Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ФУТБОЛ

Французское правительство отвергло обвинения о вмешательстве в дела футбольной федерации

Dynamo.kiev.ua

01.07.10

Представитель французского правительства Люк Шатель заявил, что государственные чиновники не вмешивались в дела Французской федерации футбола после провала сборной на ЧМ-2010.

«Французское правительство не давило на федерацию футбола. Да, министр спорта выразила мнение, что отставка президента футбольной федерации неизбежна, однако она никого не вынуждала увольняться.

Вполне нормально, когда члены парламента интересуются причинами провала команды на ЧМ-2010, ведь эта тема волнует народ», — приводит слова Шателя ВВС.

Напомним, что после слов министра спорта президент Федерации футбола Франции Жан-Пьер Эскалетт подал в отставку, а ФИФА пригрозила национальной команде дисквалификацией из-за вмешательства правительства во внутренние дела спортивного ведомства.

+++

В ФИФА обеспокоены политическим вмешательством в футбольную жизнь Франции и Нигерии

Versii.com

01.07.10

Руководство ФИФА пока не собирается вводить санкции против футбольных федераций Франции и Нигерии, но внимательно следит за сообщениями о возможном политическом вмешательстве в футбольную жизнь этих стран, сообщает в четверг агентство ЭФЭ.

Представитель ФИФА Николя Мэнго пояснил, что пока «рано говорить о санкциях».

Ранее нигерийские СМИ сообщили, что президент страны Гудлак Джонатан распорядился на два года запретить сборной Нигерии принимать участие в международных турнирах. Такое решение он принял после провала команды на Чемпионате мира в ЮАР: нигерийцы не вышли в 1/8 финала. Глава государства полагает, что за ближайшие два года необходимо провести реорганизацию нигерийского футбола.

Во французском Национальном собрании Франции в среду состоялись слушания, на которых бывший тренер французской сборной Раймон Доменек и уходящий в отставку председатель Французской федерации футбола Жан-Рьер Эскалетт рассказали депутатам о причинах неудачи французов в ЮАР: чемпионы мира 1998 года, как и нигерийцы, не пробились в 1/8 финала.

Оба эти случая вызвали тревогу у ФИФА, выступающей против политического вмешательства в дела футбольных федераций. «Позиция ФИФА ясна: мы хотим обеспечить независимость футбольных структур. Но время говорить о санкциях еще не пришло, нам нужно изучить ситуацию», − пояснил Н.Мэнго.

+++

ФИФА подтвердила, что ведёт расследование в отношении Австралии

Championat.ru

01.07.10

ФИФА подтвердила, что начала расследование по обвинению заявочного комитета Австралии во взяточничестве. Напомним, что газета The Sydney Morning Herald сообщила о том, что австралийские чиновники пытались подкупить членов исполкома ФИФА, которые решают, какая из стран получит право на проведение чемпионата мира − 2022.

«Мы подтверждаем, что начали расследование по этом вопросу, но ничего конкретного пока сказать не можем. Следствие ведётся в отношении всех чиновников, которые были связаны с заявкой Австралии. В основном это касается Рафаэля Салгеро, который отвечал за инфраструктуру страны-кандидата», − говорится в заявлении организации.

Напомним, что Австралия сняла свою кандидатуру на право проведения чемпионата мира 2018 года, чтобы полностью подготовиться к ЧМ-2022. Среди тех, кто, возможно, будет претендовать на право принять лучшие команды планеты, значится и Россия.

+++

Губернатор заявив, що Григоришин почав вже перереєстрацію ФК «Суми» у свою власність і готовий фінансувати його

      

Fc.sumy.ua

29.06.10

Голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь на прес-конференції 29 червня заявив, що через кілька днів процес оформлення документів буде завершений і ФК «Суми» стане приватною власністю російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Мы сьогодні терміново зібрали цю прес-конференцію, по-перше проблеми були вирішені, по-друге дякую всім, що терміново зібралась команда, працівники міста, працівники управління молоді і спорту. Сьогодні хочу сказати впевнено, що команда футбольного клубу Суми буде врятована. Хочу сказати, що ситуація була складна, до мене звертався декілька раз мер міста Генадій Мінаєв з проханням щоб ми допомогли цій команді увійти у новий сезон, але є борги і вони нажаль ще є на сьогодні в команді. Місто заборгувало цій команді 640 тисяч гривень, без погашення яких команда не зможе увійти до нового сезону. Питання складаються з двох частин, борг який заборгувало місто, а друге питання − це хто буде фінансувати цю команду і хто буде власником команди. Скажу впевнено і відверто, проблема фінансування і надалі стоїть у цієї команді, але вона вирішена. Сьогодні Григоришин Костянтин Іванович почав вже перереєстрацію у свою власність цю команду і готовий фінансувати команду на протязі нового сезону. Запевняю футболістів, що ви будете врятовані, ваша гра і тренування будуть забезпечені фінансуванням. Все чітко зафіксовано в наших домовленостях і через декілька днів ми зможемо вже отримати документи з цього приводу. Друге, що стосується боргів міста команді, із задоволенням доповідаю, що перші 400 тисяч гривень для погашення боргів, я особисто сприяв тому, щоб інвестори, мої друзі перерахували як фінансову зворотну допомогу клубу, ці кошти ви вже можете отримати 1-го липня. І вже сміливо йти на атестацію та гру в новому сезоні. Що нового хотів би ще повідомити, вчора я був особисто на стадіоні, з великим задоволенням відчув там атмосферу і кажу нашим жителям міста і області, що ми будемо на цьому стадіоні проводити не тільки гру з футболу, але й будемо запрошувати на концерти, різні заходи, талановитих людей. Тому команда не може існувати без стадіону, тому відразу вирішуємо питання по стадіону. Є довідка мого першого заступника, що далі робити з цією спорудою, ми чітко відпрацюємо механізми, як залучати туди різні колективи і як стримувати цю споруду для того, щоб вона розвивалась надалі.

− Щодо фінансових перспектив клубу, в яких фінансових рамках це буде вирішено і яка ситуація зі стадіоном, а також є бажаючий придбати стадіон?

Зворотну фінансову допомогу, яка надається суб`єктами із зворотними умовами, тобто отримання назад цих коштів. Чи погасе міська рада ці кошти, які будуть погашені інвесторами, як кажуть, третіми особами. Сьогодні мер міста і заступник Трофименко запевнили мене в присутності керівника футбольного клубу, в присутності керівника молоді та спорту, а також членів команди, що вони розрахуються з цими боргами на протязі двох місяців. Ми підтверджуємо це, зафіксували камери, я думаю, що вони розрахуються, але ми сьогодні казали, що треба терміново вирішити це питання для того, щоб клуб пройшов атестацію. В мене заболіло серце в переносному сенсі цього слова і я вирішив це питання терміново. Друге питання, що зі стадіоном, стадіон знаходиться на стадії банкротства, я вже казав є довідка, що ми цю довідку подивились, будемо працювати з кредиторами. Я впевнений, що ми з кредиторами відпрацюємо такий механізм, щоб вийти з цієї ситуації і стадіон зміг запрацювати і зміг приймати футбольні команди і різні заходи, що будуть відбуватись на цьому стадіоні.

− Чому в братів Суркісів таке не дружелюбне відношення до Сум, пам`ятаєте в тому році був матч за Суперкубок України, тепер в цьому році таке ставлення до Сум і сумського футболу, як Ви це прокоментуєте?

Я не можу прокоментувати яке в них там ставлення, але я сьогодні, якщо будуть виникати якісь перепони, думаю що в нас вистачить сил, духу долати ці перепони і вирішувати питання щодо існування спорту на території сумської області.

− Про яку суму йде розмова для збереження команди?

Якщо буде в приватній власності цей клуб, то він буде вирішувати обсяги фінансування клубу на свій розсуд. З досвіду я вам скажу так, якщо робити максимальне інвестування в команду і хлопці це підтвердять, то команда грає як найкраще і показує результат найкращий. Якщо грати у другій лізі, потрібно мільйонів 3 до 4 мільйонів можна обійтись, якщо ставити завдання переходу в першу лігу, то стосовно треба підходити до бар`єру 5-6 мільйонів гривень, а якщо в прем`єр лігу, то треба ще мати команду дублерів, яка потребує ще більше фінансового навантаження. Тому хлопці, я думаю налаштовані на те, щоб грати і показувати гру найвищого рівня і мати мету увійти в першу лігу.

Сьогодні ФК Суми ніякого власника не отримав, треба закрити всі борги за минулий сезон, по процедурі все правильно, тобто якщо ми процедуру будемо витримувати і на перше липня вони отримають погашені заборгованості і документи будуть подані до атестаційної комісії, але я ніяких не бачу причин у відмові, якщо вони будуть відмовлятись, то потрібно підключати всіх і на державному рівні. Взагалі я не розумію, якщо команда не буде мати боргів і буде мати бажання грати, буде мати в перспективі свого власника, хто їх може не допустити, скажіть мені будь-ласка!?

Треба зрегулювати не тільки фізичну культуру і спорт, сьогодні ви подивіться на якому рівні знаходяться спортивні секції, школи. Ми повинні турбуватись про майбутнє наших дітей, а майбутнє починається з популяризації різних видів спорту в тому числі футбол, якщо в місті є команда такого рівня, то це ж візитна картка міста і області.

− Скажіть будь-ласка однієї з вимог атестаційної комісії ПФЛ була футбольна академія, влада збирається сприяти цьому питанню?

Запевняю, що обласна влада буде повністю підтримувати дитячо-юнацькі спортивні школи і селекціонерів, щоб спорт був не тільки найвищого рівня, а спорт починається з фізкультури і починається з масовості, якщо наші діти по районам блукають і не знають чим їм зайнятися, ми повинні створити їм умови для їх перебування. Якщо це будуть якісь секції чи школи, то ми отримаємо з вами здорову націю.

− А от головний тренер команди Валерій Бермудес був налаштований менш оптимістично. За його словами, зараз ні клубу, ні команди фактично не існує. Деякі гравці вже знаходяться на переглядах в клубах першої та другої ліг, тренуватися сумчанам як і раніше ніде, транспорт відсутній. А адже вже 24 липня стартує черговий чемпіонат у другій лізі і якщо сумчани будуть там виступати (в це дуже хочеться вірити!), то повноцінно підготувати команду до сезону за цей короткий проміжок часу під силу, як висловився наставник команди, лише Хотабичу. А поки команда розпущена і чекає своєї долі. (rama.com.ua)

Гордієнко Вадим Анатолійович, генеральний директор ФК «Суми»:

− Шановний Юрію Павловичу, я хотів би від керівництва клубу, від тренерського штабу, а також від гравців команди подякувати Вам, що Ви відшукали таку можливість, врятували наш футбольний клуб і за це ми Вам дуже вдячні. Дякую!

