Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

«Інтер Суперкубок України» розіграють у Запоріжжі!

Fpl.ua

25.05.10

Дирекція ПРЕМ’ЄР-ЛІГИ визначила Запоріжжя як місце проведення матчу за «Інтер Суперкубок України» між донецьким «Шахтарем» і сімферопольською «Таврією». З-поміж кількох міст-претендентів перевага була надана саме колисці козацтва, в першу чергу через активну позицію мера Запоріжжя Євгена Карташова. Міський очільник звернувся до Прем’єр-ліги з пропозицією про співпрацю і запросив керівництво Об’єднання на ознайомчий візит.

Наприкінці минулого тижня директорат ліги відвідав Запоріжжя і залишився задоволений переговорами. На зустрічі із Євгеном Карташовим сторони досягли домовленостей про організацію «Інтер Суперкубка України» у Запоріжжі.

− Мер міста вийшов з конкретною пропозицією. Запоріжжя − це справжнє футбольне місто, яке славиться не лише своєю командою, а й щирими та відданими вболівальниками, − прокоментував рішення про місце проведення «Інтер Суперкубка України» президент ПЛ Віталій Данілов. − Переконаний, що 4 липня у Запоріжжі відбудеться наймасштабніше за всю історію турніру футбольне дійство.

− Єдине, що нас турбує, це місткість стадіону запорізького «Металурга», − продовжує Віталій Данілов. − Через це Прем’єр-лігою розробляється проект фан-зони, щоб додаткові тисячі вболівальників змогли долучитися до свята «Інтер Суперкубок України», що символізуватиме початок нового футбольного сезону. Тому з радістю запрошую всіх до Запоріжжя незабутньо провести першу неділю липня!

+++

Ігор Ощипко: «У збірній не поділяємося за клубним принципом»

Fckarpaty.lviv.ua

25.05.10

Сьогодні національна збірна України у Харкові зіграє свій перший офіційний товариський поєдинок у рамках підготовки до домашнього Євро-2012. Суперником «синьо-жовтих» буде збірна Литви. А найближчої суботи українці вже у Львові проведуть ще один міжнародний спаринг, цього разу з румунами. До цих матчів готуються і троє гравців «Карпат» − універсал Артем Федецький, правий хавбек Ігор Худоб’як та лівий захисник Ігор Ощипко.

− Як ти почуваєшся у статусі гравця головної команди країни?

− Зараз уже нормально. А перші два-три дні було трохи ніяково. Напевне, потрібен був час, аби хоч трохи адаптуватися в новій для себе ролі. Що не кажіть, не кожен день тебе запрошують до збірної країни. Думаю, що позитивом для мене було і є те, що разом зі мною з «Карпат» отримали виклик Артем Федецький та Ігор Худоб’як. Та й, окрім них, є ще кілька хлопців, яких я непогано знаю.

− На побутовому рівні проблем немає?

− Наразі все чудово − на базі «Металіста» є все необхідне для плідної роботи. Тренуємося на хороших полях. До умов проживання, відновлення та відпочинку, так само, як і до харчування, немає жодних претензій. А головне, що погода дозволяє нормально працювати. А наскільки плідним буде цей перший збір, покажуть товариські ігри з литовцями, румунами і норвежцями. Вся команда з нетерпінням їх очікує.

«Тренування не ідентичні»

− В якому режимі проводяться тренування?

− По четвер включно було на день по два тренування на полі і одне теоретичне заняття. Зранку було тренування, а ввечері спаринг з Охтиркою. Від сьогодні вже перейшли на одноразові тренування та теорію.

− Зараз уже кінець сезону. Тож наскільки важко переносити по два тренування в день?

− Мирон Маркевич це також чудово розуміє, а тому фізично нас не ганяє. Після розминки всі вправи йдуть з м’ячами, тому навантаження переносяться нормально. Звісно, трохи втомлюємося, але ж ми приїхали не на відпочинок. Як то кажуть, вся робота виконується згідно з планом.

− Тренування в збірній і в «Карпатах» сильно різняться?

− Зрозуміло, що вони не є ідентичними. Адже кожен тренер має свою методику. У збірній на заняттях є вправи, яких в «Карпатах» ми не робимо. Але в той же час, і Олег Георгійович дає завдання, які ми наразі від Маркевича ще не отримували. І в клубі, і в збірній, мені особисто тренуватися цікаво.

− А як щодо мікроклімату в збірній?

− Якщо скажу, що він однаковий, то це буде неправда. У клубі почуваєшся як вдома. Воно й зрозуміло, ми добре один одного знаємо, а найголовніше, у нас в «Карпатах» насправді дуже дружний колектив. У збірній такого ще немає, але по-іншому на даний момент і не може бути. Команда лише формується, ми не так добре знаємо один одного, як у клубі. Але це питання часу, головне, що взаємовідносини між гравцями нормальні − ми тут не поділяємося за клубним принципом. Мирон Богданович весь час наголошує, що ми − єдина команда.

«Маркевич просить про підтримку»

− Присутність Шевченка та інших, хоча й менш, але все ж зіркових гравців, на тебе не тисне?

− Я вже казав, що лише перші дні було трохи ніяково, а зараз уже все нормально. Стосунки між всіма гравцями рівні − кожному необхідно доводити право на місце в збірній. Маркевич постійно про це говорить. А ще він весь час наголошує на тому, що в команді повинно бути максимум позитиву. Він нас просить, щоб навіть коли хтось припускається помилки, то партнери повинні його підтримати і підбадьорити, а головне − в жодному разі не «піхати». На це в збірній табу.

− Як почуваються у збірній твої партнери по «Карпатах»?

− Та ніби все у них нормально. В усякому разі, і Артем, і Ігор ні на що не скаржаться. Дуже кожному з нас хочеться зіграти за збірну у Львові. Але як воно буде, вирішать лише тренери.

− Проте по 45 хвилин за збірну у спарингу з охтирським «Нафтовиком» ви всі троє вже зіграли.

− Мирон Богданович перед грою сказав, що за винятком двох людей (у той момент в збірній було 18 польових гравців. − Авт.) кожен зіграє по тайму. Я грав у першій половині, а Федецький і Худоб’як вийшли на поле після перерви.

− На яких позиціях ви були задіяні?

− Артем грав опорного півзахисника, Ігор − правого хавбека, а я на звичному для себе місці лівого захисника.

«Головне − красива гра»

− Які враження залишилися від матчу?

− Загалом поєдинок виявився для нас корисним.

− Чи не заслабий, як для збірної, був суперник − як-не-як перша ліга?

− Знаєте, воно все відносно. І потім, «Нафтовик» мені відверто сподобався. Хороша команда − дивно, що вони не борються за Прем’єр-лігу. Дуже старалися і грали на повну самовіддачу. Та й доволі жорстко діяли, але треба їм віддати належне − без грубощів. У першому таймі нам їх переграти було важко. І не випадково, що перший гол ми забили лише перед свистком на перерву. В другому таймі перевага збірної була вже значно помітнішою і відповідно рахунок збільшився до 3:0. «Нафтовик» по перерві трохи підсів фізично, а в нас вийшло семеро свіжих гравців. Ми могли забити й більше.

− На чому акцентував вашу увагу Мирон Маркевич перед грою?

− Сказав, що ми повинні прагнути показати перш за все красиву гру, яка подобатиметься глядачам, а нам буде приносити задоволення. А про результат взагалі нічого не говорив. Та й загалом, як я розумію, кредо головного тренера збірної таке: буде гра − результат прийде обов’язково.

