Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ФУТБОЛ

 

Голодюк − не симулянт, Швецов помилився, − Експертна комісія ФФУ

Fckarpaty.lviv.ua

25.12.09

Дисциплінарний комітет Прем’єр-ліги скасував одну жовту картку гравця «Карпат» Олега Голодюка. Нагадаємо, хавбек «заробив» її під час матчу проти маріупольського «Іллічівця», коли після зіткнення з гравцем суперника у штрафному майданчику опинився на газоні. Суддя Віктор Швецов оцінив такі дії карпатівця як випрошування пенальті і попередив його за симуляцію.

Сам Голодюк після того матчу сказав коротко: «Пенальті було». Трохи більше про епізод розповів Ігор Ощипко: «В тому епізоді я перебував буквально в двох метрах від Олега і чітко все бачив. Голодюк прибрав м’яча під себе і вже майже обіграв захисника. Той виставив ногу і впіймав Олега на стегно. Я, звичайно, не суддя і вирішувати чи був пенальті − не моя справа, але мені здається, що порушення було очевидним».

Ось як виглядає рішення Дисциплінарного комітету: «Не враховувати при обліку жовту картку, отриману футболістом «Карпат» О. Голодюком у матчі 15-го туру Епіцентр Чемпіонату України на підставі рішення Експертної комісії ФФУ (встановлено, що арбітр В. Швецов помилився, не призначивши одинадцятиметровий удар у ворота команди «Іллічівець» та винісши попередження футболісту «Карпат» Голодюку)».

Цей матч закінчився з рахунком 2:2. Окрім не призначеного пенальті, суддя не зарахував ще й гол, що його забив Сергій Зеньов. Те, що в гравця забрали жовту картку, звичайно, радість не велика. Адже перемогу «Карпатам» ніхто не поверне…

Дисциплінарний комітет ухвалив рішення і щодо Самсона Ґодвіна, якого Швецов вилучив у цьому ж матчі. Нігерійця дискваліфікували на два матчі, а це означає, що термін дискваліфікації вже минув. У матчі проти «Металіста» Самсон зможе вийти на поле.

+++

Підсумки першої половини сезону 2009/2010. «Карпати»

Ростислав Ящишин

Ua-football.com

26.10.09

Завдання, що його керівництво клубу поставило перед командою, ніхто не скасовував. І футболісти, і тренери постійно говорять, що зроблять усе, аби вже в новому році засвітитися в єврокубках. Порівняно з останніми роками, «Карпати» зараз і справді перебувають на тій сходинці, з якої реально можна стрибнути в боротьбу за єврокубкову зону. Але є кілька «але»…

Забігаючи вперед, все буде залежати від того, як «зелено-білі» провудеть домашні матчі проти «Металіста», «Дніпра», «Шахтаря» і «Динамо» (сюди ж можна сміливо і «Таврію» вписати). З одного боку, «Карпати» у цьому чемпіонаті вдома ще не програвали. З іншого − окрім донецького «Металурга» до Львова ще ніхто з лідируючої групи не приїзджав. А лідерів, до слова, «Карпати» не обігрували вже бозна-скільки років. Додамо до переліку злі команди, з якими доведеться зіграти на виїзді − «Оболонь», яку «Карпати» винесли 5:0 і «Зорю», яка програла у Львові 4:0. Можна не сумніватися, що весела весна для галичан забезпечена.

Але якщо вже ставите перед собою такі серйозні завдання, то, будьте ласкаві, готуйтеся до найрізноманітніших поворотів долі. Адже крім «Карпат», на почесні місця претендують, або кажуть, що претендують, ще половина команд Прем’єр-ліги. А на війні і в українському футболі для досягнення мети усі методи хороші. З певними їх проявами «Карпати» вже зустрічалися у першій частині чемпіонату. Автори цих «проявів» більше не судитимуть матчі вищої ліги. Подобається це комусь чи ні, але безглуздо заперечувати вплив арбітрів на результат матчу. Це стосується не лише «Карпат», але, скажімо, «зелено-білі» по кількості результативних суддівських помилок йдуть в групі лідерів, яка плавно трансформовується в групу ризику. Попри це, так само безглуздо у всіх поразках та інших негативних чинниках звинувачувати суддів. Вони свою роботу виконують, але підніжок не ставлять і пробивати по воротах не заважають.