+++

Живем за счет того, что зарабатывает супруга” − Сирота

Gazeta.ua

01.07.10

Экс-президент ПФЛ отражал пенальти журналистов

Несмотря на то, что карьеру игрока известный в прошлом голкипер и экс-президент ПФЛ Святослав Сирота завершил более 10 лет назад, вратарское ремесло по возможности он старается не забывать. И даже помнит отраженные пенальти. Об этом он сказал после окончания церемонии презентации системы “Анализ пенальти от Castrol EDGE”, которая состоялась 30 июня в Киеве, на стадионе “Спартак”. Голкипер также поучаствовал в мастер-классе по пенальти, отражая 11-метровые удары в исполнении журналистов.

− Хорошо помню отраженный пенальти, когда я выступал в 1993 году за представляющий в то время Высшую лигу ровенский “Верес”,− говорит Святослав Анатольевич. − Это была игра с днепропетровским “Днепром”. Были другие отдельные игры, которые, может, и не были решающими, но оставили психологический след. Много было хорошего, чудесного.

− А до сегодняшнего дня когда в последний раз одевали вратарскую форму?

− Год назад. В Сумах проводился турнир сборных первой и второй лиги, плюс юношеская сборная страны. А потом был матч президентов футбольных клубов против ветеранов киевского “Динамо”.

− Стараетесь не упускать возможность поучаствовать в подобных мероприятиях?

− В данное время не участвую. С ногой были проблемы, но в перспективе игры возобновлю.

− Официально где-то сейчас работаете?

− Пока нигде. Пока занят больше семьей. А живем за счет того, что зарабатывает супруга. Но, думаю, все утрясется. Не хочу ничего связывать с тем, что произошло в ПФЛ (Святослав Сирота был обвинен в нецелевом использовании средств − Ред.). Когда все закончится, когда будет суд, заключение, можно будет о чем-то говорить определенно.

− Супруга с футбольной средой как-то связана?

− Вообще никак.

+++

В Запорожье презентовали реальный Суперкубок Украины

Terrikon.dn.ua

01.07.10

В мэрии города Запорожья состоялась презентация нового Суперкубка Украины, который получит победитель спора чемпиона Украины донецкого «Шахтера» и обладателя кубка страны симферопольской «Таврии» 4 июля. Напомним, что ранее Премьер-лига показала только его графическое изображение. В презентации приняли участие исполнительный директор Премьер-лиги Максим Бондарев и мэр Запорожья Евгений Карташов.

По словам главы запорожского горисполкома, подготовка к матчу проходила только за счет спонсорских средств и бюджетные средства не использовались.

Непосредственно после презентации, Суперкубок был выставлен на бульваре Шевченко (возле Часов влюбленных), а завтра переедет на площадь Маяковского, а третьего июля вновь вернется на бульвар Шевченко. Каждый желающий сможет с ним сфотографироваться в период с 12 до 20 часов.

Добавим, что в Запорожье будет создана фан-зона на каскаде фонтанов «Радуга» для тех, кто не сможет попасть на уютный, но все же небольшой стадион «Славутич-Арена». Там сможет расположиться около 20 тысяч болельщиков.

+++
ЕВРО-2012

Виталий Кличко: Черновецкому осталось очень мало

Korrespondent.net

01.07.10

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

Чемпион мира по боксу в тяжелом весе по версии WBC, лидер блока своего имени Виталий Кличко во время чата на Корреспондент.net прокомментировал последние кадровые перестановки в Киевгорадминистрации, перечислил главные проблемы Киева, заверил, что сделает все, чтобы стать следующим мэром столицы, и признался, что в политике ему помогают те же качества, что и в боксе.(…)

(…)− Что вы сделали или еще сделаете в Киеве для успешного проведения ЕВРО-2012?

Для успешного проведения Евро-2012 нам нужно сделать очень много. Помимо строительства спортивных объектов, нужно построить инфраструктуру для приема, проживания гостей Киева, которых мы будет ожидать через 2 года. Я регулярно встречаюсь с директором Евро-2012 Маркияном Лубкивским, обсуждаю проблемы, которые есть, методы их решения. Я встречаюсь с Григорием Суркисом, крестным отцом Евро-2012. Мы активно проводим лоббирование тех или иных проектов, которые будут реализованы в рамках Евро-2012. (…)

+++

Библиотека им.Е.Кушнарева может быть построена в Харькове к Евро-2012 − главный архитектор города С. Чечельницкий

Sq.com.ua

01.07.10

Церемония награждения победителей и презентация каталога работ архитектурного конкурса на лучшую эскиз-идею библиотеки им.Е.Кушнарева прошла 1 июля на пл.Архитекторов в Харькове. В церемонии приняли участие председатель Харьковской облгосадминистрации Михаил Добкин, и.о. харьковского городского головы-секретарь горсовета Геннадий Кернес, главный архитектор города Сергей Чечельницкий и директор Благотворительного фонда «Фонд Бориса Колесникова» Марина Дяденко.

Победителям конкурса − группе молодых архитекторов из Днепропетровска − был вручен сертификат на 100 тыс.грн. Занявшей второе место харьковской фирме «АРОВ» − сертификат на 30 тыс.грн., 3-е место − киевской  проектно-исследовательской группе «H+C» − 10 тыс.грн. Кроме того, победители и еще 18 лучших проектов награждены дипломами конкурса.

По словам М.Дяденко, рабочий доработанный проект здания библиотеки будет создан за 8-12 месяцев.

Как отметил С.Чечельницкий, при строительстве библиотеки городская власть будет ориентироваться на Евро-2012. «Мы должны или закончить здание к началу Чемпионата Европы по футболу 2012 г. или даже не начинать строительство, если не успеем возвести хотя бы коробку здания, чтобы во время Евро-2012 на пл.Свободы не велись строительные работы», − отметил главный архитектор города.

+++

Цьогоріч на дороги Львівщини з держбюджету передбачено понад 660 млн грн

Zik.com.ua

01.07.10

У 2010 році Львівщина отримає 663,8 млн грн з державного бюджету на будівництво та реконструкцію доріг. Про це вказано у Програмі соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області на 2010 рік.

Фінансування передбачене у рамках Державної цільової програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (346,4 млн грн) і Угоди про соціально-економічний розвиток Львівської області, підписаної між Львівською облрадою та Кабміном.

На реконструкцію та ремонт доріг міжміського сполучення передбачено 317,4 млн грн.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Андрій Баль: Вперше жовто-блакитний прапор побачив на чемпіонаті світу-1982

Евгений Швец

Левый Берег (Днепропетровская, Киевская область)

01.07.10

Чемпіонат світу з футболу у ПАР стоїть на порозі вирішальних зустрічей. Тим часом «Лівий берег» разом з екс-гравцем «Динамо» Андрієм Балем пригадав події чемпіонатів 1982-го та 1986 років.

Тоді збірна СРСР мала реальні шанси перевершити досягнення попередників, які посіли четверте місце на чемпіонаті світу-1966 в Англії. Утім, на заваді радянським футболістам ставали як не суперники, так судді. Баль пригадав, як закривав Марадону та Зіко, а також розгром, який збірній влаштували в газетах після нічиєї з поляками, та розвіяв поширену версію, що співробітники КДБ за кордоном не відступали від гравців ані на крок.

У відборі до ЧС-1984 ви зіграли лише в одній зустрічі. Але на самому чемпіонаті вийшли на поле у першому ж матчі, та ще й проти Бразилії. Як так швидко пройшли шлях до гравця «основи»?

Річ у тім, що наставник збірної Костянтин Іванович Бесков до мене придивлявся, ще коли я грав у «Карпатах». У мене у 1980 році навіть було запрошення з московського «Спартака», але по закінченні сезону я перейшов у «Динамо». У тому ж 1980 році, після Олімпіади, я виїздив на дві гри зі збірною СРСР: товариську з Угорщиною на «Неп Стадіоні», а друга вже офіційна була − з Ісландією у Рейк’явіку. Коли я опинився у «Динамо», мене постійно запрошували на збори головної команди, але грав я лише в неофіційних матчах. А вже перед чемпіонатом світу виходив в товариських зустрічах в основному складі. Передостання така гра була проти Аргентини в Буенос-Айресі − на стадіоні «Рівер Плейту». Тоді мені вперше довелося зустрітися з Марадоною, проти якого я грав персонально.

І як?

Ну, вдало в цілому. Якщо він в середньому робив 150−160 тактико-технічних дій, то в тій грі він зробив їх лише 60−70 і не забив. А це був гравець, через якого йшла вся гра Аргентини. А в матчі з бразильцями я закривав вже Зіко. Я грав в півзахисті, і це був так званий «розмін гравців». Як правило, в таких випадках не видно обох футболістів, але мені вдалося відзначитись голом.

Тоді, у 1982-му, Бразилія була таким же небажаним суперником, як зараз, чи гравці збірної СРСР доволі спокійно поставилися до такого виклику долі?

Ми знали силу бразильців, і дійсно було велике переживання. Звісно, ми продивлялися їхні матчі у записі. Але тоді не було такого піару кожного гравця, як зараз, і у нас було небагато інформації про них. Тому страху чи тремтіння у ногах не було. Ми виходили і грали так, як могли на цю хвилину.

Хоч збірна і програла 1:2, але ви забили бразильцям ледь не з 35-ти метрів.

Скажу так − далекувато було від воріт. Тоді ж техніка не міряла відстань, як зараз. Там мені дещо пощастило. Перес в цілому був готовий забрати м’яч, але той вдарився перед ним, можливо, там десь і горбик був, і воротар уже не зреагував. Ми повели 1:0, мали чи не три реальні нагоди забити ще, суддя міг ставити пенальті в ворота бразильців за гру рукою, але…

Збірна СРСР все ж таки вийшла у другий груповий турнір, де перший матч грала з бельгійцями на напівпорожньому «Ноу Камп».

Глядацький інтерес справді був невеликий, але для мене та зустріч пам’ятна з іншої причини. Тоді на передматчевій розминці я вперше побачив жовто-блакитний прапор. Це приїхав уболівальник з Канади, і було чутно, як він кричить: «Андрію!». А я ж львів’янин і знав, що це за кольори. Ще пригадую, як в Аргентині люди з нашої діаспори підходили до готелю поспілкуватися. Хоча вважається, що наглядачі з КДБ не відходили від нас ані на крок, насправді з нами їздив лише один «комітетчик», та й той − колишній воротар московського «Динамо».