− У ЗМІ є інформація, ніби Мирон Маркевич сказав, що стартовий склад на гру з Литвою він визначив уже на 90 відсотків.

− Не знаю, нам про це ніхто з тренерів нічого не говорив. Я думаю, що склад на Литву, як це зазвичай відбувається, нам назвуть уже перед самим матчем.

− Як думаєш, глядачів на гру у Харкові прийде багато?

− Взагалі-то ми сподіваємося, що і в Харкові, і у Львові будуть повні стадіони. До речі, коли ми грали з «Нафтовиком», то людей на базу «Металіста», де відбулася гра, прийшло дуже багато.

+++

U-19: Україна захищатиме титул

Костянтин Паткевич

Ffu.org.ua

25.05.10

Підготовка юнацької збірної України до відбірного еліт-раунду чемпіонату Європи серед юнаків до 19 років добігла своєї заключної фази. Турнір пройде з 26 по 31 травня на стадіонах Києва та Бородянки, а суперниками чинних володарів континентального золота за путівку до Франції будуть однолітки з Боснії-Герцеговини, Ірландії та Англії.

Рішення тренера

У понеділок головний тренер синьо-жовтих Анатолій Бузник визначив 18 футболістів, котрі братимуть участь у домашньому турнірі. Через травми не зможуть допомогти партнерам Єгор Картушов і Віталій Федотов − вінгери луганської «Зорі» й донецького «Шахтаря» відповідно, а також хавбек київського «Динамо» Євген Макаренко. До того ж, захисник гірників Сергій Кривцов у складі «молодіжки» наразі готується до кваліфікаційного матчу проти мальтійців.

Нічия із «Кримтеплицею»

Ці кадрові втрати поставили перед тренерським штабом багато питань. Заявковий список набув свого остаточного вигляду лише наприкінці насиченого кримського збору, в якому брали участь 23 кандидати. Його програма, окрім тренувань, містила всебічні тестування, теоретичні зайняття і контрольний поєдинок проти представника першої ліги − «Кримтеплиці» з Молодіжного. Завдяки голу форварда луцької «Волині» Євгена Павлова на 38-й хвилині збірна вийшла вперед, однак у підсумку вдовольнилася нічиєю (1:1).

Четвірка чемпіонів

У складі команди Бузника в травневій кваліфікації зможуть зіграти відразу чотири володаря континентального золота − воротар донецького «Олімпіка» Ігор Левченко, захисник «Динамо» Темур Парцванія, оборонець «Шахтаря» Богдан Бутко та хавбек «Зорі» Ігор Чайковський. Найбільшою кількістю виконавців − чотирма − у збірній представлені «Динамо» та запорізький «Металург».

Боєздатна команда

«Звісно, кадрові втрати впливають на потенціал команди, однак ми підготували по-справжньому боєздатний колектив і намагатимемося максимально ефективно використати тих гравців, що є в наявності, − каже наставник українців, котрий у п’ятницю відсвяткував свій 49-й день народження. − Ми вже проаналізували відеозаписи матчів за участі Боснії-Герцеговини, що є нашим першим суперником, і ознайомили зі своїми напрацюваннями підопічних».

Важка перешкода

На збірній України лежить неабияка відповідальність, адже наразі вона захищатиме чемпіонський титул, котрий влітку 2009-го вибороли хлопці Юрія Калитвинцева. Варто нагадати, що на правах господарів Євро його торішні тріумфатори були позбавлені необхідності грати у кваліфікації. Між тим, востаннє відбірний еліт-раунд українські юнаки долали ще шість років тому, коли команда, очолювана Павлом Яковенком, із Олександром Алієвим, Артемом Мілевським та Дмитром Чигринським у складі дісталася півфіналу турніру в Швейцарії.

Осінні успіхи

Анатолій Бузник має шанс стати п'ятим тренером української збірної, котра братиме участь у фіналі чемпіонату Європи серед 19-річних. На першій стадії кваліфікації вона посіла перше місце в 12-й групі, обігравши грузинів (1:0), шведів (1:0) та розійшовшись миром із чорногорцями (1:1). Наступне завдання синьо-жовтих, котрі усі три поєдинки проводитимуть на полі бородянського стадіону «Борекс», є значно важчим.

Дві вакансії

Боротьбу за нагороди континентальної першості, вирішальна стадія якої у липні проходитиме у Франції, продовжать лише переможці кожного з семи квартетів. Таке право, крім господарів, вже здобули команди Хорватії, Португалії, Іспанії, Італії та Нідерландів, ще два місця залишаються вакантними.

Кваліфікація. Євро-2010 (U-19). Еліт-раунд

Група 3 (Україна)

26 травня. Боснія-Герцеговина − Україна (Бородянка, стадіон «Борекс», 17.00), Англія − Ірландія (Київ, НТЦ ім. Баннікова, 13.00).

28 травня. Ірландія − Україна (Бородянка, 17.00), Англія − Боснія-Герцеговина (Київ, 13.00).

31 травня. Україна − Англія (Бородянка, 17.00), Боснія-Герцеговина − Ірландія (Київ, 17.00).

Склад збірної України

 Воротарі: Максим Коваль («Металург» Запоріжжя), Ігор Левченко («Олімпік» Донецьк);

захисники: Богдан Бутко («Шахтар» Донецьк), Максим Імереков («Шахтар»), Антон Кравченко («Дніпро» Дніпропетровськ), Темур Парцванія («Динамо» Київ), Олег Поліщук («Севастополь»), Василь Прийма («Металург» Донецьк);

півзахисники: Євген Задоя («Металург» З), Євген Морозенко («Динамо»), Сергій Сидорчук («Металург» З) , Сергій Сокуренко («Динамо»), Ігор Чайковський («Зоря» Луганськ);

нападники: Ігор Зубко («Кримтеплиця» Молодіжне), Артур Каськов («Металург» З), Володимир Коваль («Динамо»), Михайло Козак («Львів»), Євген Павлов («Волинь» Луцьк).

+++

Савик Шустер запускает программу о Чемпионате мира-2010

Korrespondent.net

25.05.10

Первый национальный канал совместно с Савик Шустер Студио запускает совместный проект на время проведения Чемпионата мира 2010 года, который пройдет в ЮАР с 11 июня по 11 июля.

Новая футбольная программа будет называться Африканские страсти, сообщает официальный сайт канала.

«Мы рады, что после длительных, иногда тяжелых, но интересных переговоров наша идея о создании совместного проекта будет реализована. Это большой и очень амбициозный проект для Первого национального канала и мы ставим перед собой высокую планку, но я убежден, что зрителям будет интересно», − отметил заместитель генерального директора НТКУ по подготовке к Евро-2012 Михаил Метревели.

«Савик Шустер Студия вместе с Первым национальным будет производить этот проект. Он будет создаваться не на бюджетные средства, а исключительно на спонсорские. Для Африканских страстей мы строим совсем новую студию на нашем продакшене, которая бы соответствовала футбольной и африканской тематике», − рассказал Савик Шустер.

«Все европейские страны, которые имеют права на трансляции матчей Чемпионата мира, делают это центральным событием месяца. И это логично, ведь внимание мирового сообщества весь этот месяц будет сосредоточено на ЮАР. Мы решили попробовать создать такой проект в Украине, в частности для Первого национального. К тому же, Украина готовится к Евро-2012 и это будет хорошей репетицией», − добавил он.

