ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

«Наконец-то!» − такой шапкой встретил еженедельник «Полуостров» окончание эпопеи со строительством торгового комплекса возле НСК «Олимпийский». «Неужто следовало ждать последнего китайского предупреждения из УЕФА, чтобы решить проблему, которая, как оказалось, выеденного яйца не стоит? − задается издание вопросом. − Но у нас, украинцев, всегда так: пока гром не грянет − властные мужи не перекрестятся. Сколько времени упущено при подготовке к Евро-2012 − одному Богу, наверное, известно. Теперь остается только надеяться на еще одну нашу пословицу: медленно запрягаем, но быстро едем. Скорость-то нужна курьерская, чтобы не ударить перед гостями лицом в грязь».
Без энтузиазма встречен крымскими СМИ дебют Алексея Михайличенко у руля нашей национальной сборной. И ни столько результат и даже сама игра с киприотами удручили журналистов, сколько не изменившийся принцип формирования сборной. «Наверное, в товарищеских матчах Михайличенко вполне бы мог просмотреть игроков из других клубов, кроме как из «Динамо», «Шахтера» и «Днепра», − пишет «Крымское время». − Но в списке опять оказались только представители элиты. Или зря что ли Григорий Суркис критиковал «сидячий» образ работы предшественника Михайличенко − Олега Блохина? Не на Кубок Первого канала в теплый Израиль, наверное, стоило ехать наставнику сборной, чтобы смотреть в деле уже давно известных ему футболистов, а в Турцию, где сейчас тренируется большинство украинских команд с периферии. Там зажигаются будущие звездочки. Или они никому не нужны?»
«Таврия» тем временем отправилась именно в Турцию, где проводит заключительный перед стартом весенней части чемпионата сбор. По кулуарной информации, значительно прибавил в игре капитан симферопольцев Владимир Гоменюк. За молодым форвардом внимательно следят скауты «Баварии» и ряда испанских клубов. Та же «Бавария» уже сделала крымчанам предложение о приобретении футболиста в два миллиона евро. Крымчане пока держатся. Конечно, терять своего ударного форварда им сейчас никак нельзя − партнер Гоменюка по атаке Александр Ковпак получил серьезную травму (голеностоп) и отправился на лечение в Симферополь. Сейчас Михаил Фоменко в срочном порядке ищет ему замену. Возвращен в команду уже было отправившийся на родину молдованин Анатолий Дорош, просматривает тренерский штаб и троих ребят из дубля (хорошие отзывы о воспитаннике сумского футбола Максиме Гаврасе).
В конце недели «Таврия» подписала контракт с 29-летним румынским защитником Лучианом Добре. Это второй новичок крымчан в текущем межсезонье (первым был российский голкипер Андрей Дикань). В ближайшие дни руководство клуба планирует подписать контракты с хорватом Мате Лачичом и поляком Павлом Хайдучеком (это те футболисты, фамилии которых не разглашаются). Других новичков в команде, судя по всему, не будет.
Полпреды Крыма в первой лиге ведут себя на трансферном рынке довольно скромно − просматривают крымскую молодежь и свободных агентов. «Крымтеплица» − та вообще, судя по интервью президента клуба Александра Васильева «Крымской правде», решила сделать ставку на воспитанников клубной школы. Александр Модестович прямо заявил читателям газеты: в «вышку» не собираемся, наша задача − готовить достойных игроков для отечественной элиты. Разумеется, не за даром.
На минувшей неделе компания «Билайн» провела на базе Республиканского стадиона «Локомотив» в Симферополе мини-футбольный турнир для команд СМИ. Турнир был неплохо организован, получил широкое освещение в прессе (сами играли − сами освещали). Победителем стала команда «Комсомольской правды». Думается, неплохой и рекламный, и имиджевый ход.


Вінниця

Спершу кілька слів про Євро − 2012. Минулого тижня виповнювалося 3 роки перебування вінницького губернатора Олександра Домбровського на посаді. На прес-конференції, приуроченій цій даті (5.02.08) тема Євро − 2012 прозвучала теж. Губернатор, розповідаючи найближчі плани, сказав: « ми активно будуватимемо сучасні дороги. Вінниця − центр України , через який мають пролягти сучасні траси. Нам треба використати проведення Євро-2012 для будівництва і ремонту доріг, а також розвитку інфраструктури…».
Інформацію під заголовком «Стадіон до Євро-2012 у Львові коштуватиме 85 млн. євро і матиме 33 тис. місць» розміщено на сайті популярної вінницької газети «20 хвилин».
Короткий зміст: «… Проект компанії ALPINE BAU GmbH передбачає спорудження стадіону на 33 тис. місць. Вартість будівництва стадіону орієнтовно становить 85 млн. євро. Серед останніх проектів компанії − будівництво стадіонів до ЄВРО 2008 у австрійських містах Інсбруку, Зальцбурзі та Кляґенфурті Проектні роботи львівського стадіону повинні бути завершені до червня 2008 року. Завершення будівництва стадіону − липень 2010 року….».
Чим зумовлене поширення такої інформації у Вінниці − малозрозуміло. Можливо підбадьорити вінничан, що в Україні все таки щось робиться до чемпіонату Європи.
Нині ведеться формування «футбольної гордості» Вінниччини − команди «Нива-Світанок». Є інформація, що там не все гаразд. Керівництвом команди було заявлено, що вони готові заплатити за вихованців СДЮСШ, які будуть грати в «Ниві». Видно, щось не так, або не стільки заплатили, бо кілька талановитих хлопчиків з Калинівки поїхали грати у Львівський спорт інтернат. Це серйозно розсердило директора «Ниви» Касанова, який метав «грім і блискавки» на адресу калинівського тренера, звинувачуючи його у зраді «вінницьких інтересів». За цим випадком, до речі, непоодиноким, чітко прослідковується один із прибуткових напрямків діяльності «Ниви». Під гаслом «виховуємо футболістів із своїх вінницьких хлопчаків» за безцінь збирають юних талантів під дахом «команди майстрів», яких потім засвічують , принаймні в другій лізі і потім продають вже не за копійки. Очевидно, калинівський тренер розгадав цей хід.


Волинь

Про Євро-2012 у Волинських ЗМІ.
Від імені представників волинських опозиційних партій голова обласного відділення Партії регіонів Анатолій Горбатюк звернувся до представників влади в області з проханням запросити до себе в гості одну зі збірних учасників чемпіонату Європи-2012. «Творіть, пропонуйте, організовуйте, робіть − у вас влада і можливості, фінанси і ресурси, за вами − люди, які за вас голосували і поступово розчаровуються. Чемпіонат Європи не за горами, а його вже хочуть відібрати в нас. Це буде великою ганьбою для влади і України загалом», − йдеться у зверненні пана Горбатюка до волинської влади. Про це відповідний прес-реліз розповсюдила прес-служба Волинської ОО Партії регіонів.
«У практиці проведення великих футбольних форумів є потреба в розселенні збірних навколо міст, які проводять групові відбіркові турніри. Якщо кліматичні умови відповідають вимогам щодо місця проведення чемпіонату і відстань до міста, в якому проходять змагання, становить 150-200 кілометрів, то збірні для підготовки до ігор та продовження тренувально-відновлювальних зборів вибирають такі міста», − стверджує Анатолій Горбатюк.
Оскільки відбірковий турнір відбуватиметься у Львові, то волинській владі, на думку пана Горбатюка, потрібно було відразу запропонувати оргкомітету чемпіонату місто Луцьк для прийому однієї зі збірних. Необхідно було створити оргкомітет, залучити досвідчені кадри, напрацювати бізнес-проекти. В цьому є великі економічні складові розвитку всього Волинського регіону, адже за збірною на два тижні приїдуть і вболівальники.
«Давайте спрогнозуємо, що з цього ми отримаємо. По-перше, ремонт і розширення траси Луцьк-Львів, розвиток місцевої інфраструктури, готельного бізнесу, закладів громадського харчування, «зеленого туризму», реставрація та відновлення пам’яток історії, розширення мережі розважальних закладів, виробництво сувенірної продукції, виробів народних умільців. По-третє, відбудеться потужний розвиток футбольного господарства Волині, адже буде потреба в якісних ігрових та тренувальних полях не лише для збірної, а й для товариських ігор приїжджих фанів і вболівальників з місцевими прихильниками футболу. За сучасний якісний сервіс туристи завжди щедро розраховуються. Відповідно, малий і середній бізнес отримає суттєву підтримку в різних напрямках і сферах діяльності. Налагодяться не тільки дружні стосунки в питаннях футбольних уподобань, а й у підприємницьких, міждержавних відносинах», − аргументує свою позицію Анатолій Горбатюк.
Головне ж, на думку пана Горбатюка, у тому, що під час змагань збірної України Схід і Захід разом будуть вболівати за нашу перемогу. «Регіонал» і «бютівець», «нашоукраїнець» і комуніст на стадіоні, біля екранів телевізорів, тримаючи прапор України, будуть скандувати: «Україно, треба гол!», «Україна − чемпіон!».
«Саме через підготовку та проведення таких міжнародних форумів проходить процес творення нації та національних пріоритетів розвитку держави. Сьогодні в Донецьку і Дніпропетровську не говорять про підготовку до Євро-2012, а роблять конкретну справу − будують стадіони, дороги, розширяють інфраструктуру обслуговування. А ми й далі продовжуємо розмови, що лише хочемо цього», − рішуче критикує місцеву владу головний регіонал Волині.

Україну та Польщу можуть позбавити права приймати фінальну частину чемпіонату Європи 2012 року. Нещодавно про це знову нагадав президент УЄФА Мішель Платіні, відзначивши відставання у підготовці. Головна ж причина − політична нестабільність України.

Футбольна асоціація Шотландії має намір запропонувати свою кандидатуру на проведення чемпіонату Європи 2012 року, якщо УЄФА відбере це право від України та Польщі. Передрук із газети «Сегодня».

Міністр спорту і туризму Польщі Мирослав Джевецький офіційно представив проект Національного стадіону у Варшаві до Євро-2012. Нову арену спорудять на теперішньому Стадіоні десятиліття. Футбольне поле буде розміщене на 8 м вище від існуючого нині, а під ним побудують паркінги для машин. Дах над трибунами буде зі сталі, а саме поле прикриватиме легкий навіс у формі парасолі, що складатиметься. Стадіон зможе вмістити 55 тисяч глядачів.

«Динамо» (Київ)
Одна з волинських газет («Луцький замок») подає коментар Ігоря Суркіса підсумків Кубка Першого каналу та кадрових проблем клубу: «Головне, що видно неозброєним оком, − створюється колектив, про це кажуть самі футболісти. Чому це не вдавалося попереднім, мені говорити важко. А це важливо, що тренер може об’єднати команду ідеєю і зробити так, щоб усі повірили в необхідність навантажень і правильність підготовки. Ізраїльський турнір це підтвердив. Думаю, Юрію Павловичу вдалося відновити мікроклімат в команді «.
Дав на цю ж тему коментар і Сергій Ребров: «Цей турнір − лише підготовчий етап до чемпіонату і кубка України. Ми його пройшли гідно... Думаю, наступного року склад учасників зміниться. Хоча в цілому нинішній Кубок Першого каналу видався цікавим. І я не думаю, що гравці билися за гроші. Так, фінанси важливі, щоб заманити команду на турнір, але той же «Спартак» чи ЦСКА − куди серйозніші подразники, ніж гроші.» Додатковою мотивацією для «Динамо» , на думку Реброва, стало призначення нового головного тренера: «Сам факт приходу нового наставника дуже мотивує футболістів, тому всі працювали на повну. Взагалі, внесок Юрія Павловича в перемогу дуже великий. Подумайте самі: гравці залишилися колишні, а гра стала зовсім іншою «.

ФК «Волинь»
Як черговий етап підготовки до другого кола чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги розглядалась участь «Волині» у турнірі в білоруському Бресті. Турнір не дуже вдався організаційно: через погану погоду не приїхали команди з Польщі та Прибалтики. Волинські футболісти виявилися слабшими від білоруських колег, програли брестському «Динамо» та могильовському «Дніпру» і посіли в турнірі тільки третє місце. В команду повернувся легіонер з Нігерії Майкл Алозі, що безрезультатно їздив на оглядини в німецький «Ганновер». Волинська преса відзначає погане суддівство на брестському турнірі.
Тим часом «Волинь» розпочала другий тренувальний збір і вилетіла до Туреччини. Кількох гравців, які перебували у команді на оглядинах, тренери забракували: білоруса Шуганова, Володимира Приземліна із херсонського «Кристала» та Артема Федорченка. Із 20-річним Богданом Карковським із Рави-Руської підписано контракт. У Туреччині «Волинь» зіграє кілька товариських матчів: із луганською «Зорею», російським «Металург-Кузбасом», кишинівським «Зімбру», а також «Таврією».

Провідна газета області «Волинь-нова» подає інтерв’ю з нападаючим «Волині» бразильцем Жадером, називаючи його «улюбленцем луцьких уболівальників». Цей футболіст за результатами опитування на сайті прихильників луцького клубу визнаний найкращим футболістом «Волині» 2007 року.


Судова тяганина довкола луцького центрального стадіону
Як повідомив 5 лютого під час апаратної наради в луцького міського голови начальник КРУ в Луцьку та Луцькому районі Анатолій Карпюк, ревізія господарського стану комунального підприємства «Луцький стадіон «Авангард» виявила зловживання на мільйони гривень.
Восени 2007 року ТзОВ «Феміда-Інтер» (фактичний власник ФК «Волинь») подала до господарського суду Волинської області позов до КП «Луцький стадіон «Авангард» на суму майже 7,5 мільйона гривень. Ціна позову, зазначається у заяві, − 7,473 мільйона гривень: «На підставі Акту звірки взаємних розрахунків від 03.09.2007 року станом на жовтень 2007 року заборгованість Луцького стадіону «Авангард» перед позивачем становить 7,223 мільйона гривень». Крім того, заявники врахували індекс інфляції за час прострочення, 3% річних, державне мито та «118 гривень витрат на технічне забезпечення судового процесу». Пан Карпюк зазначив: «Таким чином, ревізія не підтвердила факту прийняття та обліку комунальним підприємством виконаних ТзОВ «Феміда-Інтер» будівельних робіт (під час реконструкції стадіону − О.П.) на суму понад 5 мільйонів гривень і отримання товарно-матеріальних цінностей на суму майже три мільйони гривень». Окрім того, «Феміда-Інтер» просила суд накласти арешт на майно стадіону.
Міська рада позовні вимоги заявника і рішення Волинського господарського суду не визнала. Наразі справа перебуває у Львівському апеляційному суді.


