ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

СМИ

«Главная проблема Донецка в подготовке к Евро-2012 − строительство в аэропорту «Донбасс» нового пассажирского терминала пропускной способностью 1000 человек в час, − пишет «Крым. ru». − Впрочем, никто не сомневается, что к отведенному сроку (2010 год) терминал, который пока существует только в проекте, будет возведен». В настоящее время вопрос упирается в финансирование проекта. Издание приводит слова вице-премьер-министра Украины Ивана Васюника: «Я допускаю, что источником финансирования могут быть как средства местного, так и частично государственного бюджета».

«Крымское время» сообщает о проблемах реконструкции НСК «Олимпийский», из-за которых Украина может потерять финал Евро-2012. Газета со ссылкой на президента ФФУ Григория Суркиса пишет о том, что «на сегодняшний день из 37 отведенных под НСК «Олимпийский» гектаров земли комплексу принадлежат немногим больше 17-ти». Остальную землю непонятным образом успели приватизировать две частные компании. Суркис требует немедленно вернуть землю ее настоящему владельцу, иначе попросту негде будет оборудовать так называемые «зоны гостеприимства» для VIP-гостей УЕФА. Соответствующий законопроект на следующей неделе будет рассматриваться в парламенте. «Заодно мы посмотрим, насколько патриотичны наши депутаты», − приводит издание слова Григория Суркиса.

«На решение УЕФА «отцепить» от Евро-2012 Одессу в самом городе ответили необычной акцией: организовали конкурс на лучшую карикатуру «Fair play» («Честная игра»), − сообщает «Крымская газета». По словам организатора акции − лидера Всемирного клуба одесситов Евгения Голобовского, УЕФА сама же попрала все нормы пропагандируемой ею «Fair play» при выборе городов-кандидатов на право принять у себя матчи чемпионата. Конкурс на лучшую футбольную карикатуру завершится 20 июня. По его итогам победители получат денежные вознаграждения в размере 500 долларов за первое место, 300 − за второе и 200 − за третье.

Большинство крымских изданий сообщили о триумфе «Шахтера», выигравшего на минувшей неделе Кубок УЕФА. Правда, особой патетики при этом не наблюдалось. Пишут даже о том, что Кубок УЕФА «превратился во второсортный турнир, который уважающие себя клубы Европы в последние годы в основном игнорируют» («Вечерний город»), что «интересен он сейчас исключительно представителям Восточной Европы», у которых «появился шанс проявить себя в нем» («Керченский рабочий»). Хотя, конечно, горняков все при этом поздравляют − как лучший «восточно-европейский клуб».

Футбол

ФК «Таврия» (не для сайта)

Много кулуарных разговоров о том, что крымчане сдадут последний матч чемпионата «Ильичевцу» и тем самым спасут его от вылета в первый дивизион. Обеспокоен этим обстоятельством и почетный президент клуба Сергей Куницын, в настоящее время находящийся на лечении в одном из сакских санаториев. Сергей Владимирович уже предупредил игроков, что в случае «нечестной игры» меры со стороны клуба последуют драконовские, вплоть до разрыва контрактов. Второй ФК «Львов» не пройдет − можно не сомневаться. На кон поставлена репутация Куницына, известного крымского политика.

Чемпионат Крыма

Чемпионат Крыма потерял еще одного участника − из-за финансовых проблем снялся с турнира севастопольский «КАМО». Таким образом, из стартовавших в середине апреля 14 коллективов борьбу продолжают только 11. После семи туров лидирует действующий чемпион Крыма − молодежненский «Спартак», пока еще не потерявший ни одного очка (семь побед). От ближайших преследователей − «Химика» (Красноперекопск) и ПФК «Севастополь-2» молодежненцы оторвались уже на 6 очков.

 

2.    Вінницька обл.

 

Євро-2012

Інфраструктура

«Маленькі готелі для вінничан». Стаття під такою назвою опублікована в  газеті «Місто» 22.05.09 року. В ній йдеться про відкриття нового готелю на 14 номерів відкрився на Київській.

Як розповіли у адміністрації готелю, цей заклад розраховано на людей з середніми та високими статками. У кожному з номерів − рідкокристалічні телевізори, великі ліжка, обладнанні ванні кімнати. Як розповів головний спеціаліст відділу сім’ї, молоді та туризму вінницької міської ради Віктор Мазурик, на початок цього року у базі їхнього відділу зафіксовано вже 15 готелів. Хоча за останні кілька місяців могли з’явитися і нові. Серед причин появи маленьких готелів − не тільки наближення Євро-2012, але й зріст кількості відпочиваючих у Вінниці.

Реклама

На наявність зовнішньої реклами були перевірені нижче перелічені вулиці міста: Привокзальна, Кірова, Коцюбинського, Першотравнева, Чорновола, Тарногородського на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянуто Супермаркет «Сільпо» що знаходиться по вул. Привокзальній в ньому сувенірної продукції не помічено.

Місцевий футбол

Турніри

13 травня 2009 р. у м. Вінниця відбувся заключний етап футбольного турніру «Special Olympics» серед чоловічих та змішаних команд для дітей та молоді з інтелектуальними відхиленнями. Турнір проходив в рамках 9-го Європейського футбольного тижня під егідою UEFA. В ньому взяли участь понад 110 спортсменів. Церемонія нагородження тривала більше двох годин, в подарунок діти отримали футбольні м’ячі з автографами чемпіонів, боксерські рукавички з автографом Узелкова, музичні диски та плакати від Наталії Валевської. Молодіжна громадська організація «Надія» при Вінницькому реабілітаційному центрі для дітей з синдромом Дауна, отримала у подарунок спортивне спорядження (шведську стінку, бігову доріжку, спортивні мати, спортивні драбини) від компанії «Київстар», що були співорганізаторами турніру. Нагороджували переможців почесні гості свята: В’ячеслав Узелков, Наталія Валеська та олімпійські чемпіони(«Моя Вінниця» від 21.05.09 року, під назвою «Спеціальна Олімпіада − Перемагають усі!», також в газеті «Новини Вінниччини» від 20.05.09 року − «У Вінниці відбулась спеціальна олімпіада серед дітей-інваладів»).

ФК „Нива”

Дербі між двома «Нивами» − вінницькою і тернопільською вдалось! Сім забитих голів, безліч нереалізованих моментів, інтрига до останніх хвилин. За напругою матч був достойний Прем`єр ліги! Однак, 16 травня на центральному стадіоні не було лишень одного − радості на обличчях вінницьких уболівальників наприкінці матчу. Тільки розпач. Виграючи з рахунком 3:1, вінницька команда примудрилася поступитись на рідному стадіоні 3:4. Після матчу головний тренер вінницької «Ниви» Юрій Солов`єнко був у розпачі: − Коли рахунок був 3:1, я сказав своїм футболістам, щоб вони відійшли у оборону. Вони, на жаль, мене не послухали. Тепер на мене чекає бесіда із керівництвом, − так прокоментував гру тренер. Кипіли пристрасті й за межами стадіону. Обурені фанати вінницької команди ще довго стояли під стінами арени, вигукуючи вимогу повернути команду. Їх вони адресували керівництву ПФК «Нива», яке ще взимку заявляло про наміри боротись за Першу лігу, але так і не змогло зберегти склад команди, котрий ще восени був одним із найсильніших у лізі. Даній подій присвячено ряд статей в газетах міста: «Місто» від 22.05.09 року, під назвою «Гольова феєрія не на нашу користь. Вінницька «Нива» вдома програла тернопільським одноклубникам»; також в газеті «20 хвилин» від 18.05.09 року, під назвою: «Винницкая «Нива програла Тернополю»; в газеті «33 канал» від 20.05.09 року − під назвою «В матчі з тернопільцями пристрасті бушували не на жарт»; в газеті «Вболівальник» від 21.05.09 року − «Дербі-трилер на користь Тернополю».

Міні-футбол

Цього року у шкільному чемпіонату з міні-футболу «Djuice Гол 2009» взяли участь 2380 шкільних команд з усієї України. Чотири найкращих із них 16 травня зустрілися між собою у фіналі. Подія відбувалася на олімпійській базі «Святошин» у Києві. У результаті на четвертому місці опинилася Каховська ЗОШ №4, а на третьому − школа №26 із Рівного. Найбільш емоційним матчем, як і має бути, виявився фінал, у якому зустрілися  Житомирська школа №24 і Харківська №153. Програвши з рахунком 4:0 у першому таймі, житомиряни до кінця другого тайму зуміли зрівняти рахунок − 5:5. Долю чемпіонства вирішили пенальті. Забивши два м’ячі проти одного, команда житомирської школи №24 стала чемпіоном. Паралельно із змаганнями футболістів проходив конкурс − «Djuice Фан. Перемога на конкурсі дісталася дівчатам зі східноукраїнського міста Макіївка. В нагороду чемпіони (і хлопці, і дівчата) отримали по ноутбуку. Суперпризом для найкращих вболівальниць також стало право на шестигодинний майстер-клас із Дмитром Коляденком, а для хлопців − поїздка у Німеччину. Вінницю на «Djuice Гол 2009» представляла команда зі школи №33 і група підтримки зі школи №27. Вони вибули з чемпіонату на регіональному етапі змагань. Дана стаття опублікована в газеті «20 хвилин» від 18.05.09 року, під назвою: «На «Djuice Гол 2009»: Лига чемпионов отдыхает», також в газеті «RIA» − «На «Djuice Гол 2009» перемогли житомиряни».

 

3.    Волинська обл.

 

Євро 2012

Україна крокує від великої перемоги до страшного сорому

Пригніченим виглядав після повернення з Бухареста президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Спілкуючись з журналістами, він був максимально відвертим і фактично підтвердив чутки: „Ухвалені рішення є справедливими, оскільки УЄФА дотримав принципу паритетності, на якому наполягали обидві сторони. Названо по чотири міста в Україні та Польщі, яким за певних умов надається можливість провести турнір на своїх територіях. Інша справа, чи скористаються території цими можливостями і чи не втратять свій останній шанс через власну неспроможність організації таких заходів. У цьому зв’язку будь-які претензії і образи на адресу УЄФА є безглуздими та некоректними. Адже всяке терпіння має свої межі. Лише дзеркало зможе об’єктивно показати, хто насправді є причиною наших негараздів. Питання поставлено руба: або ми у відведені строки ретельно і результативно працюємо над помилками, або УЄФА змінює формат проведення Євро не на нашу користь. Все. Крапка! Спасіння потопаючих − справа рук самих потопаючих. Зверніть увагу: саме рук, а не язиків”, − цитує Григорія Суркіса популярна волинська газета „Вісник і К”.

Самі винні, що „профукали” турнір

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс вважає місцеву владу Дніпропетровська та Одеси винними у виключенні цих міст з переліку тих, що приймають матчі фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Президент ФФУ наголосив, що єдиною причиною прийняття такого рішення УЄФА стало невиконання цими містами взятих на себе зобов’язань з підготовки до Євро-2012 з футболу.

Зокрема Суркіс, посилаючись на висновки експертної комісії УЄФА, відзначив невідповідність європейським вимогам стадіонів, а також сумнів експертів у можливості їх реконструкції у визначені УЄФА терміни.

„Жителі Дніпропетровська та Одеси в жодному випадку не винні в тому, що їх керівники фактично „профукали” турнір, − сказав Суркіс на прес-конференції. Він додав, що заяви деяких офіційних осіб цих міст про незгоду з рішенням УЄФА завдають шкоди іміджу України. „Необхідно гідно програвати, не втрачаючи обличчя. Своїми безвідповідальними заявами деякі офіційні особи Дніпропетровська й Одеси завдають серйозного удару по репутації країни”, − вважає Суркіс. Нагадаємо: влада Дніпропетровська й Одеси висловила незгоду з рішенням УЄФА про виключення міст із числа тих, хто прийматиме „Євро-2012” з футболу, пише волинська газета „Аверс-прес”, посилаючись на proua.com.

Реклама

Зовнішньої реклами, пов’язаної з Євро-2012, не помічено.

Футбол

Не хвалися на рать ідучи

В понеділок 18 травня головний тренер ФК „Волинь” Віталій Кварцяний виступив у „прямій лінії” Волинського телебачення. Ця розмова зайвий раз засвідчила, наскільки його слова і оцінки неадекватні футбольній реальності, яку, власне, він же сам і створює. „В жодній команді першої ліги не грає стільки молодих футболістів, як у «Волині», − з гордістю заявив головний тренер. Закономірно, в глядачів могли виникнути сумніви в якості такої команди. Щоб розвіяти їх у зародку, В. Кварцяний тут же аргументував: „Ми хочемо, щоб футболіст у сімнадцять років грав так, як інші грають в двадцять п’ять. І зараз клуб у нас після трьох років у першій лізі виходить на більш-менш свою дорогу. Проблискує зелене світло, що ми стабільна команда”.

Однак це красиве світло світилося рівно до наступного поєдинку, який „Волинь” провела через два дні. Чернігівська „Десна” буквально розгромила команду Кварцяного на її ж рідному полі в Луцьку 0:4. Про цей матч популярна в області газета „Волинь-нова” висловилася буквально так: „Усі без винятку гравці грали настільки блідо, що складалося враження, ніби хлопців примусили бігати після тяжкого похмілля”. На що Віталій Кварцяний закономірно образився.

Втім, йому треба було не стільки ображатися, скільки виправдовуватися за свої ж слова, сказані по телебаченню: „Ми багато пропускаємо і багато забиваємо. Колись у мене запитали, як краще програти − 1:0 чи 5:4? Михайличенко сказав 1:0, а мені краще 7:6 чи 4:3. Тому що болільників цікавлять голи. Ми не відходимо назад відбиватися, ми граємо, щоб людям було цікаво”. В поєдинку з „Десною” вболівальникам було настільки „цікаво”, що вже на початку другого тайму вони дружно потяглися до виходу зі стадіону.

По суті, все сказане Кварцяним напередодні виявилось бажаним замість дійсного. Сувора спортивна реальність ще раз довела, що в сімнадцять не можна грати так, як в двадцять п’ять. А також те, що команда, яка багато пропускає, далеко не завжди багато забиває. Принаймні може раптом набагато більше пропустити, ніж забити. А якщо захист у суперників надійний, то може й зовсім нічого не забити. Як-от в поєдинку волинян з деснянами. Втім, у Кварцяного і на це знайшовся свій аргумент: „Наша команда вийшла сита, а суперник три місяці не отримує заробітну плату, значить − був голодний, а отже − настроєний на перемогу...”

Тисячі тренерських колективів у всьому світі метикують, що і як зробити, щоб їхні команди вийшли на поле максимально мотивованими на самовіддану гру і переконливу перемогу. Пишуться з цього приводу премудрі дисертації, складаються найрізноманітніші плани та схеми. А, за Віталієм Кварцяним, усе до геніальності просто. Футболісти повинні виходити на футбольне поле голодні і через те страшенно злі. До того ж вони повинні знати, що обід одержать лише у разі перемоги. Ну, а якщо перемоги не буде, то до наступного поєдинку вони стануть ще злішими. Аякже, зарплату вони тепер одержуватимуть лише в міжсезоння. Тобто двічі на рік. Щоб якомога злішими на полі були.

Власне, проблему створив сам Кварцяний, що для досвідченого тренера просто недопустимо. Він своїми оптимістичними пасажами по телебаченню до неможливості розслабив свою ж таки жовтороту команду. Луцькі футболісти вийшли на поле не просто ситими. Вони вийшли на поле пишатися самими собою. Результат закономірний − ганебна поразка від команди, яка в цьому сезоні не вирішує жодних серйозних завдань.

Поперед влади на стадіон

19 травня відбулося засідання господарського суду Волинської області. Суд визнав не чинним позов товариства з обмеженою відповідальністю „Феміда-Інтер” до виконкому Луцької міськради про скасування рішення виконкому Луцької міськради від 29 серпня 2008 року „Про оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна”. Таким чином суд залишив право власності на луцький стадіон „Авангард” за міською радою, тобто за містом.

Господарський суд повторно розглядав конфліктну ситуацію, виконуючи ухвалу Апеляційного суду області. Перше рішення цього суду було на користь ТзОВ „Феміда-Інтер”, у повторному протистоянні перемогла Луцька міська рада.

Власнику ТзОВ „Феміда-Інтер”, президенту ФК „Волинь” Василеві Столяру тепер залишається тільки шкодувати, що впродовж кількох років вів реконструкцію центрального луцького стадіону без будь-яких документів, чомусь заздалегідь вважаючи об’єкт своїм.

 

4.    Дніпропетровська обл.

 

ЕВРО− 2012

ПОСЛЕ БОЯ…

Результаты экспресс-опроса на тему «Мнение горожан о возможности возвращения Евро-2012 в Днепропетровск»

21 мая 2009 года Днепропетровский филиал Института Горшенина провел экспресс-опрос на тему «Мнение горожан о возможности возвращения Евро-2012 в Днепропетровск». Всего, согласно стихийной выборке, было опрошено 593 жителя Днепропетровска в возрасте от 18 лет.

По результатам исследования эксперты Института Горшенина сделали следующие выводы:

1.Основными причинами отказа УЕФА от проведения Евро-2012 в Днепропетровске горожане считают бездеятельность городских властей (38,1%) и их политические интриги (30,9%). При этом каждый пятый отметил, что на решение исполкома УЕФА во многом повлиял популизм городских политиков, который не был подкреплен реальными делами (22,3%). 13,2% опрошенных считают, что отказ в проведении Евро-2012 в Днепропетровске основан на отсутствии взаимодействия с правительством. Горожане в равной степени объясняют такое решение УЕФА ошибками при формировании городского бюджета (11,5%), отсутствием взаимодействия с частными инвесторами (11,5%), самопиаром городских политиков на подготовке к Евро-2012 (11,3%) и потерей ими бдительности, ведь большинство ответственных за подготовку к Евро-2012 в Днепропетровске не допускали подобного исхода (10,1 %). Отсутствие взаимодействия с УЕФА назвали причиной поражения Днепропетровска лишь 5,4% респондентов.

2.Равное число опрошенных считают, что апелляция городского совета к Кабинету министров и УЕФА означает попытку переложить свою вину на других (38,1%) и обелить себя в глазах горожан (37,4%). 18,2% горожан не имеют своего мнения по данному вопросу. И только 12,3% верят, что цель подачи апелляции − добиться справедливости.

3.Подавляющее большинство респондентов не верят в то, что апелляция городского совета к Кабинету министров и УЕФА изменит ситуацию, и Днепропетровск войдет в список городов, где будет проводиться Евро-2012 (66,4%). 18,7% опрошенных считают, что такие меры помогут вернуть Чемпионата Европы в город. Затрудняются делать какие-то выводы по этому поводу 14,2% человек.

4.Большинство респондентов отметили, что потеря Днепропетровском права проведения матчей Евро-2012 повлияет на их решение по поводу голосования на местных выборах. 46,4% заявили, что не простят этого политикам, виновным в этой неудаче. Для 36,3% респондентов ситуация с Евро на выборах не будет показателем, а 19,1% пока не определились, будут ли они принимать этот факт во внимание, когда пойдут на избирательные участки.

ПРИЛОЖЕНИЕ

1.Какие ошибки городской власти привели к отказу УЕФА от проведения Евро-2012 в Днепропетровске?(можно указать несколько вариантов ответа)

1 − Бездеятельность городских властей − 38,1 %

2 − Политические интриги − 30,9 %

3 − Популизм городских политиков, который не был подкреплен реальными делами − 22,3 %

4 − Отсутствие взаимодействия с правительством − 13,2%

5 − Ошибки при формировании городского бюджета − 11,5 %

6 − Отсутствие взаимодействия с частными инвесторами − 11,5 %

7 − Самопиар городских политиков на подготовке к Евро-2012 − 11,3 %

8 − Потеря бдительности, т. к. не допускали подобного исхода − 10,1 %

9 − Отсутствие взаимодействия с УЕФА − 5,4 %

2.Апелляция городского совета к Кабинету министров и УЕФА будет: (можно указать несколько вариантов ответа)

1 − Попыткой переложить свою вину на других − 38,1 %

2 − Попытка обелить себя в глазах горожан − 37,4 %

3 − Трудно сказать − 18,2 %

4 − Попыткой добиться справедливости − 12,3 %

3.Смогут ли апелляции городского совета к Кабинету министров и УЕФА изменить ситуацию и вернуть Днепропетровск в список городов, где будет проводиться Евро-2012?

1 − Нет − 66,4 %

2 − Да − 18,7 %

3 − Трудно сказать − 14,2%

4.Будете ли вы учитывать потерю участия Днепропетровска Евро-2012, когда будете голосовать на выборах новой городской власти?

1 − Да, не буду голосовать за те партии и блоки в городском совете, ошибки которых привели к потере Евро-2012 − 46,4 %

2 − Нет, не буду учитывать − 36,3 %

3 − Затрудняюсь ответить − 19,1%

Вадим Шебанов: «Украину имеют, как базарную девку»

По мнению начальника управления по подготовке к Евро-2012 Днепропетровской облгосадминистрации Вадима Шебанова, Виктор Ющенко согласился с решением УЕФА относительно выбора городов для проведения Чемпионата, так как совсем не владеет информацией по их подготовке к этому событию.

«Виктор Ющенко не знает всех аспектов и обстоятельств, связанных с подготовкой к Евро-2012, поэтому был полностью дезинформирован в этой ситуации. Он доверяет Васюнику, который отвечает за подготовку к Чемпионату, поэтому и принимает (информацию) об обстоятельствах дела только с его слов. Благодаря нашему поведению, нас вообще имеют, как базарную девку. Уже вчера от Платини Добкину пришло письмо с переносом срока, в которые Харьков должен выполнить все условия по подготовке к Чемпионату с декабря на 31 августа. Я не удивлюсь, если срок подготовки сократят до 30 июня. То же было и с отчетами проверок УЕФА наших городов: по отчетам все в порядке, хвалят Днепропетровск, а за спиной нас полностью дискредитируют. Украина молчит, вместо того, чтобы отстаивать свои интересы и искать логику в отчетах и выводах. Днепропетровск − один из 3-х доноров госбюджета, теперь за нас счет будут готовить Львов и другие города к Чемпионату. Нужно в корне менять бюджетные отношения регионов и правительства страны», − сказал Вадим Шебанов.

15 мая исполком Днепропетровского городского совета направил открытое обращение Кабинету Министров по поводу исключения Днепропетровска с перечня городов, которые соревнуются за право принимать матчи Евро-2012. В обращении сказано, что горсовет оставляет за собой право подать апелляцию на решение исполкома УЕФА.

Днепропетровску указали его место

Днепропетровск унижен. Точка.

Потеря Чемпионата Европы — гораздо большая потеря для горожан, чем может показаться на первый взгляд. То, что УЕФА приняло политическое решение, «продавленное» лоббистами городов-претендентов — совершенно очевидно. То, что оно отражает реальный вес городов в странах-участницах — тоже факт. Некогда «не первый, но и не второй город Украины» − теперь даже не четвертый. Что поделаешь, не по футбольным меркам оценивались города-претенденты. Кому, как не в днепропетровцам, беспомощно глядящим на единственный в Украине готовый к чемпионату стадион, знать об этом. Понимают это и представители городов-конкурентов.

«У Днепропетровска забрали право проведения «Евро-2012», хоть там уже стадион построен. Думаю, здесь не так сама подготовка была решающей, как лоббистские интересы. Мы должны в первую очередь поблагодарить вице-премьера Ивана Васюныка который координирует подготовку к «Евро» в Украине и является львовянином за то, что у Львова не забрали «Евро», − признается нардеп-львовянин Петр Писарчук.

А что же пресловутая днепропетровская элита? Ни Тимошенко, гораздо больше занятой сейчас вопросами собственного имиджа, ни ее соратникам-партийцам заседающим в Раде (особо выделим парочку Соколов-Арутюнов, известную в городе по умению «решать вопросы»и хвалиться близостью к премьеру), ни нардепу-регионалу Цареву, контролирующему совместно с Загидом Красновым большинство в днепропетровском горсовете (о нем — ниже), не пришло в голову оказать политическую поддержку родному городу.  Право принять Евро-2012 для украинских городов — это вопрос статуса. А статус в нашем государстве влияет на многое. Уже на следующий день после объявления вердикта УЕФА все тот же Васюнык поспешил сказать: «В связи с тем, что УЕФА определила 4 города, которые будут принимать турнир, есть необходимость пересмотреть финансирование подготовки инфраструктуры в Днепропетровске и Одессе, поскольку они не были выбраны как принимающие».  Вот и первая пощечина. Vae victis − горе побежденным! Даже если еще у каких-либо украинских городов в ноябре отберут чемпионат — факт останется фактом: Днепропетровск сошел с дистанции раньше. И сколько угодно может недоумевать мэр Куличенко, почему дотационному Львову государство финансирует аэропорт, а донору-Днепропетровску — нет? А вот потому и нет. Городу указали его место. Да и как не указать? Если лица, считающие себя хозяевами города, ведут себя как «короли районов» и «решают вопросы» в духе ранних 90-х?  Скажем прямо, до последнего держался Днепропетровск в списке претенднетов в основном на финансовом энтузизме Коломойского, который и построил тот самый стадион, главный городской Евро-аргумент. Однако грянувший кризис значительно ослабил энтузиазм олигарха, а те, кто называет себя «городской политической элитой», принять эстафету готовы были только на словах. Иван Куличенко, конечно, болельщик и горячий любитель футбола, но мэр-тихоня в городе давно уже ничего не решает. По крайней мере, такие крупные финансовые вопросы, которые нужно решать, когда речь идет о подготовке города к Чемпионату Европы. Бюджет города в руках горсовета. А в горсовете есть большинство. Пресловутое купечество, измельчавшее до «лоточества». От прославленных купцов минувших дней наших лоточников отличает не скудость капитала (с этим как раз у депутатов все в порядке), а полное отсутствие стратегического мышления и радения за что-то большее, чем собственный кошелек. Принцип, по которому действовало большинство горсовета: «Днепр мимо Евро все равно пролетит, но на подготовке можно нажиться». Лидеры большинства в горсовете хоть и «поднялись неплохо», но психологически остались на уровне рыночных торговцев. Это когда сиюминутная копеечная выгода пеленает глаза и становится желаннее стратегической перспективы. Это — украсть деньги, выделенные на озеленение, а потом устроить «благотворительность»: купить десяток саженцев (которыми не то, что город — садовый участок не озеленить). Вместо капитального благоустройства города устроить такой же «благотворительный» сбор мусора и вдоволь на этом «попиариться».

