ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

На минувшей неделе в газете «Крымская правда» (от 28 ноября 2007 г.) вышел большой материал под названием «Грядет ли новый майдан?», посвященный проблемам подготовки к Евро-2008. Автор − известный крымский журналист Гарринальд Немировский − ставит под сомнение саму возможность проведения на Украине чемпионата Европы. И приводит свои доводы, подкрепленные информацией, выловленной из различных источников.

«Признаюсь, мне жаль Григория Суркиса, Сергея Бубку, Виталия Кличко, Андрея Шевченко и членов их дружной команды, которые полгода назад сражались в Кардиффе за проведение на Украине чемпионата Европы по футболу. Увы, эйфория после выигрыша уникального тендера явно схлынула, и за последние шесть месяцев страна больше потеряла, чем использовала победу по назначению…Казалось бы, исполнителям и карты в руки, тем более что у нас принята государственная программа по Евро-2012, созданы координационный совет при президенте, специальное агентство при Кабинете министров, а также оргкомитет, которым пока руководит премьер-министр Виктор Янукович. Однако все это лишь детально выписано на бумаге. Состоявшиеся осенью внеочередные парламентские выборы внесли определенный хаос в процесс решения стратегических задач… Сегодня, пожалуй, самое неприятное, что созданы проблемы для привлечения инвестиций. Как неоднократно заявлял «папа украинского проекта» Григорий Суркис (кстати, Григорий Михайлович претендует на звание «Человек года-2007»), нам готовы помочь в реализации программы крупные бизнесмены из Германии, Испании, Голландии, Бельгии, Португалии, имеющие опыт проведения чемпионатов мира и Европы. Но кто будет рисковать своими кровными, когда отсутствуют прозрачные правила игры, в государстве господствуют коррупция и чиновничья бюрократия, а слово президента Виктора Ющенко не имеет для многих решающего значения?..»

Далее автор затрагивает тему строительства торгово-развлекательного комплекса возле НСК «Олимпийский». Почему не выполняется Указ президента о демонтаже незаконно строящегося объекта? «Недавно поинтересовался у одного крупного государственного чиновника, имеет ли право кто-либо игнорировать первое лицо государства, тот только развел руками: «А кто его слушается, причем зачастую и в более серьезных вопросах?»

«Тем временем у начавших строительство литовцев контрольный пакет проекта выкупил российский бизнесмен Вадим Новинский. Он, оказывается, готов прекратить строительство, если получит денежную компенсацию за понесенные при возведении «Троицкого» финансовые затраты. В центральной прессе фигурирует сумма, о которой печется господин Новинский, − пятьдесят миллионов долларов, но на самом деле застройщик требует сто двадцать миллионов (!). Мэр Киева Леонид Черновецкий тоже подписал решение о снесении «Троицкого». Но не указал, на какие средства это будет осуществлено, не говоря уже о том, что бюджет столицы может не выдержать материальной компенсации, требуемой застройщиками «Троицкого». Ведь тогда пострадают все социальные программы, предназначенные для киевлян. Поэтому зачастую в метро, в автобусах и трамваях в столице Украины от рядовых граждан можно услышать: «Господи, и зачем мы ввязались в это Евро? Лучше бы не позорились!»

«Ряд польских СМИ обсуждают возможность того, что партнером Речи Посполитой в амбициозном проекте по проведению Евро-2012 может оказаться не восточный, а западный сосед республики − Германия. Ссылаясь на свои контакты с УЕФА, журналисты пишут, что в высших футбольных кругах не сомневаются, что немцы, блестяще проведшие ЧМ-2006, в любой момент будут готовы заменить в «совместном предприятии» неповоротливую Украину. Схожий сценарий начали «разрабатывать» и наши немецкие коллеги на страницах своих изданий. Они пошли еще дальше, не только считая, что их страна станет напарником поляков, а то, что в конечном итоге спустя пять лет они будут единственным хозяином чемпионата Европы. Ну и наконец сообщение из Италии. Там влиятельное отечественное спортивное издание со ссылкой на достоверные источники поведало сенсационную новость. Черным по белому на фоне цветных фотографий было написано, что Апеннинский полуостров посетил глава УЕФА Платини и заверил тамошнее футбольное руководство, что у итальянцев снова появился шанс принять у себя Евро-2012. Якобы проведший свои лучшие футбольные годы в Италии Мишель объяснил это тем, что он не удовлетворен медлительностью, демонстрируемой Украиной и Польшей, и что этот факт заставляет еврофутбольных чиновников искать запасной вариант. Если? Вот на все эти «если» и постараются ответить в своих отчетах «крутые» ребята из штаб-квартиры УЕФА, побывавшие на Украине».

Еще одной резонансной темой на минувшей неделе в Крыму оказалось неожиданно крупное (0:4) поражение «Таврии» во Львове от «Карпат» (с разницей в четыре и больше мячей крымчане в последний раз проигрывали ровно пять лет назад − на выезде «Арсеналу» − 0:5). Чуть ли не в открытую большинство крымских СМИ назвали это поражение обычной сдачей игры. Если «сдача» и впрямь имела место, то почетный президент клуба Сергей Куницын о ней явно не был в курсе. По возвращении команды из Львова он встретился с командой. Общение за закрытыми дверями длилось три часа. По всей видимости, зимой в клубе будет серьезная чистка рядов. Но до окончания осенней части сезона решили никого не наказывать. Перед командой поставлена задача обыграть в заключительном в этом году матче чемпионата «Ворсклу» и «достойно сыграть в Кубке страны против киевского «Динамо». В противном случае футболисты отправятся в отпуск за свои кровные, к тому же не получат премиальных по итогам года (информация эта, разумеется, конфиденциальная).

В ближайший понедельник Куницын проведет целый час в прямом эфире телеканала «Неаполь», во время которого ему, судя по всему, предстоит ответить на самые нелицеприятные вопросы зрителей.

Вінниця

Розпочну з не публічних, однак не менш важливих подій навколо футболу Вінниччини.

Ідея ПФЛ про створення Прем’єр-ліги в українському футболі, а, відповідно, реформування першої і другої ліг, не залишилась поза увагою керівників вінницького футболу. Їх позицію озвучив на сайті місцевої газети « 20 минут» директор ФК «Нива −Світанок» Павло Касанов: «…Руководство профессиональной футбольной лиги уже запрашивало наше отношение к созданию двух первых лиг, − сообщил Павел Касанов. − Мы ответили, что приветствуем это решение и хотели бы играть в профессиональной лиге. Поэтому мы будем бороться во втором круге за высокое место. Постараемся занять в итоговой таблице место не ниже пятого, чтобы, в случае реформирования чемпионата страны, получить право играть в первой лиге…».

Відповідно, щоб посісти заплановане місце, а ще більше, щоб попасти в професійну лігу, необхідно мати відповідне фінансування. І це розуміють всі вінницькі футбольні  функціонери. Як і те, що з нинішньою ситуацією, коли «Нива», по суті, жебракує, випрошуючи  «на харчі і проживання» то у влади, то у місцевих багатіїв, їй не бачити професійної ліги. Тому минулий тиждень голова місцевої обласної федерації футболу «пішов з капелюхом по кругу». Як стало відомо з неофіційних джерел, Ігор Гатаулін зустрічався з губернатором, мером, головним спонсором команди  бізнесменом Володимиром Прудивусом. «Пообіцяли всі підтримати команду» −  в таку коротку фразу Гатауліна можна вкласти результати переговорів. Хоча, на мою думку, тут є деякі сумніви.

Губернатор Олександр Домбровський ніколи не переймався футболом і долею місцевої команди. При нинішній ситуації, коли він «закохався в себе», він може ради власного піару про підтримку команди заявити і не більше. Потім «губернаторська підтримка» загубиться в кабінетах чиновників, як це було з його багаточисельними  підтримками різних починань і справ. По-друге, йому зараз не до футболу, коли можуть відфутболити його, адже БЮТ в області набрав більше 50% голосів і вимагатиме від нового прем’єра губернаторське крісло.

Є ще один важливий момент. В Домбровського (коли ще він був мером Вінниці) не склались стосунки з бізнесменом Прудивусом, нинішнім головним спонсором команди. Не поліпшились вони і зараз. І швидше Роналдіньйо буде грати в «Ниві», ніж злопам’ятний Домбровський посприяє фінансуванню справи Прудивуса.

Голова обласної ради Григорій Заболотний, сірий кардинал області, хоч і має деяке відношення до футболу (його покійний брат займався справами ФК «Бершадь» і він, по суті, формує бюджет), збільшувати фінансування команди навряд чи буде. Заболотний ніколи не дасть грошей, щоб вони не приносили вигоди. А яка йому користь з футболу на рівні другої чи першої ліг?

А мер Вінниці Гройсман, очікується, буде наполягати, аби депутати збільшили фінансування «Ниви». Він мудрий єврей. Для чого йому псувати стосунки з Гатауліним, коли в них є спільні інтереси щодо приватизації стадіону. По−друге, його і так немалому авторитету в місті не зашкодить, коли зайвий раз скажуть: «Це допоміг Гройсман…». Можна не сумніватися, що це буде належно зроблено підконтрольними йому ЗМІ.

Власник українського концерну «Мостобуд», корпорації «Прем’єр − фінанс», головний спонсор «Ниви − Світанок» Володимир Прудивус, сумнівів немає, гроші команді дасть. Останнім часом він намагається через місцеві ЗМІ зробити з себе такого собі міні − Абрамовича. Скажімо, в одному з інтерв’ю він скромно говорить, що «..не знаю скільки в мене грошей (мовляв, незмірно), мені приємно в туфлях за 30 штук баксів, літаків в мене два і т.д.». Тому, з одного боку, футбольний клуб для нього це модний нині атрибут багатих, а з іншого − він сам колишній спортсмен і допомагає багатьом видам спорту.

Цього тижня заслуговує на увагу і матеріал в місцевій газеті «20 хвилин» під назвою «Футбольные команды ищут хозяев», де заступник голови обласної федерації футболу Василь Блінніков оригінально закликає розширити рамки чемпіонату Вінниці з футболу:
«…Мы приглашаем винницких абрамовичей, суркисов, ахметовых создать и заявить свою команду в чемпионат города по футболу, − сказал президент городской федерации футбола и заместитель председателя областной федерации футбола Василий Блинников. − Мы принимаем все коллективы, которые согласятся с нашим регламентом и уплатят ежегодный членский взнос − 200 гривен. В течение сезона клубы будут нести еще расходы на судейство и услуги врача (в сумме около 700 гривен). Также обязательно иметь спортивную форму и поле для игры (если его нет, можно арендовать).

В Виннице проживают около 90% всех сильнейших футболистов области, в том числе и игравшие в командах мастеров, − отметил Василий Блинников. − Поэтому «слепить» практически с нуля футбольную команду, которая будет выступать в чемпионате города, можно достаточно легко…»


Волинь

Євро-2012.
У 2008 році на українсько-польському кордоні розпочнеться будівництво переходу Долгобичув-Угринів. За планом проектно-технічна документація повинна бути готова до 10 грудня. Це завдання вписане до стратегічного плану підготовки Євро-2012. Спорудження прикордонного переходу коштуватиме близько 40 млн. євро. Будуть залучені кошти із державних бюджетів Польщі та України, а також із Програми партнерства і добросусідства «Польща-Білорусь-Україна», яка розпочнеться через кілька місяців.

Перехід із міжнародним статусом буде обслуговувати легкові автомобілі й вантажівки до 3,5 тонн. Уся інфраструктура як для польських, так і українських служб розташується на польському боці.

Перехід має бути зданий у першому кварталі 2011 року. На ньому заплановано дев’ять смуг руху. Пропускна спроможність − 4 тис. авто, тисяча вантажівок і 400 автобусів на добу. На Люблінщині це буде четвертий − після Дорогуська, Гребенного і Зосіна − прикордонний перехід з України. А до початку чемпіонату Європи з футболу 2012 року спорудять ще один перехід − Збереже-Адамчуки, повідомляє волинська преса. Крім того,  «Волинська газета» згадує будівництво торговельного комплексу біля НСК «Олімпійський». Воно «загрожує тим, що фіналу Євро-2012 наша столиця не побачить. І це ганьба національного масштабу», − вважає газета.

ФФУ.

Місцева преса повідомляє, що Виконком ФФУ одноголосно ухвалив рішення щодо проведення фіналу Кубка України 2007/08 у Харкові, матч відбудеться 7 травня, а перед тим, у квітні, завершиться реконструкція харківського стадіону.

Національна збірна.

Газета «Волинь-нова» наводить слова Григорія Суркіса, сказані ним після зустрічі нашої збірної з французами:

− Насамперед я хотів би привітати команду Олега Блохіна з гарною грою і гідним результатом у матчі з командою Франції. Хлопці сьогодні довели, що мають ще порох у порохівницях. Але якщо в цілому, то цей цикл вийшов однозначно провальним. Якоюсь мірою позначилися висловлювання, у тому числі й головного тренера, про те, що, наприклад, на двобій зі збірною Литви в команди немає мотивації... Але вибачте, є приклад збірної Ізраїлю, якій, здавалося б, у матчі з росіянами нічого було робити, бо всі надії на Євро-2008 вони вже втратили, але ізраїльтяни вийшли і довели, що вони є єдиною командою, яка у кожному матчі відстоює честь країни.

Я впевнений, що виконком Федерації футболу України визнає роботу Блохіна у нинішньому відбірковому циклі незадовільною. Але чи буде продовжено співпрацю з Блохіним, адже контракт з ним закінчився, залежить від поведінки всіх сторін. Від того, чи зможе наставник переконати, що у нього є така ж віра, яку він відчував у 2003 році, коли привселюдно заявив, що виведе команду на чемпіонат світу з першого місця в групі, і свого слова дотримав, − сказав Григорій Суркіс.

«Незабаром у мене відбудеться розмова з Григорієм Суркісом, після якої можна буде говорити про мою подальшу тренерську долю. У мене буде одне-єдине побажання: якщо продовжувати контракт, то на чотири роки,» − заявив на прес-конференції О.Блохін.

«Збірна догралася», − резюмує інша популярна газета Волині «Вісник і К». − Плоди відвертого провалу збірна України пожинала, коли відбувалося жеребкування відбіркового турніру на чемпіонат світу 2010 року. Українці, значно втративши у рейтингу, сіялися не з другого кошика, а з третього. Тож замість того, щоб отримати у суперники одну сильну збірну, Україна отримала дві: Хорватію і Англію».

