Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ЕВРО-2012

 

 

Шість українських міст для Євро-2012? Не фантастика

 

Андрій Мороз

Kharkiv.unian.net

12.05.09

 

Рішення Виконкому УЄФА від 26 вересня 2008 року, яким було скасовано поділ міст-претендентів на основні та резервні, а також обов’язковий їх паритетний розподіл між Україною та Польщею, підняв хвилю припущень та домислів. І чомусь всі можливі комбінації з цифр від 2 до 6 незмінно на користь наших сусідів і партнерів. Однак може ж бути й по-іншому!

 

Вже за п’ять днів, 13 травня, той таки Виконком УЄФА, після засідання Наглядової ради 8 травня, виставить остаточні оцінки проведеної роботи кожним із 12 міст у двох країнах і розставить всі крапки над “і”, назвавши шість або вісім приймаючих міст. А всій журналістській братії та різного роду експертам залишиться лише здогадуватися та сперечатися, чому вибір зупинено саме на тому місті-претенденті, а не на іншому, який аргумент виявився більш вагомим і так далі.

 

Однак знову і знову в зарубіжних ЗМІ спливає “сенсаційна” інформація про “таємні”, “надзвичайно секретні”, нібито вже існуючі, рішення УЄФА щодо приймаючих міст та їх розподілу між країнами. І знову, за словами “надзвичайно поінформованих джерел”, симпатії на боці наших сусідів.

 

Це вже починає дратувати. Складається враження, що нас намагаються переконати у власній неповноцінності, нездатності реалізувати серйозні масштабні проекти. Але ж це зовсім не так!

 

В переддень знакового засідання УЄФА можна впевнено констатувати, що кожне з українських міст заслуговує, як мінімум, на подяку і має цілком реальні шанси стати господарем матчів турніру. Зрушення і позитивні тенденції відзначаються інспекторами УЄФА по всіх напрямках підготовки інфраструктури, стан яких ще рік тому світив цілком реальною перспективою помахати вслід Євро-2012 хустинкою і втерти скупу сльозу.

 

Найголовніший наш козир − стадіони і навчально-тренувальні бази. Так, дійсно, в половині міст-претендентів початок їх будівництва чи реконструкції був складним і затримався з певних причин. Довго запрягали у Львові, Одесі та й самій столиці. Ще свіжі спогади про те, як Київ вовтузився з одвічним земельним питанням, але ж у ньому поставлено крапку. І маховик стадіонного будівництва зараз працює на повну потужність і в цих містах.

 

Три інших претенденти − Дніпропетровськ, Донецьк і Харків − уже давно махають лопатами на своїх стадіонах і результат їхніх зусиль красномовний. “Арена Дніпро” хоч сьогодні готова прийняти учасників і гостей “гри мільйонів”, “Донбас Арена” засяє величчю “еліт”-класу наприкінці літа, а “Металіст” скине реставраційне риштування під завісу року, бо харків’яни зобов’язалися завершити все на шість місяців раніше запланованого.

 

А тепер скажіть, скільки сучасних арен, готових прийняти матчі Євро-2012, буде до початку 2010 року в Польщі? Важко назвати, бо сусіди ще тільки закінчують укладати контракти на будівництво, а завершення реалізації цих проектів заплановане на 2011 рік. От і всі спортивні “переваги”.

 

По інших напрямках підготовки у нас майже така ж сама “запара”, як і в них. Готелі сьогодні чи не найбільша проблема як України, так і сусідньої Польщі. Вибагливий європейський турист чи представник “сім’ї” УЄФА не захоче й хвилини залишатися в номері вітчизняного готелю, обладнаному за стандартами радянського часу, коли в пошані була скромність і обмеженість в усьому. “Три, чотири і п’ять зірочок” мабуть вже сняться людям, які займається підготовкою розміщення гостей Євро. Це такий собі «зірковий” бар’єр, який важко взяти, але потрібно, щоб не осоромитися на всю Європу.

 

Але це, підкреслимо ще раз, на сьогодні. За планами, погодженими з УЄФА, більшість об’єктів інфраструктури розміщення мають бути готові до кінця 2011 р. І хіба це вже таке надзвичайне завдання − за два з половиною роки збудувати готель? Цілком посильне. Тому зараз можна скільки завгодно напускати на себе розумного вигляду, зводити брови і критикувати, критикувати, критикувати... З одного боку, все ніби й правильно, готелі в зоні високого ризику, але ж це сьогодні, і лише по кількості висококатегорійних номерів.

 

А до 2012 року необхідна кількість 3*-х, 4*-х і 5*-ти зіркового житла буде, безвихідних ситуацій не буває. Вже зараз Одеса, Дніпропетровськ і Донецьк вивчають можливість заміни сухопутних помешкань плаваючими − круїзними судами. До того ж, УЄФА йде нам на зустріч і заявив про намір зменшити вимоги щодо кількості номерів високої категорійності.

 

Така ж сама ситуація, за словами Мартіна Герри, керівника польської “PL.2012”, відповідальної за підготовку країни до Євро, і у них. Світова криза тому й називається так, бо діє на всіх без виключення. А в Польщі, як і в Україні, практично всі готелі мають будуватися коштом приватного інвестора, котрий наразі відчуває неабияку скруту з грошима. Тому будівельні проекти й відклали на майбутнє, благо, час іще є.

 

Тепер подивимося на транспорт − літаючий, рейковий і колісний. Тут ми, правду кажучи, мабуть трохи здаємо. Не знаю напевне, які аеропорти у сусідів, але наші бажають бути кращими. Проте, злітно-посадкові смуги в аеропортах будуються, державним коштом, бо це стратегічні об’єкти, що належать до сфери національної безпеки і залишаться у власності держави.

 

А пасажирські термінали − це трохи інша парафія, до якої залучають приватних інвесторів. Однак сьогодні, в умовах кризи, бажаючих придбати частку того, що носить горду назву “міжнародний” у сполученні зі словом “аеропорт”, дуже мало. Та й багато часу згаяли на бюрократичну тяганину, як у випадку з “Міжнародним аеропортом “Дніпропетровськ”. Це правда.

 

Але, по-перше, запас часу ще трохи залишився, і ми вже не один раз довели, що навіть розпочавши з запізненням, можемо фінішувати вчасно. Як відомо, “і Москва не відразу будувалася”. А по-друге, є варіанти − не будувати грандіозний великий пасажирський термінал, а зробити його меншим. А на час Євро, для більшої пропускної здатності, встановити тимчасові “термінальчики”. Такий досвід теж вивчається містами-претендентами.

 

Щодо автомобільних доріг, то тут ми не набагато гірші наших сусідів. Радянське минуле ще довго аукатиметься і полякам, і нам. Хоча нам, мабуть, більше, звивистими вузенькими дорогами, що весело пробігають населеними пунктами, не дозволяючи набрати швидкості і заспокоюючи особливо гарячих “гонщиків”. Що ж, будемо будувати. Он Світовий банк дав грошей на дорогу з Києва до Харкова, є автобан зі столиці до Одеси, а інші магістралі, поки що, в проектах. Але збудуємо. Як сказав той-таки пан Герра про Польщу, потрібно розуміти, що автомагістралі будуються не для Євро-2012, а для країни, на багато років. І якась частина їх буде готова до турніру, якась пізніше − горя в цьому немає. Так само буде і в нас − щось до 2012 року, щось пізніше.

 

Залізниця теж, нібито, не ловить гав. Щотижня звітує про кілометри замінених рейок та електрифікованих ділянок, нові стрілочні переводи, запровадження європейського рівня послуг тощо. От із вагончиками можуть виникнути труднощі, бо нема за що купити нові. Але будьмо певні − вихід знайдуть. Капітально підремонтують старий фонд, попросять грошей у держави, візьмуть кредит у банку. Варіанти є, а ситуація тупиковою не є.

 

І ще кілька думок, але вже не на тему інфраструктури. Видається дуже неправдоподібним, що Федерація футболу України запропонувала польським колегам спільну заявку на Євро-2012 для того, щоб отримати своє представництво лише в особі одного чи двох міст. З таким успіхом можна було подати спільну заявку з Німеччиною чи Італією, віддати їм усі міста, а самим задовольнитися лише Києвом.

 

До того ж, УЄФА теж бачив, кому довіряє проведення найпрестижнішого спортивного турніру Європи, і що ми з Польщею в цілому на однаковому рівні за його критеріями. Особисто я ні за що не повірю, що президент ФФУ Григорій Суркіс, замислюючи таку велику справу, не вірив у паритетне представництво, і готовий просто так здати позиції українського футболу. Як би це так і було, то ми бачили б Суркіса, який сидить у Будинку футболу і звідти спостерігає, як валиться вся справа. Натомість, як всі побачили, саме він доклав найбільше зусиль, щоб розкачати наших заклопотаних політичними рейтингами очільників держави, звернути на Євро увагу місцевої влади і переконати УЄФА, що ми таки здатні сказати «б» після того, як сказали «а» і перемогли в конкурсі країн-господарів. Не може бути, щоб після цього зусилля України не були враховані.

