Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

Точка зору. Стежте за «базаром», галичани!

Евгений Карельский

Novaya.com.ua

11.08.10

У тому, що Львівщина є Меккою українського спорту, не сумнівався всі тридцять два роки в серйозній журналістиці. Наскільки я щирий у цьому переконанні, сказали б фахівці, адже про кого тільки не доводилося писати — про Михайла Липова та Віктора Кужаву в гандболі; Геннадія Пінського, Юрія Гайдаєнка та Ігоря Зінкевича у водному поло; Анатолія Куксу та Степана Старінського в стрільбі кульовій, Тетяну Образцову й Віктора Міненка — в тій, що «з луку»; Петра Василюка й Дмитра Сосновського в боксі; Ігоря Романишина та Михайла Колодія у велоспорті. Й, звичайно, про їхніх кращих учнів.

Аж ось, побувавши днями на футбольному матчі «Карпат» та «Арсеналу», отримав суттєву пробоїну в бастіоні власних симпатій. Загалом, найвідоміша команда Галичини має підстави пишатися своїми шанувальниками. Саме від них гравці заряджаються тим настроєм битися до кінця, що призвів до вирішальних голів і трохи раніше в грузинському містечку Зестафоні, і тепер, у п’ятому турі чемпіонату країни. На жаль, здоровезною ложкою дьогтю виявилися образи, що лунали з кількох секторів трибун стадіону «Україна», насамперед тих, що під табло. Мені невідомо, хто з бойових заступників Петра Димінського відповідає за роботу з фанатами, проте в місті, що готує вразити Європу гостинністю буквально за два спортивних літа, вона, себто ця робота, зведена до нуля.

Немає виправдань віршикам на кшталт «Арсеналу» дамо по є…лу». Тепер скажіть-но, чим безпосередньо «каноніри» завинили, щоб на матчі за їхньої участі почути «Тече річка Тиса, в ній москальська кров…»? Здається, в оригіналі — «ворожа кров», хоча різниця незначна. Зрештою, має бути дещиця здорового глузду. Три чверті складу київської команди — чистісінькі вихованці українського футболу (навіть включаючи Олавале Фабунмі, котрий грає в дублі). Рушаймо далі: Міколюнас і Лукша — литовці; Данілав — білорус; Бартулович — хорват; Мазілу й Шоаве — румуни. Та навіть володарів паспортів РФ важко причепити до Московії: Ролан Гусєв народився в Середній Азії (як, до речі, й давно прописаний в українській столиці збірник Узбекистану Максим Шацьких). Сергій Самодін — у Ставрополі. А в Андрія Єщенка, що зростав у іркутській «Звєзді», поготів алібі — завдяки прізвищу.

Службовим проколом організаторів матчу стало те, що витяг з регламентних норм поведінки оголосили по радіо аж посеред другого тайму. Мені як вельми бувалому диктору добре відомо: їх слід оголошувати ДО ТОГО. Зрозуміло, скільки не прочитуй ці «заборони», але якщо сила-силенна правоохоронців не вживає до порушників жодних стримуючих дій, то навіщо вони взагалі стягуються на територію стадіону «Україна»? Мабуть, просто для кількості. Скажімо, вздовж сектору 3-В, номінально розрахованого на офіційних осіб та гостей, безперешкодно бігав, даруйте, прЕдурок. Знаю, за старих часів у Києві казали: нехай візьме довідку на Фрунзе, 103. Певно, своя «палата №6» існує й у мережі львівських закладів охорони здоров’я. Але тут складніший діагноз — той один сипав відверто антисемітськими гаслами. Ніхто зі стюардів не звернув уваги. До президентської ложі Димінського звідти недалеко — Петро Петрович, швидше за все, чув увесь цей «фольклор».

…Ми для чого вдвадцяте проводимо суверенну футбольну першість? Якщо для того, аби щотуру ділити учасників на своїх і чужих, то нехай би залишалися в одному дивізіоні з московськими «Спартаком» та «Динамо», як за Союзу. Якщо ж спротив расизму й набору лайки є не тільки на папері, то варто стежити, перепрошую, за «базаром». Головний тренер «Карпат» Олег Кононов, як відомо, починав заняття футболом у Курську, але знаю — львівська публіка хіба що на руках не носить його. Й це доводить, що нормальні прихильники гри мільйонів у цьому чарівному краї не перевелися.

+++

Мирон Маркевич: «Пляжний футбол крокує вперед»

Володимир Курінний

Ua-football.com

10.08.10

− Мироне Богдановичу, чи дивились Ви ігри збірної України з пляжного футболу у відборі до Чемпіонату світу?

− Так, я дивився, буквально з першої гри, хоча вона була невдалою для збірної України: команда вигравала, але на жаль за декілька хвилин програла. Пізніше вони впевнено виграли в усіх суперників і зайняли перше місце. Тому я вітаю команду і тренерів з таким успіхом. Надіюсь, що на Чемпіонаті світу команда покаже такий же яскравий футбол.

− Кого з гравців збірної могли б виділити?

− Вся команда зіграла на хорошому рівні. Я зараз боюсь зплутати прізвища... Всі сподобались, особливо гравець, який здалеку забивав. Взагалі, мені подобається пляжний футбол своєю динамікою, багато голів забивається, багато ударів через себе, головою, тобто те, що подобається людям.

− На Вашу думку, яку роль грає пляжний футбол у підготовці професіональних футболістів?