Ведущими прямых эфиров станут Василиса Фролова и Петр Мага. Савик Шустер выступит в роли ведущего эксперта каждого эфира. Фролова будет анализировать около футбольные события Чемпионата мира, непосредственно на футбольной тематике сконцентрируются Петр Мага и Савик Шустер.

Напомним, что Первый национальный также покажет классические матчи предыдущих Чемпионатов мира 1966-2006 годов.

+++

Сергей Кучеренко: «Шанс есть у всех»

Михаил Шаповалов

Sport.ua

25.05.10

Главный тренер сборной Украины по пляжному футболу подвел итог розыгрыша первого Суперкубка

Турнир в Ильичевске завершился. Прозвучали финальные свистки решающих матчей, прошла церемония награждения одесской «Глории». Самое время подвести итоги дебютного розыгрыша Суперкубка Украины по пляжному футболу. За комментариями мы обратились к Сергею Кучеренко, главному тренеру сборной Украины.

− Что Вы можете сказать об уровне организации соревнований?

− Если говорить именно об уровне организации, то он был высоким. Но состав участников мог быть и более сильным, к сожалению, две лучшие киевские команды не смогли приехать на соревнования, из-за этого Суперкубок немного потерял в зрелищности.

− Понравились ли Вам команды-участницы?

− Для начала сезона команды продемонстрировали достаточно высокий уровень игры. Хороший коллектив у одесситов («Глория»), понравилась команда Ильичевска («Старт»). Не зря именно эти два клуба сошлись в решающем поединке. Остальные ребята маловато играли именно в пляжный футбол. Придя из футзала, они не совсем еще привыкли к песку. Но потенциал есть у всех, при регулярных тренировках любой коллектив может выйти на высокий уровень.

− Вы присутствовали на турнире как тренер национальной сборной. Присмотрели кого-нибудь для усиления первой команды страны?

− Конечно. Рябко из днепропетровского «Выбора» отлично себя проявил, из ильичевского «Старта» могу отметить Бонаря, а в «Глории» выделялись Копко и Лоскутов. Все эти ребята у меня «на карандаше» и в ближайшее время могут попасть в ряды сборной Украины. Шанс есть у всех, главная задача игроков − постоянно тренироваться, расти и не снижать требований к себе.

В целом же, конечно, хотелось бы побольше подобных турниров. Мы очень надеемся на Премьер Лигу, которую планирует создать президент АПФУ Сергей Харченко. У команд появится больше игровой практики, что обязательно благотворно скажется на общем уровне пляжного футбола.

+++
ЕВРО-2012

Львів як господар «Євро-2012» виглядає більш оптимістично, аніж два місяці тому, − Колесніков

Zik.com.ua

25.05.10

«Я можу сьогодні, після кількох нарад, відповідально сказати, що невирішених проблем у Львові як міста, яке приймає «Євро-2012», немає», − про це сьогодні, 25 травня, під час брифінгу у Львові повідомив віце-прем’єр з питань «Євро-2012» Борис Колесніков.

За його словами, є ряд проблем, відповідно до термінів яких хотілося б мати кращу ситуацію. «Однак сьогодні можна більш оптимістично подивитися на проведення «Євро-2012» у Львові, аніж два місяці тому», − заявив Колесніков.

Він розповів, що на львівському стадіоні збудовані вже всі чотири трибуни, у тому числі й західна. Є деякі нюанси в проектній документації під залізобетонні конструкції, однак частина їх вже складена. Він додав, що архітекторам дали доручення знайти місце на стадіоні для музею спорту і магазинів спортивної атрибутики. «Що стосується аеропорту, то по терміналу відставання у нас нуль, по злітній смузі відставання буде повністю зліквідовано. Важливо, що нам вдалось знайти технічне рішення і не закривати аеропорт на момент будівництва нової злітно-посадкової смуги», − зазначив урядовець. Зараз ключові бюджетні ресурси скеровуватимуться саме на найбільш проблемні питання Львова − стадіон і аеропорт.

Загалом, Колесніков переконаний, що і до приїзду Віктора Януковича до Львова, і до приїзду чергової інспекції УЄФА вже не буде сумніву, що Львів зможе приймати «Євро-2012». А у вересні 2011 року на львівському стадіоні проведуть перший футбольний матч.

+++

Колесніков: Львів впорається із проблемами до Євро-2012

Zaxid.net

25.05.10

«Сьогодні після кількох нарад можу відповідально сказати, що проблем, які не можливо вирішити, з прийому Львовом чемпіонату Євро-2012 не існує. Є низка проблем щодо термінів, з якими хотілося б мати б кращу ситуацію. Але сьогодні уже можна більш оптимістично дивитися на перспективу проведення Євро-2012 у Львові, ніж два місяці тому», − заявив 25 травня під час брифінгу у Львові віце-прем’єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков.

Б.Колесніков повідомив, що уже готова проектна документація на усі чотири трибуни стадіону до Євро-2012. Також, за його словами, є усі необхідні металобетонні конструкції, частина їх уже змонтована.

«У будівництві нового терміналу аеропорту відставання немає. − поінформував про ситуацію із підготовкою аеропорту Б.Колесніков. − Щодо злітно-посадкової смуги, − відставання буде ліквідоване. І головне, нам вдалося знайти технічне рішення, щоб не закривати аеропорт на момент її будівництва. Це дуже важливо для колективу аеропорту, мешканців та гостей Львова».

Б.Колесніков додав: «Претензія до Львова була завжди одна − терміни. Зараз зрозумілий механізм проектування, зрозумілий графік будівництва. Післязавтра у Львові буде президент і зможе переконатися, що роботи ведуться за всіма напрямками. Під час засідання наглядової ради УЄФА на початку червня, я думаю, не буде уже сумнівів, що Львів у терміни і якісно впорається з усіма проблемами, і у вересні наступного року проведе перший матч на новому стадіоні».

+++

До «Євро-2012» над швидкісними трасами планують збудувати скляні пішохідні переходи, − Колесніков у Львові

Zik.com.ua

25.05.10

Київському інституту «Гіпродору» до «Євро-2012» дано доручення вивчити питання побудови скляних переходів над усіма трасами, де є швидкісний рух, особливо через населені пункти. Про це сьогодні, 25 травня, під час брифінгу у Львові повідомив віце-прем’єр з питань «Євро-2012» Борис Колесніков.

Колесніков пояснив: зараз основна проблема безпеки дорожнього руху − це відсутність на всіх дорогах, які ведуть до західного кордону України, якісних пішохідних переходів, що призводить до численних трагічних випадків. «Гіпродор» обіцяв до кінця червня підготувати усі рішення щодо питань пішохідних переходів. Головне − це безпека людей», − наголосив урядовець.

Також готується єдиний формат дорожніх знаків від Львівської області до Донецької і Луганської областей, які будуть розроблені за міжнародними нормами і встановлені до «Євро-2012».

Щодо Львівщини, то про оформлення дорожнього руху, за словами урядовця, можна буде говорити тоді, коли буде повністю готовий проекти доріг Львівської області і підтверджений фінансово.

+++

Першочергово до «Євро» на Львівщині будуватимуть дорогу «Трускавець−Стрий»

Zik.com.ua

25.05.10

Першочергова задача, яка стоїть перед нами, це побудова якісної дороги Трускавець−Стрий. І цей проект буде профінансовано державою. Про це сьогодні, 25 травня, під час брифінгу у Львові повідомив віце-прем’єр з питань «Євро-2012» Борис Колесніков.

