У Києві відбувся круглий стіл на тему «Розвиток футболу в Європі»

Представники УАФ, ФІФА, УЄФА та низки європейських національних асоціацій у Києві обговорили найактуальніші питання розвитку європейського футболу.

Соціальний футбол, боротьба з договірними матчами, формування європейського футбольного куполу, медіаправа на трансляцію змагань — такі теми, на думку міжнародних футбольних організацій, наразі є найбільш значущими для подальшої перспективи гри мільйонів. Керівництво УАФ цілком поділяє таку точку зору.

Саме цьому було присвячено круглий стіл на тему «Розвиток футболу в Європі», який відбувся в Будинку футболу з ініціативи президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка й у роботі якого взяли участь керівники та фахівці УАФ, УПЛ, представники ФІФА, УЄФА, а також президенти та генеральні секретарі національних асоціацій Азербайджану, Вірменії, Кіпру, Латвії, Литви, Молдови, Нігерії та Польщі.

Фото Павла Кубанова

На заході, який мав на меті обмін думками щодо поточного стану справ і нагальних питань розвитку футболу, спікерами виступили президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, менеджер УЄФА зі стратегічного розвитку Олександр Кучерявий і члени Ради ФІФА Джордж Кумас та Амаджу Піннік, до яких долучалися з виступами про свій досвід й керівники європейських національних асоціацій.

УЄФА та ФІФА мають прийняти соціальні формати футболу

Андрій Павелко торкнувся важливої теми соціального футболу, про яку, зокрема, вів мову під час вересневого саміту УЄФА Grow в Молдові. На думку президента УАФ, ФІФА, УЄФА та кожна національна асоціація мають прийняти той факт, що футбол — це не лише гра за участю 22-х гравців. Інші формати набувають усе більшої популярності та потребують більшої уваги футбольних органів.

«Є чимало прихильників футболу, які віддають перевагу форматам «5 на 5», «6 на 6» чи «7 на 7». Ми більше не можемо залишатися осторонь цих процесів і маємо супроводжувати їх на офіційному рівні. Адже це люди, які по-своєму люблять нашу чудову гру, і ми повинні дати їм можливість грати у форматах, які їм більше до вподоби, організовувати різні турніри та змагання. А головне — привести концепцію розвитку соціального футболу до спільного знаменника в Європі та світі», — сказав Андрій Павелко.

Президент Литовської футбольної федерації Томас Данілявічюс додав до слів Андрія Павелка, що європейський футбол потребує збільшення кількості учасників та розширення футбольної сім’ї, адже нині гра зіткнулася із серйозними викликами. Футбол змушений боротися за свою аудиторію, яка на сьогодні має широкий вибір для проведення дозвілля, а пандемія коронавірусу, що диктує необхідність соціального дистанціювання, лише поглибила цю проблему.

«Футбол є дуже багатогранним. У цю гру грають і юнаки, і дівчата, й аматори, і ветерани різних вікових категорій. У Литві в нас навіть є ліга бабусь, які грають у футбол, а їхні діти та онуки вболівають за них на трибунах. Хлопців та дівчат різного віку можна часто побачити у грі на вуличних майданчиках. Усі ці люди є членами великої футбольної сім'ї, й асоціації-члени УЄФА мають об’єднатися та знайти рішення щодо створення єдиної платформи для соціального футболу», — сказав Данілявічюс.

Андрій Павелко також поставив за приклад український кейс із залученням до футбольної аудиторії людей, які проводять дозвілля в режимі онлайн і грають в електронний футбол.

«Колективним членом УАФ улітку 2020 року стала Українська асоціація електронного футболу. І з того моменту ми разом намагаємося достукатися до нових поколінь, які обирають телефони та гаджети й не приділяють часу футболу або іншим фізичним активностям. Ми пропагуємо цінність футболу серед юнаків та молоді й не хочемо їх втрачати, адже футбол — це не просто гра, а ще й здоровий спосіб життя. Ми хочемо, щоб наші діти, які розбудовуватимуть успішну Україну, були активними та здоровими громадянами», — зазначив президент УАФ.

УАФ поділилася досвідом контролю над букмекерськими даними

Ще одним важливим питанням для розгляду стало обговорення створення загальноєвропейського футбольного куполу в боротьбі з договірними матчами.

Голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка поділився з присутніми інформацією щодо кількості договірних матчів, виявлених в українському футболі за останні роки, а також розповів про кроки, які асоціація зробила для контролю над букмекерськими даними з метою зниження кількості ігор із фіксованим результатом.

Фото Павла Кубанова

«Окремі персони заробляють на ставках і змушують причетних до футболу людей порушувати правила Fair Play, а УЄФА, ФІФА, національні асоціації, клуби та всі учасники футбольного процесу втрачають на цьому гроші. Договірні матчі — це велика загроза сьогодення, і створення єдиного європейського куполу необхідне, щоб узяти ситуацію з її поширенням під контроль. Ми зобов’язані блокувати будь-які спроби зазіхання на принцип чесної гри та підтасовування результатів», — сказав у своїй промові президент Федерації футболу Молдови Леонід Олейніченко.

Він запропонував національним асоціаціям провести зустріч з УЄФА щодо розробки ефективної централізованої системи захисту європейського футболу від договірних матчів.

УЄФА допоможе Україні створити єдиний телевізійний пул

Заключним питанням круглого столу стала дискусія щодо медіаправ у футболі, зокрема — проблеми відсутності єдиного пулу в українських змаганнях.

Менеджер УЄФА зі стратегічного розвитку Олександр Кучерявий розповів про невтішну тенденцію зі зниженням доходів від внутрішніх трансляцій та спонсорства для українських клубів у період із 2015-го по 2020 рік і підкреслив, що лише централізація медіаправ може збільшити доходи клубів і, відповідно, зробити внутрішні змагання більш конкурентоспроможними.

Важливе доповнення із цього приводу зробив член Ради ФІФА та керівник Федерації футболу Кіпру Джордж Кумас, який навів приклад реалізації медіаправ на матчі кіпрської футбольної першості. За словами функціонера, доходи клубів національної ліги Кіпру з медіаправ у сезоні-2020/2021 були вищими за показники УПЛ у 2,5 разу.

Фото Павла Кубанова

Андрій Павелко підкреслив, що за 30 років жодна спроба централізувати медіаправа в українському футболі не була успішною, але висловив сподівання, що за тісної колаборації УЄФА, УАФ та УПЛ уже невдовзі в Україні з’явиться єдиний пул. Ця історична для вітчизняного футболу подія має обумовити збільшення доходної частини клубів та позитивно вплинути на їхню подальшу життєдіяльність.

Додамо, що УАФ успішно стала платформою для конструктивного міжнародного діалогу на найвищому рівні, і подальші кроки за підсумками обговорень будуть здійснені вже на наступних спільних зустрічах та на національному рівні в кожній із держав-учасниць.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

Підписатися на новини