Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ЕВРО-2012

 

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

Юрій Банахевич

Укрінформ

25.01.10

У процесі підготовки України й Польщі до футбольного єврофоруму 2012 року найбільшу увагу польські ЗМІ акцентують на проблемі будівництва стадіону у Вроцлаві, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Як відзначає Польське агентство преси (РАР), влада Вроцлава підписала з новим виконавцем − німецькою компанією «Max Boegl» угоду щодо завершення будівництва стадіону до Євро-2012. Під час прес-конференції мер міста Рафал Дуткевич поінформував, що офіційні переговори розпочалися 15 січня цього року й тривали одночасно з двома будівельними фірмами − «Max Boegl» та «Budimex». Однак остання, за визначенням Р.Дуткевича, сама відмовилася від їх продовження. Згідно з його інформацією, завершення будівництва спортивної арени у Вроцлаві коштуватиме місту близько 655 млн злотих (238 млн доларів США). «Згодом ціна може вирости на 3,75% й скласти 680 млн злотих (понад 247 млн доларів США). Це залежатиме від оцінки роботи, виконаної попереднім генпідрядником. Загальна вартість будівництва об'єкту може бути й меншою, що залежатиме від ціни матеріалів, які використовуватимуться в майбутньому для його спорудження», − заявив Р.Дуткевич.

Зі свого боку, представник фірми «Max Boegl» Фалк Ромбергер (Falk Rohmberger) додав, що техніка його компанії з'явиться на будмайданчику не пізніше 1 лютого, а сьогодні здійснюється підготовка графіку виконання робіт. «Потрібно також буде змінити розташування висотних кранів на місці спорудження об'єкту, які, на нашу думку, стоять у невідповідних місцях. Реорганізація може тривати навіть до шести-восьми тижнів, але ми впевнені, що збудуємо стадіон у визначені терміни», − підкреслив Ф.Ромбергер.

Польське радіо RMF FM звертає увагу на заяву речника УЄФА Томаса Джордано про те, що питання про можливе перенесення матчів Євро-2012 із Вроцлава в інше польське місто на сьогодні взагалі не стоїть на порядку денному. Представник УЄФА зазначив, що в Ньйоні добре орієнтуються у темі з розірванням угоди між владою Вроцлава та компанією «Мostostal Warszawa» щодо спорудження футбольної арени до ЧЄ-2012. Однак він констатував, що ця ситуація поки не ставить під загрозу організацію турніру в місті. «Звичайно, ми досконало знаємо проблеми стадіону у Вроцлаві, але завершити будівництво планується навесні наступного року, що нас цілком влаштовує», − цитує Т.Джордано RMF FM.

Схожу думку з цього приводу висловив у Варшаві ще один експерт Союзу Європейських футбольних асоціацій Педро Корреа (Pedro Correia). За інформацією РАР, голова департаменту планування в директораті УЄФА з питань організації Євро-2012 констатував, що Вроцлав залишається учасником футбольного Єврофоруму, однак УЄФА залишає за собою право змінити його, якщо місто й надалі матиме проблеми з будівництвом стадіону до Євро-2012. «Позиція УЄФА є такою: Вроцлав залишається містом-учасником Євро-2012. Звичайно, ми маємо право змінити його, якщо підготовка міста до чемпіонату відставатиме від графіку»,− заявив П.Корреа.

П.Корреа зазначив також, що в минулому УЄФА вже мав подібні проблеми в містах-учасниках футбольних єврофорумів. «Ситуація не є сприятливою, але ми вже стикалися з цим. Схожі ситуації траплялися перед фінальними частинами Євро-2004 та Євро-2008. Наприклад, в Португалії (Євро-2004) один зі стадіонів збудували лише за дев'ять місяців до початку турніру», − сказав експерт УЄФА.

Водночас директор турніру Євро-2012 в Польщі Адам Олькович повідомив РАР, що він «зі здивуванням» сприйняв інформацію про розірвання угоди влади Вроцлава з генпідрядником. «Потрібно мирним шляхом завершити співпрацю з попереднім виконавцем. Проблема не є простою, тому якнайшвидше потрібно її вирішити. Вроцлав на сьогодні є дуже гарячою темою. Я переконаний, новий генпідрядник розуміє, що над ним тяжіє висока відповідальність і стислі терміни», − підсумував він.

У тому, що тематика будівництва стадіону у Вроцлаві найближчим часом залишатиметься «гарячою», не дають приводу сумніватися й самі учасники цього процесу − влада Вроцлава та компанія, з якою розірвано угоду про співпрацю. За інформацією РАР, мер міста Р.Дуткевич повідомив, що подасть позов до суду на компанію «Mostostal Warszawa» й вимагатиме від компанії відшкодування в розмірі 70 млн злотих (понад 24,5 млн доларів США) за незадовільний стан будівництва стадіону до Євро-2012. Водночас, компанія, з якою місто нещодавно розірвало угоду про співпрацю, не має наміру виплачувати компенсацію й подала відповідний позов до суду на владу міста.