 

До того ж, саме українські футбольні клуби демонструють успіхи, гідні заохочення Чемпіонатом Європи, а поширення масового футболу в Україні ставлять у приклад всій європейській футбольній спільноті. А ентузіазм, із яким в українських містах виборюють право потрапити до списку обраних, просто вражає представників УЄФА, навіть найвищого рівня. Інспектори Європейського футбольного союзу так і говорять, що вибір буде зробити дуже важко, бо всі гідні. Хтось може це заперечити?

 

То як вам такий поворот сюжету? Може Україна виставити шість міст на Євро-2012? Цілком! Але чомусь «сенсаційні» новини з нашої держави не виходять, а з наполегливою системністю народжуються в інформаційних потоках сусідів і партнерів. Чому? Що це − банальна гонитва за «смаженою» новиною, брак інформації про дійсний стан справ в українських містах чи щось інше? А можливо, комусь не дає спокій те, якими темпами йдуть роботи в Україні і, нічого кращого не придумавши, продукуються подібні провокаційні плітки?

 

Хоча, ніде правди діти, раніше й ми самі докладали руку для появи різноманітних провокацій, вибираючи модель управління підготовкою, змагаючись за повноваження, аж доки не стало зрозуміло, що потрібна кропітка, системна, рутинна робота. І сьогодні можна впевнено констатувати, що повноваження розділені, відповідальність визначена і механізм злагоджено працює.

 

Тож немає абсолютно ніяких підстав стверджувати, що у нас все так погано, а у сусідів так добра. Ми в однакових умовах, і останнє слово буде 13 травня за УЄФА.

 

Футбол не вимірюється лише грошима, інвестиціями, дорогами чи готелями, хоча без них нікуди. Футбол − це, в першу чергу, гра, видовище, спектакль, який розігрують на полі гравці команд. І саме за це ми його любимо, радіємо перемогам своїх улюбленців, підтримуємо їх при невдачах і називаємо «грою мільйонів».

 

P.S. Тижнів зо два тому, Київ відвідала група польських спортивних журналістів. Так от, поспілкувавшись з українськими колегами, а потім ще й побачивши на власні очі те, що робиться в столиці України, вони суттєво змінили свої оцінки. То може варто нашим колегам і, без перебільшення, найкращим друзям частіше приїжджати, щоб не збурювати без причини інформаційний простір.

 

+++

 

На інформаційну кампанію до Євро-2012 необхідно 9 млн грн, − Держкомтелерадіо

Kreschatic.kiev.ua

12.05.09

Для проведення кампанії з інформаційного забезпечення підготовки на проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу у 2009 р. необхідно близько 9 млн грн. Про це повідомив на прес-конференції заступник голови Держкомітету з телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович.

За його словами, остаточний бюджет інформаційної кампанії буде затверджено після затвердження міст, у яких відбудуться футбольні матчі. «Ті кошти, які закладені державною цільовою програмою, ми ще не отримали … Після визначення міст ми зможемо на підставі відповідних рішень Кабінету міністрів, Мінфіну, Мінекономіки почути можливості бюджетного фінансування», − наголосив О.Курдінович. Він підкреслив, що після визначення приймаючих міст програма інформаційного забезпечення підготовки та проведення в Україні Євро-2012 буде скорегована відповідно до місцевих бюджетів міст, у яких відбуватимуться футбольні змагання. «Сподіваємося на кошти від інвесторів, в даному випадку це можуть бути кошти державних природних монополій», − сказав заступник голови Держкомітету з телебачення і радіомовлення.

За словами О.Курдіновича, на сьогодні не підтверджено фінансування про зміщення інформації про хід підготовки до Євро-2012 у зарубіжних ЗМІ. Він підкреслив, що всі українські посольства в інших країнах отримують інформацію про хід підготовки до Євро-2012 від Інформаційного центру «Україна 2012».

+++

Павленко: Стовідсоткові шанси на Євро має лише Київ

Глеб Ваколюк

Turnir.com.ua

12.05.09

Сьогодні в Бухаресті розпочнеться засідання Виконавчого комітету УЄФА. Для України, зрештою, як і для Польщі, це засідання є доленосним. Адже за його підсумками буде названо остаточний список міст-господарів Євро-2012. Наразі, 4 українських міста є основними, а 2 запасними. В Бухаресті усе може змінитися. За словами Міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленко гарантовано Євро прийматиме лише Київ, інші міста України мають однакові шанси на затвердження. Про це Міністр розповів в інтерв’ю turnir.com.ua.

Пане Юрію, ви особисто як гадаєте: хто із українських міст-кандидатів на проведення матчів Євро-2012 найкраще готовий?

Усі наші міста мають як свої полюси, так і свої мінуси. Когось виділити не можу. Плюсом усіх міст є спортивна інфраструктура. В звіті підготовленому для УЄФА ми саме відзначили той факт, що найбільшого прогресу досягли в підготовці спортивної інфраструктури. Усі 6 міст будуть мати сучасні стадіони, в Україні є також 32 тренувальні бази. Незважаючи на те, в якому стані перебувають будівництва чи реконструкції арен, усі міста в цьому компоненті отримали найвищі оцінки. А найскладніший момент у підготовці до Євро-2012 для України полягає в кількості готелів. Із аеропортами питання уже закрите, оскільки їхню готовність гарантує держава. Впевнений, що переможуть міста, які продемонстрували найкращі можливості по прийому гостей. Стовідсоткові шанси на Євро-2012 має лише Київ − без столиці Євро-2012 в Україні не буде. Інші міста «на рівних» змагаються за це право до 13 числа. В середу ми про усе дізнаємося.

Після останнього візиту Мішеля Платіні до України в інтернеті з’явилися коментарі втаємничених до джерел ФФУ осіб, які запевняли що президенту УЄФА не подобаються Донецьк та Дніпропетровськ. Мовляв, ці міста далеко від польського кордону, а хорошого сполучення не має…

Це все чутки. Найоб’єктивніше інформація буде в рішенні УЄФА, 13 травня. До цього моменту це усе лише розмови і не більше.

Як гадаєте, може так статися, що Україна отримає менше, аніж 4 міста-господарі?

Наша спільна позиція із поляками полягає в паритетності: в них 4 міста і стільки ж в нас. Сподіваюся, що так воно і буде. Але рішення приймає УЄФА.

А можете порівняти степінь нашої готовності із тим, що відбувається в Польщі?

Щиро кажучи, я не готовий говорити по польських містах. Давайте краще про українські. Почнемо з Києва: стадіон є, аеропорт є, готелів теж буде достатньо. НСК «Олімпійський», не сумніваюся, буде реконструйований. Аеропорт «Бориспіль» теж реконструюють.

Візьмемо тепер «східноукраїнський кущ»: Харків, Донецьк, Дніпропетровськ. Стадіони є, аеропорти в різному стані, але їх реконструюють. Найбільша проблема цих міст − це 5-зіркові готелі. Це головне завдання місцевих чиновників. В Донецьку, до слова, стадіон, який відкриють в серпні, буде входити в п’ятірку найкращих в Європі.

Далі Одеса… Тут почався рух по реконструкції стадіону, місто повністю забезпечене готелями − по відношенню до інших міст це велика перевага. Аеропорт в Одесі, думаю, буде відреставрований вчасно.

І залишився Львів. Через сусідство із Польщею місто Лева має серйозну територіальну перевагу. Стосовно стадіону, то не має сумнівів, що його вчасно здадуть в експлуатацію. По аеропорту теж усі питання врегульовані, почався позитивний рух. Готелі для Львова не є проблемою, так склалося історично.

+++

Лукьянченко не хочет комментировать решения УЕФА

 

Novosti.dn.ua

12.05.09

 

Мэр Донецка Александр Лукьянченко отказался комментировать вероятность выбывания города из числа городов, принимающих матчи Евро-2012. Об этом он заявил сегодня, 12 мая, в ходе своей пресс-конференции.

 

«Я не президент УЕФА и не генеральный секретарь. Есть только два человека, которые определяют и называют. Это господин Платини и господин Тейлор. Но я могу заверить вас, что город сделал все для того, чтобы эти соревнования были в городе!», − отметил мэр.

 

«Давайте мы не будем за жареными фактами гоняться, а потерпим», − призвал журналистов Александр Лукьянченко, передает УРА-Информ.Донбасс.