Збірній СРСР, аби пробитися у півфінал і щонайменше повторити досягнення зразка 1966 року, потрібно було просто обіграти поляків. У підсумку ж − сірі 0:0.

Поляків нічия влаштовувала, і вони тактично розумно проти нас зіграли. Руйнували всі наші задумки, і у нас за весь матч було два напівмоменти. А поляки вперед особливо і не лізли. Після повернення в Союз ми отримали величезну порцію критики. Критикували всіх − головного тренера, гравців, в газетах було повно фейлетонів. У нас думали, що як збірна грає з поляками, то неодмінно має вигравати. І питання навіть не в тому, що вони були молодшими братами по соцтабору. Просто у нас завжди була така політика партії, що ми переможці у війні і тому маємо у всіх вигравати.

Я так розумію, про призові навіть і не йшлося.

Йшлося. Як на ті часи отримали непогані гроші.

У відборі до ЧС-1986 у вас − жодного матчу. Чому так?

Після того, як у відборі на Євро-84 ми невдало зіграли з португальцями, Валерія Лобановського зняли з поста головного тренера. Замість нього прийшов Едуард Малофєєв, у якого було своє бачення підбору гравців до збірної.

Уже не один рік журналісти вибивають із гравців зізнання, що у товариських матчах напередодні Мундіалю у Мексиці збірна «плавила» Малофєєва.

Журналісти б’ються і будуть битися. Я не був тоді у збірній, але якби щось таке було, то про це знала б уся футбольна громадськість. Так чи інакше, але збірна дійсно мала непереконливий вигляд напередодні чемпіонату світу, а «Динамо» саме виграло Кубок Кубків, і в останній момент Лобановського призначили головним тренером. Тоді якраз вибухнув Чорнобиль, і «Динамо» було на зборах в Ужгороді. Провели буквально одне тренування, і приходить телеграма: «Баль та Євтушенко викликаються у збірну».

На ЧС-1986 збірна СРСР фантастично почала: розгромила угорців 6:0, зіграла внічию з французами, другим складом на класі обіграла канадців, а в 1/8 фіналу програла Бельгії 3:4. Це був дивний матч. Радянська делегація казала про два голи, забиті з офсайду, при цьому збірна просто жахливо відіграла в захисті.

Можливо, нас психологічно зламали перші два голи бельгійців, забиті з офсайду..

Ви досі вважаєте, що там було положення поза грою?

В обох випадках були великі офсайди (наявні відеоповтори не підтверджують офсайд при першому голі Бельгії, неоднозначним є і момент з другим голом, − «Лівий берег»). А от третій та четвертий голи у наші ворота були забиті на тлі поламаної психології. До речі, в третьому голі я винуватий. Я грав правого захисника, і після навісу з флангу бельгієць вискочив із-за моєї спини і забив головою. Це зараз розписують, хто з ким має грати, а тоді ми накривали ближнього гравця. Тобто я тримав одного суперника, а інший в цей момент зробив забігання і відзначився голом. Ми не були богами і теж помилялися. Не помиляється той, хто ховається від м’яча, як багато хто робить зараз. А ми всі тоді творили на полі, хтось виконував своє завдання краще, хтось гірше.

Ви не допускаєте, що «офсайдна версія» була розкручена, аби виправдати гру збірної?

Нам про офсайди зразу сказали спеціалісти, які були на грі. А це вся Вища школа тренерів. Що − вони всі лукавитимуть?

До речі, під час матчу гравці збірної не намагалися довести арбітру Фредрікссону його неправоту. Чому?

Це зараз футболісти ледь не за барки арбітра хапають, а тоді така поведінка вважалася ненормальною… На гравця зараз націлені ледь не тридцять камер, і можна чітко розгледіти офсайд або як Фабіано двічі підіграв собі рукою, забиваючи Кот-д’Івуару, а тоді не було таких повторів.

Судячи з усього, збірну після мексиканського Мундіалю не дуже й то критикували?

Ми отримали телеграму від Горбачова. Дослівно не пригадую, але щось на кшталт: «Зіграли гідно, але можна було краще».

Гра з Бельгією стала для вас ледь не останньою у футболці збірної СРСР. Чи не образився на вас Лобановський за те, що недогледіли гравця команди Бельгії в 1/8 фіналу чемпіонату світу?

Не думаю, адже у «Динамо» я грав до 1990 року. Мабуть, не зовсім доречно говорити, що Лобановський поставив на мені хрест, просто з’явилися нові гравці, які могли краще зіграти.

Довідка

Андрій Баль − екс-гравець «Динамо» та збірної СРСР, зараз − футбольний тренер. Народився 16 лютого 1958 р.

Кар’єра гравця:

1977-1980 − «Карпати» (Львів) 134 (12)*

1981-1990 − «Динамо» (Київ) 240 (11)

1990-1991 − «Маккабі» (Тель-Авів) 28 (4)

1991-1993 − «Бней-Ієгуда» (Тель-Авів) 62 (3)

1981-1989 − Збірна СРСР 20 (1)

З 1993 р. працював тренером в Ізраїлі. У 2001 р. повернувся в Україну, очоливши полтавську «Ворсклу». Згодом допомагав Олегу Блохіну у збірній України та ФК «Москва». У сезоні 2009/10 очолював одеський «Чорноморець».

+++

Новое поле не только для «Зари»

Валерий Жаровный

Наша газета (Луганская область)

01.07.10

В последнее время в Луганске на различных интернет-сайтах высказаны упреки руководству ФК «Заря» в том, что на территории стадиона «Авангард» — объекта областной коммунальной собственности — якобы ведется незаконное строительство, а площадки, на которых  тренировались дети, занимающиеся в ДЮСШ «Заря», самовольно захвачены.

В действительности на средства ФК «Заря»  ныне обновляются тренировочные поля, которые пребывали в запущенном состоянии.  Гендиректор луганского клуба Сергей Рафаилов, находясь на месте, где  скоро появится новое поле, ответил на вопросы журналистов:

—  Тут будут проводиться не только тренировки, но, возможно, на этом поле будет играть молодежный состав. Поле будет готово к концу июля.

— Можете озвучить стоимость данного строительства?

— Если я не ошибаюсь, 308 тысяч долларов США — это только травяное покрытие. Два поля потребуют около 10 миллионов гривень.

— Кто же это все финансирует?

— Президент клуба Евгений Геллер и приближенный ему бизнес. Я хочу сказать, что поле строится не только для «Зари». Здесь будут заниматься дети. Мы постараемся предоставить это поле, когда оно будет не занято тренировочным процессом, для городских соревнований. Поэтому те слухи, которые сейчас возникли, что якобы тут хотят что-то уничтожить, не предложив ничего взамен, не обоснованы. Обидно, что Луганск не имел до сих пор полноценного искусственного поля.

Новые поля станут украшением города. Их можно будет использовать 12 часов в сутки. На них будут стоять осветительные мачты. В последнее время возникли вопросы к руководству стадиона что якобы самовольно начато строительство. Я хочу еще раз подчеркнуть: это не строительство, а благоустройство территории.

— Вы говорите, что молодежный состав будет проводить игры на этом поле, а что будет со стадионом «Шахтер» поселка Юбилейный?

— Уже сегодня там работают наши сотрудники, которые поддерживают поле в нормальном состоянии. Мы серьезно занимаемся с руководством шахтоуправления, чтобы улучшить орошение данного поля. Стадион «Шахтер» принадлежит именно шахтоуправлению «Луганское», а не кому-либо другому.

— Есть ли сроки сдачи второго поля «Авангарда»?

— Этот вопрос сейчас обсуждается. Это поле может быть натуральным или тоже искусственным. Окончательного решения пока нет. Если это будет натуральное поле, то просто привезут траву, расстелют ее, несколько раз подстригут, польют. А когда поле приживется, можно выходить и тренироваться. К концу сезона можно на него рассчитывать.

— Сергей Васильевич, на какой стадии сейчас работы на новых полях?

— Мы стараемся максимально ускорить все работы, привлекли к завозу щебня еще одного поставщика. Нам обещают, что уже со следующей недели начнется работа с травяным покрытием, первую партию которого нам уже отправили с завода-изготовителя. Всего прибудет семь машин. Каждые две недели будет прибывать травяное покрытие.

— После тренировок на поле с уникальными возможностями каково будет футболистам выходить на игровое «Авангарда»?

— Кто сказал, что поле стадиона «Авангард» плохое? Я был на разных стадионах, на которых проходят игры чемпионата Украины. У нас не самое плохое поле. Да, газон менялся в последний раз много лет назад, но работникам клуба удается содержать его в хорошем состоянии.

— Вообще сложно тренироваться на одном покрытии, а играть — на другом?

— Все зависит от наполнения этого самого поля. Раньше на многих искусственных полях как наполнитель использовалась резина. А у нас будет геофил − это практически естественный наполнитель. Он состоит из стружки пробкового дерева, кокосового ореха и других материалов. Будущее поле − это идеал.

— Значится ли в планах замена основного поля на «Авангарде»?

— Естественно, оно будет меняться. Нет подогрева, а это одно из основных требований для участия команд в Премьер-лиге. Нет освещения. Сейчас клуб работает в тесном сотрудничестве со стадионом и со структурами, которые могут нам помочь в решении этой проблемы. В данном направлении ведется большая работа и можно говорить о том, что процесс продвинулся достаточно далеко. Президент клуба уже не остановится. Как бы ни было сложно, мы выведем необходимые мощности для обеспечения электроэнергией осветительных мачт в тех объемах, как того требуют нормы аттестации. Это не первый и не последний шаг в той цепи шагов, которые наметил сделать президент Евгений Геллер для «Зари» и луганского футбола. Он хочет, чтобы «Заря» полностью соответствовала всем требованиям Премьер-лиги.