Як зазначив Рафал Буткевич, якщо суд підтримає позицію міста, то компанія потрапить у «чорний» список фірм, які не зможуть отримувати державні замовлення. Водночас мер міста запевнив, що хотів мирним шляхом розпрощатися з «безвідповідальним» генпідрядником, однак зустрівся з ворожими кроками з боку «Mostostal Warszawa». Він повідомив, що компанія подала три позови до суду, в яких просить заборонити Вроцлаву обирати нового виконавця, «заморозити» усі роботи на будмайданчику, а також призупинити виплату фірмою 70 млн злотих гарантії місту.

Зі свого боку, представники компанії вважають рішення влади безпідставним і юридично недієвим. «Ми не хочемо затримувати чи ускладнювати процес будівництва стадіону до Євро-2012 у Вроцлаві, однак йдеться про добре ім'я консорціуму. Ми не виключаємо того, що нам доведеться відстоювати свою правоту в суді», − відзначила в коментарі РАР речник «Mostostal Warszawa» Кінга Дрозд.

Аналізуючи ситуацію навколо стадіону у Вроцлаві, газета «Польска Таймс» припускає, що через цей конфлікт та невизначеність покращуються шанси Кракова зайняти місце учасника ЧЄ-2012.

Інтернет-портал Onet.pl повідомляє, що в лютому Україну інспектуватимуть керівники УЄФА − президент організації Мішель Платіні та директор турніру Євро-2012 Мартін Каллен. Відзначається, що делегація з Ньйону 4-5 лютого відвідає Донецьк. Водночас, експерти УЄФА на чолі з директором з питань безпеки та будівництва стадіонів Марком Тіммером наприкінці лютого інспектуватимуть усі українські міста щодо підготовки футбольних арен в Україні до Євро-2012.

Польський телеканал TVP Sport інформує, що Варшава посилено готується до проведення жеребкування відбіркових груп до Євро-2012, яке відбудеться в столичному Палаці культури та науки (PKiN) 7 лютого цього року. Відзначається, що підготовку конгрес-холу в PKiN до проведення цієї події перевірила менеджер з питань жеребкування в УЄФА Бріджіт Луорейро (Brigitte Luoreiro). «На сьогодні триває дуже напружена робота. Фінальною стадією підготовки місця жеребкування займається велика група фахівців. Ще дуже багато речей потрібно зробити, а деякі з них змінюватимемо в останню хвилину», − відзначила Бріджіт Луорейро. У жеребкуванні братимуть участь 600 спеціальних гостей, приблизно стільки ж представників ЗМІ, а також понад 200 волонтерів. Вестиме церемонію генеральний секретар УЄФА Джіані Інфантіно (Giani Infantino).

Директор турніру Євро-2012 Польща Адам Олькович нагадав TVP Sport, що процедуру жеребкування здійснюватимуть посли Євро-2012. «З української сторони це будуть Олег Блохін та Андрій Шевченко, а з польської − Збігнєв Бонєк і Анджей Шармах», − зазначив він. Він також поінформував, що під час урочистої церемонії передбачаються й кілька «сюрпризів», які стануть відомі лише в процесі жеребкування.

РАР наголошує, що з квітня цього року у Варшаві буде розгорнуто штаб УЄФА з підготовки України та Польщі до турніру. За словами голови департаменту планування в директораті УЄФА з питань підготовки до Євро-2012 П.Корреа, понад 100 спеціалістів з УЄФА, України й Польщі працюватимуть у тому ж будинку, де розміщується спілка «Євро-2012 Польща». «Ми вибрали для розташування нашого штабу Варшаву, а не Київ, з двох причин. По-перше, столиця Польщі лежить приблизно посередині між Ньйоном та Києвом. По-друге, Варшава належить до добре відомого нам простору Євросоюзу», − відзначив П.Корреа. Він також повідомив, що УЄФА делегуватиме своєму штабу у Варшаві повноваження щодо реалізації квитків, протокольні питання, зокрема акредитації на матчі, управління проектами та частину бюджету турніру.

Крім того, за повідомленням РАР, у Варшаві відбувся семінар «Безпека УЄФА Євро-2012» за участі британських фахівців. На ньому експерти у безпековій сфері поділися власним досвідом, який знадобиться польській стороні в процесі підготовки до футбольного Єврофоруму. Фахівці з Туманного Альбіону відзначили, що футбольні арени Великої Британії, які ще в середині 1990-х років мали погану славу, сьогодні належать до найбільш безпечних спортивних об'єктів. На їх переконання, це зумовлено цілим рядом змін, які стосувалися законодавчої сфери, модернізації інфраструктури, а також багаторічної діяльності футбольної федерації країни та власників спортивних об'єктів. Відзначається, що поступово було сформовано систему підготовки відповідальних за безпеку на стадіонах осіб − так званих офіцерів безпеки та стюардів.

Власниця британської компанії з підготовки стюардів Сью Уотсон (Sue Watson) під час семінару зазначила, що її фірма надавала консультативну допомогу в підготовці фахівців з питань безпеки під час Євро-2004 у Португалії. Вона зауважила, що в Португалії тоді було створено приватну фірму, яка за два роки підготувала для потреб турніру понад тисячу спеціалістів з питань безпеки. Експерти з Великої Британії наголосили також на необхідності формування баз даних, що дасть змогу завчасно виявляти потенційні загрози та здійснювати превентивні заходи безпеки.

