ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

Евро-2012

«Чемпионат Европы 2012 года пройдет в четырех украинских городах», − уверен вице-премьер-министр Украины Иван Васюник. Как сообщает «Первая крымская», чиновник подчеркнул, что никто в правительстве даже не рассматривает варианта сокращения участия нашей страны в Евро-2012 до двух городов: «Во-первых, потому, что мы равные партнеры с Польшей. Во-вторых (что особенно важно для Украины и украинской нации), необходимо доказать Европе, что мы способны реализовывать такие проекты. Но для этого нужно только одно: всей власти на всех уровнях − на центральном, на местном − заниматься делом, а не дискуссиями или спорами, кто старше».

«В министерстве по делам семьи, молодежи и спорта уверены, что финальный матч Евро-2012 состоится в Киеве на НСК «Олимпийский», − пишут «Крымские известия» со ссылкой на слова первого заместителя министра Сергея Драча. «Все работы по реконструкции стадиона выполняются четко по графику, согласованному с УЕФА», − заявляет Драч. «На сегодняшний день в работах задействованы около тысячи рабочих и почти 400 инженерно-технических работников, работает 162 единицы строительной техники», − проинформировал замминистра.

«Львовская областная государственная администрация в рамках подготовки к Евро-2012 начала переговоры с Европейским банком реконструкции и развития (ЕБРР) о выделении кредита на строительство нового терминала Львовского аэропорта в размере 1 миллиарда гривен», − со ссылкой на УНИАН сообщает «Крымская газета». Планируется, что эти средства будут привлечены городом под госгарантии сроком на 10 лет. Отмечается, что «миллиард от ЕБРР» рассматривается как запасной вариант, который будет задействован, если провалится намеченный на 9 октября конкурс по привлечению инвестора.

РС «Локомотив»

Газета «Крымская правда» выступила с резкой критикой организации работы медслужбы на Республиканском стадионе «Локомотив» в Симферополе.

«Ныне  почти все поединки из столицы Крыма транслируются на всю страну, смотрят их и за рубежом, поэтому нельзя позорить наш регион, демонстрируя, как у нас используется «детский труд» не в детской сфере. Речь идет о маленьких «санитарах» в футбольной форме, которые выбегают на поле с носилками времен первой обороны Севастополя, чтобы вынести за бровку здоровенных дядечек, которым необходима помощь врачей. Не верится, что в Симферополе нельзя найти взрослых парней, которым эта роль будет по плечу, а их форма − соответствовать форме медбратьев?»

А ведь и впрямь, дико наблюдать, когда роль санитаров во время матчей «Таврии» выполняют подчас 12-летние подростки. Такого, наверное, не то что в Европе, ни на одном украинском стадионе не увидишь.

Футбол

ФК «Таврия»

«Таврия» отказалась от запланированного на период паузы в чемпионате недельного сбора в Евпатории. Причина банальна − экономия средств. Но и на своей базе в Почтовом команда тренироваться по сути не может − дело в том, что из-за отсутствия достаточного уровня воды в прилегающем к базе водоеме не в полном объеме осуществлялся полив газонов, вследствие чего их качество сейчас не отвечает необходимым требованиям. Выход найден следующий: по договоренности с руководителями «Черноморнефтегаза», «Таврия» тренируется на принадлежащей ГАО спортивной базе «Скиф» в Новопавловке Симферопольского района. В распоряжении подопечных Сергея Пучкова − два поля: естественное и с искусственным покрытием.

На понедельник, 7 сентября, на «Скифе» намечена учебная игра основного и молодежного составов «Таврии».

Отметим, что в настоящее время в лазарете «Таврии» находятся два футболиста − получивший травму в игре с «Ворсклой» голкипер Максим Старцев (поломал палец, на восстановление ему понадобится еще месяц) и польский защитник Павел Хайдучек (скоро должен приступить к тренировкам). После восстановления тренируются с общей группой защитники Андриус Йокшас и Вячеслав Свидерский, а также нападающий Матвей Бобаль.

Награда для президента «Крымтеплицы»

На минувшей неделе свое 50-летие отметил президент «Крымтеплицы» Александр Васильев. В честь юбилея, а также «учитывая личный вклад в популяризацию отечественного футбола» Центральный Совет ПФЛ наградил Васильева золотым знаком отличия ПФЛ.

В футбол играли… на тракторах

В минувшую субботу «Крымтеплица» была одним из спонсоров I Всеукраинских тракторных гонок «Прохват-трак», которые прошли в селе Трудовом Симферопольского района. Васильев лично выставил в качестве приза победителю новенькую «Ладу Калину». Примечательно, что выиграл соревнования представитель СООО «Крымтеплица» Сергей Рябов.

Не обошлось на «Прохват-трак» и без футбола: болельщики стали свидетелями захватывающего матча. Естественно в футбол команды играли… на тракторах.

ПФК «Севастополь»

Президент ПФК «Севастополь» Александр Красильников дал интервью местной прессе. Учитывая ситуацию с отсутствием в Севастополе стадиона, пока перед командой поставлена «локальная задача» − побеждать в каждом матче. Быть ли севастопольцам в премьер-лиге − клуб определится во время зимнего антракта. Красильников очень надеется, что севастопольские власти прислушаются к мнению недавно организованного общественного движения «Верните футбол в Севастополь». Движение, кстати, уже добилось того, что 8 сентября на сессии горсовета будет рассмотрен вопрос о том, какие шаги нужно предпринять, чтобы моряки как можно скорее вернулись из Бахчисарая, где они сейчас проводят свои домашние поединки, в родной город. Если проблема стадиона будет решена, «профессионалы» готовы побороться за путевку в премьер-лигу.

 

2.       Вінницька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

29 серпня в Донецьку прийшло відкриття нового стадіону «Шахтаря» − «Донбас-Арени». Організатори дійства здивували глядачів барвистим і неймовірним за розмахом шоу. Президент України В. Ющенко під свист на стадіоні привітав усіх уболівальників з відкриттям «Донбас-Арени». Також президент сказав, що стадіон − це найкращий подарунок для молоді. В. Ющенко подякував Р. Ахметову, всім будівельникам і людям, що взяли участь у створенні «Донбас-Арени». Далі виступив Р. Ахметов, який оголосив стадіон відкритим. Дана тема висвілювалась у багатьох місцевих ЗМІ та обговорювалась серед вінничан.

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Юності, Космонавтів, В. Порика, Хмельницьке шосе, 600-річчя, Келецька на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто ТЦ «Дастор», ТЦ «Магі-Гранд», що знаходиться по вул. Юності. Сувенірної продукції не помічено.

Місцевий футбол

ФК „Нива”

Вінницька «Нива» програла на своєму полі ФК «Миколаїв» з рахунком 0:1, в рамках п’ятого туру чемпіонату України серед команд другої ліги. Єдиний м’яч на 65-ій хвилині матчу забив гравець гостей Ю. Скороход. До цього господарі поля намагалися пробити щільну оборону гостей з Миколаєва. Але їм це так і не вдалося зробити. За словами головного тренера «Ниви» О. Федорчука − «Команда провалила матч. Игра шла до первого гола, и этот гол забил соперник. Футболисты будут оштрафованы, то есть если в следующем матче мы победим, игроки своих премиальных не получат». Дана інформація опублікована в газеті «RIA» від 02.09.09 року в статті під назвою «Футбол: «Корабелы» из Винницы «уплыли» с победой», також в газеті «Вболівальник» від 03.09.09 року в статті «Нестабільність − ознака юних».

В газеті «Місто» від 04.09.09 року опубліковане інтерв’ю з президентом команди «Нива» Вінниця, під назвою «Президент ФК «Нива» шукає для команди лідера. Скоро у «Ниви» з’явиться власна футбольна база». В якому йдеться про будівництво нової тренувальної база для ФК «Нива» на «Хіміку». Ще з початку року там дії фут зальний майданчик, кілька тижнів тому почали спорудження поля зі штучним покриттям. На ньому можна буде тренуватися цілий рік без перерв. Там буде освітлення, трибуни на 900 місць, тож тренувальні матчі зможуть відвідувати й уболівальники. Окрім «Ниви» там зможуть безкоштовно займатися всі футбольні школи міста. Роботи виконує турецький підрядник. Поле − це перша стадія, яка коштуватиме 5 млн.грн.. Щодо допомоги місцевої влади, Караванський зазначив, що принаймні і місто, і область допомагають, адже в період кризи команда могла б залишитися без будь-якої підтримки. Мер Вінниці допоміг, щоб «Нива» нарешті отримала вільний доступ до Центрального стадіону. Щодо завдань на цей сезон вона не змінилася − вихід в Першу лігу. Щодо гравців: На даний момент команді не вистачає ще кількох виконавців. І головне не вистачає лідера…

Юні Вінницькі футболісти з СДЮШОР «Нива» (1996р.н.) перемогли в турнірі ім.. В. Баннікова в Житомирі. Підопічні Валерія Базалицького перемогли в трьох матчах. У турнірі змагалися шість команд, що були розбиті на дві групи. Інформація опублікована в газеті «RIA» від 02.09.09 року в статті під назвою «Юна «Нива» всіх перемогла».

Вища ліга області

Відбувся матч Вищої ліги області з футболу між командами «Горизонт» м. Козятин, «Тульчин» м. Тульчин, який закінчився перемогою гостей з рахунком 0:2. Гравець команди господаря Мазяр вдарив головного суддю матчу М. Куницю за необ’єктивне суддівство, як йому здалося. Адже протягом матчу в ворота «Тульчина» могло бути призначено два пенальті, а гравець з Козятинської команди, який намагався довести головному арбітру необхідність призначення пенальті, був вилучений за це. А на 89-й хвилині пенальті було призначено в ворота «Горизонту». Що остаточно поховало надії на нічию. Дана інформація опублікована в газеті «Вболівальник» від 03.09.09 року в статті «В Козятині не обійшлося без скандалу».

 

3.       Волинська обл.

ЄВРО-2012

Тема „Євро-2012” упродовж минулого тижня не порушувалася ні в органах влади, ні в пресі.

Зовнішня реклама, пов’язана з „Євро-2012”, не помічена.

Футбол

ФК „Волинь”

Перемога за будь-яку ціну

31 серпня відбувся центральний поєдинок сьомого туру чемпіонату України у першій лізі. Зустрічалися команди, які перебувають у верхній частині турнірної таблиці, мають міцну фінансову основу і претендують на одну з двох путівок до прем’єр-ліги: луцька „Волинь” у себе вдома приймала „Кримтеплицю” з Молодіжного. На жаль, футболісти, зокрема луцькі, не підтвердили свій високий клас майстерною грою, матч вийшов сірим, нецікавим і завершився нульовою нічиєю. Як підмітили місцеві спортивні оглядачі, після відрахування з „Волині” бомбардира Тараса Кабанова, який начебто не виправдав сподівань Віталія Кварцяного, у лучан тепер немає лідера атак. А відтак немає і гостроти у грі лінії нападу.

Втім, матч, попри свою пересічність, запам’ятається дещо незвичним конфліктом. Наступного ж дня «Волинь» подала протест на результат поєдинку. Річ у тому, що наприкінці зустрічі тренерський штаб гостей зробив заміну футболіста Бабира 1990 року народження на гравця 1989 р.н. Новотрясова, чим було порушено пункт 20.21 Регламенту змагань про обов'язкову участь у матчі гравця 1990 року народження або молодшого. Таким чином, вважають керівники луцької команди, є усі підстави для зарахування ФК «Кримтеплиця» технічної поразки.

Для лучан це був би дуже бажаний поворот, адже, втративши вдома два очка, „Волинь” віддалилася від лідера групи ПФК „Севастополь” на цілих чотири пункти. І лише на один пункт іде попереду від найближчого переслідувача − харківського „Геліоса”.

Підростає молода парость

Відразу троє гравців «Волині» беруть участь у складі національних збірних України U-17 i U-19 в престижних міжнародних турнірах.

Так, щойно відновившись після травми, отримав запрошення до збірної U-17 (гравці 1993 р.н.) півзахисник Віталій Приндета. З 1 по 4 вересня українська команда візьме участь у турнірі Sirenka Cup, що проводитиметься у Польщі. В чвертьфінальному поєдинку синьо-жовті поміряються силами з однолітками з Данії. Цей турнір є завершальним для команди в процесі підготовки до відбірних змагань Євро-2010 (U-17) і, за планами тренерського штабу, саме на цих змаганнях й визначиться склад збірної, котрий прийматиме участь в офіційних поєдинках.

Крім того, уже звично отримали виклик до команди 1991 р.н. (U-19) форвард Євген Павлов та півзахисник Роман Карасюк. Збірна цієї вікової категорії з 3 по 6 вересня грає у Сербії на Меморіалі Вілотича. Суперниками українців є команди Ізраїлю, Угорщини та Сербії. Зазначимо, що й для підопічних Анатолія Бузника цей турнір стане вирішальним в процесі підготовки до відбіркового турніру Євро-2010 (U-19). Вболівальники сподіваються, що волиняни, котрі вже тривалий час входять до незмінного числа «основи» збірної, доведуть своє право захищати честь нашої держави і у відповідальних матчах, котрі відбудуться у жовтні.

Волинська преса ставить Кварцяного на місце

Головний тренер ФК „Волинь” часто неперебірливий у висловах. Гостре, а нерідко і вульгарне слово негайно адресується всім, хто сміє „не так” оцінити дії луцького футбольного клубу. Першими під вогонь потрапляють судді, що судять матчі з участю „Волині”, а також журналісти, які про ці матчі пишуть. Провідній газеті області − „Волині-новій”, видно, набридли ці чвари, тож у своєму номері за 3 вересня вона завдала гарматного пострілу по Віталію Кварцяному. Оскільки такі публікації − велика рідкість, пропонуємо цей матеріал повністю.

То хто ж все-таки мурло?

Олександр НАГОРНИЙ

Не слід забувати, що журналісти не входять у «команду» Кварцяного, отож не з його культурою йому їх виховувати

Тим читачам, які не цікавляться футболом, повідомимо, що Віталій Кварцяний − це головний тренер ФК «Волинь», віце-президент клубу, заслужений тренер України, досвідчений фахівець, що не обділений талантом. А ще відомий своїми висловлюваннями, грубими і безпардонними, мало не прокльонами на адресу суддів, своїх гравців, владних структур, а тому кажуть, що футбольні фанати без його прес-конференцій нудьгують, ну, наче за відомим актором. Ще 11 жовтня 1989 року автор цього матеріалу як уболівальник у статті «Фінти на футбольному полі і навколо нього» тішився: «І найприємніше, що головний тренер В.В. Кварцяний, начальник команди А.А. Барабасевич, адміністратор О.П. Єщенко теж не варяги, а свої, волинські професіонали». З того часу багато що змінилося у футболі, як, на жаль, і в поведінці Кварцяного. Як повідомляла наша газета, уже можна створити збірну світу з легіонерів, які недовго тішили своїми фінтами скромний Луцьк. «Волинь», мабуть, справедливо називають «кузнею кадрів», бо агенти селекційної служби працюють досить ефективно в різних частинах світу. Муштра волинського спеціаліста, треба визнати, впливає на легіонерів позитивно. Може тому, що вони мови не знають? Мабуть, це й викликало запаморочення від успіхів у Кварцяного і він все частіше дивує громадськість своїми істеричними вибриками.

Пригадується, його заява стосовно потреби бомбардування Югославії американцями мало не викликала дипломатичний скандал, але це було сприйнято як дивацтво дилетанта. Хоча це не завадило ФК «Волинь» вигідно перепродати сербів, якими тренер був так незадоволений. Була навіть емоційна заява стосовно Степана Бандери, оскільки на стадіоні з'явилася національна символіка.

Але в політику тренера все ж заносить рідко, а ось словесні нападки на владу та правоохоронні органи тривають роками. Як правило, посадовців він називає «мурлом», «мудаками», «циркачами». Мабуть, Кварцяний володіє якоюсь секретною інформацією, якщо може так сміливо заявляти: «Та з мерів і губернаторів, якщо потрусити б, як грушу, то стільки б грошей попадало, що хоч дитячо-юнацький спорт безболісно розвивався б не один рік» (жовтень 2008 р.).

Дістається й обранцям громади: «Депутати міської й обласної рад − мурло. Там, може, десять нормальних є, а всі решта − мудаки. І хто їх тільки обирав». Особливо Кварцяному не до вподоби правоохоронці, податківці: «...Тих підприємців, які допомагають спорту, силові структури буквально рвуть на частини».

І все ж ці постійні звинувачення на адресу контролюючих органів нагадують демонстрацію дулі в кишені. Бо ж потрібно називати конкретні імена, факти, події, або, як просив герой кінокомедії, «огласить весь список».

Мабуть, функціонерів і бізнесменів клубу роздратував провал сумнівної оборудки з фірмою «Катерина», внаслідок якої була їхня спроба повернути мільйони гривень ПДВ зі стелі. Цю дивну затію перервав суд. Хоча ніхто з ініціаторів, схоже, не постраждав. Чи так розчарував невдалий судовий розгляд з приводу приналежності стадіону «Авангард», коли КРУ виявило липові документи, які стосувалися актів здачі-прийняття робіт і накладних за 2002-2004 роки? У них вказувалися реквізити банківського рахунку, відкритого у Волинській обласній дирекції «Райффайзен Банк Аваль», який був утворений лише в 2006 році. Про ці речі у липні 2008 року писали «Волинь-нова» та «Луцький замок», що, видно, викликало неабияке роздратування, хоча жодного спростування не надходило. А думки читачів ми публікували.

Щоправда, в останньому інтерв'ю на Волинському державному телебаченні Віталій Кварцяний висловився, на диво, дипломатично (цитуємо): «У владі є і нормальні люди, розумні, які допомагають, які розуміють, не мішають. І в органах, і в податковій, і в ДАІ, і в міліції є нормальні люди... Але є один-два мурла, які усе спортять. Ось такі ви, журналісти».

Очевидно, головному тренеру команди підказали, що не можна гратися з вогнем − контролюючими органами. Адже футбол вимагає величезних коштів, а де їх взяти на Волині, якщо немає у нас нафти, металу, газу? А ось над ЗМІ можна збиткуватися.

З цією писучою братією, яка, буває, цитує його «перли» в Інтернеті, Кварцяний бореться різними способами аж до пошуку «шпійонів», які щось повідомляють у спортивну газету «Команда».

Процитуємо «Луцький замок» за 17 липня 2008 року стосовно чергового вибрику тренера: «І посилає на три букви журналістів, які на нього не працюють, як це було з працівниками Львівського телебачення після програшу «Волині» на своєму полі ФК «Львів». І ось, нарешті, застосовано радикальний винахід функціонерів ФК «Волинь»: заборонено акредитацію журналістів, які не лестять, не запобігають, не вихваляють тактичну і стратегічну передбачливість тренера, а головне − нібито «паплюжать організацію футбольного господарства».

На телебаченні Віталій Кварцяний чомусь назвав прізвище і автора цих рядків з негативним підтекстом, хоча футбольні огляди − не в моїй компетенції. Хтось, очевидно, підказав йому ще одного ворога волинського футболу. Щоправда, кілька років підряд доводилося звертати увагу громадськості на те, як «Феміда-Інтер» на фундаменті Шацької рятувальної станції за десяток кроків від озера Світязь зводить двоповерховий готель. Завдяки розголосу рятувальну станцію повернули до комунальної власності. Але який це має стосунок до «футбольного господарства», люди добрі?

Під час «прямої лінії» на телебаченні на Кварцяного спочатку було приємно дивитися. Незабаром ювілей перемоги у другій лізі, команда на висоті турнірної таблиці, компліменти вболівальників − словом, конструктивна бесіда двох джентльменів. Не вивело з себе головного тренера навіть запитання недовірливого уболівальника з приводу того, чи варто ходити на стадіон, коли почнеться друге коло футбольної першості.

Це був делікатний натяк (і про це теж не раз преса писала), що існує якась дивна закономірність, коли «Волинь» спочатку набирає очки, а потім в другому колі їх бездарно роздає слабакам. Пан Кварцяний категорично запевнив, що нічого подібного на полі «Авангарду» не передбачається, а про виїзні матчі чомусь теж делікатно промовчав. Хоча з таким складом футболістів, на нашу некомпетентну думку, цілком може підкоритися і прем'єр-ліга. Звісно, якщо, на думку Кварцяного, не заважатимуть різні «мурла», а з нашої точки зору − будуть гроші для утримання команди.

І треба ж, щоб в цю ідилію вплелося запитання поінформованого уболівальника: чому, мовляв, акредитуєте лише тих журналістів, які постійно хвалять команду? І тут Віталія Кварцяного наче муха в спасівку вкусила, його прорвало. І він заговорив, м'яко кажучи, як невихована людина, або, точніше кажучи, хам. Його гнів упав на газету «Волинь», зокрема − на спортивного оглядача Романа Флішаровського, котрого зараховано до ворогів номер два чи то номер три, хоч він більше двох десятків років принципово та сумлінно висвітлює розвиток футболу в області. «Флішаровський і там пару компаній (!), які працюють під міським головою, котрі кажуть, щоб написати кляузи на Столяра і Кварцяного», «робиться це під заказ чиновників області і міської адміністрації», «журналісти писали, щоб болільників розігнати...» − такі вислови в своєрідному, властивому лише Кварцяному стилі дивували телеглядачів. Мовляв, хай пишуть, тренери не читають ті опуси. А на основі чого ж такі своєрідні оцінки даються?

Можливо, й справді гоноровий Кварцяний преси не читає, адже він, схоже, любитель белетристики, якось обіцяв змусити навіть бразильця прочитати «Как закалялась сталь». На матч приходить десь з півтори тисячі людей, хоча прес-служба подає цифру в декілька разів завищену. А кожен номер газети «Волинь», яка виходить тричі на тиждень, як мінімум перечитує кілька сотень тисяч волинян, а тому небажання функціонерів клубу акредитувати її кореспондента на ігри, не допускати на прес-конференції − це зневага до уболівальників області, ігнорування Закону про пресу.

Мабуть-таки допекла бізнесменів і функціонерів клубу газета «Волинь-нова» (і не тільки об'єктивною оцінкою гри футболістів), якщо про головного редактора, заслуженого журналіста України Степана Сачука, котрий присвятив життя журналістиці Волині і немало для неї зробив, можна так собі зневажливо говорити: «Цей, Зубчук, редактор чи як його?» Власне, пізно займатися перевихованням зарозумілого наставника молодих людей, якщо навіть прізвище голови наглядової ради ВАТ «ЛуАЗ», котрий виділив автобус для команди, Кварцяний перекрутив.

Звісно, журналіст змушений тратити час перед матчем в черзі за квитком, у той час, як «блатні» (можна прізвища назвати) проходять на стадіон наче у свої кабінети. Редакція від того не збанкрутує, а команда «Волинь» втратить. Розповідають, що в присутності трьох журналістів на прес-конференції стурбований Кварцяний висловив ділову пропозицію: «Треба нашукати кореспондентів».

Не страшно, якщо на стадіоні з'являться банери, котрі будуть ганьбити «Волинь», як це було під час розгляду судової справи стосовно стадіону, і фанати кудись відправляли міського голову Богдана Шибу, чи коли інше видання в попередні роки вказало на здачу футболістами матчу. «Волинь» уже і закривали, і пікетували політики та бізнесмени, але вона все одно знаходиться у прем'єр-лізі журналістики.

Нещодавно в редакцію передали запис «виховної бесіди» головного тренера Віталія Кварцяного з футболістами в автобусі після програного матчу. Найделікатнішими словами розлютованого наставника були такі: «урод», «тупой», «дебіл», «тюлень»... Решта − буйна неконтрольована нецензурщина. Виникає думка, що образ тренера футбольної команди «Газмяс», якого грає відомий російський комік в телевізійній сатиричній програмі «Наша Раша», не вигаданий, а списаний з натури.

Мабуть, батьки дітей могли б замислитися, якби вислухали записаний футболістами цей монолог Кварцяного: «А чи варто вести хлопців у футбольну секцію, де їх у майбутньому чекає не лише важка праця, ймовірні травми і далеко не завжди слава, а й моральне знищення матюками?» Чи з дітьми у нас все-таки працюють справжні вихователі?

І навіть якщо тренер, як кажуть, взяв бога за бороду, вміє муштрувати футболістів, то навряд чи в нього є право зневажати кваліфіковану працю журналістів. Хоча літературні задатки пан Кварцяний теж має і про це свідчить цей колоритний вислів: «Я розчарований зухвалою, такою усміхненою ледачою пикою судді...»

У відомих тренерів нерідко виникають претензії до журналістів, бо ж бачення футбольної гри (а це лише гра!) буває досить суб'єктивним. Але вони не матюкають журналістів, а терплять критику, адже у них така ж публічна робота, як у політиків чи акторів.