Окремо варто зупинитися на ігровому аспекті гри. З приходом Олега Кононова «Карпати» так і не зрадили барселонсько-голландській схемі 4 − 3 − 3. І знову ж таки: медаль має дві сторони. На одній намальована чудесна перспектива атакувального футболу. Справді, «Карпати» йдуть на третьому місці в чемпіонаті по кількості забитих голів. Це плюс. А мінусом є те, що тренеру суперників не доведеться ламати голову і гадати як гратимуть «Карпати» проти його команди. Тут усе ясно. Сильніший опонент − два опорники (Годвін − Голодюк або Голодюк − Ткачук), один атакувальний хав (Худоб’як). Слабший суперник − один опорник (Годвін) і два атакувальні (Худоб’як − Голодюк). Інших змін не заплановано. Навіть Батіста і Кузнецов − два яскравовиражені центрфорварди якщо і грали разом то строго на своїх позиціях − українець посередині, бразилець − на фланзі. Хоча, раз суперники бачили козирі «Карпат», але не змогли цим скористатися, значить плюси переважають мінуси.

Слабким місцем «Карпат» залишається оборона. В одній грі захист не дає супернику жодного шансу, в іншій − ще у першому таймі дозволяє забити у свої ворота три голи. Помиляються карпатівські захисники, як правило, позиційно. Чимало критики на свою адресу вислухали сербські центрбеки − Мілошевіч та Тубіч. Були клопоти в «Карпат» і на лівому фланзі − місці Ігоря Ощипка. Однак, тут можна закрити очі на певні огріхи, адже початок сезону він пропустив через серйозну травму. Значно менше клопотів було на правому фланзі, де грали Артем Федецький і Тарас Петрівський. Останній провів хоч і не так багато матчів, але запам’ятався своєю грамотною грою. Артему Федецькому потрібно присвятити окрему статтю. Він став одним з найяскравіших гравців чемпіонату. З позиції захисника він забив п’ять голів і віддав дві гольові передачі. А міцний характер дозволив йому стати лідером команди і завоювати прихильність глядачів. Однак, «Карпатам» Артем не належить − він гравець «Шахтаря». До речі, так само як і Денис Кожанов − ще один необхідний футболіст. Уявити теперішні «Карпати» без цих двох гравців дуже складно. В наведеній таблиці цифри красномовно про це свідчать.

Трохи більшого чекали від групи атаки. Сергій Кузнецов хоч і забив п’ять голів, мабуть, сам собою не дуже задоволений. Попри це, нападник дуже багато працює і на оборону, відходить назад під час кутових і часто рятує захисників. Таке «Фігаро тут, Фігаро там» не завжди йде на користь команді. Постійна біганина виснажує, але Кузнецов забивав і за секунду до фінального свистка. Власне, одним з плюсів тренерської роботи є хороший фізичний стан команди. Чи не найяскравішим доказом є п’ятий гол у ворота київської «Оболоні». За кілька секунд до фінального свистка, Денис Кожанов на швидкості пройшов по флангу півполя і виконав ідеальну верхову передачу на Батісту.

Так, приємні моменти у грі «Карпат» були. Були і неприємні. Найдошкульнішими виявилися дві поразки від «Дніпра» (0:3) та «Шахатря» (1:5). Згадувати ці матчі гравці «зелено-білих» не люблять і їх можна зрозуміти. Якщо відігратися в Донецьку шансів не було, то в Дніпропетровську забити міг і Батіста і Зеньов, причому з дуже вигідних позицій. Але «Карпати» не забили, а пропустили аж тричі від здавалося б команди, у якої не йшла гра. І таке буває. Вцілому, команда грала без спадів, порівняно, звичайно, з «весняною» командою.

