ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Уходящая неделя в Крыму оказалась небогата на футбольные события. Команды всех лиг − в отпуске, информация из клубов (даже кулуарная) поступает весьма скупая.
«Таврия» определилась с планами на межсезонье. Отдыхать подопечные Михаила Фоменко будут вплоть до 7 января. В этот день таврийцы соберутся в Симферополе и пройдут диспансеризацию. С 8-го по 16-е января запланирован сбор в Алуште. Тренерский штаб просмотрит потенциальных новичков, также особое внимание будет уделено физической подготовке команды. Кроме того, в зимнее межсезонье «Таврия» проведет два учебно-тренировочных сбора за рубежом: с 19-го января по 2-е февраля − на Кипре, с 6-го по 23 февраля − в Турции. Планируется особое внимание уделить игровой подготовке. Последнюю перед стартом весенней части чемпионата неделю крымчане проведут на своей клубной базе в Почтовом.
Пока таврийцы расстались лишь с двумя исполнителями − литовцами Нериюсом Василяускасом и Аудриусом Вейкутисом. Оба в осенней части сезона практически не появлялись в основном составе симферопольской команды, поэтому вполне естественно, что по истечении срока контрактов никто их удерживать не стал. Фамилии новичков по понятным причинам (этим летом нескольких потенциальных новобранцев конкуренты «увели» прямо с базы) в клубе не озвучивают. Из конфиденциальных источников стало известно, что в числе приглашенных на первый сбор в Алушту − французский защитник Жоэль Кики из болгарской «Белашицы», хавбеки Кирилл Ковальчук из молдавского «Зимбру» и испанец Антонио Солдевилла из российского «Амкара», двое игроков «Закарпатья» − вратарь Дмитрий Бабенко и полузащитник Владислав Микуляк. Всего на просмотр прибудут почти два десятка новых исполнителей − как из Украины, так и из-за рубежа. Кстати, именно по итогам алуштинского сбора Фоменко решит, с кем из игроков предыдущего созыва «Таврия» расстанется.
21 декабря вышел из отпуска ФК «ИгроСервис». На 13 часов был запланирован общий сбор на стадионе «Фиолент». Команда и потенциальные новички (трудно поверить − почти четыре десятка!) к назначенному времени прибыли, а вот главный тренер Сергей Шевченко − нет. Как выяснилось, из-за непогоды он не сумел вовремя добраться до Симферополя из родного Херсона. Поэтому сбор отложили на вечер, а выезд в Алушту − и вовсе на следующий день. Пока о новичках ни руководители клуба, ни пресс-служба не распространяются даже в конфиденциальных беседах.
Остальные крымские клубы первой и второй лиг соберутся только после новогодних праздников. Поэтому информации из их стана − никакой.
Грядущий Евро-2012 местную прессу, признаться, в последнее время мало интересует. «Крымская правда», впрочем, в очередной раз выразила сомнение, что Украина вообще сможет принять у себя европейский футбольный форум. В связи с приходом к власти оранжевого правительства, пишет издание, «все проекты можно смело переводить в разряд прожектов». «Юлия Тимошенко больше думает о том, как выполнить свои предвыборные обещания (компенсация денежных вкладов сбербанков бывшего СССР и переход украинской армии на профессиональную основу), чем о подготовке к непонятному ей Евро-2012».
Также крымские издания призывают ФФУ поскорее определиться с новым наставником нашей национальной сборной.


Вінниця

Минулого тижня, як і передбачалось, розпочалось «обережне прощупування» на приватизацію вінницького міського стадіону, а головне чималої ділянки землі в престижному місці. Мені здається цим сигналом запущено механізм пакту Гройсмана (мера) − Гатауліна (голови обласної ФФУ). А саме: «створення громадської думки про злидні улюбленої команди» − «гроші можна отримати від стадіону, який неефективно використовується» − « спершу здати об’єкт в довгострокову оренду підставним фірмам, а згодом, коли все втихне, приватизувати».
Ідея ж , звичайно , повинна вийти з народу. І от в популярній газеті «RIA» виходить стаття під явно жебрацькою рубрикою з такого ж тону заголовком: «Винницкая футбольная команда мастеров просит помощи. «Ниве − Свитанок» нужно два миллиона». В ній заступник Гатауліна Семен Ханук сказав, як зав’язав: «…Пока центральный городской стадион не будет отдан в аренду − у винницкой футбольной команды не будет эффективного собственника… У «Нивы»-»Свитанка» нет своего автобуса, гостиницы, нормальных тренировочных полей. Винница, наверное, единственный областной центр, где нет второго футбольного поля…».
Сам Гатаулін в цій же статті хитро обходить тему стадіону, однак скромно заявляє: « Руководство винницкого футбольного клуба второй лиги «Нива»-»Свитанок» подготовило необходимый бюджет команды на 2008 год. Он составляет 1,8 − 2 миллиона гривен.
 − Первый сезон возрожденной «Нивы» в чемпионате Украины − стабилизационный − отметил председатель Винницкой областной федерации футбола Игорь Гатаулин. − То есть, достижения значительных результатов от нашей команды мастеров не требуется. Для стабильного функционирования футбольного клуба нужно, чтобы местные власти в 100% объеме выделяли требуемые на футбол средства…».
Нормально? Давайте 2 мільйони і …нічого не вимагайте.
Тут постає ще одне питання: для чого Гатаулін «засвічує» таку цифру, хоча добре знає, що таких грошей йому ніхто не дасть? Очевидно, після прийняття бюджетів з патріотичним болем буде запущено, що коштів виділено лише половину від потреби, іншу половину прийдеться шукати. Де? А чому б не знайти «ефективного власника стадіону»?
Хоча тут є одне але… Такі схеми для голови обласної ради Григорія Заболотного − «горішки». Він може стати на заваді. Принаймні публічно. Ось як Заболотний прокоментував в популярному щотижневику «33 канал» аналогічну ситуацію з передачею «ефективному власнику» приміщення Жмеринської ДЮСШ (там мер теж учасник)» Скаржитись на Жмеринську міську раду до мене ходять косяками, вона спочатку виселила учкомбінат з центру, тепер ДЮСШ туди, куди ніхто не піде. Якщо хтось поклав око на це приміщення, то ми цього зробити не дамо. І передайте меру, що я його чекаю в себе…» («Сьогодні жмеринчани пікетують сесію…». Газета «33 канал» за 19.12.07.)


Волинь

Євро-2012
Єдина згадка на цю тему − у виступі Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко: «Ми здатні стати членами ВТО, гідно провести Євро-2012, а, можливо, і виграти його» − цитує волинська преса.

ФФУ.
Не згадувалася.

Національна збірна
Олег Блохін, ставши тренером ФК «Москва», назвав, кого він бачить своїм наступником у збірній України − Олексія Михайличенка...
Збірна, залишаючись без головного тренера, 2007 рік у рейтингу ФІФА завершує на 30 місці, опустившись на один рядок, порівняно з листопадом.
Андрій Шевченко планує своє майбутнє. Він уже говорив про це з Романом Абрамовичем і, скоріш за все, піде в оренду до якогось північноамериканського футбольного клубу (вони спроможні заплатити скільки треба). Пора, бо британські вболівальники визнали купівлю Андрія Шевченка лондонським «Челсі» «найбільш невдалим трансфером в історії світового футболу». На другому місці − перехід аргентинця Хуана Себастьяна Верона з римського «Лаціо» у «Манчестер Юнайтед». На третьому місці − Сергій Ребров, зайвий у лондонському «Тоттенхемі». Як видно з цього переліку, українським футболістам не варто навіть дивитися в бік туманного Альбіону...
Блохін тим часом замахнувся на Шевченка... для свого ФК «Москва». «Звичайно ж, я б не відмовився від можливості бачити в команді Андрія Шевченка. В нього зараз не все виходить в Англії. Але я впевнений, що форвард такого класу підсилить будь-яку команду. Але чи захоче сам Андрій переїхати з Лондона в Москву?» − цитує Олега Блохіна газета «Волинь-нова».

Київське «Динамо».
«Відмучились» − підсумувала волинська преса заголовком із газети «КоммерсантЪ» провальний сезон головної футбольної команди України. «Не взяти жодного очка в групі − це навіть не смішно. У цієї команди немає ні характеру, ні духу, ні злості» − так сумно констатував після чергового розгрому киян у Лізі чемпіонів тоді ще виконувач обов’язків головного тренера клубу Олег Лужний. І, відповідаючи на запитання журналістів, додав: «Якщо Юрій Павлович зможе щось зробити з цими гравцями − честь і хвала йому».
Тут же публікуються антирекорди «Динамо»: вперше програно всі шість матчів турніру, поразка в 13 поєдинках Ліги чемпіонів поспіль, пропущено найбільше за участь у Лізі м’ячів − мінус 15 і т.д.
Преса називає найбільш влучним вислів Олега Лужного щодо нинішнього складу «Динамо»: «У команду звезли купу сміття з усього світу».
Тим часом гендиректор «Динамо» Резо Чохонелідзе виправдовує своїх футболістів: «Давайте не будемо забувати, що в нас дуже багато травмованих, а майстерність тих гравців, які вийшли на поле, не дозволяла нам розраховувати на інший результат». І обнадіює вболівальників: «У команді з’являться нові імена. У Лісабоні ви побачили в ділі Кравца. Він показав той клас, який у свій час у «Динамо» демонстрував Андрій Шевченко. Надалі ми будемо робити ставку на молодих хлопців...» Чохонелідзе зазначив, що Ігор Суркіс захворів, тому не зміг поїхати в Португалію, щоб підтримати свій клуб.
Новий наставник динамівців Юрій Сьомін визначився з помічниками. Перший помічник − Олег Лужний, помічники Валерій Зуєв і Сергій Овчинніков.

Волинський футбол.
Майже в середині грудня федерації футболу Волині вдалося нарешті провести фінальний матч розіграшу кубка області. Вирішальний поєдинок пройшов у селищі Мар’янівка Горохівського району. В завершальному матчі сезону 2007 року силами помірялися місцевий ФК «Мар’янівка» і чемпіон Волині двох останніх сезонів − луцький «Вотранс-ЛСТМ». Чемпіон блискуче підтвердив своє реноме, вигравши поєдинок з рахунком 8:1. Команда «Вотранс-ЛСТМ», яку тренує відомий на Волині тренер Микола Кльоц, справляє враження справді сильного футбольного колективу. Переможців відзначив голова федерації футболу Волині Ігор Безуглий.
Відзначення відбулося також на черговій сесії обласної ради. Заступник міністра у справах сім’ї, молоді і спорту Віктор Христоєв вручив нагороди за зайняте друге місце в змаганнях Всеукраїнських літніх спортивних ігор з олімпійських видів спорту і за третє − в командних видах спорту. Було наголошено, що такі високі місця волинські спортсмени посіли насамперед завдяки тому, що блискуче зіграли саме у футбол, дійшовши аж до фіналу.
Незмінною темою кожного міжсезоння − чи то літнього, чи то зимового − є трансферна політика клубів. Адже постійно хтось з футболістів іде з команди, а хтось приходить. І хоча канікули в українському футболі щойно розпочалися, трансферних новин вже чимало, а чуток − іще більше. Всі пишуть і говорять про те, хто з якого клубу йде і хто в який клуб приходить...
«У «Металісті» збирають колишню «Волинь»!» − сенсаційно заявляє популярна в області газета «Вісник і К». Йдеться про те, що сербський півзахисник Александр Трішович став гравцем харківського «Металіста», а кілька років тому він виступав за «Волинь», яка тоді грала у вищій лізі. І він уже четвертий екс-гравець «Волині» зразка 2002-2004 років, що нині грають у «Металісті» (що цілком зрозуміло, оскільки головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич колись очолював ФК «Волинь»).
«Волинська газета» пише про відставку Семена Альтмана з посади головного тренера маріупольського «Іллічівця» (він на зорі своєї футбольної кар’єри захищав ворота луцької «Волині»). Його звільнення − «як бальзам на рану для луцької «Волині» (бо луцький клуб минулого літа навіть у своїх рідних стінах потерпів поразку від команди Альтмана). При цьому газета добрим словом згадує нинішнього головного тренера «Волині» Віталія Кварцяного, феномен якого в тому, що його на Волині чомусь поважають, незалежно від результатів його праці... «Луцьк справді стає кузнею висококваліфікованих футбольних талантів, які тут отримують путівку у великий футбол», − високопарно висловлюється «Волинська газета», перераховуючи всіх футбольних достойників, які пройшли через ФК «Волинь».
Вперше після десятирічної перерви у Луцьку проведені змагання з міні-футболу на першість обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Україна». Боротьбу за звання найсильніших вели дві команди Луцького автозаводу, ВАТ «Волиньобленерго» і вихованці ДЮСШ облради ФСТ «Колос».

Інші футбольні теми в місцевих ЗМІ.
Лукареллі просить відпустити його з «Шахтаря», і Мірча Луческу погодився не чинити йому перешкод. Орендувати Лукареллі з правом подальшого викупу виявили бажання аж чотири італійські клуби − «Мілан», «Ліворно», «Парма» і «Торіно».
Щоб втекти з Донецька, Нері Кастільо заплатив сам за себе і тепер гратиме в англійському «Манчестер Сіті».

Зовнішньої реклами на тему Євро-2012 в області не виявлено.

Логотип цього змісту впродовж тижня у волинській пресі не використовувався.


