ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Крымская газета» сообщает о том, что Верховная Рада Украины готова на законодательном уровне обеспечить необходимое финансирование объектов в рамках подготовки украинских городов к проведению Евро-2012. Издание приводит слова спикера парламента Владимира Литвина: «Все, что зависит от Верховной Рады для обеспечения надлежащего финансирования из государственного бюджета объектов Евро-2012, будет сделано. Необходимые средства можно найти, в том числе и за счет рефинансирования, а также из стабилизационного фонда, чтобы это было не как подарок или презентация на президентских выборах».

По информации «Крымского времени», премьер украинского правительства Юлия Тимошенко разругалась с министром по делам семьи, молодежи и спорта Юрием Павленко. Павленко предложил на последнем заседании правительства увеличить проектную стоимость реконструкции НСК «Олимпийский» еще на миллиард гривен. По расчетам министра, в общем итоге стадион должен обойтись государству в 3,2 миллиарда, − это в два раза дороже первоначальной сметы. Однако премьер резко прервала доклад Павленко. Она запретила говорить о дополнительном финансировании, сославшись на заключение контрольно-ревизионного управления, которое признало смету по «Олимпийскому» и так завышенной на миллиард гривен. Эксперты КРУ, пишет газета, обращают внимание, что строительство новых стадионов в Донецке или Днепропетровске, которое проводилось за частные инвестиции, обошлось в разы дешевле.

«Полуостров» со ссылкой на вице-премьер-министра Ивана Васюника сообщает о том, что в рамках подготовки к Евро-2012 наша страна рассчитывает на миллиардные инвестиции от Китая. Только на реализацию проекта строительства дорог требуется миллиард долларов. Китайские инвестиции также могут пойти и на обустройство аэропортов.

Футбол

ФК «Таврия»(кулуары не для прессы)

«Таврия» продолжает подготовку к новому сезону в Евпатории. Из потенциальных новичков команду покинул лишь голкипер Андрей Тлумак, который вернулся в родной Львов, где уже подписал трехлетний контракт с «Карпатами». Тлумака очень обидело, что в «Таврии» ему предложили на общих основаниях пройти сбор и только потом говорить о соглашении. Свою обиду он выплеснул в прессе. «Таврия» в долгу не осталась. Спортивный директор симферопольского клуба Валерий Петров заявил: «Все потенциальные новички «Таврии» в обязательном порядке проходят тщательное медобследование и просмотр − такова принципиальная позиция нашего клуба, никого за былые заслуги мы не подписываем. Об этом прекрасно знал и Тлумак. Наверное, он просто почувствовал, что не сможет составить конкуренцию Максиму Старцеву. Что ж, игрок, который не уверен в своих силах, вряд ли бы помог нашей команде».

Взамен Тлумаку на просмотр в «Таврию» должен прибыть опытнейший голкипер ФК «Харьков» Дмитрий Стойко. Также вернулся в симферопольскую команду молодой вратарь Александр Бандура, побывавший на смотринах в донецком «Металлурге» («сталевары», как известно, предпочли арендовать у земляков из «Шахтера» Богдана Шуста).

Ширится круг претендентов на лучшего снайпера чемпионата Украины Александра Ковпака. Помимо «Днепра», «Металлиста», российского ФК «Москва», французского «Ланса» и немецкой «Герты», как стало известно из конфиденциальных источников, на футболиста претендуют еще четыре клуба немецкой бундеслиги − «Вольфсбург», «Гамбург», «Шальке» и леверкузенский «Байер». На этой неделе, по всей видимости, судьба Ковпака будет решена. В «Таврии» нападающий точно не останется − слишком серьезные финансовые проблемы возникли у симферопольцев, деньги клубу нужны, чтобы заткнуть финансовые «дыры»: до сих пор сотрудникам клуба не выплачена зарплата за май, не получили расчетные и игроки, у которых истекли сроки контрактов (Рапалис, Ильницкий, Живкович).

Помимо Ковпака, этим летом могут покинуть «Таврию» еще двое ведущих игроков − защитник Андриус Йокшас и нападающий Лаки Идахор (ими также интересуются немецкие клубы).

На минувшей неделе «Таврия» провела двустороннюю игру («основа» выиграла у резервистов − 8:1). На ближайшие дни запланированы два спарринга: 22 июня номинальный первый состав сыграет с «Волынью», 23 июня − потенциальные новички − с «Кривбассом»). Еще один спарринг пройдет 26 июня (соперник подыскивается).

ПФК «Севастополь»

Руководство ПФК «Севастополь» через местную прессу обратилось к властям города с просьбой выкупить для клуба умирающий без футбола стадион «Севморзавода». Моряки гарантируют городу полное погашение стоимости стадиона в течение семи − десяти лет с параллельным приведением его в соответствие со всеми требованиями регламентирующих документов. «Мы готовы на такие ежегодные расходы из клубного бюджета ради того, чтобы у севастопольского футбола появился, наконец, свой дом», − подчеркнул председатель Федерации футбола Севастополя, президент ПФК «Севастополь» Александр Красильников. Реакция властей на это обращение пока не последовала. Напомним, что в весенней части чемпионата моряки принимали своих соперников на бахчисарайском стадионе «Дружба», который не соответствует даже минимальным требованиям ФФУ к аренам первой лиги.

ФК «Крымтеплица» отметил свое десятилетие

В минувшую субботу футбольный клуб «Крымтеплица» из Молодежного отметил свое десятилетие. Сделали это сельчане, прямо скажем, с помпой: на празднования были приглашены звезды московского «Спартака» и легендарный советский вокально-инструментальный ансамбль «Самоцветы».

Основные праздничные мероприятия прошли на главном стадионе «Крымтеплицы» в Аграрном, центральные трибуны которого, как и ожидалось, оказались заполнены под завязку, в связи с чем представителям средств массовой информации, о которых в клубе, к сожалению, не удосужились позаботиться, пришлось несколько часов стоя провести в узком проходе.

Собравшихся (а среди них были как рядовые болельщики, так и известные в автономии футбольные люди) поздравил с праздником президент «Крымтеплицы» Александр Васильев. Выступление у него получилось коротким, но оптимистичным: первые десять лет были временем становления клуба, собирать же урожай (в виде медалей, кубков, побед в различных турнирах) тепличникам предстоит в десятилетие ближайшее.

Юбиляров поздравили руководители автономии, Симферопольского района и Республиканской Федерации футбола Крыма. Глава Федерации, почетный президент «Таврии» Сергей Куницын вручил Васильеву памятный кубок и медаль «Честь и слава» от Крымской Республиканской организации союза воинов-интернационалистов.

А затем болельщики стали свидетелями двух захватывающих поединков: между разными составами «Крымтеплицы» − чемпионом Крыма 2002 года и победителем второй украинской лиги 2005 года (4:4), и между сборной десятилетия «Крымтеплицы» и ветеранами московского «Спартака» (3:3).

Отметим, что в перерывах обоих матчей среди болельщиков были разыграны ценные призы от «Крымтеплицы».

Под занавес праздника собравшимся был подарен концерт: выступили как крымские коллективы, так и гости из Москвы − вокально-инструментальный ансамбль «Самоцветы» (в своем первом, легендарном составе).

 

2.       Вінницька обл.

 

Євро-2012

Підготовка регіону до Євро 2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

Місцева влада

«Схему захвату влади в України на Вінниччині відпрацьовують бандугрупування.» З таким повідомленням до редакції газети «33 канал» звернулась група посадовців і в газеті «33 канал» від 17.06.09 року опублікована стаття з аналогічною назвою. Посадовці переконані, що одна із найвпливовіших політсил України вступила у зговір із бандитами України, аби віддати їм ключові пости у фінансових, контролюючих та інших структурах, бо ті пообіцяли відновити «чорні схеми» потоків капіталу на вибори.

Може, таким чином політична сила, яка потребує в непростий кризовий час значних коштів на вибори, думає, що це вона використає наших доблесних бандитів, багато із яких саме зараз вийшли із місць позбавлення волі чи «тіні» та активізували свою діяльність через повну вакханалію у державі, розмірковують далі наші джерела інформації.

На Вінниччині, за переконанням цих людей, вже роздані деякі ключові пости ставленикам бандитів. Чому цього не бачать влада області, правоохоронні структури?

Заявники пояснюють це тим, що вони або не бачать перспектив свого подальшого перебування на постах і зайняли позицію «після нас хоч потоп», або ж перебувають у змові з тими, хто мріє бачити Україну із «бандитською демократією»... Невже не розуміють, що вона не перебирає, хто свій, а хто ні? Принцип бандитів інший: «зачищати» всіх, хто стоїть на їхній дорозі... А на тій дорозі раптом може виявитись будь-який бізнесмен, посадовець чи його син, сват чи брат?!

Невже влада Вінниччини вже заскучала за кулями в голову від кілерів, розстрілами машин, підривами «напалмом» під'їздів та «маршруток» із людьми? Редакція, просить компетентні структури перевірити це повідомлення та дати йому, належну оцінку.

Це питання тим більш актуальне оскільки наша держава є учасником проекту Євро 2012. Чи захочуть європейці, які й так не зовсім хорошої думки про нас, приїзджати в таку країну?

Благоустрій

В найближчі 2-3 роки на нормальну європейську набережну Південного Бугу в обласному центрі концерн «Рошен» витратить близько 30 мільйонів гривень.

17-го червня підписали інвестиційну угоди між містом і концерном.

− Від мосту до мосту буде лише набережна із світильниками,  лавочками і без алкогольної комерції.

− пообіцяв напередодні укладення угоди мер Вінниці. − Для Порошенка − це благодійність, для нас − дорогий подарунок, який сьогодні важко оцінити.

А ще Вінниця за власні бюджетні 8 мільйонів у 2009-2010 роках планує виконати капітальний ремонт м'яких та шиферних покрівель на 31 будинку, міжпанельних стиків, трубопроводів та систем електрозабезпечення 4-х будинків. Крім того, за рахунок бюджетних коштів планується закупити автовишку для МКП «Аварійно-диспетчерська служба». І все... Бо фінанси нині співають романси не лише в кишенях міст, але й багатьох вчорашніх багатіїв. Дана інформація опублікована в газеті «33 канал» від 17.06.09 року, в статті «30 мільйонів на набережну у Вінниці пожертвував Порошенко».

«На благоустрій міста цьогоріч з бюджету виділено більше 40 млн. грн.» стаття з такою назвою опублікована в газеті «Новини Вінниччини» від 17.06.09 року. У 2009 році з міського бюджету на благоустрій міста та утримання шляхів виділено 41,5 млн. грн. В поточному році за рахунок цих коштів заплановано провести: − поточний ремонт асфальтового покриття доріг площею 14,8 тис. кв. м; − капітальний ремонт білощебеневого покриття доріг площею 4,61 тис. кв. м; − відремонтувати та очистити 63 криниці питної води; − провести ремонт мереж зливної каналізації на 42-х вулицях.

Станом на 1 червня виконано робіт по благоустрою міста та утриманню шляхів на 8,3 мли. грн., що складає 26%, в тому числі: − поточний ремонт 13,5 тис. кв. м асфальтового покриття на суму 1 млн. 515 тис. грн.; − капітальний ремонт 6,5 тис. кв. м біло-щебеневого покриття на суму 77,3 тис. грн. ; − відремонтовано 28 та очищено 28 криниць питної води, виконано капітальний ремонт 3-х криниць. З метою запобігання подальшого руйнування дорожнього покриття на 10 вулицях міста заплановано капітальний ремонт з використанням щебномастичного покриття, на суму 10,1 млн. грн. На даний час вже виконано капітальним ремонт 5-ти вулиць, в т. ч.: вул. Пирогова, вул. Соборна, вул. Коцюбинського, вул. 8-го Бе­резня, вул. Заболотного на суму 3,1 млн. грн. Це дасть можливість зменшити в наступні роки витрати на проведення поточного ремонту дорожнього покриття вулиць та значно подовжити термін експлуатації доріг. Також розпочато реконструкцію Шевченка (зокрема, виконуються роботи з реконструкції тепломережі, зливної каналізації та інших інженерних комунікацій).

Реклама

Були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста:. Привокзальна, Кірова, Коцюбинського, Першотравнева, Чорновола, Тарногородського на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто Супермаркет «Сільпо» що знаходиться по вул. Привокзальній в ньому сувенірної продукції не помічено.

Місцевий футбол

Віце-чемпіони

Віце-чемпіонами повернулися з Ужгорода вихованці 2000 року народження футбольної школи «Нива-Світанок». Там, на Закарпатті, у Всеукраїнському турнірі упродовж трьох днів вони представляли область. З нагоди дня захисту дітей та відкриття газону зі штучним покриттям 6-го покоління до Закарпаття з’їхались більше десяти команд з різних областей України. Дітей розділили на підгрупи − в кожній по 4 колективи. Лише ті, хто посідав першу та другу стрічки, виходили до чверть фіналу. Вийшли і вінничани. У фінальному поєдинку вінничани зустрілися із фаворитами змагань − командою львівських «Карпат». Гра була найтяжчою з усіх попередніх п’яти. У підсумку львів’яни підтвердили свій статус переможців. Однак з порожніми руками маленькі вінницькі футболісти додому не повернулися. Про це засвідчили і три індивідуальні перемоги. А ще − призи за кращого бомбардира, воротаря та наймолодшого гравця.

ЗМІ

В газеті «Місто» від 19.06.09 року опублікована стаття під назвою «Спортрік завершено!» в якій підводяться підсумки виступів вінничан в ігрових видах спорту. Щодо футболу в статті зазначено про не вдалий виступ Вінницької «Ниви» з підзаголовком: «Невтішний прогрес «Ниви»«. Програним 2:4 матчем «Арсеналу» 14 червня завершився сезон для найпопулярнішої спортивної команди Вінниці − футбольної «Ниви». Другий рік «Ниви» у Другій лізі можна оцінити по-різному. З одного боку, нинішнє третє місце у підсумковій турнірній таблиці − прогрес. Втім, враховуючи амбіції на початку сезону, «бронза» Другої ліги безумовно, невдача. Ще восени «Нива» лідирувала й була серед головних претендентів на підвищення у класі. Ще й ПФЛ «допомогла» «Ниві» вибратись на перше місце з чотириочковим відривом, знявши за порушення очки з черкаського «Дніпра». Втім, незадовго до старту весняної частини чемпіонату у клубі гримнув скандал. Тодішній головний тренер Богдан Блавацький звинуватив клуб у невиконанні фінансових зобов'язань, на що у відповідь пролунало: «сам тренер не розрахував бюджет команди і використав ліміт грошей,  передбачений на увесь сезон». У результаті − новий тренер і вкотре заново зібрана команда. Молодий керманич Юрій Солов'єнко довго не міг навести лад у грі команди. Більш-менш змістовну гру у Вінниці побачили ближче до фінішу чемпіонату. Однак, запізно − перше місце було програне тернопільським «тезкам». Цю гру у Вінниці пам'ятатимуть ще довго: виграючи по ходу зустрічі 3:1, вінничани не змогли втримати перевагу і поступилися 3:4. Нині доля «Ниви» невизначена. Президент клубу Олег Караванський наприкінці чемпіонату повідомив про скрутне фінансове становище. Поки що без відповіді його прохання до влади міста й області допомогти «Ниві». Наразі у Професіональній футбольній лізі мусується можливість реорганізації Першої та Другої ліги через об'єднання. Тож не виключено, що «Нива» таки підвищиться у класі. Також стаття з цього приводу опублікована в газеті «Вболівальник» від 18.06.09 року під назвою «Поставлена задача провалена».

 

3.       Волинська обл.

 

Євро 2012

Серце Тимошенко підкорюють новими моделями автобусів «Богдан»

17 червня перед початком засідання Кабінету Міністрів України корпорація «Богдан» продемонструвала членам уряду нові автобуси з модельного ряду «Богдан»: середній міський автобус Богдан А 601 та туристичний автобус Богдан А 401.

«Сьогодні вітчизняні автобусобудівники здатні забезпечити українські міста новими сучасними автобусами в рамках підготовки до Євро 2012», − зазначив президент корпорації «Богдан» Олег Свинарчук.

Президент «Богдану» висловив нерозуміння ініціатив завозити з Європи автобуси, що були у використанні, в країну, де функціонують власні заводи. «Навіщо нам сьогодні завозити стару техніку, коли українські підприємства здатні виготовляти автобуси класу «люкс», забезпечуючи співвітчизників робочими місцями та гідною заробітною платою?», − сказав пан Свинарчук.

На сьогоднішній день корпорація «Богдан» має виробничі потужності, які дозволяють їй виготовляти до 9 000 автобусів та тролейбусів усіх класів на рік: від особливо малого, до надвеликого, − повідомляє інформаційний портал корпорації.

Минулого року корпорація «Богдан» завершила низку інвестиційних проектів у машинобудівній галузі України. Зокрема, було введено в експлуатацію сучасне автобусне та тролейбусне виробництво в Луцьку. Інвестиції в цей проект вже перевищили 100 мільйонів доларів США. На черзі введення в експлуатацію другої черги виробництва в Луцьку.

Іноземний інвестор Луцького аеропорту вимагає державних гарантій

Іноземний інвестор проекту розбудови інфраструктури Луцького аеропорту хотів би отримати державну банківську гарантію, що вкладені ним кошти будуть витрачені за призначенням. Про це на нараді 15 червня поінформував заступник голови Волинської ОДА Василь Байцим.

«Тобто йдеться не про те, що інвестор хоче отримати назад інвестиційні кошти, а про гарантію того, що вони будуть використані за призначенням», − зазначив Василь Байцим.

Учасники наради погодилися, що для того, аби інвестор міг отримати таку гарантію, слід створити держпідприємство «Луцький аеропорт», від імені якого і буде надана гарантія. «Таку гарантію можна надавати тільки в державному секторі економіки», − пояснив ситуацію заступник начальника головного управління економіки ОДА Олександр Блащук.

Польща кличе китайців будувати дороги до Євро-2012

Уряд Польщі планує заохотити китайських інвесторів брати участь у тендерах на будівництво дорожньої інфраструктури в країні, а також в приватизації польських підприємств. Як пише газета „Дзєннік”, відповідні переговори проведе делегація міністерства інфраструктури у Китаї. Серед проектів, які пропонує польська сторона, будівництво залізничних та автомобільних доріг, які споруджуються в тому числі в рамках підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, повідомляє регіональна волинська газета „Відомості.ua”.

У наступному році в Луцьку запрацює аеропорт

Днями голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк взяв участь у прямому ефірі передачі „Актуально” на місцевому телеканалі „Нова Волинь” (ОДТРК). Розмова йшла на різні теми. Торкнулися й проблем підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. „Які тут маємо вузькі місця?”, − запитала ведуча.

− Є лише одне вузьке місце: немає грошей, − відповів губернатор. −  Але ми не зупиняємось, бо працювати все одно потрібно. Що стосується доріг, в першу чергу доріг Київ − Ковель − Ягодин і Устилуг − Луцьк − Рівне, то на їх ремонт передбачено 143 мільйони гривень. Я особисто двічі був у керівника Укравтодору, знаю, що фінансування скорочується з семи до трьох мільярдів гривень, але Володимир Миколайович пообіцяв, що нашу дорогу Київ − Ковель − Ягодин в фінансування він все-таки включить. Проведена відповідна робота з будівельними організаціями... Щоб не вийшло так, як в минулому році, коли не пустили жодного нашого дорожника на дорогу Київ − Ковель − Ягодин. На неї було виділено кошти − 70 мільйонів гривень зняли, бо гроші не були освоєні. Я поставив питання в цьому році руба, сказав так: далі ви без нас продовжувати роботу на Волині не будете. А це фірма з Донецька, яка виграла тендер в Мінекономіки під єдиного позичальника і на того єдиного позичальника вже кримінальна справа заведена. Заведені кримінальні справи також ще на ряд фірм, які були на тій дорозі задіяні. Вже 2 мільйони 900 тисяч гривень вкрадених прокуратура знайшла і довела наявність складу злочину. Отож я поставив питання руба: на нашій дорозі повинні працювати наші дорожньо-будівельні організації. В нас їх є вдосталь і в них − тисячі людей, які сьогодні не мають роботи. А це прибутковий податок, який потрібен бюджету, і зарплата людям. Все це крутилося довго, але ми вже в стадії завершення цієї проблеми. Думаю, на цьому тижні ми вже знайдемо порозуміння з тою фірмою, яка виграла тендер (замінити зараз, на жаль, її вже не можна), і далі, якщо буде фінансування, то в цьому році частину згаданої дороги здамо в експлуатацію.

Що стосується аеропорту. Питання стоїть так: аеропорт у Луцьку має бути в будь-якому разі побудований, тому що він резервний до Львова. Якщо не буде збудовано резервного аеродрому в Луцьку, може постати питання про те, що у Львові не буде чемпіонату Європи. Отож у нас є такий собі підштовхувач, щоб ми працювали якнайшвидше. Сьогодні в мене також відбулася розмова з деякими інвесторами, досягнута домовленість з ряду питань. Технічні деталі − сертифікація, обладнання − неважливі, головне − ми в Луцьку будемо будувати тимчасовий термінал і почнемо його будувати вже в цьому році. Якщо Львів у наступному році закриється на ремонт, а там є необхідність наростити злітно-посадкову смугу, то, думаю, в наступному році ми приймемо перші літаки, які будуть літати до столиць країн Європи. Оце така наша найближча мета, − підсумував тему голова ОДА.

Реклама

Зовнішньої реклами, пов’язаної з Євро-2012, не помічено.

На Суркіса чекає „імпічмент”

Екс-керівник ПФЛ Р. Сафіуллін вважає, що президенту ФФУ не слід втручатися у справи ПФЛ. „Терпіння клубів закінчиться. Вони скоро зроблять йому „імпічмент”. Невже Суркісу нема чим зайнятися? Має збірну, Євро-2012. От нехай і займається цими напрямками і залишить чемпіонат у спокої. Ще пораджу Григорію Михайловичу вболівати за весь український футбол. Бачили б ви його вигляд у Стамбулі, коли „Шахтар” забивав голи „Вердеру” і коли „Шахтар” нагороджували, −  передає слова Сафіулліна газета „Луцький замок”.

 

4.       Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО-2012

Днепропетровск

21 июня 2009 г.

Выяснилось почему Днепропетровск не принимает Евро-2012

На последнем заседании Кабмина разразился скандал между премьером Тимошенко и министром спорта Павленко. Делили «лишний миллиард».

Правительство сорвало утверждение сметы реконструкции НСК Олимпийский − члены Кабмина рассорились из-за денег, выделяемых на реконструкцию главной арены Евро-2012. Вопрос выделения денег на ремонт стадиона рассматривался на последнем заседании Кабмина. На нем глава Минсемьи и спорта Юрий Павленко предложил увеличить проектную стоимость реконструкции Олимпийского еще на миллиард гривен.

По расчетам чиновника, в общем итоге стадион должен обойтись государству в 3,2 млрд., что в 2 раза дороже первоначальной сметы. Однако премьер-министр резко прервала доклад Павленко. Она запретила говорить о дополнительном финансировании, сославшись на заключение ГлавКРУ, которое признало смету по Олимпийскому завышенной на миллиард гривен.

«Вы и так раздули смету реконструкции, ГлавКРУ уже готовит свои выводы на этот счет! Я вам запрещаю это и прошу даже не заикаться о дополнительном миллиарде, чтобы не спровоцировать скандал с УЕФА», − заявила Юлия Тимошенко.

Юрий Павленко подтвердил факт перепалки с премьером на последнем заседании Кабмина: Да, дискуссия была, но смету мы не утвердили, поскольку независимая экспертная группа во главе с начальником ГлавКРУ Николаем Сивульским не успела закончить анализ сметы, так как начала его с опозданием».

Павленко также признал, что предложение увеличить смету внес именно он: «Формально я предложил увеличить смету, однако за этим стоит работа огромнейшей группы людей из профильных министерств и других организаций, в том числе и генерального проектанта».

Эксперты контрольно-ревизионного управления обращают внимание, что строительство новых стадионов в Донецке или Днепропетровске, которое проводилось за частные инвестиции, обошлось в разы дешевле.

Изначально стоимость реконструкции центрального киевского стадиона составляла 1,5 миллиарда гривен. В ноябре прошлого года чиновники впервые заявили о нехватке денег. Тогда они потребовали дополнительно из бюджета 600 млн. гривен. Эта сумма якобы требовалась для полной замены устаревшей инженерной сети на территории спортивного комплекса. Для сравнения, новый стадион в Донецке на 50 тысяч мест был построен за 1,5 млрд. гривен, стадион в Днепропетровске на 34 тысячи мест − за 0,8 млрд.