+++

Искусственный футбольный газон − это как «Феррари»…

Валерий Жаровный

Свободный Репортер (Луганская область)

01.07.10

Коммерческий директор «Италгрин» Данило Албани Роккетти рассказал луганским журналистам о качественных и эксплуатационных характеристиках нового покрытия, которое закупило ФК «Заря» для создания на территории стадиона «Авангард» нового тренировочного поля:

«Мы собираемся положить наш наилучший продукт на сегодняшний день. Это революционный проект, который называется «62WT». Это травяное покрытие мы укладывали на стадионе португальского клуба «Боавишта». Прежде всего, это синтетический ковёр, у которого есть нити двух видов разной высоты. Одна нить 6 сантиметров, другая − 4 см. Самое революционное в нем − наполнение геофилом, а это на 100% натуральный продукт. По сравнению с остальными полями, которые наполняются резиной, у геофила нет неприятного запаха. Искусственная трава прошлых поколений наполнена дробленой резиной от покрышек. Геофил впитывает влагу, поэтому в летний период мы гарантируем комфортные условия игры. Плюс ко всему геофил пропускает воду намного быстрее, чем резина. Мы провели очень много тестов в биомеханическом институте в Испании, в Валенсии. Что касается игры, то это поле абсолютно идентично натуральному. Например, если футболист делает на таком поле подкат, то ожогов у него не будет.

− Вас не удивило, что первый заказ в Восточной Европе был не из Москвы или Киева, а из Луганска?

− Нет, не удивило. Это типично для профессиональных клубов средне-высокого уровня, которым является луганская «Заря». Они имеют настоящий характер и желание превзойти более сильные футбольные клубы. Мы несколько месяцев назад предложили наш продукт для стадиона «Лужники» в Москве. Этот проект будет рассмотрен через год, и, судя по всему, наш продукт будет в «Лужниках». Они, как и представители «Зари» и «Шахтёра», посетили стадион «Боавишты» в Порто и увидели новые поля.

− Какова гарантия на Ваше покрытие поля?

− Мы даём гарантию на 6-8 лет. Кстати, ошибочно утверждение, что синтетические поля не нуждаются в уходе. Работы здесь в 1000 раз меньше той, которая проводится на натуральном. Достаточно лишь каждые 15 дней «расчёсывать» это поле. Мы, итальянцы, являемся учителями в автомобильной сфере. Продукт, который будет у вас, это как «Феррари» для нашей компании. Поэтому за полем нужно ухаживать так же часто, как мыть «Феррари». Я никогда никого не видел на грязной «Феррари».

− С учётом особенностей нашего климата, насколько морозоустойчивым будет покрытие?

− Мы выкладывали в Италии такие поля и на уровне моря, и в высокогорье. Температура в высокогорье варьируется от нуля до минус двадцати градусов. Уже три года там находится это поле, и выглядит оно прекрасно. Всё, что касается условий игры, понятно, что в минус 20 градусов вряд ли кто-то будет играть в футбол.

− Данное покрытие требует подогрева как естественные поля?-

− Отопительная система под полем необходима лишь для того, чтобы снег не прилипал к траве, а не для того, чтобы она жила и не вымерзала.

− Нужно ли время для оттаивания поля после низких температур?

− Не будем забывать, что в любом случае эта трава является синтетическим материалом. Можно будет даже рассыпать соль, чтобы убрать лёд. Если такое сделать с натуральным полем, то Вы сами понимаете, что из этого выйдет. Для восстановления нашего поля после зимы нужно очень мало времени.

− У нас на протяжении зимы поле находится под снежным покровом. Нужно ли его чем-нибудь укрывать теперь?

− В этом нет необходимости. Я видел в Интернете фотографии стадиона, покрытого снегом. Этот снег можно убирать с синтетического поля так, будто вы убираете его с асфальта: хоть машинами или мётлами, и сразу начинать играть. Если Вы так поступите с натуральным полем, Вы его испортите.

+++

Фан-трибуна на «Донбасс Арене»

Жизнь (Донецкая область)

01.07.10

То, что поддержка на донецком стадионе колоссальная, − это факт, не требующий доказательств. Огромное количество людей, приходящих поддержать любимую команду, плюс отличная акустика делают свое дело. Но, похоже, руководство «Шахтера» и «Донбасс Арены» решило не останавливаться на этом и сделало поклонникам футбола еще один сюрприз.

На стадионе появилась фан-трибуна «Донбасс Арены». Расположенные на первом ярусе в южной части стадиона 10 секторов, которые вмещают около 4500 человек, станут эпицентром поддержки «горняков» на домашних матчах. Время для открытия трибуны выбрано не случайно − его специально приурочили к началу нового футбольного сезона.

Нельзя сказать, что на презентацию новой трибуны собралось очень много людей, но все же праздник получился веселым и теплым. Каждый желающий смог не только свободно попасть на стадион, посмотреть, где располагаются и как организованы новые места, но и стать участником разнообразных конкурсов. А программа была более чем насыщенная: брейк-данс, диджей-шоу, фейс-арт и выступление футбольных фристайлеров. Ключевым событием презентации стало граффити-шоу от донецких райтеров, которые креативно разрисовали стены и внутренний периметр трибуны. Но не только профессионалам доверили украсить стены стадиона. Каждый желающий мог взять в руки баллончик и внести свою лепту в общую картину, которая теперь красуется на трибуне. Например, на колоннах перед входом на сектора, которые входят в состав фан-трибуны, можно увидеть символ «Шахтера» − крот в новом для себя образе. Тот, кто хочет весь следующий футбольный год болеть за любимую команду в «фан-сердце» стадиона, может приобрести абонемент на фан-трибуну в кассах «Донбасс Арены». Его цена − 220 гривен.

Владельцы абонементов смогут посещать открытые тренировки команды, бесплатно бронировать столик в фан-кафе на просмотр выездных матчей «Шахтера» (в том числе в Лиге чемпионов), а также получат возможность попасть на ежегодную встречу с командой. Кроме того, для них предусмотрена 30-процентная скидка на автобусные туры при посещении выездных матчей на чемпионате и Кубке Украины, специальная цена на покупку эксклюзивного шарфика и многое другое.

+++

«Таврия» обыграла «ВИТ-Джорджию»

Крымское время (АР Крым)

01.07.10

В рамках подготовки к новому сезону «Таврия» провела в Евпатории на базе Национального центра параолимпийской подготовки очередной спарринг. Со счетом 2:1 крымчане обыграли грузинскую «ВИТ-Джорджию».

С учетом предстоящего уже в ближайшее воскресенье матча с донецким «Шахтером» за Суперкубок Украины Сергей Пучков попытался смоделировать оптимальный состав своей команды (изменения коснулись прежде всего линии обороны, поскольку Саша Джуричич и Слободан Маркович, как известно, против горняков сыграть не смогут ввиду дисквалификации). Проблемные позиции были доверены потенциальным новичкам, с которыми, по всей видимости, в ближайшие дни будут подписаны полноценные контракты: на правом фланге обороны действовал Алексей Курилов, на левом — Николай Кашевский, правого полузащитника играл Олег Гуменюк.

Матч получился боевым: игроки обеих команд не щадили ни себя, ни соперников. Достаточно сказать, что в первом тайме арбитр удалил с поля двоих грузинских футболистов, во втором — красную карточку перед собой увидел тавриец Антон Монахов. Отметим, что по взаимной договоренности сторон удаленный игрок заменялся резервным.

Уже на 3-й минуте после подачи углового «ВИТ-Джорджии» удалось открыть счет: под заметавшийся во вратарской мяч подставился кто-то из нападающих грузинской команды.

Впрочем, спустя всего десять минут симферопольцы отыгрались: ворвавшегося в штрафную соперника Александра Ковпака завалили на газон защитники «ВИТ-Джорджии», и сам же пострадавший реализовал пенальти.

До перерыва хорошие возможности отличиться упустили тот же Ковпак, Максим Фещук и Желько Любенович, в начале второго тайма — Фещук и Илья Галюза.

А на 63-й минуте крымчане забили, как оказалось, победный мяч: после подачи Любеновичем углового с линии вратарской головой точно пробил Курилов.

В дальнейшем, несмотря на активность обеих команд, счет не изменился.

Состав «Таврии»: Старцев, Курилов, Монахов (Коробка, 76), Кашевский, Гуменюк, Галюза, Корнев, Голайдо (Гигиадзе, 66), Любенович, Ковпак (Сирота, 75), Фещук.

+++

І арбітри отримують червоні картки...

Іван Фаріон

Високий Замок (Львівська область)

01.07.10

Футбольних суддів, які допустили грубі помилки у двох принципових матчах фіналу чемпіонату світу, усунули від подальшого обслуговування поєдинків на Мундіалі-2010. Таке рішення ФІФА прийняла під тиском спортивної громадськості і жорсткої критики у пресі.

І арбітри отримують червоні картки...

Йдеться про уругвайського арбітра Хорхе Ларріонду та італійця Роберто Розетті, які «відзначилися» в іграх 1/8 фіналу. Перший за рахунку 2:1 на користь Німеччини не зарахував очевидного гола у ворота «бундестіму», який забив півзахисник англійців Лемпард. А другий грубо помилився у матчі Аргентина − Мексика, зарахувавши гол Тевеса, який було забито із положення «поза грою». Обидва арбітри приймали суперечливі рішення після консультацій з асистентами. Не відмінили їх навіть тоді, коли по рації їм роз’яснили, як саме розвивалися події на полі. Ці помилки суттєво вплинули на перебіг матчів, деморалізували команди-невдахи, в яких були всі шанси відновити рівновагу на полі.

Через суддівський «блуд» у перерві матчу аргентинці і мексиканці ледь не побилися. І поза спортивною ареною вирували вулканічні пристрасті. Англійські вболівальники (і у ПАР, і на батьківщині) не знаходили собі місця, виливали злість на суддю. «Зашкалювало» і серед мексиканських фанів. Ледь не дійшло до міжнародного скандалу. Щоб погасити несподівану англійсько-німецьку неприязнь, голова уряду ФРН Анґела Меркель змушена була попросити пробачення за суддівську помилку у свого британського колеги Девіда Кемерона…

Загалом у спортивних колах постало питання про стиль роботи нинішньої ФІФА. Утім, у цій організації вирішили зберегти честь мундира і відмовилися запровадити відеоперегляди спірних моментів. Врешті-решт, президент цієї футбольної імперії Зепп Блаттер офіційно попросив пробачення у збірних Англії та Мексики. І пообіцяв, що проблему відеоповторів на стадіонах розглянуть на найближчому засіданні.

Має всі підстави кусати лікті італійський рефері. Роберто Розетті вважали одним із найбільш професійних, найперспективніших арбітрів. Пророкували, що саме він судитиме фінальний матч африканського Мундіалю, і, за традицією, отримає «Золотий свисток». З цих надій вийшов пшик.

