Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

Українки прямують до Шопрона

Ffu.org.ua

12.11.09

У суботу, 14 листопада, національна жіноча збірна України проведе у місті Шопрон відбірний матч чемпіонату світу-2011 проти команди Угорщини.

Без Баранової та Зінченко

Для участі у кваліфікаційній грі наставник «синьо-жовтих» Анатолій Куцев викликав 18 футболісток. Не зможе допомогти партнеркам основний голкіпер збірної та пермської «Звєзди-2005» Надія Баранова, якій у найближчі терміни мають зробити операцію на нозі, а також її одноклубниця, ключова фігура у півзахисті нашої команди Наталія Зінченко, котра відсутня через проблеми зі здоров’ям.

Зустріч у Відні

У четвер українська збірна вилетіла до Відня. Там до неї приєднаються представниці «Росіянки» (Ірина Зварич, Тетяна Чорна та Людмила Пекур) і «Звєзди» (Дарина Апанащенко, Віра Дятел і Алла Лишафай), які 11-го числа проводили матчі-відповіді Ліги чемпіонів. До угорського Шопрона, де й відбуватиметься відбірний поєдинок, підопічні Анатолія Куцева діставатимуться автобусом.

Шлях до Німеччини

Двобій з Угорщиною має неабияке значення для обох суперників. У разі перемоги наші співвітчизниці наблизяться до господарок на відстань одного очка і взагалі суттєво покращать своє турнірне становище. Нагадаємо, що за вихід до фінальної частини ЧС-2011, яка пройде з 26 червня по 17 липня 2011 року в Німеччині, змагатиметься 41 європейська збірна. Учасники відбору поділені на вісім груп, переможці яких розіграють чотири путівки у матчах плей-офф. Невдахи стикових зустрічей отримають шанс посперечатися ще за одну вакансію в поєдинках додаткового раунду плей-офф, а потім − у двобої з представником зони КОНКАКАФ.

Склад збірної України

Воротарі: Ірина Зварич («Росіянка» Червоноармійськ, Росія), Катерина Самсон («Легенда» Чернігів);

Захисники: Ірина Василюк («Іллічівка» Маріуполь), Марина Масальська, Інеса Титова (обидві − «Житлобуд-1» Харків), Ольга Маслянко, Олена Ходирєва (обидві − «Легенда»), Валентина Котик («ШВСМ-Ізмайлово» Москва, Росія), Алла Лишафай («Звєзда-2005» Перм, Росія);

Півзахисники: Віра Дятел («Звєзда-2005»), Людмила Лемешко («ШВСМ-Ізмайлово»), Людмила Пекур, Тетяна Чорна (обидві − «Росіянка»), Тетяна Романенко («Енергія» Вороніж, Росія), Наталя Сухорукова («Житлобуд-1»);

Нападаючі: Дарина Апанащенко («Звєзда-2005»), Ольга Бойченко («Легенда»), Оксана Яковишин («Легенда»).

+++

Вукоевич пропустит одну игру

Fcdynamo.kiev.ua

12.11.09

Решением Контрольно-дисциплинарного комитета Федерации футбола Украины, полузащитник «Динамо» Огнен Вукоевич за нарушение правил в матче 1/4 финала Кубка Украины «Шахтер» − «Динамо» (2:0) дисквалифицирован на одну игру. Таким образом, пропустив поединок 12-го тура чемпионата Украины «Динамо» − «Карпаты» (1:1), динамовец может готовиться к следующему поединку своей команды в чемпионате, с донецким «Шахтером» (21 ноября).

+++
ЕВРО-2012

 

 

Львівський готель звільнили від сплати земельного податку

Ukrinform.ua

12.11.09

Підприємство «Галицька цитадель» звільнили від орендної плати за землю у 2009 (37 тисяч гривень) за ділянку на вулиці Грабовського, 11.  Відповідне рішення  Львівська міська рада ухвалила лише з другої спроби.

За словами міського голови Андрія Садового готель звільнено від сплати оренди відповідно до ухвали про надання пільг суб’єктам господарювання для будівництва і реконструкції об’єктів до Євро-2012.

Як зазначено в ухвалі, на Грабовського, 11 проводять реконструкцію східної вежі Цитаделі під чотиризірковий готель, який розміщуватиме гостей Євро-2012.

+++

 

Меткомбінат імені Ілліча почав відвантажувати метал для НСК «Олімпійський»

Олена Васіна

Укрінформ

12.11.09

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча почав відвантажувати метал для НСК «Олімпійський». Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, через два тижні комбінат планує повністю виконати замовлення з виплавлення металу для виготовлення металоконструкцій, з яких встановлять купол над Національним спорткомплексом «Олімпійський» у Києві.

− Замовлення дуже складне, − говорить заступник головного інженера − начальник Центральної лабораторії комбінату ММК імені Ілліча Едуард Шебаніц. − Для його виконання довелося розробляти абсолютно нову технологію з виплавлення і розливання сталі, а також режимів плющення зі складними випробуваннями металу. Запроваджена технологія себе виправдала. Метал вийде 100% якості, зважаючи на те, що кожний лист різного розміру.

За даними прес-служби підприємства, на сьогодні вже виготовлено 35 партій металу − це приблизно третина від загального замовлення 4,5 тисяч тонн. Три дні тому перші партії почали відвантажувати для відправлення в Київ. До столиці іллічівський метал доставлять залізницею.