 

4.       Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО-2012

Коломойский: «В том, что Днепропетровск лишили Евро-2012, виноват Куличенко»

Совладелец группы «Приват» Игорь Коломойский считает, что Днепропетровск не получил права на проведение Евро-2012 из-за бездействия городских властей, в первую очередь — мэра Ивана Куличенко.

На вопрос журналиста, кого бизнесмен винит в том, что Днепропетровск был лишен права принимать Чемпионат, Игорь Коломойский четко ответил:

«Городские власти. Только их. Я считаю, что Днепропетровск не получил Евро−2012 потому, что они вообще ничего не делали или почти ничего не делали для того, чтобы у города сохранилось право проведения чемпионата.»

Ниже  мы приводит фрагмент интервью, где Игорь Коломойский рассказал о своем разговоре с мэром Иваном Куличенко, который произошел 31 мая в Днепропетровске во время финального матча за Кубок Украины.

− 31−го мая я приехал в Днепропетровск. Как раз был матч, финал Кубка Украины, играли «Шахтер» с «Ворсклой». И мы сидели на стадионе «Днепр−Арена» с мэром города Иван Иванычем Куличенко. И он мне первое:        − Здрасьте.

− Здрасьте.

− Вот, Суркисы лишили нас, забрали, продались Ярославскому. Как это можно терпеть?..

− Но разве власти не могут рассчитывать, что вы, пользуясь своими отношениями с Суркисами, поможете родному городу?

− Могут. Но причем тут отношения с Суркисом, если они сами бездельники и не хотят ничего делать? Суркис в чем виноват? Вот я тогда ехал из аэропорта на стадион, а в это время по всему городу летал пух − знаете? − тополиный.

  Я ему говорю: «Иван Иванович, вы знаете, я вот ехал по городу…. Про качество дорог я вообще не буду говорить, что у нас пока доедешь, все пломбы из зубов повыскакивают. А то, что мы едем, и у нас пух на дороге лежит и в воздухе летает − такое ощущение, что у нас снег идет, что мы в зиму попали. Скажите: а вы когда последний раз поливали улицы водой? Или то, что у вас не поливают улицы − это тоже воды у нас нет, Суркис эту воду выпил? Это вы можете общественности «толкать», которая вас будет или не будет избирать мэром на следующий срок. А мне вот это «толкать» не надо, что Суркисы виноваты. Мы знаем, что всегда виноваты Суркисы! Сто процентов, потому что, если в кране нет воды, виноваты кто? Суркисы! Света нет − Суркисы! Кто у нас еще виноват? У нас во всем всегда только Суркисы виноваты».

Так что я считаю, что, прежде всего, виноваты городские власти. Днепропетровчане могут только выразить свое отношение к этому на будущих выборах мэра. И сказать ему «большое спасибо», что Днепропетровск лишили Евро−2012. Ведь даже сегодня, имея контракт на руках, власти не готовы занимать активную жизненную позицию и, в общем−то говоря, юридическим путем добиваться того, чтобы Днепропетровску вернули это право.

АЭРОПОРТ

Небесный попечитель

Купив «Днепроавиа», Игорь Коломойский официально оформил контроль над Днепропетровским аэропортом.  28 августа Фонд госимущества продал госпакет акций 94,572%+1 акция ОАО «Днепроавиа». Единственным участником конкурса стало днепропетровское ООО «Галтера», которое предложило за контрольный пакет предприятия 59,017 млн грн. — на 600 тыс. грн. больше стартовой цены. Близкое к группе «Приват» ООО уже вскоре может приступить к управлению днепропетровским аэропортом и чувствовать себя его полноправным хозяином, если, конечно, выполнит фиксированные условия конкурса. Среди таковых погашение кредиторской задолженности, утвержденной Хозяйственным судом области в мае 2005 г. Тогда она составляла более 60 млн грн. Несмотря на то что ООО «Галтера» ранее не было замечено в масштабных инвестпроектах, его можно смело отнести к сфере влияния группы «Приват». Одним из учредителей компании является ООО «Юлайт», которое, в свою очередь, связано с днепропетровскими компаниями «Рапит» и «Сонго», к учреждению которых имеют отношение самые богатые местные бизнесмены. Директором «Галтеры» работает Наталья Коляденко, которая с весны этого года по совместительству выполняет обязанности предправления ОАО «Хмельницкнефтепродукт». По данным Госкомиссии по ценным бумагам и фондовому рынку, до назначения на эту должность Наталья Ивановна была директором днепропетровского ООО «Техсервисмонтаж», также имеющего отношение к группе Игоря Коломойского и Геннадия Боголюбова. Примечательно, что во время подготовки «Днепроавиа» к продаже одним из условий для будущего покупателя было инвестирование средств для подготовки аэропорта к проведению матчей Евро-2012. Проект развития инфраструктуры авиакомпании к чемпионату Европы по футболу, подготовленный нынешней весной, предполагал инвестиции в размере $250 млн. А это куда более серьезные траты, чем расчеты с кредиторами. Однако после того как Днепропетровск выбыл из числа городов, принимающих Евро, футбольные расходы стали необязательными. В регионе считают, что после продажи в частные руки местный аэропорт будет развиваться и без Евро-2012. Губернатор области Виктор Бондарь недавно заявил, что власти и руководство «Днепроавиа» ставят перед собой задачу увеличения пассажиропотока путем привлечения пассажиров из других регионов. Но переманить их из Запорожья или Донецка без модернизации инфраструктуры и расширения географии авиарейсов будет проблематично. По данным «Днепроавиа», в 2008 г. авиакомпания перевезла 432 тыс. пассажиров, увеличив пассажиропоток в два раза по сравнению с 2007 г. Ее самолеты совершают регулярные рейсы в Киев, Ивано-Франковск, Ужгород, Черновцы, Симферополь, Одессу, Харьков, Луганск, а также в Москву, Вену, Стамбул, Тбилиси, Ереван и чартерные рейсы в Анталию, Шарм эль Шейх, Хургаду, Бодрум и Даламан. Компания эксплуатирует бразильские самолеты Embraer-145 (11 лайнеров), американские Boeing-737 (шесть) и один дальнемагистральный Boeing-767.

Днепропетровский аэропорт будет вторым после Борисполя

По словам губернатора Днепропетровской области Виктора Бондаря, на базе днепропетровского аэропорта будет построен мощный транспортный узел, который станет вторым по величине после Борисполя. Об этом Виктор Бондарь сообщил во время встречи с временным поверенным в делах США в Украине Джеймсом Д.Петтитом.

«Мы заканчиваем приватизацию аэропорта, планируем построить крупный транспортный узел. Второй по величине после Борисполя. Рассчитываем на 10 млн. пассажиров в год», − сказал Виктор Бондарь.

В августе 2009 года ООО «Галтера», владельцами которого являются Игорь Коломойский и Геннадий Боголюбов, приобрело 95% акций «Днепроавиа» за $7,4 млн.  Игорь Коломойский обязался вложить в реконструкцию и модернизацию аэропорта не менее $114 млн.

 «В соответствии с условиями договора, на первом этапе минимальная сумма инвестиций, которая пойдет в развитие аэропорта, составляет $114 млн., − это минимальный бюджет, который по инвестиционному обязательству компания обязана провести и вложить в модернизацию аэропорта. Из них $31 млн. пойдет на реконструкцию существующего терминала. Кроме того, в этом бюджете предусмотрены средства на строительство временного терминала, который будет обеспечивать работу аэропорта во время строительства нового терминала», − сказал Виктор Бондарь. Кроме того, по словам губернатора, на протяжении 2-х недель должна быть погашена кредиторская задолженность «Днеправиа» в размере 440 млн. грн.

«На протяжении этой недели будет погашено 200 млн. грн. и на следующей неделе оставшиеся почти 240 млн. грн. На сегодняшний день на счетах компании «Галтера», которая приобрела 95% акций «Днеправиа» уже сконцентрировано 500 млн. грн. для того, чтоб выполнять свои обязательства», − добавил Виктор Бондарь.

Днепропетровский аэропорт будет сдан в эксплуатацию после реконструкции в начале сентября 2011 года

«В соответствии с условиями договора с 20-го января 2010 года начнутся все строительные работы. С октября до 20-го января будут проходить все работы по выполнению конечного проекта строительства нового терминала, реконструкции взлетно-посадочный полосы , строительства дополнительной рулежной полосы, подготовка перронов, авиационный сооружений, которые имеют отношение к авиационному полю», − сказал Виктор Бондарь.

ФУТБОЛ

«Кривбасс» после 6 игр с «баранкой»

Футбол. Премьер-лига. 6 тур.

«Кривбасс» − «Ильичевец» − 0:2 (0:0)

Голы: Лима, 76; Тищенко, 90.

Всю прошедшую неделю в Кривом Роге сочились слухи по поводу того, останется ли наставник команды Олег Таран в «Кривбассе». Матч с мариупольцами должен был расставить все по своим местам, но, к сожалению, тренер и футболисты не услышали друг друга, и сегодня мы стали свидетелями очередного поражения криворожан. Шестого из шести возможных. По этому показателю им нет «равных» в украинском чемпионате. Сейчас «Кривбасс» идет на новый антирекорд самых плохих стартов в истории чемпионатов Украины. С первых минут гости, ведомые еще одним днепропетровским тренером Ильей Близнюком, захватили инициативу в матче. Но за исключением выхода один на один Касьяна с вратарем (не реализованного) им создать в первом тайме ничего не удалось. Хозяева же, напротив, перехватив контроль над мячом, постепенно перешли в наступление. Первый же момент, который имел арендованный в «Днепре» Кобахидзе завершился штангой ворот «Ильичевца». Оправившийся от повреждения лидер криворожан Бюлюкбаши пробивает, но Романенко спасает команду. Далее воспитанник местного футбола Штурко сделал передачу с правого фланга в центр на Кобахидзе − последний, пробивая без помех, попал четко в руки Романенко.  Во втором тайме казалось «Кривбассу» все же удастся нанести сокрушительный удар гостям, но не сложилось…Помехой этому стало неумение реализовывать голевые моменты. А вот мариупольцы свой второй шанс в игре не упустили. За 14 минут до завершения игры вышедший на замену Лима подхватил передачу Ярошенко, и без лишних усилий перебросил мяч через Хиди. Пока «Кривбасс» приходил в себя после произошедшего, мариупольцы укрепили свое преимущество в счете. Защита криворожан трещит по швам и этим умело воспользовался Тищенко, ворвавшись в штрафную хозяев, и с легкостью отправив мяч в угол.

Будущее ФК «Кривбасс» под угрозой

Криворожский «Кривбасс» проиграл мариупольскому «Ильичевцу» со счетом 0-2. Это поражение клуба стало шестым кряду с начала чемпионата.

В начале матча доминировала команда гостей из Мариуполя. Они продолжали пробивать оборону «Кривбасса» и только вратарь Хиди спасал положение. В продолжении встречи, преимущество перешло к хозяевам. Однако просто «преимущества» криворожанам не хватило. Первый гол был забит нападающим Лима из-за расслабленности атаковавшего «Кривбасса». В итоге − 1:0 в пользу «Ильичевца» на 75-ой минуте. Второй гол был забит на первой дополнительной минуте полузащитником Тищенко из-за того, что вся команда хозяев пошла вперед, оставив Хиди один на один с противником.  После очередного поражения, задачей «Кривбасса» стало оставить за собой место в премьер-лиге.

В финале − днепропетровское дерби 

4 сентября. Турнир памяти Е.М. Кучеревского. 1/2 финала. Приднепровск. УТБ ФК «Днепр».

Голы: 1:0 Лепа (35), 2:0 Белик (64, с пенальти).

Полуфинал турнира памяти Кучеревского между «Днепром» и «Ворсклой» начался, что называется, с места в карьер. Уже в первые пять минут соперники обменялись точными ударами, но голы в обоих случаях были отменены. А вот затем в нескольких эпизодах подряд наилучшим образом проявил себя Ян Лаштувка. Оборона нашей команды, игравшая в эспериментальном сочетании (Чеберячко − слева, Лисицкий и Шахов − в центре, Алсидес − справа), частенько давала сбои, и полтавчане могли этим воспользоваться. Так, на 6-й минуте Маркоски замыкал в касание пас с правого фланга, но на удар блестяще среагировал вратарь «Днепра».

На 16-й минуте могли уже отличиться и хозяева. Хорошую контратаку завершал Белик, но не попал в ворота. Вскоре промахнулся из выгодной позиции Кунев, а обмен моментами продолжил Калиниченко, мощно выстреливший метров с 30-ти − Величко с трудом перевел мяч на угловой. После этого дважды блеснул Лаштувка. Сначала он выиграл дуэль у Чичикова, а затем успел сложиться и отразить удар в упор Кунева.

А на 35-й минуте счет открыл «Днепр». Калиниченко подал справа, Белик немного не дотянулся до мяча, но на дальней штанге уже дежурил проводивший первый матч после тяжелейшей травмы Лепа, который с острого угла пробил точно. В перерыве тренерский штаб «Ворсклы» провел ряд замен, предоставив отдых лидерам команды. Днепряне же ограничились сменой голкипера, и опыт хозяев в ходе второго тайма взял безоговорочный верх над молодостью гостей. Подопечные Владимира Бессонова до финального свистка владели довольно ощутимым преимуществом, которое несколько раз могли воплотить в голы. Получилось это сделать однажды. На 64-й минуте Самодин, уже практически вышедший один на один с Величко, был завален защитником в штрафной, и пенальти четко реализовал Белик. Алексей буквально тут же мог отличиться еще раз, но его удар метров с 15-ти пришелся в голкипера. Дубль оформить имел шанс и Лепа. Он добивал мяч после того, как Величко отразил удар Самодина, которому ассистировал здорово прорвавшийся по флангу Алсидес, но угодил в перекладину. В оставшееся время днепропетровцы имели еще несколько полумоментов, не давая в то же время сопернику никакой надежды на перелом в игре. В финале «Днепр» 8 сентября встретится с «Кривбассом», который со счетом 2:1 обыграл запорожский «Металлург» (у победителей отличились Бартулович и Оберемко, у проигравших − Силюк). Этот матч состоится на стадионе «Метеор» и начнется в 17:00. А 3-е место в тот же день и в то же время в Новомосковске оспорят соответственно «Ворскла» и «Металлург».

Владимир Бессонов (главный тренер «Днепра»):

 Мы провели сегодня хорошую тренировку. Во-первых, посмотрели ребят, которые долго не играли. Например, Лепа вообще впервые вышел после перенесенной тяжелой травмы, также из-за повреждения не играл в последнее время Алсидес. В целом я остался доволен, хотя было достаточно много брака, даже в простых передачах. Над устранением этих негативных моментов нужно будет поработать.

Николай Павлов (главный тренер «Ворсклы»):

− Мы с удовольствием откликнулись на приглашение сыграть в турнире памяти Евгения Мефодиевича, тем самым почтив его память. Я к тому же рад лишний раз побывать в Днепропетровске − родном для меня городе. Задачу победить в турнире мы не ставили: наши ребята, по-видимому, уже устали в чемпионате. Сюда мы приехали без игроков основного состава, вызванных в сборную, и ряда исполнителей, которые выдержали непростой двадцатидневный цикл − мы им дали отдохнуть. В основном играли ребята, имеющие меньше игровой практики. Сыграть с такой командой, как «Днепр», думаю, им только на руку.

ФК «Днепр» не попал в топ-350 рейтинга IFFHS

2 сентября Международная федерация футбольной истории и статистики (IFFHS) опубликовала новый рейтинг лучших футбольных клубов мира. ФК «Днепр» (Днепропетровск) в этот рейтинг не попал, покинув таким образом список лучших клубов мира. Об этом говорится в официальном сообщении Международной федерации футбольной истории и статистики. В августовском рейтинге «Днепр» занимал 294-е место, набрав 71,5 очко, поднявшись с 300-го места. Теперь же днепропетровский клуб находится за пределами рейтинга. Напомним, что «Днепр» в августе в рамках чемпионата Украины одержал минимальную победу над луганской «Зарей», сыграл вничью с киевским «Арсеналом», неожыданно проиграл новичку Премьер-лиги киевской «Оболони» 0:1, а в последнем матче также с минимальным счетом выиграл у одесского «Черноморца». В Кубке Украины днепряне не без труда обыграли еще одного новичка ПЛ ужгородское «Закарпатье» 3:2.  В нынешнем рейтинге присутствуют 5 украинских клубов: «Шахтер» (Донецк), «Динамо» (Киев), «Металлист» (Харьков), «Металлург» (Донецк) и «Ворскла» (Полтава.) Действующий обладатель Кубка УЕФА потерял 1 позицию в рейтинге и теперь занимает 6-е место. «Динамо» же опустилось на целых 11 пунктов и теперь находится на 22-м месте., тогда как «Металлист» поднялся с 31-го на 27-е место. Огромный скачок сделал «Металлург», сумевший подняться на 131-е место с 171-го. Незначительно улучлила свой показатель и «Ворскла» − полтавчане поднялись с 207-го места на 193-е.

Пятерку лучших клубов возглавил «Манчестер Юнайтед» (Англия), за ним следует победитель Лиги чемпионов «Барселона» (Испания), уступив лидерство манкунианцам. Далее следуют «Эстудиантес» (Аргентина), «Челси» (Англия) и «Гамбург» (Германия).

Фанаты «Днепра» поблагодарили «Штурм»

Нет нужды лишний раз рассказывать, в каких отношениях находятся футбольные фанаты Одессы и Днепропетровска. Но не только с Южной Пальмирой у болельщиков «Днепра» они натянуты. Харьковский «Металлист» − еще одна «горячая точка» на футбольной карте Украины для болельщиков центральноукраинского клуба. Естественно, любая осечка соперника дает повод противоборствующим сторонам поупражняться в остроумии. Позавчера, помимо прочего, фанаты «Днепра» отличились баннером в адрес… австрийского «Штурма» (Sturm переводится с немецкого в первую очередь, как буря или шторм). Днепропетровцы вывесили полотно с надписью «Danke, Sturm!» («Спасибо, Штурм!»), тем самым делясь своей радостью от вылета «Металлиста» из Лиги Европы. Что ж, в Украине уже несколько лет наблюдается тенденция болеть против «недружественных команд» даже в Еврокубках и с какой-то стороны такую точку зрения можно понять. Только что-то не припоминается баннеров благодарности в адрес, например, швейцарской «Беллинцоны». Может, потому, что исход того противостояния никого не удивил?

5.       Донецька обл.

 

Евро-2012

Городские власти Донецка серьезно рассматривают вопрос о возможности размещения иностранных футбольных фанов, которые приедут на матчи Евро-2012 в наш областной центр, в казармах бывшего военного училища.

− Мы обговорили с директором турнира Евро-2012 от УЕФА Мартином Калленом целый ряд вопросов. Речь шла о возможности размещения болельщиков на площадях «ЭкспоДонбасса» или в казармах бывшего военного училища. Так делали и в Германии, и в Португалии. Там просто ставили двухъярусные кровати, чтобы фаны могли отдохнуть в минимально комфортных условиях, − сообщил журналистам о подробностях переговоров мэр Донецка Александр Лукьянченко.

Таким образом, планируют решить проблему ночлега для 5 тыс. гостей Евро-2012. Александр Лукьянченко сказал, что в Германии за ночлег в «спартанских» условиях брали 25-30 евро.

В самое ближайшее время городской голова обещал осмотреть нынешнее состояние городка бывшего Донецкого высшего военно-политического училища. Сегодня его некоторые здания находятся в удручающем состоянии, пугая своим внешним видом ко всему привыкших дончан, а что уж говорить о заграничных людях. Конечно, если УЕФА даст добро, то казармы подремонтируют. Да и нашим правоохранителям легче будет наблюдать за буйными фанами. Ведь сейчас часть территории ДВВПУ занимает механизированная часть внутренних войск МВД. Только вот в чем проблема − согласятся ли в эти казармы поехать сами болельщики?

В минувшую среду, 2.09, на встрече с председателем облсовета Анатолием Близнюком генеральный консул Германии в Донецке Клаус Цилликенс сообщил, что генконсульство в Донецке приступает к работе и уже через год откроется визовый отдел. Посол также выразил надежду, что открытие консульства позволит немецким представителям продуктивнее сотрудничать с Донетчиной по вопросам организации Евро-2012.

31 августа в Донецкой ОГА наградили тех, кто участвовал в сооружении «Донбасс Арены». Обращаясь к присутствующим строителям, председатель ОГА Владимир Логвиненко, в частности, сказал:

Я искренне хочу поблагодарить Рината Леонидовича Ахметова за то, что он принял решение и воплотил его в самые короткие сроки. Мы видим, насколько трудно идут процессы подготовки к чемпионату во Львове, в Киеве…

1 сентября на праздник первого звонка в Марьинскую общеобразовательную школу-интернат І-ІІІ ступеней для детей-сирот и детей, лишенных родительской опеки, имени А.С. Макаренко приехал председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк. Как оказалось, не случайно, ведь, кроме традиционных поздравлений и подарков школьникам, была озвучена информация, что в планах областной власти − строительство жилого комплекса возле Марьинской школы-интерната для болельщиков Евро-2012. Планируется, что после чемпионата в этом доме получат жилье выпускники интерната.

− Мы можем и должны построить здесь еще один спальный корпус для Евро-2012. То есть это будет 100 двух− или трехзвездочных номеров для болельщиков футбольного чемпионата. После окончания Евро можно передать здание под социальное жилье для тех детей, которые после выхода из интернатов остались без крыши над головой, − сказал Анатолий Близнюк.

О «Донбасс Арене»

Накануне открытия гуляли слухи о возможных ЧП во время открытия, о том, что стадион сделан ненадежно, не выдержит и т.д. Но и после события обычные люди повторяют молву, что стадион стоит не в том месте и поэтому возможны обрушения и т.д.

Но преобладают восторги в адрес г-на Ахметова, которые пересказать просто невозможно из-за их огромного количества в местных СМИ.

Отмечу также, что имена руководителей ФФУ и ФК «Динамо» в Донецких СМИ как участников праздника не упоминались.

«Салон Дона и Баса» в статье «Донецк прирастает гостиницами» сообщает, что мэр Донецка Александр Лукьянченко отправил президенту УЕФА Мишелю Платина письменные гарантии на строительство гостиниц в нашем городе.

Напомним, 14 мая после заседания исполкома УЕФА в Бухаресте президент футбольной ассоциации прислал нашему мэру письмо с требованием до 31 августа предоставить письменные гарантии, что не менее 2945 гостиничных номеров будут готовы не позднее конца 2011 года. Срок ультиматума истек вчера.

Руководители шахтерского мегаполиса все требования выполнили досрочно.

С представляющей интересы УЕФА фирмой «ТУИ Тревел» уже подписаны договоры на 2998 гостиничных номеров. Ранее депутаты Донецкого городского совета приняли на сессии решение о введении преференций для инвесторов, которые строят, либо будут строить в нашем городе гостиницы к Чемпионату по футболу 2012 года.

Стоит отметить, что новинок в списке строящихся объектов немного. Прежде всего, это вторая очередь отеля «Виктория», достройка 4 этажей гостиницы «Централь» и переделка офисно-торгового комплекса «Грин-Плаза» (стеклянная высотка на пересечении ул. Артема и пр. Садового) в торгово-гостиничный комплекс.

Кроме договоров, мы отправляем в УЕФА цветной альбом с фотографиями и характеристиками всех гостиниц под футбольный чемпионат, − отметил начальник главного экономического управления Донецкого городского совета Сергей Никитенко.

«Жизнь» (2.09) в подборке главных новостей на стр. 1 сообщает, что в Донецке рассматривают возможность размещения болельщиков Евро-2012, которых устраивают минимально комфортные условия проживания, в казармах.

«Салон Дона и Баса» (4.09) в публикации «Эффект Ахметова» размышляет о том, что еще сделать всемогущему Ринату Леонидовичу после «Донбасс Арены»? может, ему взяться за аэропорт в Донецке или за стадион во Львове, на который премьер-министр не может найти средства? И здесь неожиданно появляется такой пассаж: «И только Игорь Суркис клятвенно пообещал, что, как только Леонид Черновецкий выделит землю, так сразу президент «Динамо» отстроит стадион не хуже, а то и краше «Донбасс Арены». Хотя, если Космос землю не даст (а он ведь может и не дать), то спрашивать с Игоря Михайловича, собственно, будет не за что».

«Донецкие новости» (3.09) сообщают, что на коллегии Министерства культуры и туризма Украины утвердили официальные туристические маршруты для гостей нашей страны, которые приедут посмотреть игры чемпионата Европы по футболу 2012 года.

В Донецкой области будет 14 основных маршрутов и два дополнительных направления. Все они соответствуют требованиям УЕФА.

«Жизнь» (1.09) в подборке публикаций об открытии стадиона размещает комментарий директора турнира Евро-2012 от УЕФА Мартина Каллена, который, в частности, сказал, что «ситуация в Украине  пока критическая. И мы еще не готовы дать разрешение, потому что необходима хорошая инфраструктура, то есть необходимо, чтобы аэропорты были в хорошем состоянии, общественный транспорт − на должном уровне, гостиницы были готовы принять гостей. Придется очень много поработать. Мы не можем полагаться только на заверения. Нам необходимо увидеть реальные шаги. То же финансирование аэропортов. На бумаге все выглядит очень хорошо, все аэропорты профинансированы. Но я не сомневаюсь, что через два года эти аэропорты будут построены».

