«Наша футбольна спільнота робить неймовірні речі». Президент УАФ Андрій Шевченко і генеральний секретар Ігор Грищенко відповіли на найактуальніші запитання журналістів

24 травня в столичному Будинку футболу відбулася зустріч президента УАФ Андрія Шевченка та генерального секретаря УАФ Ігоря Грищенка з представниками футбольних ЗМІ, футбольними журналістами та блогерами. Понад дві години керівники українського футболу відповідали на запитання учасників зустрічі. До вашої уваги — відповіді Андрія Шевченка та Ігоря Грищенка, викладені в хронологічному порядку.

Про перемогу Олександра Усика

Андрій Шевченко: «Це дуже важлива подія для всієї України. Спорт сьогодні відіграє дуже важливу роль у світовому порядку денному.

Тому перемога Олександра додала дуже багато балів для України. Це як платформа, на якій можна було просувати наративи про нас, про Україну, про те, яка в нас ситуація. Олександр, який бився, дуже багато говорив про Україну. Володимир Кличко був там, я теж був, були присутні також представники UNITED24, тому потрібні меседжі нам вдалося дуже правильно викласти. Перемога Олександра — це просто неймовірно! Його стійкість, його сила, його працездатність, його талант неймовірні! Тому подякуємо за це Олександру. Слава Україні!»

Про Конгрес ФІФА та участь України в заявці на ЧС-2030

Андрій Шевченко: «Що стосується заявки на ЧС-2030 — як то кажуть, надія помирає останньою. Зараз нас там немає. Ми всі розуміємо чому. Поки що ніяких розмов про повернення в заявку не було. Принаймні, ніхто зі мною на цю тему не спілкувався.

Що було цікавого на Конгресі ФІФА? Насамперед, був дуже цікавий виступ Арсена Венгера, який надав детальну характеристику молодим футболістам, що найбільше задіяні в усіх чемпіонатах. Ми бачимо, що зараз є тенденція залучати молодь, давати їй грати. І саме про це він розповідав, було на цю тему багато статистики. І, я думаю, ця тенденція буде тільки підсилюватися.

Фото Дана Балашова

Хороший приклад — наша національна команда. Якщо я не помиляюся,  ми будемо наймолодшою командою на чемпіонаті Європи в Німеччині. Якщо не наймолодшою, то однією з наймолодших. Тому це дуже приємно, що в нас дуже гарна молодь.

Що ще було на конгресі? Було проголосовано, що чемпіонат світу серед жінок пройде в Бразилії.  Хоча ми голосували за Німеччину, Нідерланди й Бельгію. Не можу сказати, що це прикро, але хотілося б, щоб ця подія була в Європі. Утім, упевнений, що Бразилія впорається з організацією цього турніру».

Про нову команду УАФ

Андрій Шевченко: «Наша команда ще не до кінця зібрана, вона ніколи не буде повністю укомплектована, бо за такого штату, понад 200 осіб, завжди будуть нові люди, які будуть приходити, хтось буде випадати. Передусім тому, що перед ними будуть ставити завдання, а люди, які не будуть відповідатий не будуть виконувати ці завдання, — з ними будуть прощатися. Просто так людей ніхто тут триматине буде. Вони повинні показувати відповідні результати, брати за це відповідальність».

Фото Дана Балашова

Про преміальні для національної команди за Євро-2024

Андрій Шевченко: «Може, це мало, може, це багато… У нас такі домовленості були і з тренерським штабом, і з гравцями. Тобто ми повністю виконали всі свої зобов'язання як перед гравцями, так і перед тренерським штабом та персоналом.

І плюс ми виконали також зобов'язання перед олімпійською збірною, для якої були передбачені преміальні, — їх пообіцяли, але не виплатили. Тому ми виплатили це вже зараз».

Про співпрацю з Французькою футбольною федерацією та важливість діалогу

Андрій Шевченко: «Я все частіше стикаюся з тим, що в мене цікавляться інформацією про стан справ в Україні президенти інших асоціацій. У багатьох країнах, на жаль, вважають, що війна в нас закінчилася.

Тому, як я це бачу, ми повинні говорити про нас, ми повинні доводити нашу думку, наше бачення, наше ставлення до війни. Це я щоразу говорю й повторюю. До цього я говорив як амбасадор UNITED24. Заразя говорю ще й як президент УАФ.

Фото Дана Балашова

Я викладаю нашу позицію, але в кожної країни є свій порядок денний, свої певні зобов’язання. Я відповідаю тільки за себе, за те, що я роблю у своїй країні. Але наступного разу, коли ми побачимоcя, я обов'язково поговорю з президентом ФФФ, навіщо вони зробили акцію на підтримку росіян, що загинули в торговельному центрі.

Порівняно з початком війни зараз Україна трішки вийшла з інформаційного поля. Дуже мало інформації, новини до них не доходять. І тому люди в деяких країнах просто не знають, що в нас відбувається. На жаль, це реальність. Реальність, яка є сьогодні у світі».

Ігор Грищенко: «Коли ми підписуємо меморандум про співпрацю, ми це розглядаємо як підписання меморандумуне з конкретним президентом, а, як у цьому випадку, із Французькою футбольною федерацією, яка має дуже потужну базу. І було б дуже погано втратити можливість нашим фахівцям мати якусь співпрацю з Французькою футбольною федерацією. Тому ми поговорили про співпрацю з погляду підготовки дитячих тренерів, про можливості організації літніх таборів для дітей із територій, що наближені до бойових дій…»

Фото Дана Балашова

Про проміжні підсумки аудиту УАФ

Андрій Шевченко: «Я думаю, коли аудит дасть повністю всю інформацію й коли він закінчиться, тоді це буде у відкритому доступі. Ми попросили, щоб аудитори дали проміжні висновки, які на той час вони могли дати. Ми повністю опублікували ту інформацію, яку нам надала компанія, що проводить аудит. Зараз ми чекаємо, коли вони закінчать цей аудит. Вони передадуть нам інформацію, і тоді, будь ласка, ви можете подивитися й скласти повністю картину того, що буде в цьому аудиті».

