Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ЕВРО-2012

 

 

Євро-2012: залишилося 190 днів

Юлія Поліковська 

Zaxid.Net

25.05.09

Рішення виконкому УЄФА від 13 травня розворушило український мурашник. Одеса і Дніпропетровськ, яких остаточно відсіяли, не змогли сприйняти цього спокійно, без негативних емоцій.

Мери міст дозволили собі критикувати рішення УЄФА, а також головних менеджерів проекту Євро-2012 в Україні. Верховна Рада паралельно підійшла до розгляду питання відставки віце-прем'єра Івана Васюника і прийняття змін до закону «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні», що зокрема розблоковує реконструкцію НСК «Олімпійський» у Києві. Міста ж, яким дозволено далі готуватися до цього заходу, почали демонструвати активне просування у всіх підготовчих питаннях.

Емоційний шок

Чи справедливі закиди у преференційному ставленні до окремих міст Суркісу та Васюникові? Відкинувши емоції, можемо побачити − якби не намагання Г. Суркіса, результат 13 травня для України міг стати більш плачевним. «Широка громадськість України та Польщі має солідарне схвалення задекларованої раніше моделі організації турніру − порівну: 4+4... Залежно від того, наскільки мудрим і зваженим буде резюме Виконкому УЄФА в цьому делікатному питанні, можна з великою ймовірністю прогнозувати суспільно-політичний і соціально-економічний резонанс від такого рішення на загальнонаціональному рівні обох країн. Стосовно настроїв більшості громадян моєї держави можу впевнено сказати, що непаритетний підхід у визначенні приймаючих міст стане для них справжньою трагедією. Мільйони людей за три роки до турніру можуть втратити будь-яку мотивацію, поринути в атмосферу масової байдужності та соціальної апатії, − говорив президент ФФУ у Бухаресті. − Принцип паритетності − це ключова умова виконання всіх зобов'язань і гарантій перед УЄФА. Це шлях до нашого загального успіху».

Припустімо, що УЄФА дозволило б продовжувати змагання за Євро-2012, наприклад, лише Києву, столиці України, і Львову, з огляду на його географічну близькість до єврокордону і віднесеність до світової спадщини ЮНЕСКО. В такому разі у Східній Україні розповсюдилося б не те, що відчуття апатії до чемпіонату, а бажання владного перевороту, залунали б з новою силою заклики до створення східної автономії тощо.

Свідчить про це і коментар віце-прем'єра І. Васюника. За його словами, з політичного погляду рішення УЄФА «зберегло потужний консолідаційний потенціал Євро-2012». Він пояснив, що матчі мають пройти у двох потужних промислових центрах − Харкові та Донецьку, столиці України − Києві та культурній столиці − Львові. «Це консолідаційна вісь», − додав Васюник.

Васюник у немилості

Одним із аргументів Суркіса перед Виконкомом УЄФА було й те, що «проект Євро-2012 − поза політичними ризиками». Він передав виконкому спеціальне звернення за підписами Президента, прем'єр-міністра та спікера парламенту України. «Найвищі посадові особи держави вважали за потрібне ще раз запевнити моїх колег, що проект Євро-2012 є загальнонаціональним пріоритетом для всіх гілок влади», − заявив Суркіс у Бухаресті.

Проте українські нардепи далекі від того, щоб налаштовувати себе на консолідацію у питаннях Євро-2012. Не випадковою є реєстрація у ВРУ проекту постанови про звільнення з посади віце-прем'єра Івана Васюника від нардепів Едуарда Зейналова, Кирила Куликова та Юрія Литвина. Вони не бачать проблеми у заміні цього посадовця. Юрій Литвин, зокрема, напівжартома заявив: «Нехай уряд визначається, прем'єр-міністр України... Думаю, там складного  нема нічого. Це ж не вагони з цементом чи з цукром розвантажувати».

Щоправда, «погана підготовка України до Євро-2012» може бути не головною причиною для ініціювання відставки Васюника, а лише формальною, з огляду на те, що змагання серед політичних сил за крісла у Кабінеті міністрів перетворилося на гру в боулінг.

Показовим є коментар з цього приводу депутата від Партії регіонів Ганни Герман: «Ми вже близько року доводимо непрофесійність команди з підготовки до Євро-2012 і команди КМУ загалом». При цьому вона не змогла сформулювати претензій власне до Васюника: «Один міністр п'є і ганьбить свою країну, другий − розкрадає державу, і про це вже говорить сама прем'єр-міністр, третій − також чимось відзначився, і є проект про його відставку». Г. Герман додала, що ПР проголосувала б за відставку всього Кабміну: «Голосувати за відставку одного, другого...ми не станемо брати участі у цих чистках, є коаліція, нехай вони цим займаються. Ми голосуватимемо за відставку всього уряду».