«Приазовский рабочий» (1.09) упоминает о завершающей перед церемонией открытия пресс-конференции с участием М.Каллена и Маркияна Лубкивского. Последний напомнил, что «подготовка к Евро − комплексный вопрос, который включает строительство не только стадионов, но и других инфраструктурных проектов, таких, как аэропорт».

− Я уверен, что люди, построившие такой красивый стадион, будут также решительны и в отношении других  проектов. Год назад я с коллегами приезжал посмотреть на строительство «Донбасс Арены», − добавляет Мартин Каллен. − И вот мы здесь уже в качестве гостей церемонии открытия, Стадион невероятно изменился − просто фантастика! Арена  прекрасно сконструирована.

− Гарантии для УЕФА дают сами города?

− Да, президент УЕФА Мишель Платини лично обратился к мэрам, поскольку именно города будут принимать матчи турнира. И те гарантии, которые получили в УЕФа от украинских городов, очень хорошие. Мы увидели много важных проектов. В первую очередь, я говорю о строительстве аэропортов. Теперь остается ждать, чтобы планы воплотили в реальность и Украина смогла в 2012 году принять этот спортивный турнир.

«Жизнь» (1.09) в отчете о финале Суперкубка УЕФА, в частности, пишет:

«Также Дарио Срна поделился и своим взглядом на переход капитана сборной Андрея Шевченко из «Челси» в киевское «Динамо»:

− Я уважаю Шевченко, «Динамо» и их тренера. Но мне абсолютно все равно, перейдет он (Шевченко) или нет. «Шахтер» и так уже показал − мы сильнее «Динамо»! Кстати, теперь будет интересно посмотреть, как «Динамо» сыграет с «Барселоной».

Футбол

«Вечерний Донецк» (1.09) публикует фото президента ФК «Динамо» с Шевой. Подпись: «Игорь Суркис сделал все, чтобы Андрей Шевченко вернулся в «Динамо».

«Салон Дона и Баса» (1.09) публикует комментарии И.Суркиса и В.Газзаева под заглавием «В «Динамо» вернулся его символ» (+ фото Шевы).

Массовый футбол

В Мариуполе, специально ко Дню независимости Украины городской центр «Спорт для всех» провел ряд мероприятий. На спортплощадке в парке им. 50 лет Победы собрались более тридцати ребят до 12 лет, готовых соревноваться в упражнениях по технике футбола. Лучшими во владении мячом стали Андрей Гладкий, Алексей Белай и Леонид Чеботарев. Они же стали лучшими в дриблинге. В точности ударов победил Владимир Мельников. Победители получили призы, а всем участникам вручили календари с тематикой «Евро-2009».

А на площадке дома № 113 по пр. Ленина прошел турнир по мини-футболу, в котором приняли участие четыре команды − «Бизон», «ЧП Шевченко», «Динамо» и «Восточной торговой компании». Кубок Независимости и медали завоевали футболисты «Восточной торговой компании» (рук. А.Товарчи). Лучшими признаны Владимир Кутняков,  Иван Губченко, Алексей Гришанок.

И, наконец, на спортплощадке по адресу: пр. Металлургов, 77 прошли соревнования по технике футбола. Призы достались Игорю Николаенко, Павлу Тяпину и Якову Серебренову.

 

6.       Житомирська обл.

Євро 2012

Ніяких дій, рішень, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою до «Євро-2012», за звітний період місцевою владою не планувалось і не здійснювалось.

Однак тема майбутнього чемпіонату Європи з футболу активно обговорюється мешканцями області у громадському транспорті у зв’язку з інтенсивним будівництвом інфраструктури − транспортної розв’язки «Київ − Чоп» поблизу селища Глибочиця Житомирського району. Автором матеріалу було проведено дослідження громадської думки у маршрутних таксі, які прямували до обласного центру з боку київської траси: Малинського, Радомишльського, Коростишівського та Брусилівсього районів. Щонайменше пасажири кожної третьої маршрутки, коли вона зупиняється на світлофорі біля споруджуваного мосту, піднімають тему підготовки до Євро, бо хтось із пасажирів − «новачків» обов’язково поцікавиться, у зв’язку з чим киплять роботи на дорозі? Щодо оцінки дій влади, у пасажирів присутня риторика на зразок: «заворушились, і кошти знайшли, ще є сором у влади, не хочуть знеславитись на весь світ, що не підготувались належно до Євро − 2012». Люди літнього віку як правило пригадують проведення за радянських часів Олімпіади − 80 та «Ігор доброї волі», констатують, що більшість якісного дорожнього покриття в Україні, яке досі в гарному стані, прокладалось саме тоді.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Житомирської області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Оригінальних публікацій про чемпіонат Європи з футболу 2012 та підготовку до нього у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Футбол

У чемпіонаті області з футболу відбулися чергові поєдинки. Футболістам з Бердичева для перемоги над командою «Зоря» з Романова вистачило і одного забитого м’яча − 1:0. А одна з футбольних команд Житомирщини пробилися до чвертьфіналу розіграшу Кубку України серед аматорів. Лідер чемпіонату області коростенський «Хіммаш» у подвійному протистоянні здолав клуб «Пліски» з Чернігівщини. Наступної середи коростенці зустрінуться з ще однією командою з Чернігівської області з міста Добрянки.

В 12-му турі чемпіонату області “Металург” не з'явився на виїзну гру з житомирським “Легіоном” та отримав технічну поразку. Нагадаємо, що це вже друга неявка малинчан на гру в чемпіонаті. Першою була неявка на виїзну гру з романівською “Зоря-Енергія”. Знову стало актуальним питання про зняття минулорічного переможця чемпіонату малинського “Металурга” з футбольної дистанції. Аргументація все та ж : непорозуміння керівництва клубу з тамтешньою владою.

Крига зрушила − у Житомирі відкрито футбольний клас

З 1 вересня 2009 року на базі загальноосвітньої школи №14 м. Житомира буде працювати спеціалізований клас по футболу. Ініціатива відкриття спортивного класу належить Громадському об’єднанню «Спортивний клуб «Легіон ХХІ» (м. Київ). «Спеціалізований клас з футболу − це лише початок, − зазначив Вадим Калганов ( у минулому випускник 14 школи, а сьогодні почесний президент спортивного клубу „Легіон 21”).

 − У майбутньому ми плануємо активно залучати дітей до участі у футбольних турнірах та підвищувати їхній професійний рівень. Впевнений, що змінюючи систему підготовки професійних гравців, ми зможемо виховати не одну зірку футболу».

Навчальний заклад обрали не випадково, адже футбольні традиції тут були закладені ще в далекі 80-ті роки минулого століття майстром спорту СРСР з футболу Ростиславом Гордєєвим.

Вдячні учні вирішили уславити тренера, який дав путівку в життя не одному футболісту. Вадим Каганов став ініціатором відкриття меморіальної дошки пам’яті Гордєєва та створення ще й окремого футбольного кабінету на базі рідної школи. Всі фінансові затрати з облаштування класу колишній футболіст взяв на себе, а організацію спортивного майданчика поряд з навчальним закладом Житомирська міська влада.

На святкове відкриття першого в Житомирі спеціалізованого класу з футболу з’їхалось багато гостей: колишні гравці київського «Динамо», тренери, представники столичної федерації футболу, дружина Ростислава Гордєєва.

В новому кабінеті є вся необхідна оргтехніка та література для проведення теоретичних занять. До спеціалізованого класу мали змогу потрапити усі бажаючі діти, які показали гарні спортивні результати. Дехто заради навчання у футбольному класі перейшов сюди з іншої школи. До розкладу уроків спеціалізованого класу додатково введені футбольні тренування − 3 години щодня. Також передбачене дворазове харчування для учнів.

Міський голова Віра Шелудченко, яка прибула на свято, привітала учнів та педагогів з Днем знань та висловила припущення, що цей клас випустить у світ зірок футболу, таких як Тимощук, Шевченко, Зідан, Рональдініо. Між іншим, міською владою розроблено Комплексну програму розвитку футболу в Житомирі на 2009 − 2010 роки, однак кроки влади в цьому напрямку поки що мало помітні, якщо така активність буде й надалі, навряд чи місто прославлять тутешні футболісти.

У футбольної перспективи Житомира − три складові

Президент міської громадської організації Спортивный клуб «Легіон» Олександр Коцюбко, чия команда не один раз ставала чемпіоном і Житомира, і Житомирської області з приводу футбольних перспектив міста  вважає: − СК «Легион» − это уже к сожалению единственная команда, представляющая город Житомир в футбольном чемпионате области. Она не финансируется и никогда не финансировалась городскими властями. Городские власти должны создать базу − стадион и учебно-тренировочную базу. Именно этого на сегодняшний день в Житомире нет, − рассказывает Александр Петрович. − Футбольная база в Кмитове почему-то оказалась у легкоатлетов, футбольный стадион с гостиницей тоже отдали легкоатлетам. Футбольные школы, которые получают деньги из бюджета − городского, либо областного, должны готовить кадры для своей команды. Но они у нас за наши деньги готовятся для других городов. А те дарования, которые не уехали, приходят в команду с одним понятием, что «не они в футболе, а футбол − для них». Для нормального функционирования футбольного клуба нужно три составляющие: − во-первых − помощь властей; − во-вторых − учебнотренировочная база; − в-третьих − футбольные кадры. Ничего этого в Житомире пока нет. За последние десять лет житомирскому футболу был нанесен ощутимый удар. Но не стоит отчаиваться, ведь лишь удар, отбрасывающий назад, придает человеку всю его наступательную силу.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодному місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ.

Події загального плану подавала «Версія».

Зокрема, радіостанція повідомляла, що Київ, Донецьк, Одеса та Львів до 31 серпня передадуть УЄФА письмові гарантії щодо створення умов для розміщення учасників та вболівальників матчів фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це повідомив керівник організаційного комітету Євро-2012 Україна Маркіян Лубківський.

Інша новина стосувалася того, що Президент України Віктор Ющенко вважає, що уряд повинен припинити політичне втручання в роботу Нацбанку. За його словами, він не дозволить за рахунок емісії Національного банку вирішувати такі речі. Тому на 10 мільярдів емісії на Євро-2012 він наклав повторне вето.

Ще одне повідомлення було про те, що віце-прем‘єр-міністр України Іван Васюник наполягає, що підготовку України до Євро-2012 потрібно проводити комплексно, а не зосереджуватись лише на будівництві стадіонів чи аеропортів. Він, зокрема, зазначив, що весь чемпіонат триватиме 650 годин і лише близько 62 годин буде відведено на футбольні матчі. За прогнозами, очікується більше мільйона туристів із Західної Європи, оскільки Австрію і Швейцарію, де пройшов минулий Євро-2008, відвідали близько 2 мільйонів вболівальників.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Місцевий футбол

ЗМІ

«РІО» за 29.08.09 подало два матеріали стосовно футболу. Перший «З Ліги Європи вилетіли всі, хто міг» розповідає про те, що далі у груповому етапі ЛЄ Україну представлятиме лише «Шахтар», який вдруге переміг «Сівасспор». Закінчилося все для «Металіста», а також для «Ворскли».

В іншому йдеться про обласний ФК «Закарпаття». У самій назві «У матчі-надії «Закарпаття» нічого не знайшло» вже закладено суть матеріалу. До поєдинку із «Зорею» ужгородці прийшли з відсутністю очок. А після програшу продовжили цю негативну тенденцію до 10 матчів. Головний тренер І.Гамула на післяматчевій прес-конференції не приховував свого розчарування: «Сьогодні ми програли за всіма статтями… Мені нічого сказати. Мені просто соромно…».

Про цей матч написала і «Закарпатська правда» за 29.08.09. Автор І.Рубак у матеріалі «Лобова «Зоря» Гамули» подає, крім опису самої гри, безглуздість висловів головного тренера ужгородців на післяматчевій прес-конференції. Автор назвав її прес-конференцією в стилі «брєд-сумашедшего − це я». Адже фрази, які видавав на-гора Гамула, суперечили одна одній: «Зорі» ми програли по-дурному…», «Ми провалили гру», «Команда стала виходити на непоганий рівень…». Конференції Гамули, за словами автора, дуже добре відображають гру ФК «Закарпаття» − невизначеність з основним складом, повна відсутність думки на полі, нездатність перебудуватися по ходу зустрічі й прикрі ляпи в обороні.

«Новини Закарпаття» за 29.08.09 про цей матч подали коротеньку замітку «Нижче нікуди». Гра закінчилася з поразкою 0:2 для ужгородців, таким чином ФК «Закарпаття» опинився на останньому, 16, місці у турнірній таблиці. 

Огляд матчів

29 серпня у рамках 6-ого туру Прем’єр-ліги відбувся матч «Закарпаття» (Ужгород) − «Арсенал» (Київ) 2:1.

Матч шостого туру для ужгородців перед тривалою паузою у чемпіонаті був вирішальним. Адже в активі закарпатців було 0 очок і остання сходинка в турнірній таблиці, та й реабілітуватися ужгородцям потрібно було за невиразну гру в Луганську.

Але все ж через прикрі помилки в обороні закарпатці могли й поплатитися, правда, Фортуна цього разу була на боці тренера Гамули. Перший тайм став переможним для закарпатської команди − перший кутовий у матчі приніс результат господарям поля.  Гості у відповідь теж забили гол, правда асистент арбітра за мить до цього зафіксував офсайд у гравця київської команди. Більше цікавого в першій половині гри не було.

Початок другого тайму ознаменувався шквальним вітром в бік воріт «Закарпаття». Масу пилюки, нейлонові кульки все літало в повітрі. Але через кілька секунд все вщухло як і не бувало. Така зміна погодних умов пішла на користь гостям. На 66-й хвилині простенький аут перетворився в гол. Столична команда, окрилена забитим м’ячем, пішла в атаку, і здавалося б, зараз дотисне господарів. Та не судилося, ужгородці відбили кілька небезпечних атак. Відповідь господарів вийшла більш достойною. На 81 хвилині, щойно вийшовший на поле Ситнік, віддав відмінну передачу на Давидова, Сергій на мить зумів випередити воротаря гостей, але капітан «канонірів» не дозволеним прийомом у власній штрафній зупиняє нападника закарпатців. Арбітр за фол останньої надії показує червону кіперу «Арсеналу» і вказує на пенальті.  Одинадцятиметровий вміло виконав аргентинський легіонер «Закарпаття» Рубен Гомес. 

На післяматчеву прес-конференцію головний тренер «Арсеналу» О.Заваров не прийшов, його помічник Василь Євсеєв зауважив, що у Олександра Анатолійовича зірвався голос через нервову кінцівку гри. За словами тренера киян, господарі були більш налаштовані на перемогу, аніж його команда. І його підопічні розтринькали цілу купу моментів, за що й поплатилися.

В свою чергу тренер «Закарпаття» був задоволений першою перемогою у чемпіонаті. Гамула відмітив, що сповна скористається паузою у чемпіонаті і поповнить ряди команди. До складу «Закарпаття» одразу віллються п’ять новачків − Ксьонз з «Динамо», Трішович та Поступаленко з «Металіста», Біто з «Арсеналу» та Зотов з «Металурга» Д.

Журналісти цікавилися і станом справ у Невуче. Гамула відмітив з цього приводу, що ця справа «темна» з багатьма непорозуміннями і його гравець не винуватий, наразі він звільнений з в’язниці і перебуває в складі команди, навіть на матч мав вийти, але через вимушену заміну залишився гріти лаву запасних.

Кулуарні розмови

У матчі 6-го туру сімферопольський арбітр Сіренко допустився кількох грубих помилок, які вплинули на результат матчу. Досі арбітри постійно помилялися на користь суперників «Закарпаття», тепер навпаки.

В першому епізоді рефері не зарахував чистий гол, який забили кияни, показавши на офсайд. А в другому епізоді вказав на одинадцятиметровий, начебто голкіпер збив нападника ужгородців, хоча на повторі по УТ-1 чітко видно, що воротар не порушує. Але тим не менш рішення судді − пенальті і вилучення.

Заходи, проведені обласною ФФУ

6-8 вересня в м.Чернігів пройде зональний турнір всеукраїнських змагань з футболу «Шкіряний м’яч» сезону 2008/2009. У цих звитягах візьмуть участь і школярі мукачівської ЗОШ №6. Федерація футболу Закарпаття  активно допомагає юним футболістам у організаційних питаннях − купівля білетів, спорядження і інше.

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

Події

Подій, пов’язаних із Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не зафіксовано. Кандидат у президенти С.Тігіпко, який відвідав Запоріжжя 03.09.2009р., на брифінгу негативно відгукнувся про парламентський закон стосовно фінансування Євро-2012: «Вирішуються тільки одні питання: коли поділити якісь гроші для всіх, що називається. Знайшли Євро-2012 − голосують всі. Всі зразу об’єднані, всім цікаво. Все інше не турбує». Втім, це висловлювання місцеві ЗМІ поки не цитували.

ЗМІ

Тижневик «Запорозька Січ − Перекур» у номері від 03.09.2009р. зусиллями свого публіциста Леоніда Романовичова продовжує обговорення справедливості виділення парламентом 10 млрд.грн. Перша стаття була минулого тижня. Цього разу журналіст пише, що народні депутати «заставили НБУ нарисовать, то есть изъяли из наших карманов 10 млрд. Понятное дело, что не себе, а на Евро-2012. Хотя злые языки уверены, что миллиарды распилили на выборы». Далі автор пише про засідання Кабміну, де Львову − найпроблемнішому поки місту Євро-2012 − виділили 94 млн.грн, що складає лише 1% від 10 млрд. Кому ж піде решта − питає журналіст, сподіваючись, що компетентні органи прослідкують, якщо вони не «в долі».

«На шаг ближе к Євро-2012» − це заголовок газети «Индустриальное Запорожье» від 01.09.2009р. Під ним − розповідь про відкриття «Донбас-Арени».

А газета «Іскра» повідомляє: «УЕФА похвалил Украину». Це про те, що директор Євро-2012 Мартин Каллен на відкритті «Донбас-Арени» відзначив прогрес у підготовці України до чемпіонату.  

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилася. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК щодня транслює відеоролики про те, що для України Євро-2012 − це крок до Європи.

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Справи у «Металурзі» вкрай погані, і власники клубу не забарилися з оргвисновками. Оголошено про «планову ротацію тренерів», і на домашню гру з «Металістом» замість головного тренера О.Луткова команду вивів його недавній підлеглий О.Ходус. Тепер він − в.о.головного тренера. Втім, поки «ротація» не допомогла: харків*яни без проблем здолали запоріжців 0:2.

Невдачі «Металурга» погано вплинули на внутрішнє самопочуття власника команди І.Дворецького. Під час гри з харків’янами він нацькував свою охорону на журналіста, побачивши, що той його сфотографував. Є резонанс у пресі, про нього нижче.

Був на тижні і позитив: запорізька команда «Мегаполіс» виграла у Києві фінал юнацького чемпіонату України з пляжного футболу.

ЗМІ

Головну навколо футбольну сенсацію надрукувала газета «Іскра» від 03.09.2009р.: «Дворецький занервничал?» У статті розповідається, що під кінець гри з «Металістом» на «Славутич-арені» власник «Металурга» І.Дворецький почав лаятися з віп-ложі з  кимось кількома рядами нижче. Фотограф редакції спробував його сфотографувати, той негайно дав вказівку охороні «ліквідувати наслідки». До журналіста підійшли троє охоронців, забрали фотоапарат, видалили з нього знімки. Після цього до редакції звертались неназвані у публікації особи, які вимагали утриматися від оприлюднення інциденту у газеті. Інакше її співробітників позбавлять акредитації на футбол. Та редакція не злякалася. 

Запорізькі мас-медіа обговорювали ситуацію у «Металурзі». Є дуже правильні висновки: одного лідера команди, О.Годіна, продали у Донецьк; іншого − С.Силюка − маринують у дублі через конфлікт з ним. Легіонери, яких випускають на поле, не змогли зцементувати команду гру на належному рівні. Як відновити потрібний малюнок гри − тепер проблема.

ЗМІ розповідали також про ігри українських клубів у єврокубках, про відкриття «Донбас-арени», про чемпіонат області та перемогу юнаків у пляжному чемпіонаті України. Також − про повернення А.Шевченка і О.Блохіна до українського чемпіонату. З особливим задоволенням − про перехід Д.Чигринського до «Барселони». Кілька років тому молодий захисник, орендований у «Шахтарі», буквально розквітнув як гравець у Запоріжжі. «Металург» готує кадри для «Барселони» − такий висновок зробила одна з газет. 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

За звітній період з’явилося два повідомлення, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

У звітній період почалося асфальтування проїжджої частини вулиці Новгородської на ділянці від вулиці Заклинських до вулиці Галицької. Як повідомляє газета «Західний кур’єр», роботи проводитимуть поетапно, без закриття вулиці для руху транспорту. Після цього комунальники візьмуться за ремонт іншої частини вулиці Новгородської на ділянці від вулиці Тичини до вулиці Низової

Вулиця Новгородська вже довгий час потребує ремонту. Вона є однією з основних транспортних артерій центральної частини Івано-Франківська.

За повідомленням прес-служби Івано-Франківського міськвиконкому, у останні дні літа в рамках підготовки міста до початку нового навчального року структурними підрозділами управління житлово-комунального господарства МВК було встановлено залізобетонні засоби примусового зменшення швидкості руху транспортних засобів на проїжджій частині (лежачі поліцейські) по вул. Довга (ЗОШ №1), вул. Мазепи (ЗОШ №23), вул. Вовчинецька (ЗОШ №16), вул. Вовчинецька (біля магазину «Кобзарик»), вул. Стуса (ЗОШ №10). Крім того, проведений ремонт дорожнього полотна по вул. Набережна (від мосту через р. Бистриця Солотвинська до кільця с. Крихівці); вул. Сорохтея (від Хлібокомбінату до вул. Чорновола); вул. Карпатська; вул. Шевченка (частково); вул. Сабата. Біля всіх загальноосвітніх шкіл, гімназій та інших навчальних закладів встановлено дорожні знаки «Діти» та «Пішохідний перехід».

Роботи мають суто плановий характер та переслідують мету благоустрою вулиць, на яких розташовані школи. Разом з цим варто відзначити, що роботи виконані на доброму рівні.

ЗМІ

За звітній період вийшло дві публікації, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» опублікувала інформацію під назвою «Місія МВФ незадоволена». «Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) незадоволена виділенням Нацбанком 9,8 млрд грн на фінансування Євро-2012 і відмовою підвищити з 1 вересня ц.р. тарифи на газ для населення», — з посиланням на «Комерсант-Україна» повідомляє телерадіокомпанія.

Видання нагадує, що до України прибула технічна місія МВФ, яка повинна з'ясувати, чи відповідає проект держбюджету на 2010 рік його умовам. Повідомляється, що «у кращому разі місія поїде, а з європейського департаменту МВФ прийде різкий лист з указівкою змін і термінів їх виконання. Але складається враження, що в МВФ розуміють, що виконання вимог гальмується наближенням виборів президента. І в них немає впевненості в успішній роботі над помилками».

Телерадіокомпанія «Вежа» з посиланням на прес-службу Міністерства культури і туризму України опублікувала повідомлення під назвою «Презентовано перелік туристично-екскурсійних маршрутів до Євро-2012». Йдеться про те, що 27 серпня 2009 року на колегії Міністерства культури і туризму України було презентовано перелік туристично-екскурсійних маршрутів в контексті підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. «Для зручності учасників та гостей Євро-2012 в Україні, напрямки туристично-екскурсійних маршрутів та текстова частина розроблялася таким чином, щоб були враховані основні історичні, національні, культурні цінності українського народу тощо. Розроблені екскурсійні маршрути пролягають головними транспортними магістралями між містами — учасниками чемпіонату, або мають радіальний характер з початком й закінченням екскурсії в одному місті, на відстані до 200 км та терміном не більше ніж 10-12 годин. Разом з тим пропонуються дводенні тематичні туристично-екскурсійні маршрути».

Щодо цієї інформації варто зазначити, що у переліку маршрутів немає жодного, який проходив би Івано-Франківською областю.

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області найпопулярнішою футбольною темою став фініш товариського футзального турніру «Кубок Галичини-2009» (про це повідомили газети «Західний кур’єр» та «Репортер», а також ТРК «Вежа»).

Перша ліга

У газеті «Івано-Франківський оглядач» вийшов обширний матеріал під назвою «Кому потрібне Прикарпаття?» Матеріал присвячений проблемам місцевого футбольного клубу «Прикарпаття» та майбутньому команди.

