Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

Йожеф Сабо: Мені не подобається, як грає київське “Динамо”

Гліб Ваколюк

Львівська газета (Львівська область)

22.04.10

Відомий український фахівець Йожеф Сабо минулими вихідними відвідав Львів, де побував на грі “Карпат” із “Динамо”. Гра у виконанні колишньої команди Йожефу Йожефовичу не сподобалася. За його словами, “динамівці” не є командою, а радше cтадом. Докладніше про це протистояння і не тільки читайте далі.

− Мені не подобається, як грає київське “Динамо”. Не бачу стилю, не бачу малюнка, − каже Йожеф Сабо. − Можливо, футболісти не хочуть добросовісно виконувати свою роботу, не знаю в чому причина. Мабуть, у середині команди щось відбувається, вони ж на полі між собою сваряться. Мені як “динамівцю” було соромно, що в завершальні 10 хвилин двобою з “Карпатами” кияни почали грати навалом. Такого ніколи не було, це в жодні рамки не входить. “Динамо” − команда з такими футболістами і грати навалом... Це не припустимо.

Погано, коли старе руйнують, а нового не створюють. Раніше “динамівців” можна було переодягнути в будь-яку форму, але за манерою гри вболівальники впізнавали свою команду. В “Динамо” був свій стиль. Сьогодні цього не має. Раніше в клубі опиралися на систему моделювання тренувального процесу Валерія Лобановського. Метр довів на практиці силу своєї стратегії. Він двічі вигравав Єврокубок, Суперкубок, багато разів був чемпіоном Радянського Союзу. Тепер у “Динамо” вирішили забути про його систему. Якщо ж ви так робите, то давайте нову ефективну систему. А нового не має. В цьому і проблема. Під час гри з “Карпатами” не побачив у “Динамо” команду, лише стадо.

− Але ж учні Валерія Лобановського не виправдали сподівань. Олексій Михайличенко, Анатолій Дем’яненко не домоглися потрібного результату з “Динамо”.

− Чому ж, Михайличенко і Дем’яненко ставали чемпіонами, здобували Кубки. Я теж із “Динамо” досягав таких самих результатів. Ми працювали за системою В. Лобановського, звісно, щось при цьому додавали. Олексія Михайличенка вважаю перспективним тренером. У збірній він своє завдання виконав − наша ж збірна посіла друге місце у групі. Інша річ, що програли грекам.

− Але визначальним в оцінці керівництва “Динамо” роботи тренерів були виступи в Єврокубках. А при згаданих фахівцях кияни постійно провалювали європоходи...  

− Що вдієш, усяке буває. Мені доводилося, будучи головним тренером, грати в Лізі чемпіонів. Так, у групі зі сильними командами я набрав десять очок. Тоді потрапили в одну групу з “Байєром”, “Реалом”, “Ромою”. Але десяти очок забракло для виходу в наступний етап. А Валерій Лобановський набрав сім очок і пройшов далі.

− Йожефе Йожефовичу, теперішній кадровий потенціал “Динамо” дає змогу демонструвати кращу гру чи проблема не тільки в наставникові?

− Переконаний, що мати бразильську лінію захисту − не нормально. Вони дозволяють собі вільності, обов’язково десь помиляться. Бразильці не люблять грати на когось, вони грають на себе і від цього нікуди не дінешся. В команді потрібно мати одного, двох, ну щонайбільше трьох бразильців. А коли 6-6 − це вже важко. 

− У цьому переконалися на власному досвіді?

− Так, переконався, працюючи в “Динамо”. Бразильці не дисципліновані, не люблять тренуватися. Якщо ти їм щось пробачаєш, то відразу ж інші гравці вимагають такого ж ставлення і до себе. Так починаються конфлікти. Мабуть, саме це зараз відбувається в “Динамо”. Там не має одностайності. І поки тренер усе не приведе в норму, нічого не буде. 

− Після поразки “Динамо” від “Закарпаття” поширилися чутки, що футболісти “плавлять” тренера. Як гадаєте, таке ймовірно?

− Для того, щоб дати відповідь на ваше запитання, потрібно бути в середині команди. Можу лише констатувати, що там щось відбувається, якісь розбірки. Тому “Динамо” і програло “Закарпаттю”, а тепер іще й “Карпатам”. Усе може бути, але я не знаю.

− Торік за Юрія Сьоміна ситуація в “Динамо”, здавалося, налагодилася...

− Юрій Сьомін трохи по-іншому ставив гру. Торік хоч чемпіонами стали. А за Валерія Ґаззаєва ні Кубок, ані чемпіонства не домоглися.

− Яке враження на вас справили “Карпати”?