Ще більше світла пролив на це питання нардеп, представник депутатської групи «За Україну!» Андрій Парубій: «У нас питання відставки міністрів ініціюють не за професійними характеристиками, критерієм є відданість прем'єр-міністру України. Не ставиться питання про зняття з посад міністрів економічного блоку, які є квотою БЮТ і які погано виконують свою роботу, йдеться лише про міністрів від «Нашої України», від Президента. Це момент політичної розправи».

Він також додав, що «голоси за звільнення Васюника у ВРУ можуть знайтися, але за призначення нового міністра − ні. Може вийти ситуація, яка була з Огризком − його звільнили, а призначити нового міністра ніяк не можуть. Васюник має працювати до завершення каденції цього уряду».

Водночас фігури Васюника і Суркіса є небайдужі УЄФА. Вони уособлюють головних менеджерів з підготовки України. «УЄФА є не міждержавною організацією, де важливою є посада, а не конкретна людина, а громадською організацією, бізнес-структурою. Тож для них дуже важливі особисті контакти. Якщо вони останніх 1,5-2 роки працюють з Васюником і чують запевнення від нього, то це для них дуже важливо. Для них це людина перевірена. Якщо зараз з'явиться якась нова людина − це серйозний удар по стосунках України з УЄФА», − прокоментував начальник управління інформаційної політики Львівської міської ради Остап Процик.

Найслабша ланка − аеропорти

Чому саме Одеса і Дніпропетровськ вийшли зі змагань? Зіставлення листів УЄФА після рішення 13 травня, коментарів українських високопосадовців із таблицею ризиків міст показує, що ця таблиця може бути справді копією документа УЄФА, яку отримало Інтернет-видання «Чемпіон» зі своїх джерел.

Проаналізуймо уважно дані цієї таблиці. Червоним кольором у ній зазначено дуже високий ризик − менше ніж 1/3 шансів на успіх. У всіх, крім Києва, українських міст графа аеропортів є червоною. Виконком УЄФА підвів риску так, що знизу залишилися ті, в кого вирішення цього питання виявилося найбільш проблематичним.

Зокрема про це говорив Г.Суркіс, спростовуючи закиди міського голови Дніпропетровська Івана Куліченка щодо нібито різного ставлення уряду до всіх міст-кандидатів, яке виявилося у відсутності державних гарантій щодо аеропорту. За словами президента ФФУ, цей аеропорт не перебуває у державній власності, і уряд просто не має законних підстав надати фінансування.

Що ж до його рідного міста Одеси, то там взагалі була невизначеність. «Немає проекту, не почато реконструкції діючого терміналу, не почато будівництва нового», − зазначив він.

Якби свого часу команда Садового у Львові не відмовилася від амбіцій отримати аеропорт у комунальну власність, не виступила з ініціативою припинити перетягування канату щодо цього питання та не погодилася віддати його Мінтрансу разом з проектом модернізації, Львів теж міг би опинитись у складній ситуації. Начальник управління інформаційної політики Львівської міської ради називає «рішення відмовитися від перетягування аеропорту стратегічним». «Це було дуже правильно, коли бачимо ситуацію Дніпропетровська й Одеси, там, власне, не змогли таки домовитися. Ми навіть віддали Мінтрансу всі напрацювання, які мали − а це ґрунтовна концепція розвитку аеропорту до 2022 року, яку на наше замовлення розробила компанія Airport consulting Vienna. Тепер слово за урядом. Зробить аеропорт − захистить честь і міста, і держави», − зазначив він. З іншого боку, всі проекти, за які відповідає міська влада (а це стадіон, готелі, дороги) УЄФА оцінила позитивно, тоді як державний аеропорт опинився у «червоній» зоні.

Держава зобов'язалася за власний кошт реконструювати й продовжити злітно-посадкову смугу Львівського аеропорту, а для будівництва нового терміналу − знайти інвестора. І у Львові, і в Донецьку щиро вірять запевнянням уряду, що коли інвесторів знайти не вдасться, термінали збудують за державні кошти.

Є на що витратити гроші МФВ

Власне в умовах фінансово-економічної кризи, зниження міжнародного кредитного рейтингу України, можливості місцевої влади залучати інвестиції для реалізації проектів під Євро-2012 дуже звужені.

Надії на державне фінансування значно зросли. Вони підігріті й запевняннями посадовців про те, що Державну цільову програму з підготовки та проведення ЧЄ-2012 буде переглянуто з огляду на зменшення кількості приймаючих міст, а також буде проведено переоцінку з поправкою на інфляцію.

Міста планують за допомоги держави вивести зі зони високого ризику аеропорти і покращити «доступність наземного транспорту», отримавши гроші на серйозні проекти дорожньої інфраструктури − добудову кільцевих доріг, організацію транспортних розв'язок тощо.