Проблему суддівських помилок можуть вирішити технічні ноу-хау. Після африканських пристрастей, здається, цей час уже не за горами…

+++

Европа и Африка против Америки

Гарринальд Немировский

Крымская правда (АР Крым)

01.07.10

Вот и подошли участники XIX чемпионата мира, впервые проходящего на Африканском континенте, к подножью мирового футбольного олимпа. Из восьмёрки сборных, пробившихся в четвертьфинал, Бразилия, Германия, Аргентина, Уругвай уже поднимались на самую престижную ступень пьедестала почёта, завоёвывая титул чемпионов мира. Дважды владели «серебром» голландцы, однажды заняли четвёртое место испанцы, а вот Гана и Парагвай ещё никогда не становились участниками даже четвертьфинала. Как и предполагали специалисты, основная борьба за золотой Кубок мира ФИФА на этот раз пойдёт между сборными Южной Америки и Европы. Напомним, пока по чемпионским достижениям они идут плечом к плечу − 9:9. Правда, посланцы Старого Света добивались успехов лишь на родном континенте, а вот южноамериканцам счастье улыбалось не только на полях Уругвая, Бразилии, Аргентины, но и на стадионах Швеции, Мексики, США, Японии и Кореи.

А осадок остался

Вновь приходится возвращаться к поединкам Германия − Англия и Аргентина − Мексика, где имели место грубейшие ошибки со стороны арбитров. И хотя они не стали решающими для окончательных итогов этих встреч, но президент ФИФА Йозеф Блаттер вынужден был принести извинения футбольным федерациям Англии и Мексики за судейские ошибки. Правда, английские обозреватели − а их на родине футбола в избытке − дружно отмечают, что их земляки бледно выступали на этом чемпионате. Причём критикуют команду итальянского специалиста Фабио Капелло не только за провальный результат (1:4) в плей-офф с немцами, но и за невыразительные действия в поединках с США и Алжиром, подчёркивая, что футболисты не оправдали не только надежд болельщиков, но и те огромные деньги, которые были потрачены на подготовку сборной к «Мундиалю-2010».

Они называют смешными ссылки коуча сборной на ошибку уругвайского арбитра Хорхе Ларрионда, не увидевшего гол в воротах сборной Германии, забитый ветераном англичан Фрэнком Лэмпардом, ведь после этого в ворота Дэвида Джеймса влетели ещё два мяча, которых бы с лихвой хватило немцам для победы, будь счёт даже 2:2. Так же несерьёзно, по их мнению, объяснять неудачу Уэйна Руни и его партнёров в плей-офф из-за кражи, которая случилась перед матчем в отеле Рустенбурга. Там у пятерых английских игроков пропали костюмы и обувь, общей стоимостью 10500 долларов. Тем более что похитительниц (пятерых горничных отеля) полиция отыскала спустя час. Суд тут же вынес решение: отправить их в тюрьму на три года или оштрафовать в пользу футболистов на шесть тысяч рэндов (800 долларов). Футболисты, конечно же, пожалели девушек, согласившись на компенсацию морального ущерба, так как похищенные вещи им возвратили.

Одним словом, вся эта кутерьма вокруг футбольных сборных расстроила тысячи французов, итальянцев, а затем и англичан. Не случайно в Лондоне на Даунинг-стрит, где находится резиденция премьер-министра Дэвида Кэмерона, был приспущен бело-красный английский флаг, вывешенный в поддержку духа нации в связи с выступлением британских футболистов на «Мундиале-2010». Обычно на флагштоке развевается сине-красный флаг Соединённого Королевства. И хотя господин Кэмерон не особенно увлекается футболом, отдавая предпочтение крикету и теннису, он считает, что пора уже на помощь футбольным арбитрам привлекать новейшую технологию и суперсовременные камеры, например, ту же систему «Соколиный глаз», которая так хорошо зарекомендовала себя на крупнейших теннисных турнирах, помогла в десять раз сократить ошибки арбитров.

Приятно, что Йозеф Блаттер согласен пойти на эти новшества, хотя он по-прежнему категорически против вмешательства правительственных органов в деятельность национальных футбольных федераций. Мы уже писали о том, что президент Франции Николя Саркази собирается провести специальное заседание с разбором «полётов» сборной страны на земле Африки. По этому поводу президент ФИФА предупредил Саркази, что если будет сделан такой шаг, то футбол Франции рискует оказаться вне Международной ассоциации футбола. Короче, любимой во всём мире игрой распоряжаются только футбольные органы, а правительство может им помогать или не помогать, не имея права диктовать свою волю. Вот так, друзья, и никак иначе.

Однако, к большому сожалению, в ЮАР обворовывают не только футболистов: вчера очистили штаб-квартиру ФИФА в Йоханнесбурге, утащив из неё семь копий кубка мира ФИФА и два форменных свитера. Футбольные чиновники вынуждены были прибегнуть к помощи полиции. Стражи порядка пришли к выводу, что в помещении похозяйничали люди, которым неоднократно приходится бывать в нём, знающие, где и что лежит и как всё это достать, не оставляя следов. Но хватит о том, что сопровождает футбол. Вернёмся на стадионы, где закончились поединки 1/8 финала.

Без права на успех

Так в третий день плей-офф, когда встречались Нидерланды − Словакия и Бразилия − Чили, рассматривались шансы неплохо проявивших себя в групповых турнирах словаков и чилийцев. Футболисты Словакии наделали «шороха» во время отбора к «Мундиалю-2010», заняв первое место в третьей европейской группе, где оставили за спиной сборные Словении, Чехии, Северной Ирландии, Польши, а уже здесь, в ЮАР, досрочно отправили домой действующего чемпиона мира сборную Италии. Вряд ли они могли сокрушить ещё и голландцев. И когда оправившийся от травмы лидер «оранжевых» Арьен Роббен, играющий в мюнхенской «Баварии», в начале матча забил гол в ворота Яна Мухи, стало ясно, что на этом ребята Владимира Вайсса завершат выступления на ЧМ. Так и произошло. Под занавес поединка голландец Уэсли Снайдер из миланского «Интера» вколотил второй мяч, на что словак Роберт Виттек на последних секундах матча «огрызнулся» чётко пробитым пенальти (1:2). Это был четвёртый гол рослого форварда, который поставил его на один уровень с аргентинцем Гонсало Игуаином. Но Гонсало с мечтой о «Золотой бутсе» для лучшего бомбардира остался играть на «Мундиале», а Роберт улетел домой в Европу.

Безнадёжными считались шансы чилийцев одолеть своих соседей по Латинской Америке − бразильцев. Дважды на чемпионатах мира в 1962 и 1998 гг. жребий сводил их в плей-офф.

И оба раза «жёлто-зелёные» выводили чилийцев из борьбы за главный приз. На этот раз Жуан, Луис Фабиано, Робиньо, к 60-й минуте доведя счёт до 3:0, стали «баловаться» на поле, зная, что второго июля их поджидает четвертьфинальный поединок с «летучими голландцами».

Обошлось без пенальти

В четвёртый, заключительный, день поединков 1/8 финала на «Мундиале-2010» впервые понадобилось прибегать к серии одиннадцатиметровых ударов, чтобы определить победителя. Это произошло в игре между Парагваем и Японией. Каждая из сборных впервые в своей истории могла получить прописку в четвертьфинале мирового чемпионата, страстно этого желала и одновременно остерегалась соперника, понимая, что один пропущенный мяч сразу же перечеркнёт все надежды на успех. В результате получился «закрытый» тягучий поединок, в котором игрокам так и не удалось забить мячей ни в основные девяносто минут поединка, ни в добавочные тридцать. Вот тогда и приступили к пробитию «пендалей», как этот удар величают мальчишки, гоняющие мяч в тесных дворах. Первыми били южноамериканцы, и все пять их «пенальтистов» продемонстрировали крепкие нервы, заставив каждый раз капитулировать вратаря японцев Йошикатсу Кавагучи. Крепкие нервы были и у японцев, лишь защитник Юичи Комано «гахнул» в перекладину, и этого оказалось достаточно, чтобы парагвайцы победили по пенальти − 5:3 − и с четвёртой попытки на чемпионатах мира прошли плей-офф, оказавшись среди четвертьфиналистов, что уже гарантирует им место в восьмёрке сильнейших сборных «Мундиаля-2010».

Когда в «пиренейском дерби» играли чемпионы Европы испанцы с португальцами, казалось, что более искушённые соперники, чем парагвайцы и японцы, тоже могут довести дело до пенальти. Но обошлось без них. «Красная Фурия», такая кличка у испанской сборной, смогла перестроить свою игру во втором тайме на атакующий лад. И на 63-й минуте «живчик» Давид Вилья забил свой «дежурный» гол, который стал для него четвёртым, помог догнать того же аргентинца Игуаина, с которым теперь и будет соперничать за «Золотую бутсу». После этого испанцы были ближе к тому, чтобы одержать победу над португальцами с их кумиром Криштианом Роналду со счётом не 1:0, а большим. «Европейские бразильцы» вошли в обойму сборных вместе с Италией, Францией, Англией, которые не оправдали надежд своих почитателей на высокие достижения на полях Африки.

Теперь можно сообщить полное расписание четвертьфинальных поединков. После двух дней отдыха на чемпионате, 2 июля, будут сыграны два поединка: Нидерланды − Бразилия и Уругвай − Гана, а 3 июля в борьбу вступят Аргентина − Германия и Парагвай − Испания.

Наше табло

По установившейся традиции «Крымская правда», исходя из результатов сборных в групповых состязаниях и в плей-офф, где учитывается, на каком месте они закончили турнир, сколько набрали очков, какую имеют разницу забитых и пропущенных мячей, определяет окончательные места их выступлений на «Мундиале-2010». Сегодня мы публикуем список сборных, расположившихся в итоговой таблице с 9-го по 32-е место:

9. Япония. 10. Чили. 11. Португалия. 12. США. 13. Англия. 14. Мексика. 15. Южная Корея. 16. Словакия. 17. Словения. 18. Швейцария. 19. ЮАР. 20. Австралия. 21. Кот-д' Ивуар. 22. Новая Зеландия. 23. Дания. 24. Греция. 25. Сербия. 26. Италия. 27. Нигерия. 28. Алжир.

29. Франция. 30. Гондурас. 31. Камерун. 32. КНДР.