Теперь становится окончательно ясным тот простой факт, что ответственные министры и Суркис сделали все от них зависящее, чтобы отдать Евро только тем городам, где можно заработать миллиарды на госфинансировании. Днепропетровск, который обходился частными инвестициями и местным бюджетом, в рамки этой «финансовой политики» разворовывания средств не вписался (по материалам местного Интернет ресурса RIC.UA).

Эксперты: Вопрос проведения Евро-2012 − это вопрос имиджа Украины

Институт Горшенина попросил экспертов прокомментировать текущую ситуацию с подготовкой городов-участников к Евро-2012 и сделать прогноз о том, не утратит ли Украина право принимать Чемпионат по футболу в 2012 году.

Президент Центра социальных исследований «София» Андрей Ермолаев видит источник проблем с финансированием Евро в бюджете 2009: «Бюджет фактически сорван, огромные просчеты связаны с доходной частью, которая ниже, чем ожидалось. Ни одна программа, по сути, не финансируется. Евро в центре внимания, оно больше всего обсуждается, потому что это и имиджевая проблема, и проблема взятых на себя обязательств не только моральных, политических, но и экономических». Наиболее вероятным развитием событий эксперт считает тот вариант, при котором Евро будут принимать всего два города Украины: Киев и Харьков.

Народный депутат Украины, экс-министр по вопросам семьи, молодежи и спорта Виктор Корж сообщил, что Государственная целевая Программа подготовки к Евро-2012 готова, но не исполняется. «Расчеты, указанные в ней, безусловно, требуют стопроцентного исполнения. Однако, к сожалению, мы этого не наблюдаем», − сказал Корж, а также отметил, что ответственность за исполнение данной Программы целиком и полностью лежит на Кабинете министров. «Я хотел бы, пользуясь случаем, выразить пожелание Кабинету министров: действительно со всей ответственностью отнестись к создавшейся ситуации. Потому что она, особенно сейчас, требует не стопроцентного − а более чем стопроцентного финансирования», − считает экс-министр. На имидже Украины возможная потеря Евро из-за несвоевременного и неполного государственного финансирования, по мнению эксперта, отразится негативно: «Это будет предельно обидно. Такая ситуация недопустима. Тем более что были все объективные предпосылки и надежды − и не только любителей спорта, футбола в Украине − на то, что этот проект повысит престиж государства и ускоренными темпами продвинет его к европейским стандартам жизни», − сказал Корж.

Глава координационного бюро по подготовке и проведению Евро-2012 в Украине Илья Шевляк пояснил, что сейчас готовятся изменения в целевой программе в связи с изменением количества принимающих городов, но пока они не внесены. «Относительно проблем, которые могут возникнуть с затягиванием внесения изменений, хочу сказать следующее: изменения уже разработаны и на данном этапе согласовываются объемы финансирования. Я думаю, до июля они будут приняты», − считает Шевляк. Эксперт отметил также важность своевременного финансирования всех объектов из государственного бюджета. «Некоторые проблемы существуют, но они вызваны экономическим кризисом. Все выплаты, предусмотренные на этот год, будут осуществлены, поскольку они защищены статьями в бюджете. Принимая во внимание установленный испытательный срок и важность для Украины иметь четыре принимающих города, правительство прилагает максимум усилий для осуществления всех проплат своевременно», − сказал Илья Шевляк.

Директор Института Горшенина Константин Бондаренко считает тот факт, что четыре города Украины все-таки получили возможность продолжать подготовку к Евро-2012 заслугой местных властей и инвесторов. Однако, по мнению эксперта, для устранения замечаний УЕФА необходимо срочное государственное финансирование: «Возможности и энтузиазм инвесторов не беспредельны. Тем, что центральная власть затягивает выделение средств, она тормозит все работы по ремонту дорог и реконструкции аэропортов в городах-кандидатах. А без решения этих проблем города потеряют право принимать матчи Чемпионата», − сказал Кость Бондаренко. Эксперт считает, что в случае потери права принимать Евро-2012, Украина сильно проиграет: «Вместо создания рабочих мест, вместо получения миллиардов евро доходов, Украина рискует остаться с миллиардами потраченных гривен, как государственных, так и частных. Власть же, постоянно твердящая о европейскости Украины, должна будет признать свою несостоятельность», − сказал Бондаренко и добавил: «Все, что могли сделать местные власти и бизнесмены для проведения Евро в Украине, они уже сделали. Решение о выделении средств полностью в компетенции правительства − на него же и ляжет ответственность за провал подготовки».

Институт Горшенина также пытался получить комментарий на данную тему у Министра по вопросам семьи, молодежи и спорта Юрия Павленко. Министр комментировать ситуацию по телефону отказался, сославшись на необходимость подготовки информации и изучения документов. Первый заместитель Главы Комитета ВР Украины по вопросам семьи, молодежной политики, спорта и туризма, народный депутат Александр Волков считает, что «любые срывы в планах то ли финансирования, то ли еще чего ведут к тому, что у городов-участников могут возникнуть проблемы. Поскольку требования к подготовке соревнования такого масштаба, как Евро очень высокие. И уровень футбола наивысший за всю историю развития этого вида спорта». По мнению Волкова, ответственна за взятые Украиной обязательства по подготовке Евро исполнительная власть, а влиять на нее в этом вопросе могут определенные организации: «Это, безусловно, комитет. Есть структуры, которые созданы для того, чтобы Чемпионат Европы был проведен. И они, естественно, должны согласовывать действия», − считает эксперт. Александр Волков уверен, что в случае потери Украиной права принимать Евро, ничего хорошего страну не ждет: «Неужели имидж страны может улучшиться, если мы потеряем право, или город какой-то выпадет из списка тех, кто принимает Евро-2012? Конечно же, нам будет стыдно всем вместе и обидно за страну. На Украину будут смотреть более пессимистически, чем раньше», − считает народный депутат. В то же время Александр Волков выразил надежду, что такого не случится: «Если все высшие люди руководства страны декларируют Евро как приоритетное направление, говорят, что все будет окей − то я надеюсь, так и будет».

Глава правления Центра прикладных политических исследований «Пента» Владимир Фесенко считает, что вопрос подготовки к Евро и должного финансирования сейчас должен стать одним из главных приоритетов для исполнительной власти. «Не только потому, что нас ждет президентская избирательная кампания − а эта тема может быть одной из имиджевых или одной из тем для критики, − но прежде всего потому, что речь идет о престиже и репутации страны. Этим вопросом надо заниматься в первоочередном порядке и изыскивать средства для реализации тех обязательств, которые мы на себя взяли», − считает Владимир Фесенко.

Партия регионов намерена отстаивать право Днепропетровска на проведение Евро-2012 в Международном суде

По словам депутата Днепропетровского областного совета от Партии регионов Павла Безуглого, чтобы решить вопрос о проведении Евро-2012 в пользу Днепропетровска, в любом случае необходимо будет обращение в Международный суд, т.к. на национальном уровне данный вопрос уже не решится.

«Днепропетровск заработал в прошлом году 35 млрд. грн., а более 30 млрд. грн. отдал в государственный бюджет. Кроме того, Днепропетровск − город-миллионник и промышленная столица Украины, потенциал Днепропетровска гораздо мощнее, чем того же Львова. Отдать право проведения Львову в ущерб Днепру, это дискриминационное решение. Скорее всего, это решение − просто чья-то кулуарная договоренность, и этот факт оставляет за нами право оспаривать его в Международном суде. Другого выхода быть не может. Даже если мы, допустим, сможем найти взаимопонимание внутри страны, не будет нового решения международной федерации футбола, а для того, чтоб оно появилось, нужно обращение либо в федерацию, либо в Международный суд по восстановлению статуса и права Днепропетровска принимать чемпионат. Т.е. без выхода за пределы государства этот вопрос не останется!», − сказал Павел Безуглый.

Кроме того, Павел Безуглый добавил, что в силу многих причин именно восточному региону должно было быть отдано приоритетное право проведения Чемпионата Евро-2012.

Ранее лидер партии Партия регионов Виктор Янукович завил о своем намерении настаивать на включении Днепропетровска и Одессы в список городов, принимающих чемпионат Европы по футболу 2012 года.

«Мы будем настаивать на том, чтобы и Одессу, и Днепропетровск включить в число участников Евро-2012. Только ответственная власть сможет успешно подготовить Украину к турниру. Те, кто сейчас находятся у власти, только рекламируют себя за счет этого проекта», − сказал Виктор Янукович в эфире программы «Свобода» на телеканале «Интер» 12 мая.

МЕСТА ОТДЫХА

Лапидариум для каменных скульптур таки появится в Днепропетровске

Несмотря на отказ в проведении Евро-2012 в Днепропетровске, лапидариум для каменных изваяний возле Днепропетровского исторического музея им. Д. Яворницкого все же будет построен. Об этом сообщила директор Днепропетровского исторического музея им. Дмитрия Яворницкого Надежда Капустина.

«Идея построить лапидариум возникла еще в 2005 году, когда о Евро-2012 еще и разговоров не было. Поэтому нет никакой связи будущего лапидариума с чемпионатом. Даже если чемпионата в нашем городе не будет, проблема сохранения каменной пластики все еще остается. Сейчас технические работы по строительству лапидариума продолжаются», − сказала Надежда Капустина. По словам директора музея, переговоры по поводу финансирования этого проекта ведутся и с Верховной Радой, и с руководством города и области. Планируется, что на строительство лапидариума будет затрачено порядка 15 млн. грн.

«По историко-культурным ценностям Днепропетровская область превосходит Донецкую. Есть разговоры о том, что в рамках чемпионата будут организованы определенные туристические экскурсии и маршруты, в которые, безусловно, войдет и Днепропетровский исторический музей. Хотя у нас и не будет Евро-2012, однако, гости все же посетят и наш город, и эту проблему, безусловно, нужно решать», − считает Надежда Капустина.

Напомним, на строительство лапидариума в 2009 году деньги не выделили. По словам Надежды Капустиной, обеспечить сохранность каменных баб в условиях города очень сложно. Проектно-сметная документация для строительства уже подготовлена. В текущем году планировалось проведение технической экспертизы. Проведение технической экспертизы для строительства лапидариума стоит 500 тыс. грн. На весь проект необходимо 15 млн. грн. Днепропетровский исторический музей им. Дмитрия Яворницкого каждый год пополняется в среднем 3 тыс. новых экспонатов. Это преимущественно предметы археологических раскопок, фотографии, документы, фольклор, мебель и одежда.

ФУТБОЛ

Днепропетровск увидит Кубок УЕФА

17 июня  в Днепропетровске прошла пресс-конференция президента Федерации футбола области Андрея Павелко, в ходе которой было сообщена хорошая новость: не смотря на плотный график украинского «турне» Кубка УЕФА, он все же побывает в городе-миллионнике. Как сообщает Андрей Павелко, инициатором того, чтобы привезти европейский трофей в Днепропетровск стали бывшие футболисты «Днепра», а ныне − игроки «Шахтера» Владимир Езерский и Константин Кравченко. Эти футболисты развились в исполнителей уровня сборной Украины в «Днепре», и также внесли свой вклад в победу «горняков».  В первоначальном списке городов, где должен был побывать Кубок УЕФА, Днепропетровск не значился, но по настоянию вышеуказанных футболистов, а также благодаря энтузиазму Андрея Павелко удалось найти «окно» и привезти трофей в Днепропетровск.

Днепропетровск станет последним городом «турне» Кубка УЕФА по Украине. Ранее он уже «посетил», естественно, Донецк, а также Львов, Изяслав, Луцк, Хмельницкий и др.

По договоренности с донецкой стороной, Кубок УЕФА прибыл в Днепропетровск 19 июня в полдень, и пробыл здесь до 19 часов. За этот короткий промежуток времени трофей увидели дети-инвалиды детского дома №1; училище олимпийского резерва, футбольная школа ФК «Днепр»; а также Владимир Езерский презентовал его представителям СМИ; и, конечно, болельщикам.

Впервые в истории престижный европейский трофей приехал на Украину, − заявил Андрей Павелко. − Есть известная традиция показывать завоеванный Кубок в тех городах, откуда родом, или где состоялись как футболисты, члены команды его обладатели. Свой вклад в победу «Шахтера» внесли Езерский и Кравченко, проведшие лучшие годы своей карьеры в «Днепре».

Думаю, справедливо, что Кубок УЕФА увидят дети, начинающие спортсмены и просто болельщики в Днепропетровске. Хотелось бы, чтобы начинающие футболисты «заразились» духом победителей, идеей и мечтой завоевать такой же Кубок для своего города. Безопасность пребывания Кубка УЕФА будет обеспечивать УВД города.

Не мог не коснуться Андрей Павелко темы подготовки и проведения матча отборочного цикла ЧМ-2010 Украина-Англия, который пройдет 10 октября на стадионе «Днепр-Арена».

Было много разговоров относительно переноса матча Украина − Англия из Днепропетровска в другой город, − сетовал президент ФФДО. − Не смотря ни на что, сейчас мы уже можем с уверенностью говорить о том, что эта игра состоится у нас в городе. Об этом сообщил официальный факс, полученный из ФФУ.

Таким образом, Днепропетровск может начинать целенаправленную подготовку к проведению важнейшего матча в группе 6. Чтобы все сделать на высшем уровне, нужно будет выполнить большой объем работы. Уровень поединка Украина-Англия я бы сравнил с уровнем полуфинала Лиги чемпионов. Не будем забывать, что игра состоится 10 октября, а окончательный список городов, которые примут у себя Евро-2012, УЕФА огласит 30 ноября. Думаю, в случае достойного приема матча национальных сборных Украины и Англии, у нас появится шанс обратить внимание УЕФА в свою сторону.

Андрей Павелко: В Премьер-лиге назревает грандиозный скандал

Председатель Федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко сказал, что в Премьер-лиге назревает грандиозный скандал. Поэтому собрать представителей всех клубов и выбрать президента Премьер-лиги будет очень сложно.

«Скандал, который возник вокруг места проведения матча за Суперкубок Украины показывает те проблемы, которые существуют в Премьер-лиге. Сейчас они всплывают на поверхность и еще будут всплывать. Это показывает, что между руководством клубов Премьер-лиги и ее руководством нет взаимопонимания. Поэтому Данилову собрать всех представителей клубов нашей элиты за одним столом будет очень сложно, как и выбрать президента. Надеюсь, что это все таки произойдет, так как распустить Премьер-лигу − это огромный шаг назад, таким образом мы переступим через всю ту огромную работу, которая была проделана», − сказал Андрей Павелко.

По словам председателя ФФДО, развитие футбола в Украине в большой степени зависит от клубов высшего дивизиона, ведь именно они вкладывает средства в развитие футбола в целом. А потому именно согласованность действий руководства клубов элиты обеспечит это развитие.

17 июня состоялась жеребьевка среди клубов Премьер-лиги на следующий сезон, где было заявлено, что выборы президента Премьер-лиги состоятся 1 июля. Кроме того, был определен номинальный хозяин матча за Суперкубок Украины между «Динамо» и «Ворсклой», которым по жребию выпало быть столичной команде. Само место проведения игры − Сумы − вызвало бурю недовольства и громких заявлений со стороны президента «Динамо» Игоря Суркиса.

По мнению Андрея Павелко, причина здесь не в самом месте проведения матча, это скорее повод «бросить камень в огород» Премьер-лиги.

«Пока будут существовать проблемы в Премьер-лиге, до тех пор и будут такие скандалы, такие заявления», − подчеркнул Павелко.

 

5.       Донецька обл.

 

Евро 2009

Мероприятия

В Мариуполе на днях на брифинге для СМИ начальник пресс-службы горсовета Роман ТОЛСТЫХ рассказал о подготовке Мариуполя к молодежному чемпионату.

О том, как идут ремонты вокзала, гостиниц, дорог и прочих важных объектов, ответственные руководители докладывают на еженедельных совещания. Городской голова поставил задачу управиться до 10 июля. Сейчас, по докладам начальников служб и управлений, все идет по графику.

СМИ о ЕВРО

«Салон Дона и Баса» (12.06) напоминает, что по словам донецкого городского головы Александра Лукьянченко, сегодня Россия рассматривает возможность развития аэропорта в городе Таганроге, который бы стал крупным пересадочным узлом при перелете из Европы в Азию и дальше. В свою очередь, Донецк мог бы предложить  альтернативу.

«Взлетно-посадочная  полоса донецкого аэропорта длиной 4 километра, задумывалась в том числе для того, чтобы в перспективе принимать не только пассажирские воздушные суда, но и суда транспортные, − пояснил Александр Лукьянченко. − При наличии  ж соответствующего складского, логистического хозяйства Донецк смог бы стать пересадочным пунктом при транспортировке грузов и пассажиров из Европы в Азию».

Таким образом, в результате реконструкции аэропорта, Донецк не только смог бы достойно принять Евро-2012, но и приносить немалый доход государству в дальнейшем. Однако, если взлетно-посадочная полоса, где работы ведет ФПГ «Альтком», практически готова, то с реконструкцией аэровокзального комплекса по-прежнему нет ясности.

«Донецкие новости» (18.06) сообщают, что к началу июля западный вход на стадион «Донбасс Арена» станет похожим на сказку − здесь появится каскад светодинамических фонтанов. Сейчас завершаются работы по его созданию.

Также вокруг «Донбасс Арены» завершено строительство автодороги, которая связала улицу Байдукова с проспектом Мира. На ее строительство ушло два года. В итоге получилась суперсовременная трасса, пропускная способность которой составляет от 10000 автомобилей в сутки. Разделена она на четыре полосы − по две в обе стороны. Ширина проезжей части − 18 метров.

О жеребьевке Евро − 2009

«Салон Дона и Баса» (16.06) краткий отчет озоглавил «Как Михайличенко и Суркис Калитвинцева выручили» в которой президент ФФУ заявил: «Мы должны поднять кубок над головой, а ребята − получить золотые медали».

«Жизнь» (16.06) подробный отчет на стр. 1 под заглавием «Жребий брошен» сопровождает фото с текстовкой «А. Михайличенко и Г. Суркис в самый ответственный момент жеребьевки Евро − 2009». А на стр. 4 фото, где Президент ФФУ убеждает председателя Донецкого облсовета с текстовкой «А. Близнюк и Г. Суркис уверены в удачном проведении Евро − 2009».

«Вечерний Донецк» (16.06) в отчете на стр. 1 размещает фото А. Михайличенко и Г. Суркиса, а также Г. Суркиса в окружении мэров Мариуполя и Донецка и председателей ОГА и облсовета. В публикации есть и отдельный подзаголовок «Суркис вспомнил о «Евро − 2012»«, где приводятся высказывания главы ФФУ.

«Донеччина» (19.06) в отчете на стр. 1 пишет, что общаясь со СМИ Президент ФФУ также напомнил, что в мае на заседании исполкома УЕФА в Бухаресте пришлось убеждать инспекторов в том, что Украина сможет подготовиться к Евро − 2012. « Откровенно  скажу вам, что мне удалось это сделать в мае на заседании Исполкома УЕФА. И, вероятно, в последний раз. Потому что доверие высокого жури УЕФА, моих коллег-членов исполкома, безусловно, не бесконечно», − заметил Суркис.

СМИ о Суперкубке

«Салон Дона и Баса» (16.06) в статье «Суперкубок раздора» подчеркивает, что «самый насыщенный скандалами футбольный сезон в истории Украины завершен, но при этом продолжает оправдывать свой статус». Как пишет газета «киевляне устами своего президента Игоря Суркиса фактически объявили матчу бойкот». Даже приводятся фрагменты открытого обращения И. Суркиса к В. Данилову.

В этом же номере статья «Динамо» против Сум и Данилова» продолжает тему. «Удивляет не только позиция Суркиса, но и ответная реакция руководства П.Л…Данилов с недоумением комментирует заявление Суркиса» − пишет газета. Приводится также точка зрения И. Суркиса о том, что он телеправа «Динамо» ПЛ не передавал и, пока во главе ее будет Данилов − не передаст. Здесь же мнение М. Бондарева, который назвал ситуацию «банальным шантажом» со стороны «Динамо».

Публикацию сопровождает снимок с текстовкой: «Последний розыгрыш Суперкубка закончился триумфом Шахтера».Трофей вручал президент ФФУ Г. Суркис (слева), но «под присмотром» и.о. президента ПЛ В. Данилова».

Футбол

Юношеский футбол

Как сообщают из Мариуполя обе команды юношей «Азовстали» (1992, 1994 гг.р.) порадовали своих болельщиков. Они вышли в финал детско-юношеской футбольной лиги Украины, где будут оспаривать право выйти в «высший дивизион». В стыковых играх старшие (тр. И. Гаевец) прошли симферопольскую «Таврию» (1:0, 0:1, по пенальти -3:1), а младшие (тр. В. Ткачук) − днепропетровскую «Исту». Проиграв на выезде 0:2, юные азовстальцы дома разгромили соперника − 3:0. Хэт-трик на счету Дениса КАСЯНА.

Не менее успешно выступили азовстальские футболисты (1998 г.р., тр. Г. Путря) в международном турнире в Купянске, куда съехались 16 команд из Харькова, Белгорода, Киева, Севастополя, Луганска и др. Обыграв в своей подгруппе трех соперников и забив каждому по три мяча, ребята СК «Азовсталь» вышли в полуфинал, где одолели луганскую «Зарю». А в финале перед мариупольцами не смог устоять киевский «Локомотив» − 3:1. Итог: пять игр − пять побед. Два представителя «Азовстали» Владислав ВИННИЦКИЙ и Илья ПУТРЯ признаны лучшими в своих номинациях.

 

6.       Житомирська обл.

 

Євро -2012

Заходи

Упродовж минулого тижня місцева влада обійшла увагою тему Євро − 2012. Будь-яких офіційних заходів у рамках підготовки до ЧЄ не проводилось, рішень не приймалось.

ЗМІ

На цьому тижні у ЗМІ Житомирщини тема підготовки до ЄВРО-2012 не висвітлювалася, у Інтернет виданнях − фрагментарно.

Портал «Житомир. іnfo» передрукував матеріал під назвою «Тимошенко хоть на Евро-2012 покатается в автобусах отечественного производителя».

Йдеться про те, що Юлія Тимошенко виступає за купівлю автобусів для обслуговування ЧЄ з футболу в 2012 році виключно українського виробника. Про це вона заявила під час відвідання виставки автобусів українського виробника у дворі кабміну.

На виставці-презентації свою продукцію представили корпорація «Еталон», корпорація «Богдан», компанії «Львівські автобусні заводи», «АвтоЗАЗ» и «Автотехнологія».

Підготовка Житомира до Євро 2012. Транспорт(кулуари)

Ситуацію зі страйком працівників електротранспорту у Житомирі намагаються використати у політичних цілях. Голова Житомирської обласної ради В. Француз (БЮТ) відкрито звинуватив міського голову Житомира і виконком міської ради у неспроможності виконати свої функції (для довідки − заборгованість Держбюджету перед міською казною для дотування перевезення пільговиків складає близько 30 млн. грн.). В той же час одна з версій цих подій − намагання перерозподілити ринок пасажироперевезень міським транспортом, оскільки Житомирське ТТУ − найбільше серед подібних Житомиру міст − більше 220 одиниць електротранспорту. Однією із завуальованих причин провокування страйку − зменшення ролі трамваїв та тролейбусів у транспорті. Виглядає достатньо ймовірно. Одним із учасників цього конфлікту вважають нардепа М. Присяжнюка − керівника житомирських регіоналів. Начебто М. Присяжнюк свідомо блокує траншування з держбюджету для банкротства підприємства, з наступною можливою приватизацією. Доповнює картину того, що відбувається, поява нової приміської автостанції для обслуговування київського напрямку в районі автовокзалу − торгового центру «Глобал».

Реклама

Зовнішньої реклами ЄВРО-2012, будь-якого графічного зображення цієї події чи логотипу досі в регіоні не з’явилось.

Суспільна думка

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Футбол

Реклама

Себе, а за одне і футбол активно рекламує міський футбольний клуб «Легіон». Рекламні банери клубу з зображенням команди, яка, між іншим досягла значних успіхів у місті, є в кількох районах обласного центру. Керівництво клубу запрошує підлітків безкоштовно займатись футболом, презентуючи цю гру, як профілактичний спосіб проти розповсюдження серед підлітків і молоді наркоманії, алкоголізму, тютюнопаліяння …

Заходи

Перший відкритий обласний турнір з футболу пам’яті старшого тренера Житомирської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву Ростислава Гордєєва на вихідних відбувся на стадіоні «Спартак». Організували турнір керівництво спеціалізованої школи спільно з вихованцями Ростислава Гордєєва. В турнірі взяли участь команди футболістів 1992 року народження з Житомира, Бердичева та Новограда-Волинського. Хвилиною мовчання вони вшанували пам’ять Ростислава Гордєєва, який дав путівку в життя багатьом юнакам. Більшість з них стали успішними не лише в спорті, а й в житті. Незважаючи на те, що футбол в області переживає не кращі часи учасники турніру, яким вже по 16-17 років продемонстрували на думку фахівців цікаву змістовну гру. Третє місце посіли вихованці житомирської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву. Друге місце завоювала команда житомирського спортивного клубу «Олімпієць», а чемпіонами стали футболісти Бердичева, які отримали пам’ятний кубок із зображенням тренера Ростислава Гордєєва.