У Львові хочуть внести до програми два додаткові проекти. «Перший − це добудова північної частини об'їзної дороги довкола Львова. Вона мала бути елементом концесійного автобану Краківець-Львів-Броди, але, враховуючи, що концесійний статус автобану відтягує момент його реалізації, ми робимо виокремлення проекту північної об'їзної дороги, щоб він був незалежний від концесійного автобазу, − поінформував Остап Процик. − Другий великий проект − пониження вул. Наукової, що пов'язано з проектом продовження злітно-посадкової смуги Львівського аеропорту». Крім того, Львів розраховує, що отримає понад 550 млн грн на дороги, як затверджено попередньо.

Допомога держави у вирішенні проблем з аеропортом та дорожньою інфраструктурою наразі найбільш важлива для Львова. Серйозних зауважень щодо системи розміщення гостів, уболівальників Львів не має. Місто вже забезпечило достатній номерний фонд у готелях трьох і чотирьох зірок. «Ми недовиконали поки що план з розміщення на 200 номерів рівня п'яти зірок. Цей недолік ми однозначно покриваємо завдяки навіть тим реконструкціям і будівництвам, які тривають вже сьогодні. Я маю на увазі будівництво готелю на вул. Фредра, покращення у «Леополісі», реконструкцію готелю «Дністер», − зазначив начальник управління інформаційної політики ЛМР. Вимог про додаткові гарантії фінансового забезпечення підготовки об'єктів, за словами О. Процика, місто вже надало. «Гарантії зі сторони Львівської міської ради про те, що вона виконає всі зобов'язання, надано. У листі УЄФА до А. Садового йде мова про те, що потрібно вкотре підтвердити, що міська рада будує стадіон, і показати додаткову інформацію, з яких джерел це відбувається. Власне випуск муніципальних облігацій на 300 млн грн є таким підтвердженням. Крім того, ми маємо показати, що за півроку зроблено новий великий об'єм робіт, щоб було зрозуміло, що роботи, проведені до 13 травня, мають системний характер, а не проводилися лише для рішення УЄФА», − заявив він.

Водночас, за словами І. Васюника, для того, щоб УЄФА остаточно закріпила за трьома українськими містами наприкінці осені статус господарів чемпіонату, упродовж наступних півроку держава має продемонструвати стабільність фінансуваня підготовки об'єктів у містах. Тому він пропонує Кабміну впровадити урядові гарантії державного фінансування об'єктів, а також використати на підготовку частину коштів останнього траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, виданого на покриття дефіциту державного бюджету. За його словами, це особливо стосується пасажирських терміналів в аеропортах приймаючих міст.

І. Васюник також запевнив, що розпочаті в Одесі та Дніпропетровську об'єкти буде добудовано для їхніх мешканців. І адміністрації цих міст покладаються у цьому на державу.

А дороги у нас рівненькі!

Лунають заяви, які наштовхують на думку, що у держави на все про все грошей не так уже й багато. Зокрема голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос нещодавно в інтерв'ю виданню «Бізнес» заявив, що з огляду на кризу, державна програма підготовки до Євро-2012 оптимізорвана, і це нормально сприймає УЄФА. Від укрїанської влади вимагють забепечити належний рівень спортивної інфраструктури, аеропортів, вирішити питання з бізнесом щодо готелів, забезпечити безпеку. «Це все, що вимагають. Решта питань перегріті, і дуже сильно. Дороги, навіть у тому стані, в якому вони є зараз у містах і між містами, забезпечать комфортний і безпечний проїзд», − сказав він.

«Я здивований цією заявою, бо наші дороги не придатні до такого рівня заходів, так чи інакше багато роботи попереду. Принаймні у Львові станом на сьогодні готові тільки ті дороги, які ми зробили останніми роками, решту треба ремонтувати. − прокоментував О. Процик − Не думаю, що ця заява означає, ніби нічого не будуть робити. Можливо, пан Гуржос мав інше на увазі, можливо, він, як добрий господар, хотів похвалитися своїм господарством. Але, я певний, він також є свідомим, що дороги треба робити».

Затвердження цьогорічного бюджету державних видатків на підготовку до Євро-2012 може спричинити новий виток баталій, з міцним присмаком політики. Проте Україна вже стільки усього наобіцяла, що економити на одному з міст, які чекають остаточного рішення УЄФА, мабуть, не варто. Бо програє не місто, а українська команда.

4-1=2?!..

Президент УЄФА Мішель Платіні пояснив − якщо буде прийнято рішення про неспроможність одного міста продовжувати підготовку до Євро-2012, вибуде пара. І Україна прийде до негативного сценарію, про який ми зазначали на початку.

«Логіка проста. Формула турніру передбачає таке: 16 команд поділені на чотири групи по чотири команди. Традиційно, і так передбачається на Євро-2012, матчі однієї групи розігрують у двох містах. Це шість матчів − по три у кожному місті. Бажано, щоб ці міста були географічно близькі, оскільки відбувається постійне пересування вболівальників, команд. Початково, коли формулювалася спільна заявка, передбачалося, що матчі двох груп відбуватимуться у Польщі, а двох інших − в Україні. Міста працюють у парі. Львів мав би працювати у парі з Києвом. Відповідно, Харків − із Донецьком, − пояснив О. Процик − Якщо одне з міст українських, за оцінками УЄФА, не може приймати чемпіонату, то мусить відпасти пара, і частину матчів перенесуть до Польщі».