Известие об отказе УЕФА город на Днепре встретил отключением воды сразу в нескольких районах города. Лидер большинства горсовета Загид Краснов вердикт европейских футбольных чиновников за два прошедших дня никак не прокомментировал. Оно и понятно: отсутствие стратегического мышления очевидно подразумевает и отсутствие анализа как такового. Есть надежда, что выводы сделают другие люди. Днепропетровцы, привыкшие, что их город уважают как минимум «від Сяну до Дону”, похоже, впервые всерьез задумались о смене городских политических элит. Может еще и скажут Платини «спасибо» за эту встряску.

Днепропетровск, как дойная корова. Но и у коровы есть рога

13 мая на заседании исполкома УЕФА было принято решение об исключении Днепропетровска из списка городов, принимающих чемпионат Европы по футболу ЕВРО-2012. Главной причиной отказа явилось отсутствие государственных гарантий на реконструкцию Днепропетровского аэропорта.

Мэр Днепропетровска И.И. Куличенко, который последние годы посвятил всего себя подготовке города к проведению Чемпионата и выполнению всех требований УЕФА, на своей пресс-конференции заявил, что все требования международной федерации город выполнил в установленные сроки. И поэтому то, что Днепропетровск лишили возможности принимать Евро-2012 — чисто политическое решение правительства, играющего в свои игры. И это не простые слова. Существуют ведь официальные документы, подписанные представителями УЕФА, посещавшими Днепропетровск с инспекционными поездками.  На этом фоне удивительно выглядят попытки г-на Суркиса перевести гнев днепропетровцев на собственного мэра. Но ведь не мэр дает государственные гарантии государственным аэропортам! Между тем, г-н Суркис сегодня щедро раздает советы днепропетровцам: не позорьтесь, мол, и не выступайте, умейте достойно проигрывать. И предлагает это делать на собственном примере, посылая жалкие просьбы к правлению УЕФА насчет соблюдения паритета между Польшей и Украиной. Естественно, получая щелчок по носу — вежливый отказ в ответ. Ведь Украина сама сделала все, чтобы этот паритет не был соблюден, выкинув из списка претендентов города, которые могли его поддержать.

Показательно, что никто не вспоминает в данном контексте губернатора Днепропетровщины. И правда, зачем? Несмотря на то, что именно губернатор отвечает за все крупные объекты Днепропетровска, и щедро периодически обещает землякам и достройку метро, и европейские дороги и многое еще тому подобное, на самом деле на Днепропетровщине его как будто бы и нет. Да и что ему здесь делать? Родился он не здесь, живет в Киеве, обещания раздает от имени правительства — не с него и спрос.

Поэтому и развивается в Днепропетровске такая ситуация, что снос зданий в историческом центре Днепропетровска утверждает облсовет, а горожане недовольны мэром. Разрешения на открытие залов игровых автоматов в жилых домах дает Управление предпринимательства облсовета, а горожане опять высказывают претензии городскому голове. Обещает достроить метро В. Бондарь, а горожане, не имеющие возможности встречаться с губернатором, опять возмущаются бездеятельностью горсовета. Вот уж воистину: кто работает, тот и шишки получает!  А кто сейчас может вспомнить деятельность губернатора по продвижению Днепропетровска к Евро-2012? Кроме составления пресловутого «Списка губернатора», куда он без каких-либо объяснений и обоснований включил в очередь на первоочередное строительство довольно странные объекты. Вот и задаются все больше и больше днепропетровцы вопросом: кто же хозяин в городе? Похоже, что у нас его просто нет!  И, конечно же, именно поэтому сегодня правительство ждет, что единственный бездотационный город Украины будет по-прежнему финансировать развитие других украинских городов, забывая о себе. Так было в последние годы: уставший от политики Днепропетровск растерял активность, пустив на самотек работу своих горе-представителей в Киеве, потеряв свое лобби, понадеявшись на свою годами создаваемую и, казалось бы, созданную и нерушимую репутацию и порядочность политиков. Однако, последняя пощечина от собственного правительства, кажется, способна пробудить от спячки город-миллионник.

Пока днепропетровцы в растерянности. Ведь мало кто из них мог ожидать, что забудет свои слова В.Ющенко, принимавший вновь построенный стадион «Арена-Днепр», наличие которого позволило Украине заявить о себе, как о кандидате на проведение ЧМ, и сказавший на открытии: «Здесь будет проходить Евро-2012». Но еще меньшее количество днепропетровчан ожидали подобного предательства от премьер-министра Ю.В. Тимошенко. И даже не потому, что многие здесь считают ее своей землячкой. А потому, что в каждый свой приезд г-жа Тимошенко уверенно говорила о Днепропетровске, как о хозяине «Евро-2012», щедро раздавая обещания насчет финансирования и государственной поддержки. Собственно, именно такое поведение премьера несколько подняло ее шаткий рейтинг на Днепропетровщине. Думаю, сегодня премьер-министру уже не на что надеяться в Днепропетровске.  Прошла неделя со времени судьбоносного решения УЕФА, и политики и горожане начинают приходить в себя и осознавать, что же на самом деле происходит. 18 мая лидер общественной организации «Громадська сила», депутат горсовета Загид Краснов, как частное лицо-житель Днепропетровска, подал в Кировский районный суд г. Днепропетровска иск против правительства Украины с требованием:

— обязать Кабмин дать государственные гарантии Днепропетровску по финансированию развития аэропорта, что позволит городским властям подать апелляцию на решение исполкома УЕФА;

— обязать Кабмин выполнить все обязательства, предусмотренные целевой госпрограммой, в части бюджетного финансирования и расходов, связанных с подготовкой и проведением чемпионата Евро-2012 для Днепропетровска, что составляет порядка 1 млрд. гривен;

— обязать Кабмин принести публичные извинения жителям города и области за невыполнение своих обязательств.

Никто не сомневается, что судьи, являющиеся жителями Днепропетровска и патриотами родного города, рассмотрят иск в кратчайшие сроки и вынесут по нему справедливое решение. А пока суд да дело, в городе растет волна народного негодования. Различные общественные организации проводят мероприятия с целью сплочения жителей города и выражения недовольства политикой государства по отношению к Днепропетровску.

20 мая 2009 г . на Фестивальном причале Днепропетровска состоялся митинг, организованный ВОО «Громадська сила» в знак протеста против неправомерных действий правительства Украины в отношении Днепропетровска, как города-претендента на проведение чемпионата Европы по футболу 2012 года. Участие в митинге приняли лидеры и активисты общественных организаций города, журналисты и более 5 000 горожан, те, кому небезразличны судьба, авторитет и будущее Днепропетровска.

В своем обращении к участникам митинга Загид Краснов заявил следующее: «Всем известно, что Днепропетровск — единственный город Украины, который является донором госбюджета. Таким образом, если вопрос не разрешится в пользу Днепропетровска, то за наши деньги будет развиваться инфраструктура Харькова, Донецка и Львова. За наш счет в этих регионах построят новые дороги, вокзалы, гостиницы и аэропорты. За наш счет возрастет рейтинг и имидж этих городов. Если бы такое решение отражало существующую ситуацию, было бы не так обидно. Но сегодня наш город оказался жертвой обычных политических интриг и бездеятельности нашего правительства. И еще мало кто из горожан понимает, что мы на самом деле потеряли. Это не только сегодняшние деньги на развитие инфраструктуры города и ремонт дорог. Любой город, который проводит мероприятия подобного рода, становится заметным на карте мира. И развитие города начинается именно по их окончании — это и приток инвестиций, и развитие туризма. Днепропетровск же чьей-то злой волей сегодня отброшен в своем развитии на многие годы».

На митинге единогласно была принята резолюция протеста против решения УЕФА об исключении Днепропетровска из списка городов, принимающих чемпионат Европы по футболу. В резолюции, обращенной к правительству Украины и исполкому УЕФА, говорится: «Мы, жители Днепропетровска, возмущены данным решением и видим в этом результат политических игр Правительства и высших государственных чиновников. Исходя из вышеперечисленного, мы принимаем решение:

1. Обязать Правительство принести официальные извинения днепропетровцам за невыполнение данных ранее обещаний.

2. Обязать Правительство предоставить официально обещанные государственные гарантии на реконструкцию Днепропетровского аэропорта.

3. Обязать Правительство выполнить данные Днепропетровску финансовые обязательства, предусмотренные государственной программой по подготовке к чемпионату Европы по футболу ЕРО-2012.

4. Призвать мэра Днепропетровска подать апелляцию на решение УЕФА, принятое 13 мая в Бухаресте.

5. Признать митинг 20 мая 2009 года в Днепропетровске состоявшимся и таким, который выражает позицию большинства горожан. 

Кулуары

Накануне выборов мера желающие занять его кресло хватаются за любой информационный повод. Отмена Евро-2012 и оказалась достаточно мощным поводом поругать власть местную и столичную, напомнить о себе и лишний раз попиариться. Загид Краснов в Днепропетровске считается одним из главных кандидатов на роль главы города. Именно он и опередил своих конкурентов в проведении подобного митинга. Пока остальные просчитывали, на кого можно наезжать, а на кого не стоит, коренной днепропетровский дагестанец Загид Геннадиевич ополчился праведным гневом на Верховную Раду, Премьера и всех министров-уроженцев Днепропетровска за то, что не отстояли город.

Адвокат: «Иск депутата Днепропетровского городского совета против Кабинета Министров по поводу Евро-2012 не имеет юридических оснований быть поданым»

Такой иск может подавать только лицо, официально уполномоченное городским советом. Об этом заявил президент адвокатской компании «Шерман» Илья Бондарь на круглом столе «Сможет ли Днепропетровск вернуть себе право принимать матчи Евро-2012?», который состоялся 22 мая в ИА «НОВЫЙ МОСТ». По словам Ильи Шермана, решения, касающиеся городов-участников, может принимать только исполком УЕФА. «С правовой точки зрения у депутата горсовета, который подал исковое заявление в Кировский суд Днепропетровска на Кабинет Министров Украины за то, что правительство во главе с Юлией Тимошенко не предоставило нашему городу государственных гарантий на реконструкцию аэропорта, нет никаких шансов выиграть процесс. У него и юридических оснований нет на то, чтобы подавать такие иски. Ни депутаты горсовета, ни мэр не являются субъектами правоотношений в данном случае. Таковым субъектом является город. Если бы городской совет поручил гражданину действовать от имени городской громады, только тогда он бы смог представлять Днепропетровск в судебных инстанциях. Имеет право на жизнь шаг мэра Ивана Куличенко, который направил открытое обращение Кабинету Министров по поводу исключения Днепропетровска из перечня городов, которые соревнуются за право принимать матчи Евро-2012. В обращении сказано, что горсовет оставляет за собой право подать апелляцию на решение исполкома УЕФА. Правда, город сможет судится только с Правительством и только в том случае, если будут четко определены претензии и их правомерность. Единственный шанс вернуть Днепропетровску Евро-2012 − переубедить исполком УЕФА. Боюсь, что это невозможно», − сказал Илья Шерман.

И снова митинг…

21 маяв Днепропетровске на Фестивальном причале состоялся трехтысячный митинг общественности под лозунгом «Город достойный Евро-2012». Митинг был организован рядом общественных организаций города.

Участники митинга держали в руках плакаты «На чужом горбу в Евро не въедешь», «Юля предала Родину», «Днепропетровск − не дойная корова», «Не позволим вытирать о Днепр ноги». Участники акции выразили возмущение решением исполкома УЕФА от 13 мая об исключении Днепропетровска из списка городов, которые будут принимать чемпионат по футболу Евро-2012.

По мнению выступающих на митинге, таким образом, Днепропетровск, как основной донор государственного бюджета Украины, был унижен. Как сообщают MIGnews, также участники акции выразили мнение, что решение УЕФА является результатом политических игр правительства Украины и наивысших государственных чиновников. Участники акции приняли резолюцию, в которой, в частности, отмечается: обязать Кабинет министров принести официальные извинения Днепропетровску за невыполнение данных ранее обещаний относительно проведения Евро-2012.

«Обязать правительство предоставить официально обещанные государственные гарантии на реконструкцию Днепропетровского аэропорта и выполнить данные Днепропетровску финансовые обязательства, предусмотренные государственной программой по подготовке к чемпионату Европы по футболу Евро-2012», − подчеркивается в резолюции митинга. Участники акции также призвали мэра Днепропетровска Ивана Куличенко подать апелляцию на решение УЕФА от 13 мая относительно областного центра.

Депутат горсовета судится с Кабмином из-за вылета из Евро-2012

Депутат Днепропетровского горсовета Загид Краснов подал иск в суд на Кабинет министров из-за проигрыша города в соревновании за Евро-2012, передает «Радио Свобода». Он требует от правительства выполнить обязательство относительно бюджетного финансирования работ, проведенных к Чемпионату Европы по футболу в 2012 г., а это около 1 млрд. грн., информирует РБК-Украина.

«Президент и правительство отказались предоставить УЕФА государственные гарантии реконструкции Днепропетровского аэропорта. Непонятно, чем руководствовались государственные мужи, когда всем другим городам давали такие гарантии, а Харькову и Донецку даже выделяли деньги на мероприятия по благоустройству», − объяснил причину представления истец. Кроме того, от Кабмина депутат потребовал публичных извинений за невыполнение обещаний, данных жителям города. По словам З.Краснова, Днепропетровск стал заложником «кулуарно-политических» и «коррупционных» игр, а ситуация с потерей Евро-2012 еще раз показала, что у города нет серьезного лобби в высших эшелонах власти.

Днепропетровск — это вскрытая рана всей Украины

Именно такая фраза прозвучала из уст политолога Вадима Барткова на круглом столе, посвященном теме: «Сможет ли Днепропетровск вернуть себе право принимать матчи Евро-2012?»

В обсуждении проблемы приняли участие заместитель председателя Днепропетровской областной организации ВО «Батькивщина» Валерий Мурлян, руководитель Днепропетровской областной организации УНП Анатолий Сокоринский, президент адвокатской компании «Шерман» Илья Бондарь, политологи Вадим Бартков и Виктор Пащенко и политический обозреватель Юрий Райхель.

Перед началом обсуждения были зачитаны результаты социологического опроса горожан в возрасте от 18 лет на эту тему.

Подавляющее большинство респондентов не верят в то, что апелляция городского совета к Кабинету министров и УЕФА изменит ситуацию, и Днепропетровск войдет в список городов, где будет проводиться Евро-2012 (66,4%). 18,7% опрошенных считают, что такие меры помогут вернуть Чемпионата Европы в город. Затрудняются делать какие-то выводы по этому поводу 14,2% человек.

Большинство респондентов отметили, что потеря Днепропетровском права проведения матчей Евро-2012 повлияет на их решение по поводу голосования на местных выборах. 46,4% заявили, что не простят этого политикам, виновным в этой неудаче. Для 36,3% респондентов ситуация с Евро на выборах не будет показателем, а 19,1% пока не определились, будут ли они принимать этот факт во внимание, когда пойдут на избирательные участки.

Основными же причинами отказа УЕФА от проведения Евро-2012 в Днепропетровске горожане считают бездеятельность городских властей (38,1%) и их политические интриги (30,9%). При этом каждый пятый отметил, что на решение исполкома УЕФА во многом повлиял популизм городских политиков, который не был подкреплен реальными делами (22,3%). 13,2% опрошенных считают, что отказ в проведении Евро-2012 в Днепропетровске основан на отсутствии взаимодействия с правительством. Горожане в равной степени объясняют такое решение УЕФА ошибками при формировании городского бюджета (11,5%), отсутствием взаимодействия с частными инвесторами (11,5%), самопиаром городских политиков на подготовке к Евро-2012 (11,3%) и потерей ими бдительности, ведь большинство ответсвенных за подготовку к Евро-2012 в Днепропетровске не допускали подобного исхода (10,1 %). Отсутствие взаимодействия с УЕФА назвали причиной поражения Днепропетровска лишь 5,4% респондентов.

Валерий Мурлян уверен, что данные, приведенные в исследовании, полностью отражают настроение горожан. «Решение УЕФА было объявлено в полдень 13 мая. А я уже 30 апреля знал из абсолютно достоверных источников, что Днепропетровск будет исключен из числа городов, принимающих Евро-2012. Неужели этого не знали мэр и губернатор, а также наш депутатский корпус? А если они этого не знали, то, значит, тем более плохо сработали!

УЕФА принимает решение по четырем критериям. Аэропорт у нас в подвешенном состоянии, и его реконструировать за оставшиеся три года было нереально. Стадион есть, но он не соответствует критериям УЕФА по какому-то параметру. Про дороги лучше вообще не говорить. Инфраструктуры, нет, а есть лишь розданные городским и областным советами земельные участки под застройку», − сказал он. Также он считает, что Евро-2012 ― чисто коммерческий проект, а не государственная программа. И если Харьков подошел к этому на коммерческой основе, а Днепропетровск ― нет, то это вина днепропетровских властей, не сумевших подойти ответственно к выпавшему шансу.

Анатолий Сокоринский напротив, считает, что премьер-министр Юлия Тимошенко могла бы посодействовать родному городу, но не сделала этого. В отличие от того же Павла Лазаренко, пребывающего ныне в Америке, который лоббировал интересы региона очень сильно. «Когда Мишель Платини и инспекторы УЕФА приезжали в Днепропетровск, то им стало вполне понятно, что тут ничего сделано не будет. Ни дороги, ни отели, ни инфраструктура. Поэтому они и приняли такое решение. А городские власти ничего не сделали для реального выполнения программы подготовки, кроме создания бюрократических структур для руководства процессом. Городские власти програли не просто этот чемпионат, они проиграли будущее этого города!» − считает он.

Илья Бондарь в своем выступлении коснулся юридической стороны вопроса с судебными исками. С правовой точки зрения выигрывать иск к КМУ бессмысленно, потому что КМУ никаким образом не может повлиять на УЕФА. Кроме того, иск нужно было выдвигать не лично Краснову, как депутату горсовета, а от имени общественности города. Такой иск мог подавать либо мэр, либо тот же депутат Краснов, но при наличии у него решения сессии горсовета, делегировавшего ему такие полномочия, считает Илья Бондарь. Но даже и в  случае, если суд примет решение обязать правительство Украины удовлетворить иск депутата Краснова, ни к каким реальным положительным последствиям для города и горожан это не приведет.

Юрий Райхель считает, что иск к Кабмину предъявлен зря, поскольку у Кабмина не было нормативного документа, обязывающего его давать финансовые гарантии какому-либо из городов персонально. «Даже если суд обяжет КМУ хоть что-то сделать из указанного в иске, то что делать с решением УЕФА, которое не подчиняется никакому правительству, в том числе и украинскому. А суды и митинг на Фестивальном причале можно расценивать лишь как пиар-подготовку к грядущим выборам мэра Днепропетровска. Поэтому на счет исковых заявлений и петиций руководству страны могу прокомментировать словами Остапа Бендера, предлагавшего в подобных случаях написать еще и в известную «Лигу защиты прав». Кроме того, если УЕФА вдруг пойдет на уступки Днепропетровску, то представляете какие скандалы и «выкручивание им рук» пойдут дальше! Поэтому они на изменение решения не пойдут никогда, хотя бы ради собственной спокойной работы в дальнейшем», − сказал он.

Вадим Бартков сказал в своем выступлении: «Очень обидно за горожан, поскольку политики по-прежнему уверены, что всю эту их популистскую возню вокруг отказа с Евро-2012 «пипл схавает», простите за грубое выражение. А народ уже дал четкий ответ, что и видно из опроса. А на выборах он даст еще более точный ответ этим властям.

Днепропетровск стал открытой раной для всей Украины. Случившееся, как бы печально и огорчительно оно не было, становится шансом для города разобраться в своих проблемах и найти наименее болезненный способ их лечения. А то ведь могло получиться как с Евровидением в Киеве в свое время, когда закатали на эти несколько дней двумя миллиметрами свежего асфальта Крещатик, позавешивали все ободранные здания рекламами и, типа, провели. То же может получиться, к сожалению, и с другими оставшимися городами Укарины, кроме, разве что Киева, поскольку столице отказывать УЕФА просто стыдно».

Виктор Пащенко уверен, что технологически подать апелляцию нереально. «Допустим, если суд примет нужное городу решение, если КМУ не подаст апелляцию (что даже представить себе невозможно!), если оформит гарантии, и так далее, то 20 дневный срок уже закончится. И самое главное, Кабмин вовсе не обязан отчитываться ни перед каким из городов в своем решении кому предоставлять гарантии, а кому − нет. Хотя все равно очень жаль, что город потерял право принимать матчи этого чемпионата. Особенно жаль наших футбольных болельщиков, буквально живших этой надеждой».  

 

5.    Донецька обл.

 

Евро 2012

Генеральная репетиция

До начала финальной части чемпионата Евро-2009 г. среди юношей до 19 лет осталось два месяца. Оставшиеся нерешенными вопросы на «утрясали» 19.05 на выездном заседании оргкомитета по подготовке и проведению в Донецке и Мариуполе под председательством Вице-премьер-министра Украины И. Васюника. В заседании приняли участие председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк, временно исполняющий обязанности председателя Донецкой облгосадминистрации Сергей Дергунов, заместители министров, первый вице-президент, исполнительный директор Федерации футбола Украины Александр Бандурко, первый вице-президент Федерации футбола Донецкой области Иван Гайворонский, мэры принимающих городов − Донецка и Мариуполя.

Правительство пообещало выполнить обещания

Вице-премьер-министр Украины Иван Васюник заверил, что Кабинет министров «выполняет и выполнит» финансовые обязательства по подготовке Донецка к Евро-2009 и 2012.

Хочу уведомить прессу, что правительство, несмотря на кризисную ситуацию, выполняет и выполнит свои финансовые обязательства. Это касается, в первую очередь, планового дофинансирования закупки медицинского оборудования для лечебных учреждений Донецка и Мариуполя, завершения ремонта общежитий, которые принимают болельщиков и ремонта дороги «Мариуполь-Донецк, − отметил он, уточнив, что скоро область получить 16,2 млн. грн. на закупку медицинского оборудования.

Дороги станут ровными

Первый вице-премьер еще раз подтвердил данное ранее правительством обещание взять на себя половину расходов на ремонт дорог.

− Что касается подготовки местных дорог, то мы в правительстве приняли решение, в соответствии с которым половину затрат будет нести государственный бюджет. Что касается остальных дорог, то ответственность за подготовку этих дорог, а также дорог, которые объединят город Донецк и города-сателлиты − на государственном бюджете, − уверил Васюник, сообщив, что в день проведения совещания Донецку было перечислено 5 млн. грн. на первоочередные нужды по подготовке к Евро-2009 − для реконструкции общежитий и медицинского обслуживания.

Евро-2012 будет в Донецке!

Вице-премьер-министр Украины Иван Васюник верит, что Донецк останется в списке городов, принимающих Евро-2012.

− Я приехал в Донецк поздравить Донецк с тем, что он есть среди тех четырех городов, которые смогут принять матчи Евро. Я в этом не сомневался до 13 мая, не сомневаюсь и в настоящий момент. До сегодняшнего дня для правительства и Федерации футбола принципиальным мега-заданием было сохранение шансов на приоритет с Польшей по формуле 4:4. За полгода этот шанс правительство вместе с руководством городов подтвердят, − подчеркнул Васюник.

Однако для того, чтобы Донецк окончательно утвердили в статусе принимающего города, нужно будет подготовить аэропорт и отельную инфраструктуру.

При этом, по мнению вице-премьера, самая главная задача  − вовремя подготовить аэропорт Донецка в таком объеме, который позволил бы справиться с пиковой нагрузкой во время Евро-2012.

− По сути, у нас нет сомнения, что полоса, как и прошлом году, в этом будет профинансирована и, в соответствии с генеральным планом, в 2010 году она будет сдана в эксплуатацию. Что касается терминала, мы договорились с руководством Донецкой области, при участии Бориса Викторовича Колесникова, о том, что в ближайшие 10 дней с привлечением экспертов руководящая группа Донецка проведет экспертные оценки существующего проекта терминала, оценит возможность принятия этого проекта к практической реализации. И через 10 дней мы встретимся в кабинете министров, чтобы дать ответ окончательно и проинформировать УЕФА, как они требуют до 31 июля этого года, относительно нашей возможности вовремя реализовать этот проект, а также подтверждения гарантий, по поводу финансового обеспечения этого проекта, − сказал вице-премьер.

Что касается отельной инфраструктуры, по данным И. Васюника, УЕФА может удовлетворить имеющийся у Донецкой области план по привлечению городов-сателлитов Донецка, находящихся в двухчасовой доступности от Донецка проезда автобусом, а также дополнительные программы по созданию так называемых апартамент-отелей до 2012 года.

− Эти программы должны быть в ближайшее время очень детально проработаны, защищены вначале в кабинете министров, а потом обсуждены и приняты в УЕФА, − сообщил И. Васюник.

Евро-2009 − это генеральная репетиция

В подготовке к Евро-2012 самым важным для Украины является гуманитарный аспект.

− Оттого, на каком уровне, в соответствии со стандартами УЕФА, будет проведен турнир в Донецке и в трех других городах Украины, с какими мыслями об Украине уедет более чем миллион западных туристов, будет сформировано общее мнение о реальной перспективе европейской интеграции Украины в ближайшем будущем, − сказал вице-премьер.

А молодежный чемпионат 2009-го года, по его мнению, − это генеральная репетиция к Евро-2012.

− Это своего рода мини-евро-2012. Для нас это, безусловно, генеральная репетиция и международный молодежный турнир для юношей до 19-ти лет мы рассматриваем как серьезную проверку как соответствия нашей инфраструктуры к проведению такого рода матчей, − признал вице-премьер-министр. − Для Украины турнир Евро− 2012 − это вызов. И это вызов не только в организации футбольного праздника, это вызов, который дает нам возможность практически за последние 17 лет реализовать самый масштабный проект подготовки инфраструктуры, а это аэропорты, это местные дороги, отельное хозяйство, туристическая инфраструктура − это все останется для граждан Донецка, других городов, для граждан Украины после 2012 года, − сказал И.Васюник.

Облсовет зовет инвесторов

В пятницу, 15.05, глава Донецкого областного совета Анатолий Близнюк провел заседание круглого стола «Евро-2009: новые возможности для региона и бизнеса», на котором присутствовали представители бизнеса. «Кругом говорят о кризисе. Но для нас не время думать о нем, мы должны показать, что даже в условиях кризиса можем провести футбольный чемпионат на уровне. Это необходимо как доказательство нашей готовности к Евро-2012».

Инвесторы поддержали главу облсовета, но отметили, что хотели бы видеть выгоду и для своих компаний.

− Мы согласны, что престиж региона нужно поднимать, − отметил директор ММК им. Ильича Владимир Бойко. − Реклама нашим предприятиям не нужна, так что мы вкладываем деньги в Евро-2009 исключительно из патриотических чувств к региону.

