Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

 

 

ЧС-2010: останній бар’єр − грецький

Юрій Малишев

Ffu.org.ua

19.10.09

У понеділок, 19 жовтня, в штаб-квартирі ФІФА у Цюріху відбулося  жеребкування матчів плей-офф за вихід до чемпіонату світу. Національна збірна України 14 та 18 листопада зіграє з командою Греції.

Рука Пієнара

Безпосередньо жеребкування проводили генеральний секретар ФІФА Жером Вальке та півзахисник збірної ПАР і англійського «Евертона» Стівен Пієнар, з легкої руки котрого утворилися наступні пари плей-офф (господарі перших поєдинків вказані першими): Греція − Україна, Ірландія − Франція,  Португалія − Боснія, Росія − Словенія.

Стримані емоції президента

«Емоції? Вони досить стримані, − зазначив в експрес-коментарі президент ФФУ Григорій Суркіс. − Ми подолали важкий шлях, і тепер нам залишилося зробити два кроки, аби влітку наступного року опинитися в ПАР. Разом з мільйонами українських вболівальників я сподіваюсь, що наша збірна здолає грецький бар’єр».

Донецьк або Харків

Національна федерація ще не визначилася, яка з українських футбольних арен прийматиме матч плей-офф. Однак, за словами Григорія Суркіса, вибір належить зробити між двома містами: «Беручи до уваги місткість стадіонів, їхню сучасність, інші важливі чинники, ми гратимемо з греками або в Донецьку, або у Харкові».

Лист до Григорія Суркіса

До речі, на адресу президента ФФУ  вже надійшов лист за підписом мера Донецька Олександра Лук’янченка, в якому він повідомляє, що «міська влада спільно з футбольним клубом «Шахтар» та стадіоном «Донбас-Арена» зацікавлені та мають можливість проведення в Донецьку матчу плей-офф за участю збірної України».

Греція, значить, Греція

Головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко також не виказав жодних емоцій щодо результатів жеребкування, хоча напередодні у більшості ЗМІ команду Греції вважали оптимальним суперником для «синьо-жовтих» у плей-офф. «Великої різниці між збірними, з якими ми могли зіграти, немає. Випала Греція, значить, будемо готуватися до зустрічі з цією командою», − резюмував наставник.

Ціна помилки

Михайличенко вважає позитивним моментом те, що перший матч Україна гратиме на виїзді. Проте акцентує увагу на наступному: «У греків, безперечно, досить сильна команда. Однак для того, аби потрапити до фінальної частини чемпіонату світу, нам необхідно продемонструвати свою найкращу гру. А ще, зважаючи на той факт, що у матчах плей-офф неймовірно зростає ціна помилки,  ми маємо як слід підготуватися до цих поєдинків не лише фізично, а й психологічно».

+++

Словенско-греческий барьер

Uefa.com

19.10.09

В Цюрихе состоялась жеребьевка стыковых матчей за попадание в финальную стадию чемпионата мира-2010, на которой своих соперников узнали восемь сильнейших из числа девяти обладателей вторых мест в отборочных группах.

Четыре пары

Первые матчи запланированы на 14 ноября, а ответные встречи состоятся четыре дня спустя. Французы оказались в одной паре с ирландцами, которые в своей отборочной группе пропустили вперед итальянцев, тогда как португальцам до того, как получить в соперники боснийцев, пришлось выиграть три матча квалификации кряду. Экс-чемпион Европы сборная Греции проверит на прочность украинцев, а россиян ждут два матча против словенцев, причем первую встречу подопечные Гуса Хиддинка проведут дома.

  «В этой связи для нас не было большой разницы, кто именно станет соперником сборной Украины − Греция или другая команда»Алексей Михайличенко

Мнение Михайличенко

«В стыковых играх неимоверно возрастает цена каждой ошибки, и потому уровень психологической готовности выходит на первый план, − подчеркнул тренер сборной Украины Алексей Михайличенко. − Плей-офф − это кульминация отбора, и дойти до этой стадии могли только сильные команды. В этой связи для нас не было большой разницы, кто именно станет соперником сборной Украины − Греция или другая команда. Наверное, неплохо, что свой второй матч мы проведем на выезде, однако в любом случае, чтобы попасть в финальный турнир чемпионата мира, нам необходимо будет продемонстрировать свою лучшую игру».