− Олег Кононов молодець. Він зберіг дух “Карпат”. У Львові завжди було складно грати. Радий, що “Карпати” знову стали хорошою командою. У львів’ян є майбутнє.

− Мирон Маркевич якось сказав, що хотів би, аби ви увійшли в його тренерський штаб збірної. Вже спілкувалися з ним про це?

− Так, ми зустрічалися в Києві. Якщо буде потрібна моя допомога, завжди радий її надати. Зарплата мені не потрібна. Футбол − це моє життя.

− Перед українською збірною поставлено завдання перемогти на Євро-2012. Вірите в це?

− Не розумно говорити, що потрібно перемогти і все. Ми не на тому рівні, що повинні обігрувати Англії, Іспанію чи Італію. Опустімося на землю. З групи повинні виходити, а далі − побачимо. В Мирона Маркевича складне завдання, він повинен відшукати перспективних футболістів. На перший збір він викликав одних гравців, а потім буде випробовувати й інших, список довгий. 

− Пане Йожефе, як гадаєте, чому українцям складно адаптуватися в провідних європейських клубах? Тимощук не заграв у “Баварії”, Чигиринський у “Барселоні”, Воронін у “Ліверпулі”, Шевченко в “Челсі”...

− У кожного гравця є своя команда. Повірте, як це не дивно, але це правда. Наприклад, у “Карпатах” був Кузнєцов. Він до Львова нічим не вирізнявся, а у вашій команді заграв, почав забивати. А перейшов у “Томь” і знову нічим не виділяється, часто сидить на лавці. Так само було зі Шевченком. Він знайшов свою команду − “Мілан”. Андрію потрібно було залишатися в “Мілані”, а не переходити в “Челсі”. Тимощукові та Чигринському ще потрібно знайти свою команду. Толік потрапив у “Баварію” не вчасно, адже прийшов Ван Галь, який більше довіряє своїм співвітчизникам. А Тимощук − футболіст іншого плану, ніж голландці. Він не класний гравець, а корисний: добре відбирає м’яч, підігрує партнерам. А Ван Галю, можливо, потрібен гравець іншого плану.      

+++

Поєдинок «Шахтаря» й «Динамо» розсудить іноземець

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

28.04.10

А «Карпатам» в «імпортному» арбітрі відмовили...

Учора в столичному Будинку футболу відбулося засідання Виконкому Федерації футболу України (ФФУ). Вирішено призначити на вирішальний матч у боротьбі за чемпіонство, «Шахтар» − «Динамо» (відбудеться 5 травня в Донецьку), іноземного арбітра.

Відразу чотири клуби просили призначити на свої матчі іноземні бригади арбітрів, аби уникнути подальших суперечок і пересудів на тему некомпетентності українських арбітрів. Із таким проханням виступили керівники «Шахтаря» − на матч проти «Динамо», «Карпат» − на матч із «Таврією», донецького «Металурга» − на фінал Кубка проти «Таврії», запорізького «Металурга» − на матч із «Динамо». Після тривалих дебатів Виконком ФФУ прийняв таке рішення: «Як виняток іноземний рефері буде призначений на матч «Шахтар» − «Динамо», який відбудеться 5 травня в Донецьку. Всі витрати з організації та прийому делегації бере на себе донецький клуб. У випадку проведення «золотого матчу» (19 травня), при рівності очок на фініші сезону, на цю зустріч також буде призначена іноземна бригада арбітрів».

Усім іншим клубам у їхніх проханнях відмовили, аргументувавши, що це суперечить Регламенту змагань. А також тим, що «Таврія» (у двох матчах) і «Динамо» (у грі проти запоріжців) виступили проти призначення іноземців. Серед тих, хто виступав проти запрошення «імпортних» суддів, був і голова Комітету арбітрів ФФУ Вадим Шевченко. На його думку, такі призначення ставлять під сумнів компетентність вітчизняних арбітрів.

Раніше президент ФФУ Григорій Суркіс заявляв: «Веду переговори з провідними світовими спеціалістами, авторитетними арбітрами, щоб знайти людину, яка приїхала б в Україну і очолила суддівський комітет. Якщо є необхідність, нехай приїжджає зі своєю командою. Федерація разом із Прем’єр-лігою, сподіваюся, зможуть створити всі необхідні умови». При цьому Суркіс зауважив: президент ФК «Шахтар» Ринат Ахметов відмовився, аби суддівський комітет очолив відомий у минулому арбітр Любош Міхел, що працює у донецькому клубі.