Дніпропетровськ

5 февраля состоялся в одном из недавно созданных информагентств под названием «Новый мост» (протеже полит технолога Костя Бондаренко) состоялся круглый стол под названием «Днепропетровская земля». Там главный архитектор области Светлана Кушнир сообщила, что Днепропетровская область планирует построить город-спутник между Днепропетровском и Запорожьем до 2012 года. «Это идея начальника управления строительства и архитектуры области Петра Декальчука. Планируется создать город-спутник, чтобы обеспечить нормальные условия для проведения Евро-2012», − Светлана Кушнир. По ее словам, генплан области предусматривает создание вдоль международного автомобильного транспортного коридора «Европа-Азия» зоны, в которой будут сосредоточены логистические и социальные объекты. Они смогут обслуживать поток болельщиков, передвигающихся между Донецком и Днепропетровском без заезда в город. Кроме того, Светлана Кушнир критиковала уже якобы успешно утвержденный генплан застройки Днепропетровска. Именно этим аргументом апеллировали Днепропетровские городские власти к комиссии от УЕФА − на сегодняшний момент только здесь утвержден горсоветом генплан. Но Светлана Кушнир утверждает, что это блеф, в Киеве с данным вариантом генплана не согласны, по нему есть масса возражений прокуратуры.
Относительно заявления о Городе-спутнике возникла в прессе дискуссия. В основном, отклики носили ироничный характер. На днепропетровских телеканалах это назвали очередной невыполнимой фантазией городских архитекторов, которые уже не знают, чем бы таким позитивным занять информационное пространство вокруг Евро. Яркое осмысление этого предположения было опубликовано в «Газете по-днепровски», в колонке главного редактора − Бориса Брагинского, очень влиятельного в области журналиста.
Идейное руководство
Борис БРАГИНСКИЙ
«Газете по-днепровски»
06.02.2008
Помню, много лет назад, работая на оборонном заводе, я все не мог взять в толк, чем собственно, занимается партийный комитет. За выполнение плана отвечают мастера, за подготовку технической документации − конструкторы и технологи, а освобожденные партработники − за что? Свет пролил знакомый инструктор райкома партии. «Наша задача − генерировать идеи и давать процессам политическую оценку», − важно произнес он.
Эта история вспомнилась, когда узнал о намерении местных властей построить к Евро-2012 город-спутник между Днепропетровском и Запорожьем. Как сообщила главный архитектор области Светлана Кушнир, «это − идея начальника управления строительства и архитектуры ОГА Петра Декальчука».
Что и говорить, идея сгенерирована смелая. Она даже превзошла по масштабам идеи председателя облгосадминистрации Викторя Бондаря насчет тотальной перекройки центра Днепропетровска и отопления многоквартирных домов геотермальными котельными. Воображение рисует, как в чистом поле где-нибудь посреди Солонянского района вгрызаются в землю экскаваторы, снуют бетоновозы, сверкают огоньки сварки. А рабочие, превозмогая трудности, упрямо шепчут: «Через четыре года здесь будет город-сад…», простите, город-спутник.
Даже известный своими прожектерскими наклонностями бывший губернатор Владимир Яцуба выдвигал идеи попроще. Например, заменить пресловутые маршрутки автобусами большой вместимости. Увы, реализовать задуманное ему так и не удалось. А бывший губернатор Николай Швец свой спутник таки запустил, увенчав им космический монумент в районе Подстанции. Что, впрочем, не спасло его от отставки.
Часы, отмеряющие время до Евро-2012, уже тикают. Но до сих пор, кроме недостроенного стадиона, городу похвастаться нечем. Дороги разбиты, дворы переполнены мусором, пассажирские перевозки в состоянии коллапса, парковок катастрофически не хватает, гостиниц туристического класса нет. Можно, конечно, попытаться разгрести эту кучу проблем. А можно пульнуть в массы красивую идею, за которую, вероятно, все равно отвечать не придется. Хотя бы по причине повышенной текучести кадров во властных структурах.
К счастью, днепропетровцы никогда не отличались наивностью. Посетители местных интернет-форумов уже окрестили мифический город-спутник Нью-Васюками. Мне же хочется напомнить властным мечтателям старую одесскую шутку: «Если у вас есть идеи, купите селедку и морочьте ей голову».
+++
Кроме того, в том же номере газете, в рубрике «Вопросы читателей», было опубликовано письмо жителя города такого характера:
В программе подготовки Днепропетровска к Евро-2012, принятой на сессии горсовета в декабре, значится очень много объектов: гостиницы, аэропорт, дороги. Согласен, это все, конечно же, нужно реконструировать. Но почему ни слова не сказано о больницах?
Медицина и футбол тесно связаны. И это понятно − при больших скоплениях людей риск получения травм увеличивается. Тем более, что футбольные матчи − это всегда нешуточный накал страстей. Недаром ведь еще с советских времен во время игр на стадионах всегда дежурила машина «скорой помощи». Неужели власти этого не понимают?
А если понимают, то может быть думают, что наши больницы справятся с потоком фанатов, травмированных во время матчей и после них? Уверяю, если уровень обеспеченности наших клиник оборудованием останется таким, как сейчас, о качественном медобслуживании гостей Евро-2012 и речи быть не может. К слову, у нас и без большого европейского футбола ситуация, как на войне.
В медицинских кругах циркулируют слухи о том, что якобы уже отобраны 4 клиники, на которые будет делаться ставка во время чемпионата Европы. Почему бы мэру Ивану Куличенко не заявить открыто, какие именно это будут больницы и сколько на их обновление планируется потратить денег? Чтобы мы, медики, знали, чего нам ждать от городской власти.
Проблемой является строительство днепропетровских дорог. Одним из таковых является строительство правобережной транспортной развязки при съезде с Кайдакского моста. Но уже на этапе отселения из идущего под снос частного сектора власти сталкиваются с недоверием со стороны местных жителей. Снести должны около 46 домов, очень многие из которых − недавно построенные. Жители бояться, что останутся обманутыми. Многие не дают официального документированного согласия на снос жилья. Хотя деньги на компенсацию жителям частного сектора уже заложены в смету проекта. После нового года управлением коммунального хозяйства было подписано распоряжение, по которому многие отключались от подачи тепла. Люди топили жилье электрообогревателям, затем в одном из домов произошел пожар. Дом сгорел дотла. Местные жители склонны предполагать, что городские власти знали, на что шли, и хотят их попросту выжить.
9 февраля прошли общественные слушания относительно этой проблемы. Но многие жильцы остались при своем мнении. 11 февраля на месте, где пройдет эта застройка, прошло областное совещание. Ради него возле моста разбили военные палатки. Там усадили участников совещания. Те места, где будут новые дороги, демонстрировал губернатор Виктор Бондарь − он вместе со всеми желающими отправился показывать эти места на вертолете.
С проблемой отселений сталкиваются сегодня не только дорожники. Как сообщил журналистам вице-губернатор Виктор Сергеев, проект строительства станции метро «Парус-2» также предполагает снос большого количества частных домов. И, несмотря на то, что к закладке станции метростроевцы готовы приступить уже сегодня, на вопрос, как быть с жителями этих домов, на данный момент не может ответить никто.
184 работника вокзала Днепропетровска изучают английский язык для обслуживания пассажиров во время проведения Евро-2012. Об этом сообщили в пресс-службе железной дороги. Язык будут изучать работники сервис-центра, билетных касс, дежурные кассиры, дежурные по вокзалам, дежурные по выдаче справок, работники камер хранения, багажного отделения и другой персонал. Занятия по изучению иностранного языка начались в 2008 году и будут продолжаться до 2012 года. Для обучения привлечены сотрудники кафедры иностранных языков Днепропетровского государственного университета инженеров железнодорожного транспорта. В пресс-службе утверждают, на сегодня пассажиры уже могут пообщаться с отдельными работниками вокзала на самом распространенном в мире языке. Основными терминами, которые необходимы для обслуживания пассажиров, предоставления информации о наличии билетов, категории мест и стоимость той или другой услуги, владеют около 40 работников вокзала
Назначен новый начальник Управления по вопросам подготовки и проведения «Евро-2012» Днепропетровского городского совета − Евгений Заяц. Об этом городской голова Днепропетровска Иван Куличенко сообщил, открывая пленарное заседание очередной 28-й сессии горсовета 6 февраля. Назначение Евгения Зайца на должность состоялось 30 января. Но об этом раньше не сообщалось.
Раньше Евгений Заяц возглавлял земельное управление Днепропетровского горсовета. На очередной 22-й сессии горсовета 5-го созыв 31 октября депутат Днепропетровского городского совета от фракции Коммунистической партии Украины обратился с депутатским запросом относительно законности назначения нового начальника Земельного управления горсовета. Как стало известно из текста запроса, депутат был возмущен тем, как было принято решение относительно назначения руководителем управления Евгения Зайца. По тексту документа, порядок принятия подобных решений предусматривает, что назначение должно происходить по результатам специального конкурса, информация о котором должна быть оглашена в печати, чтобы обеспечить равный доступ для вероятных кандидатов, причем кандидаты должны пройти соответствующий экзамен и отбор. Что же касается назначения Евгения Зайца 21 сентября 2007 года, то, как сказано в запросе, оно состоялось иначе − по распоряжению городского головы. Представитель фракции коммунистов предложил устранить допущенные нарушения путем объявления открытого конкурса на занятие должности начальника управления и отмены соответствующего распоряжения городского головы относительно назначения Евгения Зайца.


Донецьк


О ЕВРО-2012.
«Салон Дона и Баса»
(5.02) разместил большую статью «Скотты хотят забрать наше Евро» с подзаголовком «Но Польша и Украина тут же предъявили контраргументы − проекты реконструкции стадионов». Публикацию с разделами о намерениях Шотландии, «Польша «зашевелилась»… и Одесса тоже!» иллюстрирует крупное компьютерное изображение нового стадиона в Варшаве, где планируют сыграть матч-открытие.
Под рубрикой «Печальная перспектива» информацию
«Шотландия вместо Украины и Польши?» печатает «Жизнь» (7.02). Это же издание в этом же номере печатает статью «Построим ли в срок стадионы?», где со ссылкой на заявления вице-президентов ФФУ Б.Воскресенского и С.Стороженко идет речь о возведении украинских стадионов. Из статьи следует, что переживать стоит за Киев, Одессу и особенно Львов, где процесс подготовки не вселяет оптимизма. А вот в Днепропетровске, как пишет газета, «открытие стадиона запланировано на май 2008 г. А первые матчи пройдут уже в августе − это будет турнир памяти Лобановского».
Тему активизации подготовки развивает и «Донбасс» (7.02) в статье
«Варшава проектирует, Одесса реконструирует», где подчеркивается, что после критики УЕФА «буквально сразу в обеих странах произошли события, довольно важные в плане продвижения к европейскому футбольному форуму».
«Панорама» (7.02) откликнулась короткой заметкой
«УЕФА предупредила Украину и Польшу».
Еще короче высказалась «Жизнь» (7.02) в двух предложениях под заглавием
«У УЕФА претензии к донецким гостиницам»: «Замечания УЕФА в адрес Донецка касаются гостиничного комплекса города, сообщил Донецкий городской голова Александр Лукьянченко. «По тем требованиям, которые сегодня есть, по нормам УЕФА, нам не хватает 1800 мест в комфортабельных гостиницах. Поэтому над этим сегодня надо работать», − сказал мэр».
О сборной Украины
.
«Салон Дона и Баса»
(5.02) в статье «Дебют, которого нет. По ТВ» сосредоточился на ожиданиях от нового тренера, а также напечатал крупное фото с текстовкой «новый тренер сборной Украины Алексей Михайличенко получает ключи от автомобиля − подарок спонсора». В центре снимка − аплодирующий этому Г.Суркис.
После игры с Кипром пришло разочарование (судя только по заглавиям газет):
«Блеклый дебют Михайличенко» − «Салон Дона и Баса» (8.02);
«Бесцветная премьера на Кипре»«Жизнь» (8.02);
«Пытка футболом», «Кипрские смотрины. Смотреть нечего», «Михайличенко: Мы показали типично зимний футбол» − «Спорт-арена» (8.02);
«Аж скулы свело» − «Донбасс» (8.02).
В последней публикации подчеркивается:
«Можно однозначно сказать, что дебют Алексея Михайличенко на посту главного тренера сборной получился неудачным. И дело даже не в результате, которым также хвастаться не приходится. Просто удручающее впечатление произвела игра команды, вернее, ее отсутствие как таковой».
Вместе с тем, 3 из 4 названных СМИ публикуют фото А.Милевского и отмечают его игру.
СМИ продолжали обсуждать
итоги турнира в Израиле:
«Боевое крещение Семина и третьи грабли «Шахтера»«Спорт-арена» (5.02);
«Футбольный триллер в Тель-Авиве»«Жизнь» (5.02);
«Дело Палопа живет и побеждает»«Панорама» (7.02).
В последней статье отметим следующее:
«Тренер Мирча Лучекску склонен считать, что его команду преследует злой рок, однако специалисты указывают на человеческий фактор. Уж очень безразличными, инфантильными выглядят на поле бразильцы, которые составляют большинство в составе «Шахтера». Команде явно не хватает характера. Что еще бросается в глаза − бедный арсенал атакующих средств, отсутствует элемент импровизации футбольного творчества. По-прежнему зияет дыра в центре поля − нет диспетчера».
Любопытно, что наставник «Шахтера» перед отлетом на сборы в Испанию во время открытой тренировки заявил журналистам:
− Я очень удивлен тем, как вся донецкая пресса восприняла игру с «Динамо» в финале Кубка Первого канала. Даже прозвучало слово «фиаско». А между тем, киевляне первый раз ударили в створ ворот лишь на 82-й минуте... И после этого всего меня очень удивляет негативное отношение... Моя команда заслуживает больше поддержки и меньше зависти.
Также в «Салоне Дона и Баса» (8.02) Луческу с улыбкой опроверг слухи о своей отставке и дал понять, что новых приобретений в команде не предвидится.
Между тем, по слухам, «Шахтер» проявляет интерес к бывшему динамовцу, а нынче полузащитнику «Монако» Йерко Леко. Но хорват связан контрактом, который заканчивается в 2009 году.
Привлекла внимание и публикация в «Спорт-арене» (8.02)
«Ю.Семин: Клебера и Ринкона отдам в аренду» (отчет о пресс-конференции в Киеве 7.02).