Газета «Річ Посполита» на своїх шпальтах звертає увагу на проблеми із залізничною інфраструктурою в Польщі в контексті підготовки країни до проведення Євро-2012. На думку експерта групи економічних радників «TOR» Адріана Фургальського, стан об'єктів залізничної інфраструктури, зокрема Варшави, є не найкращим. «Якщо під час Євро-2012 людина сяде в потяг в Берліні і вийде на центральному вокзалі у Варшаві, вона зазнає цивілізаційного шоку»,− зазначив він. За інформацією речника польської залізниці (РКР) Міхала Вжоска, ремонт залізничних вокзалів Варшава-Центральна та Варшава-Східна має розпочатися в середині 2010 року. Однак, як констатує видання, на сьогодні ще немає готових проектів їх реконструкції.

Видання інформує також, що фахівці Польської академії наук (PAN) спільно із залізничниками підготували Білу Книгу польської залізниці, де визначили головні проблеми цього виду транспорту.

+++

Послы звездного масштаба

Uefa.com

25.01.10

Четыре великих футболиста в истории Польши и Украины − Збигнев Бонек, Анджей Шармах, Олег Блохин и Андрей Шевченко − выбраны послами финальной стадии ЕВРО-2012, которая пройдет на территории двух государств.

Послы турнира

Бывшие игроки сборной Польши Збигнев Бонек и Анджей Шармах с радостью приняли предложение выступить через два года в роли послов чемпионата Европы. Не пришлось упрашивать и звезд украинского футбола в лице Олега Блохина и Андрея Шевченко.

Звезда чемпионата мира

Ныне 53-летнему Бонеку уже приходилось представлять страну на мировой арене в качестве игрока и тренера. Особо запомнилась кампания на чемпионате мира-1982 в Испании, где сборная Польши стала третьей. Сразу после турнира блистательный форвард перебрался из видзевской «Лодзи» в «Ювентус», в составе которого в 1984 году выиграл Кубок УЕФА и Суперкубок УЕФА, а годом позже стал обладателем Кубка европейских чемпионов и Межконтинентального кубка. Бонек повесил бутсы на гвоздь в 1988 году будучи игроком «Ромы». В чемпионате Польши он забил 50 мячей в 172 встречах, в Италии отметился 30 голам в 152 поединках, а в 80 матчах за национальную команду отличился 24 раза.

Серебряный призер Олимпиады

Компанию Бонеку, тренировавшему сборную Польши в 2002 году, в деле популяризации ЕВРО-2012 составит Анджей Шармах, действовавший на острие атак сборной на мировом первенстве 1974 года. Тогда поляки заняли третье место, а сам Шармах стал автором пяти голов. Столько же раз он поразил ворота соперников на Олимпиаде-1976 в Монреале, где поляки взяли серебро. В целом, в 61 поединке за сборную нападающий забил 32 мяча. Не менее впечатляющей была результативность Шармаха на клубном уровне. В 244 матчах чемпионата Франции он наколотил 147 голов, большая часть из которых (94) досталась соперникам «Осера», за который Шармах провел 148 встреч.

Лучший футболист Европы

Вторая хозяйка турнира − Украина − также будет представлена послами, вошедшими в историю футбола, как выдающиеся форварды. Блистательный нападающий киевского «Динамо» Олег Блохин в 1975 году после завоевания Суперкубка УЕФА и первого из двух Кубков кубков был признан лучшим игроком континента. Отыграв за «Динамо» 18 лет, он забил более 200 голов, став семикратным чемпионом СССР. За сборную Советского Союза ныне 57-летний Блохин сыграл 112 матчей, забив 42 мяча. Он был участником финальных стадий двух чемпионатов мира − 1982 и 1986 годов. Также Блохин в качестве тренера возглавлял сборную Украины, а в качестве наставника и игрока оставил свой след в австрийском, кипрском и греческом футболе.

Победитель Лиги чемпионов

Последним послом стал 33-летний Андрей Шевченко, который в особом представлении не нуждается. Сейчас он снова выступает за киевское «Динамо», в рядах которого пять раз становился чемпионом Украины, выиграл три Кубка страны и добрался до полуфинала Лиги чемпионов УЕФА. В 1999 году Шевченко перешел в «Милан». Вершиной карьеры Андрея стало признание его в 2004 году лучшим футболистом Европы. К моменту перехода в 2006 году в «Челси» Шевченко забил за «Милан» 173 мяча, что сделало его вторым по результативности снайпером в истории клуба. Шевченко также стал автором победного пенальти в финале Лиги чемпионов УЕФА 2003 года. Шевченко близок к тому, чтобы провести сотый матч за сборную Украины.