+++

СУДДІ ВБИВАЮТЬ ЧЕСНИЙ ФУТБОЛ

Петоро Пас

Волинь (Волинська область)

01.07.10

А президент ФІФА Йозеф Блаттер не збирається вводити відеоповтори суперечливих епізодів під час футбольних матчів

  

   Це вже навіть не смішно. Що не матч, то суддівський ляп. Люди в чорному під покровительством президента ФІФА Йозефа Блаттера не тільки зіпсували чемпіонат світу-2010, а взагалі вбивають віру у чесний футбол. А хіба не такий висновок напрошується після матчів 1/8 фіналу? Тепер усі зрозуміли, що в футболі людина зі свистком важливіша, ніж 22 гравці.

   Здається, уругвайський арбітр Ларріонда був єдиним у світі, хто не побачив, як м'яч після удару англійця Джеррарда, «поцілувавши» перекладину, опустився за лінію воріт. А його колеги − італієць Розетті і аргентинець Бальдассі − «спали», коли з положення «поза грою» гравець збірної Аргентини Тевес відкривав рахунок у матчі з Мексикою, а іспанець Вілья забивав єдиний і переможний гол у португальські ворота. Без сумніву, німці грали краще за англійців, аргентинці − видовищніше за мексиканців, а іспанці − віртуозніше за португальців. Але в їхній бочці перемоги залишилась не ложка, а ціле відро дьогтю!

   Не вірю, що англійцям чи мексиканцям (заодно і португальцям) стане легше від того, що перед ними особисто вибачився пан Блаттер за суддівські помилки. Змінювати ж систему, щоб таких огріхів більше не було, а саме − увівши відеоповтори під час матчів, як це успішно зробили в хокеї чи тенісі, − головний футбольний чиновник не збирається. Більше того: тепер, щоб було менше розмов, ФІФА взагалі заборонила показувати відеоповтори на стадіонах під час мундіалю у ПАР.

   − Є пропозиція оснастити м'ячі спеціальними чіпами, які б фіксували взяття воріт, проте можуть виникнути проблеми з фірмами, які виготовляють ці чіпи і мають право на їх встановлення. Камери, які б відстежували взяття воріт чи положення поза грою, − також не кращий варіант. Біля м'яча можуть одночасно перебувати кілька гравців і можна упустити якусь важливу деталь...− все шукає мінуси наукового прогресу президент ФІФА.

   Пан Блаттер ще не усвідомив, що у ХХІ столітті його допотопні казочки вже не сприймаються.

   ТАБЛО ЧЕМПІОНАТУ

   Матч № 47. Група G. Чилі − Іспанія − 1:2 (0:1 − Вілья, 24; 0:2 − Іньєста, 37; 1:2 − Мільяр, 47).

   Матч № 48. Група G. Швейцарія − Гондурас − 0:0.

   МАТЧІ 1/8 ФІНАЛУ

   Матч № 49. Уругвай − Корея − 2:1 (1:0 − Суарес, 8; 1:1 − Лі Чхун Ен, 68; 2:1 − Суарес, 80).

   Якщо порівнювати цей матч із боксом, то корейці вели по очках, але пропустили спочатку удар-нокдаун, а потім і удар-нокаут від 23-річного уругвайського форварда Луїса Суареса.

   − Другий гол Суареса вийшов просто чарівним, − разом із уболівальниками аплодував своєму нападнику і головний тренер збірної Уругваю Оскар Табарес.

   Справді, це ж треба так віртуозно закрутити м'яч у дальній кут! Утім, в «Аякс» лише за красиві очі не беруть. А зважаючи на те, що в «колоді карт» Табареса є ще, як мінімум, два інші імениті козирі − Дієго Форлан з іспанського «Атлетіко» і Едінсон Кавані з італійського «Палермо», підозрюю, що в ПАР уругвайські хлопці ще затримаються.

   Матч № 50. США − Гана − 1:2, у додатковий час (0:1 − Боатенг, 5; 1:1 − Донован, 62, з пенальті; 1:2 − Гьян, 93).

   Камерун потрапляв у вісімку найсильніших команд світу у 1990-му, Сенегал − у 2002-му, Гана повторила африканський рекорд у 2010-му році. Проте зупинятися на досягнутому «Чорні зірки» не збираються.

   − Ми приїхали в ПАР за перемогою. Не знаю, що буде в матчі з Уругваєм, але ми здатні пройти ще далі. У нас класний голкіпер, а форвард Гьян може забити у будь-який момент з будь-якої позиції, − заявив журналістам захисник команди Самуель Інкум.

   «Чорним вбивцею Америки» назвав форварда французького «Ренна» і головний тренер «зірково-смугастих» Боб Бредлі.

    − Коли нам вдалося зрівняти рахунок, я справді подумав, що у нас є шанс. Проте ми віддали усі сили в перші 90 хвилин, і на два додаткових тайми нас не вистачило. А в них є Асамоа Гьян − головна причина наших проблем. Він чудово виглядав на полі усі 120 хвилин і виніс нам вирок, − констатував Бредлі.

   Матч № 51. Німеччина − Англія − 4:1 (1:0 − Клозе,20; 2:0 − Подольскі, 32; 2:1 − Апсон, 37; 3:1 − Мюллер, 67; 4:1 − Мюллер, 70).

   «Футбольний привид повернувся з 1966-го і відомстив Англії!» − так написав німецький «Bild» про нинішню перемогу своєї збірної. Як відомо, у фіналі чемпіонату світу-1966 Англія − Німеччина радянський лайсмен Тофік Бахрамов при рахунку 2:2 побачив гол у воротах німців, хоча м'яч, відскочивши від перекладини, лінію воріт не перетнув. Англія виграла 4:2, а Німеччина гірко плакала...

   Тепер сльози на очах англійських уболівальників. Британці обурені, але виправдань пропущеним чотирьом голам також не мають.

   − Момент, коли суддя не зарахував наш другий гол, був вирішальним у матчі. Але треба віддати належне збірній Німеччини − вони провели чудовий матч, − визнав після гри головний тренер збірної Англії Фабіо Капелло.

   Особисто мене в епізоді, коли м'яч перетнув лінію воріт, вразила холоднокровність німецького воротаря Мануеля Нойєра, який, як нічого не бувало, підхопив шкіряного і вибив його в поле.

   − Після удару Лемпарда я побачив, що м'яч опинився за лінією воріт. Що мені залишалося робити у цій ситуації? Остання надія: а може суддя не побачив, що м'яч був у воротах, тому якомога швидше я ввів його в гру і намагався не дивитись в очі рефері. Так хотілося перемогти, − зізнався після фінального свистка німецький голкіпер.

   Що ж, як кажуть, переможців не судять.

   Матч № 52. Аргентина − Мексика − 3:1(1:0 − Тевес, 26; 2:0 − Ігуаїн, 33; 3:0 − Тевес, 52; 3:1 − Ернандес, 71).

   − Я знаю, що тренер мексиканців Хавьєр Агірре не задоволений нашим першим голом, який Тевес забив із офсайду. Але я також хочу сказати, що ми переживали такі ж почуття, що і він, коли кожного разу, як тільки м'яч потрапляв до Мессі, мексиканські гравці били його по ногах. Це ганьба − вони не дивились на м'яч, а намагались лише покалічити Леонеля! − як завжди, не приховував своїх емоцій після фінального свистка головний тренер аргентинців Дієго Марадона. − Ви знаєте, я так переживав, ніби сам перебував на полі і грав за свою збірну. Тому я щиро привітав своїх підопічних із заслуженою перемогою, адже вони протягом усього матчу виглядали краще за мексиканців. Тепер на нас чекає сильніша команда − Німеччина. Але ми знаємо, як і їх перемагати. Ви ж бачите, що європейський футбол зараз просто вмирає. Майже на всіх їхніх фаворитів боляче дивитись. Ідеальним фіналом нинішнього мундіалю має стати матч Аргентина − Бразилія. Це буде тріумф південноамериканського футболу. Таку гру будуть згадувати діти і внуки, − переконаний Марадона.

   Матч № 53. Голландія − Словаччина − 2:1 (1:0 − Роббен, 18; 2:0 − Снайдер, 84; 2:1 − Віттек, 90+4, з пенальті).

   Після матчу головні тренери обох команд − Берт ван Марвейк і Владімір Вайсс − зійшлись на думці, що головним героєм поєдинку став нападник збірної Голландії Арьєн Роббен. Словацький наставник взагалі вважає, що Роббен − майже половина збірної «помаранчевих».

   − Коли я побачив його в основному складі, зрозумів: суперник автоматично став удвічі сильнішим. Роббен − голландська суперзброя. Такій команді не соромно програти. На цьому чемпіонаті ми проявили відвагу. Думаю, багато хто нас запам'ятав і тепер будуть ставитися з повагою до словаків. А у чвертьфінал вийшов достойний − ми програли більш класній команді, і це закономірно. Додому ми повертаємося з легким серцем, − заявив Вайсс.

   До речі, сам Роббен вважає, що ні він, ні його команда ще не продемонстрували всього, на що здатні.

   − Ми поки далекі від піку форми, і щоб грати проти Бразилії, треба бути значно сильнішими. Звичайно, я задоволений, що вийшов у стартовому складі, що вдалося забити. Ви самі бачили, який чудовий пас мені віддав Снайдер. Велике йому спасибі! − усміхнувся форвард «Баварії».

   Матч № 54. Бразилія − Чилі − 3:0 (1:0 − Жуан, 35; 2:0 − Луїс Фабіану, 38; 3:0 − Робіньо, 59).

   Проти лому нема прийому. Що тут скажеш: чилійці замало каші з'їли, щоб на рівних змагатися із пентакампеонами. Щоправда, рахунок 3:0 не дуже вразив тренера бразильців Карлоса Дунгу.

   − Незважаючи на те, що Бразилія є одним із фаворитів мундіалю, рівень нашого футболу ще далекий від ідеалу. Нам ще треба працювати і працювати, − заявив Дунга. − Звичайно, результатом із Чилі я задоволений, але мене дуже розсердила агресивна поведінка деяких наших футболістів, наприклад Кака, який знову отримав «гірчичник». У чвертьфіналі на нас чекає дуже сильний суперник − Голландія, з якою буде непросто впоратися. Вважаю, що стиль гри підопічних ван Марвейка схожий на південноамериканський і треба бути вкрай обережним із таким суперником.

   Матч № 55. Парагвай − Японія − 0:0 (основний і додатковий час), по пенальті − 5:3.

   Як справжній самурай вчинив після прикрої поразки своєї команди у серії пенальті головний тренер збірної Японії Такесі Окада: у невдачі він звинуватив тільки себе і зробив «тренерське харакірі» − подав у відставку.