Як повідомили в прес-службі Житомирської міської ради, 15 червня в Житомирській школі-інтернаті для дітей сиріт відбувся товариський матч між футбольною командою інтернату та командою Житомирського екологічного ліцею №24, переможцями всеукраїнського чемпіонату «DJUICE ГОЛ 2009». Головна мета товариської зустрічі − дружнє спілкування однолітків, які не зважаючи на різні долі, впевнено крокують до успіху. Учасників змагання привітав начальник управління муніципального розвитку Житомирської міської ради Олександр Круківський, який зазначив, що юні спортсмени проявили на полі високий індивідуальний професіоналізм, умілі командні дії, спортивний дух . Товариська зустріч житомирських молодіжних команд з міні-футболу − це важлива подія і справжнє свято для школярів, адже вона об’єднує учнів із різних закладів, дарує їм нові позитивні емоції. Саме завдяки таким заходам діти мають можливість вкотре переконатися у власних силах, розвивати спортивні здібності та вдосконалювати професійну майстерність

ЗМІ

Інтернет − портали та районна преса малина висвітлила інформацію про матч, який відбувся в  неділю. СК «Авангард» (Малин) вдруге стартував в чемпіонаті України серед ветеранів. Малинчани зустрічалися з чернівецькою командою «Гріко-Гол» на її полі.

Результат матчу − 5:1 на користь буковинців.

 

7.       Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодному місцевому радіо, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавала лише «Версія». За звітний період звучало лише дві новини.

Так, зокрема, говорилося, що прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко виступає за закупку автобусів виключно українського виробництва для обслуговування Чемпіонату Європи з футболу в 2012 р. Попередньо повідомлялося, що київська міська держадміністрація оцінює підготовку транспортної інфраструктури до Чемпіонату Європі в 37,8 млрд. гривен.

Інша подія була наступного плану: продаж квитків на матчі фінального турніру Чемпіонату Європи 2012 р. почнеться у березні 2011 року. У другій половині цього ж року буде представлено офіційний талісман Євро-2012.

Новину щодо даної теми подала лише одна обласна газета «Ужгород» за 13.06.09. Так, матеріал «Обрано директора» з посиланням на ukrinform.ua пише про те, що колишній радник Президента України, екс-посол України в Хорватії, Боснії та Герцеговині Маркіян Лубківський офіційно став керівником місцевого організаційного комітету Євро-2012 і за сумісництвом директором турніру. Президент ФФУ Г.Суркіс сказав, що ця кандидатура повністю відповідає вимогам УЄФА.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Місцевий футбол

ЗМІ

У газеті “Ужгород” за 13.06.09 замітка «Календар Прем’єр-ліги затверджено» коротко констатує факт, що на засіданні виконавчого комітету ФФУ було затверджено календар змагань на сезон 2009/2010. Новий сезон розпочнеться 11 липня 2009 р. матчем за Суперкубок України. Місце проведення найближчим часом визначить директорія ПЛ. 18 числа того ж місяця стартує перший тер чемпіонату України.

«Ріо» за 13.06.09 подала два матеріали щодо футболу. Перший «Без валідолу нема футболу» описує матчі збірної України зі збірними Казахстану і Хорватії. Про зміст другого «Закарпаття» − чемпіон» красномовно говорить сама назва матеріалу. П’ята поспіль перемога ужгородців (матч з «Фенікс-Іллічівець» 1:2) дозволила їм вийти до Прем’єр-ліги.

У «Новинах Закарпаття» за 13.06.09 автор у матеріалі «Чемпіонський гол Сергія Давидова» пише якраз про той самий випадок, від якого залежав вихід ФК «Закарпаття» до Прем’єр-ліги.

Йдеться про матч закарпатців із «Феніксом-Іллічівцем», від якого залежав переможець першості, адже тільки від втрати ужгородцями очок, «Оболонь» мала такий шанс. Але на останній хвилині основного часу Давидов головою відправив м’яч у сітку суперника, забезпечивши таким чином перемогу у матчі і взагалі у першості України.

Ще один матеріал «Ще не кінець. На щастя…» автора пише про відбір на ЧС-2010, а саме про гру збірної України зі збірними Казахстану і Хорватії. Автор зауважує, що у цих поєдинках наші футболісти набрали 4 очки і суттєво підвищили шанси поїхати до Південно-Африканської Республіки. Однак, на його думку, футбол був незграбний: «Сподіваємося, що такий незграбний футбол із казахами Україна демонструє востаннє, бо доведеться не тільки попередній поєдинок намагатися не згадувати, а й увесь провалений відбірковий цикл…».

Огляд матчів

Після останнього домашнього поєдинку у першій лізі з  івано-франківським «Прикарпаттям», у якому «Закарпаття» здобуло перемогу завдяки двом м’ячам Валентина Платонова, забитими з пенальті наприкінці зустрічі (до того часу ужгородці поступалися в матчі івано-франківцями 0:1), господарі поля на приємній ноті завершили сезон.

Порадувалися за досягнення команди і її вболівальники, які  на трибунах під час матчу розгорнули величезний банер з ведмедем і привітанням з виходом у Прем’єр-лігу. А в другому таймі взагалі закидали поле довжелезним конфетті.

На післяматчевій прес-конференції граючий тренер прикарпатців Олександр Микуляк привітав ужгородців з виходом у Прем’єр-лігу.

Тренер «Закарпаття» М.Іваниця порадів результату і відмітив, що його команда ще тур тому вирішила поставлене перед нею завдання, але тим не менш і в цій грі футболісти проявили характер і добилися бажаного результату. Щодо свого майбутнього, він зазначив, що залишається працювати у «Закарпатті» на посаді тренера дублюючого складу.

Одразу ж по завершенню поєдинку гравцям «Закарпаття» вручили медалі від обласного спорткомітету та ПФЛ, а також кубки від обласної федерації футболу та ПФЛ. А далі була радість переможців, фотографування і, звісно, гарні салюти.

На вечір команда відправилася святкувати вагоме досягнення у готель «Камелот», де гравці та керівництво клубу разом з дружинами вітали свій вагомий здобуток.

Одразу ж по завершенню сезону з 15 червня футболісти «Закарпаття» відправилися у коротку відпустку. Але вже менш ніж за два тижні вони зберуться у Севастополі на підготовчі збори. Як зазначив генеральний директор клубу Іван Шіц, керуватиме підготовкою уже новий наставник, 49-річний фахівець Ігор Гамула. Нинішній тренер Михайло Іваниця займатиметься дублюючим складом, котрий готуватиметься до поєдинків у Чопі.  Збір основної команди триватиме до 11 липня. Після нього хлопці повернуться до Ужгорода, де безпосередньо готуватимуться до стартового матчу у Прем’єр-лізі проти маріупольського «Іллічівця», з яким зіграють на виїзді 17 липня.

Кулуарні розмови

За останньою інформацією, у ФК «Закарпаття» проходить селекційний відбір: з’являться два нові футболісти − Андрій Донець та Євген Шмаков, натомість покине команду Роман Степанков. Він не погодився на ті умови, які йому пропонували у клубі і наразі на правах вільного агента підшуковує собі іншу команду. 

Ігор Гамула призначений новим головним тренером «Закарпаття.

49-річний фахівець народився в Алчевську, почав кар'єру в «Зорі» на позиції півзахисника. Потім були ростовський СКА, знову «Зоря», «Ростсельмаш», «Атоммаш» (Волгодонськ) і херсонський «Кристал». Як тренер здобув велику популярність, працюючи з новоросійським «Чорноморцем». Крім досить непоганих результатів далеко не найпрославленішої команди, запам'ятався своїми одіозними виступами на прес-конференціях. Кажуть, що Гамула ще більш емоційний, аніж тренер луцької «Волині» пан Кварцяний. Цікаво, що Гамула в одному зі своїх інтерв’ю заявив, що спробує відібрати очки не в будь-кого, а в київського «Динамо».

Важко припустити, з чиєї ініціативи був запрошений Гамула в команду. Можна лише здогадуватися про його зарплатню. Однак, можна з впевненістю констатувати − це буде один з найдорожчих наставників в історії «Закарпаття», не враховуючи Юрія Калитвинцева, який, за деякою інформацією отримував гроші в «Динамо». В одному з інтерв’ю Гамула заявив, що його заробіток у латвійській «Даугаві» складав близько 5 тисяч доларів США щомісячно. Мізерна зарплата як для тренера команди української Прем’єр-Ліги, але цілком достатня як для ужгородського клубу. Слід відмітити, що запросив Гамулу у команду віце-президент Олег Мукомел, до цього часу на тренерську посаду, за чутками, сватали і Гусєва і Лужного, навіть приїжджав Шандор Варга − агент цих футболістів на перемовини з керівництвом клубу, але так нічого і не добився.

Заходи, проведені обласною ФФУ

За підтримки обласної федерації футболу відбувається 10 тур чемпіонату області з футболу.

Він пройшов досить прогнозовано. Лідери без особливих проблем переграли своїх опонентів: Мукачево на виїзді обіграло пістрялівський «Метеор», «Ай-ві-спорт» унічию зіграв на виїзді з виноградівським «Севлюшем» 4:4, а гравці ФК «Середнє» з хокейним рахунком 6:3 перемогли удома команду з Вишкова. Саме ця трійка лідерів йде у такій послідовності у турнірній таблиці, правда Мукачево має очевидний гандикап у 9 очок від найближчих переслідувачів − великоберезнянського «Ай-ві-спорт».

 

8.       Запорізька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Заходів, присвячених Євро-2012, на Запоріжжі минулого тижня не відбувалося. 

ЗМІ

Згадок про Євро-2012 у запорізьких ЗМІ минулого тижня не було. 

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК демонструє щодня іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Футболісти «Металурга» вийшли з відпустки, провели перші тренування. Головна новина: у донецький «Металург» продано плеймейкера і майстра стандартів, улюбленця трибун Олексія Годіна. За яку суму − невідомо. Команда вилетить на збір до Австрії 22 червня, там проведе принаймні 4 контрольних матчі. Партнерами будуть російський «Сатурн», чеський «Млада Болеслав», австрійські «Ред Булл» та «Аустрія».

19 червня біля запорізької мерії відбувся мітинг протесту вболівальників проти перейменування команди «Металург» у ФК «Запоріжжя». Чутки про це ходять з минулого року. А тепер на базу клубу ще й пригнали новий автобус з написом ФК «Запоріжжя» на борту. До мітингарів вийшов мер Запоріжжя Є.Карташов разом із в.о.президента клубу А.Курганським. Мер повідомив, що говорив із І.Дворецьким та іншими власниками клубу. І може запевнити: поки він мер − ніякого перейменування не буде. Не встигли замовкнути овації фанів після цієї заяви, як А.Курганський почав говорити дещо інше за змістом. Що коли перейменування клубу і станеться, то проходитиме воно із дискусіями, обговоренням назви із вболівальниками і т.п. Нема диму без вогню, і питання щодо назви не вичерпане − зрозуміли вболівальники.

На запорізькому стадіоні «Торпедо-ЗАЗ» пройшов благодійний футбольний матч, у якому збірна запорізьких бізнесменів приймала команду зірок української естради. Запоріжці перемогли 3:2, два голи киянам забив «горілчаний король», власник ТМ «Хортиця» Є.Черняк, ще один − керівник «ЗАЗу» М.Євдокименко. Матч завершився концертом гостей. Зібрані 125 тисяч гривень пішли на купівлю медичного обладнання для обласної дитячої лікарні.   

У місті Дніпрорудне пройшов традиційний футбольний матч між збірними медиків та журналістів області, який проводиться між Днем журналіста та Днем медичного працівника. У серії пенальті перемогли журналісти.

А ще у Запоріжжі грали у міні-футбол військові. Пройшли зональні змагання чемпіонату внутрішніх військ, у яких мала визначитися найкраща команда, що поїде на всеукраїнські змагання. Це право здобули запорізькі військові: вони одержали перемогу у цьому турнірі.  

ЗМІ

Журналісти минулого тижня висвітлювали події навколо благодійного футбольного матчу в допомогу хворим дітям, писали про чутки навколо перейменування «Металурга» у ФК «Запоріжжя», про підсумок чемпіонату у першій лізі, ігри другої ліги і чемпіонату області. Також була аналітика стосовно підсумків футбольного чемпіонату України і стану справ у відборі на чемпіонат світу − 2010. Повідомили ЗМІ і про те, що гра за Суперкубок України пройде не у Запоріжжі, і про те, які дискусії точилися навколо його проведення у Сумах. 

Тижневик «Индустриальное Запорожье − Панорама» від 18.06.2009р. розповів про весілля вихованця «Металурга», воротаря «Динамо» і збірної Станіслава Богуша. І що молодих на стадіоні привітав президент «Динамо» І.Суркіс. 

 

9.       Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

Як повідомила місцева ТРК «Вежа», більше половини Івано-Франківських тролейбусів застарілі і потребують негайного ремонту. Загалом міськими маршрутами курсує 46 тролейбусів. Щоправда у місті четвертий рік діє Програма оновлення муніципального транспорту. За допомогою спільного фінансування підприємства «Електроавтотранс», державного та міського бюджетів до 2015 року міський тролейбусний парк повинен повністю оновитись. Щоправда, скрутне економічне становище в країні дається взнаки. Цього року планувалося закупити три нових тролейбуси, але поки що виділеного фінансування не вистачає навіть на один.

Цього року криза є причиною багатьох недофінансувань і невиконання численних програм. Проте попри об’єктивну причину видається, що при бажанні цього можна було б уникнути, якби раціональніше використовувати фінансові ресурси. До прикладу, дуже багато коштів вкладено і вкладається у ремонт доріг, який часто проводиться неефективно.

Цікаві дані опублікувала газета «Галицький кореспондент» з посиланням на головне управління статистики в Івано-Франківській області, У статті під назвою «Тільки цифри» (присвяченої статистичним показникам розвитку області) серед іншого повідомляється: «7% від передбаченої у бюджеті суми − тобто 50 млн. грн. із запланованих 700 млн. грн. − отримало Прикарпаття протягом 5 місяців цього року на утримання й ремонт доріг. Якщо кошти надійдуть восени, освоїти їх на ремонт шляхів вже не вдасться через погодні умови, каже голова ІФОДА Микола Палійчук». Завершується повідомлення припущенням: «Знову кидатимуть асфальт у калюжі?»

Цілком слушне зауваження автора статті. Дані, опубліковані видінням є дійсно катастрофічними для області. Вчергове на Прикарпатті є загроза абсолютно неякісного ремонту доріг від проблем з фінансуванням.

ЗМІ

За звітній період вийшли три публікації, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

ТРК «Вежа» з посиланням на Корреспондент.net подала матеріал під заголовком «Безробітних залучатимуть до підготовки Євро-2012». У матеріалі йдеться про ухвалене Кабміном рішення залучати безробітних до підготовки до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року і будівництва об'єктів соціальної інфраструктури. Для цього безробітним дадуть можливість брати участь у загальнодержавних громадських роботах, які оплачуватимуться з держбюджету або будівельниками-підрядниками.

Зокрема приводяться слова першого заступника міністра праці та соцполітики Павла Розенка: «Безробітні, зареєстровані в службі зайнятості, зможуть отримати роботу у сфері будівництва та реконструкції спортивної, транспортної, медичної, туристичної та телекомунікаційної інфраструктури, а також на об’єктах для проведення Євро-2012». Передбачається, що зарплата таких робочих не буде нижчою за мінімальну (625 грн.).

Нейтральний за своїм змістом матеріал залишає багато запитань і сумнівів. Найбільший у тому, чи зуміють владні структури на місцях організувати цю роботу належним чином. До прикладу, в Івано-Франківській області нічого не відомо про будь-який єдиний список об’єктів згаданих інфраструктур, які будуть будуватися чи підлягатимуть реконструкції. А без систематичної роботи над цим, годі сподіватися на повноцінну підготовку до чемпіонату.

Місцева інформагенція «Малакава» з посиланням на «Українську правду» опублікувала статтю під назвою «Гостей Євро-2012 селитимуть у закладах сільського туризму». «Кабінет міністрів України схвалив Концепцію організації розміщення гостей та учасників фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу», − йдеться у матеріалі. − «Згідно з концепцією, для розміщення учасників та вболівальників у приймаючих чемпіонат містах планується збудувати нові готелі, а також реконструювати і переоснастити вже існуючі. Крім того, передбачається, що учасники і гості Євро-2012 проживатимуть у курортно-рекреаційних закладах, студентських гуртожитках, на річкових та морських круїзних суднах, у закладах сільського туризму».

Про деталі згаданої Концепції видання не повідомляє, тому невідомо, як це вплине на розвиток туристичної галузі Івано-Франківщини, проте варто зазначити, що Прикарпаття має одну з найкращих в Україні та найбільш розвинених туристичних інфраструктур. Це стосується і зеленого туризму.

ТРК «Вежа» подала матеріал під назвою «Екзотикою» для гостей Євро-2012 стане відновлена карпатська вузькоколійка». Мова у замітці йде про презентацію унікального еколого-туристичного проекту з відновлення вузькоколійної залізниці в Карпатах, яка відбулася у Львові у звітній період. Майбутній маршрут з антикварними паротягами та пасажирськими вагонами має пролягти між населеними пунктами Сколе та Коростів на Львівщині. «Поштовхом для відродження карпатської вузькоколійки, на думку активістів, може стати проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, гості якого матимуть додаткову розвагу, подорожуючи мальовничими карпатськими узгір’ями», − йдеться у статті.

З цього приводу варто зазначити, що Івано-Франківська область теж має унікальний залізничний об’єкт − карпатський трамвай. Він цілком міг би приєднатися до туристичних об’єктів Євро-2012, проте для цього потребує значної модернізації, щоб дійти до європейського рівня.

Місцевий футбол

Перша ліга

Газета «Галицький кореспондент» опублікувала статтю «Логічний фініш сезону». Матеріал присвячений підсумкам сезону Першої ліги для івано-франківського «Прикарпаття» та бурштинського «Енергетика».

За словами автора, керівництву «Прикарпаття» «на 16-те підсумкове місце, мабуть, не варто нарікати, адже молоді гравці виступали переважно на ентузіазмі». Надалі доля клубу невизначена: «Цього сезону фінансування прикарпатського клубу здійснювалося виключно за рахунок міської влади, яка неодноразово підставляла плече самобутній команді. Та, схоже, кредит довіри чиновників також вичерпується. До того ж, про свою можливу відставку нещодавно сповістив і головний тренер клубу Микола Пристай». Як висновок видання прогнозує, що у міжсезонні «Прикарпаття» вчергове буде боротися за своє право на існування.

«Для іншого представника Івано-Франківщини у Першій лізі, «Енергетика», завершення чемпіонату вийшло більш ніж вдалим. Бурштинська команда завдяки декільком важливим перемогам зуміла вискочити на 14-те місце», − продовжує автор матеріалу. Відзначається прогрес команди: «У другій половині сезону команда здобула у підсумку 24-ри очки (для порівняння, в першому колі було всього 7 залікових пунктів)». Менш амбіційний «Енергетик» у підсумку завершив сезон краще за «Прикарпаття» та почуватиметься у міжсезонні впевненіше, підсумовує автор.

Також «Галицький кореспондент» звернувся до головного оцінного сайту Європи − transfermarkt.de, щоб дізнатися, яка вартість футболістів місцевих клубів. У статті «Футбольна арифметика» мовиться: «Найдорожчим гравцем у складі «Прикарпаття» є незмінний форвард Ігор Худоб’як, якого оцінили у 300 тис. євро. Всього на 20 тисяч відстав від нього оборонець Андрій Соколенко. Загалом, 10 гравців франківського клубу потягнули більш як по 100 тисяч євро кожен. Щодо гравців «Енергетика», то їх сайт transfermarkt.de оцінив набагато скромніше. До слова, тільки п’ять бурштинців вартують по 100 тис. євро і більше, а найдорожчим виявився Тарас Мікуш − 125 тис. євро. Загалом, фінансовий потенціал «прикарпатців» на сайті було оцінено у трохи більше як 2 мільйони, а «енергетиків» − у майже 1,5 мільйона євро».

Наведені цифри виглядають нереальними на практиці, адже за сучасних фінансових обставин немає клубу, який би погодився викласти такі суми за футболістів команд-аутсайдерів української Першої ліги.

Газета «Репортер» відслідкувала зміни у складі Першої ліги. У замітці під назвою «Нива» повертається до Першої ліги» повідомляється: «У наступному сезоні до «Прикарпаття» та «Енергетика» з Івано-Франківщини та львівського ФК «Львів» після довгої перерви Західну Україну у першості представлятиме також тернопільська «Нива».

Місцева інформагенція «Правда» опублікувала статтю під назвою «Прикарпаття» останнє з граючих». Зазначивши підсумкове положення «Прикарпаття» та «Енергетика» у Першій лізі, в унісон з іншими ЗМІ області, видання залишає питання виживання прикарпатських клубів відкритим: «Тепер між чемпіонатами буде коротка перерва, яка визначить чи залишаться жити прикарпатські клуби...»

Тему Першої ліги підняла на своїх шпальтах і газета «Галичина». У статті під недвозначним заголовком «У прикарпатців перспектив небагато» зокрема повідомляється, що як завжди, в найгіршому становищі у черговий раз опинилося «Прикарпаття». «Досі не розв’язано фінансову проблему. І є великий сумнів, що її колись буде розв’язано», − пише автор і приводить слова головного тренера команди Миколи Пристая про те, що «терпіти далі не сила». «Дещо інша ситуація в бурштинського «Енергетика», хоча  заборгованість із зарплати є і там. Однак той факт, що команда після першого кола, перебуваючи, здавалося б, на безнадійній, останній, турнірній сходинці, стрибнула на 14-ту, багато про що свідчить», − пише «Галичина». І робить заключення: «Але все-таки складається враження, що і в «Прикарпатті», і в більш успішному «Енергетику» перспектив небагато. Аби наша область у майбутньому не залишилася без жодного колективу майстрів...»

Згадані матеріали вчергове показують одностайність обласних ЗМІ у негативній оцінці стану професійного футболу в області. Проблеми вже настільки давні і хронічні, що журналісти вже не намагаються вияснити конкретні фінансові показники клубів, а керівництво команд не називає конкретних планів на міжсезоння.

Фут-зал

Місцевий «Ураган» оприлюднив плани команди на міжсезоння. Як повідомила прес-служба клубу, після відпустки «ураганівці» 6 липня зустрінуться разом з новачками та потенційними новобранцями в смт. Кароліно-Бугаз, Овідіопольского району (Одеська область). На Одещині підопічні Сергія Гупаленка перебуватимуть до 25 липня. Другий тренувальний збір прикарпатська команд проведе у місті Бєльско-Бяла − біля підніжжя гір на півдні Польщі. Першою перевіркою сил стане участь у міжнародному турнірі «Beskid Futsal Cup 2009», котрий відбудеться тут з 11 по 14 серпня. Одразу по поверненні з Польщі «ураганів ці» продовжать підготовку безпосередньо в Івано-Франківську, де орієнтовно 20-24 серпня планують провести міні-футбольний турнір або ж зіграти кілька контрольних поєдинків.

Відрадно, що команда готуватиметься, як вже стало традицією, ґрунтовно і з розмахом. Івано-франківський «Ураган» залишається фактично єдиним професійним футбольним клубом області, який виступає на стабільно високому рівні та не повідомляє про фінансові труднощі.

Турніри

У звітній період на відкритих майданчиках Коледжу фізвиховання відбулися матчі першого туру міні-футбольного турніру «Вільний формат-2009». Це своєрідна бізнес-ліга, у якій виступають команди, сформовані з працівників різних підприємств Івано-Франківська. Турнір проходить вже вдруге і особливістю цьогорічного розіграшу є те, що у складі команд, сформованих з числа працівників підприємств міста, дозволяється заявити одного легіонера, тобто не працівника цієї організації. Також можна організувати збірну серед працівників різних компаній. Так зробили «ЗПС-Інформ» та «АРДО». До другої бізнес-ліги долучилися нові учасники − «Ельдорадо»-»Євролайф», «Чиста оселя» і Збірна філіалів двох банків під назвою «Екстрім».

Турнір проходить за організаційної участі обласної федерації футболу та висвітлюється у місцевих ЗМІ. Зокрема про початок змагань повідомили ТРК «Вежа» та телеканал «24» (розділ місцевих новин).

