Збірна України не зіграє на ЧС-2018

Національна збірна команда України поступилася команді Хорватії з рахунком 0:2 у матчі кваліфікаційного раунду чемпіонату світу 2018 року і втратила шанси пробитися до фінальної частини світової першості.

Фантастична атмосфера на заповненому ущерть «Олімпійському», неймовірна напруга протягом усього матчу, надія, що жила до останнього, та фантастичний за емоціями поєдинок – матч між збірними України та Хорватії у Києві, який закривав для обох команд відбірковий турнір, вийшов видовищним та цікавим.

Другий фінал для «синьо-жовтих»

«Мені не хотілося б, щоб саме збірні України та Хорватії, які протягом усього відбіркового циклу демонстрували найбільш стабільний та якісний футбол з усіх команд групи, опинилися в такій ситуації», - зазначав на передматчевій прес-конференції наставник «синьо-жовтих» Андрій Шевченко, говорячи про те, що для кожної з команд матч у Києві перетворювався на вирішальний. Навіть нічия для хорватської збірної, яка перед очним побаченням з українцями мала ту саму кількість очок за кращої різниці м'ячів, нічого не вирішувала. Головний фаворит групи після сенсаційної нічиєї у Фінляндії міг розраховувати у кращому випадку на вихід у плей-офф. Звісно, лише у разі перемоги.

Розуміючи складність поставленого завдання, керівники хорватської федерації вирішили ризикнути, змінивши головного тренера національної збірної. Звісно, у Златко Даліча, який замінив Анте Чачича, було зовсім мало часу, аби щось кардинально змінити у тактичній чи функціональній готовності гравців. Тож, мабуть, ставка робилася на те, що новопризначений фахівець зможе розкріпостити футболістів психологічно, адже у класі та майстерності гравців хорватської збірної ніхто не сумнівається.

Втім, як зазначав Шевченко, проблеми суперника, у тому числі й кадрові пертурбації, хвилювали його в останню чергу. Найголовнішим завданням тренерського штабу збірної було відновити футболістів – переліт до Албанії та важкі погодні умови, в яких пройшов матч проти Косова, відібрали чимало сил, та визначитись, ким замінити гравців, які з різних причин не змогли взяти участь у поєдинку проти Хорватії.

 

Перестановки від Шевченка

У підсумку, стартовий склад «синьо-жовтих» вийшов доволі прогнозованим, хоча й з невеликими сюрпризами. З перших хвилин зустрічі вийшли Ярослав Ракицький, який відновився після травми, та Марлос, який гру проти Косова розпочинав на лаві запасних. З огляду на амплуа гравців, серед перших одинадцяти «синьо-жовтих» не було номінального нападника, але наявність швидких та технічних Ярмоленка, Коноплянки і того ж таки Марлоса, наполегливого Гармаша фактично нівелювали відсутність «чистого» форварда.

 

Стартові гойдалки

Чи то необхідність грати виключно на перемогу, чи то надзвичайна налаштованість гравців обох команд призвели до того, що матч розпочався майже без розвідки. Першими у наступ пішли гості. Вже на першій хвилині Манджукіч небезпечно пробивал здалеку - м'яч, зачепивши когось із гравців «синьо-жовтих» вийшов на кутовий. Роізграш «стандарту» завершився фланговим прострілом, який перервав Караваєв.

Українці відповіли не менш небезпечно: Марлос пробивав за-за меж карного майданчику після неузгоджених дій голкіпера і захисника гостей та навісу Коноплянки – кутовий.  Куди небезпечнішими були два наступні моменти українців. І знову після дальніх ударів. Спочатку Субашич ледь не закинув м'яч у власні ворота після "пострілу" Ракицького. А згодом Ротань не влучив у ворота, пробиваючи здалеку.

 

В очікуванні голу

Піймавши кураж та відшукавши якщо не слабке місце у захисних побудовах гостей, то принаймні спосіб їх «відімкнути», українці продовжували шукати щастя поблизу чужих воріт. Найкращий момент мав Степаненко, але з його ударом впорався Субашич.
Під завісу першої половини зустрічі хорвати дещо перехопили ініціативу, затиснувши українців на власній половині поля, але реального зиску з невеликої переваги не мали.

Шок другого тайму

Закінчення першого тайму, мабуть, стало маленьким «попередженням» українцям про те, як будуть діяти суперники у другій 45-хвилинці. Але, можливо, саме важкий матч у Албанії, точніше всі довкола матчеві труднощі далися взнаки. По перерві хорватська збірна мала більш свіжий вигляд, а помилки українців в обороні, мабуть, нічим іншим як втомою і не поясниш. На жаль, у потрібний момент «вистрілив» й Андрей Крамаріч, який не забив протягом усього відбіркового турніру, а в грі з Україною відзначився дублем.

Спочатку наші захисники «прогавили» його після повторного навісу Модріча. А за вісім хвилин Крамаріч знову залишився самотнім на дальньому куті воротарського майданчика, як і Ракітіч, котрий віддав класну передачу на партнера в один дотик. Два небезпечних моменти з 70 хвилин гри «картаті» зуміли втілити у два забиті голи.

 

З вірою у майбутнє

Навіть опинившись у своєрідному футбольному нокдауні, «синьо-жовті» рук не склали, намагаючись бодай скоротити відставання у рахунку. Але хорвати, піймавши кураж та ритм гри, діяли дуже впевнено та спокійно, а коли потрібно й не гребуючи маленькими футбольними хитрощами, так і не дозволивши  українцям створити хоча б один небезпечний момент поблизу воріт Субашича. За винятком епізоду, коли Ярмоленко не влучив по м’ячу після гострого пасу від Коноплянки.

0:2 – прикра поразка, яка означає, що збірна України припиняє свій шлях у кваліфікації чемпіонату світу. Команда Хорватії, складена з гравців топ-чемпіонатів, у даному поєдинку виявилися сильнішою за «синьо-жовтих». Але й руки опускати непотрібно: в оновленої української збірної хороше майбутнє.

Фотозвіт з матчу

Україна – Хорватія – 0:2

Голи: Крамаріч (62, 70)

Україна: Пятов, Хачеріді, Ракицький, Матвієнко, Степаненко, Гармаш (Коваленко, 66),  Марлос (Бєсєдін, 78), Ярмоленко, Караваєв, Ротань (Сидорчук, 68), Коноплянка.

Хорватія: Субашич, Врсалько (Піваріч, 86), Мітровіч, Ловрен, Віда, Перішич, Модрич, Бадель, Ракітіч, Крамаріч (Пашаліч, 88), Манджукіч (Рог, 90).

Попередження: Степаненко (60), Ротань (64)

Підписатися на новини