Довідка «ВЗ»

Першим арбітром-іноземцем у чемпіонатах України став англієць Стівен Беннетт, який 10 травня 2006 року в Києві обслуговував матч «Динамо» − «Шахтар» (2:2). Через чотири дні словак Любош Міхел був арбітром «золотого матчу» між двома «ґрандами», який відбувся у Кривому Розі й завершився перемогою донеччан (2:1). Загалом матчі чемпіонатів провели 17 іноземних арбітрів з 13 країн Європи. Найбільше матчів провели словак Любош Міхел (на фото) та німець Флоріан Майєр − по дві гри.

+++

БУМЕРАНГ ДЛЯ «ДИНАМО»

 

Петро Пас

Волинь (Волинська область)

28.04.10

Київські динамівці опинилися в ролі потерпілих, в якій зазвичай бувають їхні суперники.

   Після суботнього матчу «Карпати» − «Динамо» одеському арбітру Віктору Швецову можна давати орден за сміливість. Це ж треба було настільки знахабніти, щоб вилучити з поля київського динамівця! Адже червону картку перед собою кияни можуть побачити лише в матчах єврокубків, ну хіба ще в іграх проти донецького «Шахтаря». У всіх інших поєдинках, як правило, саме столичні футболісти вказують суддям, що їм робити. Пригадуєте нещодавній фокус судді Зубарєва, коли після прочухана динамівців він замінив «жовту» картку на «червону» для гравця «Дніпра» і зламав поєдинок? А вилучення «металіста» Девіча?

   Проте «до пори, до часу жбан воду носить». Бумеранг повернувся до динамівців у Львові, коли суддя Швецов не повірив падінню їхнього нападника Романа Зозулі у штрафному майданчику «Карпат». Звісно, динамівці вважають, що арбітр їх засудив. Але хіба не так вважали «Дніпро», «Металіст», «Іллічівець»?

   − У першому таймі у нас були моменти, та ми їх не реалізували. «Карпати» мобільно рухалися і навіть якби вони не хотіли грати, − 30 тисяч уболівальників їх просто погнали б вперед. Усе могло б і по-іншому бути, якби не це помилкове, на мою думку, рішення арбітра, коли він вилучив Зозулю. Швидше за все, там був фол останньої надії й суддя мав призначати одинадцятиметровий удар. А воротарю «Карпат» треба було давати навіть не жовту, а червону картку, − заявив на післяматчевій прес-конференції головний тренер «Динамо» Валерій Газзаєв.

   Громи і блискавки своїй команді Газзаєв влаштував вже у львівському аеропорту, сказавши, що з такою грою, яку Динамо» показало у грі з «Карпатами», в Лізі чемпіонів робити нічого. Стовідсотково погоджуємося: такою беззубою, нецікавою, важкою гра динамівців вже давно не була. Причому не тільки у матчі із незірковими «Карпатами», які виглядали набагато цікавіше на полі і тому заслужено перемогли, а протягом усього весняного циклу.

   А звідки у «Динамо» може взятися гра, коли колективу, як такого, нема? У цьому всі пересвідчилися під час львівського матчу, коли капітан команди Артем Мілевський ледь не побився на полі з бразильськими одноклубниками. А ось після нічийного матчу проти донецького «Металурга», кажуть, в роздягальні команди словесної перепалки виявилося замало. Тоді нібито Огнєн Вукоєвіч висловив претензії Андрію Ярмоленку, що той не реалізував гольовий момент. У відповідь почув нецензурщину. Словесна перепалка переросла у рукопашний бій, який не обмежився двома гравцями. Команда розділилася за національним принципом: українці проти легіонерів. І хоч конфлікт швидко загасили, образу один на одного затаїли. Результат уже було видно в наступному матчі, коли «Динамо» сенсаційно програло «Закарпаттю». А зараз ось − поразка від «Карпат»...

   Тепер, щоб зачепитися за «золотий матч», який буде зіграний, якщо у команд-лідерів буде однакова кількість очок, киянам просто необхідно вигравати 5 травня у Донецьку в «Шахтаря». «Гірникам», щоб стати чемпіонами і потрапити напряму у груповий етап Ліги чемпіонів-2011, достатньо буде і нічиєї.

   Результати інших матчів 27 туру української Прем'єр-ліги: «Шахтар» − «Чорноморець» − 3:0, «Металіст» − «Металург» Д. − 2:0, «Дніпро» − «Таврія» − 3:1, «Арсенал» − «Іллічівець» − 3:1, «Зоря» − «Ворскла» − 2:1, «Закарпаття» − «Металург» З. − 0:1, «Оболонь» − «Кривбас» − 1:2.

+++

 

Папа поставив донеччан на місце

 

Ігор Тесло

Слобідський край (Харківська область)

28.04.10

До завершення чемпіонату України з футболу у Прем’єр-лізі залишилося лише кілька турів.