У звітній період в Тисменицькому районі Івано−Франківській області на сільських стадіонах сіл Слобідки та Одаїв пройшов міжрайонний футбольний турнір пам’яті воїна − «афганця» Михайла Присяжнюка. Втретє цей трофей здобула команда з села Одаїв. У турнірі взяли участь команди сіл Слобідка, Чорнолізці, Нові Кривотули, Старі Кривотули. Змагання проводяться за підтримки районної організації ветеранів Афганістану і став одним з найпопулярніших футбольних подій району.

У Галичі завершилися зональні змагання обласних літніх сільських спортивних ігор з футболу та волейболу між чоловічими командами, повідомила газета «Галичина». Футболісти Галицького району з рахунком 3:1 перемогли суперників із села Братківців Тисменицького району.

Інші події

Газета «Репортер» у звітній період розповіла про європейський футбол. Видання опублікувало статтю під назвою «Кубок «помер». Хай живе Ліга!» Матеріал присвячений новоствореній Лізі Європи та її відмінності від Кубку УЄФА. Серед іншого автор повідомляє: «Трійка українських клубів візьме участь у новоствореному євротурнірі. Право виступити у прем’єрному розіграші нового єврокубка вибороли бронзовий призер Прем’єр ліги «Металіст» (Харків) та «Металург» (Донецьк). Крім них, у боротьбу втрутиться володар Кубка України − полтавська «Ворскла».

Газета «Галичина» опублікувала матеріал під назвою «Стадіон спотикання». Стаття присвячена стадіону села Кути Косівського району Івано-Франківської області. Раніше стадіон, побудований Кутським лісокомбінатом у 1970-х роках, утримувався цим підприємством, селищною радою та місцевим футбольним клубом «Карпати». З часом підприємство занепало, і стадіоном опікувалось влада та футбольний клуб. Проте у 2007 році новий селищний голова Дмитро Томащук раптом ініціював вихід селищної ради із співзасновників ФК. Тобто фактично відмовилась підтримувати споруду, яка є кращою серед стадіонів команд-учасниць другої ліги області. Незадовго до того на стадіоні розпочалась реконструкція, а селищна влада пропонувала футбольному клубу договір оренди адмінпобутового приміщення при стадіоні і власне стадіону терміном на рік. «Можна тільки уявити і пороздумувати над тим, як може ФК реалізувати будь-який перспективний задум протягом року, коли в нього є певні плани на багаторічну перспективу. І тоді футбольний клуб запропонував за всіх інших умов, на які він згідний,  встановити чотирирічний термін оренди. Заодно просив передати в оренду земельну ділянку, розташовану під стадіоном, із зобов’язанням «використовувати її тільки для розвитку фізичної культури і спорту». Але відповіді, здавалося б, на конструктивні пропозиції так і не дочекався». Обидві сторони зараз одночасно виробляють право власності на стадіон, і в такій ситуації стадіон занепадає.

Газета повідомляє, що селищна рада після оформлення права власності має намір виставити весь стадіон на аукціон і продати його третій стороні. «Зрозуміло, що таких коштів, які можуть запропонувати претенденти на цю споруду, у ФК не знайдеться. Цим і переймаються його засновники, які впродовж десятиліть зводили й леліяли цей спортивний комплекс», − підсумовує видання.

Щодо цієї статті варто зазначити, що ситуація вкрай негативно впливає на стан стадіону, який вже довгий час знаходиться на стадії реконструкції, а довести її до кінця немає можливості. У кулуарах ходять чутки та побоювання, що з продажем стадіону у приватні руки, село попрощається з аматорським футболом, адже зараз на ньому щорічно проводять шість футбольних турнірів. І не відомо, чи нові власники не виставлять велику орендну ціну, яка унеможливить проведення змагань на стадіоні.

 

10.      Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня обласні ЗМІ не порадували своїх читачів інформацією про Євро-2012.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

ПФК «Олександрія» − «Кримтеплиця» − 2:1.

У олександрійських вболівальників є привід для гарного настрою. ПФК «Олександрія» на мажорній ноті завершила чемпіонат в першій лізі, завоювавши бронзові медалі. А це означає, що з поставленим завданням на сезон команда впоралася на відмінно. Не за горами вже новий чемпіонат, нові завдання, і, як сподіваються олександрійські вболівальники, нові перемоги улюбленої команди.

«Титан А» − «Зірка» − 2:2.

Нічийний результат в останньому турі чемпіонату дозволив кіровоградській «Зірці» зберегти за собою перше місце в турнірній таблиці групи «Б» другої ліги, на яке вона вискочила після попереднього домашнього матчу з найближчим конкурентом в особі дніпродзержинської «Сталі». Команда досягла своєї мети і заволоділа путівкою до першої ліги. Щоб пройти шлях від відродження команди до підвищення статусу підопічним Ігоря Жабченка знадобився лише один сезон. Кіровоградські вболівальники вже з нетерпінням чекають наступного чемпіонату, адже він принесе не лише нові надії, а й подарує яскраві видовища, якими завжди були безкомпромісні принципові зустрічі «Зірки» та ПФК «Олександрія».  

Турніри. Першості. Кубки

В Києві завершився фінальний розіграш загальноукраїнського турніру на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед дітей 1997 року народження. Серед восьми команд за головний приз змагалася і команда кіровоградського навчально-виховного комплексу №26. У групових матчах наші хлопчаки програли лише своїм одноліткам зі Львова, минулорічним переможцям цих змагань, і завоювали право боротися за бронзові медалі. Нажаль, переграти серйозного суперника з футбольної школи селища Щасливе Київської області вони не змогли і в результаті зайняли четверте місце.

В Кіровограді одним футбольним турніром стало більше. Спільними зусиллями ВАТ «Кіровоградобленерго» та міської організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» було організовано і проведено відкритий чемпіонат ФСТ «Україна» з фут-залу серед аматорських колективів. В турнірі взяли участь шість команд. Чотири з них представляли різні структурні підрозділи обленерго: комерційну дирекцію, службу релейного захисту і автоматики, службу механізації і транспорту, службу міського району електромереж. За перемогу боролися також запрошені «гості» енергетиків − збірні Кіровоградського технікуму механізації сільського господарства та спортклубу «Буревісник» Кіровоградського державного педагогічного університету. Впевнену перемогу у відкритому чемпіонаті завоювала команда комерційної дирекції, яка виграла усі десять матчів. Підводячи підсумки змагань, голова Кіровоградської обласної федерації футболу Віктор Безсмертний відзначив велику роль товариства «Енерго-спорт» в реконструкції спортивного залу, де проходили змагання, а також побажав енергопостачальній компанії організувати в майбутньому футбольні змагання серед працівників регіональних підрозділів усіх районів Кіровоградської області.

ЗМІ

Кіровоградська «Зірка» завоювала путівку до першої ліги, ПФК «Олександрія» посіла третє місце в чемпіонаті − це головні футбольні теми, які висвітлювали обласні ЗМІ цього тижня.

 

11.      Луганська обл.

 

Евро 2012

Подготовка Луганска к Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. Мероприятия по реконструкции аэропорта и взлетно-посадочной полосы не проводятся.

Разработана местная целевая программа развития парков и скверов «Город-парк». Она рассчитана на пять лет − с 2009 по 2013 годы и разбита на три этапа. В соответствии с ней уже в этом году мэрия приступает к реконструкции трех скверов: «Молодая гвардия», «Борцам революции» и «Дружбы народов». На втором этапе реконструируется сквер «Дружба».

Футбол

Клубы

«Заря» по прежнему находится в неопределенном положении. По городу ходят слухи, что один из богатых людей области согласился помочь команде. Но непонятно, толи это действительно помощь, толи пиар перед выборами. И нет никакой гарантии, что решив свои проблемы, олигарх не забудет о футболе и команда во втором круге не останется без поддержки. Тем не менее, «Заря» смотрит в будущее с оптимизмом, об этом говорит тот факт, что планируется серьезная акция по возвращению в команду воспитанников местного футбола. Уже подписаны контракты с Симининым и Янченко, ведутся переговоры с Шелаевым, был предварительный разговор с Бабенко. Есть надежда, что после окончания контракта в «Таврии», в Луганск вернется Галюза.

Турниры, чемпионаты, кубки

В областной федерации состоялась жеребьевка команд, участвующих во втором этапе юношеского чемпионата области.  В нем принимают участие по восемь команд от каждой возрастной группы.

Интересная тенденция прослеживается в первенстве центрального и южного регионов. Два тура подряд хозяева не могут обыграть гостей. Даже свердловский «Шахтер» (лидер южного региона) на своем поле сыграл вничью с одним из аутсайдеров − командой шахты «Комсомольская». У «комсомольцев» это было первое очко, на а «Шахтер», тем не менее, продолжает лидировать с отрывом в одно очко.

Продолжаются чемпионаты городов Луганска, Красного Луча, Стаханова, а также Сватовского, Станично-Луганского, Перевальского Славяносербского и Новопсковского районов.

На стадионе села Гончаровка Сватовского района прошли финальные игры открытого первенства областного комитета по физическому воспитанию и спорту Министерства образования Украины. В них принимали участие юноши 1994-1995 г.р., победители зональных соревнований, которые учатся в спортивных школах области. Среди команд районов победили учащиеся ДЮСШ Сватовского района, среди городских школ первое место заняли ребята из ДЮСШОР № 1 из Луганска.

Ассамблея народов луганщины провела кубок собственного имени. В нем принимали участие футболисты землячеств грузин, армян, евреев и т.д. Кубок Ассамблеи народов луганщины завоевала команда «Лемківська ватра», победившая грузин.

Областная федерация

В федерации готовятся провести среди недели четверть − и полуфиналы первенства области среди юношей, в выходные должен быть сыгран финал.

Мини-футбол, женский футбол

На базе физкультурно-оздоровительного центра «Олимп» в г.Кременная прошел финал III Спартакиады области среди команд госслужащих и работников местного самоуправления. В программе были и игры в мини-футбол. В общем зачете среди городов победила команда луганского горисполкома, среди районов − Старобельский.

СМИ

Затишье в первенстве, тишина и в СМИ. Только «Ракурс» написал о заключительном туре первой лиги, в котором «Сталь» выиграла у «Днестра». Главный тренер Вадим Плотников говорит о перспективах: «Ротации нам не избежать сейчас многие ребята хотят устроиться там, где платят больше денег. У нас много арендованных футболистов, с которыми завершаются сроки соглашений… Мы намерены работать с молодежью, хотя молодые футболисты сразу показывать результаты не смогут».

Комментарии к 5-му туру первенства области

В матче четвертого тура «Краснодонуголь»  −  «Сталь-2», который доигрывался на прошлой неделе, с минимальным счетом 1:0 победил «Краснодонуголь». Результаты игр 5-го тура:

ФК «Стаханов»  −  ФК «Рубежное» 4:0

«Лисичанск-Пролетарий» − «Краснодонуголь» 0:2

ФК «Попасная» − «Металлург-НПВК» 1:0

«Заря» − ФК «Кременная» 1:0

«Сталь-2» − «Олимп» 2:0

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук

Тур прошел спокойно, ни судейских, ни организационных накладок не было. Практически все игры закончились прогнозируемо. Удивляет третье подряд поражение «Рубежного» с крупным счетом − за три игры рубежане пропустили шестнадцать мячей, забив всего один. Последняя игра вообще была проиграна команде Стаханова, состоящей из юношей. Видимо в рядах команды не все ладно.

 

12.      Львівська обл.

 

Євро-2012

Львів отримав частину коштів на будівництво стадіону − така головна новина щодо підготовки до Євро-2012 минулого тижня у Львові. Цю новину на основі коментаря губернатора Львівщини Миколи Кмітя надрукували практично усі львівські ЗМІ. «Укрексімбанк» здійснив перший транш − викупив облігації Львівської міської ради на суму 50 млн. грн. Зазначені кошти будуть скеровані на будівництво стадіону до Євро-2012 у Львові. До кінця цього року «Укрексімбанк» повинен згідно домовленостей викупити облігацій на суму 300 млн. грн. Усі ці кошти у повному обсязі також підуть на будівництво нового стадіону. Таким чином, питання з фінансуванням будівництва стадіону потрохи вирішується. Ця новина фактично стала єдиною, яка стосувалася стадіону. Більше новин було присвячено іншому, не менш важливому об’єкту − аеропорту.

Ще на початку минулого тижня представники президії Оргкомітету з питань підготовки Євро-2012 на Львівщині, а це губернатор Микола Кміть, голова Львівської облради Мирослав Сеник та мер Львова Андрій Садовий підписали спільного листа на ім’я Президента України Віктора Ющенка та прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням пришвидшити процес вирішення усіх питань з львівським аеропортом, який, на їхню думку, свідомо затягує Мінтранс.

Свою позицію на прес-конференції озвучив й мер Львова Андрій Садовий. Він заявив, що дуже сподівається, що міністерство транспорту якнайшвидше вирішить проблему аеропорту, оскільки на даний момент там із цим відбуваються якісь незрозумілі процеси. Садовий підкреслив, що аеропорт знаходиться у власності держави, тому лише вона має, аби зберегти своє пристойне обличчя, якнайшвидше вирішити це питання. Аеропорт, підкреслив мер, єдиний об’єкт інфраструктури, що у таблиці УЄФА щодо Львова знаходиться у червоній високій зоні ризику. Натомість мер повідомив, що компанія «Тебодін» уже практично завершила процес розробки та узгодження проекту.

16 червня представники міністерства транспорту мали вирішити усі питання, пов’язані з аеропортом, принаймні що стосується термінальної частини. Так проанонсував у місцевих ЗМІ начальник головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА Степан Лукашик. Проте цього так і не сталося. Річ у тім, що у відставку подав міністр транспорту Йосип Вінський. Очевидно, це ще пригальмує процес з львівським аеропортом, хоча це у своїх коментарях офіційно заперечують представники місцевої влади. Тим часом 36 (!!!) потенційних інвесторів чекають, поки почухається міністерство транспорту і оголосить умови для них.

Керівництво ж області та міста робить, аби пришвидшити процес, усе, що може. Так, зокрема, минулого тижня на сесії Львівської міськради було ухвалено рішення про виділення землі під термінал для львівського аеропорту. Це земельна ділянка розміром 9,6291 га. До речі, на цій же сесії частина львівських депутатів висловила ідею, аби суму, яка не вистачає на будівництво стадіону у Львові виділила саме Львівська обласна рада. З таким зверненням до голови облради виступили кілька депутатів. За це звернення проголосували позитивно.

Натомість у четвер відбулася нарада у Києві з питань підготовки до Євро-2012 за участі віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника. За результатами цієї наради губернатор Львівщини Микола Кміть у коментарях ЗМІ повідомив, що будівництво нового терміналу розпочнеться уже 1 вересня. Більш конкретного Микола Кміть нічого не сказав.

Цікаву пропозицію, за повідомленням прес-служби Львівської ОДА, висловив губернатор Львівщини Микола Кміть. Він заявив, що у державному бюджеті України та у місцевих бюджетах повинні бути передбачені кошти компенсації для готелів, які під час Євро-2012 можуть понести збитки. Така практика існує у всіх країнах, що приймали чемпіонати. Це дозволить стимулювати процес підготовки готелів до Євро-2012, адже всі без виключення власники готелів будуть у такому випадку зацікавленні у підписанні угоди з УЄФА на період Євро-2012.

Тим часом УЄФА у Львові розпочинає зйомки промоційного ролику про місто напередодні Євро-2012. Про це повідомила прес-служба Львівської міськради з посиланням на начальника управління інформації та промоцій департаменту «Євро-2012» Соломію Білоногу. Експерти вже відвідали та оглянули Високий Замок, Національний театр опери та балету ім. С. Крушельницької, Вірменську церкву, Катедральний собор, Бернардинський монастир, Успенську церкву, Собор святого Юра, Львівський національний університет ім. І.Франка, Львівський національний університет «Львівська політехніка», історичний ансамбль пл. Ринок та італійський дворик, Ратушу, галереї та ресторани центральної частини міста. Промоційний фільм про Львів буде використовуватися УЄФА під час усіх офіційних заходів цієї організації, присвячених Євро-2012. Створення самого промоційного фільму буде відбуватися у липні цього року.

Місцевий футбол

Клуби

Минулого тижня Львівські «Карпати» вирушили на свій міжсезонний тренувальний збір до Угорщини. Варто зазначити, що «Карпати» в останні роки літні збори проводять саме в Угорщині. «Зелено-білі» проведуть три спаринги − проти польської «Полонії», місцевого «Холодаша» та російського «Ростова». Потім повернуться до України, де продовжать підготовку до нового чемпіонату. Загалом на збори поїхало 22 футболіста. Серед них − потенційний новачок − фланговий півзахисник луцької «Волині» Максим Лісовий. Проте в Угорщину прилетять ще гравці, оскільки в команді відбулися великі зміни.

По-перше, залишив табір команди основний голкіпер Всеволод Романенко. Куди він подався − наразі невідомо. Натомість повернулися в «Карпати» два колишніх голкіпери − Юрій Мартищук та Андрій Тлумак. Окрім того у складі «Карпат» відбулися ще кілька змін. В донецький клуб відправився виступати один з лідерів «Карпат» Василь Кобін. Проте за «Карпатами», як завжди в угодах із «Шахтарем», залишилося 50% прав на цього гравця. Таким чином, у разі продажу Кобіна в іншу команду, «Карпати» матимуть 50% від прибутку. Натомість Денис Кожанов, права на якого належать саме «Шахтарю», продовжив термін оренди з «Карпатами». Також в «Карпатах» з’явиться ще один гравець «Шахтаря» − Артем Федецький. Він перебуватиме в оренді терміном на два роки.

Сталися зміни і в складі ФК «Львів», футболісти якого наразі відпочивають. Залишив кермо команди Сергій Ковалець, а новим головним тренером став колишній його помічник Юрій Беньо. Про кадрові зміни, як і про плани на міжсезоння, минулого тижня зі стану ФК «Львів» ніяких новин не було.

Власник ФК «Львів» Юрій Кіндзерський, якого у бізнесі пов’язують зі страховою компанією «Княжа», подав свою кандидатуру на посаду президента української прем’єр-ліги. Про це офіційно повідомила прес-служба ФК «Львів».

У Львові відкрився виставка музею футбольних трофеїв. Там уже зібрано понад 200 трофеїв − футбольні кубки, медалі, пам’ятні м’ячі, бутси, вимпели значки, програмки, футбольні книги, футболки, атрибутика і навіть банери. Експонати для виставки постачали як ветерани спорту, гравці та тренери, так і прості вболівальники. Після закриття виставки, усі власники зможуть повернути собі свої експонати. Триватиме виставка близько півтора місяця. Навіть після відкриття виставки до організаторів зверталися люди з пропозиціями принести нові експонати, тому колекція футбольних трофеїв постійно поповнюватиметься. Зазначимо, що під час виставки відвідувачі зможуть переглянути промоцій ний ролик про підготовку Львова до Євро-2012.

 

13.      Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних офіційних заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса

Регіональні друковані ЗМІ та сайти місцевих Інтернет − видань цього тижня активно розміщували на своїх шпальтах звіт про прес-конференцію міського голови Миколаєва Володимира Чайки. Мер чимало уваги приділив звинуваченням, які він і керівництво області в останні місяці на свою адресу отримали від Міністерства транспорту та зв'язку України (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 12.06.09, регіональне видання pravda.mk.ua, 15.06.09, бізнес-новини Миколаєва, 15.06.09, обласна Інтернет − газета «Новости N», 15.06.09).

За словами Володимира Чайка, це Мінтранс нічого не робив у контексті розв'язання транспортних проблем регіону в рамках підготовки до ЄВРО-2012.

Мер зазначив, що він особисто добивався від транспортного відомства реконструкції залізничного вокзалу і підписав всі необхідні документи. Перші 10 млн. грн. на реконструкцію мали надійти іще минулого року, але прийшов міністр Вінський, і Миколаєву не дали нічого. «К тому же только недавно в министерстве наконец сообразили, что предлагаемый проект строительства северного объездного моста выгоден не только Николаеву, но и всей стране. И речь уже даже не столько о Евро-2012, сколько о Сочинской олимпиаде, на которую, по мнению мэра, также будут ехать по трассе М-24, да и вообще о регулярном транзите транспорта, минуя центр города» («Вечерний Николаев», 16.06.09).

Радіо. Телебачення

На хвилях обласного радіо повідомлялось, що «юнацький чемпіонат Європи з футболу у 2009 році дозволить перевірити готовність країни до Євро-2012. Про це сказав у Донецьку президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Він зазначив, що «Сьогодні ми перевіряємо готовність волонтерів, перевіряємо готовність уболівальників, для яких ми граємо» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 15.06.09).

Прозвучала цього тижня також інформація про те, що «прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко переконана, що під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 р. Україна зможе забезпечити перевезення учасників та гостей турніру автобусами, які виробляються у нашій державі. Про це вона сказала сьогодні, оглядаючи у внутрішньому дворі Кабміну виставку автобусів, які виробляються на українських підприємствах. Юлія Тимошенко зазначила, що на сьогоднішньому засіданні уряду буде прийнято рішення про державне замовлення на виробництво автобусів» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 17.06.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Про УЄФА

Президент УЄФА Мішель Платіні розкритикував трансферну політику мадрідського «Реала», який на покупку двох гравців − Кака й Криштиану Роналду − витратив майже 165 млн. євро.

Місцеві газети процитували керівника Європейського футбольного союзу: «Чрезмерные суммы на трансферы тратятся почти каждый день. Такие сделки − вызов принципам «фэйр плей» и финансовой стабильности соревнований. УЕФА тесно работает с клубами над принятием новых правил, которые бы сделали систему переходов более чистой и прозрачной. Эта задача для нас сейчас является приоритетной» («Николаевские новости»,16.06.09).

Про вихованців миколаївського футболу

Цього тижня не без гордості місцеві ЗМІ повідомили, що вихованець миколаївського футболу 21-річний Микита Рукавиця визнаний кращим молодим футболістом Австралії.

«Играющий на позиции форварда Никита Рукавица является воспитанником николаевской спортшколы Торпедо. Когда футболисту было 14 лет, его семья переехала в Зеленый континент» (регіональне видання pravda.mk.ua, 14.06.09, миколаївська інформаційно-аналітична інтернет-газета mk.mk.ua, 15.06.09, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 15.06.09, «Николаевские новости»,16.06.09).

Журналісти спортивного випуску газети «Николаевские новости» склали символічну збірну з вихованців миколаївських футболу, які цього сезону грали в командах, що виступають в українській прем'єр лізі, першій ліги Росії і у чемпіонаті Голландії.

Отже, ворота такої символічної збірної, на думку журналістів, мав би захищати Микола Циган з владикавказької «Аланії». У захисті − Сергій Литовченко і Андрій Распопов з київського «Арсеналу», В'ячеслав Чечер «Металург» (Донецьк). У півзахисті − Артем Чорній «Іллічівець», Андрій Березовчук «Металіст», Вадим Мілько і Валерій Бойченко ФК «Харків».

Нападники: Ігор Мельник, «Іллічівець», Анатолій Діденко «Чорноморець», Микита Рукавиця «Твенте» (Голландія).

Очолити таку команду, на думку миколаївських журналістів, мав би Іван Балан, який сьогодні серед тренерів «Ворскли».

«Тем не менее, символическая сборная наших земляков, в которую также включены два игрока, выступающих в чемпионатах других стран, получилась не только солидной, но и весьма перспективной. Сплав опытных защитников, мобильных и молодых хавбеков, разнообразных форвардов…

Вот если бы эти футболисты действительно играли все вместе в МФК «Николаев», место в элите украинского футбола николаевской команде тогда было бы обеспечено» («Николаевские новости»,16.06.09).

МФК «Миколаїв» Друга ліга

«Все могло быть иначе...» − заголовок одного з матеріалів, присвяченого останньому матчу МФК «Миколаїв» у чемпіонаті України серед команд другої ліги групи А.. На виїзді миколаївці зіграли у нічию 1:1 з командою «Єдність» (Плиски).

11 місце, яке команда посіла в загальному заліку турнірної таблиці, на думку місцевих оглядачів, не є успішним для МФК «Миколаїв», тому «остается надеяться, что следующий сезон окажется счастливей для нашей команды («Николаевские новости»,16.06.09, «Вечерний Николаев», 16.06.09, «Николаевский бизнес», 17.06.09, «Партнер». 17.06.09).

Реконструкція стадіону

«На Центральному міському стадіоні після реконструкції можна буде грати навіть вночі» − повідомили цього тижня регіональні ЗМІ, зазначивши, що за останні роки значно обновилася інфраструктура головної міської спортивної арени: роздягальні, суддівські кімнати, тунель, ложа для почесних гостей і т.д. виглядають цілком «по-європейські».

