ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Крымская пресса на уходящей неделе вскользь вспомнила о грядущем Евро-2012. «Крымский обозреватель» с негодованием воспринял предложение руководителя Национального агентства по подготовке к проведению чемпионата Европы 2012 года Евгения Червоненко снести НСК «Олимпийский», землю продать, а на вырученные средства построить новый стадион на Окружной. «НСК «Олипийский» − это святыня Украины, такая же, как Киево-Печерская лавра. Неужели Червоненко, которого, как человека вроде бы разбирающегося в спорте, Украина наделила полномочиями подготовить страну к небывалому в ее истории событию и продемонстрировать Европе ее величие, этого не понимает? − задается издание вопросом. − Может, Черновенко и лавру предложит снести, как морально устаревшую? Святыни нужно реставрировать, приводить в порядок, а не разрушать. Как это делается в любом хотя бы отчасти цивилизованном государстве». «До основания, а затем…» − вторит «Обозревателю» «Крымское время». «Революцией к чемпионату Европы не подготовишься. Нужно работать, засучив рукава, а не произносить пламенные речи, по большей части − популистские».
Назначение Алексея Михайличенко главным тренером национальной сборной Украины осталось практически незамеченным. Похоже, никто и не сомневался, что именно Михайличенко поручат руководить сборной. «Вся эта шумиха и засекреченность с назначением нового наставника сборной выеденного яйца не стоила. Михайличенко? Пусть будет хоть кто-нибудь, даже проваливший два молодежных отбора Михайличенко, а то, глядишь, поезд и вовсе уйдет без нас», − пишет «Полуостров».
«Таврия» тем временем завершила втягивающий сбор в Алуште. Команда в основном работала над физическими кондициями, спарринги же играли исключительно потенциальные новички (всего за неделю в команде их побывало почти два с половиной десятка). Но тех, кого присмотрел тренерский штаб Михаила Фоменко для усиления команды, возможно, подписать не удастся. Уже покинул расположение крымчан французский защитник Жоэль Кики − аутсайдер первенства Болгарии «Белашица» запросил за футболиста, не проходящего в основной состав, аж полмиллиона долларов. Такую же сумму просит за своего вратаря Андрея Диканя краснодарская «Кубань» (переговоры, правда, продолжаются). А молдавский «Зимбру» рассчитывает выручить за украинского плеймейкера Кирилла Ковальчука и вовсе полтора миллиона «зеленых». Таких денег у «Таврии», понятное дело, нет, поэтому тот же Ковальчук уже отправился в расположение своего клуба. Остается надеяться, что среди горы «мусора», который агенты привезли Фоменко на просмотр, специалисту удастся отыскать талант.
Отметим, что «Таврия» уже избавилась от трех литовских легионеров − Вейкутиса, Василяускаса и Зельмикаса, получавших достаточно высокую зарплату и практически не попадавших в последние полгода в основной состав симферопольской команды.
В субботу, 19 января, «Таврия» вылетает на сбор в Турцию. В ее составе несколько новичков − голкипер Александр Бандура («Явор», Краснополье), защитники Любомир Иванский («Висла», Польша), Дмитрий Назаров (ПФК «Севастополь») и румын Лучан Добре («Спартак», Нальчик, Россия), полузащитник Сергей Ференчак (вернулся из аренды в ПФК «Севастополь»), молдавский нападающий Анатолий Дорош («Стандарт», Азербайджан). Уже в Турции к команде должны присоединиться три иностранных защитника − двое из Польши и один из Сербии (разумеется, для просмотра).
Остальные крымские коллективы (представляющие автономию в первой и второй лигах) готовятся к новому сезону дома (благо, условия позволяют − и погода благоприятствует, и спарринг-партнеры есть − украинские, грузинские, узбекские, молдавские, казахстанские и даже российские коллективы тренируются сейчас в Крыму). Удивительно, но «младшие по рангу» секретничают так, будто готовятся к выступлению в Лиге чемпионов. Вездесущим журналистам не удается узнать об изменениях, которые произойдут в этих командах в ходе межсезонья.
Вице-президент ФК «ИгроСервис» Андрей Бирюлев (тот самый, который позволяет себе некорректно вести по отношению к журналистам) дал интервью «Крымской правде» (Гарринальд Немировский, ни для кого не секрет, хоть и не числится в пресс-службе клуба, зарплату в нем получает ежемесячно). Интервью − ни о чем, хотя и достаточно пространное. Так, обозначили, что есть такая команда, что содержит ее корпорация «ИгроСервис», что денег на нее не жалеет, но целей особых не ставит. И ни слова о тех же изменениях − произошедших и ожидаемых. «Все станет известно перед началом второго круга чемпионата, наберитесь терпения…»
Остальные коллективы и вовсе ушли в «подполье» − телефоны пресс-служб молчат, руководители на контакт не идут. До европейского уровня работы с прессой далеко еще даже большинству клубов «вышки», что уж говорить о командах, представляющих низшие дивизионы…


Вінниця

В середу, 16 січня, відбулася сесія Вінницької обласної ради, на якій в контексті розгляду головного питання − бюджету області на наступний рік, знайшовся час для затвердження «Комплексної програми будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування Вінницької області на 2008-2012 роки». Така багатоповерхова назва − це офіційно, хоча деякі депутати в кулуарах навіть прямо говорили, що це програма підготовки доріг до Євро-2012. Та, врешті, ніхто з цього не робив таємниці. Кругом на офіційному обласному рівні притримуються такої розкладки: Вінниця не є господарем матчів Євро-2012, однак найбільша центральна область України повинна використати чемпіонат аби покращити старі і збудувати нові шляхи і створити інфраструктуру. Відповідно, мається на увазі і поділ державного пирога впливовими місцевими фінансовими групами. Принаймні, вкладання власного приватного капіталу під будь-який проект Євро-2012 на Вінниччині відбувається поки що на рівні декларацій, гучних заяв, а то й чистих «понтів».
Такий підхід читається і між рядками прийнятої програми. Збудувати дороги на Вінниччині під Євро-2012 бажають за рахунок державного бюджету. Принаймні, до 2012 року для реконструкції, ремонту та обслуговування доріг область, згідно затвердженої програми, розраховує на 1 мільярд і майже 160 мільйонів гривень. При тому із спеціального фонду обласного бюджету депутати запланували витратити всього лише 105 мільйонів на чотири роки.
Цього ж тижня в газеті «Місто» за 18 січня опубліковано матеріал « Півсторіччя футбольної Вінниці. Як відзначатимуть ювілей професійного футболу у місті», в якому начальник нинішньої «Ниви-Світанок» Павло Касанов так і не сказав, як цей ювілей святкуватимуть. Унікальна відповідь на питання:
 «Як відзначатимуть ювілей професійного футболу у місті?
 − Відзначення ювілею вінницького футбольного клубу майстрів включено до рамок святкування Дня міста, − розповів Павло Намазович. − Планує окремі заходи й обласна федерація футболу, якій виділено на цей захід кошти, швидше за все, буде проведено турнір. У якій формі − не знаю. Я б волів запросити на торжество усіх футболістів, які «приклали ногу» до становлення Вінницького футбольного клубу. Щоб були ті, хто грав у різні періоди... Знаю, що видадуть книгу на честь ювілею...»
Ось така детальна відповідь. Хоча в цьому матеріалі є і цікавий штрих Касанова щодо створення прем’єр − ліги і першої ліги в українському футболі:
«…Питання про першу лігу − не жарт, оскільки влітку буде створено Прем’єр-лігу. Реформа стосується усього українського футболу, так, другої ліги не буде − про це нас уже попередили. Її, швидше за все, замінить напівпрофесійна ліга, в якій буде зменшено атестаційні вимоги до учасників, до їх стадіонів. До учасників першої ліги вимоги будуть жорстокішими − обов’язковою умовою участі в турнірі стане наявність власної ДЮСШа. Наша ДЮСШа успішно функціонує, тому проблем саме з цим компонентом інфраструктури немає... У першу лігу хочемо не лише ми, а й команди Тернополя, Хмельницького, Рівного. Представники цих клубів телефонували мені з проханням підтримати реформування першої ліги...»


Волинь

ФФУ, Євро-2012
Доволі неприємний для Григорія Суркіса матеріал опублікувала міська газета «Луцький замок». Він озаглавлений «Суркіс скупив землю навколо НСК «Олімпійський». В ньому йдеться про те, що на нараді в Кабміні з підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко розкритикував Київраду за передачу в оренду низці структур земель біля згаданого стадіону. Прилегла ділянка, де планується зведення готельно-офісного комплексу, належить компанії «Урал». Відповідно до договору, підписаного між НСК «Олімпійський» і ТзОВ «Урал» у грудні 2003 року, спорткомплекс передав компанії 4 га землі під будівництво комерційної нерухомості і легкоатлетичного манежу. Манеж «Урал» повинен передати НСК, а готелі й офіси залишити собі. Експерти пов’язують компанії «Інтерспорт» і «Урал» з ім’ям президента Федерації футболу України Григорієм Суркісом», − пише згадана газета.
Суркіс знову став дідом. У дочки Григорія Михайловича − Світлани і її чоловіка Станіслава народився хлопчик, без коментарів повідомляє волинська преса.

Національна збірна
Призначивши Михайличенка головним тренером національної збірної, Суркіс зробив ставку на домашнє Євро, знехтувавши африканський мундіаль. З приводу цього призначення хочеться лише зітхати. До останнього була надія: може, передумає Григорій Михайлович? Не передумав. Мовляв, нехай Михайличенко попрацює з тими хлопцями, яких добре знає, спробує зліпити з них хоч якийсь колектив. Не пройде на чемпіонат світу 2010 року − ми його звільнимо, натомість призначимо авторитетнішого фахівця, який без поспіху вже зі сформованою командою готуватиметься до чемпіонату Європи 2012 року. До речі, деякі журналісти жартома кажуть, що після роботи Михайличенка у збірну повернуть не кого іншого, як того ж таки Блохіна... (Газета «Сім’я і дім»)

Олексій Михайличенко провів прес-конференцію, під час якої прокоментував результати жеребкування календаря шостої відбірної групи ЧС-2010. Спортивні оглядачі називають результат жеребкування «першою перемогою України над Англією».

«Динамо» (Київ)
Наближаються до завершення переговори між луцькою «Волинню» і київським «Динамо» щодо переходу в столичний клуб 20-річного опорного півзахисника Євгена Хачеріді. Волинський футболіст вражає не лише зростом у 195 сантиметрів, а й неабиякою самовіддачею на полі. Є.Хачеріді лише взимку минулого року перейшов у «Волинь» з друголігового мелітопольського «Олкома». Якщо між клубами буде досягнуто домовленості, Хачеріді стане вже другим гравцем «Волині» (перший − Дмитро Єременко), що протягом нинішнього сезону перейде до складу чемпіона України.
Загалом київське «Динамо» має на Волині негативну пресу. «Як гравці «Динамо» «тренуються» ... за чаркою», розповідає провідна газета області «Волинь-нова» вустами колишнього динамівця Віктора Леоненка. Зокрема, він повідомив, що перед домашнім матчем Ліги чемпіонів Сергій Скаченко був заявлений до основного складу, але напився і Сабо його не випустив на поле; що Андрій Шевченко колись курив і інше.

ФК «Волинь»
Тиждень тому гравці «Волині» зібралися в Луцьку. Під керівництвом головного тренера Віталія Кварцяного розпочалися тренування. 17 січня волинські футболісти вирушили на тренувальний збір до Євпаторії. Наприкінці січня команда повернеться до Луцька. Розглядається і запрошення щодо участі «Волині» у міжнародному товариському турнірі, котре надійшло від брестського «Динамо». Білоруські колеги планують протягом 2-7 лютого у Бресті провести одноколові змагання за участю самих динамівців, «Волині», лієпайського «Металургса» та однієї з польських команд.
Гравці, котрі можуть поповнити «Волинь» у другому колі, прибудуть на перегляд безпосередньо на тренувальний збір до Криму. З Луцька вирушить разом з командою лише форвард Віталій Шуганов, який приїхав до «Волині» на оглядини. («Стосовно нього ми ще ведемо переговори з мінським «Динамо», − сказав головний тренер Віталій Кварцяний). Нападник вирізняється габаритами (зріст 206 см) і розглядається тренерами «Волині» як потенційна заміна Майклу Алозі, який нині на оглядинах в німецькому «Ганновері». Крім того, можливо, кільком молодим футболістам «Волині», які не мають перспектив потрапити до основного складу, буде надано статус вільного агента.
Поки що лучани уклали угоди про співпрацю з двома гравцями: вихованцем київського футболу 17 річним захисником Павлом Циркуненком (зріст 198 см) та 19-річним захисником із Криму Антоном Шендриком (190 см). Як сказав Віталій Кварцяний, він веде переговори з керівництвом луганської «Зорі» про поверення до Луцька нападаючого Олександра Піщура і півзахисника Максима Лісового.
«Волинь» також забезпечує себе додатковими воротарями. Крім діючого Віталія Неділька і його підмінних Юрія Федорчука та Дмитра Семченка, сюди запросили також Сергія Литовченка з харківського «Арсеналу» і Миколу Михайлова з Костопільської ДЮСШ Рівненської області.
На прес-конференції Віталія Кварцяного запитали про те, що є чутки, ніби він запрошує до себе півзахисника київського «Динамо» Валентина Белькевича. Відповідь була така: «Я був би радий бачити у складі своєї команди такого досвідченого футболіста. Але знаєте, скільки він коштує? Поки «Волинь» не ставить перед собою завдання пробитись у вищу лігу, нам немає потреби витрачати величезні кошти на зірок. Ми покладаємо надії на місцеву молодь − хай набирається досвіду...»
Найкращий в Україні − Сергій Назаренко (за результатами опитування газети «Команда»). За результатами опитування на сайті вболівальників луцької «Волині» найкращим футболістом ФК «Волинь» у 2007 році став 23-річний легіонер з Бразилії Да Сілва Бразе ЖАДЕР. Друге місце в Олександра Пищура, третє − в Романа Максимюка.

Інші футбольні теми висвітлені місцевими ЗМІ
 «Дніпро» і «Шахтар» скандалять через Кравченка.
 Німецький футбольний арбітр Маркус Мерк визнаний кращим арбітром року. В опитуванні взяли участь експерти з 83 країн усіх континентів. На другому місці також німець Герберт Фандель, на третьому словак Любош Міхел.


Дніпропетровськ

Кравченко наконец-то продали.
После нескольких напряженных дней, когда речь шла уже не о самом Кравченко, а о межличностных отношениях Игоря Коломойского и Рината Ахметова (поговаривали, что Ахметов вспомнил Коломойскому и некоторые бизнес − вопросы, в том числе «Днепролбэнерго»), олигархи наконец договорились. Произошло это в лично й беседе «двух нормальных мужиков» под рюмку водки. Официальное заявление ФК предельно корректно:
«Дальнейшее развитие сложившейся ситуации с переходом Константина Кравченко из ФК «Днепр» в ФК «Шахтер» не могло принести ничего конструктивного ни клубам, ни футболисту, ни всему нашему футболу. Более того, это могло негативно сказаться на карьере молодого и талантливого игрока. И донецкий, и днепропетровский клубы заинтересованы в прогрессе и совершенствовании мастерства футболиста, во взаимовыгодном сотрудничестве, в поддержании друг с другом цивилизованных и толерантных взаимоотношений. Главные акционеры наших клубов Ринат Ахметов и Игорь Коломойский, чтобы не допустить выхода «дела Кравченко» далеко за пределы Украины и не нанести ущерба авторитету и имиджу украинского футбола, донецкого «Шахтера» и днепропетровского «Днепра», а также в интересах самого футболиста, являющегося основным игроком молодежной сборной Украины и кандидатом в национальную сборную, сумели прийти к взаимовыгодному соглашению. Стороны определили сумму трансфера Константина Кравченко из ФК «Днепр» в ФК «Шахтер» в размере, эквивалентном 5,5 млн. долларов США, включая НДС. Кроме того, футбольный клуб «Днепр» отзывает свою апелляцию в Контрольно-дисциплинарный комитет ФФУ на решение Бюро ПФЛ от 15.01.2008 г.»