Запоріжжя

На Запоріжжі головні футбольні новини минулого тижня стосувалися завершення іспанського збору «Металурга» та останнім двом переможним спарингам команди. У першому випадку в Іспанії був битий польський «Гурнік» (Забже) з рахунком 2:1, голи на рахунку Кабанова і Степаненка. Друга перемога − над іменитішим клубом: під ударами «Металурга» впало московське «Динамо» 3:2. Серед голеадорів цього матчу − знову Кабанов, Годін і Силюк. Наприкінці тижня клуб «зі щитом» прибув з Іспанії до Запоріжжя.
Дивують успіхи Тараса Кабанова: він, як дорогий суперфорвард, у кожному контрольному матчі не йшов з поля без забитого м’яча. На сайті вболівальників переживають: «...сыграл на сборах 6 игр, 352 минуты, 6 голов, в среднем гол за 58,6 минуты... хочется, чтобы он там не все свои голы забил, чтобы на чемпионат хоть пару осталось.»
Та й результативність Тараса Степаненка звертає на себе увагу: він встиг відзначитися не тільки у «Металурзі», але й і у молодіжній збірній України, де забив гол шотландцям.
Команда традиційно заощаджує на купівлі сторонніх виконавців, прикриваючись лозунгом «У нас грають вихованці запорізького футболу». На сайті команди з’явився легкий піар на цю тему − інтерв’ю з форвардом С.Силюком: там говориться, що девіз команди − «нікого не продаємо, нікого не купуємо».
«Металургу» залишився останній, турецький збір, і вже 2 березня він на власному стадіоні має показати донецьким одноклубникам, чого варті усі ці лозунги та перемоги в зимових спарингах.
Власники ФК «Металург» потрапили на сторінки великої спортивної преси. У звіті про іспанську гру «Металурга» з «Динамо» (Москва) кореспондент російського «Спортекспреса» звернув увагу на гучні висловлювання з трибун. І описав ситуацію так: «Украинцы, подгоняемые с трибуны зычными криками колоритных руководителей клуба, действовали собранно. А в атаке использовали свои редкие моменты».
Професіоналізм журналіста полягав у тому, що він не вказав, які саме крики лунали, в чому полягав колорит. Тому в цілому вийшло образливо та інтригуюче. Кожен, кому це можливо за рангом, тепер намагається «підколоти» металургівських босів. Мовляв, що це ви як бандюки там поводитеся, он як про вас російська преса пише! За кулуарною інформацією, жертви «Спортекспресу» почуття гумору не проявляють і ображаються на подібні розмови.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася.

Минулого тижня ЗМІ помірно згадували досліджувану тематику.
«Запорозька Січ − Перкур» от 07.02.08р. коротко повідомила: «Президент ФФУ Григорий Суркис рассказал о спаррингах, которые проведет сборная Украины в нынешнем году». Далі розповідається, які саме спаринги.
«Остров Свободы» від 06.02.08р. коротко розповідає, що до 2012 року між Запоріжжям і Дніпропетровськом з’явиться місто-супутник, завдання якого − нормальне проведення Євро. Вздовж міжнародного транспортного коридору «Європа-Азія» з’явиться спеціальна зона з логістичними і соціальними об’єктами, що обслуговуватимуть болільників, які пересуваються між Донецьком та Дніпропетровськом. Газета не вказала джерело цієї цікавої інформації.
А газета «Улица Спортивная» від 05.02.08р. розповіла про сусідів під заголовком «Поляки показали арену, де почнеться Євро-2012». Мова йде про презентацію проекту польського «Національного стадіону» у Варшаві.


Закарпаття

ФК «Закарпаття» у четвер, 07.02.08, зіграв черговий спаринг проти румунського колективу з міста Орадя. Знову, як і в попередньому поєдинку, м’ячами відзначився нападник Бабич та півзахисник Пісний. Рахунок у матчі 2:1 на користь ужгородців
Тренерський штаб у цьому поєдинку переглядав новачка-легіонера − нігерійського хавбека Ібрагіма Сандея. Але відігравши лише першу половину зустрічі, Володимир Шаран замінив Сандея на Ігоря Шопіна. І відмовився від послуг темношкірого футболіста.
Як відомо в «Закарпатті» тренується ще один нігерійський нападник Чарлес Невуче, правда, в Угорщину з основним складом він не виїхав, оскільки не мав відповідних документів, а тепер займається з дублюючим складом. Тим не менш, його планують взяти на третій заключний збір, який пройде у турецькій Анталії. Останній спаринг ужгородці проведуть у понеділок, 11 лютого, проти ФК «Дебрецен», на базі якого й проводить другі збори «Закарпаття».
Як стало відомо, на третій збір «Закарпаття» полетить з Дніпропетровська 15 лютого.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Моніторинг місцевих ЗМІ.
Радіо
Радіо «Версія». 06.02.08. 07.00
Футбольна асоціація Шотландії збирається запропонувати свою кандидатуру на проведення чемпіонату Європи 2012-го року. УЄФА має намір відібрати це право в України та Польщі, якщо за наступні 6 місяців не побачить реальних зрушень у підготовці до чемпіонату. Виконавчий директор Футбольної асоціації Шотландії Гордон Сміт підтвердив наміри його організації запропонувати УЄФА свою кандидатуру. Раніше Шотландія готувалася подавати заявку на проведення ЄВРО-2016. Наразі вони мають намір разом з урядом вивчити питання вартості реконструкції їхніх стадіонів і загальних витрат на чемпіонат Європи. Нагадаємо: минулого тижня президент УЄФА Мішель Платіні піддав критиці відповідальних за підготовку до чемпіонату Європи у двох країнах і закликав їх прискорити її, надавши реальні зрушення у цьому питанні. Крім шотландців, прийняти ЄВРО-2012 у будь-який момент можуть Італія та Іспанія.
Радіо «Версія». 07.02.08. 08.00
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вимагає від міністрів прискорити роботу з підготовки до проведення в Україні у 2012-му році Чемпіонату Європи з футболу. Пані Тимошенко відзначила, що наступної середи, 13-го лютого, Кабмін має намір затвердити загальнонаціональний план підготовки до Євро-2012 зі збалансуванням програм центральної і регіональної влад. Крім того, Кабмін 13-го лютого повинен затвердити уточнений пооб’єктний план підготовки з урахуванням нових вимог Європейського союзу футбольних асоціацій. За словами Юлії Тимошенко, УЄФА вимагає від України підготувати додатковий перелік об’єктів для проведення чемпіонату.
Радіо «Версія». 07.02.08. 12.00
Ужгородські митники готуються до Євро-2012. Про це повідомив начальник митниці Михайло Порада. За його словами, наразі йдеться про відкриття нових пунктів пропуску, які допоможуть під час чемпіонату перетнути кордон якнайбільшій кількості туристів. Мова йде про автомобільні пункти пропуску «Соломоново − Черна», «Забрідь − Улич», що на українсько-словацькому кордоні, та кінно-пішохідний перехід «Лубня − Волосате» на українсько-польському кордоні. Крім того, ужгородські митники нині працюють і над спрощенням процедури митного оформлення тих вантажів, які передбачені для будівництва та об'єктів для Євро-2012.
Преса
У газеті «Ріо» за 09.02.08 у матеріалі «Закарпаття» б’ється в спарингах» йдеться про збори ужгородського клубу в Угорщині, де вони зіграли два поєдинки з угорською та двома румунськими командами. Перший матч проти угорського чемпіона «Дебрецена» ужгородці виграли 2:1, однак радості від товариської звитяги після протистояння не спостерігалося, адже в зустрічі ушкодження дістали два гравці основи: зразу після перерви крайній захисник Сергій Єсін залишив поле − вивих плеча. Зважаючи на серйозний вік футболіста, відновлення може затягнутися. Також не дограв до фінального свистка гравець атаки Бурий. Обидва закарпатці поповнили лазарет, де вже лікується молодий вихованець місцевого футболу воротар Надь та новачок Лищук, на якого дуже сподіваються наші тренери.
Наступний поєдинок «Закарпаття» відіграло з лідером першої ліги румунського чемпіонату − «Пітешті» 2:2.
У тому ж виданні у матеріалі «Чи буде розумний футбол? Поки що такий, як і був…» з посиланням на сайт sport.com.ua можна прочитати про плани на майбутнє збірної України з футболу під керівництвом О.Михайличенка: «Важко сказати, чи потрібний був нам перегляд цього матчу, причому добряче зіпсований нашим улюбленим телеканалом? Але він, напевно, був необхідний новому тренерському штабу, якого очікує приблизно та ж доля, що і його попередників − намагання щось протиставити всьому тому народному скепсису, якого встигло накопичитися чимало...».
Далі автор роздумує, за рахунок чого і кого наша команда зможе порозумнішати в півзахисті, не помилятися в обороні надто часто, а забивати частіше: «Не вичавлюючи з гравців максимум морально-вольових якостей (здається Михайличенко у цьому не спеціаліст), а створивши їм умови для творчості. Усе в руках головного тренера, у нього в руках колода карт, кожна з яких уже має набір певних якостей чи недоліків, з якими вже важко буде щось вдіяти. Але підібрати потрібне магічне поєднання можна. Блеф і тузи в манжетах лише вітаються. Та чи є все це в арсеналі Олексія Михайличенка?»…
У газеті «Закарпатська правда» за 09.02.08 у матеріалі «Шотландія готова провести Євро-2012 замість України та Польщі» з посиланням на Інтернет-видання «Главред» йдеться про наміри футбольної асоціації Шотландії запропонувати свою кандидатуру на проведення чемпіонату Європи 2012 року, якщо УЄФА відбере це право в України та Польщі. Минулого тижня УЄФА розкритикував хід підготовки до Євро в двох країнах і закликав їх прискорити її і надати реальні зрушення в цьому питанні, повідомляє «Главред».
Виконавчий директор Футбольної асоціації Шотландії Гордон Сміт підтвердив наміри його організації запропонувати УЄФА свою кандидатуру. Спочатку Шотландія готувалася подавати заявку на проведення Євро-2016.
У тому ж номері подається матеріал «Несмачний та Читинський не зіграють у матчі проти збірної Кіпру» йдеться про кадрові зміни, які сталися у збірній України з футболу за два дні до товариського матчу зі збірною Кіпру. Так, зазначається, що у поєдинку не зможуть взяти участь захисники Андрій Несмачний («Динамо») і Дмитро Читинський («Шахтар»). На зміну Олексій Михайличенко викликав двох молодих гравців «Динамо». Це центральний захисник Віталій Мандзюк і лівий захисник Віталій Федоров. Обидва футболісти в січні у складі першої команди «Динамо» працювали на зборі в Ізраїлі.
Там же у матеріалі «Кращим гравцем Кубка Першого каналу став Ребров» подається інформація про те, що після фінального матчу між «Динамо» і «Шахтарем» організатори змагання визначили кращого гравця турніру. Ним став капітан команди-переможниці Сергій Ребров.
Кулуарні розмови.
За попередньою інформацією окрім Руслана Яроша та Костянтина Бабича, контракти у ФК «Закарпаття» підписали нігерієць Чарлес Невуче, Андрій Пісний з «Нафтовика» та Іван Шуга.


