Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

 

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

19.04.10

Упродовж минулого тижня польські ЗМІ продовжували звертати увагу на підготовку України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

В Польщі й Україні активно коментували, чи вплине трагедія із загибеллю президента Польщі Лєха Качинського на підготовку України та Польщі до Євро-2012. “Ми не допустимо, щоб нинішня ситуація в Польщі сповільнила чи поставила під загрозу підготовку країни до турніру. Це загальнонаціональна справа і, незважаючи на трагедію яка нас спіткала, зробимо все, щоб турнір був променем сонця в нашій складній на сьогодні ситуації”, − заявив в інтерв'ю радіо ТОК FM голова спілки “Євро-2012 Польща” Адам Олькович.

  

Як повідомляє інтернет-портал Onet.pl, схожу думку з цього приводу висловив й відповідальний за підготовку України до Євро-2012 віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков: “Не думаю, що трагедія в Польщі могла б якимось чином вплинути на підготовку до турніру в Україні і, гадаю, у випадку наших партнерів в Польщі також. Польща є дуже розвинутою країною, і зміна керівництва країни жодним чином не повинна загальмувати підготовку до турніру”, − зазначив Б.Колесніков.

  

Інтернет-портал Wirtualna Polska звертає увагу на заяву віце-прем'єра про те, що ціни на квитки для українців під час Євро-2012 мають бути доступними. “Мішель Платіні нас запевнив, що квитки на цей турнір мають бути доступними для всіх українців. До уваги братиметься також мінімальна зарплата в Україні”, − цитує його слова Wirtualna Polska. Інтернет-портал також зазначає, що Б.Колесніков не уточнив, чи будуть ціни в Україні і Польщі співмірними. Наголошується, що в такому разі вони могли б бути дешевшими ніж під час Євро-2008 в Австрії і Швейцарії.

  

Польське агентство преси (РАР) інформує: на нещодавній прес-конференції в Брюсселі президент УЄФА Мішель Платіні зазначив, що дав Україні два місяці на виправлення ситуації з підготовкою до ЧЄ-2012. “Ми дали Україні два місяці на поліпшення стану підготовки до Євро-2012. Якщо до цього часу нічого не зміниться, приймемо рішення, що стосуватимуться кількості міст, які мають брати участь у турнірі в Україні”, − сказав М.Платіні. Він зазначив, що під час останнього візиту в Україну йому пообіцяли виправити ситуацію, і він вірить цим запевненням.

  

За інформацією РАР, відповідальна за будівництво стадіону в Гданську спілка BIEG 2012 підписала з фірмою Trias S.A угоду щодо забезпечення майбутньої арени телекомунікаційними системами. Під час конкурсу компанія запропонувала найкращу цінову пропозицію − близько 72 млн злотих (близько 25 млн доларів США). “Нам в черговий раз вдалося заощадити на цій інвестиції значні кошти. Ми передбачали, що за монтування усіх електронних систем нам необхідно буде заплатити навіть 84 млн злотих (близько 29 млн доларів)”,− наголосив з цього приводу голова спілки BIEG 2012 Ришард Трикоско. Згідно з підписаною угодою, фірма повинна буде встановити на спортивній арені чотири великі екрани розміром понад 70 кв метрів, які кріпитимуться в кутах даху стадіону, а також інші акустичні та мультимедійні системи. Компанія Trias S.A. прокладе 350 км комп'ютерного і 10 км оптико-волоконного кабелю, а також встановить 450 камер спостереження та інших систем контролю і безпеки.

 

Водночас РАР інформує, що попри оголошення наприкінці 2009 року інформації про купівлю польською енергетичною компанією PGE права на назву стадіону (PGE Arena Gdansk − УКРІНФОРМ), відповідна угода між BIEG 2012 і фірмою не підписана й досі. “Угоду ми планували нарешті парафувати у квітні, але Польська енергетична група звернулася до нас із проханням перенести термін її підписання на 60 днів. Ми розуміємо, що в такій великій фірмі є певні процедури, які вимагають багато часу, однак ситуація стає все менш комфортною для нас”,− зазначив з цього приводу голова BIEG 2012 Р.Трикоско. Він констатував, якщо в червні не вдасться нарешті підписати угоду, то спілка більше не чекатиме. “Не уявляю собі, щоб така потужна компанія раптово відмовилася від свого добровільного зобов'язання”, − додав керівник гданської спілки.