 

+++

 

Донецька влада зробила все можливе для прийняття Євро-2012 − міський голова Олександр Лук’янченко

  

Сергій Абуков

Укрінформ

12.05.09

Донецька влада зробила все можливе для прийняття містом Євро-2012. Про це сказав сьогодні міський голова Олександр Лук’янченко, відповідаючи на запитання кореспондента УКРІНФОРМу про перспективи отримання шахтарською столицею права проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

 

Олександр Лук’янченко підкреслив, що остаточне рішення залежить від керівництва УЄФА і передбачити його неможливо. Міський голова порадив зачекати кілька днів, коли з'явиться офіційна заява.

  

+++

 

 «Котим’ячик» виходить на поле

 

Іван Яремко

Wz.lviv.ua

12.05.09

 

У Львові живуть майбутнім спортивним форумом − чемпіонатом Європи 2012 року з футболу. Саме ця виняткова подія для нашого міста спричинилася до народження цікавої книжки «Котим’ячик», яка вийшла з-під пера Любові Панчишин.

 

Адже Євро-2012 − це свято не тільки для дорослих. Воно повинно стати яскравою подією і для українських дітей, які так само, як і мільйони хлопчаків у всьому світі, люблять цю гру. І це футбольне свято влаштує їм Котим’ячик, веселий хлопчик, захоплений популярною грою. Про кумедні футбольні пригоди, про справжню хлопчачу дружбу і про наш цікавий рідний край ця книжечка. 9 травня у конференц-залі Палацу мистецтв, де проходив Форум видавців, пройшла презентація «Котим’ячика», на яку завітали юні любителі футболу з батьками, тренерами, друзями. Вони зустрілися з автором книжки Любов’ю Панчишин, головою обласної федерації футболу Ярославом Грисьом, начальником управління міської ради з питань сім’ї, молоді та спорту Юрієм Наконечним. Юні прихильники футболу взяли активну участь у вікторині, переможці якої отримали перші примірники «Котим’ячика». Автор пообіцяла, що пригоди Котим’ячика продовжаться.

 

+++

 

Черновецький обіцяє підсвітити Київ до чемпіонату Європи

 

Champion.com.ua

12.05.09

 

До чемпіонату Європи 2012 року з футболу столична влада планує серйозно взятися за художнє освітлення вулиць і доріг міста. До 2011 року у Києві зовнішній вигляд змінять 360 міських об'єктів.

 

Цього року місто через кризу змогло виділити лише 50 мільйонів гривень, але розробники впевнені, що до Євро-2012 Київ засяє як нова копійка.

 

Як пише Українська правда − Київ, інженери задумали створити єдину мережу освітлення міських вулиць і будинків.  При складанні плану їм допомагали колеги з Франкфурта, Леона, Гуанчжоу, Москви і Санкт-Петербурга.

 

За словами виконуючого обов'язки начальника Головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища Сергія Броневицького, столична влад вирішила зробити «так звані світлові ансамблі, де кожен елемент будинку і благоустрою буде  підкреслений підсвіченням».

 

Окрім того, фахівці збираються використовувати натрієві світильники замість ртутних. Вони набагато потужніші, довше і ощадливіше працюють.

 

Незабаром освітлення в Києві переведуть з ощадливого в повний режим, тобто протягом усієї темної пори доби.

 

«Для архітектурно-декоративного підсвічування плануємо активно застосовувати сучасні технології, скажемо, светлодіодні прилади − найбільш енергозберігаючі з усіх видів приладів. Їх, до речі, активно застосовують в усьому світі», − говорять у «Київміськсвітлі».

 

Щоправда, грандіозні задуми влетять у копієчку − трирічна програма мусить укластися в 1 мільярд гривень.

 

Нове підсвічування білого кольору планують встановити на фонтанах Майдану Незалежності та Будинку учителя біля пам'ятника Михайлу Грушевському.

 

Купол будинку засяє жовтим і блакитним, а Головний корпус Національного університету ім. Тараса Шевченко буде з червоним підсвічуванням.

 

Згідно з новим проектом, передусім планують підсвітити 85 об'єктів.

 

+++

 

«Харькову − Евро-2012». Студенты вышли поддержать родной город в борьбе за проведение матчей чемпионата

 

Objectiv.tv

12.05.09

 

Завтра в Бухаресте исполком УЕФА назовет окончательный перечень городов, которые примут матчи Евро-2012. На проведение матчей еврочемпионата претендуют Киев, Харьков, Донецк, Днепропетровск, Одесса и Львов. Предположительно, выберут четыре города. Харьковские студенты в поддержку своего города раздают ленточки и флажки

 

«Харькову − Евро-2012». Поддержать родной город в ответственные минуты решили студенты аэрокосмического университета «ХАИ». На площади Свободы и в саду Шевченко они раздавали прохожим флажки и ленточки.

 

Руслан Ибрагимов, студент Харьковского аэрокосмического университета «ХАИ»

Мало кто знает, что сегодня-завтра будет приниматься решение о выборе нашего города в список всех городов, которые будут участвовать в Евро-2012. Этим своим мероприятием мы сможем как-то поспособствовать, хоть и несильно, чтоб они знали: если вдруг не выберут, они смогут пойти как-нибудь выступить с митингами, сказать: нет, мы Харьков будем поддерживать, мы в этом заинтересованы

 

Всего пару тысяч флажков, столько же ленточек. Атрибутика расходится на ура. Харьковчане охотно берут флажки не только для себя, но и для знакомых. Идею проведения футбольного чемпионата в Харькове поддерживают практически все.

 

Анатолий Тареев

Це розвиток Харкова, міста. Це вкладання коштів, и не буде наше місто таке забруднене, як зараз

 

Идея с флажками и ленточками родилась в университете. Кто спонсирует изготовление атрибутики, студенты даже не знают. Главное − что хотя бы таким способом могут поддержать Харьков в борьбе за право принимать Чемпионат Европы по футболу.

 

+++
ФУТБОЛ

 

 

Еще раз о переименовании

 

Fcmetallurg.zp.ua

12.05.09

 

Перед воскресным матчем с львовскими «Карпатами» Фан-сектор запорожского «Металлурга» в качестве традиционного перформанса явил баннер, смыслом которого были слова «Металлург» − навсегда!».

 

Таким образом самая активная часть болельщиков запорожской команды выразила протест против возможного переименования клуба. Как стало известно, часть учредителей ФК не оставляет попыток лишить команду гордого имени, в котором отражена не только историческая привязка к комбинату «Запорожсталь», но и к городу за порогами, который не зря считается городом-»металлургом». Как и год назад, менеджмент клуба отказывается от комментариев, списывая все на бурную фантазию фанатов, но по словам самих ультрас, им бы очень не хотелось, оставив эти намерения без внимания, на старте нового сезона быть поставленными перед фактом − «Металлурга» больше нет, теперь болеем за ФК «Запорожье»…

 

60-летняя история «Металлурга» со взлетами и падениями, тем не менее, стала частью жизни уже для нескольких поколений запорожцев. Год назад Фаны отстояли имя своей команды, проведя ряд акций, в том числе сбор подписей под открытым письмом к руководству клуба и города. Та акция нашла широкую поддержку общественности, широко освещалась в общеукраинских и городских СМИ, а один из замов запорожского городского головы, пообщавшись с фанатами даже поставил свой автограф под обращением. Надеемся, что и в этот раз все, кому неравнодушна судьба команды, и кто в силу своих полномочий способен на что-то повлиять, смогут предотвратить это безумное и бессмысленное переименование!

 

+++

 

«Волинь» − «Закарпаття»: післяматчева прес-конференція

      

Fc.volyn.net  

09.05.09

Прес-конференція після матчу волинян із «Закарпаттям» вийшла однобокою, адже представник гостей на спілкування з журналістами так і не прийшов, а самі ужгородці відразу після гри швиденько поїхали додому.

Віталій Кварцяний (головний тренер «Волині»): Сьогодні нам потрібно було вигравати з двозначною цифрою. Але футболісти настільки слабко розуміють, що від них хочеш, настільки вони «трясуни», настільки переживають за цей м’яч... Вже на останньому тренуванні я давав їм вправи, щоб футболісти 70-100 метрів обігравали фішки. Ведення, ведення, ведення... Ведення на високій швидкості. А сьогодні тільки один Кінаш зробив прохід на 15 метрів, віддав пас і ми відразу забили гол. Усі решта бояться цього м’яча як вогню − це проблема дитячої школи. Якщо хтось зі школи потрапить у фінал, вони туди не поїдуть, якщо виграють. Бо в них гри немає, діти б’ють по аутам. Я взяв з нашої школи в команду Марковця − 1993 року народження, Подригулю 92-го року, Циркуненко, Павлов, Жук, Карасюк − всі 91-го. Ніхто з них родзинку не показав. Поки Циркуненко єдиний заробляє «плюс». У нього поки не вистачає м’язової маси, але через два-три роки все буде. Всі решта настільки... бояться цього м’яча. Як навчили в школі − так і є. Це гравці, які навчені грати гарячково на результат. Виграють і вже не грають. Я це відчуваю, бо дивлюся усі ігри нашої школи. Вони не будуть грати в якісний футбол. Вони будуть пуляти м’яч, щоб зберегти цю перемогу. Інфарктна команда...