Как отметил Близнюк, бюджет Евро-2009 составляет около 13 млн. гривен, из которых шесть выделяет УЕФА. Оставшиеся же деньги область будет искать сама. Предполагается, что покрывать расходы будут деньга от проданных билетов и рекламы. На Евро-2009 ожидается приезд около 600.000 болельщиков, из которых как минимум 5000 − иностранцы.

К июлю мы должны закончить все работы по подготовке к молодежному чемпионату, но в мае мы немного отстаем от графика. Сейчас готовность на уровне 75%, − заявила заместитель начальника управления мониторинга реализации инвестпроектов и бюджетных программ облсовета Наталья Шинкаренко.

СМИ

«Жизнь» (19.05) в статье «У кого что болит…», в частности, отмечает: глава ФФУ Григорий Суркис не собирается бить горшки с Европой, поэтому негативно о решении УЕФА пока не отзывался.

− То, что было принято на исполкоме, я расцениваю как единственно верное и справедливое решение. Оно могло быть намного хуже для Украины и вообще положить конец надеждам провести в рамках паритетности этот турнир, − заявил Григорий Суркис.

«Жизнь» (19.05) в статье «Аэропорт будет обязательно» приводит мнение народного депутата Бориса Колесникова, который, в частности, заявил: «Донецк будет готов на 100%. Аэропорт будет обязательно. Оппозиция будет давить на власть, чтобы добиться финансовых вливаний в Евро-2012».

В этой же публикации газета подчеркивает: «На сегодняшний день аэропорты являются слабым звеном в ходе подготовки к Евро-2012. Однако правительство недавно заявило об особом внимании к строительству лишь Львовского терминала». По мнению газеты, «такая дискриминация по аэровокзальному принципу при подготовке к Евро играет не в пользу нашего государства».

«Жизнь» (20.05) в заметке «6 звезд у ФФУ» сообщает об этой очередной награде нашей федерации. Информацию сопровождает снимок: А.Бандурко (слева), М.Платини пожимает руку Г. Суркису.

«Жизнь» (21.05) публикует статью «Письмо счастья УЕФА» (+ крупное фото М. Платини), которое предваряет следующее: «ФФУ на своем сайте обнародовало письмо Президента УЕФА мэру г. Донецка по итогам заседания Исполкома УЕФА по подготовке к Евро-2012». Газета приводит на стр. 1,2 полный текст со своими ремарками. Полностью воспроизводим «Примечания редакции».

Первая ремарка размещена после 2-го абзаца письма, а последующие напечатаны каждый после блоков: «стадион», «аэропорты», «процедуры пересечения границы», «транспорт», «размещение». Итак, примечания:

1. Тем самым УЕФА однозначно ответил на вопрос, стоит ли нам ждать у себя самые знаковые противостояния, и ответ этот не в нашу ползу. Ни финала, ни полуфиналов Донецк не увидит. Правда, сохраняется еще возможность получить право проведения, помимо нескольких групповых игр, матча-открытия чемпионата, что, вне всякого сомнения, также очень престижно.

2. Как нам сообщили в пресс-службе стадиона «Донбасс Арена», в настоящее время стадион в Донецке не только соответствует, но и по ряду параметров превосходит требования, предъявляемые УЕФА. Что касается вопросов, о которых идет речь, то, возможно, они возникли на более ранних этапах подготовки и касались систем безопасности на стадионе. Однако и по этим параметрам на сегодняшний день претензий к нам уже быть не может. На стадионе считают, что у них придраться в принципе не к чему.

3. Вариант привлечения в качестве дополнительных аэропортов Мариуполя, Луганска, без сомнения, облегчит задачу по реконструкции воздушных ворот Донецка. Ведь расчетная пиковая нагрузка, значащаяся в требованиях (31 тыс. пассажиров в день), − это чересчур даже для аэровокзала, который пока что существует лишь в проекте, − его пропускная способность 1000 человек в час. Однако в связи с наличием нескольких аэропортов возникает необходимость приводить в надлежащее состояние и гарантировать перед УЕФА соблюдение всех норм не по одному, а по трем объектам. Остается еще вариант использования временных терминалов. Ориентировочный срок строительства такого терминала − 9-10 месяцев, стоимость строительства − около 300 млн. грн. Однако и по временному объекту нужны железобетонные гарантии.

4. Вряд ли городские власти будут препятствовать пересечению границы гостями Евро, однако и вмешаться в четко определенную на государственном уровне систему прохождения кордона они тоже не в силах. Что касается необходимой для цивилизованного контроля инфраструктуры, то это снова вопрос, который решится лишь со строительством нового терминала.

5. Интересно, за счет каких средств (государственных, местных, частных) будет приобретаться или арендоваться этот автопарк, который должен будет курсировать между аэропортом и центром города за минимальное время, обеспечивая при этом должный уровень комфорта, причем бесплатно? Опять же до конца не ясно, что удастся сделать с модернизацией городского транспорта и дорожной сети. Правительство пообещало какую-то часть денег, что-то наскребется на месте. Хватит ли времени и денег?

6. По состоянию на апрель 2009 года количество пятизвездочных номеров, имеющихся в Донецке, соответствовало потребностям УЕФА только на 6%, четырехзвездочных − на 20%, трехзвездочных − на 67%. Запланировано строительство еще 646 номеров категории 5 звезд, 1132 − 4-звездочных и 535 − 3-звездочных. Однако даже с учетом 100% реализации планов, несмотря на кризис, на 100% номерного фонда мы не выйдем. Ввиду этого рассматривается возможность размещения гостей чемпионата в других городах в пределах 2 часов езды от Донецка. Однако, если строительство 5-звездочной гостиницы в Мариуполе можно рассматривать как реальность, то подобные объекты в Макеевке, Ясиноватой, Авдеевке и других городах, попадающих в 2-часовую зону, выглядят пока достаточно фантастически.

Массовый футбол

Почетный трофей впервые уехал из Мариуполя

В День Победы на стадионе «Западный» состоялся финальный матч Кубка Победы, в котором встречались две ильичевские команды − «Строитель» (РСЭУ ММК им. Ильича) и «Ильич-Осипенко» (ДП «Ильич-Агро-Запорожье»). Победу со счетом 4:0 праздновали футболисты Запорожской области. Отметим, что Кубок Победы впервые выиграла команда не из Мариуполя.

В Мариуполе прошел ряд футбольных соревнований, в которых приняли участие самые разные возрастные категории. Так, команда ОШ № 65 (дир. Б.Хомусяк) стала победителем областного турнира по футболу на призы клуба «Кожаный мяч». В финальной части мариупольские школьники сыграли вничью с командой Макеевки, а затем обыграли представителей Донецка и Славянска.

А районные сборные ветеранов разыграли Кубок по мини-футболу, посвященный Евро-2009. Приморчане в полуфинале по пенальти выиграли у жовтневцев, а игроки Орджоникидзевского района в основное время одолели ильичевцев. В финале футболисты Левого берега победили − 4:2 и завоевали Кубок «Евро-2009».

Юношеские команды «Азовстали», участвующие в чемпионате ДЮФЛ Украины в первой лиге, обыграли в Луганске своих сверстников из «Юности» (2:0 и 1:0). Команда 1992 г.р. (тр. И. Гаевец) стала недосягаемой в своей зоне и завоевала право играть в финале юношеского чемпионата, а команде В.Ткачука для этого надо набрать всего одно очко в оставшихся двух встречах.

И, наконец, на стадионе «Портовик» состоялся интересный матч. Серебряный призер всеукраинского общества «Колос» − «Добро и воля» (с. Мелекино, рук. В. Добровольный) вызвал на «дуэль» обладателя городского Кубка Победы-2009 -»Ильич-Осипенко» (нач. В. Чепурной). Со счетом 2:0 победили мелекинцы.

Суд по делу об избиении фотожурналиста

Директор донецкого стадиона дал подписку о невыезде, а сам отправился на матч «Шахтер» − «Вердер».

В среду должно было состояться очередное заседание Киевского райсуда Донецка по делу директора РСК «Олимпийский» Геннадия Калищука, который обвиняется в том, что 15 марта 2008 г. избил фотографа агентства «Укринформ» Игоря Ткаченко. Однако по непонятной причине заседание суда перенесли.

− Причину мне так и не назвали, − заявил Ткаченко. − Калищука должны были доставить под конвоем, но этого не было.

Отметим, что до этого директор стадиона дал подписку о невыезде, но, как стало известно журналистам, он в среду отбыл на матч «Шахтер» − Вердер» в Стамбул. Ни суд, ни прокуратура не могут прояснить сложившуюся ситуацию.

− Это дело ведет прокурор района, с понедельника он в отпуске. Я его замещаю, − рассказал зам.прокурора Киевского района Донецка Олег Колесник. − Все вопросы − к суду.

Судья же не отвечает на телефонные звонки.

Следующее судебное заседание, как пишет «Салон Дона и Баса» (22.05) запланировано на 23 июня.

 

6.    Житомирська обл.

 

Євро 2012

ЗМІ

На предмет ЄВРО-2012 слід зазначити, що ця тема лише фрагментарно привернула до себе увагу друкованим матеріалом на порталі «Рупор Житомира»:

− …впевнений, що наші клуби будуть тримати високу планку, яка була піднята цього року, а у 2012 році Україна увійде до історії європейського футболу не лише як країна, де відбуватиметься «Євро-2012», а як переможниця цього чемпіонату», − цитують журналісти  слова «спортивного» Міністра Юрія Павленка, окриленого перемогою донецького «Шахтаря». Матеріал наведено як передрук із порталу «Разом».

Прив’язкою до майбутнього чемпіонату ЄВРО-2012 також є матеріал, надрукований на сайті «Житомир інфо» − публікація під назвою «Дождались! Строительство «удобств» в центре Житомира уже не за горами» − на строительство общественного туалета на пешеходной улице Михайловской в центре Житомира уже даны все разрешительные документы.

Гостру й актуальну тему відсутності в обласному центрі пристойних громадських вбиралень місцеві журналісти підняли, щойно Україна отримала право приймати в себе фінал ЄВРО-2012 з футболу. Як повідомляє портал, дозвільні документи на будівництво вбиральні в центрі міста по вулиці Михайлівській уже є, проект розроблено і затверджено управлінням архітектури. Журналісти глузують, що доки підприємець чекав усіх дозволів, криза могла підкосити його фінансовий стан. Відверто вони глузують і з того, що на другому поверсі громадської вбиральні розташовуватимуться офіси.

ТУРИЗМ

Якщо науковці з Малинщини резюмують, що в їхній райцентр туристів Євро 2012 краще не пускати, то невеличке місто Коростень продовжує дивувати своїми туристичними об’єктами, які, вочевидь, приваблять і вболівальників майбутнього ЧЄ. 21 травня Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Куба в Україні Фелікс Леон Карбальо з дружнім візитом побував у місті Коростені, де відвідав Військово-історичний комплекс “Скеля”. Під час огляду виставочних залів об’єкту “Скеля” посол, за його словами, був вражений тим, як коростенці зберігають своє військове минуле і пам’ятають про захисників та визволителів міста в роки Великої Вітчизняної війни 1941 − 1945 років. Посол зробив пам’ятний запис у книзі відгуків “Скелі”. Відвідування міста, його пам’ятки залишили у гостя надзвичайно приємні враження.

Фан-зона

20 травня у Житомирі на майдані Корольова все ж таки відбулася трансляція фінального матчу Кубку УЕФА. В останній момент, акцію підтримав нардеп, керівник житомирських регіоналів М. Присяжнюк. Була створена фан-зона. Матч переглядали, за різними оцінками, від 6 до 8 тисяч уболівальників, в основному, молодь. Треба відзначити активну роль міського голови В. Шелудченко та виконкому міської ради в цьому питанні. Є інформація, що вона особисто телефонувала М. Присяжнюку і просила фінансово підтримати цю акцію у Житомирі. Під час трансляції матчу озвучували те, що ц дійство відбувалося за підтримки народного депутата Миколи Присяжнюка, а під час перерви і перед матчем крутили ролики із його фото.

Реклама

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Бути чи не бути розробці нової Програми розвитку футболу в регіоні на 2009-2012 роки?

19 травня 2009 року в міському палаці культури відбулась VII звітна Конференція ЖОФФ. Резюме обласного футбольного форуму має назву «Врятуємо наш футбол!». Це звернення представників футбольної громадськості Житомирщини до керівництва області та обласного центру. Звернення одностайно прийняте і містить цілу низку конкретних пропозицій футбольної громадськості. Тож «м’яч» тепер на половині «поля» владних структур і черговий «хід» вже за їхніми очільниками! Наводимо його текс:

Шановні керівники нашого славного Поліського краю!

У ці чудові травневі дні, коли вся Україна радіє з приводу величезних досягнень на міжнародній арені кращих команд держави − «Шахтаря» та «Динамо», а також − остаточного затвердження Виконкомом УЄФА чотирьох українських міст , що прийматимуть фінальні турніри Євро-2012, наші душі охоплює ще більший смуток: адже ми − житомиряни знаходимося нині на узбіччі національного футболу. Хто більш у тому винен, що Велика гра покинула терени Житомирщини, нехай вирішать прийдешні покоління. Але усім нам, хто нині працює в аматорському чи дитячо-юнацькому футболі, хто керує спортивною галуззю на усіх рівнях, а особливо тим, хто має владу та відповідальність перед людьми, потрібно дивитись вперед, робити все можливе і навіть більше, аби футбол (з великої літери) повернувся у наш край.

На початку нинішньої весни деякі місцеві видання опублікували звернення до Вас трьох поважних у спорті людей − О.Чернявського, М.Сюсюри, Ю.Чернишова − відносно 50-річного ювілею створення першої в області команди майстрів з футболу, що виповнюється саме в ці дні. Свій дебютний матч на щойно збудованому стадіоні житомирський «Авангард» під орудою Анатолія Богдановича проводив із мінським «Спартаком», який тоді тимчасово втратив місце в класі «А», і здобув перемогу. Чимало таких здобутків було у подальші роки, коли наступники тієї першої команди − «Полісся», «Автомобіліст», «Спартак» − перемагали в Чемпіонаті та Кубку України, грали і в класі «А», маючи вже Всесоюзну славу. А за роки незалежності «Хімік», а згодом знов «Полісся», майже постійно граючи у першій лізі, двічі упритул підходили до елітного дивізіону українського футболу. І де тепер та чудова команда, на що став схожий Центральний стадіон Житомира, де вона грала і перемагала?..

10 років назад, напередодні 40−річного ювілею Великого футболу Житомирщини почав свій перший номер клубної газети «Футбол Полісся», де із привітанням до усіх земляків звернувся керівник області Володимир Лушкин. «Сьогодні настав час якісного піднесення нашого «Полісся» − стрибка до вищого ешелону вітчизняного футболу», − сказав тоді губернатор. І запевнив, що «робитиме все можливе і обласна державна адміністрація, аби головний футбольний клуб Житомирщини у рік свого 40-річчя піднісся на давно омріяну вершину − до вищої ліги». Слово своє Володимир Олександрович тримав, і «Полісся» не лише вибороло невдовзі Кубок України. а й здобуло право на перехідний матч до віщої ліги. Де, на жаль, полісян «засудили»… Немає зараз вже ані команди «Полісся», ані тієї газети, та й сам футбол Житомирщини четвертий рік вже ледь жевріє на аматорському та дитячо-юнацькому рівнях. А влада, посилаючись на нестачу коштів ( хронічна хвороба багатющого Поліського краю!), не робить жодних спроб повернути людям велику гру − футбол. Минулого року скінчився термін дії Програми розвитку футболу, що була прийнята на усіх рівнях влади. Та нині вже українським політикам не до складання таких Програм, а в регіонах діють хто як надумає. Більшість чекає на вказівки зі столиці, та дехто усе ж складає власні, бодай короткотермінові Програми розвитку футболу. До таких належить і міське керівництво Житомира, яке на січневій сесії міськради затвердило дворічну Комплексну Програму розвитку футболу міста. Однак над обласною Програмою на перспективу ще ніхто, здається, й не збирається працювати. Виходячи із викладеного вище, звертаємось до Вас, перших осіб обласної та міської влади Житомира, із своїми пропозиціями відносно невідкладної розробки обласної Програми розвитку футболу на 2010-2019 роки, та початку підготовчих заходів вже у другому півріччі поточного року.

1. Навести лад у використанні стадіонів обласного центру, для чого:

а) провести протягом 2009-10 рр. реконструкцію Центрального стадіону «Полісся», передбачивши її фінансування за рахунок обласного бюджету та спеціального фонду при облдержадміністрації;

б) до кінця поточного року ввести в дію першу чергу будівництва на стадіоні «Спартак» та спланувати його завершення в 2-му кварталі 2010 року

в) вирішити, нарешті, наболіле питання відносно Житомирського міського стадіону, відсутність якого суттєво гальмує розвиток футболу в обласному центрі. Найкращим варіантом була б передача заводського стадіону «Електровимірювач» до міської комунальної власності, а вже міська влада, впевнені, не забарилася б із його відбудовою;

г) зобов’язати керівників учбових закладів, у підпорядкування яких є стадіони ( перш за усе − військовий інститут, Агроекологічний коледж, обласний центр професійної підготовки № 15) негайно привести їх у належний стан , що має бути засвідчене відповідною комісією. У подальшому використовувати ці стадіони не лише в інтересах своїх учбових закладів, а й за графіком роботи обласних управлінь освіти та у справах сім’ї, молоді та спорту.

2. Відновити в місті Житомир професійний футбольний клуб, що мав би стати правонаступником «Полісся», для чого створити під егідою облдержадмінстрації акціонерне товариство. Це має стати найкращим подарунком усім Житомирянам до 50-річчя Великого футболу в нашому місті.

3. Доповнити існуючу в області систему футбольної освіти (СДЮШОР, факультет з фізичної культури і спорту ЖДУ) створенням спецгрупи педагогічного ліцею та будівництвом відповідної навчально-тренувальної бази.

4. Поновити й розвинути систему футбольних полів при школах (ліцеях) та підприємствах області.

5. Створити спеціальний фонд розвитку футболу − під особистим контролем використання його ресурсів голови облдержадміністрації. Керівні органи ЖОФФ висловлюють свою готовність негайно долучитися до роботи по створенню Програми розвитку футболу Житомирщини. Сподіваємось на Ваше розуміння й підтримку наших ініціатив, про що хотілося б отримати конкретні відповіді у письмовому вигляді.

Звернення прийняте одноголосно усіма делегатами VII звітної Конференції Житомирської обласної федерації футболу 19 травня 2009 року.

Місцевий футбол

Заходи

Розпочався чемпіонат Малинського району з футболу. На старт вийшло одинадцять колективів: “Лісовод” (Головки), “Промінь” (Малин), “Лісовод” (Малин), МКДЗ (Малин), “Сокіл” (Чоповичі), “Будівельник” (Гранітне), “Старт” (Пиріжки), “Юність” (Скурати), “Каскад” (Федорівка), “Чайка” (Нові Вороб’ї), “Мрія” (Луки).

Результати першого туру:

“Промінь” − “Лісовод” (М) − 3:0 (технічна перемога)

“Каскад” − “Будівельник” − 1:8

“Старт” − “Чайка” − 1:0

“Юність” − МКДЗ − 1:3

“Мрія” − “Сокіл” − 7:3

Лісовод” (Г) − вільний від ігор

У черговому турі у рамках Дитячо-юнацької футбольної ліги вдома на стадіоні «Шкіряник» команди ДЮСШ м. Бердичів(1992 р.н − тренер: І.Л. Лисюк та 1994 р.н − тренер: В.Б. Керносенко) приймали своїх суперників команди «Нива-Світанюк» м. Вінниця. Юнаки 1992 р.н перемогли своїх суперників із рахунком 5-0.

Юнаки 1994 р.н мінімально поступились своїм суперникам з рахунком 0-1. До речі, футболісти «Ниви-Світанок» 1994 р.н після цієї перемоги оформили перше місце у групі.

Наступні та останні для команд 1992 р.н та 1994 р.н у цьому сезоні у рамках ДЮФЛУ бердичівські хлопці проведуть 31 травня проти команд «Інфорлайн-Подділя» м. Козятина, які приймають своїх суперників у м. Вінниці.

Вихованці Житомирської школи-інтернату для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зіграли товариський матч з міні-футболу зі своїми шефами − Управлінням внутрішніх справ України в Житомирській області. Футбольна команда цього навчального закладу виборола першість в обласних змаганнях серед шкіл-інтернатів, що проводились на базі фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» у квітні цього року і організаторами яких став відділ кримінальної міліції у справах дітей УМВС.

Як розповів керівник цього підрозділу Борис Васькевич, одним із заохочувальних призів для вихованців Житомирської школи став товариський матч із шефами. Подібні спортивні заходи проводяться відділом систематично і мають на меті формування у дітей почуття колективізму, дружби, підвищення рівня фізичної підготовки та загартованості, залучення до занять спортом. Окрім того, це один з дієвих способів ведення профілактичної роботи, попередження скоєння дітьми правопорушень.

Матч того дня закінчився із рахунок на користь юних футболістів, то ж це ще більше додало впевненості та гарного настрою юнакам, аби гідно представити Житомирську область на всеукраїнських змаганнях з міні-футболу серед вихованців шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які відбудуться 3-5 червня у м. Полтаві.

Преса про футбол

Переважна більшість публікацій у місцевій пресі − це хвалебні статті, коментарі, констатації щодо володаря Кубку УЄФА − донецького «Шахтаря». Навіть мер міста Житомира Шелудченко, як повідомив офіційний сайт мерії, надіслала «Шахтареві» вітальний лист. Щоправда це викликало неоднозначну реакцію в місцевих футбольних колах, адже на місцевому рівні очільниця міста такого захоплення футболом не виказує.

«Ця подія додає впевненості, − у житомирського футболу є завтра!» − пишуть житомирські Інтернет − портали про футбольну перемогу місцевих школярів. 16 травня у Києві на олімпійській спортивній базі «Святошин» відбувся національний фінал ІV Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ 2009» та чемпіонату груп підтримки «DJUICE ФАН 2009». Чемпіоном сезону 2009 року стала футбольна команда ЗОШ №24 з міста Житомира.

Протягом півроку напружених змагань за право виступати в національному фіналі ІV Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу «DJUICE ГОЛ 2009» боролися учні з 2380 шкіл у 64 містах України. Загальна кількість учасників цьогорічного чемпіонату − 28600 школярів.

 

7.    Закарпатська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на місцевому радіо, але висвітлювалася в друкованих ЗМІ. Події загального плану подавали місцеві радіостанції «Версія» та «Закарпаття-FM».

На останньому можна було почути про те, що УЄФА відправив листа Ющенку, Тимошенко і Литвину, в якому подякував українській владі за увагу і відданість організації фінального турніру Чемпіонату Європи з футболу 2012 і оголосив, що Виконавчий комітет УЄФА підтвердив призначення Києва в якості офіційного міста прийому для групових матчів, чвертьфіналу і півфіналу Євро-2012.

«Версія» говорила про те, що сьогоднішній стан доріг в Україні цілком дозволяє на рівні приймати фінал Євро-2012. Так вважає голова державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржус. На його думку, Україні треба в першу чергу зосередитися на спортивній інфраструктурі, аеропортах, готелях, безпеці. Шляхи ж, навіть в тому стані, в якому вони знаходяться зараз у містах і між містами, забезпечать комфортний і безпечний проїзд, заявив пан Гуржус.

Друга новина була такого плану: в Україні дві біди: аеропорти та стадіони. Такий висновок нових депеш УЄФА, які отримала українська Федерація футболу. До липня цього року усі чотири міста, які пройшли травневу ревізію УЄФА, мають надіслати фінансові гарантії на реконструкцію летовищ та футбольних арен. Про це повідомив президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Він зазначив, що Київ, Львів, Харків та Донецьк успішно готуються, але ризики все одно є. Якщо хоча б одне місто провалить підготовку, воно потягне за собою ще одне. Крім аеропортів та стадіонів, УЄФА турбує готельна інфраструктура. Навіть Київ не дотягує до стандартів за кількістю 5-зіркових номерів.

Остання вони стосувалася митниці. Пункти пропуску на кордоні України вже сьогодні відповідають сучасним європейським вимогам, і є всі ресурси, щоб вдосконалити їх до Євро-2012. Про це заявив голова Державної митної служби Анатолій Макаренко. Зараз на митницях України триває процес встановлення закуплених торік рентген-установок типу «Рапіскан», які допоможуть краще контролювати ситуацію щодо спроб незаконного переміщенням товарів. Також на українських митників незабаром чекають випробовування на знання європейських мов. Найбільше навантаження під час Євро-2012, за попередніми висновками, ляже на пункти пропуску «Ягодин», «Тиса» (Чоп), «Краковець», «Шегинів», «Порубне», «Ужгород».

Газета «Новини Закарпаття» опублікував матеріал «Виконком УЄФА визначив міста-господарі Євро-2012», де автор С.Жулян повідомляє, що минулої середи на засіданні виконавчого комітету УЄФА в Бухаресті футбольні чиновники визначили міста, які прийматимуть українсько-польське Євро-2012. У нашій країні перипетії відбуватимуться на стадіонах Києва, Львова, Харкова, Донецька.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи

21 травня в Закарпатській ОДА відбулася прес-конференція, яку для ЗМІ дав голова Держмитслужби А. Макаренко.

Він повідомив, що українські пункти пропуску відповідають сучасним європейським вимогам. У рамках підготовки до Євро-2012 українських митників чекають випробовування на знання європейських мов, оскільки спілкування з європейськими вболівальниками має відбуватися на найвищому рівні.

Він також повідомив, що в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу інфраструктура Держмитслужби проходить стан серйозного реформування. «Ми повинні реформувати не самі митні площадки, але й інформаційні потоки. Головне − швидкість обміну інформацією, швидкість − митне оформлення, і якщо говорити в цьому сенсі, то ще є ресурси для поліпшення ”, − сказав він.

Крім того, Макаренко сказав, що наразі на митницях України триває процес встановлення закуплених торік рентген-установок типу «Рапіскан», які допоможуть краще контролювати ситуацію з незаконним переміщенням товарів.

Місцевий футбол

ЗМІ

У газеті “Ужгород” за 16.05.09 коротенька замітка «Лідери втрачають очки» констатує факт, що ФК «Закарпаття» матч 27 туру чемпіонату України в першій лізі проводив у Луцьку й зазнав першої за останні 7 ігор поразки.

«Ріо» за 16.05.09 у матеріалі «Закарпаття» почало менше вигравати» теж пише про це. Зокрема, про гру з «Кримтеплицею», яка закінчилася з результатом 1:1. Про сам хід поєдинку не варто писати, але про коментарі головних тренерів слід сказати.

Так, тренер гостей М.Сачко казав на після матчевій прес-конференції, що гравців, які не виконали поставлені завдання, довелося замінити. Але побажав ФК «Закарпаття» щасливого виходу до Прем’єр-ліги.