Він додав: «Якщо раніше ми говорили про конкуренцію з Харковом, то зараз маємо тримати кулаки за Харків, а Харків має тримати кулаки за нас, бо ми всі в одному човні. Зараз ми не конкуренти, а партнери».

+++

Украина в тени западного старшего брата

Юрий Тюрдьо

Dkr.com.ua

25.05.09

Апрельское 2007 года историческое решение о предоставлении права проведения чемпионата Европы по футболу Украине и Польше до конца 2009-го может быть перечеркнуто наполовину.

По результатам Бухарестского, тоже апрельского, заседания исполкома УЕФА, статус принимающей стороны получил пока только Киев. И то всего на матчи группового турнира и максимум полуфинал. Если Леонид Черновецкий оплошает, финала Евро Украине не видать как своих ушей.

Позорный паритет

− Утвердить Киев в качестве города для проведения матчей групповой стадии, матча или матчей четвертьфинала и одного матча полуфинала;

− не утверждать Киев в качестве города для проведения финала Евро-2012. Финальный матч состоится в Киеве только в том случае, если к 30 ноября 2009 года будут выполнены оговоренные условия, касающиеся стадиона, инфраструктуры аэропорта, регионального транспорта и размещения;

− пока что не утверждать Донецк, Львов и Харьков в качестве городов для проведения матчей групповой стадии Евро-2012. Городам дано время до 30 ноября 2009 года, чтобы выполнить оговоренные условия, касающиеся стадионов, инфраструктуры аэропортов, регионального транспорта и размещения. Те города, которые к указанному сроку не выполнят условия, не будут утверждены/назначены в качестве городов для проведения матчей Евро-2012.

Вышеприведенные решения футбольных еврочиновников в отношении, без преувеличения, будущего футбольной Украины, повергли подавляющее большинство болельщиков страны в шок. В шок − не из-за того, что не известно реальное состояние дел в подготовке инфраструктуры к Евро или отношение украинских футбольных чиновников к делу. Возмущение у болельщиков вызывает несправедливость.

Почему Польша получила полный карт-бланш, несмотря на то, что там в отношении стадионов и конь не валялся, а на Украине по сути уже готовы два стадиона высшей категории − в Днепропетровске и Донецке?

При этом западным соседям Украины подготовку инфраструктуры, особенно транспортной и социальной, финансирует Брюссель, а на Украине даже те деньги, которые со скрипом выделяет государство, то есть сами налогоплательщики, безбожно разворовываются. НСК «Олимпийский» еще не успели толком разобрать, а денег строителям уже не хватает.

Ну и последний болельщицкий аргумент крайне несправедливого отношения к Украине − это сравнение спортивных футбольных успехов Украины и Польши как на уровне сборной, так и клубов. Перевес явно не в пользу ляхов.

Вышеперечисленные и многие другие, которые за кулисами, примеры «неравноправия» дали повод даже Григорию Суркису на пресс-конференции в Киеве после возвращения из Бухареста заговорить о комплексе неполноценности украинцев в отношении поляков как более развитой и подготовленной нации к такому важному мероприятию, как Евро-2012.

«Я советую всем участникам проекта-2012 прекратить поиск виноватых в собственных проблемах. Другое дело − воспользуются ли территории этими возможностями и не потеряют ли свой последний шанс из-за собственной несостоятельности к организации таких мероприятий. В связи с этим любые претензии и обиды на УЕФА являются бессмысленными и некорректными. Ведь всякое терпение имеет свои рамки», − немилосердствовал президент Федерации футбола Украины на пресс-конференции 14 мая, намекнув, что если города-претенденты до осени не справятся с последним «домашним заданием», то «УЕФА изменит формат проведения Евро-2012».

Воззвание к разуму справедливого Суркиса можно было бы воспринять всерьез, если бы не одно «но». Украинцы, судя по всему, сами дают повод себя унижать. Оказывается, 12 мая, накануне принятия решения, Григорий Михайлович передал президенту УЕФА Мишелю Платини очередное «обращение трех» − Ющенко, Тимошенко и Литвина, в котором троица предоставляет «гарантии» того, что к Евро-2012 на Украине успеют подготовиться.

Каковы были «гарантии», неизвестно. Может, власть имущие кровью расписались? Но однозначно − очередной образчик эпистолярного жанра еще больше унизил Украину в глазах УЕФА. Интересно, президент Качинский, премьер Туск и спикер польского сената Богдан Борусевич писали совместные «гарантийные» письма Платини, чтобы выпросить паритетное распределение городов? Что-то не припоминаю такого.

И снова политика

Понятно, что на определение украинских городов, у которых еще остаются шансы принять Евро-2012, повлияла политика. Но здесь не хотелось бы говорить о том, как большая политика повлияла на Одессу или Днепропетровск, Донецк или Львов.

