Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ФУТБОЛ

Максим Белецкий: «Хорошо, что забили мы»

Chernomorets.odessa.ua

02.12.09

Матч с луганской «Зарей» Максим Белецкий начал на позиции левого защитника, а затем был передвинут на правый фланг полузащиты. На этой позиции футболист и стал одним из участников голевой атаки «Черноморца».

− Как вы можете оценить свою игру в последнем матче?

− Пусть мои действия оценивают другие. Начал матч левым защитником, потом меня поставили на место правого полузащитника. По большому счету мне все равно, где играть, главное − приносить пользу своей команде. Наверное, я смог бы сыграть на любой позиции, кроме центрфорварда и центральных защитников.

− В целом у «Зари» было больше ударов, но особой остроты, кроме двух попаданий в перекладину, не было…

− В первом моменте, когда мяч попал в «рамку», Рудик сказал, что если бы мяч летел в ворота, он поймал бы его руками, так что это можно не считать опасным моментом. А вот когда Ващук срезал в свои ворота, этот мяч Виталий бы не достал, так что второй эпизод действительно был голевым.

То, что моментов с игры соперник почти не создал, может быть связано с тем, как мы сыграли, а может, это «Заря» атаковала беззубо. Следующий матч покажет. Тем более, с таким соперником, как киевское «Динамо» все слабые стороны сразу обнаружатся.

− В конце матча повезло?

− Просто игра складывалась таким образом, невооруженным глазом было видно, что большого счета здесь не будет − или 0:0, или кто-то забьет один мяч и на этом все закончится. Хорошо, что забили мы.

− Давило на команду место в таблице перед игрой в Луганске?

− Не знаю. Лично я прессу не читаю и в таблицу не смотрю. По сути, мы только с пятого тура начали нормально играть. Конечно, впереди у нас еще серьезная борьба за выживание. Это сто процентов.

− Психологически все равно − 15-е место или 14-е…

− Психологически легко может быть только в середине турнирной таблицы. А когда команда борется за высокие места или, наоборот, за выживание, это всегда серьезный прессинг.

− Впереди матч с «Динамо», чем отличается киевская команда в этом сезоне со сменой Семина на Газзаева?

− Мне кажется, что и Семин, и Газзаев проповедуют футбол похожего стиля. Как при Семине команда достойно смотрелась в чемпионате и еврокубках, так и при Газзаеве уверенно лидирует в премьер-лиге и до последнего сохраняет шансы продолжить борьбу в Лиге чемпионов. Как можно взять очки с этим клубом? Не хочу показаться банальным, но рецепт все тот же − предельная самоотдача и немного везения, так очки и добываются в играх с такими соперниками.

− «Черноморец» недавно встречался с «Шахтером» и, хотя уступил, создал довольно много моментов. Можно сказать, что «Шахтер» дает играть своим противникам, он удобней в этом плане, чем «Динамо»?

− Я не стал бы акцентировать внимание на том, дает или не дает противник играть. Просто с «Динамо» было тяжелее играть в последних матчах, потому что практически в каждой встрече судьи допускали серьезные ошибки, которые, в конечном итоге, приводили к голам, забитым в наши ворота. Скажем так, с «Шахтером» нас судят более ровно. И «Шахтер», и «Динамо», безусловно, очень сильные клубы. Но если им еще хоть чуть-чуть помогает судья, наши шансы практически приравниваются к нулю.

+++
ЕВРО-2012

Евро-2012 − это хороший шанс привлечь в Украину иностранные инвестиции − С. Тигипко

Sq.com.ua

02.12.09

«Чемпионат Европы по футболу 2012 г. − это хороший шанс привлечь иностранные инвестиции в Украину», − заявил кандидат в президенты Сергей Тигипко во время встречи с общественностью Симферополя. Об этом сообщили «SQ» в пресс-службе политика.

«Евро 2012 − это большая победа страны и дополнительная возможность привлечения инвестиций», − отметил С.Тигипко. По его словам, за последние 18 лет в Украине почти не развивалась спортивная инфраструктура, поэтому получение права на проведение футбольного чемпионата в 2012 г. − это «хороший шанс исправить ситуацию».

Политик отметил, что строить объекты за счет бюджетных средств очень сложно. Нацбанк Украины и Кабинет министров до сих пор не могут договориться в этом направлении, а  финансировать строительство необходимых сооружений за счет эмиссии нельзя. «Я считаю, что мы рискуем сорвать проведение Евро-2012. Некоторые города могут лишить права принимать матчи», − подчеркнул политик. Однако, по словам С.Тигипко, еще есть время исправить ситуацию, но «начинать нужно уже сейчас». 

+++

На кожен пункт перетину до Євро-2012 передбачено по 100 млн гривень

Portal.lviv.ua

02.12.09

100 млн гривень буде передбачено на кожен пункт перетину кордону, розміщений на території Львівської області в рамках підготовки до Євро-2012. Про це повідомив сьогодні під час виступу на сесії Львівської облради начальник управління містобудування, архітектури та просторового розвитку ЛОДА Степан Лукашик.

«Все буде реконструюватися, бо програма підготовки до Євро передбачає, що від Львова і до кордону все має бути повністю модернізовано − це стосується і пунктів перетину, і доріг. Таке завдання перед нами стоїть у 2010-12 роках» − сказав він.

+++

На стадіоні виконано робіт на 90 млн грн.

Portal.lviv.ua

02.12.09

На будівництві стадіону у Львові до Євро-2012 виконано робіт приблизно на 90 млн грн., повідомив під час виступу на сесії Львівської облради начальник Головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик.

За його словами, німецька компанія «Арена.ком» вже закінчила аналіз будівництва стадіону, який проводили три тижні.

Натомість на самому стадіоні вже збудовані фундаменти, а тиждень тому розпочате будівництво самого каркасу арени, причому на північній трибуни змонтовані на 30%.

+++

Всі зауваження, які УЄФА висловила Харкову в травні, повністю усунені. Віктор Христоєв

City.kharkov.ua

02.12.09

«Всі зауваження, які були висловлені Харкову президентом УЄФА Мішелем Платіні і членами виконкому УЄФА в травні 2009 року, повністю усунені. Підготовка йде хорошими темпами. Але в жодному випадку не можна зупинятися на досягнутому. Ми повинні готувати міську і спортивну інфраструктуру так само, як і готували», − заявив сьогодні на прес-конференції заступник міського голови − директор Департаменту з питань підготовки і проведення фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року по футболу і спорту Віктор Христоєв.

+++

Ярославский сделал шикарный подарок «брату» Металлиста 

Николай Кузнецов

Dozor.kharkov.ua

02.12.09

На первом этапе реконструкции стадиона «Восток», который планируется превратить в еще одну тренировочную базу при проведении Евро-2012 в Харькове, там поставят трибуны.

В настоящий момент, как сообщил директор Департамента подготовки к Евро-2012 Виктор Христоев, там трибуны разобраны. Однако в ответ на письмо Харьковского городского головы Михаила Добкина координатор подготовки города к ЧЕ-2012 Александр Ярославский передал спорткомплексу 3000 зрительских сидений.

По словам главы Департамента по Евро-2012, сейчас на стадионе уже есть крытый каток, построенный концерном «Сафари». Там также есть два футбольных поля − одно с искусственным покрытием, другое − с травяным. Реконструкция в первую очередь будет касаться легкоатлетического и футбольного направлений.

В частности, будут уложены беговые дорожки, установлено освещение, реконструированы игровой зал и зал для бокса, административные помещения − с целью создать все условия для учебно-тренировочного процесса, отметил В. Христоев.