Від того якими будуть «Карпати» навесні і залежатиме підсумкове місце. Керівництво клубу дало чітко зрозуміти, що нових гравців, швидше за все, не буде. Ставку робитимуть на місцеву молодь. І, схоже, це не порожні слова. Бо ж молодь «Карпат» йде на першому місці у своєму чемпіонаті, тому пару-трійку гравців для влиття свіжої крові знайти буде не важко. Та й гріх не скористатися такими талантами. Про це говорив і Олег Кононов і Петро Димінський. До речі, на збори з основною командою поїде і молодіжна. Минулого року такі збори дозволили заявити про себе Олегу Голодюку. Не виключено, що цієї зими тренери знайдуть нового таланта.

Прем’єр-ліга

Гравець

Матчі

Хвилини

Голи

ГП*

ЖК

ЧК

1

Худоб’як

16

1439

4

1

2

-

2

Федецький

15

1350

5

2

4

-

3

Кузнецов

16

1332

5

2

2

-

4

Кожанов

16

1289

3

7

2

-

5

Тлумак

15

1260

-20

-

1

-

6

Голодюк

16

1233

2

3

3***

-

7

Мілошевіч

13

1170

-

-

3

-

8

Ощипко

11

966

1

2

2

-

9

Тубіч

10

900

-

-

2

-

10

Є. Тарасенко

10

813

-

-

-

-

11

Годвін

9

746

-

1

2

2

12

Петрівський

10

741

-

-

1

1

13

Гурулі

11

503

-

1

-

-

14

Ткачук

14

489

-

-

1

1

15

Батіста

13

435

3 (1)

2**

-

-

16

Зеньов

12

333

2

3

-

-

17

Кополовець

6

183

-

1

1

-

18

Лазаревскі

2

180

-

-

-

-

19

Кашчелан

3

174

-

-

2

-

20

Мартищук

1

90

-1

-

-

-

21

Бідловський

2

13

-

-

-

-

22

Гурський

1

1

-

-

-

-

*− Гольові передачі

** − Зароблені пенальті та штафні, після яких забивалися голи відносяться до гольових передач

*** − Експертна комісія ФФУ постановила: не враховувати жовту картку, отриману футболістом «Карпат» О. Голодюком у матчі 15-го туру. Встановлено, що арбітр Швецов помилився, не призначивши одинадцятиметровий удар у ворота команди «Іллічівець» та винісши попередження футболісту «Карпат» Голодюку.

Матчі

«Ворскла» − «Карпати» − 1:2

Голи: Мілошевіч, 48 (авт.) − Кузнецов, 18, Кожанов, 31.

«Карпати» − «Металург» Д − 2:2

Голи: Федецький, 6, Худоб’як, 64 − Годін, 8, Мхітарян, 60.

«Металіст» − «Карпати» − 1:0

Гол: Папа, 88.

«Карпати» − «Зоря» − 4:0

Голи: Худоб’як, 60, Кузнецов, 65, Батіста, 75, 90 (пен.).

«Арсенал» − «Карпати» − 0:0

«Карпати» − «Оболонь» − 5:0

Голи: Худоб’як, 10, 16, Зеньов, 41, Кузнецов, 53, Батіста, 90+1.

«Дніпро» − «Карпати» − 3:0

Голи: Назаренко, 30, 83 (пен.), Селезньов, 33

«Чорноморець» − «Карпати» − 1:1

Голи: Шандрук, 79 − Федецький, 78.

«Карпати» − «Закарпаття» − 1:0

Гол: Кузнецов, 90+3.

«Шахтар» − «Карпати» − 5:1

Голи: Фернандіньо, 6 (пен.), 58, Жадсон, 13 (пен.), Адріано, 77 (пен.), 87 − Голодюк, 68.

«Карпати» − «Металург» З − 3:3

Голи: Кожанов, 43, Ощипко, 65, Федецький, 79 − Тейку, 4, Алозі, 26, 39.

«Динамо» − «Карпати» − 1:1

Голи: Нінкович, 60 − Зеньов, 6.