Сегодня более важно спрогнозировать, как решения 13 мая, а в ближайшем будущем − 30 ноября 2009-го, когда будет сделан окончательный выбор, повлияют на украинскую политику. В частности, в названных городах. Довольно бурная реакция несогласия с решением УЕФА представителей властей Одессы и Днепропетровска свидетельствует о том, что оказались сломанными многие планы.

В Днепропетровске закачалось кресло под, казалось бы, вечным мэром Иваном Куличенко, который обвинил в «нанесении удара по имиджу» областного центра Кабинет министров и Министерство транспорта Украины. Куличенко заметил, что «не собирается подавать в отставку, а наоборот, продолжит реконструкцию коммунальных объектов социальной сферы, которая планировалась в рамках подготовки к Евро». Думается, его политические оппоненты не согласятся с таким подходом к расходованию средств городской громады и с еще большей ретивостью правдолюбцев и народных скряг примутся «мочить» мэра.

Неожиданно бурно прореагировал на решение УЕФА губернатор Днепропетровщины Владимир Бондарь. Но и его тоже можно понять. Бывшему министру транспорта Украины еще нет и 35-ти, а уже такой удар по имиджу и дальнейшей карьере.

Без сомнения, под влиянием решения УЕФА может очень сильно зашататься кресло под одесским мэром Эдуардом Гурвицем. Оценивать решение УЕФА лично он не решился, отправив на пресс-конференцию заместителя директора Департамента Одесского горсовета по подготовке и проведению Евро-2012.

Пока что горсовет поддерживает мэра Южной Пальмиры, но как оно будет в ближайшее время, неизвестно. Ведь предыдущие мэрские выборы господин Гурвиц выиграл, не имея достойных конкурентов, прежде всего в лице Руслана Боделана. Сегодня политическая жизнь Одессы бурлит, это знает вся Украина. И просчеты Эдуарда Гурвица на пути к Евро-2012 в Одессе будут хорошим козырем в избирательной кампании будущего городского головы «жемчужины у моря».

Похожие нерадостные перспективы ожидают мэров Львова Андрея Садового и Киева − Леонида Черновецкого. В случае европровала их городов обоих сметут «возмущенные горожане». Для Киева провалом будет считаться отсутствие финала. Единственный, кто пока может спать спокойно, это мэр Донецка Александр Лукьянченко.

***

Евро-2012 потенциально может стать чрезвычайно важным элементом предстоящих избирательно-политических битв. По словам вице-премьера Украины Ивана Васюника, «руководство Европейского футбольного союза внимательно следит за развитием политической ситуации в Украине, и именно обеспокоенность этим фактором определяющим образом повлияла на решение Исполкома УЕФА при выборе городов-хозяев Евро-2012». «Руководство УЕФА ожидает, что к концу 2009 года политическая ситуация в Украине будет более определенной», − сказал он на пресс-конференции 14 мая, комментируя решение УЕФА о перенесении даты окончательного определения украинских городов-хозяев Евро-2012 на 30 ноября.

Конечно, если президентские выборы на Украине состоятся до этого времени, то какая-то политическая определенность уже будет. Но вряд ли на это стоит сильно рассчитывать. Одно ясно: политическая ситуация в Польше не вызывает никаких опасений в УЕФА. Получив от Григория Суркиса «еврофутбольный подарок судьбы», как откровенно признаются в Польском футбольном союзе, сегодня Польша высоко и горделиво задрала нос, рассчитывая на финише бросить кости групповых матчей Львову и Киеву. Исключительно из исторических побуждений.

+++

Председатель Ассоциации одесских карикатуристов: Сотню лучших работ конкурса карикатуры «Fair play» мы отправим в УЕФА

Odessa.ua

25.05.09

Около 100 лучших работ, которые поступят на международный конкурс карикатуры «Fair play», посвященный неучастию Одессы в приеме игр Евро-2012, возможно, будут отправлены в УЕФА.

Как сообщил председатель Ассоциации одесских карикатуристов Петр Сигута, работы, присланные на конкурс, будут по мере поступления выставляться на сайте «Вікна Одеси», а 27 июня — будут в открытом доступе в Одесса. Правда, место выставки пока еще не уточнено, передает ИА «Контекст-Причерноморье».

«Всего на конкурс будет прислано около 500-700 работ, и самые лучшие, а это около 100 мы, возможно, отправим в УЕФА», — заявил председатель Ассоциации.

Напомним, что Международный конкурс карикатуры «Fair play» («Чистая игра») стартовал в Одессе 20 мая и продлится до 26 июня. В конкурсе могут принять участие все желающие.

УСЛОВИЯ УЧАСТИЯ:

Всемирный Клуб одесситов, Ассоциация одесских карикатуристов и информагентство «Вiкна-Одеса» объявляют о проведении Международного конкурса карикатуры по названием «Fair play» («Чистая игра»).