Житомир

Інформація про обласну федерацію футболу відсутня.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − досягнення домовленості про знесення недобудови біля спорткомплексу «Олімпійській» у Києві.
У м. Новоград-Волинський реконструюється місцевий стадіон «Авангард». Встановлюється 3 тисячі індивідуальних пластикових сидінь, 24 прожектори. Оновлюється бігова легкоатлетична доріжка та покриття футбольного поля. Всі роботи мають бути завершені до 9 травня. Також планується створення професійної футбольної команди. На це місто планує залучити 200 тисяч гривень спонсорських коштів. Ще 100 тисяч планує виділити районна влада.
В Житомирі почалися перезаключення договорів оренди земельних ділянок відповідно до вимог закону про Бюджет-2008. Ситуація ускладнюється також тим, що у листопаді почала діяти нова грошова оцінка земель м. Житомира. Звідси, ставки орендної плати за землю виросли в 5-10 разів. Це спричиняє напругу у бізнес-середовищі та вал звернень на викуп земель. Очевидно наслідки цього рішення − різке збільшення надходжень до міського бюджету по статті «Плата за землю» (оренда і земельний податок) та по статті «Операції з основним капіталом» − із-за збільшення продажів землі комунальної власності. Звідси збільшаться видатки і на розвиток міської інфраструктури, в т.ч. і в рамках підготовки до ЄВРО-2012.
В області починає активно працювати компанія «Інфопульс» − аутсорсингова компанія, власником якої є норвежський «Теленор» (мажоритарний акціонер «Київстару»). В планах компанії, окрім надання аутсорсингових послуг, − розвиток інфраструктури, в .т.ч. і серверної.
Нарешті в Житомирі про спорт і, власне, про Євро − 2012 заговорили майже всі. Примітно, що обласне телебачення, яке скупо подавало інформацію про майбутній чемпіонат, провело навіть власне журналістське «розслідування» щодо одного з важливих аспектів у рамках теми Євро. Минулого тижня вийшов окремий сюжет, який було продубльовано 5 разів у підсумковому випуску подій тижня − програмі «Акценти тижня». Йшлося про житомирські мости. У наявності їх 15, але жоден не відповідає вимогам щодо експлуатації. У програмі навіть узяв участь керівник управління штучних споруд, який розповів, що «з 80 років житомирські мости не обстежувались і не реанімувались, відповідно, говорити про їхній стан немає потреби, все й так зрозуміло. Щоб привести до належного стану мости, які знаходяться на транспортних розв’язках, необхідно понад 12 млн. грн.. Але у зв’язку із проведенням у 2012 році фінальної частини чемпіонату, Житомир узявся за мости − наприкінці минулого року їх було обстежено і відповідні роботи найближчим часом будуть проводитись».
«Житомир станет дублером Киева по приему болельщиков Евро-2012?» − під такою назвою вийшов матеріал в Інтернет − виданні «Журнал Житомира», з посиланням на агенцію УНІАН. Ця ж тема піднята на Інтернет − ресурсі «Житомир. Net» з посиланням на «MIGnews.com.ua». У вказаних матеріалах доктор географічних наук, відомий житомирський краєзнавець Костриця проводить думку про те, що Житомир може стати дублером Києва по прийому туристів-болільників чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Цитую:
«Наши конкретные предложения заключаются в том, чтобы в контексте подготовки к Евро-2012 сделать близким по расположению к столице Житомир дублером Киева по приему многотысячной армады туристов», − сказал Кострица, обнародовав общее мнение своих коллег-краеведов.
По его словам, для этого краеведы области поднимут вопрос перед Кабинетом министров Украины о регенерации, с одновременным спасением от разрушения аэродрома возле поселка Озерное в современный гражданский аэропорт, который соединит одновременно транспортно-инженерную инфраструктуру аэропорта с реконструированной трассой «Киев-Чоп». Реализация этого проекта даст для Житомира градообразующий эффект, убеждены местные краеведы.
У матеріалі також зазначено, що буде ініціюватись будівництво в південній частині міста Житомира у напрямку Новогуйвинська містечка для туристів, а після чемпіонату помешкання можна буде продати як квартири для житомирян.
Зазначається, що, культурна програма в Житомирі також достатня для туристів, оскільки музеї космонавтики та природи відомі далеко за межами області. Завершується також реконструкція приміщення колишнього магістрату, де буде розташовано картинну галерею с шедеврами світового рівня.
Влада міста Житомира минулого тижня теж приємно здивувала журналістів. Секретар міськради А.Каленський повідомив, що до 2011 року на розвиток фізкультури і спорту місто планує використати близько 30 мільйонів грн. Це рішення прийняла сесія ради 6 лютого, на якій було затверджено й «Програму розвитку фізкультури і спорту в Житомирі на 2008-2011 роки».
За словами Каленського, програмою передбачено будівництво спортивних майданчиків зі синтетичним покриттям при загальноосвітніх закладах міста на загальну суму 3 млн. 640 тис. грн., а на будівництво спортмайданчиків з тренажерним обладнанням − 1 млн. 800 тис. грн.
Мер Шелудченко зазначає, що такі великі суми коштів виділяються вперше. Як ми вже зазначали, Віра Тимофіївна намагається бувати на всіх урочистих відкриттях майданчиків зі штучним покриттям, забиває в сітку перший м’яч, при цьому завжди говорить гарні речі про футбол, називає його одним з найкращим способів колективного виховання юних представників сильної статі.
Про футбол ішла мова і на житомирському телеканалі СТV. Журналіст Сергій Сорока, який частенько роздобуває актуальні коментарі чи інтерв’ю у колишнього губернатора, а зараз молодіжно-спортивного Міністра Павленка цього разу говорив з Юрієм Олексійовичем про двовладдя у Житомирській облраді. У цьому контексті мова зайшла й за футбол.
Павленко зазначив, що:
«Має бути обласна команда, яка б рік за роком займала вищі сходинки в чемпіонаті України. Паралельно з цим має розвиватись футбольна інфраструктура, передусім − стадіон, який знаходиться в обласній комунальній власності, ним відає обласна рада. Стадіон потребує повної реконструкції, точніше − будівництва заново. Всі мої намагання в статусі губернатора вплинути на обласну раду, щоб вона запропонувала хоч якийсь проект розвитку, на жаль, не знаходили підтримки в депутатів».
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.


Івано-Франківськ

ЗМІ області продовжують відслідковувати інформацію про підготовку футбольних команд області до відновлення ігор у чемпіонаті України. Так, газета «Західний кур’єр» повідомила про те, що футбольний клуб «Енергетик» (м. Бурштин) відправився на тренувальні збори у Алушту (Ар Крим), а за два тижні до цього клубу приєднається івано-франківський ФСК «Прикарпаття». Про це ж повідомило і обласне телебачення «Галичина».
Автор публікації у газеті «Західний кур’єр» у матеріалі зазначив, що обидва ці клуби ведуть боротьбу за збереження прописки у Першій лізі. Проте сказано, що «може так трапитися, що підсумкове становище команд не матиме ані найменшого значення. Днями клуби отримали для обговорення пропозиції щодо реорганізації змагань. Відповідно до них перший дивізіон можуть об’єднати з другим (з поділом на дві територіальні зони), а отже, ніхто «вилітати» не буде».
У тому ж номері «Західного кур’єру» вміщена велика публікація під заголовком «Палац наших мрій». У ній йдеться про проблему будівництва нового багатофункціонального спортивного залу по вулиці Симоненка, 13, де зараз розміщений Муніципальний фізкультурно-оздоровчий центр. Автор публікації приводить коментар міського голови Віктора Анушкевичуса, в якому той висловлює сподівання на те, що спортивна споруда буде зведена до кінця цього року. «За оцінками фахівців», − йдеться у статті, − «вартість реконструкції спорткомплексу сягне 9-10 млн. грн.».
У четверговому номері газети «Галичина» розміщена замітка «Топчуться на місці», у якій йдеться про те, що збірна України з футболу у щомісячному рейтингу національних збірних залишається і далі на 30-му місці.
У суботньому номері газети «Галичина» вміщена замітка під назвою «Невиразна нічия», присвячена товариській зустрічі збірної України та збірної Кіпру з футболу. Автор дещо критикує нового тренера української збірної Олексія Михайличенка.
Кулуарна та інша інформація по цій темі.
У футбольних колах області по різному оцінюють інформацію про можливе злиття Першої та Другої ліг із поділом на територіальні зони. Більш переконливими виглядають думки тих, хто виступає проти такого кроку. На їхню думку, це не доцільно робити перш за все тому, що новим футбольним командам буде важко вливатися у професійний футбол, адже коли раніше були Друга та Перші ліги і все починалося з Другої, і можна було поступово награвати команди, нарощувати потенціал на вихід у Першу лігу, то тепер «під Вищою лігою» буде один дивізіон, дарма що розділений на зони. Новачкам (або командам створеним на базі клубів, що припинили своє існування) буде дуже важко грати в одному дивізіоні з колективами, що вилетіли з «вишки». На думку таких людей, краще було б просто підняти вимоги до команд Другої ліги та до рівня проведення змагань у цьому дивізіоні загалом.


Кіровоград

Нарешті про підготовку до Євро-2012 заговорили і представники місцевої влади. Як відомо, Верховна Рада України та телеканал ICTV започаткували загальнонаціональну акцію «Сім чудес України», на першому етапі якої визначили найкращі архітектурні та історичні пам’ятки. Друга частина акції має назву «Сім природних чудес України». Презентацію Кіровоградської області на цьому етапі відкрив голова обласної ради Микола Сухомлин, який зазначив, що Кіровоградщина є степовою перлиною, а тому серед майже 30 тисяч гектарів природних територій і заказників є спектр для вибору, є на що самим подивитись і є що показати гостям Євро-2012.
Науковцями Кіровоградського державного педагогічного університету було визначено чотири природні дива нашої області, які претендуватимуть на включення в «Сім природних чудес України»: ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Монастирище» (Устинівський район), «Козацький степ» (Петрівський район), геологічна пам'ятка природи місцевого значення «Каскади» с. Злинка, Маловисківський район) та ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Чорноліський» (Знам'янський район).
Доцент кафедри географії і геоекології КДПУ Андрій Домаранський, розповів, що природні об'єкти обиралися за репрезентативними критеріями, тобто представляти Кіровоградщину має степ чи лісостеп, як, приміром, Крим презентують гори. Чорний ліс − родзинка лісостепу з його первинною природою, болотами; Козацький степ з цілинними типчаково-ковиловими степами; Монастирище з унікальними ландшафтами (скелі і степ) і «Каскади» з водоспадами, які можуть зрівнятися з подібними природними чудесами Карпат і Криму, обійшли конкурентів за цим критерієм. Крім того, площа природного об'єкта має бути досить великою, Чорний ліс, зокрема, має територію в 500 гектарів.
Присутнім демонстрували кліп і брошуру про дива Кіровоградщини, з яких дехто, можливо, вперше дізнався, що в «Каскадах» є горностаї, а в «Монастирищі» росте сон-трава, занесена до Червоної книги.
На презентації йшлося про туристичні можливості області. Заступник начальника обласного управління культури і туризму Надія Лісняк заявила, що особливі надії з розвитку туризму покладаються на Євро-2012, тому що через нашу область пролягають два шляхи загальноєвропейського значення і прямуючи до Дніпропетровська чи Донецька багато гостей Євро-2012 аж ніяк не обминуть Кіровоградщину. Деякі райони вже розробляють інвестиційні проекти, приурочені Євро-2012. Микола Сухомлин відмітив, що вже рік про цю подію лише говорили, не варто втрачати ще один. Щоб цього не сталося, М. Сухомлин та в. о. заступника голови ОДА Галина Пастух повідомили, що найближчим часом будуть вирішені питання про інформаційне забезпечення туризму та розглянуті інші пропозиції, пов'язані з проведенням фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.
Кіровоградський футбольний клуб «Олімпік», за словами його головного тренера Юрія Кевліча, одним з перших серед команд другої ліги розпочав підготовку до другого кола чемпіонату України. Перший збір проведено в Кіровограді. Зараз команда перебуває в Алушті і бере участь в традиційному турнірі «Кримський пролісок». Вже проведено три зустрічі. З них «Олімпік» одну програв, одну виграв і в одній розійшовся миром з «Укргазом».
Юрій Кевліч розповів журналістам про селекційну роботу в команді, а також повідомив, що почесний президент ФК «Олімпік» Микола Онул твердо виконує свої зобов’язання. Боргів перед футболістами й тренерами нема, придбано нову форму, вирішується питання про придбання нового комфортабельного автобуса.
«Спортревю», «Кіровоградська правда», «21-й канал», «Украина-Центр» й ряд інших газет коментують фінальний поєдинок на Кубок Першого каналу, інформують читачів про перипетії підготовки до Євро-2012. Так, «Кіровоградська правда» (8.02.08) пише, що «…УЄФА висловила претензії Донецьку щодо рівня готовності готельного комплексу міста до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року. Як повідомив мер міста Олександр Лук'янченко, за оцінкою експертів, у місті не вистачає 1,8 тисячі комфортабельних готельних місць…»
Не додає оптимізму й інформація у «Народному слові» (7.02.08) про те, що «У Шотландії заявляють про готовність провести Євро-2012 замість України й Польщі. Футбольна асоціація Шотландії має намір запропонувати свою кандидатуру на проведення Чемпіонату Європи 2012 року, якщо УЄФА відбере це право в України і Польщі…»


Луганськ

Футбольные клубы.
ФК «Заря»
Тренер «Зари» Александр Косевич остался доволен результатами первого этапа сборов в Турции. То, что это не пустые слова, говорят результаты второго визита команды в эти теплые края − 7-го февраля команда сыграла два матча в один день и оба выиграла. Причем, если утром обыграла «Сатурн» со счетом 1:0, то во второй половине дня разгромила «Волынь» уже 5:1. В составе команды на просмотре находятся четыре игрока «Шахтера» − Шевчук, Бредун, Коротецкий и Трусевич. Пока они предоставлены в аренду, но, возможно, с некоторыми будут заключены контракты. Также проходят испытания игрок московского «Динамо» Жутаускас, киевского «Динамо» серб Петрович, игрок молодежной сборной Зелди, харьковчанин Лебиденец и мариуполец Бояринцев.
ФК «Сталь»
ФК «Сталь» подтверждает серьезность своих намерений создания современной инфраструктуры. В загородной зоне выкуплены 15 гектаров земли, где будет построена новая футбольная база, на которой планируется создать три поля с травяным газоном и одно с искусственным покрытием. Все это должно быть построено в течение двух лет. Для обеспечения команды местными игроками руководство клуба собирается уделить серьезное внимание детскому футбольному интернату.
ФК «Коммунальник»
«Коммунальник», выступающий во второй лиге, завершил сборы в Алуште, где сыграл два матча. «Шахтеру-3» проиграли 2 : 4, с ПФК «Севастополь» отделались сухой ничьей.
«ЛТК»
Выступающий в первенстве Украины по мини-футболу «ЛТК» организовал болельщикам маленькую сенсацию, перебравшись с последнего места на предпоследнее. Такой спортивный «подвиг» команде, не слазящей с последнего места почти четыре месяца, помог осуществить житомирский «Контингент», проигравший со счетом 1:4. Не исключено, что как и предполагало руководство молодой команды, ребята, наконец, сыгрались и приобрели необходимый опыт. Об этом говорят и результаты выступления в кубке Украины, где «ЛТК» пробился в четвертьфинал. О выходе в следующий этап розыгрыша говорить рано, поскольку первую игру с «Ураганом» луганчане проиграли, но шансы все же есть, просто в ответном матче надо взять убедительный реванш.
В первенстве среди юношей 1994 г.р. «ЛТК», беря пример со старших товарищей, тоже занимает предпоследнее место. Правда разрыв с двумя командами, находящимися в турнирной таблице чуть выше, составляет всего одно очко, так что у молодых есть реальная возможность продвинуться дальше и занять более привлекательное место.
ФК «Юниор»
На турнире в Алуште среди юношей далеко не последним был ровеньковский «Юниор», занявший четвертое место среди восьми команд. И это несмотря на то, что мальчишки были на год-два моложе соперников, естественно, что на них обратили внимание представители Харькова, Днепропетровска и Алчевска. Спонсировал поездку профсоюз предприятия «Ровенькиантрацит».
«Металлург-НПВК»
В зимнем первенстве области на первом месте идет «Металлург-НПВК» из Лутугино. Правда, команда занимает лидирующее положение только по разнице забитых мячей, поскольку у трех клубов, обосновавшихся в верхних строчках таблицы, набрано одинаковое количество очков. Вся интрига еще впереди. В зимнем кубке ФК «Заря» пока впереди «Фокус», но с отрывом всего на одно очко.
Мини-футбол
В мини-футбольной премьер-лиге определился единоличный лидер − «ЛТК-2» выиграл четыре матча. В Старобельске прошли игры на кубок ФСО «Колос», в котором участвовали девять команд. В финале футболисты Нового Айдара выиграли у соседей из Новопскова.
Продолжаются чемпионаты городов в Луганске, Брянке, Стаханове и Первомайске. Причем заявилось столько команд, что в каждом городе они разбиты на 2-3 группы.


