Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

На НСК «Олімпійський» розпочався монтаж першої колони навісу

Kmu.gov.ua

09.03.10

У вівторок, 9 березня,  розпочнеться процес встановлення першої колони навісу над трибунами НСК «Олімпійський». Про це повідомив Міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, зазначивши при цьому, що «як і було заплановано раніше,  на НСК «Олімпійський» розпочато складний безперервний процес монтажу першої колони навісу, який триватиме 34 години поспіль».

З метою забезпечення відповідності колон стандартам якості 7 березня на заводі у Дніпропетровську була виконана перша тестова зборка шести колон.  За підсумками контрольних замірів спеціалісти німецьких компаній підтвердили правильність виготовлення та складання металоконструкцій.

8 березня, після доправлення колон на стадіон, тривав розігрів елементів колони до температури понад 200 С, після чого розпочався безперервний, протягом 10 годин, процес зварювання. Завершальною фазою монтажних робіт стане власне встановлення  колони по 130-й осі ( у південній частині стадіону).

Складний монтаж колон виконується за допомогою надгабаритного крану  Demag 2800/1 (600 т), який оснащено підвісним суперліфтом, що дозволяє в 1,5 рази скоротити розрахунковий час монтажу металоконструкцій та виконати роботи вчасно та якісно.

+++

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

09.03.10

Упродовж минулого тижня польські ЗМІ приділяли значну увагу підготовці України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Як повідомляє Польське агентство преси (РАР), Львів розпочинає заходи по залученню волонтерів для обслуговування майбутнього чемпіонату. Повідомляється, що місту Лева необхідно буде близько 2 тис. волонтерів, 500 з яких обслуговуватимуть функціонерів та гостей УЄФА. Інформагентство звертає увагу, що під час набору персоналу, крім знання двох іноземних мов разом з англійською, додатковою перевагою для майбутніх волонтерів буде знання польської мови. “Для наших волонтерів перевагою буде знання польської мови, оскільки під час Євро-2012 очікуємо на значну кількість гостей з Польщі”, − цитує РАР начальника відділу інформації та промоції департаменту Євро-2012 Львівської міської Ради Соломію Білоногу. Вона підкреслила, що одним із завдань волонтерів буде інформування гостей чемпіонату про історичні пам'ятки міста. Водночас її колега, експерт відділу волонтерів Марія Лупиніс зазначила, що у підготовці волонтерів Львів спільно з Вроцлавом має намір реалізовувати проект навчання усіх бажаючих стати безпосередніми учасниками обслуговування турніру. “Вже влітку плануємо обмінятися волонтерами”, − наголосила вона.

  

РАР також інформує про перевірку експертами УЄФА стану будівництва стадіону у столиці Нижньосілезького воєводства та інших аспектів підготовки міста до чемпіонату. Зазначається, що група Venue Management з Ньйону займатиметься приведенням спортивної арени до стандартів УЄФА, а також управлінням об'єктом під час турніру. За інформацією речника спілки “Wroclaw 2012” Магдалени Маляри, представники УЄФА мали змогу переглянути підготовку міста та стадіону. Вони особисто відвідали будмайданчик, а також зустрілися з представником фірми SMG, яка є оператором футбольної арени Вроцлава. “Експерти не мали жодних застережень щодо нашого плану. Деякі дрібні поради стосувалися лише організації входу на стадіон”, − повідомила в коментарі польському інформагентству заступник директора з питань Євро-2012 в місцевому муніципалітеті Йоланта Кшивєц. Зазначається, що наступний візит делегації УЄФА в РП, вочевидь, відбудеться у травні цього року.

  

Польське телебачення (TVP) повідомляє, що у Гдині виявлено факт порушення інтелектуальної власності УЄФА щодо бренду “Євро-2012”. Йдеться про затримання польськими митниками понад 10,5 тис. пар спортивного взуття китайського виробництва на загальну суму 430 тис. злотих (за нинішнім курсом понад 150 тис. доларів США). Товар з написом “Україна Євро 2012” призначався для однієї з фірм у Жешуві Підкарпатського воєводства РП, що межує з Україною. Підкреслюється, що юридична фірма, яка представляє в Польщі інтереси УЄФА, визначила, що товар порушує права інтелектуальної власності організації. Наголошується, що це перше вилучення в РП товару з логотипом чемпіонату.

  

Польський телеканал додатково інформує, що в 2009 році у Польщі затримано понад 2,6 тис. одиниць товару, зокрема піратських копій та підробленої продукції, яка порушує права інтелектуальної власності на суму близько 40 млн євро. Зокрема, найчастіше польські митники у 2009 році затримували товар з підробними цигарками (1,3 млн штук).