Інша волинська газета «Сім’я і дім» так визначає причини невдач нашої збірної: «Ми запитали у провідних українських футбольних коментаторів про причини провалу відбору на Євро-2008... і вони погодилися, що найбільше нашим забракло психологічної стійкості, вміння тримати удар. А ще − свіжої крові, спортивної злості. Та й, зрештою, Блохін визнав, що «якщо раніше абсолютно всі були голодні та злі, то тепер дехто переситився, мабуть, і заспокоївся».

Тема відсутності патріотизму в українському футболі практично постійна у волинській пресі. Ось і провідна газета області «Волинь-нова» на останній програш «Шахтаря» відгукнулася так: «Чому «Шахтар» програв у Шотландії? А тому, що Голівуд знімає фільми про шотландців, а не про українців... Гравці «Шахтаря» грають за свої гроші, а не за честь країни, клуб якої вони представляють».

Підбиває футбольні підсумки й ще один відомий в області спортивний оглядач. Оскільки публікація дещо виняткова, наводимо її майже повністю.

«Дивлюсь я в таблицю та й думку гадаю... Ні, дивлюсь не в таблицю нашої відбіркової групи на чемпіонат Європи 2008 року, яку (групу тобто) Україна з тріском провалила. А дивлюсь я у підсумкову таблицю чемпіонату Німеччини (перша бундесліга) 1995-1996 років. «Айнтрахт», Франкфурт-на-Майні. Команда зайняла сімнадцяте місце, «заробивши» пониження у класі. Жодної перемоги на виїзді. У воротаря «Айнтрахта» Андреаса Кьопке − найбільше пропущених м’ячів у лізі, причому в десяти матчах із тридцяти чотирьох він пропускав три і більше голи. І все-таки саме тридцятичотирирічного Кьопке тодішній тренер німецької збірної Берті Фогтс узяв на чемпіонат Європи захищати у німецькій збірній пост  №1.

Критикам Фогтс відповідав приблизно так: оскільки «Айнтрахт» пропустив найбільше в Лізі, то його захист зіграв найгірше, значить саме Кьопке щоматчу мусив працювати з максимальною віддачею, а якщо так − перебуває у відмінній воротарській формі. А вік... ну, що ж, вік для справжнього професіонала не головне. Як результат, воротар команди, яка вилетіла з бундесліги, став не тільки чемпіоном континенту 1996 року, не тільки кращим воротарем чемпіонату Європи, а й кращим воротарем світу 1996-го, сповна віддячивши тренеру за те, що повірив у нього, воротаря клубу-невдахи.

До чого я це веду? До того, що в Україні такі методи комплектації національної команди неможливі. У якій би формі не перебував футболіст, якщо він не грає за «Динамо», «Шахтар» чи хоча б «Дніпро» − дорога в національну збірну йому закрита. У якій би формі не перебував футболіст, якщо він отримує зарплатню (бо те, що вони роблять під час матчу, грою назвати важко) у «Динамо», «Шахтарі» чи лондонському «Челсі» − дорога у національну збірну йому відкрита. І зовсім неважливо, скільки часу він провів на полі, граючи за свій клуб (особливо це стосується декого з «Челсі» та ДК). До речі, найвідоміший клуб, за який грає збірник Литви Дедура − московський «Спартак», але проводить він на полі в чемпіонаті Росії не більше часу, ніж наш Калиниченко.

Гладкий з «Шахтаря». Він не підпадає під характеристику «гравець без ігрової практики». Але, скажіть, його форма за останні кілька місяців (у порівнянні з тими часами, коли він грав у Харкові) якось поліпшилася? Ні. Однак взяли його у збірну, бо він з «Шахтаря». А якби за «Шахтар» грав Косирін, Гоменюк? Подивіться: при всій залегіонеризованості нашої вищої ліги із п’яти кращих бомбардирів чемпіонату України у «вишці» четверо − українці. Немає кого взяти з ігровою практикою замість Ротаня, Мілевського, Шевченка, які у своїх клубах часто гріють лавку? Немає кому доручити пост номер один, окрім як гравцям «Шахтаря» і «Динамо», які у матчах внутрішнього чемпіонату переважно відпочивають? А ви подивіться, скільки (повторюся, при всій залегіонеризованості чемпіонату) у вищій лізі українських воротарів: Руденко, Кернозенко, Горяїнов, і ігрової практики за матч у них, напевно, більше, ніж у Шовковського чи П’ятова. Невже у нас немає своїх тих, перед якими футбольний уболівальник зняв би кепку?

 («І перед ким тут знімати кепку?». Ігор Чуб, газета «Віче»).

«О, ні! Тільки не Англія!» − вигукнув головний тренер збірної Хорватії Славен Біліч, дізнавшись, що його команда у відбірковому циклі чемпіонату світу 2010 буде виступати в одній групі з англійцями, яких вони не пустили на Євро-2008. А що вже тоді казати нашій збірній, яка потрапила в одну групу з цими командами?..» − не приховує досади газета «Волинь-нова».

Провідні букмекерські контори, повідомляє преса, вже приймають ставки на відбірковий раунд чемпіонату світу 2010 року. За версією британської контори William Hill, фаворитом групи F є Англія. Шанси України 15/2. Шанси Хорватії незрівнянно вищі − 6/5.

ФК «Динамо»

Сильнішого удару по вболівальницьких почуттях, як програш «Ромі» у себе вдома, годі й придумати. «Ганьба на всю Європу» − так озаглавила замітку на цю тему провідна газета області «Волинь-нова». Подається цитата колишнього динамівця Віктора Леоненка: «Дивишся на цю команду і вже не сміятись, а плакати хочеться. Тут, не задумуючись, треба половину динамівців − у мішок і з мосту! А які великі гроші вони отримують, це ми грали за копійки. І цих нікчемних гравців не так легко позбутися, адже вони на контрактах. І нікому більше не потрібні». Олег Лужний виправдовується, однак говорить практично те ж: «А що ми можемо зробити, якщо у нас футболісти такого рівня. Вище голови не скочиш. Я маю на увазі, ми не можемо стрибнути вище рівня чемпіонату України. Я сьогодні виставив на поле гравців, які могли стояти на ногах...». Хоча, правду кажучи, експертна думка може бути й дещо іншою. Легко було помітити, що динамівці пропускали від «Роми» через те, що італійські нападаючі майже постійно були відкриті. Виникає питання: наші захисники бездарні, безвідповідальні чи, може, просто не навчені? У головного тренера повинна бути відповідь на це питання.

Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс дає шанс колишньому капітанові «Волині» Олегові Лужному: п’ять перемог і Олег Романович головний тренер киян («Волинська газета»).

Київське «Динамо» купило 15-річного гравця «Блумінга» Дієго Суареса. Обійшовся він клубу в 100 тисяч доларів.

У Йожефа Сабо згоріла дача за мільйон доларів у Верхньому Студеному на Закарпатті. За попередніми даними, лихо сталося через порушення правил експлуатації обігрівальних приладів, повідомляє волинська преса.

ФК «Волинь».

Лучанам не вистачатиме свого капітана Олександра Пищура, орендованого на сезон у луганської «Зорі». Він і голів найбільше забив, і справді був мозком та двигуном команди. Якщо сторони не домовляться, він знову опиниться у Луганську. «Волинська газета» бідкається, що кращих футболістів «Волині» очевидно, за зиму розберуть, в першу чергу форварда Алозі та півзахисника Жадера, що в цьому сезоні прославився максимальною реалізацією стандартів.

За зимове міжсезоння керівництву луцького клубу доведеться вирішити й низку організаційних проблем, пов’язаних із орендою стадіону «Авангард». ТзОВ «Феміда-Інтер» звернулося до Господарського суду Волинської області з позовом, щоб стягнути з Луцької міськради заборгованість комунального підприємства «Луцький стадіон «Авангард» у сумі 7,5 млн. грн. перед ФК «Волинь». І як би не завершився розгляд справи, можна не сумніватися, що з цього моменту мріяти про співпрацю між ФК «Волинь» і Луцькою міськрадою важко. Незважаючи на те, що луцький міський голова Богдан Шиба регулярно відвідує домашні матчі лучан, спостерігаючи за ними зі звичайної трибуни для уболівальників, куди купив сезонний абонемент.

«Місто теж може в якийсь спосіб взяти участь у футбольному клубі «Волинь», тому що є така можливість. Я хотів би, щоб відгукнулися і підключилися більш потужні підприємства, бо вважаю, що ФК − це наша спільна справа... Але це повинно бути не так, що підписали договір на 20 років на оренду і співпрацю, в якому виписані всі обов’язки міста, а інша сторона тільки скористалася», − публічно запропонував мирову Богдан Шиба.

Хоча, очевидно, проблема залишиться на наступний сезон. Справа в тому, що президент ФК «Волинь» Василь Столяр − близький друг нещодавно звільненого губернатора Волині Володимира Бондара, який з луцьким міським головою Шибою весь останній час перебував у затяжному конфлікті. Відповідно, належних контактів з останнім не мав і Столяр, і все це позначалося на становищі футбольного клубу. Тепер же, коли В.Бондар залишив посаду і відбуває до Києва, Василеві Столяру потрібно або продавати клуб, або шукати добрих стосунків з міським головою. Нинішній голова Волинської ОДА Микола Романюк в згаданому конфлікті Бондара і Шиби жодної участі не візьме.

Місцевий футбол.

Волинське телебачення порушує дві проблеми. Перша: в Луцьку є декілька футбольних полів, але немає жодного нормального (крім центрального стадіону). Тому в обласному центрі Волині кільканадцять років не проводився міський чемпіонат з футболу, відновлений тільки цього року. Тут і виявилося, що в Луцьку у футбол грати фактично ніде. Друга проблема − ветеранський футбол. Анатолій Тимощук-старший стверджує: «Федерація футболу не займається футболом для ветеранів». На його думку, навіть потрібно було б проводити чемпіонати з футболу серед тих, кому за 45. Однак ТБ тут же наводить й іншу авторитетну  думка: ветеранський футбол − це не змагальний спорт, а заняття задля здоров’я. Тому потреби в якихось обов’язкових турнірах немає.

Дніпропетровськ

Главным футбольным событием стала победа «Днепра» над «Металлургом» Д. Со счетом 0:3 в пользу «Днепра». Игра состоялась в Донецке на стадионе «Шахтер». По словам болельщиков, с первых же минут игры «Днепр» демонстрировал превосходство в силе. Особенной изюминкой игры стал последний гол забитый Дмитрием Лепой с расстояния в 25 метров.

Таким образом, последний матч этого года вывел Днепр на первое место в турнирной таблице. Эта победа стала 7-й победой Днепра в конце чемпионата, такой темп был взят только вначале (летом) − тогда было 6 побед.

Олег Протасов (главный тренер "Днепра"): Мы ожидали непростую игру сегодня, к тому же погодные условия не очень были благоприятные. При этом грех жаловаться на поле: хоть оно и было тяжеловатым, было в более-менее нормальном состоянии. Счет говорит о том, что нам достаточно легко далась победа, но это было не совсем так. Хоть мы и контролировали ход игры, до тех пор, пока счет не стал 2:0, было напряжение. Это очень важные три очка − мы очень хотели уйти на зимний перерыв на первом месте. Но это всего лишь промежуточное первое место, и за него никаких медалей не дают. Так что еще рано радоваться и почивать на лаврах. Наоборот эта позиция нас подталкивает к еще более серьезной работе, нам нужно, по возможности, усилиться и провести оставшиеся матчи на хорошем уровне.

Джос Дарден (главный тренер "Металлурга"): Как я говорил после матча в первом круге, "Днепр" − одна из лучших команд в нашем чемпионате. В первые 30 минут у них было очень много моментов. И даже если у нас был один стопроцентный шанс, полностью игрой владел "Днепр". Красная карточка Гаврюшова, тем более, когда играешь с такой командой, как "Днепр", сделала невозможным спасение матча. Я провел две замены, которые планировал и в том случае, если бы мы играли в полном составе, и думал, что так будет лучше. Сегодня был вечер большого разочарования для всех, кто поддерживает "Металлург". В последних играх, за исключением кубкового матча, у нас вообще не было хороших результатов. И думаю, что сказать об этом лучше прямо сейчас − с завтрашнего дня команду примет кто-то другой.

После этого заявления Джоса Дардена на пресс-конференции заговорили о том, что он вскоре уйдет в отставку.

Кроме того, в Днепропетровск переехал игрок ЦСКА Ролан Гусев. 28 ноября он подписал контракт с ФК «Днепр». И дал прессе свое первое интервью. Свой переход он объяснил так: «В последнее время у меня не складывалось в ЦСКА, и я сам пришел к президенту с разговором о своем будущем. От него узнал, что есть конкретное предложение от "Днепра". В общем-то, я не долго думал, ведь предложение было конкретным и серьезным, да и некоторых ребят в команде я знал по ЦСКА, − и принял решение. "Днепр" − клуб с большими традициями, с хорошим руководством, с сильными игроками. Хотелось попробовать свои силы в такой команде и в новом для меня чемпионате. Сыграло роль еще и то, что уровень футбола в Украине, полагаю, будет расти после выигрыша тендера на проведение Евро-2012».

Еще год назад в команду вошли Виталий Денисов и Сергей Самодин, не обласканные тренерским вниманием в ЦСКА. И вот теперь им компанию составил и опытный хавбек Ролан Гусев. Единственное, что смущает в нем и прессу, и болельщиков − это возраст. Ролану 30 лет. Относительно этого факта мнение высказал и директор ФК «Днепр» Андрей Стеценко: «Мы были в курсе, что на месте Ролана выступает молодой и быстро прогрессирующий Милош Красич, на которого, очевидно, и делается ставка в армейской команде. Но в то же время считаем, что Гусев еще не сказал последнего слова в футболе. А как он умеет играть, вы, думаю, прекрасно знаете. Достаточно вспомнить сезон 2003 года, когда Ролан стал лучшим игроком чемпионата России по версии газеты "Спорт-экспресс". В свое время к нам в таком же возрасте пришел Дмитрий Михайленко — и на протяжении нескольких лет был настоящим лидером коллектива, одним из лучших игроков. Так что я не стал бы сейчас заострять внимание на дате рождения Ролана. 30 лет − это не тот возраст, когда заканчивают с футболом».

О том, что в «Днепре» уже создан своеобразный клан из выходцев ЦСКА, Стеценко предпочел не распространяться. Сказав только, что с этим клубом у Днепра отличные отношения, но в ближайшем будущем оттуда больше никого не ждут.

