Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет - нейтральные оценки

 

У Добкина поищут 7 млрд. грн. в карманах инвесторов. И все ради Евро-2012

Glavnoe.kharkov.ua

20.06.08

На выполнение 104 заданий программы по подготовке Харькова к проведению финала чемпионата Европы по футболу в 2012 году планируется потратить 9,1 млрд. грн. Об этом сообщил директор Департамента по подготовке и проведению финального турнира чемпионата Европы по футболу 2012 года и спорта Виктор Христоев.

В частности, 7 млрд. возьмут в карманах инвесторов, около 1 млрд. грн. − из городского бюджета, 1,1 млрд. грн. − из государственного.

Христоев считает, что на сегодня программа уже на 90-95% отвечает требованиям и генеральному плану развития инфраструктуры, который будет задействован. Предусматривается, что ежегодно накануне составления бюджета и плана социально-экономического развития города на следующий год будет составляться детальный календарный план реализации заданий программы.

+++

Донецький євростадіон, який матиме статус еліт-класу, побудований вже на 70 відсотків

Микола Столяров

Укрінформ

20.09.08

Футбольний стадіон, що будується в Донецьку, поміняв свій статус, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Новобудова, що зводиться в мільйонному місті, повинна подолати високу планку п'яти зірочок і отримати статус еліт-класу. З чим це пов'язано і які завдання доведеться додатково вирішити будівельникам стадіону - про це і багато що інше говорилося на зустрічі з журналістами керівництва футбольного клубу  «Шахтар» і  будівельної компанії «Енка».

Чим відрізняється еліт-клас від п'яти зірочок?

   

Угур КОЮНОГЛУ, віце-президент компанії «Енка»:

- Новий стадіон у Донецьку нагадуватиме собою видний з усіх сторін виблискуючий діамант. А який діамант може бути без відповідної оправи? У зв'язку з цим президент футбольного клубу  «Шахтар» Рінат Ахметов поставив надзавдання - доповнити стадіон європейського рівня парком. Зрозуміло, що збільшаться і фінансові вкладення на його розбиття. Якщо раніше вони становили 10 мільйонів доларів, то сьогодні утричі більше. Будівля стадіону повинна бути добре спланована. Вона матиме більшу кількість техніки і обладнання, що вимагає УЄФА, усього за три дні стадіон повинен уміти підготуватися до матчу будь-якого рівня, але головне, тут повинна бути забезпечена безумовна безпека для людей, і все повинно працювати на неї. Якщо, наприклад, в Об'єднаних Арабських Еміратах будівництво одного місця на стадіоні коштує 12 тисяч доларів, в інших країнах - 7,5 тисяч, то в Донецьку ціна ця менша, однак не за рахунок якості цього самого місця і всього стадіону загалом.

  

   - Контракт з відомою компанією «Енка» футбольний клуб «Шахтар» підписав два роки тому. Сьогодні його завершення відкладається. З чим це пов'язане і що ще доведеться зробити будівникам?

  

   Сергій ПАЛКІН, генеральний директор ФК «Шахтар»:

   - Новий стадіон готовий вже на 70 відсотків, і до кінця року, вірніше, у листопаді, його зведення закінчиться, а на реалізацію другого, паркового проекту, виконання якого доручено провідним дизайнерам Європи, буде потрібно ще 4-5 місяців. Загалом весь комплекс - стадіон-парк буде готовий до літа наступного року. Він з'єднає в собі цілий ряд достоїнств. Це і відмінний сервіс, і безпека, і особлива атмосфера, яка супроводжуватиме новий стадіон. У парку  знайдеться місце як для дорослих, так і для дітей,  в ньому комфортно почуватимуться і сім'ї, що прийшли на відпочинок,  і уболівальники.

   Культурно-спортивний комплекс, в якому дуже має потребу Донецьк, матиме зручні під'їзди, свою алею зірок, поряд  ставок,  розгалужена сервісна структура. Словом, донецький «діамант» цілком зможе претендувати на символ міста і символ його улюбленої команди, а, можливо, і українського футболу загалом.

+++

Вадим Шевченко - главный судья Украины

Football.ua

20.06.08

Сегодня на заседании Исполкома ФФУ было утверждено главой Комитета арбитров Украины Вадима Шевченко.

Известный в прошлом арбитр сменил на важном посту Виктора Дердо. Напомним, Дердо был смещен после серии скандальных судейских решений в первой лиге.

Однако больше всего он известен тем, что именно его избили в 1997 году тогдадшний тренер мариупольского Металлурга Юрий Погребняк вместе со своими друзьями или, проще говоря, братками.

Точнее, первоначально хотели бить только судившего с ним в одной бригаде Козаченко, но досталось и заступившемуся за товарища Шевченко.

+++

Павел Яковенко - новый тренер молодёжной сборной Украины

Ua-football.com

20.06.08

На сегодняшнем заседании Исполкома ФФУ новым главным тренером молодёжной сборной Украины назначен Павел Яковенко.