+++
Региональные печатные СМИ

ФУТБОЛ

 

«НИНІШНІ ЗІРОЧКИ «ДИНАМО» − НІХТО У ФУТБОЛІ»

Волинь (Волинська Область)

12.11.09

Так вважає Анатолій Заяєв − тренер, під керівництвом якого сімферопольська «Таврія» стала першим чемпіоном незалежної України

  

Після лігочемпіонівського матчу «Динамо» (Україна) − «Інтер» (Італія) − 1:2 − засоби масової інформації повідомили, що на грі у Києві були присутні селекціонери іншого італійського клубу − «Мілана», які спеціально приїхали поспостерігати за грою «другого Шевченка» − 20-річного Андрія Ярмоленка. А вже у вихідні ЗМІ поширили новину, яку можна назвати суперсенсаційною: знаменитий «Мілан» цікавиться одразу чотирма футболістами київського «Динамо» − Андрієм Ярмоленком, Тарасом Михаликом, Жерсоном Маграо і Артемом Мілевським. Про це італійській пресі нібито повідомив генеральний директор динамівського клубу Резо Чохонелідзе, який веде переговори з віце-президентом ФК «Мілан» Андріано Галліані. І хоч вже під вечір у неділю прес-служба київського «Динамо» заявила, що ця інформація не відповідає дійсності, попереднє повідомлення мало ефект бомби − його коментували і спеціалісти, і журналісти, і вболівальники.

  

Одним із тих, хто висловив свою думку, був і Анатолій Заяєв − тренер, під керівництвом якого сімферопольська «Таврія» стала першим чемпіоном незалежної України.

  

− Мені щиро шкода Валерія Газзаєва, якому доводиться грати тими кадрами, які у нього є, а завдання треба вирішувати уже зараз. З такими «орлами» досягнути чогось буде дуже і дуже важко...

  

Візьмемо захист. Молоді гравці Євген Хачеріді і Андрій Ярмоленко − абсолютно тактично безграмотні, вони грають незрозуміло як, через них постійно виникають пожежі біля наших воріт, хоча вони уже уявили себе зірками, думають про західні клуби. Та які вони зірки? Вони − ніхто у футболі!

  

А воротар? Станіслав Богуш випадково потрапив у «Динамо» із Запоріжжя, і на перших порах, на емоціях, якось ще грав. Тим паче, що був травмований Олександр Шовковський, та і Юрій Сьомін йому повністю довіряв. Але в нинішньому сезоні ми бачимо його справжній клас, точніше, його відсутність. Таке враження, що в цього хлопця руки закороткі, адже як можна інакше назвати те, що він витворяє в останніх матчах у воротах. Підвів «Динамо» у матчі проти «Шахтаря», провалився з «Інтером»... Залишається тільки надіятись, що Олександр Шовковський якомога швидше повернеться на поле...

  

Не хоче бігати Артем Мілевський, але його продовжують носити на руках і робити з нього якусь приму. Моляться на нього. Та чого він досягнув? У «Динамо», крім Олександра Шовковського, який зараз не може грати, є лише один справжній лідер − Андрій Шевченко. Він − справжня зірка. У свої 33 роки Шевченко на полі робить набагато більше, ніж усі «зірочки», які молодші за нього на десять років! Ось з кого треба брати приклад!

+++

Володимир Поліщук: «Цей сезон вийшов надзвичайним»

Рівне Вечірне (Рівенська область)

12.11.09

Боротьба до останнього туру, і навіть до останніх секунд в обох лігах, небачена раніше конкуренція, перемоги і поразки поза футбольним полем, а також нерозіграні трофеї. Усім цим запам’ятався минулий сезон на Рівненщині. І хоча ще невідомо, хто став володарем «бронзи» у першій лізі, а також хто переміг у чемпіонаті ветеранів та Кубку серед юнаків, вже можна говорити, що нинішній сезон для рівненського футболу вдався.

— Цей сезон вийшов надзвичайним, — ділиться враженнями голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук. — Була напружена боротьба як у першій, так і в другій лізі. Хоча було багато складних ситуацій — знімались команди, часто доводилося проводити засідання апеляційного комітету. Цього року підібралося багато команд, здатних продемонструвати результат. Чотири клуби — «Ізотоп», «Случ», «ОДЕК», «Славія» — боролися за медалі до останнього. У підсумку найкраще на фінішній прямій себе проявила «Славія», ставши вперше за роки незалежності представником обласного центру, який виграв чемпіонат.

— У чому, на вашу думку, секрет «Славії»?

— Насамперед у доборі гравців. Чого лише вартий досвідчений голкіпер Роман Байрашевський. А по-друге, це дисципліна з першої до останньої хвилини. Не випадково команда відіграла весь сезон без поразок, за винятком технічної, яку їй зарахував апеляційний комітет. Тому вважаю чемпіонство «Славії» цілком заслуженим. Березнівський «Случ» теж залишив дуже приємне враження, втім, у вирішальній грі він все ж поступився «Славії». Не вистачило на фінішний ривок футболістів «Ізотопу», яким в останніх турах довелося грати зі своїми прямими конкурентами.

— Що сталося з минулорічним чемпіоном «ОДЕКом»?

— За підбором гравців він не мав би так відставати від лідерів. А то по ходу чемпіонату оржівці були і четвертими, і п’ятими... У підсумку посіли третю сходинку, хоча і це ще не остаточно, оскільки у контрольно-дисциплінарному комітеті ФФУ нині знаходиться протест «Славії».

— До речі, яка доля цього протесту?

— Одне засідання вже було. КДК шукає додаткові докази. Якщо «Славію» підтримають, то «бронза» дістанеться «Ізотопу».

— Чи очікували ви, що у чемпіонаті виникатиме стільки скандалів через норму, що забороняє грати у чемпіонаті Рівненщини футболістам, заявленим паралельно за клуби з інших областей?

