ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.   Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

События

Информации по данной теме за отчетный период из официальных источников не поступало.

СМИ

Вскользь тему Евро 2012 упомянули в печатных изданиях. Газета «Крымское время»: «Сразу же хотелось бы сказать о состоянии газона на харьковском ОСК «Металлист», претендующем на проведение матчей Евро-2012 (пламенный привет инспекторам УЕФА!). Играть на таком «огороде» (и извиняться не хочется за сравнение) − это преступление против украинского футбола: многие крымские сельхозугодия после весенней посевной и то получше сейчас выглядят. Не удивительно, что футболисты обеих команд не столько друг с другом боролись в этой игре, сколько старались ненароком не получить серьезную травму. О качестве продемонстрированного в таких условиях футбола скромно промолчим».

В других изданиях встречаются подобные комментарии.

Реклама

Внешней рекламы Евро 2012 в Симферополе и Севастополе не зафиксировано.

 

Местный футбол

Резонанс вызвало наказание (отстранение от обслуживания игр чемпионата до конца сезона) симферопольского арбитра Юрия Вакса за ошибку, допущенную в матче «Динамо»-»Металлург» (Запорожье). Молодого рефери буквально затравили в украинских СМИ, сделав его фамилию нарицательной, и что обидно − глава комитета арбитров Виктор Дердо присоединился к этому «хору». Крымские масс-медиа выступили в защиту своего земляка. Общее мнение: Вакса сделали «козлом отпущения», показательно наказав за совсем незначительную ошибку. «Систему судейскую на Украине нужно менять, а не устраивать 37-й год для едва оперившихся арбитров, − считает «Футбол-TV».  Вообще, судейская тема, на взгляд крымских СМИ, уже просто набила оскомину: арбитры − живые люди, им свойственно ошибаться, просто многим командам, не добивающимся результата, выгодно все списывать на судейский произвол. «Ни в одной стране мира судьи не находятся под таким прессом, как у нас, сейчас для любого украинского арбитра назначение на матч − как командировка на минное поле», − пишут «События».

Много говорили в Крыму и о безобразном качестве газона на харьковском ОСК «Металлист» (на нем «Таврия» не сумела выиграть у ФК «Харьков»).

«Игра транслировалась по телевидению. За несколько минут до начала встречи комментаторы канала УТ-1 предположили, что мы можем стать свидетелями шоу между клубами, возглавляемыми двумя выдающимися футболистами киевского «Динамо» − заслуженными мастерами спорта Михаилом Фоменко и Владимиром Бессоновым… Но стоило телекамерам показать газон стадиона, как мы увидели, что только тот, кто обладает огромной фантазией, мог назвать это «болото» футбольным полем, такого сейчас не найдёшь даже в глубинке. На наш взгляд, делегат ФФУ на матче киевлянин Владимир Трошкин не должен был разрешать проводить матч на «болоте», отметив в протоколе абсолютную неготовность стадиона к игре клубов высшей лиги. Однако игра состоялась…» («Крымская правда»).

В конце недели начался традиционный предматчевый ажиотаж перед игрой «Таврии» с «Шахтером».

 

2.   Вінниця

 

Євро-2012

Ніяких зрушень в підготовці області до Євро-2012 немає. Можливо, десь і проводяться якісь заходи на рівні управлінь, проте про них інформація не доступна. Повний штиль. В місцевих ЗМІ даній темі увага не приділяється. За звітний період − лише один штрих в публікації газети «33 канал» за 19.03.08. Автор звітує про відвідини делегацією Вінниччини Польщі і жартома пише: «…А після візиту вінницької делегації у Кельце четвертим тостом, схоже, стане класна фішка у стилі футбольного Євро-2012: «Щоб в Києві у фіналі неодмінно зустрілись Україна і Польща, а перемога дісталась найсильнішому…».

Не було проведено жодного заходу, присвяченого Євро-2012. На інших публічних заходах, які проводились за звітний період, тема Євро-2012 не обговорювалась. В області відсутня реклама, присвячена Євро-2012, також не зафіксовано використання логотипу Євро-2012 на товарах широкого вжитку.

Місцевий футбол

Головний футбольний бренд області ФК «Нива-Світанок», вочевидь, знаходиться у фінансовій скруті, оскільки відмінено не тільки тренувальний збір до Криму, а навіть матч-спаринг в Кіровограді. Джерело інформує, що начальник команди Касанов відповів: «Далеко їхати…». Тому команда провела лише матч в селі Комсомольське з невідомою командою з  Бердичева. До речі, ледь виграла з рахунком 2:1. Це свідчить про те, що команда до чемпіонату Євро-2012 підготовлена недостатньо.

Серед гравців ходять чутки, що гроші вкладені керівництвом клубу в якусь справу. Адже як з обласного, так і з міського бюджету були виділені кошти, які у цьому році ще не витрачалися. Де знаходяться ці кошти, у той час як гравцям затримується виплата заробітної платні, а підготовка до сезону проводиться не далі Бердичева − незрозуміло.

 

3.   Волинь

 

Євро-2012

Як стало відомо, Міністерство економіки не затвердило волинську обласну цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Про це повідомив заступник голови Волинської ОДА Василь Байцим. За його словами, у міністерстві відмовилися погодити завдання та об’єкти, які включені до регіональної програми. За декілька днів до волинян галузеву програму затверджував «Укравтодор», і в його документах деякі цифри відрізнялись від тих, що у волинській програмі. Тому зараз усі управління ОДА погоджують дані, які не зійшлися.

Окрім того, зі слів пана Байцима, виникли проблеми по міжнародному автопереходу «Адамчуки-Збереже». Волиняни хочуть, щоб перехід через кордон було включено до програми Євро-2012. Відповідне президентське та урядове доручення є, але питання потребує погодження з Польщею та Брюсселем. Байцим стверджує, що європейці розуміють ситуацію і не заперечують, потрібно лише дотриматися відповідної процедури.

До Євро-2012 в Луцьку також планують звести пішохідний міст. Ще в 1998 році в Луцьку між залізничним і автомобільним вокзалами почали споруджувати пішохідний міст. За нього взялася нова влада, залучивши місцевих бізнесменів − підприємство „Домінанта” і ТзОВ „Герміона”. В цих структурах обіцяють міст закінчити до 2012 року, а заразом − і реконструювати Луцький залізничний вокзал.

Президент ФК „Волинь” Василь Столяр про підготовку до Євро-2012: «Тут провідну роль має відігравати місцева влада. А вона навіть не демонструє бажання. Досі ні керівництво обласної, ні міської ради не зібрало з цього приводу фахівців і не вислухало жодної пропозиції. Зверніть увагу, у Львова зараз виникли проблеми з організаційними питаннями, і тут-як-тут з’явилася Одеса. Хоча чим гірший Луцьк? У нас є все для подачі заявки: кілька потужних бізнес-структур, які за умови взаємовигідної співпраці з місцевою владою могли б інвестувати в цей проект нормальні кошти, вигідне розташування, земля і аеропорт, котрий за своїм потенціалом перевершує львівський. З’явилися б нові спортивні споруди, які після Євро-2012 залишилися б тут назавжди. Та це нікому не потрібно. Ми щорічно виділяємо величезні суми на лікарні, пігулки і санаторії. А може доцільніше було б подумати про профілактику? Вона якраз полягає у здоровому способі життя і занятті спортом».

Зовнішньої реклами з атрибутами Євро-2012 не виявлено.

Місцевий футбол

Футболісти «Волині» провалили старт другого кола чемпіонату

Розчарованими полишали трибуни луцького стадіону «Авангард» увечері 18 березня футбольні уболівальники: у двобої з ФК «Львів» луцька «Волинь» поступилася з рахунком 1:4.

Лучани розпочали наполегливо, але пропустили декілька випадів львів’ян, один із яких уже на 11-й хвилині закінчився взяттям воріт «Волині» (0:1 − Бананець). На 22-й хвилині після подачі кутового Алозі головою відквитав один м’яч і встановив рівновагу − 1:1.

На перерву господарі пішли з рахунком не на свою користь: на 40-й хвилині арбітр матчу Топіха призначив досить сумнівний 11-метровий на користь гостей. Баранець пробив точно − 1:2. Лучани могли відігратися теж із пенальті за фол проти Алозі, але арбітр спочатку призначив пенальні, а потім його відмінив, визнавши помилковим визначення офсайду одним із бокових рефері.

У другій половині гри футболісти ФК «Львів» довели справу до переможного кінця. На 60-й хвилині Федорчук встановив рахунок − 1:3, а на передостанній хвилині гри Ханас довів його до непристойного − 1:4. ФК „Львів” грав насправді краще, перетворивши останні півгодини матчу на відверте знущання з „Волині”.

Щодо перспектив на друге коло чемпіонату, то календар такий: якщо лучани не втрачатимуть очки на рівному місці, як це було восени, то питання виходу чи невиходу у вищу лігу буде розв’язане вже у травні, коли „Волинь” зіграє кілька матчів підряд із основними конкурентами.

Найкращі юні футболісти − у 25-й луцькій школі

У Луцьку визначилися переможці Кваліфікаційного етапу III Всеукраїнського шкільного Чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ 2008». Юні футболісти з 24-х шкіл міста показали свою майстерність, змагаючись за право взяти участь у наступному етапі чемпіонату. У результаті 16 кращих шкільних команд Луцька будуть боротися за путівку на фінальні ігри.

Луцьку кваліфікацію приймала у своєму залі середня загальноосвітня школа № 24. Впродовж двох днів майже 200 школярів-футболістів виконували три вправи: забивання м’яча в порожні ворота з центру поля, безперервне набивання м’яча протягом однієї хвилини і ведення м’яча «змійкою». Завдання, на перший погляд, начебто прості. Проте хлоп’ятам довелося прикласти максимум зусиль, щоб добитися результату.

Найвищий результат показали хлопці зі школи № 25. Загальна сума отриманих ними балів − 147,3. Збірні з найвищими оцінками вийшли в міський етап чемпіонату. Всього в міському етапі Чемпіонату за право називатися кращою футбольною командою Луцька поборються збірні 16 шкіл міста. Загалом у кваліфікаційному етапі чемпіонату «DJUICE-ГОЛ» взяли участь команди понад 2 000 тисяч шкіл із 64 міст України. До фіналу усім часникам Чемпіонатів доведеться пройти ще через три етапи змагань. На переможців серед футболістів очікує подорож до Італії, а на переможців серед груп підтримки − майстер-клас із видатним українським танцюристом Владом Ямою.

У Луцьку визначилася жіноча міні-футбольна «Королева залу-2008»

У спорткомплексі Волинського національного університету імені Лесі Українки відбувся ІІ міжнародний турнір із міні-футболу серед жінок-аматорів «Королева залу-2008». У змаганнях взяли участь команди: «NRG» (Київ), «Ковельчанка» (Ковель), «А-МЕГА» (Санкт-Петербург), «Металлург» (Брянськ), «Сhrzaszczyki» (в перекладі: «Жуки») (Варшава) та ФК «Легіон» (Луцьк). Після серії відбіркових ігор та напруженої боротьби за вихід у фінал визначились переможці змагань. Ними стали: І місце − команда «NRG» (Київ), друге − «Ковельчанка» (Ковель), бронзові медалі − у команди «А-МЕГА» (Санкт-Петербург).

Організатори заходу − управління у справах молоді та спорту Волинської ОДА, обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», громадська організація «Гендерний центр», колектив фізкультури «Волиньпак», Спортивна асоціація працівників ЗМІ Луцька, РА «Нобітекс».

Український футбол

Киянам добряче потріпали нерви „Карпати”

„Шахтар” на своєму полі впевнено розібрався з „Металістом” − 4:1. Про напруженість матчу свідчать 11 жовтих карток. Гірники, як і раніше, випереджають „Динамо” на 2 очки. Киянам же добряче потріпали нерви „Карпати”. Холодний душ у вигляді гола Ощипка господарі поля влаштували чемпіонові країни вже на першій хвилині гри. Зрівняли рахунок динамівці у середині першого тайму (відзначився Шацьких). Вивів уперед киян на 43 хвилині Гіоане. Напруга не спадала й після перерви, але рахунок залишився 2:1 на користь „Динамо”.

Юрій Сьомін про матч:

− Дуже важко для нас почався цей матч, бо вже на першій хвилині ми пропустили гол. Після цього ми досить довго шукали свою гру. І перший тайм команда провела непогано, вирівнявши становище. Матч проходив періодами: ініціатива була то в нас, то в „Карпат”. „Карпатам” ми програвали достатньо великі проміжки часу. На наші ворота був дуже великий тиск. Потрібно відзначити сильну гру „Карпат” − це був наразі наш найважчий матч у сезоні.

Донецький „Металург” обіцяє вибити київське „Динамо” з розіграшу Кубка України

− Я думаю, що шанси 60 на 40 на нашу користь. Перемога з рахунком 1:0 нас виводить у фінал. Нам необхідно строго зіграти в обороні, а шанс забити у нас обов’язково буде. „Динамо” заразв такому стані, що ми можемо їм забити і гол, і два, і три. Тим більше, мені дуже приємно грати проти киян, моєї колишньої команди, яку я часто засмучую забитими м’ячами, − заявив після першого півфінального матчу на Кубок України форвард донецького „Металурга” Олександр Косирін.

Михайличенко оголосив склад збірної на матч із Сербією

У списку два новачки − нападник київського „Динамо” Артем Кравець та півзахисник сімферопольської „Таврії” Денис Голайдо. Михайличенко викликав і Андрія Шевченка, який не має ігрової практики в „Челсі”, та Андрія Вороніна, котрий після травми не провів жодного матчу за „Ліверпуль”. Буде ще один відомий легіонер − Анатолій Тимощук, який зараз грає за „Зеніт”. Не знайшлося в цьому списку місця Сергію Реброву. З-поміж заявлених гравців відразу троє волинян. Це гірник В’ячеслав Шевчук, динамівець Тарас Михалик та зенітівець Анатолій Тимощук.

 

 

4.   Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012.

Реклама

За последнюю неделю в городе информации, связанной с Евро-2012 не обнаружено. Осмотрены улицы − пр. Карла Маркса, пр. Кирова, пр. Героев Сталинграда, пр. Гагарина, ул. Артема, Карла Либнехта, Комсомольская, Шевченко, Гоголя, Дзержинского. 

События

Продолжается эпопея с конкурсом эмблем Евро-2012 в городе Днепропетровске. Конкурс объявили еще в середине февраля. Огласить результаты должны были на днях. Но на минувшей неделе вышло новое распоряжение управления внутренней политики горисполкома, подписанное руководителем этой службы Сергеем Квиткой. Согласно ему, конкурс будет длится еще месяц. В понедельник 17 марта журналистам представили те работы, которые были поданы на конкурс. В основном, доминирует тема казачка на фоне здания днепропетровского цирка. Эмблемы такого рода вдохновляют мало. Официальная причина продления конкурса − это желание дать возможность попробовать себя в художественном творчестве как можно большему количеству жителей Днепропетровска. Но фактическая причина − отсутствие реальных кандидатов на победу. Смущает и приз − 10 тысяч гривен. По этому поводу особенно бушуют профессиональные креативщики и дизайнеры. Они бойкотируют этот конкурс. Говорят, горисполком попросту хочет сэкономить на профессиональном рекламном либо творческом агентстве, на профессиональных художниках, на идейных вдохновителях. И как для человека, творчество которого впоследствии будет представлять город, такая сумма для автора будущей эмблемы ничтожно мала.

Мэр Иван Куличенко призвал студентов Днепропетровского национального университета (ДНУ) приобщаться к волонтерскому движению, организованному в рамках подготовки к проведению финала «Евро-2012». Встреча со студентами и преподавателями ВУЗа состоялась во Дворце студентов ДНУ 18 марта. По словам Ивана Куличенко, в этом деле городская власть Днепропетровска возлагает большие ожидания именно на студентов университета, как высшего учебного заведения, где глубже других изучают историю культуры разных народов, иностранный язык и т.п. По словам мэра, определенные навыки обслуживания спортивных делегаций можно будет получить на специальных курсах. «Но для того, чтобы начались занятия, надо найти желающих. Я скажу откровенно: не ставим цель через деканат, через ректорат, через сотрудников загнать и принудить», − подчеркнул Иван Куличенко.

По его убеждению, основным стимулом для студентов, которые согласятся быть волонтерами во время проведения «Евро-2012», станет возможность присутствовать на матчах финала, которые будут проводиться в Днепропетровске. «Не хочется приглашать общественность Запорожья, Кривого Рога, Никополя или других городов. Я даже не могу об этом подумать, так как после двух встреч у нас есть десятки, сотни желающих включиться в эту работу», − заявил городской председатель. К «Евро-2012» город должен подготовить не менее 800 стюардов и около 2 тысяч волонтеров. Стюарды-волонтеры будут принимать участие в пропуске болельщиков на стадион в несколько этапов, как это предусмотрено нормами УЕФА (проверка билетов, проверка сумок, личный осмотр), а также будут работать в фан-зонах и на фан-прощадках для поддержания общественного порядка.

«Болельщики Украины требуют большего внимания, а вот болельщики из Австрии, Германии, Италии, Франции ездят почти на каждый Чемпионат, и они более сознательные», − отметил Иван Куличенко. Всех стюардов, которые будут работать в городе во время финала «Евро-2012», специально проинструктируют, в частности, относительно случаев, когда следует призвать на помощь правоохранителей, а когда не следует, ведь присутствие большого количества милиции на футбольных матчах в среде болельщиков не приветствуется. Со слов мэра, студенты, согласившиеся работать стюардами на «Евро-2012», смогут пройти стажировку, начиная уже с этого года: они будут принимать участие в организации проведения домашних матчей «Днепра» на новом стадионе, который в скором времени введут в эксплуатацию.

21 марта министр Украины по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко посетил стадион «Металлург» в Днепропетровске. «Я уже посетил другие города, которые примут участие в Евро-2012, и могу с уверенностью сказать, что Днепропетровск пока подготовлен максимально хорошо. Кроме того, сам стадион «Металлург» я могу с уверенностью назвать первым историческим спортивным объектом европейского уровня за время существования независимой Украины», − сказал Юрий Павленко. Что самое интересное, многие журналисты при этой его фразе вспомнили подобный тезис, который Павленко употребил пару месяцев назад в Донецке.

Юрию Павленко показали, как ведется строительство стадиона. Его трибуны уже полностью накрыты козырьком, и все зрительские места находятся под крышей. Завершен монтаж кресел, предназначенных для посетителей ресторана и VIP-лож. На словацких сидениях SEDA Sport на спинке каждого вышита эмблема ФК «Днепр». Кроме того, из новшеств − в чаше стадиона под крышей расположены динамики.

Произошел первый пуск дизель-генератора, который позволит во время матчей не зависеть от городской электросети, и таким образом обезопасить себя от случайных сбоев. Также начато подключение к городским сетям водоканала и канализации. В VIP-корпусе практически закончены отделочные работы на первых двух этажах. На 1-м этаже сегодня завершалась укладка мозаики в бассейнах раздевалок, а этажом выше окончательный вид приобретает ресторан. Полным ходом идет отделка 3-4 этажей. Также в разгаре − планировка и облагораживание прилегающей территории, реконструкция домиков на центральном входе и подготовка там основания для бетонирования лестницы.

Что касается работ на поле стадиона, то в середине апреля на нем планируется расстелить зеленый газон.

