«Матч за Героїв»: ветерани на протезах зіграли благодійний футбольний матч разом з українськими зірками

20 жовтня в Києві відбулася унікальна спортивна подія — «Матч за Героїв», благодійна футбольна гра, організована компанією Mastercard та Ощадбанком.

На НТК ім. В. Баннікова зустрілися 16 ветеранів з ампутаціями кінцівок — пацієнтів Superhumans Center, а також українські зірки. Серед учасників гри були Артем Пивоваров, Анатолій Анатоліч, Олександр Педан, Іван Люлєнов, Олександр Терен, Віктор Вацко, Олександр Сидоренко («Фоззі»). Матч відбувся за підтримки Української асоціації футболу, Superhumans Center, футбольного клубу «Покрова АМП» та MEGOGO.

Фото прес-служби УАФ

Учасники грали у змішаних командах у форматі 7х7 два тайми по 20 хвилин, з урахуванням практик ампфутболу (футбол для осіб з ампутацією). Близько тисячі глядачів на трибунах стали свідками захопливої гри команд-учасниць «Дике поле» та «Холодний Яр», яка завершилася з рахунком 2:2. Голами відзначилися Володимир Жезло («Дике поле», 8 хв.), Артем Пивоваров («Холодний Яр», 18 хв. та 32 хв.) та Мар’ян Драч («Дике поле», 26 хв).

Проєкт має на меті сприяти соціальній реінтеграції людей з ампутаціями кінцівок та підтримати розвиток адаптивного спорту. У його межах до кінця жовтня також триватиме благодійний збір на спортивні протези для ветеранів. На сьогодні зібрано вже 7 677 000 грн. Долучитися до збору можна донатом на сайті Superhumans Center.

Фото прес-служби УАФ

«Емоції, які вирували на полі та на трибунах, були справді неймовірними, і ми побачили не просто футбольний матч, а прояв сили людського духу, взаємопідтримки та незламності. «Матч за Героїв» продемонстрував унікальну здатність спорту об'єднувати людей та долати будь-які бар'єри. У Mastercard ми твердо віримо в рівні можливості для всіх, і ця подія стала чудовим прикладом того, як ми можемо втілювати цю віру в реальність. Ми продовжимо підтримувати проєкти, спрямовані на розвиток безбар’єрного та відкритого суспільства, забезпечуючи можливість кожній людині без винятку реалізовувати свій потенціал», — підкреслила Інга Андреєва, генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові.

Фото прес-служби УАФ

Крім того, із 20 вересня до 31 жовтня включно одна гривня з кожної транзакції карткою Mastercard від Ощадбанку буде перераховуватися на збір для пацієнтів Superhumans Center, які потребують спортивних протезів.

«Наша підтримка спорту людей з інвалідністю є стратегічним напрямом інклюзивної програми Ощадбанку «Моя безбар'єрність». Банк є генеральним партнером національної паралімпійської збірної команди. Українські паралімпійці здивували світ відмінними результатами на останній літній Паралімпіаді в Парижі: вони вибороли п’яте місце за загальною кількістю здобутих медалей. Так само й учасники футбольного «Матчу за Героїв» є прикладом мужності та нескореності українців для всього світу. Дякуємо їм за це! Окрім всього іншого, вони переконують своїх побратимів та посестер, які зазнали ушкоджень під час війни, що повноцінно жити після важких поранень та ампутацій — можливо», — прокоментував подію Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

Фото прес-служби УАФ

Адаптивний спорт, зокрема ампфутбол, відіграє вагому роль у фізичній і психологічній реабілітації та соціальній реінтеграції ветеранів.

«Саме через спорт наші супери усвідомлюють свої можливості та повертають упевненість у собі. Знову грати у футбол зі своєю дитиною — мрія, про яку говорить майже кожен пацієнт при постановці цілей реабілітації. Мати можливість здійснити цю мрію — робота великої команди центру та наших партнерів. Завдяки ініціативі Української асоціації футболу й підтримці Mastercard та Ощадбанку ця мрія здійснилася для сімох наших суперів. Завдяки підтримці тисяч українців ця мрія може стати реальністю для десятків хлопців та дівчат, які хочуть не просто стати на ноги, а бігати, стрибати та забити свій перший гол або пробігти перший кілометр із залізною кінцівкою. Спорт повертає не лише фізичні можливості — він повертає впевненість у собі. «Матч за Героїв» надихнув тисячі тих, хто втратив кінцівки й досі чекає на свої протези», — зазначила СЕО Superhumans Center Ольга Руднєва.

Фото прес-служби УАФ

Коментували гру Сергій Лук'яненко та Вадим Шевякін, коментатори MEGOGO, Сергій Жуковський, ветеран та пацієнт Superhumans Center, та Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку. Арбітром матчу виступив Дмитро Кубряк, який 2022 року провів п'ять місяців у російському полоні, але після звільнення повернувся до суддівської діяльності.

Фото прес-служби УАФ

«Ми стали свідками емоційного яскравого футбольного поєдинку. «Матч за Героїв» показав, що футбол — це більше, ніж правила в регламенті, і що він має вплив далеко за межами футбольного поля. Насамперед футбол — це чесна боротьба, фокус на моменті, відчуття єдності та підтримки. І все це ми побачили в поєдинку «Дикого поля» та «Холодного Яру». А ще — це командна гра, і «Матч за Героїв» зібрав найкращу. Хочу подякувати Ощадбанку, Mastercard та Superhumans  за увагу до адаптивного футболу та потужний проєкт. Гра триває!» — зауважила Олена Балбек, радниця президента Української асоціації футболу.

Пряма трансляція матчу відбувалася на медіасервісі MEGOGO та YouTube-каналі MEGOGO Спорт. Переглянути запис можна за посиланням.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
26.10.2024 11:00

«Відкриті уроки футболу» пройшли в Кропивницькому

На стадіоні Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винн...

26.10.2024 10:00

«Манчестер Сіті», «Челсі», «Арсенал»: робоча поїздка УАФ

Відбулася робоча поїздка представників Української асоціації футболу д...

25.10.2024 12:00

Українські арбітрині працюватимуть на матчах першого раунду відбору дівочого Євро-2025 (WU-17)

На матчах першого раунду відбірного турніру дівочого Євро-2025 (WU-17)...

23.10.2024 11:00

Фестиваль «Відкриті уроки футболу» завітав до села Старий Вовчинець, що на Буковині

На Буковині відбувся осінній фестиваль у межах проєкту Української асо...

Підписатися на новини