+++

«Альтком-Керам» формирует пакет заказов к Евро-2012

Елена Васина

Укринформ

25.01.10

 Портфель заказов, связанных с Евро-2012, формируется «Альтком-Керам» уже сейчас. «Мы задействованы в строительстве комплекса в Киеве, в Донецке началось строительство одной из гостиниц, где также используется наш кирпич, во Львове мы подписали контракт на поставку нашей продукции. В Харькове участвуем в тендере на поставку стройматериалов для одного из объектов, включенных в программу подготовки к Евро-2012», − сообщила генеральный директор ООО «Альтком-Керам» Ирина Чуприна, передает корреспондент УКРИНФОРМа.

«Я надеюсь, что строительный бум начнется именно в этом году. Потребности в кирпиче увеличатся процентов на 30-40, нам это даст дополнительные возможности для развития. Вполне возможно, что самый пик возрождения строительной индустрии придется на 2011 год, и вот тогда завод должен будет работать действительно интенсивно. Ведь именно в это время, необходимо будет закончить все проекты, подготовленные к Евро-2012», − отметила Ирина Чуприна.

Справка. Керамическое направление «Финансово-промышленной группы «АЛЬТКОМ» представлено компанией ООО «АЛЬТКОМ-КЕРАМ», являющейся эксклюзивным дистрибьютором продукции «Кирпичного завода «АЛЬТКОМ». Сфера деятельности компании − производство и реализация высококачественного облицовочного керамического кирпича. Вся продукция, поставляемая ООО «АЛЬТКОМ-КЕРАМ» сертифицирована заводом-изготовителем и соответствует всем необходимым требованиям ДСТУ, предъявляемым к лицевому керамическому кирпичу. На сегодняшний день «Кирпичный завод «АЛЬТКОМ» − это один из крупнейших производителей облицовочного керамического кирпича в Украине, общая производственная мощность которого достигает 80 млн шт. в год, что позволяет компании занимать лидирующие позиции на украинском рынке керамического кирпича.

+++

«EuroLang 2012»: українська мова й культура для гостей Євро -2012

Ukrinform.ua

25.01.10

Цієї середи Інформаційний центр «Україна − 2012» презентує роботу міжнародного  інтерактивного  проекту  «EuroLang 2012» («Євроленг − 2012»), який вже незабаром розпочне свою діяльність.

Проект «EuroLang 2012»  допоможе гостям Євро-2012 пересуватися Україною та Польщею без бар’єрів у спілкуванні. На веб-сайті «ЕuroLang 2012» кожен бажаючий зможе пройти курс вивчення української  чи польської мови, а також познайомитись із культурними традиціями країн-господарів Євро-2012.

Навчальні матеріали для вивчення польської та української мов представлені 22-ма офіційними мовами Європейського Союзу. На думку організаторів проекту,  серед яких науковці  Польщі, Бельгії, Німеччини, Болгарії та Італії, «EuroLang 2012» дозволить футбольним уболівальникам позбутися міжкультурних бар’єрів та наблизить Україну та Польщу до пересічних європейців.  Крім того, футбольні фанати зможуть знайти на веб-сайті мовний путівник зручного формату, який можна буде роздрукувати й узяти з собою на чемпіонат.

Офіційне представлення проекту «EuroLang 2012» в Україні відбудеться в середу, 27 січня, о 12.00 в Інформаційному центрі «Україна-2012» (вул. Б. Хмельницького, 8/16)

+++

Львів не дозволив бельгійським бізнесменам будувати стадіон за свій кошт − Куйбіда

Vgolos.lviv.ua

25.01.10

Міська влада Львова не прийняла проекту будівництва стадіону до Євро-2012, який пропонували бельгійські бізнесмени. Про це сьогодні під час брифінгу у Львові повідомив міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда.

«Перебуваючи в Бельгії я попросив зібрати торгово-промислову українсько-бельгійську палату. Один з бізнесменів мені розповів, як вони пропонували міській владі Львова свій проект будівництва стадіону, при умові, що їм дадуть землю в оренду на 25 років, а через 25 років вони віддадуть стадіон у власність міста. Зрозуміло, витративши на його будівництво виключно свої кошти», − поінформував Василь Куйбіда.

Керівник Мінрегіонбуду додав, що на його запитання, що сталося з цим проектом, бельгійці відповіли, що міська влада його просто не прийняла.

Водночас міністр відмовився сказати, чи держава дасть кошти на будівництво стадіону у цьому році.

«Коли Львів включили у список учасників Євро-2012, місто, устами свого міського голови, на нараді, яку проводив прем’єр Янукович, ствердило, що будівництво стадіону здійснять виключно за кошти міста. Треба відповідати за свої слова. Які зараз підстави звертатися, чи нарікати на державу, що вона не дає кошти на будівництво стадіону. А держава, що обіцяла дати ці кошти? Ні», − підкреслив Василь Куйбіда.

Він висловив здивування тим, що Львів також відмовився від проектів, які пропонували вітчизняні та іноземні інвестори. За даними Куйбіди торік з Держбюджету було виділено 50 млн. грн на будівництво стадіону у Львові.

+++
ФУТБОЛ

 

 

Блохин: я не гастарбайтер!