Дніпропетровськ

Председатель Днепропетровской облгосадминистрации Виктор Бондарь подписал распоряжение о создании координационного совета по вопросам разработки региональной программы относительно подготовки и проведения чемпионата «Евро-2012». Об этом сообщили в пресс-службе Днепропетровской облгосадминистрации. По распоряжению председателя облгосадминистрации, совет будет обеспечивать координацию работы структурных подразделений облгосадминистрации относительно разработки региональной программы подготовки и проведения чемпионата. Разработанный проект региональной программы будет представлен на согласование председателю облгосадминистрации, Министерству экономики Украины и на рассмотрение профильных постоянных комиссий областного совета. Председателем координационного совета утвержден заместитель председателя облгосадминистрации Евгений Бородин.
Относительно подписания этого решения общее мнение − «не прошло и полгода». Ведь сам Виктор Бондарь часто обвиняет своих подчиненных в отсутствии работы, в том числе, команды, которая бы занималась Евро-2012. Как оказалось, загвоздка в этом вопросе была и в нем тоже.

21 декабря для продолжения работ по строительству Днепропетровского метрополитена из Госбюджета поступил 41 млн. грн. В Днепропетровской облгосадминистрации сообщили, что при условии использования новейших технологий и повышения экономической эффективности строительства возможно уменьшить его общую стоимость и сократить сроки строительства от ст. «Вокзальная» до ст. «Центральная» до 3 лет. Сейчас уже сооружено шесть строительных базовых площадок с мастерскими, административно-бытовыми помещениями и центральной компрессорной станцией. По расчетам специалистов, возможно одновременное ведение работ по сооружению туннелей со стволов 11, 12, 14. Руководство ОАО «Днепропресс» полностью готово начать работы по изготовлению горнопроходческих комплексов без предоплаты при условии гарантирования Днепропетровской облгосадминистрацией и Днепропетровским областным советом оплаты в дальнейшем.
22 декабря днепродзержинская «Сталь» провела второй матч на турнире памяти Н. Кудрицкого, который проходит в Днепропетровске. Матч состоялся на гаревом поле футбольной базы, принадлежащей мясокомбинату «Юбилейный». Команда добилась победы, со счетом 1:0 переиграв команду из Днепропетровска «Днепр-75». Гол в составе «Стали» на 4 минуте игры провел один из футболистов, находящихся в данное время на просмотре. После окончания матча было проведено собрание команды, посвященное итогам первого сбора, ну а затем футболистам были предоставлены выходные, которые продлятся до 9 января − в этот день начнется второй этап подготовки команды ко 2 кругу текущего первенства 1 лиги. Отметим, что в январе «Сталь» будет тренироваться в Днепродзержинске, после чего проведет два учебно-подготовительных сбора в Крыму, предположительно в Евпатории.
Пока футболисты ушли на каникулы, у фанатов − активная деятельность. 23 декабря они организовали проведение турнира по фут-залу среди болельщиков. Организация турнира взяла свое начало еще несколько месяцев назад, и вот это событие состоялось. В турнире приняли участие 8 команд: «Wavenoise», «Барракуда-2», «Авангард», «River Sharks-2», «Барракуда-1», «River Sharks-1», «Злая утка» − которые были разбиты на две группы. Играли по круговой системе. Команды, занявшие первые места в своих группах, встретились в финале, а вторые команды сыграли в матче за 3-е место. В финале игры победу одержала «Барракуда».

Донецьк

На минувшей неделе горсовет Донецка утвердил программу подготовки города к проведению Евро-2012. Ее стоимость − 21 миллиард гривен. Для сравнения, Киев планирует потратить 53 миллиарда гривен, а Львов − 15 миллиардов.
По словам начальника главного экономического управления Донецка Сергея Никитенко, программа подготовки Донецка к футбольному чемпионату Европы рассчитана на 5 лет. За этот срок планируется завершить строительство трех новых стадионов («Шахтер», «Олимпик» и «Пролетарский») и провести реконструкцию существующих спортивных объектов. На это уйдет 1,4 миллиарда.
«Приведение в цивилизованное состояние транспортной инфраструктуры нам обойдется почти в 6 миллиардов гривен», − добавляют в горсовете. За эти деньги будут отремонтированы дороги, железнодорожный вокзал, аэропорт.
Но самые большие средства Донецк обещает потратить на обновление жилищно-гостиничного хозяйства города. Городу требуется около 5 тысяч гостиничных номеров различного уровня. Это в три раза больше того, что имеет сейчас столица Донбасса.
В городе всего лишь около 2 тысяч гостиничных мест в 20 отелях. Более точную цифру назвать невозможно, поскольку некоторые отели частично, а иногда и полностью «перепрофилировались» в офисные центры, − объясняет Сергей Никитенко.
Расходы на строительство и реконструкцию жилья, гостиниц составят 12 миллиардов гривен. Это будут полностью средства инвесторов. Город профинансирует лишь реконструкцию общежитий местных вузов.
В горсовете также сообщили, что уже есть 15 заявок от компаний, желающих получить землю для строительства гостиниц. Иностранных инвесторов с мировым именем среди желающих пока нет, признаются в муниципалитете. Но чиновники уверены − такие еще появятся, в частности, несколько турецких компаний уже присматриваются к городу. Сейчас самые комфортабельные отели Донецка − «Донбасс-Палас» (5 звезд), а также «Виктория» и «Централь» (4 звезды).
Всего из городского бюджета на программу подготовки Донецка к Евро-2012 будет выделено 1,3 миллиарда гривен, из государственного бюджета − 1,8 миллиарда, а область добавит еще 260 миллионов. Остальные 17,5 миллиардов городские власти планируют получить от частных инвесторов.
А в минувший вторник (18.12) стали известны подробности переговоров о строительстве метро в Донецке, которые провел с руководством испанской компании «ОЧЛ» городской голова Александр Лукьянченко. Оказывается, что в случае положительного решения вопроса, гости готовы уже к маю 2008 года подготовить необходимую документацию, чтобы после ее подписания в июне-июле, в августе приступить к строительству. Срок завершения − 2012 год − финальная часть Евро. Однако на пути реализации этого амбициозного проекта стоить один, но очень существенный вопрос − гарантий государства на покрытие затрат на строительство, в противном случае отвечать за затраты придется властям и горожанам. В итоге мэр не дал четкого ответа, согласится ли Киев помочь Донецку.
В СМИ самым резонансным получилось заявление президента ФФУ Г.Суркиса о том, что
«за 8 месяцев мы больше потеряли, чем приобрели» и т.д. На этом основании «Салон Дона и Баса» (21.12) на стр. 1 публикует статью «Плохая новость: Украина может остаться без «Евро», где газета дает свою оценку словам Г.Суркиса, когда он говорит о кандидатах на пост главного тренера сборной:
− Если согласится Марчелло Липпи − мне будет любопытно наблюдать за его дуэлью в отборочных матчах ЧМ-2010 с Фабио Капелло, ставшим во главе сборной Англии, − сказал Суркис. − Скажу вам больше: если бы Жозе Моуриньо не отказался от предложения тренировать англичан, именно Капелло возглавил бы украинскую сборную.
Но эти слова − не более чем шутка. Наиболее вероятным кандидатом считается наставник «молодежки» Алексей Михайличенко.
О том, что Евро-2012 попал под угрозу срыва, пишет и «Жизнь» (21.12) в статье
«Стулья − утром, деньги − вечером», где Г.Суркис уже не упоминается. Газета, в частности, пишет: «Насколько известно, в Польше засучили рукава и принялись за дело. В Украине же из-за дебатов по поводу назначения нового правительства все это время не было вице-премьера, отвечающего за подготовку к футбольному форуму».
Газета также ссылается на известный прогноз О.Блохина о его 80% уверенности, что Украина лишится права на Евро и далее перечисляет проблемы со стадионами в Украине, которые пока не решаются.
В заключение автор вспоминает Колумбию, которую в 1980 г. отодвинули в сторону как не справившуюся, и отдали мундиль-86 Мексике.
«В случае с Украиной может произойти то же самое», − заключает газета.
О «Шахтере» за сезон-2007 СМИ отзываются критически.
Так, итоговая статья в «Салоне Дона и Баса» (18.12) называется
«Промежуточный финиш: полет ненормальный».
О проблемах своего клуба рассуждает на страницах газеты «Жизнь» (20.12) Ринат Ахметов в публикации
«Р.Ахметов: Покупка и продажа − не одно и то же». Это − изложение эксклюзивного интервью президента ФК «Шахтер» ТРК «Украина» (+ фото).
В этом же номере в информации
«В День святого Николая: «Шахтер» − детям!» сообщается о том, как 19.12 уже седьмой год подряд Р.Ахметов и российский композитор И.Крутой посетили интернаты области с подарками.
О судьбе легионеров «Шахтера» рассуждает «Салон Дона и Баса» (21.12), отмечая, что
«не все летние трансферы ФК себя оправдали». К неудачным, как следует из публикации, следует отнести провальный дебют Нери Кастилью, уже уехавшего в Англию, и Лукарелли, еще не вернувшегося из Италии. Газета считает оправданными трансферы Виллиана, Луис, Адриано и Илсиньо.
Очень серьезную статью под рубрикой «Бешеные деньги» и названием
«РЕАЛьные» кошельки футбольных клубов» напечатала «Жизнь» (19.12) почти на 3/4 полосы А2. Более чем на 90% содержания речь идет о ведущих европейских клубах. А о наших написано так: «Украинские же клубы раньше вообще довольствовались прибылью 20% − в три раза меньше, чем у россиян! Но прогресс в маркетинге и призовые за выступления в групповом раунде Лиги чемпионов скрашивают ситуацию. По нашим подсчетам, в этом году «Шахтер» окупается на 40% − помогли не только $ 10 млн. от УЕФА, но и удачная распродажа игроков, за которых дончане выручили $ 50 млн. «Динамо» отстает − оно «отбивает» только 30% (представляете, каждый год Суркис и Ко без толку вкладывают по $ 35 млн.!). Такой же процент − у московского «Динамо», которое никогда не слышало о призовых Лиги чемпионов».
О «Динамо» наиболее интересный материал «Салон Дона и Баса» (18.12) анонсирует так: «Сабо сплавили! Василий Рац рассказывает о кризисе в киевском «Динамо». А само интервью занимает 2/3 полосы А2, включая огромное фото улыбающегося Раца. Его фраза и вынесена в заглавие: «Играли так, чтобы Йожефович ушел». Подзаголовок такой: «Обладатель Кубка Кубков − 86 о своем будущем при Семине и о том, почему от «Динамо» отвернулись миллионы болельщиков».
Рац, в частности, заявил: «Чтобы «Динамо» вывести из кризиса, нужно было назначить иностранца. Не украинца, который знает этих игроков, людей, которые крутятся вокруг «Динамо», но никакой пользы не приносят, а иностранца. Семин − иностранец, у которого нет здесь кума или брата. А значит, что-то должно измениться».


Запоріжжя

У Запоріжжі дається взнаки завершення футбольного сезону. Тема футболу потроху обговорюється хіба що у ЗМІ, які повідомляють про нинішній стан справ у запорізькому «Металурзі» та інших українських командах, а також у зарубіжних чемпіонатах, пишуть про гру Шевченка і Вороніна у зарубіжних клубах. Інша футбольна активність практично завмерла.
З кулуарів стало відомо, що співвласник комбінату «Запоріжсталь» (спонсора ФК «Металург-Запоріжжя») Едуард Шифрін разом із своїм партнером Алексом Шнайдером завершують процедуру купівлі кращого ізраїльського футбольного клубу «Маккабі». Запорізькі любителі футболу, яким відома така інформація, зітхають: краще б у «Металург» ці гроші вклали...
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі традиційно відсутня.
Серед запорізьких ЗМІ газета «Искра» від 20.12.07р. стала єдиною, що писала на досліджувану тематику. У невеликій інформації згадується, що на останньому цього року виконкомі обласної федерації футболу вирішили відрядити до Києва на круглий стіл з питань розвитку дитячого футболу одного з керівників ФК «Металург-Запоріжжя» В.Єзерського. Він заявляє, що є проблема переманювання юних талантів до інших команд, і що пропозиції запоріжців з цього приводу прозвучать на круглому столі і будуть передані до комітету дитячо-юнацького футболу ФФУ.
У цій же газеті в спортивному огляді йдеться про те, що керівництво Києва та Президент В.Ющенко вирішили не зносити ТРЦ «Троїцький» біля НСК «Олімпійський», а побудувати замість цього стадіон для фіналу Євро-2012 на місці танкового заводу у Дарницькому районі.
Там же інформація про те, що делегація польських міст, що прийматимуть Євро-2012, зустрілася з українськими колегами. Головна тема зустрічі − організація безпеки під час чемпіонату.