Сьогодні фахівці готують фундамент для встановлення чотирьох щогл освітлення. «Мачты будут высокими − 48 метров от уровня поля, освещенность будет достигать 1200 люкс, что позволит вести телетрансляцию спортивных соревнований. На мачтах планируется установка светильников фирмы «Филипс» − с металло-галогенными лампами мощностью 2 тысячи Вт. На каждой мачте предусмотрены 42 прожектора» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 16.06.09).

Відповідно до ескізного проекту реконструкції адміністративного будинку буде споруджено два спортзали, де за попередньою згодою будуть тренуватися миколаївські боксери й кікбоксери, «согласно требованиям ФФУ, найдется место и для зала для пресс-конференций, ложи для СМИ, телестудии, радиорубки» («Вечерний Николаев»,18.06.09).

Чемпіонат України серед ветеранів

14 червня перший матч у новому всеукраїнському турнірі провела команда «Бастіон» (Миколаїв).

Миколаївці приймали команду КСХІ (Сімферополь). Незважаючи на ряд гарних можливостей, м'яч у воротах суперників так і не побував. «Ничья в стартовой встрече, конечно, огорчила. Но, зная крепкий характер «Бастиона», можно не сомневаться: с задачей выхода из группы команда непременно справится» («Николаевские новости»,16.06.09).

Про ДЮФЛ і закриття спеціалізації «футбол»

Команда СДЮШОР «Миколаїв», під керівництвом тренерів Станіслава Байди і Андрія Жовжеренко, посіла четверте місце у фінальному етапі першості Дитячо-юнацької футбольної ліги України серед команд першого дивізіону, що складалися з гравців 1994 року народження (U-15).

Право грати у півфіналі чемпіонату країни з командою «Єдність» (Плиски) миколаївці вибороли після перемоги над ровесниками сімферопольської «Таврії» − 3:1 і 4:0. А от юнакам з Плисків футболісти СДЮШОР (Миколаїв) програли 1:0.

Зазнали вони поразки і в поєдинку за третє місце від ФК «Львів» (в основний час − 0:0, по пенальті − 4:3).

Футболісти СДЮШОР «Миколаїв» є вихованцями інтернату − вищого училища фізичної культури. Як відзначають місцеві ЗМІ, «этих ребят в свое время отбирали из сел по всей области, многие из них лишены родительской заботы. К сожалению, сейчас футболистов из училища намереваются «попросить» − специализация «футбол» закрывается.  По мнению тренеров, десяток ребят из команды 1994 года рождения имеют отличные перспективы вырасти в мастеров футбола. Директор ДЮСШ Руслан Забранский напомнил, что перед командами школы стояла задача выхода в высшую лигу. И эта цель достигнута. Из нынешней команды 1994 года рождения трое игроков являются кандидатами в сборную команду Украины» («Николаевские новости»,16.06.09).

Інші турніри

Відбулися фінальні змагання першості Миколаївської області серед команд дитячо − юнацької ліги.

Серед команд, до складу яких входять хлопці 1995-1996 років народження, перше місце здобула команда ДЮСШ (Криве Озеро). Серед хлопців старшого віку (1993-1994 р.н..) чемпіонами стали футболісти ДЮСШ з села Степового.

На стадіоні села Радсад проходив Всеукраїнський дитячий футбольний турнір, присвячений Міжнародному дню захисту дітей на приз газети «Вечерний Николаев».

Турнір давно вже став традиційним, в його рамках цього року юні футболісти вийшли на поле в 21-й раз.

Організаторами змагань виступають дитяча футбольна ліга Миколаївської області, СДЮШОР «Торпедо», комітет у справах фізичної культури і спорту Миколаївського міськвиконкому.

Цього разу участь в турнірі взяли хлопці 1996 року народження з Херсона, Харкова і Миколаєва.

Відзначилися гості-харків'яни: їх команди «Металіст» і «Металіст-2» посіли відповідно перше і друге місця. Миколаївські «торпедовці» були третіми.

Цінними подарунками, крім команд, були нагороджені і кращі гравці турніру − воротар, захисник, півзахисник, нападаючий.

 

14.      Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

Все никак не разберутся в Одессе с многострадальным аэропортом. Сначала директор аэропорта Светлана Пустыльникова заявляет журналистам, что проект реконструкции при участии «Гепард плюс» приостановлен в связи с тем, что компания не в полном объеме подтвердила свои финансовые обязательства.

«Мы не намерены подписывать инвестиционный договор с «Гепард плюс». Это связано с тем, что фирма ранее предлагала другие инвестиционные условия, после чего дала обязательства на меньшую сумму», − сказала Пустыльникова.

Однако, по ее словам, сейчас реконструкция ведется собственными силами аэропорта. Сейчас завершается реконструкция первой рулежной дорожки, после чего будет усилена взлетная полоса и реконструирована стоянка для самолетов, в перспективе − реконструкция пассажирского терминала.

Но уже на следующий день советник по PR председателя совета директоров компании «Новапорт» Максим Шапиро заявил, что генеральный директор КП «Международный аэропорт Одесса» Светлана Пустыльникова не имеет к переговорам никакого отношения.

«Мне непонятно ее заявление: она не подписывает никаких соглашений, мы ведем переговоры только с администрацией города», − отметил советник. По его словам, соглашение до сих пор не подписано в связи с затягиванием процесса мэрией Одессы.

«Я не знаю, что их не устраивает, но именно по их вине соглашение все еще не подписано», − подчеркнул Максим Шапиро.

Не понятно, как же мы «доделаем» уже этот аэропорт, если правая рука не знает, что делает левая?...

А тем временем, уже якобы смещенная со своего поста начальник контрольно-ревизионного управления в Одесской области Лилия Томашевская бросает очередной камень в огород Одесской городской власти. Она завила, что при проверке КРУ столкнулось с тем, что программа Евро-2012 дублируется с другими программами, которые реализовывает мэрия. «Это говорит о популизме: программа есть только ради того, чтоб быть программой» − продолжает Томашевская.

Мэр же Одессы, Эдуард Гурвиц на заседании круглого стола «Одесса-туристическая столица Украины», который прошел 18 июня в Одесском городском совете при участии представителей  дипломатических миссий, аккредитованных в Одессе и «Комитета общественного контроля Евро-2012» заявил: «Мы просили очень мало денег. Причем просили их сугубо на исполнение существующей правительственной программы развития Одессы на 2005 − 2015 года, которая принималась без учета ЕВРО-2012. Мы просили правительство выполнить то, что оно само и принимало. Это программа совершенно не выполняется. Профинансировано три процента от необходимых денег. Одесса перевыполнила свои обязательства по этой программе в десять раз».

Эдуард Гурвиц надеется, что Мишель Платини выполнит свое обещание и приедет в Одессу. «Мы согласны, чтобы он осмотрел все уже имеющиеся у нас объекты, познакомился с планами подготовки. И вот тогда пусть он нам скажет, что Одесса не может принимать ЕВРО 2012, или он считает необходимым это решение пересмотреть. Мы даже, в значительной мере, готовы согласиться с мнением Платини, если он его лично выскажет. Но, если этого не произойдет, мы хотели бы продолжить спор с УЕФА в спортивном арбитраже».

Правда, вряд ли Одесса дождется Платини. Об этом в письме мэру сообщил Генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тэйлор. В частности он написал: «Понимая Ваше разочарование, я в то же время весьма удивлен негативным тоном, использованным вами в переписке… На протяжении минувших 18 месяцев несколько вопросов, связанных с инфраструктурой в вашем городе, продолжают оставаться неразрешенными, несмотря на то, что вопрос о них поднимался неоднократно… УЕФА не заключал никаких контрактов с Одессой и Ваш город не имеет обоснованных прав на получение статуса города, принимающего Евро-2012. В связи с изложенными выше причинами, мы считаем юридическую ситуацию, связанную с решением Исполнительного комитета УЕФА совершенно прозрачной. Таким образом, мы должны отказать в приеме каких-либо претензий с Вашей стороны. Соответственно, мы также не считаем необходимым начинать какие-либо арбитражные процедуры… Кроме того, принимая во внимание решение Исполнительного комитета УЕФА, мы не считаем нужным совершать в дальнейшем какие-либо визиты в Одессу в связи с Евро-2012».

Для прояснения ситуации обратились к заместителю директора Департамента городского совета по подготовке и проведению в Одессе ЕВРО-2012 Марату Якупову. Однако, в телефонном разговоре Марат Назымович не подтвердил получения мэром Эдуардом Гурвицем письма от господина Тэйлора и отказался комментировать как данный факт, так и реакцию Одесского градоначальника на это послание. Что-то они явно скрывают…

Ну, а поддержать Одессу решился и лидер партии Регионов Виктор Янукович. Вспоминая о своем электорате, он заявил: «Мы будем настаивать на том, чтобы и Одессу и Днепропетровск включили в число учасников ЕВРО-2012».

ФУТБОЛ

Премьер лига

Предсезонная подготовка «Черноморца»

Согласно календарю, «Черноморец» стартует в очередном чемпионате Украины 18 июля  выездной игрой с чемпионом − киевским «Динамо», а первую домашнюю встречу «черно-синие» проведут 25 июля с «Арсеналом».

В процессе подготовки у «Черноморца» запланировано четыре контрольных матча и две «двусторонки», намеченные на начало и конец предсезонной работы. Первая из них намечена на 23 июня, а заключительная − на 11 июля. Между этими играми должны состояться спарринги. 28 июня на клубной базе «моряков» в Совиньоне запланирована игра с новоиспеченным участником Лиги Европы − кишиневской «Дачией». 1 июля состоится спарринг еще с одним представителем Национальной Дивизии чемпионата Молдавии − «Искрой-Сталь» из Рыбницы, а на 5-е число второго месяца лета намечена встреча с «Днестром».

Весь календарь игр «Черноморца» на первый круг нового сезона выглядит так:

1. 18 июля. «Динамо» Киев − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

2. 25 июля. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Арсенал» Киев

3. 1 августа. «Таврия» Симферополь − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

4. 8 августа. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Оболонь» Киев

5. 22 августа. «Кривбасс» Кривой Рог − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

6. 29 августа. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Днепр» Днепропетровск

7. 19 сентября. «Ильичевец» Мариуполь − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

8. 26 сентября. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Карпаты» Львов

9. 3 октября. «Ворскла» Полтава − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

10. 17 октября. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Закарпатье» Ужгород

11. 24 октября. «Металлург» Донецк − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

12. 31 октября. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Шахтер» Донецк

13. 7 ноября. «Металлист» Харьков − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

14. 21 ноября. «ЧЕРНОМОРЕЦ» − «Металлург» Запорожье

15. 28 ноября. «Заря» Луганск − «ЧЕРНОМОРЕЦ»

Первая лига

Кадровые потери «Днестра»

По завершении сезона-2008/09 в первой лиге овидиопольский «Днестр» покинули сразу семеро футболистов. Выступавший на арендных правах от резервного донецкого «Шахтера» Юрий Коншин вернулся в свой клуб по истечении срока договора. У Игоря Буряка закончился контракт, а Виталий Жеребкин, Богдан Смишко, Александр Батальский, Дмитрий Леонов и Виталий Старовик расстались с овидиопольским клубом по обоюдному согласию.

 

15.      Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

У програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» у рубриці «Готуємось до Євро 2012» розповідалося про такі події: Відтепер питаннями організації ЄВРО 2012 в Україні опікуватиметься Місцевий організаційний комітет «ЄВРО − 2012 Україна» − таке рішення  прийнято на засіданні Виконкому Федерації Футболу України; ФК «Чорноморець» має намір перенести термін здачі оновленого стадіону на пізніший термін; Завдяки футбольному Євро-2012 пересуватись Польщею стане швидше; Керівництво корпорації «Богдан» звернулося до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з проханням в рамках Державної програми пасажирських перевезень і підготовки до Євро-2012 надати перевагу по забезпеченню автобусами і тролейбусами вітчизняним автомобілебудівникам.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

Здавалося б у міжсезоння має бути відсутність новин, але навпаки. На черговій сесії міської ради було прийняте одноголосне рішення про присвоєння головному тренеру ФК «Ворскла» Миколі Павлову звання «Почесного громадянина Полтави». Це другий не корінний полтавець після Леоніда Кучми, котрий удостоєний такої честі.

Прем’єр Ліга прийняла рішення провести 11 липня матч за Суперкубок України в Сумах. Полтавські вболівальники чудово сприйняли цю новину, адже стадіон «Ювілейний» місткий на 25 тисяч глядачів, окрім того недалеко їхати на матч. Та іншої думки були кияни, точніше керівництво «Динамо». 13 червня президент столичного клубу Ігор Суркіс написав гнівного листа на адресу Прем’єр ліги. Суть його зводилася до того, що не були враховані їхні побажання провести матч в Запоріжжі, Львові чи Кривому Розі. В такому разі «Динамо» відмовиться від участі в Суперкубку. Зрештою через кілька днів під час телефонної розмови між головою Сумської ОДА Миколою Лавриком та президентом ФФУ Григорієм Суркісом була досягнута домовленість. Гра таки відбудеться в Сумах.

14 червня «Ворскла» відправилася до Ялти на навчально-тренувальний збір, який триватиме два тижні. Після 28 червня делегація «Ворскли» повернеться у рідне місто. Тут на них очікують шанувальники, а також урочистості з нагоди вручення тренеру команди Павлову знака «Почесний громадянин м. Полтава».

15 червня до Полтави приїхали представники УЄФА інспектувати стадіон «Ворскла». Зрештою споруда отримала схвальну оцінку і в цілому готова приймати матчі міжнародного рівня під егідою УЄФА. Виключення − місця для журналістів, котрих замало. Клуб планує розташувати представників мас-медіа у центральних ложах, для чого доведеться обладнати деякі ряди відкидними столиками.

Офіційний сайт бельгійського клубу «Стандарт» (Льєж) повідомив, що зацікавлений у придбанні гравця ФК «Ворскла» Дебатіка Цуррі. Він міг стати заміною американцю Огучі Оньєву, котрий збирається перебратися до англійської прем’єр-ліги. Щодо нових придбань «Ворскли» інформації ще немає.

Першість України. Друга ліга. Група «Б»

За крок до першої ліги

Футбольний клуб Полтава завершив першість України з футболу серед команд другої ліги на другій сходинці. Наші земляки в останньому турі переграли у Мелітополі «Олком» з рахунком 2:1. Єдину путівку до першої ліги виборола «Зірка». Команда з Кіровограду в драматичному поєдинку зіграла унічию 2:2 з Титаном. У «Зірки» хоча й рівна кількість очок з ФК «Полтава», але краща різниця забитих та пропущених м’ячів, а що саме головне на дві перемоги більше. Це й стало визначаючим фактором. До числа призерів потрапила «Сталь» Дніпродзержинськ, яка вдома не змогла здолати «Дніпро 75» − 1:1. До речі цей аутсайдер забирав очки у ФК «Полтава», а ще наші земляки їх втрачали в матчах з «Ілічівцем− 2» та «Арсеналом», які теж фінішували в нижній частині турнірки. Виходить, полтавці самі подарували путівку у першу лігу «Зірці».

Представники Полтавщини у другій лізі «Гірник-Спорт» з Комсомольська та кременчуцький «Кремінь» фінішували на тринадцятій та чотирнадцятій сходинках відповідно.

Сподіватимемось, що з приходом на пост тренера ФК «Полтава» Івана Шарія муніципальний клуб з наступного сезону нас також радуватиме хорошою грою. Зараз за традицією знову більша половина гравців пішла з ФК «Полтава» в тому числі і його капітан Олександр Азаров. Він був помічений в турнірі з міні-футболу серед журналістів в одній з команд.

Чемпіонат Полтавщини з футболу. Перша ліга

Відбулися матчі десятого туру чемпіонату Полтавщини з футболу серед команд першої ліги. Найбільший рахунок був зафіксований у Миргороді, де «Гірник» розгромив господарів 4:0. Тепер кременчужани скоротили відставання від ФК «Жоржівка», який несподівано втратив очки у матчі з «Молодь ПДПУ», результат зустрічі 1:1. У нічию також зіграли ФК «Пирятин» − «Локомотив» (Гребінка) − 0:0 та «Колос» (Кобеляки) − ФК «Лубни» − 1:1. Зінківський «Колос» порадував своїх уболівальників вольовою перемогою 2:1 над одноклубниками з Дмитрівки. Чемпіонат Полтавщини з футболу серед команд першої ліги наближається до екватора.

Турнірне становище лідерів

1. Велика Багачка  24

2. Жоржівка  23

3. Гірник  21

Чемпіонат Полтавського району

У четвертому турі знову без проблем перемоги здобули лідери − ФК «Розсошенці» та ФК «Ювента». Перші на своєму полі декласували явного аутсайдера − “Колос”. Вже на 15-у хвилину господарі вигравали 3:0. Та до честі гостей ще в першому таймі вони змогли зрівняти рахунок. Та як виявилося на більше ні сил, ні майстерності у футболістів з Нижніх Млинів не вистачило. Інший клуб з Розсошенців − “Ювента” в Степному перемогла місцевий “Сокіл” 2:0. Свою першу перемогу у цьому чемпіонаті здобули футболісти “Вікторії”, які у себе вдома розгромили “Колан”.

4 тур

ФК Розсошенці − Колос (Нижні Млини) 11:4

Вікторія (Головач) − ФК Колан (Мачухи) 5:1

Джерело (Супрунівка) − Космос (Тахтаулове) 4:1

Гренада (Микільське) − Динамо (Божкове) 2:2

Олімп (Розсошенці) − ФК Факел (Терешки) 1:3

Сокіл (Степне) − ФК Ювента (Розсошенці) 0:2

Турнірне становище лідерів

1 ФК Ювента 12

2 ФК Розсошенці 12

3 ФК Факел  10

 

16.      Рівненська обл.

 

Євро 2012

СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ

Поблажок не буде! Такий однозначний висновок робочого візиту на Рівненщину голови Державної служби автомобільних доріг України Вадима Гуржоса в супроводі представників ЄБРР. Разом з тим, керівник «Укравтодору» в цілому задоволений ходом будівництва відрізку автобану Київ-Чоп на території Рівненської області.

Рівняння на ЄВРО-2012

Безумовно, як розповів Юрій Богданович, зважаючи на підготовку до ЄВРО-2012, всі зусилля авто дорожників нині спрямовані на будівництво міжнародних автобанів, які пролягають через Рівненщину.

− Керівництво «Укравтодору», − розповідає Юрій Адамович, −  поставило перед нами чіткі завдання, якими передбачено прискорення темпів будівництва відрізку траси Київ-Чоп. Відповідно, підвищені зобов’язання взяла на себе турецька фірма «Онур», котра до кінця літа має здати 30 км дороги першої категорії від Корця, а до листопада зробити проїжджу частину до Рівного. Помітно пожвавила свою роботу італійська фірма «Тодіні», котра нині за день укладає 4 тисячі тонн асфальтобетону. Щоправда, в цьому році італійці обіцяють здати в експлуатацію три з чотирьох секцій автотраси. На жаль, виникли деякі проблеми зі спорудженням об’їзної поблизу села Верба, зумовлені відмовою окремих мешканців переселитися з будинків, що підлягають зносу. Втім, сподіваємося, порозуміємося з людьми і здамо цю ділянку, на яку виділено 13,7 мільйона, вже цьогоріч. Скерувавши 147 мільйонів гривень на завершення відрізку траси Київ − Ковель, від Сарн до кордону з Житомирською областю, плануємо вже до кінця року ввести в експлуатацію мости та решту ділянки дороги (9 км, де вже прокладено нижній шар, і 12 км − середній шар). Далі візьмемося за ділянку від Сарн до межі Волинської області, яку плануємо завершити до 2010 року. Щоправда, вже в нинішньому розпочнемо ремонт моста через річку Стир, на Кузнецовськ, на що передбачено 9,7 мільйона гривень. Перед азербайджанською фірмою «Азеркорні-Автобан» поставлено завдання в цьогоріч завершити проїжджу частину ділянки дороги від розвилки Київ-Львів-Сарни до Грушвиці. Якщо керівництво азербайджанської фірми дотримає слова, сподіваюся, що до кінця року сміливо можемо звітувати: на відрізку від кордону з Житомирською областю і до західних меж Рівного маємо дорогу європейського зразка.

А у 2010 році станемо до будівництва двоярусної розв’язки доріг на київському в’їзді й аналогічної − неподалік кафе «Софія».

«Дамо країні хорошу дорогу»

До речі, саме повільні темпи реконструкції об’їзної дороги Рівного фірмою «Азеркорні-Автобан» стало єдиною «сірою плямою» на в цілому позитивній картині будівництва рівненської ділянки автобазу Київ-Чоп. Так, підсумовуючи результати робочої наради за участю представників Європейського банку реконструкції і розвитку та керівників фірм, що зводять дорогу, голова Державної служби доріг України Вадим Гуржос зосередив увагу на вирішенні наявних проблем:

− Проїхавши ділянку дороги, де працює фірма «Тодіні», побачили і позитивні, і негативні моменти, які необхідно виправляти. Зокрема, надіємося, що «Тодіні» виконає обіцянку і вже найближчим часом виправить недоліки, пов’язані з недостатньою на окремих ділянках рівністю покриття. Разом з тим, скажу відверто, що ми не дуже задоволені тими темпами, якими зводить об’їзну навколо Рівного «Азеркорні-Автобан». На початку року ставили перед азербайджанською фірмою чітке завдання − обов’язково до кінця року закінчити ремонт дороги. Ще раз підкреслюю, це найгірша ділянка, яка викликає найбільше нарікань, тому реконструкція саме цієї ділянки дороги перебуває нині під особливим контролем. Прискіпливо вивчивши всі проблеми, пов’язані з проектними роботами, перенесенням інженерних мереж, знесенням будинків, переселенням людей тощо, дали «Азеркорні-Автобану» випробувальний термін до кінця червня вийти на плановий графік виконання робіт.

− А чим, власне, зумовлене нагнітання темпів будівництва автобазу? І чи не позначиться це на якості дороги?

− Щодо темпів, то це не прискорення, а лише вимога дотримуватися графіку робіт. Адже листопад 2010 року, коли ми повинні завершити виконання контрактів, не так вже й далеко. Не бачу серйозних перепон, які перешкодили б нам успішно справитися з поставленим завданням. Є поточні проблеми, організаційні, інженерні, але вони оперативно вирішуються в процесі роботи. Наразі немає жодних суттєвих нарікань й з приводу добротності дороги, яка будується з суворим дотриманням усіх технологічних вимог. До речі, застосування найновіших технологій забезпечують високу якість дорожнього покриття, котре відповідає всім світовим вимогам щодо рівності та навантаження. Будьте певні, що ми дано країні хорошу дорогу.

Продати аеропорт завадила криза

А от рівненському літовищу, вочевидь, не судилося приймати гостей ЄВРО-2012. Перший заступник голови Рівненської обласної ради Валентин Королюк в ефірі програми «В межах цейтноту» радіокомпанії «Ритм» прокоментував бачення причин того, чому плани з продажу цілісного майнового комплексу Міжнародного аеропорту «Рівне» не були реалізовані.

«У наші плани щодо відчуження Міжнародного аеропорту «Рівне», на жаль, втрутилася криза. Тоді як на січневому аукціоні на придбання аеропорту подав заявку один суб’єкт господарювання − чеська компанія East Aircraft, то на аукціоні, який мав відбутися ще 23 квітня, на жаль, потенційних покупців не виявилося взагалі», − зазначив Валентин Королюк.

За його словами, процедура відчуження об’єкта була витримана згідно чинного законодавства. Ціна була встановлена абсолютно адекватна − 72 мільйони 660 тисяч гривень. Однак в умовах, коли падають світові індекси, банки припинили кредитування, робити значні інвестиції побоюється навіть великий інвестор. Можливою купівлею Міжнародного аеропорту «Рівне» цікавились російські, чеські та німецькі інвестори. Але, зрештою, ніхто не наважився на інвестицію.

Перший заступник голови Рівненської обласної ради запевнив, що обласна рада не залишає аеропорт сам на сам із проблемами, навіть попри невдачу з його продажем. Так, на сесії, що відбулася наприкінці травня, Міжнародний аеропорт «Рівне» було звільнено від сплати 30 відсотків орендних платежів до обласного бюджету за здане в оренду нерухоме майно.

«Це, звісно, не вирішить проблем аеропорту, який внаслідок дії кризи отримує значно менше замовлень, однак все ж зменшить боргові зобов’язання підприємства перед обласним бюджетом», − підсумував Валентин Королюк.

Футбол

ПОКАРАНІ ПРОТЕСТУЮТЬ

Минулого тижня відбулося засідання Контрольно-дисциплінарної комісії обласної федерації футболу, на якому розглядалося два протести. Перший подала рівненська «Славія» через участь у матчі в складі команди «Вельбівно» футболістів, які водночас заявлені в чемпіонаті Хмельницької області. Інший протест подало керівництво радивилівського «Сокола», оскільки за кузнецовський «Варіант» виступав гравець, який бере участь у чемпіонаті Волинської області.