Пищур відіграв сьогодні за дві команди. Він забив п’ять м’ячів: два в свої ворота і три в чужі. Зробив пенальті і на останній хвилині в центрі втрачає на голому місці м’яч, розводить руками і нам забивають другий гол... Якість потрібна, немає у нас якості. Саме страшне, що ця молодь мене розчаровує. Не хочуть вони цю родзинку показувати. Чотири виходи один на один і б’ють відразу. Я даю завдання: завести м’яч у воротарський майданчик, а вони в карний бояться зайти. Що це за футболісти? Вони в карній зоні повинні грати. Грати у футбол. Задачі куди-небудь пульнути м’яча, повірте, ми не вчимо. Я втомився їм пояснювати любити м’яч, берегти м’яча, обігравати і згодом вирости у хороших гравців. І нічого з них не буде. Я розчарований грою страшно. Я бачив молодь, я бачив як талановита молодь грає. З них нічого не буде. Я їх тільки що усіх сварив і оштрафую. Майбутнє футболу у цих гравцях я не бачу. Вони завели мене страшно. Не хочуть грати. Вони повинні вигравати і показувати гру з м’ячем. Може б ми програли 5:4, але я побачив, що хлопці обіграють, грають з м’ячем, це мені подобається. А коли вони виграли, а завтра потворно зіграють з «Оболонню», то це буде дикий жах. Я туди дивлюся. Я їм довіряю, а вони бояться м’яча. Ось і вся радість.

− Віталій Володимирович, можливо у молоді перевантаження? За збірну часто грають...

− Які перевантаження? Ви ж бачите, Павлов музику не читає. Він не розуміє куди йому бігти і що робити. Він вхолосту бігає і не чіпляється за м’яч. Це фактор: футболіст талановитий чіпляється за м’яч. Він повинен відчувати. А йому йде передача і тільки тоді він просинається. Починає тоді бігти, починає його трусити, починає танцювати... і це постійно продовжується. Перший тайм ми грали фактично в десять чоловік. Яке перевантаження? Колись Буряк, Блохін грали за олімпійську, за національну, за дубль, за основний склад...

Фізично наша команди, ви бачили, що сильніше готова за «Закарпаття». Відчутно сильніше. І якби ми використали моменти, то голів було б мінімум шість. Просто боялися грати і припускалися помилок. Прості втрати м’яча, а на тренуваннях цього не буває. Виходять на гру − мандраж і все. Не хочуть.

Зараз ми працюємо в ощадливому режимі. Багато індивідуальної роботи, різні нестандартні вправи для розвитку. Для мене гра в один дотик − це страшно. Так є моменти, коли можна так грати. Але коли є простір потрібно на швидкості працювати з м’ячем. Та вони під час гри пуляють м’яча вперед, аж холод по шкірі йде...

− Чому не склалося добре зіграти в Охтирці і що ви очікуєте від гри з «Оболонню»?

− Я свою думку про Охтирку сказав на прес-конференції. Я сказав про суддю. Не йде мова, що він дав два пенальті, хоча від цього ми програли. Якщо ви дивилися, він з перших хвилин не давав грати. Суперники падали і кричали. А він свистить, хоча там взагалі нічого не було. Я проти свистків і нам, і ім. Ну я не знаю. Суддя повинен сидіти ось тут, на трибуні, а футболісти нехай собі грають. Розумієте. Він не дає грати ні їм, ні нам. Якби судді не свистіли, то там би рука відлетіла, там вухо відіграло. Це так, як повинно бути. Але це таке. Суперники нас боялися і збивали темп. Перші двадцять хвилин ми мали перевагу. Пропустили і відразу забили. Полянський проспав подачу. А потім Ковальчук «привіз» два м’ячі. Ну боїться він грати. Його не можна на поле випускати, а я його ставлю. Бо він луцький і я хочу щоб він заграв. Я йду на це і думаю, що він буде виконувати поставлені завдання, бо він тренований. На тренуваннях він все виконує, а в грі порушується ігрова дисципліна. Відбір, підкат, перехват, швидко назад, а він вийшов на перший тайм і не має жодної подряпини! І всі три м’ячі нам забили з-за нього. Коли суддя дав пенальті після криків рука-рука, у наших гравців порушилась віра в перемогу.

Вони не хочуть грати. Я кажу давайте підтягнемося до лідерів. Давайте. Але тут їм потрібно себе заставити. У них не та сила волі. Немає українських футболістів. Бачите хто шорох задає: Бангура і два бразильці. Українські футболісти ледь ходять, немає характеру. Заплатять великі гроші і все.

Я вам казав. У футбол грають Голодний, Злий і Мислячий. Ось Охтирка була голодна і зла. Бо якби вони не виграли, то все керівництво, всіх тренерів там би розігнали... Повірте що я ніколи так детально не працював, як працює з цією молоддю. Я і всі наші тренери. Як ми їм усе пояснюємо, проводимо заняття, показуємо, розказуємо. А їм не цікаво. Я дивлюся, а очі порожні. Не хочуть. А де знайти в Україні футболіста. Всі, котрі щось ледь-ледь вміють, вже на контракті в «Шахтарі», «Динамо», «Дніпрі», донецькому «Металурзі». Де їх взяти? У нас на Волині раніше було 90 тренерів, а зараз 106. Але жодного талановитого футболіста зараз на Волині немає. Ось Подригуля 92-го року і Марковець 93-го року. Він росте і думаю через два роки себе покаже. Щоправда він не голодний, але в якійсь мірі має злість і мозок. Тому 50% у нього є, а решту потрібно добавляти. Я думаю, якщо йому давати бутерброди без червоної ікри, а замість масла маргарин І трохи яловичини, щоб почувався впроголодь, тоді з нього щось може буде − щоб знав куди і чого прагнути. Циркуненко Павло злий, мислячий і голодний, бо худий. Йому потрібно потрійну порцію. У нас − як в армії, він їсть подвійну порцію, бо зріст два метри і розмір бутс 48-й. Я його люблю, бо він розуміє футбол. Проте якби наша команда зіграла так, як грала на зборах, то ми виграли б із страшним рахунком. В Охтирці команда не така кваліфікована, «Закарпаття» краще набагато. А суддя той якби не судив, то ми б там ніколи не програли б. Навіть цією командою…

Хоча я надто згустив фарби. Вже починаю відходити. От я задоволений тим, що у нас сьогодні був характер. Ми молодою командою обіграли лідера − це не так просто. Я піду зараз цим піжонам потисну руку. У нас дуже цікава команда, я вам скажу. Будемо працювати.

А з «Оболонню» буде все нормально − не переживайте. Якщо судді нас не будуть чіпати, то буде нормально. Ми розберемо гру і зіграємо, як потрібно. Витримаємо ігрову дисципліну і все буде добре. Навколо сьогоднішнього матчу було дуже багато розмов, але я попередив усіх гравців, щоб вони не ганьбилися перед уболівальниками. Нехай ми програємо, але будемо грати. Раз ми сьогодні перемогли, значить ми сильніші.

Ви пам’ятаєте, що я хотів дограти виключно молоддю. Але подумалося про уболівальників. Вони хочуть перемог, щоб ми забивали м’ячі, щоб суперникам був опір і в Луцьку була б команда. Дітьми без досвіду, які ходять ще в школу і на перший курс інституту результату не буде. Ні в одній команді немає стільки молоді. В нас є потенціал. Є ще Гущин 91-го року народження, Приндета 93-го року, який ногу зламав. Він молодець, бо самий злий. Ото стрибнув і зламав ногу. Шкода, що він зараз пропускає. Так що я думаю, що якби ми не втратили очок 15 просто так, то зараз були б зверху. Ця молодь і в минулому році у нас була, просто не всі грали. А зараз трохи стріпонулись і вискочили на третє місце.

+++

Євро-2009 (U-19): спір за сім вакансій

Ffu.org.ua

12.05.09

У вівторок, 12 травня, матчем між юнацькими збірними Угорщини та Австрії у сербському Таванкуті стартує другий етап кваліфікації Євро-2009 (U-19), фінальну частину якого з 21 липня по 2 серпня вперше прийматимуть українські міста − Донецьк та Маріуполь.