Девять сильнейших

Ранее в финальную стадию, матчи которой состоятся в ЮАР с 11 июня по 11 июля 2010 года, от Европы пробились девять команд, занявших первые места в своих отборочных группах. Это сборные Дании, Швейцарии, Словакии, Германии, Испании, Англии, Сербии, Нидерландов и Италии. Жеребьевка группового этапа финальной стадии пройдет 4 декабря в Кейптауне.

Жеребьевка стыковых матчей за попадание на ЧМ-2010

Матчи состоятся 14 и 18 ноября 2009 года

Ирландия − Франция

Португалия − Босния-Герцеговина

Греция − Украина

Россия − Словения

+++
ЕВРО-2012

 

 

Генсек УЕФА приедет на матч «Металлиста»

Most-kharkov.info

19.10.09

5 ноября в Харьков с очередной проверкой должен приехать генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тейлор.

Об этом корреспонденту ИА «МОСТ-Харьков» сообщил первый вице-президент Федерации футбола Украины Сергей Стороженко.

По его словам, это будет «одна из последних проверок УЕФА перед декабрьским заседанием исполкома, на котором определят перечень украинских городов на Евро-2012».

Кроме того, Дэвид Тейлор собирается посетить матч «Металлиста» против «Черноморца», который должен состояться в это время.

Сергей Стороженко сообщил, что инспекторы УЕФА проверят состояние стадиона «и посмотрят, как мы исправили некоторые моменты, которые они просили исправить». Вице-президент ФФУ подчеркнул, что «стадион еще не готов, он продолжает строиться».

«Но я уверен, что все будет в порядке», − добавил он.

+++

Финансирование выборов или Евро-2012 − ни на то, ни на другое НБУ денег пока не даст

Юлия Найда

News.ligazakon.ua

19.10.09

9,8 млрд гривен, которые согласно Закону о финансировании Евро-2012 должен был перечислить НБУ, оказались «подвешенными в воздухе». Не успели Закон опубликовать, как он сразу же был обжалован в Конституционном Суде Украины.

О том, что Президент Украины Виктор Ющенко обратился с соответствующим представлением в КСУ, сегодня заявила его пресс-служба. Как отмечается в официальном сообщении, основаниями для обжалования Закона стало его несоответствие ряду нормативных актов, в частности, законам «О Государственном бюджете Украины на 2009 год», «О Национальном банке Украины» и др. Следует отметить, что юридические зацепки действительно существуют. Так, например, в своем более раннем решении от 26 февраля 2009 года Конституционный Суд уже подтверждал, что диктовать Нацбанку условия деятельности органы законодательной власти и исполнительной власти, а также их должностные лица не могут. Похожие нормы прописаны и в Конституции.

Однако самой, пожалуй, главной претензией к данному нормативному акту является его замысловатое построение. Хотя законом предусмотрено, что гривневые ресурсы пойдут на подготовку к Евро-2012 − строительство и ремонт автодорог, мостов и метрополитенов, однако направления финансирования в бюджете не прописаны. Конкретный перечень объектов и выделенные на них суммы будет утверждать Кабмин по согласованию с двумя комитетами ВР − по вопросам бюджета и по вопросам финансов и банковской деятельности. Поэтому вопрос: «Пойдут ли деньги на финансирование подготовки к Евро-2012 или же на предвыборную кампанию отдельно взятых политических сил?» − остается открытым. Именно это и служит главнейшим, если не единственным, камнем преткновения на пути к реализации положений Закона.

+++

Уряд виділив 200 мільйонів гривень для влаштування накриття над трибунами НСК «Олімпійський»

Kmu.gov.ua

19.10.09   

16 жовтня 2009 року Кабінет Міністрів України виділив 200 млн. грн.  Міністерству України у справах сім'ї, молоді та спорту для фінансування робіт з влаштування накриття  над трибунами  стадіону НСК «Олімпійський». Цей платіж здійснено з метою авансування робіт з виготовлення металевих конструкцій каркасу, сталевих тросів і мембрани накриття над трибунами.

 28 серпня 2009 року генеральний підрядник АТ ХК «Київміськбуд» для виконання робіт з виготовлення та монтажу конструкції навісу над трибунами стадіону НСК «Олімпійський» залучив ТОВ «Завод Майстер-Профі Україна»  (м. Дніпропетровськ), як переможця торгів з обмеженою участю. Загальна вартість влаштування конструкцій навісу над трибунами стадіону НСК «Олімпійський» складає 727,2 млн. грн.

