Футзал: заокеанський «експеримент» збірної України

Національна збірна України з футзалу посіла шосте підсумкове місце на турнірі Grand Prix V, який щорічно проходить у Бразилії.

Основа збірної − харківський «Локомотив»
Головний тренер Геннадій Лисенчук сформував збірну на основі харківського «Локомотива», який представляли воротар Дмитро Литвиненко та польові гравці − Дмитро й Олександр Сорокіни, Сергій Зінченко, Дмитро Клочко, Віталій Одегов, Віталій Кисельов, Дмитро Федорченко та Євген Ланко. До складу команди також потрапили голкіпер львівської «Енергії» Володимир Кардаш і його земляк із ТВД Євген Рогачов.


«Південноамериканська» група
На першому етапі підопічні Геннадія Лисенчука потрапили до однієї групи з командами Аргентини, Венесуели та Еквадору. У стартовому поєдинку, що відбувся 28 червня в Анаполісі, «синьо-жовті» впевнено розібралися з еквадорцями − 4:0 (два м’ячі забив Дмитро Сорокін, по одному − Олександр Сорокін і Ланко). Наші земляки провели поєдинок у такому складі: Литвиненко (Кардаш, 38) − Рогачов, Одегов, А.Сорокін, Зинченко − Ланко, Клочко, Кисельов, Д.Сорокін. В іншому матчі групи D аргентинці перемогли Венесуелу − 5:2.


Міцний венесуельський горішок
Наступного дня венесуельці постали в якості міцного горішка для експериментальної команди України, яка вирішила не змінювати переможний склад. Підсумок зустрічі з ними − 2:2. Одегов відкрив рахунок на другій хвилині, потім до перерви два м’ячі побували у воротах Кардаша, котрий зіграв без замін, а остаточний рахунок за півтори хвилини до фінальної сирени встановив Д.Сорокін. Аргентинці в напруженій боротьбі подолали Еквадор − 3:2, достроково забезпечивши собі вихід до плей-офф.


До плей-офф − з другого місця
Утім, це не завадило «альбі-селесті» належним чином налаштуватися на останній груповий матч − проти українців (він відбувся в місті Гоянія). Єдиний гол Дмитра Сорокіна, котрий зрівняв рахунок на початку другої половини зустрічі, лише підсолодив пігулку поразки «синьо-жовтих» − 1:3. Другий і третій м’ячі влетіли у ворота Литвиненка відповідно на 35-й і 37-й хвилинах. Однак поразка все ж не перекреслила надій команди Лисенчука позмагатися за першість у топ-групі з восьми найкращих збірних, адже Венесуела та Еквадор зіграли між собою внічию − 4:4, і наші земляки посіли друге місце.


Перевагу не втримали
Другого липня у чвертьфіналі на «синьо-жовтих» чекала команда Ірану. Грузка боротьба в основний ігровий час принесла мирну угоду − 1:1. На гол Кисельова (19-а хвилина) іранці відповіли влучним пострілом Данешвара, котрий на 35-й хвилині реалізував пенальті. У серії 6-метрових довелося вирішувати й долю поєдинку. Влучнішими виявилися представники Близького Сходу − 5:3. Як виявиться згодом, збірна України програла срібному призеру п’ятого традиційного Grand Prix.


Вирішальний овертайм
Не вистачило українцям 40 ігрових хвилин і в наступному матчі − стиковому поєдинку проти команди Парагваю. Основний час приніс нічию − 2:2. Одегов і Кисельов покарали суперників за грубість − після вилучення Еспіноли вони відзначилися відповідно на 22-й та 23-й  хвилинах. Однак латиноамериканцям не знадобилося багато часу, аби відновити статус-кво. Лише в овертаймі той же Кисельов і Дмитро Сорокін остаточно схилили шальки терезів на наш бік, дозволивши своїй команді посперечатися за п’яте місце. Суперником стала аргентинська збірна.


Переможець − незмінний
На 22-й хвилині Кисельову вдалося вивести українців уперед. Однак рівно за десять хвилин Персек зробив рахунок нічийним, і в підсумку для виявлення переможця знову треба було пробивати післяматчеві пенальті. І знову, на жаль, успіх був на боці опонентів нашої команди − 4:3. Третє місце турніру посіла команда Румунії, що обіграла чехів − 4:2. А переможцем прогнозовано стали господарі, бразильці, розгромивши у фіналі Іран − 7:1. Чаклуни м’яча ще нікому не дозволяли обійти себе в рамках домашніх Grand Prix. Для українців же найвищим досягненням є торішнє третє місце.

Підписатися на новини