Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

ЕВРО-2012

 

 

Львов готовится к Евро-2012 соответственно всем графикам, − Васюник

Zaxid.net

27.04.09

Львов готовится к Евро-2012 соответственно всем графикам. Об этом 25 апреля сообщил в комментарии ZAXID.NET вице-премьер-министр Украины Иван Васюник.

Он также рассказал, что в мае будет объявлен конкурс по определению инвестора по строительству нового терминала Львовского аэропорта. В то же время он отметил, что Львовский и аэропорт в Борисполе, как единственные государственные аэропорты, будут иметь гарантии государства относительно финансирования в пределах подготовки этих объектов к Евро-2012.

И. Васюник прибавил, что по его информации вопрос интеллектуальной собственности относительно проекта стадиона к Евро-2012, разработчиком которого является компания «Альпина», решено во время переговоров между компанией генподрядчиком − «Азовинтекс», городом: «Расчет будет происходить соответственно законодательству Украины».

Напомним, что в начале сообщалось, что компания «Альпина» должна была получить за проект 4-5 млн евро. Позже руководитель Дирекции по строительству стадиона к Евро-2012 Виталий Сулыма отметил, что в договоре не отмечено, что Львов должен заплатить за проект именно такую сумму. По словам же директора департамента Евро-2012 ЛГС Олега Засадного, соответственно законодательству за проект компании должны заплатить около 12 млн грн.

+++

 

Головні спортивні події тижня (20 − 26 квітня)

Polskieradio.pl

27.04.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

(…)Євро-2012

Розмови про нерівний поділ міст-господарів Євро-2012 між Польщею та Україною − є «несмачними», заявив у суботу керівник Федерації Футболу України Григорій Суркіс. Повідомляє onet.pl.

«Якби до мене звернулися з Виконкому УЄФА із запитанням, чи я підтримаю ідею організації ЧЄ-2012 в п'яти містах України і трьох містах Польщі, я відповів би рішучим «ні»« − сказав голова українського футболу в розмові з польськими журналістами.

На думку Григорія Суркіса, який є одним з членів Виконкому УЄФА, Польща і Україна разом боролися за право на організацію Євро-2012, отже і сьогодні повинні трактувати один одного як рівноправних партнерів.

Речник Федерації футболу України Сергій Васильєв зі свого боку пояснив, що інформація ЗМІ про нерівний поділ міст-організаторів Євро-2012 шкодить обом країнам:

«Облишмо ці дискусії. Поляки − це наші союзники, а не вороги. Люди, які читають інформацію в ЗМІ, ніби кожна з держав хоче перейняти більше число міст-господарів, питають, чи ми організовуємо цей чемпіонат разом, чи окремо, чи поляки є нашими партнерами, чи супротивниками».

Про можливість непропорційного розподілу міст на користь Польщі першою почала писати польська преса. Потім ця тема була підхоплена українськими медіа, які стверджували, що саме Україна, а не Польща, повинна прийняти більше число матчів Євро-2012.

***

«Вроцлав не може мати впевненість, що стане одним з міст-організаторів Євро-2012», − заявив після зустрічі регіонального комітету у справах підготовки до чемпіонату віце-прем'єр Ґжеґож Схетина:

«Тому що він не є фаворитом. Тому що підготовка Вроцлава до Євро-2012 є значною мірою віртуальною. Це лише плани. Дуже цікаві, але плани, які потрібно реалізувати».

Присутній на зустрічі президент Вроцлава Рафал Дуткєвич запевнив, що місто встигає з підготовкою, що підтвердило також УЄФА:

«Моя точка зору така: не сваритися, а заявити, що всі вимагання, які на нас покладені − реалізуються згідно з планом. А УЄФА завжди залишає за собою право змінити рішення».

Рішення стосовно вибору міст, в яких відбудуться матчі Євро-2012, буде прийнято в середині травня. Крім Вроцлава за місце у фінальній частині борються також Ґданськ, Познань, Хожув і Краків. І здається лише Варшава може не хвилюватися, адже польсько-український Чемпіонат Європи з футболу буде відкрито саме в польській столиці.

***

Віце-президент польської столиці запевняє, що Варшава добре використала два роки підготовки до Євро-2012. До ключових успіхів достойник зараховує завершення будівництва першої лінії метро і початок зведення північного моста.

Яцек Войцеховський однак визнає, що не всі плановані інвестиції вдасться закінчити перед футбольним чемпіонатом, серед них, наприклад, друга лінія варшавського метро:

«Шкода, що не буде південної окружної дороги, адже дуже істотний фрагмент цієї траси, навіть важливіший ніж східна частина. Це нам не вдасться реалізувати до 2012 року».