28 претендентів

За вакантні путівки до нашої країни змагатимуться 28 команд, які поділені на сім квартетів. Лише їх найкращі представники отримають шанс продовжити боротьбу. Першими у бій вступають збірні 1-ї групи, завершиться ж відбірна кампанія 10 червня, коли на бельгійських полях фінішує турнір у групі 4. Вочевидь, саме тоді й буде остаточно сформована обойма фіналістів континентальної першості.

Без двох фаворитів

Варто відзначити, що влітку українські вболівальники не матимуть змогу наочно спостерігати за грою щонайменше двох збірних, котрі зазвичай вважаються фаворитами футбольних змагань. Спочатку зійшов з дистанції фіналіст минулорічного чемпіонату − Італія, а потім примхливий жереб звів в 7-й групі чинного володаря титулу Німеччину та Іспанію − 5-кратного переможця європейських турнірів 19-річних.

Жеребкування − за місяць

Жеребкування фінальної частини Євро-2009 пройде в донецькому готелі «Донбас Палас». Матчі прийматимуть чотири арени: РСК «Олімпійський» і «Металург» у Донецьку, «Іллічівець» та «Західний» у Маріуполі. Вісім учасників будуть розбиті на два квартети, в яких з 21 по 27 липня в одноколовому турнірі визначиться четвірка найкращих. 30 липня відбудуться півфінали, а 2 серпня на РСК «Олімпійський» пройде вирішальна гра. Дев'ять із 15-ти поєдинків покаже канал Eurosport,більшість яких − у прямому ефірі.

Євро-2009 (U-19). Відбірний еліт-раунд

Група 1 (12 − 17 травня). Сербія, Угорщина, Фінляндія, Австрія.*

Група 2 (4 − 9 червня). Словенія, Росія, Нідерланди, Білорусь.

Група 3 (23 − 28 травня). Португалія, Туреччина, Греція, Данія.

Група 4 (5 − 10 червня). Бельгія, Швейцарія, Ірландія, Швеція.

Група 5 (18 − 23 травня). Франція, Румунія, Норвегія, Латвія.

Група 6 (27 травня  − 1 червня). Англія, Шотландія. Словаччина, Боснія і Герцеговина.

Група 7 (21 − 26 травня). Естонія, Німеччина, Іспанія, Чехія.

* Першими вказані господарі турнірів.

Усі переможці юнацьких чемпіонатів Європи для 19-річних

1981 Німеччина

1982 Шотландія

1983 Франція

1984 Угорщина

1986 НДР

1988 СРСР

1989 СРСР

1992 Туреччина

1993 Англія

1994 Португалія

1995 Іспанія

1996 Франція

1997 Франція

1998 Ірландія

1999 Португалія

2000 Франція

2001 Польща

2002 Іспанія

2003 Італія

2004 Іспанія

2005 Франція

2006 Іспанія

2007 Іспанія

2008 Німеччина

+++


Аналітичні програми

 

 

Неділя, 10.05.09 (запис)

 

1. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Аналітична програма «Футбольний уїк-енд», 10.05.09, 22:20

 

1) Видеообзор ответного полуфинального матчу Кубка УЕФА, в котором на РСК «Олимпийский» встречались «Шахтер» и «Динамо». Встреча завершилась победой «горняков», со счетом 2:1. За «Шахтер» голы забивали Жадсон и Илсиньо, а за «бело-синих» голом отличился Бангура. Таким образом, в финале Кубка УЕФА 20 мая встретятся «Шахтер» − «Вердер».

 

Комментарии фотокорреспондента газеты «Сегодня» об инциденте с фаером: «Болельщики киевского «Динамо» зажгли фаеры, они начали бросать их на поле и один из них летел в меня, я отошел в сторону, в лицо попали искры, и немного подпалило объектив камеры. Объектив стоит порядка 1,500 долларов».

 

2) Информация о том, что в сводной таблице коэффициентов за 5 сезонов донецкий «Шахтер» занимает 16 место, «Динамо» − на 41 месте, Металлист» и «Днепр» делят 87 строчку.

 

3) Сюжет о том, как праздновали победу «Шахтера» в Донецке.

 

Ринат Ахметов, президент ФК «Шахтер»: «В День города, в День шахтера, я думаю символично, чтобы именно в этот день состоялось открытие «Донбасс Арены». Поэтому 29 августа я вас всех приглашаю на открытие стадиона».

 

4) Рубрика скандал − судейство полуфинального матча Лиги Чемпионов «Челси» − «Барселона» норвежским арбитром Т. Овребо.

 

5) Ведущий: «На следующий неделе состоится Исполком УЕФА. Событие, далеко не дежурное для нас, в контексте того, что именно там 13 мая станут известны города, которые примут Евро-2012.Все наши надежды на паритет в распределении принимающих городов между Польшей и Украиной. УЕФА выскажет свое мнение в среду. К сожалению, все 6 наших городов точно не получат шанс провести Евро, кто-то будет вычеркнут из списка».

 

6) Обзор матчей 27 тура УПЛ.

 

7) Ведущий: «13 мая «Ворсклу» ожидает матч полуфинала Кубка Украины против «Металлиста». С учетом концовки матча с «Арсеналом» Н. Павлов не сможет появиться на тренерском мостике. В этот же день в Донецке снова встретятся «Шахтер» и «Динамо». Вопрос о приглашении иностранного арбитра так и остался открытым: ФФУ и Комитет арбитров не идут навстречу пожеланиям хозяев матча, которые согласно Регламенту требовали пригласить на игру опытного рефери из Европы. Позиция ФФУ − матч будет обслуживать молодой 32-летний арбитр Ю. Можаровский. Примерный смысл переписки последних дней: «почему − потому что». Очень бы не хотелось, получить, по неопытности Можаровского − скандал в обществе, который всем испортит настроение, накануне финала Кубка УЕФА, а меньше всего скандал нужен финалисту. Помните, как в старом, добром фильме: у него ноги − ему Стамбул».

 

Ведущий: «Наши поздравления «Динамо» с чемпионством. Для киевлян такой вот сценарий с «Таврией» − это не иначе, как последствие четверга, а от того, конечно, стопроцентным удовлетворением и радости от выигранного титула сегодня вряд ли можно было ожидать на лицах игроков и тренеров. В виду такого особенного полуфинала Кубка УЕФА и такого болезненного поражения в нем. Впервые в истории, Чемпионство не является определяющей единицы успеха всего сезона».

 

8) Обзор матчей очередного в европейских чемпионатах.

 

+++

 

2. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Аналітична програма «Спортивний тижневик», 10.05.09, 21:00

 

1) Інформація про результат матчу-відповіді 1/2 Кубка УЄФА «Шахтар» − «Динамо». Зустріч завершилася перемогою «гірників» з рахунком 2:1. Післяматчеві коментарі гравців донецького клубу.

 

2) Огляд матчів 27 туру УПЛ. Київське «Динамо» достроково стало володарем золотих нагород Чемпіонату України з футболу. У матчі проти «Таврії» киян влаштовувала і нічия, проте, зустріч завершилася перемогою «Динамо» з рахунком 3:2.

 

+++

3. Телеканал «УТ-1»

Аналітична програма «Наш футбол», 10.05.09, 22:20

1) Відеоогляд матчів 27 туру Української премєр-ліги. За три тури до завершення Чемпіонату золоті нагороди в тринадцятий раз вибороло київське «Динамо», а ФК «Харків» − перший, хто вилітає у першу лігу.

2) Огляд матчів 26 та 27 туру Чемпіонату України в першій лізі.

3) Гість програми президент ПФЛ С. Сирота.

Ведучий: «Пане Святослав, як ви відчуваєте, зараз багато договірних матчів у першій, другій лізі? Просто відчуття ваше».

С. Сирота: «Я думаю, что это очень сложный вопрос и так однозначно не ответишь. Хочу сказать, что, безусловно, мы боремся и будем бороться, всеми силами, чтобы избежать такие матчи. Есть предложения от отдельных клубов приобрести детектор лжи − это один из аргументов, если есть обвинения клубу или арбитру, еще кому-то, кто подозревается».

Ведучий: «Але насильно на детектор брехні перевіряти нікого не можна».

С. Сирота: «Никто не говорит, что насильно. Если человек честен, если человек открыт и он знает, что ему нечего скрывать, он может пройти».

Ведучий: «А якщо відмовиться?».

С. Сирота: «Это его право. Вспомните те скандалы, которые происходили в последнее время, осенью. Фактически и виновные не найдены, и людей не оправдали. То есть, средней позиция осталась. Вы помните выступления арбитра Жукова, который клялся, божился и говорил, что будет подавать апелляцию, если он честен, он мог пройти и показать, что действительно честен».