  

Часопис “Пшеглонд спортови” повідомляє, що польська федерація футболу (PZPN) отримає від УЄФА за проведення футбольного єврофоруму близько 15 млн євро. Водночас зазначається, що й міста-організатори турніру не проти отримати від Союзу європейських футбольних асоціацій певні кошти за експлуатацію спортивних арен. “Здаємо в оренду УЄФА стадіон на місяць, тобто на період проведення чемпіонату. Напевно, прибутки від цього становитимуть кілька сотень тисяч франків”, − інформує заступник мера Познані з питань Євро-2012 Міхал Примас.

  

За інформацією часопису, польські міста розпочали переговори з директором турніру Євро-2012 в УЄФА Мартіном Калленом щодо отримання фінансових дивідендів від проведення чемпіонату. Вони сподіваються отримати певні кошти від Союзу європейських футбольних асоціацій, як це зробили їх попередники під час Євро-2008. “Пшеглонд спортиви” зазначає, що містам є за що боротися, адже за попередніми розрахунками УЄФА, лише від продажу прав на телетрансляцію та від маркетингу футбольна організація планує отримати близько 1 млрд євро.

+++

Маю великі сумніви в тому, що зміна підрядника з будівництва стадіону у Львові була виправданою − Мирослав Сеник

2012ua.net

19.04.10

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник висловив сумніви з приводу виправданості зміни генерального підрядника з будівництва львівського стадіону до Євро-2012. Про це він заявив в інтерв'ю інтернет-сайту «ОстроВ».

«Що стосується аеропорту, то така заміна була виправданою. Я не говорю, що «Азовінтекс» не впорався б з цією роботою. Але «Азовінтекс» робив таку роботу вперше. І була висока вірогідність того, що вони робитимуть помилки, виправлятимуть їх, і так далі. «Альтком» таку роботу вже робив. Він якщо і зробив помилки, він вже знає, де він їх зробив, і як не допустити їх в майбутньому. Часу у нас мінімум.

Що стосується стадіону, то у мене є великі сумніви, що це виправдано, тому що ні «Азовінтекс», ні «Альтком» стадіонів не будували. «Азовінтекс» будував стадіон в Маріуполі, але стадіон в Маріуполі − це не стадіон для Євро-2012», − сказав Сеник.

+++

В Кировограде во время ЕВРО-2012 создадут атмосферу праздника      

Komitet12.org.ua

19.04.10

В Кировограде во время ЕВРО-2012 создадут атмосферу праздникаГлава Кировоградской облгосадминистрации поделился своим видением роли Кировоградской области в подготовке к Евро-2012 и в проведении европейского футбольного турнира.

«В первую очередь, считаю, что мы должны на Кировоградщине пропагандировать футбол как массовый вид спорта. Особенно важно поддерживать детский футбол, выращивать своих футбольных звезд при помощи настоящих талантливых тренеров. А во время проведения финальной части чемпионата Европы 2012 года нам необходимо создать в области, особенно в областном центре, атмосферу настоящего футбольного праздника. Это наше задание, которое мы должны выполнить с честью» − поделился своим мнением Сергей Николаевич Ларин.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

«Динамо» и «Шахтер» побеждают, сохраняя двоевластие в верхней части турнирной таблицы

Левый Берег (Днепропетровская, Киевская область)

19.04.10

Если «Шахтер» в Донецке уверенно обыграл «Закарпатье», то «Динамо» на своей арене пришлось отыгрываться в поединке против «Днепра». В воскресенье состоялось шесть матчей в рамках 26-го тура чемпионата Украины.

В Киеве «Динамо» принимало «Днепр», который за тур до этого отнял очки у «Шахтера». Накануне поединка лазарет каждой из команд пополнился ключевыми игроками. Из-за травмы голеностопа действующим чемпионам не смог помочь Андрей Шевченко. Поскольку из-за дисквалификации матч пропускал и капитан киевлян Артем Милевский, на острие атаки пришлось играть Роману Зозуле. Гости также остались без капитана − из-за травмы бедра не вышел на поле Андрей Русол, на котором базируется оборона команды.

