчеркнул, что в очистке территории вокруг стадиона решены проблемы, которые не решались десятилетиями, и были связаны с интересами тысяч горожан, − в отличие, например, от Киева, где «инвесторы», растащив территорию вокруг НСК «Олимпийский», теперь заявляют, что их интересы ущемлены.

За три года харьковчане дождутся софинансирования для завершения стадиона «Металлист». Кроме этого, правительство взяло на себя ответственность за полное финансирование строительства двух терминалов аэропортов Львова и Донецка. 178 млн. грн. на реконструкцию взлетно-посадочной полосы Харьковского аэропорта будут выделены в июле-августе. Однако в Кабмине все еще надеются на деньги инвесторов.

Обращаясь к Львовскому мэру Андрею Садовскому, один из членов правительства отметил большой прогресс Харькова в строительстве стадиона. «Сподіваюся, у вересні ми побачимо у вас у Львові такий же прогрес, як ми його спостерігаємо в Харкові, де після 13 травня дуже багато змінилося», − пожелал Иван Васюник. Андрей Садовой подтвердил, что стадион строится: «ЄВРО − це святе».

На стадионе «Металлист» установлены два новых табло фирмы «Barco» размером 86 кв.м, первое табло уже было проверено в тестовом режиме.

Также на стадионе уже смонтирована и протестирована звуковая система. Сейчас на объекте проходит ряд пуско-наладочных работ. К первому домашнему матчу «Металлиста» все необходимые системы должны полностью функционировать. Кроме того, идут работы по укладке асфальта под новые беговые дорожки производства компании «Мondo» и установке кресел для зрителей − компании «Elcon» и «VIP». На очереди − установка летающей над футбольным полем стадиона «камеры-паука» − «Spidercam».

Григорий Суркис сообщил, что реконструкция стадиона «Металлист» будет завершена к 5 декабря (в юбилей Александра Ярославского) и выразил надежду, что 10 декабря − то есть в день решающего для Украины заседания исполкома УЕФА − и 90-летний юбилей отца, он сможет по телефону преподнести отцу подарок в виде сообщения о том, что все города Украины принимают матчи Евро-2012.

Сергей Стороженко также подтвердил, что на Харьковщине удалось создать микроклимат, в котором работает единая команда, выразил уверенность, что область справится с теми задачами, которые должна решить при подготовке к чемпионату.

В то же время, Сергей Стороженко обратил внимание участников на глобальную проблему, которую придется решать практически всем принимающим городам, − электроснабжение. По словам заместителя руководителя области, Харьковщине до 2012 года необходимо провести работ на 700 млн. грн. по строительству электроподстанций.

Подводя итоги выступления, Сергей Стороженко отметил, что для жителей Харьковщины принципиально важна формула «4х4» и, если вылетает один город, то возможности проведения чемпионата лишаются все.

Мэр Михаил Добкин сделал акцент на изменении Государственной налоговой администрацией порядка учета налоговых трансфертов − Харьков вынуждают отдавать в виде налогов часть суммы, которая выделяется государством на подготовку к Евро-2012.

По словам мэра, раньше существовало письмо (от 2005 года), которое позволяло городским властям не платить этот налог. Сейчас письмо отменено: «Выходит абсурд − дают деньги и тут же берут с них налоги». Эта ситуация аналогична для всех городов − участников Евро-2012.

Сегодня мы на 100% уверены, что успеем выполнить в срок все задачи, которые поставила перед нами УЕФА», − заявил Михаил Добкин. Теперь перед городами, готовящимся принять матчи Евро-2012, и перед Харьковом, в частности, стоит задача превратить будущий чемпионат в праздник.

Во время заседания члены рабочей группы сделали совместное заявление, в котором говорится: «Учасники наради висловлюють свій твердий намір щодо подальшого співробітництва між усіма гілками влади, органами місцевого самоврядування, міністерствами та відомствами, Федерацією футболу України, що є найголовнішою гарантією нашого спільного успіху».

После совещания  участники осмотрели  реконструированную тренировочную базу ФК «Металлист» в пос. Высоком: шесть полноразмерных футбольных полей, одно из которых с искусственным покрытием, завершено строительство нового корпуса на 31 номер, а также реконструируется корпус для действующего состава «Металлиста». В новом корпусе есть конференц-зал, бассейн, массажные кабинеты, сауны, реабилитационный центр. Второй корпус планируется завершить в сентябре текущего года. Работы на территории базы выполнены на 90%.  На тренировочной базе в пос.Высоком планируется разместить одну из команд-участниц финального турнира чемпионата Евро-2012. Стоимость работ по реконструкции базы − более 80 млн. грн. Инвестор − группа DCH.