Как известно, Павел Александрович в последнее время находился на распутье, никого не тренируя. Последним местом его работы был «Ростов», да и там произошло что-то непонятное - украинский тренер провёл лишь один матч.

Яковенко ранее возглавлял сборную Украины - U-19, которая на чемпионате Европы-2004 в полуфинале лишь по пенальти проиграла испанцам. Именно тогда журналисты, специалисты и простые болельщики начали взахлёб расписывать перспективы молодых игроков из Академии Яковенко - фамилии Яценко, Милевского, Алиева, Ярмаша, Сытника, Воробья произносились ничуть не реже, чем фамилии звёзд национальной сборной.

Однако затем, о чём-то не договорившись с руководителями нашего футбола, Яковенко покинул сборную, которую возглавил Алексей Михайличенко. Итог известен - сперва выход в 1/8-ю финала ЧМ-2005 (U-20; игроки, таким образом, остались те же), а затем второе место на ЧЕ-2006 (U-21) с до сих пор памятным проигрышем голландцам и двумя штангами в финале...

И вот - новая попытка.

Об итогах Исполкома ФФУ ожидайте подробный материал от нашего корреспондента. Вопросов на повестке дня - целых 18, в том числе и о ситуации в Комитете арбитров...

+++

У Львові бізнесмени з України та Польщі представляють проекти до Євро-2012

Zaxid.net

20.06.08

У Львові відбувається міжнародна польсько-українська бізнес-конференція «Польща-Україна: Євро-2012». Організаторами виступила Львівська Купецька Конгрегація, Львівська міська рада та ЛОДА. Основна мета форуму полягає у налагодженні бізнес-контактів між потенційними інвесторами та представлення бізнесових проектів до Євро -2012, - повідомили ZAXID.NET у прес-службі Львівської міської ради.

Участь в конференції беруть директори українських та польських підприємств, банків, інвестиційних, консалтингових компаній та бізнес-асоціацій. Серед представників влади активну позицію займають органи місцевого самоврядування, Львівська облдержадміністрація, Державна податкова інспекція.

Основною тезою, яку відзначають усі гості та організатори, є те, що Львів стає все більш потужнішим мостом між Україною та Польщею у сфері бізнесу.

Особливу зацікавленість у підприємців викликали питання податкового законодавства та страхування фінансових ризиків.

Бізнес-форум триватиме два дні - 20 та 21 червня.

+++

Робоча група при Мінтрансзв'язку з питань підготовки до Євро-2012 розглянула концепцію розвитку приміського та міжміського сполучення залізниці      

      

Mintrans.gov.ua

20.06.08

19 червня відбулось чергове засідання робочої групи з підготовки транспортно-дорожньої галузі та сфери зв’язку до проведення Євро-2012 при Мінтрансзв’язку під головуванням заступника Міністра Вадима Гуржоса, в якому взяли участь представники від Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, Міністерства культури та туризму України, Київської міської державної адміністрації, Державного департаменту з питань зв’язку та інформатизації, Державтотранс НДІпроекту, ДП „МА „Бориспіль”.

На засіданні обговорили концепцію підготовки залізничних перевезень України до проведення Євро 2012, представлену Першим заступником Генерального директора Укрзалізниці Миколою Луханіним. Першочерговими завданнями тут визначили оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів за рахунок придбання нових вагонів та локомотивів, на що необхідно передбачити фінансування з державного бюджету, задоволення потреби в перевезеннях пасажирів на регулярних сполученнях, а також придбання рухомого складу для додаткових поїздів, забезпечення пропускної спроможності пасажирів.

Також на засіданні проаналізували стан підготовки транспортно-дорожньої інфраструктури м. Києва до Євро-2012, а саме: стан будівництва та реконструкції ліній метрополітену, розробку схеми розташовування автобусних і автомобільних стоянок.

Прийнято рішення визначити одним із пунктів порядку денного наступного засідання робочої групи питання підготовки автомобільних доріг − підходів до резервних аеропортів, визначених для обслуговування гостей чемпіонату Євро 2012, а також автомобільних доріг, що з’єднують резервні та основні аеропорти. 

+++

Пряма мова президента

Pressing.net.ua

20.06.08

На засіданні Виконкому ФФУ, що відбулося у п’ятницю, 20 червня, розглядалася низка актуальних питань. Практично навколо кожного з них розгорілася досить гостра дискусія. Її учасники висловлювали свої аргументи та судження, одначе не всі з них могли витримати критику з точки зору правил, засад та рекомендацій ФІФА, УЄФА і ФФУ.

Тому президент національної асоціації, член Виконкому УЄФА Григорій Суркіс вдався до коментарів, аби повертати хід розмови у контекст регламентних норм українських та міжнародних футбольних інституцій.