При этом самое смешное, что в публикациях относительно видоизмененного стадиона на официальном сайте «Днепра» и на городском промэрском и проднепровском сайте размещено одно и то же двусмысленное название − «Стадион накрылся» (имеется ввиду, что окончено строительство козырька стадиона). Но читается это название, да еще и в новостной ленте, удручающе. Объяснение этому никто не дал. Можно лишь предполагать, что это неудавшийся юмор.

Местный футбол.

Реклама.

Все так же продолжают украшать город билборды с различными надписями (футбольными девизами) за именем Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области. Мне удалось разыскать истоки этой рекламы. Все 10 билбордов размещает некто Михаил (фамилия точно неизвестна) − директор и собственник одного из крупнейших рекламных агентств Днепропетровска «Топ-сити», являющийся в то же время одним из основателей Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области. Билборды он размещает бесплатно в качестве социальной.

Малопонятна функция этой рекламы сейчас: только лишь поддержка боевого духа команды? Но зато в будущем этот ресурс неплох как для самой команды, так и для организаторов Евро, если они найдут подход к подобным людям.

Мощно идет рекламная кампания спортивного бара «112». Это заведение, возможно, и не было бы та привлекательно, если б хозяином его не был Андрей Павелко, руководитель Федерации футбола в Днепропетровской области, а директором − его супруга. Пара вовсе не стесняется своей близости к спортивным кругам, наоборот, использует ее. На телеэкране Андрей Павелко появляется лично, чтоб рассказать о своем детище, да еще в кампании с футболистами.

СМИ

Продолжается история со встречей болельщиков автобуса с футболистами и Протасовым. Очередным ее этапом стала официальная встреча избранных болельщиков-активистов с некоторыми игроками и тренером. Пригласили на нее некоторых журналистов и провели показательно − мирно. Хотя осадок после нее у многих остался неприятный, поэтому публикации носили пессимистичный характер.

Встреча «Днепра» с болельщиками закончилась миром

Светлана ПОЛЯКОВА, 25 марта 2008 года

Футболисты не могут объяснить, почему в игре команды наступил спад.

Увидите игрока в ресторане − звоните тренеру

После инцидента, который случился по дороге из Ахтырки, Олег Протасов предложил болельщикам выражать свое недовольство и претензии цивилизованным способом. Для этого была организована встреча между фанатами и игроками. На загородную базу «Днепра» для цивилизованного общения приехали 12 болельщиков разных возрастов: самому младшему было 22 года, самому старшему − 70. К ним вышли главный тренер Олег Протасов, футболисты Олег Шелаев, Андрей Русол, Сергей Назаренко, Андрей Воробей и Богдан Шершун.

По словам участников встречи, собрание прошло в дружной, душевной обстановке и длилось около часа. Но ничего особенного на нем не прозвучало. Главная тема беседы − неудовлетворение игрой и настроем команды на матчи. Болельщики выразили претензии и по поводу физической готовности команды, а также отсутствия результата. Они объяснили, что снова хотят видеть тот коллектив, который «рвал» всех соперников осенью. Олег Протасов в ответ сказал, что знает обо всех этих проблемах и команда над ними работает.

Кто-то из болельщиков признался, что перед игрой видел одного из футболистов «Днепра» в ресторане. В ответ Олег Протасов попросил ставить его в известность, в случае если подобное еще раз повторится, он будет принимать меры.

Их поломало киевское «Динамо»

Футболисты же объяснили, что их надломила первая игра с киевским «Динамо», из-за которой они очень расстроились. Ребята убедили, что им небезразлично то, что происходит с командой в последнее время, и отметили, что сейчас им, как никогда, нужна поддержка. Болельщики же пояснили, что не собираются отворачиваться от команды, наоборот, они, как и раньше, будут поддерживать «Днепр» и гнать его вперед во всех матчах. Единственное условие − они должны видеть, что у команды есть желание играть. Футболисты согласились, ведь они хотят того же. Им сложно объяснить, что сейчас происходит и почему наступил такой спад, но в следующих матчах они будут делать все возможное, чтобы вновь радовать своих поклонников.

Одним словом, всем было приятно, что между болельщиками и командой состоялось общение, установился дружественный контакт и взаимопонимание.

− Очень хорошо, что болельщики «Днепра», которым не безразлична судьба команды и которые вместе с нами переживают за результат, нашли время и возможность поговорить с футболистами, − сказал Олег Шелаев. − Думаю, это пойдет на пользу обеим сторонам. Это была непринужденная, дружеская беседа, а не какой-то отчет. Мы все искали возможности выхода из той ситуации, которая сложилась. Болельщики нас подбадривали, и должен сказать, когда они таким образом высказывают свое доверие и с глазу на глаз в дружеской обстановке подсказывают то, что они видят со стороны, команде это очень помогает.

P.S. Этот разговор по душам состоялся до субботней встречи «Днепра» с «Закарпатьем», которую наша команда опять не смогла выиграть. Конечно, можно говорить, что поле на стадионе в Ужгороде было отвратительное, что аутсайдер был крайне неуступчив, но эти аргументы использовались уже не раз и ничего не объясняют. «Днепр» в этой игре действительно боролся, но это было так мало похоже на футбол. Короче говоря, вопрос, что происходит с командой, которую весной как будто подменили, остается открытым.

Игры

Матч «Закарпатье» − «Днепр» прошел 22 марта в Ужгороде и закончился счетом 1:1. Посредственную игру Днепра многие объясняли плохим качеством поля в Ужгороде. Оно, по отзывам очевидцев, превращалось буквально в одну большую лужу. Здесь, в Днепропетровске, игру оценили по результату, который унизил лидера осени. Но при всем при этом на официальном сайте «Днепра» отчего то не вдавались в глубокий анализ игры и в отчете о матче дошли до удивительной мелочности.

«Отличной иллюстрацией разницы между встречавшимися клубами стал их выход на второй тайм: игроки «Днепра» появились в сухой чистой форме, в то время, как хозяева вышли в тех же мокрых футболках, в которых в буквальном смысле бороздили поле предыдущие 45 минут.»

Несмотря на сухие футболки, Днепр гола во втором тайме не забил.

 

5.   Донецьк

 

Евро 2012

События

С 10 по 14 марта во Франции с рабочей поездкой побывала делегация Донецкой области во главе с председателем Донецкого областного совета Анатолием Близнюком. В рамках визита А. Близнюк принял участие в работе международного форума «МІРІМ-2008» в Каннах, на котором донецкая делегация ознакомила инвесторов с широкими инвестиционными перспективами Донецкой области, что особенно актуально накануне Евро-09/12.

На этом же акцентировал внимание А.Близнюк в эксклюзивном интервью газете «Жизнь» (20.03). Вот наиболее интересные его фрагменты:

«− Когда и как Донецким областным советом было принято решение об участии в международной выставке «МІРІМ-2008»?

− К сожалению, мы даже никогда не пытались понять, каким образом в мире работает схема привлечения инвестиций. Разрабатывая идеологию Евро-09/12, мы задали себе этот вопрос. И обнаружили, что есть такая выставка − МІРІМ, которая проводится в Каннах во Франции. На нее весь мир привозит свои инвестиционные предложения, приезжают инвесторы, которые изучают эти предложения и принимают решения − будут они туда вкладывать деньги или нет. Вот главное обстоятельство, которое побудило нас принять участие в этом форуме и предложить свои конкретные проекты для реализации в Украине.

− Украинский стенд презентовал подготовку Украины к Евро-2012. Кто принимал участие в его подготовке? Как вы считаете, насколько эффективным является привлечение инвестиций в регионы под проведение чемпионата?

− В подготовке украинского стенда принимали участие и государство в лице Министерства регионального строительства, и коммерческие структуры, и то, что это правильно и необходимо, я думаю, не вызывает ни у кого сомнений. На выставке были представлены различные инвестиционные предложения из многих стран мира. Украина представляла проекты в рамках подготовки к Евро-2012, Безусловно, к украинским предложениям был интерес. Кто-то хотел вложить деньги, а кто-то − просто познакомиться с регионами нашей страны. И мы имели возможность посмотреть, как Россия готовится к своей олимпиаде − это подходы на серьезном государственном уровне с пониманием того, что нужно привлекать инвестиции. 10% от всего объема представленных предложений выставки занимали проекты российских регионов, на территории которых будет проходить олимпиада. Они в этом плане работают, но и мы сделали первый шаг.

− Какая сумма необходима региону для подготовки к Евро-2012? Сколько средств планируется выделить из местного бюджета и, соответственно, какой объем привлеченных средств необходим? Решение каких задач является первоочередным?

− Чтобы ответить на этот вопрос, нужно сначала подумать над тем, а что мы хотим сделать в области под этот проект. На сегодняшний день нам необходимо построить отелей как минимум 4-х звезд на 7 тысяч мест, а стоимость квадратного метра такого отеля не менее, скажем, 1,5 тыс. долларов. Поэтому нужно умножить и посчитать. Кроме того, строится стадион, дороги, идет развитие инфраструктуры. Для всего этого требуются десятки, сотни миллионов долларов, которые нам нужно вложить в подготовку к Евро-2009, 2012. Сказать, что это будет 3,6 миллиарда долларов, как на сегодняшний день предварительно подсчитано, − это всего лишь сказать. Сказать всегда легче, чем сделать. А мы будем меньше говорить и больше делать. Будем действовать с учетом опыта, полученного на выставке в Каннах, опираясь на свое понимание, объединяя усилия местного самоуправления, областного бюджета и привлекая инвестиции. Хотелось бы эту цифру увеличить как минимум в 3 раза.

− В этой связи вопрос − какие именно возможности и проекты привлекают сегодня иностранных инвесторов в Донецком регионе?

− Мы предлагали построить: гостиницы, дорогу, логистические и торгово-развлекательные центры. Поскольку футбол − это часа 4, а все остальное время человек должен где-то жить, обедать, развлекаться. Наша задача − направить все действия на поднятие имиджа государства и Донбасса. Чтобы в 2013 г., когда у нас уже не будет чемпионата, туристов было бы больше, чем в 2012 г.

− И в завершение, кто принимал участие со стороны донецкого бизнеса в международной выставке МІРІМ-2008, и какие выводы вы для себя сделали?

− Как я уже сказал, от Украины присутствовали представители Министерства регионального строительства, народные депутаты, с коммерческой стороны были представители бизнес-структур всех городов, которые будут принимать Евро. От нашей области представляли свои проекты «СКМ», «ИСД», «Диск», «Герц». В целом, мы поняли, что не должны «вариться в собственном соку» − нужно ехать туда, где собирается весь мир, показывать себя всему миру и предлагать лучшие, выгоднейшие проекты для иностранных инвесторов, чтобы они нам поверили и инвестировали в нашу экономику».

Следует отметить, что по словам участников делегации, большим спросом в Каннах пользовался журнал «Инвест-Украина» (№ 1/2008) на 3-х языках, специально подготовленный для презентации области в рамках подготовки к Евро. Красочное издание на 160 страницах  действительно впечатляет.

В минувший вторник (18.03) актуальной темы коснулся на своей пресс-конференции Донецкий городской председатель Александр Лукьянченко. Мэр сказал, что в резолюции инспекторов УЕФА, побывавших в Донецке в конце февраля, говорится: «Запланированная дата завершения строительства стадиона − октябрь 2008 года. Однако, учитывая увеличение расходов и споры с инвестором, клубом «Шахтер» и компанией подрядчиков, окончательная дата, скорее всего, будет перенесена».

Комментируя ситуацию, Лукьянченко подчеркнул, что «строительство нового стадиона «Шахтер» шло бы гораздо быстрее, если бы процедуры по растаможиванию отделочных материалов шли быстрее, поменялось бы законодательство, на которое мы не можем влиять».

Он посетовал, что до сих пор на государственном уровне не решен вопрос о возвращении вексельной оплаты НДС на импортируемые товары. Так, по его словам, из-за запрета на вексельную оплату НДС, введенного Кабинетом министров Украины в январе 2008 года, возникают существенные трудности в расчетах.

По словам мэра Донецка, «на этой стройке сегодня нужно осваивать 100 млн. грн. в месяц для того, чтобы обеспечить ввод стадиона в те сроки, которые определены».

Возвращаясь к резолюции инспекторов УЕФА, А. Лукьянченко отметил мнение европейских специалистов о том, что «на данный момент завершается финальная стадия строительства стадиона и главным вопросом для руководства стадиона является соответствие его нормам УЕФА».

В резолюции также говорится, что «новый директор стадиона находится сейчас на стажировке в Европе», сказал мэр.

19.03 в г. Артемовске открылось еще одно инвестиционное предприятие − ЗАО «Лафарж Гипс». Как отмечает «Донбасс» (20.03), «на открытии производства посол Франции в Украине господин Жан-Поль Везиан сообщил, что в проект вложено более 30 млн. евро. И теперь есть реальная перспектива расширения строительной индустрии. В преддверии Евро-2012 строительные материалы пойдут нарасхват».

Как уже сообщалось, по инициативе директора миссии агентства США по международному развитию (USAID) в Украине и в рамках программы «Громадські зв'язки» проводится отбор кандидатов на участие в стажировке по теме: «Программа развития и подготовки города (на примере проведения Чемпионата Европы по футболу 2012)» в Донецке и Днепропетровске. Об этом на пресс-конференции сообщила координатор программы Ирина Тушницкая.

Для участия в программе приглашаются специалисты, представители неправительственных общественных организаций, волонтерских организаций, органов местного самоуправления, которые занимают должности, связанные с принятием решений, а также «каждый, кто сможет аргументировать полезность своего участия в ходе подготовки и организации ЧЕ-2012 в Украине», − заверяет Ирина.

По мнению организаторов, «программа даст возможность участникам познакомиться с разными аспектами подготовки подобных массовых мероприятий в Соединенных Штатах. Во время стажировки у «перенимающих опыт» будет возможность оценить важную роль волонтерства во время проведения массовых мероприятий и ознакомиться со схемой сотрудничества между неправительственными организациями, властью и бизнес-структурами в США по направлениям: «служба безопасности и неотложной помощи», «медицинская служба», «санитарная служба», «обеспечение жильем», «питание и обслуживание», «транспортные перевозки», «изготовление и продажа сувениров, лицензирование и авторское право», «развитие инфраструктуры города и внедрение инвестиционных программ».

«Отбор 10 участников проводится путем открытого конкурса. Наполнение программы стажировки будет разработано для группы в целом, с учетом пожеланий и интересов ее участников. Длительность стажировки − 3 недели, ориентировочно с 7 по 28 августа. Все затраты на стажировку берет на себя Агентство США по международному развитию», − рассказала представитель программы.

Кандидаты на участие в стажировке должны заполнить анкеты (форма размещена на сайте cc-ukraine.org.ua). Крайняя дата подачи анкет −       1 апреля включительно.

СМИ о Евро

Свою оценку подготовки хозяев Евро-12 дал игрок «Шахтера» и сборной Польши Мариуш Левандовски в газете «Жизнь» (20.03): «В Украине лучше дело обстоит со спортивной стороной будущего чемпионата Европы, а вот что касается инфраструктуры − тут впереди Польша. Но я считаю, что должно быть больше дела, чем разговоров. Нужно выполнять все, что требует УЕФА. Вот тогда подготовиться к этому событию успеем».

О подготовке Донецка также написали:

«Вечерний Донецк» (19.03) − информация о пресс-конференции мэра «Интересы Донецка и Евро-2012»;

«Панорама» (20.03) − содержательное интервью заместителя донецкого городского председателя Геннадия Ткаченко «Евро-2012 − Рубикон для Донецка»;

«Салон Дона и Баса» (21.03) − заметка «Польша хочет больше» о том, что Хожув и Краков могут заменить украинские города и принять матчи Евро-12 у себя, как заявляет министр спорта Польши.

Футбол.

О «Шахтере»

«Разгром номер 100» («Салон Дона и Баса», 18.03) и «Доказано: «Шахтер» сильнее» («Спорт-Арена», 18.03) − о победе над «Металлистом»;

«Одесситам полуфиналы с «Шахтером» противопоказаны?» («Спорт-арена», 21.03), «Луческу сказал, Луческу сделал» («Салон Дона и Баса», 21.03) − о победе над «Черноморцем».

О «Динамо» − победа над «Карпатами»

«Шовковский ошибся − Шовковский и спас» («Спорт-арена», 18.03);

«И судья им в подмогу…» («Жизнь», 18.03).

В последней публикации газета отмечает: «Вторую игру кряду арбитры буквально вытаскивают за уши «Динамо». На этот раз «постарался» симферополец Владимир Сиренко. Молодую и агрессивную команду хозяев он попросту посадил «на свисток», в то же время не замечая фолов со стороны динамовцев…».

Кстати, в Донецких СМИ много нареканий на судейство:

«Деревенское судейство» (намек на фамилию Олега Деревинского, который, по мнению «Донбасса»(18.03), «в игре «Шахтера» с «Металлистом» так «свистел», что чуть до драки не дошло…»).

Здесь же «Донбасс» печатает заметку «Арбитр убил футбол» (мнение Вадима Рабиновича о матче «Арсенал»-»Ворскла»).

«Тур судейских ошибок…» (обзор «Салона Дона и Баса», 18.03, о последних играх). В последнем издании следует отметить авторскую колонку под заглавием «Судью на мыло?», где Юрий Чирков отмечает: «Именно игроки творят игру и ответственны за то, что происходит на футбольном поле. Ведь никто не просил Дарио Срну нервно фолить при каждом удобном случае, и никто не заставлял Брандау наступать ногой на соперника. Здесь можно перечислить десятки и сотни фамилий игроков национального первенства, которые так или иначе «провоцировали» арбитров принимать решение. Не всегда оно бывает правильным».

Отметим и публикацию в «Жизни» (18.03) «В Премьер-лиге Украины клубы станут сильнее», где заявление для прессы сделали Р.Ахметов, И.Суркис, В.Данилов, П.Дыминский, В.Рабинович, А.Ярославский и А.Стеценко. Материал иллюстрирует фото: Ахметов и И.Суркис пожимают руки возле отеля «Киев».

О конфликте с журналистом

В минувший вторник влиятельная газета «Салон Дона и Баса» (18.03) на самом видном месте первой полосы разместила под рубрикой «Нападение на прессу» материал Ольги Войтович «Снимок ценою в несколько тумаков». Приводим ее полностью:

«Журналист информационного агентства «Укринформ» в Донецке Игорь Ткаченко стал жертвой хамского поведения директора стадиона.

Директор Регионального спортивного комплекса (РСК) «Олимпийский» Геннадий Калищук набросился на Ткаченко с кулаками 15 марта после окончания матча «Шахтер» − «Металлист» (Харьков).

− Он начал выкрикивать бранные слова и угрозы в мой адрес и запретил производить фотосъемку президента ФК «Шахтер» Рината Ахметова, находящегося в VIP-ложе стадиона. Когда я поинтересовался, почему нельзя фотографировать, директор стадиона сначала ударил рукой по объективу фотоаппарата, а потом − по моему лицу. После этого он стал угрожать, что со мной расправятся его люди, но уже за пределами стадиона», − рассказал журналист.

По словам Ткаченко, на место происшествия, по его вызову, прибыли сотрудники милиции Киевского РОВД Донецка и приняли заявление от пострадавшего. В тот же день он обратился в областную больницу им. Калинина, где ему поставили диагноз: «сотрясение головного мозга и ушиб мягких тканей скуловой области слева». Журналиста обследовал нейрохирург и подтвердил диагноз.