Championat.ru

25.01.10

Понемногу обо всем − так лаконично можно обозначить спектр тем, затронутых в эксклюзивном интервью для «Чемпионат.ру» Олега Блохина, выдающегося футболиста и временно безработного тренера.

Лучший футболист Европы 1975 года Олег Блохин вернулся на тренерскую скамью. Правда, всего на один, да к тому же товарищеский матч ветеранов памяти Игоря Нетто. Тем не менее бывший наставник сборной Украины и «Москвы» рассчитывает в ближайшее время выйти из творческого отпуска и вернуться в профессию. «Соскучился по работе», — признался 57-летний специалист корреспонденту «Чемпионат.ру».

— Олег Владимирович, что же сами-то со старыми боевыми товарищами в футбол не сыграли?

— А это изначально и не планировалось. Да и не с руки главному тренеру сборной СССР выходить на поле (улыбается).

— Для этого существует должность играющего тренера.

— Играющим тренером идти против Аленичева? Увольте. Этот состав «Спартака» слишком молод для меня. Я уж лучше посижу на лавочке.

— Ну а в свое собственное удовольствие еще бегаете на досуге?

— Нет, и уже давно. Лет пять, наверное. Боюсь, старые травмы вылезут − будет только хуже.

— Отдых от активной тренерской практики не затянулся?

— Затянулся. Но я думаю, что отпуск скоро закончится − уже скучаю по футболу.

— Если быть точным, каникулы тренера Блохина длятся уже более года. Почему так долго?

— В первую очередь потому что не было хороших предложений, а размениваться на абы какие я не хотел. Сейчас, наверное, пришло время принимать другое решение. Но размениваться все равно не буду.

— Хорошо отдохнули?

— Супер! Жена и дети очень довольны. Не верят, что папа столько времени может дома сидеть.

— Следовательно, и времени хорошенько осмыслить московский период карьеры у вас было предостаточно.

— Да, вы правы. И скажу вам так: если бы я даже знал, чем все это закончится, все равно бы взялся за эту работу. По одной простой причине − считал и считаю, что мы создали хорошую команду. Но нам не дали довести начатое дело до конца. По большому счету, все (или почти все) футболисты, на которых строилась игра «Москвы» в прошлом сезоне, появились в команде с нашей подачи. Вспомните: ведь это мы пригласили Самедова, Чеснаускиса, хотя один не играл в «Локомотиве», а второй − в «Сатурне». Нам просто не хватило времени, чтобы достичь результата. Ребята только к концу сезона пришли в нормальное физическое состояние и начали понимать, что от них требуется. А до этого они были элементарно не готовы к решению серьезных задач. Прежде всего ввиду неважных кондиций. А сейчас лидеры той «Москвы» уже на ведущих ролях везде. Наверное, скоро и в сборной России некоторые будут играть.

— А как же Божович? Он тут не при чем?

— Я говорю то, что есть. При этом не собираюсь умалять заслуг Божовича или какого-то другого тренера. Однако надо реально смотреть на вещи. Когда у одной команды семь человек выпадает из обоймы, это уже трагедия. А когда то же самое происходит у Блохина в «Москве» перед началом сезона, ничего страшного. Нормально. И твоих слов о том, что вынужден играть пацанами в Премьер-Лиге, никто не слушает и не слышит. Но я все равно ни о чем не жалею.

— Вы по сей день остаетесь единственным тренером, который вывел сборную Украины в финальную стадию крупного турнира − чемпионата мира 2006 года…

— Наверное, так единственным и останусь (смеется).

— Надолго?

— Думаю, что надолго. Есть у меня такое ощущение.

— При вас с греками украинцы как-то справлялись. Отчего же в осеннем плей-офф не смогли?

— Не ко мне вопрос. Обратитесь с ним к Алексею Михайличенко − он лучше расскажет. Обсуждать со стороны такие моменты, наверное, некорректно. Чтобы знать всю подноготную поражения, нужно находиться внутри коллектива.

— Смотрю, вы без особого оптимизма смотрите в будущее украинской сборной.

— Кто сказал?

— Вы.

— Нет, я только констатирую тот факт, что кроме меня пока никто украинцев в финал не выводил. Кто-то выведет − будет еще один такой тренер.

— Вы не один год работали в национальной команде с Ворониным. Какими вам видятся его перспективы в московском «Динамо»?

— Он хороший, сильный игрок. Я считаю, Андрей в состоянии помочь «Динамо». Главное, чтобы травмы его обходили стороной. В «Ливерпуле», мне кажется, ему недоставало взаимопонимания с Бенитесом − потому и не заиграл в Англии так, как умеет. Может, не его это чемпионат − немецкая бундеслига для Воронина была удобнее. Как в российской Премьер-Лиге сложится, не знаю. Не самый простой чемпионат.

— Своего собственного возвращения в российскую лигу не исключаете?