   − Мої футболісти зіграли чудовий матч. Японія може ними пишатися. За поразку відповідаю я, а не гравці. Виходить, зробив недостатньо, щоб вони виграли, − заявив пан Окада, який перед чемпіонатом націлював «синіх самураїв» на місце у півфіналі мундіалю.

   Тим часом збірна Парагваю не тільки принесла неймовірну радість своїй майже семимільйонній країні, а й встановила рекорд для свого континенту, адже одразу 4 команди з Південної Америки ще ніколи не виходили до чвертьфіналу чемпіонатів світу.

   − Сьогодні Бог був на нашому боці. Проте збірна Парагваю готова і далі творити історію, − пообіцяв головний тренер Херардо Мартіно.

    Матч № 56. Іспанія − Португалія − 1:0 (Вілья, 63).

   «Червона фурія» стала першою командою, яка змогла забити Португалії на цьому турнірі. Виявляється, єдиного удару від іспанського тореро Давіда Вільї було достатньо, щоб «намертво» завалити португальського бика. Щоправда, гол, який поховав усі надії Кріштіану Роналду і його команди, був забитий, як вирахували експерти за допомогою комп'ютерної техніки, із кількасантиметрового офсайду. Уявляєте, як тепер клянуть португальці Зеппа Блаттера і його небажання вводити відеоповтори під час матчів? Хоча підозрюю, що дістанеться на горіхи від уболівальників і їхньому кумиру Роналду, який на полі швидше думав про свою російську наречену − модель Ірину Шайхісламову, ніж про матч.

   МАТЧІ 1/4 ФІНАЛУ:

   2 липня (п'ятниця)

   17.00 − Голландія − Бразилія

   21.30 − Уругвай − Гана.

   3 липня (субота)

   17.00 − Аргентина − Німеччина

   21.30 − Парагвай − Іспанія.

+++

 

Щораз ближче до розв’язки

Ратуша (Львівська область)

01.07.10

Футбольний форум у Південно-Африканській Республіці перетнув екватор. Груповий турнір завершено, зіграно матчі 1/8 фіналу. Попереду — чвертьфінали, півфінали, а там і розв’язка всього футбольного чотириріччя — фінальний герць Чемпіонату світу-2010.

Латиноамериканський чемпіонат?

Та повернімося до футболу. Не помітити прорив латиноамериканського футболу, мабуть, може лише сліпий. В 1/8 фіналу пробилися відразу шість представників латиноамериканського світу — Аргентина, Бразилія, Уругвай, Парагвай, Мексика та Чилі. На тлі старенької Європи, від якої з тріском і скандалами провалили груповий турнір такі футбольні кити, як Італія (чинний чемпіон світу) та Франція (віце-чемпіон світу), успіх латиноамериканського футбольного світу виглядає дуже й дуже привабливо. Чимало різноманітних футбольних фахівців та аналітиків називають сенсаційними результати групового етапу, коли чемпіони світу італійці та віце-чемпіони французи, з тріском проваливши груповий етап, не лише не змогли вийти з груп, а й посіли останні місця у них. Та, на мій погляд, сенсації тут, мабуть, мало... В обох командах немає яскраво виражених лідерів. Гравців, які б змогли взяти гру на себе. В окремих епізодах зіграти нестандартно, з родзинкою. Таких гравців, які, наприклад, є в Аргентини (Мессі), Бразилії (Кака), Голландії (Роббен)...

Чорні пристрасті Біла Клінтона

Уже стало доброю традицією для сильних світу цього відвідувати футбольні матчі калібру чемпіонату світу. Не виняток і гра між Ганою та США. Матчем, у якому за одну з команд уболівав, мабуть, весь Чорний континент, став поєдинок між двома “зоряними” командами. Про зоряність обох колективів свідчать хіба що їхні прапори, на яких зображені зірки. Адже у складах обох збірних зірок футбольних не так уже й багато. Ганці стали єдині з-поміж представників Африки, яким вдалося вийти з групи. Та на цьому “чорні зірки”, як ще називають цю команду, не зупинилися. Перемагати їм сподобалося. Ось і у 1/8 фіналу Гана зуміла у додатковий час схилити шальки терезів на свою користь, перемігши бойовий колектив зі США, за який під час матчу вболівав екс-президент США Біл Клінтон.

Нащадки Тофіка Бахрамова живі?

Цікаво, чи чула уругвайська бригада арбітрів на чолі з Хорхе Ларріондою, якій випало судити гру між Німеччиною та Англією, про Тофіка Бахрамова? Так, так. Того самого Тофіка, який далекого 1966-го став героєм для Англії й антигероєм — для ФРН. Про це ми можемо лише здогадуватися. Та, як відомо, історія має здатність повторюватися. Хоча інколи повторюватися з дзеркальним відображенням. Щось схоже трапилося 44 роки потому, після легендарного фіналу на не менш легендарному Вемблі. Цього разу на Чорному континенті.

З-поміж інших поєдинків 1/8 англійсько-німецьке протистояння стоїть особняком. По-перше, німцям вдалося взяти реванш, за поразку у фіналі 1966 року, коли радянський суддя Тофік Бахрамов зарахував гол у ворота ФРН, якого не було. Цього разу історія, мабуть, вирішила зіграти з англійцями злий жарт. Наприкінці першого тайму за рахунку 2:1 на користь Німеччини уругвайська бригада арбітрів не зарахувала чистий гол англійців. Другий тайм для команди знаменитого італійського фахівця Фабіо Капелло був схожим на жах. Два голи від Мюллера, й англійські вболівальники можуть “спокійно” їхати пити пиво на Туманний Альбіон, а їхня збірна — розбирати ганебну поразку (1:4) та нарікати на суддівські ляпи.

Чи потрібні повтори ігрових епізодів?

Не обійшлося і без суддівського вердикту в латиноамериканському протистоянні між Аргентиною і Мексикою. Навколо команди Марадони впродовж всього чемпіонату точиться багато розмов. А після сумнівного першого гола Тевеса, який зарахувала італійська бригада арбітрів на чолі з Розетті балаканини стане і поготів більше. Тут, як кажуть, результат на... екрані. Повтор епізоду чітко засвідчив, що Карлос Тевес, автор першого гола у ворота мексиканців, після пасу Мессі перебував у активному положенні поза грою. Відтак Розетті не повинен був зараховувати гол... Та, як відомо, судді видніше. Хоча... Як би там не було, а Аргентина впродовж всієї гри виглядала поважно, спокійно та впевнено, чим вкотре довела, що недаремно є одним із основних претендентів на золото Чорного континенту. До слова, цей момент із зарахованим офсайдним голом породив і без того багато розмов про доцільність повторів суперечливих епізодів на стадіонах для широкого загалу впродовж матчу. Окрім того, розмови точаться і про ймовірність повторів для судді, на кшталт хокею, чи, скажімо, великого тенісу, за якими би арбітр міг краще орієнтуватися у спірних ситуаціях.

Прагматичні голландці та бразильці

Якщо б до ЧС у ПАР хтось сказав, що Голландія та Бразилія гратимуть у виважений, прагматичний футбол, не повірив би. Як свідчить гра цих команд, на те футбол і непередбачуваний, що навіть такі футбольні романтики, як бразильці та голландці, здатні на прагматизм. Прагматизм, який звів обидві команди в 1/4 фіналу. Парадокс цього прагматизму полягає у тому, що до цього чемпіонату обидві збірні саме прагматизмом і не вирізнялися. На попередніх світових форумах обидві команди грали яскраво-динамічний футбол із безліччю моментів. Мабуть, саме тому за бразильцями міцно закріпилося прізвисько “чарівники м’яча”, а за голландцями — “летючі”. Та хто пройде горнило 1/4, покаже час.

Усі результати 1/8 фіналу: Уругвай — Південна Корея — 2:1 (Суарес, 8, 80 — Лі Чхун Ен, 68); США − Гана — 1:2 (Донован, 62, з пенальті — Боатенг, 5, Г’ян, 93); Німеччина − Англія — 4:1 (Клозе, 20, Подольскі, 32, Мюллер, 67, 70 — Апсон, 37); Аргентина − Мексика — 3:1 (Тевес, 26, 52, Ігуаін, 33 — Ернандес, 71); Голландія − Словаччина — 2:1 (Роббен, 31, Снейдер, 84 — Віттек, 90, із пенальті); Іспанія — Португалія — 1:0 (Вілья, 63); Парагвай — Японія — 0:0 (по пенальті 5:3).

Ось, як виглядають пари 1/4 фіналу:

Уругвай — Гана

Голландія — Бразилія

Аргентина — Німеччина

Іспанія — Парагвай

+++
ЕВРО-2012

Конфлікт з Євро-2012: Керівник реконструкції траси Київ-Чоп на Рівненщині заперечує неякісний ремонт дороги

Володимир Миколайчук

Ого (Рівненська область)

30.06.10

Керівник проекту з реконструкції траси Київ-Чоп на Рівненщині італійської компанії “Тодіні” Енцо Статті скаржиться на прискіпливість контролюючих інстанцій. Він зазначив, що роботу рівненського представництва перевіряли майже сто разів. Зокрема, лише інспекція архітектурно-будівельного контролю здійснювала ревізію шість разів.

“У нас виникло непорозуміння щодо документації, якої повинен дотримуватися підрядник. У специфікації міжнародних стандартів не зазначено, що саме чистий пісок повинен використовуватися для влаштування морозостійкого шару. Ми майже три роки працюємо над реконструкцією траси від Грушвиці до Бродів, але ніхто цього не читає та не розуміє, — коментує керівник проекту з реконструкції дороги М06 (Київ-Чоп) компанії “Тодіні Конструціоні Дженералі С.п.А” Енцо СТАТТІ. — Водночас якість робіт компанії “Тодіні” перевіряв Державний науково-технічний центр, інспекції якості та сертифікації дорожньої продукції “Дорякість” — структура Укравтодору. Його представники десять днів робили різні тести на відремонтованій трасі та надали позитивний висновок. Однак контролюючі інстанції на це не зважають, а лише шукають недоліки”.

Найбільше італійські шляховики потерпають від того, що за роботу їм заборгували значну суму, хоча відремонтовану дорогу відкрили ще рік тому.

“З вересня 2009 року Укравтодор не заплатив “Тодіні” 12 мільйонів євро, а це 12 відсотків від загальної суми контракту, — підкреслює пан Статті. — Головний офіс компанії в Римі продовжує фінансувати тут роботи. Це робиться для того, що не “запороти” проект, а повністю завершити реконструкцію для здачі дороги в експлуатацію. Правоохоронці вказують, що рівненське представництво “Тодіні” завдало Україні збитків на 640 тисяч гривень через відсутність шару покриття, який не передбачений міжнародними вимогами. Проте, ніхто не звертає уваги на те, що “Тодіні” не отримала значну суму за роботу”.

