Володимир Міланич: «Щодня проходимо відеотестування з правил гри...»

Українські судді завершують свій черговий етап підготовки до весняної частини сезону в турецькій Антальї.

Зранку в передостанній день збору арбітри та асистенти здавали нормативи, до яких готувалися протягом НТЗ: перші — тест «Йо-йо» складністю 18,2, другі — «Арієт».

На тестування завітали журналісти телеканалу «Футбол», яким по завершенні випала чудова нагода поспілкуватися як з арбітрами, так і з інструкторами.

Теоретичне ж заняття у передостанній день збору було присвячене актуальній темі — впровадженню системи відеоповторів VAR. Про це та інше у перерві між теоріями прес-службі ФФУ розповів Володимир Міланич, який нещодавно приєднався до групи арбітрів УПЛ.

— Сьогодні бігли тест «Йо-йо». Чому його побоювалися найбільше? Які результати?

— Ми вже не вперше складаємо цей тест. Так було і на минулорічних зборах. Проблем не виникло — всі фізично готові, в січні арбітри склали тест ФІФА, тому все добре. Готуємося, виконуємо програму, нічого надскладного. 

— Чим особливий цей тест?

— Різкою зміною вектору атак, необхідно бути координованим та швидко реагувати на сигнали. Тест ФІФА більше спрямований на роботу на стабільній швидкості, «Йо-йо» — на рваний темп, зміну швидкостей. Такий тест допомагає зрозуміти, наскільки ти готовий до непередбачуваних подій, до роботи на високій швидкості при серйозному навантаженні. 

— Твоя думка з приводу цьогорічних зборів…

— Це мої сьомі зимові збори. Цієї зими дуже насичена програма, за що дякую нашим інструкторам. Дуже допоміг Стеванато. Петров і Дердо постійно отримують інформацію від УЄФА щодо змін у правилах. Корисно знати останні нововведення. Ми підготовлені до змін, було б добре, щоб і футболісти та тренери краще вивчали останні нововведення у правилах.

— Твоя група готувала домашнє завдання на цьогорічні збори. Яке саме, і як вам ця ідея?

— Це таке собі засвоєння матеріалу, який ми отримали на попередніх семінарах. Нам виклали теорію, а ми продемонстрували, як зрозуміли її та як збираємося використовувати. Інструктори розуміють, як матеріал засвоюється нами. Арбітри — як мислять їхні колеги. Кожен рефері — особистість і має своє бачення конкретної ситуації. Намагаємося реалізувати засвоєне на полі. Прагнемо, щоб усі наші арбітри однаково трактували правила.

— Що готував саме ти?

— Я разом із Олександром Дердом та Дмитром Бондаренком готував лекцію на тему «Зрив перспективної атаки, позбавлення суперника очевидної гольової можливості». Ми орієнтувалися на зміни, які ФІФА внесла у минулому році. Зараз при зриві гольової атаки у штрафному майданчику, якщо захисник намагався грати в м’яч, ми не даємо вилучення плюс 11-метровий, а показуємо жовту картку і ставимо пенальті. Ми продемонстрували відеоматеріали з чемпіонату України та європейських чемпіонатів на цю тему для порівняння і бачимо, що арбітри приймають однакові рішення як в Україні, так і в Європі.

— Сьогодні на теоретичному занятті вам розповідали про систему VAR. Особисто ти готовий до її впровадження?

— Я — так. Ми щодня проходимо відеотестування з правил гри за основними критеріями: гра рукою, агресивна поведінка, симуляція. На мою думку, VAR — дуже позитивний момент, і завдяки нашому комітету арбітрів та ФФУ у нас планується використання цієї системи. Добре, що в нас є можливість теоретично підготуватися до цього раніше. Це великий плюс. Чому? Тому що на полі виникають різні ситуації, які інколи арбітр не може розгледіти фізично. Нам демонстрували відео, коли після декількох повторів з різних планів все ставало на свої місця. Звісно, я сподіваюся, що цих епізодів буде не настільки багато, і ці зупинки не впливатимуть на хід гри. 

— У твоїй практиці був матч, який запам’ятався, можливо, після якого ти не міг заснути?

— Кожен матч по-своєму цікавий. На мою думку, жоден із чинних арбітрів топ-рівня не скаже, що в нього був супервидатний поєдинок, після якого він не міг заснути. До кожного матчу арбітри готуються. Досвідчені арбітри та наші інструктори кажуть: якщо у вас уже немає хвилювання, то вам тут нема чого робити. Ми повинні готуватися до кожного конкретного матчу. Поки що поєдинку, через який би я не спав, у мене не було. От якщо працюватиму на фіналі чемпіонату світу, тоді після нього можна буде сказати, що він найбільш пам’ятний. 

— Ти нещодавно поповнив когорту арбітрів УПЛ. Відчуваєш у собі сили працювати на такому рівні?

— За мою роботу комітет арбітрів вирішив підвищити мене в класі. Звісно, я готовий, буду виправдовувати довіру Лучано Лучі та членів комітету. Працюватиму ще більше, щоб не зупинятися у розвитку. На цих зборах немає жодного арбітра, який би не працював над собою. Ми всі розуміємо, що футбол змінюється з кожним днем, тому й рефері щодня готуються функціонально та теоретично.

Відзначимо, що цього ж дня в української делегації відбулася традиційна загальна фотосесія, а ще — що вітчизняні рефері на цьогорічному зборі провели рекордну кількість матчів (34).  

  

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.03.2023 15:02

Українські арбітри працюватимуть на матчах елітного раунду відбору Євро-2023 (U-19)

Двоє українських арбітрів працюватимуть у складі інтернаціональних бри...

17.11.2022 14:52

Заміна арбітра матчу 13-го туру першої ліги «Прикарпаття» — «Карпати»

Комітет арбітрів УАФ повідомляє про заміну арбітра матчу 13-го туру пе...

20.09.2022 16:20

Лучано Лучі та Нікола Ріццолі сьогодні провели щомісячний семінар арбітрів УПЛ

Сьогодні відбувся щомісячний семінар арбітрів УПЛ, присвячений підсумк...

08.12.2021 10:30

Українські арбітри працюватимуть на матчі шостого туру групового раунду Ліги конференцій УЄФА

На поєдинку шостого туру групового раунду Ліги конференцій-2021/2022 у...

Підписатися на новини