— Будет приглашение − будем рассматривать. Почему бы нет? Сильный чемпионат, интересно работать. Только «временщиком» быть совершенно не хочется. Я, знаете ли, не гастарбайтер.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

 

ФУТБОЛЬНА ДИНАСТІЯ ФЕДЕЦЬКИХ

Роман ФЛІШАРОВСЬКИЙ

Волинь (Волинська область)

23.01.10

Футбольна сім'я Федецьких добре відома не лише у нас в області, а й далеко за її межами. У сімдесятих-вісімдесятих роках Андрій Федецький успішно виступав у складі луцького клубу «Волинь», а, перейшовши на нетривалий час у харківський «Металіст», брав участь у фінальному матчі розіграшу Кубка Радянського Союзу 1984 року. Став майстром спорту з футболу. Його син Артем − теж не менш відомий гравець нинішньої прем'єр-ліги. Раніше він захищав кольори донецького «Шахтаря», столичного «Арсеналу», ФК «Харків». Нині грає за львівські «Карпати». Минулий рік був одним із найпам'ятніших у дружній сім'ї Федецьких. І не тільки у спортивному плані... Нещодавно наш кореспондент зустрівся з Андрієм Стефановичем та Артемом і мав з ними розмову.

-То ж хто з вас був іменинником у 2009 році?

   − У нас було стільки різних подій,− каже Федецький-старший,− що навіть не знаю, з якої почати. Насамперед Артем став батьком, я, відповідно,− дідусем. Крім того, у минулому році я відзначив своє 50-річчя, а місяць тому, у грудні, мені присвоїли звання заслуженого тренера України.

   − Це, очевидно, за те, що ти виховав сина-футболіста.

   − Так, Артем у складі донеччан став володарем Кубка УЄФА, а я, як перший його тренер, відзначений наказом міністра Міністерства у справах сім'ї, молоді і спорту України Юрія Павленка.

   − Андрію, скільки офіційних матчів ти зіграв за свою футбольну кар'єру, скільки голів забив?

   − Шкода, що не рахував їх з юності. За спортивне життя, мабуть, близько тисячі разів виходив на поле. А ось у складі луцької команди майстрів першої і вищої ліг статистики нарахували 646 матчів, в яких я забив 99 голів. До речі, мої колеги Володимир Мозолюк і Олег Федюков теж зіграли понад 600 поєдинків кожен. А Володимир Дикий провів на один м'яч менше, ніж я, − 98.

   − А чи пам'ятаєш свій перший гол? Який із 99 є найпам'ятнішим?

   − Перший за «Волинь» забив у... Ковелі, коли там лучани приймали вінницький «Локомотив». Ми тоді виграли з рахунком 2:1. Я відзначився з подачі Нодарія Бачіашвілі. А найпам'ятніший я провів в 1/8 розіграшу Кубка колишнього СРСР, коли волиняни перемогли львівські «Карпати» і вийшли на московський ЦСКА. Добре ще й по сьогодні пам'ятаю простріл Володимира Бердовського. А гол воротарю Расулову я забив головою. До речі, всі інші забивав тільки ногами.

   − Андрію, мені здається, ти засмучував голкіперів усіх клубів вищої ліги українського чемпіонату: і «Динамо», і «Шахтаря», і «Чорноморця», і «Таврії», і «Металіста»...

   − На жаль, не пощастило забити лише у ворота дніпропетровського «Дніпра». Проте компенсував мої промахи наш воротар Михайло Бурч, який, здається, тричі реалізовував «зароблені» мною пенальті в зустрічах із дніпрянами.

   Артема ж я насамперед привітав з народженням сина. І поцікавився, як назвали хлопчика, чи буде він представником нового покоління футбольної династії Федецьких?

   − Спасибі. Син народився 25 листопада у Луцьку. Назвали його Адріаном. Чи буде він футболістом? Хотілося б. І щоб грав не гірше, ніж його дід, та й батька хай би перевершив.

   − Ти, мабуть, і гол присвятив своєму синові, який забив у грі «Карпат» з маріупольським «Іллічівцем»?

   − Мій син народився перед цією грою. Коли львів'яни заробили пенальті, наш тренер Олег Кононов крикнув, щоб я пробивав 11-метровий. Я вдарив у кут, але воротар вгадав напрям удару і відбив м'яч на мене. Повторним ударом я добив м'яч у сітку.

   − А тебе хто навчав азів футболу?

   − Звичайно, мій батько. А потім тренувався у луцького тренера Віктора Попка. Після закінчення десятого класу, у 2002 році, мене запросив відомий наставник Віктор Носов у футбольну академію донецького «Шахтаря».

   − Який у твоїй кар'єрі найпам'ятніший матч?

   − У Швейцарії проти «Базеля», який ми виграли з рахунком 2:1. Це була гра у рамках Кубка УЄФА.

   − Як тобі зараз грається у «Карпатах»?

   − Я задоволений, що потрапив у цей клуб, в якому хороша товариська атмосфера. А ще у нас, на мій погляд, чудовий тренер Олег Кононов, який фанатично відданий футболу.

   − Артеме, хто, на твою думку, сьогодні кращі гравці, тренери в українському футболі?

   − Я вважаю, що воротар − Андрій П'ятов, захисник − Даріо Срна, нападаючий − Артем Мілевський, а про тренера я вже казав.