До этого ПФЛ вынесла решение о том, чтобы позволить Кравченко играть в команде «Шахтер». Изначально в Днепропетровске это новость восприняли с настроем «не сдаваться!» и сразу подали апелляцию. У всех людей, приближенных к клубу, было насмешливое и боевое настроение относительно Кравченко и «Шахтера». Решение о его окончательной продаже − принимал исключительно Коломойский в одиночестве, а затем − с Ринатом Ахметовым. Тот миллион, на котором сошелся клин, решили поделить напополам. Получилось по полмиллиона на каждого. Таким образом за Кравченко −5, 5 млн, оставшиеся полмиллиона − Ахметову.

«Днепр» − «Анджи» 0:1
Днепропетровский «Днепр» провел на сборе в Турции первый контрольный матч. Соперником команды стал представитель первого российского дивизиона махачкалинский «Анжи». Состав, выбранный тренерами «Днепра» в этой встрече, был назван экспериментальным, так как привычные места занимали непривычные футболисты. Первый тайм прошел при преимуществе «Днепра». Команда гораздо больше атаковала, причем едва ли не главным действующим лицом был потенциальный новичок Александр Кобахидзе. Он выделялся своей техникой, постоянным стремлением к обострению и хорошими передачами. Дагестанцы же считанные разы приближались к штрафной площади «Днепра». Под конец первого тайма это закончилось назначением штрафного удара метрах в 20-ти от ворот, который точно исполнил опытный Агаларов. После перерыва днепряне еще некоторое время провели в атаках, тем более что на замену вышли Лепа и дебютант Феррейра. Но, как потом написали на официальном сайте футбольного клуба «Днепр», футболисты не выиграли, «потому что сказалась усталость»
А главный тренер в своем телефонном интервью днепропетровским журналистам сказал, что результат, т.е. гол, как цель игры не ставился. Главное, чтобы футболисты получили хорошую тренировку.


Донецьк

При подготовке к чемпионату Европы по футболу 2012 года Польша и Украина сталкиваются с одинаковыми проблемами. Об этом сообщил маршалек Нижнесилезского воеводства Польши Анджей Лось на встрече с председателем Донецкого областного совета Анатолием Близнюком в Донецке 11 января.
− По поводу разницы в подготовке я могу сказать, что в нашем воеводстве уже хорошо развито строительство дорог, автострад. Под конец года мы соединимся с немецкой системой автострад, это очень важно в период подготовки к Евро-2012, − отметил Анджей Лось.
− Что касается других проблем, например, строительства гостиниц, я знаю, что у вас гостиниц еще мало построено. Такая же проблема существует и у нас. Мы должны построить в городе еще минимум 10 гостиниц разного типа − двух, трех, четырех и пятизвездочных, − подчеркнул маршале Нижнесилезского воеводства Польши.
При этом он отметил, что польская делегация Нижнесилезского воеводства находится под большим впечатлением от стадиона, который строит в Донецке футбольный клуб «Шахтер».
− Сегодня мы имели возможность посмотреть его, и нам сказали, что самое позднее он будет сдан в следующем году. К сожалению, у нас стадион еще не готов. Строительство начнется осенью этого года, − сказал Анджей Лось.
− В целом Донецкая область и Нижнесилезское воеводство находятся на одном уровне готовности, − выразил свое мнение маршалек.
− Для Донбасса очень ценен опыт Нижнесилезского воеводства в решении проблем, связанных с привлечением иностранных инвестиций, развитием малого и среднего бизнеса и подготовкой к Евро-2012, − отметил председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк, обговаривая особенности и приоритеты межрегиональных отношений.
С польской стороны во встрече принимали участие председатель сеймика Нижнесилезского воеводства Марек Лапински, глава Кабинета маршалека Дионис Пакамай, начальник отдела международного и европейского регионального сотрудничества маршальского управления Тереза Лис-Пеньковская, глава регионального офиса Нижнесилезского воеводства в Брюсселе Бартош Островски.
Для более результативной работы стороны договорились создать в Донецке штаб-квартиру польской миссии, которая будет работать по двум направлениям: сотрудничество по подготовке к Евро-2012 и работа с бизнес-структурами по привлечению иностранных инвестиций.
После официальной части встречи Анджей Лось, общаясь с журналистами, сказал, что в июне нынешнего года в столице Нижнесилезского воеводства − Вроцлаве пройдет съезд представителей Ассоциации европейских регионов. Именно на этом форуме стороны планируют подписать полноценный договор о сотрудничестве между Нижнесилезским воеводством и Донецкой областью.
15 января в Донецком областном академическом музыкально-драматическом театре прошла уже традиционная церемония награждения «Признание дончан», учрежденная исполкомом Донецкого городского совета и призванная отметить лучшие предприятия шахтерской столицы, коллективы, а также отдельных граждан по итогам 2007 года.
За всестороннюю деятельность, в том числе и за вклад в развитие социальной инфраструктуры Донецка, лучшим в номинации «Инвестиции в социальную сферу» стало ЗАО «ФК «Шахтер».
− Представители дипломатических корпусов многих стран, бывая в Донецке, удивляются быстрому строительству стадиона. Я уверен, что он будет одним из лучших в мире, − отметил Анатолий Близнюк во время награждения победителя.
Президент ФК «Шахтер», народный депутат Украины, президент фонда «Развитие Украины» Ринат Ахметов признан победителем в номинации «Забота о будущем». Так организаторы отметили его вклад в оказание помощи детям.
А тем временем в Мариуполе в течение шести дней в спорткомплексе «Ильичевец» проходил 5-й юношеский турнир по футболу на призы Героя Украины почетного президента ФК «Ильичевец» Владимира Бойко. Соревнования прошли на высоком организационном уровне, а в конце минувшей недели были подведены итоги в четырех возрастных группах.
В группе спортсменов 1993 г.р. первое место завоевали ребята ДЮСШ «Ильичевец» (тренер В.Калач). Вторыми стали гости из «Торпедо» (Николаев), третьими − СДЮШОР № 2 (Донецк).
Среди футболистов 1994 г.р. победителем стала команда ДЮСШ «Ильичевец» (тренер Валерий Коротков). Второе место у ДЮСШ (Бердянск), третье − «Ильич-Сталь» (тренер Александр Лозняк).
У воспитанников 1995 г.р. на высшую ступень пьедестала почета поднялись игроки «Металлурга» (Донецк). Второй завершила турнир команда ДЮСШ «Ильичевец» (Олег Кочергин), третьей − «Заря» (Луганск).
Еще в одной группе игроков 1996 г.р. первенствовали хозяева − ДЮСШ «Ильичевец» (тренер Григорий Чурилов). За ними расположились «Олимпик» (Донецк) и «Заря» (Луганск).
Награждение победителей и призеров прошло в торжественной обстановке. Все призы, а кроме кубков и медалей были еще торты и конфеты, лично вручали Владимир Бойко, а также заместитель городского головы Мариуполя Любомир Палий и главный тренер «Ильичевца» Александр Ищенко.
После турнира участники благодарили организаторов за проведение этих соревнований и высказывали свои пожелания приехать в Мариуполь в следующем году.
Из публикаций в Донецких СМИ наибольший интерес представляет следующая, вышедшая в «Салоне Дона и Баса» (15.01) на стр. 4 (привожу полностью):
Суркис оккупировал НСК «Олимпийский»
На совещании Кабмина по подготовке к «Евро-2012» министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко раскритиковал Киевраду за передачу в аренду земель возле НСК «Олимпийский». Он отметил, что сам стадион и прилежащие к нему 32 гектара, на которых расположены шесть государственных предприятий, должны использоваться исключительно в спортивных целях. Поэтому и предложил премьер-министру Юлии Тимошенко поручить КРУ проверить решения об аренде земель.
Напомним, что компания «Интерспорт» получила в аренду участок площадью 3,09 в переулке Лабораторный, 7а, под строительство спортивно-развлекательного комплекса с крытым 50-метровым бассейном и жилыми помещениями. Близлежащий участок, где планируется возведение гостинично-офисного комплекса, принадлежит компании ООО «Урал». Согласно договору, подписанному между НСК «Олимпийский» и ООО «Урал» в декабре 2003 г., спорткомплекс передавал компании 4 гектара земли под строительство недвижимости и легкоатлетического манежа. Манеж компания должна передать НСК, а гостиницы и офисы оставить себе. Интересно, что компании «Интерспорт» и «Урал» эксперты связывают с именем президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса.
О легионерах.
Как известно, завершилась эпопея с уходом итальянского форварда Лукарелли из «Шахтера». Но, по слухам, возможен еще один громкий переход. Дело в том, что к защитнику/полузащитнику «Шахтера» Мариушу Левандовски проявляют интерес несколько клубов английской Премьер-лиги. На днях польская пресса сообщила о желании приобрести игрока сборной Польши аутсайдером английского чемпионата «Дерби Каунти», который даже сделал дончанам официальное предложение о продаже. Неофициальные источники сообщают еще об одном предложении − от «Сандерленда», у которого также не очень хорошо обстоят дела в Премьер-лиге (18-е место).
28-летний поляк седьмой год выступает за «горняков».
СМИ много внимания уделили трансферному скандалу с Костей Кравченко − из «Днепра» перешедшему в «Шахтер». Так,
«Жизнь» (17.01) размещает статью:
«Сергей Палкин: «Днепр» грубо нарушил права игрока»;
«Салон Дона и Баса»
(15.01): «Заплати НДС и спи спокойно» и (18.01): «ПФЛ: «НДС платит «Днепр». Что скажет ФФУ».
Кстати, в Донецке гуляет версия, что изначально Кравченко должен был пойти в «Динамо» взамен Ротаня, но «Шахтер» перебил сделку и теперь, мол, ФФУ строит козни…
Подчеркнуто официальную версию публикует «Спорт-арена» (18.01) в информации
«Днепр» готов идти до Лозанны», а в большой статье «Кравченко стал заложником обстоятельств» (15.01) пытается объективно разобраться в ситуации.
Нашлось место и информации о чемпионате страны. Под рубрикой «Из первых уст. Игорь Суркис» «Салон Дона и Баса» (15.01) печатает интервью с цитатой президента «Динамо»:
«За Ротаня «Днепр» вернул нам $ 5 млн.».
О новом тренере сборной Алексее Михайличенко и его помощниках много обнадеживающего написал «Салон Дона и Баса» в статьях
«Наследник великих» (15.01) и «Столица не увидит матчи главной команды страны» (18.01). В последней из них подчеркивается, что в связи с этим у Донецка, Днепропетровска, Львова, Одессы, Запорожья и Харькова есть реальные шансы лицезреть поединки Украины с Англией и Хорватией. Города расставлены в соответствии со степенью вероятности провести вышеназванные встречи (по убывающей).
Целую полосу под заглавием
«Григорий Суркис: По совокупности качеств Михайличенко − лучшая кандидатура на сегодня и завтра» публикует «Спорт-арена» (15.01) на стр. 6 по материалам пресс-конференции главы ФФУ и нового тренера сборной. Хорошая публикация, убедительная.


Запоріжжя

Найрезонанснішою футбольною подією минулого тижня можна вважати звістки з турецької Анталії, де проходять перший цьогорічний тренувальний збір футболісти запорізького «Металурга». Команда зіграла двома складами з представником російської вищої ліги − «Спартаком» з Нальчика, і двічі перемогла: резервісти − 2:1, основний склад − 2:0. Причому в обох випадках відзначилися саме ті гравці, від яких давно чекають, аби вони стали «забивними» у іграх чемпіонату України. Тарас Кабанов двічі влучив у складі резервістів, Тарас Лазарович забив гол у основному складі. «Металург» пробуде у Анталії ще тиждень, очікуються його спаринги із бакинським «Нефтчі», віднедавна очолюваним Анатолієм Дем’яненком, та тбіліським «Динамо».
Із зростанням активності в Україні навколо Євро-2012 запорізький мер Євген Карташов і підпорядкована йому мерія дали старт піар-кампанії, що має за мету прискорену побудову мостів через Дніпро у Запоріжжі, яке подають таким собі містом-супутником Євро. Воно знаходиться у 70 км. від Днепропетровська, де проходитимуть ігри. У Запоріжжі − заповідник Хортиця, надзвичайно цікавий для іноземних туристів. Отже, треба терміново добудувати мости, аби іноземці у пробках не стояли. Такий лейтмотив піар-кампанії. Про те, що вона рано чи пізно почнеться, говорилося у звітах минулого року. Коли про Євро заговорили всі, починаючи від президента і прем’єрки, керівники Запоріжжя також прогнозовано ухопилися за цю тему.
Ситуація з мостами складна. Місто просило на 2008 рік 600 мільйонів на мости з держбюджету, отримало 250, але Ю.Тимошенко пообіцяла додати, коли бюджет уточнюватимуть. Тому слідом за Харковом та Одесою, які усіляко намагаються долучитися до Євро, і Запоріжжя активно махатиме туристичними принадами, аби мати стабільне фінансування будівництва мостів. Термін «Євро-2012» вже увійшов до повсякденного лексикону мера Євгена Карташова. До міського бюджету, прийнятого депутатами 18.01.08р, включили 5 мільйонів гривень на термінову добудову комплексу «Запорозька Січ» на Хортиці. Цей музей під відкритим небом з 2005 року не можуть довести до ладу. А без нього важко стверджувати, що Запоріжжя − туристична мекка, і вимагати в Києві гроші на мости.
Отже, пропагандистський трикутник «Євро-Хортиця-мости» у Запоріжжі вже склали і користуватимуться ним найближчі роки. Втім, є невеликий секрет, про який мовчатимуть отці міста. Аби приїхати з Дніпропетровська на Хортицю, оглянути її пам’ятки і поїхати назад, нові мости не потрібні. З правого берега, від дніпропетровської траси, на острів веде прекрасний, нещодавно відремонтований металевий міст, де ніколи не буває пробок.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі не помічено.