Но судя по игре, менее болезненно воспринимали свою потерю днепропетровцы. Динамовцы с первых минут отправились на половину поля гостей, однако все их попытки забить прерывались игроками соперника. А на 18-й минуте «Днепр» блестяще провел контратаку и вышел вперед благодаря голу Евгений Коноплянки − 0:1.

Несколько минут спустя гости остались вдесятером. Виталий Мандзюк дернул за руку Романа Зозулю, который вырвался вперед и мог выйти один на один с вратарем «Днепра». За фол последней надежды арбитр решил показать экс-игроку киевлян красную карточку.

«Динамо» своим численным преимуществом воспользовалось только в начале второго тайма. Маграо рискнул и пробил метров с 25-ти − попал точно в нижний угол ворот Яна Лаштувки − 1:1. Обе команды не прочь были вырвать победу в матче, и хотя опаснее действовали подопечные Владимира Бессонова, забили в итоге киевляне. На 70-й минуте отличился Гиоане, которому ассистировали Еременко и Михалик − 2:1!

«Шахтер» на «Донбасс Арене» уверенно переиграл «Закарпатье». При явном преимуществе подопечные Мирчи Луческу ограничились всего одним голом в ворота соперника. На 41-й минуте после прострела Виллиана забил Александр Гладкий. Таким образом, набрав по 65 очков, «Динамо» и «Шахтер» сохранили двоевластие в верхней части турнирной таблицы чемпионата Украины.

Харьковский «Металлист», который идет третьим, в 26-м туре снова потерял очки. После результативной ничьей в Кривом Роге, команда Мирона Маркевича на своей арене сыграла на ноль с полтавской «Ворсклой». Тем не менее, от «Днепра» харьковчане уже оторвались на четыре пункта.

Ничья 1:1 в Одессе в матче с донецким «Металлургом» позволила «Черноморцу» пока что миновать зону вылета. Между тем луганская «Заря» снова оказалась в числе команд, претендующих на понижение в классе, поменявшись местами с «Ильичевцем». В очном противостоянии аутсайдеров сильнее оказались мариупольцы. Еще один завсегдатай нижней части турнирной таблицы − «Кривбасс» дома проиграл столичному «Арсеналу». По-прежнему вторым с конца идет «Закарпатье», которое в этом сезоне набрало всего 19-ть очков.

+++

 

«Закарпатье» хотело играть третий тайм

Вечерний Донецк (Донецкая область)

19.04.10

 

В стане лидеров без перемен. «Шахтер» и «Динамо» взяли очки по максимуму. Резонанс вновь вызвал матч с участием киевлян. Остается лишь гадать, каким в этой игре было судейство − строгим или предвзятым.

Игра с «Закарпатьем» не вызвала большого ажиотажа у поклонников «Шахтера». На эту игру пришло посмотреть чуть больше 23 тысяч зрителей. Цифра немаленькая для любого стадиона Украины, но только не для «Донбасс Арены». Так мало болельщиков матч еще не собирал с момента открытия суперарены.  Тем не менее без мощной поддержки проблем в матче с аутсайдером у «горняков» не возникло даже несмотря на то, что не играли сразу трое игроков основного состава Срна, Рац и Адриано, которых заменили Кобин, Шевчук и Гладкий. На позиции центрального защитника Кучера, как и в поединке с «Карпатами», действовал Ищенко. Свое преимущество «Шахтер» реализовал лишь однажды, когда перед перерывом Гладкий прицельно замкнул передачу Виллиана. За счет более высокого мастерства и, наверное, экономя силы, хозяева довели матч до победы.

После игры наставник «Закарпатья» Игорь Гамула не скрывал своего восхищения от стадиона, где проходила игра: «Все футболисты в перерыве у меня спросили, нельзя ли три тайма провести?». А вот Мирча Луческу оказался недоволен игрой и, прежде всего, теми, кто заменил основных игроков. Возможно, румынский специалист был бы менее критичен, если бы в матче было больше голов. Кстати, кроме засчитанного мяча, мяч еще трижды побывал в воротах «Закарпатья», но голы засчитаны не были. Илсиньо, Фернандиньо и Гладкий в этих моментах были в офсайде. 