Однак інтрига не зникає, бо сьогодні ніхто не може спрогнозувати, кому дістануться головні нагороди турніру, а які два клуби розпрощаються з елітним дивізіоном. Боротьбу за «золото» ведуть два провідні клуби − київське «Динамо» та донецький «Шахтар». А ось харківський «Металіст», котрий розраховує учетверте поспіль здобути бронзові медалі, уперто переслідує дніпропетровський «Дніпро». Ця заочна суперечка команд продовжилася і в матчах 27-го туру.

Все вирішили до перерви

Відстань між «Металістом» та «Дніпром» і справді незначна − всього три очки. А це, звісно, нікому з них нічого не гарантує, бо щоб закінчити чемпіонат на третій позиції і здобути путівку на європейську арену, потрібно обов’язково перемагати. Дніпропетровці в останньому турі приймали на власному полі «Таврію», котра в нинішньому чемпіонаті виступає досить успішно і нещодавно теж претендувала на медалі чемпіонату. Однак в останніх турах гра у кримчан дещо «зблідла» і вони почали відставати від передового лідируючого футбольного каравану.

У першому таймі суперники діяли на високих швидкостях, шукали щастя, як мовиться, біля чужих воріт. Але фортуна посміхнулася господарям поля, і на 14-й хвилині їх нападник Селезньов відкрив рахунок. У другому таймі картина на полі не змінилася − більше й небезпечніше атакували дніпряни. Врешті-решт, вони провели ще два м’ячі (відзначилися Ротань та Феррейра), а ось таврійці спромоглися лише забити гол престижу. Його на свій рахунок записав Луценко, і таким чином «Дніпро» виграв 3:1.

Гра в Харкові між «Металістом» та донецьким «Металургом» розпочалася на дві години пізніше, ніж закінчився матч у Дніпропетровську. Її результат уже був відомий, отож вихованцям Мирона Маркевича, аби не втратити третю «бронзову» позицію, потрібно було обов’язково вигравати. Цей матч харків’яни розпочали таким складом: Горяїнов, Пшеничних, Обрадович, Папа Гуйє, Бордіян, Валяєв, Едмар, Шелаєв, Олійник, Рикун, Джексон. Травма Девіча, звісно, зменшила атакуючий потенціал господарів, а тому наставник зробив ставку на Джексона та Олійника. Але героєм цього матчу дещо несподівано став харківський легіонер, захисник Папа Гуйє.

З перших хвилин харків’яни притисли «металургів» до їхніх воріт, створивши кілька небезпечних моментів. На 10-й хвилині Джексон здійснив швидкий рейд до воріт суперників, зробив блискучу передачу на Папу Гуйє і той, як мовиться, поставив донеччан на місце − послав «круглого» у ворота Воробйова. Але й після забитого м’яча харків’яни не зменшили обертів, продовжували шукати щастя біля чужих воріт. Ще одним героєм цього матчу став уже сам Джексон, котрий на 21-й хвилині отримав майстерний пас від півзахисника Рикуна і ще раз змусив гостей розпочинати з центра поля.

У другому таймі активніше діяли вже донеччани. Особливо вирізнялися Мхітарян та Мгуні, котрі мали реальні можливості врятувати матч. Але в одних епізодах майстерно зіграв наш голкіпер Горяїнов, а в інших − «кулястий» пролітав повз ворота. Фінальний свисток рефері пролунав за рахунку 2:0 на користь харків’ян, котрі знову відірвалися від футболістів «Дніпра» на три очки. Отже, боротьба за бронзові медалі чемпіонату продовжується.

«Карпати» не підкорилися

Справжня сенсація в цьому турі сталася у Львові, де «Карпати» приймали лідера чемпіонату − київське «Динамо». В обох команд були кадрові втрати − за галичан не могли зіграти провідні футболісти Зеньов, Голодюк та Федецький, а в динамівців, у першу чергу, − Шевченко. Та, попри ці втрати, обидві команди не відсиджувалися в обороні, багато атакували і обстрілювали ворота суперника за першої-ліпшої можливості. Врешті-решт, фортуна посміхнулася львів’янам і їхній нападник Батіста забив на 62-й хвилині гол, котрий і приніс господарям заслужену перемогу.

Таким «львівським подарунком», звичайно ж, не міг не скористатися донецький «Шахтар», котрий на власному полі приймав одного з аутсайдерів чемпіонату − одеський «Чорноморець». З перших хвилин гірники перейшли у рішучий наступ, і уболівальникам стало зрозуміло, що гостям не уникнути розгромної поразки. Так воно і сталося: донеччани здобули вікторію з рахунком 3:0 і відтепер очолили турнірну таблицю − у них на три очки більше, ніж у київських динамівців.