— Ми і позаминулого року вводили цю норму. При цьому спиралися винятково на регламент ФФУ, згідно з яким, гравець — чи то професіонал, чи то аматор — може грати тільки за одну команду. Причому на засіданні КДК ФФУ нас підтримали. Інша справа, що крім нас, а також Кіровоградської, Івано-Франківської та Полтавської областей цього більше ніхто не дотримується. Федерація футболу України обіцяла розробити спеціальну базу футболістів-аматорів, але поки що цього не зробила. Як результат, протягом сезону маємо п’ять протестів, через які доводилося змінювати результат матчів. У грудні відбудеться Конгрес ФФУ, думаю, на ньому це питання буде підняте. Будемо порушувати це питання і на виконкомі нашої федерації. Можливо, варто зробити так, як в Івано-Франківській області. Там результат не змінюють, лише дискваліфікують гравця та штрафують команду.

— У другій лізі боротьба теж точилася до останнього?

— Так, причому також було чотири претенденти на медалі — «Енергія» (Володимирець), «Фортуна» (Омеляна), «Горизонт» (Костопіль) та «РОКО» (Городок). «Енергія» майже весь чемпіонат була попереду, але на фініші пропустила вперед «Фортуну». «Бронза» дісталася команді з Городка. При цьому хочеться відзначити, що там працювали не лише над командою, але і над базою. А ось «Горизонту», який залишився без медалей треба працювати над дисципліною, адже він лідер ліги за попередженнями та вилученнями. Додали інтриги у чемпіонат такі непогані команди як «Водник» (Рівне) та «Полісся» (Рокитне). На жаль, не дограла до кінця «Горинь» з Дубровиці.

— Наприкінці минулого сезону ви з острахом говорили про кризу. Вплив її на обласний футбол був відчутним?

— Безумовно. А тому хочеться звернутися до влади на місцях, бізнесменів, щоб підтримували команди у своїх містах, селищах та селах. Перед початком нинішнього чемпіонату команди запевняли, що у них грошей на сезон вистачить, втім, дограли не всі. Крім Дубровиці, у першій лізі знялися рівненський «Верес-2» та кузнецовський «Варіант».

— Але в ситуації з «Варіантом» криза не надто замішана...

— Так, гравці цієї команди грали паралельно ще й на Волині за Маневичі. Коли ми зарахували «Варіанту» за це поразку, він знявся з нашого чемпіонату. У складному становищі опинився і ФК «Вельбівно», там теж гравці виступали паралельно у чемпіонаті Хмельницької області. На відміну від «Варіанта» у Вельбівному вирішили все ж дограти чемпіонат і зберегти місце у першій лізі на наступний сезон. За інформацією, якою я володію, у Вельбівному налаштовані зберегти команду.

— Залишила свій відбиток на обласному футболі не лише криза, але й грип?

— Ми планували завершити сезон на мажорній ноті матчем за Суперкубок між чемпіоном «Славією» та володарем Кубка «ОДЕКом». На жаль, не склалося. Найімовірніше, перенесемо цю гру на початок наступного сезону, думаю, це теж буде цікаво. Невизначена поки що доля фінальних матчів чемпіонату серед ветеранів та Кубка серед юнаків, а також турніру за участю чемпіонів міст та районів — Ліга чемпіонів. Усе буде залежати від тривалості карантину та погоди.

— Чи підтримує обласна федерація якісь контакти з оновленим «Вересом»?

— Федерація готова усіляко допомагати команді. В області працює понад сотня тренерів, дуже важливо, щоб вони працювали саме на «Верес», щоб наші футболісти в юному віці не їхали до інших областей. Рівненщина багата на таланти, нині земляк Володимирр Гоменюк є гравцем національної збірної, а Олег Голодюк — молодіжної.

— Чи відбудеться традиційний чемпіонат області з міні-футболу?

— Звичайно. Його ми запланували на грудень. Власне, це буде наш останній офіційний турнір в сезоні. А вже після цього розпочнемо підготовку до чергового Меморіалу Шморгуна. Ось тільки шкода, що проводиться він, як і багато років тому, на гаревому полі. Гравці, як і колись, місять багнюку, хоча в багатьох містах вже встановлено поля зі штучним покриттям стандартних розмірів.

+++

Проект донетчанина Игоря Попкова внедряет Премьер-лига России!

Вечерний Донецк (Донецкая область)

12.11.09

Vecherka.Donetsk.UA уже знакомила любителей футбола с проектом Премьер-лиги донетчанина Игоря Попкова, который до недавнего времени баллотировался в президенты Премьер-лиги украинского футбола как независимый кандидат. Пришла приятная новость из России. С 2010 года в российской Премьер−лиге планируют ввести переходные игры как в первой версии проекта украинца.

Президент российской футбольной Премьер-лиги Сергей Прядкин рассказал об изменениях, ожидающих национальное первенство в 2010 году.

− Обязательно будут переходные матчи между 3-й командой первого дивизиона и 14-й командой Премьер-лиги, − цитирует Прядкина «Советский спорт». − Более того, сейчас проводим консультации − возможно, в стыках сойдутся и еще две команды − 4-я из первого дивизиона и 13-я из премьер-лиги.

Предварительная информация по переходным матчам следующая: 4 декабря − первый матч, 8 декабря − второй. Но более вероятно, что эти матчи будут сыграны раньше. Есть также вариант, при котором первый дивизион финиширует 14 ноября, премьер-лига − 21-го и, соответственно, первый стыковой матч состоится в конце ноября, а второй − в начале декабря.

Весной этого года Игорь Попков отправил свой проект россиянам для оценки Н. Симоняну и С. Черчесову. Изначально еще не видя самого проекта  Никита Павлович сразу взорвался заявив: «Что вы там украинцы можете для нас предложить или научить − наша Премьер-лига намного сильнее украинской и входит в число сильнейших в Европе?»