ТЕМА КОНКУРСА − «Fair play». События, отношения между людьми в спорте (в частности, в футболе), ситуации могут быть отражены в юмористическом виде, возможно, с надписями на русском, украинском или английском языках.

УСЛОВИЯ УЧАСТИЯ:

1) В конкурсе могут принять участие все желающие.

2) Рисунки (электронные копии) могут быть выполнены в любой технике. Количество рисунков ограничено пятью. В конкурсе могут принимать участие рисунки, награжденные на других конкурсах карикатуры.

3) Работы высылаются посредством электронной почты на адрес [email protected] и должны быть разрешением 300 dpi, размером А4 в формате JPG или PDF с максимальным объемом 2,0 Mb.

4) Каждый рисунок отправляется отдельным посланием, к которому прикладываются анкета художника, адрес, электронная почта, фотография автора.

5) Предельный срок получения работ − 20 июня 2009 года.

6) Присланные на конкурс работы будут по мере поступления экспонироваться на сайте «Вiкна-Одеса» (www.viknaodessa.od.ua).

7) Подведение итогов на основании решения компетентного жюри и объявление победителей состоится 26 июня 2009 года в городе Одесса (Украина).

8) Присланные на конкурс работы будут экспонироваться с 27 июня в открытом доступе в городе Одессе.

9) Присланные на конкурс работы могут быть использованы учредителями для изготовления рекламных материалов и для трансляции в Интернете.

10) Участвуя в конкурсе, художники соглашаются, что их работы могут использоваться в показах в Украине и за границей.

ПРИЗЫ (предоставлены организаторами конкурса)

1 приз − $ 500

2 приз − $ 300

3 приз − $ 200

Возможны поощрительные призы и учреждение специальных призов от спонсоров Международного конкурса карикатуры «Fair play».

Контакты:

e-mail для отправки работ: [email protected]

Сайт конкурса: www.viknaodessa.od.ua

Координаторы конкурса: Петр Сигута, Евгений Волокин

+++

Євро-2012 у фокусі польських ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

25.05.09

Зарубіжні ЗМІ протягом минулого тижня продовжували цікавитися підготовкою України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. При цьому, значну увагу викликала організація роботи в українських містах, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

 

Польське агентство преси (PAP) наводить слова Президента України Віктора Ющенка про  те, що рішення УЄФА в Бухаресті є справедливим і має бути реалізованим. “Немає сумніву, що всі три міста, не беручи до уваги Києва, які мають час на підготовку до листопада (Львів, Донецьк, Харків − УКРІНФОРМ), мають шанс почути від УЄФА позитивне рішення”, − цитує главу Української держави РАР.

  

В.Ющенко зазначив, що проблемою України є слабке фінансування проектів, пов'язаних з Євро-2012, у першу чергу в обласних містах, інформує інформагентство. Президент України підкреслив, що впродовж найближчого місяця місцеві органи влади повинні підготувати гарантії, які забезпечать належне виконання зобов'язань щодо підготовки до ЧЄ-2012.

 

 РАР також звертає увагу на стан підготовки Львова до єврофоруму. “На розв'язання проблем, пов'язаних із модернізацією аеропорту, маємо час до 31 липня”, − цитує інформагентство мера Львова Андрія Садового. З його слів повідомляється, що міністр транспорту та зв'язку України Йосип Вінський зібрав у Львові потенційних інвесторів, які могли б узяти участь у будівництві пасажирського терміналу, вартість якої оцінюється в 100 млн євро. Директор львівського аеропорту Олександр Загрева, як зазначає РАР, повідомив, що модернізація злітних смуг має завершитися в 2011 році − “це взяла на себе держава”.

  

Польське радіо, зі свого боку, звертає увагу на підготовку до Євро-2012 Донецька. Коментуючи думку мера міста Олександра Лук'янченка, радіо зосереджується на перспективі розв'язання вже найближчим часом проблем з готелями та аеропортом у цьому місті. “Думаю, у нас є час, щоб виправити ситуацію”, − наводить слова О.Лук'янченка радіо. Зацікавленість у реконструкції Донецького аеропорту виявляють ізраїльські та китайські фірми. Крім того, вже підписано попередні угоди щодо створення нових спальних районів у місті з двома мережами готелів, інформує про підготовку міста радіо.

  

Одним із основних елементів логотипу Євро-2012, який популяризуватиме футбольний чемпіонат у світі, може стати українська писанка або польські кольорові візерунки, інформує газета «Польска Таймс». Міністр спорту й туризму РП Мірослав Джевецький підтвердив, що УЄФА дійсно запропонував ці елементи для логотипу турніру. «Але це лише пропозиції. Можливо, ми теж щось запропонуємо УЄФА», − цитує його газета.

  

Над логотипом Євро-2012 нині працює нідерландська PR-фірма, а остаточне рішення Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) оголосить у липні. На сьогодні Україна та Польща для популяризації турніру використовують тимчасовий логотип, затверджений УЄФА в жовтні 2007 року, нагадує часопис.

