Рекомендації ФІФА щодо подолання правових наслідків, пов'язаних із пандемією вірусу COVID-19

Після безпрецедентного зриву, спричиненого пандемією вірусу COVID-19 на всіх рівнях футболу, ФІФА розробила низку рекомендацій та вказівок для вирішення деяких ключових практичних питань, особливо тих, що стосуються контрактів із футболістами та системи переходів загалом.

Рекомендації було розроблено в тісній співпраці з різними зацікавленими сторонами, включаючи представників клубів, футболістів, ліг, національних асоціацій та конфедерацій, через робочу групу під головуванням віце-президента ФІФА Вітторіо Монтальяні.

Набір принципів було одностайно узгоджено робочою групою і схвалено Бюро Ради ФІФА.

«Пандемія вірусу COVID-19 чітко змінила всі фактичні обставини футболу в цьому сезоні. Таким чином, ФІФА разом із зацікавленими сторонами розробила кілька практичних ідей та пропозицій щодо вирішення цих нових ситуацій. Незважаючи на те, що це не вирішить всіх проблем, вони повинні допомогти футболу досягти стабільності найближчим часом.

Ми сподіваємося, що ці спільні зусилля під керівництвом ФІФА дадуть позитивний приклад того, як футбол може проявити єдність, солідарність та дух компромісу для того, щоб протистояти важким часам.

Але до того, як ці часи минуть, одне має бути зрозумілим усім, особливо зараз: здоров'я — на першому місці», — заявив президент ФІФА Джанні Інфантіно.

Нижче наведено короткий зміст затверджених основних вказівок, яких, як сподівається ФІФА, дотримуватимуться в усьому світі.

Термін дії контрактів футболістів

Дія контракту футболіста зазвичай закінчується, коли закінчується сезон, із датою припинення, яка збігається з датою кінця сезону.

Із тимчасовим припиненням гри в більшості країн зараз очевидно, що поточний сезон не закінчиться в термін, що було узгоджено раніше.

Тому пропонується продовжити контракти до тих пір, поки сезон фактично не закінчиться. Це повинно відповідати первісній домовленості сторін, коли контракт був підписаний, а також сприяти спортивній цілісності та стабільності.

Аналогічний принцип застосовується до контрактів, які набувають чинності на початку нового сезону, тобто набуття чинності такими контрактами відкладається до того, як фактично розпочнеться наступний сезон.

Футбольні трудові угоди, які більше не можна виконувати

Пандемія вірусу COVID-19, очевидно, мала великий вплив на бюджети клубів.

Футбол, як і інші галузі економіки, має знайти справедливі рішення, пристосовані до цих обставин, сподіваємося, з метою захисту робочих місць та досягнення справедливого та розумного балансу між інтересами футболістів та клубів.

Відповідно, ФІФА наполегливо заохочує клуби та гравців працювати разом, щоб знайти спільне рішення в період без футболу.

Незважаючи на те, що відповідні сторони на національному рівні в основному залежать від обставин у власній країні, ФІФА рекомендує розглянути всі аспекти кожної ситуації рівномірно, з урахуванням заходів урядів для підтримки клубів та футболістів, — чи слід відкладати або зменшувати зарплатню та яке страхове покриття можна застосовувати.

Якщо сторони не можуть погодитися, і, як наслідок, їхні спори доходять до ФІФА, фактори, що підлягають дослідженню, включатимуть наступне:

— чи була справжня спроба клубу досягти згоди з гравцями;

— економічне становище клубу;

— пропорційність будь-якого коригування контрактів гравців;

— позицію прибутку гравців після будь-якої корекції контракту;

— ставляться до гравців однаково чи ні.

Таким чином, ФІФА сподівається, що зможе знайти рішення, справедливі та збалансовані для обох сторін.

Вікна переходів

Що стосується вікон переходів, знову ж таки, необхідно пристосувати нормальне регуляторне положення до нових фактичних обставин. Відповідно, ФІФА буде гнучкою й дозволить переміщувати відповідні трансферні вікна, щоб вони розташовувалися між кінцем старого сезону та початком нового.

У той же час ФІФА намагатиметься забезпечити, там, де це можливо, загальний рівень координації, а також матиме на увазі необхідність захисту регулярності, цілісності та належного функціонування змагань, щоб спортивні результати будь-яких турнірів не були порушені.

Більш детальну інформацію щодо керівних принципів, затверджених Бюро Ради ФІФА, можна знайти в документі «COVID-19: Проблеми регулювання футболу».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.01.2024 23:18

The Best FIFA: ФІФА оголосила лауреатів 2023 року

Сьогодні в Лондоні відбулася церемонія нагородження The Best FIFA Foot...

24.06.2023 10:34

Рішення Ради ФІФА щодо проведення міжнародних турнірів

Рада ФІФА на своєму засіданні ухвалила низку рішень стосовно термінів...

25.04.2023 16:07

Визначилися чотири претенденти на проведення жіночого ЧС-2027

Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) отримала чотири заявк...

18.04.2023 16:00

Програма ФІФА з розвитку талантів — тепер в Україні

Українська асоціація футболу, попри період найскладнішого випробування...

Підписатися на новини