На вопрос о возможности играть в Лиге чемпионов Стеценко сказал, что сам он делает все от него зависящее. Во всяком случае предоставляет отличную учебно-тренировочную базу.

Рекламы ЕВРО 2012 в городе не зафиксировано.

 

Донецьк

 

В начале последней недели ноября в Донецке оперативно отреагировали на заявление представителя Президента Украины в Кабмине Александра Шлапака о том, что увеличение финансирования реконструкции аэропорта в Донецке с 360 млн. грн. до 733 млн. грн. в госбюджете на 2008 год является нецелесообразным. В понедельник (26.11) на сайте облсовета, а в среду, 28.11, на первой полосе газеты "Жизнь" появился комментарий председателя облсовета Анатолия Близнюка, который, в частности, заявил, что "речь идет не о аэропорте в целом, а о взлетно-посадочной полосе, которая находится в процессе строительства и всегда была и будет государственной собственностью, или коммунальной, не подлежащей приватизации. Во первых, для государства Украина Донецк − не только областной центр мощного экономического региона, но и город, принимающий Евро: молодежного чемпионата уже в 2009 году и Евро-2012. В стратегической перспективе мы рассматриваем Донецк как транзитный транспортный узел между Европой и Азией. И если у кого-то есть возражения, что Донецк не может быть Мюнхеном в этом плане, − об этом можно поспорить. Всем известно, что в мировой практике строительство новых взлетно-посадочных полос − задача национального масштаба".

Отметим, что и в выпуске новостей на Первом муниципальном канале (27.11) в 19.00 Донецкий городской голова Александр Лукьянченко также достаточно эмоционально прокомментировал отказ Киева финансировать строительство взлетно-посадочной полосы Донецкого аэропорта. Он напомнил, что в бюджете Донецка остается всего 24,8% заработанных городом средств при норме 40%, которые должны, в соответствии с законом, оставаться на территории. "Мы ни у кого ничего не просим − отдайте наше", − заявил мэр.

Представляет интерес и публикация "Началась информационная война с целью отобрать у Украины Евро-2012?" в газете "Жизнь" (29.11) под рубрикой "Мнение". "Вице-президент Украинской РR-Лиги Денис Богуш считает, что через полгода Украине будет объявлена жесткая информационная война с целью забрать у нее Евро-2012", − подчеркивает газета.

Комментируя третье подряд поражение "Шахтера" в Лиге чемпионов, "Салон Дона и Баса" (30.11) высказывает… удовлетворение по поводу такого исхода матча для находящейся в "плохом состоянии" донецкой команды. "В результате остались с синицей в руках, закрыв глаза на возможную поимку журавля в небе", − пишет газета. Ну, а собственно отчет о матче озаглавлен так − "Дьявольски везучий "Селтик".

У "Жизни" (30.11) другой взгляд в отчете под заглавием "Не дотерпели, или Привет от Палопа".

Ну, а "Донбасс" (30.11) назвал происшедшее "Шахтерский синдром последних минут", отмечая, что "отсутствие постоянного навыка биться до последней секунды оборачивается досадными потерями на международной арене".

Впрочем, как утверждает "Спорт-арена" (30.11), для "Шахтера" "потеряно много, но не всё".

Кстати, это издание итоги последних встреч "Динамо" и "Шахтера" на стр. 1 объединяет общим заглавием "Страшная история". Но львиная доля критики досталась пока еще чемпиону Украины: "Защитник "Динамо" Гавранчич и его команда оказались мальчиками для битья", − отмечает та же "Спорт-арена" на стр. 1 под снимком влетевшего в ворота Гавранчича. А сам отчет озаглавлен "Пятая чаша унижения".

"Позор! "Динамо" прощается с "Олимпийским" на 3 года. Разгромным поражением от "Ромы"…", − анонсирует событие "Салон Дона и Баса" (30.11), а в  отчете отмечает: "Самому "Динамо" полезно от Лиги чемпионов отдохнуть. Хотя бы годик-другой. Наелись ребята и нас уже вдоволь "накормили"… От представительства "Динамо" в главном еврокубковом турнире − не то чтобы тошнит…". "Динамо" в нынешней Лиге чемпионов пало невероятно низко", − утверждает газета.

"В Киеве без перемен…", − отчитывается "Жизнь" (29.11), подчеркивая, что "Рома" не оставила камня на камне от "великого" "Динамо".

"Киев распрощался с последней надеждой", − подытоживает "Донбасс" (29.11) в отчете, рядом с которым размещает перечень "Клубных антирекордов "Динамо".

А еженедельник "Панорама" (29.11) в статье "И с Лужным сели в лужу" после игры с итальянцами напечатал следующее:

"Напрашивается справедливый вопрос: а кто позволил братьям Суркисам так издевательски экспериментировать над клубом с большой мировой историей? Ведь "Динамо" − это не просто собственность семьи Суркисов, это брэнд Украины. В свое время Европа и мир узнавали о нашем независимом государстве, наблюдая и восхищаясь игрой киевских футболистов. Наше признание в европейском сообществе утверждалось с громкими победами "Динамо" на стадионах Испании, Италии, Голландии. И что теперь? Согласен, случаются спады в игре самых именитых команд, но они ищут пути выхода из кризиса и находят их. Обратите внимание на поведение нынешних хозяев "Динамо": Григорий Суркис, надев шапку футбольного Мономаха, как бы принципиально отстранился от проблем клуба. Президент же, Игорь Суркис, настолько непрофессионально ведет дела, что его впору отправить торговать шубами на Петровский рынок. За последние три года с его участием куплено почти два десятка легионеров, а на игру с "Ромой" тренеры вынуждены "доставать из нафталина" Белькевича, Ващука и Шацких, а также призывать необстрелянных Рыбку и Допилко. А где же остальные "звезды"? И сколько еще в обойме Суркисов осталось бывших игроков "Динамо", которые не примерили капитанские фуражки на тренерском мостике? Вопросов можно задавать бесконечное множество, только вот вразумительные ответы на них вряд ли удастся получить".

Запоріжжя

 

Головна подія минулого футбольного тижня на Запоріжжі − останній цього сезону домашній матч "Металурга" з "Кривбасом". Запоріжці забили швидкий гол і прагнули розвинути успіх, та "Кривбас" відігрався, підсумок − нічия 1:1. Тепер запорізькі вболівальники чекатимуть футболу до весни.

З неофіційних джерел стало відомо, що керівників ФК "Металург" розлютила промова головного тренера "Кривбасу" О.Тарана на післяматчевій прес-конференції. Таран − перший тренер, що вивів "Металург" до єврокубків і залишив по собі гарну пам’ять у Запоріжжі. У нього відбувся наступний діалог з журналістом:

− В истории запорожского футбола вы оставили яркий след, и как игрок, и как тренер. В 2001 году ...

− Я это помню. Конкретнее, конкретнее.

− Если вам поступит предложение вновь возглавить "Металлург", какое решение вы примете?

− Были хорошие моменты, но... Помните, такой был фильм: "Пролетая над гнездом кукушки"?

Ця коротка відповідь Тарана з натяком на героя Джека Ніколсона, який безуспішно намагався змінити порядки у божевільні, обійшла більшість запорізьких ЗМІ. Деякі з них зазначили, що ці слова вилучені зі звіту про прес-конференцію на сайті ФК "Металург". Дійсно, це було зроблено за вказівкою власників клубу. Що поробиш − все більше українських тренерів згадують недобрим словом свою роботу під орудою керманичів ФК "Металург-Запоріжжя"...

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилася.

У ЗМІ широко коментувалися ігри молодіжної збірної України зі збірними Ліхтенштейну та Чехії на запорізькому стадіоні "Славутич-Арена". Всі віддали належне високому рівню організації цих зустрічей. Можна відзначити обласну федерацію футболу: вона підготувала і розмістила у кількох газетах власний матеріал про ігри збірних, де підтримувався позитивний резонанс про ці події. У матеріалі згадувалася обласна федерація та її голова О.Сергач, а  також Євро-2012. Надруковано в газетах "Іскра", "Запорозька січ", "Індустриальное Запорожье". 

Газета "Позиція" від 29.11.07 вмістила велику аналітичну статтю "Так сборная или сборище?". Автор М.Коробець коментує непотрапляння нашої збірної на Євро-2008 і її перспективи у відборі на Мундіаль-2010. Автор пише: "…Можно набрать хороших ребят из молодежной сборной, но не все из них готовы принять участие в таком турнире. Это до домашнего Евро-2012 они могут поднатореть. Но пока сыроваты". Далі автор пише про перспективи створення Прем’єр-ліги: "Отличие состоит в том, что футболом будут заправлять не функционеры из ФФУ или ПФЛ, а владельцы команд. Вроде как бюрократии от этого поубавится". Торкнувшись теми засилля легіонерів та нестачі гарних тренерів в українському футболі, М.Коробець робить висновок: "Словом, чиновникам из Федерации Футбола Украины есть над чем поломать головы. У них должности, между прочим, тоже выборные... На кону − престиж страны, которой доверили право проведения первенства Европы". 

Газета "Просто" від 29.11.07 вмістила замітку "Григорій Суркіс задоволений" з його фото. Мова іде про позитивну оцінку Г.Суркісом жеребкування нашої збірної до Мундіалю-2010 та її здатності боротися за вихід на світовий чемпіонат. 

Закарпаття

Огляд матчів.

У суботу, 1 грудня ужгородське «Закарпаття» у рамках останнього туру ЧУ з футболу вдома на стадіоні «Авангард» приймало ФК «Металіст» − 0-1.

Незважаючи на негоду − сильний сніг, працівникам стадіону вдалося належним чином підготувати газон стадіону «Авангард» до цього матчу.

Сам матч проходив у непоступливій боротьбі обох команд. Та атаки ужгородців були більш акцентованими і вже на 23 хвилині, якби не помилка арбітра, могли б вести у рахунку. Після пробиття штрафного Аладашвілі м’яч влучив оборонцю харківського клубу в руку, він просто відмахнувся від м’яча, який летів в стороні від нього.  Та свисток рефері в цьому випадку вперто мовчав.

Наприкінці матчу арбітр вдруге припускається грубої помилки, що мимоволі наштовхує на думку, а чи не робить він це з певним умислом. Київський суддя Сергій Берізка «повівся» на симуляцію Бордіяна, який картинно імітував удар по ногах, десь в метрах 17 від воріт ужгородського голкіпера Бабенка.

На післяматчевій прес-конференція тренер «Металіста» Мирон Маркевич негативно відгукнувся щодо стану поля: «Вважаю, що на такому полі взагалі не можна проводити ігри. Це просто знущання над обома командами. Це не футбол, коли гравці думають лише про те, як би втриматися на ногах і не отримати травму. Тому ми сьогодні побачили не футбол, а антифутбол, хоча й забили в кінці гри».

У свою чергу в.о. головного тренера ФК «Закарпаття» Володимир Шаран сказав, що на поле не варто нарікати, адже погода теж зробила свою справу. Крім того, він подякував своїм футболістам за проявлений характер, самовіддачу, виконання тренерських установок. Ще він наголосив на тому, що в команді склалася така ситуація, що не знати, чого чекати від завтра: планів на майбутнє немає, та й невідомо, як в подальшому керівництво буде ставитись до команди…

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Інформація у ЗМІ.

У газеті «Ріо» за 01.12.07 у матеріалі «Динамо» знову «продинамило» єврокубок» підбиваються підсумки матчів Ліги чемпіонів двох команд − київського «Динамо» та донецького «Шахтаря». Зазначається, що «за великим рахунком, як програють кияни матчі, що залишилися, особливого значення не має. Усе було зрозуміло ще під час першого матчу з «Ромою», а якщо чесно, то і раніше. Зараз же динамівцям просто треба відмучитися в цій Лізі, бо нічого іншого для них не передбачено».

Що стосується «Шахтаря», то команда Луческу знову програє матчі, які не мала програвати, пропускає голи, яких не мала пропускати, і втрачає шанси, які в неї були: «В останньому матчі з «Селтіком» донеччани, на жаль, не билися, а, скоріше, плили за течією…». І як висновок − «так не виграють ігри в Лізі чемпіонів і не виходять із групи».

В матеріалі цієї ж газети «Кінець стражданням» йдеться про ФК «Закарпаття», а саме: «Закарпаття» повільно, але впевнено сповзає донизу і після поразки від принципового суперника полтавської «Ворскли» опинилося в зоні вильоту. Зважаючи на те, що «Закарпаття» у Вищій лізі в Полтаві ще не перемагало (востаннє це було в 1996 році, коли обидві команди грали в другому дивізіоні), нічого дивного». Далі мова йде про сам матч у Полтаві: «за великим рахунком матч у Полтаві був рівним. Ужгородці навіть першими забили...».

У газеті «Ужгород» від 01.12.07 у матеріалі «Одні не можуть, інші не хочуть» тема все та ж, тобто, про гру ФК «Закарпаття» у Полтаві. «Закарпатці нічого не змогли протиставити господарям, тому поступилися. Виконуючий обов'язки наставника нашої команди Володимир Шаран зазначив, що одні з його підопічних не можуть, а інші не хочуть грати. Відтак на зимових вакаціях слід очікувати серйозних кадрових змін. А поки чергова поспіль поразка відкотила ужгородців у так звану "зону смерті".

У газеті «Ужгород» за 01.12.07 у матеріалі «Могло бути й гірше» робляться прогнози чемпіонату світу-2010: «Збірна України у відборі гратиме в шостій групі. Нашими суперниками будуть білоруси, хорвати, англійці, казахи й андорці. Суперники непрості, але могло бути й гірше…».

Тим часом у станах команд активно коментують результати жеребкування. Олег Блохін переконаний, що Україна спроможна вийти з групи, якщо не припускатиметься таких помилок, як у відбірному циклі до чемпіонату Європи-2008. Чи готовий нинішній наставник нашої збірної працювати на займаній посаді, остаточно з'ясується після розмови з президентом ФФУ Григорієм Суркісом.

Кулуарні розмови.

Одразу ж по завершенню поєдинку закарпатців з харківчанами розпочалися пересуди, та перегляд відео матчу, де суддя не призначив пенальті, а призначав штрафний. В обох випадках можна було переконатися, що він помилився. Керівництво клубу одразу ж на офіційному сайті висловило своє невдоволення роботою арбітра. Крім того, назвало ще кілька моментів упередженого ставлення суддів до закарпатського клубу у попередніх поєдинках. Зокрема у матчах 17-го туру на виїзді  з полтавською «Ворсклою» та в домашньому матчі з  криворізьким «Кривбасом».