У більшій частині статті нічого нового не повідомляється. Видання розповідає про відсутність коштів у команди, відсутність інвесторів, які б могли покращити фінансовий стан клубу. Та поряд з цим газета заглиблюється у причини такого стану і шукає винуватців: «Нинішній президент «Прикарпаття» каже, що обласна влада впродовж кількох років не підтримує клуб. Позаяк у статуті ФК «Прикарпаття» записано, що засновниками клубу є обласна адміністрація, міська влада та НТУНГ. Окрім печатки заступника губернатора, на папері іншої підтримки немає. Кореспондент «Івано-Франківського оглядача» звернувся в Управління спорту ОДА. Там повідомили, що цьогоріч фінансування спорту у порівнянні з 2008 роком, зменшене на 30%. І як наслідок, підтримку футбольного клубу призупинили. Мотивуючи таке відношення тим, що діяльність ФК «Прикарпаття» відноситься до професійного спорту».

Наводяться слова прес-секретаря ОДА Ігоря Марковського: «Облдержадміністрація продовжує підтримувати аматорський футбол, а не професійний спорт, — говорить прес-секретар голови ОДА Ігор Марковський. — Ми не можемо платити фаховому футболісту. У забезпеченні фінансами було відмовлено й іншим громадським організаціям». Водночас Ігор Марковський повідомив, що кошти у сумі 450 тис. грн. заплановано дати на потреби спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву «Прикарпаття». «Професійний спорт — дуже дороге задоволення», — говорить речник». І далі газета відзначає: «Дивує те, що з обласного бюджету вділено 300 тис. грн. на фінансування футзальної команди «Ураган», яка до речі також є професійним клубом». Згідно з публікацією, клуб наразі отримує підтримку з міського бюджету Івано-Франківська, та цього далеко недостатньо. Натомість ОДА фінансує тільки дитячо-юнацьку школу «Прикарпаття».

Показовим є речення про «дивну» допомогу ОДА футбольному клубу «Ураган». Це питання все частіше згадується у розмовах, які стосуються ФСК «Прикарпаття». Попри те, що інформація про таку підтримку «Урагану» офіційно не підтверджена ОДА, у футбольному середовищі міста намітився конфлікт двох професійних організацій — «Прикарпаття» та «Урагану».

«Прикарпаття» продовжує виступати у Першій лізі. У звітній період команда в рамках сьомого туру першості приймала вдома ПФК «Севастополь». Матч завершився перемогою гостей 0:1. У перерві поєдинку керівництво клубу оголосило, що заявочний внесок на сезон за «Прикарпаття» заплатив артист та добрий друг клубу Богдан Сташків.

Цікаву і поширену у спортивних колах краю думку з цього приводу публікує місцеве інтернет-видання «Малакава»: «Іще один сезон в Івано-Франківську буде футбол. Але епопея із фінансуванням далеко не закінчилася: потрібно платити футболістам зарплати, оплачувати виїзди на ігри».

Фут-зал

У звітній період завершився товариський турнір «Кубок Галичини-2009». Втретє у історії змагання володарем кубку став івано-франківський «Ураган». У фінальному матчі господарі здолали львівський «ТВД» з рахунком 4:3. Цьому матчу присвячена стаття газети «Репортер» під назвою «До останньої секунди». Відзначається, що попри товариський характер турніру два фіналіста самовіддано грали у його останньому матчі. Інтрига трималась до останньої секунди.

Газета «Західний кур’єр» розповіла про передсезонну підготовку «Урагану»: «Перший етап міжсезоння «Ураган» вперше у своїй історії вирішив провести на чорноморському побережжі, поблизу Овідіополя. Далі були два турніри — «Кубок Бескидів» у Бєльско-Бяла (Польща) і домашньому «Кубок Галичини». В Польщі іванофранківці посіли шосту сходинку серед восьми учасників. Вдома, як і торік, фінішували першими із шести. А загалом у «Кубку Галичини» «Ураган» переміг втретє (перші турніри проходили у Львові). Також традиційно перед стартом нового сезону керманич клубу Олександр Бубен повів своїх підопічних у гори. Цього разу для «штурму» була обрана найвища вершина Українських Карпат — гора Говерла. Що сказав Олександр Олександрович гравцям і тренерам на висоті понад 2 000 метрів? Мабуть, що й у турнірній таблиці потрібно бути вище за всіх...» Завершуючи матеріал, «Західний кур’єр» погоджується з «Репортером»: «Судячи з гри, що її продемонстрував «Ураган» минулого тижня, настрій у команди бойовий».

Місцева ТРК «Вежа» під заголовком «Ураган» виграв «Кубок Галичини» опублікувала результати усіх матчів турніру.

Варто відзначити добротний рівень організації турніру. Широко розрекламований у засобах масової інформації та афішами по місту він привернув велику кількість глядачів.

Дитячий футбол

Газета «Західний кур’єр» опублікувала замітку під назвою «Дитячо-юнацька футбольна ліга України». Повідомляється про старт 9-го чемпіонату Дитячо-юнацької ліги України. У двох лігах боротьбу за нагороди змагань поведуть 120 клубів: 40 — у вищій, 80 — у першій. Івано-Франківщину представлятимуть вихованці СДЮШОР «Прикарпаття» (виступають під назвою «Спартак»), ДЮСШ №3 і «Ніка» з обласного центру, бурштинський «Енергетик» та дебютант змагань — коломийська ДЮСШ №1.

Жіночий футбол

У газеті «Західний кур’єр» опублікована стаття про мешканку села Братківці Тисменицького району, 16-річну Оксану Яковишин. Це зворушлива історія про те, як дівчина стала наймолодшим гравцем фіналу жіночого чемпіонату Європи-2009 з футболу.

«Оксана змалку закохалася у всіма улюблену гру. Ще б пак, її батько Василь був головною фігурою в оборонній ланці місцевої команди. Під час футбольних матчів дівча подавало м’ячі з-за воріт, а у будні разом з хлопчаками ганяла «смугастого» до пізнього вечора. Відтак у неповні десять років вона заявила, що хоче бути футболістом. «Та як, та ніколи», − заголосила мама з бабусею. І лише дідусь Петро, колишній воротар місцевого «Колоса», схвалив вибір онуки. До Івано-Франківської ДЮСШ №3, яка вже давненько культивує дівочий футбол, Оксану привела… мама», — розповідає видання.

Оксана майже одразу заявила про себе, як про вправну нападницю. Чи не з кожного турніру вона поверталася з призом як не кращого бомбардира, то кращого гравця. 2008-го у дівчини розпочалася нова віха у кар’єрі — в складі калуського «Нафтохіміка» Яковишин дебютувала в чемпіонаті України. Восени її викликали до складу юнацької збірної України. У двох відбіркових турах чемпіонату Європи для 17-річних Оксана відзначилася 10 разів! До фіналу змагань українки не потрапили, та це не завадило нашій землячці посісти третє місце у суперечці бомбардирів після німкені Малиновськи і француженки Анаїс (по 12 голів). Після розпаду «Нафтохіміка» Яковишин на початку 2009-го потрапила до чернігівської «Легенди», беззаперечного лідера поточного чемпіонату країни. У восьми матчах вона забивала вісім разів. Коли надійшло запрошення до національної збірної, дівчина ще навіть не грала за «молодіжну», проте освоївшись у новому колективі, вона забула про хвилювання.

«Як відзначив офіційний сайт УЄФА, Оксана Яковишин є наймолодшою учасницею фінального турніру Євро-2009. 23 серпня, коли вона вийшла на заміну у матчі проти Голландії, дівчині виповнилося лише 16 років, 5 місяців і 3 дні. Керманич «синьо-жовтих» визнав, що Оксана − знахідка для збірної, яка згодом обіцяє вирости у справжнього майстра. Звісно, для цього потрібно багато працювати, загартовуватись у складних і відповідальних матчах», — завершується матеріал газети.

Турніри

Газета «Галичина» опублікувала замітку «На Кубок голови ОДА». З посиланням на заступника начальника управління спорту ОДА Тараса Вінтоняка, видання повідомляє: «У Микуличині завершився турнір з міні-футболу на кубок голови ОДА, присвячений 85-й річниці утворення ФСТ «Динамо». Одночасно відбулося відкриття футбольного майданчика зі штучним покриттям. На урочистому відкритті змагань був присутній голова облдержадміністрації Микола Палійчук. Суперництво вели вісім аматорських команд, сім команд РДА і збірна ОДА. Перше місце зайняла команда облдержадміністрації. Переможців нагороджено кубком, а призерів — медалями».

Інші події

У газеті «Західний кур’єр» вийшов черговий випуск додатку «Кур’єр футболу», який видається за сприяння обласної федерації футболу.

ТРК «Вежа» опублікувала замітку під назвою «Рейтинг ФІФА: Україна втратила шість позицій». Повідомляється, що Україна опустилася з 19 на 25 місце і наразі має 829 очок.

На сайті місцевої ТРК «Вежа» опубліковано повідомлення під назвою «Барселона» виграла Суперкубок УЄФА». Центральна думка матеріалу — «Донецький «Шахтар» майже увесь матч провів у глухій обороні. «Барселона» атакувала, однак пройти ешелонований захист «гірників» не вдавалось».

З цього приводу варто зазначити, що перегляди згаданого матчу організовувалися у більшості закладів харчування міста.

Газета «Репортер» опублікувала статтю під назвою «Донбас-Ура!» Матеріал присвячений відкриттю у Донецьку стадіону «Донбас Арена». На святі побував журналіст видання. Попри репортаж з місця події звертає увагу на себе пост скриптум на завершенні статті: «Звісно, жоден український олігарх не заробив свій статок чесною тяжкою працею. Але ж, якби хтось із нашої нинішньої еліти за власні гроші раптом відбудував багатостраждальний івано-франківський стадіон «Рух», то його теж можна було б зустріти стоячи. Один раз».

На спортивній сторінці газети «Репортер» під рубрикою «Кадр тижня» опубліковано замітку під назвою «Привіт, Андрій!» Матеріал присвячений поверненню у склад київського «Динамо» Андрія Шевченка. Також повідомляється, що новачок вже встиг відзначитись за свій новий старий клуб. Вийшовши на заміну у другому таймі, на 93 хвилині він забив донецькому «Металургу» з пенальті.

Цікаву футбольно-історичну розвідку на своїх шпальтах надрукувала газета «Західний кур’єр». У статті «Десять тисяч на сільському стадіоні!» розповідається, як 40 років тому команда «Колос» з невеличкого села Джурів приймала найсильнішу команду СРСР — київське «Динамо».

«Чи варто казати, що зустріч викликала неймовірний інтерес серед мешканців усього регіону. Під’їзди до села були забиті різноманітним транспортом. Газети в один голос стверджували, що на новенькому сільському стадіоні, де ще навіть фарба усюди не висохла, зібралося майже 10 000 уболівальників».

«Своєю появою «Колос» завдячує голові місцевого господарства «Верховина» Мирославу Ліщуку. Власне керівництво колгоспу дбало не лише про футбол. В середині 1960-х село вже було повністю газо− і електрифіковане, зведено дитячий садок і школу… Опісля взялися за спорт (тут і досі функціонує борцівська школа). — пише видання. — Усього за рік звели стадіон на 5 000 місць. Окрім двох роздягалень і душових, тут налічувалося ще 12 кімнат. Відтак навіть динамівці на чолі з Михайлом Команом були вражені побаченим».

Тодішня «основа» «Динамо» готувалася до кубкового двобою з «Аустрією». Гра завершилася з рахунком 3:1 на користь «Динамо». У гостей відзначилися Онищенко, Гроза і Христіан. У господарів гол престижу записав на свій рахунок капітан команди Юрій Шайкін, якому у день матчу виповнилося 24 роки. Джурівському «Колосу», втім, не судилося довге життя. Останнім для команди того призову став сезон-1970. Якось − так сталося — колгосп «Верховина» не встиг вчасно зібрати цукровий буряк — урожай опинився під снігом. Мирослава Ліщука звільнили з посади. А відтак не були зреалізовані нові його задуми − будівництво критого басейну і палац спорту… Стадіон простояв два десятиліття, а потім його розібрали, розтягли, як і багато інших приміщень, що лишилися у спадок від СРСР

«…В 1973-му шляхом джурівчан піде інший «Колос», з Нікополя, що на Дніпропетровщині. Усього через шість років сільська команда обійде представників більшості обласних центрів України і здобуде путівку у першу союзну лігу.» — завершується публікація.

 

10.      Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня кіровоградські ЗМІ згадали про Євро-2012 у зв’язку з відкриттям у Донецьку суперстадіону, на яке зібрався увесь український політичний бомонд. «Украина-Центр» (03.09.09): «… И столь многим захотелось присоединиться, хоть в чем-то, хоть на капельку смотреться причастным к действительно большому делу донецкого олигарха (чуют выигрышность темы футбола). И, мол, все это идет в копилку подготовки к Евро-2012, и дело государственное, и мы, и я… Ахметов молча улыбается. Но не забывает сказать, как бы между делом, что построить новый чудо-стадион он задумал еще в 1999 году, когда ни о каком Евро никто даже и мечтать не смел в Украине. При этом тактично умалчивая, что ни копейки у государства он на свое творение не взял, да и дали бы разве? Все время говорят о каких-то мифических миллиардах, выделяемых державой на подготовку к чемпионату Европы по футболу 2012 года, но видны они лишь в одном месте − стадионе «Олимпийский» в Киеве. В виде грандиозной неопрятной ямищи в центре города с тысячелетней историей. А еще недавно Александр Ярославский, президент харьковского «Металлиста», рассказывал, что из запланированных для Харькова средств никто и гроша пока не видел. Стадион он строит за свои и аэропорт за свои. Но ему уже надоело. Говорит: «От государства требуется лишь держать слово. Никаких других шагов предпринимать не стоит. Харькову нужно обеспечить обещанное бюджетное финансирование». Но государство в ответ щедро отсыпает деньги… на словах…»

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано. 

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія».ФК «Зірка»

Сьомий тур першої ліги для обох команд нашої області завершився вдало, враховуючи перемогу «Зірки» над «Енергетиком» (1:0) та нульову нічию ПФК «Олександрії» зі «Львовом».

Інтрига матчу між олександрійцями і львів’янами була в тому, що обидві команди не приховують своїх амбітних цілей − підвищення у класі. Новий головний тренер олександрійців Сергій Ковалець, який ще в минулому сезоні тренував цей львівський клуб, прагнув довести, що його нинішня команда нічим не поступається вчорашньому представнику елітного дивізіону. Але часу на вивчення можливостей команди в нього майже не було. Незважаючи на всі проблеми і негаразди підопічні Ковальця показували цілком добротну гру, в якій домінували бажання грати в швидкісний, комбінаційний футбол, самовіддача і дух колективізму. Цікава безкомпромісна гра завершилася цілком логічною нічиєю.

Що ж стосується результату зустрічі «Зірки» з «Енергетиком», то на його закономірності наголосив головний тренер кіровоградців Ігор Жабченко, сказавши, що його підопічні не залишили «енергетикам» жодного шансу, зігравши максимально зібрано в обороні і наполегливо в атаці.

Турніри. Першості. Кубки

Завершується розіграш Кубка області, присвячений пам’яті відомого кіровоградського тренера Анатолія Івановича Кравченка. Цього року організатори вирішили змінити схему турніру і провести його за круговою системою. Вже зіграні поєдинки 8-9 турів, але переможець уже відомий. Після кількох років перерви володарем почесного трофею стала команда ветеранів з Новоукраїнки − «Геркулес». За друге місце відчайдушну боротьбу ведуть команди «СССР» (Кіровоград) та «Гульдас» (Мала Виска).

Минулих вихідних знам’янська футбольна команда «Локомотив» святкувала своє 85-річчя. Під час урочистостей диплом ФФУ та подяку Асоціації аматорського футболу України ювілярам вручив голова обласної федерації Віктор Безсмертний. Він також вручив медаль КОФФ «За заслуги» незмінному протягом багатьох років тренеру команди Валерію Леню.

ЗМІ

Минулого тижня про футбол кіровоградські ЗМІ писали багато. Перелік висвітлених тем чітко окреслила «Украина-Центр» (03.09.09): «… А как славно отфутболили всю политическую, кризисную и прочую шелуху хорошие новости с полей! Футбольных полей. «Шахтер» не завоевал Суперкубок Европы, но держался в борьбе с одним из лучших клубов мира очень достойно. И наш Андрей Пятов однозначно был лучшим в той игре. А на следующий день все затмило открытие «Донбасс Арены» в Донецке − шикарного, модернового, мирового уровня спортивного сооружения. А тут еще Андрей Шевченко сенсационно вернулся в «Динамо» Киев! И кировоградская «Звезда» после затяжных неудач выиграла два матча подряд! Ну хоть в чем-то наши дела пошли в гору…».

 

11.      Луганська обл.

Евро-2012

На улицах и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет.

Футбол

Турниры, чемпионаты, кубки

Во второй лиге чемпионата области в Центральном регионе происходит постоянная смена лидера. Первые три команда идут настолько плотно друг за другом, что регулярно меняются местами. В Южном регионе наоборот − отрыв лидеров друг от друга хоть и сократился, тем не менее, обеспечивает командам стабильность в строчках турнирной таблицы.

Продолжается открытый чемпионат в Луганске, Брянке, Красном Луче, а также в Новопсковском, Старобельском, Станично-Луганском и Перевальском районах. В Луганске в высшей лиге «Востокэнерго»  и «Телеком» набрали по 28 очков, так что основные «разборки» лидеров еще впереди.

В Ровеньках ко Дню шахтера прошел Кубок теркома ГП «Ровенькиантрацит», в котором участвовали шесть команд.

Клубы

«Заря»  поиграла 1 : 3 «Шахтеру», тем не менее, игра команды оставила хорошее впечатление. В этом сезоне это было лучшее, что показали луганские футболисты, но класс горняков был значительно выше, хотя они и играли полудублирующим составом. Вот эту игру «договорной» назвать никак нельзя. Но после очередного проигрыша пошли слухи о том, что руководство клуба готово заменить тренера.

«Сталь» обыграла «Феникс-Ильичевец» 3 : 1 и переместилась на шестую строчку в таблице.

Началось первенство Украины по минифутболу,  в котором старт ФК «ЛТК» был явно провальным. Со счетом 0 : 3 на своем поле команда проиграла новичку высшей лиги − севастопольскому «ПФС». Тренер оправдывает проигрыш отсутствием опытных игроков и волнением молодежи.

Федерация

На прошлой неделе федерация провела четвертьфиналы Кубка области среди любителей и готовилась к проведению первенства области среди юношей по трем возрастным категориям. Как всегда на первом месте были оргвопросы и составление календаря игр.

Комментарии к  14-му туру чемпионата области.

Результаты тура:

«Металлург-НПВК» − ФК «Стаханов»  − 4 : 3

ФК «Рубежное» − «Сталь-2» − 1: 2

«Химик» − ФК «Заря» 3 :  0

ФК «Кременная» − «Лисичанск-Пролетарий» 1 : 3

«Краснодонуголь» − «Олимп» 6 : 2

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук:

Еще в прошлом туре ФК «Заря» впервые вышла на второе место и приблизилась к лидеру «Краснодонуголю» на расстояние в два очка. Но в этом туре неожиданностей не произошло, поскольку преследователи («Заря» и «Лисичанск-Пролетарий») проиграли. Ну а идущий на четвертом месте «Химик» слишком далек от лидера, чтобы его догнать. Выигрышем он смог только улучшить свое турнирное положение.

Мини-футбол, женский футбол

В первенстве Луганска в высшей лиге лидер «Олис» оторвался от преследующего его «Дизеля» на четыре очка.

СМИ

Газеты «Ракурс» и «Вечерний Луганск» обсуждают поражение «Зари» от «Шахтера и выигрыш алчевской «Стали» у ахтырского «Нефтяника». В «Ракурсе» также дается интервью с и.о. главного тренера «Зари» Юрием Дудником: «Первый тайм у нас получился, во втором не хватило кондиций… Установка была играть на победу…»  На вопрос: «Какая обстановка в команде?» ответил уклончиво: «В вашем вопросе прослеживается другой вопрос между строк, но это уже к руководству клуба».

В интервью для ТРК «Украина» единственная женщина − президент футбольного клуба премьер-лиги Марина Букаева заверила, что бросать команду не собирается и никаких планов по переходу в первую лигу (в которой финансовое бремя по содержанию команды меньше) не строит. Наоборот, по ее словам дела налаживаются, и она рассчитывает на то, что команда останется в премьер-лиге и в следующем сезоне уже будет бороться не за выживание, а за более серьезные места в турнирной таблице.

 

12.      Львівська обл.

 

Євро-2012

Минулого тижня особливих подій щодо підготовки Львівщини до Євро-2012 не було, але новин-таки вистачало. Причому новин позитивних. Схоже, уряд нарешті серйозно взявся за фінансування інфраструктурних об’єктів до Євро-2012 на Львівщини. Так, зокрема, минулого тижня на екстреному засіданні Кабінету міністрів з керівництвом Львівщини було прийнято рішення негайно перевести на будівництво нового стадіону у Львові 41 млн. грн. Додатково, але дещо пізніше з Державного казначейства на стадіон виділять ще 50 млн. грн. Але і це ще не все. Один із університетських стадіонів Львова − а саме Львівського державного університету фізичної культури та спорту − передбачений як тренувальна база для однієї із збірних в період Євро-2012, тому цей об’єкт повинен фінансуватися з державного бюджету. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на засіданні пообіцяла виділити на реконструкцію цього стадіону лише цього року 20 млн. грн. Причому 5 млн. грн. виділено у день засідання. Юлія Тимошенко також зазначила, що для того, щоб вже розпочати програму з фінансування будівництва комунальних доріг до Євро-2012, уряд на позачерговому засіданні 31 серпня перерахує 15,5 млн. грн. із запланованих 31 млн. грн., а крім того, виділить 13 млн. грн. на підготовчі роботи з будівництва львівського аеропорту.

До речі, держава у юридичній особі міністерства сім’ї, молоді та спорту стане співвласником стадіону у Львові. Частка власництва буде відома від кінцевої суми, затрачено на будівництво стадіону. Цього року держава виділяє 100 млн. грн., а наступного − ще 200 млн. грн. Це майже половина від теперішньої оцінки об’єкту.

Минулого тижня депутат Львівської міськради Володимир Гірняк оприлюднив інформацію про те, що існує новий кошторис стадіону, і він складає уже не 609 млн. грн., а 960 млн. грн. Цю інформацію передрукувало одразу кілька центральних ЗМІ. Дирекція з будівництва стадіону у Львові одразу цю інформацію спростувала, зазначивши, що вартість будівництва нового стадіону залишається на старому рівні. Варто зазначити, що Володимир Гірняк знаходиться у жорсткій опозиції до теперішнього мера, тому цю інформацію можна майже гарантовано вважати «качкою».

Що стосується аеропорту, то тут за ініціативи прем’єра сталася дуже важлива для цього об’єкту річ: створення спеціальної Дирекції будівництва, яка буде підпорядковуватися Львівській ОДА. Нагадаємо, що до цього Львівська ОДА не мала практично ніякого впливу на будівництво цього об’єкту, а гальмування процесу пов’язували насамперед з неспроможністю команди аеропорту (підпорядкованої, до речі, мінтрансу) впоратися із роботою. До речі, створену при Львівській ОДА Службу замовника з підготовки ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» до проведення Євро-2012 очолить начальник Головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик. Таке рішення ухвалили 1 вересня під час наради з підготовки до проведення на Львівщині Євро-2012, яка відбувалася під головуванням голови Львівської ОДА Миколи Кмітя. Про це у своєму прес-релізі повідомила прес-служба Львівської ОДА. Степан Лукашик очолював багато управлінь, і свого часу навіть був заступником губернатора Львівщини (ще до часів Помаранчевої революції).

Не пізніше 15-20 вересня у Львові розпочнуться підготовчі роботи з будівництва нового терміналу. Про це у коментарях ЗМІ повідомив губернатор Львівщини Микола Кміть. За його словами, підготовчі роботи триватимуть близько двох місяців, що дасть можливість провести всі процедури з визначення інвестора з будівництва нового терміналу аеропорту.

А за інформацією прес-служби Міністерства транспорту і зв’язку, 9 жовтня буде проведено аукціон з визначення інвестора щодо будівництва нового терміналу у Львові. Як повідомила прес-служба мінтрансу, міністерство транспорту та зв’язку України до 14 вересня приймає заявки на участь в аукціоні з залучення інвесторів до будівництва нового аеровокзалу ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» в межах підготовки до Євро-2012. Орієнтовна сума інвестицій складає 1 млрд. 107 млн. 784тис. 569 грн.

Цікаву інформацію повідомив Микола Кміть. Він заявив, що зараз ведуться переговори з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку на предмет кредиту під будівництво нового терміналу. Цей кредит ЄБРР може надати під гарантії уряду. Це станеться у тому випадку, якщо не знайдуть інвестора на будівництво терміналу.