Тем временем сам Калищук опровергает информацию об избиении им журналиста.

− Я − директор на сегодняшний день лучшего стадиона страны − буду избивать корреспондента? И где бы я его избивал? На футболе у нас, судя по поим подсчетам, было где-то около 22 тысяч болельщиков. И получается, что люди смотрят, а мы его избиваем? − заявил он в комментарии Интернет-изданию «Остров».

Произошедшее вызвало настолько сильный резонанс, что вчера лично президент ФК «Шахтер» позвонил журналисту и поинтересовался состоянием его здоровья.

− Да, Ринат Леонидович звонил мне два раза. Он выразил сожаление, что произошел этот конфликт, и пожелал скорейшего выздоровления. Также он подчеркнул, что готов помочь мне с приобретением дорогостоящих лекарств, и сказал, что всегда рад видеть меня на стадионе во время матчей «Шахтера». Лично он не против того, что его фотографируют, − сообщил Ткаченко».

На происшествие отреагировал также «Донбасс» (18.03) короткой заметкой «После матча избили журналиста».

Остальные СМИ Донетчины данный конфликт своим вниманием обошли.

О детском футболе

Более четырех лет прошло со дня принятия решения сессии Донецкого областного совета № 4/29-229 от 17 июня 2003 года «О целевой комплексной программе развития футбола в Донецкой области на 2003-2008 годы». Реконструируются стадионы, футбольные поля, спортивные площадки. Устанавливаются спортивные площадки с искусственным покрытием в городах и районах области, открываются новые ДЮСШ, тем самым увеличивается количество детей занимающихся футболом.

Во Всеукраинских финальных соревнованиях по футболу на призы клуба «Кожаный мяч» среди девочек (1993 г.р.) первое место выиграла сборная команда г. Донецка, основанная на воспитанниках Донецкого центра подготовки олимпийского резерва (тренер Е.В. Дроздова).

В первенстве области среди ДЮСШ приняли участие 78 команд. Победителем этих соревнований стала команда ДЮСШ г. Ясиноватая (тренер П.В. Давыденко).

В областных соревнованиях на приз клуба «Кожаный мяч» приняли участие 54 команды мальчиков и 14 команд девочек. Победителем в своих возрастных категориях стали:

− среди мальчиков:

1994 г.р. ОШ № 57 г. Мариуполь (тренер Коротков С.И.);

1995 г.р. ОШ № 4 г. Красный Лиман (тренер Корабель Ю.В.);

1996 г.р. ОШ № 7 г. Дружковка (тренер Черненко В.Н.);

− среди девочек:

1994 г.р. ОШ № 112 г. Донецк (тренер Дроздова Е.В.);

1995 г.р. ОШ№ 4 г. Красный Лиман (тренер Резников А. В.);

1996 г.р. 01П№ 90 г. Донецк (тренер Малыга Н. А.)

В областных соревнованиях по мини-футболу среди 5-8 классов общеобразовательных школ Донецкой области победителями стали:

5-е классы − ОШ № 2 г. Авдеевка;

6-е − ОШ № 7 г. Дружковка;

7-е − ОШ № 49 г. Макеевка;

8-е − ОШ № 47 г. Горловка.

Исполком Федерации футбола области рассматривает положение «О проведении областных соревнований на призы клуба «Кожаный мяч»  в 2008 году. Ну, а пока в 64 городах Украины стартовал третий Всеукраинский школьный Чемпионат по футболу «DJUICE ГОЛ 2008». В течение двух дней квалификационный этап прошел в школьных спортзалах Донецка, Макеевки, Краматорска и Мариуполя, в котором приняли участие около 500 команд. Определили 16 лучших команд, которые уже 22-23 марта сыграют по олимпийской системе за титул чемпионов города.

На городском этапе в «DJUICE ГОЛ» вольется новинка сезона − «DJUICE ФАН 2008». Впервые мальчишеские матчи на футзальном паркете пройдут под аккомпанемент энергичных девчонок из групп поддержки, которые уже придумывают себе эффектные костюмы и зажигательные танцы.

 

6.   Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Минулого тижня у Запоріжжі не відбулось заходів, якимось чином пов’язаних із Євро-2012.

ЗМІ.

Тиждень пройшов без згадок про Євро у газетах, на ТБ і радіо. Хоча і в.о. губернатора В.Черкаска і мер міста Є.Карташов публічно висловлювалися про хід спорудження об’єктів, які у Запоріжжі пов’язують із Євро: мости через Дніпро та комплекс «Запорозька Січ» на Хортиці.

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня.

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

У головної запорізької команди нині явно триває «біла смуга». Арбітра Ю.Вакса, який «засудив» запоріжців у грі з «Динамо», покарали, несправедливо видану червону картку запоріжцю В.Польовому скасували. Він мав змогу взяти участь у домашній грі «Металурга» з охтирським «Нафтовиком», де запоріжці здобули перемогу з рахунком 1:0, зміцнивши свої позиції у верхній частині турнірної таблиці. Цей гол забив Тарас Кабанов, від якого давно чекали, що він стане влучним не тільки на зборах, а і у календарних матчах чемпіонату. Одна з газет радісно-іронічно прокоментувала цю подію заголовком «Раз в год и Кабанов стреляет». «Металург» явно знаходиться на підйомі і готовий до наступних подвигів.

Кулуари.

Цікавої кулуарної інформації на тижні не було. Хіба що про навколоспортивні інтриги власників ФК «Металург» перед грою з «Нафтовиком». Гості дуже хотіли потренуватися на стадіоні «Славутич-Арена», де мала відбутися гра. Але металургівські «шефи» вирішили бути негостинними, зважаючи на велику значимість результатів матчу. І попсували «нафтовикам» нерви, відправивши їх тренуватися на поганенький стадіон «Титан», де зазвичай грають дублери. Головний тренер «Нафтовика» В.Городов після гри поскаржився на це журналістам. Але запоріжці заперечили: все було відповідно до регламенту.  

ЗМІ.

Запорізькі газети, радіо і ТБ на тижні коментували перемогу «Металурга» над «Нафтовиком», а також покарання арбітра Ю.Вакса за недбале суддівство гри з «Динамо». Іншої інформації на футбольну тематику в друкованих виданнях не зафіксовано. 

 

7.   Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Стосовно Закарпатської області в друкованих ЗМІ не було жодної інформації на цю тему. Єдине ЗМІ, яке приділяє увагу Євро-2012, залишається  обласне радіо «Версія».

Так, зокрема, минулого тижня на радіо зазначалося, що 18 квітня українці остаточно знатимуть, де саме в Україні проходитиме Євро-2012. Саме в цей день чиновники планують затвердити остаточний перелік програм та об’єктів, де відбуватиметься чемпіонат. Принаймні, у цьому запевнив голова Національного агентства з підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко.

Також прозвучала інформація, що до Євро-2012 року у столиці зведуть готелі 22 нових готелі різних класів на понад 30 тис. місць. У два найближчі роки у столиці будуть збудовані щонайменше 9 готелів різного класу − від п’ятизіркових до двозіркових.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період жодних заходів, пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012, зафіксовано не було.

 

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті «Ріо» за 22.03.08 у матеріалі «Закарпаття ніяк не розрахується з Кушликом» йдеться про останнє засідання ПФЛ, на якому його члени двічі згадували про «Закарпаття»: в одному випадку про штраф, в іншому −зобов'язали і попередили. Зокрема, було розглянуто заяву колишнього тренера клубу Петра Кушлика щодо невиконання перед ним контрактних зобов'язань. Петро Іванович поскаржився, що досі не отримав підйомних під час поступлення на роботу і преміальних за один матч. Тож ПФЛ зобов'язало «Закарпаття» до 28 березня розрахуватися з колишнім головним тренером. У іншому випадку за ненадання команді «Арсенал» футбольного поля для проведення тренування перед матчем 20-го туру «Закарпаття» оштрафували на 500 у. о.

У тому ж виданні у статті «У складі збірної − два дебютанти» можна дізнатися про список, який оголосив О.Михайличенко на матч із сербами, який відбудеться у Києві на стадіоні «Динамо» 26 березня. Так, серед запрошених два новачки − 23-річний хавбек сімферопольської «Таврії» Денис Голайдо і 18-річний нападник київського «Динамо» Артем Кравець, який у чотирьох матчах за столичний клуб забив один гол. Другий виклик до збірної одержав ще один динамівець, 21-річний Олег Допілка, який дебютував у лютневому спарингу на Кіпрі. А ось його 33-річний партнер по клубу і рекордсмен національної команди Олександр Шовковський може провести в її воротах уже 85-й матч. У вісімдесяте зіграє на міжнародній арені Андрій Шевченко, на особистому рахунку якого вже 36 голів.

В іншому матеріалі цієї ж газети «На виїзному фронті без змін: «Закарпаття» знову залишається без очок» описується матч обласного клубу із одеським «Чорноморцем», зокрема, акцент ставиться на суддівство гри, точніше суддівські ляпи у виконанні лайнсмена Пономаренка та арбітра Іщенка. Перший не вгледів очевидний офсайд у Меля, коли той забивав другий гол, а вже потім Іщенко на останній хвилині першого тайму призначив у ворота гостей сумнівний пенальті, який реалізував Коритько. Та навіть після гри футбольні функціонери намагалися виправдати арбітрів у телеефірі, хоча повтори показували безглуздість цих суджень.

Вже не вперше «Закарпаття» страждає від суддівського свавілля. Нагадаємо, що в останньому матчі минулого року після домашньої поразки від харківського «Металіста» з рахунком 0:1, яка теж, до речі, сталася через помилку арбітра Берізки, керівництво клубу заявило, що в разі повторення таких помилок клуб відмовиться від участі у чемпіонаті серед команд вищої ліги.

Не витримав після матчу і Володимир Шаран, який був обурений діями суддівської бригади: «Безумовно, ми розуміли, що в  «Чорноморця» перевага у швидкості мислення і роботі з м'ячем. Свідомо віддали ініціативу, але сказати, що  ми заслуговували на поразку з таким рахунком, язик не повертається».

У газеті «Ужгород» за 22.03.08 у матеріалі «На чорноморському узбережжі для нас невтішно» тема та ж − 21 тур чемпіонату України з футболу у вищій лізі, який увінчався численними суддівськими помилками. Зокрема, зазначається, вплинули вони на результат і в Одесі, де «Чорноморець» грав проти «Закарпаття».

Два голи у ворота гостей викликали серйозні претензії в тренерського штабу ужгородців. Чимало цьому приділили уваги й столичні телеканали у футбольних програмах.

У газеті «Закарпатська правда» за 22.03.08 можна прочитати про після матчеву прес-конференцію цього матчу. Головний тренер «Чорноморця»В.Шевченко грою своєї команди задоволений і розкритикував гру суперників: «Закарпаття» вдало грає вдома Це команда, що любить боротьбу. У них і поле підходяще, маленька і низька якості в купі. Там перемагає той, хто перевершить суперника в бойових якостях. Якщо позбавити їх м'яча і простору, то в них нічого не виходить. Можна сказати, що вони на виїзді грають в анти-футбол. Я не обвинувачую суперника, можливо, у них відповідний підбір гравців, але їхній футбол − оборонний».

В.Шаран, в.о. головного тренера «Закарпаття», так пояснив результат 3:1: «Безумовно, ми розуміли, що в «Чорноморця» перевага у швидкості мислення і роботи з м'ячем. Свідомо віддали ініціативу, але сказати, що ми заслуговували поразки з таким рахунком, язик не повертається. Окреме «Спасибі» суддівській бригаді. Другий гол нам забили із «поза грою», а пенальті був придуманий на рівному місці…».

Огляд матчів.

Напередодні гри між „Закарпаттям” та „Дніпром” 1:1 (22 березня, субота) довелося ретельно готувати поле до цього матчу, адже за два дні до матчу вдарив мороз, а згодом майже цілу добу лив дощ. Так що поле було важке і команди на ньому не змогли показати все, на що здатні.

До Ужгорода приїхав інспектор від «Медіа Спорт Промоушен», компанії, яка викупила  телетрансляцію матчів «Біола» − чемпіонату України з футболу. Режисери, які відповідали за трансляцію, радили молодому інспектору телефонувати керівництву МСП з проханням відмінити трансляцію поєдинку через відсутність освітлення на стадіоні. Лише переконливі доводи керівництва клубу і місцевих телевізійників в тому, що в нас різниця між Києвом і Ужгородом в одну годину (тобто світловий день на годину довший − у нас середньоєвропейський час), переконали їх не турбувати пусто керівників МСП.

Так і сталося: незважаючи на хмарну погоду, трансляція відбулася. Матч пройшов згідно норм і правил МСП, і компанія не розчарувалася в тому, що транслювала цей матч.

Що ж до матчу, то гра видалася напруженою, незважаючи на важкий газон, були високі швидкості і панувала справжня чоловіча боротьба. А результат матчу вирішився вже у першому таймі.

Спочатку у складі „Дніпра” на 12 хвилині  відзначився Голєк, а через 5 хвилин вирівняв рахунок у грі потужним пострілом з штрафного Андрій Донець.

У ході гри весь час домінували дніпряни, щоправда, завдати прицільного удару по воротах Бабенка їм не дозволили господарі поля. 

На післяматчевій прес-конференції тренер „Дніпра” Олег Протасов відмітив, що «одна команда „відмахалась”, а інша не змогла додавити». Хоча претензій до своїх хлопців він не має. Наставник дніпрян і надалі сподівається на те, що команда продовжить боротьбу за лігочемпіонівські місця. Головними конкурентами для них є „Шахтар” та „Динамо”.

Наставник ужгородців Володимир Шаран зазначив, що „Закарпаття” грало проти дуже сильного суперника і здобути в матчі з „Дніпром” одне очко є великим позитивом для його підопічних. Однак, за словами Шарна, на кожен матч його хлопці виходять задля того, аби здобути повноцінні три очки.

 

8.   Житомир

 

Євро 2012.

Заходи.

Упродовж минулого тижня місцева влада обійшла увагою тему Євро− 2012. Ніяких заходів щодо підготовки до чемпіонату не проводилось.

Реклама.

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення відповідної події чи логотипу відсутнє.

ЗМІ.

У друкованих регіональних ЗМІ згадки про ЄВРО-2012 відсутні. Місцеві радіостанції («Крок-радіо», «Радіо-клуб») поінформували про те, що нашій державі присвоєно статус п’ятизіркової за розвиток масового футболу. На станції «Радіо − клуб» було зазначено, що лише 7 держав Європи мають такий статус і «у рамках підготовки до ЧЄ 2012 року ця подія може належним чином вплинути на рейтинг футбольної України у світі.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в області позитивне. Сприйняття вболівальниками і суспільно активними представниками громадськості керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

 

Місцевий футбол.

Заходи, що знайшли відображення в пресі.

У Житомирі відбувся кваліфікаційний турнір Всеукраїнського шкільного Чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ 2008».  Переможці цього етапу −  16 кращих шкільних команд Житомира, які будуть боротися за путівку на фінальні ігри цього чемпіонату.

Житомирську кваліфікацію приймала у своєму залі середня загальноосвітня школа № 33. Впродовж двох днів більше 200 школярів-футболістів виконували три вправи: забивання м'яча в порожні ворота з центру поля, безперервне набивання м'яча протягом однієї хвилини і ведення м'яча «змійкою». Всього у кваліфікаційному етапі взяли участь команди понад 2000 тисяч шкіл з 64 міст України.

В ФСК «Динамо» 22 березня 2008 року відбувся черговий тур Чемпіонату України з футзалу серед команд вищої ліги. Команда спортивного клубу «Контингент» зустрічалася з лідером Чемпіонату командою «Шахтар» з м. Донецька. Донеччани перемогли з рахунком 3:0. У фіналі перше місце виборола команда СДЮШОР-88 (м. Житомир), яка перемогла професіоналів з м. Коростеня − команду «ФК Коростень».

Інтернет-видання „Журнал міста Житомира”, „Житомир інфо”, „Житомир нет”, „Офіційний веб-сайт Житомирської міськради” детально повідомили про кваліфікаційний турнір Всеукраїнського шкільного Чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ 2008». А інтернет-ресурс (офіційний сайт) міськради розповів про чемпіонат з фут-залу. Місцева преса та телебачення, радіо на ці події не відгукнулись.

Чутки

За неофіційними даними виникли проблеми із фінансуванням єдиного клубу Житомирської області, що приймає участь у чемпіонаті України серед команд ІІ ліги − ФК «Коростень». Гравцям припинили видавати зарплату і преміальні. З грошового забезпечення − лише добові у день матчів та переїзду та оплата харчування. Деякі з провідних гравців підшукують собі інші команди.

Знову почалися певні дії навколо майнового комплексу центрального стадіону у Житомирі. Нинішнє керівництво області вирішує формат відносин із можливими інвесторами, враховуючи, що на цьому комплексі також «зав’язані» легкоатлети, які підготували кілька спортсменів − кандидатів у олімпійську збірну України.

Також стали відомі причини відносно непоганого матеріального стану клубу вищої ліги з фут-залу − житомирського «Контингенту» − його спонсорують структури, пов’язані із «афганцями», які мають певні бізнес-стосунки із міським керівництвом. За «благодійність» ТОВ «Інтернаціоналіст», який спонсорує команду, звільнений від сплати внеску на розвиток інфраструктури Житомира при будівництві житла.

За неофіційною інформацією, у Бердичеві на стадіоні до нового сезону готують синтетичне покриття футбольного поля.

 

9.   Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

За звітній період не відбулося подій, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

ЗМІ.

За звітній період публікацій у ЗМІ, пов’язаних з темою Євро-2012 не виявлено.

Зовнішня реклама.

Реклама Євро 2012 в Івано-Франківську відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

За звітній період ЗМІ області широко висвітлили перебіг візиту міністра сім’ї молоді та спорту Юрія Павленка до Івано-Франківська та проблеми, що виникли в Івано-Франківському коледжі фізичного виховання. У газетах «Галичина» та «Репортер» були опубліковані матеріали присвячені цій темі. Основна думка − майбутнє коледжу, якому скоро виповниться 70 років, невизначене.

Також у газеті «Західний кур’єр» опублікована стаття під назвою «Однієї втрати не уникнути?». Публікація присвячена боротьбі івано-франківського «Прикарпаття» та бурштинського «Енергетика» за виживання у Першій лізі. Висувається версія, що все-таки одна з цих команд може покинути цю першість. Подані уривки з виступів президента «Прикарпаття» Анатолія Ревуцького, про те, що сьогодні ця команда «мало чим відповідає назві «професійний клуб», вимогам, що їх висувають ПФЛ та ФФУ». «За великим рахунком, команда перебуває на вулиці. Де жити? Де харчуватися? Де тренуватися? Вирішити цей комплекс проблем не може ніхто. Хіба що залучать когось із східних олігархів. Того ж Коломойського, приміром. Або сюди зайде Димінський. Більш-менш відповідна клубна структура в Івано-Франківську була тільки за часів Чмихалова, який нині відійшов від справ. Професійний футбол на Прикарпатті гине. Скільки команд припинило своє існування за останнє п’ятиріччя, ви знаєте. Днями знявся із друголігової першості долинський «Нафтовик». Хто залишився? «Енергетик» і «Прикарпаття». Що вони розігрують? У кращому випадку, одне місце у І лізі на наступний сезон. У гіршому − жодного». Це слова, які говорив Ревуцький 11 березня, а 17 березня він повідомив про те, що після зустрічей з головою ради засновників «Прикарпаття» (Віктором Анушкевичусом) у команді з’явились четверо новачків, тобто зрушення у позитивний бік є. Натомість повідомляється, що футбольний клуб «Енергетик» вніс до своєї ігрової заявки аж 11 новачків: «воротарі Богдан Вислобіцький (1987 р.н., екс-гравець «Спартака-2» і «Чорногори» виступав за ФК «Тужилів») і Сергій Яковець (1982, останній клуб − «Зоря»), польові гравці Юрій Беркита (1985, «Нива» Т), Андрій Гірча (1985, «Рось»), Іван Заболоцький (1986, екс-»Рава»), Володимир Крохмаль (1982, відомий за виступами в «Оболоні»), Григорій Коваль (1987, аматорський клуб Львівщини), Анатолій Панас (1986, «Нафтовик» Д), Мстислав Тарас (1990, «Тепловик»), Сергій Шпак (1984, «Волинь») і Віктор Яневич (1985, екс-гравець «Спартака» і «Чорногори» провів минулий сезон у яремчанських «Карпатах»)».