Запорізькі ЗМІ на тижні дружно відкоментували призначення Олексія Михайличенка головним тренером збірної. Тон публікацій переважно негативний, всі вказують на те, що цього тренера останнім часом переслідують невдачі. У більшості публікацій згадується виконком ФФУ, який голосував за Михайличенка, та президент ФФУ Г.Суркіс, його коментарі з приводу призначення тренера.
Подібні замітки надрукували газети «МИГ» (17.01.08 р.), «Просто» (17.01.08 р., цитата: «Недобрі інтернет-голоси стверджують, що амбіції Суркіса згасли після того, як стали відомі склад відбірної групи до ЧС-2010 і наші мізерні шанси потрапити на світовий фінал − з Капелло або Ліппі чи без них. Тож навіщо платити більше?»), «Остров Свободы» (17.01.08 р., цитата: «Назначив А.Михаличенко, ФФУ дала понять футбольной общественности, что чемпионат мира-2010 − не «наша мета». «Наша мета» теперь − домашний Евро-2012»), «Запорозька Січ» (15.01.08р.) та «Запорозька Січ-Перекур» (17.01.08 р.) і ряд інших видань. Газета «Улица Спортивная» (15.01.2008) присвятила події цілу сторінку з фото під загловком «Григорий Суркис: «Назначение Михайличенко считаю историческим».
Теми, не пов’язані з Михайличенком, також були. Газета «МИГ» (17.01.08 р.) вмістила замітку «Тимошенко не против Червоненко», де розповіла про підтримку прем’єркою віце-прем’єрського статусу для голови Нацагентства з Євро-2012, а заодно про Червоненкові автогонки у Дубаях, де він лідирував, але через поламки посів лише 66 місце.
Газета «Запорозька Січ − Перекур» (17.01.08 р.) на першій сторінці вмістила публікацію «Все, кто приедет на Евро-2012, должны посетить Хортицу!». Мова йде насамперед про історико-культурний комплекс «Запорозька Січ», який ніяк не добудують на острові Хортиця. Щойно на нього виділили кошти у міському бюджеті 2008 року. Козацька фортеця має стати бажаним об’єктом для туристів. У статті говориться: «Запорожцы предлагают включить в перечень туристических объектов, предусмотренных программой проведения Евро-2012, комплекс «Запорозька Січ».


Закарпаття

17 січня відбулася прес-конференція за участі президента ФК «Закарпаття» Євгена Дорошенка, гендиректора Івана Шіца та в.о. головного тренера Володимира Шарана.
Дорошенко зазначив, що має намір звернутись до мера Ужгорода Сергія Ратушняка та міських депутатів із проханням, щоб міська влада надала стадіон «Авангард» в оренду ФК «Закарпаття» терміном не менше, ніж на 10 років». Він повідомив, що якщо у клубу буде договір оренди, вони зможуть привести стадіон до ладу. У першу чергу керівники клубу планують зробити приміщення під трибуни, поставити нові ворота, обігрів поля і «нарешті поставити освітлення, щоб матчі проводити не о 12, 14 чи 15 годині, а ввечері, щоб люди могли побачити футбол, коли повертаються з роботи», − зауважив Дорошенко. За інформацією президента клубу. на модернізацію трьох футбольних полів та доведення стадіону до ладу, потрібно близько 2,5 млн. грн., не враховуючи утримування полів. Ці кошти, як розповів президент клубу, виручать із трансляції футбольних матчів та від «головного спонсора» ФК «Закарпаття».
Якщо ж такої оренди не буде, то може не бути й команди. Таке припущення під час прес-конференції зробив генеральний директор ФК «Закарпаття» Іван Шіц. Він пояснив, що аби «Закарпаттю» грати у прем’єр-лізі, не достатньо того, що ми маємо зараз, а зараз ми не маємо практично нічого. Іван Шіц додав, що окрім стадіону, клуб ще має створити власну спортивну дитячу школу.
Щодо тренувальних циклів та новачків команди Володимир Шаран повідомив, що команда проходитиме три навчально-тренувальні збори. З 10 до 25 січня команда займатиметься в Ужгороді, другий тренувальний збір пройде в Угорщині, з 31 січня по 12 лютого. Третій збір запланований у Туреччині з 15 по 28 лютого. Відносно гравців, то із воротарів у команді: Романеско, Надь, Бабенко. Останній повернувся ні з чим після перегляду в «Таврії». Захисна ланка: Чижевський − тренер висловив сподівання, що незважаючи на солідний вік, наш капітан зможе допомогли команді принаймні ще півроку, адже викладається на тренуваннях за трьох молодих. Також надія на досвідченого Єсіна, на гравця основи Браїлу; серед кандидатів переглядатимуть Івана Шугая − вихованця закарпатського футболу, що виступав за «Іллічівець», та Олександра Харатіна —у минулому грав за «Закарпаття» перебував в оренді у друголіговому «Олкомі» із Мелітополя) та молодого Олександра Пакоша. Півзахист: Козоріз, Шопін, Тимчишин (новачок), Бундаш (який ще за «гетьманства» Кушлика освоював нову для себе позицію) і Вітошинський, що відновлюється після травми.
Повернувся із оглядин у «Таврії» і Микуляк. Тренер запевнив, що попри розчарування першого кола в нього вірять і сподіваються, що він і сам повірить у власні сили. Серед новачків − Пісний, Грибанов («Сталь» Дніпродзержинськ), Платон з ФК «Харків» (правда, як зазначив тренер від його послуг скоріше за все відмовляться через те, що харківський клуб вимагає за нього чималу компенсацію коло 70 тисяч доларів), Стадник та Бабич (з останнім уже підписано контракт). Залишилися в команді Бурий та Ксьондз (динамівець продовжив оренду).
Хваляться в клубі й перспективним 22-річним білорусом, що грав у Латвії − Олександром Міщуком. Також серед блудних синів колишній форвард «Закарпаття Ярош. Ну і «на закуску» − нігерієць Чарльз. До нього ще придивлятимуться в тренерському штабі.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 19.01.08 у матеріалі «Підготовка-селекція, стадіон-інфраструктура» йдеться про прес-конференцію за участі головного тренера ФК «Закарпаття» Володимира Шарана, генерального директора Івана Шіца та президента клубу Євгена Дорошенка. Тема зустрічі мала би зосередитися на перших двох пунктах. Однак ними обмежитися не змогли, адже проблеми з «Авангардом» та умовами для гравців мають пряме відношення до успішного розвитку кожної команди.
У тому ж виданні у матеріалі «1 квітня комусь буде не до сміху» з посиланням на сайт Ffu.org.ua, мова про те, що минулого понеділка був сформований календар шостої відбіркової групи Чемпіонату світу—2010. Більшість побажань української делегації, до якої входив і новий головний тренер національної команди Олексій Михайличенко, були враховані. Зокрема, в так званих спарених турах одним із суперників нашої збірної неодмінно буде один із аутсайдерів групи. Також важливо, що «синьо-жовті» не гратимуть у незручні для себе дати − 19 листопада та 11 лютого. Почне відбір наша збірна 6 вересня вдома із зустрічі з північними сусідами − білорусами.

У третьому матеріалі цієї ж газети «Закарпаття» зіграло «міжсобойчик» повідомляється про перший тренувальний збір ужгородського клубу. Його футболісти провели вдома, у Мукачеві, 14 січня. Раніше планувалося, що 19 січня «Закарпаття» зіграє з «Дебреценом». Однак угорці повідомили, що зможуть виставити на гру лише «дублі», тому Ужгороді вирішили відмовитися від цього спарингу.
У газеті «Ужгород» за 19.01.08 у матеріалі «Володимир Шаран: «Команду можуть підсилити Бабич і Ярош» подається інтерв’ю в.о. головного тренера ФК «Закарпаття» В.Шарана, у якому він говорить про перед сезонні збори, завдання, поставлені перед клубом, гравців, які покинули і які прийдуть у клуб, а також про інфраструктуру стадіону «Авангард». В.Шаран: «Порівняно з іншими клубами ми маємо, звичайно, невелике, але стабільне фінансування. При цьому очікуємо на поповнення десь із 6 виконавців. Наразі ведуться переговори з Бабичем і Ярошем. Надалі плануємо базуватися у Сторожниці. Клуб уклав договір із місцевою сільрадою на 49 років. Орендуємо 2 поля. Будемо доводити їх до ладу, щоб команда могла повноцінно тренуватися…».
Кулуарні розмови.
Ходять чутки, що «Закарпаття» у перспективі на базі стадіону у с. Сторожниця (околиця Ужгорода) хоче створити свою базу. Але задля цього потрібно чималі кошти. Планується будівництво трьох полів, але поки що справа, окрім перспективних обіцянок, з місця не зрушила. Відомо, що команда уже впродовж року проживає у готелі в с. Сторожниця.


Житомир

У прямому ефірі Житомирського телеканалу СТV, у програмі «Гість у студії», минулого тижня побували заступник Голови Житомирської ОДА І.Орлов та начальник фінуправління Г.Ємченко. Слід сказати, що програма транслювалася з 2 повторами. Мова йшла про бюджет області на 2008 рік. Журналіст телеканалу Сергій Сорока поцікавився у посадовця Орлова, як Житомирщина готується до Євро − 2012. Говорячи про перспективи чемпіонату для Житомирщини, він зазначив, що:
− Кількість бюджетних коштів для цих потреб дуже обмежена і буде спрямована лише на реконструкцію автомагістралі Київ-Чоп, реконструкцію мостів…Завдання влади, залучити якомога більше інвесторів для того, щоб спорудити вздовж траси необхідну інфраструктуру з належним європейського рівня обслуговуванням. На жаль, наявні в нас готелі, структура громадського харчування, бензозаправки тощо ще далекі від цього рівня. Слід також модернізувати, власне, дотягнути до належного рівня обслуговування відділення районних лікарень, які розміщені вздовж магістралі.
Крім того, що обов’язок влади − залучити інвесторів, нам ще потрібно посприяти тому, щоб вони мали можливість у якомога стисліші терміни оформити необхідну документацію, − зазначив пан Орлов.
Також стосовно керівництва комітетом з підготовки проведення чемпіонату прозвучала доволі куслива інформація на адреси високо посадовців по FM − станції «Крок − радіо». Журналіст і власник «Кроку…» Ігор Іваницький зазначав, що Ющенко змагається з Тимошенко за те, хто буде очолювати цю структуру. Він поінформував, що « …своїм указом Президент затвердив новий склад Координаційної ради, призначивши себе її керівником. Напередодні Тимошенко оголосила, що сама очолить оргкомітет, а своїми заступниками обрала Юрія Павленка та голову ФФУ Григорія Суркіса, а керівником Національного агентства з питань підготовки до Євро Є.Червоненка.
Обласне телебачення та радіо транслювали репортажі з Спорткомплексу «Динамо», де у період новорічно − різдвяних шкільних канікул було проведено Всеукраїнський юнацький турнір з міні − футболу «Поліська зима».
Дні змагань 9, 10 та 11 січня. У інтерв’ю для обласного телебачення заступник голови обласної федерації футболу Микола Сісюра висловив жаль, що в Житомирі досі немає професійної команди у великому футболі. Він зазначив, що в свій час ( у 80− х роках) житомирське «Полісся» було чемпіоном України, і що ця команда подарувала Україні імена багатьох відомих футболістів. Прикро, що влада не приділяє належної уваги розвитку великого футболу в області…
На сайті Zhitomir.info розміщено інформацію львівського оглядача Андрія Пакоша про зустріч фут-зальних команд: «Енергія» (Львів) − «Контингент» (Житомир), які зіграли в нічию 3:3.
Щодо інших футбольних новин, у рамках затвердженої Програму розвитку фізичної культури і спорту в місті Житомирі на 2008 − 2011 роки, передбачено будівництво у 2008-2011 роках спортивних майданчиків зі штучним покриттям при загальноосвітніх навчальних закладах міста на загальну суму 3 млн. 640 тис. грн., а на будівництво спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням − 1 млн. 800 тис. грн. Всього на виконання Програми передбачено у 2008-му році 6 млн. 894 грн., у 2009-му − 14 млн. 148 тис. грн., у 2010-му − 3 млн. 347 тис. грн., у 2011-му − 3 млн.612 тис. грн. Програма виконуватиметься за рахунок місцевого бюджету, а також позабюджетних джерел, включаючи власні ресурси організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, спонсорів, вітчизняних та іноземних інвесторів.
Щодо сфери туризму. У вересні минулого року Голова облради І.Синявська ( про це йшлося у попередніх звітах) побувала у Любарському районі, де в розмові з журналістами запевнила, що «задумала перетворити Любарський район у місцеву «Мекку» для туристів і що на найближчій сесії підніме питання фінансування».
Цитую:
− Вже сьогодні обласна рада займається питанням перетворення окремих районів регіону на культові для туристів. У рамках підготовки до «Євро − 2012» оновлюються і відбудовуються спортивні бази та містечка.
А впродовж минулого тижня обласні електронні ЗМІ подали інформацію про другий візит голови облради на Любарщину, де в селі Нова Чортория знаходиться 3 об'єкти, які мають статус пам'яток архітектури Національного значення. Це палац подружжя Оржевських, які мешкали тут наприкінці 19 століття, виконаний у псевдовізантійському стилі, 150 − річний паровий млин, побудований на кошт того ж подружжя та парк, який оточує садибу також вважається пам’яткою садової архітектури. Як пише «Журнал Житомира» керівництву Любарського району було доручено у найкоротший термін створити бізнес − проект розвитку інфраструктури. Я переконана, що Любарський район можна і варто перетворити на туристичний центр, рівних якому не буде. Це не просто збереження духовного начала, це і питання життя даного села. Адже з припливом туристів розвинеться й інфраструктура, − зауважила голова обласної ради.
Перші 500 тисяч гривень на створення проектної документації голова обласної ради планує виділити з обласного бюджету. Капітальні видатки на реконструкцію пам'яток архітектури Національного значення проситимуть у відповідних Міністерствах. Задля вивчення ситуації із збереженням та відродженням пам'яток архітектури у Любарському районі працювала ціла група спеціалістів та депутатів обласної ради, закріплених за районом.
Інформація про обласну федерацію футболу відсутня.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − створення оргкомітетів вищими органами влади по підготовці до ЄВРО-2012.
В районах, де згідно обласної програми підготовки до ЄВРО-2012 будуть передбачені заходи, проходить обговорення програм районного рівня.
В області активно проходить консолідація активів у добувничій галузі, зокрема кар’єрів з видобутку щебеню. Тенденції такі, що всі виробничі активи, що не належали великим холдингам чи корпораціям, викупаються більш крупними гравцями.
В області існує значний дефіцит щебеню фракції 10-20, споживачами якого є підприємства бетонної промисловості. І це не в будівельний сезон. Це свідчить про виробництво «на склад» з подальшим підвищенням цін на номенклатуру будівельних матеріалів під час весняно-літнього сезону. Ці процеси спеціалісти пов’язують зі значними будівельними проектами до ЄВРО-2012.
Активізувались процеси по розробці містобудівної документації в сільських населених пунктах, що прилягають до трас Київ − Чоп, Київ − Ковель − Яготин, Виступовичи − Могілів−Подільський. Це пов’язано з потребами змін цільового призначення значних земельних масивів, що прилягають до цих трас. Формуються неформальні робочі групи з проектантів, підприємців, що працюють на тіньовому ринку землі та представників органів влади. Основне завдання таких груп полягає в лобіюванні власних інтересів в питаннях землевідводу та адаптації розроблюваних генпланів під власні потреби з прицілом на будівельний бум перед ЄВРО-2012.
В Житомирі представники однієї із інтернет-компаній займаються пошуком ділянки для будівництва т.зв. дата-центру. Це пов’язано з прогнозованою зміною направлень трафіку інформаційних потоків і значним дефіцитом серверних ресурсів і маршрутизаторів у Східній Європі. В разі реалізації це буде найбільший подібний проект в Україні, що значним чином покращить стан інфраструктури до ЄВРО-2012. Це дозволить передавати значно більшу кількість інформації , в. т.ч. телефонних дзвінків та телекартинки.
В черговому турі чемпіонату України з фут-залу чемпіон України львівська «Енергія» зіграла внічию 3:3 з житомирським «Контингентом».
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.
Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
 

Івано-Франківськ

Заходи.