− У нас на базі «Металіста» є піщане поле, яке нагадує майданчик для пляжного футболу. Ми багато часу там проводимо, особливо на підготовчих зборах. На перших зборах ми взагалі десять днів відводимо на футбол на піску. Також інколи граємо протягом сезону: якщо є перерва у десять днів, ми два дні даємо на пляжний. Недавно у нас тут була баталія десять на десять, було на що подивитись! Футболісти заводяться і віддаються повністю грі. Тому для великого футболу то дуже корисно.

− Як Ви вважаєте, чи є необхідність включити елементи пляжного футболу, як бажані, чи обов’язкові, для підготовки професіональних футболістів в Україні?

− Кожен тренер має свою підготовку, своє бачення. Особисто я віддаю цьому перевагу на першому зборі. Наскільки я знаю, Микола Павлов також багато працює на піску. Я з задоволенням даю це команді і хлопці сприймають це адекватно.

− Як Ви оціните стан пляжного футболу в Україні?

− Судячи з результатів збірної, пляжний футбол крокує вперед. І це радує всіх. Тому що перше місце, навіть якщо це кваліфікаційний раунд, там багато хороших команд, значить на правильному шляху пляжний футбол в Україні. Проходить багато турнірів, і в Харкові був, я дивився фінальний матч. Скоро у Львові турнір розпочнеться. Будемо раді, якщо на Чемпіонаті світу Україна займе призове місце.

Завтра очікуйте повну відеоверсію інтерв’ю з головним тренером збірної України та харківського «Металіста».

+++

Футбол. Назад в СССР?

Константин Николаев

Bagnet.org

11.08.10

Совместный футбольный чемпионат Украины и России: утопия или реальность?

На этой неделе генеральный директор донецкого «Шахтера» Сергей Палкин заявил, что считает создание совместного футбольного кубка Украины и России (КУР) первым шагом на пути к объединению чемпионатов двух стран (ЧУР). «Но насколько нам удастся сделать этот первый шаг, зависит не только от желания клубов-участников, но и, естественно, от многих политических вопросов как в одной, так и в другой стране. Мы бы хотели это сделать как минимум потому, что Кубок Украины сейчас не такой уж рейтинговый. И в России такая же ситуация. Поэтому мы хотели бы объединить эти два турнира по специальной формуле, которую сейчас разрабатываем. Посмотрим, насколько получится это сделать», − подытожил Палкин.

«Словакия с Чехией получили от президента УЕФА Платини поддержку проекта совместной лиги, — приводит аналогию директор международного отдела «Шахтера» словак Любош Михел. — Думаю, Кубок Украины и России — хороший первый шаг на пути к тому, чтобы через несколько лет получить общий чемпионат». Поддерживает эту идею и их президент Ринат Ахметов. Что ж, его понять можно. Любимое детище — «Шахтер», в который столько вложено, по большому счету «прозябает» на задворках великой футбольной евроимперии. А ведь мог бы приносить ему гораздо большее (и регулярное) удовольствие и доход, играй он регулярно не только с киевлянами, а и с московскими ЦСКА, «Спартаком», «Динамо», «Локомотивом», питерским «Зенитом» и казанским «Рубином».

Что ж, я его отлично понимаю. Выражаясь фигурально, «Феррари» Рината Леонидовича большую часть времени проводит в гонках с местными «Тавриями». Содержать такую тачку только для того, чтобы она в основном простаивала (или, чтобы не обижать «Таврия», — ездила на первой передаче), не то чтобы дорого, а, согласитесь, просто глупо. Ее можно и нужно использовать с гораздо большей эффективностью. Мнение руководителей киевского «Динамо» по поводу чемпионата Украины и России (назовем его ЧУР) расплывчато. Да им, подозреваю, сейчас наверняка не до этого. Тут бы с «Феррари» справиться… Так что, назад в СССР? Во всяком случае, в его футбол?

Отбросим в сторону соображения наших «патриотов» (от одного из них слышал, что «це ніщо інше, як зазіхання на наші національні інтереси та чергова спроба Москви відродити Радянську імперію»). Про Украину понятно. При всех потугах нашей Премьер-лиги, зрелищность внутреннего первенства оставляет желать лучшего. А вот зачем россиянам это нужно? С коммерческой точки зрения их чемпионат на пять голов выше нашего. Права на трансляцию отдельных его матчей покупаются европейскими телеканалами. Зрительский интерес − не чета нашему. Бюджеты большинства клубов вполне сопоставимы с «Динамо», а некоторых — даже с «Шахтером» («Зенит» − отдельная − «Газпромовская» песня)…

Я абсолютно не идеализирую российский футбол. В нем своего бардака хватает. В отдельных случаях еще и похлеще нашего будет. На судей, например, там жалуются уже не только в футбольные инстанции, но и в отделы по борьбе с экономическими преступлениями и Генпрокуратуру. В России тоже есть проблема, которую, как и у нас, можно назвать «два в одном». (Братья Суркисы возглавляют «Динамо» и ФФУ). Евгений Гиннер являлся главой тамошней ПФЛ и одновременно — президентом ЦСКА, а Виталий Мутко до недавнего времени руководил «Зенитом», потом стал руководителем Российского футбольного союза, а сейчас − вообще министр спорта. И это тоже является предметом недовольства в определенных кругах…