  

“Річ Посполита” інформує, що в рамках підготовки до Євро-2012 польські міста Вроцлав, Гданськ та Познань планують випустити єврооблігації, що дозволить отримати додаткові кошти для підготовки міст до турніру. Газета пише, що міста-організатори ЧЄ-2012 розраховують на витрати в розмірі кілька мільярдів злотих, тому місцеві органи влади розглядають різні варіанти отримання додаткових коштів.

  

Фінансові аналітики зазначають, що спільна емісія облігацій кількома містами дозволить отримати більші кошти, ніж у випадку окремого випуску кожним з них. «Коли випускають облігації кілька суб'єктів, то зменшується ризик і цінні папери будуть більш привабливими для інвестора», − заявив голова фінуправління Вроцлава Марчін Урбан. Він додав, що у випадку позитивного рішення, сторони випустять облігації вже наступного року.

  

Вроцлав, Гданськ та Познань беруть приклад з польської столиці. Варшава наприкінці квітня емітувала облігацій на загальну суму 200 млн євро, а вся програма передбачає їхній випуск на суму 1,3 млрд євро. Голова фінуправління Варшави Мірослав Чекай у зв'язку з цим повідомив, що місто не мало проблем з розміщенням облігацій, однак Варшава з початку 2007 року працювала над власним іміджем для заохочення інвесторів. Представники трьох міст розраховують, що у випадку позитивного рішення стосовно емісії єврооблігацій відповідні гарантії надасть держказначейство Польщі, наголошує “Річ Посполита”.

  

Польська “Газета Правна” на своїх шпальтах оцінює стан підготовки Гданська до чемпіонату. Видання зазначає, що крім стадіону, будівництво якого розпочнеться вже влітку, решта заходів з підготовки міста до турніру тривають доволі активно. Інформується, що місто запланувало 119 млн євро на модернізацію існуючих та створення нових трамвайних колій, а також закупівлю 35 сучасних трамваїв. Підготовка транспортної інфраструктури в місті має завершитися до кінця 2011 року.

 

Видання наголошує, що в липні в аеропорту Гданська розпочнеться будівництво нового пасажирського терміналу. Він збільшить пропускну здатність аеропорту на 5 млн пасажирів. У свою чергу, польська залізниця до 2012 року намагатиметься відремонтувати ділянку залізниці Варшава-Гданськ, аби потяги могли на ньому розвивати швидкість до 160-200 км/год.

  

Позитивною стороною міста у підготовці до турніру, як інформує часопис, є готельна база. На сьогодні місто разом із сусіднім Сопотом відповідає всім вимогам УЄФА щодо готелів найвищого гатунку. Крім того, у стані будівництва перебувають ще 20 нових об'єктів, серед яких − п'ятизіркові готелі “Hilton”, “Radisson SAS” та чотиризірковий “Qubus”.

  

На перспективах для туризму від проведення Євро-2012 звертає увагу польський часопис “Метро”. Газета відзначає, що Португалія під час Євро-2004 від візиту туристів отримала 92 млн євро, Австрія у 2008 році заробила на цьому 415 млн євро. Повідомляється, що, за оцінками польського інституту туризму, країна може отримати навіть 500 млн доларів, якщо кожен турист витратить в країні 500 доларів. Однак, видання констатує, що ці плани можуть не здійснитися, оскільки в Польщі сьогодні не зроблено нічого для популяризації Євро-2012 у світі. Польські урядовці, як інформує “Метро”, планують розпочати рекламну кампанію після чемпіонату світу з футболу у ПАР 2010 року. Видання припускає, що заохочення іноземних туристів для приїзду до Польщі не буде простим, оскільки в країні немає пляжів, як у Греції, Туреччині чи Португалії, а також курортів, як в Австрії та Швейцарії. З цього приводу речник спілки “PL.2012” Катажина Меллер зазначає, що зараз опрацьовується стратегія кампанії, яка має бути готовою до кінця цього року. Економіст центру імені А.Сміта Анджей Садовський констатує, що Польща матиме проблеми з ефективною рекламною кампанією до Євро-2012, якщо її підготовкою займатиметься не одна, а кілька державних інституцій.

  

Спортивна газета “Пшеглонд спортови” звертає увагу на тему польського суддівства, а точніше її відсутності під час Євро-2012. Зазначається, що Польща досі не подала власного кандидата для обслуговування матчів майбутнього чемпіонату. Голова колегії польських футбольних суддів Казімеж Стемпень у зв'язку з цим нагадав про триваюче в країні антикорупційне розслідування. “Не маємо часу на виховання нових суддів, а з огляду на досвід із корупційним скандалом, немає жодної гарантії, що наявними арбітрами не зацікавиться прокуратура”, − заявив він. У цьому контексті “Пшеглонд спортови” згадав польського арбітра Гжегожа Г., який був кандидатом на посаду одного із суддів футбольного мундіалю 2010 року в ПАР, однак був затриманий прокуратурою і звинувачений у причетності до діяльності організованої злочинної групи. Якщо до кінця 2009 року прокуратура не виявлятиме інтересу до невеликої кількості арбітрів з міжнародною кваліфікацією, то польська федерація футболу спробує визначити власного кандидата на обслуговування поєдинків ЧЄ-2012, зазначив “Пшеглонд спортови”.