Подразумевается, что «Восток» станет центром молодежного и не только спорта Орджоникидзевского района Харькова. Там смогут заниматься также жители Роганского жилмассива.

Также Виктор Христоев приоткрыл завесу тайны над сценарием открытия стадиона «Металлист».

Сегодня стадион является новейшим технологическим спортивным сооружением и в 2010 году будет номинирован на Государственную премию по архитектуре Украины.

+++

В інших містах стадіони будуються і по 10 років, − відповідь Садового на запитання, чи скорочені терміни відставання по євростадіону

Zik.com.ua

02.12.09

На запитання ЗІКу, чи скороченні терміни відставання у 2-3 місяці у будівництві євростадіону у Львові і, який відсоток із запланованих на цей рік робіт виконано, мер Львова Андрій Садовий під час брифінгу 2 грудня відповів, що в інших містах стадіони будуються і по 10 років.

«Є стадіони, які будуються у Польщі, є, які в Україні. Вони, приблизно, усі мають одинакові темпи будівництва. Якщо брати Донецький стадіон, то від ідеї побудови, до його відкриття пройшло 10 років. Так само і в Дніпропетровську. Ми ці всі темпи дуже серйозно зжали. Будуть відповідні рішення УЄФА і, я думаю, що позитивні для Львова», − відповів Садовий.

Окрім того він додав: «Щодо темпів робіт, то треба все робити добре і якісно. Знаєте, в нас нема зараз ударної будови, яку ми зобов’язані до такого-то числа здати. Ні, в нас стоїть питання якості». «Давайте спішити інтелігентно», − кинув він на завершення.

Перед цим Садовий повідомив, що третій день у Львові працює розширена група фахівців-проектантів під керівництвом німця Томаса Шпека. Зокрема, закінчуються роботи по аудиту всього об’єму робіт, виконаних по стадіону та проектуванню. «На 98% є позитивні висновки. Фактично, все що є збудовано, відповідає вимогам. Ми маємо збудовані повністю − на 98% фундаменти, також посадові ряди і розпочали встановлення ригелів посадових рядів першого рівня. Йдуть серйозні роботи, зараз вони будуть пришвидшуватися, є чіткий графік погоджений з УЄФА і ми в цьому графіку», − переконував Садовий.

+++

До Євро-2012 українці зможуть вільно виїздити до ЄС

Ukrinform.ua

02.12.09

До Євро-2012 українці зможуть перетинати кордон ЄС без віз. Про це сьогодні повідомив голова Комітету ВР з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.

«Вже рік триває діалог з питань безвізового режиму для громадян України. Це вже прогрес, що Європейський Союз пішов на такий діалог. Я можу очікувати, що під час саміту Україна − ЄС, який відбудеться 4 грудня, можуть бути зроблені оголошення відносно подальшого просування на цьому шляху», − зазначив пан Тарасюк.

Він переконаний, що наступним кроком до введення безвізового режиму для українців, що прямують у країн ЄС є створення так званої дорожньої карти. «Це документ, який закріплює основні вимоги та часові межі, яких має досягти Україна.  Лише після їх виконання, наша держава зможе розраховувати на безвізовий режим з  Євросоюзом», − зазначив він.

+++

Анатолій Голубченко: «За деякими напрямками підготовки до Євро-2012 Київ має зелені карки»

Сергій Ющишин

Ukrinform.ua

02.12.09

На сьогодні Київ не має «червоних карток» у підготовці до Євро-2012. Про це сьогодні під час зустрічі з іноземними журналістами у рамках прес-туру, організованого Інформаційним центром «Україна-2012», заявив перший заступник міського голови Києва  Анатолій Голубченко.

За його словами, достатньо непоганими темпами вирішується питання розміщення в Києві уболівальників та родини УЄФА під час Євро-2012. На сьогодні готелі столиці підписали 61 договір на 5345 кімнат із компанією TUI Travel, офіційним туроператором УЄФА. Вимога Союзу європейський футбольних асоціацій для проведення в Києві фінального матчу чемпіонату − 7300 номерів.  Та, за словами пана Голубченка, Київ має ресурс для погашення цієї різниці. «Нині ми працює з готелями, у яких можна до вищого рівня поліпшити умови проживання. Їх ми звільняємо від сплати місцевих податків, а також до 2012 року від оплати податку за землю. Гроші, які вони від цього отримають складуть близько 50% їхніх потреб на модернізацію. Питання решти грошей готелі повинні вирішити самостійно», − сказав Анатолій Голубченко.

Окрім того, як наголосив пан Голубченко, у 2010 році Київ матиме ще близько восьмисот номерів,  введення яких у експлуатацію не викликає сумнівів, та близько 900 номерів, спорудження яких гарантоване відсотків на 70%. «Також, у тих готелях, у яких підписали 50-60% від загальної кількості номерного фонду,  плануємо довести цю цифру до 95%. Це дасть нам додатково 700 − 800 номерів», − зазначив заступник Київського міського голови.

Анатолій Голубченко наголосив, що Київська міська державна адміністрація активно займається вирішенням транспортних проблем столиці.  Заступник мера міста акцентував, що ті особи, яким буде потрібно дістатися аеропорту «Бориспіль» для відльоту, будуть спочатку їхати до станції метро Бориспільська, а там вже пересідатимуть на автобуси та шатли з номерами авіарейсів. Цей транспорт доставлятиме гостей Євро-2012 до аеропорту. Як наголосив Анатолій Голубченко, такі перевезення будуть безкоштовними, а відпрацьована система дозволить гостям Євро-2012 уникнути запізнень на рейси та без перешкод дістатись аеропорту.

Нажаль, досі залишається складним вирішення питання мостів, які можуть бути перевантажені під час проведення в столиці  футбольного Чемпіонату Європи 2012 року. «Подільський мостовий перехід точно не добудуємо, а що стосується нового залізничного мосту, то вірогідність його звершення до Євро-201 ще є», − наголосив пан Голубченко.

Особливої уваги, за словами заступника міського голови, потребує підвищення кваліфікації працівників державних, сервісних й інших служб Києва. Для цього, як зазначив пан Голубченко, Міністерство освіти і науки України з 2010 року вводить мовні курси для міліціонерів, охоронців та працівників інших сервісних служб. «Таким чином ці службовці будуть володіти хоча би мінімальною кількістю іноземних слів, що допоможе їм у спілкуванні з іноземцями», − підсумував Анатолій Голубченко.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

Вакантне місце на фанері

Анатолій Тесло

Слобідський край (Харківська область)

02.12.09

Так, про це вже багато сказано і написано: невеселим виявився нинішній сезон та календарний рік для національної команди України − замість очікуваного та реального завоювання путівки на світовий мундіаль 2010 року, наша збірна одержала «дірку від бублика» та чималу порцію жорстокої критики. Скажіть, кому зараз легше від того, що під керівництвом Олексія Михайличенка ми набрали найбільший процент очок (65,07) за всю історію?

А що ж далі? Далі − світлі перспективи для збірної, яка автоматично потрапляє на Євро−2012. Це чудово розуміє і нинішній наставник «жовто-синіх» Олексій Михайличенко, котрий відразу ж після провалу на «Донбас-Арені» заявив, що він готовий зі збірною, якщо йому довірять, пройти й оцей шлях, довжиною у два роки. І тут думки спеціалістів розділилися: одні рішуче вимагають від Федерації футболу України призначення на цю відповідальну посаду іншого спеціаліста, інші ж пропонують дати ще один шанс Міхі. І з одного боку, й з іншого аргументи наводяться, скажемо так, вельми серйозні.