Есть еще один аспект − территориальный. Я думаю, что голубой мечтой всех столичных клубов было бы проводить чемпионат, не выезжая за пределы МКАД. Пусть с нечастыми выездами в Санкт-Петербург или Казань. А то ведь от остальных команд на душе становится просто холодно и тоскливо: «Томь», «Сибирь», «Амкар» (Пермь),  «Терек» (Грозный), «Анжи» (Махачкала)... В общем, большая страна — большие проблемы…

Но сразу же возникает много вопросов по поводу ЧУР и по какому принципу будут отбираться клубы: турнирному положению или финансовому? Один из главных лоббистов этого проекта со стороны России Герман Ткаченко (до недавнего времени президент самарского ФК «Крылья Советов»), помимо чисто эмоциональных аргументов («ощутимый болельщицкий интерес, общая футбольная история» и т. д.), предлагает следующее: «Наиболее разумным и реалистичным в реализации мне видится на начальном этапе равное представительство в объединенной лиге двух стран — по 8 команд, при возможности изменения этого баланса посредством гибкой системы ротации. Скажем, места пары слабейших команд такой лиги, вне зависимости от их национальной принадлежности, можно ежегодно заполнять двумя победителями мини-турнира, в котором участвовали бы две ведущие украинские и две ведущие российские команды национальных лиг. На пути объединения двух лиг в одну, каким бы логичным и многообещающим оно ни казалось, неизбежно встанет множество чисто практических препятствий.

Одним из главных камней преткновения для такой идеи будет представительство в европейских турнирах: вполне разумно, что Россия и Украина, имеющие там сегодня по две команды, рассчитывают сохранить это представительство. Мне кажется, что здесь все же есть варианты достижения компромисса с УЕФА относительно способов расчета коэффициента и распределения путевок в евротурниры. УЕФА вряд ли заинтересована в том, чтобы на место клубов из богатых российской и украинской лиг в групповых турнирах еврокубков оказались маргинальные, не достигшие нужного уровня игры и инфраструктуры команды — скажем, болгарские.  Против объединения лиг, безусловно, выступит «болото» — неамбициозные середняки и аутсайдеры чемпионатов России и Украины, которым придется играть во втором по статусу турнире — по крайней мере, какое-то время. Но это во многом вопрос политической воли руководителей российского и украинского футбола, ведь именно с таким «болотом» на сегодняшнем этапе связано больше всего негатива — в частности, подозрений в разделе очков. В конечном счете, появление объединенной лиги поспособствует прогрессу многих таких клубов, даст им новые стимулы к более последовательному и серьезному развитию… С нашим переходом на систему «осень-весна» синхронизируются календари. Страны одновременно движутся к сокращению лимитов на легионеров (что мне лично, правда, кажется преждевременным) и появлению большего числа комфортных, современных арен. При всем обилии встающих на пути объединения мелких препятствий предпосылок к этому у нас все равно несопоставимо больше… Думаю, только на телетрансляциях в обозримом будущем такая лига могла бы зарабатывать до 100 миллионов долларов за сезон».

Можно только представить, что начнется на главных «телекнопках» наших стран, когда между собой будут играть «Спартак» — «Динамо» или «Шахтер» — ЦСКА. Некий суррогат подобного мы могли видеть на Кубке Первого канала в Израиле. Но все это, конечно, не то. Вот если бы такие матчи да регулярно на поток поставить, соответствующий пиар ему создать, — вот где настоящие деньги. И настоящий интерес.

Но, во-первых, прежде чем затевать подобное дело, необходимо (хотим мы того или нет) сначала испросить высочайшего соизволения — в УЕФА. Мягко говоря, я не уверен, что она позволит Украине с Россией «слепить» воедино наши нынешние индивидуальные коэффициенты и на основании полученной суммы приравнять нас к Германии, Италии, Испании или Англии и тем самым выставлять в еврокубках большее число команд.

Во-вторых, при всей любви к зрителям я меньше всего склонен верить, что ради ЧУР «Динамо» (гипотетически) уступит свое место в Лиге чемпионов, например, «Спартаку». Ведь Лига чемпионов для наших команд — это больше чем просто турнир. Это личное. Да и «Динамо» с «Шахтером» в Украине сражаются уже не столько за первенство, сколько за более выгодную стартовую позицию в Лиге. Свидетельством тому − прошедшие игры киевлян с «Гентом» и предстоящие − с «Аяксом», которые неизвестно еще как закончатся. А «Шахтер» на все это царственно взирает с высоты своего чемпионства, которого достиг во многом благодаря разгильдяйству киевлян во втором круге прошлого первенства...

А тут, представьте, еще и россияне в это все вклинятся. И совсем не факт, что «динамовцы» обгонят их «коней» (ЦСКА) и «локомотивы». Возможно, Донецк в силу вышеперечисленных причин («Феррари») и готов это сделать. А Киев?.. В-третьих, довольно странным выглядит довод Германа Ткаченко о «маргинальных, не достигших нужного уровня игры и инфраструктуры командах — скажем, болгарских». Осталось только критерии маргинальности определить. И еще −  чтобы вся Европа с ними согласилась. Поверьте, есть еще в-четвертых, в − пятых, в-шестых и т. д.  На самом деле, ЧУР, конечно, привлекательная штука. Только вот оснований для ее воплощения, на мой взгляд, сейчас маловато. И, прежде всего — в Украине. Готова ли она поступиться своей независимостью? Футбольной…

+++

Україна прогресує у світовому футбольному рейтингу

Tsn.ua

11.08.10

Національна збірна України з футболу посідає 24-те місце у оновленому за серпень рейтингу ФІФА.