  

РАР з посиланням на міністра спорту та туризму (MSiT) РП Адама Герша зазначає, що у 2010 році Польща отримає з бюджету країни на розвиток спорту рекордну суму − майже 2,5 млрд злотих (понад 880 млн доларів США). “Це насамперед інвестиційні кошти на підготовку країни до Євро-2012  − до 1,4 млрд злотих ( близько 500 млн доларів США) та програму будівництва 2012 футбольних майданчиків “Orlik 2012” − 250 мільйонів злотих (понад 88 млн доларів США)”, − цитує РАР слова А.Герша, які він сказав під час засідання комісії Сейму з питань фізичної культури та спорту.

  

“Газета Виборча” інформує, що депутати опозиційної партії “Право і Справедливість” (PiS) намагаються скликати позачергову сесію міськради столиці РП, на якій розглядатиметься підготовка міста до ЧЄ-2012. “Пріоритетом для депутатів міськради є спостереження і контроль за підготовкою до Євро-2012. Під час реалізації такого значного проекту ми повинні забезпечити його відкритість”, − повідомив депутат PiS Міхал Гродський. Він наголосив, що його однопартійців цікавитимуть питання підготовки до створення центру координації та реагування вартістю 100 млн злотих (понад 35 млн доларів США), а також доля 40 га землі, які оточують Національний стадіон столиці РП. На переконання депутатів від опозиційної партії, ці питання на сьогодні потребують негайного вирішення.

+++

Угода про співпрацю об'єднала зусилля львів'ян і варшав'ян у підготовці фахівців-рятувальників

  

Ігор Бачун

Укрінформ

09.03.10

Організовувати спільні стажування майбутніх фахівців у галузі безпеки людини, обмінюватися досвідом їх підготовки, ноу-хау щодо профілактики і ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру відтепер зможуть Львівський державний університет безпеки життєдіяльності МНС та Варшавська головна школа пожежно-рятувальної служби. Їх керівники підписали угоду про співпрацю, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу університету. Це сприятиме також спільній підготовці рятувальних служб двох держав-учасниць фінального етапу чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

  

Нині львів'яни вже можуть взяти участь у міжнародному проекті «Пандемія, криза, катастрофа − час діяти спільно», який покликаний прискорити інтеграцію Української системи цивільного захисту у загальноєвропейський механізм щодо безпеки людини (European Community Mechanism for Civil Protection). Він фінансується Євросоюзом і передбачає навчально-практичний цикл, що реалізуватиметься на території України та Польщі. Вже наприкінці березня у Львові відбудеться відкриття цієї програми. У ньому візьмуть участь представники МНС України та пожежно-рятувальної служби Польщі.

  

Довідка УКРІНФОРМу: Львівський державний університет безпеки життєдіяльності МНС є учасником Європейської асоціації вищих навчальних закладів відповідного профілю. Тут активно впроваджують у навчальний процес світові науково-інформаційні технології, передбачені сучасними методами захисту цивільного населення. На базі університету діє 15 кафедр, які об'єдують як традиційні, так і модерні дисципліни. Серед них − правові основи цивільного захисту, моніторинг навколишнього середовища, небезпечні природні процеси, організація ліквідації їх наслідків, медицина надзвичайних ситуацій та інші. З допомогою німецьких партнерів у виші створено перший у країнах СНД психолого-тренувальний центр з підготовки пожежних та аварійно-рятувальних команд, який дозволяє моделювати умови техногенних аварій та природних катаклізмів. Завдяки цьому курсанти опановують навички діяти з мінімальними ризиками в екстремальних ситуаціях.

+++
ФУТБОЛ

 

 

Рабінович займається підробкою доказів

Іван Сірко

Champion.com.ua

09.03.10

Скандал ФК «Арсенал» з екс-головним тренером цієї команди Олександром Заваровим може набрати обертів...

Скандал ФК «Арсенал» з екс-головним тренером цієї команди Олександром Заваровим може набрати обертів...

Як нам стало  відомо з власних джерел, інформація з приводу звільнення Олександра Анатолійовича, яку президент клубу  Вадим Рабінович неодноразово озвучував в своїх інтерв'ю, є не просто черговим піар-ходом «власника» клубу. Це звільнення і всі інші належні наслідки караються Законом України. Що ж мається на увазі? 

Хронологія подій. Коротка історія. Щоб було зрозуміло... 

Всі ми пам'ятаємо, як Вадим Рабінович продав ФК «Арсенал» Леоніду Черновецькому. Той, в свою чергу, передав усі справи клубу своєму синові, для якого це було досить несподівано. «Космос-молодший» ніяк не міг зрозуміти що ж робити з командою.