Тут, на нашу думку, варто повернутися у ті часи, коли О. Михайличенка тільки-но призначили наставником збірної. Те, що команду залишив амбіційний, але фартовий тренер Олег Блохін (згадаймо успішний виступ українців під його орудою на попередньому мундіалі. − Авт.), найбільшу та неприховану радість викликало у найголовнішого футбольного чиновника України Григорія Суркіса. Стосунки у нього з О. Блохіним були непростими, бо тренер дотримувався концепції, яка не завжди подобалася Г. Суркісу. Інша справа − Міха, з якого, як мовиться, легко мотузки вити.

Так ось, провідні спеціалісти країни тоді в один голос твердили, що в О. Михайличенка ще немає необхідного досвіду для роботи з національною збірною. Більше того, і з молодіжкою нічого путнього не добився, і з київським «Динамо». Та оці «набиті гулі» у ФФУ кваліфікували як уже набутий потрібний досвід для успішної роботи. Чим усі ці таємниці «королівського двору» закінчилися, ми добре знаємо.

Омріяну путівку, в першу чергу, програв О. Михайличенко, а вже потім − команда. І як тут не подивуватися наставнику збірної Греції Отто Рехагелю, який у значно складніших умовах і маючи під рукою гравців не сильніших за наших, мудро побудував гру команди в Донецьку і здобув перемогу.

Отже, О. Михайличенко, збагатившись «донецьким досвідом», готовий ще раз зайти у ту ж саму річку. Є у нього й прихильники, зокрема заслужений тренер України Олександр Іщенко, котрий колись із Михайличенком тренував молодіжку. І як аргумент на його виправдання, говорить, що національній команді не були створені відповідні умови для інтенсивної підготовки до «доленосних поєдинків». Як мовиться, на городі бузина, а в Києві дядько…

У свою чергу, й Григорій Суркіс, від якого вимагають відзвітувати про провал збірної, теж почав відхрещуватися від О. Михайличенка. Але здається, що і він не знає, як діяти в такій екстремальній ситуації. Спочатку він заявив, що на посаду наставника збірної міг би запропонувати П. Яковенка чи Ю. Калітвінцева. Та і в них переважно досвід роботи лише в молодіжних збірних. Але ж тільки на цьому обпеклися. Потім з’явилася інформація, що збірну міг би очолити головний тренер «Металіста», але Мирон Маркевич спростував це, говорячи, що в нього діючий контракт з командою.

І ось кілька днів тому Григорій Суркіс ще раз подивував великий загін спеціалістів та вболівальників, повідомивши, що він би хотів бачити біля керма збірної магічну фігуру у нашому футболі − румунського спеціаліста «Містера» Мірчу Луческу. Мовляв, він міг би діяти, як мовиться, на два фронти − і «Шахтар» тренувати, і зі збірною плідно попрацювати. Але й такий варіант не безпрограшний, бо в нас уже був прецедент, коли один тренер і київських динамівців очолював, і попутно збірну. Нічого путнього з цього не вийшло.

Отже, потрібно думати і знаходити прийнятний варіант. Краще, щоб ці два роки, що залишилися до Євро−2012, зі збірною попрацював уже досвідчений тренер, а не той, хто зростатиме разом з командою. Бо проводячи європейську фієсту у власній державі, ми повинні говорити не про якісь туманні перспективи, а про реальний результат. Інакше ми ще довго літатимемо на фанері і над Європою, і над іншими континентами.

+++

“Шахтер” громит “Таврию”, а “Динамо” спотыкается в Запорожье

Владимир БАЛЮК

Макеевский рабочий (Донецкая область)

02.10.09

В 14-м туре чемпионата страны по футболу зарегистрировано несколько неожиданных результатов. В Запорожье споткнулось киевское «Динамо». Местный «Металлург» вдохновенно провел игру с лидером и завоевал, пожалуй, самое драгоценное очко в чемпионате.

Хозяева сумели выстоять в драматическом поединке. Команды довольствовались нулевой ничьей, которую хозяева могут занести в свой актив. На последних секундах компенсированного времени мяч угодил в руку игрока «Металлурга» в его штрафной площадке, и судья указал на точку. Приговор судьи исполнял Милевский, но его удар отразил вратарь. Так лидер потерял важных два очка.

Донецкий «Шахтер» принимал набравшую ход симферопольскую «Таврию». Хозяева демонстрировали быструю комбинационную игру и уже на 10-й минуте добились успеха − гол забил Адриано. Со счетом 1:0 команды ушли на перерыв. Во втором тайме гости попытались переломить ход игры и имели возможность сравнять счет, но удача была на стороне «Шахтера». На 67-й минуте Фернандиньо, подхватив мяч на левом краю поля, выдал отличный пас Илсиньо, и тот удвоил счет. За 5 минут до окончания основного времени еще раз отличился Адриано, признанный лучшим игроком матча. Победив со счетом 3:0, горняки на 2 пункта сократили отставание от «Динамо», но остались на третьем месте в турнирной таблице. А второе сохранил за собой харьковский «Металлист», переигравший на выезде со счетом 2:1 киевский «Арсенал».

Драматичным в этом туре был поединок в Днепропетровске. «Днепр» принимал «Ворсклу» До 67-й минуты здесь счет был равным − 1:1. И тут случилось непредвиденное. Контратаку гостей хозяева прервали недозволенным приемом, и судья назначил 11-метровый. Полтавчане реализовали его и вышли вперед, но радость их была недолгой. Через три минуты ситуация повторилась у ворот гостей, и «Днепр» сравнял счет. Итог матча − 2:2. Также 4 гола увидели зрители во встрече «Карпаты» − «Ильичевец» − 2:2.

Остальные матчи принесли следующие результаты: «Закарпатье» − «Кривбасс» − 3:0, «Заря» − «Черноморец» − 0:1, «Оболонь» − «Металлург» (Д) − 2:1.

Единоличным лидером турнира осталось киевское «Динамо» − 36 очков. На 4 пункта отстает «Металлист», и на 5 «Шахтер». Замыкают турнирную таблицу «Кривбасс» − 7 очков и «Закарпатье» − 10 очков.

+++

«Такие игроки становятся великими футболистами»

Григорьев Игорь

Индустриальное Запорожье (Запорожская область)

2.12.09

Прав был исполняющий обязанности главного тренера «Металлурга» Владимир Ходус, говоривший накануне игры, что тренерскому штабу не было особой нужды настраивать ребят − понимая серьезность поединка, уже с первых минут запорожцы постарались ни в чем не уступать более опытному и мастеровитому сопернику. И их старания не пропали даром − «Динамо» так и не смогло распечатать ворота, в которых просто-таки творил чудеса юный Максим Коваль

«Металлург» не стал закрываться в обороне, сделав акцент в атаке на левый фланг, откуда уже на первой минуте весьма опасно прострелил Аржанов. Шовковский на перехвате сыграл уверенно и спокойно. Тридцать секунд спустя уже справа опасно атаковал столичные ворота Каськов − мяч прошел рядом со штангой. И все же, в основном стараниями Аржанова и Полевого, на противоположном фланге хозяева играли агрессивнее.