У своїх висловлюваннях керівники навіть заявили, що знімуть команду з участі в чемпіонаті України. Відеофрагменти помилок рефері згаданого поєдинку детально аналізували у програмі «Гол». Як стало відомо, арбітр матчу Сергій Берізка отримав оцінку два бали і принаймні буде відсторонений від обслуговування матчів на один місяць, а якщо буде доведено, що призначив він штрафний не за правилами, то, можливо, його зовсім дискваліфікують.

 

Житомир

 

Про Євро − 2012 минулого тижня звучала інформація на регіональних FM − станціях «Житомирська хвиля», «Радіо − форум». Зміст матеріалу на радіостанції «Житомирська хвиля» стосувався заяви Президента Федерації футболу України Григорія Суркіса перед учасниками міжнародної конференції «Європейські стандарти права у сфері спорту…». Було відмічено, що, за словами Суркіса, в результаті злочинної діяльності деяких посадовців хронічно не виконуються вже прийняті нормативно − правові акти, які мають забезпечувати якісну організацію підготовки до турніру. Також журналісти поінформували, що ініціаторами міжнародної конференції виступили ФФУ та Інститут законодавства Верховної Ради України за фінансової підтримки Євросоюзу. «Радіо − форум» також кількома словами згадувало вищеназвану конференцію та говорило про заяву Суркіса. З посиланням на Інтернет − видання «Обком» у спортивних новинах інформувало про те, що київське «Динамо» достроково вибуває з Євро кубків, програвши вдома «Ромі» з рахунком 1:4. Дослівно: «…кияни завершили свої смішні потуги на євротурнірах». Також ішлося про те, що керівництво «Динамо», звернулось до колишнього наставника ФК «Москва» Леоніда Слуцького з пропозицією очолити команду. Тренеру було запропоновано контракт з зарплатою півтора мільйона доларів на рік. Щодо місцевих футбольних справ. Електронні та друковані ЗМІ розмістили інформацію про те, що вперше в Житомирі відбувається ( з 29 листопада по 2 грудня) чемпіонат з міні − футболу (фут-залу) серед юнаків 1994 року народження. Організаторами змагань виступає спортивний клуб «Контингент» м. Житомир та Асоціація міні-футболу України. В змаганнях брали участь команди з міст: Житомира, Києва, Львова, Луганська, Дніпропетровська, Рівного, Одеси, Донецька, Запоріжжя, Харкова. Ігри проходили в ФОК «Динамо». Інтернет − видання «Журнал Житомира» з посиланням на «Спорт.com.ua» опублікувало статтю під назвою «Контингент» продовжує дивувати». Йдеться про гру в Житомирі з львівською  командою «Тайм», де матч завершився нічиєю 3:3. Єдина в області газета «20 хвилин», що має повноцінну спортивну сторінку, публікує своєрідний звіт про футбольний рік в області, який підходить до завершення. Автор резюмує, що поточний футбольний сезон приніс нашим болільникам більше негативних емоцій, аніж позитивних. А саме тому, що після «смерті» житомирського «Полісся» команду майстрів в обласному центрі так і не відродили, хоча багато хто обіцяв це зробити. У цьому контексті варто пригадати минуло тижневий прямий ефір на місцевому телеканалі «Союз − ТV» нардепа − регіонала, одного з «наглядачів» області Миколи Присяжнюка. Говорячи про негаразди суспільно − економічного життя в регіоні Присяжнюк не впустив моменту , щоб не «вкусити» колишнього губернатора, екс − спортивного міністра Павленка. Нардеп нагадав глядачам про обіцянки Павленка щодо відродження футбольних команд, в тому числі й те, що Павленко обіцяв взяти «Полісся» під свій патронат. Цитую: Павленко обіцяв бути на Житомирщині губернатором мало не все життя, − сказав Присяжнюк, та накивав звідси п’ятами навіть не дочекавшись офіційного оголошення результатів виборів. От по таких вчинках і потрібно судити про команду помаранчевих. Я ж узяв під свою опіку ФК «Коростень» і ви бачите самі, що команда грає досить результативно, обіцяю, що як тільки зможу здолати певні перешкоди влади, візьмусь і за відродження «Полісся»., − пообіцяв Присяжнюк. Повертаючись до статті про футбольний сезон. Автор пише про іншу проблему − плачевний стан Центрального житомирського стадіону, який, за словами, журналіста, більше скидається на кладовище, ніж на арену для масових видовищ. Автор пригадує обіцянки декого (мається на увазі колишній губернатор Павленко) про термінову реконструкцію стадіону і задає риторичне запитання, коли ж ці обіцянки стануть реаліями… Що стосується чемпіонату області, «на ігри якого приходить надто багато болільників, і футболісти наші грають не лише за київське «Динамо», нехай із приставкою «2» чи «3», рівень чемпіонату з кожним роком падає. Автор звертається спочатку до федерації і запитує: чи може на понад 20 районів області у вищій лізі виступати всього лише 7 команд, футболісти яких у більшості − представники обласного центру?

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Івано-Франківськ

У суботу, 1 грудня, у приміщенні Івано-Франківського міськвиконкому відбулася зустріч гравців та тренерів дитячих та юнацьких команд області − переможців обласних змагань з футболу з тренером збірної команди України з футболу Олегом Блохіним.

У зустрічі взяли участь міський голова Івано-Франківська та голова федерації футболу Івано-Франківської області Віктор Анушкевичус, тренер збірної України з футболу Андрій Баль, другий тренер молодіжної збірної України з футболу Олександр Іщенко, президент ФСК «Прикарпаття», президент Асоціації «Футбол-Захід» Анатолій Ревуцький, а також представники обласних засобів масової інформації.

Представники команд-переможців були нагороджені м’ячами з автографами згаданих учасників. Під час зустрічі її учасники поспілкувалися з журналістами.

Олег Блохін перебував на Прикарпатті з приватним візитом і тому ця зустріч була охарактеризована як його добра воля.

Віктор Анушкевичус заявив, що причина того, що він захоплюється футболом та очолює обласну федерацію футболу — Олег Блохін, Андрій Баль, інші відомі футболісти, які грали у футбол у 1970-80-х роках.

Під час зустрічі була обговорена тема проведення Євро-2012 в Україні. Анатолій Ревуцький зазначив, що поштовхом до виграшу Україною тендеру на проведення цього футбольного заходу був вдалий виступ збірної України на чемпіонаті світу у Німеччині у 2006 році. Також Анатолій Ревуцький висловив побажання, щоб збірну України з футболу очолював саме Олег Блохін.

Олега Блохіна запитали, як він ставиться до проекту реконструкції НСК «Олімпійський» в Києві. Тренер національної збірної відповів, що спочатку необхідно знести торгівельний центр «Троїцький», а вже будують його третій поверх. Він зазначив, що у зв’язку з невизначеністю ситуації навколо цього стадіону може бути, що Євро-2012 так і не відбудеться на «Олімпійському». А якщо не відбудеться на ньому Євро-2012, то, на думку Блохіна, там побудують який-небудь бізнес-центр. Він висловив думку, що можливо «Олімпійський» припинить своє існування як стадіон. Олег Блохін заявив, що не розуміє, як можна знести «Олімпійський», адже цей стадіон, на його переконання, є національною гордістю України.

Олег Блохін вважає, що якщо буде продовжуватись ігнорування вказівок Президента України, Кабміну, мера Києва щодо стадіону, то «ми залишимось без Євро-2012». Олег Блохін навіть вказав, що вірогідність цього, на його думку, складає 80%. Він заявив, що розуміє, що все відбувається згідно дозволів, у будівництво вкладені гроші, необхідні компенсації, але мова йде не про престиж Григорія Михайловича Суркіса чи Федерації футболу України, а про престиж всієї країни.

Олег Блохін та Віктор Анушкевичус погодилися з тим, що втрата права на проведення Євро-2012 в Україні буде просто соромом. З іншого боку, Олег Блохін заявив, що він просто не розуміє, як може бути, що не виконуються вказівки Президента України.

Олегу Блохіну також задали питання про його ставлення до засилля легіонерів в Вищій лізі чемпіонату України з футболу. На це питання він відповів однозначно. На його думку, легіонера варто купувати тільки тоді, якщо він кращий за класом, ніж місцеві футболісти. Навіть якщо легіонер приблизно однаковий за майстерністю з місцевими футболістами, його вже не потрібно купувати. Проте, на його думку, якщо ситуацію з легіонерами в українських клубах залишити такою, як вона є зараз, то Олег Блохін «не знає, з ким збірна України буде грати у 2012 році».

Місцева преса писало про вшанування лауреатів футбольного сезону-2007, яке відбулося минулої неділі (25 листопада) на сцені облмуздрамтеатру. Також ЗМІ приділили увагу двом черговим матчам Чемпіонату України з фут-залу івано-франківського  «Урагану». 25 листопада підопічні Тараса Вонярхи з рахунком 2:1 здолали сумський "Універ-Автомар", але не змогли закріпити серію перемог, поступившись у наступному матчі 1:0 ФК "Єнакієвець" (Єнакієве)− повідомляє преса.

Реклами ЄВРО 2012 за звітний період не зафіксовано.

 

Кіровоград

 

Закінчилась календарна, а з нею і футбольна осінь 2007-го. Більшості футбольних уболівальників Кіровоградщини, як і всієї України, вона ще довго згадуватиметься як кошмарний сон. На міжнародній арені наші збірні й клуби, особливо київське «Динамо», програли все що тільки можна було. Про це сьогодні з обуренням говорять кіровоградці, пишуть майже всі місцеві газети. Читаємо в газеті «Украина-центр» (01.12.07): «Предлагаю собрать футбольный Майдан! И разогнать их всех! Оставив одного только Парамона. Ибо он, пожалуй, единственный символ из оставшихся динамовских памятников. Символ того, бывшего, любимого «Динамо». Которого больше нет. Которое они безвозвратно и бездарно потеряли. Кто ответит за позор?

Остальных − кого в сад, кого в санаторий, кого на пенсию, но большинство − с моста!

А мы, наивные, ждали и верили, что взаправду будет «или все, или ничего». И что еврокубковая весна таки придет на динамовскую улицу, растопив лед безысходности, равнодушия и позора.

Но даже намека не было на «последний и решительный бой». «Динамо» оказалось неприметным карликом на глиняных ногах, который рассыпался после первого же удара соперника. И пускай штатные «спецы» утверждают, что первый гол в ворота Рыбки − трагическая случайность, которая и предопределила исход матча. Так ведь все последующие голы − очень даже закономерные. К тому же не может и не должна опытная команда с претензиями рассыпаться после первой же оплошности...».

Приблизно така ж тональність останніх публікацій про «великий» футбол і в інших газетах.

Обласне телебачення і радіо, «Спортревю» й ряд інших місцевих ЗМІ розповіли про зустріч головного тренера кіровоградського «Олімпіка» Юрія Кевліча з прихильниками команди, журналістами, на якій він розповів про підсумки виступів «Олімпіка» в групі «Б» другої ліги, про перспективи і плани на майбутнє.

Як відомо, «Олімпік» нинішнього року дебютував у другій лізі. У 19 матчах він набрав 8 очок і займає передостаннє (17-е) місце в своїй групі. Проте такий скромний результат, схоже, зовсім не бентежить тренера. За його словами, досягнуто основної мети − зберегти команду випускників ДЮФК «Олімпік» 1990 року народження, які могли запросто розбігтися по різних куточках України, як це було вже у Кіровограді не раз.

Юрій Кевліч наголосив, що сьогодні в клубі стабільне фінансування, всі почуваються впевнено і після перерви команда боротиметься за те, щоб у 7-10 матчах наступного сезону добитись позитивного результату.

Зовнішньої реклами ЄВРО 2012 в багатолюдних місцях та на біг-бордах не зафіксовано.

Подій пов’язаних з підготовкою області до ЄВРО 2012 не було.

 

Луганськ

Во второй лиге «Коммунальник» упорно пробивает дорогу в первую лигу. Правда, очередная победа над «Горняком» со счетом 2:1, продвижения по турнирной таблице не принесла, луганчане так и остались на третьем месте, но зато после проигрыша лидера − «Арсенала», отставание от него составляет всего два очка.

А в мини-футболе изменений никаких нет − «ЛТК» по-прежнему замыкает турнирную таблицу, несмотря на весьма неожиданный выигрыш у не такого уже и слабого «Енакиевца». Но максимум, чего добились луганчане, это сократили до одного очка разрыв с предпоследней командой. Возможно, юноши этой команды, которые готовятся к чемпионату Украины, покажут более весомые результаты и станут достойной заменой сегодняшним игрокам. Они будут представлены тремя возрастными группами.

В чемпионате Украины по мини-футболу среди женщин «Заря-Спартак» шла на предпоследнем, шестом месте, не набрав ни одного очка. Сегодня, по информации президента клуба «Заря-2000» Николая Никишина она снята с соревнований, за неимением средств на ее содержание. Правда, начальник областного спортуправления Андрей Анатольевич Касаткин сказал: «Самого Никишина половина Луганска разыскивает за долги». Его слова подтвердил и президент областной федерации футбола Виктор Безрук. Он добавил, что «спорные внутриведомственные вопросы надо вначале поднимать у себя, а, не решив на местном уровне тогда уже обращаться в прессу, имея определенные факты. Единственное, что хочет Никишин, это привлечь к себе внимание». Безрук рассказал, что в прошлом году нашел спонсора для женской команды, но Никишин деньги расходовал явно не по назначению (мягко говоря) и спонсор отказался с ним работать. Я разговаривал с несколькими разными людьми, никто о нем как о человеке хорошо не отозвался. Видимо из-за моральных качеств Никишина недавно уволили из общества «Спартак». А сегодня он подался «в бега», его не может найти даже семья.

Львів

Найголовнішою подією для Львова по Євро-2012 стало засідання виконкому Львівської міськради, на якому нарешті визначили дату коли оголосять інвестора по будівництву стадіону у Львові. Це буде 19 грудня. Нагадаємо, що будівництво стадіону у Львові затягується саме через визначення фірми-інвестора. Як уже повідомлялося у попередніх звітах, міська влада, лобіюючи інтереси однієї зі швейцарських фірм, вирішила обійтися без міжнародного конкурсу. Проте міжнародний конкурс, схоже таки, буде. До речі, до трьох підприємств, які раніше зголосилися взяти участь у інвестуванні, приєдналося ще три, назви яких наразі невідомі. Єдине, що відомо, що ці фірми з Німеччини, Чехії та Сполучених Штатів Америки.