Після довгострокової паузи за кермом канонірів з`явився Володимир Пустоваров (перший заступник голови правління з питань фінансово-економічної діяльності ВАТ «Укрнафта»), тобто людина Коломойського. В «Арсеналі» відразу ж з`явилася велика кількість гравців з «Дніпра», які перейшли на правах оренди.

Ледь-ледь киянам вдавалося грати, заробляти очки і т.д. Аж раптом президентом клубу знову стає відомий Вадим Рабінович. Усі знають, як останній любить розмовляти і обіцяти. З його приходом діяльність клубу, як бренду, знову оживилася. «Професіональні» робітники почали проводити різноманітні акції, у Рабіновича вже з'явилася земля для стадіону, клубу потрібні таланти, на які вони готові виділяти великі гроші − це лише деякі витяги з сатиричного оповідання «Рабінович та «Арсенал». 

Вадим Зіновійович повернувся до клубу на «пташиних» правах. Це означає, що він є формальним власником клубу, мається на увазі де-юре. А де-факто, все вирішує одна людина − Ігор Коломойський. До речі, на останньому засіданні президентів УПЛ Петро Димінський (Почесний президент ФК «Карпати») посадив Рабіновича на 5 точку.

Його слова підкреслюють вищесказане: «Коли я став Народним депутатом, розумів, що знаходитися на посаді президента клубу я не можу, тому став почесним президентом, а клуб офіційно передав своїй доньці. Але ж, пане Рабінович, на відміну від Вас у мене у власності весь футбольний клуб, а не одиниця його офіційної атрибутики!»

Що ж відбувається далі...

Олександр Заваров  отримує постійне «ні!» від президента клубу незалежно від того, що хоче тренер. Йому набридло звертатися до свого  безпосереднього начальника, і він  вирішив піти напряму − до «Дніпра».

Керманич «Арсеналу» почав вирішувати всі питання з генеральним директором ФК «Дніпро» Андрієм Стеценком. І, здається, що вони порозумілися, бо відразу відчулася реакція президента. Звісно ж, Рабіновичу не сподобалося, що через його голову вирішують питання клубу. Згодом була придумана історія, що тренер пияка, що він зовсім не тренує команду, і саме він винен в усіх гріхах «Арсеналу».

Усі можуть випити, навіть тренер, це не гріх... Але Заваров жив клубом, він його утримував за власні кошти ще у Вищій лізі. А це все не більше ніж плітки, а навіть якщо пиття і мало місце, офіційних підтверджень та скарг від штабу або гравців ніколи не було.

Трохи пізніше в Інтернеті з'явився сфабрикований аудіозапис розмови Рабінович-Заваров. А це вже до суду треба, правильно казав екс-наставник канонірів.

Коли ж знову на арені виступить Вадим Зиновійович?

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

Премьер-лига: тряхнем эмблемой!

 

Юрий Окунь

Донбасс (Донецкая область)

05.03.10

 

На состоявшемся 3 марта общем собрании участников Премьер-лиги принят ряд нововведений, касающихся как текущего, так и будущего сезона.

Официально утверждены номинации «Лучший тренер», «Лучший футболист», «Лучший вратарь» и «Лучший арбитр», лауреатов в которых по итогам уже нынешнего чемпионата УПЛ наградит уникальными призами, разработанными Геральдической палатой Украины. С сезона 2010/2011 гг список награждаемых дополнят лучшие бомбардир, молодой игрок и  легионер.

Кроме того, решено, что для обслуживания матчей Премьер-лиги будет достаточно 18 арбитров вместо прежних 22. Список из 16 кандидатур утвержден на общем собрании, еще двоих (лучших по рейтингу в первой лиге) должен добавить Комитет арбитров ФФУ. Из тех, кто судил в первой половине сезона, участники УПЛ «отсеяли» Абросимова, Годуляна (а кто бы сомневался!), Деревинского, Швецова, Шмигельского и Яблонского. Также до 18 человек должен быть сокращен штат инспекторов и делегатов ФФУ на матчах. Эти решения будут вынесены для утверждения на ближайший Исполком ФФУ, который может их и не принять. Но при таком развитии событий у Премьер-лиги уже заготовлен «ответный ход»: оплачивать работу «лишних» арбитров, инспекторов и делегатов УПЛ не намерена.

