Найкраще дербі України

У рамках загальнонаціонального проекту «Футбольна країна», в циклі «Від Сяну − до Дону», продовжуємо презентувати Сумську область.

Небагата на гучні перемоги історія сумського футболу все ж умістила кілька надзвичайно цікавих матчів, один із яких можна сміливо називати унікальним. Ідеться про обласне дербі між сумським «Спартаком» та охтирським «Нафтовиком» у червні 2003 року на стадіоні «Ювілейний», де був встановлений рекорд відвідуваності матчів першої ліги − 29 300 глядачів. І свідки стверджують, що насправді відвідувачів цього історичного поєдинку було набагато більше.

Кубкова сенсація
Коли мова заходить про найвидатніший футбольний матч в історії області, місцеві патріархи спорту здебільшого одразу ж згадують зустріч сумського «Спартака» з алматинським «Кайратом» в 1/16 фіналу Кубку СРСР-1967/68. На шляху до цього визначного як для тодішньої команди класу «Б» досягнення сумчани здолали харківське «Торпедо», акимівський «Колос», чернігівську «Десну» та вищі за рангом ставропольське «Динамо» й липецький «Металург». Іще за місяць до поєдинку з казахстанцями всі квитки на 13-тисячний стадіон «Спартак» були розпродані, однак ще кільком тисячам фанів вдалося всіма правдами і неправдами потрапити на арену. На жаль для них, гості виграли − 3:1, зупинивши вражаючий похід «Спартака».

Як «Динамо» підмануло...
Не менший ажіотаж у місті викликали й візити на товариські матчі лідерів радянського футболу − київського «Динамо», московських «Спартака», «Торпедо», «Динамо» та ЦСКА, які, щоправда, не завжди приїжджали найсильнішим складом. Якось у 1971 році до Сум мала завітати напіврезервна команда київського «Динамо». Дві години місцеві вболівальники чекали на переповненій арені зіркових гостей, котрі з якихось причин так і не приїхали. Розчаровані фанати ледь не вчинили погром у місті. Багато хто демонстративно рвав або палив квитки, часто придбані за шалені гроші у спекулянтів.

...і потішило Суми
Однак через два дні динамівське керівництво вирішило спокутувати провину перед сумчанами і прислало основний склад − без п’яти хвилин чемпіонів СРСР. Приїзд найкращих футболістів Радянського Союзу спричинив справжній фурор. Розповідають, що кияни ледь продерлися крізь багатотисячний натовп, що вирував на всіх підходах до стадіону. До слова, хто зберіг попередні квитки, зміг спокійно піти на поєдинок та на власні очі побачити бойову гру та гідну поразку спартаківців − 1:3. А тим, хто влаштував напередодні публічні акти знищення заповітних перепусток, довелося знову добряче розщедритися.

Поразка від Фоменка
Для сумських уболівальників наступного покоління одним із найяскравіших спогадів, безперечно, стала перемога «Спартака» над київським «Динамо» в 1/16 фіналу Кубку України-2000/01. До Сум приїхав не основний склад киян, однак і присутніх Каладзе, Боднара, Яшкіна, Михайленка, Коновалова, Лисицького, Серебренникова мало вистачити для перемоги над аутсайдером. Утім, матч завершився серією пенальті, де влучнішими виявились господарі. До слова, в 1/8 фіналу вони здолали ще й сімферопольську «Таврію» − 3:2, але потім їх зупинив столичний ЦСКА. За іронією долі, очолював армійців найвидатніший вихованець сумського футболу − Михайло Фоменко.

Національний рекорд
І все ж найбільш видатним та по-справжньому унікальним матчем в історії футбольної Сумщини, напевно, слід визнати обласне дербі, що відбулось 8 червня 2003 року. У 23-му турі чемпіонату України серед команд першої ліги на нещодавно відкритому, найсучаснішому на той час футбольному стадіоні країни − «Ювілейному» − зійшлися сумський «Спартак-Горобина» та охтирський «Нафтовик-Укрнафта». Команда з районного центру вже кілька сезонів перебувала у групі лідерів дивізіону, тоді як сумчани боролись за місця в середині турнірної таблиці. У першому колі охтирці досить упевнено розібралися з сусідами завдяки дублю Богдана Єсипа − 2:0. Та це тільки додавало сумським фанам бажання побачити реванш своїх улюбленців.

Квиток понад усе
«Ажіотаж у місті був просто шалений, − згадує голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний. − Трибуни «Ювілейного», що вміщують 25 830 глядачів, були переповнені. Уболівальники окупували кожен вільний клаптик навколо поля. Офіційно була зафіксована присутність 29 300 осіб, однак я впенений, що їх було далеко за 30 тисяч. До того ж біля входів до арени зібралося близько п’яти-семи тисяч шанувальників, котрі намагалися за будь-яку ціну прослизнути крізь кордони міліції та волонтерів. Декотрі йшли на дуже небезпечні кроки. Пам’ятаю, якийсь відчайдух спробував перемахнути через залізний паркан, що оточує стадіон. Але на нього кинувся міліцейський пес, котрий вирвався з рук одного з правоохоронців, і вкусив хлопця за руку. Ось на такий ризик ішли сумські вболівальники, щоб потрапити на той матч».

Кожен сьомий − на футболі
Відтак близько сорока тисяч уболівальників зібралися того вечора на стадіоні та навколо нього − приблизно кожен сьомий житель Сум. Навряд чи якесь інше локальне дербі в Україні коли-небудь викликало подібний ажіотаж! Окрім того, цей матч приніс рекорд відвідуваності в першій лізі. Щодо самої гри, то попри свою принциповість вона вийшла достатньо коректною і не потішила рекордну аудиторію великою кількістю гострих моментів. Єдиний гол на 53-й хвилині забив гравець команди господарів Віктор Іваненко, реалізувавши 11-метровий удар.

«Спартак-Горобина» (Суми) − «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) − 1:0 (0:0). Матч 32-го туру першої ліги-2002/03. 8 червня 2003 року. Суми. Стадіон «Ювілейний». 29 300 глядачів.
«Спартак-Горобина»:
Гребенюк, Болотов (Прохоренков, 74), Іваненко, Совенко, Охріменко, Бабинець, Драницький (Храбров, 63), Мащенко, Панін, Ворона, Шевченко. Тренер − Бермудес.
«Нафтовик-Укрнафта»: Ногін, Чаган, Романенко (Швець, 56), Мельниченко (Шестаков, 46), Дорошенко (Піненко, 83), Куценко, Харченко, Божко, Крісанов, Табачун (Агарін, 46), Єсип (Костюков, 51). Тренер − С.Шевченко.
Гол: 1:0 Іваненко (53, з пенальті).

Підписатися на новини