Реклама

Новой рекламы по Евро-2012 пока не появилось.

СМИ

На прошедшей неделе возобновился показ рекламного ролика по подготовке Харькова к Евро-2012 на 7-м канале.

24.07.09  «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), «Новости» (ХОГ ТРК), «Харьковские известия» (7-й канал) осветили выездное совещание  по вопросам организации подготовки к проведению Евро-2012 с комментариями в сюжетах Ивана Васюника, Григория Суркиса, Михаила Добкина, Александра Ярославского. Как основная проблема выделено государственное финансирование аэропорта, подчеркнута позитивная оценка работы, проделанной в Харькове.

 

20.      Херсон

 

Євро 20121

На питання, що може принести Херсонщині «Євро-2012» в Україні відповідав заступник голови обласної федерації футболу Віктор Бербенцев, який був гостем програми «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія».

− «Зараз важко про це говорити. Наша область має чимало проблем і футбольних і навколо футбольних. Найбільша проблема у Херсоні − це відсутність нормального стадіону і професіональної команди. Можливо, після вдалого проведення чемпіонату Європи в Україні, і у нас з’явиться футбольний меценат, а може і влада міста допоможе створити команду майстрів. Те, що ми маємо багато хороших футболістів − беззаперечний факт. Херсонська школа підготувала чимало відомих у футбольному світі особистостей. Достатньо згадати Євгена Кучеревського, Юрія Максимова, Олександра Головка, Юрія Мартинова, Володимира Роговського, Юрія Бондаренка − майстрів, які принесли славу нашому футболу. Колишні футболісти і тренери, котрі працювали у нашому місті зараз очолюють команди прем’єр ліги − «Закарпаття» − Гамула,  «Таврію» − Пучков. Вихованці Херсонщини Олександр Нойок та Олександр Караваєв нині тренуються в академії донецького «Шахтаря» та представляють наш регіон в юнацькій збірній України (U-17). Нам просто треба допомогти. Особисто я дуже сподіваюсь, що «Євро-2012» посприяє футболу і на Херсонщині».

Місцевий футбол

Зараз в чемпіонаті області з футболу перерва. Команди-учасниці  готуються до другого кола, що розпочнеться 8 серпня. За словами заступника голови обласної федерації футболу Віктора Бербенцева, який був гостем програми «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія», цьогорічний чемпіонат викликає чималий інтерес у вболівальників нашого міста. «Багато хороших футболістів грає в різних командах чемпіонату і вперше за останні роки на чемпіонський титул реально претендують відразу чотири команди. І це незважаючи на те, що діючий чемпіон області «Сигма» трохи погіршив своє положення, дозволивши двом командам-суперникам відірватися на 4 і 8 очок». Про цікавість першого кола говорить і той факт, що жоден із 44-х матчів не був завершений нічийним рахунком 0:0. Забито 173 м’ячі, в середньому 4 за гру.

 

21.      Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою до «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Хмельницької області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій про наближення чемпіонату Європи з футболу та підготовку до «Євро-2012» у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Місцевий футбол

Федерація футболу

ОФФ скликала брифінг, на якому повідомила про проблеми розвитку дитячо-юнацького футболу. За словами голови обласної федерації Вадима Федоренка, політика обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту на чолі з Олександром Яков’юком призводить до загибелі багатьох юних футбольних талантів.

Куратор дитячо-юнацького футболу в ОФФ Микола Гриневич навів приклади успішного застосування вчасно підмічених здібностей. Скажімо, один із вихованців подільського футболу на час брифінгу виступав у чемпіонаті Європи серед юніорів. А футбольна команда ДЮСШ №1 здобула бронзові нагороди Дитячо-юнацької футбольної ліги у першій лізі серед гравців 1992 року народження (U-17).

Є приклади участі випускників футбольних секцій у єврокубкових іграх − Богдан Шершун, Дмитро Чигринський. Проте батько першого, виховуючи футбольну зміну на посаді директора ДЮСШ №1, свого сина свого часу відправив у російські клуби, де той мав більше перспектив. Наразі ж йому боляче дивитися на умови в яких доводиться виховувати юних − холодні роздягальні, без душових.