За словами Колеснікова, на будівництво доріг на цей рік для Львівщини заплановано 275 млн грн, а наступні роки1,2 млрд − 1,5 млрд. «Ми йдемо за таким методом, враховуючи дефіцит Держбюджету і борги за попередній рік. Тому йдемо за принципом найнеобхіднішого. Для Львова − це стадіон і аеропорт. Далі питання номер один − це дорога між Львовом і Трускавцем, а головне між Трускавцем і Стриєм це 29 км нової дороги. Збудувавши цю трасу, ми закриємо всі питання УЄФА по готельному забезпеченню Львівщини», − пояснив Колесніков.

А вже виконавши ці завдання, за його словами, можна братися до наступних. Наприклад, дорога «Краківець−Львів» повністю спроектована і в 2011 році може бути збудована. Також кільцева дорога довкола Львова обов’язково має бути збудована це плани на 2011 і перший квартал 2012 року.

+++

15 червня українські урядовці в Москві обговорюватимуть спільні інфраструктурні проекти до «Євро-2012»

Zik.com.ua

25.05.10

«15 червня ми проведемо нараду в Москві по інфраструктурним проектам до «Євро-2012» і до «Сочі -2014», − про це сьогодні, 25 травня, під час брифінгу у Львові повідомив віце-прем’єр з питань «Євро-2012» Борис Колесніков.

За словами Колеснікова, всі сухопутні дороги в Сочі ведуть через Україну, в цьому випадку може бути затребуваним заплановане будівництво концесійної дороги.

«Концесійна дорога може працювати лише в тому випадку і бути використана міжнародними транзитними компаніями, коли вона буде збудована від українсько-польського кордону − від Краківця до українсько-російського кордону − до Успенки. А коли ми захочемо побудувати 80 км платної дороги в країні, де тисячі кілометрів бездоріжжя, скористатися нею ніхто не зможе», − запевнив Колесніков.

Що стосується дороги «Краківець−Львів», то за словами урядовця, тут слід приймати стратегічне рішення. «Думаю рішення буде −будувати дорогу за державний кошт», − наголосив Колесніков.

Державі, на його думку, спочатку потрібно побудувати дороги за рахунок акцизу на бензин. «Ми обговорюємо з Миколою Азаровим скасування транспортного податку. Платити має той, хто їздить».

+++

Госпогранслужба подготовила предложения по упрощению пограничного контроля на период проведения в Украине Евро-2012

Rbc.ua

25.05.10

Держприкордонслужба подготовила предложения по упрощению пограничного контроля на период проведения в Украине Чемпионата Европы по футболу 2012 г. Об этом на пресс-конференции заявил голова Госпогранслужбы Украины Николай Литвин, передает корреспондент РБК-Украина.

По словам Н.Литвина, предлагается внедрить пограничный контроль непосредственно на борту самолетов и в поездах, а также планируется упразднить миграционные карты.

Кроме того, говоря об упрощении пограничного контроля, Н.Литвин высказался за целесообразность внедрения биометрических загранпаспортов, в которых информация о владельце сохраняется электронно-цифровым способом. По его словам, как показала практика других стран, такие паспорта дают возможность значительно ускорить процедуру пограничного контроля. По словам Н.Литвина, такая технология позволяет проходить процедуру контроля вообще без участия пограничника: автоматизированная система считывает данные о владельце паспорта, сверяет их с базой данных и дает разрешение на пересечение государственной границы.

+++

Табачник считает, что Донецк может провести Евро-2012 лучше, чем Киев

Ura.dn.ua

25.05.10

Министр образования и науки Украины Дмитрий Табачник считает, что Донецку для успешного приема гостей Евро-2012 необходимо провести ремонт и реконструкцию комплекса общежитий Донецкого национального университета. Как передает корреспондент «УРА-Информ.Донбасс», об этом он заявил сегодня, 25 мая, в ходе рабочего визита в Донецкую область.

В настоящее время проводится ремонт в общежитии № 2 ДонНУ, а остальные «требуют серьезного ремонта и реконструкции».

«Я думаю, для того чтобы выполнить планы правительства по достойному проведению Евро-2012, чтобы Донецк принял евро не хуже, а лучше столицы, нужна капитальная реконструкция всего комплекса из четырех общежитий, комплекса питания и профилактория Донецкого национального университета», − отметил Табачник.

Он считает, что реконструкция «потребует от руководства университета и руководства других вузов Донецка в течение двух лет напряжения, потому что студенты, которые имеют право на проживание в общежитиях, должны получить размещение».

По мнению Табачника, к решению этой проблемы необходимо подключить техникумы и колледжи, имеющие жилой фонд.

«Мне кажется, чтобы уложиться в сроки, качественно сделать ремонт и обновить студенческий городок, необходимо сразу провести реконструкцию. Сейчас собираемся с проектантами, чтобы посмотреть, какие технические предложения, для того чтобы все это прошло успешно и на высоком уровне», − резюмировал министр.

Напомним, сегодня, 25 мая, министр образования и науки Украины Дмитрий Табачник находится в Донецкой области с рабочим визитом. Он посетил ряд объектов оздоровительной инфрастуктуры в Святогорье, а в Донецке министр посетил студенческий городок ДонНУ. Также он проводит встречу со студенческим активом университета, после чего примет участие в совещании по вопросам подготовки студенческих общежитий к Евро-2012. Кроме того, планируется участие Дмитрия Табачника в заседании регионального комитета по экономическим реформам при участии ректоров ведущих вузов Донецка.

+++

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

25.05.10

Підготовка до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 в Україні і Польщі продовжує залишатися однією з найбільш актуальних тем в польському медіа-просторі, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Як інформує інтернет-портал Wirtualna Polska, ліквідація наслідків повені у Польщі, що набрала масштабу загальнонаціонального лиха, може вплинути також і на підготовку до Євро-2012. У цьому контексті зазначається, що віце-прем'єр польського уряду, міністр економіки країни Вальдемар Павляк повідомив, що кошти на боротьбу з повінню уряд може брати як із державного резерву, так і з фінансування проектів Євро-2012. “Втрати, завдані країні повінню, мають більш важливий соціальний аспект, ніж амбіційні плани спорудження стадіонів”, − заявив з цього приводу В.Павляк.

  

Польське агентство преси (РАР) повідомляє, що всесвітньо відомий виробник пива, датська фірма Carlsberg стала черговим глобальним спонсором Євро-2012. Вона долучилася до п'яти інших компаній, які вже офіційно отримали цей статус: Castrol, Coca-Cola, Hyundai-Kia та Adidas. Компанія всьоме підтримуватиме проведення чемпіонату на Старому континенті, задоволення від чого не приховує президент УЄФА Мішель Платіні: “Carlsberg понад 20 років підтримує чемпіонати Європи з футболу. Ми задоволені, що підписали контракт з цією маркою”.

  

Водночас речник польської спілки “Євро-2012 Польща” Юліуш Глуський у коментарі РАР зазначив, що незабаром УЄФА підпише чергові угоди з новими глобальними спонсорами турніру. “Це будуть всесвітньо відомі фірми з досвідом підтримки турнірів під егідою ФІФА і УЄФА”, − наголосив він. Речник спілки також нагадав, що національних спонсорів чемпіонату в Україні і Польщі УЄФА обиратиме за допомогою спілок “Євро-2012 Україна” і “Євро-2012 Польща”. Натомість міста-організатори турніру зможуть обирати локальних спонсорів, що також узгоджуватиметься у Ньйоні. “Такі фірми зможуть підтримати підготовку до Євро-2012 у регіональному вимірі. Водночас міста-організатори Євро-2012 мусять прийняти маркетингові вказівки УЄФА. Українські міста це вже зробили, а польські ще ведуть переговори щодо їхніх умов”, − підкреслив Ю.Глуський.