В облдержадміністрації відбулась перша нарада по підготовці до Євро-2012. Нарада відбулась під головуванням заступника голови ОДА Володимира Шкварилюка. Зазначалося, що наразі розробляється програма заходів щодо залучення Прикарпаття до обслуговування учасників та гостей Європейського чемпіонату. Керівникам районів і міст обласного значення доручено подати пропозиції до інвестиційного проекту з підготовки області до Євро-2012, а також відремонтувати автобусні та залізничні вокзали, дороги міжобласного значення. Також негайного ремонту потребує Івано-Франківський аеропорт, який раніше мав статус міжнародного.
Ця нарада − прямий результат нещодавнього візиту Президента Віктора Ющенка на Прикарпаття та його зустрічі з губернатором Івано-Франківщини Миколою Палійчуком.
20 січня в Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі імені І.Франка відбулось спортивно-мистецьке свято «Ніка». На заході, який організували Головне управління молоді та спорту ОДА, управління освіти і науки ОДА, нагороджувались кращі спортсмени, тренери та інші спортивні діячі 2007 року, що були визнані такими у різних номінаціях. Серед інших спортсменів кращими спортсменами року були визнані чотири футболісти СФК «Прикарпаття» Ігор Худоб’як, Микола Ревуцький, Ігор Гребінський, Сергій Іконніков та футболіст ФК «Енергетик» Андрій Запорожан. Кращою командою року визнано жіночий футбольний клуб «Нафтовик» з міста Калуш, що у 2007 році став чемпіоном України з футболу. Ветераном року було визнано колишнього гравця ФК «Спартак» Степана Рибака, який зараз також є викладачем дитячої футбольної школи «Спартак».
Кулуарна та інша інформація по цій темі.
15 січня стало відомо, що НФК «Ураган» виставив на трансфер трьох своїх гравців − Валерія Брожка, Андрія Сімку та Сергія Гупаленка. Це спричинило значний резонанс у футбольних колах області, адже ще 5 січня після програшу львівській «Енергії» 1:4 головний тренер «Урагану» Тарас Вонярха заявляв, що відрахувань з команди робити не буде. Після матчу розіграшу Кубка України з луганським «ЛТК» («Ураган» виграв 3:1) Тарас Вонярха на прес-конференції зачепив це питання. Він заявив, що таким чином цим футболістам керівництво клубу дало сигнал про те, що футболістів, які повністю не викладаються під час матчів за «Ураган», в яких немає «вогника в очах», ніхто в команді не тримає. Саме тому ці троє повинні довести, що вони потрібні «Урагану». На запитання, чи буде клуб робити якісь придбання у випадку, якщо контракти згаданих футболістів таки будуть викуплені іншими клубами, Тарас Вонярха відповів заперечно.
Існує версія, що вирішальним у цьому питанні став голос саме правління «Урагану», адже ще декілька днів перед тим Тарас Вонярха не згадував про плани на такі радикальні кроки.


Кіровоград

Відбулася перша в нинішньому році сесія обласної ради. Депутати розглянули й прийняли рішення з ряду важливих для області питань, в тому числі ухвалено рішення про передачу в оренду майнового комплексу стадіону «Зірка». Ця передача відбуватиметься шляхом аукціону, й майбутній орендар має запропонувати програму ефективного використання цього об'єкта, розвитку футболу. Передбачаються не лише реконструкція існуючої споруди, але й будівництво даху над трибунами, додаткових футбольних полів тощо. Термін оренди − 20 років.
У депутатів з цього приводу виникло чимало запитань. Зокрема, депутат Віктор Громовий був занепокоєний тим, що вихованці гімназії імені Тараса Шевченка та педуніверситету, які впродовж багатьох років користувалися стадіоном, утратять цю можливість. Його підтримав і депутат Григорій Клочек. Микола Ковальчук, голова бюджетної комісії облради, який представляв проект рішення, запевнив, що ці питання будуть обов'язково передбачені в умовах оренди. Так само, як і інтереси тих, хто займається ранком фізичними вправами на стадіоні.
− Розумом я погоджуюся із цим рішенням, − сказав депутат Ігор Добрянський, − але серце віщує, що ми на двадцять років утратимо стадіон.
Микола Ковальчук постарався розвіяти сумніви, запевнивши, що всі дії майбутнього інвестора перебуватимуть під суворим контролем обласної влади. Деякі суперечки викликало питання затвердження умов конкурсу оренди. Враховуючи значимість об'єкта, вирішили все ж таки довірити цю справу депутатам.
Позитивні звіти про сесію облради надрукували всі місцеві газети, особливо виділивши рішення про передачу стадіону в оренду. «…Одне слово, − пише «Вечірня газета» (18.01.08), − область має свою фінансову конституцію на цілий рік. Але неабиякої жвавості розміреному перебігу сесійного засідання надало питання «Про передачу в довгострокову оренду цілісного майнового комплексу стадіону «Зірка». Доля футбольної команди і взагалі розвитку знакового для Кіровоградщини виду спорту вже кілька років хвилює не лише вболівальників. Вони ж і покладають чималі сподівання на реанімацію команди та усього футбольного господарства з поверненням в область Василя Моцного.
Перша ластівка не забарилась. Народним обранцям запропонували дати згоду на передачу стадіону в оренду на 20 років і запевнили, що у кіровоградського футболу є реальні можливості отримати ефективного інвестора (зрозуміло − через конкурс), який з часом відродить і команду, і спортивне господарство, до того ж не лише футбольне…»
«…То, о чем так долго говорили в околоспортивных кругах, свершилось, − зазначає «Спортревю» (18.01.08). − Четырнадцатая сессия Кировоградского областного совета пятого созыва приняла решение о проведении конкурса на право заключения договора долгосрочной аренды целостного имущественного комплекса стадиона «Звезда»…
Конечно, планы, что и говорить, грандиозные. Но тревожат два аспекта. Во-первых, в условиях конкурса ничего не сказано о реконструкции легкоатлетического ядра. Неужели королева спорта снова окажется на задворках? И главное − из решения непонятно, берет ли на себя инвестор обязательства по содержанию профессионального футбольного клуба. Хочется верить, что в следующем чемпионате Украины кировоградские любители футбола снова смогут болеть за «Звезду». В любом случае ответы на все вопросы мы получим совсем скоро…»
З інших футбольних новин минулого тижня варто відзначити, що обласна федерація футболу продовжує серію зимових турнірів з фут-залу, які викликають великий інтерес вболівальників футболу. 18 січня в СДЮШОР-2 ім. В. Верхоланцева стартував відкритий чемпіонат Кіровограда, на участь в якому заявились 18 команд. Фінальні поєдинки, в яких візьмуть участь по дві кращі команди кожної з чотирьох груп, відбудуться 20 січня. А 25-27 січня тут же, в СДЮШОР-2 ім. В. Верхоланцева, пройде традиційний зимовий чемпіонат області з фут-залу серед ветеранів (від 35 років).


Луганськ

В прошлом отчете мы упоминали о том, что исполнительный директор городской федерации футбола Николай Гладкий жалуется на нехватку площадок для игры. Соревнования проходят в спортзалах двух университетов, но их предоставляют только по выходным и то только на восемь часов в день. А в зале завода «Машиностроитель» сегодня продают мебель, зал завода им. Артема выкупили и оградили забором с колючей проволокой. На этой неделе попробовали разузнать по поводу продажи спортзала завода им. Артема выяснить удалось немного. Спортивные функционеры города и области нынешнего хозяина не знают, на заводе не признаются. Известно только, что зал дирекция завода отдала за долги. По слухам спортзал приобрели для создания СТО или салона по продаже автомобилей. Но у новых хозяев что-то не сложилось и уже три года помещение стоит пустое.
На исполкоме областной федерации был рассмотрен вопрос о внесении женского футбола в программу развития этого вида спорта. До конца месяца должен быть создан комитет женского футбола, который выйдет с предложением в рамках соревнований «Кожаный мяч» организовать участие в нем девочек. Самими же тренерами команд, участвующих в чемпионате области, названы лучшие тренеры. Ими стали Игорь Фокин − наставник луганской «Агаты», Анатолий Коршиков − тренер СДЮШОР «Заря», Валерий Туркин − тренер детско-юношеских команд ЛТК по мини-футболу.
Стартовало первенство области по мини-футболу среди ветеранов. Семь команд разбиты на две группы, игры проходят в Луганске и Первомайске. Продолжается чемпионат Луганска по мини-футболу, на место снявшегося с соревнований «Славутича» подали заявки сразу две команды. Также идут групповые туры чемпионатов в городах Брянка и Стаханов. В Луганске стартовало юношеское зимнее первенство, как всегда, команды разбита на три возрастные категории. В этом году заявились 22 команды − на три меньше, чем в прошлом. В турнире «Рождественский мяч» участвовали школьники вторых-четвертых классов из шести школ. Самому маленькому футболисту семь лет, но он уже два года занимается футболом. Турнир проводился в первый раз, но решено его сделать традиционным.
В чемпионате Украины «ЛТК» по прежнему «наращивает» отрыв от других команд, стабильно оставаясь без очков. Правда недавно удалось сыграть 2:2 с «Ураганом» из Ивано-Франковска, но это на положение в турнирной таблице никак не сказалось.
«Заря» закончила подготовительный тренировочный этап в Кременной и отправилась на сборы в Анталию. Команда сыграла первый товарищеский матч в рамках подготовке ко второму туру чемпионата Украины. Соперником был далеко не самый сильные немецкий клуб «Энерги» из г.Котбус.
Алчевская «Сталь» отправилась на сборы в Крым, которые проведет на базе «Крымтеплицы». Несколько игроков, у которых завершается срок аренды, возвращаются в свои команды, на просмотре в «Таври» находится прошлогодний лидер команды Дмитрий Трухин. А Артем Мостовой, Алексондр Губий и Юрий Чернобай выставлены на трансфер.
Женская футбольная команда «Заря-Спартак» собирается заявиться для участия в зимнем чемпионате Украины, который должен пройти в Мариуполе.
Продолжаются споры по поводу возможности строительства жилого дома рядом со стадионом в поселке Юбилейном, где играли дублеры «Зари». В Луганске состоялся матч между командой городского исполкома и сборной пятнадцати партий различных политических направлений. Со счетом 7:2 победила сборная исполкома, но главное событие матча было впереди. Поскольку игра было благотворительной, на вырученные средства приобрели телевизор и передали его в первый луганский частный дом семейного типа.
Удивляет то обстоятельство, что футбольными мероприятиями, проходящими в Луганске и области, местные СМИ совершенно не интересуются. Практически только благотворительный матч горисполкома с партиями «породил» маленькую заметочку в «Ракурсе», там же сообщения о подготовке «Зари» и о выигрыше «ЛТК» у «Кардинала» в розыгрыше Кубкау Украины. В результате недельный объем информации о футболе в общественно-политических газетах едва составил половину полосы.


Львів

Жодної акції щодо підготовки до Євро-2012 у Львові та на Львівщині протягом тижня не відбулося.
Жодних елементів зовнішньої реклами (біг-борди, роздача листівок тощо) у Львові та області помічено не було.
Цього тижня у місцевих ЗМІ вистачало футбольних тем.
По-перше, місцеві електронні та друковані мас-медіа передрукували інформацію про те, що оргкомітет з питань підготовки до Євро-2012 в Україні очолить прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, а її заступниками будуть президент ФФУ Григорій Суркіс та керівник нацагентства Євген Червоненко.
Нарешті до підготовки до Євро-2012 потрохи почала підключатися й обласна влада. Так, зокрема, цього тижня голова Львівської облради Мирослав Сеник зустрівся з президентом португальської компанії «GRUPO-3» Жозефом Редже де Оліверою, на якій португальська сторона запропонувала Львівщині свою допомогу у спорудженні об’єктів до Євро-2012. Стадіон до цих об’єктів не входив, а лише готелі, дороги, та аеропорт. Мирослав Сеник на цій зустрічі зазначив те, що досвід цієї португальської компанії для Львівщини буде безцінним, оскільки останній чемпіонат Європи відбувся саме у цій країні, і ця компанія доклалася до створення там необхідної інфраструктури. Окрім того, Сеник запросив взяти участь португальців в Інвестиційному форумі, що відбудеться на початку жовтня у Львові, аби стати офіційними претендентами на будівництві та реконструкції певних об’єктів до Євро-2012. До речі, цього тижня відбулася прес-конференція Сеника, на якій він заявив, що Львівщині цього року з держбюджету потрібно не багато не мало, а 1 млрд. грн. на підготовку до Євро-2012. Міні-скандал стався після того, як провів прес-конференцію інший високопосадовець Львівщини − губернатор Петро Олійник. Серед іншого на своїй прес-конференції він заявив про те, що в нього відбулася розмова з Ігорем Коломойським, який пообіцяв, що може безкоштовно подарувати Львівщині проект стадіону той, що будується у Дніпропетровську. Якщо, додав губернатор, міська рада самостійно не дасть собі ради з будівництвом стадіону. На запитання, чому це так Ігор Коломойський перейнявся проблемами Львівщини, Олійник зазначив, що для нього цей регіон є близьким, оскільки в нього тут є серйозні бізнес-інтереси. Це правда, адже Коломойський є фактичним власником двох найбільших підприємств-платників податків Львівщини: НПК «Галичина» (колись належала Петру Димінському) та Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат (колись, за чутками, належав Григорію Суркісу). Така заява Олійника стала «великим каменем в город» представників Львівської міськради. По-перше, це фокусує увагу громадськості на тому, що міські обранці разом із виконавчими органами не можуть впоратися зі своїм завданням. По-друге, це може реально відсунути від вирішення цього питання власне посадовців міськради, котрі в цьому дуже зацікавлені. Мер Львова Андрій Садовий на таку заяву прореагував миттєво: Дякуємо, мовляв, ми самі впораємося і, взагалі, Львів повинен мати оригінальний проект стадіону. Проте жодної інформації про визначення переможця конкурсу цього тижня не пролунало. Тому не виключено, що в результаті може втілитися у життя так званий запасний варіант, який озвучив Петро Олійник.
В останньому номері тижневика «Україна і час» вийшов критичний, аналітичний матеріал, де проаналізовано дії місцевої влади щодо будівництва нового стадіону. Ця газета належить Петру Писарчуку − народному депутату від Партії Регіонів, у якого дуже погані відносини з місцевою владою. Тому в черговий раз «пройтися» по міській раді − це те, за що журналістам у цій газеті платять гроші.
З подій, що не стосується Євро-2012 варто відзначити черговий лист на адресу мінського «Динамо» керівництва «Карпат», у якому генеральний директор львівського клубу Олександр Єфремов заявив, що ситуацію навколо Лєаніда Ковєля нехай вирішать найвищі футбольні інстанції світу. Окрім того, цього тижня, а саме 18-го січня, виповнилося 45 років «Карпатам». Проте жодної акції з цього приводу не відбулося, окрім зустрічі почесного президента «Карпат» Петра Димінського з ветеранами клубу, на якій він вручив грошові премії та пожиттєві абонементи у VIP-ложу на домашні матчі команди. Цій темі було присвячено центральні матеріали у тижневиках «Карпати» та «Спортивка». У «Спортивці» цей матеріал вийшов під заголовком «Карпатам» − 45: славне минуле бліде сьогодення». Варто зазначити, що єдиний загально спортивний тижневик Львівщини «Спортивка» знаходиться у жорсткій опозиції до «Карпат». І ледь не в кожному номері лунає критика на адресу клубу. Так було і в матеріалі цього номера. Окрім того у «Спортивці» вийшли звіти про виступи львівських фут-зальних команд у чвертьфіналах Кубку України. У тижневику «Карпати» серед іншого надруковано бліц-інтерв’ю з головним тренером команди Валерієм Яремченком, у якому він розповів про підготовку футболістів на тренувальному зборі у Трускавці, а також повідомив, що на тренувальний збір до Туреччини «Карпати» вирушать 25-го січня. Про потенційні придбання клубу, окрім Ощіпка, Кожанова та Алегбе. Про яких було сказано уже досить давно, − жодного слова.
Жодної кулуарної інформації цього тижня до мене не надходило, тому поділюся враженнями від ідеї привітання Петром Димінським ветеранів «Карпат» з нагоди 45-річчя клубу. Сама ідея − це, звичайно, добре, адже віддається шана людям, які протягом багатьох років вірою і правдою служили команді. Але виглядала ця зустріч трохи дивною, адже більшість з цих ветеранів − це звільненні нещодавно зі структур клубу екс-гравці команди. Це такі легенди львівського клубу, як Степан Юрчишин, Лев Броварський та Ігор Кульчицький. Тут ситуація досить двояка. З однієї сторони − за чутками, ветерани погано справлялися зі своїми обов’язками, тому їх і вигнали з роботи. Це те, чого так довго не робив у своєму клубі Ігор Суркіс, але цієї зими нарешті зробив. З іншої сторони − можна було знайти їм роботу на менш відповідальних посадах, адже деякі з них зараз опинилися на межі бідності. Простий приклад: приблизно рік тому Степану Юрчишину необхідна була термінова операція на травмованих колінах, і він з цією проблемою звернувся до клубу по гроші. Натомість керівництво клубу, в якому Юрчишин − один із найславетніших гравців в історії «Карпат» й загробив свої коліна, грошей не дало, а організувало акцію серед вболівальників, аби ті назбирали грошей на коліна Юрчишина. Натомість, як потім розповідав сам Юрчишин в одному зі своїх інтерв’ю, до нього просто подзвонив Григорій Суркіс, і не тільки дав гроші на операцію, але й запропонував роботу у ФФУ. Після цього Юрчишин, який зараз працює тренером ФК «Львів», досить критично відізвався про «турботу» «Карпат» над своїми ветеранами. Десь так воно і є.