«Кривбас» − «Карпати» − 1:2

Голи: Бартуловіч, 28 (пен.) − Голодюк, 6, Кузнецов, 81.

«Карпати» − «Іллічівець» − 2:2

Голи: Федецький, 40, Кожанов, 73 − Мельник, 25, Пуканич, 76.

«Карпати» − «Ворскла» − 1:0

Гол: Федецький, 84.

«Металург» Д − «Карпати» − 1:0

Гол: Чечер, 30.

Кубок України

Гравець

Матчі

Хвилини

Голи

ГП*

ЖК

ЧК

1

Тлумак

2

180

-3

-

-

-

2

Мілошевіч

2

180

-

-

-

-

3

Є. Тарасенко

2

180

-

-

-

-

4

Федецький

2

180

-

2

1

-

5

Кожанов

2

169

1

-

-

-

6

Худоб`як

2

151

2

1

-

-

7

Ґодвін

2

148

-

-

1

-

8

Батіста

2

144

2

-

1

1

9

Голодюк

2

103

-

-

-

-

10

Гурулі

2

101

-

-

-

-

11

Лазаревскі

1

90

-

-

1

-

12

Кашчелан

1

90

-

-

-

-

13

Кузнецов

2

86

1(1)

3

-

-

14

Зеньов

1

58

-

-

-

-

15

Бідловський

1

45

-

-

-

-

16

Габовда

1

29

-

-

-

-

Матчі

«Харків» − «Карпати» − 1:5

Голи: Кікоть, 80 − Худоб’як, 31, 34, Кузнецов, 39 (пен), Кожанов, 58, Батіста, 67.

«Металург» Д − «Карпати» − 2:1

Голи: Фабіньо, 18, Дімітров, 24 (пен.) − Батіста, 87.

+++
ЕВРО-2012

В Киеве появятся летающие трамваи и остров-диснейленд

Ирина Касьянова

Segodnya.ua

25.12.09

К Евро-2012 из Гидропарка обещают сделать современный суперпарк развлечений

Через два года мэрия планирует провести масштабную реконструкцию Гидропарка − излюбленного места отдыха киевлян, которое, к сожалению, ныне наводнили одни наливайки. К Евро-2012 в рамках программы «Киев как образ жизни» в Гидропарке должны появиться новшества − водные горки, канатная дорога, которую назовут летающими трамвайчиками, несколько пешеходных мостов и остров аттракционов − киевский Диснейленд.

Как рассказал нам заммэра Игорь Добруцкий, все это делается в том числе и по просьбе обществ водного спорта. «Сейчас проект в стадии обсуждения. Будут общественные слушания, а под все достойные идеи будут объявлены архитектурные и инвестиционные конкурсы», − сказал Добруцкий.

Планируется, что Гидропарк свяжут пешеходным мостом с Днепровским спуском − по типу того, что ведет на Труханов. А на склонах Днепра в районе одноименной станции метро появится станция канатки − летающие трамвайчики повезут народ через Днепр опять-таки в Гидропарк. В районе ресторана «Млын» появится небольшой аквапарк с водными горками. Скорее всего, их будет не больше семи − пять крутых для взрослых, а две − для малышей.

Кроме того, в районе Матвеевского и Венецианского заливов возведут несколько пешеходных мостиков в романтичном стиле. А там, где сейчас расположен Лунапарк, сделают большой «остров аттракционов» с огромными американскими горками, лабиринтами и комнатами страха.

Киевляне к идее относятся положительно. «Давно пора что-то делать с Гидропарком. А то все говорят, что мы европейская столица, а у нас даже нормального парка развлечений нет», − говорит студент Сергей Кремнев. Пенсионерка Любовь Григорьевна тоже за. «Сейчас Гидропарк − это рассадник криминала, там мусор, куча пьяных. Мы туда даже не ездим!» − говорит она. «Только бы под шумок стройки в зарослях не выросли частные коттеджи и гостиницы», − напоминает о возможных происках киевлянин Виталий Жван.

Підписатися на новини