  

Підготовка служб безпеки Польщі до проведення Євро-2012 відбувається згідно із затвердженим планом. Як повідомляє РАР, про це на засіданні комісії Сейму з питань внутрішніх справ і адміністрації поінформував директор департаменту аналізу та контролю міністерства внутрішніх справ і адміністрації (MSWiA) РП Яцек Залевський. Він нагадав, що безпеку в країні під час Євро-2012 забезпечуватимуть служби, підлеглі MSWiA, натомість на стадіонах − відповідальна за організацію чемпіонату в Польщі спілка “PL.2012”. “Особливу координаційну роль у сфері протидії терористичним загрозам виконує Агентство внутрішньої безпеки (аналог української СБУ − УКРІНФОРМ). Важливим елементом безпеки будуть також органи місцевого самоврядування, насамперед мери міст-господарів турніру”, − наголосив Я.Залевський.

  

Директор департаменту MSWiA поінформував, що відомство відмовилося від реалізації частини інвестицій, які раніше планувалося здійснити до початку чемпіонату. Йдеться про будівництво двох нових відділів пожежної охорони у Варшаві, будинку міського управління поліції у Вроцлаві, а також модернізацію центру управління Бюро охорони уряду (BOR). Водночас він запевнив, що відмова від їх реалізації не погіршить безпеку під час турніру.

  

Я.Залевський нагадав, що на українсько-польському кордоні функціонують 12 пунктів перетину: шість автомобільних і шість залізничних. Крім того, до початку турніру планується збудувати ще два − Будомєж-Грушів (Львівська область) і Долгобичув-Угринів (Львівська область). Чиновник MSWiA повідомив, що упродовж 2010-2012 років для потреб прикордонної охорони Польщі буде закуплено нові спостережні прилади і пристрої для перевірки автентичності документів на загальну суму понад 38 млн злотих (за нинішнім курсом близько 8,5 млн доларів США). За його інформацією, по всій Польщі тривають мовні курси для поліцейських, пожежників, функціонерів BOR і прикордонників. Загалом до ЧЄ-2012 вишкіл на цих курсах пройдуть понад 7,3 тис. осіб, на що буде витрачено 23,5 млн злотих (понад 7 млн доларів США).

  

За інформацією РАР, комісії Сейму РП намагаються внести поправки до Закону щодо проведення масових спортивних заходів, що передбачають посилення санкцій проти хуліганів, які попри заборону відвідували стадіони, а також  скорочення терміну зберігання даних з камер відеоспостереження. На переконання депутата Сейму Іренеуша Рася, ці зміни ліквідують певні недопрацювання, що особливо важливо здійснити перед Євро-2012.

  

За його інформацією, у нинішній версії закону заборона хуліганам з'являтися на стадіонах передбачає щоденне відвідання поліції під час турніру, але при цьому не враховується покарання за порушення заборони появи на спортивному заході. Проектом змін передбачається запровадження покарання у вигляді штрафу, обмеження свободи чи позбавлення волі терміном до двох років у випадку, якщо особа всупереч забороні не виконуватиме зобов'язання відвідувати спортивні заходи. Крім того, з огляду на прохання організаторів спортивних подій, пропонується зменшити термін збереження інформації з камер відеоспостереження з 360 до 60 днів, що дасть їм змогу розвантажити сервери.

  

За інформацією міністерства спорту і туризму (MSiT) Польщі, яку оприлюднила РАР, на кінець 2009 року у Польщі було створено понад 600 тис. місць для ночівлі. За повідомленням MSiT із посиланням на дані Головного статистичного управління РП, упродовж останніх кількох років їх база систематично зростала. За оцінкою міністерства, кількість місць у готелях найвищої категорії для гостей Євро-2012 вже сьогодні відповідає вимогам УЄФА. Натомість складнішим залишається завдання із забезпечення місць для простих уболівальників. З цього приводу заступник керівника MSiT Катажина Собєрайська підкреслила, що неможливо точно визначити, скільки вболівальників ночуватиме в Польщі. Водночас, передбачаючи значну зацікавленість у недорогих місцях для ночівлі, міністерство розпочало переговори з вищими навчальними закладами РП щодо можливого доступу гостей футбольного єврофоруму до студентських гуртожитків. Зазначається, що MSiT через проурядову спілку “PL.2012” готує детальну інвентаризацію місць для ночівлі, враховуючи також і некатегорійні об'єкти. Крім того, для обслуговування туристів передбачається задіяти також мотелі, пансіонати, приватні помешкання, повідомила К.Собєрайська.

  

За інформацією інформагентства, після директора турніру Євро-2012 Мартіна Каллена Польщу відвідала й чергова група експертів УЄФА. Це, зокрема, головний операційний директор організації Хеймо Шіргі, менеджер УЄФА з питань управління стадіонами Клаудіо Кайла-Мюллер, а також менеджер з питань транспорту Емануель Фанхаузер. Під час відвідання усіх польських міст експерти ознайомилися з будівництвом та реконструкцією стадіонів до чемпіонату, а також з реалізацією транспортних інвестицій. Підкреслюється, що в цих зустрічах вперше брали участь представники поліції.

  

За інформацією польського видання “Польска Таймс”, під час Євро-2012 на території РП матчі відбудуться у двох групах: поєдинки першої з них проходитимуть у Варшаві і Вроцлаві, другої − у Познані та Гданську. Крім того, один з чвертьфіналів відбудеться у Гданську. Голова спілки “Євро-2012 Польща” Адам Олькович в коментарі газеті зазначив, що сьогодні ще рано коментувати це, оскільки остаточне рішення УЄФА ухвалить після літніх канікул.

  

Часопис також інформує про те, як можна дістатися із Вроцлава до Варшави і з Гданська до Познані. За повідомленням газети, найнадійнішим транспортом є залізничний. Із Вроцлава до польської столиці можна потягом потрапити сьогодні за більше ніж 5 годин, а з Гданська до Познані за майже 3,5 години. Водночас монополістом у пасажирських авіаперевезеннях цих міст є польська авіакомпанія “LOT”, що визначає досить високі ціни на квитки повітряного сполучення, констатує видання.

  

“Газета Виборча” на своїх шпальтах повідомляє, що відповідальна за будівництво стадіону у столиці Нижньосілезького воєводства спілка “Wroclaw 2012” перервала переговори з консорціумом п'яти польських банків (Pekao SA, PKO BP, ING, BRE Bank, Nordea) щодо отримання кредиту на будівництво спортивної арени до Євро-2012. Згідно з умовами переговорів, спілка повинна була отримати від банків кредит на суму 500 млн злотих (понад 151 млн доларів США) на 14 років. Водночас банки ставили умову, аби всі зобов'язання по сплаті кредиту взяв на себе бюджет міста, а не спілки “Wroclaw 2012”.

  

У цьому зв'язку заступник мера Вроцлава Мацєй Блуй повідомив, що місто пішло на це, оскільки банки в черговий раз попросили перенести термін підписання угоди. “Можливо, ці банки не могли домовитися між собою у справі кредиту. В деяких з них рішення про їх надання приймаються за кордоном, що значно ускладнює справу. Ми не хотіли більше чекати”,− сказав М.Блуй.