Не припиняються роботи за будівництвом нової злітно-посадкової смуги. Як заявили у коментарях місцевих ЗМІ представники компанії «Азовінтекс», уже знято близько 75% асфальтного покриття старої смуги. Окрім цього, проводиться підстелення під нове покриття шару щебеню. Ці роботи також уже виконанні на 75%.

Тим часом уряд вже виділив 10 млн. грн. для викупу нерухомості на потреби будівництва терміналу аеропорту «Львів». На території майбутнього терміналу знаходяться об’єкти нерухомості 3-х підприємств (ВАТ НВП «Каскад», МПП «Вулкан», ТзОВ «Шляхрем») та 89 гаражів кооперативу «Аерофлот-2». З метою їх знесення для потреб будівництва нового пасажирського терміналу Кабінет Міністрів України доручив Львівській облдержадміністрації провести викуп цього приватного майна до кінця вересня поточного року та виділив на ці потреби кошти у сумі 10 млн. грн.

Свої коментар у місцевих ЗМІ з приводу такого позитивного для Львівщини засідання Кабінету міністрів дали губернатор Львівщини Микола Кміть та міський голова Львова Андрій Садовий. Микола Кміть пообіцяв, що після того, як відповідальність за будівництво аеропорту лягла на плечі ЛОДА, це завдання буде виконано. Андрій Садовий заявив, що уряд нарешті перейшов від обіцянок до діла. І виділення грошей на стадіон дасть змогу скоріше вирішити усі питання з будівництвом цього об’єкту. Зазначимо, що уряд цього року виділить на стадіон у Львові загалом 100 млн. грн.

Львів фактично забезпечений готельними номерами під час Євро-2012. У Києві минулого тижня відбулася офіційна зустріч керівництва компанії TUI Travel PLс та директора департаменту організації заходів УЄФА Лукаса Ахермана із представниками приймаючих міст. На зустрічі із Львівською командою було обговорено ситуацію із розміщенням на сьогодні, а також включено до списку додаткову кількість номерів. «Ми сформували повну базу даних об’єктів розміщення для усіх вболівальників, що стане основою для єдиної системи бронювання номерів у 2012 році, а також презентували каталог готелів для цільових груп УЄФА. Щодо вимог по розміщенню, УЄФА прийняло до уваги усі готельні номери, щодо яких були надані гарантії у листі міського голови до М.Платіні. А це означає профіцит в усіх категоріях номерів − на 41 номер більше ніж вимоги щодо п’ятизіркових готелів, 590 номерів профіциту серед чотиризіркових та 210 серед тризіркових» − зазначив директор Департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олег Засадний. Зазначимо, що готельне розміщення − це фактично козир Львова перед УЄФА.

Місцевий футбол

Клуби

Львівські «Карпати» у зв’язку з матчами національної збірної не брали участі у чемпіонаті, натомість ФК «Львів» провів два поєдинки. У першому зіграли 0:0 на виїзді з ПФК «Олександрія», а в другому вдома перемогли овідіопольський «Дністер» з рахунком 3:0. За львів’ян голи забивали Тарас Кабанов, Роман Зозуля та Євген Чепурненко.

Інші футбольні новини

Ряд загальноукраїнських ЗМІ написали про те, що півзахисник ФК «Львів» Валерій Федорчук перейшов у київський «Арсенал». Навіть назвали суму угоди − 8 млн. дол. Проте керівництво ФК «Львів» цю інформацію спростувало, але заявило, що якщо Федорчук вів за їхніми спинами будь-які перемовини з іншими клубами, то на нього чекають каральні санкції. У будь-якому випадку, у матчі проти «Дністра» Федорчук на поле так і не вийшов.

 

13.      Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

На Миколаївщині в обласних державних органах не проводилося заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама.

Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

На вулицях міст і сіл області відсутні біг-борди, листівки, плакати тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні.

В ЗМІ області. Преса.

Про континентальну першість з футболу в регіональних ЗМІ згадувалося у зв’язку з офіційним відкриття стадіону класу «еліт» «Донбас-Арени», наголошуючи на тому, що мрія Ріната Ахметова, як ніколи, була здійснена вчасно. Адже Україна щодня доводить Європі, що може прийняти Євро-2012. І демонстрація «ахметівського діаманта» на тлі ультиматумів УЄФА є особливо актуальною («Николаевские новости», 01.09.09, «Вечерний Николаев», 01.09.09, «Южная правда», 01.09.09).

У матеріалах подавалися технічні характеристики нового стадіону, скільки було затрачено коштів і вкладено бетону в споруду, тощо. І про те, що під церемонії відкриття «на стадіоні були представлені всі перші особи держави, як влади, так і опозиції. Тут всі висловили своє захоплення стадіоном, що зможе прийняти Євро-2012 і дати змогу відчути футбольну насолоду вболівальникам. Але чи знову побачимо на стадіоні під час Євро-2012 нинішніх лідерів країни, буде багато залежати від виборчих перегонів, що нині стартують» («Український південь», 03.09.09).

Серед п’ятдесяти тисяч гостей «Донбас-Арени» були і миколаївці. «Николаевский мэр Владимир Чайка был щедр на комплименты, он за минуту-другую успел собрать возле себя два десятка слушателей и с гордостью рассказывал, что и в Николаеве создадут хоть и не «Донбасс Арену», но вполне приличный стадион.

Старший тренер МФК «Николаев» Леонид Малый и николаевский детский тренер Сергей Морозов вообще шествовали в колонне самых знаменитых игроков «Шахтера». Ведь они тоже в свое время верой и правдой служили на благо горняцкой команды. Леонид Малый сожалеет, что в его годы не было такого красавца-стадиона…» («Николаевские новости», 01.09.09).

Читачі Миколаївщини цього тижня дізналися, що скорочення кількості українських приймаючих міст з чотирьох до двох − не буде. Про це під час брифінгу для журналістів після урочистостей з нагоди свята «Першого дзвоника» у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна ствердно говорив Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник: «Для меня персонально: я никогда не рассматривал и не рассматриваю возможность проведения чемпионата по футболу-2012 в двух городах. Это важно стратегически. Во-первых, потому что мы равные партнеры с Польшей. Во-вторых, это важно для Украины и украинской нации, чтобы доказать Европе, что она способна реализовать такие проекты» (регіональне видання pravda.mk.ua, 01.09.09).

Завдяки повідомленню прес-служби віце-прем'єр-міністра Івана Васюника читачі області також дізналися, що директор чемпіонату Європи з футболу 2012 року Мартін Каллен відзначає прогрес України в підготовці до футбольної першості. «В частности, его одобрения удостоилось состояние автомобильных дорог. «Мы приятно удивлены украинскими дорогами, они не такие плохие, как все о них говорят», − сказал Каллен. Также он сообщил, что УЕФА принимает гостиницы Мариуполя и Святогорска для размещения целевых групп УЕФА, так как они находятся в радиусе 2 часов езды автобусом до Донецка» («громадсько-політичне видання «Николаевские Вести», 05.09.09).

Після значної перерви на місцевих веб-сайтах з’явилися матеріали у яких знову йдеться про будівництво об'їзного моста через ріку Південний Буг. Його будівництво, про що неодноразово повідомляли, пов’язували з підготовкою до Євро-2012.

Автори називають це будівництво довгограючою епопею і зазначають, що «теперь уже точно можно сказать: в ближайшие годы мост строить никто не будет. …Последние надежды николаевцев на реализацию проекта под Евро-2012 наповал похоронило известие о том, что Одесса вычеркнута из списка городов, которые будут принимать матчи чемпионата Европы по футболу.

Таким образом, транзитное значение моста в рамках подготовки к Евро-2012 свелось к нулю. Если бы реализация проекта при сметной стоимости в 250 млн. долларов началась в 2003 − 2004 годах, к сегодняшнему дню мост был бы построен. Но его как не было, так и нет» (веб-сайт Региональной торгово − промышленной палаты Николаевской области, 26.08.09, миколаївська інформаційно-аналітична інтернет-газета − mk.mk.ua, 04.09.09).

Події

4 вересня про об’їзний міст через річку Південний Буг знову згадали і депутати Миколаївської міської ради на своїй сесії.

Народні обранці затвердили склад комісії, яка має визначити місце розташування земельної ділянки для будівництва мостового переходу через річку Південний Буг та під’їзних шляхів в межах міста Миколаєва.

Депутати прийняли також рішення, що матеріали вибору місця розташування земельної ділянки подати на наступне пленарне засідання сесії міської ради.

На сесії говорили про те, що будівництво вищезгаданого моста передбачено недавно затвердженим Генеральним планом міста, і коштує чималих грошей − до 500 мільйонів доларів, які пообіцяв виділити уряд Юлії Тимошенко.

Радіо. Телебачення.

В ефірі обласного радіо повідомлялося, що «прем`єр-міністр Польщі Дональд Туск та прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко обговорили співпрацю країн із підготовки до Євро-2012 у Гданську» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 02.09.09).

В ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії транслювалася щотижнева програма УТР − «Євро-2012», ведучий Валентин Щербачов та гості програми розповідали про підготовку до континентальної першості 2012 року (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 06.09.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Прем’єр − ліга

Серед новин перевага надавалася повідомленням про повернення до київського «Динамо» Андрія Шевченка і про те, що у «Чорноморця» новий тренерський штаб: Андрій Баль став головним тренером команди, Олег Блохін обійняв посаду спортивного директора, а Юрій Роменський буде працювати з воротарями одеської клубу (регіональне видання pravda.mk.ua, 01.09.09, «Николаевские новости», 01.09.09, «Вечерний Николаев», 01.09.09, інформаційне агентство «Николаевский курьер» 01.09.09).

МФК «Миколаїв». Друга ліга

«Николаевцы привезли из Винницы победу» («Николаевские новости», 01.09.09), «Победа на поле фаворита» («Николаевский бизнес», 02.09.09, «Вечерний Николаев», 03.09.09), ««МФК «Николаев» одержал очень важную победу» («Партнер», 02.09.09) − так оцінили регіональні ЗМІ перемогу МФК «Миколаїв» 1:0 над вінницькою «Нивою».

«В добрый час будет сказано, проигрыш в этом матче мог стоить николаевцам надежд на повышение в классе. В то время как выигрыш вовсе не гарантирует нашей команде «зеленой улицы». Поскольку лидерство в подгруппе захватила «Буковина» « («Южная правда», 01.09.09).

5 вересня МФК «Миколаїв» переміг на своєму полі ФК «Моршин» з рахунком 3:1. Гості, до речі, першими, вже на першій хвилині матчу забили гол. Таким чином, МФК «Миколаїв» здобув вольову перемогу й скоротив відставання від лідера дивізіону − «Буковини» до двох очок.

Після гри старший тренер миколаївської команди Леонід Малий сказав журналістам, що «матч с «Моршином» подтвердил, что легких соперников во второй лиге не бывает, победу в каждой игре нужно вырывать на зубах. Наш следующий соперник − «Буковина». Мы готовимся к матчу с лидером в обычном режиме. В очередной раз хочу поблагодарить николаевских болельщиков за поддержку. В победе над «Моршином» есть и их лепта» (веб − сайт газети «Николаевские новости», 05.09.09).

Інші турніри

Збірна команда дівчат Миколаївської області 1994 року народження завоювали право виступати у фіналі Всеукраїнських змагань «Діти − олімпійська надія України».

На турнірі, що відбувся у Херсоні, юні миколаївські футболістки обіграли своїх ровесників з Севастополя 1:0 і господарок поля 2:0. До складу збірної команди Миколаєва в основному входять вихованці міської СДЮШОР № 3, яких тренує Володимир Єфімако.

Юні футболістки і їх тренер завдячує спонсорам і Федерації футболу Миколаївської області, а також представникам комітету жіночого футболу за організацію і проведення змагань.

У чемпіонаті області тісно лідерам: ФК «Казанка», миколаївське «Торпедо» і «Воронівка» мають однакову кількість набраних очок, але у казанківців на одну гру менше, що й дозволяє їм зберігати першу сходинку в турнірній таблиці.

Відновився чемпіонат області серед ветеранів. Тут впевнено після шести ігор лідирує команда «Металург» (Миколаїв).

Триває розіграш кубка міста Миколаєва, який проводить міська федерація футболу. Першим півфіналістом стала команда із села Степового, яка перемогла СДЮШОР «Торпедо» − 4:0.

Продовжується боротьба у чемпіонаті міста Миколаєва. Про цікавий випадок, який стався у перерві матчу «Комунарівець» − «Інваспорт» розповіла щотижнева спортивна газета області: «На футбольное поле темводовской площадки, когда футболисты уже готовились выйти на второй тайм, приземлился суперсовременный вертолет. Из него ступил на землю какой-то важный господин. И в сопровождении, очевидно, двух охранников направился к одному из элитных объектов, находящихся поблизости.

Конечно, все участники футбольного матча были удивлены приземлением вертушки, в том числе − и делегат встречи Евгений Деревяга: «На моем футбольном веку такого еще не было!»

После такого стресса инваспортсмены и пропустили четыре гола» («Николаевские новости», 01.09.09).

 

14.      Одеська обл.

ЕВРО-2012

В прошедшую неделю топ-новостью всех спортивных СМИ города была «тренерская перезагрузка» «Черноморца». Вопросы же ЕВРО-2012
затрагивались лишь изредка и то, в контектсте происходящих в клубе процессов.

Так, в ходе пресс-конференции, на которой журналистам Одессы был представлен новый тренерский штаб «черно-синих», почетный 
президент клуба Леонид Климов отметил, что благодаря программе подготовки города к чемпионату Европы владельцам «Черноморца» удалось 
юридически оформить все свои объекты. Это касается тренировочных баз команды в Совиньоне и в «Отраде», а также реконструируемой базы на ул.Архитекторской. Документально оформлен за клубом и строящийся стадион им. В.Прокопенко в парке Шевченко.

К слову, о стадионе на той же встрече высказывался и новый спортивный директор «Черноморца» Олег Блохин. Хотя Одесса и лишена права принимать ЕВРО-2012, работы на стадионе не прекращаются.

− Нет худа без добра. Если бы стадион не разрушили, он остался бы в старом формате, его бы просто отремонтировали, − добавил он. − А сейчас, несмотря на финансовые проблемы, строительство все-таки ведется, и даже соблюдается график.

Темпы стройки были подтверждены и в воскресном сюжете программы «Футбольный уик-энд» на телеканале «Украина». Все телезрители смогли воочию убедиться в том, слова клубных функционеров подтверждены практическим их выполнением. На стадионе завершается сооружение колонн первого яруса и вскоре строители займутся возведением второго. В планах сдачи, как и прежде указан срок май 2011 года.

И снова к аэропорту. На прошлой неделе Президент Украины Виктор Ющенко отметил государственной наградой директора муниципального аэропорта «Одесса», а на этой неделе один из аиваперевозчиков, а именно, венгерская бюджетная авиакомпания «Wizz Air Ukraine» сообщила об отмене рейсов в Одессу. «В прошлом году мы летали в Одессу, а в этом году мы отказались туда летать − там настолько плохая полоса, что мы меняли колеса каждый день. Мы не хотим ломать наш самолет из-за плохого состояния взлетной полосы», − сообщила на пресс-конференциилен член совета директоров авиакомпании Наталья Казмер. Вполне возможно, что примеру «Wizz Air Ukraine» могут последовать и другие европейские авиаперевозчики. Второй в Украине по пассажиропотоку аэропорт, не дождавшись реконструкции по программе подготовки к ЕВРО-2012, продолжает находиться в состоянии, далеком от хорошего. Зато директор теперь с Государственной наградой на груди...

ФУТБОЛ

ПРЕМЬЕР ЛИГА

Вот и прояснилась ситуация вокруг прихода в «Черноморец» нового тренерского штаба во главе с Олегом Блохиным. 1-го сентября, в след за представлением команде, новый спортивный директор клуба Олег Блохин и новый главный тренер Андрей Баль были представлены представителям СМИ. Бывший и.о. главного тренера Игорь Наконечный остается работать в тренерском штабе помощником Баля, уволившийся ранее с поста Виктор Гришко займет должность вице-президента клуба.

Все участники встречи отметили, что нынешнее положение игровых и турнирных дел очень далеко от того, к чему привыкли болельщики «Черноморца». Однако, Блохин и Баль не обещают мгновенного исцеления «моряков». До зимы не стоит ждать и каких-либо приобретений, ввиду окончания трансферного периода. Возможен лишь приход в команду свободных агентов, если они смогут соответствовать требованиям наставников команды. 
К слову, таковые уже имеются. Уже «засветился» на тренировке в команде Андрея Баля дважды игравший ранее в составе «Черноморца» Владислав Ващук. Посетили клубную базу и Владимир Федорив с Русланом Бидненко. 
 Новый тренерский штаб намерен привить потерявшему свою игру «Черноморцу» комбинационый стиль, «чтобы (игроки) хорошо держали мяч и атаковали.» Есть вероятность более частого привлечения к играм в «основе» мололдежи из дублирующего состава, который, кстати, не знает поражений и идет первым в своем турнире.

Судя по общему тону и настроению, новый тренерский штаб получит кредит доверия от хозяев клуба, что, несомненно, должно положительно сказаться на результатах выступления «Черноморца» в Премьер лиге. 

Первая победа Андрея Баля

В субботу, 5 августа футболисты одесского «Черноморца» провели я первый матч под руководством нового главного тренера Андрея Баля. Соперником «моряков» в контрольной встрече на базе в Совиньоне стал дебютант элитного эшелона чемпионата Молдавии «Вииторул» из Оргеева. Дабы просмотреть в игре всех имеющихся в распоряженни игроков, Анрей Баль выставил на игру два разных состава. В первом тайме на поле вышли: Ширяев, Д.Гришко, Ващук, А.Бабич, Белецкий (капитан), Васкес, Бондаренко, Левига, Ребенок, Балашов, Косырин. Гости смогли октрытьсчет в дебюте встречи, однако сначала Ребенок сравнял счет, а затем Левига сделал дубль. На перерыв команды ушли при счете 3:1. На второй тайм наставник «моряков» выпустил на поле следующих игроков: Руденко (капитан), Гуменюк, Яценко, В. Мельник, Федорив, Райчевич, Касьянов, Акимов, Политыло, Пинедо, Якименко. Соперники могли не раз отличиться во второй половине, однако счет так и не изменился.

ПЕРВАЯ ЛИГА

Пополнение в «Днестре»

В среду, 2 сентября овидиопольский «Днестр»подписал воих новичков. Ими стали − 29-летний воспитанник винницкого футбола защитник Валентин Вишталюк и х 34-летний нападающий Олег Мочуляк. Оба игрока имеют опыт выступлений на разных уровнях, что должно принести пользу днестровцам в чемпионате. Вишталюк и Мочуляк перешли в «Днестр» на правах свободных агентов, а само соглашение о сотрудничестве с ними подписано до конца сезона-2009/10. В своем новом клубе Валентин Вишталюк будет выступать в футболке под 3-м номером, а Олег Мочуляк под 11-м.

Выездное поражение «Днестра»

В воскресенье, 6 сентября «Днестр» провел очередной матч в чемпионате первой лиги. Овидиопольцы в рамках восьмого тура играли в гостях в Добромыле против прошлогоднего представителя элитного дивизиона ФК «Львов».

Хозяева открыли счет на 32-ой минуте. Кабанов вышел с глазу на глаз с кипером гостей Красовским и, пусть со второй попытки, но сумел отправить мяч в сетку ворот. В начале второго тайма львовяне увеличили счет. На 49-ой минуте Зозуля ударом головой во второй раз заставил капитулировать вратаря гостей. В третий раз хозяева отличились на 74-ой минуте. Чепуренко установил окончательный счет матча, сделав его крупным − 3:0. «Днестра» выступал в следующем составе: Красовский, Хромых, Лещук, Немчанинов, Момотенко, В.Полтавец (капитан) (Задойко, 88), Каблаш (Пицык, 54), Д.Пархоменко, Продан (Кругляк, 55; Гаврилюк, 86), Кошка, Качур (Осадчук, 67).

ВТОРАЯ ЛИГА

«Бастион» оступился дома

Познал горечь первого поражения в сезоне и ильичевский «Бастион». В пятницу, 4 сентября ильичевцы принимали на своем поле футболистов винницкой «Нивы».

Хозяева открыли счет на 34-ой минуте. Гол с пенальти забил Нечипорук. Однако еще в первом тайме гости смогли не только отыграться, но и выйти вперед. Пивовар на 38-ой минуте восстановил равновесие, а за минуту до перерыва ильичевец Забурдайло «сыграл» за гостей, забив автогол. Весь второй тайм «Бастион» пытался избежать первой неудачи, однако все вопросы об исходе встречи снял Лукьянец. Его прицельный удар на 86-ой минуте установил окончательный результат − 1:3 в пользу «Нивы».

 

15.      Полтавська обл.

Євро 2012

Реклама.            

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих друкованих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

Таврия − Ворскла − 1:0

На 56-й хвилині після навісу Любеновича м’яч головою забиває Платон. Через дві хвилини головний арбітр зустрічі Шандор з пальця висмоктав пенальті для «Таврії». Звичайна боротьба у штрафному майданчику між Ярмашем та Голайдо завершилася падінням обох футболістів. Причому в цьому епізоді більше постраждав Григорій. Штатний пенальтіст «Таврії» Ковпак пробив не сильно і Долганський без складнощів заволодів м’ячем. «Ворскла» програла, втома далася взнаки і господарі забили трудовий гол. Полтавського вболівальника розгнівало одне − необ’єктивне суддівство Шандора, я вже не кажу про головного тренера «Ворскли» Миколу Павлова. В них із львівським арбітром давні «добрі» відносини. Багатосерійний трилер «Ворскли» підійшов до завершення. Після того, як команда зіграла з «Таврією» більшість гравців йдуть на заслужений відпочинок. Хоча, який там відпочинок − попереду нова робота. Хто в збірних вирішуватиме свої глобальні задачі, хтось гратиме за «Ворсклу» на турнірі пам’яті Кучеревського.

Недільний поєдинок між «Таврією» та «Ворсклою», який закінчився суддівським скандалом, примусив, як повідомляє офіційний сайт ворсклян, звернувся зі скаргою на головного арбітра матчу львів'янина Андрія Шандора. За регламентом клуб має три дні на подачу протесту. Цим і скористалися полтавці. На адресу експертної комісії ФФУ клуб надіслав відеоматеріал з вказаними спірними моментами. До листа додано файл із хронометражем гри та диском із записом трансляції зустрічі, яку в прямому ефірі вів Перший націоанальний.

У фанатів «Ворскли» увірвався терпець від того свавілля і ставлення до них правоохоронних органів на 22-му секторі полтавського стадіону. Останньою краплею стало побиття кількох вболівальників після єврокубкового матчу проти «Бенфіки». На ім’я президента клубу Олега Бабаєва активісти 28 серпня написали листа. Його передали керівництву команди і опублікували на багатьох інтернет-сайтах. Чекаємо на реакцію.

Молодіжні склади «Таврія» − «Ворскла» 3:3 (0:2)

Голи: Зборовський 47, Хлань 53, Приходной 82 − Цибулько 9, Момот 12, Вовкодав 88.

Справжній триллер із шістьма забитими м’ячами подарували вболівальникам молодіжні команди «Таврії» та «Ворскли». Уже до 12-ї хвилини гості стадіону «Таврія» у Почтовому вигравали 2:0. По голу забили Цибулько і Момот. «Таврія» нічого не могла вдіяти в першому, зате вже з початком другого зуміла не тільки забити гол, а потім зрівняти рахунок, але і вийти вперед! Своє вагоме слово сказав гравець молодіжної збірної України полтавець Сергій Вовкодав. Він забив гол-красень зі штрафного удару на 88 хвилині.

Першість України. Друга ліга

На стадіоні «Локомотив» відбувся матч 6 туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» зустрічався з донецьким «Олімпіком», який входить до числа лідерів. Протягом матчу на полі тривала рівна боротьба. Хоча господарі більше володіли м’ячем, але гостріше контратакували донеччани. Під завісу матчу в одному з епізодів був травмований воротар полтавців Руслан Зарубін. Коли пішли додані хвилини матчу ФК «Полтава» отримав право на пробиття штрафного. Після навісу в карний майданчик відбулася серія ударів по воротах «Олімпіка» і на добиванні розторопним виявився Костянтин Марченко. Вкотре тренер ФК «Полтава» Іван Шарій вгадав із заміною і його команда здобуває вкрай необхідну перемогу з рахунком 1:0.

Порадував результативною грою «Кремінь», який вдома розгромив «Гірник» з Кривого Рогу з рахунком 4:1. Після цієї перемоги кременчужани піднялися на другу сходинку турнірної таблиці. На жаль комсомольський «Гірник-Спорт» не зміг зупинити переможну ходу «Титана». Команда з Армянська після 6-го туру впевнено утримує перше місце.