Донецкий «Металлург» был близок к долгожданной победе, но, открыв счет в первом тайме, пропустил результативную атаку одесситов. Чтобы добраться на игру, дончане вынуждены были пересесть на автобус. Добраться более привычным способом − на самолете − «Металлургу» помешало облако пыли от исландского вулкана, гулявшее по всей Европе. 

«Динамо» свой матч у «Днепра» выиграло. Киевлянам пришлось отыгрываться и сделали они это после того, как «Днепр» остался в меньшинстве еще до перерыва. Не прошло и десяти минут с момента первого гола в ворота «Динамо», а «красный свет» не заставил себя ждать. Нарушение, за которое удалили защитника «Днепра» Мандзюка, было, но другой вопрос: тянуло ли оно на удаление? Как неизвестно и то, тянут ли арбитры за уши «Динамо» к очередному чемпионству? Арбитры используют буквально малейший повод для того, чтобы облегчить динамовцам возможность добыть очередную победу. И дело не только в том, что это может помешать «Шахтеру» стать чемпионом. Прежде всего страдает имидж самого «Динамо», которое уже по праву считается неприкасаемым среди арбитров, и любая победа рассматривается сквозь призму предвзятого арбитража в адрес соперника киевлян. 

Вот и после игры с «Динамо» не удержался от высказываний президент «Днепра» Игорь Коломойский. «Какие бы медали «Динамо» ни получило в конце чемпионата, в награждаемый состав нужно будет включить и тех судей, которые обслуживали матчи киевлян с «Днепром» и «Металлистом». Шесть очков у − «Днепра», три − у «Металлиста», одно − у «Ильичевца». Это десять очков преимущества. К концу чемпионата я готовлю таблицу, которая могла бы быть, если бы судьи не ошибались. Такой великой команде как «Динамо» совершенно не нужны золотые или серебряные медали с оттенком «бронзы». Хоть и говорят, что игра забывается, а результат остается, такой результат, который будет у «Динамо», вряд ему можно будет занести в актив», − заявил Игорь Коломойский «Футбольному уик-энду». Ранее с подобной критикой в адрес работы украинских арбитров высказывались другие президенты клубов − Александр Ярославский («Металлист»), Евгений Геллер («Заря»), Владимир Бойко («Ильичевец») и Вадим Рабинович («Арсенал»). 

Кстати, самих киевлян отечественные арбитры удаляют крайне редко. На такой подвиг способен разве что иностранный арбитр в важнейших поединках с «Шахтером». Вот и игру 5 мая в Донецке с участием грандов рассудит авторитетный зарубежный арбитр. Об этом заявил глава федерации футбола Украины Григорий Суркис, ранее боровшийся за отмену подобных инициатив, но для этого поединка сделавший исключение. Инициатором приглашения на матч с «Динамо» судьи-иностранца выступил «Шахтер». Надеемся, что в этой важнейшей игре мы как можно меньше будем говорить об арбитраже и больше о самой игре.

Результаты матчей 26-го тура: «Шахтер» − «Закарпатье» − 1:0 (Гладкий, 42), «Динамо» − «Днепр» − 2:1 (Маграо, 50, Гиоане, 70 − Коноплянка, 18), «Черноморец» − «Металлург» (Д) − 1:1 (Густаво, 80 − Мгуни, 25), «Ворскла» − «Металлист» − 0:0, «Ильичевец» − «Заря» − 1:0 (Ярошенко, 65 пен.), «Кривбасс» − «Арсенал» − 0:1 (Коркишко, 81). Сегодня вечером пройдут матчи «Таврия» − «Оболонь» и «Металлург» (З) − «Карпаты».

Положение лидеров: «Динамо» и «Шахтер» − по 65 очков, «Металлист» − 50, «Днепр» − 46.