Віце-президент польської столиці Яцек Войцеховський не задоволений роботою Польської державної залізниці в напрямку перебудови варшавських вокзалів:

«Я не задоволений в контексті обіцянок дворічної давнини. Тобто декларувалися грунтовні зміни вокзальних будинків, натомість сьогодні виявляється, що зміни будуть стосуватися лише Східного вокзалу, а реконструкція решти вокзалів буде обмеженою».

Малґожата Зєлінська з Польської державної залізниці каже, що докорінно перебудовано буде Східний вокзал. Визнає також, що ремонти інших вокзалів матимуть обмежений характер. На модернізацію Центрального вокзалу Варшави буде виділено лише 20 мільйонів злотих:

«Ті огидні торговельні пасажі, які є на сьогодні, будуть упорядковані. Це стосується також туалетів. Модернізуємо ескалатори. Зміниться вигляд головної зали, буде змінено система візуальної інформації. Проект передбачає двомовну інформацію для пасажирів».

До 2012 року Варшава призначить на інвестиції, пов'язані з підготовкою до ЧЄ з футболу біля семи мільярдів злотих.

+++

 

У рамках підготовки до Євро-2012 у Польщі проведено міжнародні навчання “Ескулап-2009”

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

27.04.09

У рамках підготовки до Євро-2012 на військовому полігоні поблизу Варшави відбулися чотириденні міжнародні навчання “Ескулап-2009”. Їх мета − відпрацювання алгоритму дій з надання допомоги постраждалим у результаті здійснення теракту під час футбольного матчу. У тренуваннях, крім медичних підрозділів ЗС, міністерства внутрішніх справ (MSWiA) Польщі та добровольців польського Червоного Хреста, взяли участь представники американської та словацької армій, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

“Навчання Ескулап-2009 організовано у контексті підготовки до чемпіонату Європи 2012 року. Головну роль у гарантуванні безпеки під час турніру виконуватимуть підрозділи MSWiA. Армія, у свою чергу, надаватиме підтримку, розгортаючи власні шпиталі у містах, де проводитимуться поєдинки”,− пояснив прес-секретар навчань підполковник Даріуш Качоровський. Відповідно до задуму навчань, як зазначив речник, рятувальники здійснювали екстрену евакуацію постраждалих зі стадіону з наданням їм допомоги, у тому числі із застосуванням авіазасобів.

  

За інформацією польського військового, участь американців у навчанні є невипадковою, оскільки армія США має значний досвід у проведенні такого роду операцій.

 

Д.Качоровський також відзначив, що це не останні навчання такого типу, адже наступні проводитимуться вже у містах, які після травневого вибору УЄФА будуть продовжувати підготовку до турніру.

+++

Футбольных болельщиков предлагают разместить на курортах Святогорья

Ura.dn.ua

27.04.09

В прошлом году на реализацию программы развития туризма в Славянске (Донецкая область) было потрачено 29 млн. 923,4 тыс. гривен. Эта сумма в 2 с лишним раза превышает показатели 2007 года.

По словам начальника отдела курортной сферы и туризма Аллы Матвиенко, прирост финансирования обусловлен увеличением инвестиций в развитие санаторно-курортных учреждений и предприятий гостиничной сферы (речь идет о сумме порядка 20 млн. гривен), а также проведением реконструкции системы энергообеспечения Святогорска (около 6 млн. гривен).

Матвиенко сообщила, что показатели развития туризма и курортов на протяжении последних лет имеют положительную динамику. Так, в прошлом году по путевкам в славянских и святогорских санаториях отдохнули 25,4 тысячи человек − на 4,8% больше, чем в позапрошлом году. Объем реализованных санаторно-курортных услуг составил более 88 млн. гривен − почти в 2 раза больше, чем в 2007 году. Затраты санаториев на проектные работы, капитальное строительство и модернизацию в прошлом году составили 12 млн. 762 тыс. гривен. На покупку нового современного медицинского оборудования было израсходовано более миллиона гривен.

Услугами туристических организаций в прошлом году воспользовались почти 90 тысяч человек, подавляющее большинство которых − экскурсанты. 567 туристов съездили за границу, 2384 человека путешествовали по Украине.

В Славянске, Святогорске и Николаевке работают 15 отелей на 620 мест. Капиталовложения в строительство и реконструкцию гостиниц в прошлом году составили 7 млн. 475 тыс. гривен. Сертификаты соответствия стандартам имеют 7 из 12 отелей, в которых насчитывается более 10 мест.

«Это дает возможность заключать договоры на размещение участников и гостей чемпионата Европы по футболу 2012 года с представителями УЕФА», − отметила начальник отдела туризма.