Чемпіонат області

У чемпіонаті області з футболу стартувало друге коло, команди зіграли матчі 13-го та пропущені поєдинки 12-го турів. ФК «Велика Багачка» після впевненої домашньої перемоги над ДЮФШ «Ворскла» з рахунком 3:0 продовжує залишатися лідером. В спину минулорічним чемпіонам дихає «Гірник», який провів протягом тижня два поєдинки і в обох здолав своїх суперників. Кременчужани розгромили «Молодь ПДПУ» з рахунком 5:0 та ФК «Миргород» − 3:0. Не відстає від лідерів ФК «Жоржівка, який теж проводив два матчі. Спочатку команда з Шишацького району здолала ФК «Пирятин» − 2:0, потім Молодь ПДПУ − 1:0. Найбільший рахунок 13-го туру зафіксований у Дмитрівні, де місцевий «Колос» розгромив зіньківських одноклубників з рахунком 6:1. В інших поєдинках зафіксовані такі результати: «Локомотив» (Гребінка) − ФК «Пирятин» − 4:1, ФК «Лубни» − «Колос» (Кобеляки) − 2:0.

Турнірна становище лідерів: 1 − ФК «Велика Багачка» − 36, 2 -»Гірник» − 33, ФК «Жоржівка − 29 очок.

 

16.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

Готуються без реклами

Реклами ЄВРО-2012 в Рівному досі не з’явилося. Проте це не говорить, про те, що місто не готується до чемпіонату Європи з футболу. Про це, зокрема, вочевидь свідчать стахановські темпи будівництва відрізку автотраси Київ − Чоп.

Так, до кінця наступного року неподалік зоопарку в Рівному з’являться три шляхопроводи. У Службі автомобільних доріг Рівненської області обіцяють, що вони будуть надсучасними, з врахуванням усіх модних тенденції будівництва доріг. Аналогічний шляхопровід є тільки на трасі Київ-Одеса. Вже сьогодні шляховики покладають на складні транспортні конструкції великі надії. Кажуть, що саме вони зможуть, хоч і частково, все ж допомогти розвантажити об’їзні дороги, а відтак і дороги самого обласного центру.

— Сьогодні активно ведеться будівництво двох шляхопроводів, — розповідає начальник Служби автомобільних доріг у Рівненській області Юрій Богданович. — Я лише два тижні був у відпустці. Коли повернувся, то не впізнав цю ділянку дороги. Тут мають бути шляхопроводи у трьох напрямках з Рівного — на Сарни, Львів та Київ. Будівництво веде азербайджансько-німецька фірма в рамках підготовки до Євро-2012. Вони трохи відстають за темпами будівництва, але в загальні графіки вкладаються. До жовтня цього року мають повністю здати вже завершену об’їзну дорогу, що йде через Колоденку. А шляхопроводи — до кінця наступного року.

Автомобільна «розв’язка», за словами пана Богдановича, допоможе зробити цю ділянку дороги більш безпечною і зменшити аварійність. Крім того, водіям тепер не доведеться стояти під заборонним сигналом світлофора. Рух — як на верхніх ділянках шляхопроводу, так і на нижніх — буде безперервним.

В найближчих планах рівненських шляховиків — зведення ще одного подібного шляхопроводу на трасі Устилуг-Луцьк-Рівне в селі Бронники. Нині завершується підготовка необхідної для початку робіт документації. Після цього на конкурсі визначаться із виконавцями робіт.

Футбол

Перша перемога з новим спонсором

Матч п’ятого туру чемпіонату України з футболу в другій лізі для рівненського “Вереса” закінчився черговою домашньою поразкою від хмельницького “Динамо” з рахунком 1:2.

Отож до календарної зустрічі з «Єдністю» “Верес” залишався в турнірній таблиці без очок.

А в шостому турі рівняни здобули свою першу перемогу в нинішньому чемпіонаті України з футболу в другій лізі, з мінімальним рахунком у гостях перегравши плисківську “Єдність”. Гол на свій рахунок записав Олександр Поліщук. До речі, на матч у Плиски футбольний клуб вирушив, маючи нового спонсора, тому в заявочному списку на цей поєдинок фігурували прізвища лише чотирьох „вересівців”.

Кожне очко − на вагу золота

Друге коло чемпіонату області з футболу ознаменувалося затятим протистоянням у поєдинках, які здебільшого завершуються нічийними результатами. Таке загострення боротьби ще більше закрутило інтригу довкола майбутнього чемпіона. Своїми прогнозами з приводу розв’язки цьогорічних змагань із журналістом «ЛЗ» поділився голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук.

− Насамперед, зауважу, що особливістю цьогорічного чемпіонату стала не безкомпромісна боротьба на полі практично в кожному матчі, а небувала досі ситуація. В історії чемпіонату серед колективів першої ліги ще не траплялося, щоб одразу дві команди знялися зі змагань. Відверто кажучи, сподівалися, що фінансова криза не так гостро позначиться на життєдіяльності команд. Однак у першому колі з дистанції зійшов кузнецовський «Варіант», а в другому − «Верес-2-Штурм». Молоді «вересівці», котрі, продемонструвавши хороший рівень футболу, позаторік здобули путівку в першу лігу, непоганого результату досягли і в минулому році, об’єднавшись зі «Штурмом». Але виявилося, що молодим футболістам доволі складно боротися одночасно на двох фронтах − в аматорській і професійній лігах. До того ж, далася взнаки скрутна фінансова ситуація ФК «Верес». Зняття команд із чемпіонату створило певні незручності, однак не вплинуло на гостроту боротьби.

− З огляду на нічийні результати останніх матчів, можна судити, що в цьогорічному чемпіонаті змагаються практично рівні за потенціалом команди?

− Справді, нині важко передбачити результат тієї чи іншої зустрічі. Скажімо, хто міг прогнозувати, що аутсайдер ФК «Вельбівно» у Кузнецовську з одним із лідерів «Ізотопом-РАЕС» зіграє внічию − 2:2, при цьому майже до останніх хвилин вельбівчани вели в рахунку? Або «Гоща-АМАКО», яка підсилилася хорошими гравцями, у другому колі на рівних грає з фаворитами чемпіонату − «Славією» і «Случем», розійшовшись із ними нічиєю. В окремих матчах пристойний футбол демонструє «Волинь-Цемент», взяти хоча б поєдинок зі «Случем».Дуже серйозні ігри припадають на 15 і 16 тури, в яких зустрічатимуться ОДЕК зі «Славією» та «Случ»« із ОДЕКом. Гадаю, після цих матчів або хтось із нинішніх лідерів відірветься від переслідувачів, або навпаки − суперники зменшать різницю в очках. Однак, на мою думку, боротьба за звання чемпіона і призерів точитиметься до останнього фінального свистка арбітра в поєдинках останніх турів, у яких зустрічатимуться ОДЕК − «Ізотоп-РАЕС» і «Славія» − «Случ». Переконаний, коли доля чемпіонства вирішується в кінці сезону − це факт, що свідчить про вдало розроблений календар, про рівні потенційні можливості команд. Отож сам по собі напрошується висновок, що команди, які зазіхають на високі місця в турнірній таблиці, повинні більше працювати над удосконаленням тренувального процесу, виправленням недоліків, попіклуватися про залучення молодих перспективних футболістів. Ми вже заклали в регламенті змагань положення про обов’язкове залучення юних футболістів, сподіваюся, й далі рухатимемося в цьому напрямі.

− Яка ситуація складається у другій лізі?

− Аналогічна тій, що й у першому дивізіоні. За чемпіонство змагаються три команди − «Енергія», «Горизонт» і «Фортуна». Не виключено, що в боротьбу за дві путівки до першої ліги втрутяться ще й «Городок» і «Водник». Приємно відзначити високу результативність матчів у другому дивізіоні. Скажімо, «Енергія» в 14-ти матчах забила 53 м’ячі, в той час як лідер першої ліги «Случ» у 12-ти іграх − 15. До речі, з 53-ох м’ячів володимирчан 25 забив Віталій Брикса. Це говорить про те, що він, мабуть, переріс рівень другої обласної ліги, а то й аматорського футболу. Було б добре, коли би професійна команда області ФК «Верес» цікавилася такими талановитими гравцями, запрошувала до клубу, створюючи належні умови. Утім, нерідко таких перспективних футболістів вербують команди інших областей.

− Володимире Петровичу, в першому колі траплялися випадки нарікань на низький рівень суддівства в окремих матчах. Чи вдалося досягти якихось позитивних зрушень?

− У другому колі протестів на суддівство практично не надходило. Звичайно, виникали спірні моменти в окремих ігрових ситуаціях. Проте суттєвих помилок суддів, які впливали б на результати матчів, не має. І все ж, перед арбітрами ставимо категоричну вимогу уважніше і сумлінніше приймати свої рішення, щоб не схибити. Адже нині кожне очко для всіх без винятку команд − на вагу золота. Разом з тим, прохання до президентів клубів і головних тренерів не давати волю емоціям. Бо нерідко виникають ситуації, коли керівники клубів висловлюють на адресу арбітрів лайливе обурення. А це, погодьтеся, не красить ні суддів, ні самих президентів команд.

 

17.      Сумська обл.

 

Євро-2012

Заходи

У Ромнах в рамках підготовки цього населеного пункту, через який пролягає автомагістраль Київ-Суми-Харків, до Євро-2012, розпочалася масштабна реконструкція дорожнього покриття центральної  частини міста. Розташовані тут вулиці і бульвари отримають нове якісне асфальтове покриття. За інформацією начальника головного управління міського господарства Володимира Підгірського, на ремонт, який виконує Сумське дорожньо-експлуатаційне управління, з обласного бюджету буде виділено близько 3 млн. грн.

Крім бюджетних коштів на ремонт залучається також благодійна допомога. Наразі вже  освоєно близько 100 тисяч гривень, отриманих від спонсорів.

ЗМІ

Матеріали на тему Євро-2012 за звітний період у місцевих ЗМІ відсутні.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.

Місцевий футбол

Заходи

З нагоди святкування Дня міста 6 вересня у Сумах за присутності великої кількості глядачів було проведено розіграш Кубка  мера з міні-футболу (учасники − 4 команди), а також фінальний матч Кубка міста серед аматорських команд.

У Конотопі відбувся перший обласний чемпіонат Дитячо-юнацької футбольної ліги серед хлопців 1997 року народження. Участь у ньому взяли 6 команд з Охтирки, Глухова, Сум та Конотопу.  Переможцем змагань стала Сумська ДЮСШ.

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» за 2 вересня під заголовком «У кінці літа − «Золота осінь» вмістила матеріал про проведення у Сумах всеукраїнського турніру серед дитячих команд, складених із гравців 1995 року народження. Автор статті Олексій Дорошенко відзначив цікавий факт: команду ДЮСШ «Юність» із селища Котельна Полтавської області тренує на громадських засадах… отець Василь, настоятель Свято-Преображенської церкви села Милорадово. За інформацією журналіста, спортивним і духовним вихованням юнаків він займається з благословення владики Філіпа, архієпископа Полтавського і миргородського. «Все ж краще, коли діти грають у футбол, ніж якби вони курили, пили..», − цитує автор матеріалу 34-річного священикаУПЦ МП, який висловив готовність в разі запрошення привезти свою команду для участі у цьому турнірі і наступного року.

У ФК «Суми» намітились позитивні тенденції у фінансових питаннях. Про це з посиланням на зроблені після матчу сумчан з мелітопольським «Олкомом» у черговому турі першості України серед команд другої ліги заяви генерального директора клубу Вадима Гордієнка  повідомили газети «В двух словах» (за 4.09) та «Данкор» і «Панорама» (за 2.09). За словами функціонера, «наразі фінансовий стан клубу стабільний − допомогли керівники міста і області. Гравцям виплачена заборгованість із заробітної плати і половина боргу з преміальних». Керівництво клубу планує приблизно до 10 вересня ліквідувати існуючу заборгованість повністю.

Як повідомлялося у попередніх звітах, до останнього часу ФК «Суми» мав великі проблеми із фінансами, через що вона не мала змоги повноцінно готуватися до матчів. Схоже, ситуація міняється на краще, принаймні, в інтерв’ю обласному телебаченню міський голова Сум Геннадій Мінаєв пообіцяв клубу серйозну фінансову підтримку.

Газета «Данкор» також повідомила про хід підготовки до нового сезону міні-футбольної команди «СумДУ», яка через фінансові труднощі розпочне його у першій лізі. Головний тренер сумчан Сергій Пєсоцький  розповів виданню, що кадрових змін у команді практично не відбулося: на передсезонних зборах працювали все ті ж гравці, які виступали і в минулому сезоні.

Місцеві ЗМІ, за винятком газети «Сумщина», обійшли своєю увагою відкриття в Донецьку нового стадіону «Донбас-Арена».

 

18.      Тернопільська обл.

 

Євро-2012

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Федерація футболу

У Збаражі відбулися матчі чергового туру чемпіонату району. Результати: “Зеніт” (с.Новики) − “Благодар-Агро” (с.Красносільці) − 0:3; “Сонячне” (с.Заруддя) − “Галичина” (с.Чернихівці) − 0:0; ФК “Киданці” − “Вікторія” (с.Стриївка) − 1:4; ФК “Зарубинці” − ФК “Добриводи” − 3:3; “Тепличник” (Романове Село) − “Динамо” (с.Нижчі Луб’янки) − 2:5; “Горинь” (смт. Вишнівець) − “Сокіл” (с.Грицівці) − 3:0.

Ряд футбольних баталій відбулося у Бережанському районі. Зокрема, триває чемпіонат району з футболу. Участь у змаганнях беруть 12 команд. Три перші місця турнірної таблиці, за результатами останніх турів, посідають сільські команди: “Хатки-Лісники”, “Куропатники”, “Божиків”.

Також на міському стадіоні Бережан відбувся турнір з міні-футболу серед вуличних команд юнаків 1993 р. н. і молодших.

У вересні розпочинаються обласні змагання з футболу “Золота осінь” серед дітей та підлітків, які цьогоріч проводяться під егідою органів внутрішніх справ. Метою акції є залучення дітей і підлітків до здорового способу життя, забезпечення масової участі молоді в житті суспільства, профілактики правопорушень і запобігання виникненню дитячої злочинності, зміцненню зв'язків працівників міліції з місцевим населенням. Особлива ж роль у цій акції відведена дільничним інспекторам, котрі безпосередньо співпрацюватимуть з юними футболістами.

Наказом начальника УМВС у Тернопільській області утворено організаційний комітет, доручено міліцейським структурам спільно з ОР ФСТ “Динамо” забезпечити організацію та проведення в період з 5 до 30 вересня першого та другого етапів змагань з футболу серед дітей і підлітків.

Перший етап змагань серед дітей та підлітків різних вікових категорій, що проживають і навчаються у школах, гімназіях, ліцеях та інших закладах освіти на території обслуговування кожного дільничного інспектора міліції, пройде з 5 по 12 вересня. Змагання організовують та проводять дільничні інспектори разом з інспекторами служби КМСД у позашкільний час або в години, що відводяться для позакласної спортивно-масової роботи. Другий етап − першість районів, міста Тернополя за участю збірних команд території обслуговування кожного дільничного інспектора міліції − з 14 по 19 вересня.

Переможці районних та місь­ких змагань другого етапу у третьому етапі зональних та фінальних ігор зустрінуться на футбольному полі в Тернополі.

Далі − четвертий етап, який відбудеться у Львові, і нарешті − п'ятий, заключний етап змагань − у Києві.

До участі у змаганнях першого-п'ятого етапів допускають дитячо-юнацькі команди, сформовані з числа учнів 1994-1996 років народження (віком 13-15 років).

На центральному стадіоні міста Бучача “Колос” відбулися спортивно-масові заходи та матч за суперкубок району з футболу між командами села Трибухівці (володар кубка району 2009 року) та ссела Цвітова (чемпіон району 2008 року). Перемогу святкували футболісти села Трибухівці, яким і було вручено суперкубок району.

Перемогою з рахунком 4:3 ФК “Маестро” завершився поєдинок, присвячений пам'яті уродженця Тернополя, відомого тележурналіста Ігоря Пелиха проти збірної місцевих журналістів і працівників органів влади − “Терен”. Матч відбувся на Терно­пільському міському стадіоні 29 серпня. Глядачі мали змогу у ролі футболістів побачити відомих артистів і шоуменів. Зі стартових хвилин на полі у складі “Маестро” вийшли Олександр Педан, Олек­сандр “Фозі” Сидоренко, Валерій Харчишин, Едуард “Діля” Приступа, Мирос­лав Кувалдін, Костянтин Косинський.

У складі ж господарів варто відзначити капітана − мера Тернополя Романа Заставного, який зі стартових хвилин вийшов на позиції нападника.

Тернополяни тричі виходили вперед, однак щоразу гості відновлювали статус-кво. А під завісу поєдинку вирішальний гол ударом зі штрафного провів Костянтин Косинський.

“Нерегулярні тренування далися взнаки під час матчу, − зазначив міський голова Тернополя Роман Заставний. − Відповідно, гра вийшла не такою, як би нам хотілось, але ми показали достойний опір достатньо професійній команді, яка грає уже не перший рік”.

Коментував поєдинок ведучий “підйому” на “Новому каналі” Сергій Притула. Він своїми жартами не лише згладжував гострі ситуації на полі, які частенько виникали у другомутаймі, а й розважав публіку своїми жартами.

Загалом, у другому таймі чиновники трохи втомилися, тому ФК “Терен” випустив на поле “молодняк”, в основному журналістів, що змусило ФК “Маестро” трохи попотіти.

Згодом нападаючий ФК “Маестро” Олександр Педан зізнався: коли команді запропонували зіграти у Тернополі, футболісти не вагалися жодної хвилини. “Результат на нашу користь, тому можна зробити висновок, що все вийшло. Це був один з найважчих матчів. Ми зіграли вже у п'ятьох містах, серед яких Львів та Івано-Франківськ. На Західній Україні нас приймають дуже добре, тому ми обов'язково ще приїдемо у Тернопіль”, − сказав він.

Відбувся 14 тур чемпіонату області з футболу. У ньому, як і в двох попередніх, не обійшовся без переносів. “Тернопіль-Педуніверситет” зіграє з марилівським “Марспиртом” пізніше через зайнятість гостей у фінальному турнірі чемпіонату України серед сільських колективів.

У трьох інших зустрічах зафіксовано такі результати: “Нива” (Теребовля) − “Зборів” − 2:1, “Бережани” − “Колос” (Бучач) − 4:2, “Галич” (Збараж) − “Агро-Збруч” (Підволочиськ) − 1:0.

ФК “Нива”

7 тур. Перша ліга. “Динамо-2” − “Нива” − 3:2

У Києві тернопільська “Нива” зустрічалася з другою командою київського “Динамо”. Варто зазначити, що “Нива” провела цю зустріч добре. Вже на сьомій хвилині Анатолій Подробаха змусив молодих “динамівців” почати гру з центру поля. Щоправда, ще у першому таймі господарі поля зрівняли рахунок. У середині другого тайму “динамівці” вийшли вперед, реалізувавши одинадцятиметровий, але майже одразу Павло Малий відновив нічийний результат. Мабуть, матч так би й закінчився придбанням тернополянами такого дорогоцінного одного очка, але наприкінці зустрічі “нивівці” отримали ще один м'яч у свої ворота і очковий доробок “Ниви”, на жаль, знову не поповнився. “Грою я задоволений, результатом − ні, − сказав після матчу головний тренер “Ниви” Віктор Ряшко. − Після того, як ми повели у зустрічі, потрібно було перебудуватися, але “Динамо” дуже швидко зрівняло рахунок. Та й пенальті був не обов'язковим. Наша команда все ж знайшла в собі сили, щоб відновити рівновагу, а при рахункові 2:2 створила два прекрасні моменти. Але, як буває у футболі, не забили ми − забили нам”.

Після семи турів тернопільська команда посідає передостаннє − 17 місце у турнірній таблиці чемпіонату, маючи у своєму активі два очка.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”: “Нива”: синдром останніх хвилин” − двох поразок на останніх хвилинах матчу зазнала тернопільська “Нива” у 6 та 7 турах першості першої ліги. Спочатку тернополяни пропустили єдиний гол на 83-ій хвилині у дома­шньому матчі з білоцерківським “Арсеналом”, а потім у Конча-Заспі мінімально програли київському “Динамо-2” − 3:2. Команда залишається на передостанньому місці турнірної таблиці, випереджаючи лише абсолютного аутсайдера ФК “Харків”.     

“Вільне життя”: “Хоч з мінімальним рахунком, але поразка” − 7 тур першості України серед команд першої ліги теж не приніс радості прихильникам тернопільської “Ниви”. Виїзний поєдинок з київським “Динамо-2” завершився п’ятою у цьому турнірі поразкоютернополян − 2:3. Потішити може хіба та обставина, що підопічні Віктора Ряшка вчинили гідний опір юній порослі українського чемпіона, які вирвали перемогу лише перед фінальним свистком.

“Місто”: “Нива” продовжує програвати” − тернопільська “Нива” продовжила свою серію без перемог у рам­ках першості України з футболу серед команд Першої ліги. Протягом останніх семи днів тернополяни встигли зазнати ще двох прикрих поразок. Прикрих тому, що в обох поєдинках “зелено-жовті” заслуговували мінімум на нічию. Спершу тернополяни програли білоцерківському “Арсеналу”. Згодом − київському “Динамо-2”. На жаль, і цього разу хронічна хвороба “Ниви” під назвою “синдром останніх хвилин” не дозволила тернополянам  взяти бодай один пункт.

RIA-плюс”: “Нічия, втрачена “під завісу” поєдинку” − поразкою із рахунком 2:3 завершився вояж тернопільської “Ниви” у Київ. Там тернопільським футболістам протистояло “Динамо-2”. Поєдинок проходив у рамках 7-го туру першості України з футболу серед команд Першої ліги на тренувальній базі “Динамо” у Кончі-Заспі. Голами у складі тернопільської команди відзначилися форварди − Анатолій Подробаха та Павло Малий.

“20 хвилин”: “Наступний суперник “Ниви” − “Прикарпаття” − домашнім поєдинком із івано-франківським “Прикарпаттям” ознаменується для тернопільської “Ниви” 8 тур першості України з футболу серед команд Першої ліги. Матч відбудеться у Тернополі. Настав час “Ниві” набирати очки.и, що останні чотири поєдинки у Першій лізі івано-франківці програли.   

“Свобода”: “Продовження невдач − про матч “Нива” − “Динамо-2”, у якому тернополяни програли з рахунком 2:3. 

Український футбол

“Вільне життя”: “Український футбол − Єврокубки: Гірше й не придумаєш” − найуспішніший за часів незалежної України виступ вітчизняних клубів на міжнародній арені вселив у душі значної частини їх прихильників надію, що й у новому сезоні наші колективи на всіх парах помчаться за новими єврокубковими трофеями. Тим боліснішим було розчарування, якого уболівальники зазнали наприкінці серпня, коли визначався склад учасників основної стадії змагань Ліги чемпіонів і новоствореної Ліги Європи, яка замінила Кубок УЄФА. Гравці донецького “Шахтаря” чомусь безпідставно вирішили, що скромна румунська “Тімішоара” в третьому кваліфікаційному раунді головного європейського турніру може розраховувати хіба на шанобливе поклоніння перед переможцями Кубка УЄФА. За що й жорстоко поплатилися, позбавивши щонайменше трьох учасників Ліги чемпіонів можливості зіграти на найкращій на сьогодні європейській арені VIP-класу. Тож підлеглі Мірчі Луческу зобов’язані вийти з групи J й постаратися навесні наступного року вже у серії плей-оф Ліги Європи відстояти завойований трофей.

“Український футбол − Прем’єр-ліга: Таке воно життя − хтось їде в “Барселону”, а хтось повертається в “Динамо”: −  не спромігшись вибороти на честь відкриття Донбас-арени Суперкубок Європи, “Шахтар” повернувся з Монако додому вже без одного зі своїх лідерів Дмитра Чигринського. Він відправився до Іспанії, де уклав 5-річний контракт з “Барселоною”. Нерви власника донецького клубу Рината Ахметова не витримали від запропонованих 25 мільйонів євро. Водноч відбувся інший гучний трансфер вітчизняного футболу. У київське “Динамо” повернувся найуспішніший його гравець Андрій Шевченко. Зрозумівши нарешті, що “аристократи” так і не дадуть шансу проявити себе на футбольному полі, Андрій, на думку багатьох, прийняв правильне рішення.

“20 хвилин”: “Ахметов − за реформи” − власник донецького “Шахтаря” Ринат Ахметов заявив на відкритті нового стадіону свого клубу, що хоче бачити на кожному матчі повністю заповнені 50-тисячні трибуни. А це, за його словами, стане реально при об­'єднанні чемпіонатів Росії й України. “Що стосується об'єднан­ня наших чемпіонатів − це цілком можливо”, − заявив Ахметов.