+++

Украинское футбольное судейство может возглавить «безжалостный доктор»

Вечерний Харьков (Харьковская область)

19.04.10

В ближайшее время Комитет арбитров ФФУ может возглавить известный заграничный специалист. По словам президента национальной федерации Григория Суркиса, уже ведутся переговоры с несколькими кандидатами.

Одним из претендентов на эту должность является бывший арбитр ФИФА из Германии Маркус Мерк по прозвищу «Безжалостный доктор» (гражданская профессия Мерка − дантист).

Судейская карьера Мерка блестяща. Немец был одним из лучших арбитров мира. Только в Германии Маркуса шесть раз признавали топ-арбитром!

Он судил чемпионаты мира, Европы, Олимпийские игры. Также Мерку доверяли финалы Лиги чемпионов, Кубка обладателей Кубков и Кубка Конфедераций.

По окончании судейской карьеры Маркус Мерк с женой и сыном проживают в городе Оффенбах. В последнее время экс-арбитр читает лекции по повышению мотивации и иногда комментирует матчи на телевидении.

Украинские болельщики помнят Маркуса как арбитра, который в 1998 году судил в Киеве матч Украина − Россия (3:2).

+++
ЕВРО-2012

 

 

Техніка і люди «Азовінтекса» дісталися у спадок «Альткому»

 

Високий Замок (Львівська область)

19.04.10

 

Довелося мені нещодавно поспілкуватися з керівниками маріупольських будівельних фірм. Підприємці приїхали до Львова у справах бізнесу. Розмова зайшла й про нещодавній прикрий інцидент із бухгалтером колишнього генпідрядника будівництва стадіону до Євро-2012, маріупольської фірми «Азовінтекс»...

Минулого тижня відділ громадських зв’язків ГУ МВСУ у Львівській області офіційно повідомив, що львівські оперативники затримали бухгалтера однієї з фірм, що займалася підготовкою до Євро-2012 у Львові. «Високий Замок» уже інформував, що йдеться про бухгалтера львівської філії ТзОВ “Проектувально-будівельне підприємство «Азовінтекс». Правоохоронці мають усі підстави вважати, що затримана причетна до оборудок із бюджетними коштами, виділеними на будівництво стадіону. За фактом порушено кримінальну справу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах). Йдеться про розкрадання понад мільйона гривень, однак ця сума може виявитися і більшою. Наразі бухгалтер затримана і перебуває у Львові, правоохоронці перевіряють усі фінансові справи підприємства, де вона працювала.

Так от, маріупольські будівельники, які добре знайомі з керівниками «Азовінтексу», стверджують, що інцидент із бухгалтером − наслідок політики нової влади у їхньому регіоні. У Маріуполі, мовляв, і податкова, і міліція поводяться так, як «есдеки» до Помаранчевої революції на Львівщині, − «наїжджають» на «незручні» підприємства, затримують працівників, вимагають «відшкодувань», просуваючи таким чином на ринок свої фірми… Маріупольські будівельники стверджують, що саме така політика примусила їх шукати нові перспективи для свого бізнесу на Львівщині.

Утім, схоже, прикрий інцидент із «Азовінтексом» жодним чином не вплине на будівництво нашої спортивної арени. Як розповів кореспонденту «ВЗ» міський голова Львова Андрій Садовий, випадок із бухгалтером не має жодного стосунку до міської влади і жодним чином не пересікається із процесом будівництва на стадіоні. «Наскільки я поінформований, «Азовінтекс» звернувся до міліції, − каже мер. − Це їхній внутрішній конфлікт... Різні люди є, але правоохоронні органи нехай працюють, а потім суд виносить рішення».

− Маріупольські будівельники стверджують, що таким чином нова влада витісняє конкурентів…

− Наскільки я знаю, компанія «Азовінтекс» прийняла для себе рішення вийти з цього проекту. Вони просто зрозуміли, що цей проект і ці темпи потребують іншого підходу. Від керівництва «Азовінтексу» я не чув про жоден тиск, про жодні вимоги. Тут, наскільки мене поінформували, усе відбулося достатньо інтелігентно.

− Чи «Азовінтекс» залишиться одним із субпідрядників на стадіоні?