Самый реальный момент открыть счет в первой 45-минутке в середине тайма не использовал Каськов: Артур не успел на опаснейший прострел, после  того как Аржанов и Алозие в три касания прошли полполя и Владимир выполнил прострел вдоль ворот.  Двумя минутами ранее диагональ Полевого слева от центра поля к линии штрафной касанием затылка продолжил себе за спину Каськов, а далее Мицейка отменным ударом заставил блеснуть мастерством Шовковского − угловой.

Ответ «Динамо» на исходе получаса был грозен и опасен. Это Гусев и Милевский на линии вратарской стремились огорчить Коваля, однако юный страж ворот ценой повреждения не побоялся сыграть храбро и самоотверженно, выиграв у соперников ближний бой. Более того, минуту спустя Максим в отменном прыжке достал мяч в правой от себя девятке после удара Андрея Шевченко.

Интересный и неуступчивый футбол продолжился и после перерыва. В первом же моменте могли открыть счет гости, но после удара Артема Милевского с линии вратарской Коваль кончиками пальцев достал в нижнем углу мяч, успев увидеть, как тот ударяется в штангу, и в повторном броске накрыть его на самой линии.

«Динамо» больше контролировало мяч, напористо стараясь утюжить оборону соперника и пробивать из любых положений. Ударам точности не хватало, как не хватало сил и «Металлургу» на стабильно острые контратаки, которые запорожцы успешно практиковали в первой половине игры. Впрочем, временами кое-что получалось, как, к примеру, дальний удар Каськова в левый нижний от Шовковского угол − СаШо был великолепен!

В концовке матча у гостей стали сдавать нервы, и, как говорится, на ровном месте −  за разговоры, предупреждения удостоился Шевченко, как, кстати, и Милевский с Алиевым. Валерий Газзаев на пресс-конференции спишет это на эмоции и будет прав.

Кульминация поединка, словно по сценарию интригующего фильма, пришлась на добавленное время. По мнению Юрия Можаровского, Адольф Тейку сыграл рукой, и арбитр вначале назначил штрафной. Однако, посовещавшись с ассистентом, принял решение указать на 11-метровую отметку.  Всевышний, видать, следил внимательно за этой игрой − Максим Коваль посмотрел на Милевского, сделал вратарский свитер навыпуск, расставил широко руки и… уверенно отразил удар, отстояв для своей команды ничью в непростом и очень интересном поединке.

***

Результаты остальных матчей 15-го тура: «Закарпатье» − «Кривбасс»  − 3:0, «Шахтер» − «Таврия» − 3:0, «Днепр» − «Ворскла» − 2:2, «Карпаты» − «Ильичевец» − 2:2, «Арсенал» − «Металлист» − 1:2, «Заря» − «Черноморец» − 0:1, «Оболонь» − «Металлург» (Дц) − 2:1.

Следующий матч «Металлург» проведет в субботу, 5 декабря, дома против «Таврии». Начало матча в 17.00 на «Славутич-Арене».

ПРОТОКОЛ

«Металлург» (Запорожье) − «Динамо» (Киев) − 0:0. Запорожье. 29 ноября. Стадион «Славутич-Арена». 11500 зрителей. Ясно.

Арбитр: Юрий Можаровский (Львов).

«Металлург»: Коваль, Полевой, Степаненко, Тейку, Опанасенко, Тигорев, Невмывака (Кривцов, 48), Мицейка (Карауш, 62, Писоцкий, 90+2), Аржанов, Каськов, Алозие.

 «Динамо»: Шовковский, Бетао, Вукоевич, Шевченко, Милевский, Еременко, Михалик (Алиев, 56), Гусев (Кравец, 80), Маграо, Нинкович, Алмейда.

На 90+4 минуте Милевский не реализовал пенальти (вратарь)

Предупреждены: Невмывака, Бетао, Милевский, Шевченко, Тигорев, Коваль, Алиев, Алозие.

ПОСЛЕ МАТЧА

Владимир Ходус, и.о. главного тренера «Металлурга»:

− Я хочу поздравить всех нас с ничьей, которая равна победе. Даже если не брать во внимание результат, а только качество и содержание игры, которые продемонстрировала команда, считаю, мы сегодня были на очень неплохом уровне.

 Как играет «Динамо» − много раз видел каждый, но одно дело видеть, а другое − играть с ними. Мы как раз попали в ряд поединков между «Рубином» и «Барселоной». Я бы не сказал, что мы претендуем на такой же уровень, но, во всяком случае, мы попытались составить хорошую конкуренцию, и, думаю, нам это удалось.

− «Металлург» против лидеров играет гораздо лучше, чем против остальных команд. В чем причина?

− Наверное, в психологии. Действительно, нам удается сильнее играть с командами, которые значительно нас превосходят. Наверное, в чем-то недорабатываем, в том числе и мы, тренеры.

   − Что вы можете сказать об игре вратаря Максима Коваля?

− Если он стоит «на ноль» с «Динамо», думаю, комментарии излишни. Тем более, что он отразил пенальти.

Валерий Газзаев, главный тренер «Динамо»:

− Получилась очень хорошая игра, боевая. Поздравляю «Металлург» с ничьей. Они действительно проявили необыкновенную, я бы даже сказал, запредельную самоотдачу. А нереализованное пенальти − своеобразная награда за это. У нас было очень много моментов, но, к сожалению, подвела реализация, а в целом  игрой своей команды я удовлетворен.

− Сегодня «Динамо» не смогло обыграть или недооценило соперника?

− Если мы не смогли использовать свои моменты, значит, очень хорошо сыграл ваш молодой вратарь, я бы сказал, даже блестяще, плюс на последней минуте взял пенальти. Такие игроки становятся великими футболистами.

+++

«Моряки» выносливее «степняков»?

Валерий Жаровный

Наша Газета (Луганская область)

02.12.09

В 15-м  туре Премьер-лиги луганская «Заря» на  своем поле уступила одесскому «Черноморцу»,   далеко не грозному ныне, со счетом 0:1 и остановилась в шаге от зоны «вылета».

На поле «Зари» «черно-белые» с одесситами сыграли 7 матчей, из них две победы у «Зари», пять побед у «Черноморца», разница мячей: 5-15 в пользу «моряков».

Футболисты «Зари» в нынешнем сезоне  забили в ворота соперников 9 мячей в 13 официальных матчах, меньше их в Премьер-лиге не забивает ни одна команда, а на счету подопечных Андрея Баля  было 8 голов.  При этом указанный последним, как и Юрий Коваль, вынужденно доигрывают тем составом исполнителей, какой имеется, и оба наставника стремятся в последних турах уходящего 2009 года не терять очков в играх с равными себе по классу и аутсайдерами чемпионата.

Календарь у «Зари» в этом плане, казалось, был предпочтительнее.  Луганчанам до зимы осталось сразиться с «Черноморцем» и «Оболонью» дома и «Арсеналом» в Киеве. Тогда как одесситам, после визита в Луганск, выпало на своем поле сыграть с лидером первенства «Динамо», а завершить футбольную осень в гостях у «Арсенала».

…Первые минуты матча показали, что хозяева поля взяли инициативу в свои руки.  Уже спустя 10 секунд после стартового свистка львовского арбитра  Юрия Грисьо форвард «Зари» Лазарович прорвался на ударную позицию и с линии штрафной площади сильно пробил по воротам гостей в дальний угол, но мяч пролетел рядом со штангой.  Через минуту Лазарович нанес уже прицельный выстрел, но вратарь Руденко был начеку. Угрозу для гостей  представлял и розыгрыш стандартов в исполнении луганчан. После очередной подачи с углового мяч едва не влетел в ворота «моряков». Их в этом эпизоде спасла перекладина.