Львів

Події.
6-го лютого відбулося уже шосте за ліком засідання конкурсної комісії, на якому було нарешті визначено проектанта та інвестора нового стадіону у Львові до Євро-2012. Нагадаємо, що врешті залишилося два претенденти: ALPINE BAU GmbH та IMPLENIA. Фаворитом у цьому конкурсі усі вважали саме Implenia, проте врешті переміг проект австрійської компанії. Подейкують, що так вирішили перестрахуватися на випадок, якщо будівництво таки заглохне, а місто зможе дофінансувати завершення робіт. Пояснення, чому не перемогла Implenia, стосуються того (з неофіційних джерел), що для реалізації проекту компанія IMPLENIA захотіла на проспекті Свободи (центральна вулиця Львова) 5 тисяч м. кв. комерційної площі. Інша причина − недостатня фінансова прозорість та нетривала присутність на ринку компанії IMPLENIA. Все-таки ALPINE BAU GmbH на цьому ринку знаходиться значно довше. Вартість проекту австрійської компанії − усього 85 млн. євро, що є порівняно небагато. Усього стадіон вміщатиме 33 тисячі глядачів. Власне це найбільше, що розчарувало львів’ян, оскільки стало зрозуміло, що у Львові відбудуться матчі максимум групового турніру Євро-2012.
Преса.
Про результати засідання конкурсної комісії написали усі ЗМІ, деякі навіть присвятили цій темі центральні матеріали. Усі матеріали мали інформативний характер, тобто: місткість стадіону, вартість проекту, строки здачі і т.д. Лише львівське спортивне інтернет-видання jeysport.com.ua надрукувало аналітичну статтю під назвою «Стадіон у Львові таки збудують австрійці». У цьому матеріалі основна теза стосується місткості стадіону, адже Львів не лише втратив шанси побачити бодай чвертьфінал Євро-2012, а й у подальшому квиткова проблема на матчі, скажімо, збірної України у Львові залишиться й надалі. Цього тижня (до визначення інвестора) на сторінках Львівського Інтернет порталу надруковано статтю під назвою «Громадськість констатує: Львів втрачає шанс приймати Євро-2012», побудовану на коментарях представників міської та обласної влад. Головною ідеєю якої було висловити свою думку про процеси підготовки до Євро-2012. Усі вони висловили свої тривоги пов’язані із затримкою деяких процесів з підготовкою до Євро-2012. Багато з тез коментаторів до цього матеріалу того ж дня втратили свій сенс, оскільки таки визначили проектанта та будівника стадіону.
Також цього тижня прес-служба народного депутата України Андрія Шкіля розповсюдила заяву про те, що Одеса може відібрати у Львова право на проведення матчів Євро-2012. Передрукували її мало, але дехто таки передрукував − переважно електронні ЗМІ.
У тижневику «Карпати» надруковано гнівний коментар генерального директора ФК «Карпати» Олександра Єфремова, у якому він заявив, що висловлювання агентів Ковєля − Кулішевича та Варги − це зухвалий виклик ФІФА. Цей коментар вийшов також на офіційному сайті клубу. У тижневику «Спортивка» вийшло невелике інтерв’ю Ковєля, у якому він заявив, що не знає, звідки взагалі взявся контракт з «Карпатами». Також у «Спортивці» написано про усі матчі міні-футбольних команд Львова у черговому турі чемпіонату України, невелике інтерв’ю з екс-гравцем «Карпат» Григорієм Батичем, котрий минулого тижня відзначив 50-річний ювілей.
Підготовка до чемпіонату.
Мені стало відомо з розмов з представниками ФК «Львів», що команда 13-го лютого вирушає у Крим на тренувальний збір. Після цього ФК «Львів» вирушить до Туреччини, де відбудеться заключний збір. До речі, до Дня Святого Валентина ФК «Львів» повинен влаштувати акцію: вболівальники на адресу клубу присилають валентинки, і п’ятеро переможців виграють вечерю з футболістами команди в одному з ресторанів Львова.
ФК «Карпати» вирушають до Іспанії, де відбудеться заключний тренувальний збір команди. Й надалі, окрім Алегбе, Ощіпка, Кожанова та Баба Адаму, ніяких потенційних новачків немає. У тижневику «Карпати» за сьогодні надруковано невелике інтерв’ю з головним тренером команди Валерієм Яремченком, у якому він зазначає, що потенційні новачки можуть приєднатися до команди в Іспанії.
Кулуари.
Заява Євгена Червоненка.
Як я писав минулого тижня, нещодавно директор Нацагентства з підготовки до Євро-2012 в Україні Євген Червоненко на прес-конференції у Києві зазначив, що найгірше до чемпіонату Європи наразі готові у Львові та Києві. Цю заяву у Львові сприйняли досить неоднозначно. У пресі якихось матеріалів по цьому не вийшло, проте серед представників ЗМІ та громадськості з’явилася версія такої заяви Євгена Альфредовича. По-перше, у нього є своєрідна образа на Львів. Нагадаємо, що певний час його асоціювали з цим містом, оскільки тут знаходився один з підрозділів його бізнесу − «Орлан Транс». У нього свого часу була дуже напружена та довготривала війна (у 2003-04 роках) з тодішнім головою ДПА у Львівській області Сергієм Медведчуком − братом тодішнього голови Адміністрації Президента Віктора Медведчука. Тоді були дуже серйозні наїзди на бізнес Червоненка, і йому довелося довго воювати. У цей період власне з ініціативи Червоненька на сесії Львівської облради (Медведчук був до того ж депутатом облради) поставало питання відставки Медведчука-молодшого з посади голови ДПА Львівщини. Кажуть навіть, що він тоді давав по 5 тис. доларів за голос за відставку Сергія Медведчука. Врешті було багато пікетів, і досить довга війна, котра завершилася аж після Помаранчевої революції. Проте з того часу Червоненко втратив бізнес у Львові. Як це сталося, тим паче після Помаранчевої революції, мені особисто невідомо. Але факт залишається фактом. Таким чином, подейкують, Червоненко образився на Львів, і все що з ним пов’язано. По-друге, як стало мені відомо, у Львові подейкують, наче у Червоненка серйозні бізнес-інтереси у Харкові, і він лобіює питання перенесення матчів зі Львова саме туди. Тому слід очікувати ще заяв стосовно поганої підготовки Львова до Євро-2012.
Що стосується заяви Андрія Шкіля, про яку я вже писав. Серед місцевих журналістів існує однозначна версія. Йому заплатили певні особи, які зацікавленні у проведенні чемпіонату Європи саме в Одесі, а не у Львові. Причому заплатили досить непогано, якщо він зробив таку заяву. Судіть самі: у нього немає власного бізнесу, і він уже втретє входить у парламент за рахунок СВОГО ІМІДЖУ. Для нього імідж це все, і головне джерело та електорат, який власне і є споживачем цього іміджу − це Львівщина, звідки він є сам. А тепер він робить таку непопулярну серед львів’ян заяву, у якій ледь не пропонує перенести Євро-2012 зі свого рідного міста в Одесу. Тому-то, без сумніву, за таку «патріотичну» заяву, яку йому тут іще згадають, заплатили «американськими президентами», подейкують, досить непогано. Як мені стало відомо, свого часу саме за посередництва Андрія Шкіля відбулася у Львові прес-конференція Олега Лужного та Шандора Варги, на якій вони відкрито лобіювали інтереси компанії IMPLENIA. Власне, Шкіля, незважаючи на вишиванку та патріотичні козацькі вуса, на таких справах «ловили» неодноразово. Проект Євро-2012, як видно став для нього ще одним джерелом заробітку. І ажіотажу навколо цієї заяви не розгорілося лише тому, що всі були зайняті іншою темою − визначення інвестора та проектанта стадіону у Львові.
Реклама.
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові та області минулого тижня помічено не було.


Миколаїв

Заходів щодо ЄВРО-2012 на Миколаївщині не проводилося.
Згадували про ЄВРО-2012 під час проведення II (обласного) туру XIII Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року 2008». У суперфіналі, покликаному визначити абсолютного переможця, взяло участь п’ятеро вчителів, визнаних кращими в своїх номінаціях. На очах всього залу вони виконували три завдання: у жорстких часових рамках (на все про все кожному було відведено 8 хвилин) продемонстрували фрагменти уроку з використанням інтерактивних технологій, змоделювали власну зустріч в рідній школі, як переможця конкурсу, створили асоціативний образ відомої людини, співпадаючий з предметом, що викладає сам вчитель. В образі гравця збірної України Андрія Шевченка перед членами жюрі і глядачами постав вчитель фізкультури Каменської ЗОШ Очаківського району Віктор Салій. На сцені він продемонстрував майстерність жонглюванню футбольним м’ячем, розповівши згодом, що його мета була перш за все показати не свої особисті таланти, а можливості кожного юного футболіста − навчитися працювати з м'ячем, відчувати його.
Жюрі винесло свій вердикт: почесний титул кращого вчителя Миколаївщини 2008 року присуджено Віктору Михайловичу Салію. Рішення професіоналів співпало з симпатіями глядачів.
Серед футбольних вболівальників, тренерів, журналістів точаться розмови стосовно дебюту у збірній команди України вихованця миколаївського футболу Олега Допілки. 21-річний захисник «Динамо» став першим новачком, запрошеним новим тренером національної збірної Олексієм Михайличенко. Якщо Олег Допілка і надалі збереже місце в головній команді країни, то можна впевнено стверджувати, що стратегічна мета Виконкому Федерації футболу Миколаївської області: на Євро-2012 року в національній збірній України повинен грати як мінімум один миколаївець − буде виконана.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
В обласних ЗМІ тема ЄВРО-2012 не висвітлювалася.
На тижні, що минув, у полі зору місцевих журналістів була перемога київського «Динамо» на футбольному турнірі в Ізраїлі − «Первый миллион Юрия Семина» («Николаевский новости», 05.02.08), «Первая победа Юрия Семина» («Флагман − Н», 06.02.08).
Чим ближче до початку другого кола першості України серед команд першої ліги, тим більше з’являється на шпальтах газет матеріалів про підготовку МФК «Миколаїв» до цього турніру.
Поруч з повідомленнями, де йдеться про черговий контрольний матч миколаївців («Флагман − Н», 06.02.08, «Николаевский новости», 05.02.08), «Южная правда», 06.02.08), повідомляється, що другий тренувальний збір команда проводить у Криму («Николаевский новости» (05.02.08), «Николаевский бизнес», 06.02.08).
Про хід підготовки МФК «Миколаїв» в інтерв’ю розповів президент клубу Сергій Дергунов, який зазначив, що «впервые за последние годы в зимнем антракте у нас нет текучести кадров. Нам удалось сохранить всех нужных команде футболистов» («Николаевские новости», 05.02.08).
З повідомлень газет читачі дізналися, що минулого тижня на чемпіонаті області по фут-залу була перерва, грали лише на першість міста Миколаєва.
Відбулися також чергові матчі Зимового чемпіонату області з футболу. Журналісти знову торкнулися проблеми − стан футбольних полів, на яких грають футболісти. «Матчи субботы пришлись на день Сурка, который отмечается за океаном. Нашим футболистам пришлось играть на раскисшем поле стадиона «Трудовые резервы», по колено в грязи. Ну чем не сурки? Похожая картина существовала и прежде, когда играли на гаревом поле. Как утверждают тренеры и руководители команд, − в таких условиях играть никак нельзя! Во второй группе на поле в субботу вышли команды «Новопетровка» и «Океан». Но уже через 2-3 минуты арбитр Александр Кузьмин и команды приняли решение прекратить встречу» («Николаевские новости», 05.02.08).
За матеріалами прес-служби обласної ФФУ, які опубліковані в місцевих газетах, хоча «значительное потепление и прошедшие накануне уик-энда осадки значительно осложнили жизнь «зимним футболистам». В субботу игры прошли на тяжелом, раскисшем от влаги поле. Поэтому-то на первый план вышла физическая выносливость и морально-волевые качества» («Николаевский бизнес», 06.02.08, «Рідне Прибужжя», 07.02.08).
«Забранский метит только в цель» − це заголовок наступного матеріалу, де видання «Николаевский бизнес» (06.02.08) повертається до призначення Руслана Забранського директором спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Миколаїв».
Нещодавно під його керівництвом футбольний клуб «Воронівка» взяв участь у престижному футзальному турнір пам'яті голови ЦР ФСТ «Спартак», заслуженого тренера України Володимира Боженкова. Матчі відбулися у Києві на олімпійській базі «Святошино». Миколаївська команда виступила успішно, посівши друге місце. «Спортивный директор «Вороновки» Анатолий Леоненко отметил, что участие в престижном турнире − это еще один путь к совершенству, в поединках с серьезными соперниками коллектив проявил дух и огромную жажду победы. Вороновцы получили приглашение принять участие в турнире памяти знаменитого советского футболиста Виктора Колотова. Трудно не согласиться с тем что николаевский фут-зал достоин быть представлен в Украине. Одно дело вариться в собственном соку, другое соперничать с серьезными коллективами» («Южная правда», 09.02.08).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували.
У програмі обласного телебачення «Все о спорте» (МОДТРК. 06.02.08) було інтерв’ю президента МФК «Миколаїв» Сергія Дергунова, який розповів про підготовку МФК «Миколаїв» до другого кола Чемпіонату України серед команд першої ліги.
Президент клубу зазначив, що за його пропозицією тренери команди зробили ставку на омолоджування колективу. Він впевнений, що набирати гравців з інших міст, вік яких 28-30 років, немає сенсу. Вони вже досягли певного рівня, і прогресу чекати від них не доводиться. Тому потрібно готувати своїх футболістів, що вигідно в усіх відношеннях. Нині у команди чотири молодих вихованця миколаївського футболу, і двері для місцевих хлопців завжди відкриті. Що стосується потенційних новачків, то зараз на перегляді знаходиться вісім гравців. Тренери в процесі зборів визначать, хто з них поповнить ряди МФК «Миколаїв».