Про зміни в Статуті УАФ

Андрій Шевченко: «І на останньому конгресі ФІФА, і на останньому конгресі УЄФА були внесені зміни до статуту, ці документи адаптують до реалій.

Ми теж підемо за таким сценарієм, але нам треба досконально розібратися, що саме нам потрібно змінити, в який бік нам рухатися. Але, зрозуміло, це все має бути в межах статутів ФІФА та УЄФА».

Фото Дана Балашова

Ігор Грищенко: «Як на мене, Андрій Миколайович не повинен давати оцінку Статуту УАФ. Він за нього в цій редакції не голосував.

Я можу сказати, що наші фахівці зараз оцінюють ті зміни, які були ухвалені цього року по Статуту УЄФА й по Статуту ФІФА. І нас цікавить не лише питання зміни керівництва організації, а взагалі питання функціонування всієї системи. Ми націлені на комплексні зміни, тому ми будемо готувати даний документ. Я думаю, враховуючи, що ми сьогодні говоримо про сто днів діяльності нової команди УАФ, то точно не є основним питання зміни керівництва. Це питання ключове, на яке ми повинні орієнтуватися як команда, що займається навіть змінами до статуту. Але це питання, звичайно, комплексно буде описано, опрацьовано в проєкті ново їредакції статуту. Та в будь-якому разі статут — це той документ, який приймається Конгресом УАФ. Він не може прийматися на рівні комітетів, виконкому. Але цю роботу буде проведено.

В УЄФА й ФІФА постійно міняють статути, бо життя змінюється, футбол змінюється. Тому ми будемо комплексно підходити до цього».

Про різницю в розмірі преміальних для національної й олімпійської збірних та бюджет УАФ

Ігор Грищенко: «Витрати на олімпійську збірну йдуть за рахунок коштів державного бюджету — це міністерство молоді та спорту й НОК.

Тому в бюджеті УАФ на 2024 рік відображені саме преміальні — це ті кошти, які були погоджені з командою щодо матчів молодіжного Євро минулого року. Тому ми їх виплачуємо в межах тих призових, які командою отримані. Тому призові й премії гравцям, персоналу та тренерам національної збірної, звичайно, вищі — за рахунок того, що рівень призових на цих змаганнях вищий.

Фото Дана Балашова

Що стосується інших надходжень, які ви можете побачити в бюджеті УАФ, то тут маються на увазі надходження від діяльності в тому числі органів здійснення футбольного правосуддя, від безповоротної фінансової допомоги за використання інфраструктури Будинку футболу. Тут не відображені спонсорські кошти, тому що спонсорами займається дочірня компанія «УАФ Маркетинг», оскільки громадська спілка УАФ є неприбутковою громадською спілкою.

Комерційні контракти підписуються з нашим на сто відсотків дочірнім підприємством. Тому в бюджеті УАФ вказані надходження виключно від наших міжнародних донорів УЄФА, ФІФА й від безпосередньої діяльності УАФ.

Зараз скоротили, змінили бюджет, зробили оптимізацію. На наступний рік… Я думаю, у нас буде дуже гарна грошова подушка для того, щоб ми могли спокійно заходити на 2025 рік. Що стосується рівня фінансування — можете бути впевнені. Що стосується заходів олімпійської збірної, то повністю вся підготовка йде за графіком. Усі заходи, які Руслан Петрович Ротань запланував, були здійснені.

Фото Дана Балашова

У березні команда грала товариський матч зі збірною Японії. Також уже в червні розпочнеться підготовчий турнір у французькому Тулоні, де буде зіграно ряд матчів. Також планується ще перед самим початком футбольного турніру Олімпіади провести спаринги — зараз ідуть переговори стосовно ще низки товариських поєдинків. Тому ми в цьому в повному обсязі все забезпечуємо, там немає нарікань. І те саме стосується заходів усіх молодіжних команд — зокрема U-17, U-19.

Додаткові збори перед фінальними турнірами, додаткові товариські матчі — усе забезпечується. Якщо порівняти календар заходів, який був у попередні роки, і кількість днів, які проводили на зборах, особливо молодіжна й юнацькі збірні, із цим роком, то ви побачите разючу відмінність».

Про популяризацію України через футбол, скасування Суперкубку та тиск на росію

Андрій Шевченко: «Рішення про скасування матчу за Суперкубок було ухвалено клубами через те, що літо дуже напружене. Дуже багато фінальних турнірів у нас для збірних, єврокубки.  Клуби самі повинні ухвалювати рішення — нам надходять пропозиції від них, ми їх розглядаємо.

Що стосується тиску на росію... Ви ж розумієте, що росія теж веде свою дипломатію. Вони розмовляють із дуже багатьма країнами, когось вдається переконати, тому є країни, які їх підтримують. І це факт. Ми зі свого боку робимо все, щоб переконати ці країни, поміняти повністю їхній вектор».

Фото Дана Балашова

Ігор Грищенко:  «У нас є спеціальна служба зв'язків з УЄФА та ФІФА, яка відстежує всі новини, усі матчі, які проводяться, товариські матчі між клубами за участі російських команд на зборах, усі турніри якісь молодіжні, що намагаються провести за участі збірної рф. Ми постійно на це реагуємо. Офіційні запити по кожному випадку надсилаються як в УЄФА, так і у ФІФА. Скажімо відверто, на це не завжди реагують. Але ми від себе виконуємо цю роботу.

