Віталій Одегов: «Приємно, що наша збірна продемонструвала такий результат і зафіксувала його у футзальній історії України»

Головний тренер юнацької збірної України з футзалу U-19 Віталій Одегов підбив підсумки виступу команди у фінальній частині Євро-2022 та всього трирічного періоду підготовки.

Нещодавно синьо-жовті взяли участь у Євро-2022 (U-19), яке проходило в іспанському Хаені. У зустрічах групового етапу українські юнаки здобули перемоги над Хорватією (6:4) та Румунією (5:2), а також зіграли внічию з Іспанією (2:2), після чого в півфіналі поступилися Португалії (1:4).

На цьому трирічний цикл підготовки вітчизняної футзальної збірної U-19 завершився. Його підсумки в інтерв’ю для прес-служби Асоціації футзалу України підбив головний тренер команди Віталій Одегов.

— Віталію Олексійовичу, юнацька збірна України покращила свій результат трирічної давнини й зупинилася на стадії півфіналу. Як загалом підсумуєте виступ команди у фінальній частині Євро-2022?

— Дійсно, ми покращили результат. Загалом скажу, що збірна провела чемпіонат досить непогано. Передусім ідеться про якість гри та про результати, які команда продемонструвала під час групового етапу. Емоції від Євро залишилися позитивними, оскільки ми здобували перемоги на груповому етапі, не зазнали жодної поразки на цій стадії й за певного збігу обставин мали нагоду вийти далі з першого місця. У такому випадку невідомо, як би склався півфінальний поєдинок проти збірної Польщі. З іншого боку, завжди намагаєшся прагнути більшого. І хлопці, і тренерський штаб хотіли здобути медалі. Я вважаю, що нашій команді було до снаги потрапити до фіналу. На жаль, не вистачило емоцій. Без них наша збірна поки що грати не вміє. Для того, щоб два дні поспіль протистояти топ-командам, емоцій бракує. Я розумію, що всі учасники перебувають в однакових умовах, але для мене була б більш пріоритетною перерва між останнім матчем у групі й півфіналом. Це могло б посприяти кращому виступу нашої команди. Усі мріяли про фінальний поєдинок!

— Наша збірна пройшла груповий етап на одному диханні. Який чинник більшою мірою зумовив поразку від Португалії? Не вистачило сил чи емоцій?

— Це комплекс причин. Дійсно, не вистачало сил, у зв’язку із чим хлопці й припускалися помилок. Усі чотири голи й були пропущені саме через індивідуальний брак. Суперник не доклав ста відсотків зусиль у цих епізодах. Натомість ми йому допомогли. Помилки були досить критичними й помітними. Яка причина їхнього виникнення? Насамперед втомилися у фізичному плані. Коли відсутній цей аспект, то вмикається емоційне піднесення, що дозволяє грати на максимумі можливостей та бути сконцентрованим на результаті. На жаль, і в цьому аспекті наша збірна була виснаженою після матчу з Іспанією. Команди не вистачило на поєдинок проти Португалії. Скажу однозначно, що ми не боялися суперника. Можу стверджувати навіть, що суперник грав із певним острахом у першій половині зустрічі. Португальці пам’ятали, що в листопаді минулого року ми їх перегравали, проаналізували матч проти Іспанії, який ми провели на рівних. На жаль, помилки допомогли опоненту здобути перемогу.

— Ключові емоції, які допомогли збірній України подолати груповий етап на одному диханні, — це камбек у поєдинку з Хорватією?

— Так, звичайно. Цей поєдинок міг як убити всі наші надії на продовження боротьби в турнірі, так і дати емоційний поштовх. Команда зрозуміла, що все залежить від неї. Потрібно було просто вести справу далі, що зрештою і сталося. Перший тайм вийшов досить провальним. Хлопцям бракувало впевненості. Нове покриття суттєво відрізняється від тих, на яких ми проводили підготовку. Ті речі, які хлопці вміють виконувати, здебільшого не виходили у зв'язку з іншою швидкістю переміщення м'яча. Поступово команда адаптувалася й почала почуватися комфортно. Добре, що у гравців знайшлися сили й емоції. Вони продемонстрували справжній характер і змогли здобути цю перемогу.

Фото uefa.com

— Протягом двох останніх матчів команда неодноразово застосовувала тактику гри «5 на 4». Наскільки ви задоволені діями своїх підопічних у штучній більшості?

— Я був упевнений відсотків на 90, коли наша команда виходила на паркет у штучній більшості, що хлопці не зроблять дурниць. Розраховував, що це принесе нам певні плоди. Коли ми виходили грати «5 на 4», то переслідували різні завдання. У певних епізодах збірна мала відіграватися. Також однією зі стратегій було перевести гру на половину майданчика суперника й змусити його рухатися під час нашого контролю м’яча.

— За регламентом чемпіонату був відсутній матч за третє місце. Наскільки прикро, що збірна України не отримала змоги поборотися за бронзові медалі?

— Ця практика існує вже другий юнацький чемпіонат Європи поспіль. Таке питання виникало не лише з нашого боку, а й від інших команд-учасниць. Це залежить не від збірних, які кваліфікувалися до фінальної частини, а від організаторів змагань. Для молодих хлопців було б цікаво провести ще один поєдинок на такому рівні. Цей матч був би дуже важливим. Команди б мали велику мотивацію в боротьбі за ще один комплект нагород.

Підготовка збірної до Євро-2022 через пандемію коронавірусу тривала майже три роки. Що за підсумками цього періоду можете сказати команді?

— Хотів би подякувати всім хлопцям за їхню роботу та ставлення до неї. Усі члени команди завжди були максималістами й ставили перед собою амбітні завдання. Приємно, що наша збірна продемонструвала такий результат і зафіксувала його у футзальній історії України. Хочеться побажати кожному з футзалістів прогресувати й надалі та як мінімум виходити на рівень представників національної збірної.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
08.09.2022 21:35

Євро-2022 (U-19) з футзалу. Юнацька збірна України у півфіналі поступилася команді Португалії

В іспанському Хаені триває Євро-2022 (U-19) з футзалу. Юнацька збірна...

05.09.2022 19:46

Євро-2022 (U-19) з футзалу. Юнацька збірна України перемогла Румунію й вийшла до півфіналу

В іспанському Хаені триває Євро-2022 (U-19) з футзалу. Юнацька збірна...

04.09.2022 11:05

Сьогодні юнацька збірна України з футзалу U-19 розпочне свій виступ на Євро-2022

Сьогодні в іспанському Хаені стартує Євро-2022 з футзалу (U-19)....

Підписатися на новини