+++

У червні на будмайданчик стадіону у Варшаві почнуть завозити будматеріали

2012ua.net

25.05.09

Правління спілки Konsorcjum Stali (фірми, що займається торгівлею будівельних матеріалів), підтвердило прийняття пропозиції від фірм Hydrobudowa Polska та Alpine Construction Polska, які визначені генеральними забудовниками стадіону у Варшаві, на доставку до будмайданчика арени усіх необхідних сталевих матеріалів для будівництва.

Угода між компаніями має бути підписана до 6 червня поточного року і буде чинною до 30 червня 2010-го. Загальна вартість замовлення − 22,4 млн. злотих.

− Це чергова угода консорціуму на доставку сталі у зв'язку з Євро-2012, − коментує угоду голова правління консорціуму Роберт Войдина. − Раніше нами був підписаний контракт на доставку будівельних матеріалів для познанського стадіону.

+++

Hochtief збудує новий термінал аеропорту у Вроцлаві

2012ua.net

25.05.09

Німецько-польський консорціум Hochtief визначено генеральним забудовником нового пасажирського терміналу аеропорту Вроцлава. Hochtief зробив найменшу серед усіх конкурсантів пропозицію − 296 мільйонів злотих (близько 67 мільйонів у європейській валюті). В свою чергу два інших претенденти, Budimex-Dromex та Mostostal Warszawa, запропонували на 2 і 30 мільйонів злотих дорожче, а оскільки усі конкурсанти надали гарантії закінчення зведення терміналу у необхідні строки, то на перший план вийшла запропонована ціна.

В свою чергу, у переможених буде деякий час на складання апеляцій, проте будівництво об'єкту має розпочатися вже у липні.

+++
ФУТБОЛ

 

 

Михайличенко залучає Іщенка та Ковпака

Юрій Малишев

Ffu.org.ua

25.05.09

У понеділок, 25 травня, головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко оприлюднив список із 25-ти футболістів, які готуватимуться до відбірних матчів чемпіонату світу-2010 проти команд Хорватії та Казахстану, що відбудуться відповідно 6 та 10 червня.

Новачки у Кончі-Заспі

Привертає до себе увагу присутність у списку двох потенційних новобранців − новоспеченого володаря Кубка УЄФА, захисника донецького «Шахтаря» Миколи Іщенка та кращого бомбардира поточного чемпіонату України − нападника сімферопольської «Таврії» Олександра Ковпака. На жаль, не зможе через травму взяти участь у найближчих матчах оборонець київського «Динамо» Тарас Михалик. Загалом у червневому варіанті збірної представлені гравці одразу десятьох клубів − шести вітчизняних і чотирьох зарубіжних.

Відкрите тренування

На тренувальній базі ФК «Динамо» в Кончі-Заспі  «синьо-жовті» зберуться у понеділок, 1 червня. Гравці ж «Шахтаря» і «Ворскли», у зв’язку з участю у фіналі Датагруп − Кубку України, який відбудеться 31 травня в Дніпропетровську, приєднаються до збірної у вівторок. Того ж дня, 2 червня, о 16.30 розпочнеться прес-конференція Олексія Михайличенка, після якої журналісти матимуть можливість відвідати традиційне відкрите тренування збірної України.

 Склад національної збірної

Воротарі: Станіслав Богуш («Динамо» Київ), Андрій П’ятов і Рустам Худжамов (обидва − «Шахтар» Донецьк).

Захисники: Віталій Мандзюк («Динамо»), Андрій Русол («Дніпро» Дніпропетровськ), Микола Іщенко, Олександр Кучер, В’ячеслав Шевчук і Дмитро Чигринський (усі − «Шахтар»), Григорій Ярмаш («Ворскла» Полтава).

Півзахисники: Олександр Алієв («Динамо»), Сергій Валяєв і Валентин Слюсар (обидва − «Металіст» Харків), Олексій Гай («Шахтар»), Євген Левченко («Гронінген», Нідерланди), Максим Калиниченко, Сергій Назаренко і Руслан Ротань (усі − «Дніпро»),  Анатолій Тимощук («Зеніт», Росія).

Нападники: Андрій Воронін («Герта» Берлін, Німеччина), Володимир Гоменюк («Дніпро»), Олександр Ковпак («Таврія» Сімферополь), Артем Мілевський («Динамо»), Євген Селезньов («Шахтар»), Андрій Шевченко («Мілан», Італія).

Підписатися на новини