Також під час особистих зустрічей піднімаємо ці питання. Нещодавно от була напівпровокація — напівнезрозуміла історія. Я про банер на офіційному сайті ФІФА, присвячений футзальному чемпіонату світу, із гравцем у формі російської збірної з футзалу. І це при тому, що вони навіть не беруть участі в цих змаганнях. Тобто ми це побачили, ми оперативно відреагували, написали листа, зв'язалися на рівні керівництва ФІФА з людиною, яка опікується європейськими асоціаціями, з генсеком ФІФА. І ФІФА оперативно зняла цей банер.

Але такі речі відбуваються системно, на жаль. І ми намагаємося на них системно реагувати.

Ми зі свого боку також тут сподіваємося на співпрацю з вами, журналістами. Тому що, хай там як, ресурс УАФ усе одно обмежений, у вас набагато більше можливостей. Якщо ви щось бачите, багато хто з вас має можливість і мені написати, і повідомити прес-службу. Ми відкриті до цього. А ми вже на подібні випадки будемо реагувати в офіційному руслі».

Фото Дана Балашова

Про поліграф та призначення арбітрів за допомогою жереба

Андрій Шевченко: «Ми здійснили ці зміни передусім для того, щоб поліграф дав можливість суддям захистити самих себе. Бо якщо ми розглянемо різні ігрові моменти, то дуже важливо розуміти, чи то просто суддівська помилка, які бувають у футболі, чи то заангажованість. Ми повинні дати арбітрам шанс. І тому поліграф більше для того, щоб у них була можливість при його проходженні підтвердити свою правоту.

Що стосується жереба й дозволу для України його використовувати, то ми спілкувалися з відповідними організаціями, пояснювали, яка ситуація склалася в українському футболі і, зокрема, в суддівстві. До нас поставилися з розумінням того процесу, який ми робимо. До того ж жеребкування було тестовим. Тому ми будемо наприкінці чемпіонату приймати рішення, чи ми продовжуватимемо жеребкування, чи ні.

Повертаючись до поліграфу…Кожен арбітр Прем'єр-ліги вже бодай один раз пройшов поліграфічне дослідження. Також це зробила низка спостерігачів арбітражу, асистентів арбітра. І зараз деякі з арбітрів будуть повторно проходити поліграф. За деякими з результатів поліграфічних досліджень проводиться додаткове опитування арбітрів. Ці матеріали наприкінці сезону будуть передані до Комітету арбітрів УАФ і будуть враховані при формуванні списків арбітрів на наступний сезон».

Фото Дана Балашова

Про відмову від географічного принципу при призначенні арбітрів

Андрій Шевченко: «По-перше, багато арбітрів не проживаютьу місцях своєї реєстрації. Через війну вони змінили місце проживання.
По-друге, перед введенням процедури жеребкування ми попереджали клуби, що можливі випадки, коли команди судитимуть арбітри з місць, де базується одна з команд-суперниць у парі. Ніхто з клубів не заперечував.

Але ми знаємо, що є такі складності. Тому, як я сказав, по закінченні чемпіонату комітет уже буде приймати рішення, будемо ми продовжувати жеребкування чи ні».

Про можливу відповідальність представників попередньої команди УАФ за нецільове використання коштів

Ігор Грищенко:  «Тут є низка правових механізмів. Тому я думаю, що коли ми дочекаємося офіційних результатів аудиту, вони будуть оприлюднені для футбольної громади в тій частині, в якій це можна буде зробити, не зашкодивши потенційно тим процесам, про які ми говоримо.

Фото Дана Балашова

Це питання буде винесено на засідання виконавчого комітету, що ухвалить рішення, які подальші кроки здійснити. Тому що це дійсно можуть бути питання, які будуть передані для розгляду органам футбольного правосуддя, і передача певних матеріалів до правоохоронних органів. Залежно від того, які саме факти будуть висвітлені в цьому аудиторському висновку. Тобто тут є кілька інструментів. Я маю на увазі, що можуть бути різні шляхи, залежно від того, якіфакти там будуть встановлені. Адже деякі факти підпадаютьтільки під юрисдикцію органів футбольного правосуддя, деякі факти можуть підпадати під юрисдикцію правоохоронних органів.

Тому аудиторський висновок повинен бути проаналізований комплексно».

Андрій Шевченко: «Наше завдання, коли до нас прийдуть результати аудиту, вивчити його й повернути кошти. Якщо аудит покаже кошти, що були неправильно використані, вони повинні повернутися до УАФ».

Про ліберальну позицію ФІФА стосовно росії

Ігор Грищенко: «Тут є ключова річ. Потужне рішення УЄФА та ФІФА було ухвалено одразу після повномасштабного вторгнення. Ідеться про відсторонення від міжнародних змагань усіх російських збірних і клубів. Враховуючи безпрецедентність подій і повномасштабну війну, рішення було достатньо потужне. Але дійсно я хочу вам пояснити, що зараз дуже важко його втримувати. Андрій Миколайович про це не розповідає, але я знаю, наскільки багато він робить для того, щоб і це рішення, і рішення з недопуску свого часу команд U-17 залишалося чинним. Багато було проведено роботи, яка є й на поверхні — вона публічна, і є неофіційно, стосовно того, щоб втримати ситуацію щодо російських команд.

Фото Дана Балашова

Україна та росія — члени однієї конфедерації, УЄФА. І ФІФА займає позицію — яке рішення в цій ситуації ухвалить УЄФА, так і буде, ФІФА його підтримає. А от що стосується історії з палестинським конфліктом, туту процес залучені дві конфедерації, тому що Палестина — це конфедерація футболу Азії, а Ізраїль — Європи. І тому це питання буде вирішуватися на рівні спеціального органу ФІФА. Дійсно, є такий ризик, що потенційно можуть ухвалити якісь рішення, які потім можуть взяти за основу для перегляду рішень щодо російського футбольного союзу. Ми можемо тільки чекати, дивитися, як буде розвиватися все, і приймати рішення, обирати якусь стратегію, щоб не допустити повернення росіян. Спочатку буде рішення ФІФА, а потім буде стратегія, згідно з якою ми будемо далі рухатися».