Заходи.

Після матчу Першої ліги на стадіоні «Рух» (18 березня) між командами «Прикарпаття» (Івано-Франківськ)-»Сталь» (Алчевськ) під час прес-конференції тренерів команд наставник «Прикарпаття» Сергій Пташник та президент «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький активно обговорювали момент, коли під час атаки господарів поля у доданий арбітром час в кінці матчу у штрафному майданчику «Сталі» упав гравець «Прикарпаття» Іван Щеглюк. Замість призначення пенальті арбітр зустрічі Ю.В.Фощій показав Щеглюку жовту картку. На їх думку, у тому моменті потрібно було призначати пенальті. Під час обговорення цього моменту згадувався документ, підписаний нещодавно у Києві у Федерації футболу по чесній грі.

 

10.   Кіровоград

 

ЄВРО 2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів, присвячених Євро 2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

19 березня у спортивній програмі TTV передана інформація: «…У Києві розпочато зне¬сення ТЦ «Троїцький», що зробить можливою реконструкцію НСК «Олімпій¬ський». Активно розв'язується тут і проблема готельної інфраструктури − в столиці відкрито п'ятизірковий готель всесвітньо відомої мережі Нaуаtt. Разом з тим, німецька компанія, генеральний підрядчик будівництва НСК «Олімпійський», ставить запізні термі¬ни здачі об'єкту − третій квартал 2011 ро¬ку (замість другого кварталу 2010, відпо¬відно до вимог УЄФА). Міфічний стадіон у Дарниці, який міська влада хотіла зро¬бити альтернативою «Олімпійському», поки що не з'явився навіть на папері».

Продовжуючи тему підготовки до Євро-2012, «21-й канал» (20.03.08) з жалем пише: «…Пресу вже заполони¬ли повідомлення про країни, які готові узяти на себе проведення Євро-2012. «Останнє китайське попередження» оз¬вучив УЄФА − або за найближчі кілька місяців підготовка до чемпіонату зру¬шиться з мертвої точки, або «кардиффський тріумф» стане «кардиффською ганьбою». Три роки тому президент ФФУ Григо¬рій Суркіс все-таки зважився подати за¬явку на проведення чемпіонату Європи. І всупереч загальному скептицизму і байдужості, майже сам домігся постав¬леної мети. «Григорій мені мало не ко¬жен ранок телефонував і підганяв: «Міхал, до роботи!» − розповідав про шлях до Євро-2012 президент Федерації фут¬болу Польщі Міхал Лісткевич. Якби не його енергія, нічого б не вийшло». Тепер Григорій Михайлович закликає всю українську владу. А влада, схоже, вважає народний вислів «від роботи коні дохнуть» незаперечною аксіомою…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

Рішення місцевої влади.

Учора відбулося пленарне засідання обласної ради. Серед рішень, що стосувалися майнових питань, найтривалішу дискусію викликало погодження проекту договору оренди цілісного майнового комплексу стадіону «Зірка» в місті Кіровограді. Зрештою, депутати проголосували за його передачу ТОВ «Футбольний клуб «Олімпік».

ПФК «Олександрія».  ФК «Олімпік».

Відбулася зустріч головного тренера ПФК «Олександрія»          (м. Олександрія)  Віктора Богатиря з прихильниками команди й журналістами. Він вкотре підтвердив, що його підопічні в другому колі 17-ї першості Ук¬раїни з футболу сезону 2007/2008 рр. серед команд першої ліги боротимуться за місце в першій трійці. «…Для цього, − наголосив наставник, − посилено займалися селекційною роботою, наприклад, придбали здібного Андрія Запорожана, півзахисника із бурштинського «Енергетика», захисника Євгена Гончаренка із МФК «Миколаїв», досвідче¬ного голкіпера Геннадія Альтмана із маріу¬польського «Іллічівця» (всі троє вже грали за клуби вищої ліги), півзахисника Макси¬ма Сироту із дубля прем'єр-лігівського ФК «Москва» (Росія) та нападника Антона Лисюка із кишинівського «Ністру», напрацьовуємо командний дух. Адже в першому колі втрачали очки через недостатню психологічну готовність, а мож¬ливо, банально недооцінювали суперника. Якщо ми вже були у вищій лізі, то неодмінно туди повернемося. Станеться, на мою думку, це тоді, коли створимо збалансовану в усіх ланках команду, спроможну скласти гідну конкуренцію будь-якому вищелігівському колективу. Якщо вже входити до «еліти», то надовго. Ми цілеспрямовано будемо йти до цієї мети поетапно».

Як стало відомо, кіровоградський «Олімпік» друге коло чемпіонату України серед команд другої ліги розпочне 3 квітня домашньою зустріччю з ФК «Титан» (Армянськ). Вхід на стадіон «Зірка» цього дня буде безплатним. Крім футболу, на глядачів чекають розважальна програма, виступи художньої самодіяльності, феєрверк, розіграш м’ячів з автографами членів команди і новенький скутер.

Турніри. Першості. Кубки.

Як вже повідомлялося, 15 березня у Кіровограді  стартував розіграш Кубка міста з футболу, в якому беруть участь вісім команд. Вчора визначилися півфіналісти. 23 і 29 березня вони зустрінуться між собою, фінал − 6 квітня.

А 4 квітня розпочнеться розіграш Кубка області з футболу.

ЗМІ.

«Спортревю», «УЦ-Репортёр», ряд інших обласних газет наводять і коментують результати 21-го туру у вищій футбольній лізі, повідомляють про чергові поєдинки в Росії, Європі. Крім цього, «Спортревю» (21.03.08) інформує: «В минулі вихідні в Кіровограді, в спортзалі КНТУЮ, відбувся зональний турнір чемпіонату України з фут-залу серед відділень державного казначейства. У змаганнях прийняли участь 4 команди − Кіровоградського, Запорізького, Миколаївського і Дніпропетровського управлінь. Перше місце зайняли господарі змагань, а друге − дніпропетровці. Обидві команди продовжать боротьбу в фінальному турнірі, котрий пройде в Києві».

 

11.   Луганськ

 

Евро 2012

По поводу «Евро-2012» ситуация не изменилась. Ничего нового не произошло.

 

Местный футбол

СМИ

На прошлой неделе «Вечерний Луганск» и «Ракурс» поместили разбор игры «Зари» в Днепропетровске. После последнего проигрыша «Металлургу» разочарованные болельщики уже устали ждать хорошей игры, поэтому отставку главного тренера Александра Косевича восприняли с пониманием. И это не смотря на то, что в прошлом сезоне он буквально вытащил «Зарю» из зоны вылета, хотя сейчас команда опять к ней приближается.

В «Футбольном обозрении» помещено большое интервью с и.о. генерального директора ОАО «Краснодонуголь» Александром Потапенко. Он рассказал о том, как в городе восстанавливается не только былая футбольная слава, но и инфраструктура. Команда объединения в «Зимнем кубке ФК «Заря» стала второй и собирается подать заявку на участие в чемпионате области. Создан юношеский клуб «Молодая гвардия», для которого построен мини-стадион с синтетическим покрытием поля. Что любопытно, интерес к футболу проявили и девочки, для которых тоже создана секция и приглашен тренер по женскому футболу из Луганска. В зимнее время тренировки проходят в спортзалах города, которые предоставляют городские власти. Сейчас идет процедура оформления земли под строительство полноценного футбольного поля, отвечающего всем стандартам. Что касается взрослой команды, то в ней будут играть только работники «Краснодонугля».

Турниры

В Краснодоне стартовал чемпионат по мини-футболу и прошел турнир среди юношей в двух возрастных категориях − 1994-95 г.р., и 1999-00 г.р. Соревнования были посвящены шахтерам, погибшим восемь лет назад на шахте Баракова. В обеих возрастных группах победили команды «Молодой гвардии».

В чемпионате Украины по мини-футболу «ЛТК» держится на одиннадцатом месте, несмотря на проигрыш и ничью в последних играх. После появляющегося прогресса, эти результаты, естественно, выглядят как откат назад. Хотя игра во Львове против местного «ТВД» могла бы кончиться и хуже − «ЛТК» уже ко второй минуте пропустили, а чуть больше, чем через двадцать минут счет удвоился. Но ничью все же вырвали за четыре минуты до финального свистка, да еще в гостях у принципиального соперника. А на фоне последних событий команда вообще оказалась в нокдауне. Выяснилось, что в полуфинале кубка Украины (первую игру выиграли у «Енакиевца»), выступал дисквалифицированный игрок Никита Тменов. Санкции последовали незамедлительно.

Команда «ЛТК-2», выступающая в премьер-лиге Луганска, всего за десять прошедших туров уже обеспечила себе первое место. Продолжаются чемпионаты по мини-футболу в городах Луганске, Краснодоне, Ровеньках, Брянке и Станично-Луганском районе1.

 

12.   Львів

 

Євро 2012.

Преса

Жодної події з приводу підготовки Львівщини до Євро-2012 цього тижня не відбулося, тому інформацій було обмаль, а аналітичних матеріалів − жодного. Найголовнішою інформацією, котру передрукували майже усі друковані та усі без винятку електронні ЗМІ − це затвердження у Києві Кабміном регіональної програми з підготовки до Євро-2012. Згідно затвердженої програми Львів отримає близько 3,1 млрд. грн. за весь період підготовки. Цього року з держбюджету надійде 129 млн. грн.

До Львова невдовзі повинні приїхати Президент України Віктор Ющенко та прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Ціль візиту − проконтролювати темпи та якість підготовки до Євро-2012. Ця інформація також облетіла фактично усі місцеві ЗМІ. Джерело інформації − прес-служба Президента України. Станеться це під час виїзної Координаційної наради з питань підготовки до чемпіонату Європи. А ось коли така нарада відбудеться у Львові − наразі невідомо.

У газеті «Спортивка» за цей понеділок вийшла замітка з гострою критикою на адресу мера Львова Андрія Садового, у якому його звинуватили у гальмуванні процесів підготовки. Автор матеріалу навіть звинуватив мера Львова у тому, що він спеціально гальмує процеси підготовки на замовлення харківських та одеських бізнесменів. У замітці вказано анонс події, запланованої на четвер 27 березня: відбудеться ціле театральне дійство на знак протесту проти чиновницького свавілля у такій важливій справі, як підготовка до Євро-2012.

Інвестиції до Євро-2012

До Львова вкотре за останній рік приїхала іноземна делегація − цього разу бельгійська. Кожна делегація, що приїжджає останнім часом до Львова, постійно заявляє, що їхня країна готова докластися до підготовки до Євро-2012. Так сталося і цього разу. До Львова завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Марк Вінк, який і запропонував на зустрічі з в.о. губернатора Львівщини Миколою Кмітьом свою допомогу у співпраці.

До речі, до Євро-2012 у Львові планують збудувати 16 паркінгів. Земельні ділянки під паркінги скоро продаватимуть у Львові через аукціон.

Конфіденційно!!! (Не для сайту)

Нещодавно, як я вже повідомляв в одному зі своїх попередніх звітів, перший віце-президент Федерації футболу України пан Стороженко заявив, що «Карпати» можуть не отримати ліцензії на право виступів у вищій лізі чемпіонату України. Причин, за яких львівський клуб може не отримати ліцензії Стороженко не назвав. Але, як мені вдалося з’ясувати, «Карпати» можуть не пустити на матчі вищої ліги через те, що вони не мають підписаної угоди з міськрадою, на балансі якої перебуває стадіон «Україна». Тобто, фактично перед ФФУ клуб не гарантує, що вони сезон зможуть дограти на конкретній арені. Для того, аби підписати угоду з містом, необхідно якщо не вибачитися, то принаймні прийти і попросити у керівництва міста укласти нову угоду про оренду. Але, зважаючи на дуже погані відносини керівництва ФК «Карпати» з керівництвом міста, це видається малоймовірним. Відносини погіршилися після того, як місто відмовилося віддавати стадіон «Україна» разом з 20 га навколишніх території в довгострокову оренду клубу. Нагадаємо, що на цих територіях «Карпати» прагнули реалізувати інвестиційні проекти. Більше того, минулого тижня прес-служба міськради оприлюднила інформацію, що одна з ділянок цієї території буде виставлено на конкурсний аукціон під готель до Євро-2012. Тобто, плакали усі плоди «зелено-білої» революції півторарічної давності. У світлі того, що «Карпати» можуть не продовжити угоду з містом про оренду стадіону «Україна», до мене дійшли чутки про те, що цю арену не проти орендувати інший львівський клуб ФК «Львів», який нагадаємо, зараз свої домашні матчі проводить у селі Добромиль за 80 км від Львова. ФК «Львів», принаймні, шукає можливість грати у Львові. Розглядалися варіанти з капітальним ремонтом одного із закинутих стадіонів Львова, та наразі справа у цьому напрямку не просувається зовсім. Але як насправді розвиватимуться події надалі по цьому питанню − побачимо.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (біг-борди, роздача листівок тощо) у Львові помічено не було.

Місцевий футбол

Цього тижня ФК «Карпати» та ФК «Львів» проводили свої чергові календарні матчі у чемпіонатах серед команд вищої та першої ліг. Обидва матчі − «Нафтовик»-»Карпати» та ФК «Львів»-МФК «Миколаїв» завершилися з рахунком 0:0. І якщо карпатівці раділи, що вивезли з Охтирки очко, то ФК «Львів» був вкрай розчарованим, оскільки не вдалося перемогти ненайсильнішу команду першої ліги. Цим поєдинкам традиційно місцевими ЗМІ було приділено велику увагу.

На офіційному сайті львівських «Карпат»та в тижневику «Карпати» генеральний директор клубу Олександр Єфремов заявив, що результати по справі Лєаніда Ковєля стануть відомими через два тижні. Нагадаємо, що львівський клубу передав матеріали цієї справи у ФІФА. Інші матеріали тижневика «Карпати» було присвячено поєдинку «дублюючих» та основних команд «Нафтовик» та «Карпати».

 

13.   Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

Упродовж минулого тижня про Євро-2012 згадували, але мимохіть.

У понеділок, 17 березня Миколаїв відвідав посол США в Україні Вільям Тейлор. Міський голова Володимир Чайка нагадав про ініціативу американської сторони − в рамках підготовки до чемпіонату Євро-2012 надати Україні кредит в 7 мільярдів доларів на будівництво мостових переходів у декількох містах. У тому числі, і в Миколаєві.

Зовнішня реклама.

Білбордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області, не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Повідомлення стосувалися розвитку інфраструктури, необхідної для проведення чемпіонату Євро-2012.

Читачі Миколаївщини дізналися, що в рамках Загальнонаціональної програми з підготовки і проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 планують відкрити диспетчерську службу екстреної допомоги «112». «Вона об`єднає існуючі зараз служби: «01», «02», «03», «04». За словами Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимира Шандри, створення служби обійдеться українцям в 650 мільйонів гривень» («20 минут», 20.03.08).

Місцеві видання пораділи за сусідів − херсонців, де «упродовж 2008 року Херсонський державний завод «Паллада», відповідно до укладених контрактів, збудує і відправить замовнику три плавучі готелі, які будуть використані під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012» («Рідне Прибужжя», 20.03.08).

Широко місцеві ЗМІ і місцеві інформаційні агенції на своїх Інтернет-ресурсах розмістили повідомлення про те, що «Миколаївський залізничний вокзал мають відновити до Євро-2012» («20 минут», 19.03.08). «Грошові кошти, необхідні для модернізації вокзалу, виділить «Укрзалізниця» («Флагман-Н», 19.03.08).

«Укрзалізниця» в контексті підготовки до Євро-2012 планує розпочати у 2009 році електрифікацію ділянки «Знаменка-Долинська-Миколаїв-Херсон-Джанкой». Це стало відомо під час зустрічі, яка відбулася у Києві між представниками «Укрзалізниці» і Всесвітнього Банку (миколаївська Інтернет-газета pravda.mk.ua, 19.03.08, «Mukola.net», 19.03.08, «Бизнес − новости города Николаева» − веб − газета, 19.03.08, «Новости − N», 19.03.08,).

Радіо. Телебачення.

Тема ЄВРО-2012 в ефірі  обласного радіо і телебачення не висвітлювалася.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Світовий футбол.

«Український гол для «Баварії» − огляд матчів 1/8 фіналу кубку УЄФА («Николаевские новости», 18.03.08), які запам’яталися тим, що «по-перше, син Павла Яковенка, забив красивий гол, по-друге − переможний (2:1), по-третє − «Баварії» на її полі!»

«Це наш Рукавиця»! − матеріал спортивного випуску газети «Николаевские новости», який вже стигли опублікувати декілька друкованих всеукраїнських видань, з’явився він і в Інтернеті. Розповідається про те, що колишній наш співвітчизник 20-річний миколаївець Микита Рукавиця тиждень тому дебютував у збірній Австралії з футболу!

Чемпіонат України. Вища ліга.

Не обійшли увагою регіональні ЗМІ інцидент, який трапився на стадіоні «Олімпійський» після закінчення матчу «Шахтар»-»Металіст» − побиття журналіста за спробу сфотографувати найбагатшого українця. За словами фотокореспондента агентства «Укрінформ» І. Ткаченка, він постраждав у ході зйомок VIP-ложі, де знаходився президент клуба «Шахтар», депутат Верховної Ради Ринат Ахметов. («Флагман − Н», 19.03.08).

Видання опублікували результати чергового туру першості.

Чемпіонат України. Перша ліга.

18 березня розпочалося друге коло чемпіонату України серед команд першої ліги. У 20-й турі МФК «Миколаїв» приймав на своєму полі «Сталь» (Дніпродзержинськ). («Южная правда», 18.03.08, «20 минут», 20.03.08, «МФК «Николаев», 18.03.08, «Флагман-Н», 19.03.08).

Турніри.

Наймасштабнішим футбольним турніром став третій Всеукраїнський шкільний Чемпіонат з футболу серед школярів «DJUICE ГОЛ 2008». У Миколаєві в змаганнях міського етапу виборюватимуть перемогу 16 команд. («Южная правда», 20.03.08).

Інші новини.

Останні два тижні деякі місцеві ЗМІ, Інтернет-видання надають інформацію, а також у кулуарах ходять чутки про керівника Миколаївської обласної федерації футболу Миколу Єропунова: розмови точаться навколо його державної служби − керівника Миколаївського територіального управління Держгірпромнагляду.