Слегка поостыв Симонян пообещал что специалисты Российфского Футбольного Союза разложат  проект по − полочкам и выдадут  подробнейшую оценку. Никита Павлович является первым вице-президентом Российского Футбольного Союза. И вот из уст вице-президента РФС ПРЯДКИНА Сергея Геннадьевича ( он же и Президент Российской футбольной Премьер-Лиги) все мы знаем не только оценку, но и то что проект решили внедрить в жизнь в 2010 году.

Станислав Черчесов отнесся совсем по − иному −  с энтузиазмом. Изучив проект, он особенно отметил полезность «Кубка Вызова» Украина − Россия между сильнейшими командами Премьер-лиг в летнее время параллельно с национальными чемпионатами. По его мнению этот турнир будет гораздо интереснее «Кубка Первого Канала», отметив отличительные моменты этих  двух турниров.

                                   

«Первое − не надо лететь в Израиль. Второе − матчи проводятся в Украине и в России и соберут гораздо большее количество болельщиков на трибунах. Ажиотаж гарантирован» − и привел последнюю дуэль между московским «Спартаком» и киевским «Динамо» в Лиге Чемпионов 2008 года.  Третье − игры будут проходить не в межсезонье как в Израиле, а летом , когда команды уже набрали форму, а это большая разница!»

Самое главное сказал  Станислав Саламович, чтобы был серьезный призовой фонд у «Кубка Вызова», тогда команды гарантированно сыграют основными составами.

Черчесов выразил уверенность, что такой турнир обязательно будет иметь большое будущее.

Никиту Павловича Симоняна еще больше рассердило название − «Кубок Вызова», он бы хотел в названии что-то объединяющее, а не нагнитающее вражду! Сам автор проекта Игорь Попков считает, что название может быть каким угодно, может даже называться именем компании, которая выступит генеральным спонсором соревнований.

Напомним, что проект Премьер-лиги Игоря Попкова был признан лучшим перед выборами президента УФПЛ еще в июле 2008 года в Полтаве. Именно так донетчанин стал кандидатом в президенты. Первым одобрил этот проект покойный В. Е. Прокопенко еще при жизни более двух лет назад. Также высокую оценку проекту дали П. Дыминский (Президент ФК «Карпаты), Г.Суркис (Президент ФФУ), администрация Премьер-лиги, А. Заваров ( гл тренер ФК « Арсенал», В.Грачев ( Заслуженный тренер Украины по футболу), Н.Павлов ( гл. тренер ФК « Ворскла») и другие.

Опять сработала известная Библейская мудрость, что в своем отечестве пророков не бывает. Россия внедряет, а Украина?

В украинском чемпионате такие же изменения тоже явно не помешают!

Игорь Попков новатор по натуре и его предложения проектом ПЛ для России и Украины не заканчиваются. В 2003 году донетчанин переубедил руководство ФК «Шахтер» строить новый стадион класса ЭЛИТ на 30 000 мест. Именно 30 000 клубу рекомендовали английские эксперты. Попков рекомендовал будущую «Донбасс Арену» как минимум построить на 50 000 мест и доказал несостоятельность аргументов англичан применительно к Донецку. «Донбасс Арена» построена на 50 000 мест. На сегодняшний день ФК «Шахтер» реализовал около 70 % предложений Попкова в стратегическом развитии клуба как бренда, в котором он был несколько лет консультантом по маркетингу и рекламе.

Уже в этом году Игорь предложил новые призы для мирового футбола имени Пеле, Марадоны и Платини. Он отправил предложение в ФИФА, УЕФА, многие национальные футбольные  федерации и клубы мира. Футбольный мир поддержал эти призы. Самые яркие отзывы Игорь Попков получил от Аргентинской Ассоциации, Австралийской Федерации Футбола и ФК «Барселона». Каталонцы в частности  поддерживают, благодарят и предприняли действия по пропаганде этой идеи в Испании.

В свое время, проживая в США и работая в «Bank of America» он предложил новую систему безопасности и контроля денежных хранилищ и она была внедрена во всех филиалах этого банка в мире!

+++

Футбол «Ильич» опять чемпион

Бердянские ведомости (Запорожская область)

12.11.09

одходит к завершению очередной чемпионат Запорожской области по футболу. В прошедшие выходные состоялись решающие матчи, после которых определились все призеры чемпионата.

ФК «Таврия» — ФК «Бердянск» 2:1

Свой предпоследний матч областного чемпионата футбольный клуб провел в гостях в Новониколаевке, против местной «Таврии».

Матч между соседями по турнирной таблице прошел в равной и напряженной борьбе. Игроки ФК «Бердянск» первыми открыли счет забитым мячам в матче и длительное время вели в игре. Но все же хозяева смогли сравнять счет, а затем и забить победный гол. В итоге, все завершилось победой хозяев поля с минимальным преимуществом в один мяч.

В матче дублеров победу с минимальным преимуществом 1:0 одержали бердянские футболисты, что позволило им стать победителями в турнире дублеров.

«Ильич-Осипенко» — ФК «Виктория» 0:0

Ничейного результата хватило для того, чтобы осипенковская команда стала сильнейшей командой региона третий год подряд. И «ильичевцы», и ФК «Виктория» заметно выделялись уровнем игры в этом сезоне и заслуженно завоевали «золото» и «серебро» первенства. В последние годы каждый матч между этими командами становится увлекательным и боевым поединком. «Ильич» с первых же минут матча явно продемонстрировал свою главную задачу − победить соперника и завоевать чемпионский титул в родных стенах. Но, как оказалось в дальнейшем, все попытки забить гол к положительному результату не привели. Игра завершилась нулевой ничьей, но и этого результата хватило «Ильичу» для завоевания чемпионского звания.