+++

Шевченко мешает травма

Сергей Цидзин

Днепровская правда (Днепропетровская область)

25.01.10

Не успел первый сбор ФК «Динамо» в израильской Кейсарии начаться, как команда тут же потеряла несколько ключевых фигур: заболели Газзаев, Лужный и Нинкович, травмировался Андрей Шевченко.

К месту сбора Андрей добирался не с командой из Киева, а из Америки, где отдыхал с семьей. Перелет из Нью-Йорка занял десять часов и, видимо, бесследно не прошел. За первой тренировкой форвард наблюдал, лежа на травке, а проведя минут пять в игре, ушел с поля — рецидив травмы спины. Той самой, которая, по словам Андрея, не дала ему раскрыться в «Челси».

Андрей, держась за спину, направился обратно в аэропорт и вылетел в Мюнхен, в клинику, ведущий врач которой по ходу чемпионата дважды в месяц обследовал обладателя «Золотого мяча». В Германии Андрей пробудет несколько дней, после чего, надеемся, вернется в строй.

В отсутствие Газзаева намеченную на тренировки программу футболисты выполняли под руководством Николая Латыша и Валерия Зуева. Традиционно отдельно занимались вратари, с воодушевлением воспринявшие возвращение в «Динамо» Михаила Михайлова.

Из-за простуды временную паузу в подготовке взял Милош Нинкович. Со дня на день серб должен вернуться в группу. Тяжело воспринимает высокие нагрузки первых дней сбора Эль Каддури. Проблемы с «ахиллами» у Парцвании. Темур еще в декабре начал тренироваться с «Динамо-2» на искусственном покрытии в Конча-Заспе, теперь ему непросто перейти на натуральное поле.

26 января «Динамо» в городе Петах-Тиква сыграет с местным «Хапоэлем». 28 января у подопечных Валерия Газзаева в планах заключительный поединок, а на следующий день команда возвращается в Киев.

+++

Cуперник України в чвертьфіналі − Азербайджан

Богдан ПАСТЕРНАК

Високий Замок (Львівська область)

25.01.10

Збірна України на чемпіонаті Європи з футзалу в чвертьфіналі зіграє зі збірною Азербайджану. “Синьо-жовті”, поступившись збірній Італії в очному матчі (2:4), посіли друге місце у групі В. Італійці виявилися нам не по зубах…

У першому таймі італійці повністю переграли українців. Команда Геннадія Лисенчука моментами виглядала невпевнено, для взяття воріт “синьо-жовті” створили мало гольових моментів. Італійці повністю контролювали гру і забили. Баптістелла метрів із семи бездоганно виконав штрафний удар − м’яч, зрикошетивши від Рогачова, затріпотів у сітці. Пропустивши гол, наші гравці дещо активізувалися, однак не більше. Єдине, що вдалося українцям у першому таймі, − змарнувати вихід трьох проти одного захисника...

Світло в кінці тунелю з’явилося на початку другого тайму. Який гол забив Сергій Чепорнюк! Гравець «Тайму» взяв ініціативу на себе, «прибрав» трьох (!) гравців суперника і майстерно пробив у «дев’ятку». Через кілька хвилин небезпечно пробив Легчанов. Італійцям пощастило − «смугастий» пролетів повз ворота. Утім, атакували одні − забили інші. Баптістелла прийняв передачу з кутового і з носка пробив низом − 2:1. Третій і четвертий голи − помилки “синьо-жовтих” у захисті. Єдине, що вдалося українцям до завершення матчу, − забити ще один гол. Його автором став Максим Павленко. «Таймівець» скористався передачею одноклубника Легчанова і потужно пробив низом.

Україна у чвертьфіналі турніру зіграє з Азербайджаном, а Італія − зі збірною Чехії, яка у драматичному матчі вирвала перемогу в господарів змагань, угорців, з рахунком 6:5.

«Думаю, що ми програли команді, яка буде одним з головних претендентів на чемпіонство», − заявив після гри Геннадій Лисенчук, головний тренер збірної України.

+++
ЕВРО-2012

Тернопільські Зарваницю і Почаїв залучать до “Євро-2012”

20 минут (Тернопольская область)

25.01.10

Якщо львівські турфірми збираються повезти іноземців у 2012-му в тури передусім до Почаєва, Зарваниці та наших печер, то місцеві агенції хочуть паралельно прорекламувати ще й принади Кременця, Збаража, Бучача, Чорткова, Бережан, а також Дністровський каньйон і Медобори

 Хороші дороги до туристичних пам’яток, санітарні зони й туалети вздовж шляхів, якісний сервіс у готелях і ресторанах постараються забезпечити на Тернопіллі, готуючись до “Євро-2012”.

  Окрім того, керівників і власників турфірм місцева влада просить подбати, аби під час чемпіонату з футболу про принади краю могли розповісти добре освічені екскурсоводи-поліглоти.

  Натомість чиновники обіцяють покращити промоцію регіону. Наразі ж навіть посадовці від туризму визнають, що і реклами для наших пам’яток бракує, і грошей на галузь — замало, та й сервіс “кульгає”. І це при тому, що навіть туроператори інших регіонів уже включають наш край у програми турів для вболівальників-туристів.