Что касается следующего чемпионата, то здесь нововведения коснутся прежде всего внешних атрибутов. Так, обязательным станет панно с эмблемой Премьер-лиги, накрывающее центральный круг перед началом матча − по аналогии с Лигой чемпионов и Лигой Европы УЕФА. А колыхать это панно будут под гимн ПЛУ. Такового еще не существует, но общее собрание обязало администрацию Лиги провести соответствующий тендер. Так же, как и на официальный мяч соревнований.

 

+++

«Якщо когось боїшся, краще взагалі не виходити на поле»

Олег Наливайко

Погляд (Львівська область)

4.03.10

Володимир Єзерський про переломний момент в кар’єрі, про перемогу на Євро-2012 та гру з «Карпатами»

Після впевненої перемоги над харківським «Металістом», львівські «Карпати» свій наступний матч проведуть у Луганську проти тамтешньої «Зорі». Капітаном луганчан недавно став вихованець львівського футболу Володимир Єзерський.

Права на Єзерського належать «Шахтарю», в «Зорі» він в оренді. Про свій новий етап у кар’єрі і не тільки Володимир розповів «Погляду».

 − Головне, що на мене розраховує тренер, − каже В. Єзерський. − Для футболіста цей чинник є дуже важливим. Без ігрової практики в хорошому тонусі перебувати неможливо.

− В «Зорі» ви на правах оренди. Тож влітку знову повернетеся в «Шахтар» і будете вирішувати, де продовжувати кар’єру…

− Так і буде. Але я про це зараз не думаю. Радо скористався нагодою отримати ігрову практику і допомогти луганській «Зорі» залишитися у вищій лізі. А по завершенні сезону буде видно, як житиму далі.

− Які амбіції в нових власників «Зорі»: створити команду-середняка Прем’єр-ліги чи в перспективі поборотися за медалі?

− В Луганську все змінилося із приходом нового президента Євгенія Геллера. По суті, створено нову команду із новим тренерським штабом. У першій офіційній грі 2010 року проти «Дніпра», до прикладу, зі старої команди на поле вийшло тільки три футболісти.  В нас багато молодих гравців. Триває процес становлення нової команди, тому ми, мабуть, не показуємо гри, якої від нас сподіваються уболівальники. Але це справа часу. Якщо президент клубу й надалі з таким завзяттям робитиме свою справу, розбудовуватиме інфраструктуру, то  «Зоря» невдовзі ввійде в число найкращих команд України.

− Володимире, можна сказати, що переломним епізодом у вашій кар’єрі в «Шахтарі» є інцидент у травні 2008 року в матчі за Кубок України з «Динамо». Ви тоді, так би мовити, не порозумілися із Бангурою, за що отримали червону картку. Мірча Луческу, кажуть, цього вам так і не пробачив. Мовляв, емоції треба контролювати…

− Насправді в нас із Мірчою Луческу згодом була розмова, в якій він сказав, що я надто емоційно реагую на ігрові ситуації й можу підвести команду. Та чи був це переломний момент у «Шахтарі»… Не знаю. Я граю у вищій лізі, намагаюся принести своєю грою радість уболівальникам. Це головне.

− Призначенням Мирона Маркевича головним тренером збірної України були здивовані?

− Нічого гідного подиву не відбулося. Кандидатур на цю посаду в нас було не багато. Окрім Мирона Маркевича ще був Мірча Луческу. Як на мене, це були єдині гідні кандидатури. Мирон Богданович своєю роботою довів, що є одним із найкращих тренерів України. Він добре знає наш чемпіонат, можливості всіх наших футболістів, тому цей вибір Виконкому ФФУ вважаю правильним. Бажаю Миронові Богдановичу успіху на новій роботі. Вірю в те, що наша збірна під його керівництвом зробить крок уперед у своїй грі та продемонструє на Євро-2012 хороші результати.

− А Володимир Єзерський готовий зіграти за збірну на домашньому чемпіонаті Європи?

− Якщо буде виклик у збірну, звичайно, відгукнуся на нього й зроблю все можливе, щоби допомогти нашій команді. Але мені здається, що треба дати дорогу молодим гравцям. Я провів багато матчів за збірну, тепер настав час молоді себе показувати, виводити команду на новий рівень.

− Заяви керівництва ФФУ і тренерського штабу збірної про перемогу на Євро-2012 викликають скептичну посмішку. Вірите в те, що через два роки ми будемо перемагати визнаних грандів світового футболу − іспанців, італійців чи французів? Досі нам це не вдавалося зробити.