Закарпаття

Минулого тижня в Ужгороді відбулося засідання конкурсної комісії для визначення кращих інвестиційних проектів зі створення туристично-оздоровчих комплексів. Інвестори боролися за унікальні Боржавські полонини (Міжгірський, Воловецький райони), і вперше такий серйозний крок робився відкрито, прозоро, за участі фахівців, журналістів, голів сільрад та райадміністрацій.
Вимоги Закарпатської влади врахували дві потужні компанії. Про родзинки свого проекту розповів виконавчий директор однієї з компаній Федір Чупа: «4 тисячі 150 ліжкомісць, стільки заплановано розміщувати одноразово відпочивальників. Для обслуговування лижних трас запроектовано систему канатних пасажирських доріг і витягів, а також підйомник бугільного типу довжиною 3,5 тисяч метрів. Пропускна спроможність становитиме 19 тисяч 330 чоловік на годину».
Представник іншої компанії «Профіт-менеджмент» (Київ) Андрій Бенцар запропонував проект, розташований на вдвічі більшій території − понад 500 гектарів, і суму інвестицій вдвічі більшу − 3 мільярди гривень. Зрештою, переміг у конкурсі другий проект. Відповідаючи на питання журналістів, виконавчий директор проекту Роман Костюк сказав, що відкриється гірськолижний курорт до футбольного чемпіонату Євро 2012. Він стане потужнішим за «Буковель» і «Драгобрат». Курорт охопить гори Магура-Жиде і Гимба. Згодом залучимо Великий Верх, що у Воловецькому районі. На вершини лижників підніматимуть 20 підйомників. Протяжність майбутніх лижних трас − 20 км. Проект оцінюють у 3 млрд. грн. Їх вкладуть австрійські та шведські підприємці.
Огляд матчів.
Гучно підбила підсумки сезону Ужгородська федерація футболу. Найбільший урожай нагород цього сезону зібрав А.С. ФК «Дубрівка». Команді вручено кубок, золоті медалі та грошову премію в сумі 4,5 тис. грн. за виграш у районному чемпіонаті й п'ять тис. грн. − за виграш у Лізі чемпіонів Закарпаття. Також були вручені нагороди кращим Президентам клубів та тренерам команд.
Обласна ж федерація готується до проведення звітних зборів, на яких буде підбито підсумки чемпіонату області 2007 та кубка області.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 22.12.07 у матеріалі «Навіщо Ужгороду Вища ліга?» робиться аналіз виступу ФК «Закарпаття» Всеукраїнським виданням «Спорт-арена». Так, зазначається, що ужгородська команда не те, що не готова грати у вищій лізі, а просто не відповідає такому рівню. «І річ не лише в тому, що закарпатці, які програли понад половину зіграних матчів (10), займають останній рядок у турнірній таблиці. Проблема полягає у самій грі. Сіра, нудна, неприваблива….».
Далі підсумовується нинішнє становищу клубу: «Команда не зробила й кроку вперед, завершивши осінню частину чемпіонату на тому ж місці, на якому й починала. Грати по-іншому футболісти, у чиїх головах міцно засіли стереотипи, просто не можуть…».
У газеті «Закарпатська правда» за 22.12.07 у матеріалі «Динамо» продовжує скидати баласт» йдеться про те, що київське «Динамо» продовжує чистку своїх рядів. Після того як у четвер з «Динамо» пішли Федоров та Белькевич, на наступний день клуб виставив на трансфер своїх трьох захисників. Клуб вирішив виставити на трансфер трьох захисників-легіонерів − це Мар'ян Маркевич, Бадр Каддурі та Родріго.
Також головний тренер «Динамо» Юрій Сьомін назвав новий тренерський штаб, в який увійшли Олег Лужний, Валерій Зуєв, Сергій Овчинніков та тренером воротарів призначений Сергій Краковський.

Ще з одного матеріалу цього друкованого видання, «Футболісти ужгородського «Закарпаття» розбігаються хто куди?», можна дізнатися про тих гравців, які залишають ужгородський клуб. Повертаються в «Динамо» грузини Отар Марцваладзе і Кахабер Аладашвілі, які чудово проявили себе в першій частині сезону.
Правда наставник «Закарпаття» Володимир Шаран говорить, що клуб веде активні переговори на − рахунок продовження їхньої оренди.
Така ж ситуація і з Анатолієм Діденком, котрий повинен повернутися в «Металіст». Його також не проти залишити. Почнуть підготовку до нового футбольного року в розташуванні «Таврії» відразу два гравці ужгородців Дмитро Бабенко і Владислав Микуляк.
Кулуарні розмови.

Минулого тижня представники клубу ФК «Закарпаття» − секретар та бухгалтер − проходили так зване підвищення кваліфікації. На цьому заході під час читання різноманітних вимог до клубів вищої ліги, за їх словами, «Закарпаття» ставили у поганий приклад майже по всіх параметрах. Так що їм довелося червоніти за ужгородську команду.
Один з представників керівного складу команди сказав у кулуарній розмові, що на цей захід потрібно було їхати президенту клубу разом з віце-президентом і реально послухали, якої думки футбольні функціонери про наш клуб.
Президент ФК «Закарпаття» Євген Дорошенко сподівається, що навесні клуб зуміє виконати поставлене завдання − утриматися у вищій лізі. Так він висловився у одному з інтерв’ю, яке давав журналісту газети «Неділя». Відносно того, хто покине клуб, зазначив, що це з’ясується на перших зборах. Але, як стало відомо, «Таврія» вже запросила до себе півзахисника Микуляка та воротаря Бабенка.
Тим не менш, за словами президента, у наставника «Закарпаття» Володимира Шарана є час, щоб продумати тактику і стратегію на трьох тренувальних зборах, аби команда не вилетіла у першу лігу.


Житомир

Про Євро − 2012 впродовж минулого тижня говорили й писали всі ЗМІ обласного центру, а також районні газети − «Коростишівська» та Новоград − Волинський «Лесин край». Заголовки цих матеріалів у газетах практично ідентичні. Приміром такі: «На Житомирщині розпочато підготовку до фіналу Євро − 2012».
Слід зазначити, що матеріали подані на 1-2 сторінках, де, як правило друкується офіціоз щодо діяльності влади та інші актуальні матеріали. По обласному телебаченню та радіо (державних) інформація подавалась до 10 разів у новинах та у підсумкових тижневих випусках новин у суботу та неділю. Примітно, що інформація не коментувалась та не резюмувалась журналістами, а оприлюднена була з посиланням на прес − службу Житомирської ОДА. Власне кажучи, було розміщено чи зачитано (на телебаченні і радіо) підготовлений прес − службою прес − реліз наступного змісту:
− 17 грудня 2007 року розпорядженням голови Житомирської облдержадміністрації Юрія Забели утворено робочу групу з розробки регіональної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Голова робочої групи у складі 27 чоловік − перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Загривий. Робочій групі доручено до 20 грудня 2007 року розробити проект відповідної регіональної програми. З метою забезпечення координації та виконання заходів регіональної програми у 2008-2012 роках до 28 грудня 2007 року, за погодженням з відповідними центральними органами, буде розглянуто питання щодо можливого створення в області спеціального підрозділу. Начальникам управлінь облдержадміністрації, головам Житомирської, Коростишівської, Новоград-Волинської, Червоноармійської райдержадміністрацій, Житомирському і Новоград-Волинському міським головам після затвердження регіональної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу доручено розробити плани її реалізації у районах і містах.
Газета ОДА «Житомирщина» та Інтернет − сайт «Житомир. Info» подали ще й довідку про те, що розпорядження голови облдержадміністрації від 17.12.07 № 433 «Про розробку регіональної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» видане відповідно до пунктів 3 і 4 постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.07 №1295 «Про затвердження Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».
Про Євро − 2012 йшлося й на заході з нагоди відкриття школи у с. Костянтинівка Романівського району 21 грудня, де побували Міністр України в справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко та голова Житомирської облдержадміністрації Юрій Забела, його заступники та голова облради Синявська. У розмові з журналістами екс − губернатор Житомирщини Павленко повідомив, що очолюване ним міністерство «буде працювати в першу чергу над підготовкою літньої Олімпіади в Пекіні та готуватися до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Він також констатував, що є ряд проблемних позицій, які вже сьогодні видно, бо щодо Євро − 2012, вже втрачено час, але, за словами Павленка, він переконаний, що український уряд вирішить усі проблеми.
Варто зазначити, що на офіційному сайті ОДА інформацію про відкриття школи подано, але про чемпіонат Європи немає жодного слова.
Інформація про обласну федерацію футболу відсутня.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.
Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.


Івано-Франківськ

Вільним від великих футбольних подій залишився минулий тиждень на Івано-Франківщині. І лише у пресі лунали згадки і дискусії на рахунок завершення перших кіл змагань як у студентській, так і в другій лізі. Підводять свої підсумки і головні наставники команд.
20 грудня, в четверговому номері обласної газети «Галичина» на тематичній сторінці «Спортарена» було опубліковано інтерв’ю з головним тренером футбольно-спортивного клубу «Прикарпаття» Сергієм Пташником під назвою «Сергій Пташник: «За посаду не тримаюся». Головний тренер поділився своєю думкою про становище команди у першій лізі. Згадувалося в інтерв’ю і про здобутки «Факела», нині «Прикарпаття» у другій лізі. Теперішній стан команди наставник пояснив непідготовленістю футболістів до першої ліги та браком часу для створення сильної команди. А на запитання про перспективи «Прикарпаття» відповів:» однозначно «Прикарпаття» з першої ліги не вилетить. Команда молода, і тут є вправні футболісти, і на них буде попит».
На питання про фінансове становище клубу тренер говорити відмовився і переадресував їх до керівництва клубу, мовляв, я людина проста. «У наших футболістів є контракти, є якісь тонкощі, навіть головний тренер про це нічого не знає. Такі питання адресуйте до керівництва клубу». Ця відповідь може пояснюватися тим, що клуб все таки має фінансові труднощі і головний тренер не бере на себе відповідальності розголошувати деталі цього. Як би не було, але про заборгованість з заробітної плати у «Прикарпатті» чутки в журналістських та спортивних колах області ходять вже декілька місяців.
А чутки про прихід на його місце Олександра Іщенка прокоментував коротко і стримано: «...На місце Пташника прийде хтось інший, і що з того? Головний тренер − це сьогодні тут, а завтра − там. Можна взяти і творчу паузу...». У цьому ж номері «Галичини» опублікована замітка під назвою «Чи буде прем’єр-ліга в Україні?» Стаття розпочинається з того, що констатується «невисокий рівень вищолігового чемпіонату і негаразди в українському футболі». Мовляв, про це «не каже хіба що далекий від цього виду спорту». Один з варіантів вирішення проблеми, мовиться в статті, знайшли керівники українських вищолігових клубів. Це пропозиція створити в Україні прем’єр-лігу на зразок російської. Серед ініціаторів цієї ідеї названі президенти львівських «Карпат» Петро Димінський, ФК «Харків» − Віталій Данилов, київського «Арсеналу» − Вадим Рабінович і ПФЛ − Равіль Сафіуллін. Як повідомляє автор, саме з цих людей складається наглядова рада, яка в лютому наступного року має приступити до розгляду питання про структуру майбутньої першості.
У підсумку публікації автор задає запитання: «Чи не стане нова організація лише зміною назви, і чому ПФЛ не може справитися з такими завданнями? Чому до наглядової ради не ввійшли президенти провідних клубів, команди яких у нинішньому чемпіонаті лідирують, а лиш ті, які грають посередньо або відверто слабо». Безперечним, на думку автора, є одне: «нововведення − це футбольний комерційний проект».
Про здобутки івано-франківських згадувалось і на сторінках «Західного кур’єра» . Згадувалося там і про здобутки «Факела» на студентському єврочемпіонаті у Римі, де вони, нагадаю, посіли почесне п’яте місце, і про тріумф українських студентів в Таїланді, де проходила 24-та літня Всесвітня універсіада, де до остаточного складу збірної потрапили іванофранківці В.Іконніков, І.Гребинський, М.Ревуцький, І.Худоб’як (усі − «Прикарпаття»), Р.Бочкур («Чорноморець») та гравець бурштинського «Енергетика» А.Запорожан. Усім чемпіонам Універсіади було присвоєно звання майстра спорту міжнародного класу та нагороджено медаллю «За заслуги».
Яким ж буде завершення цьогорічного сезону для івано-франківців можна лише здогадуватись.
У першості України з фут-залу серед юнаків та дітей пройшли матчі першого туру. Впродовж чотирьох днів Алушта приймала перший етап всеукраїнської фут-зальної першості у двох вікових категоріях. Вихованці дитячо-юнацької секції НФК «Ураган», що цього сезону дебютували у чемпіонаті України U-12, посідають четверте місце після п’яти зіграних матчів першого етапу.