 Миколаїв

В контексті висловлень, завдань і доручень, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012, про які ми почули цього тижня із Києва від президента Віктора Ющенка та прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, дисонансом, на думку місцевих спостерігачів, стали висловлення миколаївського губернатора Олексія Гаркуші.
На телебрифінгу, який відбувся 14 січня на телеканалі «Миколаїв», відповідаючи на запитання журналістів щодо субвенції, які отримує область на ремонт і будівництво доріг, губернатор сказав (пряма мова): «Субвенции выделяются, за исключением субвенций на дорогу. По− сколько объясняют, что все эти субвенции пошли на решение проблем по ЕВРО-2012, на чемпионат по футболу. Понимаете, так поступать нельзя, ни экономически, никакая целесообразность не может оправдать для проведения выделения средств, если такие резервные города, как Одесса и Днепропетровск, по-моему, и туда выделяют средства − это в том случае туда, может быть на один матч кто-то приедет и т.д. Я не возражаю против того, что должны быть средства, но сегодня нельзя же за счет собственного населения решать проблемы, которые вообще не дадут отдачи, скажем, мгновенно и в тех регионах, да и в социальном плане будут не благоприятными. Да, Португалия прошла этот период, кстати. И у них проблемы, у них сегодня около шести − семи стадионов, которые пустые, которые были построены под чемпионат Европы по футболу и они сегодня пустуют, поэтому в данном случае, я думаю, надо осторожно к этим вопросам подходить, но я думаю, что об этом будут говорить, когда будет доработка бюджета».
У кулуарах місцеві журналісти подібні висловлення голови Миколаївської ОДА оцінюють негативно. Хоча, кажуть, що можна його зрозуміти, як керівника області, він у першу чергу переймається проблемами регіону. Але у випадку з підготовкою до Євро - 2012, коли ситуація більше містить у собі передумови не для успіху, а для провалу − такий підхід не є державницьким.
Деякі спостерігачі роблять висновок, що інтерес до Євро - 2012 продовжує бути високим лише у тих регіонах, які задіяні у підготовці або планують одержати які-небудь вигоди від чемпіонату у майбутньому.
Всі пригадали, що у серпні 2007 року на подібній прес-конференції Олексій Гаркуша, тоді іще в. о. голови Миколаївської облдержадміністрації, заявляв, що у зв'язку з Євро - 2012 можна очікувати вкладення коштів з державного бюджету: «Ми кошти будемо акумулювати і направляти якраз на розвиток нашої інфраструктури, нам є куди ці кошти витрачати» (Миколаївська ОДТРК, 20.08.07).
 Зараз пан Гаркуша пішов далі. Всі почули дещо негативну оцінку того, що, ось мовляв, з підготовкою до Євро - 2012 держава буде фінансувати не обіцяні нам мостові переходи, ремонт автошляхів, побудову нового залізничного вокзалу, продовження газифікації населених пунктів, а зводити спортивну інфраструктуру  в тих містах, де мають відбутися матчі європейського чемпіонату.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Думку щодо того, як впливає підготовка до Євро − 2012 на вирішення інших господарських питань, висловлену на телебрифінгу головою Миколаївської ОДА Олексієм Гаркушею, прокоментували друковані ЗМІ області.
Всі газети зазначили, що виділення субвенцій на ремонт і будівництво доріг − це соціально важливе для області питання: «…именно за счет этих средств в Николаеве в прошлом году начато расширение проезжей части улицы Скороходова. Помимо ярко выраженной социальной направленности, одной из особенностей нынешнего Госбюджета является выделение средств для решения задач по подготовке к проведению чемпионата Европы-2012. А коль в Николаевской области нет объектов, напрямую относящихся к Евро-2012, то и рассчитывать на солидные субвенции не приходится. С таким подходом губернатор не согласен. Ведь не должен футбольный чемпионат становиться препятствием для социально-экономического развития региона…» («Вечерний Николаев», 19.01.08).
Автор матеріалу газети «Рідне Прибужжя» цитує слова губернатора, що «торік Миколаївщині було виділено 100 мільйонів гривень субвенцій саме на будівництво доріг. Цього року трохи більше 50 мільйонів. Потрібно також ураховувати, що минулорічні кошти (субвенції на будівництво доріг) попередній уряд планував надати лише областям й містам, де проводитиметься «Євро-2012». Наскільки це справедливо і об'єктивно − сказати важко» («Рідне Прибужжя»,17.01.08).
На думку автора газети «Южная правда» з будівництвом доріг в області цього року існуватимуть проблеми, тому що «предыдущее правительство сконцентрировало эти средства в регионах, где планируется провести ЧЕ-2012 по футболу. Ситуация неоднозначная. С одной стороны, это ответственность государства за выполнение взятых обязательств, с другой...
− Считаю, нельзя так делать − в ущерб собственным гражданам, − сказал глава облгосадминистрации. − Понятно, что в подобной ситуации субвенции на дороги могут уменьшиться, но чтобы совсем ничего... Давайте подумаем. Одесса и Днепропетровск на Евро-2012 определены как резервные города. Ну, может, какой-нибудь матч туда перенесут. Португалия это уже прошла после 2004 года: построили 6 или 7 огромных стадионов, а теперь они пустуют. А мосты в Николаеве пропускают огромные потоки, идущие по общегосударственным дорогам, которые основательно их убивают. Будем входить со своими предложениями по этой проблеме» («Южная правда».17.01.08).
Щодо висвітлення інших футбольних новин, то вже третій тиждень підряд миколаївські газети, розповідаючи про нагородження Асоціацією спортивних журналістів України працівників фізичної культури й спорту, які зробили вагомий внесок у розвиток спорту у 2007 році, повідомляють про те, що «Григорий Суркис был искренне удивлен, узнав, что первую заметку о футболе наш журналист (Борис Аров.) написал 70 лет назад» («Южная правда», 17.01.08).
«Даю $5 млн., только заберите меня из Украины»! − під таким заголовком публікується матеріал, де розповідається, що «Украинские клубы вновь опозорились и на поле, и на трансферном рынке...», про те, що «самый дорогой футболист чемпионата − Кастильо − фактически сам оплатил переход в «Манчестер Сити». Автор статті називає п’ять невдалих придбань українського футболу: «Нери КАСТИЛЬО, из «Олимпиакоса» в «Шахтер», за $27 млн., Роберто НАННИ, из «Велес Сарсфилда» в «Динамо», за $6 млн., Толга СЕЙХАН, из «Трабзонспора» в «Шахтер», за $4 млн., Луис АДРИАНО, из «Интернасионаля» в «Шахтер», за $4,2 млн., Йерко ЛЕКО, из загребского «Динамо» в киевское, за $5 млн.» («Николаевские новости», 15.01.08).
Поруч з цим матеріалом повідомлення про те, що англійський «Манчестер Юнайтед» став найбагатшим клубом у світовому футболі. «Руководство клуба опубликовало размеры доходов за минувший финансовый год. Они составили $490 млн. Это на $25 млн. больше, нежели доходы за тот же период другого футбольного гиганта − мадридского «Реала». При этом прибыль МЮ за прошедший финансовый год достигла $120 млн., или на 93 процента больше, чем за аналогичный период 2006 года» («Николаевские новости», 15.01.08).
«Кто за кем?» − це наступний матеріал у якому повідомлення, що «Международная федерация футбольной истории и статистики (IFFHS) опубликовала рейтинг топ − 350 мировых клубов по состоянию на 1 января». До дюжини кращих українські клуби не входять, 58 рядок за «Динамо» (Київ), 112 посідає «Шахтар», іще нижчі місця займає «Дніпро», харківський «Металіст» і одеський «Чорноморець».
Читачі області цього тижня дізналися також, що головному тренеру МФК «Миколаїв» В'ячеслав Мазараті виповнилося 45 років. У матеріалі «Первый тайм Мазарати» відзначається, що «с ним, коренным николаевцем, спортивная общественность города и области, болельщики связывают выход команды на более высокий уровень и покорение новых футбольных вершин» («Николаевские новости», 15.01.08).
Щодо підготовки головної команди регіону, то за повідомленням газет «Одним николаевским футболистам контракты подписали, остальных отправили в другие города.
− Контракты с футболистами, которые отличились в прошлом сезоне, продлили, − говорит главный тренер Вячеслав Мазарати» («20 минут», 17.01.08).
Спортивний щотижневик «Николаевские новости» повідомив, що «МФК «Миколаїв» розпочав підготовку до чемпіонату з перегляду своїх потенційних гравців». «На просмотре в МФК «Николаев» находится группа футболистов, среди которых наиболее известен Олег Журка, в первом круге чемпионата выступавший в хмельницком «Подолье». Среди потенциальных дебютантов команды воспитанники николаевского футбола Евгений Рябченко («Торпедо») и Иван Шелест («Нива-Світанок», Винница) («Николаевские новости», 15.01.08).
Як стала відомо журналістам, МФК «Миколаїв» вже зіграв і перший контрольний матч у новому році. В Кривому Розі миколаївці обіграли дублюючий склад «Кривбаса» з рахунком 4:1.
Були цього тижня повідомлення про те, що «Иван Балан теперь работает в тренерском штабе «Ворсклы»«, «Вадим Милько опровергает слухи о переходе в «Закарпатье»«, а «Олег Допилка отдыхал в родном Первомайске, а на лыжах катался в Карпатах», ««Днепру» только Мазилу и не хватало» («Николаевские новости», 15.01.08).
Містять газети інформацію і про чемпіонат Миколаївської області з фут-залу, де вже визначилися лідери, середняки й аутсайдери, а на старий Новий рік в ударі були бомбардири, які забивали по шість м’ячів за гру.
Успішно виступили юні футболісти − вихованці миколаївської ДЮСШ № 5, які стали призерами турніру з міні-футболу, що відбувся у Нікополі серед гравців 1996 року народження.
Дізналися читачі області з газет і про те, що «на 79-м году жизни умер бывший нападающий сталинского (ныне − донецкого) «Шахтера» и киевского «Динамо» Виктор Фомин. В 1977 году он был главным тренером «Судостроителя» («Николаевские новости», 15.01.08).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 згадували лише у матеріалах про телебрифінг голови Миколаївської ОДА Олексія Гаркуші (Т/к «Миколаїв», 14.01.08, 15.01.08), у випусках миколаївського радіо «Обласні вісті» (15.01.08, 16.01.08).


Одеса


В Одесском регионе за отчетный период произошли следующие спортивные события.
На учебно-спортивной базе в Совиньоне проходят тренировки одесского «Черноморца». До 22-го футболисты будут восстанавливать свои игровые кондиции дома, а затем выедут на сбор в Турцию.
Пока в составе «моряков» тренируются лишь два новичка − российский вратарь Сергей Приходько и перуанский нападающий Хосе Карлос Фернандес. Полузащитники Андрей Деркач и Сергей Колесниченко приехали на просмотр в одесский футбольный клуб «Черноморец».
22-летий Андрей Деркач выступает за донецкий «Шахтер-2» (ранее играл в бориспольском «Борисфене»), а 20-летний Сергей Колесниченко − за белорусский клуб «Дарида».
В случае подписания контрактов с «Черноморцем» эти игроки станут уже третьим и четвертым, пополнившими одесскую команду в зимнее межсезонье.
Главный тренер футбольной команды Виталий Шевченко представил футболистам своего нового помощника Вячеслава Лещука, который будет выполнять функции спортивного директора «Черноморца». Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец». Под руководством Лещука наш клуб дважды становился обладателем Кубка Украины и два раза выигрывал бронзовые медали чемпионата страны.
А вот в «дубле» пополнение: ушедшего в овидиопольский «Днестр» тренера Владислава Зубкова сменил Игорь Соколовский. В свое время он ярко проявил себя в центре обороны одесситов: провел в чемпионате СССР 138 матчей и забил 5 мячей. В середине 90-х трудился в родном клубе селекционером, а в последние годы воспитывал футбольную смену в СДЮСШОР «Черноморец».
Вскоре к товарищам присоединится юный полузащитник Дмитрий Владов, принимавший участие в ХХ Мемориале Валентина Гранаткина в составе сборной Украины, составленной из игроков не старше восемнадцати лет. В Санкт-Петербурге украинская команда, сыграв вничью с поляками (0:0), затем проиграла бельгийцам (0:1) и победила турок (3:1). Это позволило ей пробиться в полуфинал, где, однако, одолеть хозяев турнира не удалось − 0:2. В матче за 3-е место наши земляки взяли убедительный реванш у бельгийцев − 4:1. Победителем турнира стала сборная России.
Мировой рейтинг «Черноморца» растет
Одесский «Черноморец» вошел в топ-350 мировых клубов по итогам прошедшего года по состоянию на 1 января 2008 года. Как сообщили в Международной федерации футбольной истории и статистики (IFFHS), одесская команда, в числе 6 клубов, заняла 280-285-ю позиции в январском рейтинге IFFHS. Предыдущей позицией одесситов было 348-е место.
Мини-футбол
Полутора секунд не хватило футзалистам «Марриона», чтобы выйти в 1/4 розыгрыша Кубка страны. В первом матче с Енакиевцем» одесситы на выезде уступили со счетом 2:4. В ответной встрече на своей площадке они уверенно выигрывали (отличились Коптев − важды, Степанов, Лужанский и оваленко). Увы, когда до истечения игрового времени оставались буквально мгновения, гости сумели провести третий мяч. В сумме получилась ничья − 7:7. Но гол, забитый на выезде, в таких случаях считается за два. Таким образом, дальше по кубковой дистанции следует «Енакиевец».
Исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег Марус заявил, что если 22 января горсовет не утвердит инвестиционный договор на проведение строительных работ на стадионе «Черноморец», то футбольный клуб, скорее всего, откажется от инвестирования работ, связанных с Евро-2012.
Об этом сообщили в пресс-службе клуба.
«Мы просто физически не успеем построить новый стадион в необходимые сроки. У Одессы есть последний шанс не потерять для себя европейский чемпионат. Для этого надо, чтобы депутаты городского совета 22 января утвердили инвестора, готового обеспечить возведение главного футбольного объекта. Кто станет им − ФК «Черноморец» или другая организация − для нас не столь важно. Главное − приступить к конкретным действиям. Мы настаиваем на том, чтобы новая арена была построена там же, где сейчас расположен стадион «Черноморец». Уверен, что в этом нас поддержит большинство одесситов, которые не допустят появления на месте одного из старейших спорткомплексов страны каких-то развлекательных объектов или многоэтажных жилых домов», − заявил О. Марус.