Остальные матчи тура завершились с такими результатами: «Изотоп» — «Минерал» 0:3, ФК «Приморск» — ФК «Токмак» 2:1, «Олком-2» — «Коммунист» 3:1, «Мотор» — «Спартак-КПУ» 0:3.

+++

Листопад перенесли на весну 

Микола Волков

Репортер (Івано-франківська область)

12.11.09

Прикарпатські шанувальники футболу так і не дочекаються продовження осінніх ігор Першої футбольної ліги

Днями відбулося позачергове засідання Центральної Ради Професіональної футбольної ліги. Розглядалося питання подальшого проведення осінньої частини змагань.

Виявилося, що український футбол теж постраждав від грипу. Говорилося про факти масових захворювань футболістів і працівників клубів ПФЛ. Врахувавши введений Кабміном вищий рівень небезпеки поширення грипу із забороною проведення масових заходів, члени Центральної Ради одноголосно прийняли рішення про перенесення всіх матчів першості серед команд першої та другої ліг, а також групового етапу Кубка Ліги, що залишилося провести у листопаді, на весну 2010 року.

Це рішення ще має розглянути виконком Федерації футболу України. Перший віце-президент, виконавчий директор Федерації Олександр Бандурко висловив присутнім підтримку від імені ФФУ. «Ми чекаємо вашого рішення. Будь-який варіант буде розглянуто виконкомом у найкоротші терміни», − підкреслив він.

Адміністрація ПФЛ розробить новий календар весняної частини змагань з урахуванням перенесених матчів. Через велику кількість матчів футбольні функціонери вирішили встановити орієнтовні строки проведення весняної частини змагань із 15 березня по 12 червня 2010 року.

Новий план календар узгодять із клубами і затвердять до 25 листопада 2009 року.

+++

Четверта спроба

Три попередні виступи в стикових двобоях були невдалими

 

Валерій Валерко

Київська правда (Київська область)

12.11.09

Диктат Педерсена. Восени 1997 року, посівши друге місце в особливо складній відбірковій групі з німцями та португальцями в ролі записних фаворитів, українці під проводом Йожефа Сабо отримали в суперники на стиковій стадії зіркових хорватів, очолюваних Мирославом Блажевичем. Ярни, Просінечки, Бобан, Шукер і Бокшич — ці лідери хорватської команди мали беззаперечний футбольний авторитет у всьому світі. Та в підсумку вирішальне слово сказали не вони. І навіть не менш знаний на той час їхній співвітчизник Білич: нинішній наставник збірної Хорватії, а тоді її центральний захисник, не лише став ігровим стовпом оборони, а й забив перший м'яч у наші ворота в Загребі. Першу скрипку в повторному поєдинку на берегах Дніпра відіграв… норвезький арбітр Педерсен. На початку матчу, за рахунку 1:0 на користь українців, він абсолютно безпідставно не зарахував чистий гол Косовського. Шоковані такою несправедливістю, господарі поля знітилися й пропустили зовсім необов'язковий гол уже в першому таймі. Зустріч так і скінчилася внічию, що перекреслило наші надії на виступ у Франції влітку 1998 року. Натомість хорвати привезли звідти бронзові нагороди світового гатунку, підтвердивши таким робом і високий потенціал української команди, яка насправді гідно протистояла майбутнім  героям футбольного мундіаля в стиковому двобої. Правда, одному з наших гравців — хавбекові Нагорняку, звинуваченому в застосуванні допінгу після гостьової зустрічі, довелося на певний час забути про футбол.

Україна — Хорватія: Загреб — 0:2 (Білич, 11, Влаович, 49), Київ — 1:1 (Шевченко, 4 — Бокшич, 27).

Конфуз Шовковського. Ще за два роки Україна  в боротьбі за путівку на Євро-2000 зійшлася з тоді маловідомою на міжнародній арені словенською командою. Тренував її, щоправда, висококваліфікований в недалекому минулому професіональний футболіст Сречко Катанець. Однак рівних йому  фігур у складі команди не було взагалі. Не дивно, що саме «жовто-блакитних» вважали головними фаворитами двобою. Проте вже в першій зустрічі ми не тільки поступились, а й втратили через дискваліфікацію двох виконавців — Гусина та Парфенова, вилучених з поля в Любляні. Більше того: вирішальний гол Ачимовича стався завдяки школярській помилці Шовковського. Незрозуміло чому вибігши аж до бічної лінії, воротар українців фактично став автором результативної передачі: словенський напівоборонець без будь-якого супротиву спрямував м'яча в абсолютно незахищені ворота. Повторний поєдинок у Києві також почався з курйозу: господарі не знайшли, чи не захотіли знайти, м'яча темного кольору, що за снігової віхоли було конче потрібно, і поплатилися за це рикошетом під час виконання гостями штрафного наприкінці поєдинку. Шовковський не встиг зреагувати на зрадницький відскок білого м'яча. Натомість словенський голкіпер, якому й готували цю пастку, несподіванок уник: наш гол відбувся завдяки реалізованому  Ребровим одинадцятиметровому.

Україна — Словенія: Любляна — 1:2 (Шевченко, 33 — Загович, 53,  Ачимович, 84), Київ — 1:1 (Ребров, 67, пн — Павлин, 76).

Тотальна перевага німців. Право поїхати на мундіаль, що проходив у Кореї та Японії, українці в стиковому  двобої виборювали з німцями. Валерій Лобановський опирався на достатньо досвідчених виконавців, найпомітнішим  з-поміж яких був «італієць» Шевченко. Проте на реальну протидію  німецькій «машині» сил у підопічних Метра так і не знайшлося. Допускаю, що наші програли ще до виходу на поле: в можливість обіграти Баллака з партнерами не вірив ніхто. Тож і не дивно, що ми були гідними конкурентами неодноразовим чемпіонам Європи та світу лише в одному таймі київського матчу. Зате на гостинах у Дортмунді пропустили три голи вже в перші п'ятнадцять хвилин… Лобановський після того розгрому до національної команди не повернувся, а його наступник — Леонід Буряк — зберегти конкурентоспроможний колектив не зумів. Нам зоставалося  чекати на прихід Олега Блохіна, однак то вже зовсім інша історія…

Україна — Німеччина: Київ — 1:1 (Зубов, 18 — Баллак, 31), Дортмунд — 1:4 (Шевченко, 90 — Баллак, 4, 51, Нойвілл, 11, Ремер, 15).