Полтава

Футболісти полтавської «Ворскли» в п’ятницю 8-го лютого відправилися на третій турецький збір. Останній товариський матч наші хлопці зіграли унічию 1:1 з середнячком вищого дивізіону Польщі «Відзевом». Автор голу у складі «ворсклян» Філіпп Деспотовскі − македонський легіонер з грецької команди «Етнікос», який перебуває на перегляді.
З’явилася інформація про те, як проводять підготовку до весняної частини чемпіонату команди Полтавщини, що виступають в другій лізі. Футбольний клуб «Полтава» вдало виступає на традиційному турнірі «Кримський пролісок», що триває в Алушті. Підопічні Олександра Омельчука провели вже три з шести поєдинків і поки, що не втратили жодного очка. В першому матчі полтавці розгромили дубль луганської «Зорі» − 4:0, в наступний день з мінімальним рахунком 1:0 здолали «Фенікс-Іллічівець». Цей колектив першої ліги тренують відомі в минулому футболісти Олексій Антюхін та Сергій Леженцев. Після триденної перерви (7-го лютого) ФК «Полтава» помірявся силами із дублем сімферопольської «Таврії». В напруженому поєдинку наші земляки взяли гору з рахунком 2:1. Отже пройдено екватор турніру, і попереду найцікавіша боротьба. Тренерський штаб ФК «Полтава» задоволений фізичною формою гравців, ніхто серйозно не травмований. Хлопці тренуються двічі на день і планують пробути в Алушті до 15-го лютого.
Кременчуцький «Кремінь» розпочав тренувальний збір всередині січня, за традицією вдома на берегах Дніпра − повідомляє «Полтавщина спорт» (5-11.02.2008). Та ніяк не вдається команді провести до цього часу жодного товариського матчу. Сподіваємось запланований на 9 лютого поєдинок з «Гірник-Спортом» з Комсомольська відбудеться. Далі цитата: «Вдома кременчужанам приймати суперника ніде. Немає ні бази ні тренувального поля. А стадіон, на якому команда проводить свої домашні матчі, як і газон, назвати футбольним полем не можна. Чи будуть і надалі чиновники з ПФЛ та ФФУ «терпіти» цю арену − питання риторичне.» Між іншим матчі «Кременя» за відвідуваністю посідають друге місце в другій лізі, після хмельницького «Поділля». Головний тренер Сергій Свистун в 2007-му на запитання: «Що на даний момент є головним для команди?» відповів: «Зберегти склад». Поки, що все йде за планом.
В цьому ж номері «Полтавщини Спорт» Борис Савицький повідав про збори комсомольського «Гірник Спорт», що команда на час виходу номеру, провела один матч в Харкові проти «Арсеналу» 1:1. Як вище згадувалося наступну гру зіграють з «Кременем». Журналіст «Полтавщини Спорт» Анатолій Карпов побував на тренувальному зборі ФК «Велика Багачка», поспілкувався з тренером команди Володимиром Гришком та президентом клубу Володимиром Журавлем, про що й повідав у матеріалі «Сезон розпочинається взимку». Як і передбачалося всю другу сторінку номеру займає онлайн-конференція головного тренера «Ворскли» Миколи Павлова. Відповіді на найбільш цікаві запитання любителів футболу.
На міжнародному турнірі в німецькому Фільдерштадті серед дитячих футбольних шкіл, вихованці ДЮФШ «Ворскла» не змогли вийти зі своєї групи. Суперниками наших хлопців у групі «Б» були сильні команди «Карлсруе», «Фляйбургер» «Оффенбах» та «Ейндховен». Підопічні Вадима Касимова провели результативні матчі, але не вистачило очок для продовження боротьби. Дублюючий склад «Ворскли» продовжує тренувальний збір в Севастополі, і повторний матч з місцевим «КАМО» знову зіграли унічию 1:1.
У відкритій першості ПЗМС з фут-залу я б виділив дві речі: це багато результативних матчів, наприклад 11:4, 1:20, 2:20,4:20, 5:16, що свідчить про велику прірву між суперниками. Друге: в центрі уваги знову «Пластиком». Спочатку команда, яка прагне всіма силами зачепитися за кращу шістку, поступилася «Зеніт-2» − 3:6. В наступному турі ледве звели унічию гру з «Барсою», де грають юнаки. І це не зважаючи на те, що за «Пластиком» навіть виступали «варяги» з Кременчука. Більш спокійна ситуація в турнірі на призи «Полтавського вісника». Там пройшов черговий тур і лідери не змінилися: «Розсошенці» та «Зоря-Ворскла» мають по 33 очки.
На завершення хочу замітити, що обласна преса футболу майже не приділила уваги (та й взагалі спорту). Лише у «Вечірній Полтаві» (7.02.2008) дві коротенькі інформації про Євро-2012: «Шотландія вже готується провести Євро-2012 замість України» та «В Україні з’явиться телеканал, який транслюватиме передачі про підготовку до Євро-2012».


Суми

З нагоди проведення у Сумах «Кубка чотирьох» з баскетболу турнір відвідав Міністр у справах молоді та спорту Юрій Павленко.
У суботу він провів прес-конференцію, в ході якої повідомив, що Суми мають шанс практично долучитися до участі у проведенні Євро-2012 з футболу. За пропозицією обласної влади, зазначив міністр, стадіон «Ювілейний» може стати місцем тренувань однієї з команд − учасниць чемпіонату. Юрій Павленко побував на цьому об’єкті і вважає, що спільними зусиллями ця пропозиція зможе стати реальністю. Особливо, якщо у Харкові пройде один з матчів Євро-2012.
У п’ятницю, 9 лютого в обласному прес-клубі відбулася презентація створеного цією громадською організацією сайту «Сумщина-Світ», метою появи якого є становлення контактів із сум’янами всього світу. На запитання, в якій сфері, крім галузі культури, могла б знадобитися підтримка сумчан, котрі наразі проживають за кордоном, заступник голови облдержадміністрації Зіновій Гузар відповів, що обласна влада дуже розраховує на допомогу земляків під час підготовки до проведення в Україні Євро-2012. Зокрема, вона могла б вилитися в облаштування інфраструктури траси Київ-Москва на території Сумської області. Таке б вкладання коштів, за словами Зіновія Гузара, принесло б користь й інвесторам, і їх малій батьківщині.
Запланована на минулий тиждень повторна нарада з питань розробки регіональної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 при заступнику голови облдержадміністрації Зіновію Гусару не відбулася. Причина − відсутність галузевих програм, які мають лягти в основу документу. Нова дата проведення наради поки що невідома.
У Сумах з ініціативи громадської ради з фізичної культури і спорту другий рік поспіль проводилося визначення переможців рейтингу «Спортивна особистість Сумщини − 2007». Серед лауреатів рейтингу футболісти Віктор Шевчук та Роман Васильєв, які у складі збірної України вибороли друге місце на чемпіонаті світу серед спортсменів з вадами зору.
В Сумах триває зимовий чемпіонат області з футболу на призи газети «Сумщина», який проходить під егідою Федерації футболу Сумщини. Наразі в першості зіграно три тури, за результатами яких сімку команд − учасників змагань, очолює сумський «Фрунзенець».
Газета «В двух словах» за 6 лютого під рубрикою «Євро-2012» вмістила матеріал «Сытый глупому не товарищ?», у якому йдеться про те, що офіційні представники Футбольної асоціації Англії заявили про небажання «рятувати» Євро-2012 у випадку, якщо УЕФА позбавить цього права Україну та Польщу.
«Ми не станемо робити яких-небудь кроків у цьому напрямку, а сконцентруємо свої зусилля на те, щоб отримати це право на 2018 рік, хоча впевнені в тому, що наші футбольні стадіони найкращі в Європі, якщо не в світі», − цитує видання голову оргкомітету з підготовки Олімпіади-2012 року Ричарда Кеборна.
Разом з тим газета відзначає, що «серед українських політиків і владних мужів не відчувається крайньої стурбованості тим, що Мішель Платіні разом з членами виконкому УЕФА можуть не просто попереджувати і полякувати, але й приймати непопулярні конкретні рішення». «Ющенко, Тимошенко, Червоненко, Суркіс − хто ж з вас, «любі друзі», першим відчує, що «справа пахне керосином?» − ставить запитання «В двух словах».
Також це видання, як і газети «Ваш шанс» та «Данкор» за 6 лютого, повідомило про нагородження лауреатів рейтингу «Спортивна особистість Сумщини-2007».
Газета «Панорама» (6.02) вмістила інформацію про підготовку охтирського «Нафтовика-Укранафти» до весняної частини першості України, в ході якої команда зіграла ще один контрольний матч − з овідіопільським «Дністром» (1:0).
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня


Рівне

Тема проведення в Україні Євро-2012 стала прикриттям для вирішення своїх інтересів окремими, далеко не пересічними, громадянами. У в одному з попередніх звітів уже згадував, як обласна рада, начебто в рамках підготовки до Євро-2012, пропонує міській раді на базі центрального стадіону «Авангард» створити спільне комунальне підприємство. Йшлося, здавалося б, про благородну справу − допомогти шляхом створення хорошої спортивної бази, дитячим школам, які тренуються на стадіоні. Однак виникає запитання: чому обласна влада не допоможе обласним спортивним дитячим школам, наприклад «Олімпійські резерви» та ін., котрим міська влада передала приміщення стадіону в безоплатну оренду. Чому для того, щоб сприяти розвитку дитячого спорту в області, створювати спільне комунальне підприємство? А чи станеться так, що за кілька років обласна влада правдами-неправдами прибере до своїх рук спортивну арену, котра міститься в самому центрі міста, і не продасть його разом із землею під якийсь торговий центр? Аналогічна ситуація створюється довкола одного з найкращих в східній Європі Рівненського мототреку. Через високу орендну плату, котру виставляє керівництво Рівненської обласної організації ТСОУ, до Червоногруда Львівської області перебралася рівненська команда «Ураган». Виходить, що мототрек, по суті, нікому більше непотрібний. А тепер про підводні камені. За неофіційною інформацією, один з народних депутатів від БЮТ має намір викупити мототрек, начебто з умовою зберегти його профілізацію на 5 років. Далі, звісно, зважаючи на те, що справа з утриманням мототреку − збиткова, він, закономірно, на місці стадіону зводить те, що йому заманеться. Знову ж таки під прикриттям Євро-2012 робляться неабиякі потуги прихопити на окраїні Рівного 29 гектарів землі. Коли районна влада відмовила у виділені цієї ділянки, зацікавлені особи пішли іншим шляхом − почали торгуватися. При цьому мова про спорудження об’єктів під Євро-2012 вже відпала. Потенційний інвестор запропонував за виділену землю за власні кошти добудувати сільську школу, прокласти дорого і т.д. Слід зауважити, що в усіх земельних питаннях настирливу ініціативу проявляють представники БЮТ − тобто тієї політичної сили, котра скрізь волає про справедливість і порядок.
Натомість питанням розвиту футболу в рівному ніхто, окрім міської влади не переймається − зиску, вочевидь, ніякого немає.
Зрештою, футбольне життя області тече своїм звичним руслом. В понеділок розпочинає підготовку до весняного сезону ФК «Верес», хоча існують проблеми з погашенням заборгованості перед гравцями ще за жовтень-листопад минулого року. В Рівному відбувається зимова першість міста. Місцеві засоби масової інформації не порушували впродовж минулого тижня теми Євро-2012.
Реклами і символіки Євро-2012 в Рівному не спостерігається.


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.
Заходи.
У Тернопільській області створено робочу групу з розробки обласної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Відповідне рішення 5 лютого прийняв голова ОДА. До кінця лютого проект програми уже повинен бути розроблений. Робочу групу очолив голова ОДА Юрій Чижмарь.
До складу робочої групи увійшли: заступники голови ТОДА Анатолій Вихрущ та Богдан Якубовський, представники структурних підрозділів ОДА, Тернопільський міський голова Роман Заставний, керівники Тернопільської, Зборівської, Збаразької, Козівської, Гусятинської, Бережанської, Заліщицької, Підгаєцької, Підволочиської державних адміністрацій, начальник служби автомобільних доріг в області Юрій Проник, голова обласної Федерації Всеукраїнської спортивної громадської організації «Федерація футболу України» Володимир Мариновський (за згодою) та голова обласного відділення Національного олімпійського комітету України Сергій Юрій (за згодою).
Також Юрій Чижмарь поінформував, що на рівні обласної влади розглянулося питання можливої реконструкції міського стадіону Тернополя, який можна було б використати як запасну арену для тренувальних матчів. Про це голова ОДА вів розмову і з міністром у справах сім’ї, молоді та спорту Юрієм Павленком та його першим заступником. Наразі цю пропозицію вивчають міністерські фахівці.
У райцентрі Кременці відбувся зональний обласний турнір з міні-футболу, у якому взяли участь 6 команд. Переможцями змагань стали футболісти із Збаража − команда «Галичина».
У Тернопільському районі підбили підсумки огляду-конкурсу на кращу організацію роботи з розвитку футболу серед виконавчих комітетів та селищ району у 2007 році. Перемога дісталася виконавчому комітету Великогаївської сільської ради, на другому місці виконком Великоберезовицької селищної ради, на третьому − Великобірківської селищної ради.
Переможців та призерів нагородили кубками та грамотами відділу у справах сім’ї, молоді і спорту Тернопільської РДА.
Переможцем в огляді-конкурсі на кращу спортивну споруду 2007 року серед фізкультурно-спортивних клубів сіл та селищ Тернопільського району став ФСК села Ступки, де торік споруджено футбольне поле. Друге і третє місця розділили футбольно-спортивні клуби сіл Підгородє і Товстолуг − за огородження спортивних полів.
Кращим спортивним селом 2007 року Тернопільська обласна рада ФСТ «Колос» визнала Великі Гаї (Тернопільський район).
Фізкультурно-спортивні клуби нагородили грамотами відділу у справах сім’ї, молоді і спорту Тернопільської РДА та кубками Тернопільської районної та обласної рад «Колос».
Кулуарні новини
Цікаві кулуарні думки «ходять» щодо створеної на Тернопільщині робочої групи з розробки обласної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Це стосується, зокрема, заступників голови ТОДА Анатолія Вихруща та Богдана Якубовського. Цих два чиновники вміють лише декларувати власну діяльність, хоча, у результаті, позитиву мало. Тому й деякі представники влади та місцевого спорту кажуть: «Якщо треба завалити якусь справу, то її потрібно доручити Анатолію Вихрущу».
Щодо Богдана Якубовського, то його і його «діяльність» узагалі сприймають скептично. Він вчився у вузі разом з Віктором Ющенком, тому й «засвітився» у владних структурах. Як зазначають в обласному управлінні туризму, з Богданом Якубовським важко працювати, бо він є посередністю і в будь-яких випадках апелює своїм знайомством з Президентом.
Також, кажуть в обласному управлінні туризму, деяким представникам місцевого бізнесу важко порозумітися з заступником голови ОДА Анатолієм Вихрущем через партійну приналежність (Анатолій Вихрущ − нашоукраїнець»). Тим часом, обласна влада вважає за доцільне вкладати кошти у розвиток туристичної інфраструктури, оскільки гості футбольного форуму мандруватимуть Україною і в тому числі − Тернопільщиною. За кордоном проживають багато вихідців з Тернопільської області, котрі цікавляться своєю маленькою Батьківщиною, мають певні посади і статус у державах, в яких зараз живуть і, ймовірно, декотрі приїдуть на Євро-2012, відповідно − на Тернопільщину.

Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ
Євро-2012
«Тернопіль вечірній»: «Лондон не висуватиме своєї кандидатури, якщо право проведення Євро-2012 відберуть у Києва та Варшави» (за інф. ЗМІ) − заява офіційних представників Футбольної Асоціації Англії.
«Свобода»: «Євро-2012: Англія не підставлятиме Україну» (за інф. ЗМІ) − згадка про президента ФФУ Григорія Суркіса, котрий наголошує на тому, що потрібно активізувати роботу з підготовки до Євро-2012.
«Нова Тернопільська газета»: «До Євро-2012 почали готуватися і у нас» − інформація прес-служби Тернопільської ОДА про створення в області робочої групи з розробки обласної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
«Нова Тернопільська газета»: «Євро-2012. Стадіони: два тузи в рукаві» − розповідь про стадіони, які мають приймати Євро-2012. Автор позитивно пише про будівництво стадіонів у Донецьку і Дніпропетровську та вкрай негативно − про Київ та Львів.
«Вільне життя»: «Є шанс, що в Києві і Львові «євросправи» зрушаться з місця» (вл інф.) − про меморандум між владою та власником незавершеного будівництва біля НСК «Олімпійський» щодо демонтажу згаданого об’єкта. А в Львові нарешті визначилися з компанією, яка збудує новий стадіон до євро-2012.
 
ФК «Нива»
«Номер один»: «Нива» готується у Тернополі» − про другий навчально-тренувальний збір команди.
«Четверта влада»: «Тренування «Ниви» продовжуєься у Тернополі» (вл. інф.).
«Тернопіль вечірні»: «Нива» готується в Тернополі» .
«Свобода»: «Тренувальний збір «Ниви» у Тернополі».
«Нова Тернопільська газета»: «Нива розпочала другий збір».

ФК «Динамо»
«Тернопіль вечірній»: «Перша перемога Сьоміна» − про виграш київським «Динамо» Кубка Першого каналу в Ізраїлі.
«Місто»: «Першу битву року виграло «Динамо» (за інф. ЗМІ) − про виграш Кубка Першого каналу в Ізраїлі.
«Свобода»: «Мільйон від Шовковського...» − 33-річний голкіпер київського «Динамо» Олександр Шовковський став героєм фінального двобою за Кубок першості каналу в Ізраїлі.
«Нова Тернопільська газета»: «Зимовий бальзам для уболівальників» (за інф. ЗМІ) − про перемогу ФК «Динамо» у грі на Кубок Першого каналу.
«20 хвилин»: «Суркісу не потрібний мільйон!» − президент «Динамо» настільки беззастережно довіряє Юрію Сьоміну, що готовий віддати йому управління командою на довгі роки.
«Вільне життя»: «Якби рейтинги грали» (вл інф.) − про рейтинг кращих клубів світу станом на 1 лютого, опублікований Міжнародною федерацією футбольної історії та статистики. Міжнародний рейтинг київського «Динамо» похитнувся − нині клуб на 68-й сходинці.

Збірна України
«Свобода»: «Хто у складі української збірної...» (за інф. ЗМІ) − подано поіменний список гравців української збірної.
«20 хвилин»: «Острів з пафосом» − про гру збірної України в товариському матчі з Кіпром, яка завершилася рахунком 1:1.
«Свобода»: «Мирний» дебют Олексія Михайличенка − про дебют збірної України у товариському матчі з командою Кіпру.

Український футбол
«20 хвилин»: «Перспектива молоді» (за інф. ЗМІ) − розповідь про перспективи молодіжної збірної України, яку наразі тренує Володимир Мунтян.
Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі електронні ЗМІ поінформували про створення на Тернопільщині робочої групи з розробки обласної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. А також − про другий навчально-тренувальний збір ФК «Нива».
Коментували гру збірної України з командою Кіпру. Загалом коментарі позитивні.
Інформували про засідання Кабміну, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи-2012 з футболу, Київської міської державної адміністрації, Федерації футболу України та ТОВ «Юджин», яке є інвестором і здійснює будівництво біля стадіону. Позитивну оцінку місцевих спортивних коментарів отримала домовленість згаданих інституцій що, до 1 червня цього року біля НСК «Олімпійський» буде демонтовано об’єкт незавершеного будівництва.


Харків


На прошедшей неделе 6 февраля прошло рабочее заседание по реализации областной программы подготовки к Евро-2012 (которая еще не принята − принятие запланировано на заседание сессии облсовета 28 февраля), которое провел первый зам. Владимир Бабаев. Результатом этого заседания стало большое количество заявлений, сделанное руководителями различных структур и ведомств:
Зам. губернатора Людмина Белова сообщила о намерении облуправления образования договориться с харьковскими вузами о создании курсов специалистов к Евро-2012: переводчиков, волонтеров, работников сферы услуг. При этом Белова отметила, что нет необходимости создавать новые факультеты − это будут спецкурсы или дополнительная подготовка (переводчики должны разобраться в специфике футбола, соответствующей терминологии, знать историю футбола и т.д.). Через две недели запланировано совещание с ректорами вузов по этому поводу.
Координатор проекта, инициированного Евросоюзом, по организации тренингов, семинаров и консультаций для украинских врачей (проект реализует консорциум «EPOS-NI-CO-ECORYS») Владимир Рудый сообщил, что на это в течение двух лет в Украине будет израсходовано 4 млн. евро. Непосредственно в Харьковской области планируется создать рабочую группу из 70 чел, которая будет сопровождать проект.
Зам. мэра − директор департамента здравоохранения и социальных вопросов Игорь Шурма заявил о том, что городские власти не согласны с подходами, которые предлагает Кабмин в строительстве университетских клиник. По его словам, легче поменять постановление Кабмина, чем «выворачивать областной и городской властям руки и ноги для осуществления того, что в дальнейшем не принесет им пользы». Он отметил, что в Харькове и сейчас есть аналогичные больницы (на базе которых можно создать соответствующую клинику), а рассматривать возможность строительства новой клиники не стоит еще и потому, что 70-80 млн. грн. на это не хватит. Может сложиться так, что клинику придется достраивать за средства областного и городского бюджетов. Кроме того, если она будет в подчинении Министерства здравоохранения, то Харькову и области после проведения Евро-2012 «ничего не достанется». В связи с этим, по словам И.Шурмы, позиция области и города по вопросу строительства университетской клиники должна быть единой и заключаться в том, чтобы после окончания чемпионата по футболу это медицинское учреждение служило харьковской территориальной громаде. Это означает, что клиника должна быть в подчинении области либо города. Вице-мэр подчеркнул, что необходимо подготовить предложения президенту, которые будут заключаться в том, чтобы категорически отказаться от центрального финансирования, «и это поддержат все регионы». Кроме того, настаивать на том, что новое строительство сейчас невозможно. Кроме того, необходимо дать развитие центру медицины катастроф, закупить большее количество машин скорой помощи и т.д. (Шурма, как человек мэра, продолжает его политику отказа от центрального финансирования, как уже было в случае с аэропортом).
Председатель правления АО «Харьковоблэнерго» Сергей Кирик сообщил о намерении этой организации построить ряд объектов в рамках подготовки к Евро-2012 − ЭПС (110кВ) мощностью 80 мВт и ЛЭП: ЭПС «Юг-1» (с учетом планируемой реконструкции аэропорта; подстанцию «Металлист» ( с учетом планов строительства «Металлист-сити» и реконструкции стадиона); ЭПС «Павловская», «Дергачи» и «Центральная» (для поиска земельного участка для подстанции «Центральная» при горсовете создана специальная рабочая группа); дублирующие ЛЭП спортивных баз пос. Высокий. Объем работ в ценах 2007 г. − 500 млн. грн. (предполагаемое увеличение затрат на проекты в связи с ростом цен − минимум в два раза). С.Кирик отметил, что проекты необходимо сделать как можно раньше, потому что гостиницы строятся быстрее, чем энергообъекты. (прим.: в 2008 году «Харьковоблэнерго» планирует инвестировать в новые объекты 134 млн. грн.).
7 февраля Комиссия по вопросам совместной собственности территориальных общин области Харьковского облсовета огласила вывод о независимой оценке имущественного комплекса футбольной базы «Металлист» − 3,3 млн. грн. с НДС − с целью приватизации путем проведения конкурса (для реконструкции под Евро-2012).
Мэр Михаил Добкин по итогам визита харьковской делегации в Зальцбург сообщил, что в ближайшее время по приглашению австрийской стороны группа специалистов горисполкома, занимающаяся организацией Евро-2012, отправится в Зальцбург для изучения опыта подготовки этого города к Евро-2008.
Возможно, одной из причин такой активности стала критика Президента, который заявил о срыве графиков подготовки к Евро-2012 (это заявление прозвучало полным диссонансом в контексте других заявлений, сделанных в отношении Харькова: высокой оценки, данной, например, Юрием Павленко). Хотя заявление Президента не относилось непосредственно к Харькову, а прозвучало в адрес всех структур, ответственных за проведение ЧЕ (Кабмина, ФФУ, облгосадминистраций, Координационного совета), СМИ, подконтрольные мэру, постарались донести до общественности информацию о «разносе», который Ющенко устроил губернатору Авакову и его заму Стороженко.
Критика: приходится отметить, что активность, в основном, проявляется в декларации намерений и планов. Здесь трудно не согласиться с депутатом облсовета (ПР) Натальей Левченко, что пока не принята даже областная программа подготовки к ЧЕ, а с 5 февраля должно было начать работу специальное управление в обладминистрации, но на сегодняшний день определено только, что там будут работать 11 человек.
Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе не появилось.
07.02.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») и одноименный сайт (со ссылкой на «УНИАН») дали заявление Юрия Луценко о том, что во время Евро-2012 порядок на стадионах будут обеспечивать частные охранные фирмы: его ведомство готово провести лицензирование фирм, а милиция будет следить за правопорядком за пределами стадионов.
В «Объектив-новостях» (ТРК «Симон») 06.02.08 прошла информация о том, что если Украина и Польша не успеют подготовиться, то ЧЕ пройдет в Шотландии; 08.02.08 со ссылкой на proUA дан результат соцопроса, согласно которому 29% украинцев уверены в проведении ЧЕ в Украине; 34% − что Украина скорее всего сможет; 5% − Украина однозначно не сможет; не смогли ответить − 23%. Дана, также, разбивка по регионам − оптимистичнее всего настроены на Западе страны. Более того, 76% уверены, что будет иметь место коррупция, 56% − что коррупционные злоупотребления будут значительными.
07.02.08 в «Харьковских новостях» (7-й канал, программа, курируемая мэром) прозвучало заявление зам. мэра, начальника департамента здравоохранения Игоря Шурмы о том, что городские власти не согласны с концепцией строительства университетских клиник, предложенной Кабмином; 08.02.08 прошел репортаж о том, что Ющенко раскритиковал работу Авакова и Стороженко по подготовке к ЧЕ, а газета и Интернет-издание «Городской дозор» добавили, что «если харьковским чиновникам не удастся исправить положение в течение ближайших месяцев, то вскоре им придется кормить пчел на пасеке Президента».


Хмельницький

На звітному тижні у Хмельницькому та області розгорілися футбольні баталії з міні-футболу.
Як повідомили в обласній федерації футболу, показовим є першість із фут-залу, яка пройшла етап зональних змагань, які відбулися у Теофіполі, Волочиську, Дунаївцях, Держані, Красилові. У них взяли участь 21 команда. Переможці − теофіпольська «Іскра», футбольний клуб «Славута», збірні Кам’янця-Подільського, Волочиська, Красилова та Держані − візьмуть участь у фіналі 23 − 24 лютого.
У фінал вийшли, господарі змагань. Заодно голова обласної федерації футболу Вадим Федоренко відзначає, що у містах проведення керівники місцевих органів влади поставилися відповідально до проведення змагань. Отже, десь поряд із цією відповідальністю − кращий підхід до технічної підготовки й матеріального забезпечення команд, що сприяє більшому залученню до гри у футбол молоді, а це позначається і на техніці гри.
Ще однією умовою для підвищення рівня першості з фут-залу є реалізація комплексної програми розвитку футболу в області на 2008 − 2012 роки, котра містить прив’язку до «Євро-2012». У федерації переконані, що ця обставина дозволить програму виконати краще, ніж виконана попередня програма, підсумки котрої підбито напередодні Нового року. Хоча у поза футбольних колах міста частіше чути думки на зразок: «Чому Україна має викладатися бюджетними та іншими ресурсами аж на рівні національних пріоритетів, щоб догодити такій комерційній структурі як ФІФА, котра на чемпіонатах заробляє гроші?»
Втім федерація сподівається на кращий рівень і кубка та чемпіонату області з футболу влітку. Вони розпочнуться 5 квітня та 10 травня. Регламент їх проведення уже розіслано, аби на місцях подбали про стадіони.
Крім згаданої міні-футбольної першості відбулися змагання у залах серед команд технікумів та коледжів (перемогли студенти політехнічного та фінансово-економічного коледжів), а також відбулися зональні змагання у шести зонах серед дитячих колективів. Останні − наймасовіші, оскільки у них взяло участь 36 команд. Шестеро з них змагатимуться за перемогу в фіналі найближчими вихідними.


