У Києві стартував Всеукраїнський семінар для вчителів «Розвиток масового футболу»

26 листопада в Києві стартував Всеукраїнський семінар для вчителів «Розвиток масового футболу» за участі керівників Української асоціації футболу та Міністерства освіти і науки України.

Щоб узяти участь у семінарі «Розвиток масового футболу» та позмагатися у фіналі Всеукраїнського конкурсу на кращий урок футболу й кращий інноваційний урок фізичної культури, до столичного Будинку футболу завітали вчителі фізкультури та фахівці освіти, які реалізують програми розвитку шкільного футболу. Українська асоціація футболу разом з Асоціацією аматорського футболу України зуміла підготувати насичену програму першого дня загальнонаціонального заходу.

Фото прес-служби УАФ

Перед початком семінару гостям були представлені проекти УЄФА та УАФ GROW. Як вони реалізуються в Україні, розповів координатор програм УЄФА з розвитку масового футболу Ігор Янкович: «Я радий, що Україна стала частиною важливого проекту, який уже був успішно реалізований у кількох країнах Східної Європи. Після системного вивчення в рамках програми GROW ми зможемо зрозуміти, де ще є поле для вдосконалення, тобто як краще розвинути шкільний, жіночий та дитячий футбол, а також що потрібно від УЄФА, аби досягти високих показників розвитку футболу в Україні. За підтримки всіх ланок, спрямованих на розвиток футболу та спорту загалом, ми сподіваємося за два роки показати дійсно високий результат розвитку масового футболу».

Фото прес-служби УАФ

У свою чергу керівник пілотного проекту УЄФА GROW УАФ Оксана Лесик зазначила, що головна мета цієї програми — впровадження системних змін та досягнення довготривалого ефекту в розвитку дитячо-юнацького та масового футболу в нашій країні: «У трьох пілотних регіонах — Івано-Франківській, Дніпропетровській та Київській областях —  продовжується реалізація заходів у рамках програми УЄФА GROW Participation в Україні. Важливо, що наші проекти отримують надзвичайно позитивне сприйняття й активну участь як серед дітей та юнацтва, так і серед їхніх батьків. Усі чудово розуміють, що спорт є невід’ємною складовою сучасного життя, здорового розвитку та успішності. Це найважливіший фактор, який, безумовно, сприятиме зростанню популярності програми та її ефективності».

Фото Володимира Раснера

Чимало цікавого можна було побачити й почути на презентації Асоціації футзалу України, що стосувалася Шкільної футзальної ліги.

Комітет жіночого футболу УАФ підготував презентацію на тему розвитку жіночого й дівочого футболу. Чимало цікавої інформації вчителі фізкультури отримали й під час презентації клубного проекту масового футболу ФК «Шахтар» (Донецьк) «Давай грай!», завдяки якому хлопчики й дівчатка віком від семи до 12-ти років безкоштовно займаються футболом із тренерами на 66-ти майданчиках у 33-х містах України. Загалом до 2019 року до проекту було залучено близько 4 500 дітей. Чимало уваги учасники семінару приділили й проекту «Відкриті уроки футболу».

Фото прес-служби УАФ

Перший віце-президент Асоціації аматорського футболу України Олександр Каденко зазначив: «Ми маємо й відчуваємо повну підтримку керівництва Української асоціації футболу. Хотів би відзначити позитивний момент щодо стану інфраструктури футбольних клубів, які брали участь у змаганнях під егідою ААФУ у 2016—2019 роках. Окрім цього, хотів би сфокусувати увагу на проекті «11х11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів», який Асоціація аматорського футболу України реалізувала у 2018—2019 роках у партнерстві з Українською асоціацією футболу, а також спільно з регіональними федераціями за фінансової підтримки уряду Німеччини через федеральну компанію GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH)».