  

Водночас спілка “Wroclaw 2012” оголосила новий конкурс на обрання кредитора будівництва стадіону. Заступник мера з питань Євро-2012 Міхал Яніцький переконаний, що немає небезпеки нестачі коштів на спорудження об'єкту. “Переговори з групою банків ми розпочинали, коли на фінансових ринках панувала криза. Банки об'єднувалися в консорціуми, побоюючись ризиків. Сьогодні ситуація покращилася. Ми маємо сигнали з банків, що вони погоджуються самостійно кредитувати інвестиції”, − підкреслив він.

  

Новий конкурс на обрання кредитора Вроцлав проведе упродовж місяця, а перші банківські кошти на інвестицію будуть потрібні в другій половині 2010 року. Тому у Вроцлаві переконують, що на сьогодні немає небезпеки затримання будівництва, а місто поки що самостійно фінансує спорудження спортивної арени, інформує “Газета Виборча”.

+++

Наводнение не повлияет на строительство стадионов 

Komitet12.org.ua

25.05.10

На всех объектах работы проводились в соответствии с планом

Наводнения, c которыми уже несколько дней борется Польша, не повлияют на темпы строительства стадионов, которые строятся как арены для чемпионата Европы по футболу в 2012 году.

Под угрозой была арена в Варшаве, которая находится в непосредственной близости от Вислы. Несмотря на это не зафиксировано задержек в работе на Национальном стадионе.

«Прямой угрозы для строительства нет. Работы продолжаются все время. В четверг и пятницу, когда волна была самой высокой, мы все же провели обстоятельные беседы со спасательными службами. На случай прорыва валов мы приготовили мешки с песком для защиты самых низких тоннелей Национального стадиона» − объяснила журналистам пресс-секретарь объекта Каролина Шидловска.

Проходившая на выходных кульминационная волна во Вроцлаве на Одере, не вызвала серьезных трудностей на строительной площадке на стадионе. Однако, возле строительства протекает река Шленза, поэтому в выходные дни компания «Вроцлав 2012» вела 24-часовое дежурство на объекте − сообщает сайт компании PL.2012.

«Не было необходимости какой-либо эвакуации или перерыва в проведении работ. Из-за размоклой почвы пришлось только замедлить земляные работы, а бетон пришлось заливать на более мелкие участки, чем планировалось ранее» − сказала пресс-секретарь компании «Вроцлав 2012» Магдалена Маляра.

+++

 

Офіційно: стадіон у Гданську нарешті отримав назву

2012ua.net

25.05.10

З 31 травня футбольний стадіон у Гданську, що нині будують до Євро-2012, офіційно носитиме назву PGE Arena Gdańsk. Відповідна угода була підписана сьогодні. Згідно договору, PGE Polska Grupa Energetyczna S.A до 31 травня 2014 року має сплатити 35 мільйонів злотих (11,5 млн доларів США), інформує PAP.

Угоди було досягнуто сьогодні опівдні між мером Гданська Павлом Адамовичем, головою спілки BIEG 2012, відповідальної за підготовку міста до чемпіонату, Ришардом Трикоско та головою правління PGE Polska Grupa Energetyczna S.A Томашем Задрогою.

− Щоправда, дана угода вступить в силу з найближчого понеділка (31 травня), проте цю назву ми з чистою совістю можемо вживати вже від сьогодні. Перший транш надійде на початку майбутнього року, − заявив прес-секретар BIEG 2012 Міхал Крушиньскі.

+++

Використають Євро-2012 для економічних та культурних контактів Рівне і Гданськ

Віктор Мазаний

Укрінформ

25.05.10

Використати Євро-2012 для налагодження економічного та культурного співробітництва мають намір територіальні громади міст Рівне і Гданськ (Польща). В останньому підписано відповідні домовленості, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

  

За словами голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа, програма співпраці реалізовуватиметься, зокрема, в рамках міжнародного проекту «Бурштиновий шлях». Йдеться про налагодження торгівлі необробленим бурштином, ювелірними прикрасами та декоративними виробами з нього, що випускаються в обох країнах.

  

Планується розширити в українському місті існуючий музей цього поліського каменю, куди проляжуть екскурсійні маршрути відвідувачів матчів футбольної першості континенту.

  

У зв'язку із перспективами раціонального видобутку та збуту продукції з цієї сировини іноземним гостям, керівник області зазначив також, що сподівається на прийняття Верховною Радою закону, яким буде виведено мінерал із розряду цінних. Тоді значно спроститься процедура його заготівлі та реалізації для переробного підприємства „Буршин України”, а також зарубіжних партнерів.

  

Рівненщина єдина в Україні область, де є поклади бурштину. Його розвідані запаси становлять 1400 тонн.

+++

Запорожский мэр Евгений Карташов уверен, что мосты через Днепр заслуживают внимания государства не меньше, чем объекты Евро-2012

Mig.com.ua

25.05.10

Городской голова Запорожья Евгений Карташов провел сегодня оперативное совещание на строительстве автотранспортной магистрали через Днепр, побывал на строительстве плиты проезжей части, а также на строительстве главной несущей опоры вантового моста − пилона.

На центральной опоре моста уже пройдена отметка на высоте 50 метров, завершен монтаж перемычки на верховом пилоне, продолжаются работы на низовом пилоне. В 20-х числах июня строители планируют снять опалубку с центральной части пилона.

Однако, по словам начальника УКСа горисполкома Ивана Сухомлина, мостостроители даже не знают точной суммы, которую могут выделить из Госбюджета, что крайне затрудняет дальнейшее планирование работ:

− Линия государственного финансирования еще не открыта и будет ли открыта вообще, мы не знаем, но надеемся. А раскрытие фронта работ и подготовка объектов зависит от того, на какую сумму и как оперативно мы закажем материалы. Если нам выделят всего 100 миллионов, то прогресса не будет. Необходимо хотя бы 500 миллионов.

Мостостроителям, уведомляет пресс-служба мэрии, в первую очередь необходимо заказать восемь тысяч тонн металлоконструкций, оплатить изготовление вантовых канатов и крана грузоподъемностью в 1200 тонн.

Как подчеркнул мэр Евгений Карташов, «наши мосты − это наша гордость, наша боль и наша самая большая проблема». Мэр Запорожья сообщил, что сегодня у него состоялся разговор с министром экономики. Договорились: в течение недели до конца отработать все возможные варианты по линии министерства экономики и министерства финансов по привлечению дополнительных средств. Кроме того, Евгений Карташов отметил, что параллельно продолжаются переговоры с инвесторами. Но основную надежду запорожцы возлагают на поддержку Кабинета Министров:

− Мы понимаем, что сейчас для государства самые важные объекты − это объекты Евро-2012, но мы то же объект-2012 [планируемый срок окончания стройки]. Я благодарен «Мостобуду» за финансирование нашего проекта, но ждем решения от центральной власти.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Уже набридли ці гучні порожні заяви

 

Гліб Ваколюк

Львівська газета (Львівська область)

25.05.10

Розмова з Мироном Маркевичем, головним тренером національної збірної України та харківського “Металіста”

Національна команда України розпочала перший тренувальний збір під керівництвом Мирона Маркевича. “Синьо-жовті” зібралися на базі ФК “Металіст” у селищі Високе, що під Харковом.

