Олександр Митько: «У сучасному футболі вимоги до воротарів однакові, незважаючи на стать»

Тренер воротарів національних жіночих збірних команд України Олександр Митько розповів про навчально-тренувальні збори голкіперів, що на початку лютого проходили у Славутичі (Київська обл.), відкрив деякі секрети занять та оцінив перспективи своїх підопічних.

— Олександре Михайловичу, минулого тижня завершилися чергові зимові збори воротарів жіночих команд. Поділіться своїми враженнями. Як проходила підготовка, над чим працювали цього разу?

— Зимовий збір воротарів традиційно відбувався в місті Славутич, що на Київщині, де є відмінна спортивна інфраструктура, зал акробатики, футбольний манеж та готель. Усі спортивні об’єкти знаходяться в трьох-п’яти хвилинах ходьби, що теж дуже комфортно з точки зору логістики.

Ранкові заняття проходили в акробатичному залі, де воротарі відпрацьовували спритність, координацію рухів і техніку ловлі м'яча в падінні. Вечірні ми присвячували техніко-тактичній підготовці та різним ігровим ситуаціям. Кожен день закривали теоретичним заняттям, де розбирали елементи гри воротаря, а також аналізували дії голкіперів під час матчів останнього чемпіонату світу. Зі свого боку хотів би подякувати Українській асоціації футболу та, зокрема, відділу жіночого футболу за створення гарних умов для проведення такого плідного навчально-тренувального збору.

Фото прес-служби УАФ

Кого вдалося викликати на збір, чи всі команди без проблем відпустили своїх гравців, беручи до уваги зимове міжсезоння? Як оцінюєте підготовку молодих воротарів, що брали участь у зборі?

— Труднощів із викликом у нас не було. Не змогла приїхати голкіпер національної жіночої збірної Ірина Саніна — вона проходила курс реабілітації через проблеми зі спиною. Окрім того, два воротарі напередодні перехворіли на грип, тому довелося робити заміни з резервного списку. За 10 днів було розіслано план підготовки до збору, і ті, у кого ще не розпочалися тренування у своїх клубах, могли ним скористатися. Протягом збору ніхто з обойми не випав, усі чудово допрацювали до кінця НТЗ.

На зборах велика увага приділялася акробатиці. Хто допомагав у відпрацюванні акробатичних вправ? Як акробатична підготовка впливає на гру голкіпера в матчах?

— У залі акробатики 16 воротарів розбивалися на дві підгрупи (WU-15, WU-17, WU-19 та національна збірна). Тренер з акробатики Володимир Савельєв зміг вдало урізноманітнити тренувальний процес — перекиди, групування під час падіння, стрибки, вправи на координацію рухів, стрибки на батуті. На борцівському татамі відпрацьовували техніку ловлі м’яча. Акробатика дуже корисна для воротаря, вона допомагає розвивати координацію рухів, спритність, уміння групуватися. Також під час тренувального процесу нам допомагав тренер одеської ДЮСШ № 11 Андрій Чернишов.

— Чи кардинально відрізняється підготовка воротарів у жіночому та чоловічому футболі? Якщо так, то чим саме?

— Вимоги до воротаря абсолютно однакові, незважаючи на стать. Єдина відмінність, на мій погляд, — це дозування навантажень, менша кількість повторень або хронометраж вправ.

Коли запланований наступний подібний збір? Чи отримали воротарі індивідуальні програми підготовки, і наскільки це розповсюджена практика?

— Наступний збір відбудеться влітку. Цього разу дворазові тренування проходитимуть на футбольному полі, спрямованість занять — різні ігрові ситуації. Це найскладніше завдання для молодих воротарів, ми рекомендували їм якомога більше грати, і навіть якщо вони помиляються, то аналізувати свої помилки, виправляти їх на тренуванні — і знову до гри. Будь-яку вправу вони можуть завчити, зазубрити, а от прийняти правильне рішення у грі, за долю секунди — це зовсім інше. Більшість із дівчат займається з тренером воротарів із хлопчиками у своїх містах, що однозначно сприяє зростанню їхньої майстерності. Після закінчення збору були проведені індивідуальні бесіди, а також на USB-накопичувачах був розданий теоретичний матеріал.

— Кого ви як тренер воротарів могли б відзначити з молодих гравців? Хто в майбутньому зможе замінити основних голкіперів національної жіночої збірної — Самсон та Саніну?

— Минулий рік конкуренцію Катерині та Ірині в національній збірній створювала Дарина Бондарчук. Даша багато працює, покращуючи свою гру. Є хороша перспективна молодь у командах WU-17, WU-19, у них є конкуренція, сподіваємося, що буде й якість. Дівчатам потрібно ще багато працювати, щоб отримати виклик до національної збірної.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
01.12.2023 10:00

Жіноча Ліга націй-2023/2024. Сьогодні збірна України зіграє з командою Польщі (наживо — із 19:00 на YouTube-каналі УАФ)

Сьогодні, 1 грудня жіноча збірна України проведе поєдинок 5-го туру гр...

31.07.2023 16:20

Євро-2025 серед жіночих команд. Формат відбірного турніру: як Україні потрапити до Швейцарії

22 вересня національна жіноча збірна України візьме старт у наступному...

06.04.2023 13:00

У Польщі триває підготовка національної жіночої збірної України до контрольного матчу з Естонією

Національна жіноча збірна України продовжує перший для себе цього року...

24.03.2023 13:00

Жіноча збірна України в рейтингу ФІФА піднялася на 32-ге місце

Міжнародна федерація футбольних асоціацій оприлюднила оновлений рейтин...

Підписатися на новини