Про використання матчів збірної для просування позиції України

Ігор Грищенко: «У нас уже підписано багато меморандумів про співпрацю з європейськими асоціаціями. І ці меморандуми кажуть про те, що наші партнери готові стояти поряд з Україною.

Зараз ми плануємо ще підписати ряд меморандумів під час товариських матчів. Ми повинні створювати коаліцію країн, яка буде нас підтримувати, допомагати, і ми зараз працюємо над цим.

Що стосується додаткових заходів, то ми працюємо завжди в містах проведення матчів із нашими дипломатичними представництвами — із консульствами, із посольствами. У кожному майже місті, де ми проводимо матчі, є групи вимушених переселенців або наша діаспора.
Умісці базування збірної ми завжди, перед кожним поєдинком, проводимо заходи. Зараз ми теж готуємося, але поки що я не хотів би розкривати всі деталі.

Фото Дана Балашова

Ми зараз погоджуємо наші акції з командами-суперниками і з нашими колегами з УЄФА. Також ми залучали до всіх матчів, які відбувалися останнім часом, «Трибуну героїв», у нас дуже тісна співпраця. І під час Євро ми також готуємо проєкт, пов'язаний із ними. Знову ж таки, про оборонців Азовсталі ми постійно нагадуємо під час матчів і передматчевих тренувань.

Завжди піднімаємо тему звільнення з полону наших захисників. При цьому знаходимо механізми, яким чином це робити, аби не отримати від УЄФА жодних санкцій. Додам, що на Євро в Німеччині в нас буде працювати й фанпосольство, і медіацентр.

Також ми промотуємо різні комунікаційні програми, які, сподіваюся, будемо також розповсюджувати з вашою допомогою. Тобто це будуть і різні відео, йінформаційні акції. Будемо вдячні, якщо ви будете їх підтримувати. Такий комунікаційний план, спрямований і на Україну, і на світ також.

Кожен наш матч буде переслідувати певні ідеї. Зараз, ви бачили, коли ми в березні грали відбірні матчі, то в нас був великий збір на Superhumans. Тобто збірна, граючи у футбол, забезпечила 35 спортивних протезів для українських військових. Тому ми будемо старатися, щоб кожна гра, окрім футбольного змісту, несла якісь додаткові соціальні функції й нагадування про те, що відбувається в Україні.

Фото Дана Балашова

Концепція буде така: ми граємо фінальні частини Євро — U-17 уже почали, потім буде фінальний турнір національних збірних, потім — U-19; потім буде Олімпіада. І ми будемо показувати, що незважаючи на те, що в Україні триває війна, тут постійні повітряні тревоги, але тут і діти грають у футбол, і аматори, і професіональний футбол живе. І це все не відірвано від того, як наші збірні нас представляють уже на міжнародній арені. Тобто є цілий комплекс заходів, і це буде висвітлено.

Думаю, що ви побачили навіть уже й у березні, що трошки змінилися наші підходи, у тому числі в плані зовнішньої комунікації, у плані медіа. Тобто ми розширили формат презентації збірної. І я думаю, що на Євро ми також продовжимо рухатися в цьому напрямку».

Про зміну єврокубкового календаря, який передбачає матчі в січні

Андрій Шевченко: «Ми поспілкувалися з УПЛ, надали їм можливість, карт-бланшна формування свого календаря. Тому що останніми роками часто були до УАФ питання, що нібито ми склали календар неналежним чином. Ми відверто з клубами поговорили. Ви граєте безпосередньо, будь ласка, сформуйте свій варіант календаря.У першу чергу це безпосередньо ті клуби, які на сьогодні вже кваліфікувалися в єврокубки, і ті, що ще виборюють таке право.

Тому вони повинні прийняти остаточне рішення. Коли визначали старт сезону, враховували й олімпійський турнір, тому початок відклали. Так само, залежно від того, як змінився саме взимку календар єврокубків, клуби також оцінюють можливість, яким чином це відіб’ється на календарі.

Фото Дана Балашова

Питання, чи є ще достатньо слотів у календарі для проведення додаткових турнірів і матчів. Це важливе питання, і, наскільки мені відомо, клуби не вбачають можливості туди щось додатково планувати. Тому що, враховуючи всі моменти, у календарі також необхідно мати якісь дати на випадок форс-мажорів. Дивіться, яка зараз ситуація з електроенергією. Ми не розуміємо до кінця, як зможемо безпосередньо грати.

Я думаю, клуби Прем'єр-ліги повинні робити пропозиції. І ми будемо їх розглядати. Ми готові до різних сценаріїв,але які будуть для них кращі, ті й будемо розглядати в першу чергу».

Про адаптацію на посаді президента УАФ

Андрій Шевченко: «Це дуже відповідальна адміністративна робота, тому дуже важливо мати команду. Як я говорив, команда буде формуватися постійно. Вимоги — ці люди повинні відповідати рівню, брати відповідальність і виконувати роботу. Тому працюю над цим постійно.

А в цілому моя адаптація на цій посаді проходить нормально, дякую. Ми живемо в дуже складний час, час війни, тому я не просто так казав — те, що в нас іде чемпіонат, дуже важливо. Багато країн навіть не розуміють, як таке можливо. Я вважаю, ми всі разом робимо дуже велику справу».

Про формування складу на Олімпіаду-2024, яка проходить не у вікна ФІФА

Ігор Грищенко: «Ми почали працювати над цим питанням ще в кінці минулого року. Ми одразу разом із Русланом Петровичем Ротанем, який про це попросив, підготували листий почали комунікацію з усіма клубами, які потенційно мають футболістів до складу олімпійської команди. У березні вже був поданий до ФІФА, до олімпійського комітету розширений склад команди, і вже із цього розширеного спискубудуть обрані гравці, що потраплять до заявки.