ТУРИЗМ ДОСІ ІГНОРУЮТЬ

  — У нас туризм досі не сприймають як галузь економіки. Тому, напевно, на районному владному рівні немає достатньої кількості фахівців з туризму, — розповідає керівник комунального підприємства облради “Інформаційно-краєзнавчий туристичний центр” Лариса Римар. —Візьміть управління культури і туризму Тернопільської міськради. Там є тільки один спеціаліст із туризму. Погодьтеся, для міста, яке претендує на центр туризму в регіоні, цього замало.

  До того ж, як вважає пані Римар, незважаючи на постійне декларування важливості туристичної галузі для Тернопілля, область так досі й не отримала гідної промоції. І основні причини цього —роз’єднаність влади, переконання в тому, що рекламою регіону повинні займатися лише туристичні фірми.

  — Ні! Цим повинна займатися саме влада, — наголошує тернополянка. — Причому реклама такого роду має бути цільовою!

РОЗВИТКУ ЗАВАЖАЄ ВСЕ

  Основні перешкоди на шляху нормального розвитку туризму, а отже, й промоції краю до “Євро-2012”, начальник управління туризму обладміністрації Михайло Лисевич вбачає у поганих дорогах і під’їздах до пам’яток, браку вказівників, ярмарків, фестивалів, готельної та ресторанної інфраструктури.

  — Ми уже працюємо з готельєрами та рестораторами, просимо їх “підтягнутися” до чемпіонату, — стверджує пан Лисевич. — Але варто сказати, що й люди почали мандрувати менше, адже далася взнаки криза.

  По Україні загалом показники галузі, за його даними, впали на 30%. Так, перед Новим роком траплялося, що цілі групи раптом відмовлялися від замовлених турів. А через роздуту восени проблему з карантином майже перестали їздити на Тернопілля туристи з інших областей. Натомість самі тернополяни, як каже чиновник, під час грипу часто за дешевшими турами втікали в Єгипет.

  — Останнім часом галузь зазнала значних збитків. Підйом може початися тільки тоді, коли у людей з’являться вільні кошти, які вони погодяться витратити на відпочинок, — продовжує Михайло Лисевич.

БЮДЖЕТИ ВТРАЧАЮТЬ

  Натомість Лариса Римар вважає основною причиною недорозвиненості туристичної галузі краю відсутність чіткої державної політики в цьому напрямку.

  — Фінансування туристичної галузі — мізерне. До цього додаються ще й відсутність стабільності у владі та невміння себе “красиво подати”, — переконує вона. — Тож перше, на чому потрібно робити наголос, — промоція принад, якість послуг та урегульованість ринку.

  Турбує фахівців, що до наших пам’яток возять туристів не тільки турфірми з інших областей, а й країн, зокрема Польщі.

  — Наші бюджети від цього тільки втрачають, — каже пані Римар. — Автобуси з іноземними туристами потрібно реєструвати. Відповідні групи мають сплачувати збір.

  На запровадження всіх вказаних змін потрібні насамперед гроші. Як визнають Михайло Лисевич і Лариса Римар, ці кошти можуть виділити або з державного, або з місцевих бюджетів. Втім, коли це буде — невідомо.

  — Принаймні ми будемо просити допомоги в облради, — каже пан Лисевич.

Іноземців повезуть у заповідники

  Навіть за умов невизначеності, як кажуть фахівці, іноземців у 2012 р. на Тернопілля таки повезуть.

  — Львів’яни включають у пропозиції для них наші Почаївську лавру, Марійський духовний центр і навіть печери, — розповідає Михайло Лисевич. — Тож потрібно готувати фахівців зі знанням іноземних мов. Їх зараз майже немає.

  Окрім уже вказаних трьох місцин, перераховує пан Лисевич, в області іноземцям пропонуватимуть оглядини заповідників “Замки Тернопілля”, “Медобори” та Бережанського, пам’ятки Бучача, Язлівця, Дністровського каньйону, Червоногорода, Чорткова, Ягільницький замок. Не залишаться поза увагою і печери “Млинки” та у Борщівському районі.

  До речі, в інформаційному туристично-краєзнавчому центрі до “Євро-2012” планують фахівців-поліглотів уже мати.

  — Наша заробітчанська діаспора може популяризувати Тернопілля у Греції, Італії, Іспанії, Португалії, — зазначає Лариса Римар.

  Відтак, на її думку, під час “Євро-2012” в області можна чекати не тільки поляків і, наприклад, німців, а й туристів з країн Середземномор’я. Ті мови, як вважає керівник інформаційно-туристичного краєзнавчого центру, екскурсоводам потрібно теж учити.

  Та поки Тернопілля, як і вся держава, живуть без бюджету-2010. До того ж, про організацію “Євро-2012” дбатиме уже новий склад і парламенту, і обл-, і міськради. Відтак нинішні домовленості можуть переглянути, кошти “перекроїти”, втрати навіть скасувати.

Підписатися на новини