− Вони це між собою будуть вирішувати. Керівники «Азовінтекса» і «Альткома» (нового генпідрядника) між собою добре знайомі. Останні дні, коли працює «Азовінтекс», одночасно працює і «Альтком». До речі, колишній заступник керівника «Азовінтекса», пан Огородник, тепер працює вже в «Альткомі». Та сама техніка, яка там працювала, і далі буде там працювати. Змінюється тільки вивіска, більшість людей і техніка залишаються ті самі. Усі розуміють, наскільки цей проект важливий для України, тому всі концентрують свою енергію на позитив − зробити справу. А те, що в процесі роботи є якісь порушення, які між собою вирішуються, − це питання правоохоронних органів.

− Яка зараз ситуація на стадіоні?

− Маємо стабільну роботу щодня. Старий підрядник завершує свої роботи, приходить новий, жодного дня ми не мали затримки з графіком. Місто має консолідовану позицію з державою − ми прийняли рішення про передачу дирекції з будівництва стадіону в управління Міністерства сім’ї, молоді та спорту. Енергію будемо спрямовувати на роботу, а не на пошук винних.

− Нещодавно віце-прем’єр-міністр з питань Євро-2012 Борис Колесников заявив, що львівський стадіон − у «чорній зоні» УЄФА. Це для того, аби «підстібнути» роботу, чи ці заяви мають під собою якісь підстави?

− Звичайно, УЄФА жорстко ставить свої вимоги, тому що не вони просили Україну провести чемпіонат. Це держава Україна в особах Президента, прем’єра і мерів приймаючих міст дала гарантію, що все буде виконано в терміни. І коли є певні порушення термінів, а вони здебільшого зумовлені недостатнім фінансуванням, звичайно, УЄФА достатньо жорстко на це реагує. Сьогодні моє завдання − стояти на сторожі і контролювати кожен крок, щоби згідно із графіками усі роботи виконувалися вчасно. На стадіоні зараз повна завантаженість, працюють двісті людей, з кожним днем робітників буде більше.

− На якому рівні Львів порівняно з іншими містами, що прийматимуть Євро-2012?

− Якщо Донецьк має стадіон, то ми маємо готелі. Якщо Харків має хорошого партнера Олександра Ярославського, який багато речей фінансує наперед, а потім отримує компенсацію від держави, то ми маємо цікаве історичне середовище. Співпраця з владою, яка є впродовж останнього місяця, позитивна для міста, нема жодних непорозумінь. Є розуміння з фінансування усіх великих інфраструктурних об’єктів у Львові. Єдине питання, яке ще залишилося, − питання коштів на дороги.

− Як воно буде вирішуватися?

− Цього року пропонуємо, аби держава проінвестувала 284 мільйони гривень, плюс ми ще частину дамо з міського бюджету − за рахунок коштів Європейського банку реконструкції і розвитку − щоби ми проблему доріг вирішили у Львові так само, як ми минулого року вирішили питання з водопостачанням. Ця сума − те, що реально ми можемо зробити цього року щодо доріг, це достатньо великий обсяг робіт. Попередня сума, задекларована з державного бюджету, − 200 мільйонів гривень.

− Які дороги у Львові ремонтуватимуть цього року?

− Найближчим часом починатимето роботи на другій частині вул. Кульпарківської. Відбувся тендер, зараз оформлюються усі необхідні документи. Після оформлення усієї документації щодо вул. Стрийської, хочемо зробити її відтинок − від вул. Наукової до Монумента Слави. Аварійною є ділянка Городоцької − від церкви Анни до церкви Єлизавети. Там треба повністю міняти і трамвайну колію, і всю інженерію. Але глобальне завдання − усі магістральні дороги міста мають бути доведені до пуття. Роботи, які будемо робити в 2011 році, − вулиця Ряшівська, проспект Вернадського, частина доріг біля самого стадіону. Це дуже великий обсяг.

+++
Моніторинг телеефіру

Телеканал «ICTV»

 

Програма «Третій тайм», 17.04.10, 22:30

 

1) Аналіз матчів 25 туру УПЛ «Оболонь» − «Динамо», «Карпати» − «Шахтар», «Арсенал» − «Таврія» від ведучих програми Фоззі, В. Леоненка та М. Василькова.