Загалом спортивна громадськість потроху організовується проти керівництва обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту. Після брифінгу в ОФФ через ЗМІ забило тривогу керівництво ДЮСШ товариства „Спартак”. Вони також звинувачують Олександра Яков’юка у штучному обмеженні фінансування, що невпинно наближає школу до закриття.

Команда майстрів

Автокатастрофа, у яку потрапила команда „Динамо-Хмельницький”, що 18 липня прямувала на зустріч у розіграші Кубка України з торішнім переможцем кубка серед аматорів „Ірпенем”, стала однією з найрезонансніших пригод.

Від розбитого скла порізів зазнали всі гравці. Найбільше постраждали Ігор Шолін, Сергій Якубовський, Андрій Лемішевський, яким надали першу допомогу в Летичівській ЦРЛ, а потім перевезли до реанімаційного відділення обласної клінічної лікарні.

Серед уболівальників і уболівальників-скептиків ходять суперечливі настрої. Останні навіть у аварії звинувачують безмозкість керівництва футбольного клубу і пророкують швидку кончину професійного футболу у Хмельницькому, не кажучи вже про зняття з ігор.

Проте щирі прихильники команди намагаються насамперед морально підтримати футболістів, і, за словами керівництва клубу, динамівці відчувають цю підтримку. Вони швидко оговталися від шоку та дрібних травм і готові зустріти на своєму полі команду ФК „Миколаїв” 29 липня у стартовому матчі чемпіонату України в групі „А” другої ліги.

Щодо матеріальної підтримки, то уболівальники зініціювали відкриття благодійного рахунку (р/р-262085016738 в АБ «Таврика» м. Київ, МФО-300788, ЗКПО-1896516637) для допомоги у лікуванні Ігоря Шоліна, Сергія Якубовського, Андрія Лемішевського, які постраждали найбільше.

Центральний захисник Сергій Якубовський після ДТП до тями не приходив пів тижня “Всю необходимую диагностику мы провели. Состояние пострадавшего тяжелое”, − сказав в.о. головного лікаря обласної лікарні Олексій Підмурняк. У 24-літнього Шоліна струс головного мозку, пошкодження легенів, забій серця.

21-літнього Андрія Лемішевського батько повіз до Одеси. Там йому провели операцію на очах.

Менш активні у цьому ОФФ, та й особливої співучасті у долі футболістів не відчувається з боку керівництва УМВС, яке через товариство „Динамо” здійснює керівництво клубом.

22.      Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Події

Напередодні Євро 2012 на Буковині впроваджуються європейські аналоги торгівлі

В Чернівцях розпочато реалізацію проекту «торгівлі за ціною виробника». На околиці міста відбулось відкриття ринку сільськогосподарської продукції «Дари Буковини».

Це майданчик, призначений для розміщення автомобілів, з яким здійснюватиметься торгівля. Територія розрахована на 145 автомобілів. Для контролю за якістю продукції облаштовано ветеринарну лабораторію, за всіма вимогами підведені всі комунікації, влаштовано автостоянку на 1600 автівок, передбачено транспортну інфраструктуру. Проект, кошторис якого складає 150 млн. грн., реалізують повністю протягом трьох наступних років. Аби у відвідувачів ринку, сільгоспвиробників була змога придбати все необхідне в одному місці, окрім плодово-овочевої продукції тут продаватимуть і супутні товари − міндобрива, сільськогосподарську техніку. Передбачається, що для зручності товаровиробників ринок працюватиме цілодобово, адже вантажівки з товаром приїздять вночі.

«Таким чином, ми почнемо переформатування ринків сільськогосподарської продукції до європейського стандарту,— заявила під час прес-конференції з нагоди відкриття першої черги ринку Надія Мельник. — Ця ідея виникла три роки тому. Ми ретельно вивчили провідний досвід створення таких ринків в інших країнах».

Зазначимо, поки що  подібний ринок продукції є лише у Львівській області. Тепер купувати якісні товари за ціною виробника вроздріб та великими гуртовими партіями матимуть змогу і буковинці.

Місцевий футбол

Місцева преса повідомляє про результати Всеукраїнської першості ЦР ФСТ «Колос» з футболу у Скадовську  на кубок «Золотий колосок» та участь у змаганнях команди «Мрія», складеної на базі ДЮСШ з села Кам'янки

За нагороди боролися 26 юнацьких команд 1997 р. н., які на попередньому етапі змагалися у 5-ти групах. У своїй групі суперниками буковинської команди були колективи з Полтави, Одеси, Черкас та Херсона.