ФІФА

Україна займає 24 місце

Збірна України піднялася на одну сходинку в рейтингу національних збірних ФІФА і зараз займає 24-е місце.

Зазначимо, що у першому десятку рейтингу не відбулося жодних змін. Зокрема, на другому місці йде команда Нідерландів, з якою у середу, 11 серпня, наші футболісти зіграють товариський матч у Донецьку. Початок гри − о 21:00.

Рейтинг національних збірних ФІФА (станом 11 серпня)

1 (1). Іспанія − 1883 очки

2 (2). Нідерланди − 1659

3 (3). Бразилія − 1524

4 (4). Німеччина − 1464

5 (5). Аргентина − 1288

6 (6). Уругвай − 1152

7 (7). Англія − 1125

8 (8). Португалія − 1062

9 (9). Єгипет − 1053

10 (10). Чилі − 988

11 (11). Італія − 982

16 (17). Росія − 956

21 (21). Франція − 890

24 (25). Україна − 870

56 (56). Польща − 547

+++
ЕВРО-2012

Генсек УЄФА назвав Суркіса і Колеснікова Супергригорій та Суперборис

Zaxid.net

11.08.10

Я побачив не лише інфраструктуру, я також побачив надзвичайний ентузіазм, надзвичайне, бажання і готовність місцевих людей підготуватися до Євро-2012 і провести надзвичайну подію. І на цій основі ми вже трохи поміняли імена двох ключових осіб, задіяних у підготовці до Євро-3012. Я говорю про пана Суркіса та пана Колеснікова. Ми тепер їх називаємо Супергригорій і Суперборис, − заявив 11 серпня під час візиту до Львова Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно.

«Сподіваюся, вони, як Супермен, зможуть передати всім оточуючим цей ентузіазм і внутрішню силу», − додав Інфантіно.

Розповідаючи під час брифінгу про враження від підготовки міста до Євро-2012, Джанні Інфантіно сказав: «Я з моїми колегами з УЄФА приїхав для того, щоб відвідати всі чотири приймаючі міста України. Перше місто, в яке ми завітали − це Львів. Ми прилетіли сьогодні вранці і вже встигли побувати на місці будівництва нового пасажирського терміналу та на будівельному майданчику нового стадіону. Нарешті ми приїхали сюди, у міську раду, щоби провести тут зустріч і обговорити поточний статус підготовки до Євро-2012 разом з міським головою, віце-прем’єр-міністром, губернатором і президентом ФФУ».

Також він зазначив: «Ми детально обговорили той прогрес, який був зроблений містом Львовом у підготовці до Євро-2012 з часу наших попередніх візитів і з часу приїзду до Львова президента УЄФА Мішеля Платіні. Не таємниця, що у нас було певне занепокоєння і ми проводили дуже багато дискусій щодо стану підготовки Євро-2012, щодо стадіону та аеропорту у місті Львові. Але те, що я побачив сьогодні, хоча в мене було дуже мало часу, вселяє у мене оптимізм».

Зокрема, Джанні Інфантіно додав, що якщо говорити про стадіон, то «зараз принаймні це щось схоже на стадіон, тоді як кілька місяців тому це було щось, схоже на ідолів на острові Пасхи».

+++

Я побачив прогрес. Хоча є проблеми, − генсек УЄФА про Львів

Zaxid.net

11.08.10

Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно побачив певний прогрес при підготовці Львова до Євро-2012.

«Я побачив певний прогрес. Звичайно залишається ще багато проблем, які потрібно вирішити. Стадіон залишається свого роду проблемою, але зараз вже набагато краще виглядає те, що ми побачили на будівельному майданчику. Інше питання − це, звичайно, аеропорт», − заявив 11 серпня під час брифінгу у Львові генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно, інформує кореспондент ZAXID.NET .

«Є певні питання щодо операційної діяльності, яка включає транспорт, логістику пересування під час Єврочемпіонату, проживання і розміщення. Ми підходимо до операційної фази. У Львові понад 30 тис. номерів і ліжок для футбольних уболівальників та туристів, але питання залишається в тому, як перемістити цих вболівальників чи туристів до готелів чи інших місць проживання. А також ми говоримо про питання мови, адже через два роки українська не стане більш поширеною, нею не буде розмовляти більше туристів, які сюди приїдуть, тому треба зробити все можливе, щоб ті тисячі людей, які приїдуть на час Чемпіонату, змогли порозумітися з місцевим населенням», − сказав він.

Інфантіно наголосив, що ще дуже багато роботи. «У нас залишилося ще 18 місяців. Але через 18 місяців Україна та Польща побачать найкращу футбольну подію. Повірте, ця подія змінить вашу країну. Коли ми говоримо про цей логотип − «Створімо історію разом», ми всі разом: сім’я УЄФА, представники місцевої і регіональної влади, − повинні зробити все можливе, щоб написати нову історію. Цю історію, яка не могла би бути написаною без футбольного Чемпіонату. І, звичайно, дуже багато залежить від представників ЗМІ. Це мій перший візит до Львова. Львів − дуже красиве місто, ви повинні зробити все можливе, щоби передати всю красу цього міста зовнішньому світу. Я впевнений, що це місто може стати свого роду таємницею чи перлиною, яку відкриють для себе футбольні фанати, які сюди приїдуть», − сказав генеральний секретар УЄФА.