Ведучий: «Цікава штука, арбітр УПЛ припускається помилки у премʼєр-лізі, але куди зсилають знову? В першу лігу. У вас там нормальний, конструктивний діалог з ФФУ, здається можна було б щось і підправити у цій ситуації, правда?».

С. Сирота: «Безусловно. Это один из тех вопросов, над которым мы работаем и находим сейчас взаимопонимание с Комитетом арбитром, и я думаю, что списки на новый сезон, будут составляться более объективно. Уже этой зимой ФФУ отказалось от услуг ряда официальных лиц, я думаю, что это шаг к нам на встречу, думаю, так и в дальнейшем       будем идти на встречу друг другу».

+++

4. Телеканал «Мегаспорт»

Аналітична програма «Відверто про футбол», 11.05.09, 21

1) Гість програми головний тренер київського «Арсеналу» О. Заваров. Основні теми що розглядалися під час програми:

− Кубок УЄФА виграний О. Заваровим у 1990 році;

− кар’єра О. Заварова в Італії;

− аналіз гри 1/2 Кубка УЄФА «Шахтар» − «Динамо»;

− 13 чемпіонство київського «Динамо»;

− тренерська кар’єра в київському «Арсеналі»;

− суддівство в Україні;

 

Ведучий: «Олександр Анатольович, ви в останньому турі на післяматчевій прес-конференції так іронічно бажали успіху полтавській «Ворсклі» і взагалі пройшлися по українським суддям. Ми вже давно, до речі, не чіпали в нашій передачі суддів, зараз ви нам дали привід їх нам зачепити. Не тільки суддів, ви взагалі зачепили організацію футболу. УПЛ вона не виконує своїх обов’язків?».

 

О. Заваров: «Вы знаете, большой разницы я не вижу. Почему? Потому что, как было так оно и есть».

 

Ведучий: «Ви так сказали, як був бардак, так і є (сміючись)?».

 

О. Заваров: «Скажем так, не бардак, но видно, что работаешь, работаешь, выходишь для того, чтобы сыграть, играешь, а результата нет не по вине команды, а по вине отдельных людей. Отдельных наших людей».

 

Ведучий: «У нас не вміють судити?».

 

О. Заваров: «Умеют, умеют, очень умеют, то есть, когда надо умеют − это сто процентов».

 

Ведучий: «Це гірше. Кколи потрібно не судять? Коли потрібно?».

 

О. Заваров: «Где наши судьи, что-то не видно чтобы наш судья или российский судил в Европе».

 

Ведучий: «Матч Німеччина − Ліхтенштейн, про нього мало хто знає».

 

О. Заваров: «Я имею ввиду в Лиге Чемпионов. У нас судьи умеют, судить, но относиться предвзято к одной из команд − это не правильно. Просто если проанализировать, когда Вадим Зиновьевич был и вечно критиковал судей, соответственно нас оставили в покое. Не мешали, не помогали, из-за этого мы начали выигрывать с тем составом, который был, и заняли шестое место. Сейчас такого человека нет, который мог бы дать пинка одному, второму, тогда может быть, что-то наладилось. Почему? Потому что не только сегодня это происходит − это как болезнь, которую надо лечить, вырезать».

 

Ведучий: «В італьянскому футболі такого не було?».

 

О. Заваров: «Скажу так, пару матчей, которые я запомнил, мы проиграли 5:3, после тех событий, которые были у меня есть несколько вопросов. Вести в счете, а потом проигрывать. В Италии вовремя наказали, в Польше вовремя наказали».

 

Ведучий: «У нас теж це треба зробити: посадити когось у тюрму?»

 

О. Заваров: «Конечно. Сейчас смотрят руководители и наверно какие-то шаги предпримут для того, чтобы не было проблем, и не говорили о том, что мы не видим или закрываем глаза − это будет следующая суббота и все будет видно. Посмотрим».

+++

Спортивні новини

 

 

П’ятниця − понеділок, 08-11.05.09 (запис)

 

1. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 09.05.09, 00:15

1) Огляд стартових матчів 27 туру УПЛ. В Харкові «Металіст» приймав донецький «Металург». Зустріч завершилася внічию 1:1. В іншому п’ятничному матчі полтавська «Ворскла» з мінімальним рахунком 1:0 переграла київський «Арсенал». 

+++

2. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 11.05.09, 00:15

1) Футболісти київського «Динамо» достроково, за три тури до фінішу, стали переможцями УПЛ. Свій вже 13 чемпіонський титул «динамівці» оформили в неділю, здолавши вдома у нелегкому протистоянні сімферопольську «Таврію» з рахунком 3:2.

2) Огляд іншого матчу 27 туру УПЛ «Шахтар» − ФК «Харків». Зустріч завершилася переконливою перемогою «гірників» з рахунком 3:0.

+++

3. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События», 09.05.09, 03:50

 

1) Огляд півфінального матчу Кубка УЄФА «Шахтар» − «Динамо». Зустріч завершилася перемогою «гірників» з рахунком 2:1. Таким чином у фіналі «Шахтар» зустрінеться з німецьким «Вердером».

 

+++

4. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 08.05.09, 19:15

1) Огляд стартових матчів 27 туру УПЛ. В Харкові «Металіст» приймав донецький «Металург». Зустріч завершилася внічию 1:1. В іншому п’ятничному матчі полтавська «Ворскла» з мінімальним рахунком 1:0 переграла київський «Арсенал».

 

Післяматчеві коментарі головного тренера «Арсеналу» О. Заварова: «14 человек, сложно победить б… одиннадцатью. Это просто дикий ужас, кошмар! Я так смотрю, что с премьер-лигой ничего не поменялось, как есть, так оно и есть. Я скажу так, что «Ворскла» хорошая, монолитная команда, поздравляю их с победой… Я желаю чтобы «Ворскла» вышла в еврокубки, но там же уже такого не дают, чтобы не позориться только».

 

2) Полтавська «Ворскла» або харківський «Металіст» будуть господарями  цьогорічного фіналу Кубка України з футболу, так вирішило жеребкування. За його результатами переможець пари «Шахтар» − «Динамо» у фіналі буде номінальний гостем. Нагадаємо, що фінал Кубка України відбудеться 31 травня у Дніпропетровську.

 

+++

 

5. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 11.05.09, 00:05

 

1) “Динамо” Київ − тринадцятиразовий чемпіон України з футболу.

 

Свій черговий титул найсильнішої команди країни “біло-сині” вибороли за три тури до завершення Чемпіонату.

 

Перша нагода здати екстерном іспит на чемпіонське звання у “Динамо” з’явилася у 27-му турі Чемпіонату. Бодай нічия у недільному протистоянні із “Таврією” достроково дарувала киянам золоті медалі.

 

Об’єктивно зважуючи сили суперників, ніхто і не сумнівався, що перед заповненими трибунами рідного стадіону, та ще й напередодні дня народження наставника Юрія Сьоміна “Динамо” свого шансу не втратить.

 

Але іншої думки були гості. Вже на третій хвилині зустрічі сімферопольці повели у рахунку після голу Ідахора. Відігратися господарі спромоглися лише у другому таймі, після того як на полі з’явилася ударна ланка Нінкович-Мілевський-Алієв.

 

Спершу Гіоане зрівняв рахунок. Але “Таврія” силами Монахова миттєво повернула собі перевагу на табло 2:1. На більше гостей не вистачило. За 15 хвилин до завершення гри Несмачний відновив паритет. А коли годинник арбітра почав крутити коло останньої доданої хвилини чемпіонський диво-м’яч зі штрафного забив Алієв. 3:2 − золота перемога “Динамо”.

 

Про Кубок України думав і суперник “Динамо” по півфіналу турніру − донецький “Шахтар”. Наставник “гірників” Мірча Луческу прямо заявив, що його підопічні повинні підтвердити результат дуелі однієї другої Кубка УЄФА і знову перемогти киян. А щоб 13 травня у кубковому матчі “Шахтар” зіграв у повну силу, у Чемпіонаті Луческу дав відпочити багатьом гравцям основи. Тим більше, що суперником був абсолютний аутсайдер першості “ФК Харків”.

 

Ставка себе виправдала. І без ключових виконавців донеччани вдома розгромили опонента 3:0. Забивали Селезньов, Вілліан та Дуляй. Ця звитяга на 99 відсотків вирішила завдання “Шахтаря” вибороти лігочемпіонівське друге місце за підсумками Чемпіонату.

 

За три тури до завершення першості “гірники” випереджають харківський “Металіст” на 5 очок. А от поразка “ФК Харків” позбавила цей клуб навіть теоретичних шансів зберегти прописку у прем’єр-лізі.