М.Іваниця, тренер ужгородців, сказав, що багато футболістів було травмовані, не всі взяли участь у цій грі. Були допущені деякі грубі помилки, тому доведеться над ними працювати.

«Новини Закарпаття» теж пишуть про обласну команду. «Лідер втрачає очки» − так називається матеріал, де автор пише про те, що уперше у 2009 році ужгородське «Закарпаття» втратило домашні очки у грі з «Кримтеплицею»: «Щось не клеїться у наших хлопців з виступами у весняній частині чемпіонату − на виїзді у них або нічия, або й програш. Як факт − київська «Оболонь» і далі очолює турнірну таблицю».

Огляд матчів

19 травня у рамках 29 туру відбулася гра «Дністер» (Овідіополь) − «Закарпаття» (Ужгород)  1:3.

Нарешті після двох невдалих турів ужгородці на виїзді здобули бажану перемогу. Це вдалося завдяки м’ячам Яроша та дублю Невуче. Слід відмітити, що після цієї перемоги «Закарпаття» вирвалося на 1-у сходинку турнірної таблиці, на одне очко випередивши столичну «Оболонь». 

Досить бурно відзначали цю перемогу окремі гравці команди − у вихідний після поєдинку день. Видно, що для них три очки стали справжнім святом, яке треба було солідно «обмити».

Кулуари

Минулої неділі, 17 травня, на ужгородському стадіоні «Авангард» відбувся Кубок міста Ужгорода з американського футболу, в якому взяли участь дві команди з Ужгорода та Києва. Напевно, дирекція стадіону вже таким чином намагається поповнити свій жалюгідний бюджет, адже вже давно на стадіоні не проводиться жодних змагань.

Останнім спортивно-масовим заходом на «Авангарді» був Кубок Дружби та спартакіада медиків. За словами очевидців, газон поля в занедбаному стані − і це при тому, що вже упродовж 9 місяців на ньому не грали! Та й не дивно, бо через мізерну зарплатню на стадіоні, який перебуває у комунальній власності міста, працює всього троє-четверо працездатних осіб, інші або пенсіонери, або інваліди.

У той же час «Закарпаттю» доведеться домовлятися з міським головою щодо користування цим полем, бо вже ні в кого немає сумнівів, що клуб наступний сезон розпочне у Прем’єр-лізі, а там є відповідні вимоги щодо поля та кількості глядачів. Наразі справа перебуває у суді і поки невідомо, на якій вона стадії розгляду. Наскільки відомо задля вирішення цього питання необхідно певну суму коштів, щоб погасити борги у розмірі близько 300 тисяч гривень, яких поки що клуб немає.

Два тижні тому в Ужгород приїжджала спеціальна комісія з атестації футбольних полів для клубів, які претендують на вихід у Прем’єр-лігу. «Закарпаття» репрезентувало ужгородський «Авангард», на якому нині команда не проводить свої поєдинки через заборгованість. І слід відмітити, що з оцінкою три бали «Авангард» пройшов атестацію і на ньому команда зможе грати матчі «Прем’єр-ліги». Про це навіть на післяматчевій прес-конференції зауважив тренер Михайло Іваниця. Правда, залишилося одне − домовитися з Ужгородською міською радою, та, гадаю, це вдасться зробити. Адже як не як, а клуб представляє інтереси регіону. 

Обласна ФФУ

Минулої неділі під егідою обласної федерації футболу пройшов п’ятий тур чемпіонату області. Досить серйозні амбіції на чемпіонство, за традицією, заявляють такі команди як ФК «Мукачево», ФК «Говерла» (Ясіня) та новостворена команда ФК «Поляна» з однойменного села. Саме власники цих команд зібрали до своїх колективів найбільш кваліфікованих футболістів, які в минулому грали за професійні клуби (дублюючий склад «Закарпаття») і є високооплачуваними. До прикладу, президент «Мукачева» − нардеп Василь Петьовка, «Говерли» − депутат облради, колишній високопосадовець у правоохоронних органах Антон Зелінський, а «Поляни» − сільський голова курортного села Поляна, який є співвласником кількох санаторіїв та готелів.

 

8.    Запорізька обл.

 

Євро-2012

Заходи

Заходів, що пов’язані із Євро-2012, у Запоріжжі не було. Але останні рішення УЄФА часто згадувалися у ЗМІ.

ЗМІ

«Красный свет» Днепропетровску и Одессе» − під таким заголовком розповідає останні новини з УЄФА газета «Улица Спортивная» від 19.05.09р. Є деталі: чого саме вимагають від Польщі, чого − від України, коментар М. Платіні. 

Тижневик «МИГ» від 21.05.09р. повідомив, що штаб-кватира УЄФА оголосила терміни проведення Євро-2012: з 9 червня по 1 липня. І про те, що розробляється логотип Євро і готується активна маркетингова кампанія. А ще, розповідаючи про «Донбас-арену», газета поквапилася повідомити, що на цьому стадіоні відбудуться ігри Євро-2012. Що поки не є фактом. 

Тижневик «Остров Свободи» від 20.05.09р. також повідомив про визначені УЄФА терміни проведення Євро-2012.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК щодня демонструє в ефірі іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Виїзна поразка 2:0 від «Арсенала» остаточно поховала єврокубкові амбіції «Металурга». Команда може спокійно догравати чемпіонат і готуватися до наступного. Головний тренер Олег Лутков натякає на появу нових гравців, не називаючи поки їхні прізвища. Схоже, наставник вмовив керівництво клубу придбати нарешті досвідчених гравців лінії атаки. Слабкість цієї ланки в «Металурзі» дуже помітна. Команда здатна вперто оборонятися і рятувати власні ворота. Але забивати нікому. 

Кулуари

Один з власників команди і її тіньовий «співтренер» Ігор Дворецький настільки боляче сприйняв поразку від «Арсенала», що наказав персоналу металургівської бази і клубу не годувати гравців і не видавати їм зарплату. Аби помучилися і зробили висновки.   

ЗМІ

Запорізькі ЗМІ раділи з приводу перемоги «Шахтаря» у Кубку УЄФА і сумували стосовно поразки «Металурга» від «Арсенала» у чемпіонаті України.

Газета «Индустриальное Запорожье» від 22.05.09р. розповіла про стартові ігри чемпіонату області. І розкрила таємницю створення команди під назвою «Комуніст», яка грає у чемпіонаті. Виявляється, це діло рук нардепа від КПУ Олексія Бабуріна, який свого часу був серед керівників запорізького вищолігового «Торпедо». Він зібрав футболістів, в тому числі відомих у минулому гравців «Металурга» Демченка, Лучкевича, Акопяна, і влаштував такий піар для КПУ на футбольних стадіонах.   

Про ігри чемпіонату області коротко повідомили ще кілька газет.

Також тижневик «Искра» від 21.05.09 вмістив публікацію про традиційний матч пам’яті футбольного мецената О.Смоляницького, у якому зіграли відомі у минулому футболісти запорізьких «Металурга», «Торпедо» і «ЗАлК».

Тижневик «МИГ» від 21.05.09р. розповів, що президент ФК «Шахтар» Р.Ахметов пообіцяв відкрити «Донбас-Арену» 29 серпня. І що двоє українських дітей, які перемогли у конкурсі спонсора УЄФА «МастерКард», виведуть на поле фіналістів Ліги Чемпіонів «Барселону» і «Манчестер Юнайтед».

Тижневик «Субота+» від 21.05.09р. традиційно повідомляє про футбол районного рівня: відбулися фінальні змагання серед сільських школярів області, стартував чемпіонат Запорізького району, і навіть розіграш Християнського міні-футбольного кубка. 

 

9.    Івано-Франківська обл.

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

Місцева влада розпочала боротьбу зі стихійною торгівлею на центральних вулицях Івано-Франківська. Масове скупчення торговців, на думку чиновників, створює низку незручностей для мешканців та гостей міста. Перша акція пройшла у звітній період по вулиці Низовій. Правоохоронці здійснили рейд з ліквідації цієї так званої підприємницької діяльності. Людей просили прибрати палатки та припинити тут продаж. Якщо власники торгових точок і надалі займатимуться незаконною торгівлею, правоохоронці вилучатимуть у них товар.

Впорядкування торгівлі на вулицях значно поліпшить зовнішній вигляд міста та його туристичну привабливість.

Міська влада має намір посилити контроль на відпочинкових зонах рік, повідомляє газета «Західний кур’єр». Зараз є чимало скарг від мешканців, що машини заїжджають на дамби, у межах міста з річок навіть вибирають гравій. Тому міський голова Віктор Анушкевичус доручив правоохоронцям посилити патрулювання у межах відпочинкових зон, як це було торік, що дало позитивний результат, і пообіцяв преміювати міліціонерів за кожну «спійману» ними машину. Відпочинкові зони правоохоронці патрулюватимуть спільно з військовослужбовцями внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ.

Як повідомила місцева ТРК «Вежа» з посиланням на Радіо «Свобода», Єврокомісія підтримуватиме проекти, спрямовані на розвиток екологічного та велосипедного туризму в Карпатах, але якщо Україна хоче залучити більше іноземних туристів, то повинна активніше працювати над створенням відповідної інфраструктури.

В рамках проекту «ВелоКраїна» буде створена інфраструктура для розвитку рекреаційного велосипедного туризму. Вже розроблено і промарковано 18 веломаршрутів, побудовано п’ять велосховищ, встановлено 70 велостоянок. Лише в цьому році на виконання цього проекту залучено більше півмільйона євро міжнародної технічної допомоги.

Розвиток туризму в Україні та в регіоні зокрема сприятиме популяризації України перед проведенням фінальної частини Євро-2012.

В Івано-Франківську розкрадають зелені насадження, з посиланням на керівника міського «Зеленого господарства» Василя Федіва повідомляє газета «Західний кур’єр». Невідомі вже викрали чимало квітів, кущів і дерев. Особливо непокоїть комунальників те, що відбувається у меморіальному сквері на вулиці Бандери. Проте на думку міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, порядок у таких випадках має наводити спочатку міліція, а вже потім комунальники.

Перед святкуванням Дня міста на перехресті з обмеженою оглядовістю вулиць Бельведерської-Орлика-Новгородської комунальники встановили спеціальне дзеркало 60х80 сантиметрів, яке обійшлося у 4200 гривень. Але послужило воно водіям недовго. Недавно це дзеркало хтось просто «скрутив». Тому опуклі дзеркала на інших перехрестях з обмеженою оглядовістю, за словами головного інженера міськжитлокомунгоспу Миколи Ковальчука, наразі не встановлюватимуть. Про це повідомила газета «Західний кур’єр».

Натомість зараз у місті чотири зупинки громадського транспорту вже обладнано заїзними кишенями, що суттєво зменшить транспортні «затори» на вулицях під час посадки-висадки пасажирів. Також планується встановлення нових «лежачих поліцейських», але вже бетонних, а не гумових, які дуже швидко виходять з ладу. На це передбачено 299 тисяч гривень. Два такі примусові обмежувачі швидкості, як експеримент, вже змонтували. 240 тисяч планується витратити на поновлення дорожньої розмітки, 550 тисяч − на модернізацію світлофорних об’єктів, 250 тисяч − на встановлення інших технічних засобів регулювання дорожнього руху. Також комунальники вже встановили чотири нові знаки-показники назви населеного пункту українською та англійською мовами при в’їзді до міста в Чернієві та Крихівцях.

Головне управління промисловості облдержадміністрації почало розробку системи розведення приміських автобусних маршрутів Івано-Франківська по існуючих автостанціях обласного центру. Керівництво міста домагається винесення місць відправлень приміських автобусних маршрутів з центру міста вже не перший рік. Але реальних результатів досі це так і не дало. Компромісу з областю керівництво міста наразі ще не знайшло.

Івано-франківське КП «Теплокомуненерго» у звітній період ввело в дію уже третю когенераційну установку. Вона буде виробляти електроенергію для котельні мікрорайону «Позитрон». Потужність когенераційної установки — 1 МВт. Її вартість — понад 7 мільйонів гривень. З них, близько 5 млн. гривень — кошти міського бюджету, решта — гроші підприємства.

Завдяки запровадженню когенерації місто майже на 100% забезпечить себе електричною та тепловою енергією. В майбутньому, так звані міні-електростанції, тепловики планують перевести на біопаливо.

Відтепер підприємці Івано-Франківська зможуть встановлювати біля кіосків не більше 2 холодильників із водою та слобоалкогольними напоями. Про це повідомила низка місцевих ЗМІ. Згідно з рішенням міськвиконкому, підприємець, який хоче встановити холодильник біля свого кіоску платитиме внески до міського бюджету. Сума буде визначатися за спеціальними підрахунками. Залежатиме вона від площі ділянки, яку займає кіоск. Окрім цього, холодильники або морозильні камери мають знаходитись виключно на території закладу торгівлі. Щомісяця в Івано-Франківську реєструється понад 15 підприємців, але чимала кількість холодильників в обласному центрі псує зовнішній вигляд міста.

Івано-Франківщина — найменш криміногенний регіон держави. На засіданні колегії УМВС в області міліція Прикарпаття підбила підсумки оперативно-службової діяльності за 4 місяці поточного року та окреслила заходи щодо посилення та активізації правоохоронної роботи на певних напрямках, повідомив ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області. Рівень злочинності з розрахунку на 10 тисяч населення області за чотири місяці 2009 року становить 12,9 і є найнижчим у державі (по державі − 27,7).

Гучний матеріал опублікувала газета «Галицький кореспондент». Стаття під назвою «Дві голови краще?» присвячена конфлікту між івано-франківським міським головою Віктором Анушкевичусом і головою облдержадміністрації Миколою Палійчуком. Як пише видання, понад два роки між головами точиться затята й безкомпромісна війна. Саме через амбіції, емоції й примхи. Наслідки сварки між мером і губернатором вже даються взнаки франківчанам. Конфлікт дійшов до того, що нещодавно мер був виключений зі складу колегії ОДА за систематичне невідвідування заходів. Це єдиний і безпрецедентний випадок в Україні.

Врешті решт нещодавно з 23 млн. грн. обласного екологічного фонду Івано-Франківськ отримав 15 тис. грн. замість потрібних для проектів сортування, переробки й утилізації сміття 1,9 млн. грн. А на ремонт міських доріг — взагалі ані копійки.

«Як би події не розвивалися далі, очевидно одне: перемир’я не буде, залишиться тільки один, як у відомому серіалі. Тож остаточну розв’язку цієї війни в пісочниці, від якої потерпає лише міська громада, принесуть хіба вибори мера або ж зміщення діючого губернатора. Тож доведеться зачекати, принаймні рік», — резюмує видання.

Як бачимо, такий стан справ між керівництвом області та міста Івано-Франківська дуже негативно впливає на розвиток інфраструктури обласного центру та на його благоустрій.

ЗМІ

За звітній період вийшло три публікації, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Місцева ТРК «Вежа» опублікувала повідомлення під назвою «Поляки не хочуть, щоб логотипом чемпіонату Євро-2012 була писанка». У матеріалі з посиланням на видання газети «Polskа» йдеться, що УЄФА хотіло б, щоб польським та українським логотипом чемпіонату Євро-2012 була писанка. Найгірше те, що шеф Польського футбольного союзу Ґжеґож Лято — на це погодився. Однак, свого рішення, пан Лято не консультував ні з міністром спорту, ні з керівництвом Товариства PL2012, яке відповідає за організацію чемпіонату. А тимчасом поляки не хочуть, щоб Євро-2012 відбувалося під патронатом яйця. Як стверджує щоденник «Polskа» — це, на щастя, лише пропозиція. Що ж стане символом спортивного заходу, дізнаємося в липні.

Декілька інтернет-ресурсів Івано-Франківщини з посиланням на Федерацію футболу України опублікували на свої сторінках матеріали, присвячені вимогам УЄФА до українських міст. Про ці вимоги йдеться у листах Мішеля Платіні мерам міст, які були заявлені для участі у проведенні Євро-2012.

Газета «Галицький кореспондент» опублікувала статтю під назвою «Львів на Євро-2012: все іде за планом». У матеріалі йдеться про те, що Львів серед трійки «Львів-Донецьк-Харків» має найкращу динаміку підготовки до континентальної першості. Немає сумнівів, що чергова перевірка УЄФА наприкінці осені (30 листопада) буде значно ретельнішою, аніж зараз. Адже усі українські міста-учасники мають перед собою серйозну роботу, а саме: докласти максимум зусиль для значних зрушень в будівництві стадіонів, аеропортів, доріг, готелів, пише газета.

Торкається видання і підготовки до Євро-2012 і Прикарпаття. Зокрема, неабиякі надії покладаються на розвиток готельної інфраструктури. Оператор УЄФА за сприяння обласної ради підписав угоди з готелями міста Івано-Франківська, тому що цей обласний центр входить у 150-кілометрову зону, яка дозволяє розміщення гостей та учасників змагань. Проте у кінці статті називаються і проблеми регіону, які залишаються не менш актуальними: ремонт доріг, реконструкція аеропорту та завершення будівництва центрального стадіону. Якщо це буде зроблено, то готельний бізнес буде цілком у змозі прийняти туристів, які відвідають Україну в час проведення матчів євромундіалю.

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області у звітній період найрезонанснішою подією став перший чемпіонський титул львівського футзального клубу «Тайм», який команда здобула у звітній період. Про це написали «Західний кур’єр», «Репортер», ТРК «Вежа».

Місцева ТРК «Вежа» повідомила про те, що як і очікувалося, Україна зайняла першу сходинку за набраними очками в сезоні. Перш за все це пов’язано з тим, що український клуб виграв Кубок УЄФА.

У звітній період місцеві команди Першої ліги провели чергові матчі у першості. Івано-франківське «Прикарпаття» програло на виїзді ПФК «Севастополю» 0:3, а бурштинський «Енергетик» вдома зіграв внічию з «Нафтовиком-Укрнафтою» — 1:1.

Тренер бурштинців Михайло Савка на післяматчевій прес-конференції хвалив своїх підопічних, кажучи, що результат матчу є позитивом, зважаючи на проблеми, які мала команда під час підготовки до нього.

 

10.    Кіровоградська обл.

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня темою Євро-2012 переймалася «Украина-Центр» (21.05.09): «… Итак, согласно вердикту УЕФА, в Польше Евро-2012 точно пройдет в Варшаве, Вроцлаве, Гданьске и Познани. А вот с Украиной все не так однозначно. Пока что право на проведение чемпионата получил только Киев. Да и то, здесь планируется провести поединки группового этапа и полуфинал. Столица Украины сможет провести финал Евро-2012 только в том случае, если до 30 ноября этого года будут выполнены оговоренные условия, касающиеся прежде всего реконструкции НСК «Олимпийский». Днепропетровск и Одесса вовсе исключены из списка, а Львову, Донецку и Харькову дан срок до 30 ноября для того, чтобы продемонстрировать готовность принять европейский чемпионат в части стадионов, инфраструктуры, гостиниц и т.д. Оценка УЕФА после нескольких визитов Мишеля Платини в Украину стала холодным душем для наших чиновников… «.

Газета підкріплює цю думку аналізом виконаної на сьогоднішній день роботи за чотирма основними напрямками підготовки до чемпіонату: стадіони, готелі, дороги, аеропорти. Остаточні висновки робити поки що зарано, але: «… Понятно, что УЕФА и в дальнейшем будет следить за прогрессом украинских городов в подготовке к Евро-2012. 30 ноября − очередная  определяющая дата для них. Если до этого времени 2 украинских города не продемонстрируют надлежащую динамику в подготовке инфраструктуры чемпионата, их могут заменить на польские. С учетом наших сегодняшних политических реалий такое развитие событий отнюдь не исключено. Тогда мы снова продемонстрируем всей Европе свою несостоятельность…»

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

За короткий проміжок часу олександрійці провели два непростих поєдинки, в яких здобули 4 очки. Їхній актив міг би бути вагомішим, якби у гостьовій зустрічі з чернігівською «Десною» підопічним Юрія Коваля не забракло точності на завершальних етапах атакуючих комбінацій. У цьому матчі рахунок так і не було відкрито. А от у 29-му турі «Олександрія» на своєму полі впевнено переграла «Динамо-2» − 2:0. Ця перемога дозволила нашим землякам злетіти на третю сходинку турнірної таблиці.

В той день, коли Україна святкувала перемогу донецького «Шахтаря» в Кубку УЄФА, у кіровоградських шанувальників футболу було подвійне свято. Цього дня кіровоградська «Зірка» з рахунком 4:0 розгромила «Металург-2» із Запоріжжя і впевнено прописалася у трійці лідерів групи «Б».

Турніри. Першості. Кубки

Завершився обласний етап загальноукраїнських змагань з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед юнаків 1998 року народження. Як і в середній віковій групі, право захищати честь нашої області на загальноукраїнській арені виборола кіровоградська команда, що представляє загальноосвітню школу №16 (тренер Андрій Антонов). В усіх чотирьох матчах фінального турніру підопічні Андрія Антонова впевнено долали опір опонентів, пропустивши у свої ворота лише один м’яч.

ЗМІ

Минулого тижня обласні ЗМІ традиційно познайомили читачів з подіями футбольного життя в області, Україні і за її межами. Проте, не обійшлося без несподіванок. «Украина-Центр» (21.05.09) приголомшила своїх читачів таким повідомленням: «… Новым собственником футбольного клуба «Десна» (Чернигов) стал Александр Поворознюк − генеральный директор ООО «Агрофирма «Пятихатская», что в Петровском районе Кировоградской области. Аграрий, в частности, пообещал расплатиться с долгами ФК по зарплате уже до первого июня, а также завершить чемпионат на третьем месте. Сумма накопленной задолжености не называется. «Десна» сейчас играет в первой лиге первенства Украины по футболу и находится на 7 позиции турнирной таблицы…».

 

11.    Луганська обл.

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. Мероприятия по реконструкции здания аэропорта и взлетно-посадочной полосы еще не начались из-за отсутствия финансирования.

Футбол

Чемпионат области

Наконец стартовал чемпионат области, начало которого дважды переносилось из-за неопределенности финансового положения нескольких команд. Сегодня в нем десять участников, правда, к ним еще может присоединиться и СК «Заря». Начальник команды говорит, что до конца недели все официальные вопросы должны быть решены, поскольку получены устные гарантии о финансировании команды.

Продолжается чемпионат области среди юношей в двух возрастных группах. Алчевская «Сталь» (1995-1996 г.р.) во втором круге не только не потеряла ни одного очка, но и не дала соперникам забить хотя бы один гол.

Начался открытый чемпионат города Красный Луч в котором принимают участие десять команд. По традиции в нем играют коллективы из городов Антрацит и Петровское, а также поселка Вахрушево. А в Стаханове уже завершился первый тур городского чемпионата.

В Славяносербском районе одиннадцать команд начали разыгрывать районное первенство. В чемпионат вернулась команда «Штурм» из поселка Зимогорье. Появилась первая сенсация − прошлогодний чемпион и обладатель Кубка района «Обогатитель» проиграл команде «Островок». Второй раз стартовал чемпионат города Ровеньки, в нем играют шесть команд из города и окрестных поселков. Здесь тоже не обошлось без сенсации − чемпион прошлого года «Виктория»  проиграла уже два матча.

Продолжается также и открытый чемпионат Луганска по мини-футболу.

Комментарии к 1 туру первенства области

С небольшим запозданием стартовал чемпионат области, для участия в котором заявились десять команд. Под вопросом остается участие одиннадцатой − СК «Заря», ее руководство взяло отсрочку до 27 мая. Но областная федерация приняла решение не дожидаясь последней команды начать чемпионат, если «Заря» все же войдет в число участников, матч первого тура ей дадут возможность доиграть потом. А на сегодня результаты такие:

ФК «Стаханов» − ФК «Попасная» 0:2

«Лисичанск-Пролетарий» − «Химик» 2:2

ФК «Рубежное» − «Краснодонуголь» 0:2

«Олимп» − ФК «Кременная» 1:0

«Сталь» − «Лутугино-НПВК» будут играть в середине недели

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук

В первом круге надо отметить хорошую организацию матча в Рубежном, на открытии сезона был даже мэр города. Приятно, что в Лисичанске по прежнему собирается большое количество зрителей − соскучившихся по футболу болельщиков пришло на стадион более двух тысяч. А вот в Старобельске с приемом гостей и подготовкой к матчу не все благополучно. Если качество стадиона сразу изменить трудно, то всю игру проводить одним мячом сегодня стыдно даже на первенстве области. У нас все команды играют как и положено − тремя, с руководством «Олимпа» будем  разбираться. Если отношение к подготовке к матчам не изменится −  снимем с участия в первенстве, не умеют принять гостей − пусть играют на уровне города и не позорятся.

Инфраструктура

В Луганске в СШ № 7 несколько лет назад занялись реконструкцией спортивной площадки. Благодаря помощи шефов начали подготовку к  укладке на футбольном поле искусственного покрытия, уже уложили дренаж и приготовили основу. Получили от Президента ФФУ Григория Суркиса приветственное письмо и комплект мячей, но довести задуманное до конца так и не получается. Уже не одна организация обещала помощь в приобретении поля, но пока никто не спешит выполнять обещания. Последней такой организацией стал Луганский центр «Спорт для всех», его директор заверяет, что в следующем месяце поле будет застелено. Между тем руководство школы не покидает надежда создать футбольный спецкласс, в котором будут заниматься не только ребята, но и девочки. Именно женская команда школы неоднократно становилась призером турнира «Заря-2000».

ФК «Заря»

Смена тренера Анатолия Волобуева на Юрия Дудника в положении команды «Заря» ничего не изменила. Финансовое состояние клуба по-прежнему далеко не лучшее, долги по зарплате футболистам растут. Не удивительно, что в конце сезона команда неожиданно оказалась близка к вылету в первую лигу. После проигрыша «Ильичевцу» 0:1, для того, чтобы остаться в премьер-лиге луганчанам ничего не остается, как выигрывать у «Днепра». Правда, новый тренер остался доволен самоотдачей футболистов и утверждает, что с такой игрой эта задача вполне по силам. Вот только нового хозяина найти теперь будет достаточно сложно, поскольку, в случае вылета, команда первой лиги мало кого заинтересует.

ФК «Сталь»

Алчевская «Сталь» получила очередные очки без игры, так как по регламенту должна была сразиться с давно выбывшим из первенства «Коммунальником». Девятое место дает возможность спокойно доиграть сезон без какого-либо риска оказаться на лигу ниже.

Мини-футбол

Неожиданно минифутбольная команда «ЛТК» прервала серию выигрышей и с крупным счетом 1:6 уступила «Урагану» из Ивано-Франковска.

 

12.    Львівська обл.