У чвертьфіналі на «Мрію» чекав «Тірас» з Вінницької області, переможець минулорічних змагань. На жаль, «Мрія» поступилася з рахунком 0:1, пропустивши гол на останніх секундах гри. У підсумку буковинська команда посіла 5-е місце, як і минулого сезону.

За «Мрію» виступали: Роман Чобан, Мірча Оденський, Омелян Тодорюк, Павло Буждуга, Максим Карпюк, Василь Русу, Іван Молофій, Богдан Андрон, Ярослав Барарюк, Ілля Русу, Михайло Баш, Максим Солом'ян, Микола Павлюк. Готували команди до змагань тренер Сергій Тоненчук і директор ДЮСШ (Кам'янка) Антон Телегуз.

Преса звертає також увагу на автомобільну аварію з участю суперника «Буковини» хмельницького «Динамо».

Автобус з футболістами дорогою у Гореничі, де мав відбутися матч першого попереднього етапу Кубка України проти ФК «Ірпінь», потрапив у ДТП поблизу Летичева, що на Хмельниччині. Від зіткнення з автомобілем «Газель» постраждали майже всі гравці команди. Двоє з них − Сергій Якубовський та Ігор Шолін — знаходились у вкрай тяжкому стані. Півзахиснику «Динамо» Андрію Лемішевському було зроблено операцію на очах, але, за висновками лікарів, потрібно зробити ще як мінімум одну.

Перса нагадує, що «Динамо» виступає у другій лізі група А першості України з футболу і є суперником чернівецької «Буковини».

 

23.      Чернігівська обл.

 

ЄВРО 2012

На цьому тижні тема підготовки до ЄВРО-2012 у ЗМІ області не висвітлювалася.

Відсутня і зовнішня реклама чемпіонату.

Футбол

Зміни у «Десні» − під нищівною критикою ЗМІ

Кадрові зміни у ФК Чернігівської «Десни» викликали негативні емоції і у вболівальників команди, і у спортивних журналістів. Дійсно, рішення про кадрові зміни та призначення за два дні до початку чемпіонату нових тренерів, було названо у пресі «безглуздим і примітивним».

На жаль, футбол у Чернігові перетворюється все більше і більше на розмінну картку у наступних політичних іграх, обливанні брудом місцевої влади, роздмухуванні скандальчиків. Все це викликає у чернігівців зливу негативних висловлювань, адже розвиток футболу в регіоні віддано на поталу сумнівним «варягам-ділкам» далеким від футболу. Обласна рада і облдержадміністрація взагалі не втручається і не впливає на цей процес. Також позицію сторонніх спостерігачів зайняли відділ спорту облдержадміністрації та регіональна федерація футболу. Здавалося, керівництво стадіону ім. Ю. Гагаріна повинно сприяти діяльності ФК «Десна». Але увесь спортивний комплекс передано на баланс Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, що спричиняє до певних конфліктних ситуації у учбово-тренувальному процесі «Десни», роботі з глядачами, розміщенню реклами. Адже дирекція стадіону  більшість футбольних питань вважає проблемними лише для ФК «Десна».

Скажімо, про сценарій відкриття чемпіонату повинен турбуватися ФК. А тому, виконання Державного Гімну припинилося  через декілька секунд. І це не викликало в організаторів ніякого занепокоєння. Рівень радіо озвучення на стадіоні не витримує ніякої критики. Знову всім байдуже. І перелік недоліків можна продовжувати. Та реакції на них ніякої, всі звикли до цього футбольного болота.

Яскравий приклад − матч національної жіночої збірної України з командою «Легенда», який був зіграний у Чернігові 22 липня у рамках підготовки до Євро-2009. Ні афіш, ні повідомлень у пресі, ні оголошення на стадіоні не було. Глядачі, які зібралися на трибунах були обурені таким ставленням місцевих спортивно-футбольних бюрократів до проведення зустрічі та інформування вболівальників. Це ж національна збірна і …такий хуторянське мислення чернігівських функціонерів. Щоправда, їм є у кого вчитися. Адже матч цих команд на київському НСК ім. Баннікова був просто проігнорований столичними діячами. Після фінального свистка глядачі гадали: який рахунок матчу. Лише з Інтернету дізналися − 9:0. Таке ставлення свідчить про надзвичайно недолуге мислення організаторів.

Підписатися на новини