Подопечные Андрея Баля за 45 минут первого тайма лишь дважды смогли ударить в сторону ворот «Зари», защищаемых Игорем Шуховцевым.  Хозяевам же удавалось наносить завершающий удар чуть ли не после каждой атаки.

На второй тайм наставник «Зари» снимает с правого фланга полузащиты недостаточно подключавшегося к атаке Алексея Городова и выпускает на поле второго нападающего. У  форварда Алексея Антонова сразу же появляется момент для взятия ворот. Он, выиграв единоборство у Шандрука,  пробил в дальний угол, поймал на противоходе голкипера «Черноморца», но мяч прокатился рядом со штангой.

На 70-й минуте травмируется правый защитник хозяев поля и в игру вступает третий форвард «Зари» Парит Джихани.  Этой вынужденной заменой решил воспользоваться наставник «моряков» Андрей Баль, который жестами дал команду атакующему полузащитнику Павлу Ребенку сместиться на левый фланг, ввязаться здесь в единоборства и, уповая на ошибку соперника, искать шанс для голевой ситуации. Тактический прием гостей сработал тогда, когда начали иссякать силы у футболистов «Зари».

На 88-й минуте матча оборона «Зари», отражая острую атаку со своего правого фланга,  дружно сделала несколько шагов вперед, чтобы не позволить «морякам» бросить в прорыв форварда, но наш защитник Тарас Лазарович отстал от своих партнеров на 1,5 метра.  Этой секундной задержкой воспользовался  нападающий «моряков» Павел Ребенок, забросив мяч за спины защитников «Зари».  19-летний  Виталий Балашов не оказался в положении «вне игры», побежал за мячом и с  ходу пробил в правый угол, мимо бросившегося ему в ноги вратаря Шуховцева.

Счет 0:1 вполне можно назвать «несправедливым» для «Зари», ибо ее игроки за матч нанесли 20 ударов по воротам, в то время как «моряки» всего четыре и только один пришелся в створ.

Добившись победы в Луганске, «Черноморец» покинул зону вылета и поменялся с «Зарей» местами в итоговой турнирной таблице (с 14-го на 13-е).  Таким образом, новому президенту луганского клуба Евгению Геллеру, который впервые присутствовал в VIP-ложе стадиона «Авангард», команда омрачила настроение.

Евгений Борисович после матча в блиц-комментарии  выразил недовольство, как решением тренерского штаба, так и нерезультативной игрой футболистов.

Одно очко до Премьер-лиги

В первой и второй украинских лигах из-за гриппа в ноябре не было сыграно ни одного матча. ПФЛ приняла решение перенести все оставшиеся игры на весну. Как пояснил спортивный директор алчевской «Стали» Анатолий Коньков, до середины декабря все игроки находятся в отпуске. До нового года они будут тренироваться в Алчевске уже под руководством нового главного тренера − Анатолия Волобуева. Непосредственную подготовку к весенней части сезона «Сталь» начнет с 11 января. Зимой запланированы два двухнедельных цикла подготовки в Турции, а также недельный сбор в Крыму.

Тем временем ПФЛ приняла проект плана-календаря весенней части чемпионата страны в первой и второй лигах. Начать первенство среди команд первой лиги планируется 11 марта перенесенным со 2-го тура матчем «Харьков» − «Прикарпатье» и перенесенным с 3-го тура − «Динамо-2» − «Крымтеплица». Первый полноценный игровой день пройдет 14 марта. В этот день будут проведены семь матчей

17-го тура, а также перенесенный матч 8-го тура «Десна» − «Динамо-2».

Последний тур в первой лиге предлагается провести 10 июня. Напомним, что осенний сезон алчевская «Сталь» завершила на четвертом месте. Ее отставание от второго места, которое дает путевку в Премьер-лигу, составляет всего одно очко.

Заключительные туры первенства среди команд второй лиги состоятся 29 мая.

+++

Гравцям “Карпат” платять найменше в Україні. Тобто 150 тисяч «зелених» на рік

Львівська газета (Львівська область)

02.12.09

Футболісти “Карпат”, як і “Чорноморця”, “Зорі”, “Оболоні” та “Закарпаття” отримують у середньому близько 150 тисяч доларів на рік. Про це стверджує видання “Команда” у спецвипуску “Чужий гаманець”.

Найбільше в Україні заробляє капітан донецького “Шахтаря” Даріо Срна. Його річна зарплатня становить близько чотирьох мільйонів євро. За рік виступів у “Динамо” Андрій Шевченко зможе заробити 2,5 мільйона доларів. Для порівняння, за інформацією хорватських ЗМІ, Огнен Вукоєвич у тому самому київському “Динамо” отримує близько 800 тисяч євро на рік.

У “Дніпрі” провідні виконавці заробляють мільйон доларів на рік, гравці “Металіста” та донецького «Металурга» − близько 500 тисяч доларів. Доходи футболістів “Арсеналу”, “Таврії” і “Кривбасу” оцінюють приблизно в 300 тисяч доларів на рік, іще менше заробляють у “Ворсклі” та “Іллічівці” − по 200 тисяч.

+++

«Золотий м’яч-2009» − у Ліонеля Мессі

Андрій ВОРОНИЧ

Високий Замок (Львівська область)

02.12.09

У першій десятці найкращих футболістів, що виступають у клубах Європи, − відразу четверо гравців «Барси»

Французьке видання France Footbal визначило володаря “Золотого м’яча” 2009 року. Найкращим футболістом, який виступає в Європі, визнано нападника “Барселони” Ліонеля Мессі. Аргентинський форвард каталонців переміг із величезною перевагою − у Мессі 473 очки з 480 можливих. На другому місці португалець Криштіано Роналдо з мадридського “Реала” − 233 бали, на третьому − одноклубник Мессі, іспанець Хаві − 170.

Успіх Ліонеля Мессі був прогнозованим. Майже усі впливові футбольні експерти (в тому числі й президент УЄФА Мішель Платіні) пророкували цьогорічний «Золотий м’яч» саме Мессі. Він став першим аргентинцем, якому дістався найпочесніший індивідуальний трофей європейського футболу. Коли в італійському «Наполі» виблискував співвітчизник Мессі Дієго Марадона, «Золотий м’яч» вручали тільки гравцям із паспортами країн Європи…

«Я знав, що є фаворитом, тому що “Барселона” у 2009 році зібрала чимало трофеїв, − заявив форвард “синьо-гранатових” в інтерв’ю France Football. − Але не чекав, що виграю з таким відривом. “Золотий м’яч” дуже важливий для мене. Усі футболісти, які завойовували цей приз, − видатні, хоча деякі великі гравці так ніколи й не одержали його... Буде нелегко провести ще один такий успішний рік. Сподіваюся, у мене вийде грати на такому ж високому рівні. Але завоювати “Золотий м’яч” другий рік поспіль буде нелегко». Наскільки, добре знає Криштіано Роналдо з “Реала”. Минулого року “Золотий м’яч” дістався португальцеві, але цього року “втік” до аргентинця.

Історію “Золотого м’яча” писали й троє українських футболістів − Олег Блохін, Ігор Бєланов і Андрій Шевченко. Останній продовжує виступи за київське “Динамо”, що 9 грудня спробує обіграти на своєму рідному стадіоні іспанську “Барселону” (це буде матч останнього туру групового етапу Ліги чемпіонів). Наскільки складне в киян завдання, можна зрозуміти, глянувши на першу десятку цьогорічного рейтингу France Football. Там відразу четверо гравців каталонського клубу: крім Мессі й Хаві, ще й іспанець Андрес Іньєста (четвертий) і боснійський швед Златан Ібрагімович (сьомий). Що ж, тим почеснішою буде через тиждень динамівська перемога...