Справа в тому, що 29 лютого, після колегії Миколаївської облдержадміністрації, помер від інфаркту директор автопідприємства, що обслуговує облдержадміністрацію, Андрій Омельчук. Його син, Олександр Омельчук (депутат міськради від Партії регіонів) виступив в ефірі телекомпанії НІС-ТВ з відкритим обвинуваченням на адресу губернатора області Олексія Гаркуші. За словами сина покійного, на Андрія Омельчука методично й цілеспрямовано тиснули з боку губернаторської команди з метою звільнити це місце для своєї людини, щоб швидко й тихо довести підприємство до руйнування, а потім приватизувати його за копійки. В кулуарах, наприклад, 18 березня, під час матчу МФК «Миколаїв»-»Сталь» (Дніпродзержинськ), говорили про нюанси смерті директора автопідприємства, зробивши висновок, що, пан Єропунов, мабуть, і не прийшов на матч з цієї причини, хоча, як з’ясувалося згодом, він був на відпочинку у Трускавці. У зв’язку з цією трагедією люди негативно оцінюють дії відомства, яке очолює Микола Єропунов. Деякі спостерігачі зазначають, якщо за розслідування цієї справи візьмуться серйозні юристи, то керівник МФФУ отримає звинувачення. Але давати остаточні оцінки рано.

 

14.   Одеса

 

Подготовка к ЕВРО-2012

Визиты

18.03.08 министр по делам семьи, молодежи и спорта Украины Юрий Павленко посетил Одессу. В ходе итоговой пресс-конференции министр, отвечая на вопрос о целесообразности строительства стадиона в Лузановке, сообщил, что стадион в Лузановке необходим, и что он поддерживает позицию одесской мэрии по этому вопросу.

«Чем больше будет стадионов, тем лучше. Без сомнения, я поддерживаю инициативу городских властей Одессы о необходимости строительства нового стадиона в Лузановке. Возможности реализовать эти планы там есть. Более того, он там необходим», заявил Павленко.

По его словам, даже если бы не было Евро-2012, стадион все равно необходимо было бы построить − тем более в таком районе, где подобной инфраструктуры нет. Он также подчеркнул, что «стадион будет строиться на месте бывшей свалки и никакой опасности для экологии не представляет». Юрий Павленко пообещал городскому руководству «максимальную поддержку в реализации этого проекта».

После осмотра стадиона и беседы с исполняющим обязанности президента ФК Черноморец Олегом Марусом Юрий Павленко поделился впечатлениями: «Сейчас мы оцениваем каждый город. Могу сказать, что Одесса не худшая с точки зрения подготовленности к Евро-2012, в частности, по отелям город практически полностью выполнил свои обязательства. Вместе с тем, стоит вопрос транспортной инфраструктуры, остается актуальным и вопрос стадиона. И самое главное, что есть в Одессе − это огромное желание жителей, городской и областной власти принимать матчи Евро-2012», сообщил Юрий Павленко.

По словам министра, когда есть желание, то можно победить все препятствия. Среди отчетов, которые принимала комиссия УЕФА, одесский отчет был признан лучшим с точки зрения эмоциональности и желания. А это, по мнению Павленко, один из главных залогов победы, который даст возможность решить и транспортные, и спортивные, и другие инфраструктурные проблемы, которые, к сожалению, сегодня есть в Одессе.

«Одесса по подготовке к чемпионату выглядит не хуже остальных городов, а по некоторым позициям даже лучше, чем основные города, принимающие Евро-2012. При сохранении такой динамики, которая есть сегодня у городской власти в реализации гарантий и взятых обязательств, есть очень большая вероятность того, что Одесса будет принимать Евро в 2012 году», подытожил министр.

Сопровождавший министра председатель парламентского комитета по вопросам семейной, молодежной политики, спорта и туризма Богдан Костенко подчеркнул, что Одесса − лучший город по всем направлениям (и по гостиничному строительству, и по спортивным сооружениям) подготовки к Евро-2012.

Юрий Павленко намерен инициировать выделение из государственного бюджета средств на строительство в Одессе объектов для подготовки к европейскому футбольному чемпионату 2012 г. Об этом чиновник сообщил на пресс-конференции в Одессе, передает корреспондент «Одесинформа».

Стадион

Не сомневается в еврофутбольном будущем города и исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег Марус. При том условии, естественно, что новый стадион в парке им. Шевченко будет введен в эксплуатацию вовремя. Пока клуб, являющийся инвестором реконструкции, от намеченных планов не отклоняется. Следующий этап − разборка еще двух трибун и хозяйственных строений, к которой приступят после матча с «Шахтером». «После недавнего визита инспекционной комиссии УЕФА у меня появилась твердая уверенность, что если Одесса построит стадион в срок, то станет основным городом финального турнира чемпионата Европы 2012 года», − заявил О. Марус.

Вместе с тем, вызывает опасения ситуация с транспортной инфраструктурой, остается актуальным и вопрос реконструкции стадиона. Зато практически полностью выполнены обязательства по обеспечению гостиницами.

Хочется надеяться, что мечты болельщиков и планы ФК «Черноморец» сбудутся. Но в литавры бить рано. Уже сам факт работ на стадионе, где в то же время проводятся матчи чемпионата Украины, говорит о том, что далеко не все в городе заинтересованы в успешной реализации проекта. Впрочем, зачем лишний раз растекаться мыслью по древу: ведь инвестиционный договор между городскими властями и инвестором, каковым выступает клуб, кажется, до сих пор не подписан. Примерно через два месяца в Одессу привезут новое табло для стадиона «Черноморец». Об этом сообщил вице-президент одноименного футбольного клуба Олег Марус корреспонденту «Одесинформа». Представитель клуба добавил, что рассматриваются варианты новых подъездов к стадиону, готовится проект реконструкции и достройки трибун. О. Марус сравнил обновление спортивной арены с собиранием конструктора «Лего»: «На основной каркас стадиона будут «наживляться» элементы». По утверждению вице-президента клуба, есть твердая уверенность в том, что Одесса перейдет из резерва в число основных городов, которые будут принимать игры европейского футбольного чемпионата 2012 г.

Дороги

Скоростная магистраль «Север − Юг», которая соединит поселок Таирова с поселком Котовского в Одессе, может быть введена в эксплуатацию через 4-5 лет. Такое предположение сделал замначальника городского управления архитектуры и градостроительства Марат Касимов, передает корреспондент «Одесинформа». По словам специалиста, пять лет − срок, предусмотренный в Генплане города. Четыре года − в плане подготовке к Чемпионату Европы по футболу 2012 года. М. Касимов еще раз подчеркнул, что дорога должна существенно разгрузить движение в центре города и поэтому этот проект разрабатывается в новом Генплане как один из основных. Несмотря на то, что расстояние между конечными пунктами будет увеличено, расстояние между ними будет преодолеваться значительно быстрее − за счет 6-полосного движения, отсутствия светофорного регулирования и более высокой скорости передвижения. Кроме того, как говорит М. Касимов, загруженность центральных улиц Одессы планируется уменьшить благодаря расширению улиц Эстонской и Приморской, а также организации одностороннего движения по Канатной и Маразлиевской с продлением этих улиц до транспортной развязки в районе Таможенной площади.

Акции протеста

В то же время на месте планируемого стадиона в Лузановке высажено 700 деревьев. Около тысячи жителей Лузановки участвовали в акции, организованной общественной экологической организацией «МАМА-86-Одесса». Люди протестовали против непоследовательных действий городской власти, сначала принявшей решение об инвентаризации и определении границ парков, в том числе и гидропарка «Лузановка», а на последней февральской сессии переменившей участь 20 га территории этого парка, запланировав здесь строительство стадиона и торгово-развлекательного центра с паркингом. Протест свой выразили своеобразно — посадили на месте предполагаемого стадиона 700 деревьев.

Накануне директор департамента по подготовке и проведению финального турнира чемпионата Европы 2012 года по футболу Андрей Терзиев, сообщает ИА «Контекст-Причерноморье», конкретизировал официальную точку зрения на необходимость спортивного объекта: он нужен густонаселенному району, «а после завершения строительства спортивного комплекса люди получат благоустроенный пляж и прилегающую территорию. Парк «Лузановка» не пострадает − для строительства будут использованы искусственно созданные намывные территории. Постройка столь масштабного комплекса приведет к улучшению общей гидрогеологической ситуации в районе», — цитирует чиновника «Контекст-Причерноморье».

Словам этим участники акции протеста не верят. Их аргументы: гидропарк − единственное место отдыха в этом районе, зеленую зону нужно сохранить. Позицию пикетчиков уточнила руководитель общественной организации «МАМА-86-Одесса» Светлана Слесаренок: «Мы не против стадиона в принципе, но почему его нужно строить в парке? Вся бывшая промзона в развалинах, между Куяльником и Лузановкой пропадают два стадиона... С наступлением теплых дней людям некуда будет податься, Лески уже застроили, только гидропарк и остался, поэтому будем его защищать. На 30 марта объявлен еще один большой сбор лузановцев: снова будут сажать деревья».

Футбольные события Одесского региона

19 марта в 18-00 на главной арене нашего города прошел первый полуфинальный матч Кубка Украины. Одесский «Черноморец» сыграл с донецким «Шахтером» со счетом 1:2. Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец».

Наша команда проиграла первый раунд кубкового противостояния с донецким «Шахтером». Высокому уровню исполнительского мастерства «горняков» одесситы смогли противопоставить старание, временами нашей команде удавалось показывать фирменный футбол впереди (в большей степени после перерыва), но все же уберечь свои ворота от забитых мячей, имеющих серьезное значение в двухматчевых дуэлях, «морякам» не удалось: «Черноморец» − «Шахтер» − 1:2.

15 и 16 марта в Одессе состоялся первый квалификационный этап турнира третьего Всеукраинского школьного Чемпионата по футболу «Djuice гол 2008». Юные футболисты из 70 школ города показали свое мастерство, соревнуясь за право принять участие в следующем этапе чемпионата. В результате 16 школьных команд Одессы будут бороться за путевку на финальные игры этого чемпионата. Всех участников турнира гостеприимно принимала в своих спортивных залах 4 школы: №№ 73, 122, 27 и 1. В квалификационном туре «Djuice-гол» юным футболистам предлагалось показать свое мастерство владения мячом. Для этого каждый игрок школьной сборной должен был выполнить три упражнения: удар по пустым воротам из середины поля, жонглирование мячом ногами (учитывалось количество раз за минуту) и ведение мяча «змейкой» на скорость. За каждую успешно выполненную игроком упражнение жюри начисляло баллы, которые подытоживались в общий результат команды. Высший результат показали ребята из школы №13. Общая сумма полученных ими баллов − 178,8. Сборные с высшими оценками вышли в городской этап чемпионата, игры которого состоятся в конце марта. Всего в городском этапе за право называться лучшей футбольной командой Одессы сразятся сборные 16 школ города.

Накануне стартовал второй круг чемпионата страны среди команд первой лиги. В первой игре единственный представитель нашего региона − овидиопольский «Днестр» одержал победу со счетом 1:0 над «Крымтеплицей» из Молодежного. В матче, который проходил в Овидиополе, преимуществом владели хозяева поля, однако долгое время им не удавалось использовать выгодные моменты для взятия ворот. И все же на 77-й минуте гол состоялся. После подачи углового стремительно пошел на мяч Руслан Гилазев и после его сильного удара головой он оказался в сетке. После этой победы «Днестр» набрал 26 очков, однако продвинуться вверх в турнирной таблице ему не удалось − команда Игоря Негары по-прежнему находится на 13-й строчке.

После окончания матча «Днестр»− «Крымтеплица» своими впечатлениями об игре поделился новобранец овидиопольцев Валентин Полтавец. «За долгие месяцы это была моя первая официальная игра, − сказал Валентин − Впечатления от нее положительные, в плане того что, в первую очередь, нам удалось выиграть. Другой вопрос, что сегодня с нашей стороны немного хромала реализация, а в концовке встречи, мы вообще едва не упустили победу. Борьбы на поле было много, но и много было созидательных действий в исполнении встречавшихся команд. Оба соперника неплохо комбинировали и вряд ли заставили скучать своих болельщиков».

Игра нашей команды 23.03.08 в Полтаве прошла в полном соответствии с выражением «встать не с той ноги»: «Ворскла» (Полтава) − «Черноморец» (Одесса) − 2:0. Не были похожими на себя почти все лидеры одесской команды, как следствие, не было и своей игры, а полтавчане воспользовались моментом и заслуженно победили, набрав жизненно важные для себя 3 очка. С самого начала игры «Ворскла» (Полтава) завладела игровым преимуществом. На 36-й минуте хозяева добились своего. Есин хорошо открылся в правой части штрафной и перекинул мяч через Руденко, пытавшегося подстраховать защитников. Пропустив гол, одесситы заметно активизировались. До перерыва «моряки» провели несколько неплохих атак, но до голевых моментов дело не доходило, хотя Шищенко и Корытько могли угрожать воротам Долганского. Однако, на последней минуте тайма случился второй гол «Ворсклы», который в данной ситуации выглядел абсолютно нелогичным, зато практически предопределил исход встречи. Чтобы у одесских болельщиков окончательно отпали сомнения, что этот день был черным для нашей команды, в самом конце встречи Владимир Корытько на ровном месте заработал вторую желтую карточку и был удален с поля.

 

15.   Полтава

 

Євро-2012.

Заходи що знайшли відображення у пресі

Роль Полтавщини в Євро-2012 не перша, але далеко не остання.

Кожен з нас при слові Євро-2012 розуміє , про що йде мова. Вперше в своїй історії Україна прийматиме третій по значимості у світі спортивний форум. Лише Олімпіада та чемпіонат Світу з футболу є більш масштабними спортивними подіями. Досвіду проведення в України таких заходів практично немає. Та все ж ми усвідомлюємо, що Євро-2012 відбудеться і нам до цього потрібно вже зараз готуватися.

Перший заступник голови ОДА Іван Близнюк провів днями нараду за участі керівників головних управлінь, щодо Євро-2012. Іван Федорович повідомив, що за тиждень до цього в Києві вже відбулися наради щодо Євро-2012 в Міністерствах економіки та транспорту, після чого всіх збирала і прем’єр міністр України. На нараді, яку проводила Юлія Тимошенко були присутні заступники голів ОДА та мери міст, де проходитимуть матчі чемпіонату. Був узгоджений попередній бюджет Євро-2012, що складає 127 мільярдів гривень. Керівники областей, які задіяні в Євро-2012, а серед них і Полтавська, повинні в найкоротший термін подати свої запити та програми заходів.

Іван Близнюк очолив координаційну раду по організації Євро-2012 на Полтавщині та призначив заступників. Ними стали начальник управління у справах сім`ї молоді та спорту ОДА Віктор Пожечевський та начальник головного управління економіки ОДА Валентина Поліщук. Зокрема Валентина Миколаївна зазначила, що фінансуватиметься область з держбюджету буде тоді, коли ми затвердимо програму. Погодити її повинне Національне агентство з питань організації та проведення в Україні Євро-2012, Міністерство економіки та Федерація футболу України. У державній програмі заходів по підготовці до Євро-2012, яка затверджена 22-го лютого і складається з двохсот друкованих листів, Полтавська область згадується нечасто. Точніше в будівництві залізниці та двох автошляхів, саме на ці роботи ми й розраховуємо отримати 12 мільярдів гривень, решта заходів за кошти місцевого бюджету.

Не зважаючи на те, що тільки-но повернувся з Києва, а також після проведення наради по Євро 2012, де велася активна дискусія, Іван Близнюк погодився відповісти на кілька запитань.

−  Іване Федоровичу, яке місце відводиться Полтавщині в проведенні Євро-2012?

--−  Я б поставив не на перше, але й не на друге, адже Полтавською областю проходить 350 кілометрів головних автошляхів. Це траси від Пирятина до Чутово, а також від Решетилівки до Царичанки через Кобеляки. Наше завдання це дороги, заклади культури та охорони здоров’я, які знаходяться поблизу автомобільних шляхів. Будівництво готелів та зон активного відпочинку буде проводитися за кошти інвесторів. А вони вже сьогодні заявляють про те, що готові прийти в Полтавську область. Хоча бюджет Євро-2012 вже складений, я впевнений, що він ще буде переглядатися. Особливо після того, як на Україні побувають представники УЄФА.

--−  В засобах масової інформації вже неодноразово згадувалися ваші наміри відвести важливу роль Кобелякам, які начебто входять до стокілометрової зони навколо Дніпропетровська, міста де проводитимуться футбольні матчі Євро 2012. Та все ж відносно цього існує багато скептиків.

--−  Так, говорять багато різного: що Кобеляки не в стокілометровій зоні і Дніпропетровськ коштами з нами ділитися не збирається. Та все ж, якщо ми про це мовчатимемо, то нічого не відбуватиметься. Якщо б я жив у Кобеляках і був місцевим меценатом, то давно б вже підшукував земельну ділянку для побудови готелю. Людей на Євро-2012 приїде багато і для них не принципово, що готель на відстані 90 чи 110 кілометрів, якщо там гарні умови для відпочинку. Я впевнений, що Полтавська область від цих змагань матиме прибуток не менший чим таж Київська чи Дніпропетровська.

−  Як вважаєте чи не запізно Україна взялася за цю справу?

−  Враховуючи, що ми це робимо перший раз, то це нормально. Перший рік ми потратимо на планування того, що будемо робити. Добре було б повчитися на чужих помилках, проте поки що вчимося на своїх власних. «Вечірня Полтава» (20.03.2008).

ЗМІ.

Щодо Євро-2012 в обласній пресі вийшов лише один матеріал під назвою «Роль Полтавщини в Євро-2012 не перша, але далеко не остання» в газеті «Вечірня Полтава» (№12 20.03.2008), автор Володимир Сулименко. 

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла».

Ведучи до 77-хвилини в рахунку ФК «Ворскла» примудрився втратити перемогу в матчі проти столичного «Арсенала». Тільки перемога над полтавцями гарантувала наставнику киян Олександру Заварову збереження посади, як мінімум, на тиждень. Від поєдинку залишилося двояке враження. З одної сторони перший тайм, де ми побачили атакуючі дії наших земляків, з іншої розчарував другий тайм. Полтавці вкотре відійшли в оборону з єдиною метою втримати рахунок. Наставник «Ворскли» Микола Павлов в одному з інтерв’ю казав, що буде грати з двома форвардами, але в цьому матчі попереду діяв лише один Чичиков. Ще знаковими моментами поєдинку є те, що полтавці вперше за майже два роки реалізували пенальті і травма нашого голкіпера Долганського, який під час зіткнення отримав удар в голову.

ФК «Полтава».

Гравці ФК «Полтава» повернулися з Кримського тренувального збору, що проводився в Куйбишеві. Наші земляки провели чотири контрольних поєдинки і в жодному не поступилися. В останніх матчах полтавці молодіжним складом переграли з рахунком 3:1 команду «Іллічівець-2» з Маріуполя. В нас відзначились Анатолій Подробаха та двічі Володимир Мельниченко. Потім підопічні Олександра Омельчука зустрілися з російською командою «Сокол» із Саратова. У підсумку бойова нічия 1:1, гол у складі полтавців на рахунку Сергія Алієва. Наставник полтавців Омельчук кримським збором задоволений. Останній ФК «Полтава» проводе вдома.