+++

Україна проти Греції

Стиковий двобій за путівку на мундіаль 2010 року

Київська правда (Київська область)

12.11.09

Євро-2004. Саме греки стали сенсаційними тріумфаторами першого в новому столітті чемпіонату континенту. Хоча на шляху до Португалії вони з українцями  обмінялися домашніми перемогами. 12 жовтня 2002 року долю зустрічі на берегах Дніпра вирішили влучні удари Воробея та Вороніна. Причому для нашого «німця» Вороніна той гол узагалі став першим у його багатій на події історії виступів за національну команду. Зауважу, що господарі зіграли без Шовковського, Головка, Федорова, Несмачного, Попова  та Шевченка, а Ребров з'явився на полі лише наприкінці поєдинку. Цілком експериментальною виявилася й лінія нашого захисту — з Лужним на незвичному для нього лівому фланзі та з унікальною парою центральних оборонців Мороз — Тимощук. Однак ігровий ентузіазм оновленої команди був таким потужним, що майбутні чемпіони Європи поїхали з української столиці ні з чим. Шкода, проте в Афінах уже греки мали більше наснаги. Наші захищалися, здебільшого — відбиваючись в обороні, та й контратакували з оглядкою на свої тили. Ще на 15-й хвилині Шовковський парирував одинадцятиметровий від Яннакопулося. Однак навіть цей епізод примножив ентузіазм не нам, а суперникові. За чотири хвилини до фінального свистка  Харистеас забив м'яч, який і звів нанівець всі надії «жовто-блакитних» вийти з відбіркової групи, фаворитами якої вони були в товаристві з іспанцями та греками.

Чемпіонат світу-2006. Восени 2004 року збірна Греції приїхала до Києва в статусі континентального чемпіона. Попри це, ігрова перевага господарів поля була величезною. І все-таки досвід гостей дався взнаки: вони витисли максимум потрібного з мінімуму можливого, задовольнившись нічийним результатом. Обидва голи стали наслідком умілого виконання штрафних. Нікополідис із запізненням зреагував на підкручену подачу Шевченка майже від бічної лінії і, настраханий навалою своїх і чужих гравців, побачив м'яча вже в куті воріт. А Шовковський не впорався з далекобійним прямим ударом Цартаса під завісу матчу. Наступного року в Піреї вже греки володіли ігровою та територіальною перевагою, однак м'яч обминав сітку воріт Шовковського. Зате Гусин, опинившись сам на сам перед Нікополідисом, свого шансу не змарнував. Перемога в гостьовій зустрічі  з чинними чемпіонами континенту відкрила нам шлях на перший в історії вітчизняного футболу мундіаль. Ця згадка напередодні нового вирішального двобою з Грецією й справді має виняткову вагу.

Історична панорама. Чотири матчі: дві перемоги, одна нічия, одна поразка, м'ячі — 4:2 на користь України.

12 жовтня 2002 року. Київ. Україна — Греція — 2:0 (Воробей, 51, Воронін, 90).

11 червня 2003 року. Афіни. Греція — Україна — 1:0 (Харистеас, 86).

9 жовтня 2004 року. Київ. Україна — Греція — 1:1 (Шевченко, 49 — Цартас, 82).

8 червня 2005 року. Пірей. Греція — Україна — 0:1 (Гусин, 82).

Тренери Леонід Буряк (2002 — 2003 роки) і Олег Блохін (2004 —  2005) задіяли в офіційних зустрічах з греками 28 футболістів. Але тільки четверо з них — Анатолій Тимощук, Андрій Гусин, Андрій Воронін і Андрій Воробей — взяли участь в усіх чотирьох поєдинках. Тимощук може зіграти  і в цьогорічному стиковому двобої. Окрім нього, досвід змагань з греками мають ще п'ятеро гравців команди Олексія Михайличенка. Олександр Шовковський і Андрій Шевченко виступали в трьох попередніх зустрічах, Олег Гусєв і Андрій Русол — у двох, а Руслан Ротань — в одній. Решта нинішніх збірників України проти національної команди Греції поки що не грала.

+++

Алієва знову «сватають» у «Локомотив»

Ганна ЄРМАК

Високий Замок (Львівська область)

12.11.09

За повідомленням російського видання lifesports.ru, півзахисник київського «Динамо» й збірної України Олександр Алієв уже підписав попередню угоду з московським «Локомотивом» про перехід у табір «залізничників».

Футболіст, повідомило видання, вже начебто побував у московському офісі “Локо” й поспілкувався з керівництвом клубу. Гравець буцімто перейде до “Локомотива”, як тільки відкриється зимове трансферне вікно. Щоправда, головний тренер “залізничників” Юрій Сьомін наразі відмовляється коментувати ймовірний перехід Алієва. “Перший раз про це чую, − відповідає на запитання преси екс-наставник київського “Динамо”. − Мені про це нічого не відомо”...

Можливо, це лише чутки. Але вони з’являються вже не вперше, а в таких випадках у кожній чутці завжди є доля правди... Із Валерієм Газзаєвим в Алієва у “Динамо” не складається. Тренер уперто ігнорує Олександра, хоча, здавалося б, такий класний футболіст команді знадобився б. Скажімо, в недавньому матчі з міланським “Інтером”... А Сьомін, своєю чергою, прийме Алієва з розпростертими обіймами...