“Шевченко у “Динамо” − до киї­вського “Динамо” повернувся нападник і ка­пітан національної збірної України Андрій Шевченко. У прес-конференції, при­свяченій презентації Шев­ченка як гравця “Динамо”, окрім самого футболіста, бра­ли участь президент “біло-блакитних” Ігор Суркіс, а також головний тренер ко­манди Валерій Газзаєв. Президент “Динамо” у своєму вступному слові відзначив: давно поставив перед собою мету повернути Шевченка у клуб. “Сказати, що я сьогодні щасливий − нічого не сказати, − відзначив Суркіс. − Ми повернули символ київського “Динамо”, ми повернули Героя України, який зробив для нашої країни, мабуть, стільки, скільки не зробив жоден політик”.

 “Нова ера”: “Шахтар” поступається у Суперкубку УЄФА” − донецький “Шахтар” поступився у СУперкубку УЄФА. У цьому матчі команда Мірчі Лучечку так і не показала, за рахунок чого вона могла перемогти у “Барселони”, яка ще навіть не розпочала сезон і знаходиться в ослабленому вигляді.

“Перед “Донбас ареною” запрацював м’яч-фонтан” − про відкриття “Донбас арени”.  

“Нова Тернопільська газета”: “Донецький “діамант” імені Ахметова” − журналіст видання побував на відкритті “Донбас арени”. І подав цікавий репортаж з місця події.

“Шевченко дебютував голом” − головною подією чергового туру чемпіонату України став дебют після 10-річної перерви у футболці київського “Динамо” форварда Андрія Шевченка. Андрій вийшов на поле у грі проти донець­кого “Металурга” після перерви, непогано взаємодіяв з Артемом Мілевським та іншими партнерами, а на останній хвилині гри реалізував пенальті і забив перший гол за “Динамо”. Гра завершилася перемогою киян − 3:1. Подані результати інших матчів 6 туру.

RIA-плюс”: “Севастополь” закріпився на першій сходинці” − відразу кілька цікавих результатів подарував 7 тур у Першій лізі. У двох центральних поєдинках туру, де “Олександрія” приймала “Львів”, а “Волинь” − “Кримтеплицю”, глядачі забитих голів не побачили. Зате здобув перемогу “Севастополь”, завдяки чому закріпився на вершині турнірної таблиці.

“Свобода”: “Новий дебют Шевченка” − про 6 тур Прем’єр-ліги і повернення Андрія Шевченка до київського “Динамо”.

Тернопільський футбол

“Номер один”: “ФК “Терен” змусив попотіти “зіркових” футболістів” − про матч між збірною міської ради і журналістів Тернополя “Терен” та збірною зірок естради і відомих телеведучих “Маестро”, присвячений пам'яті тернополянина Ігоря Пелиха, який 8 травня загинув у автокатастрофі. Зіркою матчу став нападаючий ФК “Маестро” та улюбленець публіки Олександр Педан. Він двічі відмітився у воротах тернополян. Упродовж двох таймів між командами велася рівноцінна боротьба. Пропущені м'ячі команди одразу ж компенсували голами у ворота суперників, проте на останніх хвилинах другого тайму ФК “Маестро” все ж таки вдалося вкотре “розписатися” у воротах ФК “Терен” і закінчити двобій з рахунком 3:4 на користь першої.

“Вільне життя”: “Першовересень. Час на поле” − дитячо-юнацька футбольна ліга України розпочинає черговий чемпіонат серед юнаків. Турнір сезону 2009-2010 років відбудеться за традиційною останніми роками схемою. Як і в попередньому чемпіонаті, Тернопілля у вищій лізі представлене юними футболістами Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, яку очолює Володимир Філіп. Найстарших юнаків у бій поведуть досвідчені наставники Валерій Дорошенко та Едуард Яблонський. Колективом U-16, 1994 р. н., опікуються Валерій Татаринов і Михайло Чернятинський. Ще один відомий спеціаліст Василь Заторський команду 1995 р. н. зібрав зі своїх вихованців, а також з тих, які перші удари по м’ячу робили під керівництвом його колег Богдана Бучинського і Андрія Яблонського. У першому турі суперником тернополян буде клуб з Володимира-Волинського. На виїзді зіграють команди U-17 та U-15, вдома − U-16 та U-14. А в першій же лізі знову гратиме “Надія” з Копичинців. Завдяки засновнику клубу Володимиру Тимчишину юні футболісти з Гусятинського та сусідніх районів, які є учнями відділення футболу обласної ДЮСШ “Колос”, уже не перший рік мають можливість заявити про себе на всеукраїнській арені. У першому турі, матчі якого відбудуться 6 вересня “Надія” прийматиме шепетівський “Пансіон”.

“Чемпіонат області: Їх залишилося лише десять” − обласні аматорські змагання продовжують встановлювати антирекорд за антирекордом. Спершу для участі у чемпіонаті цього сезону заявилася найменша за часів незалежної кількість команд − 12. Потім заліщицький “Дністер” знявся з турніру через фінансову скруту. Посперечатися ж за цьогорічний обласний кубковий трофей виявило бажання тільки сім колективів. Коли ж, згідно з календарем, відбулися поєдинки 14 туру, офіційно підтвердився той факт, що чемпіонат області завершуватимуть максимум 10 команд. Відповідальний секретар обласної федерації футболу Олег Мамус роз’яснив, що козлівські “Товтри” знялися через незгоду з рішеннями членів виконкому федерації в окремих принципових питаннях. Суперникам поєдинків, що залишилися, надалі присуджуватимуть технічні перемоги.

“20 хвилин”: “У матчі пам’яті Пелиха перемогли “зірки” − про матяч пам’яті уродженця Тернополя, відомого тележурналіста Ігоря Пелиха, який відбувся у Тернополі на Центральному стадіоні.

“Свобода”: “Маестро” чи “Терен”: переміг сильніший” − у той час, йоли українці переживали поді драматичного матчу між “Шахтарем” та “Барселоною”, у якому напередодні донеччани поступилися каталонцям 1:0, на тернопільському стадіоні відбувався не менш видовищний та цікавий футбольний матч. Запалити серця і згадати людину-сонце Ігоря Пелиха зібралися його друзі, зірки українського шоу-бізнесу, кіно та телебачення з команди “Маестро” та збірна тернопільського муніципалітету й журналістів місцевих ЗМІ “Терен”. Зірки святкували перемогу 4:3, а разом з ними й увесь стадіон, насолоджуючись післяматчевим концертом. Українські та місцеві гурти подарували тернополянам кількагодинне живе шоу. Усі кошти, зібрані на матчі, передадуть сім'ї Ігоря Пелиха.

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ інформували про матч “Нива” − “Динамо-2”. Зустріч на київській землі завершилася для тернополян поразкою − 2:3. Однак гру тернопільські футболісти показали не погану. Проте уболівальникам “Ниви” такий рахунок вкотре приніс розчарування. Перед цим матчем прогнози для тернополян були не вельми оптимістичні. Після розгромної “динамівців”, вчиненої у минулому турі “Севастополем” − 0:5, команда повинна була докласти максимуму зусиль, аби реабілітуватися у матчі з “Нивою”. Що, власне, й сталося.

Спортивні журналісти інформували про матч між збірною міської ради та журналістів Тернополя ФК “Терен” та збірною зірок естради й відомих телеведучих ФК “Маестро”. Матч присвятили пам'яті тернополянина, відомого тележурналіста Ігоря Пелиха. Поєдинок відбувся на Центральному стадіоні Тернополя. Виграли гості з рахунком 4:3. Однак це був цікавий матч. Це відзначили і журналісти, і глядачі, і гравці. Усі присутні на стадіоні мали змогу подивитися концерт “зіркових” футболістів. А кошти, зібрані від цього дійста, передали сім’ї Ігоря Пелиха.

ЗМІ подали результати 14 туру чемпіонату області з футболу.

Спортивні оглядачі відзначили дві важливі події для вітчизняного футболу. Перша − відкриття “Донбас арени”. Друга − повернення до київського “Динамо” Андрія Шевченка.

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе  1-2 сентября Исполнительный директор УЕФА Мартин Каллен посетил Харьков с инспекционным визитом. М.Каллен осмотрел стадион «Металлист» и ознакомился с его инфраструктурой, а также безопасностью и уровнем комфортности стадиона, проверил соответствие параметров стадиона нормативам и требованиям УЕФА. Также состоялась встреча М.Каллена с председателем  облсовета Сергеем Черновым, мэром Михаилом Добкиным, Александром Ярославским. 

Как отметил Сергей Стороженко, который сопровождал  г-на Каллена во время пребывания в Харькове, они побывали на аэродроме в Чугуеве Харьковской обл. и аэродроме Харьковского государственного авиазавода. Г-н Каллен ознакомился со строительством терминала в аэропорту Харькова, а также подготовкой технической документации и техники к строительству взлетно-посадочной полосы. По словам вице-губернатора, Александр Ярославский проинформировал Мартина Каллена о фактическом состоянии дел на строящихся объектах, а затем ознакомил его с гостиничной инфраструктурой Харькова и рядом объектов, которые могут быть использованы в ходе проведения в Харькове матчей Евро-2012.

Сергей Стороженко подчеркнул, что «После завершения программы визита исполнительный директор Евро-2012 высказал удовлетворение прогрессом, достигнутым в Харькове по всем направлениям подготовки к Евро-2012. При этом были особо отмечены качество и динамика строительства стадиона «Металлист», а также работы, связанные с подготовкой гостиничного хозяйства и размещением участников и гостей чемпионата».

Харьковский облсовет освободил КП «Харьковский городской центр недвижимости» от 99% земельной арендной платы, поступающей в бюджет облсовета. Льгота действует с 1 сентября по 31 декабря 2009 г., ею планируется покрыть часть затрат на эксплуатацию аэродрома Харьковского аэропорта. ХГЦН арендует земельный участок, на котором расположен аэродром.

Квалификационный отбор участников тендера на реконструкцию аэродрома Международного аэропорта «Харьков» завершен итоги отбора утверждаются в Минфине. Основной тендер еще не проводился. На участие в квалификационном отборе подали заявки четыре предприятия. Квалификационный отбор прошло одно предприятие.

Реклама

Новой рекламы по Евро-2012 пока не появилось.

СМИ

На прошедшей неделе продолжался  показ рекламного фильма «Kharkiv. Euro 2012» по подготовке Харькова к Евро-2012 на 7-м канале. Фильм выходит спонтанно до 3-х раз в день.

31.09.08 газета «PRO Металлист» опубликовала две статьи. Одна из них − по визиту Юлии Тимошенко в Харьков, которая «высоко оценила вклад Александра Ярославского в развитие спортивной и транспортной инфраструктуры Харькова», гарантировала финансирование центральной властью. Во время осмотра стадиона  премьер «была восхищена спортивным комплексом»: «…Теперь я понимаю, почему Харьков считают эталоном подготовки двух стран к этому грандиозному футбольному турниру». Второй материал, «Две страны − одна команда», описал совместное семинар-совещание в рамках работы Совета городов Евро-2012  22 августа. В материале говорится о достигнутых договоренностях с польской стороной, которые устранили существующие препятствия нормальной подготовки к ЧЕ, а также приводятся обещания центральной власти в лице Ильи Шевляка в том, что перебоев с финансированием со стороны правительства не будет.

01.09.08 региональные ИА-»Status Quo»  в рубрике резонансных тем  разместило материал «Истерия вокруг ЕВРО-2012», автор которого  Денис Азаров раскритиковал участие Украины в этом событии: «Вокруг ЕВРО-2012 украинскими, а тем более харьковскими СМИ развернута настоящая истерия. Все с замиранием сердца следят за ходом строительства стадиона и аэропорта. При этом как-то само собой разумеется, что ЕВРО-2012 − несомненное благо. Никто почему-то не задается вопросом, а в чем это благо заключается? «Подгонка» чего-то там под европейские стандарты? А без футбольного чемпионата этого сделать нельзя? И везде, а не в четырех городах−счастливчиках…». Автор сомневается в экономической выгодности такого участия и «проходится» по генинвестору в Харькове, Александру Ярославскому: «Ярославского в СМИ называют «инвестором  ЕВРО-2012 в Харькове», хотя Ярославский, занимаясь реконструкцией аэровокзала, инвестирует в собственную бизнес-империю, которая продолжит существовать и после Евро-2012, пополнившись аэровокзалом. Да и реконструкция аэродромного комплекса проводится за государственный счет структурами Ярославского. Освоить сумму, исчисляемую десятками миллионов бюджетных денег, − мечта любого подрядчика. А то, что государство выделяет деньги со скрипом, так это временно, потому что Евро-2012 − это святое, и деньги обязательно найдутся. Еще один любопытный момент: в сообщениях о том, как Харьковской городской совет призвал «инвестора Евро» Ярославского реконструировать аэропорт, не содержится слова, которое там по идее содержаться должно. Это слово − «тендер»… В общем, Александр Ярославский под флагом подготовки к Евро-2012 получил огромный господряд и возможность приобрести в свою собственность харьковский аэровокзал. Одним словом − чистый бизнес. Никакого альтруизма в действиях харьковского олигарха нет… Удивляет только то, что подготовка к ЕВРО-2012 превратилась в некий «фетиш» для всех политиков и чиновников, а жураналисты вокруг этого сомнительного с точки зрения элементарной выгоды мероприятия раздули настоящую истерию».

03.09.08 региональные ИА-»Status Quo», Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «Новини АТН» (ТРК АТВК), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), «Харьковские Известия»,  «Харьковсие новости» (7-й канал) сообщили о выделении Кабмином 173,7 млн.грн. на проведение Евро-2012 в Харькове. Также сообщается, что Министерство по делам семьи, молодежи и спорта станет совладельцем ОСК «Металлист» (Харьков) и стадиона во Львове, который строится к ЧЕ, после введения этих стадионов в эксплуатацию − такое условие указано в инвестиционных соглашениях между Минспорта и органами местного самоуправления, которые являются владельцами стадионов. В министерстве подчеркнули, что для обеспечения своевременного введения в эксплуатацию стадиона «Металлист» Кабмин принял решение выделить 206,6 млн.грн., благодаря чему арена будет введена в эксплуатацию до конца 2009 г.

03.09.09 «Новини-ОТБ» (ХОГ ТРК), «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «Новини АТН» (ТРК АТВК), «Харьковские Известия»,  «Харьковсие новости» (7-й канал), дали репортаж о визите в Харьков исполнительного директора Евро− 2012 Мартина  Каллена и сообщили о его высокой оценке харьковских достижений.

03-04.09.09 многие региональные Интернет-издания «МедиаПорт», ИА-»Status Quo», «Объектив» и др.( со ссылкой на «УНИАН»)   опубликовали исследования социологической группы «Рейтинг» по теме: «Зачем Украине Евро-2012?».

Футбольные события

3 сентября вице-президент НОК  Виктор Корж посетил 15 школ Червонозаводского,  Ленинского и Октябрьского р-нов Харькова, где поздравил учеников с наступающим Днем физкультуры и спорта и передал в подарок 300 штук мячей.

 

20.      Херсон

Євро 2012

Ми вже інформували, що на сайтах кафе „Спорт” та фанатів ФК „Кристал” розміщена інформація про те, що 11 вересня на стадіоні „Кристал” відбудеться міжнародний матч ветеранів під девізом „Здраствуй, Євро-2012”. Зустрічаються ФК „Кристал” Херсон − KS Promien REMEZ (Опаленіца, Польща). Ініціативна група готує афіші та програмки до матчу, очікується до 1000 глядачів. Матч пройде за підтримки міського голови Херсона Володимира Сальдо.

Програмку досилаємо окремо.

У разі, якщо треба буде якісний і класний фоторепортаж з місця подій, необхідно подбати про оплату хорошому фотокору з професійною камерою − звичайної камери може не вистачити.

Кулуари. Заходи

Цікавою була реакція ліцеїстів Академічного ліцею при Херсонському державному університеті під час святкування 1 вересня. День знань у них проходить в кіноконцертному залі „Ювілейний”, за участі керівництва міста. У цей день готують концерти студенти університету, серед яких і майбутні викладачі фізкультури. Ведучий, анонсуючи виступ самодіяльних студентів-артистів запитав у підлітків: яка спортивна подія, важлива для всього світу  незабаром відбудеться. У залі досить дружно пролунало: Євро-2012. Насправді ведучий мав на увазі Олімпіаду у Лондоні − її ліцеїсти так і  не згадали.

ЗМІ про Євро 2012

Радіо «Таврія» програма «Новини країни»

01.09.09 14:00

Сьогодні у Гданьську прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО обговорила з головою Ради міністрів Республіки Польща Дональдом ТУСКОМ питання співпраці між Україною і Польщею, зокрема, у напрямку підготовки до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

02.09.09 10:00

У разі збереження за Донецьком права приймати Євро-2012 національна збірна України проведе свій перший матч на «Донбас Арені». Федерація футболу гарантує нам це, сказав сьогодні міський голова Олександр Лук'янченко, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

Для розміщення гостей на Євро-2012 можуть бути задіяні і казарми колишнього Донецького військового училища, вважає Олександр Лук'янченко. За його словами, ці питання він обговорив з виконавчим директором Євро-2012 Мартіном Каленом.

03.09.09 14:00

Німеччина готова надати допомогу Донецьку в підготовці до Євро-2012. Про це сказав Генеральний консул ФРН у Донецьку Клаус Ціллікенс на зустрічі з керівництвом Донецької області.

04.09.09 14:00

«У громадськості склалося відчуття, що приватний бізнес робить для ЄВРО-2012 набагато більше, ніж центральні і місцеві власті», − про це на прес-конференції повідомив директор Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко.

«Таврія» програма «Спорт-лайн»

03.09.09 16:40 (повтор 22:40)

У четвер, 3 вересня, у рамках організації чемпіонату Європи з футболу у Києві відбудеться засідання з питань двосторонньої координації Євро-2012 за участю керівників Місцевих організаційних комітетів в Україні та Польщі − Маркіяна Лубківського та Адама Олковича, представників урядів України та Польщі. Головуватиме на засіданні директор Євро-2012 Мартін Каллен.

Радіо «Софія» Программа «Новини години»

01.09. 14:00

Дональд Туск и Юлия Тимошенко обсудили сотрудничество стран по подготовке к Евро-2012 в Гданьске, сообщает пресс-служба правительства. Премьер Польши поблагодарил Юлию Тимошенко за ее участие в церемонии отмечания 70-ой годовщины начала Второй мировой войны и за ее речь во время этого торжественного мероприятия. Кроме того, во время мероприятий в Гданьске состоялось короткое общение Юлии Тимошенко с канцлером Германии Ангелой Меркель и президентом Европарламента Ежи Бузеком.

02.09.09  12:00

Служба безпеки України й Агентство внутрішньої безпеки Польщі підписали угоду про співпрацю у питаннях забезпечення безпеки громадян у зв'язку з підготовкою і проведенням чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це повідомили у прес-центрі СБУ. Церемонія підписання угоди відбулася сьогодні у Львові. Підписи під документом поставили голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко і голова Агентства внутрішньої безпеки Польщі Кшиштоф Бондарик.

03.09.09 16:00

Під головуванням директора Євро-2012 Мартіна КАЛЛЕНА сьогодні, 3 вересня, в Києві відбудеться засідання з питань двосторонньої координації турніру за участю керівників місцевих організаційних комітетів в Україні та Польщі − Маркіяна ЛУБКІВСЬКОГО й Адама ОЛКОВИЧА, а також представників урядів України та Польщі. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Місцевого оргкомітету Євро-2012 в Україні. Передбачається, що учасники зустрічі представлять звіти стосовно перебігу підготовки з боку урядів приймаючих країн та місцевих організаційних комітетів України і Польщі, а відповідальні за підготовку до Євро-2012 особи прозвітують про стан справ у цій сфері. Також планується вирішити низку нагальних питань щодо подальших кроків в організації турніру.

04.09.2009 12:00

Державна служба туризму та курортів України презентувала понад 1000 основних тематичних туристично-екскурсійних маршрутів, які можна запропонувати гостям та учасникам Євро-2012, тривалістю від 3 до 12 годин і дводенні маршрути. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури та туризму.

Футбол

Чемпіонат області. 13 тур. Найбільш складно довелося лідеру −  ново каховській „Енергії”. Вона грала в Горностаївці Новотроїцького району проти „Миру”, який має хороші шанси завоювати одну з трьох нагород чемпіонату. Новокаховчани вже на початку матчу відкрили рахунок. Горностаїв ці відігралися лише під кінець зустрічі, проте втримати нічию не змогли і „Енергія” виграла − 2:1.

У Херсоні „Кристал” після першого тайму уступив новотроїцькій „Таврі” − 0:1, проте у другій частині зустрічі „кристалівці” в перші 17 хвилин забили 5 мячів у ворота суперників. І виграли − 6:1. За матчем спостерігали близько  200 чоловік.

Херсонська „Сигма” отримала важку перемогу у Каховці в СК „Каховка”, з рахунком  − 1:0.

У Цюрупинську „Динамо” врятувалося від поразки. Програючи 0:1 «Лідеру-Агромиру» з Любимівки, „динамівці” все ж таки зрівняли рахунок. Результат − нічия 1:1.

Результат матчу «Колос» (Хлібодарівка) − «Жемчужина» (Новая Каховка) − 4:2.

Лидирує «Енергія» − 33 очка. На очко відстає «Кристал». У «Сигми» −28 очок.

На 3-х стендах  афиші матчу з участю «Кристала» − стадіон, час, команди. Сайт болільників ФК «Кристал» вивішує свою інформацію та відгуки про матчі.

Дитячі змагання

Херсонська обласна організація ВФСТ „Колос” АПК України оприлюднила підсумки загальнокомандної першості V етапу (суперфінальних змагань) Всеукраїнських літніх юнацьких і молодіжних сільських спортивних ігор 2009  року  під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» ВФСТ «Колос» АПК України.

Як повідомлялося раніше, з 24 червня по 28 серпня в місті Скадовську відбулися суперфінальні змагання V етапу Всеукраїнських літніх юнацьких і молодіжних сільських спортивних ігор 2009 року під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?» з важкої і легкої атлетики, греко-римської і вільної боротьби, загальної фізичної підготовки та футболу Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України (надалі Ігри), у яких взяли участь збірні команді юних сільських спортсменів з усіх 25 регіональних організацій ВФСТ «Колос» АПК України − всього близько 3 тисяч учасників.

Вперше в історії проведення зазначеного загальнодержавного комплексного спортивного змагання Центральна рада ВФСТ «Колос» АПК України доручила Херсонській обласній організації. 27 серпня ц.р. на засіданні президії Центральної ради ВФСТ «Колос» АПК України були підбиті та затверджені підсумки Ігор.

Збірна команда сільських спортсменів Херсонщини впевнено посіла І загальнокомандне місце, набравши 669 очок, на ІІ місці збірна Вінницької області − 513,5 очок, на ІІІ − збірна Рівненської області − 491 очко, наші сусіди і постійні суперники − миколаївці  на VІІІ місці (377,5 очок), а постійні фаворити і майже незмінні переможці Ігор у минулих роках −  спортсмени Київщини на ХІ місці (297 очок).

З яких же результатів складалася наша перемога?

Команди Херсонщини посіли перші командні місця у змаганнях з боксу (19 збірних), вільної боротьби (21 команда) та легкої атлетики (27 команд), у змаганнях з футболу (111 команд), де від нашої області виступали 7 команд, ми посіли ІV місце, хоча ні одна команда вище V місця не піднялася…

 

21.      Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою до «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території Хмельницької області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій про наближення чемпіонату Європи з футболу та підготовку до «Євро-2012» у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Місцевий футбол

у Хмельницькому жваво обговорюється здійснення рекордного трансферу вітчизняного футболу − перехід в іспанську „Барселону” народженого в Ізяславі” Дмитра Чигиринського. Уболівальників непокоїть, що попри відсутність в області можливостей виховати футболіста такого класу бракує бажання просто виявляти такі таланти.

Ще вчора говорилося, що за екс-хмельничан, які виступають у Прем’єр-Лізі України у сумі футбольні клуби Європи пропонують 17 мільйонів євро. А нині лише один із них приніс своєму клубові 25.

Неодноразово доводилося чути від шанувальників подільського футболу, що якби у нас з’явились свої Ахметов, Суркіс чи Коломойський, то у Хмельницькому можна було б створити відмінну футбольну команду. До того ж, сформовану виключно з колишніх гравців «Поділля» чи вихованців нашого краю. А скільки грошей для цього потрібно?