− Обидва протести, − розповідає голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук, − були задоволені, оскільки в ході розслідування з’ясувалося, що справді мало місце залучення футболістів, котрі виступають за команди, що змагаються в чемпіонатах інших областей. А це заборонено регламентом чемпіонату Рівненської області. Таким чином, з «Вельбівно» знято очко здобуте в матчі зі «Славією», а «Варіант» позбувся трьох очок за перемогу над «Соколом». Прийняте рішення набери сили через 10 днів, якщо не буде оскаржене у вищих інстанціях.

Однак, як стало відомо, незважаючи на доведені порушення, ні «Варіант». Ні «Вельбівно» не згідні з рішенням КДК. Щоправда, якщо керівництво ФК «Вельбівно» збирається звернутися з листом-скаргою до президента ФФУ Георгія Суркіса, то наставники «Варіанта» пригрозило знятися з чемпіонату. А в п’ятницю справді на адресу обласної федерації футболу прийшов офіційний лист, в якому повідомляється, що «Варіант» знімається з чемпіонату. В будь-якому разі, КДК не має наміру змінювати своє рішення.

А тим часом у неділю відбулися поєдинки 9-го туру чемпіонату області. Центральним матчем дня була зустріч лідерів − рівненської «Славії» та кузнецовського «Ізотопа-РАЕС». Незважаючи на ігрову перевагу господарів, поєдинок завершився бойовою нічиєю 1:1. Втратою очок найближчих переслідувачів скористався березнівський «Случ». Перемігши в неділю «Верес-2-Штурм» з рахунком 2:0, команда з Березного з 23 очками відірвалася вперед. На два очка менше в «Славії», третю сходинку з 19 очками посідає «Ізотоп-РАЕС», який має гру в запасі. Четверту позицію займає «ОДЕК» з 11 очками (дві гри в запасі).

У другій лізі одноосібний лідер костопільський «Горизонт» після перемоги над «РОКО-Городок» 4:0, відірвався від «Енергії», «Фортуни» та «Водника», котрі мають в активі по 17 очок на 5 пунктів (22 очки).

КОМАНДА В РІВНОМУ БУДЕ, у якій лізі вона не грала б

Добіг кінця черговий чемпіонат із міні-футболу. Наші земляки у своєму дебютному сезоні у вищій лізі фінішували на останньому, п’ятнадцятому місці. Рівняни не змогли перемогти у заочному протистоянні львівського „Кардинала”, який буквально в останніх турах зміг випередити МФК „Рівне” й убезпечити себе від останнього місця.

Отож, що чекає на рівнян у майбутньому сезоні? На це й інші запитання журналістів намагалися відповісти керівники рівненського клубу.

− Ще на початку сезону ми усвідомлювали, що буде важко, − почав розмову президент МФК „Рівне” Василь Ползунов. − Те, що ми маємо − це закономірний результат, враховуючи, що це перший рік й у нас немає досвіду. А ось помилок було багато... Початок сезону був удалий, але більш як місячна перерва у чемпіонаті вибила нас із колії. До того ж, не всі на полі відпрацьовували так, як хотілося. Кажуть, що майстерність − це стабільність, а ось якраз цієї стабільності в нас і не було. Були „сплески” високого рівня, але ж були і падіння. Я не хочу шукати винних. І якщо ви спитаєте, чи не жалкуємо, що пішли у вищий дивізіон, то моя позиція така: якщо хочемо чогось добитися − повинні рухатися вгору. Якщо є можливість − треба прагнути найбільшого. Звичайно, можна було зупинитися на першій лізі й бути там найкращими, але ми вирішили спробувати свої сили у вищій. Ми пройшли цей шлях і не зупинятимемося й надалі. Це перший ковток тієї гіркоти для нас, який, напевно, буває у кожного, хто серйозно готується і ставить найвищі завдання.

− Чи можна назвати МФК „Рівне” найбіднішим клубом вищої ліги?

− Швидше, так, хоча бюджетів інших клубів я не знаю. На жаль, нам не вдалося об’єднати всі зусилля на підтримку клубу. Коли формувався наш бюджет, ми відчували підтримку. Проте наші сподівання не збулися − владні структури не змогли нас так підтримати, як хотілося б. Є можливості − нам допомагають. Але я думаю, що люди, від яких залежить фінансування спорту і міні-футболу, ще своє слово скажуть.

Головний тренер МФК „Рівне” Юрій Баховський:

− У нас є досвідчені гравці (Вадим Жак, Роман Волох, Сергій Щербаков), ми мали велику надію, що вони поведуть команду за собою. Але не завжди було саме так. Наприклад, досвідчений воротар Щербаков заліковував травму майже півроку, тому довелося ставити на ворота 19-річного Павла Чемериса. Напевно, він ще не був готовий виручати команду в ешелоні найсильніших. До того ж, наша молодь, певно, ще була не готова − і за майстерністю, і психологічно. Ми все пізнавали під час чемпіонату. Проти нас грали і „збірники”, і досвідчені майстри. Але ми майже в кожній грі давали бій і вболівальники нас полюбили, ходили на наші матчі.

− Юрію Степановичу, чи можна сказати, що протягом сезону Ви набули досвіду?

− Протягом чемпіонату я разом із футболістами вчився. І тепер, можливо, я зробив би щось по-іншому. Поставив би в склад іншого гравця, своєчасно замінив би когось. Я не знімаю з себе відповідальності − головний тренер відповідає за все.

− Чому команда повністю провалила кінцівку чемпіонату?

− Ми завжди грали в кінці чемпіонату краще, сподівалися, що добре зіграємо і цього сезону. Проте не вдалося. На це є причини. І головне − складний календар останніх ігор, коли ми грали і з екс-чемпіоном України, і з уже чинними чемпіоном та віце-чемпіоном. Ми давали бій практично кожній команді, але розуміли, що ми молодші, майстерності в нас набагато менше. Команда недобрала очок також і через те, що ми єдині, хто їздив на ігри в той самий день. Адже з нашим бюджетом ми не могли собі дозволити приїздити на гру заздалегідь. Але як приклад − до Дніпропетровська ми прибули за день до поєдинку і виграли у „Будівела”, а за три дні − й у Сумах.

− МФК „Рівне” пропустив найбільше голів у дебютах поєдинків...

− Те, що ми багато пропустили на старті − це також відсутність досвіду. Як ми не налаштовували би гравців перед грою, часто повторювалося: пропускали м’яча і створювали собі проблему. Щоб потім мужньо її вирішувати...

Віталій Засморжук, віце-президент МФК „Рівне”:

− У нас є запрошення від Асоціації міні-футболу до вищої ліги і на наступний сезон. Звичайно, ми хотіли б грати у вищому дивізіоні, тим паче, що всім подобається наша команда. Проте тепер дуже важко щось прогнозувати. Мінімальний бюджет команди вищої ліги приблизно мільйон гривень, у лідерів − набагато більше. Цьогоріч бюджет нашого клубу був приблизно півмільйона. Ми ведемо переговори з потенційними спонсорами, і пізніше щось проясниться. Чемпіонат стартуватиме 5 вересня, тренувальні збори розпочнуться на початку липня. Якщо ми залишимося у вищій лізі, то всі гравці залишаться в команді. Якщо ні − спробують власні сили в інших... Але команда в Рівному буде, у якій лізі ми не грали б.

ПЕРЕМОЖНИЙ СПАЛАХ „ЗІРКИ”

Рівненська міні-футбольна команда «Зірка» нещодавно перемогла на міжнародному турнірі серед спортклубів поліції Європи. За його нагороди боролися 16 команд, що на попередньому етапі були поділені на дві групи. Суперниками рівнян стали поліцейські з Італії, Іспанії, Угорщини та Словенії.

Зігравши унічию (1:1) з минулорічними переможцями, командою «Бухарест», надалі наші земляки здобули переконливі перемоги над іспанцями (2:1), угорцями (5:0), словенцями (6:1) й італійцями (8:0 і 11:0). Отож рівняни здобули у своїй групі перше місце.

На наступному етапі змагань „Зірка” перемогла поліцейських із Португалії, Угорщини й італійського міста Констанца, вийшла у півфінал. Там рівняни у напруженій боротьбі обіграли правоохоронців з італійського міста Термолі − 2:1, а «Бухарест» здолав своїх суперників із Чехії − 2:0.

Фінальний двобій ні в основний, ні в додатковий час не виявив переможця − 1:1. А ось в серії післяматчевих пенальті наші спортсмени здобули жадану перемогу. Окрім головного призу, наша команда отримала приз глядацьких симпатій та кубок від організаторів як найтехнічніша та найкоректніша команда турніру

Переможцями стали Ігор Федорчук (граючий тренер), Олександр Момоток, Федір Мельничук, Валерій Шипуков, Сергій Щубак, Сергій Дьомушкін, Андрій Малиш, Роман Штеба та Микола Гапончук.

 

17.      Сумська обл.

 

Євро-2012

Заходи

На Сумщині завершується спорудження меморіального комплексу, присвяченого 350-річчю Конотопської битви, яке відзначатиметься 4-5 липня. За інформацією керівника проекту Володимира Бикова, він розміститься на двох майданчиках: у Конотопі та селі Шаповалівка. Володимир Биков говорить, що комплекс «Конотопська битва» може розширити туристичне «кільце» «Крути − Батурин Глухів − Путивль», який планується включити до переліку туристичних маршрутів, які будуть запропоновані гостям Євро-2012.

ЗМІ

Газета «Панорама» за 17 червня вмістила матеріал „Навстречу «Евро-2012»”.

Пограничники Сумского пограничного отряда15 июня передали российским коллегам задержали 24-летнего гражданина Сенегала, футболиста ФК «Динамо» (Москва).

Как сообщил пресс-секретарь Сумского пограничного отряда Александр ШИШКА, его задержали поздно вечером 12 июня в нескольких метрах от госграницы недалеко от села Сопич Глуховского района за незаконное пересечение госграницы Украины.

Мужчина африканской внешности пересек границу пешком. Согласно документам, которые были при нем, пограничники выяснили, что он два года играл в полузащите и нападении в футбольном клубе «Динамо Москва. Футболист объяснил пограничникам, скоро срок действия его контракта должен закончиться, и он решил поискать новые контракты в соседнем государстве. Но, отправляясь в Украину, он не оформил визу, поэтому пересекал границу нелегально.

За незаконное пересечение границы гражданина Сенегала привлекли к админответственности.

Кто этот человек на самом деле остается только гадать. Между тем, в заявке « Динамо «на чемпионат России сезона-2009 не значится ни одного футболиста из Сенегала. В прошлом за «Динамо» играл сенегалец Паскаль Менди, однако в январе 2007 года он перешел в литовский «Каунас».

Місцевий футбол

Заходи

20 червня у Сумах  відбулося засідання XVIIІ конференції Професіональної футбольної ліги України. На ньому були підбиті підсумки Всеукраїнських змагань з футболу серед команд професіональних клубів першої та другої ліг сезону 2008/2009 років. На порядку денному  також було нагородження лауреатів минулого футбольного сезону, зміни та доповнення до Статуту ПФЛ та інші актуальні питання.

Конференція проходила у рамках проведення у Сумах на стадіоні «Ювілейний» турніру на Кубок ПФЛ, участь у якому взяли збірні східної та західної груп другої ліги, збірна першої ліги, а також юнацька збірна України. Володарем кубка ПФЛ стала збірна команда першої ліги, яка у фіналі з рахунком 4:3 переграла збірну команду другої ліги групи «Б». Цьому матчу передувала товариська  гра між командами ветеранів київського «Динамо» та президентів клубів ПФЛ.  Учасники цих матчів дали високу оцінку стадіону «Ювілейному» та рівню організації турніру.

Проведення у Сумах Суперкубку стало причиною перенесення запланованого на 28 червня фіналу Кубку області. Як пояснив голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний, цей матч повинен був відбутися на стадіоні «Ювілейний», однак керівництво стадіону, турбуючись про збереження газону, заборонило ФФС проводити цей матч у визначену дату. Таким чином фінальну зустріч довелося перенести і вона відбудеться наприкінці липня.

19 червня міський голова Сум Геннадій Мінаєв провів прес-конференцію, під час якої досить оригінально відповів на запитання, яким чином місцева влада збирається забезпечити прибулих на матч Суперкубка вболівальників громадськими туалетами, яких в обласному центрі можна порахувати на пальцях однієї руки.

 − Усіх загонимо у Псел, − чи то жартома, чи серйозно відповів міський голова.

Суперкубок України

Минулого тижня футбольна громадськість Сумщини спостерігала за розвитком подій стосовно проведення на стадіоні «Ювілейний» матчу за Суперкубок України.

Заява київського «Динамо» про небажання проводити цей матч у Сумах викликала у місті негативну реакцію. Враховуючи настрої вболівальників, голова Сумської ОДА Микола Лаврик провів переговори з президентом ФФУ Григорієм Суркісом, в ході яких він дав гарантії щодо належної організації цього поєдинку.

Також губернатор мав телефонну розмову з Міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, який запевнив, що порядок під час проведення поєдинку на Суперкубок буде забезпечено.

У вівторок, 16 червня, Суми відвідала спеціальна робоча група у складі представників ФФУ та київського «Динамо»,  яка перевіряла якість газону на стадіону «Ювілейний». 

Коментуючи ці події, вболівальники різко негативно відгукувалися на адресу ФФУ, яка, на їхню думку, замість того, щоб дбати про розвиток футболу у регіонах, навпаки, ставить на цьому шляху перешкоди. У своїй більшості вони говорять про те, що заява київського «Динамо» стала наслідком протиріч між керівництвом  ФФУ та Прем’єр-лігою, причому винуватцем  у виниклій ситуації здебільшого називається саме ФФУ. Мета таких дій, говорять вболівальники, встановити контроль над проведенням чемпіонату серед команд Прем’єр-ліги, що гарантуватиме його організаторам високі прибутки.

ЗМІ

Існування конфлікту між згаданими вище футбольними організаціями вбачають у своїх матеріалах на цю тему і місцеві ЗМІ.

Зокрема, газета «Ваш шанс» за 17 червня опублікувала статтю  «Динамо» футболит Сумы?» (текст подається повністю)

Известная команда заочно не оценила стадион «Юбилейный»

На прошлой неделе дирекция Украинской Премьер-Лиги (УПЛ) определилась с местом проведения матча за Суперкубок Украины по футболу.

11 июля в Сумах на стадионе «Юбилейный» должны сразиться ФК «Динамо» (Киев) и ФК «Ворскла» (Полтава).

Суперкубок разыгрывается с 2004 года, играют в нем обладатель Кубка Украины и чемпион предыдущего сезона. Обычно матч проводится за неделю до начала регулярного первенства. Действующий владелец Суперкубка − донецкий «Шахтер».

Однако радостное для Сум известие неожиданно омрачило киевское «Динамо». Президент этого футбольного клуба Игорь Суркис обратился к президенту Федерации футбола Украины (ФФУ) Григорию Суркису с ультиматумом: либо «Динамо» будет играть на том поле, которое оно само выберет, либо оно вообще снимется с участия в игре за Суперкубок. В качестве аргументов в свою пользу ФК говорит о том, что «Динамо» − постоянный участник розыгрышей Суперкубка Украины с 2004 года. «Считаю, что чемпион Украины и обладатель Кубка Украины имеют полное право сами определять место поединка между ними. Хотя бы потому, что эти клубы своими взносами финансируют деятельность Премьер-Лиги, а также понесут расходы на проведение матча за Суперкубок», − говорит Игорь Суркис. И не понимает, почему Премьер-Лига совершенно не приняла во внимание их предпочтения − стадионы во Львове, Запорожье, Кривом Роге и Днепропетровске.

О Сумах «динамовцы», к сожалению, откровенно плохого мнения − «состояние футбольного поля не соответствует стандартам проведения матча уровня команд − участников Лиги чемпионов и Лиги Европы». Говоря простыми словами, киевское «Динамо» не считает наш город и поле достойными «праздника большого футбола».

Сумчане же, хоть и обиделись, но отказываться и опускать руки в этой ситуации не стали. Для города событие такого масштаба − огромный подарок и серьезное достижение.

Тем более, что заявление «Динамо» о несоответствии сумского поля евростандартам сильно удивило главу ОАО «Спартак», владельца стадиона «Юбилейный» Сергея Нелина. В прошлом году (кроме весны) наше поле получало от экспертов Федерации футбола Украины только отличные оценки. По мнению С.Нелина, киевляне просто ищут формальный повод.

Поэтому мэрия немедленно направила письма президенту футбольного клуба «Динамо», президенту ФФУ и Дирекции украинской Премьер-Лиги с уверениями в полной готовности к розыгрышу Суперкубка в Сумах. Областное руководство, мэрия и руководство стадиона «Юбилейный» готовы приложить максимум усилий для обеспечения игрокам ведущего украинского футбольного клуба «Динамо» (Киев) как постоянным участникам всех розыгрышей Суперкубка высокое качество футбольного газона, высококлассную тренировочную базу евроуровня, соответствующие стандарты отдыха для команды, тренерского состава и болельщиков. Проведение Суперкубка Украины по футболу на Сумщине станет настоящим спортивным событием для всей Центральной Слобожанщины, которая дала украинскому футболу известных профессиональных игроков. Под этим обращением подписались три первых лица области − Н.Лаврик, В.Токарь и Г.Минаев.

Изменят ли киевляне мнение о Сумах − станет известно в ближайшее время. И 15 июня на сайте ОГА уже появилась информация о том, что во время телефонного разговора между губернатором Николаем Лавриком и президентом ФФУ Григорием Суркисом договоренность о проведении матча все-таки была достигнута. (авт.Иван Демидов).

Газета «Панорама» під рубрикою думку надрукувала замітку спортивного журналіста Олександра Грінки, у якій він висловлює власне бачення ситуації з проведенням у Сумах Суперкубку. На його переконання, зараз стадіон «Ювілейний» став лише іскрою у наростаючому конфлікті між ФФУ і Прем’єр-лігою. «Оточення Григорія Суркіса давно вже точить зуб на в.о. президента Прем’єр-ліги Віталія Данилова. Що вони там не поділили − вникати не будемо. А ось те, що сумські вболівальники стали мимоволі заручниками розборок і можуть справді не побачити цікавий матч, образливо, − пише Олександр Грінка.

Цю ж думку поділяє і голова Федерації футболу Сумщини Микола Желєзний.

В інтерв’ю газеті «Главный редактор» щодо цього він заявив наступне: «Справді, дирекція Прем’єр-ліги прийняла рішення надати нашому обласному центру право прийняти матч між чемпіоном та володарем Кубку України. Бралося до уваги те, що у Сумах є стадіон «Ювілейний», який відповідає усім вимогам до проведення зустрічей такого рівня. У п’ятницю, 12 червня, у нас відбулася зустріч з мером Сум Геннадієм Мінаєвим, з яким було узгоджено організаційні моменти щодо проведення цього поєдинку. Але несподівано керівництво київського клубу оприлюднило заяву, у якій мова йдеться про його незгоду грати матч за суперкубок у Сумах. Підставою для цього названо начебто поганий стан газону на стадіоні «Ювілейний», а також те, що місце проведення цього матчу не було узгоджено з командами. Через це ФК «Динамо» відмовляється грати у нашому місті, називаючи місцем проведення цього матчу такі міста як Дніпропетровськ, Запоріжжя. Кривий Ріг…

Ця заява, як на мене, швидше спрямована проти керівництва Прем’єр-ліги, а ніж проти Сум. Адже до цього «Ювілейний» неодноразово приймав матчі всеукраїнського рівня, і претензій щодо якості газону від команд, в тому числі і «Динамо», не було…».

Газета «Главный редактор» за 17 червня опублікувала інтерв’ю з головою ФФС Миколою Желєзним:

У Сумах пройде «Кубок ПФЛ»

Найближчими днями у футбольному житті Сумщини відбудеться подія, яка повинна  зарядити енергією незбалований спортивними заходами такого рівня місцевий вболівальницький загал. Про те, на що чекати у ці літні дні вболівальникам, ми попросили розповісти голову Федерації футболу Сумщини Миколу ЖЕЛЄЗНОГО.

− Миколо Івановичу, сезон начебто завершився, а ви готуєте шанувальникам футболу якісь сюрпризи…

− Справді, вболівальники у ці дні матимуть насичену футболом програму.

  Завдяки нашим зусиллям Рада Професійної футбольної ліги на своєму засіданні прийняла рішення провести у Сумах 20 червня на базі стадіону «Ювілейний»  XVIIІ Конференцію ПФЛ.  ди.

В рамках цього заходу 19-20 червня  в Сумах буде проведено другий за ліком турнір «Кубок ПФЛ». Його учасниками стануть збірні команди східної і  західної груп другої ліги, збірна першої ліги, а також юнацька збірна україни, яка готується до участі у чемпіонаті Європи, який пройде наприкінці липня у Донецьку та Маріуполі. 19 червня о 15.00 та 19.00 відбудуться півфінальні поєдинки, а наступного дня о 12.00 буде зіграно матч за 3 місце, а о 18.00 − за перше.

Крім того, у рамках заходів, приурочених проведенню Конференції ПФЛ, 20 червня о 15.00 відбудеться товариський поєдинок між командою ветеранів київського «Динамо» та збірною командою президентів клубів ПФЛ. У цій зустрічі на поле вийдуть такі відомі у минулому гравці, як Віктор Чанов, Анатолій Дем’яненко, Андрій Баль, Віктор Хлус, Віктор Леоненко та інші. За команду ж президентів виявили бажання грати О. Красильников (президент ПФК «Севастополь»), О. Баль (віце-президент ФК «Верес» Рівне), І. Хімич (віце-президент ФК «Рось»), В. Королянчук (віце-президент ФК «Буковина»), В. Чумак (президент ФК «Арсенал» Харків), В. Кисіль (віце-президент ФК «Арсенал» Харків), С. Дорошенко (президент ФК «Дніпро-75»), В. Гордієнко (президент ФК «Суми»), В. Гельзін (президент ФК «Олімпік» Донецьк), О. Караванський (президент ПФК «Нива» Вінниця), А. Продаєвич (президент ФК «Дністер»), С. Кулєшов (віце-президент ФК «Прикарпаття»), Ю. Кіндзерський (президент ФК «Львів»), Ф. Штукатуров (віце-президент ФК «Львів»), С. Сирота (президент ПФЛ). Усі матчі пройдуть на стадіоні «Ювілейний», і вхід на них буде вільний.

 

  − Миколо Івановичу, у складі офіційної делегації Ви їздили до Загреба на відбірковий матч чемпіонату світу між збірними Хорватії та України.  Поділіться, будь-ласка, враженнями про своє перебування на «Максимірі», зокрема про поведінку там окремих українських вболівальників.

 

− Сам поєдинок коментувати не буду, його вболівальники бачили по телевізору, а от на організації матчу зупинюсь.

 

-По-перше,  кинулося у вічі те, що стадіон був неприбраним. Деякі члени нашої делегації, які прибули на арену в костюмах, витирали ними бруд на стільцях.

По-друге, неприємно вразив стан культури деяких українських вболівальників. Попри детальний огляд вони примудрялися проносити з собою на стадіон файєри і палили їх під час матчу. Дехто ж, аби уникнути обшуку, ліз через огорожу. Та поліція вчасно зреагувала на такий «фінт» наших «фанів», миттєво затримавши їх.  Прикро, але серед тих, хто чинив опір поліцейським, виявився і нардеп Каськів, який вирішив прийти на виручку землякам. На стражів порядку не подіяв його депутатський мандат, і  він за непокору правоохоронцям був доставлений до поліцейського відділку. Мені незрозуміло, як можна за кордоном вести себе таким чином. Там використання фаєрів суворо карається, аж до тривалого ув’язнення. Нашим же хлопцям все ні по чому, що хочу, те й творю.

А взагалі Загреб вразив своєю святковою атмосферою. Там скрізь можна побачити співаючі і танцюючі гурти, причому люди веселяться не під дією алкоголю, а тому, що це у них такий стан душі. І на цьому фоні українські вболівальники з пляшками алкогольних напоїв у руках виглядали, скажімо так, не зовсім презентабельно. Нам ще треба багато вчитися у країн Європи культури поведінці, бо зовсім скоро ми самі будемо під прискіпливим оком європейців, оцінка яких української ментальності буде потім довго впливати на імідж нашої держави.

Федерація футболу Сумщини

Голова ФФС Микола Желєзний дав добру оцінку проведенню у Сумах «Кубка ПФЛ». Організація цього турніру, за словами керівника обласного футболу, була на належному рівні, єдиним недоліком була недостатня кількість глядачів на трибунах. З цього приводу він переймається ціною квитків на матч за Суперкубок, максимальна вартість яких, попередньо, сягатиме 300 грн. Микола Желєзний вважає, що для Сум такі ціни є неприйнятними і висловлює стурбованість, що у зв’язку з цим виділені для місцевих вболівальників квитки залишаться не розкупленими.