Стартує кубок області

У Федерації футболу Полтавської області отримано інформацію, що 23 березня стартує кубок області з футболу. У вівторок відбулася з цього приводу нарада і була складена сітка матчів. Попередні поєдинки відбудуться 23, а 1/8 фіналу − 30-го березня.

Фут-зал.

У 3-й відкритій першості ПЗМС з футзалу стає очевидним, що цього року буде новий чемпіон. За два тури до її завершення інтрига закрутилася серйозна. Єдине, що можна сказати, минулорічний чемпіон «Зеніт» складе свої повноваження.

Міні-футбол.

У зимовому чемпіонаті з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник» всі призери визначилися за тур до його завершення. У ФК «Карлівка» 53 очки і бронзові нагороди, скільки ж, але краща різниця забитих та пропущених м’ячів у «Зоря-Ворскла». Чемпіоном стала команда «Ювента» − 57 очок.

Український футбол

Газета «Полтавщина спорт» (№11 18-24.03.2008) надрукувала матеріал Івана Вербицького («СПОРТглавред») під назвою «Премьер-лига «бросила» Ахметова и Суркиса друг другу в обьятия». Тема: власники українських футбольних клубів впевнені − премьер-ліга буде з сезону 2008-2009.

 

16.   Суми

 

Євро-2012

За звітний період в підготовці до Євро-2012 на Сумщині зрушень не зафіксовано, офіційних заходів по цій темі не проводилося. За інформацією, отриманою в загальному відділі облдержадміністрації, поки що проекту розпорядження  голови ОДА стосовно регіональної програми підготовки і проведення Євро-2012 туди не надходило.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня. Не зафіксовано у місті і використання логотипу майбутньої європейської першості.

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» (19 березня) з посиланням на заступника голови облдержадміністрації Олександра Цупра розмістила інформацію про те, що ВАТ «Спартак», який є власником стадіону «Ювілейний» у Сумах, балансує на межі банкрутства. Така характеристика стану спортивної арени була ним дана у відповідь на запитання стосовно можливого розміщення у Сумах на період проведення Євро-2012 однієї з команд − учасниць чемпіонату. «Не знаю, наскільки це реально, і в якому стані до 2012 року буде «Ювілейний», адже ситуація у ВАТ досить напружена. Є багато кредиторів, які прагнуть задовольнити свої вимоги. Ми дуже хотіли б, аби Сумщина виступила не тільки транзитною територією для учасників і вболівальників чемпіонату, які їхатимуть з Росії, але й організувала якусь частинку цього спортивного заходу», − цитує видання заступника голови облдержадміністрації.

Кулуари

Місцеві прихильники футболу після телевізійного перегляду матчу чемпіонату України між «Металістом» та «Арсеналом» ставлять під сумнів здатність Харкова претендувати на проведення у себе матчів Євро-2012. Вони говорять, що о цій порі якість футбольного поля на стадіоні «Металіст» є однією з найгірших в Україні, і аби на цьому матчі побували експерти УЕФА, вони б обов’язково задалися питанням, чи в Харкові взагалі є люди, які можуть бути відповідальними за підготовку стадіонів до проведення на них футбольних поєдинків. Шанувальники футболу цікавляться: якщо функціонери не здатні наприкінці березня привести поле в нормальний стан перед грою першості України, то чи під силу їм буде воратися з більш складними і масштабними завданнями по підготовці цих арен до Євро-2012?

 

Місцевий футбол

На Сумщині визначився переможець зимової першості області, яку виграв сумський «Фрунзенець».

Нинішніми вихідними у Сумах визначився переможець кваліфікаційного етапу Всеукраїнського чемпіонату з футболу серед школярів «DJUICE ГОЛ 2008». Право представляти область на регіональному турнірі у Харкові виборола команда ЗОШ №  22, яка у фінальному матчі з рахунком 5:2 обіграла своїх ровесників із ЗОШ № 18 − минулорічного переможця аналогічних змагань.

ЗМІ

Обласна телерадіокомпанія у випуску новин за 20 березня повідомила про санкції, які були застосовані до керівництва ФК «Металург» (Запоріжжя) за ненадання охтирському «Нафтовику-Укрнафта» поля для проведення тренування перед зустріччю цих команд у першості України.

Також місцеві ЗМІ («Данкор», «Панорама»,  «Ваш шанс»,  «В двух словах» за 19 березня) розмістили інформації про зазначений вище  матч, а також звіти про  першу гру ½ фіналу Кубку України з фут-залу між  сумським «Автомаром» та львівським  «Таймом».

Газета «Ваш шанс» опублікувала статтю «Праздник футбола пришел!», в якій розповідається про старт у Сумах Всеукраїнського чемпіонату з футболу серед школярів «DJUICE ГОЛ 2008»

  

17.   Рівне

 

Євро 2012.

На офіційному рівні тема Євро-2012 впродовж минулого тижня не порушувалася. Втім у кулуарах згадувалася через призму розгляду на сьогоднішній сесії обласної ради звіту начальника Служби автомобільних доріг в Рівненській області Анатолія Юхименка. Подейкують, що фракція БЮТ в облраді готується висловити недовіри останньому. З цього приводу існує дві версії підґрунтя. Перша − „з’їсти” з „теплого місця” представника „Регіонів”. Друга − прибрати до рук „ласий шматок”, оскільки йдеться про чималі гроші, пов’язані з ремонтом доріг в рамках підготовки до Євро-2-12. До речі, тендер на капітальну реконструкцію довжиною в 98 кілометрів на ділянці від Рівного до Бродів (Львівська область) траси Київ-Чоп виграла італійська компанія „Тодіні Конструкціоні Дженералі С.П.А.”. Важко сказати, яке з цих припущень правдиве, мабуть, на істину претендують обидві. Чи вдасться „бютівцям” реалізувати задум, стане відомо після розгляду питання на сесії, котра розпочала роботу об 11-ї годині.

На цьому, зрештою, обговорення теми Євро-2012 в Рівному вичерпана.

Реклами і символіки Євро-2012 не спостерігається.

Місцевий футбол.

Загострюються пристрасті довкола питання щодо об’єднання ФК “Верес” і ФК „Штурм”. Наразі керівництво обох клубів не можуть знайти спільної точки дотику, в чому звинувачують один одного. Зі слів президента ФК „Верес” Святослава Власюка, він проти будь-яких поспішних рішень. Отож, пропонує об’єднання розпочати із заявки до складу ФК “Верес” 7-8 футболістів ФК „Штурм”, аби , по-перше, влити в команду „свіжу кров”, а по-друге, дати можливість набути практичного досвіду футболістам „Штурму”, котрі ще не виступали у професійній футбольній лізі. У свою чергу, президент ФК „Штурм” Ігор Климишин  відкрито звинувачує в зриві переговорного процесі Святослава Власюка. Зокрема, в інтерв’ю “Рівненській газеті” він заявив наступне:

— Нині «Верес» готується за своїм графіком, «Штурм» — за своїм. Зокрема, наша команда зараз на зборі у Берегово. Ми готуємось до Студентської ліги та чемпіонату області. На цей момент жодного об’єднання немає. Була від керівництва «Вереса» така пропозиція. Але коли на п’ятничну гру до Клеваня «Верес» не приїхав, нам стало зрозуміло, що у клубі є невирішені питання. Ми не хочемо бути правонаступниками цих проблем. Мова йшла про об’єднання двох команд, ми ж за об’єднання двох клубів. Нині ТзОВ «Верес» має своїх засновників, я ж пропонував об’єднатися в ЗАТ чи ВАТ, щоб гроші, вкладені людьми у клуб, працювали. Такі люди є, мова йде не лише про мене, але вони хочуть знати, куди витрачаються їхні кошти. За нинішньої структури клубу це неможливо.

— Тобто питання об’єднання варто відкласти до літа?

— 27 березня наша команда повернеться зі зборів, тоді я знову зустрінуся з президентом «Вереса» Святославом Власюком. До цього часу мови про об’єднання бути не може.

— То все ж таки об’єднання можливе ще навесні?

— Можливий такий варіант, що тренером буде Микола Філін, він із собою в команду «Верес» приведе групу гравців «Штурму». Але при цьому наші відносини з клубом «Верес» ми хочемо оформити офіційно, усі умови викласти в листі, який би підписали усі засновники «Вереса».

Місцеві засоби масової інформації подали результати відкритої зимової першості Рівненської області, а також поінформували про товариські матчі між ФК „Верес” і ФК „Штурм” та можливе об’єднання команд.

 

18.   Тернопіль

 

Євро-2012

З ідеєю проведення Молодіжного чемпіонату Європи-2012 у Тернополі виступи¬ло керівництво Тернополя і зробило у цьому напрямку реальні кроки − розіслало 16 містам-побратимам запрошення на участь у чемпіонаті серед молоді у період офіційного чемпіонату Єв¬ропи 2012 року серед дорослих,

Як можуть поставитися до таких грандіозних планів тернопільських чиновників у Міністерстві молоді і спор¬ту невідомо, адже, фактич¬но, Тернопіль почав вирішу¬вати це питання, минаючи офіційний Київ.

“Невідомо, як політично це буде сприйнято Києвом, − сказав Роман Заставний, − адже Тернопіль претендує на дуже серйозну роль у Євро-2012. Якщо від України у дорослому чемпіо¬наті буде залучено лише 4 міста, то Тернопіль буде єдиним містом, де відбувати¬меться чемпіонат серед мо¬лодіжних команд. Ми написали програму, виступили з від¬повідною ініціативою. Проб¬лема у тому, що набагато більші міста країни претенду¬ють на аналогічний чемпіо¬нат, але зробили вони це піс¬ля того, як Тернопіль висту¬пив з офіційною заявою.

Наразі, щоб реалізувати цю ідею, вже розпочато ре¬альні кроки. Зокрема з цією метою готується головна спортивна арена області − центральний міський стадіон, де минулого року встановле¬но зрошувальну систему та озвучення стадіону, а на цей рік заплановано модернізу¬вати недіюче електронне таб¬ло”. Також у планах влади від¬новити до молодіжного Євро-2012 занедбаний стадіон на комбайновому. В якості тренувальних полів для молодіж¬них збірних розглядаються шкільні стадіони. Так, за сло¬вами начальника міського управління молоді і спорту Юрія Юрика, у 2008 році буде відновлено чотири таких ста¬діони. А в перспективі (за три роки) вла¬да обіцяє за вищенаведеною схемою привести до ладу всі шкільні стадіони Тернополя.

Окрім того, все йде до то¬го, що Тернопіль вже цього року матиме ще одну профе¬сійну команду. Міський голо¬ва виступив з ініціативою за¬явити комунальний клуб “Тернопіль” до другої ліги. За які кошти фінансува-тимуться футбольні проекти, зініційовані владою? Не так давно колишнє приміщення Тернопільської обласної федерації футболу, що на вулиці Сепана Бандери у Тернополі, на конкурсі було здано в орен¬ду приватній структурі. Від оренди цього приміщення щомісяця на розвиток фут¬болу надходитиме 28 тисяч гривень, тобто більше, аніж 300 тисяч гривень у рік. Це ті кошти, які влада у повному обсязі обіцяє використати на роз¬виток молодіжного футболу.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 немає. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“Номер один”: “Молодіжний чемпіонат Європи-2012 − у Тернополі!” − про ідею проведення цього заходу у Тернополі, висловленого керівництвом міської ради. Ця ідея отримала схвальну оцінку у місцевих спортивних оглядачів.

“20 хвилин”: “Демонтаж будівлі перед НСК “Олімпійський” знову переносять” − долю Євро-2012 вирішує торгово-розважальний центр “Троїцький”, демонтаж якого знову відклали.

“Суркіс рушить Трою” − забудову у Києві біля НСК “Олімпійський”, яка заважала Україні провести Євро-2012, почали зносити, а Президент ФФУ Григорій Суркіс став переможцем у цій своєрідній війні (стаття позитивна). 

Схвальні оцінки викликала наполегливість керівництва ФФУ щодо вирішення цього важливого для проведення Євро-2012 питання. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Кулуарні новини.

Чиновники Тернопільської ОДА стверджують, що обласна адміністрація отримала від Кабміну вказівку суму в 1,847 млрд. грн., які область планувала витратити на підготовку до Євро-2012, переглянути у бік зменшення. Кошторис та план робіт щодо підготовки до Євро-2012 тернопільські чиновники подавали до Кабміну, сподіваючись, що до планів та перспектив сусіднього зі Львівщиною регіоном у Києві поставляться з розумінням.

Для втілення запропонованого проекту Тернопільщина потребувала з держбюджету 1,118 млрд. грн., з місцевих бюджетів планувалося виділити 20,4 млн. грн., а з інших джерел фінансування − 708,5 млн. грн. На ці кошти планували збудувати в області кілька стадіонів і провести капітальний ремонт Центрального стадіону у Тернополі, відремонтувати дороги (583 км), збудувати залізничне полотно (23 км), побудувати у Тернополі спортивний комплекс європейського зразка на 1000 місць.

На яку суму тепер розраховуватиме Тернопіль, наразі невідомо. Її буде визначено після того, як Тернопільщина перегляне свій проект і його затвердять у столиці.

Тому, каже заступник начальника управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської ОДА Віталій Ігнатенко, жодних робіт у даний час в області не розпочато. Щось робити можна після того, коли остаточно буде відома сума коштів, на яку можна розраховувати.

Деякі чиновники розцінили відмову Кабміну у згаданій сумі для Тернопільщини, як своєрідну образу. Адже область свого часу забезпечила надзвичайно високий показник під час позачергових парламентських виборів саме демократичним силам, які сьогодні у керівництві Кабміну.  

Місцевий футбол.

Турніри.

Тернопільське обласне управління з фізично¬го виховання і спорту спільно з технічним коледжем державно¬го технічного університету імені Івана Пулюя започаткували об¬ласний футбольний турнір серед учнівської молоді професійно-технічних навчальних закладів, присвячений пам’яті колишньо¬го директора Тернопільського ПТУ №9 Івана Ко¬вальчука, який за період роботи зробив вагомий внесок у розви¬ток фізичної культури і спорту в системі профтехосвіти.

У результаті напруженої бо¬ротьби перемогу святкували футболісти технічного коледжу (тре¬нер Богдан Коханівський), дру¬гу сходинку посіли вихованці Тернопільського ВПУ №1 (тренер Микола Тимощук), а третіми були спортсмени Тернопільсько¬го ВПУ №4 імені Михайла Паращука (тренер Дмитро Скочинський).

Кращими у своїх амплуа ста¬ли: воротар Богдан Йордовський (ВПУ №10), захисник Во¬лодимир Анохін (ПТУ №4) та нападник Орест Рубас з техколеджу. Приз кращого гравця тур¬ніру отримав Андрій Воловник з команди ВПУ №1.

15-16 березня у спорткомплексі Кременецького гуманітарного педагогічного інституту імені Тараса Шевченка пройшов ХV міжнародний турнір з міні-футболу на призи місцевої районної газети “Діалог”, присвячений пам’яті заслуже¬ного журналіста України Михайла Баліцького.

Вісім ветеранських команд з Тернополя та райцентрів області − Підволочиська, Монастириська, Копичинців, Кременця, Золочева (Львівська область), Рівного і польського міста Томаш Любельський − організатори змагань розділили на дві по¬передні групи. По дві кращі виходили до півфіналу.

Уже на попередній стадії змагань трапилася сенсація. Переможець двох попередніх турнірів тернопіль-ський “Ветеран”, не програвши жодної зустрічі (нічиї з Підволочиськом (0:0) і Золочевим (5:5) та перемога (4:3) з Монастириськом), задовольнився лише третім місцем у підгрупі і вибув зі змагань. Загалом до півфі¬налів потрапили ветеранські команди з Підволочиська,  Золочева і Кременця та Томаш Любельського.

У першому півфіналі господарі з мінімальним рахунком обіграли золочівських ветеранів (3:2), а підволочиські майстри з міні-футболу у додатковий час виявилися сильнішими за поляків (2:1). У матчі за третє місце представники Львівської області переграли поляків − 7:2, а у вирішальному поєдинку “золотий” м’яч Ігоря Бендесюка схилив шальки терезів на користь кременецьких ветеранів у боротьбі з підволочиськими. Що цікаво, господарям довелося у фіналі відіграватися (лише за 2 хвилини до фінального свистка вони пере¬вели гру в овер-тайм), а вирішального м’яча забили після серії рикошетів.

“DJUICE ГОЛ” визначив 16 кращих футбольних команд у Тернополі.

Протягом 15-16 березня у 64-ох містах-учасниках Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу “DJUICE ГОЛ-2008” відбувався попе¬редній кваліфікаційний етап − перший з чоти¬рьох відбіркових етапів турніру.

Кваліфікаційний етап шкільного чемпіонату Украї¬ни з футболу “DJUICE ГОЛ” відбувся у Тернополі, у ЗОШ №27. У ньому взяла участь 31 шкільна команда.

До 1/8 фіналу міського етапу увійшли команди ЗОШ № 27, 26, 2, 6, 5, 3,14,10, 19, 21, 24,11, 29, 9, 23,15.

Окрім суто спортивних змагань, багато шкіл предста¬вили плакати на футбольну тематику, пов’язану із чемпіона¬том “DJUICE ГОЛ-2008”. Як розповів координатор терно¬пільської групи Петро Андріїшин, кращий з них відправлений до Києва у штаб-квартиру змагань, де компетентне журі буде визначати кращі малюн¬ки зі всієї України. Автори найкращих отримають цікаві подарунки від “Діджус”.

З 27 по 30 березня у Тернополі відбудеться традиційний турнір з футзалу на Кубок “Радіо Тернопіль”.

ФК «Нива».

17 березня “Нива” відбула на заключний 10-денний тренуваль¬ний збір до Трускавця.

У планах тренерів команди − зіграти 2-3 спаринги. Точно відомо, що одним із суперників виступить Хмель-ницьке “Поділля”. Приїзд команди очікується 27 березня, і вже відтоді будуть цілеспрямовано готуватися до першого офіційного матчу у 2008 році, який відбудеться З квітня у Тернополі, а суперником тернополян стане “Єдність” із Плисок.

А тим часом тернополяни не дрімали і за останній тиждень провели два виїзні спаринги з першоліговим івано-франківським “Прикарпаттям” та луць¬кою “Волинню”. У першому поєдинку “Нива” була сильні¬шою − 2:0. Як повідомив спортивний директор ФК “Ни¬ва” Ігор Біскуп, голи у тернополян на рахунку новачків Андрія Герасименка та Олега Вікарюка (перший відзна¬чився ударом голови після подачі м’яча з кутового, дру¬гий − реалізувавши вихід на одного воротаря).

У другому поєдинку “Нива” поступилася “Волині” − 1:2. У тернопо¬лян гол на свій рахунок записав головний бомбардир “Ниви” зимово-літнього міжсезоння Андрій Герасименко. До честі тернополян потрібно сказати, що один із голів гос¬подарі забили після сумнівного пенальті.