На початку тижня в розпорядженні коуча було лише 13 футболістів: воротарі П’ятов, Горяїнов і Дикань, польові гравці Русол, Коноплянка, Селезньов, Польовий, Ощипко, Федецький, Худоб’як, Кобін, Олійник і Девич. Чимало виконавців прибули до Харкова з незначним запізненням: “динамівці” Гусєв, Мілевський, Михалик, дніпропетровець Ротань, Алієв із московського “Локомотіва” та Яковенко з бельгійського “Вестерло”. Пізніше за інших рейсом із Відня прилетів захисник іспанської “Барселони” Чигиринський і зі Сполучених Штатів − “динамівець” Шевченко.

До 21 травня національна команда готуватиметься в режимі дворазових щоденних тренувань. Після отримання необхідної інформації щодо кондицій гравців буде складено подальшу програму підготовки збірної до контрольних матчів, що відбудуться 25 та 29 травня, а також 2 червня.

Про справи збірної та “Металіста” Мирон Маркевич розповів в інтерв’ю “Газеті”.

− Мироне Богдановичу, підбором спаринг-партнерів для збірної задоволенні?

− Поки що керівництво ФФУ йде нам назустріч. Я попросив підшукати збірній сильних суперників. Нині тривають переговори з деякими потужними командами, зокрема з Аргентиною. Ось такі спаринги нам дуже потрібні. Що сильніші команди, то краще. В поєдинках із ними можна перевірити себе.

− Підозрюю, ви викликали на перший збір не всіх, кого хотіли перевірити у збірній. Узагалі, наскільки довгий розширений список кандидатів у збірну?

− Викликаємо практично всіх, хто, на думку тренерського штабу, на це заслуговує. Єдине, “не чіпали” гравців “молодіжки”. Як на мене, Ракицький, Ярмоленко, Зозуля є кандидатами в національну збірну. Ми на них розраховуємо. Але нині важливо, аби “молодіжка” вийшла у фінальну частину Євро-2011, посіла у своїй групі перше місце.

Урахувавши прохання Олександра Шовковського, не викликали його. Очікуємо, що Олександр долучиться до збірної напередодні матчу з голландцями. Андрієві Вороніну в понеділок зробили операцію на носі. Не все гаразд зі здоров’ям і в Хачеріді та Валяєва, травмовані Мандзюк і Федорів. Останній нещодавно отримав розтягнення стегна. Інших проблем не бачу. А так, вважаю, склад збірної на сьогодні оптимальний. Є багато новачків, хочемо з ними ближче познайомитися. Побачимо, як вони проявлять себе. Під час перших зборів маємо провести три протистояння, цього буде достатньо, щоб зробити якісь проміжні висновки.

− Одразу після призначення наставником збірної ви нарікали на те, що наші легіонери не мають ігрової практики...

− Тимощук − молодець, тільки-но в нього з’являється нагода, він добре входить у гру. Чигринський теж у хорошій формі. Постійно переглядаємо поєдинки Вороніна. На щастя, він постійно грає в основі. Само собою, не забуваємо про Алієва. Він чудово вписався в гру “Локомотіва”.

− Водночас зі справами збірної, мабуть, і про харківський “Металіст” не забуваєте. Підсилюватися маєте намір?

− Так, працюємо над кадровим підсиленням. Звісно, нині зарано говорити щось конкретно, все на стадії переговорів. Єдину скажу, що хотілося б підсилити кожну позицію − починаючи з воротаря, закінчуючи нападником. Потрібно збільшувати лаву запасних. Ми вже багато років граємо цим складом, треба щось оновлювати.

− Чимало галасу здійняв віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, який заявив, що КДК понизить у класі “Металіст” і “Карпати”. Як можете прокоментувати цей закид?

Не хочу про це говорити. Вже набридли гучні порожні заяви на цю тему. Є компетентні органи, які повинні цим займатися. Є, врешті, прокуратура. Є факти, є, про що говорити, а з пустого в порожнє переливати не треба.

+++

 

Фанаты «Металлиста» призывают смело петь на стадионе

 

Вечерний Харьков (Харьковская область)

25.05.10

оюз фанатов «Металлиста» обращается ко всем футбольным болельщикам с просьбой вспомнить украинские народные песни и исполнить их во время матча сборных Украина − Литва, который состоится 25 мая на стадионе «Металлист».

«Накануне важного, пусть и товарищеского, матча Сборной Украины против скромной, на первый взгляд, Литвы», как сказано в обращении, выложенном на сайте, фанаты «Металлиста» предлагают болельщикам, которые посетят матч, освежить в своей памяти, собственно говоря, тексты украинских песен, которые приводятся  ниже. Среди них: «Розпрягайте, хлопці, коней», «Червона рута», «Ой на горі два дубки», «Ой ти Галю, Галю молодая». Фаны прызывают выучить их и смело петь на стадионе.

«Друзья! Давайте взбудоражим ОСК Металлист громогласными зарядами и песнями в поддержку Украины! Для того, чтобы наша общая энергия разошлась по стадиону, как огонь по сухой траве, объединила всех болельщиков − и, помноженная тысячекратно, передалась парням, защищающим честь страны!»

Чтобы отрепетировать «заряды», инициативная группа собирается за полтора часа до матча на Северной трибуне стадиона «Металлист».

А еще фанаты «Металлиста» призывают харьковских болельщиков прийти на матч не с шарфами «Металлиста», а с «розами» сборной Украины.

Как уже сообщал «ВХ», 25 мая в Харькове на стадионе «Металлист» национальная сборная Украины по футболу проведет товарищеский матч против сборной Литвы. Это первый матч сборной под руководством нового главного тренера Мирона Маркевича, который готовит команду к финальной части чемпионата Европы в 2012 г. Начало матча в 19.00. Телевизионная трансляция − на «Первом Национальном».

+++

 

Харківський дебют команди Маркевича

 

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

25.05.10

Із «Нафтовиком» карпатівці зіграли по тайму. Чи вийдуть на поле проти Литви?

Сьогодні, 25 травня, у Харкові, на стадіоні «Металіст», національна збірна України проведе свою першу гру під керівництвом головного тренера Мирона Маркевича − проти збірної Литви. Очікуємо і дебюту у складі «синьо-жовтих» представників львівських «Карпат» − Артема Федецького, Ігоря Ощипка та Ігоря Худоб’яка.

Маркевич − 10-й наставник в історії української збірної. З його попередників лише Валерій Лобановський переміг у прем’єрному матчі.

В історії зустрічей збірних України та Литви сьогоднішній поєдинок стане вже сьомим. Баланс попередніх матчів вказує на перевагу «синьо-жовтих»: 4 перемоги та 2 поразки, різниця м’ячів 11-8. Прем’єрна зустріч відбулася 18 травня 1993 року у Вільнюсі. Вольову перемогу у тій товариській грі здобули українці − 2:1. На м’яч Зданчоса гості відповіли влучними ударами Леоненка та Михайленка. Наступна гра відбулася вже в Києві, 7 вересня 1994 року, в рамках відбірного турніру до Євро-1996. Перемогу святкувала Литва − 2:0 (відзначились Іванаускас та Скарбалюс). А через рік у Вільнюсі в матчі-відповіді українці знову здобули вольову перемогу: дубль зробив Гусейнов, забив також Гусін (у гостей відзначився Мацюлявічус).