Дотепер зберігається інтрига і на «дні» турнірної таблиці, де кільком командам загрожує прощання з елітним дивізіоном. Неймовірні зусилля для порятунку докладає криворізький «Кривбас». У цьому турі вихованці Юрія Максимова грали в Києві з «Оболонню». Гості продемонстрували фантастичну жагу до перемоги і здобули її з рахунком 2:1. А ось «Закарпаття», приймаючи в Ужгороді запорізький «Металург», втратило реальний шанс поліпшити свою турнірну долю. Господарі прагнули будь-що першими забити гол, але не судилося. У другому таймі запоріжцям вдалася швидка контратака і вони забили хоча і єдиний, але переможний гол. Тепер, певно, лише диво зможе врятувати «Закарпаття» та «Кривбас» від вильоту з Прем’єр-ліги до першого дивізіону. Бо ж залишилося зіграти лише три тури…

+++

 

Считалочка. Премьер-лига Украины: кому в Европу, а кому в… Первую лигу

 

Руслан Ходыкин

Московский комсомолец −Донецк (Донецкая область)

28.04.10

До конца футбольного чемпионата осталось всего три матча. Три самых сложных, самых напряженных, самых значимых для каждой команды. Из 90 возможных очков в сезоне осталось разыграть всего 9, но эти очки могут сделать очень много практически для любого клуба из украинской футбольной «вышки». Собственно, под словами «очень много» подразумевается всего три желаемых результата − первое место, место в Лиге Европы и возможность остаться в когорте сильнейших украинских команд. И чем ближе час «Х», тем чаще хочется заглянуть в турнирную таблицу, дабы понять, что и кому светит на финишной прямой.

СИЗИФОВ ТРУД

До чертиков надоевшая история в конце каждого чемпионата − противостояние «Шахтера» и «Динамо». Искаженные взаимной неприязнью гримасы болельщиков, сорванные глотки фанов, исписанные спортивные форумы в Интернете, постоянные уколы в адрес друг друга от игроков и тренеров обеих команд, минимум два суперматча в год и извечная неопределенность на финише. Так будет до тех пор, пока кто-то (знать бы кто) не вмешается в этот спор, и «извечных друзей» станет не двое, а трое… В общем, сизифов труд.

Это первенство отличается от предыдущих лишь в одном − оба гранда дерутся не за чемпионство, а за Лигу чемпионов. Чемпионами были и те, и другие, но только первое место, начиная с этого сезона, дает право играть в главном клубном турнире сразу с основной сетки. И «Шахтер», и «Динамо» имеют за плечами горький опыт «Тюнов» и «Темишоар» и совсем не горят желанием проходить через сито отборочных стадий.

После победы над «Черноморцем» и минимального поражения «Динамо» во Львове от «Карпат» донецкий «Шахтер» вырвался вперед на три очка. Однако календарь оставшихся матчей предпочтительнее у киевлян. «Шахтеру» предстоит два нелегких выезда к запорожскому «Металлургу», который этой весной только однажды уступил дома, и симферопольской «Таврии» (тоже очень «домашней команды»). Между выездами горняки 5 мая примут дома «Динамо».

Киевлянам предстоят два домашние поединка − против борющегося за выживание «Закарпатья» и запорожского «Металлурга», который весной в гостях ни разу не победил. И один выезд к «Шахтеру».

На всякий случай Премьер-лига уже согласовала дату «золотого матча» − 13 мая. Это если вдруг у двух лидеров окажется равное количество очков на финише.

МАТЧ ЦЕНОЙ В ЧЕМПИОНАТ

Донецкий «Металлург» − самая странная команда Премьер-лиги Украины. Со времен, когда у руля «металлургов» был Семен Альтман, команду постоянно критикуют и хвалят одновременно. Раньше нещадно корили за некрасивый стиль игры − исключительно от обороны, но при этом у «бело-синих» всегда был результат − бронзовые медали. Теперь на команду Костова сыплются комплименты за яркую, самобытную, атакующую манеру игры при катастрофических результатах в чемпионате. Шутка ли, но этой весной один из претендентов на медали − донецкий «Металлург» − побеждал лишь дважды в 11 матчах. Зато сумел выиграть в главном кубковом противостоянии с «Шахтером». Причем сделал это красиво, на одном дыхании. Сделал и… сдулся. Как следствие, «металлурги» скатились на 7 место в таблице и делят его с киевским «Арсеналом». Шансов попасть в еврокубки из чемпионата у подопечных Костова уже не осталось. Остается только один вариант − завоевать кубок страны. Для этого в финале нужно обыграть симферопольскую «Таврию», у которой также финал кубка − едва ли не единственный шанс попасть в Европу. Представляете, какая «заруба» ждет нас 16 мая в Харькове?! И вот еще вопрос − что сделают с проигравшим?