 

2) Фоззі, ведучий: Хіт-н’юз − це конфлікт Ярославського, наших і ваших. Отже Харків проти Києва, Ярославський проти Суркіса. Починається новий вулкан, Ісландія відпочиває. Новий вулкан і дивимось, в який спосіб це відбувається.

 

Кадри матчу «Динамо» − «Металіст», епізод з вилученням М. Девіча.

 

Автор сюжету: Реальність цих 10 секунд вдарила по голові сильніше за літр оковитої. Футбольна імперія Г. Суркіса оперезана тріщинами, сам гегемон перетворився на вигнанця, а зазвичай розважливий та консервативний О. Ярославський надійно вжився в образ безжального карателя. Хто б міг подумати, що запорукою грандіозних метаморфоз стане звичайний пішак у великих справах − арбітр Ю. Можаровський. Саме він, фактично, і повів свого патрона на ешафот до Ярославського. Як виявилось, Олександр Владиленович терпів до останнього. Зі швидкістю щойно прорваної греблі з заможного харківського фермера вилетіла ціла низка сенсаційних заяв. Тут були і відкриті листи, і публічні звинувачення, проте всі вони стосуються головне одного − Суркіси і прогрес українського чемпіонату − речі не сумісні. Щоправда родзинку Ярославський, звісно, залишив на ендшпіль. За його словами, Григорій Михайлович − камінь спотикання навіть у збірній. Заарканити головного наставника збірної, не підписуючи з ним контракту, − прерогатива лише доблесних функціонерів.

 

Фоззі: Отже: «Либо они должны продать «Динамо», либо покинуть пост президента ФФУ, заявил А. Ярославський и открыл шквальный огонь по Киеву».

 

М. Васильков, ведучий: Звичайно, вогонь Ярославського це та картеч, що спричинила великий наступ. Якщо раніше всі говорили: Ахметов, Колесніков і Сафіуллін, однак це був голос просто з Донецька. А тепер доєднавши сюди голос Ярославсько (імітує кулеметну чергу) − це вже голос східної України. Однак, у нас, у Києві ми записали В. Рабиновича і в нього є своє думка з цього приводу.

 

Фоззі: Між іншим Рабинович з Харкова, давайте подивимось.

 

В. Рабинович: Я нахожусь на стороне президентов ПЛ, потому что я сам президент клуба. Я хочу одного: иметь право хоть как-то влиять, если судья погубил мне игру, что хотя бы на поле не выйдет. Как мне быть, если я даже оценку судьи не могу получить? Как мне быть, если судья, который, по общему мнению, невероятно, неправильно играл матч с «Динамо», через полчаса переходит в оборону, он получает хорошую оценку. После этого мне председатель Комитета арбитров, уже заранее не рассмотрев вопрос, считает, что правы свои. Вот чего мы не хотим. А причем тут Суркис, Ярославский или кто-то другой? Я не хочу, чтобы судьи решали за нас кто побеждает, вот чего я не хочу, и никто из президентов клуба не хочет. Ярославского хочу понять также, он переживает за футбол, он болеет, а он смотрит, как его убивают и конечно переживает.

 

Фоззі: В добавочку, догоночку к ситуации с судейством сразу проявилась история с контрактом Маркевича. То есть мы говорим Маркевич − это не только «Металлист», но еще и сборная Украины. И хотелось бы процитировать письмо Ярославского Г. Суркису: «У национальной сборной, которая будет защищать честь страны, вообще отсутствует прозрачный и понятный бюджет, до сих пор официально не сформирован тренерский штаб, не подписан контракт с главным тренером». И началась новая история − у Маркевича нет контракта со сборной, хотя он получил деньги за февраль. Ситуация вообще не понятна − контракта нет, я конечно, не сотрудник  налоговой, тьфу-тьфу-тьфу, надеюсь, что мне не придется там трудится и вообще с ними знакомиться никогда, но получается контракта нет, а Маркевич в своем интервью говорит: «Что контракт не подписан, но деньги за февраль я получил».