Полтава

Полтавська «Ворскла» відбула до Туреччини, де проведе перший з трьох запланованих тренувальних зборів. Команда пробуде там до 19 січня і зіграє два спаринги. В першій грі наші земляки поступилися не надто сильному алмаатинському «Кайрату» з рахунком 1:2. 18-го числа поміряються силами з бронзовим призером першої російської ліги ФК «Сибір» (Новосибірськ). Зараз на перегляді разом з командою знаходяться кілька молодих гравців: Остапенко, Анеліков, Чічіков, Песков.
Перед відльотом «ворсклян» до Туреччини в аеропорту Борисполя кореспондент газети «Полтавщина спорт» поспілкувався з головним тренером команди Миколою Павловим. В №2 (15-21.01.2008) вийшло велике інтерв’ю з новим наставником біло-зелених під назвою «Такого тренерського штабу, як в мене, в Україні більше немає». Автор характеризує Павлова, як людину щиру і відверту. Питання стосувалися перспектив роботи в новому клубі, характеристика тренерського штабу, а також деяких моментів біографії відомого фахівця.
Як завжди «Полтавщина спорт» багато уваги приділяє футболу і в №2 він займає не менше 80%. Тут можна прочитати інтерв’ю з нашим земляком Русланом Ротанем, який знову повернувся в «Дніпро», матеріал Олександра Данника про головного тренера збірної України Олексія Михайличенка. Щодо «Євро− 2012» є матеріал «Юлія Тимошенко взялася за Євро» про те, що Кабмін 16 січня має намір затвердити новий склад оргкомітету та організаційну структуру такої підготовки.
16 січня у приміщенні стадіону «Ворскла» (м. Полтава) відбувся семінар делегатів та інспекторів федерації футболу. Зібрання проводив голова інспекторського комітету та голова ФФПО Анатолій Дяченко. Сюди були запрошені 22 делегати з Полтавської області. Також в роботі семінару взяли участь представники з Донецької, Харківської, Черкаської, Миколаївської, Одеської, Сумської областей, міст Севастополя та Києва. Розповім те, що не вийшло в ефір. Захід був організований на хорошому рівні, на початку присутні вшанували пам'ять тренера з Кременчука С. Б. Тана. Дяченко розповів, що в цьому році делегатам та інспекторам підвищили зарплату, але не зменшили вимоги. Тому треба пригадувати правила футболу та їх суперечливі моменти. Відповідально ставитися до післяматчевого протоколу та виставлення оцінки. Головуючий надав слово голові федерації футболу Харкова Володимиру Петрову, який нагадав правила від його азів. Демонстрував він все наглядно з допомогою проектора на великому екрані. Присутні в залі вели дискусії по різних питаннях. Представником Києва на семінарі був Віктор Олександрович Парадников. В цей же день екзамени мали здавати делегати на рівні Полтавської області. Делегати на рівні Федерації футболу України будуть здавати іспити з 20 по 31 січня в Києві.
Для участі у радіопрограмі «Територія спорту» я для інтерв’ю запросив капітана ФК «Полтава» Михайла Бондаренка. Загальна картина в клубі така, що гравці вже почали збір, проходить він у Полтаві. Чутки про те, що склад команди суттєво зміниться не безпідставні. Михайло мало знає про плани керівництва, сказав, що з нинішнього складу гравців залишилося чоловік сім-вісім. Кількість футболістів з Полтави не перевищує 20%.
В першості ПЗМС з фут-залу пройдена половина дистанції першого етапу (зіграно 12 турів). Поступово вимальовується група команд, яка поведе спір за потрапляння до кращої шістки. Багато вболівальників, особливо на вихідних, відвідують матчі. Лідирують господарі «ПЗМС» − 31 очко, на чотири очки відстає «Пластиком». Гравці команди «Зеніт-1», яка посідає третю сходинку, невдоволені суддівством, яке симпатизує господарям майданчика.
Поновилися ігри першості міста з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник». Лідери залишилися незмінними − ФК «Розсошенці» та «Зоря-Ворскла» по 27 очок.
У Лубнах стартував 11-й відкритий зимовий чемпіонат міста з міні-футболу, в якому беруть участь 14 команд. Змагання проходять під патронатом міської футбольної федерації (голова Анатолій Гришанович, секретар Іван Парасіч). Минулими вихідними зіграні два тури.


Суми

Призначення на посаду головного тренера збірної України Олексія Михайличенка та зроблені Юлією Тимошенко заяви щодо підготовки до проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 стали темами для публікацій в ряді місцевих ЗМІ.
Так, газета «В двух словах» за 16 січня опублікувала матеріал «Сборную доверили Михайличенко», у якому розповідається про засідання виконкому ФФУ від 11 січня. Зокрема, часопис звертає увагу на слова Михайличенка стосовно комплектації збірної молодими гравцями: «Три с половиной года я работаю тренером молодежной сборной, и не по наслышке знаком с рядом молодых игроков ведущих клубов страны. Хотел бы, чтобы они дали повод пригласить их в главную команду Украины. Это вовсе не означает, что сборная будет искусственно «омолаживаться». Считаю это нецелесообразным и не стану решать судьбу того или юного игрока, глядя на него сквозь призму возраста».
Також зазначене видання під рубрикою «Євро-2012» помістило статтю «Леди Ю «заболела футболом», присвятивши її заявам, зробленим керівником Уряду з приводу підготовки України до чемпіонату Європи. На думку Тимошенко, пише видання, попередній уряд зірвав всі строки прийняття першочергових рішень для початку підготовки до першості. В зв’язку з цим, зазначає часопис, «не пізніше 13 лютого, як вважає український Прем’єр, треба негайно розробити «ряд серйозних організуючих документів, зокрема, План дій і фінансовий план підготовки і проведення чемпіонату, перелік ключових інфраструктурних об’єктів, які повинні бути побудовані».
Також «В двух словах» у номері за 16 січня вмістила поширений звіт про традиційний міжнародний різдвяний турнір з міні-футболу серед юнаків 1994 р. н., який виграв шосткинський «Імпульс».
Проведення у Сумах згаданого турніру висвітлила і газета «Ваш шанс» (16.01.08). Серед тих, хто нагороджував призерів змагань, видання називає й президента Федерації футболу Сумщини Миколу Желєзного.
Запропонував читачам «ВШ» і матеріал про новий футбольний турнір, який 10-12 січня вперше пройшов у сумській СДЮШОР «Зміна». Його учасниками стали юнаки 1995 р.н. Найбільш дієву участь в його організації, пише видання, взяли тренер-викладач СДЮШОР Сергій Найденко і курируючий у Сумському районі футбол Олег Паращенко. «Турнір став логічним продовженням міжнародного різдвяного турніру, який проходив в педуніверситеті. Ми запросили команди, яким там трохи не пощастило, вирішили продовжити дітям свято на канікулах». − цитує видання директора СДЮШОР «Зміна» Віктора Животова.
Не обійшла увагою міжнародний різдвяний турнір і газета «Данкор» за 16 січня. Вона нагадала, що за 15 років існування цих змагань їх учасникам стали дуже багато футболістів, які в подальшому заявили про себе на професійній арені. Як приклад вона наводить сумчанина Артема Безродного, який, граючи на цьому турнірі у складі місцевої «Зміни» у 1993 році, згодом почав виступати за московський «Спартак» і збірну Росії. Також у тому турнірі, пише «Данкор», грав і Сергій Білозор, який нині є гравцем основного складу одеського «Чорноморця». Ще одним іменитим вихованцем сумського футболу, який брав участь у цьому турнірі, є гравець київського «Динамо» Олег Гусєв.
Газета «Панорама» у номері за 16 січня підбила підсумки спортивного року, приділивши при цьому велику увагу футбольним подіям. Так, «Командою року» на Сумщині, за версією видання, став охтирський «Нафтовик», який у 2007 році після 16-річної перерви повернувся до еліти українського футболу.
«Сюрпризом року» часопис назвав іншу футбольну команду Сумщини − краснопільський «Явір».
Знову ж таки з охтирським «Нафтовиком», який в перших п’яти турах нинішнього чемпіонату не зміг набрати жодного очка, видання пов’язало й номінацію «Труднощі року».
А ось в номінації «Стадіон року», за версією «Панорами», лідером став стадіон «Ювілейний» у Сумах: «Коли «Нафтовик» вийшов до вищої ліги, багато хто був впевнений, що грати він буде в Сумах, на стадіоні «Ювілейний», який на той час вже майже рік не бачив футбольних матчів. Компанія «Укрнафта» володіє майже 18% акцій ВАТ «Спартак». І якщо б вона викупила майже 43 відсотка акцій, які знаходяться в обласної ради, то стала б власником контрольного пакета. Свого часу ця угода здавалося реальною. Але на превеликий жаль сумських вболівальників, купівлі-продажу акцій не відбулася. «Нафтовик» всі свої домашні матчі провів на рідному невеликому стадіоні в Охтирці, де потихеньку триває ремонт. А стадіон «Ювілейний», поступово руйнуючись, стоїть в центрі Сум пам’ятником надій сумського футболу, які так і не збулися».
Щодо номінації «Розчарування року», то таким, за версією «Панорами», є виступ за охтирський «Нафтовик» Васіла Гігіадзе.
Минулого тижня футбольних змагань у Сумах не проходило.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.


Рівне

Всі сподівання на домовленість з інвестором, що має намір взяти в оренду стадіон «авангард», на якому виступає «Верес», лопнули, як мильна булька. Зі слів начальника управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому Сергія Полоцького, раніше взагалі не вилася мова про те, що потенційний інвестор візьме на себе зобов’язання фінансувати ФК «Верес» впродовж 10 років по 1 мільйон 800 тисяч гривень, взагалі не велася. Це, з усього видно, ініціатива президента клубу, але вона не знайшла порозуміння з боку інвестора. Натомість надійшла пропозиція до міської влади від обласної ради, котрі в рамках підготовки до Євро-2012 пропонують на базі стадіону «Авангард» створити спільне комунальне підприємство і довести до завершення реконструкцію спортивної споруди. Така ідея, зі слів керуючого справами Рівненського міськвиконкому Святослава Власюка абсолютно не влаштовує міську раду. По-перше, капітальний ремонт трибун стадіону вже виконано майже на 70 відсотків. Отож, внесок обласної влади, вочевидь, буде не рівноцінним. Далі, в надісланій пропозиції жодним словом не згадується про ФК «Верес», а саме його фінансування. Зрештою, забезпечення команди необхідними коштами й надалі залишається найболючішим питанням для міської ради. На жаль, впродовж кількох років не вдається знайти інвестора чи спонсора для неї, а міський бюджет не здатний задовольнити всі потреби. Скажімо, президент ФК «Верес» вже зараз переймається тим, щоб з 400 тисяч, які закладені в проекті бюджету на 2008 рік, 270 тисяч дали на команду вже в першій половині цього року. Водночас невідомо, коли на рахунок клубу надійдуть 200 тисяч, передбачені на «Верес» в обласному бюджеті. Словом, чим далі в ліс, тим більше дров.
Оприлюднена інформація про те, що комітет з підготовки проведення Євро-2012 очолила Юлія Тимошенко, і про призначення трьох заступників, викликала неоднозначну реакцію. Одні вважають, що нарешті «віз зрушив з місця», а інші дотримуються думки, що, окрім декларацій, нічого в Україні не робиться. Як приклад, наводять проблему з торговим центром поблизу СК «Олімпійський». Ініціативу мера Києва щодо будівництва нового стадіону, на якому планують провести фінал Євро-2012 розглядають як привід для зволікання з вирішенням проблеми. Зрештою, відгуки про підготовку до Євро-2012 частіше негативні, аніж обнадійливі. Адже, як твердять шанувальники футболу, здебільшого доводиться чути про якісь наміри, аніж про конкретні плани. Не зрозумілою для більшості є діяльність самого комітету з підготовки до Євро-2012. Зокрема, не зрозуміло, хто, які об’єкти в плані підготовки до Євро-2012 затверджує. Свіжим прикладом цьому є розповсюджена в місцевих засобах масової інформації новина про не включення Рівненського міжнародного аеропорту в програму підготовки до Євро-2012. Зокрема, йдеться про:
«Євро-2012 для Міжнародного аеропорту Рівне − поки лише у мріях
Рівненське летовище не внесли до списку аеропортів України, які будуть обслуговувати Чемпіонат Європи з футболу у 2012 році. Про це повідомив директор ОКП «Міжнародний аеропорт Рівне» Віктор Якобчук. Пропозиції долучити підприємство до цього переліку він вніс ще торік. Однак Кабінет міністрів України обмежився лише 5 аеропортами − в Борисполі, Харкові, Донецьку, Одесі та Львові. Щоправда, за словами Якобчук, дирекція останнього вже попередила, що рівненські злітні смуги також можуть знадобитися для обслуговування спортсменів та уболівальників. Водночас, власник літовища − Рівненська обласна рада − до можливої участі аеропорта у Євро-2012 ставиться скептично. Депутат облради та голова бюджетної комісії Олег Хомич переконаний, що злітні смуги «Міжнародного аеропорту Рівне» будуть використовувати в кращому випадку як резервні. Тож розраховувати на відповідне фінансування не варто».
Символіки та реклами Євро-2012 в Рівному наразі не спостерігається.
Місцеві мас-медіа впродовж минулого тижня, за винятком Рівненського аеропорту, теми Євро-2012 не торкалися. Натомість широко висвітлили вихід МФК «Рівне» в четверть фінал Кубку України з міні-футболу.