 

Євро-2012

Знову поступили новини з будівельного майданчика стадіону. Так, у прес-релізі Львівської міськради керівник КП «Дирекція з будівництва стадіону» Віталій Сулима повідомив, що до кінця травня будуть спорудженні останні частини фундаменту. Окрім того, паралельно зі встановленням фундаменту на стадіоні розпочали встановлення колон посадкових трибун. Висота цих колон буде різною − від 5,3 до 8,8 метрів. Споруджувати колони під трибуни планують завершити до кінця серпня.

Тим часом на прес-конференції міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що у червні цього року міська влада планує випустити облігацій на суму 350 млн. грн. з ліквідністю у 20%. Це дозволить мінімум до кінця року забезпечити фінансування будівництва стадіону. Нагадаємо, що зводиться арена виключно за міські кошти. До речі, свій коментар також дав голова бюджетної комісії Львівської міськради Андрій Стецьків, який підтвердив, що роботи з будівництва стадіону ведуться повним ходом, і що Львівська міськрада наразі виконує усі фінансові зобов’язання перед компанією «Азовінтекс», що споруджує арену.

Та найважливіша подія з приводу підготовки Львова до Євро-2012 відбулася 18 травня, коли до міста з робочим візитом завітав міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський. Він взяв участь у конференції, присвяченій розбудові ДП «Міжнародний аеропорт «Львів». Вкотре Йосип Вінський підтвердив, що аеродромну частину аеропорту держава повністю бере на себе, і цей проект реконструкції (при цьому продовжують злітно-посадкову смугу на 800 метрів) уже розпочався 3 квітня. Натомість, на його думку, справа терміналу − це справа інвестицій. Та навіть, якщо інвестора не знайдеться, то Вінський обіцяє, що усе фінансування на себе візьме держава. Проте навряд чи так станеться, що інвестора не буде, адже у цьому засіданні взяли участь представники 36 компаній, зацікавлених у будівництві нового терміналу. До речі, проект буде готовий уже до кінця червня, і одразу по цьому оголосять конкурс на будівника та інвестора. Вартість проекту нового терміналу оцінюють у 1,1 млрд. грн., реконструкцію старого − у 100 млн. грн. Якщо вдасться позитивно реалізувати проект львівського аеропорту, то, на думку Вінського, він стане другим по важливості у державі після бориспільського аеропорту.

На своїй прес-конференції, що відбулася минулого тижня, Андрій Садовий заявив, що дуже сподівається на відповідальність уряду, адже від просування справи з аеропортом залежить те, чи прийматиме Львів матчі Євро-2012. Питання аеропорту, на думку Садового, є зараз найнагальнішим та найважливішим у плані підготовки до Євро-2012. Взагалі, усе, що стосується питання аеропорту − наразі відбувається згідно графіків. Проте збоку міста відчувається дещо штучне накалювання атмосфери. Все це, безумовно, робиться перед візитом до Львова прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У мерії сподіваються, що тільки вона може дати чіткі гарантії  по аеропорту.

Фінал Кубку УЄФА став для організаторів Євро-2012 у Львові хорошою нагодою, аби випробувати першу фан-зону для вболівальників під час Євро-2012 у Львові. Близько 4 тисяч вболівальників на великому екрані переглянули матч «Шахтар» − «Вердер» у Львові на площі Ринок. Планується, що площа Ринок для вболівальників буде основною фан-зоною під час Євро-2012. Під час цієї події, незважаючи на пізній час та довготривалі святкування вболівальників, не було зафіксовано жодної скарги та правопорушення − це офіційні дані львівської міліції. Окрім того, за словами очевидців, вони переглянули матч у доволі комфортних умовах.

Реклама

Минулого тижня за ініціативи ФК «Львів» та Львівської міськради, стіни львівського стадіону «Сокіл» були розмальовані графіті на тему Євро-2012. Один з малюнків − це емблема Львова до Євро-2012, що перемогла на конкурсі, організованому Львівською міськрадою. Цей стадіон перебуває в оренді в ФК «Львів».

Місцевий футбол

Клуби

Львівські «Карпати» у поєдинку минулого туру в межах прем’єр-ліги зазнали найганебнішої поразки у своїй історії домашніх матчів, поступившись київському «Динамо» з рахунком 1:4. Це при тому, що «Динамо» приїхало до Львова не в основному складі та ще й у ранзі дострокового чемпіона. Це не завадило «Динамо» провести матч на дуже високому рівні, в результаті чого кияни здобули крупну перемогу. Натомість «Карпати» просто осоромилися перед своїми вболівальниками, адже розкрутка перед матчем була шалена: біг-борди з написами «Земля запалає у нас під ногами» були розвішані по усьому Львову. Натомість земля якщо й запалала, то хіба від сорому. Взагалі, можна сказати, що «Динамо» могло забити удвічі більше, а єдиний гол «Карпати» забили уже у компенсований час (автор голу − Євген Тарасенко). На післяматчевій прес-конференції наставник «Карпат» Олег Кононов не шукав виправдань, лише заявивши, що команда виконала завдання на сезон − залишилася у вищій лізі.

А результат іншої команди зі столиці Галичини ФК «Львів» можна вважати вдалим − 2:2 на виїзді з «Таврією». Це при тому, що «городяни» після першого тайму вигравали з рахунком 2:0. Як зазначив після матчу головний тренер ФК «Львів» Сергій Ковалець, не вистачило елементарного досвіду на рівні гри в прем’єр-лізі, аби втримати результат.

Що стосується наступного матчу проти київського «Динамо», то Сергій Ковалець пообіцяв, що команда гратиме на перемогу. Очки ж ФК «Львів» вкрай потрібні, оскільки команді у спину дихає «Іллічівець», що перебуває у зоні вильоту.

ФК «Карпати» привітали на своєму офіційному сайті донецький «Шахтар» з перемогою у Кубку УЄФА. При цьому колектив «Карпат» не забув обмовитися, що в цій перемозі є велика заслуга львівського футболу, оскільки за «Шахтар» виступає п’ятеро вихованців зі столиці Галичини: Богдан Шуст, Володимир Єзерський, Юрій Вірт, Дмитро Чигринський та Микола Іщенко.

 

13.    Миколаївська обл.

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині за звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

Повідомлялося лише про розіграш цінних призів для тих, хто візьме участь в депозитній акції − «Євро 2012», яку пропонує АКБ «Імексбанк» (газета «Наш город», 20.05.09).

В ЗМІ області. Преса

Євро 2012

У регіональних ЗМІ багато згадок про останні бухарестські рішення УЄФА.

На першій сторінці спортивного щотижневика «Николаевские новости» читачі знову побачили фото президента Європейського футбольного союзу Мішеля Платіні і підпис: «Президент УЕФА рассказал, где проведет Евро − 2012, если Украина не подготовиться до 30 сентября», а далі у матеріалі йдеться про те, що рішення Виконкому УЄФА «оказалось неожиданно неприятным для Украины: утверждены четыре польских и только один украинский город, Киев. Днепропетровску и Одессе сказали окончательное «нет». Донецк, Львов и Харьков под вопросом» («Николаевские новости», 19.05.09).

У цьому ж матеріалі подається коментар керівника Дніпропетровської обласної федерації футболу Андрія Павелка: «Мы знали свое единственное слабое место − это аэропорт, − рассказал Павелко вскоре после выступления Платини. − Именно поэтому мы приехали в Бухарест, чтобы повлиять на УЕФА и отсрочить принятие решения. Но, увы. Вопрос аэропорта решался на уровне президента, правительства и Кабмина, мы никак не могли повлиять. Представители УЕФА нам сказали, что сердцем они считают Днепропетровск номером один, но решение нужно принимать согласно фактам. А наш аэропорт остался без собственника, УЕФА не с кого спрашивать гарантии» («Николаевские новости», 19.05.09).

Не менше засмученні в Одесі.

«Если сравнивать Одессу и Харьков, − говорит замдиректора Одесского департамента по подготовке и проведению Евро-2012 Сергей Ермошкин, − то наш город интереснее в плане истории, более привлекателен для туристов. Кроме того, в заявлении УЕФА сказано, что Днепропетровск и Одесса не взяты в число основных в связи с недостаточными успехами в реконструкции аэропортов, стадионов, отелей и прочей инфраструктуры. Но работы на стадионе идут полным ходом, внутригородские дороги на должном уровне, по размещению у нас вообще полный порядок. Пожалуй, единственным слабым местом оставался аэропорт» («Николаевские новости», 19.05.09).

Місцеві видання також повідомили, що заступник директора департаменту по підготовці й проведенню в Одесі Чемпіонату Європи по футболу 2012 року Марат Якупов порівняв лист президента УЄФА Мішеля Платіні з відпискою радянського бюрократа.

«Он добавил, что «не следовало ли ясно и недвусмысленно сказать о том, что консультации г-на Суркиса оказались для Мишеля Платини важнее, чем перечеркнутые ими отчеты экспертов? Это тоже не стало бы сенсацией, во всяком случае, в Одессе, но, по крайней мере, исключило бы возможность спекуляций на тему, как выразился сам Суркис: «Кто профукал Евро».

«Решение исполкома УЕФА в глазах любого непредвзятого человека остается несправедливым и немотивированным», − подчеркнул Марат Якупов» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 21.05.09).

Обурення у читачів (про це свідчать їх численні коментарі) викликала інформація на сайті обласної Інтернет − газети «Новости N» про те, що «Укравтодор» вважає, що дороги в Україні вже європейської якості. На думку миколаївців − це не так. На Миколаївщини автошляхи найгірші.

Але «председатель государственной службы автомобильных дорог Украины Вадим Гуржос считает, что сегодняшнее состояние дорог в Украине вполне позволяет на уровне принимать финал Евро-2012.

Гуржос считает, что Украине надо в первую очередь сосредоточиться на спортивной инфраструктуре, аэропортах, отелях, безопасности. «Все остальные вопросы перегреты, и очень сильно. Дороги, даже в том состоянии, в котором они находятся сейчас в городах и между городами, обеспечат комфортный и безопасный проезд», − сказал Гуржос. (обласна Інтернет − газета «Новости N», 18.05.09).

Місцеві ЗМІ знову цього тижня торкнулися теми об'їзного мосту через річку Південний Буг. Його будівництво, про що неодноразово повідомляли, пов’язували з підготовкою до Євро-2012.

19 травня міський голова Миколаєва Володимир Чайка провів прес-конференцію, на якій «с иронией прокомментировал обещания Иосифа Винского активизировать реализацию проекта объездного моста…

− Мы просили, чтобы ускорили подписание договора с Японией, и Юлия Владимировна дала задание, чтобы договор по проекту был подписан уже в этом году. Что пишет теперь министр? Что заказчиком строительства будет автодор» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 19.05.09, «Вечерний Николаев», 23.05.09).

«Возражений нет, говорит мэр. И удивляется, почему это не было сделано годами раньше. А обещание сделать бесплатным проезд по пока еще несуществующему мосту Владимир Чайка считает абсурдом.

− Если государство взяло на себя кредит, а будет так, как констатирует министр, тогда я не понимаю, когда государство сможет вернуть эти 500 млн. (ориентировочная стоимость строительства моста)» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 22.05.09).

Це ж видання також процитувало мера Миколаєва, зазначивши, що він на 100 відсотків впевнений: «Этот мост — в никуда, и объездным он никогда не будет!» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 21.05.09).

Радіо. Телебачення

В ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії про останні події, пов’язанні з підготовкою до Чемпіонату Європи − 2012, як завжди, розповідалося у щотижневій програмі УТР − «Євро-2012» (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 24.05.09).

Згадували в ефірі обласного радіо Комітет атестування футбольних клубів ФФУ, який «прийняв постанову, відповідно до якої трьом клубам − київському «Арсеналу», одеському «Чорноморцю» та «Харкову» − було  відмовлено у видачі атестату на право участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед професіональних команд Прем’єр-ліги сезону 2009/2010 рр. До такого кроку призвело невиконання цим клубами рішень Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ щодо контрактних зобов’язань перед футболістами та іншими юридичними установами» (радіоканал «Миколаїв», МОДТРК, 22.05.09).

А також репортаж про те, як журналісти Миколаївської ОДТРК «за відсутністю коштів на поїздку до Стамбулу, вирішили вболівати за донецький «Шахтар» на Центральному міському стадіоні. Точніше, у кафе, яке вже давно стало місцем зустрічі футбольних вболівальників Миколаєва, і власником якого є відомий футболіст Руслан Забранський» («Телевізійні новини Миколаївщини», МОДТРК, 21.05.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Прем'єр-ліга

«Если в прошлом туре «Динамо» оформило чемпионство, то в нынешнем «Шахтер» де-юре стал серебряным призером. Героем матча в Луганске по праву можно назвать донетчанина Селезнева, сделавшего дубль» («Николаевские новости», 19.05.09).

Кубок УЄФА

Звичайно, і вболівальники і місцеві видання очікували фінальну гру в Стамбулі.

ЗМІ повідомляли, що крім офіційних зустрічей, які має провести під час робочої поїздки до Туреччини Президент України Віктор Ющенко, «президент планирует посетить финальный матч Кубка УЕФА между командами «Шахтер» (Донецк, Украина) и «Вердер» (Бремен, ФРГ)» (регіональне видання pravda.mk.ua, 19.05.09).

Перемогу донецького «Шахтаря» не інакше, як тріумфом, регіональні ЗМІ не називали: «Триумф Украины: «Шахтер» выиграл кубок УЕФА» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 21.05.09, «Вечерний Николаев».23.05.09), «Стамбул увидел триумф «Шахтера»! (веб − сайт газети «Николаевские новости», 21.05.09).

МФК «Миколаїв» Друга ліга

Чимало матеріалів місцеві журналісти присвятили також останнім іграм МФК «Миколаїв» в чемпіонаті країни.

Щодо домашньої грі з київським «ЦСКА», то «итоговый счет игры − 2:0 в пользу МФК «Николаев» очень обрадовал болельщиков футбола города корабелов, которые провожали команду с поля заслуженными аплодисментами» («Николаевский бизнес», 20.05.09, «Южная правда», 19.05.09).

Газети цитують головного тренера команди Михайла Калиту, який після матчу заявив журналістам: «Пока мы не можем атаковать все девяносто минут, поэтому игру строили от обороны. В перспективе с появлением в команде новых исполнителей сможем более качественно действовать в атаке» («Николаевские новости», 19.05.09, «Партнер», 20.05.09).

Переймався проблемами команди міський голова Володимир Чайка, який зазначив на згаданій вже прес − конференції: «Мы продолжаем работать с «Сигма-Спорт» и «Телец-ВАК» в плане содержания муниципального футбольного клуба «Николаев». Мы провели встречу с президентом, вице-президентом клуба и главным тренером команды. Они сообщили, что у них есть внутренние вопросы по укреплению команды, но мы в это не вмешиваемся. Мы помогаем в связи с договоренностями, обеспечиваем 20% общего бюджета клуба, сформированного на это время» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 19.05.09).

Засмутила вболівальників поразка миколаївців у виїзному матчі від тернопільської «Ниви» − 2:0.

Місцеві ЗМІ відзначили гру воротаря тернополян Миколи Вірковського, який на 100 відсотків використав свій шанс − не тільки взяв пенальті, а провів на «відмінно» весь матч («Южная правда», 23.05.09).

Миколаївські газетярі також зробили прогноз, що «после победы над МФК «Николаев», видимо, только чудо может помешать тернопольской «Ниве» завоевать путевку в первую лигу. То, что ее догонит «Арсенал», отстающий на девять очков, маловероятно» (веб − сайт газети «Николаевские новости», 21.05.09).

24 травня на Центральному міському стадіоні МФК «Миколаїв» приймав «Динамо» (Хмельницький). І господарі знову зазнали поразки − 1:2.

Інші турніри

Продовжується чемпіонат області.

Розпочалася літня першість міста по міні-футболу. На старт вийшло вісім команд. Організатором цих змагань стала федерація футболу Миколаєва.

Володар кубка України серед ветеранів команда «Бастіон» (Миколаїв) продовжує підготовку до головних випробувань цього сезону.

31 травня стартує новий чемпіонат України серед ветеранів, у ньому братимуть участь вісімнадцять команд.

За повідомленням регіональних ЗМІ, ареною домашніх зустрічей «Бастіону» буде стадіон «Артанія» у місті Очаків.

 

14.    Одеська обл.

 

ЕВРО-2012

Одесса не выходит из борьбы за право принять ЕВРО-2012

Не взирая на отрицательный вердикт исполкома УЕФА от 13 мая в отношении Одессы, одесситы полны решимости доказать состоятельность претензий города как участника праздника европейского футбола. На всех объектах, которые обозначены в программе подготовки города к приему ЕВРО-2012, работы продолжаются, и их темп не снижается.

Департамент городского совета по подготовке и проведению в Одессе ЕВРО-2012 еще работает. По словам заместителя директора Департамента Марата Якупова вопрос об упразднении этого отдела должен рассматриваться на сессии горсовета, но пока таких разговоров в кулуарах горсовета не ведется, и «никаких намеков на это нет».

Одесса, которой «указали на дверь», поблагодарив за проделанную работу, надеется, что ко времени, обозначенному УЕФА (30 ноября), город фактически сможет быть готовым лучше, чем оставленные в числе кандидатов Донецк, Харьков и Львов.

− Есть шанс, что Одесса будет резервным городом. И по факту готовности будет участвовать в проведении чемпионата Европы − сказал Марат Якупов.

По его мнению, у Одессы есть надежда, что аппеляция, направленная в УЕФА «сделает свое дело». Хотя, сейчас все те, кто по большому счету не приложил никаких созидательных усилий в подготовке города к ЕВРО, а лишь искали всевозможные подводные камни, направо и налево, используя подконтрольные СМИ, рассказывают о «делишках» мэра Эдуарда Гурвица и Леонида Климова.

К большому сожалению, в Одессе пока так и не получилось создать команду единомышленников из представителей деловой элиты и городских властей. А если копнуть глубже, то Одесса изначально поставила себя в невыгодное положение. Еще в 2004 году, когда Украина подавала в УЕФА заявку на право принимать у себя ЕВРО-2012, в Одессе шла судебная борьба за кресло мэра между Боделаном и Гурвицем. Куда уж тут до футбола! Тем более, тогда мало кто вообще верил, что кандидатуры Украины и Польши будут приняты.

Возможно сейчас городским «верхам» таки удастся сделать «перезагрузку» и не на словах, а конкретными делами доказать ошибочность решения УЕФА. Главное, чтобы УЕФА серьезно отнеслось к доводам со стороны Одессы.

ФУТБОЛ

Первая лига

Закончилась беспроигрышная серия «Днестра»

Своеобразную проверку на прочность проходил овидиопольский «Днестр» в матчах, сыгранных на прошедшей неделе. Соперниками команды Андрея Пархоменко были главные претенденты на повышение в классе. Обе встречи завершились неутешительно для овидиопольцев, причем, с одинаковым результатом…

Во вторник, 19 мая в Овидиополь приехало, идущее вторым «Закарпатье» из Ужгорода. Гости особо не церемонились и наглядно показали свои атакующие возможности, против которых оборона «Днестра» не нашла веских аргументов. На 23-й минуте Ярош открыл счет ударом из-за пределов штрафной. На 58-й нигерийский нападающий Невуче забил второй гол, дополнив хорошую диагональную передачу с правого фланга Есина в штрафную площадь не менее хорошим ударом низом с острого угла под дальнюю штангу. Вскоре овидиопольцы отыграли один гол: на 64-й минуте хлесткий удар Хромых пришелся в «шестерку» ужгородских ворот. Итоговый счет в матче установил тот же Невуче, замкнувший навес ударом головой на 73-й минуте.

«Днестр» выступал в следующем составе: Красовский, Смишко, Хромых, И. Буряк, Гаврилюк, В. Полтавец (Д. Леонов, 71), Каблаш (Пицык, 46), Д. Пархоменко, Залевский (Продан, 80), Штурко (Старовик, 61), Р. Качур (Батальский, 46).

А в воскресенье, 24 мая «Днестр» поехал в гости к лидеру лиги − киевской «Оболони». На 25-ой минуте хозяева открыли счет − Кармалита отличным ударом метров с тридцати послал мяч в обвод «стенки» в сетку ворот Красовского. Однако, «Днестр» в скором времени сумел сравнять счет − подачу с углового от Полтавца точным ударом головой замкнул Батальский. Но на перерыв команды ушли, все же, при преимуществе «Оболони». За минуту до свистка Малыш на дальней штанге точно пробил головой после навеса Сибирякова справа.

А во втором тайме команда Максимова установила вполне приемлемый для себя, как для лидера, результат. На 59-й очередной фланговый навес Куценко привел к ошибке

кипера гостей на выходе, чем сразу воспользоваться Рожок. Его удар головой был точен − 3:1 в пользу «Оболони».

Состав «Днестра»: Красовский, Б.Смишко, Хромых, И.Буряк, Лещук, В.Полтавец (Д.Леонов, 76), Каблаш (Гаврилюк, 64), Д.Пархоменко, Залевский (Р.Качур, 56), В.Продан (Штурко, 46, Батальский (Пицык, 70).

Послематчевый комментрий тренера «Днестра» Андрея Пархоменко.

Сегодня действительно была интересная игра, на поле было много борьбы, но не было грубости. Класс «Оболони» выше, чем нашей команды. Это видно по действиям игроков. Они хорошо обучены. Сегодня мы слабее «Оболони», но мы будем расти. Перед командой стоят определенные задачи, и мы будем их выполнять.

− Как вы оцениваете действия игроков, которые вышли на замену?

− Некоторые сыграли хорошо, некоторые не очень. Я видел, что игра складывается не в нашу пользу, а через четыре дня у нас следующая игра. Поэтому я дал отдохнуть лидерам.

− После предыдущей игры, которая завершилась с таким же счетом, вы говорили, что не делаете из поражения трагедии. Что можете сказать сей час?

− Сегодня я тоже не делаю трагедии из поражения. Это футбол, а сегодня мы проиграли более сильному сопернику.

Вторая лига

«Бастион» победил дома.

В среду, 20 мая ильичевский «Бастион» провел очередной матч в группе «А» второй лиги. В рамках 30-го тура подопечные Александра Краснянского принимали на своем поле львовские «Карпаты-2». Ильичевцы, в отличие от представителей одесского региона в «старших» лигах, записали в свой актив очередные три балла.

Уже в дебюте встречи «Бастион» огорчил гостей − на 4-й минуте счет открыл Игорь Павлов. Окончательный результат на 73-й минуте встречи установил Саид Белмохтар − 2:0 в пользу «Бастиона».

После этой победы ильичевская команда занимает 7-е место в турнирной таблице.

МИНИ-ФУТБОЛ

Высшая лига

«Маррион» уступил в гостях

«Планета-Мост» − «Маррион» − 3:2 (2:1)

23 мая. Киев.

«Планета-Мост»: Лысенко, Косенко, Москалюк, Шпичка, Мельник, Шуст, Шайтанов, Шевченко, Корнийчук, Задорожный, Черниенко, Кулька.

«Маррион»: Цыбенко, Степанов, Шамотий, Гавриленко, Вершинин, Корецкий, Шерстнев.

Голы: 1:0 Лысенко, 4, 2:0 Мельник, 8, 2:1 Корецкий, 19, 2:2 Шерстнев, 29, 3:2 Корнийчук, 36.

Похоже, одесский «Маррион» решил играть числом, а не умением…Уже в дебюте отчетного матча тренеры «Марриона» выпустили пятого полевого игрока, лишив своих молодых игроков права на малейшую ошибку при контроле и розыгрыше мяча. Учитывая, что бразильцев в одесской команде нет, хозяева должны были дождаться оплошности своего соперника. Не долго пришлось ждать − на 4-ой минуте Лысенко открыл счет, поразив пустые ворота. Еще через 4 минуты ситуация повторилась − снова ошибка «Марриона» в атаке, перехват от подопечных Водяна, и точный удар по сиротливым без Цыбенко воротам в исполнении Мельника − 2:0. Однако, искусственный числовой перевес все-таки принес и положительные плоды. За минуту до перерыва Корецкому удалось отквитать один мяч − 2:1.

Во второй половине гости не изменили своей тактике − пять в поле и пустая «рамка». Первая десятиминутка прошла при полном преимуществе «Марриона», результатом которого стал гол Шерстнева на 29-ой минуте. Хозяева тут же отвечают ударами Лысенко и Шевченко издали, но, фортуна отводит неприятности от ворот подопечных Калинина − стойка ворот играет за одесситов. Но, все же, гостям не удалось удержать хотя бы ничью. За 4 минуты до финального свистка Корнийчук отправляет круглого в сетку, установив окончательный счет − 3:2.

 

15.    Полтавська обл.

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

У програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» у рубриці «Готуємось до Євро 2012» розповідалося про такі події: 13 травня у столиці Румунії Бухаресті на засіданні Виконавчого комітету УЄФА названо міста України і Польщі, які прийматимуть матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року;  На засіданні виконкому УЄФА в Бухаресті 100-відсоткове підтвердження статусу господаря Євро-2012 отримав лише Київ; Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс на прес-конференції в Інформаційному центрі «Україна-2012», присвяченій підсумкам засідання Виконкому УЄФА 12-13 травня в Бухаресті, розповів про мотиви Союзу європейських футбольних асоціацій при виборі міст, що прийматимуть матчі Євро-2012.

Місцевий футбол

Дві головні новини тижня в місцевому футболі − це вихід «Ворскли» до фіналу Кубка України та бійка після матчу ФК «Полтава» − «Арсенал» (Харків).

ФК «Ворскла»

«Металург» Донецьк − «Восркла» − 2:1

Вирішивши питання виходу до ліги Європи підопічні Миколи Павлова прогнозовано поступилися у Донецьку більш мотивованим господарям, які продовжують боротьбу з Дніпром та запорізьким «Металургом» за вихід до Єврокубків.

31 Травня у Дніпропетровську відбудеться фінал Кубка України з футболу між полтавською «Ворсклою» та донецьким «Шахтарем». У середу 20 травня у першого заступника голови ОДА Івана Близнюка відбулася нарада, на якій розглядалося питання забезпечення участі вболівальників ФК «Ворскла» на цьому матчі. Місцева влада планує перевезення понад тисячу чоловік. Матеріали про це звучали на телеканалах «Місто» та ТРК «Лтава». Я у програмі «Спортарена» окрім того зробив ексклюзивне інтерв’ю з прес-аташе ФК «Ворскла» Артемом Лобановим. Він повідомив для слухачів координати за якими можна замовляти квитки і місця для поїздки в Дніпропетровськ.

Першість України. Друга ліга. Група «Б».