Цього тижня з гострою критикою, стосовно визначення інвестора та підготовку до будівництва спортивних споруд і об’єктів інфраструктури міста на земельній ділянці по вул. Стрийській-Кільцевій до Євро-2012, виступив депутат Львівської міськради від УНП Володимир Гірняк. Про це він заявив 29 листопада, під час засідання сесії Львівської міської ради. Його слова були озвученні як в електронних ЗМІ, так і на телебаченні. Говорять, що це замовлення бізнес-представників з інших міст-претендентів на проведення Євро-2012, аби у Львова таки відібрали право на матчі Євро-2012.

Велику увагу місцеві ЗМІ присвятили перемозі львівських «Карпат» над сімферопольською «Таврією». Доречі, наставник «Таврії» Михайло Фоменко на післяматчевій прес-конференції дуже гостро висловився про своїх підопічних, назвавши їх «лише оболонкою гравців, а не самими гравцями». Подейкують, що з перемогою «Карпат» над «Таврією» 4:0 − не все чисто. Як стало відомо з неофіційних джерел ще за два дні до матчу − це міг бути «договорняк». Букмекерські контори (зокрема, «Фаворит») спочатку значно понизили коефіцієнт на перемогу «Карпат», а потім взагалі перестали приймати ставки на цей матч. Це, як правило, буває у випадках, коли про результат матчу домовлено раніше.

Керівництво Федерації футболу Львівщини цього тижня у місцевих ЗМІ не світилися.

Жодного елементу зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди) цього тижня у Львові не спостерігалося.

 Миколаїв

На Миколаївщині в обласних державних органах про ЕВРО-2012 не згадували.

Серед футбольних вболівальників краю обговорюються останні поразки у Лізі чемпіонів: «Динамо» від «Роми», «Шахтаря» від «Селтіка».

Поразка киян з великим рахунком нікого вже не дивує: всі звикли до невдач. Вболівальники найчастіше ставлять запитання: чи можна подібне було припустити ще кілька років тому, наприклад, при Лобановському? Говорять про те, що Олег Лужний не впорався із завданням, яке ставив перед ним Ігор Суркіс − виграти два матчі у Лізі чемпіонів. Якщо президент футбольного клубу буде послідовний − треба чекати в «Динамо» нового тренера.

Щодо «Шахтаря», то більшість миколаївців вірить, що в останньому турі донецька команда виграє у «Бенфіки», а «Мілан» переможе «Селтік». Тільки в цьому випадку український клуб продовжить виступ у Лізі чемпіонів.

На зміну великому футболу прийшов чемпіонат міста Миколаєва по фут-залу. Відбулися перші матчі. Організатори змагань − Федерація футболу Миколаєва збільшила число команд. Тепер у першій групі їх − 14, у другій групі грають 13 колективів. У кожній групі визначаться чемпіони міста по фут-залу. Про популярність цих змагань свідчить такий факт, що цього сезону вперше у турнірі участь беруть відразу 6 нових команд.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Цього тижня про Євро-2012 не згадували на сторінках друкованих ЗМІ Миколаївської області.

Найпопулярнішою темою на сторінках ЗМІ стала остання гра збірної України з французами.

«Хорошо, что хоть четвертое место в группе сохранили» (матеріал спортивного щотижневика «Николаевские новости»). У публікації наголошується, що матч не мав стратегічного значення, оскільки ще задовго до нього було відомо, хто поїде в Австрію та Швейцарію. Але, щоб зберегти хоч якусь самоповагу, збірній Україні терміново необхідно було набирати очки у двобої із французами. І добре, що команда Блохіна не програла.

«Хорваты дарят России путевку на Евро»! (матеріал спортивного щотижневика «Николаевские новости», у якому розповідь про перипетії останніх відбірних матчів за путівки на ЄВРО − 2008): «Сборная Украины теперь находится в рейтинге ФИФА на 29-м месте, отступив сразу на семь позиций. Причина одна − осечка в Каунасе. Даже ничья 2:2 с французами не очень повлияла. ...Работу главного тренера нашей сборной Олега Блохина оценит Исполком ФФУ, он и примет решение − продолжит ли тот карьеру в сборной. Президент ФФУ Григорий Суркис считает, что ряд высказываний Блохина не соответствуют его перспективам дальнейшей работы с национальной сборной (сейчас стало известно, что Блохина «сватают» в ФК «Москва»). А вот к наставнику «молодежки» Михайличенко претензий нет: «Если Алексей Александрович захочет работать с этой командой и дальше, то мы предоставим ему такой шанс» («Николаевские новости», 27.11.07).

Публікацій миколаївських газет, відгукнулися на подію, яка відбулася у неділю, 25 листопада, в південноафриканському місті Дурбан: «Чемпионат мира 2010 года: жеребьевка отборочных групп» (газета «Флагман-Н», 28.11.07), «Украину разыграли. Футбол. ЧМ − 2010» («Николаевский бизнес», 28.11.07), «Жеребьевка отбора к ЧМ-2010. Соперников бояться − на чемпионате мира не играть»! («Николаевские новости», 27.11.07).

Цікава реакція і коментарі миколаївських футбольних фахівців на результати жеребкування.

Анатолий Заяев, заслуженный тренер: «Будет очень сложно! Считаю, что нужна уверенность главного тренера сборной Блохина. А если тренер и сам не верит в выход из группы и снимает шляпу перед грандами − то зачем вообще играть тогда? Может Блохин останется в сборной и сумеет внушить игрокам веру в свои силы. Я не думал даже о том, что в сборной может быть другой тренер. Блохин создан как тренер сборной. Но его последние комментарии заставили задуматься».

Сергей Литовченко, игрок «Арсенала»: «Думаю, что группа вполне проходимая при большом желании. Согласитесь, что Англия и Хорватия − это отнюдь не Италия с Францией. К тому же ребята в нашей сборной набрались опыта. Подрастает и молодое поколение, например, мой одноклубник Романчук. Стоит, считаю, попробовать в сборной и Селезнева, и вернуть в команду Закарплюку, который сейчас находится в идеальной форме».

Леонид Малый, председатель федерации футбола г. Николаева: «Есть группы и не менее сложные. Нужно сражаться и проявлять характер. Хотя та же Англия вряд ли споткнется второй раз подряд. Еще важно брать очки с теми командами, которые находятся в рейтинге ниже украинской сборной».

Вячеслав Мазарати, главный тренер МФК «Николаев»: «Наше место − третье. Это реальная оценка сегодняшнего состояния в сборной Украины. Сборные Хорватии и Англии объективно сильнее. Шансы могут появиться лишь в том случае, если эти сборные начнут испытывать собственные проблемы».

Иван Балан, тренер «Ильичевца»: «Шансы на выход из группы есть всегда. Нужно только воспользоваться ими. Игры на ЕВРО показали, что с той же сборной Англии можно играть на равных. И даже побеждать ее, как это сделали Россия и Хорватия. Однозначно, что нужно настраивать команду и на победы в Белоруссии и Казахстане».

Михаил Волобуев, президент Ассоциации спортивных журналистов Украины: "Считаю, что в этой компании украинцы должны побороться, если не за первое, так за второе место. Это не "группа смерти"» («Николаевские новости», 27.11.07).

Поряд з коментарями фахівців і повідомлення про те, що провідні букмекерські контори вже приймають ставки на відбірковий раунд чемпіонату світу, але букмекери не дуже вірять в Україну.

На сторінках миколаївських газет продовжують підбивати підсумки першого кола чемпіонату України серед команд першої ліги. Головний тренер МФК «Миколаїв» В’ячеслав Мазараті вважає, що його команда «преуспела в разрушении атак», а щодо того, що рівень майстерності більшості команд першої ліги не дуже відрізняється. Однак, одні борються за призові місця, інші пасуть задніх, відповів: «− Я бы выделил «Оболонь», «Ильичевец» и «Волынь». Остальные коллективы по классу примерно равны. Выше те, кто больше старается, играет с самоотдачей, и к кому Фортуна не поворачивается спиной» («Николаевские новости», 27.11.07).

Привертають увагу читачів матеріали під назвою «Генерал Пыхтин и его команда» (газета «Николаевские новости», 27.11.07) і «Кто сказал, что футбол не женское дело»? (газета «20 минут», 29.11.07).

У першій публікації повідомляється, що у місті Очакові на спортивній базі обласної ради «Динамо» відкрито футбольний майданчик зі штучним покриттям. Поле розміром 40х20 метрів, є роздягальні. Для глядачів зведена трибуна на 50 місць. Збудувала майданчик обласна рада «Динамо», при фінансовій допомозі Миколаївського річкового порту. На церемонії відкриття були присутні начальник обл. УМВД генерал-майор Микола Пихтін і начальник обласного управління МНС України в Миколаївській області генерал-майор Микола Поступальський. «Впрочем, генерал Пыхтин не только принимал объект, но и опробовал его в деле. Николай Порфирьевич − страстный поклонник спорта. Еще совсем недавно он выходил на поле в футболке симферопольской команды мастеров! Вот и в пятницу главный милиционер области защищал футбольную честь своего управления в Очакове на новенькой динамовской площадке» («Николаевские новости», 27.11.07).

«Кто сказал, что футбол не женское дело»?на сторінках газети «20 минут» про створення першої в Миколаєві жіночої команди по футболу розповідає її тренер Володимир Ефімако. Ідея створення команди належить самим дівчатам, які запропонували шкільному вчителеві фізкультури допомагати їм у тренуванні. Зараз на стадіоні «Піонер» безкоштовно займаються 13 дівчат. Вік яких від 10-ти до 17-ти років. Майже рік − саме стільки знадобилося часу, щоб підготуватися до першого змагання. Юні футболістки стали переможцем обласних змагань «Діти − олімпійська надія України». За словами тренера команди у планах − брати участь у більш серйозних змаганнях. Сьогодні юним футболісткам доводиться за рахунок батьків їздити на ігри, купувати м'ячі, форму, тому миколаївська футбольна жіноча команда шукає спонсорів. Тренер говорить: «Знаю, что в Германии на соревнования женских футбольных команд иногда приходит больше зрителей, чем на мужские матчи. И надеюсь, что когда-то такое произойдет и у нас, в Украине. …Очень хочу, чтобы для каждой участницы нашей команды футбол был не только развлечением, но и частичкой жизни. Также я слежу за тем, чтобы девчонки интересовались новостями футбола. Ведь настоящий профессионал должен знать о футболе все» (газета «20 минут», 29.11.07).

В передачах Миколаївського обласного телебачення Євро-2012 не згадували.

Одеса

Футбольная жизнь Одесского региона.

Под конец недели все болельщики ожидали заключительного матча осенней части чемпионата Украины. 01.12.07 одесский "Черноморец" сыграл с киевским "Динамо", которое оказалось сильнее − 5:2. Первый тайм матча оказался насыщенным на события. Уже на 6-й минуте в счете повел «Черноморец». Получивший мяч в штрафной площадке динамовцев перуанец Де Ла Аса резко развернулся и эффектно пробил впритирку к дальней стойке хозяев. Отчаянный бросок голкипера Рыбки не спас ситуацию. 0:1. Как всегда, проявил себя один из лучших в составе «моряков» Корытько. Отпасовал на входившего в штрафную площадку соперника левым флангом Де Ла Асу, который через мгновение направил мяч в сетку. Но динамовцы, как и ожидалось, одержали победу с немалым перевесом.

30.11.07 в рамках 18-го тура первенства дублеров одесский "Черноморец" встречался с киевским "Динамо". Встреча проходила на учебно-тренировочной базе "Динамо" в Чапаевке и завершилась победой дублирующего состава киевлян со счетом 1:0. Единственный мяч провел Александр Алиев на 54-й минуте с пенальти.

Результативно в зале клуба «Краян» прошли игры 5 тура открытого первенства Одессы по мини-футболу среди 13 команд ветеранов кожаного мяча в возрасте более 37 и 45 лет. Ни одной ничьей. Забито 42 гола (рекорд турнира). Лидируют команды «Черное море» и «Ришелье» − по 15 очей.

Ахтырский "Нефтяник-Укрнефть" опубликовал список футболистов, выставленных на трансфер. В этот список попали бывшие игроки одесского "Черноморца" Владимир Гапон и Дмитрий Пархоменко. Оба футболиста не сыграли в нынешнем чемпионате ни одного матча за основной состав своей команды. Напомним, что Пархоменко пришел в "Нефтяник-Укрнефть" летом 2007 года из азербайджанского "МТК-Араз", а Владимир Гапон выступает за ахтырский клуб с сезона 2004/05. Об этом сообщил официальный сайт ФК «Нефтяник-Укрнефть».

Подготовка к ЕВРО 2012.

30 ноября в Большом зале Одесского горсовета обсуждался проект Генерального плана развития Одессы. Над документом совместно работали управление архитектуры и градостроительства Одесского городского совета и Государственный научно-исследовательский институт проектирования городов «Дипромисто». В случае реализации Генплана развития Одесса может стать архитектурной столицей Украины. Проект Генплана, кроме всего остального, предусматривает радикальные решения транспортных проблем города, появление нового железнодорожного вокзала, намыв острова в Одесском заливе, строительство метро, новых транспортных развязок и т.д. В этом контексте секретарь Одесского горсовета А.Прокопенко призвал авторов проекта рассчитывать на перспективу проведения в Одессе матчей ЕВРО 2012.

28 ноября городской голова Эдуард Гурвиц представил отчет о своей деятельности за 2006-2007 гг. перед городской общественностью. В ходе отчета городской голова затронул все сферы деятельности, в частности образование, строительство, вопросы транспортной сферы, культуры, охраны окружающей среды.

ОАО «Одессаоблэнерго» планирует, что в следующем году инвестирует в реконструкцию основных подстанций и магистральных линий электропередачи 92 млн. грн. Об этом сообщил председатель правления компании Анатолий Козлов. Он выступил в ходе обсуждения отчета мэра Эдуарда Гурвица о работе в 2006-м и I квартале нынешнего года, передает корреспондент «Одесинформа». Названная сумма на 14 млн. больше, чем предполагается освоить в 2007-м. Руководитель предприятия подчеркнул, что изношено свыше 50% электросетей региона.