УНИКАЛЬНЫЕ АУТСАЙДЕРЫ

Их осталось пятеро. Пятеро аутсайдеров, сцепившихся на смерть за три места в Премьер− лиге. Двое из них уйдут из «вышки» как минимум на год.

«Кривбасс» уникален тем, что никогда не вылетал из элиты. Времена для криворожцев были разные, но они всегда оставались среди сильнейших. И в этот раз шансы остаться есть, но от спасительного 14 места в таблице подопечных Максимова отделяют 5 очков. В трех оставшихся турах «Кривбасс» попадет под каток «Днепра» и «Карпат», сцепившихся не на шутку между собой в таблице, а в последнем матче сыграет с другим аутсайдером − «Закарпатьем».

Последние в своем роде уникальны. В первую очередь, своим тренером Игорем Гамулой. Перлы наставника «Закарпатья» − украшение любого матча. В последних трех турах ивано-франковцам предстоит переиграть в гостях «Динамо». Сразиться с «Таврией» и тем самым «Кривбассом».

На четыре очка больше еще у одного «уникала» − одесского «Черноморца». Кроме того что Одесса сама по себе удивительный город, с командой «моряков» работает первый тренер, который вывел сборную страны на чемпионат мира, легенда советского футбола Олег Блохин. Что будет делать Блохин в Первой лиге, придумать очень сложно. Но, имея в трех оставшихся турах соперников в виде «Металлиста», запорожского «Металлурга» и «Зари», такой вариант видится вероятным.

Оставшиеся два номинанта на вылет − мариупольский «Ильичевец» и луганская «Заря».  «Заря», наконец, обрела президента, готового вкладывать деньги в инфраструктуру и команду и уже успевшего заикнуться о еврокубках. Как из первой лиги попасть в Европу? Нужно только оставаться! Однако впереди у луганчан матчи против донецкого «Металлурга», «Металлиста» и «Черноморца». К слову, «Заре» вполне хватит одной победы в трех матчах.

Всего одной победы хватит и нашему «Ильичевцу». Мариупольцам пришлось едва ли не тяжелее всех. Не имея достаточно средств для покупки новичков, «моряки» играли, как говорится, тем, что есть, «на жилах». Если из трех оставшихся соперников − «Оболони», «Днепра» и «Карпат» − один капитулирует, наш «Ильичевец» как минимум выполнит задачу на сезон.

Собственно говоря, таблица чемпионата еще далека от окончательного вида. Варианты еще есть. Попробуйте просчитать их сами… 

+++

 

Формальные процедуры вне стадиона

 

Гарринальд Немировский

Крымская правда (АР Крым)

28.04.10

Мы уже сообщали поклонникам футбола, что дисциплинарный комитет ПФЛ рассмотрел ситуацию, связанную с несостоявшимся в Добромиле матчем первого круга чемпионата страны между ФК «Львов» и ПФК «Севастополь». Члены ДК пришли к выводу, что игра не состоялась по вине хозяев стадиона, не сумевших подготовить поле к матчу. За это львовянам было засчитано техническое поражение (0:3), а севастопольцам присуждена техническая победа (3:0). Мы поспешили внести этот результат в таблицу чемпионата, но оказалось, что помимо стадиона существует ряд формальных процедур. Лишь после того, как «горожане» заплатят штраф 5000 гривен в кассу ПФЛ, на что им отводится семь дней, этот результат становится официальным для табели о рангах. Поэтому таблица публикуется без учета технического результата, так как срок уплаты штрафа истекает сегодня. Тем временем клубы, правда, не все, прошли уже 26 туров сражения за две путевки в премьер-лигу.

Когда игроки в лазарете

Именно в таком положении оказался лидер чемпионата первой лиги ПФК «Севастополь» перед отчетным поединком с овидиопольским «Днестром» − тем клубом, который нанес черноморцам самый болезненный укол в первом круге, обыграв их на своем поле с крупным счетом 4:1.

А тут как назло, когда требовался реванш, по разным причинам

команда Олега Лещинского лишилась чуть ли не десятка игроков. Но ведь недаром в межсезонье президент клуба Александр Красильников и главный тренер так много внимания уделяли «скамейке запасных», все время держат руку на пульсе своей детско-юношеской школы, регулярно

выдающей «на гора» перспективный резерв. Словом, в команде есть кем заменить игроков основного состава. Это наши земляки продемонстрировали уже в первом тайме, получив заметное преимущество над подопечными уроженца Керчи, в прошлом игрока симферопольской «Таврии» Александра Пархоменко. Но, как это часто происходит с севастопольцами, реализовать значительную часть голевых моментов им не удается. В итоге только после штрафного удара Артема Култышева мяч пересек линию ворот «днестровцев».