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.
Заходи.
У Криму гравці ФК «Ниви» провели спаринг з вищоліговою сімферопольською «Таврією». Тернополянам дістався у суперники не основний склад, а потенційні новачки «Таврії». Загалом зустріч закінчилася нічийним рахунком − 1:1, і це при тому, що вже у першому таймі у ворота «Ниви» було призначено два пенальті. Голом у тернополян відзначився новачок Ігор Панчук.
14 січня «Нива» з рахунком 0:1 поступилася чемпіону Грузії «Олімпії» з Руставі, яка в Криму готується до кубка Співдружності.
18 січня перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Андрій Фліссак провів робочу зустріч з доктором Б.Кальхбреннером (Швейцарія) та професором Є.Петришиним (Словенія).
Під час зустрічі було обговорено серед інших питань можливість співпраці у туристичному бізнесі, а саме: розглядалася пропозиція стосовно можливої реалізації інвестиційного проекту у частині будівництва готельних комплексів у туристично привабливих районах області. Особливої актуальності це питання набуває напередодні проведення Євро-2012.
Представники Швейцарії та Словенії мають намір повторно зустрітися з владними структурами Тернопілля, аби детальніше обговорити згадані пропозиції і, ймовірно, розпочати співпрацю.
20 січня управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради спільно з Федерацією футболу м. Тернополя розпочинають Кубок міста Тернополя з міні-футболу серед аматорських команд у 2008 році. Змагання проводитимуться на майданчиках міського Центрального стадіону 20, 25, 26 та 27 січня.

Кулуарні новини.
До Тернополя приїжджають чимало представників із закордону, котрі мають намір будувати готельні комплекси, вкладати кошти у розвиток туристичної галузі, зважаючи на сусідство Тернопільщини з Львівською областю, яка безпосередньо задіяна у Євро-2012. Як стверджують у кулуарних розмовах деякі представники обласної влади Тернопільщини та бізнесу, нерідко благородні наміри можливих закордонних інвесторів розбиваються вщент через натяк окремих чиновників на винагороду в обмін на дозвіл співпрацювати.
Також чималим гальмом є отримання дозвільних документів, мова, зокрема, йде про виділення землі. Без хабара практично неможливо вирішити згадане питання.
Чи не найосновнішою проблемою для Тернопільщини є дороги. Вони також відлякують закордонних інвесторів. Влада лише декларує свої наміри щодо ремонту та прокладання доріг. Насправді, у районах області, а саме там розташовано чимало цікавих туристичних об’єктів, дороги перебувають у жалюгідному стані.
Замість того, щоб облагородити область і дати можливість працювати тут іноземним інвесторам та представникам місцевого бізнесу, Тернопільська обласна рада «висмикнула» додатково на власні потреби з місцевого бюджету 1,5 мільйона гривень.

Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.
Євро-2012
«Місто»:

«Подорож до Австрії з думками про Україну» − розповідь про ділову поїздку до Австрії начальника управління туризму Тернопільської ОДА Михайла Лисевича. М. Лисевич, зокрема, зазначив: «Під час поїздки комісія з туризму вивчала досвід щодо проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро-2008», який буде проводитися в Австрії та Швейцарії, а також перспективи участі австрійських фірм у будівництві об’єктів у рамках підготовки до Євро-2012 в Україні».
«Свобода»:
«Євро-2012: Україна може втратити історичний шанс...» − підготовка до Євро-2012 відбувається надзвичайно повільно. Якщо й надалі так буде, то Україна може втратити Євро-2012. Каменем спотикання залишається НСК «Олімпійський».
ФК «Нива»
«Тернопіль вечірній»:
«А тепер − за роботу» − про спаринг ФК «Нива» з сімферопольською «Таврією», який закінчився рахунком 1:1.
«Номер один»:
«Нива» прокинулася із зимової сплячки» − про відбуття ФК «Нива» на навчально-тренувальний збір до Алушти.
«Номер один»:
«Хоббі − плавання, футбол та теніс» − інтерв’ю з президентом ФК «Нива» Степаном Рубаєм. В основному Степан Рубай розповідає про себе, свою родину та свої захоплення. Також приділяє певну увагу ФК «Нива». Він наголошує, що вірить у команду і «Нива» повинна бути візитною карткою Тернополя.
«Вільне життя»:
«Налаштовані на серйозну роботу» − інтерв’ю з начальником ФК «Нива» Олександром Циганковим. Ідеться про перший навчально-тренувальний збір «Ниви» в Алушті.
«Свобода»:

«Нива» почала підготовку» − про підготовку тернопільських футболістів до другого кола чемпіонату України серед команд другої ліги.

ФК «Динамо»
«20 хвилин»:

«Динамо» рветься у бій на землі обітованій» − тренувальний збір почався для київського «Динамо» на аеродромі ВПС Ізраїлю.
«Президент «Динамо» − про перехід Ротаня й обвинувачення брата в помилковій відставці Михайличенка» (за інф. сайту UA-футбол).
«RIA-плюс»:
«Ігор Суркіс»: «У нас ще є Ващук і Рінкон...» (передрук інтерв’ю з газети «Сегодня») − президент «Динамо» розповідає про перехід Ротаня, долю Нанні й Михайличенка.

Збірна України
«20 хвилин»:

«Час Михайличенка в збірній» − від нового наставника збірної України очікують швидкого результату.
«Нова ера»:
«О.Михайличенко − новий головний тренер збірної України» (вл. інф.).
«Місто»:
«Михайличенко очолив головну збірну України» (вл інф.) − позитивна стаття на адресу Григорія Суркіса, котрий зупинив свій вибір на Олексієві Михайличенку.
«Нова Тернопільська газета»:
«Останній шанс Михайличенка» (за інф. ЗМІ) − про призначення Олексія Михайличенка головним тренером національної збірної. Стаття позитивна.
«Нова Тернопільська газета»:
«Спадкоємець Лобановського чи нефартовий блазень?» (вл інф) − стаття негативна. Зокрема, йдеться: «На зміну щасливчику Блохіну прийшов «нефартовий» Михайличенко. Загальна думка з цього приводу однозначно негативна. Після відставки з київського «Динамо» та двох провалів у відборах з «молодіжкою» чекати чогось доброго від такого наставника не дуже логічно».
«Вільне життя»:
«Поживемо − побачимо» − у статті йдеться. що призначення головним тренером збірної України Олексія Михайличенка викликало неоднозначну реакцію у прихильників спорту.
«Тернопіль вечірній»:
«Олексій Михайличенко − головний тренер національної збірної» (за інф. ЗМІ).
«Свобода»:
«Михайличенко − головний тренер» (за інф. ЗМІ).

Олег Блохін
«Місто»:
«Олег Блохін»: «Я − не фантаст» (за інф. ЗМІ): Олег Блохін досить стримано говорить про можливості ФК «Москва», який очолює віднедавна.

Український футбол
«20 хвилин»:
«Шахтар відхрещується від звинувачень «Дніпра» (за інф. ЗМІ) − донецький «Шахтар» дав відповідь на звинувачення у крадіжці півзахисника Костянтина Кравченка, який зараз тренується у команді Мірчі Луческу. «Шахтар» заявив, що ні в кого нічого не крав, а, навпаки, веде справи цивілізовано і прозоро.
«20 хвилин»:
«Останнє слово Лукареллі» (за інф. офіційного клубного сайту «Шахтаря») − інтерв’ю Крістіана Лукареллі щодо його перебування в ФК «Шахтар». Італійський футболіст позитивно відгукнувся про клуб та про уболівальників.
«Нова ера»:
«Лукареллі знайшли заміну» (за інф. ЗМІ) − замість Крістіано Лукареллі донецький «Шахтар» має намір придбати іншого «зоряного» італійського ветерана − Нікола Аморузо.
«Нова ера»:
«Дніпро» купує румунського форварда» (за інф. ЗМІ) − черговим новачком «Дніпра» став нападаючий збірної Румунії Іонуц Мазілу.
«Нова Тернопільська газета»:
«Суперечка за Кравченка» (за інф. ЗМІ) − на зимову перерву «Шахтар» і «Дніпро» пішли головними претендентами на золоті медалі. Але тепер не лише комплект нагород став яблуком розбрату між клубами − почалася справжня війна довкола трансферу півзахисника Костянтина Кравченка.
«Свобода»:
«Дніпро» підсилився аргентинцем» (за інф. ЗМІ) − гравцем «Дніпра» став 25-річний аргентинський лівий півзахисник Осмар Даніель Феррейра.
Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі ЗМІ анонсували проведення Кубок м. Тернополя з міні-футболу серед аматорських команд. Також повідомляли про проведення перших спарингів у Криму гравцями ФК «Нива».
ЗМІ Тернопільщини продовжують обговорювати призначення О.Михайличенка головним тренером збірної України. Оцінки − як позитивні, так і негативні.
 

Харків

На прошедшей неделе никаких значительных мероприятий, связанных с подготовкой к Евро-2012 в Харькове не было. Безусловный интерес вызывает интервью губернатора Арсена Авакова, которое он дал газете «Медиа Пост». Интервью получило определенный резонанс, т.к. в нем губернатор прокомментировал свои подходы к ряду вопросов региональной политики, не обойдя и тему Евро-2012. Основной, с точки зрения Авакова, является проблема финансирования, в т.ч. и по главному объекту − стадиону. Аваков отметил, что внутри администрации существуют лоббисты этого вопроса (прим.:скорее всего, имеются в виду Стороженко и Бабаев), требующие все деньги бросить именно туда, что, с точки зрения губернатора, невозможно, т.к. существуют и другие проблемы. Аваков подчеркнул, что стадион «Металлист» строится областными властями исключительно и на областные деньги (а это очень тяжелая ноша). Александр Ярославский частично софинансировал проект, выкупая некоторые элементы (Ярославский никак не откомментировал это заявление), а также инвестирует строительство «Металлист-сити». Перспективу участия собственных бизнес-структур в строительстве стадиона губернатор полностью исключает, т.к. они «не занимаются строительством спортивных сооружений». В кулуарах говорят о том, что у Ярославского «поубавилось энтузиазма» относительного харьковского аэропорта, т.к. вроде бы Тимошенко собирается не разрешить приватизацию этого участка земли (возможно, сказалась позиция нардепа от БЮТ Александра Фельдмана, который последовательно выступает против Ярославского в этом вопросе).
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны не появилось.
Газета «Время» от 14.01.08 разместила статью («Турнир 1000 команд» и 100 лет украинского футбола») по итогам проведения «Турнира 1000 команд», в конце которой полностью приводится текст обращения Президента ФФУ Григория Суркиса к участникам турнира и народному депутату, главе Благотворительного фонда Александру Фельдману (прим.:»Время» − газета А.Фельдмана).
14.01.08 информацию по этому турниру также дали Интернет-издания «Статус-кво» и «Харьковсие новости»; прошел репортаж на 7-м канале в «Новостях-АТН». В материалах отмечалось поздравление от Г.М.Суркиса, сообщалось, также, что ФФУ включила «Турнир 1000 команд» в свой официальный календарь. Эта же информация была размещена 14.01.08 на сайте
ОГА, но там все, что исходило от ФФУ, было представлено исключительно в лице Владимира Бабаева.
В Интернет-издании «Городской дозор» от 15.01.08, а также одноименной газете вышел материал (без ссылок) − «Ющенко послал очередной сигнал, и Суркис ощутил движение в правильную сторону», в котором сообщается, что Ющенко раскритиковал киевскую власть за «полное отсутствие работы» по подготовке к приему ЧЕ и таким образом послал «сигнал обеспокоенности». В ответ приводится заявление Юрия Павленко, что владельцам ТЦ «Троицкого», что «строится перед «Олимпийским» и мешает Суркису», будет предоставлена компенсация с последующим демонтажем наземной части. Отмечается также, что Суркис надеется на всестороннюю поддержку по территории ВДНХ.
Газета «МедиаПост» от 17.01.08 опубликовала интервью с губернатором Аваковым, в котором он откомментировал подготовку к ЧЕ (ранее, 16.01.08 материал вышел на форуме Mediapost on-line)/


Херсон

Триває зимова першість Херсона з футболу. У першій лізі лідери без особливих надзусиль переграли своїх опонентів. Так, «Динамо» було сильнішим за СДЮШОР «Кристал» 4:0, с таким же рахунком «Гілея-Інвест» декласувала «Нафтовик». Щодо інших результатів − студенти Херсонського економіко-правового інституту з мінімально здолали «Мехзавод»-2:1, а «Кристал» розім’явся над «Інтером»− 6:0. До речі, на матч «Кристала» прийшло не так уже й мало глядачів, як для зимового чемпіонату, але особливо гучно, колись головну команду області вболівальники не підтримували, хоча й побачили 6 голів у виконанні «кристалівців». В основному поспостерігати за грою прийшли люди похилого віку і цікаво було дізнатися, що вони думають про сучасний херсонський футбол. Практично усі із опитаних глядачів відповіли однаково: вони просто люблять футбол і їм байдуже, які результати демонструє команда, окрім того футбольний матч − це гарний привід зустрітися зі своїми товаришами та друзями. До речі, погода цього разу була милосердною як для футболістів, так і для вболівальників
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо матчів зимової першості Херсона та реклами ЄВРО 2012 помічено не було.
Серед загально футбольних тем, що знайшли певний відгук, можна назвати затвердження Президентом нового складу Координаційної ради з підготовки та проведення Євро-2012 («середня» точка зору: ну-ну, подивимось, це все там ділитися буде). Ще одна тема для обговорення − заява В.Колоскова (член ради УЄФА від Росії) про те, що Україна запізнюється з підготовкою на 8 місяців (погоджуються, хоча дивлячись на Грецію, видно, що той же аеропорт можна за рік зробити).
Херсонські ЗМІ поінформували населення з результатами матчів. Традиційно в ефірі обласного радіо «Таврія» звучала єдина на Херсонщині футбольна аналітична програма «Єврофутбол». Окрім огляду матчів місцевої першості традиційно були обговорені головні теми тижня українського футболу. Так, черговий раз було прокоментоване рішення Федерації футболу України прийняти на посаду головного тренера національної збірної Олексія Михайличенка, якому у нас вже напророчили долю невдахи. Взагалі ось ці підвищення без сумніву колись талановитого гравця, а тепер тренера не зрозумілі і безпідставні «Динамо»-провал, молодіжна − провал, невже на черзі національна збірна? Гості програми різко засудили дії донецького «Шахтаря», пов’язані із купівлею молодих зірочок українського футболу, адже практика свідчить, що наші перспективні футболісти, які нібито і виступають у складі провідного українського клубу, але там гріють лавку запасних, а звідси втрачають таку важливу ігрову практику. Виключення становить лише Гладкий, котрий зумів закріпитися в основному складі. Причиною цього обговорення стало те, що у ряди гірників за 5,5 млн. доларів перейшов гравець «Дніпра» Костянтин Кравченко. Наприкінці програми її автор повідомив результати опитування «Золота колоша-2007», що проводили спортивні редакції телеканалу «ICTV» та «Вікна-спорт». Отже, найбільшим розчаруванням українського футболу у 2007 році став голкіпер київського «Динамо» Олександр Шовковський.
Газета «Маркет+» у номері від 18 січня публікує інтерв’ю з президентом обласної федерації самбо та дзюдо Дмитром Кваснєвським. Відповідаючи на запитання журналіста, спортсмен відзначає, що у вільний від роботи час він, як футбольний фанат спостерігає за спортивними новинами. «К сожалению, последние результаты нашей национальной сборной и киевского клуба «Динамо» только огорчают…Но я верю в нашу победу на Евро-2012» (интервью «Дмитрий Квасневский «Нужно поворачиваться лицом к спорту»).