− В мене скептичної посмішки такі заяви не викликають. Невже хтось вважає, що керівництво ФФУ повинно ставити завдання перед збірною вийти із групи? Перед собою треба ставити максимальні завдання. Журналісти та уболівальники сміялися свого часу, коли Олег Блохін сказав, що на чемпіонат світу ми вийдемо із першого місця в групі. А ми взяли і вийшли. В збірної є мета і це дуже добре. В Україні з кожним роком стає більше хороших стадіонів. Наші клуби дедалі краще грають в єврокубках, особливо в  минулому сезоні. В «Динамо», «Шахтарі», «Металісті», «Дніпрі»  створено дуже хороші умови для футболістів, вони можуть зосередитися тільки на футболі. Інші команди теж поступово удосконалюються. З часом це дасть результат. Упродовж двох років молоді футболісти можуть набратися досвіду і на Євро-2012 показати класний футбол. Зараз справді, можливо, зарано боротися нарівні з іспанцями, італійцями чи англійцями. Але треба перебороти страх перед грандами, якщо ти когось боїшся, краще взагалі не виходити на поле.

− Матч свого наступного суперника − «Карпат» із «Металістом» − уже переглядали?

− Цієї гри ще не бачили. Під час зборів у Туреччині ми бачили спаринги львівської команди. Можу сказати, що «Карпати» є добротною командною. Завдяки головному тренеру львів’яни  є боєздатним колективом. Олег Кононов вивів «Карпати» на хороший рівень. Футболісти зіграні. Взагалі, «Карпати» здатні попсувати нерви будь-кому.

− До гри з «Карпатами» «Зоря» готується в Донецьку…

Так, наша арена в Луганську не витримала б таких навантажень. Жодного дискомфорту від цього я не відчуваю. Ми поселилися в хорошому готелі, нормальне поле. 

+++

 

Валерий Газзаев: любимчики и изгои, или Куда катится «Динамо»

 

Евгений Швец

Левый Берег (Днепропетровская, Киевская область)

09.03.10

Игра «Динамо» в весенних турах настораживает. Команде натужно даются голы, да и те она забивает не без помощи судей. Дело вовсе не в том, разбазарят киевляне преимущество над «Шахтером» в чемпионской гонке или нет. Проблема глубже − с какой игрой «Динамо» войдет в новый евросезон?

В первом весеннем туре «Динамо» с трудом обыграло «Кривбасс» 1:0. Во втором и вовсе потеряло очки − 1:1 с «Ильичевцем». При этом киевляне спасались от поражения. В обоих матчах у пропускавших от «Динамо» команд были претензии к лайнсменам (по части определения офсайдов), да и вообще было много вопросов к судейству. Чемпионы уж никак не заслуживали поражения в отчетных поединках, но потерять очки могли еще в игре с «Кривбассом».

Невыразительную игру «Динамо» можно списать на пресловутый «весенний футбол», на недооценку соперников, на полумифический пик формы, который где-то на подходе. Все это − переменчивые величины. Сегодня сработает одна из них, в следующем туре − другая. А есть тренерская константа. Она в каждом туре одна и та же.

В какой футбол играет Валерий Газзаев, понятно несложно. В атакующий, конечно. Под свое видение игры он и футболистов подбирает. Вот, например, назначенный (а не избранный) капитан команды Артем Милевский. Медлительный, вялый и неживой − это о нынешнем Милевском. Тем не менее капитан находится на поле от свистка до свистка. Садятся на лавку «живчики» Нинкович и Ярмоленко, а Милевский продолжает тянуть капитанскую лямку. В игре с «Ильичевцем» мучения Артема были вознаграждены голевым пасом. Другой вопрос, что перед этим он залез в офсайд.

Еще один незаменимый (в том смысле, что его почти не меняют) игрок − Андрей Шевченко. Отрицать его пользу для общекомандных действий − несправедливо. На фоне Милевского Андрей выглядит и вовсе «энерджайзером». Но есть проблема: Шевченко взвалил на себя пробитие штрафных ударов. И делает это настолько неудачно, что вызывает улыбку окружающих: дескать, Шева уже забыл, когда в последний раз пробивал мимо стенки. Подмечено, к слову, по делу. Почему Газзаев ничего не меняет − непонятно. Пробивать поверх «стенки» мог бы Жерсон Маграо. Ясно, что Шевченко − живая икона, легенда и т.п. Но кому надо, чтобы легенда выглядела смешно? Если, конечно, Газзаев не преследует именно такую цель. 

Газзаев знает о более чем теплых отношениях между Шевченко и президентом «Динамо» Игорем Суркисом. Возможно, отсюда и растут ноги тренерской лояльности. Но настырность Андрея при пробитии стандартов, его вера в собственную исключительность уже идут команде во вред. Если Газзаев и впрямь обращает внимание на то, кто с кем дружит − то он уже не главный тренер, а тренер по физподготовке.