Він повторив: «Попереду ще дуже багато роботи, ми не можемо розслабитись, піти на пляжі засмагати чи піти у відпустки. Ми повинні разом докласти зусиль, щоб провести надзвичайну футбольну подію. Я впевнений в тому, що і Україна і Польща зможуть провести цю надзвичайну футбольну вечірку, якщо можна так сказати».

+++

Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно прибув до Львова

  

Ігор Бачун

Укрінформ

110.810

Ознайомитися з ходом підготовки України до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року − головна мета візиту генерального секретаря УЄФА Джанні Інфантіно, який прибув до Львова. Це перше його відвідання нашої держави у новій ролі.

  

Як повідомила УКРІНФОРМу прес-служба міськради, у Львові представник УЄФА побуває на будівництві нового терміналу аеропорту і стадіону, огляне фан-зону, організовану в центрі міста неподалік Національного театру опери та балету імені С.Крушельницької.

Сьогодні ж делегація УЄФА вирушить у Донецьк, а завтра − відвідає Харків та Київ, де обговорить з представниками уряду України хід реалізації програми підготовки до Євро-2012.

  

Підсумки візиту ляжуть в основу звіту, з яким Джанні Інфантіно виступить на засіданні Наглядової ради УЄФА Євро-2012 наприкінці вересня в Ньйоні.

  

Довідково. У Європейському футбольному союзі Джанні Інфантіно працює з серпня 2000 року, в його компетенцію входять юридичні та комерційні питання, а також проблеми професійного футболу. З січня 2004 року він очолював відділ юриспруденції та ліцензування УЄФА. Виконував обов'язки директора-розпорядника, заступника генерального секретаря, а в жовтні 2009-го обраний на посаду генерального секретаря УЄФА.

+++

Готовність траси Знам’янка-Луганськ-Ізварине складає понад 70%

  

Олена Васіна

Укрінформ

11.08.10

2010 року на будівництво дороги Знам’янка-Луганськ-Ізварине заплановане виділення 441 млн грн. з державного бюджету. Про це під час засідання організаційного комітету з підготовки і проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу розповів донецький міський голова Олександр Лук’янченко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

  

«Розпорядженням Кабінету Міністрів України був затверджений перелік об'єктів будівництва, реконструкції і капітального ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення: Автомобільна дорога Знам’янка − Луганськ − Ізварине. На реалізацію цього проекту на 2010 рік заплановано 441 млн грн. з державного бюджету, на будівництво дороги в обхід міста Донецька, 4 черги передбачено 10 млн грн. з державного бюджету. Крім того, затверджено 41,6 млн грн. на проектні роботи», − сказав мер.

  

До програми підготовки Донецька до Євро-2012 включена реконструкція 48 комунальних доріг. «Враховуючи передбачуване велике навантаження на транспортну інфраструктуру, проводяться роботи з реконструкції доріг. Лише  2010 року на ці цілі виділено 80 млн грн., 50 − млн грн. з державного бюджету і понад 30 млн грн. − з місцевого бюджету. До міської цільової програми внесена реконструкція 48 доріг комунальної власності», − сказав О. Лук’янченко.

  

Як раніше повідомляв УКРІНФОРМ, ТОВ «Дорожнє будівництво «Альтком» відновило роботи з реконструкції окружної траси в обхід Донецька, про що повідомив начальник БУ-1 Олександр Валуйкін. Компанія продовжує будівництво найзавантаженішої в регіоні траси Знам’янка-Луганськ-Ізварине на ділянці від Донецька до кордону з Дніпропетровською областю. На сьогодні готовність об'єкту складає понад 70%.

+++

Попов задоволений темпами підготовки Києва до Євро-2012

УНІАН

11.06.10

В.о. голови КМДА Олександр ПОПОВ задоволений темпами підготовки Києва, зокрема, об’єктів готельного господарства столиці і фан-зон до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Як повідомили УНІАН у прес-службі КМДА, О.ПОПОВ здійснив поїздку об‘єктами, пов‘язаними з підготовкою столиці до Євро-2012. Зокрема, він ознайомився з інфраструктурою п‘ятизіркових готелів «Опера» та «Інтерконтиненталь», оглянув будівництво і стан готовності готелів «Фермонт» і «Старо», ознайомився з представленим проектом офіційної фан-зони УЄФА.

«Можна з упевненістю сказати, що темпи підготовки міста до проведення євротурніру на дуже високому рівні. І це об‘єктивний аналіз ситуації, хоча попереду ще багато роботи», − сказав О.ПОПОВ.

«Сьогодні ми оглядали готельні об‘єкти з точки зору того, де міська влада може надати допомогу − чи то організаційну, чи, скажімо, із благоустрою прилеглої території. Безперечно, такі точки дотику з бізнесом у нас мають бути, адже готельні об‘єкти усі приватні. Констатую, що їхній рівень справді дуже високий, і думаю, що туристи, які приїдуть, будуть задоволені якістю наданих послуг», − зазначив він.

Ознайомившись з проектом фан-зони, в.о. голови КМДА охарактеризував його як «дуже цікавий і відповідальний проект, тому що в період проведення турніру у фан-зоні планується прийняти понад 70 тисяч вболівальників». Сьогодні розробка проекту ще триває, він буде узгоджений з УЄФА, і з 1 січня наступного року розпочнеться його реалізація.

«У четвер ми презентуємо інспекторам УЕФА наш план підготовки до Євро-2012 з демонстрацією всього комплексу питань, які слід вирішити до початку турніру. Я переконаний, що Київ буде представлений на належному рівні і ми матимемо відповідну оцінку інспекторів УЄФА», − зауважив О.ПОПОВ.