Енцо Статті зазначив, що юристи італійської компанії “Тодіні” планують звернутися до керівництва України, Європейського парламенту й ЄБРР, аби врегулювати існуючі проблеми. На думку керівника проекту в Україні, скандал з нібито порушенням норм реконструкції дороги завдає серйозного удару по міжнародній репутації “Тодіні”.

Як повідомлялося, прокуратура області здійснила перевірку іноземних дорожників і знайшла порушення. Зокрема, як повідомила старший помічник прокурора області з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів на транспорті Лариса РИЗЬО, службові особи представництва в Україні іноземної компанії та служби автомобільних доріг під час реконструкції траси Київ-Чоп внесли в акти виконаних робіт недостовірні дані щодо їх обсягу та вартості. У результаті протиправних дій державі завдано збитків на суму 640 тисяч гривень. Рівненський транспортний прокурор порушив кримінальну справу за фактами зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та службової підробки. Нині триває слідство.

+++

Базы будут!

Пятница (Харьковская область)

01.07.10

Маркиян Лубкивский, директор турнира «Евро-2012» в Украине

− Чего достиг Харьков при подготовке к «Евро-2012»?

− С одной стороны, это очень простой вопрос, а с другой стороны − очень сложный. Начну с плюсов, которые сегодня есть у Харькова. У Харькова есть сегодня практически готовый стадион, который требует лишь минимальной реконструкции. И сейчас, насколько я понимаю, эта реконструкция идет − для того, чтобы этот стадион отвечал всем требованиям безопасности. Что касается терминала, все мы являемся свидетелями того, что терминал практически готов. Сегодня речь идет о строительстве и введении в эксплуатацию взлетно-посадочной полосы, и у меня нет сомнений, что так оно и будет. Что касается других вопросов, то у Харькова есть определенные проблемы, связанные с исполнениями требований УЕФА в сфере размещения целевых групп. Я думаю, что благодаря правительственным преференциям в Харькове появятся инвесторы, которые захотят строить, и на протяжении этих двух лет появятся новые возможности для размещения целевых групп. Что касается размещения болельщиков, очень важно систематизировать все возможности для того, чтобы гости, которые будут прибывать в Харьков (имеются в виду болельщики), понимали − куда они едут, где они могут найти жилье. Из других вопросов, которые необходимо решить, − это вопрос концепции мобильности. Сегодня мы с городом активно работаем по решению этого вопроса. Проблемным вопросом является проблема существования тренировочных баз. Сегодня, кроме базы ФК «Металлист», к сожалению, нет тех баз, которые могли бы быть использованы командами как основные и трансферные. После того как будет проведен ЧМ по футболу, все взгляды будут обращены к Украине, потому что здесь пройдет «Евро-2012». Многое уже сделано, но многое еще предстоит сделать.

Геннадий Кернес, и.о. мэра Харькова

− Чего достиг Харьков при подготовке к «Евро-2012»?

Есть государственная программа подготовки к «Евро-2012», есть программа, которая была принята в Харькове. В целом при подготовке Харькова к «Евро-2012» мы имеем сегодня следующие результаты. На стадионе «Металлист» сегодня завершается процесс устранения тех замечаний, которые были высказаны специалистами УЕФА, и этот процесс, я так понимаю, будет завершен в срок. Что касается подготовки аэропорта, здесь участвуют все ветви власти, в том числе частый инвестор, который говорит, что ко дню города терминал будет сдаваться в эксплуатацию. Что касается строительства взлетно-посадочной полосы, этот процесс финансируется со стороны государств и, соответственно, все вопросы, связанные с полнотой финансирования, зависят от госбюджета. Но здесь мы работаем совместно с правительством, и есть взаимное понимание. Что касается дорог в городе Харькове, то мы постоянно информируем население, что мы приняли решение на бюджетной сессии о том, что город Харьков готов выпустить облигационный городской займ на 500 млн гривень, и все деньги должны быть направлены на реконструкцию и строительство дорог, в том числе не только автомобильных, но и пешеходных. Соответственно, сегодня этот процесс находится в стадии разрешения, потому что мы зависим здесь от правительства, в данном случае — от министерства финансов. Что касается других процессов, которых касается господин Лубкивский, я думаю, что у него такая работа, которая требует постоянного контроля за процессом подготовки к «Евро-2012». Но я уверен, что город Харьков с честью выполнит все взятые на себя обязательства, и в начале 2012 года мы будем уже видеть результаты подготовки к «Евро-2012».

+++

«Галичина» лідирує…

Сюзанна Бобкова

Високий Замок (Львівська область)

1.07.10

Конкурс на найкращу назву стадіону до Євро-2012 набирає обертів

«

Ми не очікували, що до конкурсу газети «Леополіс» «Придумай назву стадіону» долучиться така величезна кількість читачів. Дякуємо, що проявили ініціативу і що небайдужі до того, що діється у нашому місті.

До редакції посипалися як електронні листи, так і надіслані поштою. Лідером тижня, що минув, стала пропозиція назвати новий стадіон до Євро-2012 − «Галичина». Моя подружка, до речі, випалила цю назву “зі старту”... Але на Львівщині є молочна компанія «Галичина», і «автомобільна», і така назва може асоціюватися з цими фірмами…

Наш читач Роман зауважив: називати спортивну споруду на кшталт “ім. С. Бандери” − безглуздя! Бо Бандера жодного стосунку до футболу не має. Немає сенсу називати стадіон іменами футболістів, «широковідомих у вузьких колах». «Якби у Львові були футболісти рівня Марадони − інша справа», − пише читач Роман. Не має нічого проти назв: «Воля», «Слава», «Європа», але це все одно не те… «У мене виникла думка назвати стадіон «Лемберг-Арена» (ще один читач також надіслав такий варіант. − Авт.). Звучить гучно. Арена − чітке слово, яке виражає велич, пафос… Лемберг − підкреслює, що стадіон збудовано у старому місті».

Ще один читач надіслав одразу кілька варіантів. «Розумію, що назва стадіону має відображати специфіку регіону, − пише Ярослав Заяць. − Я би не хотів, щоб ця назва складалася зі слова «Арена». Забагато в Україні «Арен». Можна було б назвати стадіон, наприклад, «Леополіс» (нам подобається, бо таку назву має наша газета. − Авт.). «Король Данило», «Галицька корона», «Галицька фортеця», «Галицький парк», «Парк левів»…

Назва має бути легкою для сприйняття і вимови не тільки львів’янам, а й іноземним гостям, − пише учасниця конкурсу Аня. − Бачу наш стадіон під назвою Lviv Delight Sport. Це і трохи спорту, і Львова, і, головне, захвату фанів від футбольного азарту і стадіону»…

Крім назви «Арена Галичини», Петро Петрик надіслав ще одну: «Княжий». Чому львів’янина надихнула саме ця назва, не пояснив… Свої варіанти запропонував Артур Попадик: «Львів», «Галичина», «Дружба», «Олімп».

«Добрий день, улюблена газето!» (як приємно, коли читачі так до нас звертаються. − Авт.). У Донецьку − «Донбас-Арена», у Дніпропетровську − «Дніпро-Арена», у Запоріжжі − «Славутич-Арена». А як назвати стадіон у місті, в якому, за останніми даними, є 3800 левів? − пише до нас Орест Зубань. − Без коментарів − «Лев-Арена».

Небагатослівним був Ярослав Олійник. «Моє бачення щодо назви стадіону до Євро-2012 − «Олімпійський». Але ж таку назву має стадіон у Києві?

Архітектор і дизайнер Володимир Мазуров зауважив, що над назвою стадіону довго думати не треба: «Львів-Арена», і все тут! Інші запропонувати назвати нову спортивну споруду: «Фортуна» або «Євро»…

Олександр Козарес пише: «Можна було б назвати стадіон і «Львів», але у нашому місті є готель і кінотеатр з такою назвою. Тому, вважаю, «Галичина» − оптимальна назва, а стадіон стане візитівкою не лише нашого міста, а й всієї Західної України». Підтримує ідею львів’янина і Олександр Кузнєцов.

+++

Митний пост «Нові Яриловичі» буде переобладнаний до «Євро-2012»

Вікторія Сидорова

Високий Вал (Чернігівська область)

1.07.2010

На структурному підрозділі Чернігівської митниці − посту пропуску «Нові Яриловичі» − повним ходом тривають будівельні роботи.

У результаті Україна отримає митний пост європейського рівня, переконаний начальник Чернігівської митниці Юрій Соловков.

− Проект розширення існуючого пункту пропуску складається з двох черг, − повідомив Юрій Петрович. − Перша черга − це створення нової зони споруд і будівель, а друга черга − це реконструкція старого пункту пропуску. Хотів би звернути увагу на те, що років 10-15 тому 90% коштів пішло б на загальні будівельні роботи, і тільки 10% − на оснащення. Нині ситуація змінилася. Левова частина коштів піде на технічне оснащення, зокрема − на комп’ютеризацію, засоби контролю, а вони дуже дорогі.

З початку року і на даний момент в пункті пропуску «Нові Яриловичі» виконано робіт на суму понад 9 млн. 600 тис. гривень. Готовність об’єкту − майже 35%. Для його здачі потрібно ще близько 28 млн. 400 тис. грн. Але якщо фінансування буде стабільним, всі роботи будуть виконані за графіком до кінця 2010-го.

За словами начальника митниці, головне завдання на цей рік − повністю виконати роботи по новобудовам та запустити їх в роботу. Далі потік транспортних засобів, який іде через старий пункт пропуску, буде спрямований у новий, і розпочнеться реконструкція старої частини. Коли всі роботи будуть завершені, нова частина буде працювати на виїзд з України, а стара − на в’їзд.

І тоді у нас буде повноцінний пункт пропуску, який відповідатиме загальносвітовим вимогам і щодо оснащення, і щодо кількості смуг для пропуску автотранспорту, і щодо розподілення транспортних потоків: окремо − для легкових автомобілів, вантажівок, автобусів, − підкреслює Юрій Соловков. − Ці норми існують в пунктах пропуску Євросоюзу на кордоні з іншими державами. Реконструкція митного посту «Нові Фроловичі» дасть змогу збільшити транспортний потік в два − два з половиною рази.

+++

Підписатися на новини