Фото Дана Балашова

Що стосується конкретних можливостей сформувати команду, то я думаю, що це буде залежати насамперед від результатів виступу національної збірної у фінальній частині Євро, оскільки там також є гравці, які потенційно можуть опинитися в складі олімпійської команди. Це також залежатиме від позиції клубів, де грають наші легіонери, можливості їх відпустити».

Андрій Шевченко: «Ми з боку УАФ ведемо цю роботу, ведуть цю роботу безпосередньой представники тренерського штабу. Багато що буде залежати від бажання гравців. Але я знаю, що майже всі вони хочуть, вони готовіїхати на Олімпіаду. Але тут же питання в тому, що немає можливості тиску на клуб. Це фактично має бути більшою мірою рішення клубу.

Це діалог. Тиску немає, і саме клуби будуть приймати остаточне рішення. Є, звичайно, позиція гравців, тому що, наприклад, наші хлопці із закордонних клубів — вони готові, вони хочуть виступати в складі збірної України. Ясна річ, якщо будуть здорові. У нас є тільки побажання й прохання до їхніх клубів. Ми розмовляємо. Ми робимо все, написали листи, спілкуємося з клубами, але остаточне рішення буде за ними».

Ігор Грищенко: «Руслану Ротаню ми надали можливість провести додаткові матчі й товариський турнір для того, щоб, про всяк випадок, враховуючи невизначеність із майбутнім складом, була можливість подивитися найближчий резерв.

Фото Дана Балашова

Хоча, звісно, у першу чергу ми працюємо над тим, щоб зібрати всіх, кого хоче тренерський штаб. Остаточна заявка на Олімпіаду має бути подана напочатку липня.

Це дуже комплексне питання, і всі, хто залучений, і клуби в тому числі, кажуть, що є багато факторів. Починаючи з того, з якої стадії буде стартувати чемпіон України в Лізі чемпіонів, а це залежить від результату фінального матчу цього турніру. Це перше. Друге — наскільки далеко зайде збірна на Євро. А є ще третє, четверте, п'яте…Це дуже комплексна історія.

Тому ми, щоб менше залежати від зовнішніх факторів, сформували з тренерським штабом план підготовки й надали Руслану Петровичу максимальний інструментарий для того, щоб він мав можливість подивитися найближчі резерви, щоб ми знали, що в будь-якому разі та команда, яка поїде на Олімпіаду, — це буде найсильніша команда, яка могла туди поїхати, з урахуванням усіх обставин. І ця команда гідно представить Україну на Олімпійських іграх».

Про майбутній чемпіонат України

Андрій Шевченко:«Ми повинні думати вже зараз, як ситуація може помінятися, щоб у нас був план B, план C. Ми всі знаємо, що зараз дуже складна ситуація на фронті, і ніхто не знає, як вона буде розвиватися. Нехай Бог дасть сили Збройним силам України і всім, хто нас захищає! Наше завдання — зробити так, щоб усі матчі майбутнього чемпіонату відбулися. Стежимо за розвитком подій, щоб розуміти, як це робити.

Якщо буде покращення ситуації, якщо ми будемо розуміти, що в плані безпеки ми можемо розширити географію проведення матчів чемпіонату України,— ми будемо це робити».

Про військовий облік і оновлення даних у ТЦК

Андрій Шевченко: «Я перебуваю на військовому обліку й так, я вже оновив свої дані в ТЦК».

Ігор Грищенко: «Я теж, якщо що. Пройдімося, може, по колу, у всіх присутніх запитаємо?»

Фото Дана Балашова

Про можливу мобілізацію учасників чемпіонату України

Ігор Грищенко: «Це не проблема, це наша реальність. Реальність, в якій ми живемо. Ми повинні передусім згадати, як починалися футбольні змагання. Зараз як говорять представники окремих клубів? Якщо ухвалили рішення грати у футбол, то забронюйте всіх, хто має до цього відношення?

А давайте спочатку ми просто подякуємо, що уряд і Міністерство молоді та спорту України надали дозволи на те, щоб проводити змагання в умовах воєнного стану. Другим кроком уряд і міністерство дозволили глядачам в обмеженій кількості відвідувати ці змагання. Уряд розробив певні правила для бронювання фахівців, працівників, які розповсюджуються на всі сфери суспільного життя. Тобто для жодної із цих сфер немає якихось особливих умов.

Є загальні умови, визначені кабінетом міністрів. Якщо ти відповідаєш певній частині тих критеріїв, то можеш для свого підприємства, установи чи організації отримати бронювання. І також забронювати певну визначену кількість осіб, не більше 50 %. Природньо, що деякі з клубів відповідають цим критеріям, деякі — ні. Враховуючи це, після подій, які відбулися з футбольним клубом «Оболонь», було зібрано нараду УПЛ, в якій узяли участь також я як представник УАФ та представники Мінмолодьспорту.

За підсумками тієї зустрічі були направлені пропозиції для міністерства економіки, яке приймало остаточне рішення із бронювання, з приводу того, щоб для спортсменів-професіоналів розробити якісь додаткові критерії, враховуючи, що спортсмена-професіонала, який представляє Україну на міжнародних змаганнях, неможливо швидко замінити. Це люди, які роками підвищують свою майстерність. 

Фото Дана Балашова

Міністерство економіки не дало позитивної відповіді на даний запит, вважаючи за недоцільне виокремлювати спортсменів в якусь окрему категорію, робити для них конкретно якісь пропозиції. Також на момент розробки закону про мобілізацію, який розглядався Верховною Радою, УПЛ, ПФЛ спільно надали пропозиції щодо внесення змін для того, щоб особи, які мають професіональний контракт, мали відстрочку від мобілізації або щось таке.