Кіровоград

Два тижні тому головою Кіровоградської облдержадміністрації згідно Указу Президента став Василь Моцний, який свого часу вже був губернатором Кіровоградщини. На своїй першій прес-конференції новий-старий губернатор назвав пріоритети, якими буде займатися він і його команда. Серед них − і розвиток футболу у Кіровограді. За його попереднього керівництва областю футбольна команда «Зірка» грала у вищій лізі. Журналісти почули, що вже відбулися перемовини з представниками бізнесу. На стадіон «Зірка» повернеться футбол, а не лише купка любителів-фізкультурників, які щоранку бігають колами по дірявій доріжці.
− Для мене футбол − не хобі, а щось значно більше, − запевнив Василь Моцний. − У Кіровограді сьогодні є люди, котрі можуть собі дозволити взяти стадіон в оренду і там з восьмої до дев’ятої підтюпцем зробити зарядку. Мене це не влаштовує. Як тільки буде знайдено ефективний проект відновлення клубу, «Зірка» повернеться в футбол, а вболівальники − на трибуни.
Кінець року − час підбиття підсумків, вручення призів і подарунків. Обласна федерація футболу цю процедуру вирішила провести із залученням телебачення. Наш футбольний край мусить знати своїх героїв!
19 грудня, в День Святого Миколая, в студії телерадіокомпанії TTV відбулось урочисте нагородження переможців обласного конкурсу «Кращі футбольні люди року». Цей конкурс був заснований директором ТРК TTV Миколою Ковальовим. Ініціатива була підтримана керівництвом ОФФ і ось вже третій рік втілюється в життя.
Переможці були визначені в десяти номінаціях. Ними в 2007-му з приставкою «кращий» стали: тренер Ігор Костиля (ФК «Аметист-Олександрія»), президент футбольного клубу Петро Костючок (ФК ПСП «Степ» Долинська), молодий арбітр Віктор Копієвський, кращий гравець Андрій Коломойцев (ФК ПСП «Степ» Долинська), кращий воротар Олександр Бондаренко (ФК «Гідросила»), бомбардир Олександр Корінний (ФК «Новоукраїнка»), краща спортивна споруда − новоукраїнський стадіон «Колос» (директор Володимир Демидов), тренер дитячо-юнацьких команд, Вадим Бондар (Кіровоградська ДЮСШ-2, спецклас), телерадіокомпанія ТРК TTV (директор Микола Ковальов), друковане видання − щотижневик «Спортревю».
Обласні газети минулого тижня продовжували коментувати невдалий сезон національної збірної і наших клубів, перетасовку тренерів. Цієї теми торкнувся і колишній гравець кіровоградської «Зірки», а нині нападаючий ярославського «Шинника» Андрій Порошин, який гостював у Кіровограді і дав інтерв»ю «Спортревю» (21.12. 07): «…Находясь в России, по мере своих сил и возможностей следил за развитием событий в украинском футболе. Все же остаюсь при мнении, высказанном во время нашей предыдущей встречи, что уровень российского футбола значительно выше украинского. Более того, эта разница в финансовом и игровом плане еще более увеличилась. Что касается неудачи украинской сборной − здесь подтвердился известный постулат, когда за взлетом следует спад…
Олег Блохин сделал все, что мог, и решил попробовать свои силы на клубном уровне. Хотя не уверен, что у Олега Владимировича все сходу получится в ФК «Москва». Ему не доводилось тренировать команды на постсоветском пространстве. А сборная и клуб − это несколько разные вещи. До этого у «горожан» был талантливый наставник Леонид Слуцкий со своей стратегией и тактическими наработками. Сейчас же все начнется по-новому. А на перестройку необходимо определенное время.
Еще замечу, что, конечно, хорошо, что в Кировограде снова появилась профессиональная команда. Хочется пожелать «Олимпику» удачи. Однако все-таки надеюсь, что «Звезда», где я делал первые шаги в профессиональном футболе, будет возрождена. Это бренд с 85-летней славной историей, который нельзя просто так предать забвению. Слышал, что губернатором области снова назначен Василий Моцный. Может, он поможет сдвинуть этот процесс с мертвой точки?..»


Луганськ


Итоговая пресс-конференция руководства «Зари», назначенная 21 декабря на 15-00 , была перенесена на 11-00, естественно я на нее не попал. Вице-президент клуба по связям с общественностью Михаил Федотов извинился и объяснил перенос непредсказуемостью сегодняшних обстоятельств. Оправдывался также тем, что меня пытались предупредить, но не нашли, хотя звонков на номер мобильного телефона (по которому и приглашали) не поступало. На вопрос, о чем шел разговор на пресс-конференции, ответил, что вся информация уже есть на сайте клуба. Выдержки из сайта:
Говорит Президент клуба Валерий Букаев. − Прежде всего, хочу сказать о том, что в руководстве клуба произошли некоторые изменения. Учитывая избрание меня народным депутатом Украины, должность президента клуба, в соответствии с законодательством, я передал Александру Александровичу Егорову. Мне же присвоено звание Почетного Президента клуба. В остальном, никаких изменений в структуре клуба нет. Выступление команды в осенней части чемпионата считаю удовлетворительным. У главного тренера есть вотум доверия, с Александром Александровичем заключен контракт до 2009-го года. С тренерским составом есть взаимопонимание, поэтому перемен здесь не предвидится. Если говорить о планах на будущее, то в период зимнего межсезонья команда будет усилена. Основной упор здесь мы делаем на воспитанников украинского, в большей степени, луганского футбола − это принципиальная позиция клуба. Первоочередной задачей для нас является создание футбольной инфраструктуры в Луганской области. Вы знаете, что сейчас по всей Украине строят новые стадионы, у нас в Луганске, к сожалению, разрушают старые. Застроили футбольное поле в г.Александровске, собираются строить жилой дом возле стадиона «Шахтер» на пос.Юбилейном − эта практика уже входит в систему и этого мы не должны допустить. С этой проблемой мы будем разбираться. Я, со своей стороны, в Верховной Раде буду поднимать эти вопросы. Тот футбол, который был в Луганске, он просто сейчас уничтожается чьими-то руками.
В новом году клуб будет продолжать свое развитие, мы будем делать все, чтобы болельщик на стадионе чувствовал себя комфортно. Сейчас идет работа по созданию «семейного», «школьного», «студенческого» секторов на стадионе «Авангард». 2008 год будет важен для нас и потому, что в этом году мы будем праздновать 85-летие футбольного клуба «Заря», одного из старейших клубов Украины, а также 100-летие луганского футбола.
Николай Панченко, генеральный директор ФК «Заря»:
− Пока команда находится в плановом отпуске до 4-го января, клуб занимается вопросами аттестации и лицензирования, которые дают право на наше участие в чемпионате Украины 2008/2009 года. Также мы планируем провести турнир по мини футболу, который будет проходить с 19-го января по 24-е февраля. Игры будут проходить в спорткомплексе «Старт» и мы будем рады видеть здесь участников турнира и всех любителей футбола. Мы будем стремиться к тому, чтобы во время таких пауз в чемпионате, как межсезонье, футбол у нас не замирал.
Александр Косевич, главный тренер ФК «Заря»:
Уже сейчас ведутся переговоры с рядом исполнителей, чьи фамилии называть пока преждевременно, также будем подтягивать молодежь. Пока что могу озвучить имена тех, с кем мы расторгли контракты: Раич, Дмитриев, Цимакуридзе. Закончился срок аренды у Горбушина − он возвратился в «Динамо» (Киев). Выставлены на трансфер нашим клубом Пулиз, Зеленбаба, Казанков, Пищур, Лисовой, Пилипенко. Как не прискорбно сообщать, закончил карьеру вратарь Андрей Никитин, видимо то же касается и Яксманицкого, который по состоянию здоровья не сможет выдерживать устанавливаемые нами нагрузки. То, что касается нашей молодежи, то из дубля на трансфер выставлено всего два человека − Найко и Смоляк. Есть востребованные футболисты из дубля и это не может не радовать. Если в том году практически никого не хотели брать, то в этом году из дубля клубы первой лиги заинтересованы в услугах Квирквия, Симинина, Иванова и Чальцева, сюда же можно будет отнести и Даудова, который неплохо проявил себя в Алчевске. Мы обращаемся к грандам отечественного футбола по вопросам аренды, возможно и последующего выкупа отдельных футболистов. Те же «Шахтер», «Днепр», «Динамо», «Металлист» покупают футболистов высокого уровня, зачастую не у дел остаются игроки, которые подходят под наши возможности, наши задачи. Что касается нашей команды, то сейчас ребята находятся в отпуске. Соберемся 4-го января, будет проведено медобследование и в этот же день мы уезжаем в Кременную, где будет проведен втягивающий сбор. По итогам этого сбора мы с президентом определимся с теми футболистами, которые будут вести подготовку с командой дальше. По плану, зимой у нас еще два сбора в Анталии и один, в стране с похожим на наши условия климатом. Что касается тренерского состава, то здесь − все без изменений. Возможно, на тренерскую работу в дубль перейдет Никитин. -
В розыгрыше кубка Луганска по минифутболу в третий раз подряд победила команда «Телекома». В финале она встречалась с «Монолитом», который изначально отнюдь не был фаворитом этого розыгрыша. Если первый тайм прошел в позиционной борьбе и закончился вничью − 1:1, то во втором, постоянно атакующий «Монолит», пропустил(!) семь мячей, сумев забить только один. Итоговый результат − 8 − 2. Если первое место «Телекома» было достаточно прогнозируемо и никого не удивило (команда неплохо обеспечена своим спонсором, Луганским филиалом «Укртелекома»), то второе место «Монолита» стало определенной неожиданностью как для специалистов, так и для болельщиков.
Дебютант, выступающий в кубке лиги Луганска, «Самбука», заявил о себе более уверенно, выиграв у старожила этих соревнований «Динамо». Правда, пришлось постараться, поскольку преимущество не было безоговорочным, о чем говорит итоговый результат − 7:5.
Закончились игры первого круга во второй лиге. В группе «Б» в тройке лидеров оказались две команды из Луганской области − на втором месте «Шахтер» из Свердловска, на третьем оказался тоже дебютант лиги луганский «Коммунальник». Команда из Свердловска играет в этой лиге уже не первый год, хотя этот сезон начала не совсем удачно, первую победу одержала только в третьем круге. Это можно объяснить тем, что параллельно футболисты выступали и в кубке «Минуглепрома», который, кстати, выиграли. После окончания кубковых матчей игра наладилась, о чем свидетельствует второе место.
Неожиданностью стало третье место «Коммунальника», которому отроду нет еще и года. Команда создана весной бывшим президентом «Зари» Валерием Шпичкой. «Альтернативная» «Заря» (Шпичка даже собирался забрать и название) создавалась в пику тем, кто настоял на переизбрании президента и поначалу не привлекала особого внимания. Но, для ее раскрутки были брошены солидные средства, что и сказалось на качестве игры. С начала сезона в команде уже третий тренер, предыдущих смещали за несколько неудачных выступлений. Последний − Анатолий Куксов, и привел футболистов к такому результату, дающему надежды на выход в первую лигу, тем более, что разница между первым и третьим местом всего два очка. У руководства клуба есть желание сделать достойную команду − поскольку она создавалась на скорую руку, в зимний период идет процесс становления талантливой молодежи и приобретения опытных футболистов. На трансфер выставляются двенадцать игроков, взамен которых придут те, кто укрепит основной состав.


Львів

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові не спостерігалося.
19-го грудня, відбулося засідання конкурсної комісії з питань визначення підприємства-будівника стадіону у Львові до Євро-2012. Попри усі запевняння у тому, що переможця конкурсу оголосять того ж дня, цього так і не відбулося. Щоправда, серед усіх фірм кандидатів у цей день визначили двох: австрійська компанія «Alpine BAU GmbH» та швейцарська «Implenia Global Solution LTS». Дуже дивно, але швейцарської фірми «Marazzi», інтереси якої лобіював міський голова Львова Андрій Садовий, серед цього переліку не опинилося. Важко сказати чому. Можливо, Садовому так і не вдалося дотиснути це питання. Хоча, якщо пригадати, задля «Marazzi» кілька місяців тому ледь не провернули варіант, при якому взагалі конкурсу не повинно було бути, і саме це швейцарське підприємство мало будувати у Львові стадіон. Натомість, швейцарська «Implenia» − це підприємство, задля лобіювання якого до Львова з прес-конференцією спеціально приїхали Олег Лужний та Шандор Варга. Отож, 19-го грудня, визначивши двох кандидатів, повідомили, що переможця конкурсу оголосять через два дні. Проте і через два дні переможця не назвали. Як зазначив у коментарях місцевих ЗМІ перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, переможця назвуть 27-го грудня під час засідання сесії Львівської міськради. Але у Львові фахівці сумніваються, що це станеться цього року адже 27-го грудня міськрада на своєму засіданні розглядатиме міський бюджет на наступний рік, тому, мабуть, буде не до стадіону. У п’ятницю, 21-го грудня, члени конкурсної комісії запропонували представникам обох компаній деталізувати свої проекти, а «Alpine BAU GmbH» пояснити, яким чином можна збудувати стадіон з вмістимістю понад 40 тисяч, аби Львів все-таки зумів прийняти принаймні чвертьфінал чемпіонату Європи.
У місцевій пресі про Євро-2012 окрім засідання конкурсної комісії не згадували нічого. Головною спортивною новиною тижня у Львові стала перемога львівської міні-футбольної «Енергії» у розіграші Кубку України над донецьким «Шахтарем» 5:3. Чомусь цього тижня не вийшов номер єдиної спортивної газети Львова «Спортивки». Натомість у тижневику футбольного клубу «Карпати» опубліковану інформацію про те, що фанати «Карпат» поїдуть до Вільнюса на фан-турнір, що відбудеться на початку наступного року. Серед інших, там гратимуть також фанати київського «Динамо», польської «Легії», ризького «Сконто» та естонської «Левадії». До речі, наступного року у Львові та Польщі відбудуться фан-турніри, присвячені Євро-2012. Також у тижневику «Карпати» опубліковано матеріал про те, як у День Святого Миколая футболісти «Карпат» поздоровили дітей зі свого СДЮШОР зі святом.
Минулого тижня у звіті я писав про те, як «Карпати» намагаються продати через цілу PR-кампанію у ЗМІ свого форварда Лєаніда Ковєля. Тепер з’явилися чутки про те, що інший форвард «зелено-білих» бразилець Роша Батіста може опинитися у стані ФК «Харків». Не відомо, чи це є правда, але як стало мені відомо, Батіста взагалі хоче поїхати з України назад у Бразилію чи на крайній випадок до Португалії. Причина цього навіть не у тому, що його не задовольняє контракт у «Карпатах», а в тому, що на цьому наполягає його дружина, яка разом із 4-річним сином Карлосом Едуардо не може адаптуватися до України. Це, наскільки мені відомо, добре розуміє керівництво ФК «Карпати», тому намагається якомога скоріше його «сплавити». Тим паче, що якість гри лідера «Карпат» за останні півроку різко погіршилася. Знаючи про те, що у президентів «Карпат» та ФК «Харків» Димінського й Данилова хороші стосунки, можна припустити, що Батіста цілком реально у це міжсезоння перейде до стану харків’ян. Принаймні, одного форварда у літнє міжсезоння − Руслана Платона − «Карпати» у Харків вже продали.