Першу перемогу з великим рахунком, 5:2, українці здобули над литовцями 13 серпня 1996 року у Києві. І в тій грі першими відзначилися «жовто-зелено-червоні» − Гвільдіс, а згодом Подеріс. У команді Йожефа Сабо забивали Леоненко (двічі), Максимов (двічі) та Скрипник. І ще дві гри відбулися у 2007 році, в рамках відбору до Євро-2008. В Одесі єдиний гол у складі підопічних Олега Блохіна провів Гусєв − 1:0, а в Каунасі перемогли литовці − 2:0, після ударів Савенаса та Данилевичюса.

У складі наймолодшого головного тренера збірної Литви, 37-річного Раймондаса Жутаутаса (колишнього півзахисника збірної) відзначимо гравців, заявлених минулого сезону в клубах української Прем’єр-ліги. Це − захисник Лінас Климавичюс («Дніпро»), півзахисники Міндаугас Калонас (запорізький «Металург»), Кестутіс Івашкевичюс («Кривбас») та Вітаутас Лукша («Іллічівець»).

За період 1992-2009 рр. у складі національної збірної України були задіяні 194 гравці, в тому числі лише

9 представників «Карпат». Раніше зелено-білі футболки на синьо-жовті змінювали такі представники львівського клубу: Дмитро Топчієв (1992 р. − 1 гра), Андрій Гусін (1993 р., 1 гра − 1 гол), Олександр Євтушок (1994-1995, 1998 рр., 5 ігор), Володимир Микитин (1998 р., 4 гри), Володимир Єзерський (1998 р.,1 гра), Олександр Чижевський (1998 р. − 1 гра), Олександр Грановський (2001 р. − 1 гра), Сергій Мізін (2003 р., 1 гра) та Тарас Кабанов (2004 р. −1 гра).

Дебютний матч збірної Маркевича буде обслуговувати бригада арбітрів з Росії на чолі з 41-річним Станіславом Сухиною, який народився у Черкасах. Раніше Сухина провів один матч збірної України: 15 серпня 2006 року у Києві у товариській грі «синьо-жовті» розгромили Азербайджан (6:0).

У Харкові це буде лише другий матч національної збірної України. Дебютна гра відбулася 11 жовтня 2008 року у матчі відбору до Мундіалю-2010 проти збірної Хорватії і завершилась внічию − 0:0. А «малий» дебют збірної України нового скликання відбувся у п’ятницю, коли «синьо-жовті» у Харкові перемогли представника першої ліги «Нафтовик» з Охтирки − 3:0. Голи провели Євген Коноплянка, Денис Олійник та Марко Девич. По тайму зіграли й карпатівці − Артем Федецький, Ігор Ощипко та Ігор Худоб’як.

Минулої суботи гравці збірної України, аби трохи розвіятися від наполегливих тренувань, відвідали гольф-клуб під Харковом. Вправністю у гольфі виділявся Андрій Шевченко. На жаль, під час зборів на базі ФК «Металіст» у Високому, що під Харковом, зазнав травми стегна Олександр Яковенко з бельгійського клубу «Вестерло». Він наразі тренується за окремою програмою.

+++

 

Не можна повторювати ті самі помилки...

Гліб Ваколюк

Львівська газета (Львівська область)

25.05.10

Сезон 2009-2010 для одеського “Чорноморця” ознаменувався вильотом із Прем’єр-ліги. А наставник “моряків” Андрій Баль утратив роботу. До керма “Чорноморця” Андрій Михайлович став у вересні 2009 року. Тоді в активі одеситів було лише три очки. Керівництво клубу попрохало А. Баля й О. Блохіна допомогти команді втриматися в еліті.

Чому ж “Чорноморець” таки перекочував у першу лігу, читайте в ексклюзимвному інтерв’ю з Андрієм Балем.

− Одразу після завершення сезону відбулися збори керівництва клубу, команди. Президент “Чорноморця” запевнив: він не проти, щоб я продовжив роботу в Одесі, мовляв, тепер слово за мною. Я ж хотів повернути прописку “Чорноморцеві” в еліту. Після наради поспілкувався з гравцями, зібрав речі та поїхав у Київ. А вже наступного дня дізнався, що вже не є наставником “Чорноморця”. Усю провину за виліт одеситів я взяв на себе. Тому на таке рішення керівництва не ображаюся.

− Не шкодуєте, що взагалі погодилися на роботу в “Чорноморці”?

− Навіть не знаю, двояке відчуття. З одного боку, не шкодую, все ж таки негативний досвід теж колись знадобиться. Але пригнічує думка, що не все вдалося зробити із запланованого. Нині в мене є час на аналіз, хочу все добре обміркувати і більше не повторювати таких помилок.

− А що не вдалося зробити із запланованого?

− Потрібно було підсилювати команду, ми про це говорили. Без конкуренції за місце в основі складно досягти результату. А цього не було зроблено.

− Чому? Забракло коштів?

− Грошей нам узагалі не виділяли. Ми брали футболістів в оренду або вільних агентів.

− Після одного з матчів ви сказали, що деякі гравці “Чорноморця” психологічно не готові. Що мали на увазі?

− Мав на увазі те, що дехто грав зі страхом. А такого не може бути в будь-якому виді спорту. Не знаю, чим це можна пояснити. Футболіст повинен над цим працювати, а тренер допомагати йому в цьому. Кожен гравець має вірити в себе. А якщо цього немає, то який футбол може бути?

− Які у вас плани? Чим займатиметеся найближчим часом?

−           Не маю наміру нікуди їхати, буду в Києві. Як уже казав, аналізуватиму свою роботу в “Чорноморці”. Не можна повторювати ті самі помилки та наступати на ті самі граблі. Треба подумати. Не хочу робити поспішних висновків.

 

+++
ЕВРО-2012

 

 

К Евро-2012 в Украине разработают туристические маршруты

Жизнь (Донецкая область)

25.05.10

Накануне Чемпионата Европы по футболу Евро-2012 Государственная служба туризма и курортов участвует в разработке новых туристических маршрутов для многочисленных зарубежных гостей Украины.

«Это 105 туристических маршрутов, которые будут предложены как гражданам нашей страны, так и гостям и участникам Чемпионата Европы», − сказал Анатолий Пахля.

Глава Госслужбы уточнил: среди 105 маршрутов, 33 − по Киеву и Киевской области. Причем, они разбиты по темам: трипольская культура, Киевская Русь, казацкий период, архитектурные памятники старого Киева и т.д.

Не забыт также Донецк и Донецкая область. Для этого региона разработано 14 основных тематических туристических маршрутов и три дополнительных. По Харькову, Полтаве и их областям разработано 10 основных тематических маршрутов и три дополнительных по Запорожской и Днепропетровской областям. По Львову и Львовской области разработано 36 туристических маршрутов.

«Мы постарались охватить те жемчужины, которыми богаты наши регионы», − сказал чиновник. Кроме маршрутов, подготавливаемых для гостей Евро-2012, разработано еще 336 национальных туристических маршрутов регионального плана».

«Да, уровень сервиса в глубинке нашей страны пока еще не отвечает большим надеждам украинцев, − признал Анатолий Пахля, отвечая на вопрос журналиста. − Но, например, та же Турция прошла путь в почти пятьдесят лет, прежде чем достигла такого уровня сервиса».

«Мы за девятнадцать лет сделали то, что могли, но задание государства состоит в ином: создать правовые и законодательные условия для того, чтобы потенциальному инвестору сегодня было выгодно вкладывать деньги в туристическую отрасль Украины», − отметил чиновник.

Ранее сообщалось, что Верховная Рада Украины освободила от налога на добавленную стоимость (НДС) операции по продаже билетов на матчи Евро-2012.

Підписатися на новини