Особая признательность наставнику за свежее приобретение «Динамо» бразильского защитника Данило Силву, который сходу «отметился» в матче с «Ильичевцем». Понятно, что первая игра, но человек, за которого якобы уплачено 4 млн. евро, не может так бестолково действовать при обороне своих ворот. 60% вины за пропущенный гол лежит на Силве.

Вопросы к Газзаеву непрестанно накапливаются. В скором времени может прорваться наружу ситуация с Олегом Гусевым. Последняя из официальных версий − полузащитник не играет из-за простуды. По неофициальной информации, Газзаев сказал игроку, что не видит его в составе. Как тут не вспомнить о Горане Сабличе, которому наставник запретил появляться на клубной базе (и вот здесь сразу вспоминаются страшилки о Газзаеве от игрока ЦСКА Сергея Игнашевича).

Валерий Газзаев прошлым летом совершил неплохой пиар-ход, заявив о задаче выиграть Лигу чемпионов. Правда, сначала команда по вине тренера вылетела из еврокубков, а сейчас «Динамо» непросто даются игры даже с аутсайдерами украинского чемпионата.

+++

Донецкий «Металлург» минимально уступил «Шахтеру»

 

Сергей Олейник

Аргумент (Донецкая область)

8.03.10

Металлург Донецк − Шахтер 0:1

Гол: Гладкий, 45

Донецкий «Металлург» в матче 19 тура чемпионата Украины принимал на своем стадионе донецкий «Шахтер». Поле стадиона «Металлург» было не идеальным, но одним из лучших этой весной. На матче присутствовало около 4000 зрителей, несмотря на неблагоприятную погоду − шел снег и дул ветер.

Активнее матч начали хозяева, и уже в самом дебюте Мусавенкоси Мгуни умудрился с выгоднейшего положения не попасть в ворота. Затем и «горняки» «огрызнулись», поцелив в штангу ворот Дишленковича. Позиционно «Металлург» переигрывал своих оппонентов, не давая им развернуться на поле. «Шахтер» старался действовать на контратаках.

Василий Прийма и Джордже Лазич действовали уверенно на позиции опорников. У гостей же центральные защитники Кучер и Ракицкий пару раз создали искусственное положение вне игры. До конца первого тайма моментов больше не было, и когда казалось, что первая половина встречи так и завершится нулевой ничьей, неожиданная контратака «оранжево-черных» увенчалась успехом. Гол на счету форварда Александра Гладкого.

После перерыва донецкий «Металлург» еще больше взвинтил темп. Казалось, гол в ворота Пятова − вопрос времени. Однако очень часто не хватало последнего паса. И тут Николай Костов сделал двойную замену. На поле вышли Жозе Соарес и Алексей Годин. Эти хавбеки также неплохо вошли в игру. «Шахтер» же за весь второй тайм провел 3-4 атаки, проведя подавляющее большинство времени у своих ворот.

Когда напрашивался выход нападающего Чиприана Танасы, Костов почему-то выпустил болгарина Янкова, и, как оказалось, не прогадал. Именно Янков пробил с линии штрафной площади и угодил в крестовину ворот Пятова. Затем за грубый фол против Воловика с поля был изгнан нападающий «Шахтера» Луис Адриано. «Металлург» всеми силами кинулся вперед, дабы добыть хотя бы ничью. Алексей Годин опасно пробивал со штрафного удара, но мяч просвистел над перекладиной. В конце поединка желтую карточку получил Андрей Пятов за затяжку времени. Матч так и закончился − минимальной победой «Шахтера». Стоит отметить, что эти команды сойдутся вновь на стадионе «Металлург» уже 24 марта в рамках 1/2 финала Кубка Украины. Несомненно, «Шахтер» будет стараться повторить успех, а «Металлург» − взять реванш.

+++

 

«Шахтер» победил в дерби имени Гладкого

 

Виктор Тачинский

Донбасс (Донецкая область)

08.03.10

Донецкое дерби на «Металлурге» оправдало статус центрального матча в 19-м туре чемпионата страны. В присутствии главного тренера национальной сборной Мирона Маркевича футболисты старались не допустить фатальной ошибки, и судьбу матча решил единственный гол Александра Гладкого. 

«Металлург» (Д) − «Шахтер» − 0:1

«Шахтер»: Пятов, Срна, Ракицкий, Кучер, Кобин, Хюбшман, Дуляй (Левандовски, 88), Фернандиньо, Илсиньо (Коста, 72), Луис Адриано, Гладкий (Жадсон, 77).