 Миколаїв

Заходи в організаціях та обласних державних органах.
На Миколаївщині в обласних державних органах про підготовку до ЕВРО-2012 не згадували.
У суботу, 22 грудня стартувала зимова першість Миколаївської області по футболу 2007-2008 рр.
 У традиційних змаганнях бере участь 20 колективів. Головна мета зимової першості залишається незмінною − підготовка команд до майбутнього «великого» футбольного сезону.
За повідомленням прес-служби обласної федерації футболу, на відміну від минулих років, матчі зимової першості, принаймні, перші тури, будуть проходити не на важкому гаревому полі Центрального міського стадіону, а на стадіоні «Трудові резерви». У той же час, при активній участі голови обласної федерації футболу Миколи Єропунова, підводять газ до миколаївського стадіону «Юність». Це дасть можливість задіяти для зустрічей зимової першості і цей найстаріший миколаївський стадіон.
Цього тижня у спортзалі Миколаївського державного університету імені Василя Сухомлинського відбулися ігри на Кубок закриття футбольного сезону серед ветеранів (35 років і старших).
У круговому турнірі взяли участь чотири колективи. За підсумками змагань переміг «Нианат», на наступних місцях − «Варварівка», «Каскад» і «Березанка». Призери нагороджені кубком і медалями, а індивідуальними призами відзначені кращі гравці в складах своїх команд.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Друковані видання Миколаївщини писали про наступне:
«Григорий Суркис удивился, узнав что в Николаеве есть журналисты, которые пишут о спорте уже 70 лет»!− цей заголовок у газеті «Николаевские новости» привернув увагу багатьох любителів футболу.
У публікації йшла мова про те, що у Києві в НСК «Олімпійський» Асоціація спортивних журналістів України урочисто підбила підсумки 2007 року. Президент АСЖУ Михайло Волобуєв вручив нагороди журналістам, працівникам фізичної культури й спорту, які зробили вагомий внесок у розвиток спорту. «Много теплых слов было сказано в адрес николаевцев, в частности, старейшины журналистского цеха Украины Бориса Арова, ставшего лауреатом номинации «Зал славы. Золотой фонд АСЖУ». Григорий Суркис был искренне удивлен, узнав, что первую заметку о футболе наш журналист написал 70 лет назад» («Николаевские новости», 18.12.07).
«Национальная сборная Украины по футболу в ожидании нового главного тренера» − матеріал газети «Флагман − Н». Відповідно до заяви президента ФФУ Григорія Суркіса, яку він зробив після відставки Олега Блохіна, кандидатура нового головного тренера національної збірної команди України має визначитися до 14 січня. Адже, саме цього дня у Загребі має відбутися зустріч представників збірних-учасниць шостої відбірної групи ЧС-2010 − Хорватії, Англії, України, Білорусі, Казахстану й Андорри, які мають обговорити календар кваліфікаційних матчів.
У публікації зазначається, що газета «Український футбол» провела опитування серед вітчизняних фахівців і функціонерів народної гри, попросила відповісти їх на наступне запитання: «У штурвала головної команди України повинен стати вітчизняний чи іноземний тренер»? Думки з цього приводу розділилися. «Так, заслуженный тренер Украины
Анатолий Заяев, десять лет назад возглавлявший команду нашего города, уверен, что на этой должности должен работать только украинский специалист. Такого же взгляда придерживаются заслуженный мастер спорта, председатель контрольно-дисциплинарного комитета ФФУ Стефан Решко, главный тренер «Металлиста» (Харьков) Мирон Маркевич, заслуженный тренер УССР , спортивный директор «Десны» (Чернигов) Ефим Школьников, тренер-консультант «Ворсклы» (Полтава) Виктор Носов и заслуженный мастер спорта, заслуженный тренер Украины Владимир Мунтян. К сторонникам этой точки зрения в большей степени относится и главный тренер «Оболони» (Киев) Петр Слободян.
Главный тренер «Карпат» (Львов) Валерий Яремченко считает, что гражданство тренера существенного значения не имеет. Первостепенно, чтобы в нашей стране были игроки европейского уровня. Президент ПФЛ Украины Равиль Сафиуллин полагает, что проблема не в том, какой национальности будет тренер, а в том, чтобы он выполнил поставленную перед ним задачу и вывел команду в финальную часть чемпионата мира 2010 года. Не возражает против приглашения иностранного специалиста и главный тренер «Волыни» (Луцк) Виталий Кварцяный» («Флагман». 19.12.07)
Повідомляли щотижневі видання і про успіх команди «Бастіон», яка виграла Кубок України серед ветеранів по футболу. Ця подія відбулася на тренувальній базі київського «Динамо» в Конча-Заспі, де у напруженій боротьбі миколаївський «Бастіон» переміг чернівецьку «Буковину» з рахунком 1:0. Журналісти нагадують, що у жовтні в Івано-Франківську «Бастіон» став срібним призером чемпіонату України серед ветеранів. «Кстати, уже сейчас команда начинает подготовку к суперкубку Украины. В мае будущего года в Киеве ей предстоит встреча с чемпионом страны «Прикарпатьем» из Ивано-Франковска. У николаевских игроков есть огромное желание взять реванш за поражение со счетом 0:1 в финальной части чемпионата, которое лишило их золотых медалей» («Николаевские новости», 18.12.07).
«Врадиевское побоище. Часть 2» і «Такий футбол нікому не потрібен»! − це відгук місцевих ЗМІ на інцидент, що стався в матчі Дитячо-юнацької футбольної ліги області між командами Врадіївської та Доманівської ДЮСШ. «Сообщение о массовой драке во время матча Врадиевка-Доманевка команд 1992-1993 годов рождения обсуждалось на самых высоких уровнях. В адрес областной федерации из ФФУ прислана копия материала с требованием «Разобраться!» за подписью вице-президента Бандурко» («Николаевские новости», 18.12.07»).
«Такий футбол нам не потрібен − з цим твердженням класика радянського телерепортажу цілком згодні керівники дитячо-юнацького футболу області, спортивна громадськість» − зазначає газета «Рідне Прибужжя». Видання повідомило, що «члени виконкому ДЮФЛ уважно вислухали учасників та ймовірних «організаторів» неподобств, давши належну оцінку тому, що відбулося. … вирішено звернутися з клопотанням до обласного управління з питань фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України розглянути питання про відповідність займаним посадам тренерів Доманівської та Врадіївської ДЮСШ − відповідно, Ігоря Дерев'янка та Віктора Григор'єва. «Червону картку» отримали й активні учасники мордобою: футболіста Анатолія Черноусова відсторонено від спортивних змагань на один рік, його колегу Владислава Дзюнька − на півроку. А керівництву спортивних шкіл рекомендовано звернути увагу на посилення виховної роботи серед вихованців ДЮСШ. Крім того, за незабезпечення громадського порядку Врадіївський районний стадіон умовно дискваліфікований на один рік» («Рідне Прибужжя»,18.12.07).
Були у місцевих ЗМІ повідомлення про те, що «у «Динамо» почалася ротація складу, а «Шахтар» готовий попрощатися з зірками», а також, про те, що «Шахтар» і «Чорноморець» гратимуть у півфіналі Кубка України, де також зустрінуться «Динамо» (Київ) − «Металург» (Донецьк).
Продовжували журналісти коментувати призначення Олега Блохіна головним тренером ФК «Москва», а також писали про те, що поряд з Олегом Лужним, Валерієм Зуєвим, Сергієм Овчинниковим помічником Юрія Сьоміна у київському «Динамо» буде вихованець миколаївського футболу − Сергій Краковський. «Характерно, что сразу два бывших голкипера будут помогать Семину. Как и два бывших защитника. Может, в «Динамо» удастся навести порядок в обороне»? («Николаевские новости», 18.12.07»).
Повідомили журналісти спортивного щотижневика і про те, що «Милан» − клубный чемпион мира, бывшая команда Евгения Кучеревского «Этуаль» − четвертая»! «Клуб из Северной Африки произвел хорошее впечатление не только на болельщиков, но и специалистов футбола. Его название на русский язык переводится как «Звезда Сахеля». …Именно в этой команде в начале 90-х годов прошлого века работал известный украинский тренер Евгений Кучеревский, часть жизни которого была тесно связана и с городом Николаев» («Николаевские новости»,18.12.07).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували.