Знов-таки, наш уряд і Верховна Рада, які нам дозволили грати в умовах війни, вважають, що давати при цьому бронювання — це не відповідає на сьогодні інтересам держави. Тому ці пропозиції не знайшли свого відображення в законі. 

Тому ми як УАФ повинні забезпечувати проведення змагань з урахуванням тих обмежень, які існують. І ми не є органом, який може впливати на ці процеси якимось чином. Ми відпрацьовуємо по цьому питанню наскільки це можливо й де можливо.

Ми розуміємо, що футболістам треба стати на облік. У силах наших, як ми можемо, ми цьому процесу сприяємо, але це все виключно в межах закону і з повагою до того, що відбувається в нашій країні, і з повагою до наших всіх органів і законів держави, в якій ми живемо». 

Про конфлікт між колишньою фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак та віцепрезидентом Олександром Шевченком

Ігор Грищенко: «Андрій Миколайович доручив створити комісію, яку очолив член Виконавчого комітету УАФ Артем Стоянов.

Було відібрано інформацію, пояснення від усіх учасників інциденту, свідків. Я також був свідком цього інциденту, тому що це відбувалося безпосередньо в моєму службовому кабінеті. 

Ви зможете, до речі, після даної зустрічі зайти, подивитися взагалі, в яких умовах ми працюємо, як це все відбувається. Так от… 

Була проведена комісія, встановлено, що дійсно мала місце сварка без жодних додаткових обтяжуючих обставин, скажу так. Що стосується деталей всіх інцидентів, сам Олександр Якович дав розлоге інтерв'ю, в якому прокоментував усі деталі.

Мені як свідку того конфлікту (чи інциденту) додати нічого. Я думаю, він повністю вичерпаний. Усієї процедури, яка повинна була бути в такому разі, ми дотрималися». 

Фото Дана Балашова

Чим уже пишається Андрій Шевченко як президент УАФ

Андрій Шевченко: «Я вже сказав спочатку, що пишаюся тим, що в нас є футбольна спільнота, яка робить неймовірні речі. Для мене, повірте, це неймовірні речі: два роки повномасштабної війни — а ми граємо у футбол, ми проводимо чемпіонат, у нас збірні присутні літом на всіх змаганнях.

Оце для мене привід пишатися!

Я пишаюся тим, що в нас дуже сильна футбольна спільнота. Так, інколи бувають скандали, інколи бувають інші різні речі. Але Україна — це футбольна країна, і дуже сильна! Нас чекає дуже гарне майбутнє, якщо ми будемо єдині».

Про єдиний телепул

Андрій Шевченко: «Я щойно сказав про єдність — і одразу маю таке питання… У цій ситуації м’яч не на нашій стороні. Ініціатива в цьому питанні у клубів, вони повністю контролюють ситуацію. Тому саме вони вирішують своє майбутнє, у них на це є всі права». 

Ігор Грищенко: «Питання єдиного телепулу обговорювалося, зокрема, на зустрічі з клубами, яку Андрій Миколайович ініціював одразу після свого обрання президентом УАФ. Ми провели зустріч із клубами, була дискусія, як вони бачать процес створення телепулу. Клуби попросили дати їм час, щоб вони між собою дійшли порозуміння. Сказали, що в них іде процес формування пулу, вони бачать позитивну динаміку і в принципі сподіваються, що в них цей процес складеться, і будь-яке втручання зараз може, навпаки, тільки зашкодити йому. Така була позиція. На сьогодні, якщо клуби до нас звернуться, попросять нашого сприяння в цьому питанні, ми будемо готові».

Андрій Шевченко: «Дійсно, на той момент, коли ми проводили зустріч, була така позиція від клубів. Вони зробили перший крок, запустили УПЛ ТБ. Учасники пулу хочуть продемонструвати іншій частині клубів, як це працює, і таким чином консолідувати цю всю історію. І далі, коли буде консолідація, ми вже знайдемо механізми, як це все спрямувати в правове русло». 

Фото Дана Балашова

Про скаутинг дітей, які виїхали за кордон

Андрій Шевченко: «У нас є відповідний відділ, ми працюємо над цим. Сергій Станіславович Ребров — він відповідає якраз за це, це повністю його напрям. Для нас це дуже важливий момент, ми стежимо за нашими футболістами.

Зараз, я думаю, ми обов'язково підпишемо договір із компанією, яка має можливості повністю просканувати всіх наших гравців, переглянути навіть тих, хто в другому поколінні — у кого батько чи мати мають український паспорт. Тобто ми зайдемо ще далі. Ми над цим працюємо». 

Про виступ збірної України U-17 на чемпіонаті Європи

Андрій Шевченко: «Ми з Ігорем були присутні на першому матчі збірної на турнірі, їздили на Кіпр підтримати команду. Можу сказати, що в нас дуже талановита молодь. По першому матчу команда як мінімум повинна була грати внічию, бо було створено дуже багато цікавих атак, моментів. Забракло трішки реалізації, але в цій молоді я бачу дуже велику перспективу». 

Про зустріч із гравцем «Манчестер Юнайтед» Зекері Бауманом

Андрій Шевченко: «Я розмовляв із цим гравцем. Дмитро Михайленко, тренер збірної України U-19, стежить за ним. Зараз ми будемо шукати механізми, як запустити процес його запрошення. Зекері — дуже цікавий гравець. Але він має пройти певну процедуру, щоб отримати громадянство України. Бажання грати за збірну в нього є. Я розмовляв про це і з його мамою, і з ним». 

Про Віктора Межейка, якого Конгрес УАФ обрав почесним членом асоціації

Андрій Шевченко: «Це питання розгляне наступний Конгрес УАФ». 