«Золотий м’яч»: перша десятка рейтингу France Football

1. Ліонель Мессі (“Барселона”) − 473 очки

2. Криштіано Роналдо (“Манчестер

Юнайтед”/“Реал”) − 233

3. Хаві (“Барселона”) − 170

4. Андрес Іньєста (“Барселона”) − 149

5. Самюель Ето’о (“Барселона”/“Інтер”) − 75

6. Кака (“Мілан”/“Реал”) − 58

7. Златан Ібрагімович (“Інтер”/“Барселона”) − 50

8. Вейн Руні (“Манчестер Юнайтед”) − 35

9. Дідьє Дрогба (“Челсі”) − 33

10. Стівен Джеррард (“Ліверпуль”) − 32

+++

Сьомін таки хоче забрати Алієва в «Локо»

Ганна ЄРМАК

Високий Замок (Львівська область)

02.12.09

Екс-тренер київського “Динамо”, нинішній наставник московського «Локомотива» Юрій Сьомін хоче поговорити з президентом “біло-блакитних” Ігорем Суркісом − про перехід у “Локо” футболіста “Динамо” Олександра Алієва.

«У нас у команді замало креативних гравців, − пояснив свій інтерес до Алієва Сьомін. − Невисока результативність Сичова і Одемвінгіє пов’язана з тим, що не було футболістів у середній лінії, які б могли передбачити їхній маневр і віддати точний пас. Коли я прийшов у “Локомотив”, у ньому переважали футболісти більш захисного плану... Щодо Алієва, то він має контракт із київським «Динамо». Але якщо у нього є якісь суперечності в «Динамо», то ми повинні подумати, як зробити так, щоб футболіст мав повну ігрову практику”.

Олександр Алієв втратив місце в “основі” київського “Динамо”, бо не знайшов спільної мови з теперішнім тренером команди Валерієм Газзаєвим. Сам Алієв раніше заявляв, що готовий піти з київського клубу − якщо будуть конкретні пропозиції... Схоже, вони вже не за горами?

+++

Останній радянський трофей «Карпат»

Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

02.12.09

2 грудня уже далекого 1991 року в приміщенні львівського театру імені Марії Заньковецької відбулася зустріч гравців і керівництва ФК «Карпати» з уболівальниками − з нагоди нагородження “зелено-білих” останніми союзними чемпіонськими медалями (за підсумками змагань у перехідній зоні другої ліги).

У сезоні-1991 «Карпати», очолювані Ростиславом Поточняком (до липня) та Степаном Юрчишиним (на фото), посіли перше місце серед 22 команд. Найкращим бомбардиром команди став Ярослав Козак (9 м’ячів). Наприкінці чемпіонату у багатьох уболівальників на очах були сльози радості. Адже вже на третій рік відроджена команда «Карпати» зуміла посісти перше місце і здобути путівку до першої ліги. На думку футбольних фахівців, 1991 рік був одним із кращих в історії львівського клубу. У тому, що фінансовий стан «Карпат» на той час був стабільним, чимала заслуга тодішнього президента «Карпат» Карла Мікльоша, в якого було чимало знайомих директорів підприємств та керівників різних фірм.

Наприкінці листопада 1991 року у Львівському міськвиконкомі відбулася зустріч мера міста Василя Шпіцера з керівництвом і гравцями команди «Карпати». А 2 грудня з нагоди вшанування «Карпат» до театру імені Марії Заньковецької з Москви прибув навіть представник Федерації футболу СРСР пан Пєнкін. Але настрій у нього був кепський, адже 1 грудня після всенародного референдуму Україну було підтверджено як самостійну державу. Тож Пєнкін ніяково привітав публіку з незалежністю України, і вже з повною безнадією у голосі констатував: мабуть, у Союзі вже не побачать «Карпати»... На що із залу пролунало: «Чому ж ні? Цілком можливо − у європейських клубних турнірах…». Одна з львівських газет дала тоді такий заголовок про цю зустріч − «Громадянська панахида по радянському футболу»... А незабаром, 13 грудня 1991 року, пленум Ради Федерації футболу України, яку очолював Віктор Банников, проголосив про незалежність цієї організації і її вихід зі складу Федерації футболу СРСР. Після того всі жили дебютом львівських “Карпат” вже у вищій лізі першого національного чемпіонату...

+++

Уже не мальчики, но ещё не «зубры»

Гарринальд НЕМИРОВСКИЙ

Крымское время (АР Крым)

1.12.09

Больше года прошло с той поры, как дебютант тренерского цеха суперлиги Сергей Пучков принял под своё руководство первого чемпиона независимой Украины симферопольскую «Таврию», принял не в самый удачный период жизни сильнейшего клуба Крыма. К счастью, тренерской интуиции молодому наставнику хватило на то, чтобы команда поверила в себя, перестала быть мальчиками для битья, прежде всего, играя в гостях, стала уделять больше внимания атакующим действиям. И это при том, что сам Пучков в годы расцвета игрового таланта входил в число сильнейших защитников Советского Союза. В итоге команда из претендентов на отступление на переэкзаменовку в первую лигу, руководимая недавним наставником ПФК «Севастополь», смогла зацепиться за восьмую позицию в лиге. О ней стали говорить как о перспективном коллективе, подчёркивая, что Сергей Валентинович − смелый человек, экспериментатор, отважившийся взять на вооружение игру в обороне в три защитника. Она предусматривает трёх центральных оборонцев, а все защитные функции на флангах доверяет двум игрокам средней линии.

К сожалению, в летнем межсезонье «Таврии» не удалось провести полноценную селекцию своих рядов. Пришлось приглашать в команду лишь исполнителей, оказавшихся по карману клубному бюджету. И если с группой атакующих футболистов, как и с вратарями, в определённой степени угадали, то с защитниками дело обстояло по-прежнему не лучшим образом. Это показал уже второй поединок осеннего круга, когда Пучков рискнул сыграть в столице с киевским «Динамо» в традиционные для себя три защитника и был бит по всем статьям подопечными россиянина Валерия Газзаева − 0:6. Прежде всего потому, что «тихоходы» Вячеслав Свидерский, Антон Монахов, Саша Джуричич были не в состоянии угнаться за киевлянами, выходящими на простор в атаке. Их вынуждены были подстраховывать, смещаясь ближе к центральной зоне, хозяева правого и левого фланга Илья Галюза и Денис Голайдо, и тогда динамовцы быстро перестраивались и начинали уже по полной программе загружать фланги острыми передачами. Но в футболе говорят, что игра забывается, а на результатах прошедших поединков коучи стараются особенно не заострять внимание, предпочитая смотреть вперёд. Вот и в «Таврии» постарались быстро расстаться с неприятными воспоминаниями, тем более что затем клуб прошагал восемь поединков без поражений, пока не споткнулся вновь в Киеве, где уступил местной «Оболони». Но с этим поединком были связаны не совсем логичные причины поражения, а тут ещё через некоторое время крымчане сполна рассчитались с «пивоварами» (4:0) в четвертьфинальном поединке Кубка Украины, в четвёртый раз в истории клуба став участниками полуфинала. Да и в чемпионате симферопольцам сопутствовала удача. Под занавес игр с «Днепром» и «Закарпатьем», уступая гостям в инициативе, наши ребята вырывали волевые победы, что ещё больше укрепило не столько их самих, сколько тренерский штаб во мнении, что их подопечные становятся «зубрами», которым по силам преодолевать любые преграды.