Відбулися матчі 29-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги в групі «Б». Чим ближче до завершення першості, тим драматичніші матчі відбуваються за участі лідерів. У черговому домашньому поєдинку ФК «Полтава» ледь не програв «Арсеналу». Харків’яни, які зараз не потрапляють до кращої десятки серйозно налаштувалися на гру з лідером. З перших хвилин господарі пішли в атаку і створили масу небезпечних моментів, та м’яч вперто не летів у ворота. За неписаним футбольним правилом не забиваєш ти − забивають тобі, гості відкрили рахунок. На 44-й хвилині харків’яни провели успішну контратаку. В другому таймі ФК «Полтава» лише на 70-й хвилині отримав шанс зрівняти рахунок, але пенальті не реалізував Максим Кундель. В останні хвилини матчу наші футболісти влаштували справжню навалу на ворота суперника. Коли вже добігали останні секунди зустрічі, в карному майданчику збивають полтавця Арсена Мустафаєва. До м’яча цього разу підійшов сам постраждалий і зрівняв рахунок − 1:1.

Та після фінального свистка арбітра пристрасті не вщухали. Після матчу ще відбулася бійка керівництва та гравців ФК «Полтава» з харківськими фанатами. Їх того дня на трибунах стадіону «Локомотив» було чимало, але керівництво полтавського клубу про цей візит не було попереджене. Тому на стадіоні були лише двоє міліціонерів, які не встигали впоратися зі своїми обов’язками. До рукоприкладства були задіяні не тільки представники тренерського штабу ФК «Полтава», а й особисто президент клубу Леонід Соболєв. Він же також після матчу грубо розмовляв з головним арбітром і навіть жбурнув йому м’яча в обличчя. Це було видно у відеоматеріалі, що показали на ТРК «Лтава». 

Не менш нервовим видався матч у Комсомольську, де місцевий «Гірник-Спорт» приймав «Зірку». В основний час гри на табло горів нічийний рахунок 1:1. На другій доданій хвилині арбітр призначив спірний пенальті і кіровоградці вирвали перемогу − 2:1.

Порадував своїх уболівальників «Кремінь». Кременчужани вдома розгромили донецький «Шахтар-3» з рахунком 4:0.

Внічию зіграв не тільки ФК «Полтава», а й основний його переслідувач «Сталь». Тож між цими командами збереглася різниця в два очки. Боротьба за першу лігу триває. Свій наступний матч ФК «Полтава» проведе 20 травня у Свердловську з «Шахтарем». 

Становище лідерів

1»ФК Полтава» Полтава 62

2»Сталь» Дніпродзержинськ 60   

3»Зірка» Кіровоград 59

Чемпіонат Полтавщини з футболу. Перша ліга

Відбулися матчі шостого туру чемпіонату Полтавщини з футболу серед команд першої ліги. Після домашньої поразки у минулому турі ФК «Велика Багачка» реабілітувався перед своїми вболівальниками. Чинний чемпіон на виїзді розгромив ФК «Пирятин» − 4:1. Ще один претендент на чемпіонство ФК «Жоржівка» мінімально здолав ФК «Миргород − 1:0. Матч рівних суперників відбувся у Кременчуці де зустрічалися місцевий «Гірник» та «Локомотив» (Гребінка). Господарі виявилися не надто гостинними і переграли суперника з рахунком 2:0. Ще в одному матчі ФК «Лубни» у Дмитрівці розгромив місцевий «Колос» − 5:0.

У турнірній таблиці лідерами залишаються ФК «Жоржівка» та ФК «Велика Багачка», які мають по 15 очок. На третій сходинці, попри поразку, залишився «Локомотив» (Гребінка) − 11 очок.

 

16.    Рівненська обл.

 

Євро 2012

До аеропорту знову приглядаються

Продовжуються переговори з інвесторами щодо продажу рівненського літовища, котре занесено до розряду резервних для обслуговування ЄВРО-2012. На черзі − італійці. Про це на засіданні постійної інвестиційної комісії облради обмовився начальник головного управління економіки Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. Він зазначив, що 22 травня “оцінити” майновий комплекс ОКП “Міжнародний аеропорт Рівне” мають завітати італійці. Однак, додав: ця зустріч поки що на рівні обміну інформації. Так як і з німецькими інвесторами, що висловили своє зацікавлення рівненським аеропортом минулого тижня.

Футбол

Перші тури заплутали карти

Звичайно, ще рано робити ставку на чемпіона області, проте п’ять зіграних турів дозволяють зробити певний аналіз загострення боротьби в турнірній таблиці.

− Як й передбачалося, у верхній частині турнірної таблиці опинилися команди, − ділиться своїми думками голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук, − корті ми вважали фаворитами. Хоча, разом з тим, сталися неабиякі несподіванки. Це, насамперед, невдалий старт оржівського «ОДЕКу» і сарненського  «Маяка». Щоправда, в оржівців ще є в запасі перенесена гра, втім насторожує той факт, що в 5-и турах вони вже зазнали дві поразки. Надзвичайно вдалим був початок чемпіонату для кузнецовського «Ізотопа-РАЕС», який виграв чотири перші матчі, однак у 5-у турі з мінімальним рахунком 0:1 поступилися в Рівному «Хіміку». Таким чином за лідируючі позиції нині змагаються відразу п’ять команд:»Случ» (Березне)  − 13 очків, «Ізотоп-РАЕС» -12 очок,  «Хімік» (Рівне) − 10, «Гоша − АМАКО» − 9 очок, «Славія» (Рівне) − 8 очок, але має гру в запасі. Вірю, що до цієї плеяди команд в боротьбі за чемпіонське звання обов’язково долучаться «ОДЕК» і «Маяк». − -−

− А кому з нинішніх команд першої ліги світить доля аутсайдера?

− Однозначно сказати неможливо. Візьмімо такий приклад. «Сокіл» (Радивилів) у перших чотирьох турах набрав лише одне очко, і раптом виграв у Сарнах з розгромним рахунком у місцевого «Маяка». Не виключено, що радивилівці, яких занесли до аутсайдерів, спробують боротися за одне з призових місць чемпіонату. Наразі водночас 5-6 команд, які знаходяться в нижній частині турнірної таблиці, вочевидь,  відстоюватимуть право залишитися в першій лізі. Поки що розподіл на лідерів і аутсайдерів може бути надто умовним. Треба зважити на те, що в деяких команд був важкий календар, тобто зустрічалися з минулорічними лідерами чемпіонату. Якісь прогнози можна буде робити після першого кола змагань.

− Як себе показали на старті чемпіонату дебютанти першої ліги?

− Новачками першого дивізіону області стали «Варіант» (Кузнецовськ) і «Гоща-АМАКО», яка в п’яти турах здобула три перемоги і входить до п’ятірки лідерів.  Треба віддати належне гощанцям, які зуміли добре укомплектувати команду. Щоправда, залишилися сподівання, що керівництво клубу створить належні умови для футболістів. Адже зараз на стадіоні не має ні роздягалень, ні гарячої води, ні туалетів. Якщо вся країна рухається до ЄВРО-2012, мабуть, і нам необхідно підтягувати інфраструктуру, котра б забезпечувала бодай мінімальні зручності як для футболістів, так і для вболівальників. Необхідно забезпечити зручні місця, дах над головою. Це стосується не лише стадіону в Гощі, а й інших містах.  Зважаючи на актуальність проблеми, готуємо листи-звернення до голови облдержадміністрації та голови облради, щоб влада нас підтримали в цьому плані. Переконаний, що нам необхідно зробити свій вагомий внесок у підготовку до ЄВРО-2012 шляхом розвитку футбольної інфраструктури області.

− А наскільки футбольні поля відповідають вимогам регламенту?

− Хочеться відмітити, що в багатьох команд пристойні поля. Це і в Кузнецовську, Березному, на «Хіміку», в Рівному,  в Сарнах, Оржеві, Здолбунові, Радивилові, «Верес-2-Штурм» приймає на центральній спортивній арені − стадіоні «Авангарді». Однак є проблеми з роздягальними, існують недоліки з організацією порядку на стадіонах. До речі, вважаю, що прийняли правильне рішення, зобов’язавши господарів поля знімати матчі на відео. Це дозволяє в спірних випадках аналізувати дії арбітрів, який порядок був на стадіоні і т.д.

− Володимиру Петровичу, торік було багато нарікань на суддівство, а яка ситуація нині?

− На жаль, хоч і рідше, але траплялися протести щодо рішень арбітрів і в нинішньому чемпіонаті. Так, були нарікання на суддівство в кубковій грі, коли «Хімік» програв «ОДЕКу» першу гру ¼ фіналу з рахунком 0:3. Тренер «Хіміка» висловив претензії щодо призначення пенальті. Питання розглядали на засіданні Контрольно-дисциплінарного комітету. Визнано, що пенальті був обґрунтований. А от вилучення на 85 хвилині гравця «Хіміка» представники КДК визнали неправомірним. У грі «Верес-2-Штурм» з «Варіантом» у ворота кузнецовців було призначено три одинадцятиметрових. Переглянувши відеозапис, переконалися, що всі пенальті призначені обґрунтовано. Я розумію тренера «Варіанту» Івана Мальця, бо справді, коли в одні грі отримуєш три пенальті, складається враження, що тебе засуджують. У першому випадку воротар збив «вересів ця», у другому випадку кузнецовець зупинив м’яч рукою, а в третьому − в компенсований час збили гравця «Вереса» в штрафному майданчику. Разом з тим, поєдинок завершився з рахунком 2:2. Щоправда, особливих претензій до арбітрів більше не було.

Турнір на приз Володимира Гоменюка

Минулого тижня на стадіоні „Колос” у Млинові Рівненської області відбувся дитячий футбольний турнір на приз земляка, гравця дніпропетровського «Дніпра» і збірної України Володимира Гоменюка. На змаганні були присутні голова обласної федерації футболу В.Поліщук, голова районної ради В.Шинкар. У турнірі взяли участь 16 команд загальноосвітніх навчальних закладів району (близько 200 чол.) Перемогу здобула команда Владиславівської ЗОШ І-ІІ ст., другими і третіми, відповідно, стали футболісти Підлозцівської ЗОШ І-ІІІ ст. та Острожецького навчально-виробничого комплексу.

«Горизонт» виборов кубок

Команда ДЮСШ «Горизонт» (Костопіль) 1997 р.н. стала переможцем 6-го турніру з футболу пам’яті Степана Ісабегова, що пройшов у Рівному на стадіоні «Олімп». Крім костопільчан участь у змаганнях брали СДЮШОР «Верес» (Рівне), «Спартак-Альт» (Дубно) та ДЮСШ №4 (Рівне).

Гордість компенсує брак досвіду

Рівненський міні-футбольний клуб „Рівне” не зміг завершити на мажорній ноті домашню частину цьогорічного виступу  у вищій лізі України. На домашньому майданчику рівняни поступилися львівській „Енергії” 7:9.

З перших хвилин ініціативою заволоділи рівняни − вони більше атакували та володіли м’ячем . Львів’яни, вочевидь, не очікуючи такого натиску вже на другій хвилині заштовхали м’яча у власні ворота − помилився Ігор Оніщук. Господарі і надалі контролювали хід гри, однак на дев’ятій хвилині ситуацію вирівняв Тарас Кузь − 1:1. І за весь час, що залишився до перерви, гості забили ще чотири голи, щоправда один з них − у свої ворота. Двічі відзначився Сергій Тригубець, оформив дубль той же Тарас Кузь. Автогол у пасиві Степана Струка. Отож після першого тайму рівняни поступаються -2:4.

Не пройшло і хвилини другого тайму як рахунок на табло знову змінився − перевагу гостей збільшив все той же Тригубець. В середині тайму рівняни в притул наблизилися до гостей завдяки голу Володимира Сондака та автоголу Андрія Федюка − 5:6. Але і рівнянам настав час повертати „борги” − на 32-ій хвилині „обрізався” Дмитро Жовтун, який також став автором гола у свої ворота. Щоправда, на 36-ій хвилині рівнянин виправився, забивши гол вже у ворота суперника. Але й це не допомогло − на 38-ій хвилині рахунок вже був 9:5 на користь львів’ян. Голи в активі все тих же Тригубця та Кузя. Все на що спромоглися господарі так це лише відквитати ще два м’ячі − „дубль” на рахунку Святослава Кравчука

Юрій Баховський, головний тренер МФК „Рівне”:

− Ми дуже хотіли виграти, можливо тому й були провали у захисті. Звичайно, ми самі винні, що пропустили вдома так багато голів. Але наша команда молода, горда і ми будемо змагатися до кінця чемпіонату. Ви пам’ятаєте, що з кожною командою ми проводили бойові матчі. А слабкі суперники до нас не приїжджали. Сьогодні гру практично зробив Сергій Тригубець. Напередодні сезону була думка повернути його до Рівного, він би нам, думаю, чимало допоміг. Але зараз для нашого клубу він не по кишені.

Сергій Тригубець, гравець „Енергії”:

− Рівненській команді ще не вистачає досвіду і зібраності. Сьогодні рівнянам потрібно було перемогти, вони серйозно готувалися, награвали, мабуть, різні комбінації. Але й ми прагнули перемоги, адже ще не вигравали у другому колі. чемпіонату. Ось це і посприяло такій результативній грі сьогодні. А рівненській команді я бажаю успіхів у наступних сезонах − щоб вона не боролася за збереження у вищій лізі, а змагалася за призові місця.

 

17.    Сумська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Газета «В двух словах» за 22 травня у матеріалі «Чуже свято» розповіла про святкування в Сумах Дня Європи. Видання пише, що свято було задумане з урахуванням стратегічного курсу України на зближення з країнами Європейського Союзу і подальший вступ до ЄС. Однак, на думку автора матеріалу, Європа поки не оцінила старання українців,  котрих Старий Світ ніяк не хоче визнати гідним членства у ЄС. Цю тезу він ілюструє в тому числі і тими застереженнями, які прозвучали під час проведення у Бухаресті виконкому УЕФА, де Україні в достатньо жорсткій формі вказали на необхідність пришвидшити підготовку до Євро-2012.

Газета «Панорама» (20 травня) під рубрикою «Думка» опублікувала враження спортивного журналіста видання Анатолія Поляченка про результати виконкому УЕФА. Він, зокрема, пише наступне:

УЕФА в Бухаресте 13 мая назвал польские и украинские города, в которых в 2012 г. пройдут матчи европейского чемпионата. Вердикт был для Украины довольно суров, но для меня лично довольно ожидаемым — пока лишь Киев получил право на проведение поединков группового этапа, 1/4 финала или полуфинала. Все остальные наши города получили от ворот поворот — Одесса и Днепропетровск окончательно, а Донецк, Харьков и Львов до 30 ноября должны показать серьезные темпы преодоления своих многочисленных проблем, и тогда, возможно, они смогут принять матчи группового турнира. Чего-то подобного и следовало ожидать — вместо работы по достойному приему ЕВРО-2012 наши чиновники и руководители, как обычно, занялись говорильней, дерибаном денег, подсиживанием один другого — в общем, тем, в чем они сильны, как никто. Так что в условиях подобной «подготовки» хорошо то, что хоть один город уже точно сможет принять европейский чемпионат. Если, конечно, построит к тому времени стадион.

Но меня поразило не решение УЕФА, а реакция украинских любителей футбола на многочисленных форумах. Болельщики из Днепропетровска и Одессы дружно накинулись на всех, начиная от президента страны и заканчивая сторожем дядей Васей, обвиняя тех в том, что их город остался без еврочемпионата. Болельщики тех городов, которые еще лелеют мечты о ЕВРО, в долгу не остались, радостно издеваясь над «неудачниками» и выбирая самые изощренные и далеко не всегда литературные выражения. Вот так и живем, не уважая сами себя и радуясь неудачам своих же. Но если не уважаем сами себя, то можем ли мы рассчитывать на нормальное отношение к себе со стороны других стран и организаций?

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

23-24 травня відбулися перші матчі ¼ розіграшу Кубка області.

У Сумах проведено всеукраїнські зональні змагання на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед школярів середньої вікової групи. Їх переможцем стала команда Чернігівської області, на другому місці − луганчани, треті − сумчани, четверті − юні футболісти Харківської області.

26 травня відбудеться жеребкування учасників першості Сумської області. У цьому році змагатися за чемпіонство виявили бажання 19 команд. За інформацією голови федерації футболу Сумщини Миколи Желєзного, першість проходитиме у двох групах і розпочнеться 6 червня.

У Сумах проведено турнір на «Кубок Кройфа» серед 4 місцевих ДЮСШ. Організатором цих змагань виступив сумський журналіст Борис Хоптинець, який особисто знайомий з Йоханом Кройфом і неодноразово зустрічався з ним, як в Україні, коли сюди на матчі з київським «Динамо» приїздила очолювана голландцем «Барселона», так і за кордоном, зокрема, на «Ноу Камп». Про свої зустрічі з Кройфом Борис Хоптинець розповів у книзі «Мій футбольний Бог − Йохан Кройф», презентація якої для журналістів відбулася 22 травня у прес-центрі «Воля громади».

Інфраструктура

В рамках підготовки до пляжного сезону у Сумах ведеться облаштування біля місцевих водойм зон відпочинку. Їх прикметою є в тому числі і спортивні майданчики. Так, один з підприємців на березі Псла зробив поле для пляжного футболу і волейболу, освітлення, дорогу, що обійшлося йому у 3 млн. грн. Інший же підприємець на так званому Студентському пляжі облаштував у спортивній зоні майданчики для міні-футболу, волейболу, баскетболу і гольфу. Загалом дозвіл на приведення пляжних зон у належний стан у сумах видано 18 підприємцям. Але  проти такого облаштування несподівано виступило управління екології. За підписом начальника екологічної інспекції до міськвиконкому надійшов припис, у якому йдеться про необхідність зупинити всю діяльність на берегах, затвердити кордони водоохоронних зон, узгодити проекти благоустрою з екологічними службами. Наразі частина підприємців свою діяльність у пляжних зонах припинила, чекаючи з цього приводу рішення міськвиконкому.

ЗМІ

Газета «Ваш шанс» у номері за 20 травня вмістила звіт про проведення всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу.

Чудо на спортивной площадке

Всеукраинский школьный чемпионат по футболу завершился

Охватив всю Украину (28600 (!) школьников из 64 городов), прошел он долгий путь: квалификационный, городской, региональный этапы. Стартовав в конце прошлого года, завершился 16 мая в столице, на олимпийской спортивной базе «Святошино».

За победу в финале Всеукраинского школьного чемпионата «DJUICE ГОЛ 2009» боролись команды из Житомира, Харькова, Ровно и Каховки. Автор ставил на харьковчан и болел за них (как-никак соседи, да и наша команда, школы №18, играла на региональном турнире в Харькове). Трудно далась им первая игра против ровенских ребят. Матч завершился вничью (1:1), и лишь серия пенальти вывела харьковчан в финал. Где они встретились с житомирскими школьниками. В первом тайме игра шла в одни ворота. Болельщики Житомира сокрушались: «Аргентина − Ямайка − 5:0...» Таков был счет в пользу Харькова к перерыву. Казалось, игра потеряла всякий смысл.

Но ведь бывают чудеса в жизни! Во втором тайме все повторилось с точностью до наоборот. Житомиряне стали забивать, забивать... Но никто не верил, что можно спасти игру. А за пять секунд до финального свистка Денис Кравчук сравнивает счет!..

А потом на него, никогда не стоявшего в воротах, словно снизошло Божье провидение. «Я стану в ворота». − «Не надо», − возразили товарищи. «Нет, я чувствую, что смогу...» И он смог! Отразил два пенальти. Поймав кураж, решил забить победный мяч. Но вратарь парирует удар. И все же Антон Пулуй последним ударом дарит команде экологического лицея №24 г.Житомира поездку в Германию, на один из матчей грандов немецкого футбола. Команда ликует, обнимается, а Денис, герой, хоронится, не в силах сдержать рыданий. «Почему плачешь?» − «Не знаю...»

«DJUICE ГОЛ « − турнир популярный и солидный. Главным судьей был Василий Кузьменко − председатель комиссии арбитров фут-зала Ассоциации мини-футбола Украины. Как представитель мини-футбольного города, я не удержался от вопроса: «Как вы оцениваете сумской судейский корпус?» − «В Сумах, Киеве, Львове, Донецке много арбитров, обслуживающих высшую лигу. У вас хороший коллектив. О сумчанах − Стрелецком, Ивашине, Игумнове, Кравченко − могу сказать только хорошие слова. Мы их назначаем на принципиальные матчи...»

...Победителем чемпионата групп поддержки «DJUICE ФАН 2009» стали девчонки из Макеевки. Награда им − предстоящий шестичасовой мастер-класс от популярного хореографа Димы Коляденко и живое общение с ним на турнире.

Участников соревнований поздравили Жанна Ревнова − руководитель департамента по корпоративным связям компании «Киевстар» и Анатолий Ильченко − зам.начальника Комитета по физическому воспитанию и спорту МОН Украины. В придачу к медалям призеры получили мобильные телефоны, видеокамеры, ноутбуки и др.

Турнир «DJUICE ГОЛ 2009» превратился в настоящий праздник спорта и дружбы. Комментировали матчи музыканты группы ТНМК Фоззи и Фагот. Викторины, конкурсы для зрителей... А после всего ребят ждал веселый пикник на свежем воздухе среди сосновой красоты...

Місцеві ЗМІ вмістили інформацію про результати поєдинків за участю охтирського «Нафтовика» та ФК «Суми». Зокрема, газета «В двух словах» звернула увагу своїх читачів на те, що матч за участю охтирців та дніпродзержинської «Сталі» обслуговувала в якості головного арбітра харків’янка Катерина Монзуль, яка, на думку видання, трималася на полі досить впевнено, активно реагуючи на вияви грубощів, що вилилось у пред’явленні нею футболістам  7 жовтих карток та однієї червоної.

 

18.    Тернопільська обл.

 

Євро 2012

Заходи

15-17 травня 2009 року у рамках ІV Міжнародного інвестиційного форуму у Тернополі відбулася І Західноукраїнська туристична виставка-фестиваль. Це − широкомасштабний проект, основною метою якого є сприяння розвитку туристичного бізнесу на Тернопільщині, показ туристично-рекреаційної привабливості краю, налагодження зв’язків туристичних компаній різних регіонів та обмін досвідом напередодні проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.

На виставці представили: туристичний бізнес, транспортні послуги, зони відпочинку і розваг, інвестиційні проекти, заклади харчування тощо.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“Свобода”: “Рівняння на Київ, Донецьк, Львів та Харків” − конгрес УЄФА назвав 8 міст з України і Польщі, які прийматимуть Євро-2012. Дещо несподіваним виявилося те, що в українську четвірку потрапив Харків, який перебував у резерві. Натомість ущемленими залишилися інтереси Дніпропетровська, який був у числі головних претендентів. 

“Нова Тернопільська газета” − “Володимир Мариновський: “До Тернополя також може прийти Євро-2012, але потрібно підготуватися”.

Підтвердження участі Львова у проведенні матчів фінальної частини Євро-2012 залишило Тернополю примарні шанси розділити це футбольне свято з сусідами. Тим більше, що чи не вперше на недавній сесії Тернопільської обласної ради чітко прозвучало бажання з боку практично усіх фракцій докласти надзусиль, аби чемпіонат Європи завітав і до Тернополя. Та одних намірів замало, тепер вклинитися у розроблену програму підготовки до майбутньої першості Старого Світу практично нереально. Про те, на що Тернопіль таки може розраховувати на Євро-2012, розповідає голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський.

−  Володимире Миколайовичу, до фіналу чемпіонату Європи залишилося трошки більше, як три роки, а у Львові тільки розпочали будівництво стадіону. Та УЄФА повірив львів'янам і до грудня залишив їх у списку міст, що готуються приймати Євро, проте виключив з нього Дніпропетровськ та Одесу. Для вас це не було несподіванкою?

− Знаючи позицію і УЄФА, і Федерації футболу України  щодо Львова, я не сумнівався, що це місто залишать серед господарів чемпіонату. По-перше, воно географічно близьке до кордону з Польщею і має з нашими сусідами дуже тісні історичні та політичні зв'язки, а по-друге, Львів дуже привабливий з точки зору туризму, і цим вигідно відрізняється від східних промислових міст України.

Вважаю, що й Харків правильно внесений до списку міст-господарів, адже це історичний та культурний центр, місто інтелігентів, і, безумовно, привабливіше для гостей нашої країни, ніж той же Дніпропетровськ. Ну і не будемо забувати про колосальну підтримку проекту Євро-2012 з боку харківської влади. УЄФА задоволений фінансовими гарантіями Харкова, у місті завершується реконструкція стадіону, за два роки до Євро збудують новий термінал аеропорту, будуються готелі та дороги, розвивається інфраструктура. Тож переваги Харкова над іншими очевидні.

Звісно ж, шкода Дніпропетровська, де уже нині є найкращий з діючих в Україні стадіонів. Та вважаю, що з боку експертів УЄФА не було жодної упередженості − вони оцінили реальний стан справ.

− Але це далеко не остаточна крапка. Не виключено, що у грудні цього року, якщо не буде позитивної тенденції в підготовці, УЄФА переполовинить кількість наших міст-господарів і залишить два та вибере на користь Польщі фінал і половину “наших” матчів…

− Будемо сподіватися, що цього не станеться. Я вірю, що найвищі керівники держави − Президент, Прем'єр та Голова Верховної Ради − вже перейнялися відповідальністю за організацію найвищого футбольного форуму Європи. І вони чудово розуміють, що втрачати Євро-2012, цей поштовх у розвитку держави, не можна в жодному разі, інакше, вважаю, їм би було не місце у нашій державі.

Ми ж чудово пам'ятаємо, якою “забитою” була Португалія до Євро-2004 і як ця країна перетворилася на високорозвинену державу після чемпіонату Європи. Т&а і нині працюють сотні тисяч українців-заробітчан.

− На минулій сесії Тернопільської обласної ради депутати чимало уваги приділили Євро-2012 і, зокрема, участі Тернопільщини у процесі підготовки. Безумовно, багато часу вже втрачено, але чи може Тернопіль при можливій увазі влади таки включитеся у проведення цього форуму і яким чином?