Тим часом стало відомо, хто остаточно залишив розташування “Ниви”. Не буде у команді Юрія Беркити (“Енерге¬тик” Бурштин), Вадима Кирилова (“Нафтовик” Охтирка), Олександра Семенюка (“Буковина” Чернівці), Андрія Драголюка (“Геліос” Харків), а також Віктора Поліванова та Юрія Гусаковського. Що ж до новачків, то керівництво клу¬бу повідомляє про двох гравців, які заключили з клубом трудові угоди. Це нападники Андрій Герасименко з білоцер¬ківської “Росі” та Іван Сливка з долинського “Нафтовика”.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Нива” відбула до Трускавця” − про заключний 10-денний тренувальний збір команди. 

“Нова Тернопільська газета”: “Нива” тепер у Трускавці”. 

“20 хвилин”: “Ультрас − коли палаютиь вогні” − фанати тернопільської “Ниви” готуються до весняного футболу − вигот овляють нові транспаранти і шарфи і сподіваються, що улюблена команда продемонструє хороший футбол.  

“Вільне життя”: “А на завершення − на трускавецькі води”. 

“Свобода”: “Авторитетні екзаменатори “Ниви” − про підсумки навчально-тренувального збору команди у Тернополі.

“Тернопіль вечірній”: “Нива” вирушила до Трускавця”.  

ФК “Динамо”:

“20 хвилин”: “Алієв відстрілюється за “Динамо” − про матч “Динамо”-“Металург” − команда Сьоміна у третьому матчі поспіль вириває перемогу з однаковим рахунком − 2:1. 

“Нова Тернопільська газета”: “Вища ліга: синхрон від “Динамо” та “Шахтаря” − позитивна стаття про гру двох згаданих команд.    

ФК “Динамо” згаданий у всіх статтях, де йдеться про матчі 21-го туру чемпіонату України з футболу у вищій лізі. Відгуки та коментарі − позитивні.

Збірна України 

“20 хвилин”: “Михайличенко викликав двох новачків у збірну” − головний тренер збірної України оприлюднив список гравців на товариську зустріч з командою Сербії, яка відбудеться 26 березня.

“Нова Тернопільська газета”: “Шевченка і Вороніна викликали до збірної” − у списку футболістів Олексія Михайличенка, які викликані на товариський матч з командою Сербії, не знайшлося місця Сергію Реброву, котрий змінив “Динамо” на “Рубін”. 

Український футбол

“Вільне життя”: “Хоча б тур без несподіванок” − про перші півфінальні матчі розіграшу Кубка України, у яких київське “Динамо” перемогло донецький “Металург”, а одеський “Чорноморець” поступився “Шахтарю”. 

“Нова Тернопільська газета”: Хто є хто в українській “копанці?” − подано перелік спонсорів українських  команд та суми, які вони вносять у футбол.  

“20 хвилин”: “Лідерський характер” − “Динамо”, “Шахтар” і “Дніпро” без втрат, “Металіст” відстає ще на три пункти − підсумки матчів 21-го туру.

“Французький міраж” − збірна України з пляжного футболу отримала суперників на відборі до чемпіонату світу-2008 − команди Польщі, Словаччини й Андори. Збірна є однією з найперспективніших команд, а пляжний футбол в Україні розвивається колосальними темпами.

“Побили спортивного фотокореспондента” − на стадіоні “Олімпійський” у Донецьку під час матчу “Шахтар”-“Металіст” директор стадіону побив фотокореспондента “Укрінформу” і заборонив фотографувати президента ФК “Шахтар” Рината Ахметова.  

“Тернопіль вечірній”: “Шахтар” перемагає у меншості” − про підсумки 21-го туру чемпіонату України з футболу у вищій лізі. 

“Місто”: “Металіст”: претензії на лідерство передчасні” − підсумки чемпіонату України у вищій лізі.

“Свобода”: “Футбол. Вища ліга. Фаворити не втрачають очок” − головним претендентом в боротьбі за чемпіонський титул залишаються найтитулованіші українські клуби − “Динамо” і “”Шахтар” (підсумки змагань 21 туру). 

Тернопільський футбол

“Номер один”: “Кременецькі ветерани вибороли кубок земляка-журналіста” − про ХУ-й міжнародний турнір з міні-футболу на призи районної газети “Діалог”, присвячений пам’яті заслуже¬ного журналіста України Михайла Баліцького, який відбувся 15-16 березня у спорткомплексі Кременецького гуманітарного педагогічного інституту ім. Т. Шевченка

“Тернопіль вечірній”: “Фут-зал: “Банкір” гратиме у першій лізі?” − головний тренер “Банкіра” Володимир Левчук стверджує, що команда може отримати підвищення у класі. 

“Свобода”: “Банкір” претендує на “золото” − про чемпіонат України з футзалу − у черговому турі фінального турніру тернопільський “Банкір” здобув 6 очок і претендує на перемогу. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Місцеві електронні ЗМІ постійно інформували про діяльність ФК “Нива” − команда отримувала схвальні коментарі та відгуки.

Постійно подавалася інформація про перебіг та підсумки 21-го туру чемпіонату України з футболу у вищій лізі. Позитивні оцінки здобули результати гри київського “Динамо”.

 

19.   Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе в контексте подготовки к «Евро-2012» общественностью обсуждалась в основном тема загубленного на «Металлисте» газона, которая снова остро напомнила о себе после матча «Металлист»-»Арсенал». Дирекция стадиона, оправдываясь, главной причиной гибели травы называет тренировки и проведение своих матчей на поле стадиона сразу двумя командами − «Металлиста» и ФК «Харьков». Чтобы восстановить газон к серьезным матчам в начале мая, в частности, финалу Кубка Украины,  нужно прекратить на поле любые мероприятия. По слухам, проведение матчей хотели перенести на стадион г. Краснокутска (область), довольно приличный, который недавно отстроил вроде «Нефтегаз», с хорошим покрытием, вместимость − 3 тыс. зрителей, но матч «Металлист»-»Арсенал» почему-то снова играли на «Металлисте». Члены комиссии по вопросам молодежной политики, физкультуры и спорта (облсовет) решили обратиться к ХОГА с просьбой разнести спортивные соревнования по разным стадионам.

Мэр города Михаил Добкин заявил, что городу придется брать кредиты на реконструкцию дорог, которые нужны и для Евро-2012, по которым рассчитываться придется скорее всего из местного бюджета.

Структура

В составе Главного управления экономики ХОГА  заработало Управление по вопросам координации и проведения финальной части ЕВРО-2012 (не менее 5 чел., планировалось 12 чел.), начальником назначен Токарь О.О.

Мероприятия

На прошедшей неделе 20 марта состоялось первое заседание рабочей группы с целью оперативного рассмотрения предложений инвесторов и привлечения инвестиций под проведение Евро-2012, на котором присутствовали представители отраслевых управлений облгосадминистации, руководства районов и городов областного значения. Обсудили вопрос состояния подготовки информационных материалов и предложений по привлечению иностранных инвестиций для инфраструктурных и спортивных объектов, перспективы развития туристических маршрутов, спортивно-оздоровительных и развлекательных объектов (все эти предложения уже вошли в областную программу). В состав рабочей группы были введены Токарь О.О. − начальник управление по вопросам координации и проведения финальной части ЕВРО-2012 обладминистрации и Громов Владимир Алексеевич − начальник такого же управления при горисполкоме. Однако харьковская городская власть проигнорировала это мероприятие, Громов также не присутствовал. Все это вполне объяснимо в той общеизвестной ситуации конфликта между городскими и областными властями с неудачным  привлечением СБУ, который обсуждался всей страной. Мэр явно не собирается сотрудничать по каким-либо вопросам с обладминистрацией, при этом он старается поубирать из своих структур и все кадры, пришедшие оттуда (уволенный недавно нач.управления по подготовке к ЧЕ при горисполкоме Михаил Камаса, на чье место назначен Громов, по кулуарной информации был отстранен от работы за злоупотребление алкоголем (хотя этим не славился), а более вероятной причиной является то, что он пришел из управления внешней политики ХОГА, руководитель которого − Виктор Коваленко, недавно выступил с публичными обвинениями в адрес Добкина в растрате бюджетных средств на загранкомандировки, в которые он, якобы, не ездил).

Реклама.

Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе не появилось.

 СМИ.

21.03.08 на «Объектив-новостях» (ТРК «Симон») прошел репортаж по проблеме газона на «Металлисте» и необходимости переноса матчей на какое-то время.

21-23.03.08 у станций метро в це6нтре города раздавался «боевой листок» «К ОТВЕТУ!» (тиражом 150 тыс.экз.), тематика которого − «банда Добкина взяла Харьков в оборот». В перечне разных обвинений, которые оппоненты мэра выдвигают против него, главное место занимает вопрос земли и деятельность предприятия «Жилкмсервис», созданного Добкиным и Кернесом, которое наживается на ЖКХ. Так отмечается, что «главные барыши (от распродажи земли) Мишу Добкина ждут ближе к 2012 году. Ведь часть земли, купленной его карманными кампаниями, аккурат находится около объектов «Евро-2012», а значит уже через год ее цена вырастет в десять раз…». Что касается «Жилкомсервиса», то уже к 2009 году объем прокручиваемых им средств увеличится, в частности, благодаря тому, что «в коммунальное хозяйство пойдут инвестиции в рамках подготовки Харькова к «Евро-2012». А уж эти средства − давняя мечта Миши Добкина. Ведь это не какие-то там миллионы гривен, а целые миллиарды».

 

20.   Херсон

 

Євро 2012

Реклама

У Херсоні оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро 2012  помічено не було.

Кулуари

Журналісти обговорювали те, що Україна і Польща сподіваються на підписання угоди про проведення Євро-2012 під час візиту прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска 28 березня. Збіглося з заявою мерів 2-х польських міст про можливості передачі їм частини матчів, якщо українські міста не встигнуть підготуватися − “суперництво та чи здорове?”

ЗМІ

Преса писала про те, що перша перемога на шляху до фіналу Євро-2012 у Києві отримана. У столиці розпочали демонтаж недобудованого будинку ТРК «Троїцький».

 

Місцевий футбол

Заходи

а) З 15 по 18 березня федерація футболу України у Каховці провела футбольний турнір пам’яті засновника асоціації аматорського футболу України Петра Безносенка. У змаганнях брали участь 6 команд: «Мир» с.Горностаївка, Новотроїцького району (Херсонська область), СК «Каховка», «Торпедо» м.Миколаїв, «Зміна» м.Одеса, «Колос» Миколаївська область, «Дружба» Запорізька область. Команди були розбиті на 2 групи. Горностаївський «Мир» вийшов зі своєї групи до фіналу, де зустрівся з футболістами із Запорізької області. Підопічні Олександра Сапельняка легко переграли своїх суперників із рахунком 3:0 і стали переможцями турніру. Інша команда від Херсонщини СК «Каховка» у своїй групі посіла останнє − третє місце. Серед почесних гостей, які нагороджували переможців та призерів, був і перший заступник голови аматорського футболу України Олександр Каденко.

б) Молодіжний мобільний бренд DJUICE разом з Міністерством освіти і науки України розпочинає третій Всеукраїнський Чемпіонат по футболу серед школярів «DJUICE ГОЛ 2008». Кожен учень 6-8 класів із загальноосвітніх шкіл 64-х міст України, який любить грати у футбол, зможе взяти участь у загальнонаціональних змаганнях і виграти головний приз − поїздку в Італію. Чемпіонат проходить у 64-х містах України, що розподілені на чотири регіональних групи. Каховка, Нова Каховка, Херсон і Цурюпинськ входять у групу Південний з центром в Одесі.

У Херсоні відбіркові матчі пройдуть в залі ДЮКФП №5. Спеціальна реклама − тільки у школах. Спортивний журналіст одного з місцевих видань, наприклад, довідався тільки тому, що подзвонили і запросили прокоментувати хід ігор.

в) Один із кращих футбольних тренерів Херсонщини Сергій Шевченко, нагороджений медаллю Федерації футболу України «За заслуги» з нагоди піввікового ювілею. Після завершення кар'єри гравця Сергій став тренером. Каховський «Меліоратор» під його керівництвом зайняв 5-е  місце в 2-й лізі. Херсонський «Кристал» був переможцем змагань у 2-й лізі. А коли Шевченко очолив команду II ліги − «Нафтовик» з Ахтирки, − вона зуміла піднятися з нижчого ешелону українського футболу до вищої ліги. Зараз він очолює команду першої ліги «ИгроСервис» із Сімферополя.

Турніри

а) Херсонський «Кристал» провів тижневі збори в Новій Каховці під керівництвом нового тренера Юрія Максимова. Підсумок перегляду − команди немає, тільки  5−6 гравців відповідають вимогам команди II ліги. Потрібно терміново проводити пошук. А поки ФК «Кристал» продовжує готуватися до Кубка і чемпіонату Херсонщини. Херсонці провели один контрольний матч із командою «Мир» з Горностаївки Новотроїцького району, поступившись з рахунком 0:3. До речі «Мир» збирається брати участь у чемпіонаті України по футболі серед аматорів.

в) Кубок Херсонської області стартує на початку квітня, для того, щоб фінал за традицією відбувся 9 травня − в День Перемоги. А старт чергового чемпіонату області намічений на кінець квітня.

Міні-футбол.

У Каховці в спорткомплексі місцевої дитячо-юнацької спортивної школи ХОДЮФЛ провела фінальні змагання першості області з фут-залу серед команд юнаків 1992-1993 років народження. В них взяли участь 8 кращих футзальних команд цієї вікової групи. Перед початком вирішальних матчів спортсменів привітали заступник Каховського міського голови Олена Вакулич та дівчата з групи підтримки з місцевого футбольного фан-клубу.

Змагання відбувалися в 2 етапи: перший − груповий раунд, другий − заключний (система «плей-офф»). У підсумку переможницею першості області з футзалу стала команда СДЮШОР «Кристал» (директор Анатолій Жосан, тренер Сергій Шеховцов). Срібні нагороди вибороли новокаховчани, бронза − у скадовчан.

Переможцям і призерам були вручені пам’ятні призи, медалі та дипломи управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації. Бюро ХОДЮФЛ визначило кращим гравцем турніру Євгена Бабака з Нової Каховки, а кращим бомбардиром з доробком у 10 голів став Артем Антоненко (СДЮШОР «Кристал»). Нагороджував переможців та призерів міський голова Каховки Олександр Карасевич.

Кулуари

Серед загальнофутбольних тем, що викликали відгук:

− розіграш Кубка України (обговорювали матчі за участю «Динамо» (Київ) і «Шахтар» (Донецьк))

− початок зносу «Трої»  (НСК «Олімпійський») −  хоч щось зрушилося, а то ганьби б не обібралися, говорять у кулуарах.

ЗМІ

Херсонські ЗМІ поінформували населення про результати футзальних матчів. На сторінках газет «Новий День», «Гривна» та ін. приділялася увага першим півфінальним матчам розіграшу кубка України. На обласному радіо «Таврія» звучала аналітична передача «Єврофутбол», де йшла мова, зокрема й про таке:

а) донецький «Шахтар» виграв перший матч півфіналу Кубка України в Одесі у місцевого «Чорноморця» з рахунком 2:1  і вже однією ногою в фіналі. А от київське «Динамо» завдяки голу Олександра Алієва на 89-ій хвилині на своєму полі видряпало перемогу в донецького «Металлурга» − 2:1. На цей матч за проханням «Металурга» була призначена норвезька бригада арбітрів на чолі з Томом Хеннінгом Овребо. В одній із атак у штрафній «Динамо» Михалик підсікає Косиріна і той на газоні. На повторі помітно, що порушення правил на донеччанину було, але норвежець Овребе вирішив інакше і пенальті не призначив. До речі, останній тур чемпіонату України з футболу приніс низку критичних висловлювань на адресу арбітрів. Президент «Арсеналу» Вадим Рабинович розкритикував суддю матчу з «Ворсклою», заявивши, що він убив футбол. Коуч «Карпат» Валерій Яремченко невдоволений роботою арбітра гри з «Динамо», а тренер «Нафтовик-Укрнафти» Валерій Городов − роботою рефері у двобої з запорізьким «Металургом»;

б) головний тренер національної збірної України з футболу Олексій Михайличенко у понеділок оприлюднив список з 20 гравців, які викликані на товариський матч з командою Сербії, що пройде в Києві 26 березня. У списку два новачки − нападник київського «Динамо» Артем Кравець та півзахисник сімферопольської «Таврії» Денис Голайдо;

в) у четвер, 20 березня, юніорська збірна України (гравці 1989 р.н.) з рахунком 1:0 обіграла фінів на міжнародному турнірі, що триває в Португалії. Долю матчу вирішив гол, забитий синьо-жовтими на 82-й хвилині. В поєдинку останнього туру, 22-го березня, підопічні Олександра Лисенка посперечаються за перше місце з господарями, які напередодні розтрощили румунів − 7:1;

 

21.   Хмельницький

 

Євро 2012

Події.

У Шепетівському районі розгорнулися пристрасті навколо відведення під промислову експлуатацію Конотопського гранітного кар’єру на території Михайлюцької сільради, де залягає понад тридцять мільйонів тонн граніту. На промислову розробку цих покладів претендує шість суб’єктів, але районна рада перенесла питання на розгляд позачергової сесії. У бізнес-планах деяких із них, зокрема «Конотопського щебеневого заводу», йдеться про забезпечення щебенем будівельних організацій, задіяних на будівництві автошляхів перед проведенням «Євро-2012».

У кулуарах ходять чутки про лобіювання питання керівництвом обласної ради. Адже голова Хмельницької облради Іван Гладуняк є фактичним господарем на сусідньому з ним Городищівському кар’єрі, у чому йому посприяв його заступник − колишній мер Шепетівки Валентин Грищук.

Реклама.

Біля кас міського стадіону, в центрі міста, біля міського речового та продовольчого ринків, вокзалів та в інших місцях скупчення населення будь-яка зовнішня реклама Євро-2012 відсутня.

ЗМІ.

У «Хмельницьких новинах» − регіональному додатку до газети «Експрес» − під рубрикою «Євро-2012» опубліковано замітку на першій полосі «Євро − транзитом». У ній ідеться про те, що приймати гостей фінальної частини Чемпіонату Європи Хмельниччині доведеться за свій кошт, оскільки регіонові випадають лише транзитні функції. Автошляхами області − таких 256 кілометрів − їхатимуть уболівальники та групи супроводу команд. Ці дороги є пріоритетними для ремонтів, під що лобіюється виділення коштів галузевим міністерством.

Питання розвитку інфраструктури у Хмельницькій області, пов’язані з «Євро-2012» розглядалися Міністерством економіки під час співбесід по виконанню державних програм. А в національному агентстві з підготовки до чемпіонату порадили використовувати ресурси місцевих бюджетів, бо фінансування з державного бюджету ітиме тільки на об’єкти, розташовані у радіусі ста кілометрів від міст, де проходитимуть матчі.

У газеті «ВСІМ» на третій полосі поміщено замітку «До Євро-2012 в області відреставрують 256 кілометрів автомобільних доріг». Саме на це гарантовано кошти із державного бюджету, і це передбачається новим генеральним планом Хмельницького. Але коли транспортні коридори почнуть реконструювати − залежить від старанності держави у виконанні зобов’язань з підготовки до ЧЄ.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Помітних подій у обласній ФФУ не відбулося.

Турніри.

У день складання звіту в Кам’янці-Подільському проводиться фінал з фут-залу серед вищих навчальних закладів І−ІІ рівнів акредитації. Він не відзначається масовістю, оскільки таких вузів в області всього дванадцять, вони брали участь у відбіркових змаганнях по двох зонах.