*** У Києві налічується 150 закладів розміщення на 9672 номери, з яких 105 готелів на 8 50 номерів та 45 інших закладів розміщення на 1 672 номери.

Крім того, у Києві діє 16 хостелів і понад 140 підприємств, що є власниками апартаментів. Їхня загальна місткість − понад 40 тис. місць.

Одним із найважливіших заходів з підготовки до Євро-2012 є виконання вимог УЄФА щодо розміщення цільових груп («родина УЄФА», команди, рефері, партнери, спонсори, медіа тощо) та вболівальників.

Для розміщення цільових груп УЄФА м. Київ має забезпечити 7 300 номерів у готелях категорій 3-4-5 зірок.

На сьогодні для розміщення у Києві та Київській області цільових груп офіційним туристичним оператором турніру УЄФА − агентством TUI Travel Plc − укладено з діючим готелями 75 угод на 6 261 номери.

У рамках підготовки до Євро-2012 у столиці планується побудувати 16 готелів на 3 тис. 21 номер.

Планується організація офіційної фан-зони УЄФА на Майдані Незалежності та на Хрещатику від Майдану Незалежності до вулиці Богдана Хмельницького. Загальна площа території фан-зони − 63 312 кв. м. Максимальна кількість відвідувачів − 70 347 осіб.

Ділянка, обрана для розміщення фан-зони, знаходиться безпосередньо у центральній історичній частині міста на перетині пішохідних і транспортних магістралей і в зоні пішохідної досяжності від центрального стадіону.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Cезон открыт!

 

Жизнь (Донецкая область)

11.08.10

Пары сильнейших английских и немецких клубов выяснили, кто же из них более достоин Суперкубка своей страны. Всегда интересно следить за первыми играми сезона. Особенно, когда это не просто встречи в рамках национального чемпионата, а игры за главные трофеи страны.

Хотя справедливости ради стоит отметить, что это не самый важный приз для любого топового клуба. Скорее возможность похвалиться мастерством. Европейские команды выходят на поле с амбициозными планами показать, кто чего стоит, не разочаровать болельщиков, для которых и благодаря которым существует футбол.

Привычное дело

В Англии новый футбольный сезон открыл матч за Суперкубок между «Челси» и «Манчестер Юнайтед». Как ни старались игроки «Челси» стать новыми обладателями трофея, но футболисты из Стратфорда были настроены еще более воинственно. «МЮ» делал все, чтобы противник смотрелся слабее, зауряднее. И часто ему это удавалось. Однако не будем совсем уж умалять достоинства «Челси». Первый тайм они держались. Но сэра Фергюсона это не устроило. Его замены в команде после перерыва сделали свое дело − 3:1. У «Челси» четвертое подряд поражение накануне старта премьер-лиги, а «Манчестер Юнайтед» в 18-й раз становится обладателем Суперкубка Англии.

Новичкам не всегда везет

Победа в матче за Суперкубок Германии принесла футболистам мюнхенской «Баварии» первый трофей сезона 2010/11.

Поединок, в котором подопечные Луи ван Галя встречались в Аугсбурге с «Шальке-04», завершился со счетом 2:0 в пользу чемпиона Германии и финалиста Лиги чемпионов минувшего сезона. Нули на табло горели вплоть до 75-й минуты, хотя в одном из эпизодов Мирослав Клозе попал в штангу. Выход на поле Анатолия Тимощука изменил игру всей команды, что и обеспечило победу. «Шальке-04» впервые выступал в финале Суперкубка Германии, но удача отвернулась от игроков из Гельзенкирхена. И все же не только это помешало вырвать победу у «Баварии». Последние просто в тот вечер показали большее мастерство.

 

+++

 

Сборная Украины сегодня будет сильне

Жизнь (Донецкая область)

11.08.10

 

В этом ничуть не сомневаются ведущие букмекерские конторы. Да и не только они, ведь наша команда в неплохой форме, а голландцы сильнейших игроков оставляют дома. Как только ФФУ по завершении чемпионата мира в ЮАР объявила о том, что в гости к нам едут вице-чемпионы мирового первенства, радости болельщиков не было предела.

А когда стало известно, что сборная Голландии встретится с украинцами на «Донбасс Арене», то все поклонники футбола испытали к жителям региона зависть. Белую, конечно. Да и сами местные фаны по достоинству оценили шанс увидеть воочию игру тех, кто остался в шаге от титула чемпионов мира. По крайней мере, так говорил каждый, к кому обращались. На деле же оказалось, что ажиотажа не случилось − билеты в кассах можно свободно приобрести и сейчас.

Наверное, единственное объяснение тому − это состав, который Берт Ван Марвейк привезет в Донецк. Ценители хорошего футбола так надеялись увидеть на поле «Донбасс Арены» Уэсли Снейдера, Робина Ван Перси, Марка Ван Боммеля. Но не суждено. Ни один из футболистов, принимавших участие в чемпионате мира, сегодня не порадует зрителей своей игрой. Этот факт, мягко говоря, огорчил болельщиков, отбил желание купить билет на матч. К тому же поговаривают, что не развитие футбола и спортивный интерес сподвиг голландцев приехать в гости. Если верить некоторым источникам, украинским организаторам встречи пришлось прибегнуть к более меркантильной мотивации команды из Голландии.