Згідно рішення Кабінету Міністрів України ДП «НСК «Олімпійський» отримав право проавансувати роботи з виготовлення конструкції накриття у 2009 році на суму 396,8 млн. грн. За результатами тендеру тросові системи виготовлятиме фірма Брайтон (Англія), а мембрану накриття − Хайтекc (Німеччина).

Етап влаштування накриття над трибунами з технологічної точки зору є  найскладнішим та найдорожчим у проекті реконструкції НСК «Олімпійський».

У серпні цього року будівельники приступили до виконання робіт з влаштування фундаментів для металевих конструкцій каркасу, який триматиме накриття над трибунами. Опорний каркас складатиметься з 80 колон, виготовлених із високоміцних сталевих листів товщиною 60-90 мм! Висота колон − 40 метрів, загальна вага −  понад чотири тисячі тонн.

На цьому каркасі буде розтягнута тросова конструкція з високоміцних тросів спеціального плетіння за принципом велосипедного колеса, загальною вагою близько однієї тисячі тонн. Троси такої якості виготовляють лише три заводи у світі.

 По периметру тросової конструкції буде розтягнена синтетична мембрана, армована скловолокном. Вимоги до мембрани, загальною площею 48 500 м² , − висока міцність та негорючість та напівпрозорість. Планується застосування напівпрозорої тканини для того, щоб зелений газон поля отримував достатню кількість сонячних променів.

Згідно проекту, накриття, або вантово-мембранна  конструкція з напівпрозорої синтетичної мембрани, армованої скловолокном, має стати унікальним архітектурним елементом оновленого НСК «Олімпійський». Водночас накриття над трибунами виконуватиме багато функцій.

По-перше, накриття створить комфортні умови та захистить глядачів від атмосферних опадів та сонця, що дозволить проводити заходи на стадіоні у будь-яку пору року. Це є ключовою вимогою  UEFA до проекту оновлення стадіону − для комфортності перебування глядачів на стадіоні, всі трибуни з місцями для глядачів повинні бути захищені накриттям.

По-друге, забезпечить сучасне та якісне освітлення та звук. По внутрішньо периметру конструкції накриття згідно з проектом планується розмістити сучасне обладнання для освітлення і звукового забезпечення стадіону: світлові купольні ліхтарі для рівномірного та якісного освітлення арени, а також акустична система, яка забезпечуватиме оптимальний звук в усіх частинах стадіону, що важливо для проведення свят та гала-концертів.

+++

Експерти УЄФА можуть і не завітати із перевіркою до Львова

Obk.lviv.ua

19.10.09

Наприкінці жовтня у Львові очікують приїзду експертів УЄФА, які ознайомляться з підготовкою міста Львова до Євро-2012. Про це у коментарі «Об’єктивно» повідомив керівник дирекції із будівництва стадіону у Львові до Євро-2012 Віталій Сулима.

Зокрема, у рамках візиту до Львова представники УЄФА планують провести перевірку будівництва стадіону до Євро-2012. Водночас Віталій Сулима наголосив, що наразі ще невідомо, чи відбудеться такий візит представників УЄФА до Львова. Адже, за його словами, вони можуть побувати лише у Києві, де отримають усю інформацію про хід підготовки до Євро-2012 по усіх українських містах.

 «Їм не обов’язково приїжджати безпосередньо на львівський стадіон, аби ознайомитися із будівництвом. Адже в УЄФА використовують спеціальні пристрої, зокрема супутниковий зв’язок, завдяки якому можна відстежувати хід роботи на нашому стадіоні», − говорить Сулима.

+++

КС отримало подання Президента щодо низки положень законів стосовно фінансування НБУ заходів з підготовки до Євро-2012

УНІАН

19.10.09

До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання Президента України Віктора ЮЩЕНКА щодо конституційності низки положень деяких законів України (щодо фінансування Національним банком заходів з підготовки України до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року).

Як повідомили УНІАН у прес-службі Конституційного Суду України, глава держави звернувся до КС щодо відповідності Основному Закону частин першої, другої статті 1, пункту 44 статті 2, частини другої статті 4, пункту 45 статті 6, пункту 58 статті 341, пункту 5, абзацу четвертого пункту 7 частини першої, частини третьої статті 76 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26 грудня 2008 року № 835-VI, частини третьої статті 5 Закону України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 року № 679-XIV, Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та деяких інших законів України» від 21 серпня 2009 року № 1608-VI.