Ігор Грищенко: «Станом на сьогодні Віктор Іванович продовжує бути керівником Запорізької обласної асоціації футболу. Наступний Конгрес УАФ розгляне це питання, але станом на сьогодні він є керівником обласної асоціації футболу. Він має вік, який дозволяє йому виїзд за кордон. І тому він включений до складу делегації УАФ на Євро-2024.

У футбольному плані Віктор Іванович не має жодних обмежень для того, аби бути в делегації для поїздки на Євро. Це дійсно має місце. Але стосовно вашого питання, саме стосовно почесного членства, то це питання буде розглянуто наступним Конгресом УАФ».

Про контроль за розвитком дитячо-юнацького футболу і його фінансуванням 

Ігор Грищенко: «Ми залучили в нашу команду нового керівника напрямку дитячо-юнацького футболу. Це колишній керівник академії «Лівого берега» Богдан Городнюк. Думаю, багато хто з вас знайомий із ним особисто. 

Він має своє бачення методики розвитку та підготовки юних футболістів. У нього також є своє бачення стосовно формату проведення турнірів, формату організації змагань. 

Бюджет на розвиток дитячо-юнацького футболу контролює виконавчий комітет, генеральний секретар, є віцепрезидент, який закріплений за напрямом дитячо-юнацького футболу, керівник відповідного комітету — це Олександр Якович Шевченко. 

Зараз новий комітет сформований, і вони напрацьовують комплексні пропозиції. І стосовно заборони відмови від компенсації, і стосовно механізму, яким чином зробити так, щоб футболіст був більше прив'язаний до місцевої школи чи академії. Тому що ми всі розуміємо, яким чином клуби обходять ці заборони. І це насправді проблема не тільки українська, це є й в інших країнах теж.

Комітет включає в себе понад 20 осіб з усіх куточків України. Це особи, які дотичні до проведення турнірів різного роду. Богдан Городнюк у щоденному форматі менеджерить його роботу. Ну а безпосередньо за кошти відповідає адміністрація УАФ і особисто генеральний секретар».

Фото Дана Балашова

Про функціонал Олега Лужного на посаді керівника комітету професіонального футболу

Андрій Шевченко: «Олег Романович постійно відвідує матчі, спілкується з представниками клубів. Він постійно в роботі, щоденно контактує з представниками УПЛ, ПФЛ, які теж знаходяться в Будинку футболу.

Раніше УАФ критикували, що вона відірвана від клубів. І в нас було завдання спробувати налагодити діалог. На сьогодні в Києві та поряд проводиться багато різних  матчів, оскільки тут багато безпечних стадіонів. Олег Романович відвідує їх і по можливості спілкується з керівниками клубів.

Також він відвідує засідання робочих груп із регламентів змагань, із календаря. Разом з іншими фахівцями, більш профільними, він як людина з відповідним футбольним досвідом дає своє бачення, свої пропозиції, поради стосовно того, як можна втілити міжнародний досвід, який у нього є, в наш футбол, щоб покращити змагання в УПЛ та ПФЛ.

Зараз напрацьовується новий регламент, де враховані певні побажання клубів. Там працювала велика робоча група». 

Ігор Грищенко: «Також я від себе додам, що ми працюємо над створенням нових дисциплінарних правил, які давно вже не змінювалися. І ми також хочемо активно залучати клуби, щоб там було все зрозуміло стосовно відповідальності за червоні картки, за вилучення, щоб було менше питань, скільки там матчів за те чи інше порушення. Три матчі, чи два, чи два плюс один... 

Тому що це болюче питання навіть для мене як для людини, яка вісім років пропрацювала в контрольно-дисциплінарному комітеті. Це питання, яке треба вирішувати, ми про це відверто говоримо. Я приходжу до клубів, прошу — будь ласка, долучайтеся. Є фахівці в «Шахтарі», у «Динамо», які мають досвід роботи з УЄФА, з ФІФА, зі Спортивним арбітражним судом у Лозанні. Будь ласка, діліться досвідом, давайте свої пропозиції. Ми до цього всього відкриті. Хочемо це імплементувати, щоб усім було зрозуміло, як це працює. Повірте мені, жодна людина в КДК не зацікавлена в тому, щоб ламати собі голову над тим, скільки там матчів дати в тому чи іншому разі. Там точно немає ніякої заангажованості.

Питання, можливо, на сьогодні в неідеальних нормативних документах. Тому їх треба покращувати, треба залучати досвід усіх, хто має бажання це робити. І тоді ми дійсно зробимо якісний крок уперед». 

Про функціонал Артемійса Рябовса, який став СЕО «УАФ Маркетинг»

Андрій Шевченко: «Ми його обрали за його професійні якості. За короткий період Артемійс уже себе проявив. Я можу сказати, що ми залучимо як мінімум двох дуже важливих спонсорів для нас. Артемійс знаходиться поруч у своєму кабінеті, тому хто хоче, може з ним особисто познайомитись».

Про діяльність комітету з етики та чесної гри

Андрій Шевченко: «За підсумками сезону, я думаю, ви побачите результати роботи даного комітету, у тому числі порівнявши списки арбітрів, які будуть на наступний сезон і були на цей сезон. Наразі ще йдуть певні додаткові опитування, розслідування, ви ж розумієте, що будь-яка інформація конкретно стосовно цього їм може тільки зашкодити. 

Про те, про що можна говорити, ми даємо інформацію на нашому офіційному сайті. Ви, я думаю, мали можливість ознайомитися там із певною інформацією. Ті речі, про які ми не можемо говорити, — ви побачите їх потім, із часом. Але це буде відкрита інформація у відкритому доступі». 