− Давайте все-таки констатируем тот факт, что в Нидерландах очень много хороших футболистов. И я не знаю, что лучше: сыграть с основным составом голландской сборной или с резервным. Потому что футболисты, которые приедут в Донецк, давно стучатся в дверь национальной команды Нидерландов. И поверьте мне, что они сыграют против нас с удвоенной энергией. Я не знаю, как мы сыграем с голландцами, но если нам удастся победить, то через год или два никто не будет вспоминать, каким составом сборная Нидерландов играла против нас. Играют национальные команды. Нас интересует игра сборной Украины. Конечно, было бы хорошо сыграть с вице-чемпионами мира. Но каждый тренер стремится проверить ближайший резерв. И никуда от этого не денешься. Коль сложилась такая ситуация, то будем играть с той командой, которая приедет, − оптимистично заверил главный тренер сборной Украины Мирон Маркевич.

Кстати, мы помним, как два года назад голландцы принимали украинскую сборную у себя дома. Тогда наши футболисты уступили со счетом 3:0. За это время немало воды утекло, в командах произошли существенные перемены. Теперь нас ждет противостояние двух обновленных составов, двух новых тренеров.

Но не Голландией единой. Конечно, к игре готовились, ее ждали, но впереди еще много интересных встреч. На этой неделе Федерация футбола Украины подписала договор с немецкими коллегами о проведении в ноябре 2011 года товарищеского матча сборных. Наученная горьким опытом ФФУ уже более детально подошла к подписанию документа. В договоре о проведении товарищеского матча с федерациями будет пункт об участии в поединке звездного состава с обеих сторон.

Товарищеский матч Украина − Голландия

11 августа 2010 года, Донецк, стадион «Донбасс Арена». Начало − 21.00.

Трансляция − телеканал «Интер», 20.50.

Внимание!

Для водителей транспортных средств, прибывающих 11 августа на футбольный матч сборная Украины − сборная Голландии, определены дополнительные места для парковки автомобилей:

− проспект Освобождения Донбасса

(от ул. Артема до ул. Щорса) − 74 машино-мест;

− проспект Мира (от ул. Челюскинцев

до ул. Артема) − 90 машино-мест;

− улица Челюскинцев (от пр. Мира до бул. Шевченко) − 135 машино-мест;

− проспект Богдана Хмельницкого

(от Крытого рынка до ул. Университетской) − 95 машино-мест;

-бульвар Шевченко, «Макдональдс» -

98 машино-мест;

− Донецкий горисполком − 60 машино-мест;

− стоянка облгосадминистрации − 65 машино-мест;

− областная травматология − 55 машино-мест.

Во избежание транспортных заторов во время проведения футбольного матча ГАИ г. Донецка рекомендует (кроме транспорта общественного пользования) заранее скорректировать свой маршрут движения в объезд центральной части города и улично-дорожной сети, прилегающей к стадиону «Донбасс Арена». Движение транспорта будет частично ограничено по проспекту Мира, улице Челюскинцев, проспекту Титова, улице Байдукова, улице Набережной.

+++

На «Донбас Арені» Голландія, − але без Роббена й Снейдера...

Андрій Воронич

Високий Замок (Львівська область)

11.08.10

Утім, Маркевич упевнений: молоді «помаранчеві» футболісти, що вийдуть на поле, гратимуть з подвійною енергією

На «Донбас Арені» Голландія, − але без Роббена й Снейдера...

Сьогодні, 11 серпня, збірна України з футболу зіграє у Донецьку зі збірною Нідерландів − віце-чемпіоном світу. Однак ніхто з тих голландських футболістів, що виблискували на Мундіалі в ПАР, на поле «Донбас Арени» не вийде: наставник «помаранчевих» вирішив перевірити найближчий резерв. Натомість у складі українців − усі найсильніші. Є серед них і представник львівських «Карпат» − захисник Артем Федецький.

«У Нідерландах багато хороших футболістів, − відзначив на передматчевій прес-конференції головний тренер збірної України Мирон Маркевич. − Гравці, які приїдуть, виходитимуть на поле з подвійною енергією. Звісно, краще було б грати з віце-чемпіонами світу, але кожен тренер зараз перевіряє найближчий резерв... Нас більше хвилює гра збірної України. Через рік-два ніхто не згадуватиме, яким складом грали суперники, а результат залишиться».

Напередодні головний тренер київського «Динамо» Валерій Газзаєв попросив Маркевича... не запрошувати в збірну на товариську гру з Нідерландами трьох футболістів столичного клубу − Андрія Шевченка, Артема Мілевського й Тараса Михалика. Мовляв, у «Динамо» дуже напружений графік, відповідальний двобій у Лізі чемпіонів із голландським «Аяксом»… «Я розумію Валерія Газзаєва, він переживає за стан футболістів, − відповів Маркевич. − Постараємося врахувати побажання. Але попереду матч національних збірних, нам важливо показати хорошу гру... Уперше з’являться і Романчук, і Федецький − задня лінія виглядатиме інакше, а це якраз та позиція, яка нас хвилює». Справді, у деяких товариських матчах команди Маркевича її задня лінія нагадувала прохідний двір (от хоч би з румунами у Львові). Чи вдасться зцементувати захист «синьо-жовтих» карпатівцю Федецькому? Гра покаже. Принаймні, у матчі з «Арсеналом» Артем був одним із найкращих на полі, причому не лише в захисті, а й у нападі.