Правда, как и прежде, крымчане стали «домашней командой», которая волей календаря, а затем и неоправданным решением ФФУ о переносе игр 13-го тура на март будущего года сыграла на «Локомотиве» восемь поединков, набрав в них 20 очков из 24 возможных. Однако, выступая пять раз в гостях, причём порой не против самых именитых клубов, разумеется, за исключением киевских динамовцев, наши земляки смогли лишь трижды завершить поединки вничью и два проиграть, причём с весьма тревожными показателями в разделе «забитые и пропущенные мячи» − 2-9.

Поэтому перед субботним поединком, когда крымчанам предстоял визит в гости на прекрасную «Донбасс-Арену» к обладателю Кубка УЕФА донецкому «Шахтёру», трудно было рассчитывать на успех. Во-первых, горнякам предстояло на глазах болельщиков реабилитироваться за тяжелейшее поражение в предыдущем туре в Киеве от динамовцев (0:3). Поэтому было ясно, что наставник горняков румын Мирча Луческу не рискнёт сыграть с «Таврией» вторым составом, как часто позволяет себе во встречах не с фаворитами чемпионата.

А во-вторых, крымчане не имели возможности из-за дисквалификации Андрея Корнева и Олега Карамушки, а также из-за недомогания Александра Ковпака и Максима Фещука выставить на матч с рассерженным противником лучший состав.

Но когда началась телетрансляция из Донецка, был удивлён тем, что Пучков, стремясь вновь продемонстрировать верность собственному эксперименту, решил играть по своей любимой защитной схеме. Причём против кого? Быстрых и вёртких «донецких бразильцев», для которых «дырки» в центре и на флангах, как для щуки вода в реке. И буквально в первой десятиминутке бразильская гвардия горняков − Адриано, Фернандиньо, Виллиан, Илсиньо, Жадсон и примкнувшие к ним фланговые «бегунки» − хорват Дарио Срна и румын Разван Рац стали рвать на куски нашу оборону, постоянно держать в напряжении вратаря Вадима Деонаса.

И на десятой минуте случилось то, что должно было случиться: Адриано, словно на коньках, проскользнул между Монаховым и Джуричичем и, воспользовавшись ювелирным пасом Раца, вышел один на один с Деонасом. Разумеется, в такой ситуации не забить гол было делом просто невероятным, что бразилец и сделал − 1:0. И хотя в этот день ассистенты полтавского арбитра И. Покидько были очень внимательны, то и дело фиксируя «офсайдную ловушку», в которую «таврийцы» ловили горняков, но именно в те моменты, когда хозяева поля забивали голы, складывалось впечатление, что арбитры чего-то не доглядели. Тем не менее Виллиан с убойной позиции угодил в стойку ворот Деонаса, да и сам Вадим несколько раз подряд спасал ворота, порой за пределами штрафной площадки, от просачивавшихся сквозь нашу «дырявую» оборону бразильцев, ведомых в атаку капитаном «Шахтёра» Фернандиньо. Кошмар чуть-чуть был скрашен на 27-й минуте, когда Пучков снял с игры Андрея Зборовского, вернув на поле Лаки Идахора, который в компании с Василом Гигиадзе и Русланом Платоном заставили горняков обратить внимание на собственные защитные порядки. После нескольких толковых атак партнёров благодаря этому ходу Гигиадзе имел великолепную возможность сравнять результат. Но Андрей Пятов доказал, что он недаром является лучшим голкипером страны.

Во втором тайме двадцать минут вратарю «Шахтёра» пришлось крутиться в «рамке», как белке в колесе. Он парировал сильнейшие удары Идахора и Желько Любеновича. После этих отчаянных сэйвов вратаря не попал мячом в открытый угол ворот Галюза. Затем Идахор от души всадил мяч в штангу. А завершился грандиозный штурм обнаруженной тридцатью тысячами зрителей «глазной болезнью» у арбитра Покидько, не заметившего, как, спасая Пятова, молодой Ярослав Ракицкий рукой изменил полёт мяча в собственной вратарской площадке.

Именно в эти минуты многие болельщики имели возможность убедиться, что «Таврия» свои шесть побед в чемпионате одержала не благодаря арбитрам. Этот слушок первым запустил в эфир и на страницы газет амбициозный Олег Лутков, лишившийся места у руля запорожского «Металлурга», а затем − в качестве оправдания неудач и все прочие коучи, которым на «Локомотиве» не удалось победить, и даже те, кто с одним очком покинул столицу Крыма. Продемонстрированный штурм на «Донбасс-Арене», где все соперники горняков предпочитают ходить по струнке, подтвердил, что наши парни уже не мальчики для битья. Но это следует подтверждать постоянно.

Разумеется, Мирча Луческу, которого президент ФФУ Григорий Суркис собирается пригласить к рулю национальной сборной Украины, пока ещё мудрее и опытнее нашего Пучкова (кстати, по футбольной специальности румын тоже защитник). Заметив, что его команда «поплыла», он дал команду перенести атакующий акцент на фланги, где Галюза и Голайдо не выдерживали конкуренции в скорости прежде всего с бразильцами и вступившим в игру «палачом таврийцев» Русланом Фоминым (в каких бы клубах ни выступал этот молодой талантливый форвард, он обязательно «расписывался» голами в воротах «Таврии»). На этот раз Руслан голов не забил, однако в свой актив записал точную передачу после прорыва по флангу на Илсиньо, а тот с трёх метров переправил второй мяч в ворота Деонаса. После этого гости сбавили пыл, а хозяевам поля под занавес матча удалось провести курьёзный мяч в ворота «Таврии», автором которого опять был назван Адриано − 3:0.

Конечно же, жаль, что наши земляки уступили с таким счётом, но это не оставило тяжкого впечатления, ведь проиграли они при явном риске своего наставника. Интересно, неужели Сергей Пучков 13 декабря на «Локомотиве» опять рискнёт сыграть в «открытый» футбол с киевским «Динамо»? Пословица утверждает: «Бог троицу любит», но наставник «Таврии» пока ещё не бог футбола, а два поражения от сильных мира сего с общим счётом − 0:9 (!?) обязаны научить его осторожности, если он не желает, чтобы его команда выпала из лидирующей шестёрки. Правда, перед заключительным матчем нашим землякам предстоит ещё нанести визит 5 декабря в Запорожье «Металлургу», который в отчётном туре сыграл с чемпионом страны в «закрытый» футбол и добыл ничью.

Результаты остальных матчей 15-го тура: «Закарпатье» − «Кривбасс» − 3:0, «Карпаты» − «Ильичёвец» − 2:2, «Днепр» − «Ворскла» − 2:2, «Арсенал» − «Металлист» − 1:2, «Заря» − «Черноморец» − 0:1, «Оболонь» − «Металлург» (Дц) − 2:1, «Металлург» (Зп) − «Динамо» − 0:0.

+++

Премьер-лига снова выбирает президента

Жизнь (Донецкая область)

02.12.09

Вчера в 14.00 в отеле «Интерконтиненталь» началось общее собрание участников Премьер-лиги. Главный вопрос, вынесенный на повестку дня, − выборы президента ПЛ.

На встречу прибыли Виталий Данилов, Сергей Харченко, Петр Дыминский, Ринат Ахметов, Игорь Суркис, Вадим Рабинович, Олег Бабаев...