Згідно з Регламентом Конституційного Суду, подання передано на вивчення в Секретаріат суду.

+++
Региональные печатные СМИ

 

 

ФУТБОЛ

 

 

Чи здатна збірна України на «листопадовий чин»?

 

Микола Луків

Високий Замок (Львівська область)

19.10.09

У стикових матчах за право потрапити до фінальної частини чемпіонату світу з футболу збірна України − чи не найсильніша “бойова одиниця”.

Потенційні суперники “синьо-жовтих” з острахом відзначають клас окремих її виконавців (Шевченка, Тимощука, Мілевського), дивуються впевненій грі одразу кількох дебютантів і відверто побоюються листопадових українських сирості та приморозків. ФІФА вже почала встромляти палиці в колеса менш авторитетним претендентам на поїздку до Південно-Африканської Республіки. Чи зможе Олексій Михайличенко з честю вийти з непростої ситуації та перетворити потенціал підопічних у гідний поваги результат − дізнаємося у листопаді.

Чи насправді жереб «сліпий»?

Сьогодні о 15.00 у швейцарському Цюріху відбудеться жеребкування пар учасників плей-оф. Умови проведення цієї процедури вже викликали шквал критики з боку представників тих країн, чиї національні дружини заздалегідь опинилися у програшних ситуаціях. За новими правилами ФІФА, оприлюдненими напередодні завершальних матчів групової стадії змагань, збірні Франції, Португалії, Росії та Греції потрапили до однієї корзини посіву, а команди України, Ірландії, Боснії та Словенії − до іншої. Зрозуміло, що за таких умов наші співвітчизники зіграти, скажімо, з посередньою за європейськими мірками Боснією аж ніяк не зможуть. Найбільш активно через скасування принципу “сліпого” жереба обурювався наставник збірної Ірландії Джованні Трапаттоні: “Це рішення ФІФА вбиває футбол. Кілька років тому гранди континентального клубного футболу намагалися створити Суперлігу, однак тоді здоровий глузд переміг. І ось друга спроба відділити великі команди від малих − а як же деклароване Блаттером футбольне рівноправ’я?”. Виправдань від голови світового футболу навряд чи варто очікувати: надто вже залежна підзвітна йому організація від авторитету галлів, піренейців чи еллінів. Що ж до Росії, то після особистої зустрічі пана Блаттера з прем’єр-міністром країни Володимиром Путіним не виключений варіант широкої експансії ФІФА аж до Сибіру. Це і клопотання про спонсорство нафтогазовими компаніями різнорідних футбольних проектів, і розташування власних представництв у найбільших містах, і численні моніторинги кандидата на проведення Мундіалю у 2018 році. Бюджет міжнародної футбольної асоціації від зазначених “процедур” може отримати серйозні дотації − ставити після цього Росію в один ряд з Україною чи Словенією вже якось не пасує…

От і виходить, що країна-організатор наступної європейської футбольної першості − не надто бажаний гість на світовому форумі. Добре, хоч головний тренер Олексій Михайличенко переповнений оптимізму і вірить, що несприятливі обставини роблять його команду тільки сильнішою. “Збірна України є абсолютним рекордсменом на континенті за кількістю проведених кваліфікаційних матчів. Прикрі поразки від хорватів у 1997-му, словенців (1999) та німців (2001) змушують нас зіграти по-іншому − по-спортивному агресивно з перших хвилин. Нещодавній тріумф у матчі проти англійців засвідчив, що ми це навчилися робити”, − резюмує наставник. Як кажуть, його слова та й Богу у вухо.

У Львові, Харкові чи в Донецьку?

Втішна для західноукраїнського вуха звістка надійшла від Федерації футболу: кандидатами на проведення домашнього матчу збірної названі Харків, Донецьк та Львів. Кожне з міст має свої козирі: у Донецьку чекає на протистояння найвищого рівня суперсучасна “Донбас Арена”, Харків ось-ось завершить реконструкцію свого стадіону, однак у Львові в офіційних зустрічах “синьо-жовті” лише перемагали, та й з готельними місцями для фанатів тут проблем немає.