Торкнувся Маркевич і натуралізації сенегальського «металіста» Папа Гуйє. «Нещодавно Папа відмовився грати за збірну Сенегалу, − повідомив наставник «синьо-жовтих». − Зараз він не в формі, але я його ставлю у склад. Я знаю, як він може грати. Його натуралізація − питання часу». Отже, з часом матимемо не тільки «сербо-українця» Марко Девича, а й «сенегало-українця» Папа Гуйє...

+++
ЕВРО-2012

 

 

Работу волонтеров узаконять

Елена Довженко

Жизнь (Донецкая область)

11.08.10

Комитет по вопросам семьи, молодежной политики, спорта и туризма, согласно информации, распространенной вчера пресс-службой Верховной Рады, планирует во время седьмой сессии Верховной Рады Украины шестого созыва подготовить к рассмотрению во втором чтении и принятию в целом проект закона «О волонтерском движении».

Волонтеры к Евро-2012

Актуальность принятия такого закона слуги народа объясняют, в первую очередь, проведением на высоком уровне финальной части чемпионата Европы по футболу в 2012 году.

Во время Евро-2012 как раз волонтеры будут сопровождать гостей и помогать им ориентироваться в городах, принимающих финальную часть чемпионата. В Украине к чемпионату планируют подготовить около 30 тыс. волонтеров. Именно столько добровольцев необходимо, чтобы на должном уровне принять планируемые 1,2 миллиона приезжих фанатов (из расчета 1 волонтер на 40 болельщиков). Для Киева подготовят 12,5 тысячи, 7,5 тысячи − для Харькова, 6,25 тысячи − для Львова и 3,75 тысячи волонтеров будут нужны Донецку.

Закон гласит

В первом чтении данный законопроект был принят еще 13 апреля. Тогда он не вызвал принципиальных противоречий и дискуссий среди депутатов, и они поддержали его 313 голосами с условием доработки: уйти от декларативности и внести более четкую терминологию, в частности определить само понятие «волонтер».

Проект закона «О волонтерском движении» как таковой определяет правовой статус волонтера, волонтерской организации, их права и обязанности, принципы волонтерской деятельности, участников этой деятельности, виды, принципы и направления ее осуществления, источники финансирования.

По мнению народных депутатов, принятие данного законопроекта установит правовые, организационные основы развития волонтерского движения в Украине и обеспечит формирование нормативно-правовой базы для развития волонтерского движения, его становления, будет стимулировать дальнейший процесс его развития, а также позволит более активно и полно использовать потенциал волонтерской деятельности как важной предпосылки для дальнейшего развития в Украине социально ориентированного гражданского общества.

В ходе подготовки документа ко второму чтению в комитет поступил ряд предложений, большинство из которых было учтено. В частности, члены комитета поддержали предложения по более четкому определению механизмов государственной поддержки волонтерской деятельности, прав и обязанностей волонтеров и волонтерских организаций, условий прекращения волонтерской деятельности и так далее.

По мнению депутатов, закон «О волонтерском движении» позволяет разграничить волонтерскую и благотворительную деятельность, под эгидой чего до настоящего момента и выступают значительно увеличившиеся сейчас в Украине волонтерские организации. Такое положение вещей не дает возможности использовать весь потенциал волонтерской деятельности, сужает возможности для ее развития и популяризации и нуждается в спешном урегулировании на законодательном уровне.

Денежный вопрос

Руководители волонтерских организаций в Донецке, к которым мы обратились с просьбой рассказать о проблемах волонтеров в нашей стране, уверены, что первое, что должен обеспечить закон «О волонтерском движении», − это хорошая материальная помощь.

Координатор волонтерского агентства «Благотворительное пространство», созданного на базе восточно-украинского центра «Социальное партнерство», Елена Смаглий основную проблему данной сферы видит в том, что в нашей стране нет механизма поощрения волонтеров, продвижения в массы идеи волонтерского движения.

«Если, например, в Германии все знают о том, что есть официальный Год волонтерства, и каждый человек может поработать волонтером, это даст ему потом большие преимущества при поступлении в вуз или же при трудоустройстве, поскольку опыт работы волонтером подразумевает не только труд за деньги, но и на волонтерских началах. Волонтерство очень котируется в Европе, у нас же к этому относятся безразлично», − считает Елена. По ее мнению, государство должно поощрять волонтеров, мотивировать работодателей, чтобы те учитывали волонтерский опыт человека при приеме его на работу.

«Когда волонтер работает, ему тоже нужно покушать и оплатить дорогу − ничего этого в нашей стране не предусмотрено. Мы сейчас работаем с международными европейскими проектами в рамках программы гражданского образования Европейского союза «Молодежь в действии». Так вот, они оплачивают волонтеру проживание, питание, дорогу в другую страну. Там он учит язык, учится общаться в другой среде, становится самостоятельным, участвует в проектах, происходит его личностное развитие. А в Украине что мы можем предложить нашим волонтерам? А ведь волонтерская помощь нужна будет не только к Евро-2012. Она уже сегодня крайне необходима реципиентам общественных организаций: инвалидам, сиротам. Тем более что волонтерство − это очень хорошая возможность как для подростков, молодежи, так и для более взрослых людей проявить себя в чем-то, помочь другим людям, проявить свои таланты, если, например, на работе ты делаешь то, что тебе не нравится», − пояснила Елена Смаглий.

Что касается подготовки волонтеров к Евро-2012 в Донецке, наша собеседница выразила уверенность, что город без проблем сможет подготовить заявленные 4 тысячи волонтеров. «В принципе, у нас много энтузиастов, и мы сможем набрать людей», − заверила она.

Підписатися на новини