+++

Відомий польський футболіст Збігнев Бонєк переконаний у паритетному розподілі міст між Україною та РП до Євро-2012

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

27.04.09

 Відомий у минулому польський футболіст Збігнев Бонєк переконаний, що розподіл міст між Україною та Польщею 13 травня в Бухаресті відбудеться у форматі 4:4. Про це він заявив в інтерв'ю виданню “Польска”, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Таким чином недавній претендент на посаду президента Федерації футболу Польщі (PZPN) відкинув спекуляції у польських ЗМІ щодо асиметричного розподілу міст до ЧЄ-2012 на користь РП. “Не сприймаю серйозно ці спекуляції. Прошу звернути увагу, що про це говорять люди, які з організацією Євро-2012 не мають нічого спільного. Не пригадую такого типу висловлювань з боку Міхала Лісткевича (колишній президент PZPN) чи Адама Ольковича (директор турніру Євро-2012 у Польщі)”,− підкреслив З.Бонєк.

  

Як інформує “Польска”, з думкою “Зібі” (таке прізвисько З.Бонєк отримав ще будучи футболістом уславленого “Ювентусу” − УКРІНФОРМ) потрібно рахуватися, оскільки “він знає більше ніж особи, які займаються підготовкою до Євро-2012”.

 

 З.Бонєк є одним з найвідоміших футболістів не лише польського але й світового футболу. “Зібі” у середині 80-х років минулого століття грав за найсильніші клуби світу того часу − “Ювентус”(Турін) та “Рома”(Рим).

  

У складі “Ювентусу” гравець національної збірної Польщі з футболу більше трьох років грав пліч-о-пліч з нинішнім керівником УЄФА Мішелем Платіні, з яким і донині підтримує дружні стосунки. У 2004 році він опинився у списку 100 найкращих футболістів світу, підготовленого Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (FIFA).

+++

Готельне господарство Харкова готується до Євро-2012

City.kharkov.ua

27.04.09

Під час візиту президента УЄФА Мішеля Платіні до України 15-16 квітня 2009 року особлива увага була приділена забезпеченню виконання вимог УЄФА з розміщення учасників та гостей фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Вимогами УЄФА передбачена наявність 2 765 номерів, у тому числі 1 240 номерів у закладах «5 зірок», 1 315 номерів − «4 зірки», 210 номерів − «3 зірки».

Згідно досягнутих домовленостей з суб’єктами готельного господарства та наданих гарантій з розміщення «сім’ї» УЄФА під час проведення фінального турніру для розміщення буде забезпечено: 104 номера у 1 готелі «5 зірок», 2 640 у 37 готелях «4 зірки», 1 107 номерів у 19 готелях «3 зірки» (57 готелів, 3 851 номерів). Додатково будуть задіяні для розміщення SPA-готелі у мальовничих куточках регіону загальною кількістю 250 номерів із «3 зірки» та «4 зірки» рівнем обслуговування. Також передбачається розміщення до 35 тисяч учасників, гостей та вболівальників в студентських гуртожитках міста, базах відпочинку, кемпінгах та інших закладах розміщення.

У зв’язку з цим, Харківською міською радою, Харківською обласною радою, Харківською обласною державною адміністрацією та компанією DCH була проведена ретельна робота по уточненню можливостей міста Харкова та Харківської області щодо забезпечення виконання вимог УЄФА з розміщення учасників та гостей фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та підписані гарантійні листи на адресу віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника та президента Федерації футболу України Григорія Суркіса стосовно роботи з підписання договорів на готельне обслуговування в рамках вимог УЄФА до Євро-2012. На сьогодні вже підписано відповідні договори з 35 закладами розміщення з кількістю 2 307 номерів, що складає 60% від наявних можливостей регіону або 83% від вимог УЄФА.

+++
ФУТБОЛ

 

Состоялась 50 −я сессия Луганского городского совета

Gorod.lugansk.ua

27.04.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

24 апреля состоялась 50 -я сессия Луганского городского совета. В начале работы депутаты заслушали открытое обращение болельщиков футбольного клуба «Заря», в котором содержится просьба разобраться в кризисной ситуации, сложившейся в команде, и помочь ее разрешить.

«Однозначно, мы не должны стоять в стороне от судьбы клуба. Вопрос очень серьезный и требует детальной проработки, поэтому я предлагаю двум профильным комиссиям разобраться в ситуации и представить отчет на сессии Луганского городского совета», − заявил Луганский городской голова Сергей Кравченко. За это предложение депутаты единогласно проголосовали. (…)

+++

«Динамо» не забывает «чернобыльских детей»

Novy.tv

27.04.09

Не помнить прошлого − значит не иметь будущего. Эта истина близка киевскому «Динамо».