Тим часом закінчився міський етап Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу «Djuice Гол 2008» перемогу святкувала команда “Виставка 21”, яку тренує Юрій Гриник. Після кваліфікаційного етапу чемпіонату з-поміж дев’ятнадцяти команд-представників шкіл міста до другого міського етапу пройшло шістнадцять. Задля того, аби потрапити до міського етапу, хлопцям потрібно було виконати три вправи: забити м’яч у пусті ворота з центру поля, безперервно набивати м’яч протягом однієї хвилини та вести м’яч „змійкою”. Найкраще з завданнями впоралися учні НВК № 10. „Школа № 21 за результатами міського етапу представлятиме Хмельницький на регіональному етапі Чемпіонату з футболу у Львові, який відбудеться 19 квітня”, − сказав організатор турніру в місті Хмельницькому.

Дівочі змагання у спеціально створеному для них Чемпіонаті груп підтримки «Djuice Фан 2008» визначили переможців й у Хмельницькому. Дівчата з НВК № 7 в середині квітня поїдуть на регіональний етап змагань. На переможців-футболістів всіх етапів турніру очікує подорож до Італії.

Основні футбольні теми в регіональних ЗМІ

14 березня відбулася прес-конференція за участю керівництва ФК «Поділля», на якій було зазначено, що ФК «Поділля» є нерентабельним, тому будуть залучатися спонсори та інвестори. Встановлено плату за вхід на футбольний матч в розмірі 3 гривні. Питання щодо безкоштовного входу для пенсіонерів та школярів ще буде вирішуватися. Планується, що до початку серпня буде повністю збудоване тренувальне поле для ФК «Поділля».

28 березня Хмельницька обласна газета «Спортивний лідер +» організовує онлайн-конференцію та пряму телефонну лінію з гравцями «Поділля» Олексієм Колесніковим та Андрієм Лемішевським.

 

22.   Чернівці

 

Євро 2012.

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Дороги.

Подією в області стало оголошення керівництвом області безпрецедентного проекту − року доріг на Буковині.

Про це голова обласної державної адміністрації Володимир Куліш неодноразово заявляв раніше, декларуючи намір подвоїти видатки на ремонт і експлуатацію доріг загального користування. Рік тому в обласною радою також було прийнято довгострокову програму розвитку дорожньої мережі області, згідно з якою щорічно в місцеві автошляхи потрібно вкладати щонайменше 300 мільйонів гривень. До цих пір у цій сфері з державного та обласного бюджету щорічно освоювалась удвічі менша сума.

Нагадаємо, що мережа доріг загального користування в області становить понад 2 тисячі кілометрів. Лише половина з них мають асфальтове покриття, що нижче загальноукраїнського показника.

На прес-конференції для засобів масової інформації, яка відбулась 17 березня, начальник головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури обласної державної адміністрації Олександр Лієв розповів про механізми, з допомогою яких влада планує суттєво покращити дорожню мережу. В основі ідеї − спільне фінансування видатків на дороги з державного, обласного, місцевих бюджетів та залучення коштів громадян.

За словами  Олександра Лієва, впродовж січня-лютого нинішнього року 250 сільських, селищних та міських рад вже підтримали ініціативу губернатора  щодо співфінансування дорожніх робіт. Йдеться про те, що з обласного бюджету суми, виділені громадами на ремонт місцевих доріг, подвоюватимуться. Місцевими бюджетами вже акумульовано 4 мільйони 846 тисяч гривень на здійснення стратегічного регіонального дорожнього проекту. Основна частина спеціального дорожнього фонду обласного бюджету спрямовуватиметься на ремонт доріг загального користування.

Для довідки. Минулого року обласний дорожній фонд становив понад 7 мільйонів гривень. Нинішнього року завдяки впорядкуванню збору коштів з власників транспортних засобів влада має намір залучити близько 10 мільйонів гривень.

Окрім цього, 163 територіальні громади виділили кошти на розробку довгострокових програм соціально-економічного розвитку  територій, що загалом становить понад 2 мільйони гривень.

Влада сподівається також і на те, що розпочатий рух додасть оптимізму всім громадянам і вони, хто скільки може, докладуть і власних коштів для поповнення „дорожньої казни”. 203 сільських ради прийняли  рішення про необхідність розгляду цього питання на громадських зборах. Таким чином, керівництво області сподівається „подвоїти обласний дорожній фонд”,  розпорядником якого визначено  Головне управління регіонального розвитку. Звертатиметься також увага і на виділення коштів тими суб’єктами, які транспортують буковинськими дорогами лісосировинну.

Голова обласної державної адміністрації видав низку доручень стосовно використання спеціального дорожнього фонду. Гроші виділятимуться тільки за умов співфінансування за виключенням видатків на аварійні роботи , облаштування доріг дорожніми знаками. До речі в цьому році прийнято рішення встановлення майже 200 знаків дорожнього орієнтування, які вказуватимуть на об’єкти історико-культурної спадщини. Така ж кількість знаків нагадуватиме громадянам про потребу берегти чистоту в придорожніх смугах, а в навчальних закладах відбудеться конкурс на створення кращого гасла, яке б переконувало буковинців у тому, що дороги треба берегти, а довкілля тримати в чистоті. В переліку інших заходів — обговорення перспектив розвитку кожного населеного пункту краю, підготовка відповідних інвестиційних пропозицій.

Загалом, масштаб заходів вражаючий. Які з них здійсняться, а які залишаться на папері — покаже майбутнє. Однак, вже сьогодні можна стверджувати, що результати будуть.

Скажімо, одна з територіальних громад Глибочини, (район, який межує з Румунією і на території якого знаходиться КПП «Порубне») наприклад, уже зібрала 130 тисяч гривень на ремонт доріг, розраховуючи на зустрічну фінансову підтримку влади.

Іншим суттєвим фактором у здійсненні регіонального дорожнього проекту є те, що влада розраховує на посилення економічної потужності Облавтодору. За словами Олександра Лієва, програмою передбачено виділення щорічно не менше мільйона гривень цій головній дорожній організації краю на покращення її технічного стану. Зроблені вже перші кроки в напрямку активнішого використання сухих кар’єрів в області, як альтернативи згубній для природи вибірці інертних матеріалів з русел річок. Облавтодору, як повідомив пан Лієв, вже виділено 1 мільйон 800 тисяч гривень на придбання трьох Кразів та одного високопродуктивного екскаватора „Хюндай”, спроможного дробити скельні породи, для роботи в сухих кар’єрах.

Зауважимо, що свою ініціативу обласна влада має намір реалізувати за умов відсутності належної підтримки Центру. Попри збільшення на 40% відрахувань до державного бюджету, досягнутого в минулому році, регіон отримує нинішнього року отримує удвічі менше субвенцій на соціально-економічний розвиток на 2008 рік — 23 замість минулорічних 56-ти мільйонів гривень. Таким чином, Буковина, передусім, розраховує на власні кошти у створенні належної дорожньої інфраструктури. До речі, на  за австрійських часів практика будівництва доріг (так званих „конкурентних шляхів”) з участю територіальних громад широко використовувалась.

Інвестиції

Заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Шутак провів перше засідання оргкомітету з підготовки та проведення в області Міжнародного інвестиційного форуму, який відбудеться 11 − 13 липня 2008 року.

Захід організовується в рамках Всесвітнього форуму буковинців, і у ньому передбачається участь представників ділових кіл світу − вихідців з Буковини, бізнес-еліта країн і територій, з якими Буковина має партнерські відносини. На форумі будуть презентовані інвестиційні пропозиції Буковини. Під час його проведення також відбудеться засідання представників Центральноєвропейської Ініціативи, а всі учасники бізнес-зібрання матимуть змогу побувати на Петрівському ярмарку. Під час засідання оргкомітету утворено робочу групу, яка впродовж тижня має опрацювати внесені пропозиції, розробити план підготовки і проведення бізнес-форуму.

Готелі

Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради проводить відкритий інвестиційний конкурс на будівництво багатоповерхового готелю з підземним паркінгом на вул. І.Франка, 24. Про це повідомляє пес-служба мерії.

За умовами конкурсу, інвестор бере на себе фінансування усіх витрат, пов’язаних з будівництвом готелю. Після завершення будівництва (а це не більше 2 років) площі готелю передаються інвестору у власність, крім зовнішніх інженерних мереж, які після закінчення будівельних робіт зараховуються до комунальної власності міста. Для збільшення площі забудови, інвестору пропонується знести житлові будинки на вул. І.Франка, №22 та №24, а їхнім мешканцям надати квартири згідно із складом їх сімей. Натомість земельну ділянку на вул. Франка, 24 інвестору нададуть у довгострокову оренду (на 49 років). Найкращі інвестиційні пропозиції обиратимуть за наступними критеріями: − найкращі пропозиції спрямовані на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста;

− найвигідніша та найнадійніша схема фінансування проекту; − найбільша частка власних коштів, що вкладаються учасником у фінансування об’єкта

 інвестицій; − найкращі умови використання об’єкта інвестицій для надання послуг щодо задоволення громадських потреб; − найкращий термін будівництва об’єкта, але не більше 2-х років; − переваги надаються представникам готельних мереж.

Транспорт

Українські та румунські транспортники обмінялись досвідом.

20 березня відбулась робоча зустріч представників територіального управління Головавтотрансінспекції у Чернівецькій області, державного підприємства «Служба Міжнародних автомобільних перевезень» та підрозділу Румунського управління  автомобільного транспорту (ARR), яке обслуговує сусідні з Чернівецькою областю Сучавський та Ботошанський повіти Румунії.

Румунські партнери ознайомили українців з нещодавно придбаною пересувною лабораторією європейського зразка, яка здійснює контроль за дотриманням міжнародних конвенцій та угод, вимог логістики у сфері міжнародних перевезень, продемонстрували її роботу на практиці. Гості відвідали також Чернівецьке автотранспортне підприємство, де ознайомились з вітчизняною системою експлуатації комунального транспорту, здійсненням технічного контролю, підготовкою транспорту до випуску на лінію, профілактичною роботою на підприємстві щодо дотримання водіями безпеки перевезень пасажирів. Сторони обмінялись думками з приводу узгодження вітчизняної та загальноєвропейської нормативної бази, координації спільних дій у сфері міжнародних перевезень.

В зустрічі взяли участь начальник відділу ДП «Служба міжнародних автомобільних перевезень» Микола Крьосний, радник директора Віктор Маслюк, начальники підрозділів СМАП на КПП «Порубне» та «Мамалига»  Валерій Сака та Віталій Іоніцой, заступник начальника територіального управління Головавтотрансінспекції у Чернівецькій області Василь Савчук.

Місцевий футбол.

Місцеві газети та електронні засоби інформації повідомляють про повернення команди ФК «Буковина» зі зборів у Болгарії, де впродовж двох тижнів футболістами виконувалась навчально-тренувальна програма. зборів у Болгарії повернулася до Чернівців «Буковина». Зокрема, як повідомляє газета «Молодий буковинець», головний тренер Віктор МГЛИНЕЦЬ сказав, що  «футболісти мали триразові на день заняття. Хлопці багато працювали з м’ячами на доволі хороших полях. А ось знайти сильних спарингів, на жаль, не вдалося.«

В пресі повідомляється також про перший  кваліфікаційний  етап турніру з юнацького футболу в Чернівцях. Юні футболісти з 36 шкіл міста показали свою майстерність, змагаючись за право взяти участь у наступному етапі чемпіонату. У результаті 16 кращих шкільних команд Чернівців будуть боротися за путівку на фінальні ігри цього чемпіонату. Чернівецьку кваліфікацію приймала у своєму залі школа №22. Впродовж двох днів більше 250 школярів-футболістів виконували три вправи: забивання м'яча в порожні ворота з центру поля, безперервне набивання м'яча протягом однієї хвилини і ведення м'яча «змійкою».

 

 

23.   Черкаси

 

Євро-2012.

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро-2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу присвяченого Євро-2012.

ЗМІ.

Матеріалів на тему Євро-2012 за звітний період не було зафіксовано.

Кулуари.

Черкаси − одне з небагатьох міст України, де немає великого футбольного поля зі штучним покриттям. Ми вирішили з’ясувати, скільки коштувало б нашому місту встановлення штучного газону на футбольному полі. Місце для такого майданчика шукати не потрібно, воно вже є − це запасне поле «Центрального стадіону». Нам вдалося дізнатись, що одна з київських фірм займається встановленням спортмайданчиків «під ключ» − це дослідження ландшафту для підготовчих робіт, монтаж штучного устаткування, освітлення території і встановлення огородження. Вартість робіт − майже 2,5 млн. грн., і все може тривати максимум три місяці. Для того, щоб зрозуміти, чи 2,5 мільйона − велика сума, то порівняймо її з 234 млн. грн., які наша область просить як додаткові кошти із Держбюджету-2008 на фінансування Укравтодору, для підготовки до фіналу чемпіонату Європи 2012 року.

Місцевий футбол.

23 березня у Харкові у 21-му турі першості України з футболу ФК «Дніпро» (Черкаси) програв місцевому «Геліосу» − 1:2.

Преса.

У газеті „Спорт та здоров’я” розміщено статтю «За крок до фіналу», в якій йдеться про те, що півфінальний двобій на Кубок України з фут-залу жіноча команда «Богдан» з ЧНУ розпочала з перемоги.

«Дівчата з Черкаського національного − найкращі», пише „Спорт та здоров’я”. Йдеться про здобуття футбольною командою «Богданівець» (ЧНУ) золотих медалейу фіналі чемпіонату області з фут-залу, присвяченого 10-річчю Відділення НОК України в Черкаській області.

Газета „Спорт та здоров’я” інформує читачів про те, що в Смілі триває дебютний чемпіонат з фут-залу. 12 команд ведуть запеклу боротьбу за нагороди в оновленій залі спорткомплексу «Авангард».

Польські міста Хожув і Краків можуть замінити українські міста-кандидати на проведення матчів чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, − повідомляють «Новини тижня», посилаючись на заяву міністра спорту Польщі Мирослава Джевецкого. За словами міністра, відбутися це може тоді, коли виявиться, що не всі українські міста будуть готові до проведення матчів Євро-2012. За інформацією польської сторони, остаточне рішення в цій справі УЄФА прийме через півтора року.

«Вечірні Черкаси», „Спорт та здоров’я”  інформують про старт у Городищі відкритого обласного турніру з футболу пам’яті заслуженого тренера України М.Заворотнього.

Це ж видання повідомляє, що зимовий чемпіонат Черкас з міні-футболу «Нам роки − не біда» серед команд-ветеранів завершився перемогою футболістів «Укрінтексу». А футболісти катеринопільської команди «Наша Ряба» перемогою у Кубку своєї райради та держадміністрації розпочали новий футбольний сезон.

Про обрання голови Черкаської ОДА Олександра Черевка почесним президентом ФК «Дніпро» (Черкаси) повідомили «Вечірні Черкаси», «Нова Доба», «Перес-центр», «Акцент», „Спорт та здоров’я”. Зазначається, що серед головних напрямків роботи клубу, які окреслив новообраний президент «Дніпра», є пункт, що передбачає побудову нової ультрасучасної спортивної арени, яка стала б справжньою окрасою міста.

«Нова Доба» опублікувала статтю про старт в Черкасах кваліфікаційного етапу третього Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ-2008».

Про вдалий старт ФК «Дніпро» і про перемогу команди над ФК «Динамо-2» написали «Вечірні Черкаси», «Акцент», «Прес-центр», „Спорт та здоров’я”.

21 чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

 

24.   Чернігів

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за участі журналістів не проводилось.

Реклама

В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області  зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 відсутня.

ЗМІ

Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних питання Євро-2012 не висвітлювалися.

Футбол.

Центральною подією футбольного життя області стало відкриття сезону у Чернігові на стадіоні ім.Гагаріна. Команди І ліги розпочали матчі другого кола. Організатори подбали про всебічну поінформованість вболівальників і тому на трибунах зібралося близько 8 тисяч глядачів. Керівництво ФК «Десна» та стадіону звернулося до фанів і вболівальників з проханням поводитися на трибунах цивілізовано, адже у минулому році ПФЛ за недисципліноване поводження під час матчу глядачів оштрафувало ФК на загальну суму 10000 доларів. Цього вечора глядачі поводилися чемно і вболівали коректно. І нагородою за перемогу «Десни» став для них чудовий феєрверк. Щоправда деякі місцеві футбольні працівники нарікали на те, щоб краще ці кошти віддати на розвиток дитячого футболу, адже у чернігівських  ДЮСШ матеріально-спортивна база вкрай слабенька.

Варто зазначити, що сам ритуал відкриття був достатньо примітивним. Недолуге вступне слово голови Чернігівської регіональної федерації футболу Г.Прокоповича, квіти футболістам… і все. Викликає нарікання глядачів стан озвучення стадіону, адже апаратура застаріла, свій  ресурс вичерпала, бо закуплена майже 40 років тому. Фахівці, футболісти, тренери нарікають на недостатнє освітлення футбольного поля.

Минулої суботи у фізкультурно-оздоровчому комплексі Чернігівського інституту економіки і управління відбувся товариський матч з міні-футболу. Зустрічались команди Чернігівської міської ради та Київської ОДА. У складі обох команд брали участь керівники та працівники цих установ. Ініціатором проведення матчу виступила Київська обласна державна адміністрація.

Заступник Чернігівського міського голови Оксана Тунік-Фриз привітала учасників гри та зазначила, що такі неформальні зустрічі між представниками органів місцевого самоврядування сприятимуть налагодженню дружніх зв’язків між Черніговом і Києвом та пропаганді здорового способу життя.

Матч проходив в теплій дружній атмосфері і закінчився перемогою гостей − команди Київської обласної державної адміністрації. Учасники висловили сподівання, що проведення таких заходів стане гарною традицією та допомагатиме розвитку подальших контактів у сфері фізичної культури і спорту між нашими областями.

На цьому тижні у  Чернігові визначились переможці кваліфікаційного етапу третього Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу.  Юні футболісти з 28 шкіл міста показали свою майстерність, змагаючись за право взяти участь у наступному етапі чемпіонату.

У результаті 16 кращих шкільних команд Чернігова будуть боротися за путівку на фінальні ігри цього чемпіонату. Упродовж двох днів майже 200 школярів-футболістів виконували три вправи:

•    забивання м'яча в порожні ворота з центру поля,

•    безперервне набивання м'яча протягом однієї хвилини

•    ведення м'яча «змійкою».

Завдання, на перший погляд, начебто прості. Проте хлоп'ятам довелося прикласти максимум зусиль, щоб досягти результату. Найвищий результат показали хлопці зі школи №7. Загальна сума отриманих ними балів − 155,7. Збірні з найвищими оцінками вийшли у міський етап чемпіонату. Усього в міському етапі чемпіонату за право називатися кращою футбольною командою Чернігова поборються збірні 16 шкіл міста (№№ 7, 29, 2, 32, 21, 19, 15, 11, 1, 35, 12, 20, 14, 22, 18 та 28).

У наступному етапі розпочнуться також виступи дівочих груп підтримки, які змагатимуться у чемпіонаті фанів. Очікується, що у цьому артистично-танцювальному турнірі візьмуть участь близько 200 дівчат. До фіналу усім часникам чемпіонатів доведеться пройти через ще три етапи змагань. На переможців серед футболістів очікує подорож до Італії, а на переможців серед груп підтримки − майстер-клас з видатним українським танцюристом Владом Ямою.

Підписатися на новини