Фото Володимира Раснера

Другу частину заходу відкрив перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, який передав учителям найщиріші вітання від президента УАФ Андрія Павелка, головного тренера збірної України Андрія Шевченка та всіх гравців національної команди: «Завдяки вам, учителям фізичної культури, діти отримують уроки футболу, які не тільки приносять їм задоволення, але й, що найголовніше, формують у них бажання вести здоровий спосіб життя». 

Фото прес-служби УАФ

Перший віце-президент УАФ, легенда українського футболу Олег Протасов розповів про пріоритетний напрямок діяльності щодо масового футболу: «Ми маємо дати дітям, загалом людям, навіть тим, хто рідко грає, правильний напрямок, щоб вони полюбили футбол ще більше. Я сам починав грати у футбол у дворі, але це було неорганізоване захоплення. Тому наша мета — надати умови, організувати дітей і спрямувати їх у правильне русло».

Після промов відбулося жеребкування фіналу Всеукраїнського конкурсу на кращий урок футболу та кращий інноваційний урок фізичної культури, до якого вийшли Світлана Вишня (Одеська обл.), Ольга Мазманян (Херсонська обл.), Володимир Майстро (Харківська обл.), Андрій Малий (Донецька обл.) та Зорислава Шинкарук (Вінницька обл.).

Фото Володимира Раснера

Переможець фіналу конкурсу згідно зі встановленим порядком може бути номінований на присвоєння звання «Заслужений учитель України».

Заключна частина заходу була найприємнішою. Переможці конкурсу у своїх областях отримали дипломи, футбольний інвентар та екіпіровку від УАФ. 

Пропонуємо вашій увазі імена всіх переможців у регіонах.

Вінницька обл. — Шинкарук Зорислава Іванівна, учитель фізичної культури школи № 10 м. Вінниця.

Донецька обл. — Малий Андрій Сергійович, учитель фізичної культури острівської школи Мар’їнського району.

Одеська обл. — Вишня Світлана Олександрівна, учитель фізичної культури южненської школи.

Харківська обл. — Майстро Володимир Олексійович, учитель фізичної культури чемужівської школи Зміївського району.

Херсонська обл. — Мазманян Ольга Олександрівна, учитель фізичної культури чорнобаївського НВК Білозерського району.

Волинська обл. — Гудзенко Олена Леонідівна, учитель фізичної культури ліцею с. Поромів Іваничівського району.

Дніпропетровська обл. — Воленко Дмитро Вадимович, учитель фізичної культури школи № 5 м. Кам’янське.

Житомирська обл. — Маліновський Ігор Іванович, учитель фізичної культури павелківської школи Андрушівського району.

Івано-Франківська обл. — Кіф’як Василь Іванович, учитель фізичної культури глибівського НВК Богородчанського району.

Київська обл. — Федорова Олена Володимирівна, учитель фізичної культури школи № 2 м. Ірпінь.

Кіровоградська обл. — Гончарук Сергій Григорович, учитель фізичної культури бандурівської школи Гайворонського району.

Луганська обл. — Галяпа Артем Валерійович, учитель фізичної культури лисичанського ліцею.

Львівська обл. — Ковалишин Галина Богданівна, учитель фізичної культури школи № 68 м. Львів.

Миколаївська обл. — Баранюк Гліб Сергійович, учитель фізичної культури первомайського НВК № 15.

Полтавська обл. — Волошко Оксана Михайлівна, учитель фізичної культури школи № 26 м. Полтава.

Сумська обл. — Ємельяненко Оксана Вікторівна, учитель фізичної культури школи № 23 м. Суми.

Тернопільська обл. — Гарас Валентина Михайлівна, учитель фізичної культури волинського ліцею Кременецького району.

Хмельницька обл. — Кмита Дмитро Миколайович, учитель фізичної культури школи № 3 м. Дунаївці.

Черкаська обл. — Моцар Руслан Валерійович, учитель фізичної культури школи № 6 м. Сміла.

м. Київ — Шунькин Олександр Олександрович, учитель фізичної культури школи № 61.

Фото Володимира Раснера

Підписатися на новини