Журналисты получили первые комментарии руководителей клубов, а также кандидатов. Так, президент «Динамо» Игорь Суркис сказал буквально следующее:

− Я не имею ничего личного по отношению к Виталию Данилову. Если мне понравится его программа, которую он представит сегодня, я буду голосовать за него.

А вот Ринат Ахметов со своим выбором уже определился. Президент «Шахтера» признался, что свой голос отдаст за действующего президента ПЛ Виталия Данилова.

Конкурент Данилова Сергей Харченко отметил, что еще до выборов создавался фон того, что результат голосования предопределен. Но Сергей Владимирович не намерен опускать руки.

Из устава Премьер-лиги:

1. При голосовании кандидат на пост президента считается избранным в первом туре голосования, если его кандидатуру поддержало абсолютное большинство голосов присутствующих на заседании участников (половина голосов плюс один).

2. Если избрание в первом туре не состоялось, проводится второй тур, за результатами которого на пост президента избирается особа, поддержанная простым большинством голосов присутствующих на заседании участников (наибольшим количеством голосов).

3. При равном распределении голосов во втором туре, голосование прекращается и назначаются новые выборы.

4. Если отчетно-выборное общее собрание не состоялось, полномочия действующего президента пролонгируются до избрания нового президента.

16.35. Пресс-атташе Премьер-лиги Андрей Палаев вышел к журналистам и сообщил, что выборы состоялись. 11 человек проголосовали за Виталия Данилова, 1 − воздержался. Заседание продолжается.

P.S. Журналисты присутствуют на месте событий и внимательно следят за развитием ситуации.

+++

Віталій Данилов знову керуватиме Прем’єр-лігою

Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

02.12.09

Учора в столичному готелі «Інтерконтиненталь» відбулися загальні збори учасників української Прем’єр-ліги (УПЛ). Президентом Ліги вони переобрали 42-річного Віталія Данилова (на фото).

Перед голосуванням президенти обох грандів українського футболу мали свої думки. Ігор Суркіс, президент київського «Динамо»: “Будемо голосувати, найімовірніше, за Віталія Данилова. Чому свою кандидатуру зняв Ігор Беланов? Це запитання поставте йому. Може, відчув, що не зможе допомогти українському футболу”. Ринат Ахметов, президент донецького «Шахтаря»: «Ми підтримаємо кандидатуру Данилова. Вислухаємо позицію Сергія Харченка, але не думаю, що це змінить нашу думку».

Після двогодинних дебатів, президенти клубів УПЛ зробили свій вибір на користь Данилова, за якого проголосували 11 клубів. Три клуби підтримали Марченка (його висував “Металіст”), один − утримався. Власника «Дніпра» Ігоря Коломойського на зборах не дочекалися.

+++

Аутсайдери з’ясували стосунки

Анатолій Тесло

Слобідський край (Харківська область)

02.12.09

 

15-й тур чемпіонату України відбувся минулими вихідними, коли вже, як мовиться, зима однією ногою стала на поріг.

Лідери у ці дні стосунки між собою не з’ясовували. Але все-таки родзинкою для вболівальників були чотири колективи, які знаходилися «на дні» турнірної таблиці і визначали, хто ж із них майстерніше. Той, хто здобував перемогу, отримував своєрідний ковток свіжого повітря, а ось перед невдахами ще реальнішою ставала невесела перспектива у майбутньому році попрощатися з елітним дивізіоном.

У суботу «поєдинок чотирьох» в Ужгороді відкрили «Закарпаття» та криворізький «Кривбас». І хоча біла пухова ковдра ще не вкрила зелений газон стадіону, але грати було дуже й дуже непросто − йшов дощ і місцями поле нагадувало непрохідне болото… Першими тут освоїлися господарі, в один з моментів прорвали насичену оборону криворіжців, і Ксендз вийшов на ударну позицію. Однак м’яч, пущений ніби з пращі, у ворота не влучив.

Зазначимо, що нині у складі закарпатців виступає чимало колишніх гравців харківського «Металіста» та ФК «Харків». Саме вони − Платон, Комарницький, Давидов, Трішович − і задавали тон у грі. Зрештою, й гості за першої-ліпшої нагоди намагалися контратакувати і наприкінці першого тайму мали чудову нагоду відзначитися, але голкіпер закарпатців Бабенко врятував свої ворота.

У другому таймі господарі посилили тиск на ворота криворіжців. Удало увійшов у гру нападник Тимченко, котрий врешті-решт і «пробив» воротаря гостей. У свою чергу, гості відразу ж могли і відігратися, але від Шкурка відвернулася удача, і він не зміг проштовхнути м’яч повз Бабенка. Невідомо, чим би закінчився натиск вихованців О. Тарана, якби хтось із захисників його команди не порушив правила у власному штрафному майданчику. Суддя призначив пенальті, який реалізував Платон. А під занавіс поєдинку закарпатці забили ще й третій м’яч. Після цієї перемоги господарі вхопилися за рятівну соломинку − чотирнадцяту позицію в турнірній таблиці. Та чи надовго? Уже в неділю вийшли на поле з’ясовувати свої непрості стосунки два інші аутсайдери − «Зоря» та «Чорноморець», що могло когось опустити «на дно» турнірної таблиці, а когось трішки відірвати від нього. Цей поєдинок пройшов у запеклій боротьбі, і його доля була вирішена за мить до фінального свистка. Влучним пострілом відзначився Балашов, і таким чином «Чорноморець» переміг із рахунком 1:0.

У суботу відбулося ще три матчі. «Шахтар» із рахунком 3:0 обіграв «Таврію», а «Дніпро» − «Ворскла» та «Карпати» − «Іллічівець» розійшлися миром з однаковим рахунком − 2:2.

Наступного дня, у неділю, харківський «Металіст», який продовжує вести боротьбу вже за друге місце з донецькими гірниками, вирушив у гості до київського «Арсеналу». Харків’яни розпочали гру в такому складі: Горяїнов, Майдана, Березовчук, Папа Гуйє, Обрадович, Бордіян, Валяєв, Шелаєв, Рикун, Зезе та Олійник. Зустрічі за участю цих команд завжди проходять у безкомпромісній боротьбі, а відтак не стала винятком і ця дуель. Першими вперед пішли «каноніри», і кілька гарних шансів «розпечатати» ворота гостей мав Закарлюка, але не судилося. Поступово й «металісти» перейшли до активних дій, та забитих м’ячів у першій половині гри глядачі не дочекалися.

Тільки розпочався другий тайм, як Горяїнову, після удару Хоміна, довелося діставати м’яч із власних воріт, і «каноніри» вийшли вперед − 1:0. Звичайно ж, такий перебіг подій не входив у плани харків’ян, і вони пішли відіграватися. Це вдалося зробити доволі швидко, і Олійник відновив рівновагу − нічия 1:1. А десь хвилин через п’ятнадцять арбітр призначив 11-метровий штрафний удар, і Обрадович вивів «металістів» уперед − 2:1. Звичайно ж, господарі доклали всіх зусиль, аби бодай зрівняти рахунок, та зробити це їм не вдалося. У підсумку − перемога харків’ян із рахунком 2:1.

Певною сенсацією став результат поєдинку «Металург» (Запоріжжя) − «Динамо» (Київ). Одноосібні лідери так і не спромоглися переграти запоріжців, і матч завершився внічию 0:0. Ще в одній зустрічі київська «Оболонь» доволі несподівано вдома переграла донецький «Металург» із рахунком 2:1.

+++

Підписатися на новини