 

2) Інформація про результати матчів звітного туру у європейських чемпіонатах.

 

+++

 

6. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 11.05.09, 19:15

 

1) Останні сходинки на чемпіонський престол в іспанській Примері каталонська “Барселона” долає не поспішаючи.

 

Нагоду зійти на нього дочасно вона втратила в останній момент 35-го туру, зігравши внічию з “Вільярреалом” 3:3. 90 хвилин жовтий підводний човен плив проти течії. Та в цейтноті поєдинку зумів врятуватися.

 

Цьому Пеп Гвардіола не надто вже й засмутився. Більше журби ентренадорові “синьо-гранатових” додала втрата двох ключових підопічних акурат перед фіналом Кубка Іспанії. Іньєста зазнав травми, а Абідаль отримав червону картку. Для здобуття чемпіонства “Барсі” необхідно у трьох турах набрати одне очко.

 

+++

 

7. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 08.05.09, 21:25

 

1) Коментарі гравців донецького «Шахтаря» після матчу 1/2 Кубка УЄФА проти «Динамо».

 

2) Сюжет про церемонію жеребкування номінального господаря фіналу Кубка України з футболу, який відбудеться у Дніпропетровську 31 травня. Господарем на «Дніпро-Арені» буде переможець півфінального матчу «Ворскла» − «Металіст». 

        

+++

 

8. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 11.05.09, 21:20

 

1) Огляд матчу 27 туру УПЛ, в якому київське «Динамо» перегравши з рахунком 3:2 «Таврію» оформило 13 чемпіонство. Післяматчеві коментарі гравців «Динамо» А. Мілевського, М. Нінковича і С. Богуша.

 

+++          

 

9. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 08.05.09, 19:15

1) Інформація про результат півфінального матчу Кубка УЄФА, в якому зустрічалися українські гранди донецький «Шахтар» та київське «Динамо». Перемогу в матчі з рахунком 2:1 і вихід у фінал турніру святкували «гірники». Післяматчеві прес-конференції головних тренерів команд.

 

2) У п’ятницю визначився номінальний господар цьогорічного фіналу Кубку України. Ним буде переможець півфінальної пари «Ворскла» − «Металіст». Церемонію жеребкування проводили у столичному Будинку футболу за присутності представників клубів-півфіналістів. Фінальний матч ХVII розіграшу національного кубка відбудеться 31 травня на стадіоні «Дніпро Арена», в Дніпропетровську. Учасники фіналу мають визначитися 13 травня.

+++

10. Телеканал «УТ-1»

 

Програма «Світ спорту», 08.05.09, 21:40

 

1) Огляд стартових матчів 27 туру УПЛ. В Харкові «Металіст» приймав донецький «Металург». Зустріч завершилася внічию 1:1. В іншому п’ятничному матчі полтавська «Ворскла» з мінімальним рахунком 1:0 переграла київський «Арсенал». 

 

2) Ведуча: «До своєрідного футбольного фіналу вийшли українські та польські міста, які вже збили коліна за право прийняти матчі Євро-2012. У п’ятницю в штаб-квартирі УЄФА, востаннє замовляли слівце українські та польські чиновники. В тихенькому швейцарському містечку було шумно від палких промов про здобутки у підготовці, а от екзаменаційна комісія, в ролі якої виступає Виконком УЄФА, тим часом все переварює, аби вже 13 травня на засіданні у Бухаресті назвати імена відмінників та двієчників. Сьогодні ж більшість фахівців єдині в одному: УЄФА відбере по чотири міста України та Польщі, раніше чимало скептиків схилялось до варіанту 5х3, на користь Польщі».  

+++

11. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 09.05.09, 06:20

 

1) Харківський «Металіст» в домашньому матчі 27-го туру української першості втратив два вкрай важливих очки, які були конче необхідні підопічним Мирона Маркевича у боротьбі за зону Ліги Чемпіонів. Однак донецький «Металург» зробив послугу своїм землякам з «Шахтаря», зігравши з «Металістом» − 1:1. Господарі відкрили рахунок на 24-ій хвилині. Після стандарту дальню стійку замкнув Едмар. За хвилину до перерви харків’яни мали непоганий шанс подвоїти свою перевагу, однак Зезе пробив вище поперечини. А у перші ж секунди другого тайму рахунок зрівнявся. Чіпріан Танаса прокинув м’яч повз Олександра Горяїнова і, пробивши по фактично порожніх воротах, не схибив. «Металіст» всією командою пішов уперед і на 65-ій хвилині Зезе міг повторити диво-гол Марадони у ворота збірної Англії на світовій першості у Мексиці. Однак форварду господарів не вистачило для цього буквально кількох сантиметрів. І хоча м’яч все ж побував у воротах «Металурга» після удару Мілана Обрадовіча, арбітр скасував його через напад на воротаря. Отже, 1:1 − нічия на користь Донецьку.

 

В іншому матчі п’ятниці полтавська «Ворскла» з мінімальним рахунком здолала київський «Арсенал» − 1:0. Поєдинок не відзначався великою кількістю гострих моментів, зате за кількістю втрачених тренерами обох команд нервів, міг би потягнути на двобій світової першості. І причиною тренерського гніву була людина у чорному − арбітр зустрічі Володимир Сіренко. Приводом для цього послужили кілька спірних епізодів − нібито непризначений пенальті у ворота господарів, момент коли «Ворскла» забила єдиний м’яч та обопільне вилучення Арменда Далкку та Сергія Закарлюки. Щодо гола, то арбітр, призначивши пенальті у ворота «Арсенала», змусив Дениса Главіну двічі перебити його. Втім з цим завданням футболіст впорався.

 

Післяматчеві коментарі головного тренера «Арсеналу» О. Заварова: «14 человек, сложно победить б… одиннадцатью. Это просто дикий ужас, кошмар! Я так смотрю, что с премьер-лигой ничего не поменялось, как есть, так оно и есть. Я скажу так, что «Ворскла» хорошая, монолитная команда поздравляю их с победой… Я желаю чтобы «Ворскла» вышла в еврокубки, но там же уже такого не дают, чтобы не позориться только».

 

Микола Павлов, головний тренер «Ворскли»: «Я не хочу продолжать ту тему, которую начал в Запорожье, но я все равно остаюсь при своем мнении − против нас в оставшиеся туры и в кубке будут работать вот так. Подтверждение − эпизод в конце игры. Вы знаете, я когда вижу судью и иду туда, потому что я переживал за Чеснакова, а они идут обратно, они уже оказываются, знают, что со мной делать. Я так и не понял, удалили меня или нет».    

 

У суботу 27-ий тур продовжиться трьома матчами, найцікавішим з яких є протистояння в Дніпропетровську − «Дніпро» − «Чорноморець». Також зіграють ФК «Львів» − «Зоря» та «Іллічівець» − «Зоря». У неділю на поле вийдуть лідери. «Динамо» прийматиме «Таврію» і вже у цьому поєдинку може оформити чемпіонство України. «Шахтар» зустрінеться з «Харковом», а запорізький «Металург» з львівськими «Карпатами».

 

2) У п’ятницю в Будинку футболу визначився номінальний господар фінального матчу Кубку України з футболу. Номінальний, адже гра відбудеться на нейтральному полі в Дніпропетровську. Отже, 31 травня у домашній формі на стадіон «Дніпро-Арена» вийде переможець півфінальної зустрічі «Ворскла» − «Металіст». Відповідно тріумфатор іншого півфіналу, «Шахтар» − «Динамо», виступатиме у гостьовій формі. Проте, як зізнаються представники команд-учасниць даного дійства, принципового значення жеребкування не має.

 

А. Попов, заступник генерального директора ФК «Шахтар» з питань співпраці з ФФУ: «Это формальная процедура и абсолютно никакого значения не имеет, но ее нужно соблюсти и поэтому прибегли к этой процедуре. А так в силу вступают иные факторы, и мы видели вчерашнюю игру, финал Кубка Украины будет не менее интересным, независимо, какие команды попадут в финал».

 

Хто саме «значитиметься» у ранзі господарів у Дніпропетровську − «Ворскла» чи «Металіст» стане відомо вже найближчої середи, 13-го травня. За регламентом турніру півфінальна стадія складається з одного матчу, у разі якщо він закінчується нічиєю, тоді команди зустрічаються вдруге, змінивши майданчик. Саме за нічийного рахунку завершилася перша гра між «Металістом» та «Ворсклою», 22 квітня на стадіоні у Харкові. «Шахтар» та «Динамо» свій перший півфінальний матч Кубку України зіграють також 13-го травня у Донецьку.