+++

Любомир ГАЛЬЧУК: «Звільненням Яворського шокований»

Богдан ПАСТЕРНАК

Високий Замок (Львівська область)

12.11.09

Звістка про звільнення Ігоря Яворського з поста головного тренера ФК “Львів” пролунала мов грім серед ясного неба...

Ось що каже Яворський: “Ми зустрілися з президентом, обговорили ситуацію і вирішили, що так буде краще. До мене претензій не було, це не пов’язано із роботою. А в деталі не хочу вдаватися”… Натомість президент ФК “Львів” Юрій Кіндзерський прокоментував відставку так: “Ми розійшлися за обопільною згодою сторін. Хочу подякувати Ігорю Петровичу за роботу і побажати йому успіхів. Усе відбулося по-людськи, без конфліктів. ФК “Львів” ріс, рухався вперед, і з кожним матчем додавав... За місяць знайдемо нового наставника”.

А ось що розповів “ВЗ” один із лідерів ФК “Львів” − Любомир Гальчук.

− Я був шокований цією новиною, − каже Любомир Гальчук. − Про такий поворот я не міг навіть подумати. Чекали, що 12 грудня ми зберемося і будемо продовжувати підготовку до весняних матчів... Як відреагувала на це команда? Не знаю. Втім, гадаю, інші гравці також шоковані... Тренери у нас змінюються часто. На команду це впливає негативно, адже кожного разу треба починати все з початку. Доброго тут нічого немає.

− Чергова ротація може відбитися на результатах команди?

− Будемо старатися й надалі грати так, як ми це робили в останніх матчах. Перед нами поставлене чітке завдання, яке ми повинні виконувати. Чув, що 12 грудня нас познайомлять з новим наставником. Від грудня до березня буде час поспілкуватися з ним та знайти свою гру... Навіть поняття не маю, які кандидатури розглядаються. Ось сиджу вже другий день і думаю − хто ж може бути нашим новим тренером? Ніби команда грає, зараз ми на другому місці в турнірній таблиці, а тут − така зміна... Можливо, в Ігоря Яворського щось не склалося з Юрієм Кіндзерським? Думаю, причини нам роз’яснить Юрій Іванович, коли ми зберемося усією командою.

− Що можеш сказати про Яворського як про тренера?

− Нормальний тренер. У нього завжди була дисципліна. Про це ми дізналися від нього з перших днів його перебування в команді... Окрім того, фізичні навантаження при Яворському були більші, ніж раніше.

− Кажуть, що він зловживав штрафами і що в гравців із ним склалися не зовсім теплі стосунки…

Це неправда. В усіх футболістів були з тренером нормальні стосунки. Щодо штрафів, то не було такого, щоб тренер карав нас кожен день. Одного разу хлопці “попалилися”, після чого зрозуміли, що це не жарти...

+++

Андрій БАЛЬ: «У поєдинку з греками треба правильно розрахувати сили...»

Іван ФАРІОН

Високий Замок (Львівська область)

12.11.09

У суботу, 14 листопада, о 20 годині за київським часом, національна збірна України вийде на Олімпійський стадіон Афін, щоб у протистоянні з командою Греції позмагатися за путівку на чемпіонат світу 2010 року.

Матч-відповідь відбудеться наступної середи, 18 листопада, на “Донбас Арені”. Що слід зробити для того, щоб нашим хлопцям усміхнулося футбольне щастя? − про це кореспондент “Високого Замку” розпитував у колишнього тренера “жовто-синіх”, а нині наставника одеського “Чорноморця” Андрія Баля.

− Пане Андрію, на шляху до Мундіалю-2006 команда, яку ви тренували разом Олегом Блохіним, перемагала греків. Що тепер хотіли би порадити-побажати Олексієві Михайличенку та його підопічним?

− Щоб зіграли у хороший результативний футбол. Не можу підказати Олексієві щось конкретніше, бо не знаю сьогоднішнього нашого суперника так глибоко, як свого часу знав збірну Греції зразка 2005-2006 років. Половина того колективу вже змінилася. Знаю точно: буде нелегко. Адже грецьких футболістів сильно підстьобуватиме місцева “торсида”.

− Чи не зверталися нинішні тренери збірної за консультацією до вашого товариша і колеги Олега Блохіна?

− У своїх інтерв’ю Олег Володимирович розказав усе, що знає про греків. Але зауважу, йому теж знайомий грецький футбол трирічної давності. Останнім часом на цю команду ми не звертали особливої уваги. Відомо лише, що вона невдало починала відбірний турнір…

− Як можна розколоти грецький горішок: зіграти обережно, від оборони, чи з перших хвилин брати бика за роги?

− Це вирішувати наставникам нашої національної збірної, які, напевно, уже продивилися не один матч за участю грецьких футболістів. Все підкаже сама гра. Хотів би лише звернути увагу: матчі плей-оф матимуть кубковий характер, результат отримаємо за підсумками двох ігор. Тому важливо правильно вибудувати стратегію, розподілити сили…

− На кого мав би робити ставку наш тренер − на досвідчених, які понюхали футбольного пороху, чи молодих, голодних до великого футболу, які здатні піднести сюрприз?

− Михайличенко − досвідчений тренер, він знає, що потрібно робити.

− В останніх євроматчах підводили гравці “Динамо” і “Шахтаря” Богуш, Кучер? Чи варто їх вводити у стартовий склад збірної?

Йдеться про матчі різних рівнів, різної напруги. Під час виступів у Лізі чемпіонів, Лізі Європи завдання вирішується за підсумками групового турніру. В іграх плей-оф зовсім інша ситуація, інша атмосфера, настроєність гравців. Переконаний, тренерський штаб розбереться, хто на суботу буде краще готовий виконати поставлене завдання.