Херсон

У матчах за програмою зимової першості Херсона з футболу несподіванок не відбулося − лідери перемогли. На зустрічі за участю команди СДЮШОР «Кристал» був помічений президент обласної дитячо-юнацької футбольної ліги Шкарупа Сергій Олексійович. Він повідомив, що 30 січня на розгляді виконкому УЄФА стояло питання про визначення рейтингу країн Європи з розвитку масовості дитячо-юнацького футболу. Дуже приємно, що Україна досягла рівня п’ятизіркового статусу держави з цього питання. Таким чином ми стали на один щабель із такими країнами як Англія, Франція, Італія, Швеція, Німеччина, а Швейцарія, Данія, Австрія поступаються нам, маючи три зірки. Якщо ж порівняти рейтингові показники держав східної Європи, то Росія, приміром, отримала тільки перший, однозірковий рівень. За словами Сергія Шкарупи, цьому сприяла відмінна робота ФФУ на чолі з її головою Григорієм Суркісом, діяльність обласних федерацій, що була спрямована останні 5-6 років саме на залучення дітей та юнаків до футболу. У нас, до речі, з’явилися майданчики зі штучним покриттям, структури, що займаються виключно дитячо-юнацьким футболом, зокрема, 1 лютого було відзначено триріччя з часу створення дитячо-юнацької футбольної ліги. Вона готує кадровий резерв до команди майстрів Херсона, яка, можливо, у нас невдовзі буде створена. Сергій Олексійович також висловив переконання в тому, що вже прийшов час поставити питання перед облдержадміністрацією, обласною радою про створення в Херсоні і спеціалізованих закладів з розвитку футболу. Тоді ми будемо мати повну інфраструктуру для того, щоб наші власні вихованці були більш підготовленими та прославляли Херсонщину на теренах Всеукраїнського футболу та на міжнародній арені.
На цьому тижні ФК «Кристал» почне роботу з освоєння виділених з міськбюджету коштів на підготовку до нового сезону (2,9 млн. на ремонт стадіону і 1,7 млн. грн., щоб заявитися в 2-у лігу чемпіонату України − цей рік уперше ми пропустили).
Готується до прийняття програма облдержадміністрації до Євро-2012. Поки в проекті 13 пунктів − від ремонту стадіонів, збільшення кількості юних футболістів − до установки телеекранів для трансляції. Приймати програму будуть наприкінці лютого − на початку березня. Зараз йдуть суперечки про те, хто і що буде виконувати, звідкіля гроші і хто контролює − мінфін або мінспорт.
Серед загально футбольних тем, що викликали певний відгук:
− Україна − Кіпр 1:1 (з одного боку, і Блохін так починав, з іншого боку − могли б і виграти, а так − відігравалися);
− образливо було за нічию молодіжної збірної із шотландцями (2:2, хоча вели 2:0). І це після програшу шведам.
заява В.Червоненко, що «відкатів з Євро-2012 не буде» (песимістичні посмішки).
пораділи за присвоєння Україні від УЄФА 5 зірочок як країні з високими темпами розвитку футболу.
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо матчів зимової першості Херсона з футболу помічено не було.
ЗМІ.
На сторінках провідних херсонських газет за звітний період практично зовсім не було приділено уваги футболу. Читачам пропонувалися статті про так званий «Бал чемпіонів», де були відзначені кращі спортсмени, тренери, спортивні заклади області тощо. До речі, на цьому святковому заході, що тривав майже 4 години, жодного слова про херсонський футбол сказано не було (мабуть заслужено). Лише в газеті «Херсон-Маркет-плюс» була надрукована футбольна стаття, в якій йшлося про звіт роботи ХОДЮФЛ за 2007 рік від його виконавчого директора В’ячеслава Роля. На обласному телебаченні вийшла в ефір футбольна програма, де пройшов детальний огляд матчів зимової першості Херсона з футболу. Традиційно в ефірі обласного радіо «Таврія» звучала футбольна аналітична програма «Єврофутбол».У ній йшлося зокрема й про дебют Олексія Михайличенка на посаді головного тренера національної збірної України з футболу, яка в товариському матчі не змогла обіграти 65 команду рейтингу ФІФА збірну Кіпру. Попри нічийний рахунок ведучий програми не вважав виступ національної збірної в цій зустрічі провальним, оскільки кіпріоти вважаються доволі непоступливою командою (досить пригадати їх нічию з Німеччиною).


Чернівці

Впродовж тижня ніякі заходи в контексті «Євро-2012» в області не проводились.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
Огляд ЗМІ.
Телеканал ТВА (04.02) у сюжеті Сергія Батюка розповів про товариську гру з футзалістів чернівецького «Меркурія» з командою вищолігового дивізіону «Ураган « з Івано-Франківська. При цьому зазначається, що в першості України з міні-футболу серед команд першої ліги чернівецький «Меркурій» демонструє відмінну гру і посідає друге місце.
В іншому сюжеті цього ж автора (06.02) під назвою «Пам’яті визначного футболіста» йдеться про початок чергового турніру з міні-футболу серед ветеранів, присвячений пам’яті відомого буковинського футболіста Віктора Максимчука. Ці змагання огранізовує футбольний клуб «Університету», студентом якого свого часу був найрезультативніший гравець «Буковини».
Для довідки: минуло понад 10 років, як не стало одного з кращих футболістів в історії «Буковини» В. Максимчука. Вшановуючи його ім’я, в Чернівцях щороку проводяться змагання, в яких обов’язково беруть участь його колишні партнери по грі.
В цьогорічному турнірі, ігри якого проходять по вихідних на спортмайданчику студмістечка ЧНУ і триватимуть протягом двох місяців, участь беруть сімнадцять команд. Змагання проводяться у двох вікових номінаціях − понад тридцять п’ять і понад сорок п’ять років.
Газета «Свобода слова» (07.02) вмістила статтю «Досвід переміг молодість» − розповідь про цікавий футзальний товаристський матч між чернівецьким ФК «Меркурієм» та Івано-Франківським «Ураганом». Матч відбувся в спорткомплексі «Олімпія» в присутності 400 глядачів і засвідчив, за висновком газети «високий клас гри». Чернівчани програли 4:2. Однак, залишили добре враження у болільників. Інтригу грі додавало те, що у складі Іван-франківської команди виступав чотириразовий чемпіон України і володар Кубка України, кращий футзаліст України-2006 майстер спорту Владислав Корнєв. Відповідаючи на питання кореспондента, як він опинився в Івано-Франківську, футболіст відповів, що грає на запрошення тренера, який також народився в Запоріжжі. За словами В.Корнєва, у нього в донецькому «Шахтарі» виникли «проблеми з керівництвом клубу». Футболіст високо оцінює майстерність тренера Геннадія Лисенка, який двічі привів українську збірну до срібних медалей чемпіонату континенту.
Буковинська преса інформує також про результати турніру «Кубок чемпіонів», тренувальні матчі ФК «Буковина», зокрема, з «Буковиною-2» та з «Університетом», розповідає про кадрові надбання команди.
«5-тий канал» у Чернівцях в інформаційному випуску в неділю, 10.02 запропонував глядачам інтерв’ю з головним архітектором Чернівців Сергієм Гомоновичем. Він розповів про підготовку міста до 600-ліття, зазначивши при цьому, що ці заходи, а також підготовка до «Євро 2012» є сьогодні головними для муніципальної влади. За словами С.Гомоновича, в Чернівцях буде поліпшено дорожню інфраструктуру, побудовано нові готелі, новий автовокзал, впорядковано історичну частину міста для прийому гостей, в тому числі і тих, які приїжджатимуть в Україну на «Євро».
Програма «Зустрічі» радіо «Буковина» (11.02). Ведучий взяв інтерв’ю у начальника відділу по роботі з правоохоронними органами апарату облдержадміністрації Дмитра Олексюка. Мова йшла про особливості комплексної програми облаштування україно-румунського кордону на території Чернівецької області, прийнятої нещодавно сесією обласної ради. На програму виділяється з обласного бюджету понад 2 мільйони гривень. Йдеться про реконструкцію та створення відповідної прикордонної інфраструктури на 8-ми пунктах переходу, в тому числі і на КПП «Порубне».
Аргументуючи потребу облаштування прикордоння, автор програми, серед інших причин називає і підготовки кордону до прийому гостей чемпіонату. «Нещодавно Комітет УЕФА неоднозначно натякнув,− зазначає журналіст,− що Україна повинна продемонструвати належну роботу по підготовці ЄВРО-2012… На мові наших газдів-буковинців це звучало приблизно так: «Мой, хлопці, байтеси Бога, робіт шос, бо ми у вас Євро заберем»… Президент Ющенко негайно нагадав посадовцям у Києві, що справжній українець не той, який лежить під грушею і чекає, коли у рот впаде вареник, а той, хто вареники ліпить…»
Відповідаючи на питання журналіста, Д.Олексюк зазначив, що роботи на прикордонних пунктах мають бути проведені «відповідно до вимог Євросоюзу». За його словами, цього вимагає і румунська сторона. Виділення коштів з обласного бюджету на створення прикордонної інфраструктури в перспективі, вважає посадовець, дасть підстави українські стороні домагатися фінансової участі в облаштуванні українського кордону Євросоюзу.
Д. Олексюк зазначив також, що останнім часом динаміка показників пропуску на україно-румунському кордоні суттєво зростає.
Для довідки: на піших переходах КПП Шепіт-Ізворіале-Сучевей у 2005 році перетнули кордон 498 осіб, у 2007-му − 560, на КПП «Руська-Ульма» за цей період кількість пішоходів, що перетнули кордон, зросла з 1159 до 1525, а на автомобільних КПП «Дяківці-Раковець кількість машин за цей період зросла з 2141 до 65 тисяч автомобілів, на КПП «Красноїльськ-Віков де Сус» з 1217 автомобілів − до 27581.
«Ми ставимо собі за одну мету,− ще раз наголосив Д.Олексюк, − треба серйозно підготуватися до чемпіонату Європи по футболу, бо Буковина є транзитною областю з країн Турції, Болгарії, Італії, Румунії, які будуть сюди приїжджати як у Львів, так і у Київ. Тому ми розуміємо, що повинні зробити все для того, щоб Буковина достойно зустріла цю подію. Головою Чернівецької обласної держадміністрації Кулішем Володимиром Івановичем поставлено перше питання , щоб в цьому році ми максимально зробили все, щоб привести у відповідність наші дороги, які є в області, щоб ми достойно зустріли наших гостей.»
За словами Д.Олексюка, найближчим часом він здійснить поїздку до Сучави, щоб спільно з румунськими правоохоронцями, митниками, представниками повітової влади оглянути прикордоння і визначити першочергові роботи, які треба здійснити українській стороні на пунктах пропуску. Окрім цього, будуть обговорені питання співпраці румунських і українських правоохоронних органів, поновлені прийняті раніше угоди про співпрацю. Д.Олексюк підкреслив, що така координація зараз необхідна, оскільки Румунія стала членом Євросоюзу, змінились вимоги до діяльності пунктів пропуску. Окрім цього, останнім часом румуни почали здійснювати комерційні поїздки в Україну, де дешевші товари широко вжитку. Зростає контрабанда підакцизного товару.


Черкаси

Події.
ФК «Дніпро» успішно провів два котрольні матчі у Туреччині, обігравши 6 та 7 лютого румунські команди «Унірія» та «Отопені» з рахунками 1:0 та 3:1 відповідно. Третій контрольний матч 8 лютого проти дебютанта вищої латвійської ліги «Віндави» з Вентспілса завершився нічиєю − 0:0.

Кулуари.
На засіданні Бюро Професіональної футбольної ліги України було оприлюднено висновки комісії щодо неналежного виконання ФК «Дніпро» Черкаси фінансових зобов’язань за контрактом перед колишнім футболістом клубу Проневичем. Комісія зобов’язала ФК «Дніпро» Черкаси у семиденний термін погасити перед Д.Проневичем заборгованість із заробітної плати згідно умов контракту за весь період роботи в клубі (6619 грн. 22 коп.). Крім того, за порушення трудового законодавства України та вимог Регламенту ФФУ зі статусу і трансферу футболістів ФК «Дніпро» Черкаси повинен перерахувати на р/р ПФЛ обов’язковий грошовий внесок у сумі 500 у.о. Черкаський клуб також зобов’язаний у місячний термін привести усі документи стосовно трудових відносин з працівниками клубу у відповідність до вимог законодавства України та регламентних норм ФФУ і ПФЛ.

Преса.
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано статтю «За крок до перемоги». Йдеться про першість України з фут-залу серед юнаків 1994 р.н., в якій Бере участь команда зі Сміли «Явір». Повідомляється, що команда вже дійшла до ІІІ туру.
«Спорт та здоров’я» також інформує читачів про те, що ФК «Дніпро» вирушив на ІІІ тренувальний збір, який відбувається у Туреччині. Туди вирушили кілька потенційних новачків команди: Артем Мостовий, Сергій Третяк, Вако Катсітадзе. Натомість в команді вже немає нападника Руслана Качура. Розірвано контракт із голкіпером Андрієм Онікієнком, гра якого на Меморіалі Олега Макарова не задовольнила керівництво і тренерський штаб «Дніпра».
Газета «Спорт та здоров’я» з січня започаткувала дві нові рубрики: «Найкращий спортсмен (команда) місяця» і «Найвагоміші спортивні події місяця». За версією газети, найкращою командою січня є черкаська команда «Арарат», яка стала переможцем Кубка України з фут-залу серед спортсменів 1996 р.н., фінал якого відбувся в Харкові.
У цьому ж виданні розміщено передрук з megasport.tv про те, що київське «Динамо» вперше у своїй історії виграло Кубок Першого каналу, перегравши донецький «Шахтар».
Ця ж газета інформує, що донецький «Шахтар» найближчим часом може поповнитися двома бразильськими легіонерам. Принципове рішення про підписання контракту з Тіаго вже прийнято.
«Вечірні Черкаси» за 6.02 повідомили читачам, що 9 лютого у Черкаському Палаці спорту «Будівельник» відбудуться фінальні змагання чемпіонату Черкащини з міні-футболу. Боротьбу за перемогу в турнірі розпочала 31 команда.

Реклама «Євро-2012» відсутня.


Чернігів

Протягом звітного тижня цікавих футбольних та суспільно політичних заходів не проводилось.

Відбулася колегія облдержадміністрації, на якій розглянуті підсумки за минулий рік та завдання на 2008. Також порушувалися питання підготовки Чернігівщини до проведення Євро-2012. Губернатор В.М.Хоменко, підкреслив, що історично-архітектурна спадщина області та Чернігова досить велика і цікава, а тому потрібно для іноземних гостей створити сучасні туристичні маршрути, скажімо, «Історичне намисто Чернігова». ОДА практично завершила розробку заходів, які потрібно здійснити до Євро-2012. Це, головним чином, зведення готелів, дороги, побутові умови. Володимир Хоменко зазначив, що потрібно вже зараз створити постійно діючі маршрути.

В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня. А ось біг-борди з новорічним вітанням президента ФК «Десна» О.Савченком ще залишаються у місті Чернігові.

Протягом тижня в ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних ЗМІ тема підготовки до ЄВРО-2012 не висвітлювалася. Порушувалися питання підготовки футболістів чернігівської «Десни» до нового сезону
Підписатися на новини