 

18.      Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по темі Євро 2012 за участі преси ні місцевою владою, ні громадськими організаціями за звітний період не проводилось.

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“Нова ера”: “Гостей поселятимуть у гуртожитках” − уряд України схвалив концепцію організації розміщення гостей та учасників Євро-2012, в якій передбачене поселення вболівальників у студентські гуртожитки, курортні заклади та заклади сільського туризму. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

На оновленому стадіоні у райцентрі Козова відбулися ХІХ обласні сільські спортивні ігри Тернопільщини. Змагання проходили з різних видів спорту, у яких взяли участь збірні команди усіх 17 районів області, представники сільських рад та спортивні сім'ї. Чималий інтерес викликали футбольні фінальні поєдинки. Так, у футбольних баталіях у вирішальному двобої зустрілися колективи Бережанського та Гусятинського районів. Сильнішими виявилися бережанівці, які і стали чемпіонами сільських спортивних ігор. Другий результат у гусятинців, третій − у господарів змагань.

У фінальних змаганнях з міні-футболу перше місце посіла команда з Нагірянки Чортківського, друге − з Самолусківців Гусятинського і третє − з Великих Гаїв Тернопільського районів.

Відбулися VI туру чемпіонату області з футболу. Центральним у звітному турі був двобій між лідерами турніру: ФК “Тернопіль-Педуніверситет” − “Агро-Збруч” (Підволочиськ). Гра проходила на центральному стадіоні обласного центру і викликала чималий інтерес у любителів футболу. Щоправда, сподівання шанувальників шкіряного м'яча на те, що фаворити змагань продемонструють динамічну і видовищну гру, не оправдалися. І це попри те, що в обох командах виступає багато відомих виконавців − у тернопільській − Андрій Кондзьолка, Роман Годований, Ростислав Ціх, Ігор Пердута, у підволочиській − Автанділ Гвіанідзе, Віталій Гоцалюк, Ігор Тригуба. Однак склалося враження, що хлопці не зуміли як фізично, так і психологічно належним чином налаштуватися на безкомпромісну боротьбу. Двобій лідерів завершився мирним проти стоянням − 1:1.

А в Марилівці місцевий “Марспирт” приймав ФК “Зборів”. Як розповів інспектор федерації футболу Тернопільщини Микола Філь, господарі поля були більш налаштовані на перемогу і в підсумку взяли гору над своїми суперниками “насухо” − 3:0.

Порадували і футболісти “Товтрів”, які у Козлові не залишили шансів на успіх бучацькому “Колосу”. Вони провели у ворота суперників три “сухих” м ячі.

А в Ланівцях місцевий клуб зустрічався із збаразьким “Галичем” . Двобій завершився нульовою нічиєю.

Після шести турів змагань наразі попереду підволочиський “Агро-Збруч”, до якого впритул наблизилися команди ФК “Бережани” та ФК “Тернопіль-Педуніверситет”.

Окрім матчів обласного чемпіонату, 21 червня свідками цікавого поєдинку аматорських колективів зможуть стати прихильники футболу міста Скалата Підволочиського району. На міському стадіоні відбудеться фінальний матч кубка “Золотий колос” − турніру, що його вже багато років обласне ФСТ “Колос”. Цього року за почесний трофей посперечаються багаторазові його володарі з “Нічлави”, які представляють село Коцюбинці Гусятинського району і “Горинь” з смт. Вишнівця Збаразького району.

На міському стадіоні міста Бережан відбувся турнір на Кубок голів районної державної адміністрації та районної ради з футболу серед учнів 5-7 класів та учнів 8 і 10 класів. У змаганнях взяли участь 12 команд. Турнір кожної вікової групи проходив у два етапи: перший − груповий, другий − фінальний. Учасники були розділені по три команди в групі, переможці яких виходили до фіналу.

У молодшій групі у фіналі зустрілися учні Куропатницької ЗОШ та Бережанської ЗОШ №3. Лише в серії пенальті з рахунком 3:2 перемогу святкувала куропатницька команда.

У старшій віковій групі фінальну пару склали Курянівська ЗОШ і Бережанська ЗОШ №2. Із рахунком 2:0 перемогла курянівська команда.

Нагородження переможців та призерів турніру провели голови районної державної адміністрації і районної ради, їх заступники. Команди-переможці турніру нагородили кубками, гравців команд-переможців та призерів − медалями.

Крім того, визначили найкращих гравців турніру. Ними стали Денис Мострянський (ЗОШ №3, молодша група) та Максим Бойчук (Курянівська ЗОШ, старша група). Вони, а також найкращі бомбардири турніру − Михайло Жига (Куропатники, молодша група) та Володимир Головенко (Курянівська ЗОШ, старша група) − відзначені грошовими винагородами, які їм вручили голова райради Р.Висоцький, голова РДА В.Зінчук та їхні заступники − В.Пуківський та В.Петровський.

Яскрава зустріч юних футболістів Тернополя з фаворитами радянського футболу відбулась на спортивному майданчику фабрики меблів НОВА. Це свято організував для тернопільських спортсменів генеральний директор фабрики меблів НОВА Михайло Грод. Зустріч юних спортсменів з легендами вітчизняного футболу відбулася без офіціозу, у дружній та безпосередній атмосфері. Потиснути руку колишньому заслуженому майстру спорту СРСР, учаснику трьох чемпіонатів світу, одному з найрезультативніших захисників у історії київського “Динамо”, а пізніше і його тренеру, п'ятиразовому чемпіону Радянського Союзу, віце-чемпіону Європи Анатолію Дем'яненку у день зустрічі міг кожен тернопільський юнак.

Видатний спортсмен радянської доби родом зі Львівщини, один із найкращих гравців київського “Динамо” та національної збірної, чемпіон України, володар суперкубка України, а нині тренер ФК “Москва” Андрій Баль з перших хвилин зустрічі став улюбленцем тернопільських юнаків. Юні футболісти оточили Баля з усіх боків і просто засипали запитаннями. Андрій Михайлович виявився напрочуд щирим і приємним співрозмовником, терпляче вислуховував кожного і по-батьківськи чи, то пак, по-тренерськи давав корисні поради юним спортсменам. А на завершення побажав усім присутнім на майданчику футболістам бути гідними громадянами України і робити усе для того, щоб українська нація була здоровою.

Спілкуватися з легендами світового спорту − було за честь юним гравцям. А опісля у поєдинку зустрілися “зірки” футболу − вчорашні і майбутні. Серед “зірок” −

Олег Кузнєцов, Володимир Яворський, Аднрій Баль і Анатолій Дем'яненко. Справжній майстер-клас показали юним тернополянам гості, а юні тернопільські футболісти показали клас і майстерність річних тренувань.

Зустріч зі світовими зірками тернопільським спортсменам запам'ятається надовго.  Аби подію зробити ще яскравішою, від фабрики меблів НОВА кожен юний футболіст отримав великий фотознімок зі столичними гостями, а від легенд футболу на зворотному боці фото авторські підписи з побажаннями. Легенди футболу пообі­цяли, що ця зустріч не остання, а поки “зірки” тренують свої команди, тернопільські спортсмени вправляються у майстерності вдома.

До речі, уже більше року біля Будинку меблів фабрики НОВА, на найкращому у місті спортивному майданчику, щонеділі відбуваються футбольні турніри. Понад 75 школярів Тернополя з усіх мікрорайонів обласного центру щодня гартують тут свій спортивний дух. За словами головного судді футбольних турнірів, діти приходять на майданчик з великим задоволенням, тут їм видають форму, м'ячі − все по-справжньому, по-дорослому і навіть подарунки кожному гравцю після недільних турнірів гарантовані. Місцеві команди уже мають свої традиції. Головний суддя футбольних турнірів, спортсмен і працівник фабрики НОВА Михайло Тара пишається результатами своїх вихованців. 

Стартував чемпіонат Лановецького району з футболу, в якому беруть участь 20 команд (по десять у кожній групі). Це один з найбільш представницьких чемпіонатів. У першому турі зафіксовано такі результати: перша група − Якимівці − “Обрій” − 2:4, Снігурівка − Шили − 2:2, Білозірка − Буглів − 5:0, Краснолука − Нападівка − 0:2, Юськівці − “Автодор” − 0:3.

Друга група: Печірна − Передмірка − 2:1, Ванжулів − Молотків − 4:0, Москалівка − Вишгородок − 1:2, Влащинці − Вербовець − 1:2, Грибова − В.Кусківці − 0:1.

Команди першої групи забили 20 м'ячів, другої − 14.

ФК “Нива”

Тернопільська “Нива” провела заключний матч змагань у другій лізі (чемпіонський титул команда здобула у попередньому турі), приймаючи другу команду “Карпат”. Цей двобій, незважаючи на те, що вже не мав ніякого турнірного значен­ня для обох команд, виявився до­волі цікавим та видовищним. Новоспеченим чемпіонам довелося докласти немало зусиль, аби взяти гору над одним з аутсайдерів групи А.

Уже на другій хвилині гості провели стрімку атаку лівим флангом і Павло Гордійчук вивів львів'ян уперед. Лише у середині тайму господарям поля вдалося відігратися. Завершив точним ударом багатоходову комбінацію Павло Малий. Але й на цьому обмін гострими випадами не завершився. На 31 хвилині оборонці “Ниви” порушують правила у своєму карному майданчику, за що отримують відповідне покарання. Пенальті реалізував капітан “Карпат” Микола Задорожний і господарям знову довелося відіграватися. Чергова атака підопічних Віктора Ряшка завершилася влучним “пострілом” Олега Теплого − 2:2. А вже за лічені хвилини до перерви просто блискучу індивідуальну майстерність продемонстрував на підступах до воріт гостей Павло Малий. Обігравши трьох захисників, він вийшов на зручну ударну позицію і не схибив − 3:2.

Кінцівка зустрічі знову набула інтригуючого характеру. За десять хвилин до фінального свистка львівські футболісти активізувалися в нападі і їх старання увінчалися успіхом − 3:3. А згодом “нивівець” Павло Малий забив свій третій гол у цій зустрічі. Рахунок став 4:3 на користь господарів поля і не змінився вже до фінального свистка. Таким чином футболісти “Ниви” завершили на мажорній ноті сезон, який став для них чемпіонським.

Окрім вітань та подарунків, голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь в подальшому обіцяє тернопільській “Ниві” допомогу з боку влади для того, щоб команда у наступному сезоні змогла закріпитися всередині турнірної таблиці у першій лізі

Юрій Чижмарь зустрівся з гравцями, тренерами та працівниками переможців чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги групи А − футбольним клубом “Нива”. Керівник області ще раз привітав футболістів та їх наставників з відмінним результатом − виходом у першу лігу чемпіонату України з футболу.

“Вся Тернопільщина спостерігала, − зазначив Юрій Чижмарь, − як завдяки тренерському хистові та завзяттю і наполегливості гравців ви завоювали таку важливу вершину”.

Аби втриматися на ній, аби успішно долати бар’єри першої ліги, аби вболівальники і надалі могли радіти за успіхи своєї улюбленої команди, на переконання голови обласної державної адміністрації, потрібна допомога влади.

Юрій Чижмарь повідомив, що вже мав розмову з головою обласної ради Олексієм Кайдою, найближчим часом планує зустрітися з цього приводу і з міським головою Тернополя Романом Заставним. Після цього керівники області та міста проведуть спільну нараду з керівництвом ФК “Нива” і будуть думати як допомогти футбольній команді закріпитися всередині турнірної таблиці у першій лізі.

Голова ОДА вважає, що це реальне завдання для тернопільських футболістів.

Юрій Чижмарь вручив подяки голови обласної державної адміністрації тренерському штабові, гравцям та працівникам футбольного клубу. А капітан команди Віталій Первак та спортивний директор футбольного клубу “Нива” Тернопіль Володимир Мушинський отримали в подарунок для потреб клубу пральну машинку та комп’ютер.

Дякуючи голові ОДА за таку зустріч, президент футбольного клубу “Нива” Тернопіль Степан Рубай зазначив, що команда до своєї перемоги пройшла нелегкий шлях, але ще важчий чекає її попереду. І без допомоги влади пройти його буде дуже складно. Тому ФК “Нива” сподівається на цю допомогу.

У рамках підготовки до нового, першолігового для сезону тернопільська “Нива” проведе контрольні поєдинки із клубами, які представляють Прем'єр-лігу. Так, на цей момент точно відомо, що 3 липня до Тернополя завітає бронзовий призер минулого чемпіонату, харківський “Металіст”. А 6 липня тернополяни прийматимуть львівські “Карпати”.

Варто зазначити, що у рамках підготовки до минулого сезону “Нива” проводила товариський поєдинок із харківським “Металістом”. Тоді була зафіксована нічия 1:1.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова ера”: “ФК “Нива” − у Першій лізі!” − перемогою 4:3 над другим складом львівських “Карпат” завершився для тернопільської “Ниви” останній, 34 тур, першості України з футболу серед команд Другої ліги. Після матчу Ниву вітали з перемогою представники влади, глядачі, фани. 

“Нова Тернопільська газета”: “Золота “Нива” 13 червня 2009 року червоними літерами увійде в історію тернопільської “Ниви”. Саме у цей день, після останнього матчу першості України в другій лізі проти “Карпат-2”, президент ПФЛ Святослав Сирота нагородив “Ниву” золотими медалями та Кубком за перемогу в турнірі та вихід до Першої ліги. 

“Віктор Ряшко: Я звик доводити справу до кінця” − інтерв’ю з головним тренером тернопільської “Ниви” Віктором Ряшком. Тренер розповів про гравців команди, деякі проблеми, перспективи. І зазначив, що для виступів у Першій лізі очевидно, що “Нива” потребує підсилення. Причому не “точкового”, а масового, і відразу усіх ланок. Але для такої доукомплектації обхідні суттєві фінансові вливання.    

“Вільне життя”: “Гучне “Молодці!” над стадіоном” − завершальний поєдинок першості України серед команд другої ліги з львівськими “Карпатами-2” став для гравців тернопільської “Ниви” бенефісом. Перемогу в групі “А” вони здобули ще у Рівному. Тобто можна було розслабитися і приготуватися слухати компліменти на свою адресу. А вшановували команду − Святослав Сирота, який вручив керівникам клубу та області відзнаки ПФЛ України. Теплі слова на адресу гравців, тренерів, керівників знайшлися в голови обласної ради Олексія Кайди, голови ОДА Юрія Чижмаря, міського голови Тернополя Романа Заставного. Не всіх із виступаючих присутні на стадіоні зустріли схвально. Зате обіцянкам надалі не залишати команду на самоті зі своїми проблемами таки повірили. Можна вважати, що кредит довіри до влади відновлено, і в майбутньому нарікань до неї з боку футбольних фанатів не буде. А будуть лише оплески і гучне скандування “Молодці! ”, яким були щедро винагородженні футболісти під час вручення медалей, грамот і кубка за перемогу.

“Свобода”: “Вшанування з обіцянками” − про матч Нива − Карпати-2, про вихід Ниви у Першу лігу та обіцянки місцевої влади всіляко допомагати команді, зокрема, фінансово. 

“Номер один”: “Перша ліга − як проміжний етап до Прем’єр-ліги” − Перша ліга − це ліга, яка значно відрізняється від другої як за фінансами й організацією, так і кадрово. Лише вступний внесок, за нещодавнім рішенням ФФУ, складатиме 500 тисяч гривень (за словами президента ПФЛ Святослава Сироти, клуби домагатимуться повернення до старої суми вступного внеску для клубів першої ліги, а саме − 380 тис. грн.). Окрім того, за інформацією президента ПФЛ, півмільйона доларів складає мінімальний річний бюджет клубу першої ліги, а тому власникам “Ниви” потрібно попіклуватися про фінансові тили. Роботи в цьому напрямку вже ведуться. За словами президента ФК “Нива” Степана Рубая, є попередні домовленості, що допомагатимуть клубу обласна і міська влади. Для цього готуються документи щодо створення акціонерного товариства “ФК “Нива”. Щодо кадрів, то як мінімум на 25 відсотків склад команди необхідно змінювати. З великою долею ймовірності треба чекати, що “Нива” може втратити своїх лідерів. Так, нині Миколою Вірковським, Павлом Малим, Юрієм Путрашем, Тарасом Дураєм (закінчився строк оренди з луганською “Зорею”) цікавляться клуби вищої ліги. 

“Місто”: “Голева феєрія на завершення сезону” − тернопільська “Нива” на мажорній ноті завершила свій чемпіонський сезон. Хорошу можливість зіпсувати настрій тернопільським уболівальникам мали футболісти львівських “Карпат-2”, але, попри три забиті м'ячі, їм цього не вдалось зробити. Після закінчення поєдинку президент ПФЛ Святослав Сирота вручив гравцям та персоналу клубу малі золоті медалі і пам'ятний кубок. У цей час з трибун долинало кількатисячо-голосе “Нива!” та “Молодці!”.  

“20 хвилин”: “Нива” офіційно в Першій лізі” − близько 3,5 тисячі глядачів стали свідками 7 забитих м’ячів в матчі “Нива” − “Карпати-2”. Вдруге у цьому сезоні тернополяни перемогли із таким феєричним рахунком.

“Нива” зіграє з “Металістом” − третього липня у Тернопіль завітає бронзовий призер минулого чемпіонату, харківський “Металіст”. Це буде перший для тернопільської команди у Першій лізі.  

“Чижмарь відзначив “Ниву” − пам’ятні нагороди на честь виходу команди у Першу лігу вручили гравцям представники Тернопільської ОДА. Також від ОДА в особі керівника Юрія Чижмаря футбольному клубу подарували комп’ютер і пральну машинку.

“RIA-плюс”: “Реквієм за зіграним сезоном” − про тріумфальну перемогу тернопільської “Ниви” у сезоні 2008/2009 років у Другій лізі українського футболу. Право виходу у Першу лігу команда виборола після восьми років поспіль.

Збірна України 

“20 хвилин”: “Михайличенко вибачився за гру з казахами” − тренер збірної України Олексій Михайличенко вибачився перед вболівальниками за невиразну гру команди з казахами.

“Свобода”: “ЧС-2010: Чи не пора повертати Шовковського? ” − два поспіль поєдинки, які збірна України провела в рамках відбіркового турніру до Чемпіонату світу 2010 року проти хорватів та команди Казахстану, відкрили як чимало позитивних якостей у наших футболістів, так і виявили очевидні проблеми. І це передусім стосується оборонної ланки, а найбільше, мабуть, її останнього рубежу.

Український футбол

“Нова ера”: “ФК “Динамо” відмовився грати за Суперкубок” − ФК “Динамо” заявляє, що коли українська футбольна Прем’єр-ліга наполягатиме на проведенні в Сумах матчу за Суперкубок України, який запланований на 11 липня з “Ворсклою”, а не в іншому, пропонованому “Динамо”, місті, київський клуб вімовиться брати участь у грі. Стан футбольного поля в Сумах не відповідає стандартам проведення матчу рівня команд-учасниць Ліги чемпіонів і Ліги Європи. 

“20 хвилин”: “Динамо” може бойкотувати Суперкубок” − київське “Динамо” виступило із заявою з приводу рішення Прем’єр-ліги провести матч за Суперкубок України між столичною командою та полтавською “Ворсклою” в Сумах. Проблема − у незадовільному стані сумського стадіону.   

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “Молодь наступає” − про ХІХ сільські спортивні ігри Тернопільщини, які відбулися у райцентрі Козова. Серед інших змагань учасники ігор змагалися у футболі. Власне, футбольна зустріч стала завершальним акордом свята.

“Зірки “Динамо” (Київ) грали футбол на “Новій” − зустріч юних футболістів Тернополя з фаворитами радянського футболу відбулася на спортивному майданчику фабрики меблів “Нова”. Цю зустріч організував для тернопільських спортсменів генеральний директор згаданого підприємства Михайло Грод. Мета заходу − створення умов для фізичного розвитку дітей і ведення здорового способу життя.

“Чемпіонат області: депутатам байдуже” − 17 червня, коли мав відбутися перенесений поєдинок шостого туру між “Бережанами” і заліщицьким “Дністром”, гості офіційно повідомили в обласну федерацію, що на гру не прибудуть через відсутність коштів. Як вдалося розізнати в людей, яким не байдужий заліщицький футбол з його славними традиціями, кризова ситуація виникла через байдужість народних обранців як районної, так і міської рад до потреб спортсменів. М’яко стелили обіцянками підтримати любительський футбол, а жодної копійки на улюблену тисячами уболівальників команду не виділили. Завдяки меценатам, серед яких у першу чергу не можна не виділити Івана Навольського, Івана Дрозда, Івана Городинського, Олександра Чубірка, Івана Добровольського, Василя Андрусика, очолюваний Ярославом Вациком місцевий “Агробуд”, “Дністер” зміг заявитися та провести три матчі вдома і двічі виїхати в гості до суперників. Однак кошти швидко закінчилися Адже можливості спонсорів не безмежні. Та й бажання допомагати, дивлячись на те, як представники влади відфутболюють “Дністер” у них все менше.

“Місто”: “Зірки “Динамо” грали футбол на НОВІЙ” − про зустріч юних футболістів Тер­нополя з фаворитами радянського футболу, яка  відбулася на спортивному майданчику фабрики меблів НОВА.

“RIA-плюс”: “Прокляття останніх хвилин не дало “Тернополю” перемогти” − унічию − 1:1 завершився поєдинок 6-го туру першості області з футболу між командами ФК “Тернопіль” та “Агро-Збруч” з Підволочиська. До початку звітного поєдинку команди підійшли як сусіди за турнірною таблицею. “Тернопіль” посідав третю сходинку, маючи в активі після чотирьох зігра­них поєдинків 10 очок. Матч проходив без “драйву”. Високих швидкостей глядачі так і не побачили. Відзначити у першому таймі можна хіба що забитий гол. На 40-й хвилині за розіграною триходівкою тернополян почалася передача з правого флангу, яку точним ударом назустріч голкіперу гостей завершив Віктор Івегеш − 1:0. А далі − вже традиційне прокляття останніх хвилин для “Тернополя”. Під завісу матчу, на 87-й хвилині, захисники госпо­дарів “сфолили” у штрафному майданчику і арбітр вказав на одинадцятиметрову позначку. Бити взявся добре відомий тернопільським уболівальникам зі стажем Автанділ Гвіанідзе. Пробив несильно, однак точнісінько в кут воріт − 1:1. Друга поспіль нічия “Тернополя” поступово віддаляє клуб від заповітної першої сходинки.  

“Свобода”: “Свято спорту − у Козові” − про ХІХ обласні сільські спортивні ігри Тернопільщини, учасники яких змагалися, зокрема і в футбольних поєдинках.  

“Чемпіонат області: мирне протистояння лідерів” − про матчі шостого туру чемпіонату області з футболу. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про матч “Нива” − “Карпати-2” (Львів). Це була справжня голева феєрія. Цей матч для Ниви уже нічого не вирішував, проте футболісти хотіли порадувати уболівальників цікавим поєдинком. До того ж Павло Малий з 10 голами претендував на звання кращого бомбардира. І обидві складові вдалися. Матч був інтригуючим і результативним. А Павло Малий зробив хет-трик.

ЗМІ розповіли про нагородження “Ниви” та обіцянки з боку тернопільської влади допомогти команді гідно триматися і вигравати у Першій лізі.

А також подали коментарі керівництва футбольної команди, головного тренера.

Спортивні журналісти інформували про перебіг та результати шостого туру чемпіонату області з футболу.

Значну увагу ЗМІ приділили ХІХ обласним сільським спортивним іграм Тернопільщини. Серед змагань з різних видів спорту значний інтерес у глядачів викликали футбольні баталії. І це закономірно. Бо футбол продовжує залишатися улюбленим видом спорту мешканців області.  

ЗМІ розповіли про зустріч юних футболістів Тернополя із “зірками” радянського футболу, яка відбулась на спортивному майданчику фабрики меблів НОВА.   

 

19.      Харків

 

Евро-2012

Стадион

На минувшей неделе была установлена последняя ферма железного каркаса − «краба» около спортивной арены стадиона «Металлист». Как объяснил вице-президент ФФУ С.Стороженко, эта конструкция держит на своих ногах весь панцирь, не опираясь на тело трибун. По его словам, проводить матчи на стадионе планируется уже в июле, хотя конечная дата сдачи стадиона в эксплуатацию − ноябрь 2009 г.

К 25 июля три четверти всех работ, с точки зрения зрительского комплекса и пусковых объектов будут завершены и к 30 ноября ФК «Металлист» будет вручен символический ключ от нового спортивного сооружения.