+++

«Волынь» в еврокубках?

Одесса-Спорт (Одесская область)

12.11.09

Состоялась жеребьевка полуфинальных пар Кубка Украины.

Слепой жребий определил следующие пары полуфиналистов:

«МЕТАЛЛУРГ» (Донецк) − «ШАХТЕР» (Донецк)

«ВОЛЫНЬ» (Луцк) − «ТАВРИЯ» (Симферополь)

Хозяевами поля являются команды, указанные первыми. И если в донецком «дерби» сложно предположить, что этот момент как-то повлияет на ход поединка (всем известно, какому из клубов симпатизирует абсолютное большинство дончан), то во второй паре не все так просто. «Волынь», как представитель более низшей лиги вне зависимости от результата жеребьевки полуфинальный матч проводила бы на домашней арене. Вопрос был в команде-сопернице. Понятно, что слабых соперников на данной стадии нет, но можно сказать, что жребий выпал для подопечных Виталия Кварцяного самый благоприятный из возможных. А исходя из футбольных реалий в стране, вполне может произойти так, что для попадания в еврокубки лучанам достаточно будет выйти в финал. Если это произойдет, то «Волынь» станет первым в истории независимого украинского футбола клубом-участником еврокубков, который пробился на международный уровень, не представляя при этом элитный дивизион.

Напомним, что полуфинальная стадия также состоит из одного поединка, а в случае ничьей назначается дополнительное время, которое, при все еще ничейном результате, плавно превратится в серию послематчевых пенальти. На этом этапе кубкового турнира, как и на предыдущих, команды проведут один поединок. В случае ничейного результата будет назначено дополнительное время и, если понадобится, серия пенальти. Оба матча запланированы на 24 марта 2010 года.

+++


ЕВРО-2012

 

Львів має погодинний сценарій Євро-2012

Іванка КСЬОНЗОВИЧ

Високий Замок (Львівська область)

12.11.09

До остаточного визначення міст, які прийматимуть футбольний чемпіонат, залишився місяць

10 листопада розпочався черговий робочий візит в Україну експертів УЄФА зі стадіонів та безпеки. 7-8 листопада Львівщину відвідали експерти УЄФА Девід Тейлор та Мартін Каллен, які оглянули аеропорт, будівництво нового стадіону у нашому місті, а також тренувальні бази у Трускавці, Моршині та Львові (на стадіоні «Україна»).

Це останній приїзд європейських фахівців у місто Львів напередодні остаточного рішення УЄФА (буде озвучено 10 грудня цього року) щодо визначення міст, які прийматимуть фінальну частину Євро-2012.

Європейські фахівці відзначили прогрес у підготовці Львова та регіону до Євро-2012 та побажали й надалі втримувати таку динаміку. «Сподіваємося, найближчим часом побачимо результати перевірки робочих креслень стадіону та відновлення будівництва», − прокоментував Девід Тейлор.

Місцева влада представила керівництву УЄФА узагальнений генеральний план підготовки та проведення чемпіонату у Львові, так званий «Мастерплан ЄВРО 2012». Цей документ містить детальний поденний, а подекуди погодинний сценарій проведення єврочемпіонату у Львові. Інші українські міста-учасники Євро-2012 такого плану наразі не представили.

+++

Посадовці УЄФА відвідали Львів перед ухваленням остаточного рішення про участь міста у Євро-2012

Суботня Пошта (Львівська область)

12.11.09

Цими вихідними, 7 − 8 листопада, Львів відвідала делегація УЄФА на чолі з генеральним секретарем Девідом Тейлором та директором турніру Євро­2012 Мартіном Калленом. Нагадаємо, 13 травня цього року виконком УЄФА назвав міста, які прийматимуть фінальну частину Євро­2012. Донецьк, Львів і Харків УЄФА відніс до зони ризику і відклав дату «Х» на 30 листопада 2009 року. Пізніше дату прийняття рішення перенесли на 10 грудня. Тож це − останній приїзд європейських фахівців напередодні остаточного рішення УЄФА.

Окрім експертів УЄФА, Львів також інспектували директор Координаційного бюро, заступник міністра Кабінету Міністрів України Ілля Шевляк, заступник директора Координаційного бюро Арсен Попель, директор ТОВ «Місцевий організаційний комітет «Євро­2012 Україна» Маркіян Лубківський, директор Департаменту з організації заходів турніру Юрій Барабаш.

Посадовці УЄФА ознайомилися з реконструкцією злітно­посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Львів» та будівництвом нового терміналу, а також із будівництвом нового стадіону у Львові. Крім того, інспектори зустрілися з міським головою Андрієм Садовим та головою Львівської ОДА Миколою Кметем, щоб обговорити актуальні аспекти підготовки міста до чемпіонату. Згодом Девід Тейлор та Мартін Каллен ознайомилися з готельною інфраструктурою Трускавця та Моршина, а також перевірили тренувальні поля у Моршині та у Львові (стадіон «Україна»). Врешті експерти УЄФА ознайомились із роботою КПП «Краковець».

Прикордонники презентували роботу пункту пропуску в умовах прийому вболівальників та ознайомилися з пропускною спроможністю переходу. Представники УЄФА цікавилися можливістю спрощення процедур під час оформлення перетину кордону, повідомила пресслужба Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

За інформацією пресслужби Львівської ОДА, європейські фахівці відзначили серйозний прогрес у підготовці Львова та регіону до Євро­2012 та побажали й надалі втримувати таку динаміку.

Після перебування в Україні представники УЄФА вирушили перевіряти готовність до Євро­2012 польської сторони.

Підписатися на новини