Хмельницький

Відкритий міський турнір з міні-футболу серед юнаків на кубок хмельницького міського голови відбувся в спортзалі центру бойової підготовки обласного управління УМВС. У змаганнях взяли участь шість команд з чотирьох обласних центрів (Хмельницького, Івано-Франківська, Львова, Житомира) та райцентру Дунаївці.
Хмельницький представляли команди ДЮСШ № 1 та «Поділля», кожна з яких мала нагоду до останнього матчу показати кращий результат. Команда ДЮСШ № 1 зупинилася за крок від кубка та золотих медалей, посіла друге місце, поступившись команді Дунаєвецької ДЮСШ, яка стала справжньою несподіванкою для всіх команд. В останньому своєму матчі ДЮСШ зустрічалась з командою «Олімпієць» з міста Житомир, в разі перемоги Дунаївці забезпечили би собі перше місце, і не залежали б від результату інших команд. Рахунок змінювався на табло то в одну, то в іншу сторону. З рахунком 3:4 все ж перемогу здобула команда з райцентру.
«Хотів би подякувати Аркадію Юрійовичу Баталову, тренеру «Поділля» за те, що запросив нашу команду взяти участь в змаганнях. Дуже важливо, щоб такі турніри відбувались − це не тільки піднімає рейтинг нашого регіону, а й дає безцінний досвід дітям. На прикладі моєї команди можу сказати, що я побачив усі недоліки моєї команди і над чим ще потрібно буде працювати. Це не тільки моя заслуга, що діти здобули перше місце, а й минулих тренерів. Адже на цій посаді я лише шість місяців і пишаюсь тим, що знайшов спільну мову з дітьми, бо перед призначенням це мене дуже турбувало. Я вважаю, це дуже добрий результат, адже ми вперше беремо участь в таких змаганнях. А головне − я побачив, які щасливі були діти після перемоги. Дуже вважливо, щоб діти любили цю гру, тоді вони будуть хотіти перемагати і надалі», − розповів тренер Дунаєвецької ДЮСШ Віктор Вершигора.
Кожна з команд-гостей Хмельницького відзначила прекрасну підготовку турніру. «Головне для нас − забрати дітей з вулиці. Тому міський голова Сергій Мельник приділяє велику увагу розвитку спорту в Хмельницькому. Такі турніри надзвичайно важливі, адже про який розвиток футболу може йти мова без розвитку дитячого та юнацького футболу. Це наш майбутній резерв, тому такі турніри будуть проводитись і надалі», − розповів секретар міськради Валерій Лесков.
Як відомо, з 15 січня команда майстрів «Поділля» на зборі у Хмельницькому розпочала підготовку до матчів у другому колі чемпіонату в другій лізі. Поки що ідуть тренування у залі, на природі − лише пробіжки, бо погода зробила тренування на відкритому полі неможливим. Першим спаринг-партнером хмельничан 23 січня в Теофіполі буде теофіпольска «Іскра». Ще через три дні, ймовірно, хмельничани зіграють проти «Ниви-Світанок». Передбачається, що також не у Хмельницькому, а у Вінниці. А 30 січня заплановані матчі двома складами проти тернопільської «Ниви». Керівництво команди прагне провести їх у Хмельницькому!
У лютому «Поділля» вирушить до Криму, де проведе ще 4 спаринги: 6 лютого проти луганського «Комунальника», 10 − «Кримтеплиці», 14 − «Ігросервісу» та 16 − ФК «Львів». Знову ж таки, зазначимо, якщо нічого не зміниться в планах команд-суперників.
Щодо кадрових перестановок у команді, то за «Поділля» не гратимуть Денис Янчук та Роман Личак. Новачки, поки що не світяться.
Очікування ж, що якимось чином владнається конфлікт голкіпера Олександра Гуменюка з керівництвом команди, не увінчалися успіхом. Досвідчений футболіст, що влився у команду «Поділля», за власний кошт викупивши свій контракт у Дніпродзержинської «Сталі», вже тиждень як знайшов собі нове місце роботи. Він допомагає колишньому хмельничанину Михайлу Дунцю в першоліговій «Кримтеплиці» з Молодіжного. «Нині я виступаю в ролі тренера голкіперів, − розповів Гуменюк. − Але є плани, що я влітку буду граючим тренером «Кримтеплиці».
Натомість, за словами керівництва хмельницької футбольної дружини, стверджувати, що «Поділля» залишилося без провідного воротаря − зарано. Та й сам Олександр Гуменюк обіцяє за тиждень приїхати до Хмельницького, щоб забрати документи. «Якщо за цей тиждень щось зміниться, маю на увазі, що будуть виконані мої вимоги до нового контракту з «Поділлям», то я гратиму в Хмельницькому, − сказав Гуменюк. − Але шансів на це, як на мене, 0,1 відсотка».
Що ж, ймовірно, що всі крапки над «і» будуть розставлені через тиждень.


Чернівці

Впродовж тижня тема «Євро-2012» згадувалась в програмі радіо «Буковина» «Зустрічі».

В контексті «Євро-2012».
Консультантом програми «Зустрічі», яка прозвучала в ефірі на першому загальнонаціональному каналі та на середніх хвилях радіостанції «Буковина» 21.01.08 о 18 годині 20 хвилин був начальник Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури обласної державної адміністрації Олександр Лієв.
Відповідаючи на питання про перспективи розвитку дорожнього будівництва в області у нинішньому році та можливу проекцію на інфраструктуру регіону заходів, пов’язаних з «Євро-2012», Олександр Лієв зазначив:
«Рано коментувати можливі заходи в області, пов’язані з «Євро», бо мій коментар може бути тільки у вигляді побажань. Але сьогодні навіть Прем’єр-міністр висловилась стосовно того, що до цих пір не існує плану проведення цих заходів. І вона доручила урядовцям на протязі місяця зробити цей план. Побачивши їх план, ми зможемо створити відповідний. Звичайно, ми будемо наполягати, що дорога через Україну та з балканських країн в жахливому стані сьогодні . Ми не повинні країну презентувати з цього боку. До речі, вже від митного поста Порубне відбувається капітальний ремонт дороги до Чернівців. Це результати чітких дій голови облдержадміністрації, бо саме він ініціював це питання, поставив його перед попереднім урядом, зокрема, перед Віктором Януковичем. На жаль, з 23-ох питань, які ставились, це чи не єдине, яке, все-таки, було виконане.»
Для довідки.
Нинішній рік оголошено роком доріг в області. Обласна рада прийняла програму розвитку буковинских доріг на перспективу. Згідно з нею, щорічно, в крайову дорожню інфраструктуру щороку має вкладатися 300 мільйонів гривень, аби запроектоване здійснилось. Наразі ж є перспектива нинішнього року отримати на дорожнє будівництво, фактично, половину потрібної суми, про що йшлось на нещодавній позачерговій сесії обласної ради. Влада вишукує резерви фінансування, в тому числі, звертає увагу і на формування дорожнього фонду. Олександр Лієв, як керівник новоствореного управління регіонального ровику, безпосередньо причетний до формування фонду, здійснення дорожнього будівництва в області. Він, власне, є «правою рукою губернатора Володимира Куліша, з яким приїхав на Буковину з Криму, де працював разом з В.Кулішем в одній команді.
За словами О. Лієва, він має намір нинішнього року на 50% збільшити надходження до обласного дорожнього фонду, який в минулому році становив 10 мільйонів гривен. Робота ця має початися з впорядкування податку на транспортні засоби. Окрім цього, заявив О.Лієв в інтерн’ю обласному радіо «ми будемо виходити на модель співфінансування ремонтних робіт. Якщо громада зібрала кошти, якщо сільська рада передбачила в себе, акумулювала кошти, створила свій «дорожній фонд» і визначила своє бачення − що саме треба відремонтувати, то саме таку цифру, яку зібрала громада спільно з місцевою владою у себе в селі, ми додамо до цього проекту.
 Тобто, йдеться про співфінансування на паритетних умовах «50 на 50». Зібрала громада пів мільйона гривень − ми додамо з бюджету пів мільйона»
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.


Черкаси

Події.
15 січня команда ФК «Дніпро» (Черкаси) на Центральному стадіоні провела перше тренування «втягуючого» двотижневого збору.
18 січня відбувся перший матч черкаського «Дніпра» в новому році. В рамках турніру Макарова нашій команді протистояв друголіговий «Нафком» з Броварів. Рахунок − 2:0 на користь черкащан.
19 січня ФК «Дніпро» отримав другу поспіль перемогу на меморіалі Олега Макарова − цього разу над дублюючим складом столичного «Арсеналу». Створивши з десяток голевих моментів, черкасці реалізували лише два. Тож підсумковий рахунок − 2:1.
Кулуари.
ФК «Дніпро» (Черкаси) очікує поповнення. За словами генерального менеджера клубу Вячеслава Заховайла, до складу команди можуть влитися як юні вихованці черкаського футболу, так і іноземні спортсмени. Зараз на оглядинах перебуває грузин Валеріан Катсітадзе. У послужному списку 23-річного футболіста ігри за рідні клуби ФК «Тбілісі» та «Боржомі», також він захищав кольори литовського ФК «Вільнюс». Розглядатимуться й можливості трьох гравців Київського «Динамо-2» та ще одного легіонера, ім’я якого поки що не називається.
Залишив клуб за обопільною згодою Сергій Хістєв, на перегляді у команди вищої ліги − полтавській «Ворсклі» знаходиться захисник Денис Анеліков. В цьому сезоні на футбольному полі ми вже не побачимо нападника Сергія Янчука (перелом ноги), «відзначився» і капітан команди Роман Поліщук (зламав два ребра), проте на початку лютого він вже повинен включитись в тренувальний процес.
Футболісти Анатолій Кіцута та Олексій Притуляк у новому році стали повноправними гравцями команди.
Преса.
Газета «Антена» від 16.01.08 повідомила, що черкаська дитяча команда (1996 р. н.) з міні-футболу «Арарат» повернулася з Харкова з Кубком України. Зазначається, що в півфіналі перед ними не встояли ровесники із Запоріжжя, а у головній грі − колектив з Прилук.
У цій же газеті повідомляється, що наряду з успішним стартом у чемпіонаті України з міні-футболу жіноча команда «Богдан» ЧНУ ім. Б. Хмельницького так само жваво розпочала похід за Кубком. На їх рахунку − блискучі перемоги над командами Тульчина та Вінниці.
Юлія Тимошенко змінить оргкомітет з Євро-2012. Про це повідомляється в газеті «Акцент» за 16 січня. Йдеться про заяву Премєр-міністра, що вона вже 16 січня на засіданні КМУ має намір затвердити новий склад комітету, оскільки старий, очолюваний В.Януковичем, не впорався з підготовкою до футбольного чемпіонату. Зазначається, що всі терміни прийняття першочергових рішень для початку підготовки до Євро-2012 вже пройшли.
А «Прес-центр» за 16.01 опублікував замітку про те, що Президент України Віктор Ющенко розкритикував київську владу за відсутність роботи з підготовки до фіналу Чемпіонату Євро-2012 під час брифінгу у Мукачеві 13 січня.
У «Вечірніх Черкасах» за 16 січня міститься інформація про підготовку футбольних команд «Ходак» та «Дніпро» до нового сезону. Для них він розпочнеться з участі у 13-му традиційному зимовому турнірі пам’яті легендарного воротаря Олега Макарова.
Ця ж газета повідомляє про те, що 13 січня іграми 6-го туру молодіжні команди-учасниці зимового чемпіонату Черкас з міні-футболу почали 2-ге коло турніру. Поки що максимальний результат показує команда «Зоря» (Руська Поляна), яка у групі 2 виграла всі свої матчі.
У цьому ж виданні опубліковано інформацію про те, що контрольно-дисциплінарна комісія Федерації футболу України присудила поразку ФК «Дніпро» в не зіграному через снігопад матчі з ПФК «Олександрія» 11 листопада. Зазначається, що друге коло чемпіонату «Дніпро» розпочне з 15-го місця при десяти нічиїх і трьох перемогах в активі та шести поразках у пасиві.
 У газетах «Вечірні Черкаси», «Прес-центр» надруковано статтю про змагання на Кубок «Ретро-2008», які тривали 2 дні по 10 годин на добу в залі Звенигородської ДЮСШ. Популярний дитячий турнір зібрав 16 команд з Черкас, Звенигородки, Корсунь-Шевченківського, Дніпропетровську, Кам’янця-Подільського, Тульчина. Перемога дісталася звенигородській команді «Ретро». Зазначається, що ці змагання планують зробити традиційними і проводити щорічно взимку і влітку. Це дозволить Звенигородці стати центром дитячого футболу в Україні.
Результати 1-го кола зимового чемпіонату м.Черкаси з міні-футболу «Нам роки не біда» розміщено у виданні «Спорт та здоров’я».
У цій же газеті йдеться про те, що в центрі уваги турніру Кубка України з жіночого фут-залу в нинішньому розіграші команда «Багдан» із ЧНУ ім. Б.Хмельницького. Вихованки талановитого наставника Валентина Вернигори у чвертьфіналі розбили вщент супротивників з «Плеяди» (м.Тульчин Вінницької області).
Ця ж газета інформує читачів про те, що черкаський СК «Арарат» став володарем Кубка України з фут-залу серед юнаків 1996 р.н. 2007 року. «Такий успіх довів, що Черкаси теж можуть боротися на найвищому рівні. Але він став можливим завдяки ґрунтовній підготовці тренерського штабу клубу у складі Еріка-Григорія Асцатурова, Ігоря Столовицького та Сергія Усаковського».
Також в газеті опубліковано матеріал про те, що у перші дні січня Черкаси приймали вже третій рік поспіль міжнародний турнір з футболу. Цього разу відкритий «Різдвяний Кубок СДЮШОР 2008 року» був присвячений Х річниці відділення НОК України в Черкаській області.
221 чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

Чернігів

Минулий тиждень був бідним на футбольні події.
Чернігівська регіональна федерація футболу почала проводити зимову першість Чернігова з фут-залу, яка завершується наприкінці січня. Організація проведення турніру не висвітлюється у ЗМІ міста.
На минулому тижні для працівників ресторанів і барів, можливо з метою далекої підготовки до Євро-2012, проведено серію зональних семінарів-практикумів «Стан та якість обслуговування у сфері торгівлі та ресторанного господарства області».
У кулуарах на початку Нового року футбольна тема обговорюється дуже мляво, головним чином йде мова про кадрові змінив у ФК «Десна».
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня. Але в Чернігові та на автодорозі Чернігів-Київ на початку січня з’явилися біг-борди з новорічним та Різдвяним вітаннями президента ФК «Десна» Олексія Савченка.
Протягом тижня в ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних ЗМІ тема підготовки до ЄВРО-2012 не висвітлювалася. Порушувалися питання підготовки футболістів чернігівської «Десни» до нового сезону та кадрові зміни в команді.
Підписатися на новини