В контексте подготовки к проведению ЕВРО 2012, актуальной является тема строительства нового стадиона «Черноморец» и реконструкции стадиона СКА. По этому поводу Олег Марус, и.о. президента ФК «Черноморец» заявил: «…Есть взаимное соглашение городских властей и ФК «Черноморец» о том, что мы сейчас приступаем к реконструкции стадиона СКА, а после завершения его подготовки начнем строительство стадиона «Черноморец». К сожалению, пока что договоренности не воплотились в решение горсовета, но, я думаю, это должно состоятся ближайшим временем. Со своей стороны мы готовим инвестиционный договор, который должна рассмотреть сессий горсовета. Тогда мы сможем спокойно работать… Мы готовы начать работы на стадионе СКА уже сегодня, но должно быть разрешение на его реконструкцию. Чем раньше его выдадут, тем раньше мы начнем. Если быть объективным, то вряд ли к марту можно завершить реконструкцию этого объекта. А вот к маю-июню мы могли бы переехать на стадион СКА.

…Думаю, что даже одесситам, которые не интересуются футболом, не все равно, что в нашем городе появится современнейший стадион в парке им. Шевченко, в Отраде завершится строительство детской спортивной школы высокого уровня, на улице Архитекторской будет футбольная академия. Все эти проекты не столько коммерческие, сколько социальные. Это интересно каждому, и мы хотели бы почувствовать поддержку жителей Одессы» (газета «Одесские известия» от 29.11.07).

Иные события футбольной жизни, которые обсуждались в Одессе.

На сайте «Новый регион − Одесса» на этой неделе появилось несколько критических статей под авторством Л.Уваровой. Следует отметить, что сайт этот русский, каких-либо похожих тем ранее не наблюдалось. На этой неделе просто регулярный поток негативной информации по поводу деятельности Г.М.Суркиса. Создается впечатление, что материал «заказной». Судите сами.

Заявление: строительство торгового центра не помешает финалу Евро-2012 на Украине (26.11.07): Финал футбольного чемпионата «Евро-2012» состоится в Киеве. УЕФА не выдвигает никаких претензий к строительству торгового центра возле стадиона «Олимпийский», о чем ранее утверждала Федерация футбола Украины. Об этом говорится в распространенном сегодня ООО «Юджин» заявлении, текст которого «Новый Регион» приводит полностью. «…Лозунг снести ТРЦ «Троицкий» любой ценой превратилась для Григория Михайловича в идею-фикс, «дело чести». По сути, в информационном пространстве борьба с «Троицким» стала для главы ФФУ синонимом проведения Евро-2012.

На самом деле любой разумный человек понимает, что муссируемая рядом СМИ проблема «ТРЦ возле «Олимпийского» ничто в сравнении с необходимостью модернизации инфраструктуры страны, строительства новых футбольных стадионов, поиском частных инвесторов и других источников финансирования, подготовкой сборной к достойному участию в Евро-2012, а также общим состоянием дел в украинском футболе.

Складывается впечатление, что, столкнувшись за последние полгода с трудностями как в управлении украинским футболом, так и по организации Евро-2012, определенные персоны акцентируют внимание на нашем объекте как на спасительной соломинке, которая позволит им перевести внимание с текущего положения дел в футболе и оправдать все возможные проблемы с проведением Чемпионата Европы по футболу.

В связи с этим заявляем прямо: Не надейтесь! Мы сделаем все от нас зависящее, чтобы финал ЕВРО-2012 состоялся в Киеве», − говорится в заявлении, подписанном Сергеем Овчинниковым, представителем учредителей ООО «Юджин», руководителем проекта ТРЦ «Троицкий».

− Цена билетов на матч «Динамо-Рома» упала в 2 раза благодаря публикациям об «Украина Футбол Интернешнл» (27.11.07): «…Месяц назад, комментируя вопрос стоимости билетов на международные матчи с участием украинской сборной и ФК «Динамо» (Киев), президент ФФУ Григорий Суркис заявил: «Я не занимаюсь ценовой политикой. У нас есть эксклюзивный партнер, который определяет стоимость билетов. А сделать вход свободным мы не можем, так как это не поощряется ни ФИФА, ни УЕФА». Специалисты утверждают, что причиной пересмотра ценовой политики стала серия публикаций о махинациях эксклюзивного партнера ФФУ − украинско-австрийского СП «Украина Футбол Интернешнл», передают «Подробности». Этой компании, которую ранее возглавлял нынешний вице-президент ФФУ Владимир Лашкул, переданы все права Федерации футбола Украины на рекламу, организацию трансляций матчей с участием сборной, продажу билетов на международные матчи сборной и клубов».

− Глава Федерации футбола Украины Григорий Суркис запутался в собственных заявлениях (28.11.07). В материале наводится заявление Г.М.Суркиса по поводу создания условий для инвесторов: «…У нас нет времени для того, чтобы считать, какие законы первостепенны, а какие второстепенны. Необходимо понимание того, что нужен закон, который сделал бы единое инвестиционное окно и тем самым лишил некоторых личностей служебных возможностей для того, чтобы они не занимались взяточничеством». Заявление Григория Суркиса прокомментировал руководитель проекта торгово-развлекательного центра «Троицкий» Сергей Овчинников: «Улучшение инвестиционного законодательства в Украине в предверии Евро-2012, безусловно, хорошая инициатива. Смущает, что с ней выступил именно Григорий Суркис. Не прошло и месяца как на «прямой линии» с читателями газеты «Спорт-Экспресс» президент ФФУ в очередной раз призывал не просто демонтировать наш объект, но и не выплачивать компенсацию его собственникам. Мне не понятно, как подобные заявления вяжутся с заботой об инвесторах».

Суркис будет «рулить» Динамо уже без футболистов и тренеров (29.11.07): «ОАО «Футбольный клуб «Динамо» (Киев)» сменило форму собственности на общество с ограниченной ответственностью. В клубе реорганизацию объясняют стремлением упростить систему управления активами. Юристы считают, что на оперативность принятия решений это не повлияет, зато значительно усложнит процесс восстановления прав собственности предпринимателя Константина Григоришина на 18% уставного фонда клуба, передает сайт «Версии».

…Футбольные клубы с мировым именем стремятся работать в форме открытых акционерных обществ. Как объясняют европейские футбольные функционеры, только в таком случае финансовая деятельность команд будет прозрачна и открыта для общественности. Кроме того, футбольный клуб только в таком виде сможет стать привлекательным брендом и объектом для инвестирования. Акционерное общество гарантирует прозрачность деятельности команд. Это выгодно болельщикам. Так они, кстати, смогут увидеть реальные суммы при трансферах футболистов.

…В группе «Энергетический стандарт» предпринимателя Константина Григоришина, в настоящий момент владеющего, по данным ГКЦБФР, 0,18% акций, решение акционеров ФК связывают с корпоративным конфликтом в клубе. «В феврале Верховный суд после двухлетней тяжбы восстановил Константина Григоришина в правах законного владельца 18% акций ОАО «Футбольный клуб «Динамо» (Киев)». После реорганизации клуба в ООО нам снова придется доказывать свою правоту в судах, что может занять еще несколько лет»,− объяснили в компании».

Премьер-лига по-одесски.

Олег Марус, и.о. президента ФК «Черноморец»: «…Думаю, все ФК активно займутся реализацией этого проекта. Руководители команд высшей лиги вкладывают в коллективы большие деньги, ничего пока не зарабатывая. Одно из заданий Премьер-лиги − сделать футбол более интересным, в частности и с коммерческой точки зрения. …Есть много интересных предложений. Например, относительно создания телевизионного канала, который бы транслировал все матчи украинской Премьер-лиги. Работа впереди трудная, но «Черноморец», безусловно, займет активную позицию в разработке регламента и принятии решений по всем вопросам, которые касаются этого проекта» (газета «Одесские известия» от 29.11.07).

Полтава

Більше двох місяців полтавські уболівальники чекали перемоги від «Ворскли». Востаннє біло-зелені 2-го вересня вдома переграли «Дніпро» і тоді всі заговорили, що з новим тренером команда зможе вирішувати серйозні задачі. Ужгородське «Закарпаття» теж знаходиться в підвалинах турнірної таблиці, тому перемагати треба було не просто, а красиво. Що в принципі «Ворсклі» вдалося, перегравши суперника з рахунком 2:0. Більшість спортивних оглядачів написали, що господарі незмінно домінували на полі. На післяматчевій прес-конференції тренер ужгородців Володимир Шаран слушно сказав, що сьогодні молодість перемогла досвід. Початок матчу співпав із Всеукраїнською акцією «Запали свічу» пам’яті жертв голодомору. У нас на Полтавщині він зібрав найбільшу кількість людей. Більшість вболівальників на трибунах підготувалися до цієї події і запалили свічки.

А в другій лізі, можна сказати, розпочалися зимові канікули, і пішли на них футболісти Полтавщини з різним настроєм. Повторне дербі «Кремінь» та ФК «Полтава» видалося набагато видовищнішим. Кременчужани забили швидкий м’яч, але це не знітило гостей і вони більше атакували. Та все ж успішніше реалізовував свої моменти «Кремінь», а наприкінці зустрічі полтавці взагалі залишилися у меншості. Підсумок зустрічі 4:1 на користь господарів не відображає самої гри. «Гірник-Спорт» з Комсомольська з «Шахтарем-3» грав у Макіївці, за присутності кількох десятків глядачів. Гості, зі слів кореспондента «Полтавщина спорт» Руслана Кохно, володіли беззаперечною перевагою, але задовольнилися нічиєю 1:1. Нашим землякам навіть довелося відіграватися. Тренер наддніпрян Олег Ратій результатом не задоволений, за такої гри команда, на його думку, мала перемагати.

На запрошення обласної федерації футболу до Полтави на участь в тренерському семінарі приїздив відомий в минулому футболіст і тренер Сергій Морозов. Сергія Юрійовича вразило те, що на семінарі були присутні більше ста тренерів, в той час як в інших містах України, де він побував, 30-40 чоловік. Цікаве інтерв`ю з Морозовим під назвою «Хотів би працювати у Полтаві» надрукували у газеті «Полтавщина спорт» (27.11-03.12.2007).

І наостанок про ювілей. Легендарному Івану Шарію виповнилося 50 років. Мабуть більш знаменитого і титулованого футболіста немає на Полтавщині. Шарія привітали з цим святом і представники керівництва «Ворскли», в складі якої він теж успішно свого часу виступав. В середу 5 грудня вперше у Полтаві пройде церемонія вручення премій «Герої спортивного року Полтавщини». Чомусь підозрюю, що нагороду в номінації «Спортивна слава» отримає Шарій, хоча кандидатів на неї вистачає. Справа в тому, що такий приємний подарунок може зробити Івану учасник колегії Віктор Пожечевський. Колишній тренер «Ворскли», а нині начальник облспортуправління є одним із засновників церемонії.

Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.

Суми

Команда «Нафтовик-2» з Охтирки, яка у чемпіонаті Сумської області зайняла 3 місце, висунула претензії до Федерації футболу Сумщини з приводу її небажання розглянути протест охтирчан, поданий на їхню гру з переможцем першості, конотопським «Шахтарем». У цьому протесті говориться, що в зазначеній зустрічі, яка завершилася перемогою «Шахтаря», за команду суперника грав незаявлений гравець. У зв’язку з цим «Нафтовик» звернувся до ФФС з проханням відмінити результат поєдинку, зарахувавши «Шахтарю» поразку. Це давало б охтирцям можливість у підсумковій турнірній таблиці обійти роменську «Сулу», яка набрала з «Нафтовикам-2» однакову кількість очок − по 42.

Однак федерація, отримавши цей протест, виносити своє рішення не поспішає. Вона мотивує це тим, що протест було подано із запізненням, а отже, й підстав вживати якихось заходів до команди-порушника у неї начебто немає. Така позиція не вдовольняє «Нафтовик», який вимагає, аби ФФС таки розібралася у виниклій ситуації і прийняла певне рішення, навіть якщо воно буде не на користь «Нафтовика». В іншому випадку вони погрожують бойкотувати наступний чемпіонат області.

З нагоди Дня народження Юлії Тимошенко депутати-бютівці міських і районних рад Сумщини в спорткомплексі української академії банківської справи провели футбольний турнір. Його переможцем стала збірна Липоводолинської райради, яку до турніру готував голова районної федерації футболу Микола Клюс. Обов’язки головного рефері виконував голова обласної організації ВО «Батьківщина» народний депутат України Іван Сідельник, який планує зробити подібні змагання традиційними. Бютівці впевнені, що подібна ініціатива сподобається їхньому лідеру.

Місцеві ЗМІ приділили увагу вдалому виступу охтирського «Нафтовика» у його виїздній грі проти донецького «Шахтаря». Зокрема, газета «Панорама» за 28 листопада звіт про цей матч опублікувала під заголовком «Гроза чемпіонів», газета «Сумщина» (28.11) − «Сенсаційна нічия», газета «В двух словах» (28.11) − «Охтирська сенсація − дубль другий», газета «Данкор» (28.11) − «Сенсація тура»… Спортивні журналісти сходяться на думці, що з тією грою, яку в останніх матчах демонструють охтирці, їм цілком під силу поборотися за збереження місця у вищій лізі.

Аргументом на користь цього стала і зміна керівництва клубу, який після добровільної відставки з поста президента Олександра Ярощука очолив Андрій Полунін, який до цього працював спортивним директором «Нафтовика». В кулуарах після домашньої гри охтирців з київським «Арсеналом» говорилося про те, що керівництво клубу має намір в зимове міжсезоння укомплектуватися відразу кількома відомими гравцями, в числі яких називалися і прізвища футболістів київського «Динамо».

Позитивні відгуки від преси отримала і гра краснопільського «Явора», який маючи складну фінансову ситуацію все ж перебуває на досить високому для себе місці у чемпіонаті України серед команд другої ліги. На думку ЗМІ, це досить непогана позиція для клубу, який все ж таки не втратив найближчим часом надію знайти собі постійного спонсора. Досі ж клубу фінансово допомагали кілька місцевих структур, в тому числі й одне з найбільших підприємств області ВАТ  «Сумихімпром», яке вносило кошти за оренду краснопільцями стадіону «Ювілейний» у Сумах.