 

М. Васильков: Тут ще питання не тільки до податкової: як він ці гроші отримав, як фізично він міг, якщо його не було в Києві, отже він не приїжджав, то хто йому привіз ці гроші? На картку крапнули? Маркевич дивиться (копіює вираз обличчя і мову Маркевича): «Не зрозуміло. 60 тисяч».

Подзвонив Ярославському: «Олександр Владиленович, це не від вас?». До дому там: «Люба, чуєш, там у Львові, ні». Потім думає: «Це напевно з ФФУ».

 

Фоззі: У Коли есть распечаточка интервью Григория Михайловича Суркиса, в котором есть четкие данные по поводу данного контракта и вообще этой получки. Давай Николай зачти.

 

М. Васильков: Це спитали у Г. Суркіса, судячи з усього, зранку або сьогодні в день кореспонденти «Дзеркала тижня». Вони так його спитали, як ми з вами (цитує інтерв’ю Г. Суркіса):

 

Но если контракт не подписан, на основании чего он получил зарплату?

 

− Основанием стало желание г-на Маркевича эту зарплату получить. Ее размер был согласован нами в разговоре с глазу на глаз. О какой именно сумме идет речь, сказать не могу, ибо это конфиденциальная информация. После беседы он пожал мне руку и сказал Большое спасибо! Заметив, что деньги на этом посту не являются для него самым главным.

 

В. Леоненко, ведучий: Классно, патриот. А почему не сказал, какая сумма? Везде говорят. У нас нельзя говорить?

 

М. Васильков: А може так по-дівчачі трохи (копіює поведінку дівчини): «Ну я не скажу».

 

Фоззі: Маркевичу тут было еще одно замечание, когда он сказал контракта нет, а в контракте у тебя будет пунктик, что Украина должна победить на Евро-2012. И Маркевич сказал: «Ладно, такой пункт, если бы мне грозило заключение за не выигрыш Украиной Евро-2012, я бы еще подумал, а так подпишу.

 

М. Васильков: Перепрошую, Григорій Михайлович в сьогоднішньому, напевно, або вчорашньому інтерв’ю «Дзеркалу тижня», відповідає і на це позірне питання.  Він говорить: «Нет, не было такого обязательно выиграть Чемпионат Европы. Тренеру предлагалось дать обещание приложить все силы для достижения максимального успеха на ЧЕ.

 

Фоззі: Это так по-пионерски. Все пионерами были? Я Мирон Богданович Маркевич клянуся, божуся, що докладу всіх зусиль для того, щоб Україна стала чемпіоном Європи у 2012.

 

М. Васильков: Я гадаю, що цього Маркевича-Моріарті разом із Григорієм Михайловичем Суркісом запросити до нас в студію і нехай вони тут на цьому помаранчево-сірому столі підпишуть контракт.

 

В. Леоненко: Давайте по одному, вдвоем это нереально, они не придут. Не несите ерунду. Вдвоем они не придут, а по одному, мне кажется, они могут прийти.

 

М. Васильков: Перший прийшов, підписав, удалився. Потім Григорій Михайлович, будь-ласка. Григорій Михайлович перевірив − все нормально.

 

В. Леоненко: Естественно нам бумаги не покажут. Я думаю, что поговорить, пообсуждать мы с Григорием Михайловичем и М. Маркевичем можем. Я еще приглашаю товарища Ярославского и Рабиновича.

 

Фоззі: А я Платини, можно?

 

М. Васильков: Сидіть ви з вашим Платіні.

 

В. Леоненко: Мне вот лично интересно, и телезрителям интересно будет. Тем более если все правы, мы поставим все точки над «і».

 

3) Ситуація з російським паспортом гравця московського «Локомотива» О. Алієва. Телефонний дзвінок до О. Алієва. 

 

Фоззі: Алло, здравствуйте Саша. Если вы не возражаете, мы бы хотели вам задать вопрос.

 

О. Алієв: Да, привет Фоззи. Я очень внимательно слушаю.

 

Фоззі: Саша, скажите пожалуйста нам, нужно прояснить ситуацию, какой паспорт у вас есть? Есть у вас российский паспорт или нет?

 

О. Алієв (по телефону): Я гражданин Украины, у меня на руках есть только мой украинский паспорт…

Підписатися на новини