Во втором тайме гости стали играть активнее, а хозяева поля чуть-чуть «подсели». Видимо, они вспомнили, что им предстоит через несколько дней отправляться в дальнее автобусное путешествие на Волынь. Третьего мая в Луцке их ждет весьма и весьма принципиальный поединок с местной «Волынью», которая всеми правдами и неправдами рвется в премьер-лигу. Но Лещинский вовремя произвел ряд замен. Севастопольцы вновь заработали в полную силу. Под занавес поединка самый, пожалуй, опытный их игрок 35-летний Александр Шутов головой изменил траекторию мяча, посланного Юрием Плешаковым в ворота гостей, и тем самым сделал победный результат более весомым − 2:0. Выйдя на рубеж шестидесяти очков (имеем в виду техническую победу над львовянами), крымчане сохраняют заметный очковый отрыв от ближайших преследователей и не собираются, как утверждают злые языки, сдавать свои позиции.

«Крымское дерби»

После первого круга в нем со стопроцентным результатом лидируют севастопольцы, обыгравшие в гостях «Крымтеплицу» (2:1) и на своем поле − «Феникс-Ильичевец» (3:1). На втором месте были калининцы, переигравшие у себя на стадионе «Юность» «тепличников» (1:0). Второй круг этого локального турнира начался поединком «Крымтеплицы» с «Фениксом». Но если осенью эти два наших клуба были примерно в равном положении, то теперь ребята мастера спорта Александра Севидова как бы выступают в иной весовой категории. Интересно отметить, что, потерпев поражение 21 октября прошлого года в Калинино, молодежненцы затем десять туров (!) провели без осечек, набрали за этот период 24 очка и смогли из середняков вплотную подтянуться к лидерам турнира.

Ныне клуб президента «Крымтеплицы» Александра Васильева − самый успешный по результатам весенней части чемпионата, что он смог доказать в отчетном матче, причем не демонстрируя сверхусилий для достижения тринадцатой победы. Героем матча стал атакующий полузащитник «тепличников» Сергей Кучеренко, будто на втором дыхании сумевший за семнадцать минут трижды «расписаться» в воротах Сергея Литовченко. Причем каждый из забитых им мячей можно отнести к футбольным шедеврам, особенно те два штрафных удара, которые Сергей провел из-за пределов штрафной площадки калининцев. Создалось такое впечатление, что он пробивал мяч не ногой, а забрасывал, как в гандболе, рукой. Хотел бы отметить, что если бы под стать Кучеренко действовали его коллеги по атаке, то команда давно бы миновала рубеж в сорок забитых мячей.

Большего хотелось бы ожидать от команды из Красногвардейского района, у руля которой встал специалист из Запорожья Андрей Беляй. Ведь в минувшем туре она смогла дать бой одному из лидеров первой лиги алчевской «Стали», а теперь выглядела просто-напросто беззубой. Одержав победу с крупным счетом (3:0), «тепличники» переместились на второе место в «Крымском дерби» и вклинились в шестерку ведущих клубов лиги, имея серьезные шансы уже 3 мая улучшить свой результат в матче с явным аутсайдером первенства ФК «Харьков», хотя им и предстоит выступать на поле соперника. Труднее придется калининцам: к ним в гости приедет харьковский «Гелиос», игра с которым состоится 2 мая.

Нашего полку прибыло?

Единоличный лидер группы «Б» второй лиги чемпионата страны «Титан» из Армянска смог одержать в Донецке победу над местным «Олимпиком» (2:1), что имеет весьма принципиальное значение. Теперь нашим землякам предстоит еще одно ответственнейшее испытание − 8 мая в Днепродзержинске в поединке со «Сталью». «Сталевары», как и «титановцы», тоже поставили перед собой задачу завоевать единственную путевку группового турнира, открывающую дверь в первую лигу на сезон 2010/11 гг.

Однако ветераны «Титана» Андрей Столярчук, Андрей Мацак, Артем Кошелев, Роман Довжик, Игорь Бездольный постараются не упустить возможность поиграть в первой лиге. Что уж говорить об игроках среднего и юного поколения Александре Камерцеле, Артеме Козлове, Сергее Крюкове, Романе Климентовском, Руслане Зубкове, Кирилле Антоненко, Гегаме Кадимяне, которым первая лига может открыть двери в клубы премьер-лиги.