Заключительные работы внутри самого стадиона, сделали актуальным наведение порядка на территории, примыкающей к нему. Рядом со стадионом находились оптовые торговые площадки одного из основных харьковских рынков − «Конного рынка». На этой неделе, согласно решению исполкома Харьковского городского совета и требованиям УЕФА о безопасности стадионов, на оптовой площадке «Конного рынка» проводились работы по демонтажу самовольно установленных павильонов и киосков. За 3 дня было демонтировано более 350 сооружений. Как отметил директор Департамента коммунального хозяйства Харьковского городского совета В.Китанин, к концу недели (до 20.06.09.) демонтаж и вывоз объектов завершится и будет установлен разделительный забор, который очертит действующие границы «Конного рынка». Освобожденная территория будет приведена в порядок и в случае возникновения чрезвычайной ситуации на стадионе, будет использоваться для эвакуации людей.

Второй объект, который в соответствии с требованиями УЕФА о безопасности стадионов, на которых будут проводиться матчи Евро-2012, подлежит сносу − гаражный кооператив «Спектр». Кооператив расположен на территории, прилегающей к стадиону «Металлист». В результате переговоров Харьковского горсовета и владельцев гаражей, последним было предложено: новая территория для строительства сооружений, оформление всех необходимых документов на гаражи при содействии горсовета, помощь в переезде на новое место и 1 млн. долларов кооперативу «Спектр» от генерального инвестора Евро-2012 А.Ярославского за «причиненные неудобства».

16.06.09. члены гаражного кооператива «Спектр» на общем собрании, большинством голосов согласились на перенос гаражей, на другой участок.

Визиты

16.06.09. началась рабочая поездка спикера Верховной Рады Украины В.Литвина. В первую очередь, руководители Харьковщины познакомили В.Литвина с работами по реконструкции стадиона «Металлист». По словам В.Литвина, у него создалось очень позитивное впечатление от увиденного. Кроме этого, В.Литвин отметил, что было бы хорошо, если бы Кабинет Министров выделил средства харьковскому аэропорту на строительство взлетно-посадочной полосы − как сообщает официальный сайт Харьковской областной государственной администрации.

Социология

12.06.09. по сообщению агентства новостей Медиапорт, 27-28 мая был проведен соцопрос местным филиалом Института Горшенина в местах массового скопления людей. Всего, согласно стихийной выборке, было опрошено 600 жителей Харькова в возрасте от 18 лет.

Тема опроса − проведение в Харькове футбольных матчей Евро-2012. Харькову нужен чемпионат Европы по футболу 2012-го года, так считают больше 70% харьковчан. Большинство опрошенных − 85,6% − считают, что дороги в городе не соответствуют должному уровню для проведения матчей чемпионата, почти 60% так же отозвались о транспорте, а 54,5% − об экологической ситуации. Коррупция украинских чиновников и неготовность стадиона «Металлист», харьковского аэропорта и гостиниц − основное, что может помешать УЕФА оставить Харьков в числе городов для проведения Евро-2012. 42% горожан, принявших участие в опросе, считают, что коррупция украинских чиновников может быть причиной исключения Харькова из списка городов для проведения матчей Евро-2012.

Реклама

Результатом заседания исполкома Харьковского городского совета 18.06.09. было решение убрать биг-борды с внешней рекламой любой тематики, включая Евро-2012, с некоторых магистралей Харькова. В число объектов попали: Соборный спуск, ул. Сумская, Белгородское шоссе. По словам главного архитектора г. Харькова С. Чечельницкого, «размещать биг-борды на этих улицах некорректно».

СМИ

Основными темами, которые поднимались на страницах харьковских газет, были: снос оптовой части «Конного рынка» около стадиона «Металлист», скандал с гаражным кооперативом «Спектр», посещение объектов Евро-2012, спикером Верховной Рады Украины В. Литвином.

13.06.09. «Харьковские известия». Статья «Медики готовятся к Евро». Определены базовые учреждения здравоохранения, которые будет обслуживать гостей и участников Евро-2012. В их число вошли: Харьковская областная клиническая больница, Областной центр урологии и нефрологии имени В.Шаповала, Харьковская клиническая больница скорой и неотложной медицинской помощи имени Мещанинова, Харьковская городская больница №17. Круглосуточным пунктом оказания медицинской помощи было решено сделать Харьковскую клиническую больницу скорой и неотложной медицинской помощи имени Мещанинова. Кроме того, в статье дается подробное описание разработанной медиками цветовой системы срочности оказания медицинской помощи. Информация прошла в новостях по всем харьковским телеканалам.

16.06.09. «Харьковские известия». Статья «Евроремонт города». В статье идет речь о решении Харьковского городского совета по поводу сноса оптовой площадки «Конного рынка». Есть данные о количестве снесенных объектов (350) и объемах задействованных механизированных средств со стороны горсовета.

18.06.09. «Харьковские известия». В.Литвин дал интервью газете, в котором отметил, что он рад успехам харьковчан. Металлическую конструкцию, которая накрывает стадион и весит 3,5 тыс. тонн установили за 8 месяцев. Аналогов этой конструкции в мире не существует, разработкой конструкции занимались харьковские проектанты, материалы каркаса − отечественные.

В.Литвин подчеркнул, что «усе, що повинна зробити Верховна Рада, щоб Харків отримав фінансування в рамках програми підготовки до «Євро−2012», буде зроблене. На цьому тижні запланована зустріч із Прем’єр-міністром, а наступного тижня, у понеділок, відбудеться погоджувальна рада, на якій планується обговорити і це питання». «Ці кошти потрібно шукати зараз, можливості, я упевнений, є. Важливо, щоб це не робили як подарунок, як презентацію президентських виборів. Треба виходити з інтересів держави, а не з інтересів майбутніх кандидатів у президенти», − сказал В.Литвин.

18.06.09. «Харьковские известия». Статья «Футбол торговле не помеха». Автор статьи анализирует действия Харьковского городского совета по перемещению объектов оптовой торговли с территории «Конного рынка», которые находились вблизи стадиона «Металлист», на новые площади. Автор подчеркивает, что власти города делают все, чтобы перенос объектов был как можно менее болезненным для владельцев торговых точек и жителей города.

19.06.09. «Время». Статья «Шесть ресторанов вошли в список лучших в Украине». В статье указаны заведения общественного питания Харькова, которые могут обслуживать гостей и участников Евро − 2012. Приводятся данные результатов комиссии, которая установила перечень подобных заведений по всей Украине.

Футбольные события

19.06.09. газета «Событие. Харьков» сообщила о том, что 19 июня А.Гладкой привезет в г. Лозовая Харьковской области кубок УЕФА. Трофей будет выставлен в городском Дворце культуры и пробудет в городе до августа 2009 года. Затем вице-президент ФФУ С.Стороженко перевезет его в Харьков. В г. Лозовая, в связи с таким событием, планируются торжественные мероприятия, концертная программа и открытие детской спортивной школы по футболу им. А.Гладкого.

Как заявил глава пресс-службы «Металлист» С. Радионов газете «Харьковские известия» 18.06.09., к концу июня 2009 года помимо основной арены стадиона «Металлист» строители сдадут в эксплуатацию Детскую футбольную академию при стадионе.

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ про Євро-2012

Радіо «Таврія»

− Згідно з рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради та вимогами УЄФА щодо безпеки стадіонів на оптовому майданчику «Кінного ринку» поряд зі стадіоном «Металіст» протягом трьох днів проводяться роботи з демонтажу самовільно встановлених будівель. Як повідомили УНІАН у прес-службі Харківської міської ради, про це розповів директор Департаменту комунального господарства міськради Віктор КИТАНІН.

− Продаж квитків на матчі фінального турніру Чемпіонату Європи 2012 року розпочнеться у березні 2011 року, а у другій половині цього ж року буде представлено офіційний талісман «Євро-2012». Про це повідомив директор турнірів Євро від УЄФА Мартін Каллен, виступаючи у Варшаві на міжнародній конференції «Швейцарський досвід у промоції країни і регіонів під час Євро-2008».

− Мартін Каллен зазначив, що система підготовки до Чемпіонатів Європи вже випробувана на Євро-2004 і 2008, де він також був керівником оргкомітету:. В інтерв‘ю кореспонденту інформаційного центру «Україна-2012» пан Каллен висловив сподівання, що Київ підтвердить свій статус господаря фінального матчу, так само як Донецьк, Львів і Харків доведуть УЄФА власну готовність приймати матчі групового етапу. Щодо провокаційних публікацій на тему шести польських і двох українських міст-господарів, про що надалі пише польська преса, Мартін Каллен відповів так: «Президент УЄФА Мішель Платіні був дуже чітким на прес-конференції після виконкому 13 травня: підтверджено, що чотири польських міста прийматимуть матчі Євро − і більше чотирьох не буде. Питання лише одне: зуміють чи ні всі українські міста виконати вимоги поставлені УЄФА, відтак їх може бути чотири або два. Вірю, що буде чотири, а загальна кількість міст-господарів − вісім, а не шість».

− Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко висловила переконання, що Уряд ухвалить рішення із забезпечення пасажирським транспортом Євро-2012 продукцією українських автовиробників. Про це вона заявила під час виставки-презентації автобусів підвищеної комфортності вітчизняного виробництва біля Будинку Уряду. На виставці, зокрема, представили свою продукцію Львівський, Луцький, Бориспільський, Запорізький, Рівненський автомобільні заводи.

Радіо «Софія»

− Украинское правительство одобрило Концепцию организации размещения гостей и участников финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу. Соответствующее распоряжение принято на заседании правительства 10 июня, сообщает Интерфакс-Украина со ссылкой на управление по связям со СМИ секретариата Кабмина.

− Внутренние войска МВД Украины начали и проводят активную подготовку к проведению чемпионата Европы по футболу Евро-2012. Об этом заявил командующий Внутренними войсками МВД Украины генерал армии Александр Кихтенко во время проведения сборов руководящего состава Внутренних войск МВД Украины в с.Краснокаменка под Феодосией (АРК), передает корреспондент РБК-Украина.

− Если Харькову посчастливится стать местом проведения судьбоносных матчей, заболевших фанатов будут «помечать» цветами, констатирующими тяжесть их состояния. Это одно из требований УЕФА к медицинскому сервису болельщиков.

− Киевские власти обяжут таксомоторные парки до 2010 г. подключиться к системе спутникового мониторинга транспорта. Это решение принято в связи с подготовкой к Евро-2012. В случае непослушания владельцы такси рискуют лишиться лицензии, пишет киевская газета «Новая».

− Киевский городской голова Леонид Черновецкий встретился с Чрезвычайным и Полномочным Послом Южно-Африканской Республики в Украине Андрисом Фентером. Об этом проинформировали Главред в пресс-службе КГГА. Основной темой для обсуждения на встрече стал вопрос установления памятника величайшему украинскому поэту Тарасу Шевченко в столице Южно-Африканской Республики городе Претория. Леонид Черновецкий отметил, что для Киева также важной будет возможность обмена опытом с ЮАР в вопросах подготовки к проведению Чемпионата Мира по футболу в ЮАР в 2010 году и Чемпионата Европы по футболу в Украине в 2012 году.

Футбол

ЗМІ і влада про розвиток місцевого футболу

Цього тижня гостем програми «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» був заступник Херсонського міського голови Сергій Черевко. Він розповів чому жоден з херсонських клубів так і не грає серед професіоналів і поділився про плани щодо розвитку футболу на Херсонщині, починаючи з дитячо-юнацького: «На жаль, Херсон − одне із небагатьох українських міст обласного значення, де немає футбольних команд майстрів. Це, звичайно, прикро, а певною мірою навіть і ганебно. Тому за ініціативи ФК «Укррічфлот» розробляється проект програми розвитку дитячо-юнацького футболу, згідно з якою міська влада буде фінансувати спеціалізовані футбольні групи у загальноосвітніх школах, а ФК «Укррічфлот» надаватиме свою матеріально-технічну базу. Вже прецедент створено − у цьому навчальному році на базі 47-ої школи працювали декілька футбольних класів. Ці діти, окрім навчального процесу, чималу кількість годин займаються футболом і багато хто з них вже має ціль будувати кар’єру футболіста. Тож, якщо нас підтримають різні гілки влади міста, зокрема депутатський корпус, буде затверджена дана програма, яка по своїй суті передбачає створення нової футбольної бази для формування команди майстрів. Я хотів би ще додати, що і зараз в місті існує команда, яка частково фінансується за рахунок місцевого бюджету, грає та тренується на базі стадіону «Кристал». Але з огляду на існуючі матеріальні можливості, виходячи також із технічного стану цього стадіону, якби ми й мали команду майстрів, вона б не отримала право сертифіковано брати участь у чемпіонаті України другої ліги. Тому найближчим часом розглядатиметься також питання про передбачення земельної ділянки десь на периферії Херсона, тобто там, де вона не буде мати високої комерційної вартості. На цьому місці в планах є побудова невеликого, проте такого, що відповідає стандартам міжнародного зразка стадіону для потенційної професіональної команди, яка, я вірю, через 5-6 років з’явиться у Херсоні».

 

21.      Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій, присвячених темі підготовки до „Євро-2012” у засобах масової інформації Хмельницького не зафіксовано.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Помітних подій за звітний період не сталося.

Команда майстрів

Керівництво хмельницького ФК „Динамо” підбило підсумки виступу команди у черговому чемпіонаті і поставило перед собою завдання вийти до першої ліги.

Почесний президент клубу − начальник обласного управління міліції Володимир Гаврилюк назвав ім’я головного тренера, який буде виконувати це завдання − Віктор Муравський. Попередньому головному тренеру Володимиру Реві, який за чотири місяці підняв команду у турнірній таблиці групи „А” другої ліги з 15-го місця на 8-е, підписали заяву про звільнення − він „недовиконав” зобов’язань, пообіцявши перед призначенням досягти 5 − 7 місця до кінця чемпіонату.

Управління Міністерства внутрішніх справ України в Хмельницькій області нагородило Знаком пошани ІІ ступеню футболістів Василя Козіброду, Сергія Дітковського, Ігоря Шоліна та Віталія Балицького. Почесними грамоти відзначили Андрія Слободяна та Олексія Колесникова.

Команда перебуватиме у відпустці до 23 червня. А вже після неї, розпочне готуватися до нового чемпіонату. Щодо кадрових втрат «Динамо», то їх, скоріше за все не буде. Всі гравці мають контракти, а з тими, в кого завершився строк дії, мабуть, продовжать.

Як зазначив Володимир Гаврилюк, керівництво ФСТ «Динамо» буде робити все можливе, щоб команда змогла виконати завдання − підвищитися в класі. Першим кроком для цього можуть бути збільшені заробітні плати та преміальні. Також є варіант, що «Динамо» придбає декілька нових гравців. За словами мера Хмельницького Сергія Мельника, команда нарешті зможе їздити на автобусі «Поділля», ліцензію на перевезення вже оформили.

Турніри

Волочиський клуб «Збруч-Агро» став першою командою, яка забезпечила собі участь у фінальній стадії чемпіонату України серед аматорів, перемігши на своєму полі «Княгинин» із Івано-Франківської області (2:0). Чемпіони Хмельницької області минулого року та лідери цьогорічного чемпіонату виступали кращого бомбардира команди Ігоря Козелка. А у складі «Княгинина» з капітанською пов’язкою вийшов Василь Тофан, відомий за виступи в «Прикарпатті» та «Буковині», а також Орест Дорош, який грав у «Прикарпатті», «Волині» та за кордоном.

Попереду на команду з Волочиська очікують ще два матчі. У восьмому турі, 24 червня, в Лужанах, а в дев’ятому турі вдома проти стрийської «Скали». Ну, а в заключному турі «Збруч-Агро» відпочиватиме. Здобувши путівку до фінальної частини, Волочиськ не збирається зупинятися. Тепер підопічні Ігоря Шишкіна планують посісти перше місце в групі. Для цього їм вистачить однієї перемоги.

У Красилові відбувся „турнір уболівальників” − Кубок «Поділля». Зіграло три команди: Красилова, Хмельницького та села Щиборівка Красилівського району. В такому порядку визначилися їх місця у підсумку.

 

22.      Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Події

Буковину відвідали румунські парламентарі

В облдержадміністрації відбулась зустріч першого заступника голови обласної державної адміністрації Віктора Павлюка та заступника голови облдержадміністрації Олександра Грушка з делегацією румунських парламентарів, у складі сенатора Сенату Румунії, заступник голови Комісії з питань зовнішньої політики сенату Румунії Віорел Бадеа, депутатів Петру Мовіла, Санда Марія Арделяну, віце-консула Генерального консульства Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован. Йшлось про перспективи транскордонного співробітництва, забезпечення прав національної румунської спільноти на Буковині, можливість розробки спільних проектів щодо забезпечення сталого регіонального розвитку та запобігання надзвичайним ситуаціям у басейнах прикордонних річок. Віктор Павлюк, зокрема, відзначив, що у краї створено сприятливі, а головне, рівноцінні умови для національно-культурного розвитку національної румунської культури. Виконавча влада на Буковині робить все можливо для якісного забезпечення всіх потреб румуномовної громади у галузях освіти та науки. Заступник голови Комісії з питань зовнішньої політики сенату Румунії Віорел Бадеа наголосив, що «ми є сусідами, і разом повинні думати, разом повинні працювати, разом повинні жити». Він висловив переконання, що стосунки між регіонами повинні розвиватися виключно у позитивному векторі, і запропонував поглиблювати та розвивати співпрацю між Чернівецькою областю та регіонами Румунії.

Для довідки. На Буковині діє 77 шкіл з румунською мовою викладання, 13 шкіл, у яких предмети викладаються румунською та українською мовами, 5 загальноосвітніх навчальних закладів області з румунською мовою навчання та один змішаного типу працюють у режимі ліцеїв та гімназій. У системі освіти області врахована можливість вивчення історії, культури, звичаїв і традицій свого народу та рідного краю. Навчаються румунською мовою та вивчають румунську мову, літературу, історію, культуру, звичаї, традиції румунів і молдаван понад 18 тисяч. У 106 православних церквах ведуться богослужіння румунською мовою.

Місцевий футбол

«Буковина демонструє кращі в Україні результати в соціально-економічному розвитку, нам немає рівних в пісенному мистецтві, маємо стати кращими і в футболі, − таку заяву пресі зробив голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш з приводу перспектив футбольної команди «Буковина»

Губернатором ініціював перемовини з співвласником ФК «Харків» і засновником ФК «Арсенал», відомим бізнесменом Володимиром Чумаком. Цьому посприяло також їх давнє особисте знайомство. За словами глави крайової виконавчої влади, В. Чумак стане «інвестором «Буковини». «Впродовж трьох місяців команда не повинна програти жодного матчу, в найближчій перспективі  вийти в першу лігу, а за 2 роки вже змагатися з найкращими командами України у вищій лізі»,− підкреслив В.Куліш. Губернатор зізнався, що з самого початку роботи в області він брав зобов'язання сприяти тому, щоб «Буковина» грала в першій лізі, і для цього були зроблені певні кроки, однак вони виявилися недостатніми. «Це одне з завдань, яке мені не вдалося виконати в повному обсязі, − сказав голова облдержадміністрації. − І це мене впродовж двох останніх років непокоїло як регіонального керівника і буковинця. Володимир Куліш вважає, що буковинські вболівальники, які ще пам'ятають кращі часи своєї, в минулому яскравої і дієздатної команди, заслуговують на більш фахову і результативнішу гру «Буковини». Він також висловив сподівання, що численні прихильники буковинського футболу повернуться обличчям до свого клубу і всіляко підтримуватимуть команду.

Місцева преса інформує про результати матчів 5 та 6 турів  чемпіонату області з футболу. Лідирує тут ФК «Лужани» .

Засоби масової інформації звертають увагу на те, що відомий український футболіст Руслан Гунчак, який наприкінці минулого сезону залишив ФК «Харків»,  перебував на оглядинах у білоруському клубі «Динамо» (Мінськ), який тренує сербський фахівець Славолюб Муслін.Гунчак грав у аматорських колективах Чернівецької області − «Дрім − Тім» і ФК «Лужани».

 

23.      Чернігівська обл.

 

ЄВРО − 2012

На цьому тижні тема підготовки до ЄВРО-2012 висвітлювалася двічі на обласному телебаченні «Сівер-центр». До уваги телеглядачів була запропонована програма, яку веде відомий журналіст Валентин Щербачов. Тема досить актуальна − питання безпеки при проведенні європейської першості. Прозвучали не тільки оцінки і поради зарубіжних фахівців, а такою українських експертів. 

Футбол

Чемпіонат завершено. Сезон 2009 року триває

Завершився черговий футбольний чемпіонат у першій лізі. Чемпіонат, який був для чернігівського футболу дуже багатим на всілякі потрясіння і „гарячі новини”, за якими інколи безпосередньо футбол відходив на другий план. Про це було стільки сказано і написано, що вже не хочеться до цього й повертатися. Хоча підсумки, звичайно, підбити треба.

Отже, „Десна” посіла 7 місце, в акурат у „золотій середині” турнірної таблиці. Попри всі намагання колишнього президента клубу Валерія Короткова бачити „Десну” в прем’єр-лізі, і попри бажання його наступника Олександра Поворознюка здобути „бронзу” чемпіонату. Враховуючи те, що більшу частину першого кола команда повільно „дрейфувала” між 13 і 16 місцями, 7 місце за підсумками турніру − це не так вже й погано.

Та навіть якщо б було і 8-е, 9-е чи 10-е місце, все одно ми мали б подякувати футболістам „Десни” за їхню гру. Бо варто ще пошукати команду, яка, упродовж кількох місяців не отримуючи зарплати, здібна завдавати поразок лідерам („Оболонь” − 3:2) і громити на виїзді принципових суперників („Волинь” в Луцьку − 4:0).

Футболісти „Десни” засвідчили, що вони є справжніми професіоналами, за що їм щире „мерсі” від чернігівських болільників. Дійсно, цього чемпіонату у нас була хороша команда.  Але літнє міжсезоння коротке, десь наприкінці липня „Десна” має знову виходити на футбольне поле, щоб доводити свою „ігроспроможність” на рівні першої ліги. Чого ми можемо очікувати від „Десни” зразку 2009/2010 року, на що сподіватись?

„Колишній гравець” резервістів „Кривбасу” (як він сам про це говорить, хоча факти свідчать про протилежне), а нині президент „Десни” Олександр Поворознюк начебто націлений на Прем’єр-лігу, хоча, здається, не розуміє, що елітний дивізіон українського футболу висмокче з його агрофірми велику кількість грошей. Можливо, навіть надто велику, щоб Олександр Григорович і надалі зберіг цікавість до „Десни”.  Савченко і „Партнер-банк” допоможуть? Не думаю, двом амбіційним гребцям дуже проблематично вжитися в одному човні.

Та й взагалі, вважаю, що реальної мови (не на рівні амбіцій) про Прем’єр-лігу взагалі поки що бути не може. Для цього потрібна відповідна розгалужена інфраструктура, якої в Чернігові немає. Навіть те, що було, найближчим часом може піти прахом (насамперед, система дитячо-юнацького футболу).

Про підтримку „Десни” з боку міської влади не може бути й мови. Оскільки, як стало відомо з компетентних джерел, вона, міська влада, має твердий намір обрати пріоритетним напрямком у футболі розвиток футболу жіночого (чернігівська „Легенда” цьогоріч має всі шанси і можливості повернути собі звання чемпіона України і стартувати наступного року в жіночій Лізі Чемпіонів). Позиція цілком зрозуміла, бо все те, що коїлось навколо „Десни” останнім часом, можновладцям добряче набридло. То ж вже краще „Легенда” з перспективою представництва Чернігова в Єврокубках, ніж параноїдально-проблемна „Десна” з неясними перспективами та всілякими скандалами.

У чемпіонаті, що завершився, в складі „Десни” було лише кілька вихованців чернігівського футболу. Чи їх стане більше в новому сезоні? Це велике питання. Скоріше, навпаки. Кадрова політика Олександра Поворознюка, на жаль, спрямована на залучення в команду „варягів”. А хотілося б, щоб хоча б „кістяк” „Десни” складався з місцевих футболістів.

Будемо сподіватися, що попри все, чернігівська „Десна” у новому чемпіонаті виступить гідно. Нехай вона й не займе призових місць, хоча дуже цього хотілося б. Врешті-решт, для переважної більшості болільників не суть важливо, хто сьогодні є президентом клубу і хто буде ним завтра. Вболівальники насамперед слідкують за грою, дивляться на поле, а не на „VIP-ложу”, підтримують улюблену команду, радіють її перемогам та засмучуються після поразок.

І як би хотілося в наступному сезоні бачити лише футбол, а не про той бруд, що навколо нього. Щоб у футбол грали футболісти, а не „бабки” та амбіції безгальмівних олігархів...

Підписатися на новини