Прем’єр-ліга. Крім екс-захисника донецького «Шахтаря» Дмитра Чигиринського, ще один донеччанин, екс-футболіст хмельницького «Поділля» В’ячеслав Шевчук „коштує” 1,5 мільйона євро. Нападник юнацької збірної України (U-19) та дніпропетровського «Дніпра», чемпіон Європи Віталій Каверін обійдеться щонайменше у 200 тисяч євро, а його одноклубник, який на правах оренди захищає кольори київського «Арсеналу» − Богдан Шершун − у 950 тисяч. Подорожчав (за рік у п’ять разів) захисник донецького «Металурга» Олександр Воловик. У 2005 році він перебрався до Донецька з хмельницького «Поділля» безкоштовно (хоча ходили чутки, що його придбали за 80 тисяч гривень), а нині «Тransfermarkt» оцінює його трансфер у 250 тисяч євро. На півмільйона євро дорожчий Руслан Костишин, який вже довгий час грає у криворізькому «Кривбасі». Ну, і наостанок, голкіпер Ігор Шуховцев, який цього міжсезоння перебрався до луганської «Зорі», коштує 200 тисяч євро. Отож такий «комплект» екс-подолян коштує 17 мільйонів 350 тисяч євро, тоді як всіх футболістів Прем’єр-Ліги України можна придбати за 466 мільйонів.

Є наші й в першій лізі. І, звісно, дешевші. А найдорожчим подолянином є вихованець нетішинського футболу, гравець ФК «Львів» Валерій Федорчук. Він „коштує” 650 тисяч євро. Між іншим, у Львові грають ще декілька екс-хмельничан. Голкіпер Олег Венчак (50 тисяч євро), захисник Віталій Розгон (150 тисяч євро), нападники Олександр Мандзюк та Павло Худзік (трансфери обох, за оцінками експертів, коштують по 300 тисяч євро). Ще троє екс-гравців «Поділля» виступають за чернігівську «Десну». Дмитро Євстафієв коштує 75 тисяч євро, Максим Боровков − 25, Богдан Кобець − 150. А ось трансфер Сергія Кучеренка, який нині грає за «Кримтеплицю» з Молодіжного, оцінюють рівно у півмільйона євро, Антона Муховикова з алчевської «Сталі» − у чверть мільйона. Першоліговий «комплект» з цих гравців обійдеться у 2,9 мільйона євро.

Тож футбольні таланти на Хмельниччині є. Точніше, вони можуть повернутися назад, якщо їх запросять, а клуби, яким вони належать, погодяться їх продати. Для цього для початку потрібно мати «лише» 20 мільйонів 250 тисяч євро…

Федерація футболу

Організований федерацією фінал кубка області з футболу зірвано одним із його учасників − хмельницьким „Динамо”.

Йдучи назустріч команді „Енергетик” із Нетішина, в якої з’явилося багато претензій до організації футбольного процесу в області, ОФФ запропонувала фінал кубка провести не в обласному центрі на головній арені − як то було традиційно − а визначитися жеребкуванням. Жеребкування відбулося за участі представників команд-фіналістів − „Енергетика” і хмельницького „Динамо-2”.

Жереб випав на арену Нетішина, і проведення фіналу саме там посприяло б популяризації футболу. На прохання голови федерації Вадима Федоренка обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту призначило головного арбітра й суддівську колегію, інспектора та виділило кошти на нагородження переможця. Проте на призначений час „Динамо” не з’явилося на гру, мотивуючи браком часу на отримання у казначействі коштів на поїздку.

Команда майстрів

За звітний період хмельницька професійна команда «Динамо» перемогла на виїзді у Рівному «Верес» − аутсайдера групи А у другій лізі чемпіонату України. Хоч цього сезону у „Вереса” не виграє тільки лінивий і попри перевагу „динамівців”, у неділю 30 серпня перемога хмельничанам над господарями далася доволі важко.

Причиною важкої гри у Рівному стала «перетасованість» складу − новозаявлений Владислав Савченко замість Лева Сергеєва, який ще не відновився від травми, яку отримав у минулому турі в грі проти «Єдності». Окрім нових «придбань» команду залишили троє фтуболітсів.

Перший гол у матчі влетів саме у ворота хмельничан. На 57 хвилині матчу після однієї «дуелі» арбітр матчу призначив пенальті. І колишній хмельничанин Гайдук пробив свого колишнього одноклубника − голкіпера «Динамо» Васля Козіброду. „Динамівці” продовжили атакувати, і через чотири хвилини комбінація Маліцький-Безвещук-Колесников завершилася тим, що останній вийшов віч-на-віч із голкіпером «Вереса» та зрівняв рахунок. А за 5 хвилин до завершення матчу Савченко у дебютному для себе матчі за «Динамо» відзначився гольовою передачею на Дітковського, який з глибини поля увірвався до штрафного і влучним ударом приніс перемогу хмельницькому клубу.

У суботу ввечері „Динамо” у Хмельницькому зіграє проти «Львова-2».

Попри важке травмування внаслідок ДТП 18 липня, 22-річний півзахисник хмельницького «Динамо» Андрій Лемішевський каже: «Хочу скоріше повернутися на поле». Андрієві в обласній лікарні вийняли два уламки скла з ока і порадили їхати на обстеження в Одесу в інститут імені Філатова. За тиждень перебування в клініці з ока Андрія вийшло ще кілька уламків скла. Нині ж ще залишився скляний пил, але Лемішевський вже активно тренується, тим паче, що лікарі вже дозволяють.

Все своє футбольне життя він присвятив Хмельницькому. Хоча в дитинстві двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України із дзюдо. Відразу після школи записався у секцію, а через рік потрапив до юнацької команди „Динамо”. У 2005 році опинився в хмельницькому «Поділлі».

ДТП Андрій Лемішевський згадує без деталей: „Задрімав, поклав голову на вікно, а через хвилин десять почув вибух та звук битого скла. Ніхто нічого не розумів, а я був весь у крові, знаходився в шоці. Вже потім мені наклали понад п’ятдесят швів на плече і сказали, що в мене пошкоджена рогівка ока. А Сергій Якубовський з Ігорем Шоліним опинилися в реанімації.”

Останній, до речі, так і перебуває в реанімаційному відділенні.

Турніри

У чемпіонаті області з футболу серед колективів вищої групи розпочались ігри другого кола. Вони принесли такі результати: «Енергетик» (Нетішин) − «Горинь» (Ізяслав) − 0:2. «Берегиня» (село Сутківці Ярмолинецького району) − « Верест-ІНАПІК» (Дунаївці) − 0:0, ФК «Славута» − ФК « Случ» (Старокостянтинів) − 2:1, «Горинь» − ФК «Славута» − 0:1, « Случ» − «Збруч»-Агробізнес (Волочиськ) − 0 :2, « Енергетик» − «Берегиня» − 1:1, ФК « Красилів» − «Верест-ІНАПІК» − 1:0. Тут впевнено лідирують футболісти з Волочиська, які перемогли у всіх матчах.

 

22.      Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Буковина готує до Євро-2012 туристичну інфраструктуру

Одним з її ключових об’єктів має стати Хотинська фортеця, розташована на магістральному напрямку автомобільних сполучень в області, яка виконує роль «східних воріт» області.

В Хотинській районній державній адміністрації відбулось засідання координаційної ради з питань туризму, організоване обласним управлінням культури і туризму та районним відділом культури і туризму.

Йшлось про виготовлення історико-архітектурного опорного плану історичної частини міста, ефективного використання земель, що перебувають в оренді для розбудови туристичної інфраструктури, внесення змін до “Програми розвитку туризму в Хотинському районі до 2010 року”.

Начальник обласного управління культури та туризму Петро Брижак ознайомив учасників засідання з ходом підготовки  Міжнародного військово-патріотичного фестивалю “Хотинська твердь”. Урочисте відкриття фестивалю заплановане на 19 вересня.

Координаційна рада прийняла низку рішень, зокрема, рекомендовано переглянути ставки орендної плати від нормативної грошової оцінки земельних ділянок у бік збільшення, орендарям прискорити роботи, пов'язані з будівництвом та обслуговуванням об’єктів туристичної інфраструктури. Також затверджено текст звернення до обласної державної адміністрації та обласної ради щодо виділення додаткових коштів на виготовлення історико-архітектурного опорного плану міста.

Місцевий футбол.

Гравці „Буковини” відвідали Церкву Святої Параскеви

На цей факт, напередодні домашнього матчу з львівськими “Карпатами − 2”, звернула увагу місцева преса. Отець Микола побажав буковинським футболістам успіхів на футбольному полі . Ідея відвідати Церкву Святої Параскеви належить головному тренеру ФСК „Буковина” Миколі Трубачову. А організували цей захід перший віце − президент ФСК „Буковина” Владислав Кисіль та віце − президент клубу Валерій Королянчук.

29 серпня відбувся черговий тур чемпіонату області з футболу

Новоселицька команда МК «Майя-Колос» зустрілась з лідером підгрупи «Б» командою «Підгір’я» «Сторожинець». Новосельчани переконливо перемогли 6:0 і закріпились у трійці лідерів.

Урочисте відкриття «Відкритої веселої футбольної школи» відбулося у Чернівецькій області на міському стадіоні Сокирян.

Її створено за європейським проектом OFFS на виконання угоди між Сокирянською районною радою, Футбольною федерацією Республіки Молдова та Асоціацією проекту перехресних культур (ССРА/OFFS). На даний час це єдиний такий проект на території України. Проект «Відкрита весела футбольна школа» передбачає залучення дітей до розвитку футболу та спорту. Майже 200 дітей Сокирянського району віком від 7 до 12 років матимуть змогу займатися у веселій футбольній школі з 12 професійними тренерами, які пройшли навчання у Кишиневі. Донорами цього проекту є UEFA, Міністерство закордонних справ Данії, Асоціація футболу Норвегії, Агентство міжнародного розвитку Швеції.

ФСК „Буковина” висловлює співчуття рідним і близьким Юхима Школьникова, найуспішнішого тренера в історії команди.

Він помер в США, де проживав останні роки.

31 січня Юхиму Григоровичу виповнилося 70 років. У травні цього року авторитетний фахівець відвідав Чернівці. Титулований тренер зустрічався зі спортивною громадськістю Чернівецької області, своїми колишніми підопічними.

А вперше працювати у Чернівці Юхим Григорович приїхав напередодні сезону − 87. Чернівецький колектив посів 4 місце, а через рік здобув чемпіонське звання. Щоправда, потрапити у першу лігу «Буковині» тоді не вдалося. А вже за підсумками сезону − 90 команда Юхима Школьникова таки підвищилася у класі.

Після першого чемпіонату Незалежної України (чернівчани виступали у вищій лізі) Юхим Школьников залишив «Буковину». Працюючи у Вінниці, Юхим Григорович зумів повернути місцеву «Ниву» у вищу лігу. У сезоні − 95/96 чернівецька команда під керівництвом Школьникова стала срібним призером у першій лізі.

Тренерські досягнення Юхима Школьникова :

Чемпіон УРСР серед колективів фізкультури (1970)

Бронзовий призер чемпіонату УРСР серед колективів фізкультури (1976) Чемпіон УРСР − друга ліга СРСР (1984, 1988)

Срібний призер чемпіонату УРСР − друга ліга СРСР (1982, 1985, 1989) Бронзовий призер чемпіонату УРСР − друга ліга СРСР (1983)

Переможець турніру серед команд західної зони − друга ліга СРСР (1990)

Переможець турніру серед команд першої ліги (сезон − 1992/1993)

Срібний призер турніру серед команд першої ліги (сезон − 1995/1996)

Переможець турніру серед команд другої ліги (1996/1997, 2000/2001)

Володар Кубка другої ліги України (2000/2001).

Утретє Новоселицький район став тріумфатором Всеукраїнського футбольного турніру на призи клубу «Шкіряний м'яч».

І удруге поспіль це зробила укомплектована на базі школи села Зелений Гай команда 1996 року народження, яка торік виграла змагання у середній віковій групі та путівку на міжнародний турнір до Франції. Цього разу юні футболісти змагалися вже у старшій віковій групі, де знову довели, що вони − найсильніші.

У Рівному на груповому етапі буковинці перемогли львів'ян (1:0), сумчан (5:0), луганчан (1:0) і вийшли до фіналу, де їм протистояли господарі турніру. У вирішальному поєдинку зеленогаївці За рахунку 5:5 воротар новосельчан сам забив пенальті і парирував удар суперника.

Як і попередні тріумфи, ця перемога також є плодом меценатської і організаційної діяльності керівника Новоселицької районної федерації футболу Віталія Ротаря.

 

23.      Чернігівська обл.

 

ЄВРО − 2012

На цьому тижні тема підготовки до ЄВРО-2012 у ЗМІ області не висвітлювалася.

Футбол

ФК „Легенда”

Багато уваги місцеві журналісти за звітний період приділили „ЛЕГЕНДІ” Чернігів. Було проаналізовано гру команди за багато років. Чернігівчани захоплюються і пишаються своєю командою.

Команда заснована в жовтні 1987 року.

Жовтень 1987 − травень 1988 − СК „Полісся”, з червня 1988 − „Легенда”.

Домашні матчі проводить на стадіоні „Текстильник”.

Виступала у вищій лізі чемпіонату СРСР (1989-1991) і України (1992-2009). В 350 матчах: +213=55-82, м’ячі 864-242. Чемпіон України 2000, 2001, 2002, 2005 років. Срібний (1997,1998, 1999, 2003, 2004, 2006, 2008) і бронзовий (1992, 2007) призер чемпіонатів України. Найгірше місце: чемпіонати СРСР − 16-е (1989), чемпіонати України − 6-е (1994).

Найбільша перемога − 20:0 („Южанка” Херсон, 2005). Найбільші поразки: 1:5 і 0:4 (тричі).

В 49 матчах на Кубок СРСР і України: +25=9-15, м’ячі 95-40. Володар Кубка України 2001, 2002, 2005 і 2009 років. Найбільша кубкова перемога − 12:0 („Олександрія” Київ, 2003), найбільша поразка − 0:3 („Аліна” Київ, 1997).

В розіграшах європейських клубних турнірів „Легенда” провела 12 ігор: +6=1-5, м’ячі 23-16. Краще досягнення − 2-е місце в групових турнірах 2001/2002 і 2003/2004 років. Найбільша перемога − 5:0 (ПАОК Греція, 2006), найбільша поразка − 0:5 („Еспаньол” Іспанія, 2006).

Найбільшу кількість офіційних матчів за „Легенду” провела Наталія Ігнатович − 279. Кращий бомбардир команди − Юлія Корнієвець − 104 м’ячі. Рекордсмен команди за сезон − Юлія Корнієвець (34 м’ячі, 2005). Найдовша безпрограшна серія „Легенди” − 38 матчів (2004-2006 рр.).

8 серпня 2009 р. в матчі „Атекс” (Київ) − „Легенда” (0:9) Олена Ходирєва забила 1000-й м’яч чернігівської команди в офіційних матчах.

Найвідоміші гравці: Наталія Ігнатович, Наталія Авдонченко, Світлана Петько, Наталія Зінченко, Надія Міщенко, Вероніка Шульга, Людмила Лемешко, Юлія Карпенкова, Галина Іванова, Тетяна Чорна, Наталія Данова, Олена Ходирєва, Юлія Корнієвець.

ВІХИ СПОРТИВНОЇ БІОГРАФІЇ

1987 рік. Михайло Ющенко (тоді − працівник Чернігівського камвольно-суконного комбінату) захоплюється ідеєю створення на підприємстві жіночої футбольної команди. Його підтримують профспілковий комітет і адміністрація комбінату. У жовтні при спортклубі „Полісся” починає діяти секція жіночого футболу.

1988 рік. На початку червня команда отримує свою сучасну назву. Перші офіційні змагання − „Легенда” бере участь у зональному турнірі першості Ради Профспілок України (3 місце з 4 команд).

1989 рік. „Легенда” грає в експериментальному чемпіонаті СРСР. У суперечці з командами Москви, Баку, Ленінграда, Кишинева, Дніпропетровська та інших міст чернігівки посідають 5 місце, а у фінальних змаганнях за 13-18 місця, які відбулись в Адлері, фінішує 16-ю.

1990 рік. Створено госпрозрахунковий футбольний клуб „Легенда”, його генеральним директором став А.А.Янчук. В першості країни „Легенда” посіла 7 місце, а потім у стиковому матчі з кишинівським „Кодру” виборола підсумкове 13 місце. До складу збірних СРСР і України входять чернігівки Наталія Авдонченко, Наталія Ігнатович і Світлана Петько. При ФК „Легенда” створюються групи власного резерву, чимало вихованок яких пізніше стануть гравцями основного складу.

1991 рік. В останньому союзному чемпіонаті „Легенда” посідає 6 місце, а в розіграші Кубка доходить до чвертьфіналу. У складі команди з’являються гравці „нової хвилі”: Валентина Ступак, Тетяна Нестерчук, Алла Кузьміна, Юлія Герман.

1992 рік. На посаду одного з тренерів команди запрошено відомого фахівця Михайла Чабайду. Перший чемпіонат України „Легенда” розпочала невдало, але фінішувала на призовому третьому місці.

1993 рік. Команду підсилюють Олена Леонтьєва, Майя Хуцишвілі та Оксана Клепець. З перших матчів чемпіонату „Легенда” − серед лідерів, однак позицій втримати не вдалось − підсумкове 4 місце. Одним з тренерів національної жіночої збірної стає наставник „Легенди” Михайло Ющенко.

1994 рік. Найгірший результат за час виступів „Легенди” в чемпіонатах України − лише 6 місце. Команду поповнюють молоді перспективні футболістки: Вероніка Шульга, Тетяна Чорна, Катерина Майстренко.

1995 рік. На чолі ФК „Легенда” стає його нинішній генеральний директор − Володимир Магерамов. Команда посідає 4 місце.

1996 рік. В міжсезоння команду залишає провідний гравець Надія Міщенко, „Легенду” очолює Микола Литвин. Відсутність в команді вправних нападаючих негативним чином позначається на виступах чернігівок в чемпіонаті України − лише 5 місце з 6 команд.

1997 рік. Десятирічний ювілей „Легенди” ознаменувався здобуттям першого „срібла” національного чемпіонату. На базі чернігівської команди створюється молодіжна збірна України.

1998-1999 роки. „Легенда” фінішує на другому місці, поступаючись чемпіонством донецькій „Дончанці”. Напередодні сезону 1999 р. команду очолює колишній футболіст „Десни” Сергій Умен.

2000 рік. Перше чемпіонство „Легенди”, здобуте в боротьбі з тією ж „Дончанкою”.

2001 рік. „Золотий дубль” „Легенди” − медалі чемпіонів України покладено в національний Кубок! Дебют „Легенди” в Європейських клубних турнірах (2 місце в груповому турнірі з 4 команд).

2002 рік. З командою знову працює Микола Литвин. „Легенда” втретє виборює чемпіонське звання і в над напруженій боротьбі з „Харків’янкою” вдруге здобуває Кубок України. Нападаюча „Легенди” Галина Іванова встановлює своєрідний рекорд − в кожному з матчів чемпіонату і Кубка України вона не йде з поля без бодай одного забитого м’яча.

2003-2004 роки. „Пальма першості” у змаганнях національного рівня переходить від „Легенди” до „Харкова”/”Арсенала”. Чернігівські футболістки двічі поспіль займають друге місце. В розіграші Кубка УЄФА 2003/2004 р. „Легенда” знову друга у відбірковому груповому турнірі.

2005 рік. Під керівництвом Сергія Умена „Легенда” стає 4-кратним чемпіоном України і трикратним володарем Кубка. Юлія Корнієвець стає рекордсменкою команди, забивши упродовж чемпіонату 34 м’ячі. Ш місце Кубок Італії.

2006 рік. „Легенда” знову поступається першістю в чемпіонаті та Кубку України „Харкову”. В Кубку УЄФА − перемога у відбірковому турнірі і останнє, 4 місце в груповому турнірі.

2007 рік. Кілька провідних футболісток залишають „Легенду” (Надія Баранова, Алла Лишафай, Ія Андрущак та інші). На зміну Сергію Умену приходить новий тренер − Володимир Жилін. „Легенда” показує найгірший результат за останні 11 років, посідаючи 3 місце в чемпіонаті.

2008 рік. В. Жиліна змінює Сергій Сапронов. Чернігівська команда фінішує другою.

2009 рік. У міжсезоння „Легенда” зміцнюється кадрово: команду поповнюють гравці розформованого калуського „Нафтохіміка”, а головне − у Чернігів повертається незаперечний лідер − Олена Ходирєва. Головний конкурент − харківський „Житлобуд” − обігрується як в Харкові, так і в Чернігові, а також і в Києві у фіналі Кубка України. І хоча до закінчення чемпіонату ще залишається 4 тури, лише якесь незбагненне чудо може завадити „Легенді” стати 5-кратним чемпіоном України. 8 серпня в матчі „Атекс” (Київ) − „Легенда” (0:9) Олена Ходирєва забила ювілейний, 1000-й м’яч „Легенди” в офіційних матчах.

„ЛЕГЕНДА” (Чернігів) − БЕЗ ЧОТИРЬОХ ТУРІВ ЧЕМПІОН

Інтервю з президентом клубу Володимиром Магерамовим

− Чи очікували ви напередодні сезону, що боротьба за чемпіонство буде, так би мовити, не дуже важкою?

 − Кожного сезону перед „Легендою” ставляться найвищі завдання − виграш чемпіонату і Кубка України. Напередодні сезону-2009 ми провели ефективну селекційну роботу, що дозволило значною мірою посилити і стабілізувати склад команди. Сьогодні „Легенда” − це боєздатний колектив однодумців, який вірить у власні сили. Це яскраво засвідчила перемога у 2-му турі в Харкові. І вже тоді багатьом стало зрозуміло, „хто є хто”. А кубковий фінал переконав особисто мене і багатьох фахівців, що наша команда − в даний час найсильніша в Україні.

 − Невже все було так просто?

 − Звичайно, ні. Ми живемо в країні, яка переживає економічну кризу, і це не може не відображатися й на „Легенді”. Але завдяки турботі і зацікавленості в успіхах „Легенди” з боку обласної і особливо міської влади клуб почуває себе досить впевнено. Ми не можемо запрошувати „зірок” і платити їм великі зарплати, але тих гравців, які захищають кольори „Легенди” сьогодні, ми цілком можемо зберегти.

 − Немаловажним фактором турнірних успіхів є підготовка резерву. Як з цим обстоять справи в Чернігові?

 − Вже багато років при „Спартаку” діє ДЮСШ, в якій виховуються юні здібні футболістки і які з року в рік поповнюють склад команди. І це не тільки місцеві дівчата, нам телефонують і з інших регіонів України, щоб ми проглянули ту або іншу футболістку. Дівчат віком від 10 до 14 років ми беремо відразу, навіть без перегляду, бо цей вік найкращий для опанування „футбольною наукою”. І тренери, які працюють в нашій ДЮСШ, здатні навчити дівчат добре грати у футбол.

 − До речі, про тренерський склад „Легенди”. Чи задоволені ви, як Президент клубу, їхньою роботою?

 − Про ефективність роботи тренерів найкраще говорять результати команди. Тому жодних претензій до тренерів „Легенди” у мене немає. Сергій Сапронов − вдумливий і цілеспрямований тренер, Наталія Ігнатович має незаперечний авторитет у футболісток, адже сама провела на зеленому полі 20 років, наполегливо працює з воротарями молодий тренер Олександр Мітько.

 − Скільки вихованок чернігівського футболу знаходиться сьогодні у складі національної збірної України?

 − Переважна більшість. Назву лише гравців основного складу: Надія Баранова, Олена Ходирєва, Алла Лишафай, Людмила Пекур, Дарина Апанащенко, Тетяна Чорна, ³ра Дятел, Ольга Бойченко, Наталія Зінченко. Додайте сюди Людмилу Лемешко та Ірину Зварич. Щоправда, майже всі вони зараз грають в російських командах, але їх шлях у великий футбол розпочинався саме у Чернігові.

− Яке значення для команди мало повернення напередодні сезону з пермської „Зірки” Олени Ходирєвої?

 − Ходирєва − це гравець, без перебільшення, найвищого європейського класу. Після її повернення в „Легенду” різко підвищилась ігрова дисципліна, вона відразу ж налагодила ефективну роботу середньої лінії − найслабкішого місця нашої команди останніх двох сезонів. Ходирєва − це знакова особистість в історії команди, і невипадково, що саме вона забила 1000-й гол „Легенди” в офіційних матчах.

− Мабуть, після закінчення чемпіонату Європи вже можна буде думати про майбутні виступи „Легенди” в єврокубках?

− Як відомо, формат єдиного жіночого єврокубка змінюється. Якщо раніше він називався Кубком УЄФА, то тепер − Кубком європейських чемпіонів. Замість групових турнірів буде суто кубкова система, боротьбу команди починатимуть з 1/16 фіналу і на кожній стадії (крім фіналу) проводитимуть дві зустрічі − вдома і на виїзді. Україна має непоганий рейтинг і тому не виключено, що в розіграші Кубка європейських чемпіонів 2010-2011 р. наша держава крім чемпіона буде представлена ще й срібним призером. І тут вже багато залежатиме від жереба. Звичайно, будемо серйозно готуватися до матчів європейського рангу, а це залежить ще і від фінансового благополуччя клубу.  

Інтерв’ю брав Олександр ВОЛОЩУК.

Підписатися на новини