Одеса

На этой неделе футбольная жизнь Одесского региона не была насыщена на события, хотя в прессе продолжали обсуждать последние матчи «Черноморца». Как никогда поздно футболисты «Черноморца» ушли на зимние каникулы. Сезон, начинавшийся в крайне сложных условиях, в результате подарил нам надежду на его удачное завершение. Так, газета «Вечерняя Одесса» от 18.12.07 содержит материал «Убедительный ответ». Автор анализирует ответный матч «Черноморец» − «Ильичевец» − 4:0, который состоялся 15.12.07 в Одессе: «Да, гости прибыли в Одессу не в лучшем психологическом состоянии: неожиданная отставка с поста главного тренера Семена Альтмана, пожарное назначение на его место Александра Ищенко, который, в свою очередь, перепоручил руководство командой в кубковом матче «пока еще тренеру» (как выразился сам Иван Балан), помощнику бывшего «коуча» − все это не могло не сказаться на настроении игроков. Плюс травмы − в протокол были внесены фамилии лишь трех запасных, в том числе и травмированного вратаря Шуховцева. Однако ход поединка определили не проблемы гостей, а страстное желание одесситов достойно завершить такой непростой период истории команды». (похожие статьи содержатся в газетах «Одесские известия» от 15.12.07, «Добрый вечер» от 20.12.07)
Таким образом, «Черноморец» присоединился к донецким «Шахтеру» и «Металлургу» и киевскому «Динамо», пробившимся в число полуфиналистов ранее.
Как стало известно, в руководящий штаб «Черноморца» приглашен многолетний экс-капитан «моряков» Вячеслав Лещук, выступавший за одесситов в 70-80-х годах. В последствии он был начальником команды и президентом клуба, но, в последние годы занимался бизнесом. Отмечу, что попытки вернуть Лещука в клубную систему уже предпринимались ранее, но компромисс, видимо, был достигнут только сейчас.
Мини-футбол.
20.12.07 в зале столичного национального университета физического воспитания и спорта прошел Зимний кубок Umbro UA-Футбол. В нем приняла участие и одесская команда «Пираты», организованная лишь в мае прошлого года. Недостаток опыта не помешал одесситам опередить всех соперников. В групповом турнире наши земляки последовательно переиграли киевский «Ронкадор» − 5:1, команду Донецка − 1:0, львовский клуб «Зитятi» − 3:1 и сыграли вничью (2:2) с ФА13-ЮА из Кривого Рога, что позволило им выйти в финал. В решающем поединке за 1-е место «Пираты» победили днепропетровский «Днепр» − 2:0.
22.12.07 в первом матче 1/8 финала розыгрыша Кубка Украины по мини-футболу «Маррион» на выезде встречался с «Енакиевцем». Несмотря на поражение (2:4), одесситы сохраняют неплохие шансы на продолжение борьбы за почетный приз, ведь 11 января они уже будут принимать соперников на своей площадке. А в ближайшее воскресенье, 23 декабря, «Маррион» в рамках чемпионата страны будет противостоять одному из лидеров украинского мини-футбола − донецкому «Шахтеру».
Продолжаются турниры на первенство Одессы по мини-футболу среди команд ветеранов кожаного мяча, где участники в возрасте более 37 и 45 лет, которые проходят в зале «Краян».
Итоги футбольного осенне-зимнего сезона.
Состоялась пресс-конференция с участием почетного президента ФК «Черноморец» Леонида Климова, первого вице-президента Олега Маруса и главного тренера команды Виталия Шевченко.
В. Шевченко: «Начинать нам пришлось с места в карьер. Много трудились, что, в свою очередь, принесло результат. Оценивая проделанную нами работу объективно, можно констатировать: имеем то, что заслуживаем. Руководство клуба выполнило все взятые на себя обязательства. Если такое поступательное движение будет продолжаться, есть все основания замахнуться на большее».
Л. Климов: «В финансовом отношении клуб крепко стоит на ногах. Развивается инфраструктура: постоянно совершенствуется база в Совиньоне, весной собираемся закончить строительство еще двух футбольных полей, завершается реконструкция комплекса в Отраде. Постараемся удовлетворить все пожелания главного тренера в плане приобретения новых исполнителей. Условие лишь одно: должен быть соблюден разумный баланс между затратами и качеством».
В. Шевченко: «…Что же касается «Черноморца», то пока говорить о нем, как о сложившейся боевой единице, рано. Мы находимся в начале пути, понемногу сыгрываемся. Тем не менее, думаю, некоторые матчи нам в плане зрелищности удались. Конечно, необходимо укрепить атакующую линию. Нападающие вчетвером забили всего три мяча − это очень низкий показатель. Нужен форвард, способный в одиночку решить исход эпизода. И все же, на мой взгляд, «Черноморцу» больше свойственны комбинационные действия. Мяч в игре должны контролировать мы…».
Подготовка в ЕВРО-2012.
Члены горисполкома отказались утвердить программу подготовки к проведению в Одессе матчей европейского футбольного чемпионата 2012 г., передает корреспондент «Одесинформа». В проекте предусмотрено расходование более 1,2 млрд. грн. Как отметила начальник муниципального управления экономики Ольга Садовская, это 17% финансирования, предусмотренного государством, но гораздо больше, чем может позволить себе город. Мэр Эдуард Гурвиц заявил, что программа не соответствует реалиям: «Она бездумно переписана с той, которую предложило Министерство экономики». В частности, городской голова выразил мнение, что реконструкция стадиона «Спартак» обойдется более чем в 2 раза дешевле намеченной суммы. Первый вице-мэр Анатолий Ворохаев подчеркнул, что у местной власти нет возможности нести запланированные в документе расходы. Муниципальным управлению экономики, департаменту по подготовке и проведению в Одессе финального турнира Евро − 2012 поручено доработать проект. Он должен быть до апреля представлен в Минэкономики − для включения в аналогичную общеукраинскую программу.
В нынешнем году на выполнение нулевого этапа реконструкции коммунального предприятия «Международный аэропорт «Одесса» (KП МАО) было выделено из городского бюджета и освоено около 12,5 млн. грн. Об этом сообщил член горисполкома Николай Андриенко. Он провел заседание группы по разработке предложений по дальнейшему развитию аэропорта. Начальник аэропорта Светлана Пустыльникова уточнила, что 5 млн. 390 тыс. грн израсходовано на ремонт и усиление взлетно-посадочной полосы. Теперь аэропорт может принимать большегрузные самолеты без ограничения взлетной массы. Ведется ремонт стоянок, рулежной дорожки, перронов. В результате будет увеличено количество мест для стоянки большегрузных лайнеров. С.Пустыльникова сказала: авиакомпании заинтересованы в том, чтобы аэропорт принимал именно такие самолеты.
Муниципалитет Одессы и руководство коммунального предприятия «Международный аэропорт «Одесса» считают нецелесообразным передавать в госсобственность взлетно-посадочную полосу и аэровокзальный комплекс. Об этом заявил Николай Андриенко на заседании рабочей группы. Он пояснил: Минтранссвязи решило взять на себя координацию частичного финансирования реконструкции и развития аэропортов к чемпионату Европы по футболу 2012 года. Аэропорты же должны передать в госсобственность взлетно-посадочную полосу и аэровокзальные комплексы для создания государственного предприятия «Аэропорты Украины». Также С.Пустыльникова сообщила, что в Kиеве состоялась презентация концепции реконструкции аэропорта на заседании рабочей группы по подготовке к Евро-2012. Члены рабочей группы уверены, что у Одессы имеются все шансы перейти из категории резервных городов в принимающие. Н.Андриенко добавил, что государственная целевая программа по подготовке и проведению в Украине Евро-2012 предусматривает выделение на реконструкцию нашего аэропорта 1 млрд. 116,36 млн. грн. Из городского бюджета на эти цели должно пойти 36,18 млн. грн.
Новый стадион в Одессе: быть или не быть?..
Два дня пребывания в Одессе руководителей германской фирмы «Архитекторы и инженеры Фибигер» завершились согласованием окончательного варианта проекта нового стадиона «Черноморец», который клуб готов построить к ЕВРО-2012. Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец». «Наша фирма принимала участие в постройке 15 стадионов в различных странах мира, в том числе и в Украине. Мы рады быть приглашенными для участия в проектировании футбольной арены «Черноморца», сообщил представитель компании «Фибигер» Карстен Фибигер. По его словам, фирма планирует использовать для стадиона «Черноморец» самые современные материалы. Изготовление конструкций будет осуществляться с помощью местных предприятий, что обеспечит работой украинских производителей. «Мы рассчитываем построить стадион самого высокого уровня, который станет в один ряд с другими нами разработанными аренами. В процессе переговоров мы предлагали руководству «Черноморца» различные виды сооружений − от стандартных, прямоугольных, до имеющих самую изысканную форму. В результате обсуждения была принята итоговая концепция, которая удовлетворила обе стороны. Осталось подготовить соответствующую документацию и реализовать этот проект», подчеркнул Карстен Фибигер.
Олег МАРУС, исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец»: «Согласно требованиям УЕФА, уже в середине 2010 года мы должны представить наш новый стадион. Думаю, что нам вполне по силам уложиться в эти сроки. Правда, многое зависит от сессии городского совета. Если будет принято положительное решение о подписании инвестиционного договора, то все получится. В течение трех-четырех месяцев планируется провести проектные работы. За это время мы сможем установить необходимые производственные мощности на заводе ЖБИ и приступить к демонтажу отдельных частей стадиона «Черноморец». О вместительности стадиона О.Марус отметил: «Мы вели разговор о 50-тысячнике. Сейчас, когда уточняются последние детали проекта, речь идет об арене, вмещающей не менее 40 тысяч зрителей. …Мы хотим создать на нашем стадионе максимум удобств как для зрителей, так и для непосредственных участников матчей. И нацеливаем на это наших партнеров, проектирующих новую современную арену, создаваемую в Одессе для Евро-2012… Заинтересованность в сотрудничестве с нами проявляют десятки зарубежных фирм, причем на весьма выгодных условиях. Большая часть проектной документации уже готова. Так что теперь − слово за депутатами».
Л. Климов: «Есть указ Президента страны о передачи стадиона СКА в коммунальную собственность города. Подготовлен и проект решения Кабинета Министров по данному вопросу. Мы в кратчайшие сроки за свой счет должны привести его в порядок, чтобы «Черноморцу» в ближайшие полтора-два года было где играть. После пуска в эксплуатацию нового стадиона в парке Шевченко хотелось бы сохранить бывший армейский спорткомплекс для детского футбола. В заключение несколько слов о премьер-лиге. Ее создание в ближайшее время вполне реально. Со дня на день ожидаем последний вариант учредительных документов, где учтены замечания с мест, в том числе и наши. Надеюсь, что после образования премьер-лиги уровень организации украинского чемпионата качественно изменится в лучшую сторону, а административное вмешательство значительно уменьшится. И тогда мы сообща сумеем решить основную глобальную задачу − вернем людей на стадионы. Одним из ключевых этапов решения данной проблемы в Одессе станет выступление «Черноморца» в еврокубках. Спортивная цель клуба в текущем сезоне остается прежней − прорыв в Европу».
Л.Климов о подготовке К ЕВРО-2012: «Я боюсь сглазить, но действительно в последние две-три недели произошел ряд серьезных положительных подвижек в решении этого вопроса. Возможно, вы читали мое последнее интервью, данное месяца полтора-два назад, где я действительно говорил, что мы стоим у такой грани, после которой о Евро-2012 можно просто забыть. …Я оптимистично смотрю на этот вопрос и надеюсь, что уже на этой сессии он будет решен. Параллельно Олег Георгиевич (Марус − прим.авт) активно работает с некоторыми фирмами, в том числе одной известной немецкой. Они очень хотят работать с нами, даже наперед, без денег, в надежде, что мы примем их концепцию. Она очень революционная и интересная, позволяющая быстро и качественно построить стадион. Мы движемся вперед, и я надеюсь, что все будет сделано достойно и будет полезно для футбола, для болельщиков, для всех нас.
На сайте «Одесский футбол» содержится материал, в котором упоминается в нейтральном контексте о проведении 17.12.07 в Доме футбола совещания тренеров сборных команд Украины с участием президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса.
В газете «Одесские известия» от 20.12.07 содержит материал «Злили» все, що можна…», в котором резко критикуется игра киевского «Динамо» в этом сезоне: «…Київські динамівці, завершивши свій безславний виступ у нинішньому розіграші Ліги європейських чемпіонів, встановили при цьому низку «рекордів», котрі навряд чи в найближчій перспективі будуть перекриті кимось з учасників. Вони − єдина з усіх чотирьох груп команда, що не набрала в шести матчах жодного очка. Крім того, раніше грізний клуб став лідером з кількості пропущених м'ячів − 19, забивши при цьому лише 4. По числу поразок за всю історію Ліги кияни також пішли у відрив − 40 капітуляцій. Останній раз наш постійний учасник євроліговських турнірів святкував успіх 23 листопада 2004 року в домашньому двобої з «Ромою», і з того часу не вигравав у 14 матчах! …Підтяглися динамівці і до лідерів з кількості розгромних невдач у групових раундах турніру…».
Газета «Час пик» от 16.12.07 содержит материал «Похоже на то, что мы потеряем право на финал»: «Руководство Киева и Президент решили не сносить торгово-развлекательный комплекс «Троицкий», который строится возле НСК «Олимпийский». Организаторы Чемпионата Европы по футболу называют эту проблему в числе причин, которые могут послужить отказом от проведения финала в Украине. Несмотря на то, что существует идея строительства нового стадиона в другом районе столицы, это все еще идея. Похоже на то, что мы сильно рискуем с ЧЕ-2012».


Полтава

Не зважаючи на те, що прийшла зима і скоро Новий Рік, преса Полтавщини значну частину своїх шпальт присвячує футболу. Газета «Полтавщина спорт» (18-25.12.2007) присвятила улюбленій грі мільйонів свою більшу половину. На першій сторінці надруковані два великі матеріали Олександра Стадниченка та Станіслава Майзуса. Стадниченко у статті «Весна покаже» підвів підсумки виступів «Ворскли» у першій половині футбольного сезону. Матеріал поділений на сім частин, кожна по окремій тематиці: 1) Ситуація з в.о. головного тренера; 2) Характеристика гравців. Найбільше критики на адресу Левиги та Пуканича, які зрештою полишають «Ворсклу»; 3) Новим рекордсменом команди за кількістю проведених за неї матчів став Геннадій Медведєв; 4) Кращий бомбардир в команді (їх відразу три) забили аж по три м’ячі. Є сподівання, якщо Лаша Джакобія з «Металіста» перейде в Полтаву, то бомбардиром буде саме він; 5) Реалізація пенальті. З 11-метрової позначки наші футболісти не забивали більше двох років! 6) Видалення. Їх було аж шість, причому три з них отримали не чекаючи двох гірчичників. 7) Гра дубля. Чи не єдиний позитив, адже наші хлопці стабільно входять у кращу шістку, а головне багато забивають.
Станіслав Майзус у матеріалі з провокаційною назвою «Ворскла» продається?» ділиться своїми роздумами на тему, чому ж останні вісім років команда не може вибратися з трясини. Продовжує лунати критика на адресу почесного президента ФК «Полтава» Костянтина Жеваго. Цитата: «Полтаві не вистачає свого Рината Ахметова з його крилатим висловом про те, що футбол треба любити більше аніж гроші. Всі, хто має доленосний вплив на сьогоднішню «Ворсклу» більше люблять гроші». Далі йде критика роботи бездарного В. Носова, гри деяких вищезгаданих гравців, а також, як важко А. Момоту зараз сидіти на «електричному стільці». Останній абзац цитую повністю: «З настанням зимового антракту невизначеність не розвіялася. Швидше навпаки: в Полтаві немає ні нового тренера, ні Момота в якості головного. Згідно інформації від джерел, які заслуговують на довіру, керівництво полтавського клубу досить активно шукає покупця, так і не досягши з «Ворсклою» нічого путнього. Диму без вогню, як відомо, не буває. Якщо нові господарі для полтавського клубу все ж знайдуться, то біло-зелені та їх численні вболівальники від цього тільки виграють.
Газети «Полтавський вісник» (21.12.2007) та «Вечірня Полтава» (20.12.2007) з посиланням на офіційний сайт ФК «Ворскла» написали про можливий перехід до клубу нападаючого збірної Грузії Лаші Джакобії («Металіст»). Також «вечірка» привітала з 60-літтям президента Асоціації міні-футболу України, головного тренера національної збірної країни, завідувача кафедри футболу Національного університету фізичної культури та спорту, професора Геннадія Лисенчука.
Про турніри з фут-залу та міні-футболу пише «Полтавський вісник» (21.12.2007): «Після чергового туру турніру з міні-футболу на призи «Вісника» стовідсотковий результат мають спортсмени ФК «Карлівка» і «Ювенти» (Розсошенці). Команда із Карлівки вперше бере участь в подібних змаганнях. Основу колективу становлять вихованці полтавського футболу. У нинішньому турнірі вони вирішили взяти участь з метою підготовки до весняних баталій, адже вже наступного сезону хочуть повернутися до участі в першості області з футболу».
У ІІІ відкритій першості ПЗМС з фут-залу зіграно 6-й, 7-й та 8-й тури. У шостому турі нападаючий команди «Імпульс» Владислав Гордійко встановив рекорд результативності в одному матчі, забивши у ворота суперників сім із восьми м’ячів своєї команди. Команда «МВК», складена з колишніх відомих футболістів (І.Кислов, І. Шарій, С.Лукаш), ледь не поступилася середнячку «Полтавагаз». Але на останніх секундах вирвали перемогу 2:1. В сьомому турі ще один фаворит турніру «Пластиком» поступився аутсайдеру «Алегро». В «Пластикомі» стільки зірок, що вони не можуть визначитися з основним складом. П’ять чоловік навіть їздять з Кременчука. Тим часом у турнірній таблиці лідери ті ж самі «Зеніт-2», «ПЗМС» та «Барса» по 18 очок.
Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не бачив.