Минулого тижня на ВАТ «СМНВО ім. Фрунзе» − найкрупнішому підприємстві області, відбулися збори акціонерів, за підсумками яких новим головою правління цього акціонерного товариства замість Володимира Лук’яненка став Віктор Чобан, який до цього працював у Запоріжжі. Серед місцевих вболівальників відразу після цього почали ширитися чутки, що новий керівник, на відміну від свого попередника, є небайдужим до футболу, і тому вони з його іменем пов’язують відродження у Сумах футбольної команди, утримання якої взяло б на себе ВАТ «СМНВО ім. Фрунзе». З огляду на короткий проміжок часу, який пройшов після виборів, підтвердити чи спростувати інформацію щодо готовності Віктора Чобана, якого вважають креатурою відомого бізнесмена Костянтина Григоришина, підтримати сумський футбол, поки що не вдалося. Однак місцеві журналісти, які за інформацією про нового керівника фрунзенців звернулися до своїх запорізьких колег, стверджують, що 35-річний Віктор Чобан є небайдужою до спорту людиною, і реанімація ним місцевого футболу виглядає цілком реальною. Цікаво, що більш ніж 18 відсотками акцій ВАТ «СМНВО ім. Фрунзе» володіють компанії Hambay Trading Corporation та Ogres Komercbanka (Латвія), які пов’язують з київською бізнесовою групою братів Суркісів.

Зовнішня реклама Євро-2012 в Сумах відсутня.

 

Рівне

Останні ігри київського «Динамо» та донецького «Шахтаря» як у вітчизняному чемпіонаті, так і Лізі чемпіонів викликав у вболівальників шквал гніву. При чому, не тільки на адресу футболістів цих провідних українських команд, а й власників цих клубів. Зокрема, переглядаючи матч «Селтік» −»Шахтар» у фан-клубі «Тайм», мимоволі став учасником баталій на футбольні теми, в якій чимало шанувальників футболу обурені передусім кадровою політикою як Ахметова, так і братів Суркісів. Йдеться не тільки про те, що флагмани українського футболу. Орієнтуючись на легіонерів, по суті не дають можливості проявити себе доморощеним талантам. На думку вболівальників, президенти елітних клубів переймаються не розвитком українського футболу, а власними фінансовими інтересами. Як твердять, замість того, щоб вкладати кошти в розвиток дитячого футболу, їм простіше викупити за символічну суму десь в Африці вже готового футболіста, а згодом перепродати. При цьому, на їх думку, гроші перекачуються через овшортні зони. Натомість, доводиться чути риторичні запитання, мовляв, а скільком обдарованим звичайним сільським хлопцям (раніше їх в Україні було чимало) Ахметов і Суркіс дали дорогу у великий футбол?  Звичайно, логічно суперечки перейшли на проблеми в національній збірній, у тому числі перспективу виходу команди до фіналу чемпіонату світу -2010 та виступу на Євро-2012. Відверто кажучи, неприємно слухати «відверті» вислови, зокрема, на адресу братів Суркісів. Якщо в двох словах, певна частина рівненських фанатів вкрай невпевнено висловлюються щодо перспектив Євро-2012. Кажуть, що їм не зрозуміла позиція Суркіса-старшого: він вболіває про престиж України, чи Євро-2012 − лише засіб власної наживи. Якщо переймається першим, то повинен попіклуватися, щоб збірна України не впала «обличчям у болото» на очах всієї континентальної спільноти. Ще однією темою, котра викликала гаряче обговорення − це призначення наставника збірної України та ймовірне оголювання київського «Динамо» Олегом Блохіним. Щодо останнього, як подейкують, наразі він торгується з Суркісами щодо гонорару.

Торкнулися, звісно, місцеві вболівальники справ у рівненському «Вересі». Ці нескінченні дебати зводяться до одного: немає грошей, немає команди. У незадовільному фінансовому забезпеченні клубу звинувачують місцеву владу. Зокрема, як приклад наводять Івано-Франківськ, де обласна і міська влада згуртували свої зусилля довкола утримання команди «Факел». Якщо Рівненська міська влада, ще з горем навпіл вирішує проблеми фінансування «Вереса», то обласна вперше за останні 15 років виділила цьогоріч на «Верес» 200 тисяч гривень. І це завдяки дружнім стосункам секретаря міської ради Юрія Торгуна і голови обласної ради Олександра Данильчука.

На жаль, на цьому тижні не було цікавих подій, в ході яких обговорювали тему Євро-2012.

Символіки Євро-2012 досі в Рівному не спостерігається.

Суттєво зменшився обсяг газетних площ, які відводилися в місцевих ЗМІ футбольній тематиці. Пишуть про виступ міні-футбольної команди «Верес», Кубок Рівного з міні-футболу. І все.

 

Тернопіль

 

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.

Заходи.

Міський голова Тернополя Роман Заставний привітав ФК «Тернопіль», який став чемпіоном області у футбольному сезоні-2007 серед 25 аматорських колективів Тернопільщини, випередивши досвідчені команди міст Теребовлі, Збаража та Бучача. Діяльність ФК «Тернопіль-Буревісник» (тренер Василь Івегеш), як структурного підрозділу комунального підприємства «Тернопільський міський стадіон», було відновлено у травні 2007 року. У цьому ж місяці команду заявлено для участі у першості Тернопільської області з футболу сезону 2007 року. Основу команди склали місцеві вихованці віком 17-20 років.

26 листопада відбулася чергова конференція Тернопільської обласної федерації футболу, на якій підбили підсумки футбольного сезону-2007. Після доповіді голови федерації Володимира Мариновського, котрий детально описав усі переваги та недоліки місцевого футболу, делегати проголосували за програму розвитку футболу на 2008 рік та підготовки до Євро-2012 (що стосується Тернопільщини). Начальник обласного спорткомітету Віталій Ігнатенко та делегати конференції роботу федерації за 2007 рік оцінили на  «задовільно».

Під час конференції були вручені нагороди лауреатам цьогорічного чемпіонату. Великий кубок, медалі, грамоти і комплект футбольної форми за перемогу в турнірі вручено президенту ФК «Тернопіль-Буревісник» Ярославові Коліснику і головному тренеру команди Василеві Івегешу. Срібні відзнаки дісталися ФК «Галич» (м.Збараж), бронзові − ФК «Боровар» (с.Микулинці Теребовлянського району). 

Кулуарні новини.

Журналісти тернопільської газети «Місто» та ФМ-станції «Радіо Тернопіль» нарікають, що нинішнє керівництво ФК «Нива» не завжди коректно ставиться до працівників згаданих ЗМІ.

Для прикладу, президент команди Степан Рубай нещодавно змусив ді-джея «Радіо Тернопіль» Андрія Махна вийти з прес-ложі, бо йому чомусь не сподобався ведучий прямого ефіру. Степан Рубай попросив «залишити його приватну власність». Варто зазначити, що «Радіо Тернопіль» − єдине з ФМ-станцій практикує прямі включення з Центрального стадіону Тернополя під час матчів «Ниви».

Щоденна газета «20 хвилин»:
«Роботу Блохіна визнають незадовільною»  − президент ФФУ Григррій Суркіс розповів про подальшу долю українських збірних, зазначивши, що Михайличенко і Блохін провалили відбіркові кампанії збірних і тепер їхню долю повинен вирішити виконклм федерації. «Не надто фартовий жереб для України»  − у південно-африканському місті Дурбан відбулося жеребкування відбірного турніру Чемпіонату світу-2010. Збірна України буде грати в компанії з Хорватією і Англією. «Суркіса «на мило», футболістів − розпродати» − третій рік поспіль київське «Динамо» ганебно виступає в Лізі чемпіонів. Команда мрії перетворилася на поміховисько. Стаття критична. «Ми закриваємося на своїй половині і чекаємо, поки заб’є Шевченко» (за інформацією ЗМІ) − коментар півзахисника збірної України Сергія Реброва підсумків жеребкування Чемпіонату світу-2010. «Селтік» насправді везучий» − якщо після перших двох турів Ліги чемпіонів донецький «Шахтар» набрав шість очок і мріями вже був у 1/8 фіналу турніру, то нині перспективи команди Мірчі Луческу на участь в цьому турнірі виглядають доволі туманно.

Газета «Свобода»:
«Сабо вже без дачі» (за інформацією ЗМІ) − про пожежу на дачі Йожефа Сабо. «Футбол: Євро-2008. Завершальний акорд − мирний» (автор Ярослав Мармаш) − відбірковий турнір до Євро-2008 збірна України завершила вдома матчем із Францією нічиєю 2:2. «Футбол: ЧС-2010. Група в українців − не з легких» (за інформацією ЗМІ) − про жеребкування групового етапу кваліфікації до футбольного Чемпіонату світу 2010 року. «Футбол: вища ліга. Нарешті й «Карпати» мобілізувалися»  − про результати 17 туру чемпіонату України серед команд вищої ліги.

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя. Усі ЗМІ інформували про про жеребкування групового етапу кваліфікації до футбольного Чемпіонату світу 2010 року. Також − про конференцію Тернопільської обласної федерації футболу, під час якої було підбито підсумки футбольного сезону-2007.

Харків

 

Управлением культуры Харьковского городского совета в соответствии с госпрограммой подготовки и проведения Евро-2012 объявлен конкурс на «харьковский» логотип Евро-2012. Этот логотип не должен повторять символику «Евро-2012» и стать уникальным символом нашего города во время проведения чемпионата. Конкурс проходит с 1-15 декабря, для участия в нем приглашены юридические и физические лица, работающие в отрасли дизайна.

На прошедшей неделе в Харькове активно обсуждались планы реконструкции города, в особенности центра. Очень много заявлений сделал главный архитеткор города Сергей Чечельницкий. В частности, он официально сообщил о решении построить гостиничный комплекс на пл.Свободы на свободных участках к Евро-2012.

Перенос места строительства «Металлист-сити» в кулуарах связывают с борьбой за землеотводы, стоимость которых резко возросла в контексте перспективы проведения Евро. Строительство переносят на земельные участки, принадлежащие харьковским бизнесменам − братьям Протас (близким к губернатору Авакову), что вызывает с их стороны достаточно бурную протестную реакцию.

Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны (баннер «Євро. Харків. Металіст» и рядом еще два с гербами г.Харькова и «Металлиста», и баннер «Metalist-city», закрывающий внутри стадиона разрушенную Восточную трибуну ) не появилось.

Перед всеми матчами и в перерывах на экране на стадионе «Металлист» крутится рекламный ролик ( до 2-3-х минут), на котором демонстрируется проект «Металлист-сити» и реклама фирмы Ярославского «DCH». 

В «Новостях −АТН» на 7-м канале 26-27.11.07 прошло заявление городского архитектора Сергея Чечельницкого о планах построить гостиницу на пл.Свободы к Евро-2012.

Газета «Вечерний Харьков», Интернет-издания «Статус-кво», «Городской дозор», медиа-группы «Объектив» опубликовали информацию о начале конкурса на лучший логотип «Евро-2012» г.Харькова.

Херсон

У Херсоні не було помічено жодної реклами чи оголошення, які б сповістили людям про спортивні заходи, що відбувалися в місті та області, тому й недивно, що футбольні матчі проходили фактично при повністю порожніх трибунах. Як і раніше, не спостерігаються біг−борди на тему «Євро-2012». Складається таке враження, що обласна федерація футболу  проводить змагання для «галочки»: відсутні прес-конференції з журналістами, зовнішня реклама, незадовільно ведеться робота із залученням молоді до футболу.

В управлінні сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації повна апатія до футболу і, зокрема, до програми «Євро-2012». Перші особи цієї організації мотивують свою поведінку тим, що, мовляв, на нашій території не  буде проводитися чемпіонат Європи. Не запланована і будівля спортивних майданчиків, вже який рік поспіль єдиний дієздатний херсонський стадіон «Кристал» знаходиться у аварійному стані − роботи по реконструкції споруди не ведуться! Про це повідомив  голова херсонської обласної організації «Спорт для всіх − спільна турбота».

28 листопада у Херсоні на ТОВ "Автомобільний завод "АнтоРус" урочисто відкрили новий фарбувальний комплекс  У церемонії взяв участь заступник міністра транспорту та зв’язку України Леонід Сергієнко. Він відзначив, що в Україні буде проходити Євро-2012. «Сьогодні у міністерстві ми багато думаємо над тим, яким чином забезпечити в країні його проведення. Сьогодні розробляється програмам закупки тисячі автобусів та інші програми. Але ми бачимо, що треба більше сьогодні робити ставку на наше вітчизняне виробництво, яке дасть не тільки рухомий склад,  автобуси, але й створює робочі місця і робить нашу країну заможною», − сказав Леонід Сергієнко.

Держдепартамент автомобільного транспорту Міністерства транспорту та зв'язку України ініціюватиме у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів  розгляд питання про безмитне ввезення в Україну сучасних автобусів підвищеної комфортності для обслуговування чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012. Про це заявив 28 листопада у Херсоні директор Державного департаменту Сергій Доброход у своєму виступі перед учасниками виїзної колегії. За його словами, "ми хочемо дозволити до 2010 року ввозити без мита автобуси віком до 5 років, ціною від 120 тисяч до 200 тисяч євро. А потім, до 2012 року − тільки  нові високоякісні автобуси від 300 тисяч до 450 тисяч євро". Це дасть змогу оснастити сучасними висококласними  автобусами міжнародні та міжобласні маршрути, заявив Сергій Доброход.

Планується також, за рахунок залучення кредиту Світового банку, придбання нових автобусів для міст, де проходитимуть змагання чемпіонату. Частину їх − а саме автобуси великої місткості, довжиною не менше 12 метрів − закуплятимуть за кордоном, а автобуси малої і середньої місткості − у вітчизняних виробників. За словами директора Держдепартаменту, "автобусів малої і середньої місткості в Україні достатньо".

Херсонська обласна федерація футболу визначила кращих арбітрів. За підсумками сезону 2006/2007 рр. переміг Заур Курбанов. Окрім матчів місцевої першості Заур вже не перший рік обслуговує зустрічі чемпіонату України серед аматорів, юнацького чемпіонату держави. Також в трійку найкращих суддів увійшли Ігор Жосан та Володимир Володін.

У Цюрупинську на стадіоні «Старт» відбувся фінальний матч в рамках розіграшу кубка сезону. Зустрічалися найсильніша команда Херсонщини останніх років «Мир» (Горностаївка, Новотроїцького району) та бронзовий призер цьогорічного чемпіонату області − «Сигма»(Херсон). Капітан херсонської команди Юрій Смірнов вже в дебюті матчу розписався у воротах суперника, замкнувши флангову передачу головою. В 2-му таймі Юрій зумів відзначитися ще двічі − 3:0. Отже, Сигма стала третім володарем почесного трофею в історії херсонського футболу.

