Андрій Шевченко: «Збірна України має підняти рівень реалізації гольових моментів»

Головний тренер національної збірної команди України Андрій Шевченко під час зустрічі із журналістами проаналізував виступи «синьо-жовтих» протягом відбіркової кампанії чемпіонату світу 2018 року.

Про суперників у відборі ЧС-2018

«У результаті жеребкування, ми отримали чотири команди, які грали на Євро-2016. Всі ці команди претендували на перше або друге місце у кваліфікаційній групі. Хорватія - дуже хороша збірна, що має у своєму складі прекрасних виконавців. Збірна Хорватії протягом тривалого часу успішно пробивалася до фінальних частин чемпіонатів світу та Європи. Команда Ісландії вдало провела відбір на чемпіонат Європи, потрапила до Франції, вийшла з групи і обіграла Англію. Україна і Туреччина не вийшли з груп».

Про психологічний стан команди

«Перша проблема, з якою я зіткнувся на посаді наставника національної збірної - психологічний стан футболістів. Головним завданням було об'єднати команду, ми серйозно попрацювали в цьому напрямку. Команда стала більш відкритою для журналістів та вболівальників, ми почали робити відкриті тренування та запрошувати на них прихильників футболу і мас-медіа. Наразі я можу сказати, що команда єдина, в стані національної збірної немає поділу на клуби. Всі хлопці об'єднані єдиною метою і дивляться в одному напрямку».

Кадровий дефіцит на кількох позиціях

«Було багато кадрових проблем протягом циклу. За цей час через збірну пройшло чимало молодих гравців. Кожну гру і збір ми давали можливість молоді приїжджати і демонструвати свої якості. Не всі отримали ігрову практику, але чимало хто з них потрапив до основного складу. Ключові кадрові проблеми були пов'язані з позиціями лівого і правого захисника, а також - нападника. Кожну гру ми стикалися з цією проблемою. Хтось був травмований, хтось не отримував ігрову практику. На останній матч ми викликали Олександра Караваєва, який грав на позиції правого захисника. У нас немає здорової конкуренції на певних позиціях. Є добре укомплектовані лінії, а є ті, на які ми не маємо кваліфікованих гравців».

Шанс для новачків

«У відборі на ЧС-2018 за національну команду дебютувало вісім гравців. Коли в команді змінюються 2-3 футболіста – це завжди проблема для тренера. Щоб змінювати гравців безболісно, потрібно, щоб вони відповідали рівню національної команди. У такому випадку товариські матчі – найкраща можливість для перегляду і знайомства. Перш за все, при введенні нового гравця до збірної, потрібно щоб футболіст підтримував баланс. Ми вводили достатню кількість гравців до команди, тому що бачимо у них перспективу».

Про причини поразки у матчі з Хорватією

«Команда не вийшла на чемпіонат світу, і я беру повну відповідальність на себе. Але, дивлячись на розвиток подій у групі, ми дійшли до фінішної прямої і боролися до кінця. В останній грі з Хорватією команда мала шанс поїхати на світову першість, але не досягла потрібного результату. У грі з Хорватією ми припускалися помилок після добре проведеного першого тайму, коли були гольові моменти, швидкість та ігрова взаємодія. Впало в око функціональне падіння гравців після 60-ї хвилини. З'явилися помилки і розриви в лініях. При падінні фізичного стану втрачається концентрація. Це не тільки матчі збірної, такі ж ігри проходять на високому рівні і в Лізі чемпіонів. Якщо взяти чемпіонати України та Англії або Італії, швидкості в них зовсім різні. Неможливо порівняти чемпіонати України і Англії за інтенсивністю гри. Футболісти там грають двічі на тиждень. У нас же впала інтенсивність гри, тому ми провалили другий тайм».

Коваленка потрібно підтримати

«Віктор - майбутнє збірної України. Цей півзахисник має хороші дані. Це молодий гравець, який наразі переживає непростий період і має вдосконалювати свою гру. Ми повинні морально підтримувати його, тому що не можемо відмовлятися від талановитих гравців. Ситуація, в яку потрапив цей хлопець, має стати для нього уроком. Йому потрібно грати в футбол, який від нього вимагають в клубі та збірній. Хлопець має хороші перспективи, але потрібно працювати».

Про структуру та організацію гри збірної

«Ми зібралися з помічниками і проаналізували якість українських футболістів, тенденції нашого футболу. Подивилися по кадрам, який стиль футболу зміг би поліпшити гру команди. Визначилися зі стратегією та структурою гри. Є статистичні дані, які говорять про те, що Україна займає друге місце після Хорватії: 62% проти 58% у України за середнім показником ігрової діяльності команди. Якщо ми розділимо перше коло відбіркового циклу і друге, то слід сказати, що команда додавала у командній грі. За створенням гольових моментів і кількістю ударів ми посідаємо перше місце, але останнє – за кількістю реалізованих нагод. Також друге місце за організацією оборони в групі після Хорватії. Але п'яте місце за кількістю виграних індивідуальних єдиноборств у штрафному майданчику. Хтось десь не допрацьовує, а тут мова про індивідуальну майстерність. Ми рухаємося у првильному напрямку, я бачу прогрес, який демонструє збірна. Команда може грати краще, і це вселяє в мене впевненість. Хочу залишитися працювати з національною командою. Бачу бажання гравців, бачу колектив, який готовий вирішувати завдання. Вірю в українських футболістів і в те, що зможемо створити хорошу команду».

Якісна гра потребує більше часу

«Хотілося б мати більше часу. Час перед матчами, якого у нас не було. Хотілося б більше часу проводити з командою. Якщо взяти і проаналізувати пропущені м'ячі, а особливо перший м'яч у грі з Хорватією - гол був зроблений з нічого. Була допущена тактична помилка захисної лінії. Замість того, щоб зупинитися і зробити два кроки назад, вона вийшла вперед. Це через дефіцит часу роботи з командою. Футбол побудований і на помилках, і на хороших епізодах. Виграє той, хто може керувати цими процесами, більше забивати і менше пропускати».

Про те, у чому збірна має додати

«Є моменти, які команда не дограє і програє. Головне - загальна рухова система, виконання певних взаємодій команди. Ми повинні підняти рівень нашої реалізації. Цифри говорять, що він недостатньо хороший, щоб претендувати на перше місце».

Співпраця національної збірної з «молодіжкою»

«Я спілкувався з наставником U-21 Олександром Головком. Ми домовились, що триматимемо контакт і будемо відправляти до «молодіжки» потрібних йому гравців. Олександр Зінченко, Віктор Коваленко, Артем Бєсєдін, Володимир Шепелєв можуть вирушити у молодіжну збірну на матчі в листопаді проти англійців та шотландців».

Підписатися на новини