+++

12. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 11.05.09, 22:00

1) Нещасливе за нумерологією − 13 − чемпіонство і здобувалося відповідно важко. Символічно, що динамівці вибороли цей титул у першого чемпіона незалежної України − сімферопольської «Таврії». Кримчани завітали до Києва в рамках 27 туру вітчизняної футбольної Прем’єр-ліги і ледь не повторили фокус 17 річної давнини, коли обіграли саме київське «Динамо» і вибороли дебютне чемпіонство української першості. Цього разу «Таврія» на таке звання не претендувала, а відтак і грала більш розкуто. Юрій Сьомін, натомість, в паузі між двома донецькими матчами, дав відпочити своїм лідерам.

У складі вийшли ті, хто не мав достатньої ігрової практики протягом сезону. Номінально не основний склад свої зуби так і не показав. Більше того, навіть пропустив. Вже в дебюті, а точніше на 3 хвилині, свій козир розіграв Лакі Ідахор. 1:0. «Динамо» насіло на ворота опонента, однак досягнути чогось матеріально-статистичного не спромоглось. У другому таймі Сьомін пустив у хід важку артилерію. Вийшли Олександр Алієв і Артем Мілевський.

Друзі в житті та брати по зброї на футбольному полі одразу загострили гру і «Таврія» засіла в глуху оборону. Та кримські редути не встояли. Тіберіу Гіоане продемонстрував дива акробатики і відновив паритет. Публіка раділа аж одну хвилину. Вже за мить Антон Монахов вивів «Таврію» вперед. Та все ж цього вечора фортуна бажала розговітись на чемпіонському бенкеті. Андрій Несмачний якимсь дивом опинився у центрі штрафного майданчика «Таврії» і зробив справу форвардів. 2:2, рахунок влаштовував всіх, окрім Алієва. Олександр на останок таки продемонстрував своє вміння виконання стандартів. В підсумку 3:2 важка, під час вимучена, але солодка для київської торсиди перемога.

+++

13. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 09.05.09, 03:20

 

1) Огляд стартових матчів 27 туру УПЛ. В Харкові «Металіст» приймав донецький «Металург». Зустріч завершилася внічию 1:1. В іншому п’ятничному матчі полтавська «Ворскла» з мінімальним рахунком 1:0 переграла київський «Арсенал».  Анонс інших матчів 27 туру.

        

+++

 

14. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 11.05.09, 02:15

 

1) Київському «Динамо» таки вдалося відсвяткувати тринадцяте золото Чемпіонату України. Сімферопольська «Таврія» всіма силами намагалася відкласти чемпіонство «Динамо» щонайменше до наступного туру. Киянам двічі доводилось відіграватись по ходу зустрічі, проте гол Алієва на останній хвилині приніс перемогу «біло-синім» з рахунком 3:2.

 

2) Огляд матчів 36 туру англійської прем’єр-ліги.  

 

+++

 

15. Телеканал «Інтер»

 

Програма «Подробиці», 08.05.09, 20:00

 

1) Менее чем через две недели в поединке донецкого «Шахтера» и немецкого «Вердера» станет известен обладатель последнего в истории Кубка УЕФА. Если «Вердер» уже добивался успехов на европейской арене, то горняки впервые получили шанс на победу. Наши корреспонденты в Донецке и Гамбурге следили за тем, как команды пробивали путь к финалу.

 

Немецкие клубы уже выигрывали Кубок УЕФА, а вот украинские впервые подобрались так близко к этой вершине. Единственное − и киевляне, и горняки сожалели о том, что жребий не позволил в финальном матче определить − кто же из них сильнее.

 

Вот этот гол Илсинье за две минуты до окончания ответного матча «Шахтер» − «Динамо» сделал сильнейшим в этом противостоянии горняков. И в Донецке особо не переживают по поводу того, что оставшийся месяц у команды будет сумасшедший график − игры дважды в неделю. В следующую среду еще одно свидание с «Динамо» − в полуфинале Кубка Украины, плюс чемпионат страны и, естественно, 20 мая финал Кубка УЕФА в Стамбуле.

 

Мирча Луческу, главный тренер ФК «Шахтер»:

 

− Уверен, наши игроки готовы играть в таком режиме. Мотивация сумасшедшая, амбиции тоже соответствуют тем играм, что нас ожидают. Поэтому сейчас главное − не нагружать команду, а именно восстанавливать после таких тяжелых игр и такого сложного графика. То, что мы вышли в финал Кубка УЕФА, наверное, не имело бы никакого значения, если в следующем году мы не будем играть в Лиге Чемпионов. Так что самое главное − занять в Чемпионате Украины второе место, позволяющее играть нам в Лиге Чемпионов. Плюс, конечно, финал в Стамбуле, и третье − это Кубок Украины, где мы еще продолжаем борьбу.

 

В Стамбуле из-за перебора желтых карточек не сможет сыграть защитник Томаш Хюбшман. Потеря существенная, но восполнимая. В команде нет незаменимых футболистов. Есть кому выйти на поле и в матчах украинского первенства, чтобы дать возможность ведущим игрокам отдохнуть перед финалом Кубка УЕФА.

 

Дмитрий Чигринский, игрок ФК «Шахтер»:

 

− Что отмечает Луческу − нас не 11 футболистов, нас 18-20 игроков одного уровня высокого, и есть возможность в Чемпионате проводить ротацию, и люди более мотивированные выходят на Чемпионат, и плюс это вообще сказывается, освежает действия команды.

 

Когда закончился матч с «Динамо», еще не был известен соперник «Шахтера» по финалу. Но футболисты все как один признавались: без разницы, против кого играть − «Вердера» или «Гамбурга». Когда подходишь так близко к вершине, заслуги и титулы соперника уже не имеют значения.

 

Когда «Шахтер» праздновал победу, в Германии игра только началась. На поле вышли «Вердер Бремен» и «Гамбург» − старые и непримиримые соперники, которые уже много лет борятся за звание лучшей команды Cеверной Германии. На этот раз они встретились, чтобы выяснить − кто выйдет в финал Кубка УЕФА.

 

«Вердер» и «Гамбург» − соперники со стажем. Эти команды десятки раз встречались друг с другом. Но на вопрос «Кто сильнее» немецкие спортивные комментаторы однозначно ответить не могут. Мол, коэффициент побед у клубов приблизительно одинаковый, многое решает удача. В этот раз она была на стороне гостей из Бремена. На два гола Ивицы Олича «Вердер» ответил тремя. В воротах хозяев поля расписались Диего, Пицарро и Бауманн, и «Вердер» едет в Стамбул.

 

После матча игроки «Гамбурга» молча прошли мимо телекамер. В этом сезоне они уже дважды проигрывают в полуфиналах, чуть раньше − Кубка Германии, и вот теперь − Кубка УЕФА. И что вдвойне обидно − оба раза «Вердеру». А вот «бременские музыканты» сразу после матча уже оценивали будущих cоперников.

 

Клаудио Пицарро, игрок ФК «Вердер»:

 

− Я очень рад, что мы прошли, я никогда еще не играл в финале кубка УЕФА, это важно и для меня и для моей команды. Мы знаем, что у нас сильный соперник − украинский «Шахтер», но мы подготовимся к этому матчу.

 

Еще один герой вечера − бразилец Диего − немного грустил − получил вторую желтую карточку, и финал в Стамбуле теперь пропустит.

 

Диего, игрок ФК «Вердер»:

 

− Конечно, я расстроен, мы вышли в финал, а я в нем не могу играть. Но моя команда хороша, и я думаю, и без меня справится. Что касается шансов на победу в игре с «Шахтером», я думаю, они равны − 50 на 50.

 

В финале «Вердеру» придется играть не только без Диего, но и без Уго Алмейды − он тоже получил вторую желтую карточку в этом розыгрыше. Оба футболиста − ключевые бомбардиры «Вердера». Без них «бременским музыкантам», которые основные силы бросают на атаку, а не на защиту, придется нелегко − признается тренер Томас Шааф.

 

Томас Шааф, главный тренер ФК «Вердер»:

 

− Нам будет очень не хватать Диего, сегодня он показал, что он экстраординарный игрок, и конечно, я был бы рад, чтобы он проявил себя в Стамбуле. Что касается наших соперников − мы знаем, что это сильная команда, с игроками, которые показали себя в игре за престижные европейские клубы. Мы будем очень серьезно готовиться к этому матчу.

 

Готовить своих подопечных к финалу Кубка УЕФА Томас Шааф начнет со следующей недели. В это воскресенье у «Вердера» другой финальный матч − за Кубок Германии. И в Берлине и в Стамбуле Шааф планирует выставить сильнейший состав. Чтобы в этом сезоне завоевать сразу два Кубка.

Підписатися на новини