Суми

У Сумах відбувся турнір з міні-футболу, присвячений Дню місцевого самоуправління. Його учасниками стали 4 команди: Сумської міськради, міськвиконкому, Зарічної та Ковпаківської районних адміністрацій. У фіналі змагань зустрілись команди міськради та міськвиконкому. У цій грі з рахунком 3:1 перемогли гравці, які представляли виконавчий комітет.
Під час церемонії нагородження, заступник міського голови Степан Пак зазначив, що цим турніром запроваджуються щорічні подібні змагання, а якщо буде на те згода команд, то вони проводитимуться двічі на рік: влітку та взимку.
Управління Пенсійного фонду в Сумській області подало документи на оформлення банкротства ВАТ «Спартак», якому належить у Сумах стадіон «Ювілейний». Про це під час проведення чергової сесії обласної ради повідомив голова цього представницького органу В’ячеслав Шапошнік, який попросив депутатів виділити 350 тисяч гривень на погашення заборгованості цього акціонерного товариства перед Пенсійним фондом. Депутатський корпус це прохання підтримав, прийнявши з даного питання відповідне рішення.
Присутній на сесії голова ВАТ «Спартак» Сергій Нелін повідомив, що очолюване ним товариство вже почало самостійно заробляти кошти на заробітну плату і виділені з обласного бюджету кошти дозволять уникнути банкротства. Між тим, за інформацією В’ячеслава Шапошніка, фінансові справи ВАТ «Спартак» залишаються скрутними. Свого часу, нинішнього літа, облрада, не маючи можливості допомагати коштами утриманню стадіону «Ювілейний», виставила на продаж 42 відсотки належних їй акцій товариства, сподіваючись, що їх купить ВАТ «Укрнафта», яке на сьогодні володіє 19 відсотками цінних паперів ВАТ «Спартак». Однак «Укрнафта» попри існуючі домовленості втратила цікавість до цього об’єкту, в зв’язку з чим колективу, який працює на спортивній арені, як і раніше доводиться самотужки вирішувати свої фінансові справи, що йому вдається все важче і важче.
У Сумах відбулася розширена нарада представників Нацради з питань телебачення і радіомовлення, на якій було прийнято рішення про залучення Сумської області до реалізації пілотного проекту переведення регіону на цифрове мовлення. Згідно домовленості з обласною владою, цифрові передавачі мають запрацювати в області вже навесні наступного року. Для прийому телевізійного цифрового сигналу мешканці повинні будуть придбати декодери вартістю 250 грн., малозабезпечені категорії влада обіцяє забезпечити цими пристроями безкоштовно за рахунок бюджетних коштів.
Крім Сумщини, аналогічна робота щодо впровадження цифрового мовлення вестиметься паралельно також в Одеській та Закарпатській областях, після чого вона пошириться й на інші регіони держави. За інформацією голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення України Віталія Шевченка, необхідність заміни аналогового телевізійного сигналу цифровим викликана проведенням в Україні Євро-2012. За його словами, Україна повинна адаптувати своє мовлення до європейських стандартів вже у 2011 році, і реалізація цього проекту вирішено розпочати з трьох прикордонних областей.
Газета «Данкор» за 19 грудня вмістила матеріал «Антирекорди «Динамо», у якому проаналізувала виступи київського «Динамо» у 2007 році. Свій коментар гри киян виданню дав і голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний:
 − Моя думка тренера така: треба подивитися, як досягалася ця слава «Динамо». Тоді в команду прийшов молодий і амбіційний тренер − Лобановський. І зараз треба шукати молодих, з бажанням вигравати і з новими ідеями. Особисто я за Лужного., і мені хотілося б, щоб він залишився. Це людина з характером, з амбіціями, гарною ігровою практикою і молодий до того ж. У більш старших всього цього немає, вони, швидше, думають про те, як внуків прогодувати.
Співзвучною цьому матеріалу є й стаття в газеті «В двух словах» (19 грудня) «Согласитесь, что так жить нельзя».
Газета «Ваш шанс» за 19 грудня опублікувала звіти про матч Суперкубка України з міні-футболу серед ветеранів старше 45 років, у якому зустрілися чемпіон країни «Ніколь» (Суми) та віце чемпіон − київська команда «Плесо». Говорячи про рівень організації матчу видання приводить слова присутнього на грі голови Комітету ветеранів футболу України Олександра Жовтонога, який відзначив, що сумчани зробили все від них залежне, аби матч на Суперкубок, в якому брали участь відомі в Україні майстри, перетворився у справжнє свято футболу.
Також «Ваш шанс» розповів про проведення в Сумському педуніверситеті ХІІ Різдвяного турніру пам’яті колишнього працівника кафедри фізвиховання цього вузу, талановитого тренера Володимира Танькова, який стояв біля витоків організації цих змагань.
Зовнішня реклама Євро-2012 в Сумах відсутня.


Рівне

Дуже шкода, але рівнянам нині не до Євро-2012. Усі спроби розговорити будь-кого на тему проведення чемпіонату Європи в Україні, звелися нанівець. Зрештою, нічого дивного в цьому немає, оскільки практично всі поринули з головою в підготовку до Нового року. Чимало хто переймається наслідками обрання прем’єр-міністром Юлії Тимошенко. Наприклад, голова Рівненської райдержадміністрації Михайло Никитюк потерпає від нападок з боку депутатів-бютівців, котрі вважають його представником Регіонів, отож, мовляв йому не місце на цій посаді. Відверто кажучи, поміж народом ширяться настрої, що коаліція довго при владі не протримається. Аргументують тим, що регіонами, в котрих значно краще поставлена дисципліна і організованість, просто заблокують діяльність «помаранчевої» команди. По-друге, як твердять, в уряді Яновича була значно сильніша професійно підготовлена команда. По-третє, в рядах «помаранчевих» немає єдності, а нині в період розподілу портфелів розбрат тільки загострюється. Зрештою, з такими аргументами цілком погоджується рідний брат нардепа Миколи Петрука Григорій, котрому, до речі, запропонували посаду заступника міністра транспорту. Не менш переконливим фактором недовговічності нового уряду є те, що нині до влади рветься чимало користолюбних людей, котрі з першого ж дня кинулися до «корита». Зрештою, в компанії бютівців почув чимало цікавих висновків та прогнозів, однак вони стосуються політики, а не футболу. Від Євро-2012 присутні на зустрічі просто відмахнулися рукою, мовляв, нині актуальніше порядок у країні навести. Хоча, як на мене, йдеться про захоплення «тепленьких» місць, де можна було б непогано бодай трохи пожити.
У політичному і владному бомонді Рівного найзлободеннішим питанням залишається: чи повернеться на роботу міський голова Рівного Віктор Чайка, котрий пройшов курс лікування в Німеччині (підозра − рак легенів). Незважаючи на оптимістичні твердження щодо здоров’я мера, ніхто не береться достеменно сказати, чи варто очікувати повернення Чайки. Отож, звісно, йдеться про можливі дочасні вибори міського голови. Зрештою, вже називають кандидатів, котрі можуть балотуватися на мера і мають певні шанси перемогти.
Сьогодні відбулася сесія міської ради, де мало розглядатися питання про до фінансування ФК «Верес». Однак після перепалок щодо збільшення квартирної плати (опозиційні партії, звісно, проти), сесію закрили. Наступне засідання відбудеться 26 грудня.
Щодо футбольної теми, то в Інтернеті з’явився форум, де активно обговорюється ситуація в ФК «Верес». Вболівальники обурюються мізерним фінансуванням команди. Щоправда, поради, як вийти зі скрутної ситуації, носять узагальнений характер: влада повинна виділяти більше, спонсора треба знайти і т.д. Наразі у ФК «Верес» вкрай гнітюча атмосфера: заборгованість з виплати зарплати, відсутність коштів на сплату необхідних внесків. Словом, стара гнітюча картина.
Ні реклами, ні символіки ЄВРО 2012 в Рівному не спостерігається.
Місцеві засоби масової інформації у висвітленні футбольної теми взяли тайм-аут. Єдине, про що написали, − вмістили інформації про виступ міні-футбольного клубу МФК «Рівне» в розіграші Кубку України та півфіналу з фут залу на Кубок міського голови.
Оце наразі і все.


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.

Кулуарні новини.
У Тернополі планують збудувати льодовий палац у парку «Топільче». Це дасть змогу пропонувати тернополянам і гостям не лише різноманітні розваги. Проект спортивно-технічного комплексу «Арена розваг» передбачає, що з його трибун у комфортних умовах можна буде спостерігати за поєдинками футболістів Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з футболу. Також льодовий палац дасть змогу привернути увагу туристів під час Євро-2012, котрі зацікавляться Тернопільщиною. Однак, за словами екс-асистента керівника тернопільської «Ниви» Миколи Павліченка, котрий має безпосередню причетність до проекту, на заваді можуть стати депутати Тернопільської міської ради. Щоправда, мер Тернополя Роман Заставний ідею підтримує. Уже зібрані необхідні погодження в усіх інстанціях. Черга − за рішенням сесії міської ради.
Депутати закидають, начебто від дітей хочуть забрати спортивні майданчики. Йдеться у першу чергу про Тернопільську спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву з футболу. Однак автори проекту передбачили всі умови для розвитку дитячого спорту.
Річ у тім, що в Тернополі вигідно будувати дороге житло, торговельні комплекси, а не втілювати подібні проекти. Депутати, згідно з кулуарною інформацією, підраховують, який зиск матимуть від того, що проголосують за даний проект. Фактично − нульовий. Тому й вигадують різні причини, аби згодом віддати цю землю більш вигідно для себе у першу чергу. Тому ініціатори проекту мають намір винести дане питання на громадське обговорення.

Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.

Щоденна газета «20 хвилин»:
«Розпочався «Кубок святого Миколая» − про дев’ятий турнір з футболу «Кубок святого Миколая». Участь у турнірі беруть 39 команд. «Суркіс став лауреатом премії «Людина спорту-2007» (за інформацією ЗМІ) − а найяскравішою спортивною подією року визнано перемогу України та Польщі в тендері УЄФА за право прийняти фінальний турнір Євро-2012. «Белькевич стане тренером «Динамо». «$100 мільйонів − за новачків» (за інформацією ЗМІ) − у київському «Динамо» розпочалася активна робота на трансферному ринку. Президент клубу Ігор Суркіс вже затвердив суму, яку готовий викласти на придбання новачків − $100 мільйонів. «Чи був насправді замах на Заварова?» (за інформацією ЗМІ) − на офіційному Інтернет-сайті ФК «Арсенал» з’явилося повідомлення, що на відомого в минулому футболіста, а нині − головного тренера клубу Олександра Заварова та його дружину в під’їзді будинку напав невідомий з вогнепальною зброєю. «ФК «Динамо» розлучився з Родріго» (за інформацією ЗМІ). «У «Динамо» звезли «купу сміття» з усього світу» − Олег Лужний звинуватив у провалі «Динамо» селекційну службу клубу. «Шевченка кличе Блохін у ФК «Москва» (за інформацією ЗМІ).
Газета «Свобода»:
«Футбол: Кубок України. У півфіналі − «Шахтар та «Чорноморець». «Футбол: вища ліга. Луческу хотів залишити «Шахтар». «Юрій Сьомін визначився з помічниками» (за інформацією ЗМІ). «Футбол: наші за кордоном. Блохін очолив ФК «Москва» (за інформацією ЗМІ). «Футбол: ліга чемпіонів. «Нульове» «Динамо» − уперше за часи існування колективу динамівці програли усі шість поєдинків групового турніру. Такого ганебного виступу ще не було. Стаття критична. «Чи оптимальний вибір киян? − призначення головним тренером ФК «Динамо» російського фахівця Юрія Сьоміна викликало неабиякий резонанс у футбольних колах. Своїми міркуваннями з приводу цього діляться футбольні фахівці та експерти. «Ребров готовий працювати з Сьоміним» (за інформацією ЗМІ). «Арсенал» − на трансферному ринку» (за інформацією ЗМІ). «Альтман залишає Іллічівець» (за інформацією ЗМІ) − Семен Альтман залишив посаду головного тренера маріупольського «Іллічівця».
Газета «Тернопіль вечірній»:
«А хіба могло бути інакше?» − динамівці Києва безславно завершили груповий турнір Ліги чемпіонів. Стаття критична. «Рейтинг ФІФА: Україна − 30-а» (за інформацією ЗМІ) − у порівнянні з минулим рейтингом, Україна втратила одну позицію. «Київське «Динамо» почало «чистку» своїх рядів» (за інформацією ЗМІ). «Олег Блохін пішов до ФК «Москва» (за інформацією ЗМІ).
Газета «Вільне життя»:
«На призи святого Миколая» − про традиційний всеукраїнський турнір з міні-футболу. «Реваншувалися переконливо» − про півфіналістів розіграшу Кубка України сезону 2007-2008 років.
«Нова Тернопільська газета»:
«Ліга Чемпіонів не для нас» − завершальний матч київського «Динамо» збільшив кількість негативних рекордів клубу. Стаття критична. «Ринат Ахметов: «На вітер ми нічого не викидаємо» (за інформацією ЗМІ) − коментар Рината Ахметова щодо гри ФК «Шахтар» у цьогорічному футбольному сезоні. Зокрема, йдеться про Лігу Чемпіонів. «Ігор Суркіс: «Шкодую, що не призначив Лужного головним ще влітку» (за інформацією ЗМІ) − Ігор Суркіс розповідає про проблеми ФК «Динамо» і «чистку» складу клубу. «Футбольна Європа. «Мілан» − чемпіон світу!» (за матеріалами ЗМІ).
Газета «Місто»:
«Динамо» скидає баласт»
(за інформацією ЗМІ). «Рейтинг ФІФА: збірна України завершує рік на 30-у місці» (за інформацією ЗМІ). «Перехід Шевченка до «Челсі» − найбільш невдалий трансфер світового футболу» (за інформацією ЗМІ). «Блохін назвав свого наступника у збірній України» (за інформацією ЗМІ) − на своєму колишньому місці у збірній України Блохін бачить Михайличенка.
Газета «RIA-плюс»:
«Олег Блохін: «Своїм наступником у збірній України бачу наставника «молодіжки» Михайличенка».
Газета «Четверта влада»:
«Блохін поріднився з Москвою на три роки» (за інформацією ЗМІ). «Ганьба «Динамо» в цифрах» (автора не вказано) − 40 поразок зазнало «Динамо» в Лізі Чемпіонів. Стаття критична
Газета «Номер один»:
«Миколай-2007 зібрав рекордну кількість учасників» − − про дев’ятий турнір з футболу «Кубок святого Миколая».
Газета «Нова ера»:
«Ех, «Динамо».− про цьогорічні поразки київського «Динамо».
Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Місцеві ЗМІ протягом звітного періоду постійно інформували про проведення у Тернополі дев’ятого турніру з футболу «Кубок святого Миколая».
Також коментували безславне завершення групового турніру Ліги чемпіонів київськими «динамівцями», «чистку» у ФК «Динамо», призначення Юрія Сьоміна головним тренером ФК «Динамо».