Про Прем’єр-лігу

− Підписавши договір про співпрацю між Федерацією футболу України та Об'єднанням професіональних футбольних клубів України «Прем'єр-ліга» на 2008-2009 роки ми засвідчуємо, що повністю підтримуємо рішення клубів вищого дивізіону про створення цієї організації. Це дійсно подія в українському спорті, яка повинна сприяти, перш за все, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняного футболу. Разом із цим запевняю, що ФФУ робитиме все можливе, аби співробітництво з новоствореною Прем’єр-лігою стало справжнім взірцем, у тому числі й для ПФЛ, яка займатиметься справами першої та другої ліг. Це будуть стосунки без чвар, взаємних образ та надуманих конфліктів.

Про ліміт на легіонерів

− Сьогодні ми йдемо назустріч Прем’єр-лізі, і на сезон-2008/09 залишаємо ліміт на сім легіонерів. Разом із тим ми, незалежно від бажання будь-кого, мусимо виконувати рішення Конгресу − найвищого органу управління Федерації футболу України − стосовно стратегії впровадження ліміту на легіонерів у чемпіонаті. Відповідно до неї, у сезонах 2009/10 і 2010/11 у складі будь-якої команди Прем’єр-ліги на полі зможуть перебувати не більше шести іноземних виконавців, а в сезоні-2011/12 цифра зменшиться до п’яти. Таким чином, у чемпіонаті-2011/12, що передуватиме проведенню в Україні і Польщі фінальної частини європейської першості, ми впровадимо модель, яку прийняла ФІФА на своєму останньому конгресі: шість доморощених плюс п’ять іноземних футболістів в «основі».

Про стратегічну мету

− Розумію, певним клубам це не до вподоби, і ми поважаємо й цінуємо їхню позицію. Проте гадаю, що вони в свою чергу теж мусять поважати думку всіх колективних членів ФФУ, котра піклується про розвиток не лише виключно клубного, але й вітчизняного футболу взагалі. І нашою метою в тому числі є не забезпечення клубам можливості пачками скуповувати легіонерів, а надання шансу власним, доморощеним гравцям заявити про себе, допомагати і клубам, і національним командам у змаганнях всіх рівнів. Інакше у нас пропадатимуть цілі покоління обдарованих молодих гравців. До слова, такої ж думки дотримуються в ФІФА та УЄФА, і я впевнений, що керівництво цих структур домовиться про впровадження вищезгаданої моделі з Європейським Союзом, незважаючи на закон про вільне пересування робочих кадрів на теренах ЄС. Адже за футболом і спортом загалом в ЄС уже визнаний особливий статус.

Про статус легіонера

− Прем’єр-лігою пропонується не вважати легіонером футболіста, котрий отримав громадянство України, незважаючи на те, має чи не має він права виступати за наші національні збірні відповідно до норм ФІФА. Комітет професіонального футболу ФФУ в свою чергу наполягає, що в інтересах збірних такий гравець мусить носити статус легіонера. На мою думку, варто піти на компроміс і норму стосовно цього питання поки не включати до регламенту. Справа в тому, що ФІФА ось-ось впровадить нову політику щодо статусу легіонерів. Наприклад, недавно міжнародна федерація вирішила, що іноземний футболіст, який прийняв громадянство іншої країни, може виступати за збірну цієї країни лише в тому випадку, якщо він живе і грає там щонайменше п’ять років. Тому пропоную більш ретельно вивчити всі аспекти, зважити на всі нюанси й ухвалити відповідне рішення згодом.

Про запрошення іноземних арбітрів

− Клуби Прем’єр-ліги бажають отримати право двічі впродовж кола запрошувати на свої матчі іноземних арбітрів. Однак це фактично є викликом Європейському футбольному союзу. Практика свідчить, що надсилаючи пропозиції іншим федераціям про відрядження до України місцевого спеціаліста, ми завжди витрачаємо забагато часу в очікуванні позитивної відповіді − і нерідко марно. Повірте, федерація просто не в змозі забезпечити кожного разу приїзд судді з топ-групи УЄФА, тоді як рефері нижчих категорій анітрохи не кращі за наших.

Про компромісний варіант

− Упевнений, що регулярне використання такої практики − шлях в нікуди. Це аж ніяк не сприятиме вихованню власних арбітрів міжнародного класу, а також відпрацюванню у внутрішніх змаганнях стандартної методики ФІФА і УЄФА. Врешті-решт, із таким підходом нашу національну федерацію просто не приймуть до Міжнародної суддівської конвенції. І все це − напередодні домашнього Євро-2012, до якого ми просто-таки зобов’язані підготувати власну бригаду арбітрів. Тому погоджуємося на компромісний варіант − можливість для кожного клубу запросити закордонного рефері лише раз протягом одного кола чемпіонату. Це гранична межа і одночасно − крок назустріч побажанням членів Прем’єр-ліги.

+++

Підписатися на новини