«Металлург»: Дишленкович, Марио Сержио, Чечер, Воловик, Боавентура, Прийма (Янков, 72), Лазич, Димитров (Годин, 58), Мхитарян, Кингсли (Жозе Соарес, 59), Мгуни.

Гол: Гладкий, 45.

Удаление: Луис Адриано, 84.

На правах хозяев поля «младший брат» выбрал право играть первым номером, а «старший» отвечал достаточно острыми контратаками. Первый удар в створ ворот нанес капитан «Шахтера» Срна, но получилось слабовато и в руки Дишленковичу. Следующим мог отличиться Гладкий, но распорядился мячом бездарно. А «Металлург» ответил по-настоящему голевым моментом: с левого фланга Кингсли навесил к дальней штанге, и на углу вратарской площадки высокорослый Мгуни, выиграв силовую борьбу у Кобина, пробил с острейшего угла, однако мяч свалился с подъема.

Каких-либо вольностей вблизи ворот соперники друг другу не позволяли, потому заговорила дальнобойная артиллерия: Лазич пробил из-под Дуляя − выше перекладины, штрафной от Фернандиньо намертво взял Дишленкович, а Ракицкий запустил мяч на трибуны. Никто не хотел уступать и борьба велась жестко, однако почти тайм Евгений Геренда воздерживался от предъявления карточек. Чашу терпения переполнил Кобин − и увидел перед собой «горчичник» за очередной фол на Марио Сержио.

К концу тайма защита «Металлурга» начала ошибаться и позволила Срне нанести разящий удар, но капельку бы точнее... Зато в следующей атаке порядком нагрешивший Кобин реабилитировался голевым пасом − с левого фланга во вратарскую площадку, где Гладкий решил эпизод двумя касаниями: правой принял, а левой катнул мяч в дальний угол. Вот так Гладкий: вроде бы находился в тени и не угрожал воротам, а, усыпив бдительность своих сторожей, вывел «Шахтер» вперед.

После перерыва темп игры неумолимо снижался, и Николай Костов оживил игру двойной заменой, а затем и вовсе рискнул: вместо разрушителя выпустил созидателя. Буквально вторым касанием Янков мог сравнять счет, но его удар пришелся в штангу. В концовке «Шахтеру» и вовсе довелось туго: удаление заработал Луис Адриано − за толчок в спину Воловика. Горнякам даже пришлось откровенно затягивать время, и в итоге «Металлург» так и не смог отыграться.

+++

 

«Згасла вже «Зоря»... Завдяки «Карпатам»

 

Юрій Назаркевич

Високий Замок (Львівська область)

09.03.10

Засніжене поле не завадило «зелено-білим» показати змістовну гру

У Луганську в ювілейній, 50-й, зустрічі проти «Зорі» «Карпати» з рахунком 2:0 здобули перемогу, зрівнявшись за очками з донецьким «Металургом» і «Дніпром». «Динамо», втративши два очки в Маріуполі, дозволило «Шахтарю» наздогнати себе в турнірній таблиці. «Закарпаття» й «Кривбас» залишаються у зоні вильоту.

Перший у році офіційний домашній матч оновленої «Зорі» зібрав на засніженому стадіоні «Авангард» досить пристойну для такої погоди аудиторію − 9000 глядачів. Наставник «Карпат» Олег Кононов переможний склад після гри з «Металістом» не міняв, а ось Анатолій Чанцев випустив в “основі” замість Артема Семененка Ігоря Скобу, який забив гол у виїзному нічийному матчі з «Дніпром».

Перший тайм пройшов за помітної переваги «Карпат», які швидше пристосувались до важких умов і на високих швидкостях намагались заплутати оборонні ряди «Зорі». Двічі на ударну позицію вривався Михайло Кополовець, але захисники блокували удари нападника. Господарі лише в середині тайму серйозно потурбували Андрія Тлумака, який кулаками парирував штрафний удар Скоби. Своєю чергою, екс-карпатівець Богдан Шуст також ліквідував загрозу після удару Дениса Кожанова, перевівши м’яч на кутовий. А ось після удару Ігоря Худоб’яка м’яч потрапив в руку капітану «Зорі» Володимиру Єзерському, арбітр Сергій Даньковський без роздумів призначив пенальті. Вирок взявся виконувати Ігор Ощипко. Як у грі з “Металістом”, розвів м’яч і воротаря по різних кутах − 1:0. Для «Карпат» це було перше у сезоні гостьове пенальті, а востаннє «зелено-білі» реалізовували на виїзді 11-метровий удар ще у квітні 2007 року − в Дніпропетровську.