Були зіграні матчі 7-го туру XV відкритого чемпіонату херсонської області з футзалу серед команд вищої та першої ліг.

Проаналізувавши інформацію висвітлену в херсонських ЗМІ, стає зрозуміло, що і журналісти не звертають увагу на сумну ситуацію, що склалася навколо нашого футболу. Аналітика відсутня, за звітний період не було опубліковано жодної критичної статті, не показано по телебаченню ні однієї проблемної передачі. Лише на обласному радіо та радіо «Таврія» піднімалася тема, стосовно гнітючих перспектив участі херсонської футбольної команди на чемпіонаті України серед колективів другої ліги.

Журналісти приділили увагу лише статичній констатації фактів: що, де, коли відбулося; як, хто переміг.

Газета «Маркет+» опублікувала матеріал «Євро-2012» та гральний бізнес − на рівень сучасних вимог. У ній йдеться про те, що 15 листопада відбулося чергове засідання Громадської ради при Держспоживстандарті України. На розгляд Громадської ради було винесено, зокрема,  питання про загрози і ризики, які можуть виникнути в результаті невирішених проблем у сфері технічного регулювання та споживчої політики у контексті підготовки до «Євро-2012».  Жвавий інтерес у членів Громадської ради викликало обговорення питання щодо проблем технічного регулювання, які потребують негайного вирішення у контексті підготовки до «Євро-2012». Основною проблемою, що стоїть на шляху належного проведення фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу, визнана невідповідність вимогам УЕФА значної кількості об’єктів спортивної, транспортної, інформаційно-телекомунікаційної та соціальної інфраструктури, які мають забезпечити проведення змагань та приймання людей. Саме у цій сфері є найбільше ризиків та проблемних питань загальнодержавного характеру, які можуть виникнути в результаті невирішених проблем у сфері технічного регулювання та споживчої політики.

Очікується, що матчі фінального турніру чемпіонату Європи, які проходитимуть в Україні, відвідають понад 600 тис. вболівальників з різних країн світу та подивляться в прямій трансляції майже 5 млрд. глядачів. Тому першочерговим завданням держави є забезпечення надзвичайно великої для нас кількості туристів соціальними послугами такого рівня, який би був, як мінімум, не нижчим за звичний для них. Невиконання цих вимог призведе до довготривалої втрати іміджу України і зменшення потенційної кількості туристів після закінчення чемпіонату. А також призведе до прямих економічних втрат через відмову отримувати неякісні товари і послуги, через можливі судові та страхові позови за нанесену моральну і матеріальну шкоду життю та здоров’ю вболівальників, заподіяння шкоди їхньому майну.

Виходячи з цього, Громадською радою підтримано позицію Держспоживстандарту України щодо необхідності зосередити в контексті підготовки до проведення «Євро-2012» зусилля фахівців у напрямі забезпечення високого рівня якості продуктів харчування для гостей чемпіонату, створення, забезпечення і підтримання європейського рівня послуг в Україні. Зокрема, послуг роздрібної торгівлі, громадського харчування і телекомунікацій, туристичних, готельних, побутових і транспортних послуг тощо.

Хмельницький

Головний тренер Хмельницького «Поділля», Богдан Блавацький, вніс ясність у суперечки щодо виконання чи невиконання командою завдання у дебюті другої ліги: «Міський голова Сергій Іванович Мельник саме турнірне завдання на перше коло визначив наступним чином: посісти місце в чільній п’ятірці команд групи «А» другої ліги. Але керівництво нашого міста визначило й інші, не менш важливі завдання. Вони наступні: повернути уболівальників на трибуни спорткомплексу «Поділля» та комплектуватися переважно місцевими гравцями, талановитою хмельницькою молоддю. Враховуючи те, що часу на підготовку до сезону не було, і вперше в моїй практиці напередодні офіційного старту першості України «Поділля-Хмельницький» не провело жодної (!) контрольної зустрічі, ставити завдання перед нами піднятися вище третього місця − було б неправильним рішенням

Слід згадати, що за останніх вісім років Богдан Блавацький втретє очолив команду майстрів Хмельниччини. При чому, щоразу попри не завжди сприятливі обставини. Теперішнє «Поділля-Хмельницький» він очолив за шість днів до офіційного початку першості України у другій лізі. Хоча до липня мав контракт із футбольним клубом «Оболонь» (Київ), в якому навчався й отримав PRO-диплом міжнародного зразка.

Він вдячний хмельницьким уболівальникам, які зверталися у керівні органи міста Хмельницького щодо його призначення на посаду головного тренера. Тому й погодився прийняти команду, в якій була проведена поспішна селекція.

За статистикою шістнадцяти турів удома «Поділля-Хмельницький» − найвідвідуваніша команда в друголіговій Україні, що зібрала 33 тисячі 400 глядачів. Це дозволяє Хмельницькій обласній федерації футболу пишатися футбольними традиціями: «В Україні ще треба пошукати місто, щоб так любили футбол, як його люблять у Хмельницькому,» − не раз казав голова федерації Вадим Федоренко. І коли Федерація футболу України відкоригує календар, щоб матчі проводилися по суботах чи неділях, уболівальників на домашніх іграх хмельничан буде ще більше.

Але після закінчення першого кола чемпіонату в Хмельницькому майже нічого не зроблено в розвитку інфраструктури клубу. Вадим Федоренко говорив, що федерація працює над удосконаленням газону на стадіоні електромеханічного коледжу. Досі 90 відсотків тренувань команда проводить на ігровому полі спорткомплексу «Поділля», де й приймає гостей в офіційних матчах.

Не думають серйозно над початком будівництва сучасної навчально-тренувальної бази. Голова федерації Вадим Федоренко киває, що на відведеному місці у заплаві річки Південний Буг складено матеріали демонтованого Співочого поля. Але на прес-конференції голова ради директорів ТОВ «Національна мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр К» Анатолій Мокроусов сповістив, що будівельні матеріали скоро будуть використані на зведення спорткомплексу. Крім того, мережа може допомогти Федерації з орендою землі, на якій можна буде нарешті розпочати будівництво футбольних полів, передбачених планом забудови міста. Чи скористався такою нагодою Вадим Федоренко − невідомо.

Досі над командою тяжіє юридичний статус ФК «Поділля-Хмельницький», як «комунального підприємства». Він гальмує багато напрямків вдосконалення інфраструктури клубу. А керівництво клубу ще не відчуло організаційної єдності з дочірніми командами, які «сваталися» федерацією у фарм-клуби. Зокрема, з чемпіоном області «Іскрою» (Теофіполь). Недостатньо сприятливі умови у команди «Поділля-2», котра забезпечує ігровою практикою тих, хто не потрапляє у першу команду. Головний тренер першої команди сподівається хоча б на підготовку одного гравця гідного рівня.

І поки генеральним спонсором залишається Хмельницька міська рада. Але потрібен ще титульний спонсор, який би міг «підставити плече» у важкі моменти роботи клубу. Дивує, що в такому успішному бізнесовому місті, як Хмельницький, бракує приватних структур і підприємців, які б хотіли співпрацювати з професійною футбольною командою Хмельниччини.

Чернівці

Впродовж тижня в контексті «Євро-2012» в області не проводились жодних заходів.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.

Огляд ЗМІ.

Радіо «Буковина» Чернівецької облдержтелерадіокомпанії в інформаційних випусках (30.11) повідомило про традиційний відкритий турнір Чернівців з футболу серед вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл, який до Дня Святого Миколая готують Чернівецька юнацька футбольна ліга та управління з фізкультури і спорту міської ради.

Змагання розпочнуться 12-го грудня. Переможці та призери турніру будуть названі в День Святого Миколая.

Газета «Дорожній вісник» ВДАІ УМВС України у Чернівецькій області (листопад, №11) у передовій статті, приуроченій міжвідомчій нараді в області з питань підвищення транспортної дисципліни, аналізує стан дорожнього покриття в краї. При цьому зазначається, що на Буковині показник доріг з незадовільними дорожнім покриттям вищий за загальноукраїнський — майже 40%. «Держава, яка претендує на європейськість, готуючись прийняти на своїх теренах «Євро-2012, — пише видання,— має подбати і про дороги, і про безпеку дорожнього руху.»

В такому ж контексті оцінюються і ініціативи Президента України, який взявся за підвищення транспортної дисципліни. Йдеться також про те, що при аварійності в державі, у 8 разів вищій за європейські показники, розраховувати на безпечні гостини до нас футбольних вболівальників не варто.

Радіо «Буковина» Чернівецької облдержтелерадіокомпанії в програмі «Ради і сьогодення» (29.11) розповіло про візит групи депутатів Чернівецької обласної ради до Шльонського воєводства республіки Польща.

Під час брифінгу за результатами візиту депутати високо оцінили дружелюбність поляків, їх розуміння партнерства з Україною, як визначального в подальшій історії не лише Польщі, але й Євросоюзу. Зазначалось, зокрема, що «Євро-2012 розглядається поляками, як одна з складових інтеграції України в євроспільноту.

Газета «Вечірні Чернівці» (№48, 29.11) в статті «Арсенал» скаржиться на Мойсейчука» звертає увагу на те , що після матчу «Динамо» Київ — «Арсенал», у якому перемогли динамівці, ФК «Арсенал» висловив незадоволення суддівством чернівецького судді Юрія Мойсейчука. Йдеться про епізод, коли вже після свистка арбітра , який зупинив гру через фол, Бандура вдарив футболіста «Арсенала», при цьому Мосейчук показав жовті картки двом гравцям.

Газета не береться «оцінювати арбітраж земляка», однак, при цьому зазначає, що Мосейчук є «одним з найперспективніших арбітрів України», а подібні матчі «додають Юрію досвіду».

В цьому ж номері видання інформує про жеребкування на чемпіонаті світу-2010, зазначаючи, що «група в українців не з легких».

 

Черкаси

Події.

Цікавих подій на цьому тижні не було, адже ФК «Дніпро» перебуває на канікулах.

Кулуари.

Футбольні фанати обговорюють претендентів на пост наставника «Динамо», серед яких: Мартін Йол, Жерар Ульє, Фабліо Капелло, Лотар Маттеус. Побутує думка, що Олег Лужний зміг би бути достойним претендентом, втім є сумніви, чи задовольнить ця кандидатура Ігоря Суркіса.

Мали можливість поспілкуватися з генеральним менеджером ФК «Дніпро» (Черкаси) В'ячеславом Заховайлом. Незважаючи на низьку результативність гри команди в цьому сезоні, він вважає Олександра Рябоконя одним з найбажаніших тренерів на території України. «Ті ігрові схеми й той тренувальний процес і все, що пов'язане з підготовкою професіональної команди − усім цим Олександр Рябоконь володіє на сто відсотків. Не все, звичайно, у нас поки що виходить, але це вже більше обумовлюють матеріальні можливості клубу, приміром, купівля потрібних гравців». Заховайло вважає ФК «Дніпро» єдиним клубом, де є творчий процес. Щодо гри команди, то серія нічиїх, на його погляд, була зіграна через те, що команда, ведучи в рахунку, починала підлаштовуватися під суперника. Найголовніше в  розвитку клубу, з його точки зору, − це фінансова стабільність. Зараз відбувається пошук нового спонсора. Керівництву хочеться, щоб стосунки між клубом і містом перейшли в дещо інше русло, адже «Дніпро» платить гроші за кожне проведене тренування на Центральному стадіоні в міську скарбницю.

Преса.

У газеті «Акцент» розміщено статтю про завершення першого кола чемпіонату України з футболу серед команд 1-ї ліги, а також турнірну таблицю першості України з футболу серед команд 1-ї ліги після 1-го кола.

У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано статтю «Мета у кожного своя», в якій йдеться про підсумки першого кола другого дивізіону українського чемпіонату. Автор матеріалу із жалем констатує, що ФК «Дніпро» (Черкаси) має в своєму активі тільки 3 перемоги і аж 10 нічиїх. Після першого кола підопічні Олександра Рябоконя перебувають на 15-й сходинці турнірної таблиці. Наголошується, що керівництво черкаського клубу, гравці, тренери та вболівальники все ще очікують рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ щодо апеляції, яку подав «Дніпро» після ухвали бюро ПФЛ зарахувати команді технічну поразку.

У цій же газеті матеріал про те, що 17-й тур чемпіонату України з футболу у вищій лізі був позначений гучною сенсацією − лідер змагань «Шахтар» на своєму полі не зміг перемогти аутсайдера «Нафтовика» і гра закінчилася нічиєю 1:1.

У цьому ж виданні − стаття про всеукраїнський турнір з міні-футболу на кубок Фоззі, який відбувся в Києві.

У газеті «Спорт та здоров’я» розміщено матеріал про завершення кваліфікаційного турніру Євро-2008 −  видовищну гру між українською та французькою командами.

У цій же газеті розміщено передрук зі sport.km.ua про рішення щодо відставки з посади тренера англійської збірної Стіва Макларена, прийняте на останньому засіданні Англійської футбольної асоціації, а також про те, що Девід Бекхем не збирається полишати збірну Англії.

 «Євро-2012» − реклама відсутня.

221 чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

Чернігів

Протягом тижня Чернігівська регіональна федерація футболу не проводила ніяких заходів.
У журналістських і футбольних кулуарах жваво коментується інтерв’ю з Р.Сафіулліним, яке він дав кореспонденту Івану Вербицкому («Главред«). Думки фахівців − діаметрально протилежні в залежності від того, хто кому симпатизує. В одному сходяться практично всі − прем’єр-ліга конче потрібна професійному футболу. Тому ФФУ не повинна чинити спротив її створенню. Дуже помітно, що провальні виступи «Динамо» зачепили і репутацію Григорія Суркіса. Люди шукають винних, а їм допомагають це зробити опоненти президента ФФУ своїми критичними публікаціями. Іноді зміст таких матеріалів відверто тягне на чорнуху.
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини порушувалися такі футбольні теми:
На обласному радіо та телебаченні «СІВЕР-ЦЕНТР» -
Протягом тижня звучали інформації про підсумки боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги.
В ефірі Чернігівської ТРК «ДИТИНЕЦЬ» -
Протягом тижня прозвучали інформації про підсумки чемпіонату України.
Цікавої інформації по нашій темі у ЗМІ не прослідковувалися.

Підписатися на новини