− Після того, як Україна та Польща виграли тендер на проведення Євро-2012, усім обласним центрам України запропонували надати свій план розвитку регіону, аби вибрати шість кандидатів на прийом матчів. Тоді, як всі чудово знають, Тернопіль з багатьох причин не міг претендувати на статус міста-господаря. Але ми могли запропонувати варіант бути таким собі сателітом Львова. У нас могла б, наприклад, розміститися одна з команд-учасниць, а Тернопільський аеропорт прийняв би її уболівальників, чим розвантажив би Львів. Я обговорював це питання і з то­дішнім губернатором Стойком, і з тодішніми головами облради, але марно. А тоді, два роки тому, такого статусу можна було досягнути. Проте його отримав Івано-Франківськ, тож фінансові потоки з держбюджету були спрямовані на розвиток цього міста, а ми час згаяли. Тепер же у нас починаються розмови про проведення у Тернополі молодіжного чемпіонату Європи або футбольного турніру на честь Євро-2012. Але все це − порожня балаканина некомпетентних людей, які навіть не уявляють собі рівня змагань під егідою УЄФА. Однозначно, що такі турніри потрібно заздалегідь узгоджувати і включати до офіційних календарів. А насамперед для того, щоб щось організувати, необхідна нормальна матеріальна база. Ось я нещодавно обговорював це питання з президентом ФФУ Григорієм Суркісом, і він відразу запитав мене, що ми можемо запропонувати. А що я можу запропонувати? А між іншим, потрібен не лише стадіон. Давайте уявимо собі, що приїжджає команда-учасниця Євро-2012. Вона ж, як мінімум, захоче проживати у п'ятизіркових номерах та тренуватися на люксовому газоні… Звичайно, змагання на рівні «бодай когось, хто приїде» можна провести, але на офіційний турнір ніхто згоди не дасть.

Я вже неодноразово закликав керівників області та міста поїхати, наприклад, до Маріуполя, який цьогоріч буде приймати юніорський чемпіонат Європи, і порівняти його арени і бази з нашими...

Я, звісно, розумію, що для когось буде дивним, що Мариновський в період кризи починає розповідати про зміцнення матеріально-технічної бази розвитку дитячого і юнацького футболу чи розбудову спортивних арен та газонів. Але якщо не будемо працювати на розвиток спорту загалом і футболу зокрема, то будемо працювати на лікарні, поліклініки та лікарняні листи. І це потрібно чітко усвідомити.

− Фінальна частина чемпіонату Європи − це не лише офіційні матчі, а й підготовка команд, товариські поєдинки...

...зустрічі журналістів, фанів і т.д. Безумовно, це так. І ми обов'язково повинні хоча б якось долучитися до цього свята, забрати до себе його частинку, але за умови, що будемо до нього готові. Повторюю − усе впирається у спортивну та тренувальні арени. Ну не можемо ми відступити від чинних норм, але як пояснити це владі? Може, екскурсію на Схід організувати, аби вони самі побачили і зрозуміли, що таке сучасний стадіон. На жаль, вивіска про ремонт нашого центрального стадіону висить уже понад рік, але коли будуть його ремонтувати, я не знаю.

Крім того, не виключаю, що для частини уболівальників з Європи буде дорогим проживання, наприклад, у Львові, тож вони, можливо, під час Євро могли б розміститися і у Тернополі. Доїжджати ж недалеко − якихось 120 кілометрів, і це нам також необхідно використати...

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

Визначилися футбольні збірні районів, які під час основної частини змагань ХІХ сільських спортивних ігор Тернопільщини 13-14 червня сперечатимуться у Козовій за кубок пам’яті колишнього голови обласного фізкультурно-спортивного товариства “Колос” Володимира Павліченка. Путівки до півфіналу турніру вибороли переможці зональних змагань, які відбулися у Збаражі, Великих Гаях і Борщові. Компанію їм традиційно складуть футболісти збірної, яка приймає ігри.

Господарям стати переможцями зон пощастило лише у Великих Гаях. Збірна Тернопільського району переграла у вирішальному матчі футболістів з Бучаччини. У Борщові ж і Збаражі місцеві уболівальники залишили стадіон розчарованими вже після стартового дня змагань. У першому з цих міст успіх відсвяткували футболісти Гусятинщини, в другому − Бережанщини.

Капітально відремонтований минулого року до сільських спортивних ігор Тернопільщини стадіон у Великих Гаях гостинно приймав учасників ХХІУ спартакіади працівників газових господарств області.

Серед різних видів змагань газівники вправлялися і в міні-футболі. Реванш за минулорічну поразку змогла взяти міні-футбольна команда “Чортківгазу”, обігравши суперників з Лановеччини з рахунком 1:0. Загалом трайка лідерів виглядає таким чином: Чортків, Ланівці, Збараж. 

У змаганнях першості Підволочиського району з міні-футболу серед сільських команд взяло участь більше 20 команд. Змагання проходило у три етапи. Але найбільш цікавою і напружною виявилася фінальна стадія, яка й визначила переможців та призерів.

Перше місце посіли футболісти з села Колодіївки, друге − села Жеребків, третє − села Кам’янки, четверте − села Лозівки.

28 травня відбудуться відбіркові змагання з міні-футболу, які визначать фіналістів 19 районних сільських спортивних ігор, які відбудуться у місті Скалаті Підволочиського району 28 червня.

Організатор змагань − районне ФСТ “Колос”. 

У місті Збаражі відбувся фінальний матч на суперкубок області серед ветеранів. Зустрілися команди Збаража і Тернополя.

За команду тернополян грало кілька гравців, які виступали у командах майстрів. У збаражчан таких футболістів не було. Досвідчені гості-тернополяни без особливих зусиль здобули перемогу − 4:1.

Кращим гравцем матчу визнали збаразького футболіста Олега Івасика.

У Збаражі відбувся фінальний турнір з міні-футболу серед ветеранів району.

На поле вийшли чотири команди. Сильнішими виявилися футболісти “Дружби” (Збараж). Наступні місця посіли їхні суперники з Романового Села, Зарубинець і Заруддя.

Усім командам турніру голова Збаразької районної федерації футболу підприємець Руслан Адамович вручив нагороди. 

Студентська збірна Тернопільської області, яка формувалася на базі Тернопільського педагогічного університету, не зуміла пробитися на фінальний етап Всеукраїнської універсіади. А все тому, що їх під час зонального турніру у ернівцях засудили.

У першому матчі, за словами головного тренера тернопільської студентської збірної Василя Івегеша, довелося зіграти із львівською збірною, основу якої склали гравці з вищелігових команд “Карпати” та ФК “Львів” і їх дублери. Тернополяни вдало виступили, зігравши проти такої команди внічию − 1:1, при тому навіть вели у рахунку (1:0), маючи шанс перемогти, якби не помилка тернопільського воротаря Іллющенкова та оборонця Клекота, які не поділили м'яча, і він залетів у ворота.

А далі була ключова з господарями. До цього протягом останніх сезонів тернополяни завжди перемагали чернівчан, але цього разу за них зіграв статус господарів змагань та... судді.

“Не буду поганого говорити про суддів, − сказав Василь Івегеш, − але вже на 7 хвилині після того, як м'яч знайшов руку Клекота, арбітр матчу призначає пенальті на вилучає нашого захисника. На 18 хвилині знову за спірної ситуації призначається пенальті. Його чернівчани не реалізували, однак дії суддів зробили своє (плюс ще показали тернополянам сім жовтих карток), вибивши хлопців з ігрового ритму. У підсумку наша збірна програла − 0:4. Останній матч з Хмельницьким, вже практично нічого не вирішував. Маючи перевагу (2:0), звели матч внічию (2:2), посівши підсумкове третє місце, яке не давало права виступати на фінальному етапі універсіади”.

Футбольна фортуна відвернулася від гравців ФК “Тернопіль-ТНПУ” у фінальному матчі студентського чемпіонату України. Тернополяни в серії пенальті поступилися футболістам Івано-Франківського інституту нафти і газу. Незважаючи на це, тернополяни отримали право представляти Україну на чемпіонаті Європи у польському місті Вроцлав.

Щоб грати у головному фіналі чемпіонату, майбутнім педагогам потрібно було у фіналі “чотирьох”, який відбувався в Києві, спершу у півфіналі перемогти місцевий “Меркурій”, який представляв торгово-економічний університет. Важкий матч закінчився на користь тернополян. Спершу на 15-й хвилині після подачі м'яча зі штрафного Ростиславом Ціхом і скидки головою Ігорем Козелком, “шкіряний” залетів у ворота киян від ноги їхнього гравця Олександра Дубняка − 0:1. А за дві хвилини до завершення першого тайму Козелко таки записав гол на свій рахунок −  0:2.

Другий тайм був напруженіший, кияни при палкій підтримці вболівальників намагалися переломити хід поєдинку, мали для цього кілька нагод, але того дня їм не судилося забити бодай гол престижу.

Фінальний поєдинок з “Факелом” з Івано-Франківська завершився внічию − 0:0. У тернополян у першому таймі мав забивати Ростислав Ціх, який виконував свій фірмовий штрафний. Однак м'яч розминувся за кілька сантиметрів від “дев'ятки”. Після перерви два голеві моменти не реалізували тернополяни. Василь Чорний замість того, щоб пробивати з 16-ти метрів, віддав передачу на Сергія Полянчука, і шанс було втрачено. А триходівку Ціх-Кондзьолка-Семенина прочитав воротар суперника, який вибив м'яча на кутовий. Було у ворота ФК “Тернопіль” призначено пенальті. Суперник, перекидаючи м'яча через тернопільського кіпера Руслана Мазура, врізався у нього і заробив на пенальті. Його, щоправда, суперник не реалізував, пробивши м'яча у штангу. За регламентом змагань додаткового часу не передбачалося, а одразу пробили пенальті. У футбольній лотереї фортуна посміхнулася франківцям, які перемогли − 4:3 (у ФК “Тернопіль” невлучні удари на рахунку Козелка та Клекота).

Тернополяни вдовольнилися званням віце-чемпіона (повторили успіх дворічної давності) та вибороли путівку разом з “Факелом” на студентський чемпіонат Європи, який у липні відбудеться у Вроцлаві (Польща).

“Срібло” студентського чемпіонату України у фіналі “чотирьох” вибороли: воротарі − Руслан Мазур, Артур Черепанський, польові гравці − Андрій Дубчак, Андрій Кондзьолка, Сергій Атласюк, Степан Клекот, Рос­тислав Ціх, Василь Чорний, Ігор Пердута, Сергій Полянчук, Олег Сліворський, Ігор Козелко, Богдан Семенець, Роман Гаврилюк, Дмитро Петрівський, Михайло Чмола, Олексій Остафійчук, Роман Годований.

Черговий, третій тур чемпіонату області з футболу відбудеться 24 травня. Серед поєдинків варто відзначити матч за участю єдиного представника обласного центру, срібного призера Всеукраїнської студентської ліги з футболу, ФК “Тернопіль-педуніверситет”, який на виїзді зустрінеться із марилівським клубом “Марспирт”.

У зв'язку з участю тернополян у студ-лізі, перші два тури “жовто-блакитні” пропустили. Таким чином, поєдинок у Марилівці стане дебютним для них у цьогорічному чемпіонаті області. А свій перший домашній поєдинок “Тернопіль” проведе 31 травня, коли до обласного центру завітає ФК “Зборів”.

ФК “Нива” 

Центральний матч 29 туру у другій лізі чемпіонату України відбувся 16 травня у Вінниці, де зустрічалися дві “Ниви” − місцева, яка посідала другу сходинку у турнірній таблиці, та тернопільська − лідер чемпіонату. Програючи по ходу поєдинку 1:3, тернополяни зуміли вирвати перемогу, тим самим ще на три кроки наблизилися до першої ліги.

Перша половина гри залишилася за господарями поля, які зуміли відрізнитися скориставшись провалом центральних оборонців гостей − 1:0. А вже на третій хвилині другого тайму нападник Ігор Бридня подвоїв перевагу вінничан, після чого лише оптимісти вірили у прийнятний для гостей результат − 2:0. Однак все вийшло на краще для тернопільської команди. Після того, як капітан команди Віталій Первак ско­ротив відрив, успішно ударом головою замкнувши подачу з ку­тового −  1:2, вінничани забили утретє, вдало пробивши штрафний − 3:1. Однак радість господарів була недовгою. Стандарт у виконанні гостей − і рахунок став − 3:2. Голом (і знову ударом головою) відзначається кращий бомбардир тернопільської “Ниви” Павло Малий. Провал у вінничан на правому краю оборони − і рахунок став рівним − 3:3. Дуплетом вистрелив Малий. А ближче до кінця матчу наступило фіаско для господарів. Несильний і нескладний удар із-за меж штрафного майданчика Нікітського, помилка воротаря − і м'яч у сітці воріт вінницької “Ниви” − 3:4.

Склад “Ниви” у матчі з одноклубниками з Вінниці: Вірковський − Первак, Лівіцький, Путраш, Тарновський − Лукашук, Теплий (Скакун), Семенина (Сокіл), Ворона (Вин­ник) − Розман (Малий), Нікітський (Годований).

Голи: 1:0 − Бондаренко (30), 2:0 − Брідня (48), 2:1 − Первак (50), 3:1 − Драган (52), 3:2 − Малий (62), 3:3 − Ма­лий (69), 3:4 − Нікітський (85).

Після перемоги у 30 турі з рахунком 2:0 над МФК “Миколаїв” тернопільська “Нива” зробила черговий вагомий крок для виконання завдання на сезон − вихід до Першої ліги.

Перед матчем із “Миколаєвом” багато говорили про те, що поєдинок буде не із розряду тих, які можна назвати легкою прогулянкою. Після зимової перерви “моряки” поступалися лише одного разу, рідко коли пропускаючи у свої ворота більше одного м'яча. Як прогнозували − так і сталося. Перед тернопільською командою “Миколаїв” представ як один із небагатьох колективів, який не закрився на своїй половині поля. Упродовж усього матчу зі змінним успіхом він грав у свою гру.

Розпочався поєдинок з атак миколаївців. Вони у буквальному сенсі притисли господарів на своїй половині поля. Однак до конкретних небезпечних моментів справа не дійшла. А перша по-справжньому небезпечна вилазка до воріт гостей закінчилася взяттям воріт − Розман вискочив на побачення із Чоларією, проте поцілив у стійку. На щастя тернополян, м'яч відскочив до Павла Малого, який без перешкод поцілив у порожні ворота − 1:0.

Друга половина гри розпочалася з атак тернополян. Не забарився і другий гол. Уже на 52-ій хвилині зразкову триходову комбінацію розіграли Малий-Лукашук-Ворона. Останній без особливих перешкод переграв Чоларію − 2:0. Завершальні півгодини гри можна охарактеризувати фразою, коли одні вже не хочуть, а інші − не можуть.

Проте навіть за такої гри м'яч міг утретє опинитись у сітці воріт “Миколаєва”. Малий переграв кіпера гостей, який необачно покинув рамку воріт. Однак “моряків” врятував захисник, який виніс м'яча із лінії воріт.

Першу лігу. Для того, щоб не бути залежним від результатів опонента (теоретично наздогнати “Ниву” ще може білоцерківський “Арсенал”), тернополянам достатньо здобути чотири очки у завершальних чотирьох турах. У наступному турі, який відбудеться 24 травня, на тернополян очікує візит у Білу Церкву. Щоправда, у гості не до “Арсеналу”, а до менш грізної “Росі”. Однак і це не дає права футболістам “Ниви” розслаблятися перед двобоєм. “Біло-чорні” якраз із розряду тих команд, які на будь-яку недооцінку реагують миттєво. Для підтвердження цих слів достатньо згадати поєдинок першого кола у Тернополі, який за блідої гри завершився нічиєю 1:1.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Номер один”: “Нива” феєрично перемогла у Вінниці” − про поєдинок між командами “Нива” (Тернопіль) − “Нива” (Вінниця), перемогу у якому здобули тернополяни і продовжили залишатися лідерами турнірної таблиці. 

“Місто”: “У “Ниви” є шанс вийти у першу лігу” феноменальний за своєю видовищністю поєдинок відбувся у Вінниці. У двобої з місцевою командою-тезкою нелегкий шлях до перемоги пройшла тернопільська “Нива”. Матч “за 6 очок” (адже команди перебували на двох верхніх щаблях турнірної таблиці) розпочався практично без розвідки. У результаті перемога з рахунком 4:3 дозволила тернопільській “Ниві” збільшити свій відрив нагорі турнірної таблиці до 9 очок. Тепер для того, побачити “Ниву” наступного сезону у Першій лізі, їй достатньо двічі перемогти у п'яти поєдинках, що залишилися до кінця першості.

“RIA-плюс”: “Тернопільська команда − за крок до мети” − перемогою 4:3 над вінницькою “Нивою” завершився для тернопільської “Ниви” календарний 29 тур першості України з футболу серед команд Другої ліги, що відбувся у Вінниці. Всі м'ячі у ворота господарів забили у другому таймі. Відзначилися Первак, Никітський та двічі − Павло Малий. Тернопільська команда за крок до Першої ліги. Проте, у наступних матчах потрібно лише вигравати.

“Нова Тернопільська газета” − “Трилер одноклубників, або Bye-bye, Вінниця” − феєричною виїзною перемогою над вінницькими одноклубниками тернопільська “Нива” ще більше зміцнила своє лідируюче становище. Тепер з 90-відсотковою впевненістю можна сказати, що саме тернопільська команда здобуде цьогоріч путівку до Першої ліги.  

“Свобода”: “Чи одинока “Нива” в прагенні перемогти?” − про матч “Нива” (Тернопіль) − “Нива” (Вінниця). До певної міри цей двобій мав дати відповідь на те, наскільки закономірним і вмотивованим був високорезультативний старт тернопільської “Ниви” у новому футбольному сезоні. І тернопільські футболісти цілком авторитетно й переконливо довели, що не випадково лідирують у чемпіонаті серед команд другої ліги (група “А”), здолавши в гостях головного конкурента в боротьбі за підвищення в класі. Та чи готові до цього керівники футбольного клубу? І взагалі виникає питання, чи потрібна Тернополю команда, яка має шанс повернути в наше місто великий футбол? Чесно кажучи, якоїсь адекватної реакції від владних структур області та міста з приводу тріумфального і довгоочікуваного виступу “Ниви” не відчувається. Залишається сподіватися, що така скромність емоційного реагування буде компенсована конкретною фінансовою підтримкою команди, що, власне, й зможе гарантувати її участь в чемпіонаті України серед клубів першої ліги. Щоправда, наразі футболістам “Ниви” хотілося б, безперечно, отримати хоча б моральну підтримку, аби відчути, що у прагненні підвищитися в класі вони не одинокі.

“20 хвилин”: “Однією ногою у першій лізі” − кілька тисяч глядачів у Вінниці стали свідками семи забитих голів у матчі “Нива” (Тернопіль) − “Нива” (Вінниця). Принциповість протистояння тернопільської і вінницької “Нив” знайшла своє відображення і у навколофутбольних подіях. Не надто дружні, а якщо відверто − ворожі стосунки фанатів команд переросли у розбите вікно автобуса, в якому відправилися на гру “ультрас” тернопільської команди. За словами очевидців, це сталося на під'їзді до Вінниці. Кілька молодих людей камінцем поцілили у вікно спринтера тернопільських уболівальників. Подальших сутичок між уболівальниками команд не відбулося через втручання правоохоронних органів.  

“Планова перемога “Ниви” − про матч 30 туру ФК “Нива” (Тернопіль) − МФК “Миколаїв”. Перемогу у матчі здобула “Нива”, що наблизило команду до Першої ліги. 

Український футбол

“20 хвилин”: “Чорноморець” залишається” − одеський “Чорноморець” виконав завдання залишитися у Прем’єр-лізі України, заявив після матчу з “Металістом” головний тренер одеситів Віктор Гришко. 

“Шахтар” гарантував собі місце у Лізі чемпіонів” − донецький “Шахтар” у матчі 28 туру української Прем’єр-ліги переміг луганську “Зорю” і гарантував собі другий рядок у національній першості. Це дозволить донеччанам взяти участь у Лізі чемпіонів 2009/2010, де гірники стартують у третьому із чотирьох відбіркових раундів.

“Останній Кубок УЄФА − в Україні” − турецький стадіон Шукю Сарачоглу вкотре став фартовим для українців. Після перемоги в овертаймі над бременським “Вердером” із рахунком 2:1, донецький “Шахтар” став володарем останнього в історії розіграшу Кубка УЄФА. Таким чином, цей трофей став першим в історії незалежної України здобутий нашим клубом.

“Вільне життя”: “Єврокубки: приймай, країно, донецький трофей” наскільки збірна Німеччини впевнено почувається в офіційних поєдинках проти суперників зі Східної Європи, настільки останнім часом клуби з цієї країни нічого не можуть вдіяти з представниками цього регіону. “Шахтар” обіграв німецький “Вердер”. І це − велика перемога України і українського футболу.

“Прем’єр-ліга: Чорнобровий бразильський легінь з першої спроби підкорив “Карпати” − вочевидь, з огляду на невиразну гру львівських “Карпат”, які сім матчів підряд так і не змогли порадувати своїх прихильників перемогою, черговий приїзд київських динамівців аншлагу на стадіоні “Україна” не зібрав. Вплинула і цінова політика власників львівського клубу. Зустріч для обох команд спортивного значення не мала ніякого. Динамівці вже відсвяткували завоювання чергового чемпіонського титулу, а “Карпати” про свої зазіхання на місце в єврокубковому турнірі вже й не згадують. Та, не зважаючи на це, вартість найдешевших квитків зросла удвічі. Тому після завершення поєдинку Петро Димінський мав би компенсувати киянам за те, що глядачі все ж стали свідками якісного футбольного дійства і гроші потратили не марно. Адже його наймані працівники в смугастих біло-зелених футболках не те, що на 20, навіть на 10 гривень не награли. Натомість динамівці зайвий раз продемонстрували хорошу гру. Тим більше, коли серед них ще й неперевершений майстер знайдеться − бразилець Гільєрме. 

“Нова Тернопільська газета”: “Прем’єр-ліга: результати” − видання подає результати 28 туру української Прем’єр-ліги.

“Відсторонили…” − 19 травня Арсенал”, Чорноморець” та ФК Харків” відсторонили від участі у Прем’єр-лізі-2009/10. Таке рішення прийняв Комітет атестування футбольних клубів ФФУ. До такого кроку призвело невиконання цими клубами рішень Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ щодо контрактних зобов’язань перед футболістами та іншими юридичними установами, що є недотриманням фінансового критерію положення “Про атестацію футбольних клубів України”. 

“Бразилець Гільєрме: “Ось такий дебют!” − у стартому складі київського “Динамо” з львівськими “Карпатами” дебютував бразильський нападник Гільєрме. Цей дебют бразильця, можливо, став відкриттям для уболівальників київського клубу. 

“Свобода”: “Шахтар” − чемпіон” − донецький “Шахтар” завоював один із найпрестижніших міжнародних спортивних трофеїв − Кубок УЄФА − вперше в історії вітчизняного футболу. “Шахтар” − кращий серед усіх футбольних команд, які минулого року стартували у цьому турнірі. 

“Прем’єр-ліга: Призові місця розподілили” − після матчів 28 туру стали відомі усі призери змагань у Прем’єр-лізі. Чемпіоном України ще на попередньому етапі стало київське “Динамо”. А тепер визначилися і володарі срібних та бронзових медалей. Срібним призером став донецький “Шахтар”, бронзовим − харківський “Металіст”. 

“Кубок України: Почесний трофей − без золотих медалей” − у футбольному сезоні 2008-2009 років володарі золотих медалей Прем’єр-ліги вже не зможуть покласти свої відзнаки в другий за значимістю почесний трофей всеукраїнських змагань − Кубок України. Цей шанс київські динамівці, які достроково здобули чемпіонський титул, втратили, поступившись у півфіналі кубкових баталій донецькому “Шахтарю”. 

“Номер один”: “DJUICE ГОЛ 2009” − яскравий фінал чемпіонату” − фінальний етап всеукраїнського шкільного футбольного чемпіонату “DJUICE ГОЛ 2009”, який відбувся 16 травня на олімпійській базі “Святошин”, завершився драматичним фінальним поєдинком школярів з Харкова та Житомира, перемогу в якому святкували юні футболісти Житомирського екологічного ліцею № 24.

Тернопільський футбол

“Вільне життя”: “За кубок Володимира Павліченка” − про футбольні змагання на кубок пам’яті колишнього голови обласного ФСТ “Колос” Володимира Павліченка, які відбудуться в червні. Уже визначилися збірні районів Тернопільщини, які братимуть участь у поєдинках.  

“RIA-плюс”: “Захищатимуть честь України в Польщі” − поступившись “Факелу”, тернополяни стали другими у студентській лізі. “Срібло” забезпечив ФК “ Тернопіль-ТНПУ” так званий фінал “чотирьох” Всеукраїнської студентської ліги з футболу. Тепер тернопільські студенти захищатимуть честь України на чемпіонаті Європи з футболу у польському місті Вроцлаві. 

“Номер один”: “Тернополян на універсіаді засудили” − студентська збірна Тернопільщини, сформована на базі Тернопільського педуніверситету, посівши третє місце, не виступатиме на фінальному етапі універсіади. І в цьому значну роль відіграли судді.

“Тернопільські студенти представлятимуть Україну на чемпіонаті Європи” − футболісти ФК “Тернопіль-ТНПУ” вибороли право представляти Україну на чемпіонаті Європи у місті Вроцлав (Польща). Тернополяни стали срібними призерами студентського чемпіонату України.

“20 хвилин”: “ФК “Тернопіль” − у фіналі студентської ліги!” − перемогою 2:0 над київським “Меркурієм” завершився для тернопільських хлопців перший півфінал розіграшу Всеукраїнської студентської ліги з футболу. У другому півфіналі “Факел-ІФНТУНГ” із таким же рахунком 2:0 здолав МАУП. Саме він і стане суперником “Тернополя-ТНПУ” у боротьбі за студентське золото. Із франківським клубом тернополяни зустрінуться не вперше. Проте з яким рахунком матч не закінчився б і хто не переміг би − саме ці дві команди представлятимуть Україну на студентському чемпіонаті Європи, який відбудеться у місті Вроцлав (Польща).

“Стартує ФК “Тернопіль” − про підготовку до третього туру чемпіонату області з футболу. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про матчі 29 та 30 туру: “Нива” (Тернопіль) − “Нива” (Вінниця) і ФК “Нива” (Тернопіль) − МФК “Миколаїв”. В обох зустрічах тернополяни здобули перемогу. Спортивні оглядачі відзначили хорошу гру тернопільських футболістів. Цей вольовий виграш футболістів “Ниви” засвідчив, що вони цілком серйозно і небезпідставно налаштовані на те, аби посісти перше місце у турнірі команд другої ліги. А це означає, що в наступному сезоні “Нива”  матиме змогу грати у першому дивізіоні.   

ЗМІ поінформували й про ще одну не менш приємну новину: тернопільські студенти представлятимуть Україну на чемпіонаті Європи у місті Вроцлав (Польща). Таке право здобули футболісти ФК “Тернопіль-ТНПУ”, котрі стали срібними призерами студентського чемпіонату України.

Спортивні оглядачі подавали інформацію про інші місцеві футбольні поєдинки.