Многие уже спешат поздравить директора известнейшего химического предприятия «Крымский титан» Александра Нечаева и главного тренера команды, заслуженного тренера Украины, мастера спорта Николая Федоренко с повышением в ранге, считая, что клуб пополнит крымский легион в первой лиге. И хотя турнирная таблица вроде бы свидетельствует о заметном преимуществе наших земляков («Титан» − 51, «Сталь» − 43, кременчугский «Кремень» и «Олимпик» − по 42, ФК «Полтава» − 41 очко), руководители завода и команды не спешат принимать поздравления. Ведь до 29 мая, когда финиширует чемпионат, «титановцам» предстоит сыграть пять матчей, а их главным соперникам − шесть.

В Армянске «Титан» будет принимать мелитопольский «Олком» (1 мая), мариупольский «Ильичевец-2» (15 мая), криворожский «Горняк» (29 мая), а в гостях встретится со «Сталью» и запорожским «Металлургом-2» (23 мая). Ждать итогов осталось недолго.

+++

ЕВРО-2012

 

Донбасс впечатляет Бельгию

Жизнь (Донецкая область)

28.04.10

Вчера в Донецком областном совете состоялась встреча его председателя Андрея Шишацкого с Чрезвычайным и Полномочным Послом Королевства Бельгия Марком Винком. Третий за полгода визит посла в нашу область говорит о явном интересе, который регион представляет для Бельгии. Подтверждает это и сам дипломат.

В первую очередь, Марк Винк поздравил Андрея Владимировича с назначением на пост председателя областного совета. «В наших взаимоотношениях уже достигнут очень большой успех. И сегодня я снова могу подтвердить готовность к сотрудничеству с вашим регионом, являющимся для нас приоритетным», − заявил посол королевства.

Бельгийский дипломат рассказал, что накануне встречи он имел возможность познакомиться с проектом и основными участниками подготовки Донецка к европейскому футбольному форуму 2012 года. «Мы под глубоким впечатлением от того, как Донбасс готовится к чемпионату Евро-2012», − не скрывает своего удивления господин Винк. В связи с этим в делегации присутствует и представитель «Бельгийского клуба спортивных технологий» Димитрий Хаеген, для которого, по мнению посла, пребывание в Донецке особенно полезно. «В результате визита и общения мы поняли, что Донецк ушел вперед по сравнению с другими городами, принимающими Евро-2012. Крайне важно сотрудничество Донецка с Бельгией в этом отношении. И хотелось бы, чтобы по результатам данного визита были проведены следующие встречи для заключения определенных соглашений непосредственно с представителями бельгийского бизнеса», − считает Марк Винк. «Кроме того, одна из целей моего визита в Донецк − подготовить открытие Почетного Консульства Королевства Бельгия в Донецке. Сейчас − это основная наша задача. Присутствие консула поможет улучшить и развивать не только личные связи, но и деловые отношения», − уверен королевский посол.

Андрей Шишацкий, поблагодарив господина Винка за приятные отзывы о Донецке и области, также не скрывал своей уверенности в необходимости продолжать и развивать тесное сотрудничество. «Я очень рад видеть бельгийского посла в Донецке», − сказал Андрей Владимирович, отметив, что эта европейская страна знакома ему особенно. Производство, историческим преемником которого является Харцызский трубный завод, было основано именно бельгийцами. А сам Шишацкий долгое время возглавлял это предприятие.

Судя по состоявшейся встрече, взаимоотношения между Королевством Бельгия и Донецкой областью обещают быть достаточно успешными. А это несомненный плюс как для бизнеса, так и общества.

Отметим, что Бельгия − одно из тех малых государств, которые известны под именем «мастерских Европы». Бельгийцы же считают свою страну «сердцем Европы», и в действительности, еще с давних времен эта территория была торговым перекрестком, которым мечтали завладеть многие соседние властители. Страна приняла около 850 международных организаций, включая главные политические организации − ЕС и НАТО. Брюссель превратился в город-космополит, где 30% жителей составляют выходцы из других стран. По плотности населения Бельгия уступает в Европе лишь Нидерландам.

Внешнеторговый оборот товаров и услуг между Донецкой областью и Бельгией за 2009 год составил $49 млн. 304 тыс., в том числе экспорт − $17 млн. 233 тыс., импорт − $32 млн. 71 тыс. Отрицательное сальдо составило $14,8 млн. (в целом же область за этот период имела положительное сальдо более $7,5 млрд.). Удельный вес Бельгии в общем объеме внешнеторгового оборота Донецкой области ($12 млрд. 37 млн.) составил 0,4%, а в обороте области со странами Европы − 1,8%.

Підписатися на новини