«Карпати» після перерви не стали діяти на утримання переможного для них рахунку, продовжували атакувати, і другий гол не забарився. Роша Батиста заробив штрафний, який виконав Кожанов, і Артем Федецький у падінні плечем заштовхав м’яч у кут повз Шуста. Для Федецького цей гол став уже шостим у сезоні − Артем очолив список голеадорів «Карпат», випередивши Сергія Кузнецова.

Гравцям «Зорі» нічого не залишалось, як всіма силами намагатись зламати хід поєдинку. Скоротити рахунок двічі міг Тарас Лазарович, але Андрій Тлумак рятував «Карпати», впевнено діючи на останньому рубежі. Тож «Карпати» вперше в національних чемпіонатах провели у Луганську два голи, здобувши лише другу гостьову перемогу над «Зорею».

ідер чемпіонату «Динамо», граючи у Маріуполі зі зручним для себе «Іллічівцем», зіграло внічию 1:1. Після вилучення Артема Савіна маріупольці діяли у меншості, − і після удару сходу Ігоря Тищенка відкрили рахунок... Але «джокер» Валерія Газзаєва Роман Зозуля зумів швидко встановити рівновагу (щоправда, в цьому епізоді був чистий офсайд), врятувавши киян від першої поразки.

«Металіст» вдома переміг «Закарпаття» − 2:1. Першим відзначився Марко Девіч, реалізувавши пенальті й ставши автором 1100-го в історії чемпіонатів гола з позначки. Не залишив поле без гола і Коельо, після потужного удару якого м’яч від голови Хауші влетів у ворота гостей. Закарпатці провели гол престижу, коли молдаванин Сергій Алексєєв в один дотик «розстріляв» ворота.

Центральним серед недільних матчів було донецьке дербі «Металург» − «Шахтар», яке завершилось черговою, хоч і важкою, перемогою «старшого брата» − 1:0. Після чудового паса Василя Кобіна відзначився Олександр Гладкий, пробивши повз Владімера Дишленковича. “Шахтарі” догравали гру у меншості після вилучення Адріано, грубу витівку якого осудив після гри Мірча Луческу.

Матчі «Арсенала» проти «Дніпра» останнім часом мають особливий підтекст, адже за “канонірів” виступають чимало орендованих у дніпрян гравців. Як і в першому колі, рахунок знову виявився нічийним − 1:1, причому цього разу команди обмінялись реалізованими пенальті. Першим відзначився киянин Сергій Закарлюка, який у складі «Арсенала» ще жодного разу не схибив з «точки»: 16 (!) голів після 16 ударів. А Євген Селезньов спочатку зрівняв рахунок, а під завісу матчу після двох попереджень ще й був вилучений з поля − за розмови з арбітром Віктором Швецовим. Для Селезньова це був вже 10-й гол у першому сезоні в складі «Дніпра». А відтак його попередній клуб «Шахтар» отримає за трансфер додаткових 500 тисяч євро.

«Кривбас» зазнав шостої поспіль поразки, цього разу вдома − від «Таврії» з рахунком 0:1. Нарешті відзначився капітан кримчан Олександр Ковпак, який востаннє забивав з гри ще у липні, а цього разу першим встиг на добивання м’яча.

«Ворскла» приймала запорізький «Металург», і удар головою Ахмеда Янузі захопив зненацька воротаря Максима Коваля. Але команду Романа Григорчука врятував від поразки Сергій Кривцов, який також ударом головою встановив рівновагу, − 1:1.

У матчі «Оболонь» − «Чорноморець» наставник “пивоварів” Сергій Ковалець вгадав із заміною. Вийшовши на поле, вихованець львівського футболу Павло Онисько головою замкнув передачу Андрія Конюшенка − 1:0. Для Павла це був перший гол у Прем’єр-лізі (у 37-й грі), а в першій лізі Онисько − один із кращих бомбардирів (83 голи).

Третій тайм

Олег КОНОНОВ, головний тренер «Карпат»

Гра була дуже складною, в першу чергу, через погодні умови... Ми вірили у своїх хлопців, у свою команду, в те, що ми робимо. Грою я задоволений, за винятком кінцівки матчу, коли «Зоря» перехопила ініціативу.

Анатолій ЧАНЦЕВ, головний тренер «Зорі»

Хочу подякувати вболівальникам «Зорі», які протягом гри підтримували команду. У першому таймі ми провалили середню зону, звідки нам і завдавали багато ударів по воротах. Саме після одного з таких ударів м’яч потрапив у руку Єзерського... У перерві внесли деякі корективи, вирівняли гру в другому таймі. Якби використали ті моменти, які були, то могли б вирвати й нічию...

Підписатися на новини