Про претензії до роботи Комітету арбітрів УАФ на чолі з Катериною Монзуль

Ігор Грищенко: «Я просто нагадаю, що Катерина стала керівником комітету арбітрів по ходу сезону. Це теж прошу врахувати, коли всі запитують, чому щось не так. Прошу також врахувати, що вона, по суті, прийняла рішення завершити свою активну кар'єру й одразу перейшла в статус керівника комітету. Тому прошу поставитися з розумінням і ще врахувати всі ті експерименти й рішення, які ми впроваджуємо стосовно поліграфу й тестового режиму жеребкування. Це все насправді дуже комплексні речі». 

Про перебування президента УАФ в Україні

Андрій Шевченко: «Насамперед, якщо ви ставите таке питання, я думаю, ви знаєте, скільки днів я вже перебуваю в Україні. Правильно?

Мені б хотілося, щоб ви знали, бо діти вже плачуть, що вони забули, який я, коли вони мене востаннє бачили, тому що я знаходжусь в Україні. І, крім того, є ж відрядження, це поїздки постійні. І не тільки як президента УАФ — я також ще й амбасадор UNITED24, і за мною ще є відповідальність і ті проєкти, які були ще шість років тому сплановані на цей рік, я теж за них повинен відповідати. Тому в мене зараз буде ряд таких коротких поїздок, адже, зокрема, мені треба їздити як амбасадору UNITED24 для збору коштів. 

Я зараз офіційно зареєстрований в Україні, працюю в Україні».

Про звернення до УЄФА щодо платежів солідарності російським клубам

Ігор Грищенко: «Що стосується УЄФА й теми росії, то насправді тут є три болючі для нас питання. Це питання, що росії виплачують кошти солідарності, це питання по коефіцієнтах в єврокубках, які їм нараховують, і ще одне питання, з якого ми постійно комунікуємо. Це питання, скажімо так, прихованого виступу клубів із Криму в напівофіційних змаганнях у рф. 

Із цих трьох питань постійно йде робота. Хочеться, щоб уже були результати, скажу вам відверто. Але по кожному із цих напрямів працюємо. Це я вам можу підтвердити, я особисто займаюся цими питаннями. Хочеться наступного разу, коли ми з вами будемо розмовляти, доповісти вже про якісь успішні результати». 

Про виїзд за кордон делегацій національних збірних із футболу

Ігор Грищенко: «Питання виїзду за кордон — це завжди непросте питання, тому що у всіх виїздах, які відбувалися за останні півтора року, для збірної, навіть основної, проблема завжди в тому, щоб отримати дозвіл на виїзд усього адміністративного персоналу, тренерського штабу і гравців. Із гравцями проблем менше, але постійно ці списки ріжуть. Наше профільне міністерство завжди боїться, що хтось не повернеться. 

На жаль, є певні списки тих, хто порушив процедуру в’їзду-виїзду, і в них фігурують гравці національної збірної. Я зараз просто не можу відповісти, в який період це сталося. Чи це було під виїзди збірної, чи це було під виїзди на якісь тренувальні збори в клубах…

Ми дякуємо Міністерству молоді та спорту України, що вони сприяють нам у виїзді всіх наших збірних на всі змагання. Це робиться, хоча є певна процедура. Ми пишемо офіційний лист. Кожна людина, яка виїжджає, дає розписку стосовно того, що вона зобов'язується повернутися після закінчення змагання. Виїзд на якийсь довгостроковий період після заключення контракту? Мені невідомо про наявність такої процедури. Тут без коментарів.

Українська асоціація футболу забезпечує виїзд футболістів та персоналу, тренерського та адміністративного штабів, тільки для участі в міжнародних змаганнях, де виступає збірна. І наше завдання — забезпечити їхнє повернення назад після проведення даних заходів. Якщо гравець виїжджає в складі збірної на турнір, наше завдання — забезпечити його повернення назад, на територію України. Кожен пише розписку й кожен бере персональну відповідальність за своє повернення.

Ми знаємо випадки, що навіть коли в людини забрали паспорт із метою, щоб вона не залишилася за кордоном, це не допомогло, тому що вона дістала з рюкзака другий паспорт і залишилася». 

Про нещодавню зустріч з Андрієм Павелком в УАФ

Андрій Шевченко: «Так, така зустріч була. Він приходив в УАФ на моє запрошення. Зустріч не була таємною…»

Ігор Грищенко: «Я хочу сказати, що там були не тільки Андрій Миколайович, Андрій Васильович, там також і я був на цій зустрічі».

Андрій Шевченко: «Так, Ігор приєднався до нас, ми поспілкувалися. Говорили про аудит в УАФ».

Про Євро-2024 в Німеччині

Андрій Шевченко: «Раніше мені ставили питання, чим я пишаюся. Я сказав — нашою футбольною спільнотою. Але я хотів би доповнити ту відповідь. Я пишаюся тим, що наша національна команда, яку очолює Сергій Станіславович Ребров, вийшла на чемпіонат Європи. У дуже складній ситуації, у нас була дуже непроста група, були дуже непрості матчі.

І я його роботу оцінюю на дуже високому рівні. А завдання, які ми ставимо на Євро… Ще раз повторюся — у нас молода перспективна команда. І якщо ми вийдемо з групи, то це буде дуже гарний результат». 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.07.2024 17:48

У Києві відбулися навчальний семінар та атестація для делегатів та офіцерів безпеки УАФ

У четвер, 25 липня, у Будинку футболу відбулися навчальний семінар та...

22.07.2024 17:46

Відбулося жеребкування мінітурніру за право замінити в УПЛ-2024/2025 СК «Дніпро-1» (Дніпро)

Сьогодні, як і анонсувалося, відбулося жеребкування півфінальних пар м...

20.07.2024 15:00

«Інклюзивні футбольні секції» на Київщині

Соціальний проєкт Української асоціації футболу та Київського об&rsquo...

19.07.2024 12:00

«Відкриті уроки футболу» завітали до села Борщовичі, що на Львівщині

Львівська асоціація футболу продовжує реалізовувати традиційний всеукр...

Підписатися на новини