Центральною ж подією вітчизняного футболу став матч між донецьким “Шахтарем” та німецьким “Вердером” за Кубок УЄФА. Українці стали володарем останнього в історії розіграшу Кубка УЄФА і першим в історії незалежної України. Це була перемога українського футболу, перемога усієї держави, яка засвідчила, що українські клуби здатні конкурувати і здатні вигравати.

 

19.    Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе появилась информация, что строительство одного из объектов к Евро-2012 − «Металлист-сити»,  откладывается на неопределенный срок. Когда этот торгово-развлекательный центр с 22-этажным отелем появится напротив стадиона − не знает никто, в т.ч. и инвестор − Александр Ярославский. Он заявил, что после решения УЕФА все силы строителей сосредоточены на главных объектах еврочемпионата: стадионе и аэропорте.

А.Ярославский заверил, что не позднее 1 июля начнется реконструкция взлетно-посадочной полосы, проект которой уже находится на экспертизе, и отметил необходимость актуализации  вопроса финансировании реконструкции ВПП на государственном уровне.

Для Ярославского, по его словам,  самой неприятной неожиданностью  стало отсутствие Днепропетровска в финальном списке принимающих городов: «Очень жаль, потому что это наши друзья, наши коллеги. Харьковчан многое связывает с Днепропетровском. И даже неравнодушные отношения наших болельщиков − это тоже своего рода изюминка».

А. Ярославский поддерживает идею паритета вложений при распределении государственных инвестиций в подготовку к Евро-2012, причем с учетом выбывших из борьбы регионов: «Я не работник правительства, чтобы знать, как распределятся инвестиции. Но чисто по-человечески будет справедливым, если сохранится финансирование, предусматривавшееся для Днепропетровска и Одессы».

Первый вице-президент ФФУ Сергей Стороженко также выказал уверенность, что областной спортивный комплекс «Металлист» в Харькове будет предъявлен Госкомиссии для сдачи в эксплуатацию после реконструкции до 30 ноября 2009 года.

Президент УЕФА Мишель Платини прислал мэру Харькова письмо. До 31 августа футбольный функционер хочет получить дополнительные гарантии того, что первая столица успеет в срок подготовиться к Еврочемпионату.

На графике, составленном УЕФА, объекты зоны риска помечены красным. И если польские города у футбольных функционеров опасений не вызывают, украинские все в зоне опасности (хотя мэр заявил, что в Харькове нет ни одного объекта Евро-2012, который внушал бы «стопроцентные» опасения, сообщил на региональном совещании, посвященном подготовке к Евро-2012, Харьковский городской голова Михаил Добкин).

Беспокоят футбольных функционеров все объекты, даже работа светофоров. В Харькове электронная система контроля дорог давно устарела − ей больше 25 лет. В УЕФА переживают: при огромном потоке машин Харьков может захлебнуться в пробках.

К 2012 году город должен обновить и автобусы. Уже сегодня, уверяют чиновники, завод Mercedes-Benz согласился профинансировать покупку ста машин. К концу месяца руководство завода встретится с Михаилом Добкиным и обсудит условия сделки.

Константин Токарев, председатель постоянной комиссии по международному сотрудничеству, инвестициям и содействию подготовке в Харькове Евро-2012 сообщил, что на  сегодняшний день рассматривается пакет документов о льготах для тех, кто готов сегодня реконструировать свои гостиницы под пятизвездочные. Это будет и льгота на землю на длительный период. Это, возможно, будут и ссуды, но не городские. Потому что в городе с этим все очень сложно. Свою заинтересованность в подготовке гостиниц выразил и главный инвестор города в подготовке к Евро-2012 Александр Ярославский. Но кому и чем конкретно Ярославский поможет, пока неизвестно.

Если с частными инвестициями по заявлениям чиновников проблем нет, то подвести может государство. Уже сегодня чиновники беспокоятся за взлетную полосу аэропорта. В прошлом году на ремонт нужно было около 300 миллионов гривен, в этом, из-за кризиса, уже 800. Власти города уже направили в Кабмин смету для пересмотра. Но уже сейчас обеспокоены: вовремя реконструкция не начнется.

Еще один проект − центр по подготовке гостиничного персонала. По его созданию ведутся переговоры с австрийцами: предполагается, что ко дню города, в августе месяце, эти люди будут в городе с конкретными предложениями.

Сколько будет стоить городу подготовка к Евро-2012 в целом − чиновники обещают посчитать в ближайшие дни. И, несмотря на дефицит средств, городские власти все же собираются предоставить УЕФА нужные гарантии

Руководство «Отеля Чичиков» официально объявило о начале реализации проекта строительства второй очереди отеля, который предполагает возведение современного двенадцатиэтажного гостиничного здания по улице Гоголя.

Как сообщил президент ЗАО «Отель «Чичиков» Вадим Бешанов, помимо 56-ти номеров повышенной комфортности, новый корпус будет включать в себя бассейн, СПА-центр, три конференц-зала, двухэтажную подземную парковку.

Стоимость настоящего проекта − около 8 млн. долларов. Акционеры ЗАО «Отель Чичиков» подтвердили готовность финансирования строительства. Поддержку кредитными ресурсами будет осуществлять банк, обслуживающий отель «Чичиков» с момента открытия. Ввод в эксплуатацию предполагается в декабре 2010 года.

22 мая мэр Михаил Добкин посетил управление станции скорой помощи, здание которой было отремонтировано за счет средств местного бюджета, и ознакомился, как работает впервые введенная в Украине  система управления GPS, разработанная харьковчанами.

Введение этой системы позволяет экономить не только финансовые, но и человеческие ресурсы − ранее происходило так, что вызов часто принимала не та бригада, которая находилась ближе всех к месту назначения. Мэр считает, что сегодня уже не стыдно привести сюда на проверку инспекторов УЕФА.

СМИ

В течение недели на 7-м канале продолжал выходить сюжет, в котором харьковчанам был предоставлен отчет − как город готовится к Евро-2012.

18.05.09 «Харьковские известия» (7-й канал) репортаж о том, что Харьков получил Евро-2012, что делается − комментарий Ярославского, Виктора Христоева. Эта новостийная программа почти в каждом выпуске ежедневно не забывает напомнить о ЧЕ − практически все, что делается в городе, укладывается в контекст подготовки к Евро-2012.

18.05.09 газета «PRO Металлист» посвятила главную полосу включению Харькова в список принимающих Евро-2012 городов. Лейтмотив материала − ликование, но автор не поборол искушение «пройтись» по Днепропетровску: «…И еще почему-то вспомнились два баннера болельщиков «Днепра»: первый − «FUCK OFF EURO-2012» − и второй, показанный общественности во время игры на стадионе «Динамо» − «Здесь пройдет Евро 2012?». Так вот господа. Пройдет».

19.05.09 «Объектив-новости» (ТРК «Симон») сообщили, что  Президент УЕФА Мишель Платини прислал мэру Харькова письмо. До 31 августа футбольный функционер хочет получить дополнительные гарантии того, что первая столица успеет в срок подготовиться к Еврочемпионату.

 

20.    Херсон

 

Євро-2012

Місцевий бізнес

ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат» приймав у кінці минулого тижня місцевих журналістів. Приводом стала ситуація на підприємстві, де, як стверджує керівництво, пройшла концентрація виробництва. Представників ЗМІ провели по цехам, де показали ноу-хау інженерів ХБК, які, використовуючи старе обладнання, модернізували виробництво, зробили його менш енергоємним. Один з авторів огляду запитав головного інженера ВАТ «ХБК» про асортимент продукції, зокрема, про махрові рушники з малюнком, розробленим художниками до Євро 2012. Запитанням зацікавилися інші журналісти. Як відзначив головний інженер ВАТ Володимир Барановський, ці рушники користуються великою популярністю серед споживачів. Виготовляти таку  продукцію − рушники дитячі, рушники для обличчя та банні − на комбінаті почали з літа минулого року. За цей час було реалізовано вже 25-30 тисяч штук, а в цьому році планують виготовити ще щонайменше 12-15 тисяч штук.

Треба відзначити, що продукція ВАТ «ХБК» відрізняється хорошою якістю і рушники його виробництва справді користуються попитом.

ЗМІ про Євро

У щотижневій програмі «Спортсевен» на обласному радіо «Таврія» прозвучала наступна інформація: «Перемога донецького «Шахтаря» в останньому розіграші Кубку УЄФА не матиме жодного впливу на ситуацію в країні у питанні Євро-2012. Таку думку відразу по закінченні фінального поєдинку у Стамбулі висловив президент УЄФА Мішель Платіні, − повідомив автор програми, посилаючись на видання champion.ua − Найкращим рішення в УЄФА бачать рівний поділ між Польщею та Україною. Але якщо ситуація у нашій країні не зміниться до кінця листопада, то фінальна стадія Євро-2012 пройде лише в двох українських містах. Це може означати, що нова арена у Донецьку може залишитись без матчів Євро».

Радіо «София»

В Донецкой области к Евро-2009 и 2012 не собираются проводить акции по «зачистке» девиц легкого поведения. Об этом в ходе онлайн-конференции сообщил председателем оргкомитета по обеспечению подготовки и проведению финальной части Чемпионатов Евро-2009 и Евро-2012 Иван Васюник.

− Украина будет становиться Европой с сентября. Так хочет Мировой банк. Для начала дали 400 млн. долларов на ремонт всех дорог. Украина − важная транзитная страна, поэтому и до Евро-2012 пути должны быть на уровне. Старт большого дорожного ремонта − в сентябре. Начнут с трасы Киев-Харьков. На ней европейцы насчитали 110 опасных участков. Генри Керали, представитель Мирового банка: «Я хочу чтобы украинцы знали − через 4 года дорога станет лучше. А если нет − то пусть спросят в «Укравтодоре», почему дорога не лучше».

Председатель государственной службы автомобильных дорог Украины Вадим Гуржос считает, что сегодняшнее состояние дорог в Украине вполне позволяет на уровне принимать финал Евро-2012.

− Яйцо или писанка могут стать символом будущего Евро-2012. Об этом в интервью PolskaTheTimes сообщил председатель Польского футбольного Союза (PZPN) Гжегож Лято. Министр спорта и туризма Польши Мирослав Джевецкий заявил, что никаких консультаций по этому поводу ни с ним, ни с представителями союза Pl.2012, который ответственен за проведение Евро-2012 в Польше, не проводились. Лято принял решение без согласования с другими структурами.

− «Действительно, яйцо является одним из предложений. Однако, наверное, мы предложим что-то свое», − отметил Джевецкий.

Логотип Евро-2012 выберут в июле этого года.

Місцевий футбол

Проблеми очима спеціалістів

У Генічеську на стадіоні  «Будівельник» завершилися фінальні змагання за програмою V літніх юнацьких спортивних ігор Херсонщини 2009 року з футболу серед збірних команд юнаків 1993-1994 років народження. Проте, як зазначив головний суддя змагань В’ячеслав Роль, турнір залишив після себе «гіркий присмак»: «Як негативний момент слід відзначити неучасть у фіналі збірної Херсона, чим було зломлено систему проведення змагань. Якщо місто обласного підпорядкування з мільйонним фізкультурно-спортивним бюджетом не в змозі через відсутність коштів виставити команду на головний спортивний захід року, то які можуть бути вимоги, приміром,  до Верхньорогачицького району? Про відношення херсонської міської влади до футболу красномовно свідчить і той факт, що у цьому році припинив фінансуватися з міського бюджету жіночий футбольний клуб «Южанка-Майстер-С» −  багаторічний учасник чемпіонатів України, в складі якого грало біля десятка збірниць України різних вікових груп від національної збірної до дівочої. Не знайшлося в міському бюджеті міста Херсона навіть мізерних коштів на участь дівочої збірної у V літніх юнацьких спортивних іграх Херсонщини, на відміну від інших 7 команд-учасниць. А от на фінансування міфічної міської федерації фут-залу, правда невідомо якої − бо їх зареєстровано аж дві − більше 100 тисяч гривень депутати міськради виділили. Та й інші напівспортивні та біляспортивні витребеньки та забавки гроші у міському бюджеті знаходяться». Матеріал про цю проблему опублікований у газеті «Маркет плюс».

 

21.    Хмельницька обл.

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період у регіоні не сталося.

Щодо розвитку інфраструктури, зокрема, якості доріг, якими можливе курсування учасників і гостей чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, то через скорочення фінансування та подорожчання матеріалів на цих ділянках скорочуються обсяги ремонтних робіт. За словами начальника служби автомобільних доріг Хмельниччини Миколи Матуса, через недостатнє наповнення спеціального фонду держбюджету область недоотримала цього року сім мільйонів гривень. Тому капітальних ремонтів, очевидно, провести не вдасться.

Щоправда, передбачається три мільйони гривень на реконструкцію ділянки дороги між Хмельницьким і Вінницею − від села Голосків у Летичівському районі до селища Меджибіж, яки є одним із туристичних об’єктів на Хмельниччині. 15 мільйонів гривень, згідно з розпорядженням Кабінету Мінітстрів, перепаде на закінчення об’їзної дороги біля Дунаєвець − у напрямку від Хмельницького до однієї з фестивальних столиць України Кам’янця-Подільського.

А от інша ділянка дороги державного значення зі Львова до Кіровограда, а саме ділянки «Тернопіль − Хмельницький» занепадає. Замість передбачених нормативами капітальних ремонтів кожних 7 − 10 років, залежно від якості покриття, навантаження і виконання поточних ремонтів, тут за сорок років не проведено жодного капітального ремонту.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу, в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Помітних подій за звітний період не сталося. „За п’ять місяців з початку року ніякої допомоги з боку Федерації з Києва,” − пояснив голова ОФФ Вадим Федоренко.

Проведено чвертьфінальні матчі кубка області з футболу. Перемоги здобули деражнянці (над Кам’янець-Подільським районом − по пенальті 2:1) та дубль Хмельницького „Динамо” (над Ярмолинецьким районом − 4:3). Перенесено оду гру за участю „Збруча-Агро”.

Півфінальні матчі відбудуться 13 червня.

За три тури чемпіонату області у вищій групі відбулося три тури. Замість 15 матчів відбулося лише вісім. За словами заслуженого тренера України Юрія Ованесова, який відповідає у ОФФ за проведення обласного чемпіонату, ігри переносяться не тільки через участь частини команд у кубкових першостях та інших чемпіонатах, а й через фінансові труднощі команд − як у випадку з „Олімп-Університет” із Ка’янця-Подільського.

Команда майстрів

Хоча з перейменуванням команди „Поділля” на „Динамо” до неї втратила інтерес приблизно п’ята частина уболівальників, оновлений футбольний клуб у Хмельницькому набирає обертів разом із очками − два останніх матчі принесли хмельничанам шість очок і пересування із аутсайдерів ближче до середини турнірної таблиці групи А в другій лізі вітчизняного чемпіонату.

На матч 30-го туру в Хмельницькому вінницьку „Нивою”, яку у лідери вивів колишній наставник хмельницьких футболістів Богдан Блавацький, вивів Юрій Солов’єнко, котрий був помічником нинішнього наставника хмельничан Володимира Реви, коли він був головним тренером у ФК „Тирасполь”.

Гості не використали можливості відкрити рахунок з пенальті у першому таймі. Зате у тому ж таймі після штрафного гол забили динамівці. Мінімальна перевага збереглася до кінця матчу, хоча за 20 − 25 хвилин до кінця гри було вилучено з поля динамівця Лемі шевського − за навмисний удар суперника в обличчя. Та „Нива” не змогла переграти господарів і заробити хоча б очко.

Головний тренер «Динамо» Володимир Рева сказав: «Нам більше пощастило − реалізували один стандарт. Щодо конструктивних дій, то вони не були такими, якими я би хотів їх бачити. Видовищність була за рахунок єдиноборств та самовіддачі наших гравців».

Хмельничани ж у гостях в Миколаєві з пенальті відкрили рахунок. У другому таймі обмінялися голами. Перемогу господарі подарували подолянам. Головний тренер МФК „Миколаїв” Михайло Калита не так схвально прокоментував гру хмельничан як Юрій Солов’єнко, котрий назвав перемогу суперників заслуженою. Миколаївський наставник побачив причину поразки у тактичних помилках своїх підопічних.

Перед цими матчами керівництво ФК „Динамо” зустрілося з шанувальниками футболу й уболівальниками команди на міському стадіоні. Близько години прихильники «Динамо» задавали свої питання тим, хто, як мінімум, у курсі всіх справ життя футбольного клубу. По один бік було близько 40 вболівальників, по-інший: заступник міського голови Віктор Байдич, заступник голови обласного ФСТ «Динамо» Геннадій Домбровський, керівник міського спорткомітету Валерій Вешко, директор ФК «Динамо» Валерій Крохан та головний тренер «Динамо» Володимир Рева. Футболісти під час зустрічі тренувалися за табло, а після тренування їх так і не запросили до вболівальників…

Головною тезою зустрічі стали гроші: є гроші − є футбол, немає грошей − немає футболу. Цікавилися уболівальники не тільки фінансуванням як таким, а висловлювали й підозри стосовно автобуса й подарованої клубові „Тойоти”, звинувачуючи керівництво клубу в розбазарюванні чи присвоєнні транспортних засобів.

Ну, а далі пішли «наїзди» стосовно обіцяних грошей на команду. «Оборону» тримав Валерій Вешко. «Міська влада свої зобов’язання виконує, − зазначив Валерій Іванович. − Обіцяли мільйон, даємо. А ось з області поки що немає грошей». Його підтримав і Віктор Байдич, який зауважив, що обласна рада виділила два мільйони гривень під програму розвитку футболу, але поки що грошей в клубі не бачили. Однак, сподіваються, що вже можливо у другій половині року (тобто, в першому колі наступного чемпіонату), обіцяні гроші все таки дадуть.

Посідаючи вже дев’яте місце у групі, хмельницька команда, котра мала завдання на друге коло просто втриматися, отримала нове завдання − посісти 5 − 6 місце. На думку керівників клубу та міста, це дасть підстави розглядати питання про підвищення команди у класі. Для цього, на переконання головного тренера, потрібно посилити команду кадрово, і чимало футболістів у інших регіонах уже висловлюють побажання грати в Хмельницькому.

Турніри

Лідери торішнього чемпіонату області у вищій групі − волочиська команда «Збруч-Агро» та дунаєвецький «Верест-ІНАПіК» виступають у чемпіонаті України серед аматорів. Вигравши у «Княгинина» в Підгайчиках на Івано-Франківщині, волочисці очолили турнірну таблицю учасників чемпіонату в першій групі. У матчі проти ФК „Лужани” − торішнього чемпіона аматорської ліги − на своєму полі «Збруч-Агро» закріпив своє становище, здобувши третю перемогу. Тим часом «Верест-ІНАПіК» на своєму полі проти того ж «Княгинина» зазнав третьої поразки.

У обласній першості „Шкіряний м’яч” серед підлітків 1996 року народження, фінал якого відбувся у Полонному, перемогли господарі фіналу. На другому місці юні старокостянтинівці, а на третьому вихованці школи „Поділля” із Хмельницького.

 

22.    Чернівецька обл.

 

Євро 2012

Фан-зона

За перебігом фінального поєдинку Кубка УЄФА з участю донецького «Шахтаря» і «Вердера», чернівчани стежили на великому екрані, встановленому на площі Філармонії. Трансляцію поєдинку в прямому ефірі забезпечила фірма «Інтервал».

Директор «Інтервалу» Віктор Пелепчук, зважаючи на те, що матч мав закінчитися після 23.00, напередодні звернувся з листом до мерії з проханням дозволити трансляцію на площі в нічний час. Мешканці прилеглих будинків з розумінням поставились до цього рішення, зважаючи на те , що участь української команди у фіналі Кубка УЄФА є визначною подією для всієї держави.

Організатори першого в буковинській столиці масштабної масової телетрансляції переконані, що площа Філармонії стане місцем вболівальницьких пристрастей Євро-2012.

Події

Румунська авіакомпанія «Carpatair» з 28 травня започатковує авіасполучення між Чернівцями та Тімішоарою. Авіарейс виконуватиметься тричі на тиждень.

Як передає прес-центр Ратуші, про це повідомив на презентації нового авіарейсу у Чернівцях президент авіакомпанії «Carpatair»Ніколає Петров. Авіарейс Чернівці-Тімішоара дозволить налагодити регулярне авіасполучення Чернівців з пересадкою у Тімішорі з десятьма містами Італії, трьома містами Німеччини, а також Віднем та Афінами. Президент авіакомпанії «Carpatair» Ніколає Петров вважає, що новий рейс Чернівці-Тімішоара буде рентабельним і користуватиметься попитом у мешканців Буковини. За його даними, ще за тиждень до вильоту першого літака на нього було заброньовано понад 40% квитків. Рейс обслуговуватиме літак SAAB-200 ,який розрахований на 53 пасажира. За потреби, компанія готова зробити рейс Чернівці-Тімішоара щоденним. У презентації нового рейсу взяли участь Чернівецький міський голова Микола Федорук, примар міста Тімішоара Георге Чуханду, представники керівництва області та районів, керівники бізнесових структур, туристичних фірм та агенцій Буковини. Спостерігачі зазначають, що ДО «Євро-2012» Чернівці матимуть активне повітряне сполучення, яке створить зручності для гостей чемпіонату.

Місцевий футбол

Преса інформує про другий тур чемпіонату області з футболу, у якому лідер,  ФК «Лужани», з великим рахунком 6:1 здолала команду «Дрім-Тім», а також інформує про результати інших матчів першості.

У селі Берегомет Кіцманського району відбувся футбольний турнір, присвячений пам’яті відомого буковинського гравця Тараса Шилепницького. У змаганнях взяли участь 4 команди. У фіналі між «Буковиною-45» і «Берегометом-35» по пенальті виграла «Буковина-45». Футболісти побували й поклали вінки на могилу Т.Шилепницького та Юрія Сиротюка, якийцсвого чсу був адміністратором «Буковини».

На штучному майданчику СОУ «Буковина» впродовж чотирьох днів тривав міні-футбольний турнір, приурочений дню банківського працівника. За призові місця вели боротьбу 7команд, представників місцевих банків. Перше місце здобули футболісти «Райффайзен Банк Банк Аваль». Призерів нагородили кубками, дипломами й медалями. Організатори змагань — міська федерація футболу— відзначили кращих гравців.

 

23.    Чернігівська обл.

 

Євро-2012

ЗМІ

Як і на минулому тижні, протягом оглядового тижня тема ЄВРО-2012 у ЗМІ Чернігівщини не порушувалася.

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за звітний період не проводилось.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у Чернігові не спостерігається.

Футбол

Відставка віце-президента «Десни»

Схоже, що футбольний Чернігів останнім часом серйозно претендує на скандально-сенсаційного лідера у першій лізі. Конфлікти, скандальчики, примітивні та відверто шокуючи заяви, виливання бруду постійно супроводжують діяльність ФК «Десна». Не встигла футбольна громадськість відійти від скандально-корупційних заяв колишнього президента О.Савченка та передачі ФК новому власнику. Як у Чернігові знову бунтують футболісти. Невиплата зарплати примусила їх поставити жорсткі умови: немає грошей − не виходимо на поле. Тільки владнали цей конфлікт, як знову новина: у ФК «Десна» представлено нового власника і президента − Олександра Поворознюка. Він на прес-конференції заявив, що готовий вкладати у розвиток чернігівського футболу 6-8 мільйонів гривень, а перед командою поставив завдання здобути бронзові медалі чемпіонату.

Можливо, новий президент своїми конкретними кроками, незважаючи на кризу просто надихнув футболістів «Десни» на невеличкий подвиг? Але їх  виїзний матч у Луцьку проти непоступливої «Волині» завершився яскравою, фантастичною перемогою з рахунком 4:0. Такого результату в гостях «Десна» досягла вперше. Чи то Поворознюк фартовий, чи це був демарш волинян проти головного тренера команди Кварцяного? Відповіді на ці запитання є різні. Єдине, що достеменно згадали, так це 2007 рік. «Десні», щоб утриматися у І лізі потрібні були лише перемоги. Яка тоді була ціна перемоги, ніхто не скаже, але «Десна» в Луцьку перемогла − 3:1. А президентом «Десни» тоді був І.П.Чаус. Ця аналогія виникла, коли команда повернулася додому з Луцька. Після сварки з чинним президентом ФК «Десна» О.Поворознюком, Іван Чаус кинув заяву на звільнення, мотивуючи це тим, що в умовах інтриг та нерозуміння проблемних ситуацій працювати віце-президентом не бажає. 24 травня під час матчу «Десни» з «Кримтеплицею» вболівальникам на стадіоні було повідомлено про звільнення не тільки віце-президента І.Чауса, а також головного бухгалтера ФК. У розмові із журналістами клубу, вони повідомили, що відповідної зарплатні за свою роботу вони від ФК ще не отримали.

Коментуючи зміни у керівництві, чернігівський міський голова Олександр Соколов зазначив, що І.Чаусу потрібно було, перш за все, займатися ФК «Десна», а він багато витрачав енергії на ФК «Полісся» з Добрянки, де він є президентом, а команда грає у чемпіонаті області.

Мабуть усі ці чвари та негаразди, а також раптова смерть колишнього футболіста «Десни», батька одного з діючих гравців команди Чуланова, призвели до того, що господарі цього вечора, 24 травня, програла кримчанам 2:3. 

Переможна серія «Легенди»

Футболісти чернігівської «Легенди» досить потужно розпочали нинішній чемпіонат України. У стартових чотирьох матчах здобуто чотири перемоги. Особливо переконливою стала зустріч «Легенди» з командою «Родина» (Костопіль). Чернігівки перемогли з рахунком 6:0 і впевнено з 12 очками очолюють турнірну таблицю. На другому місці торішній чемпіон «Житлобуд-1» з Харкова.

Тепер гравці обох команд, які є кандидатами до жіночої національної збірної України виїхали до Києва, де 29 травня буде зіграно товариський матч між Україною та Росією.

Переможці У літніх юнацьких ігор

У Чернігові завершився фінал У літніх юнацьких спортивних ігор з футболу серед дівчат 1993-1994 рр. народження.

Переможці зональних турнірів − збірні Донецької, Вінницької, Івано-Франківської, Черкаської та Чернігівської областей протягом  5 днів змагалися за нагороди на центральному стадіоні ім. Ю. Гагаріна. Відмінно виступили чернігівські дівчата, які перемогли усіх суперниць і здобули золоті медалі.

Приємно відзначити, що ФФУ детально подбала про чітку організацію турніру. Футболістки мали змогу не тільки позмагатися, але й змістовно відпочити, помилуватися історичними та архітектурними пам’ятками древнього Чернігова. Тож на урочистому закритті фіналу прозвучали слова подяки організаторам.

Підписатися на новини