Спортивна складова проти організаційної − традиція або ж видовище… Вибір перед членами виконкому ФФУ справді непростий: за неофіційною інформацією, Григорій Суркіс збирається ухвалити “соломонове рішення”. У разі матчу з Росією (східний сусід) чи Францією (найсильніша збірна згідно з рейтингом), великий футбол поїде до Донецька, а от команди Португалії чи Греції завітають до Галичини. Якщо усе виявиться саме так, то футбольна дружина наших східних сусідів є суперником більш ніж небажаним. Кому ж із львів’ян не хочеться побачити у дії на стадіоні “Україна” Криштіано Роналду, Деку чи навіть греків Карагуніса, Гекаса, Киріякоса. Будемо тримати кулаки.

Нас таки бояться…

Подібні думки (щоправда, з інших міркувань) витають і по той бій східного кордону України. Провідні ЗМІ Росії в один голос зараховують до сильних сторін “синьо-жовтих” їх вміння мобілізуватися перед відповідальними іграми, а також натякають на політичну складову гри − у разі поразки підопічних Хіддінка країна остаточно втратить важелі впливу на офіційний Київ, тож “краще не треба”. Ось як красномовно розгортає свої аргументи московський “Радянський спорт”: “З Україною нашій збірній не впоратися. Стверджуємо це з усією відповідальністю. Це дуже в’язка, кусюча і неприємна команда; чіпляється за усі м’ячі на всіх ділянках поля, сама не грає й іншим не дає. Тобто робить те, що так не подобається нашим хлопцям. При цьому в розпорядженні Михайличенка є висококласні футболісти, навіть серед гравців другого плану, які створюють гольові ситуації. Та й загалом лінія українського нападу якісно перевершує наш захист. Шевченко, Мілевський, Воронін і Гусєв проти Ігнашевича, братів Березуцьких, Анюкова і Янбаєва… Неспівмірні величини. У той же час оборонна лінія суперника з російською атакою справиться кількістю. Стане горою (Хачериді і Чигринський мають під два метри зросту), закриє підходи з флангів − не проб’єшся. А на нашу перевагу всередині поля знайдеться відповідь у вигляді жорсткого пресингу від Тимощука. До того ж для українців, як завжди, це буде битва на межі спорту та політики − а це шалений настрій. Такий, як у київського “Динамо” в другому таймі гри з “Рубіном”. Тож як не крути, а буде надто погано, коли жереб “підсуне” нам західних сусідів. Шанси приблизно 30 на 70 не на нашу користь”. Влучно, погодьтеся. І тим паче приємно, що з уст самих опонентів…

Бояться Шевченка та компанії й у Франції. Тільки 13 відсотків читачів популярної газети “Фігаро” назвали наших співвітчизників бажаними суперниками тамтешнього “триколора” (за Словенію, приміром, висловилися аж 40%). Настрої галлів розділяють і у Португалії. А от у Греції українців не бояться, а просто поважають. Вихваляються наявністю у складі кращого бомбардира усього відбірного циклу Теофаніса Гекаса (10 голів), однак добре пам’ятають переможний удар Андрія Гусіна на “Спірос Луїсі” три роки тому, який приніс гостям неочікувану перемогу та вивів до фінальної частини чемпіонату світу в Німеччині. І хоч вихованця львівського футболу у головній команді країни вже нема, забивати у ворота підопічних Отто Рехагеля знайдеться кому. Чи не тому й поважають.

Висновок один. Незалежно від результатів жеребкування у Цюріху, кінцева мета для збірної України − фінальна частина чемпіонату світу − змінюватися не повинна. Перемоги над сильними опонентами почесніші вдвічі, тож нехай звитяга над самими футбольними родоначальниками слугує відправною точкою оновленої збірної України для її листопадового прориву. Такого ж, який більш ніж дев’яносто років тому (незалежно від російських чи європейських обставин) мав місце у політичній площині на Галичині.

Склад учасників Мундіалю-2010

Вже потрапили у ПАР: Австралія, Японія, Північна Корея, Південна Корея, ПАР, Гана, Кот-д’Івуар, Данія, Швейцарія, Словаччина, Німеччина, Іспанія, Англія, Сербія, Італія, Голландія, Бразилія, Чилі, Парагвай, Аргентина, США, Мексика, Гондурас.

Потенційні кандидати: Росія, Франція, Греція, Португалія, УКРАЇНА, Боснія, Ірландія, Словенія, Бахрейн або Нова Зеландія, Туніс або Нігерія, Алжир або Єгипет, Камерун або Габон, Уругвай або Коста-Рика.

На фото: Віримо, що подібний настрій у гравців збірної України буде і 18 листопада, після матчів плей-оф.

Підписатися на новини