Харків

На прошедшей неделе никаких событий в регионе, как-то связанных в Евро-2012, не происходило.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны (баннер «Євро. Харків. Металіст» и рядом еще два с гербами г.Харькова и «Металлиста», и баннер «Metalist-city», закрывающий внутри стадиона разрушенную Восточную трибуну ) не появилось.

В региональных СМИ тема Евро-2012 никак не освещалась.
Информационное агентство «Статус-кво» 21.12.07 сообщило, что Григорий Суркис стал «Победителем года» по версии еженедельника «Корреспондент», а газета «Вечерний Харьков» от 24.12.07 (со ссылкой на «Комсомольскую правду») опубликовала ТОР-5 футбольных событий года, где в номинации «Триумф года» назвала победу Украины, получившей право проведения Евро-2012: «В победу совместной заявки Украины и Польши на право проведения Евро-2012 не верил никто. Почти никто. Даже наши партнеры-поляки после признавали, что поначалу согласились участвовать в этой «авантюре» только ради получения опыта таких мероприятий. Но по мере продвижения к цели, зарядившись энергией президента Федерации футбола Украины Григория Суркиса (то, что львиную долю работы выполнил именно он, признали все), поверили в успех».


Херсон

Не зважаючи на те, що за вікном вже далеко не футбольна погода, змагання з цього виду спорту тривають. Так, стартувала зимова першість Херсона. За золоті нагороди посперечаються 22 команди з двох ліг. Пройшли матчі чергового туру першості міста з фут-залу, розпочався також обласний чемпіонат з фут-залу.
У Херсоні не було помічено реклами чи оголошення, які б сповістили про спортивні заходи, що відбувалися в місті та області. Як і раніше, не спостерігаються біг − борди на тему «Євро-2012».
Херсонські газети не приділили значної уваги футболу − були лише висвітлені результати змагань. Пояснюється це, скоріш за все тим, що за звітний тиждень було чимало здобутків херсонців в інших видах спорту. На обласних радіо «Дніпро» та радіо «Таврія» звучала програма «Єврофутбол», де окрім місцевих футбольних новин, черговий раз піднімалася тема, стосовно майбутньої долі національної збірної України. Зокрема, директор ДЮКФП №5 Віктор Бербенцев, дуже критично висловився на адресу екс-наставника головної команди країни з футболу Олега Блохіна. За словами Віктора Івановича Блохін злукавив, коли говорив, що він вичерпав себе як тренер збірної і цим продемонстрував свою байдужість до подальшої долі команди. Усім присутнім на передачі була негативно сприйнята і новина щодо офіційного оголошення головним тренером ФК «Москва» Олега Блохіна. Обговорювалися і кандидатури на посаду вакантного місця старшого наставника збірної України. Так, Олексію Михайличенку, якого Блохін вважає своїм наступником у збірній, більшість гостей програми висловили недовіру, бо пам’ятають його провали в статусі головного тренера київського «Динамо». Кандидатуру Мирона Маркевича (тренера харківського «Металіста») оцінили як найбільш вдалою на сьогоднішній день.


Хмельницький

Днями в спортзалі ФСТ «Колос» у Дунаївцях голова обласної федерації футболу Вадим Федоренко скликав чемпіонат області з фут-залу серед ветеранів віковій 40 років і старше. На його запрошення відгукнулося всього шість команд. При чому в турнірі не взяли участь команди з обласного центру, де в листопаді відбувся чемпіонат міста (сім команд ветеранів віком 35 − 44 років і п’ять команд старше 45 років). Чому команди «Ротор» (35+) та «Хлібник-Бакалія» (45+) − чемпіони Хмельницького з ветеранського фут-залу − не приїхали до Дунаєвець, залишається загадкою. Також відсутня інформація з подільських футбольних центрів Теофіполя, Красилова, Славути, Нетішина. Команди ветеранів цих міст не раз ставали чемпіонами області саме в Дунаївцях.
«Щось тут не так, − припускають любителі футболу. − Можливо, у федерації футболу під кінець року обмаль коштів і доводиться економити кошти, замість зональних турнірів у двох вікових групах з фіналом проводити швиденько один. Так, видно, менше клопоту!»
Так чи інакше, турнір проведено. Сліпий жереб поділив учасників на дві групи. До першої групи увійшли: фут-зальна збірна з міста Камянець-Подільського, Волочиського і Деражнянського району. У другу групу ввійшли футболісти Кам’янець-Подільського, Ярмолинецького, Дунаєвецького районів.
Цікаві, емоційно насищенні поєдинки визначили переможців груп, котрі і розіграли чемпіонські трофеї. У фіналі зустрілися футболісти з Кам’янця-Подільського та Ярмолинець − 2:2. Післяматчеві семиметрові удари визначили чемпіона -5:4. Перемогу святкували ветерани з Кам’янця-Подільського. Бронзові медалі у напруженій боротьбі з рахунком 1:2 вирвали у господарів майданчика − дунаївчан − ветерани волочиського футболу.
Тим часом у самому обласному центрі футбольні питання є політичними питаннями. Під час звітів фракцій міської ради вони так чи інакше зачіпаються. Якщо фракція колишнього мера Миколи Приступи − критикувався спосіб фінансування клубу, коли він мав комерційний статус, який призводив до бюджетних зловживань (перекачування коштів поза бюджетом і надання послуг клубові за завищеними цінами − з вигодою для бізнесменів-власників і співвласників клубу) вважає, що виправданий комерційний статус, то фракція Віктора Вікарчука підтримує міського голову Мельника, який вважає доцільним статус комунального підприємства.
Зрештою, на тижневі відбудеться підбиття підсумків спортивного року, де немало говоритиметься про футбольні проблеми.


Чернівці

Впродовж тижня в контексті «Євро-2012» в області не проводились.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
Огляд ЗМІ.
Минулого тижня у «Вечірніх Чернівцях» було опубліковано статтю «Сарафінчан зводить рахунки? Колишнього президента футбольного клубу звинувачують у шкідництві».Матеріал викликав резонанс у спортивних колах Буковини. Зокрема, газета отримали відкритий лист від головного фігуранта публікації − депутата міської ради Валерія Сарафінчана, який відповів президенту ФСК «Буковина» Василю Федорюкові та наставнику команди Вікторові Мглинцю. В.Сарафінчан підтверджує в листі, що він і справді «незадоволений нинішнім станом клубу», хоча й віддав йому 9 років, як футболіст, а також очолював клуб. За словами В.Сарафінчана, він добровільно склав повноваження президента команди, бо зрозумів, що « без належного фінансування, підтримки спонсорів і влади жодна спортивна організація не виживе.» Сарафінчан наголошує, що команду він покинув добровільно, і що його не варто звинувачувати «у всіх смертних гріхах.» В.Сарафінчае критикує нинішнє керівництво клубу за програш «другорядній» команді «Оболонь-2», вважає, що антипатія до нього викликана створенням з його ініціативи депутатської комісії по вивченню ситуації в клубі як фінансової, так і спортивної. При цьому «більш за всіх перевірка комісії не сподобалась керівництву клубу Василю Федорюку і тренеру Віктору Мглинцю.»
Торкаючись питання спонсорства, В.Сарафінчан стверджує, що «насправді, 5 мільйонів гривень, якими вирішила підтримати команду влада, це гроші цукрового заводу, які не пішли в бюджет міста, а за згодою міської влади і рішенням міськвиконкому спрямовані на підтримку футбольного клубу.» При цьому Сарафінчан звертає увагу на головну з його точки зору умову перерахування цих коштів футболістам − «вихід команди в сезоні 2007-2008 року в першу лігу чемпіонату України.» Цей пункт, на думку Сарафінчана, не буде виконаний.
Колишній президент клубу стверджує, що особисто йому «клуб винен 65 тисяч гривень,» але я він «не збирався їх забирати собі, а просив керівництво клубу перерахувати на рахунок міського управління спорту для підтримки дитячо-юнацьких футбольних команд.»
В Сарафінчан вважає, що нинішній президент клубу незаконно отримує зарплату, яку « не передбачено ніякими статутами», вважає, що документацією клубу має зайнятись прокуратура, оскільки, за його словами, спонсорські гроші − «це просто недоотримані в міський бюджет кошти.» Сарафінчан нагадує, що нинішній тренер команди Віктор Мглинець під час спортивної кар`єри в Ізраїлі був дискваліфікований на чотири роки… В.Сарафінчан стверджує, що Аурел Васильчук, викладач торгово-економічного інституту, за сумісництвом тренер −методист в команді «Буковина», замість Віктора Мглинця «поїхав на тренерські навчання в Київ для отримання «тренерської» ліцензії, якої Мглинець, як тренер немає».
23 грудня 2007, у неділю в Чернівецькому міському спортивному комплексі «Олімпія» відбувся турнір з міні-футболу серед команд-ветеранів.
В змаганнях взяли участь чернівецькі команди «Буковина», «Легмаш», «Темп» з Заболотова Івано-Франківської області та «Зімбрул» з міста Сірет Сувчавського повіту Румунії.
На матчі були присутні керівники міського спорткомітету на чолі з Святославом Дяконюком та мер міста Сірет Васіле Таблан.
За словами С.Дяконюка, проведення турніру ініціював міськспорткомітет, вважаючи, що найбільша спортивна арена Буковинської столиці, відкрита півтора року тому, повинна мати свій «іміджевий» турнір. Передбачається, що кубок спорткомплексу «Олімпія» надалі стане традиційним.
Перемогу здобула команда «Темп». У півфіналі румуни здолали буковинців 8:5, у складі яких на цей час не було провідних гравців.
Ігри пройшли в цікавій енергійній боротьбі.
Мер Сірету Васіле Таблан не лише висловив задоволення організацією турніру, його ідеологією, але й зазначив, що аналогічні змагання румунська сторона організує наступного року в Сіреті, куди запросить українські команди.
23 грудня 2007, у неділю в Шостці в рамках чемпіонату України з міні-футболу чернівецький «Меркурій» зіграв внічию 3:3 з місцевою командою «Свема». Цим матчем «Меркурій завершив перше коло змагань на третьому місці турнірної таблиці.
21 грудня 2007, у п’ятницю, в Чернівецькій ЗОШ №22 відбулось вшанування 10-тиліття з часу створення при ДЮСШ спеціалізованої юнацької школи футболу». Оскільки футбольний клуб «Буковина» не мав фінансових можливостей утримувати школу, десять років тому фінансування взяв на себе міськспорткомітет. За цей час було здійснено 10 випусків молодих футболістів, 35 з яких сьогодні грають в командах майстрів. Серед них і Денис Олійник, гравець київського «Динамо». На урочистості приїхали випускники ДЮСШ з Харкова, Іллічівська, Донецька. Інших міст України. Велика група випускників була нагороджена відзнаками Чернівецького міськспорткомітету, очолюваного С.Дяконюком.
Кулуарно довкола теми.
Головна тема в місцевих кулуарах − формування нового уряду, перехід в опозицію партії регіонів. Електоральні симпатії переважної більшості буковинців на боці нової правлячої коаліції.
20 грудня, у четвер, відбулась чергова сесія обласної ради. Розглянуто 40 питань порядку денного. Жодне з них не стосувалось ні безпосередньо, ні дотично футбольної тематики «Євро-2012».


Черкаси

Події.
Цікавих подій на цьому тижні не було.

Преса.
У газетах «Спорт та здоров’я», «Вечірні Черкаси», «Акцент», «Черкаський край» розміщено інформацію про підсумкове засідання виконкому обласної Федерації футболу, нагородження кращих команд, тренерів, спортсменів.
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано статтю «Повний нуль», в якій йдеться про шість поразок ФК «Динамо». Наголошується, що минулий сезон став найневдалішим в історії клубу. Наводяться коментарі Олега Лужного щодо гравців : «У них нічого немає − ні характеру, ні духу, ні футбольної злості».
У цьому ж виданні «Антирекорди «Динамо» в Лізі чемпіонів» подано у конкретних фактах.
«Спорт та здоров’я» інформує, що вихованець смілянського футболу й тренера Миколи Кривенка Юрій Мороз у січні наступного року вирушає зі своїми вихованцями на ХХ Міжнародний юнацький турнір на призи Валентина Гранаткіна до Санкт-Петербурга.
У цій же газеті інформація про те, що Олег Блохін очолив ФК «Москва». Тут же стаття про те, що мер Києва вирішив реконструювати 5 столичних стадіонів до чемпіонату Європи 2012 року.
«Євро-2012». Реклами в місті немає.
221 чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

Чернігів

Протягом тижня Чернігівська регіональна федерація футболу ніяких заходів не проводила. Змагання з фут-залу та міні-футболу на цьому тижні не проводилися.

У кулуарах обговорюється політичне становище країни, а футбольна тема якось відійшла на другий план. На рівні ОДА і обласної ради не створено оргкомітету до Євро-2012, не обговорюються поки що й перспективи підготовки.

В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.

Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних ЗМІ практично не порушувалися теми на футбольну тематику, єдине міське телебачення «Новий Чернігів» показав сюжет про 15-річчя ФК «Полісся» − срібного призера області з футболу 2007 року.
Підписатися на новини