26-тое апреля, в день годовщины аварии на Чернобыльской АЭС, представители клуба традиционно встречаются с детьми, которые пострадали вследствие этой катастрофы.

В этом году президент ФФУ Григорий Суркис, главный тренер «Динамо» Юрий Семин, президент клуба Игорь Суркис, и молодая надежда команды − футболист Роман Зозуля вместе с детьми посмотрели фильм, который напомнил события 23-летней давности. А потом поддержали детей добрыми словами, подарками и автографами.

+++

25 квітня − Всеукраїнський день футболу

City.kharkov.ua

27.04.09

В суботу, 25 квітня, вся спортивна громадськість відзначала Всеукраїнський день футболу. Харківський міський голова Михайло Добкін та секретар міської ради Геннадій Кернес від імені всіх харківських шанувальників цього прекрасного виду спорту привітали Президента федерації футболу України Григорія Суркіса: «Переконані, що спільна дружна та наполеглива праця Федерації футболу, тренерів та спортсменів разом з органами місцевої влади гарантує майбутні перемоги. А любов і підтримка улюбленої гри мільйонів українців надасть змогу приблизити час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Щиро зичимо Вам творчих злетів, здоров`я та успіхів».

+++

Старосамбірський район знову став ареною великого футболу

Zik.com.ua

27.04.09

Від імені громадськості та чисельних футбольних уболівальників Старосамбірського району Львівської області голова РДА Микола Цепенда надіслав лист президентам Національної Федерації футболу України Г.Суркісу та української Прем’єр-ліги В.Данилову. В ньому міститься подяка за рішення, яким відновлено проведення матчів на добромильському стадіоні «Княжа арена». Про це сьогодні, 27 квітня, повідомив кореспондент ЗІКу.

«Ми впевнені, − йдеться у листі голови РДА Миколи Цепенди, − що таке рішення вже найближчим часом позначиться на активізації розвитку футболу на Старосамбірщині, дасть можливість вишукати таланти для провідних команд України, футбол стане масовішим, а місцеві уболівальники отримають можливість спостерігати за футболом високого класу».

Нагадаємо, що ФК «Львів» стадіон «Княжа арена» містечка Добромиля обрав основним для проведення на ньому всіх домашніх матчів української Прем’єр-ліги. Однак після першої березневої зустрічі з харківським «Металістом», яку журналісти та спортивні оглядачі назвали «болотяною», Федерація футболу заборонила надалі проводити на ньому матчі за участю команд найвищого класу.

За неповних два місяці влада району та президент футбольного клубу Юрій Кіндзерський зуміли провести капітальний ремонт футбольного поля. Зробленим ФФУ залишилася задоволена. На ньому 24 квітня ФК «Львів» провів свій черговий календарний матч з командою «Кривбас» з Кривого Рогу і порадував уболівальників перемогою.

+++


Моніторинг телеефіру

 

 

Аналітичні програми

 

Неділя, 26.04.09 (запис)

 

 

1. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Аналітична програма «Спортивний тижневик», 26.04.09, 21:00

 

1) Ведучий: «Цього тижня відзначали Всеукраїнський «День футболу». Головні урочисті пройшли на полях НТЦ ім. Баннікова. Для дітлахів з усіх куточків Києва та Київщини, та їх батьків, стало радісттю живе спілкування з керівниками українського футболу та ветеранами українського футболу. До того ж свято ознаменувалося матчем-марафоном різноманітних команд. Окремим пунктом програми стала зустріч між спортивними журналістами та співробітниками Київської облдержадміністрації. Як відомо в таких матчах немає ані переможців, ані переможених. Свою порцію позитивних емоцій отримали абсолютно всі учасники».

 

Г. Суркіс, президент ФФУ: «У них сяють очі, вони відчувають радість від спілкування між собою, з м’ячем − найбільш мирним знаряддям у світі. На мій погляд, щасливі не тільки дітлахи, але й їх батьки, і щасливі ми, що можемо подарувати таке свято».

 

2) Сюжет про відкриття спортивного телестадіону біля арки Дружби Народів.

 

3) Огляд матчів 25 туру УПЛ.

 

4) 26 квітня в Україні вшановують пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи. До події 23-річної давнини не можливо залишатися байдужим. Аварія на ЧАЕС зачепила кожну сім’ю і приємно, що не забувають про цю дату ті, хто сьогодні має можливість допомогти. ФК «Динамо» (Київ) вже 15 років дбає про дітей Чорнобиля. Ось і цього року у прес-центрі стадіону «Динамо», керівники київського клубу своїми усмішками, теплим словом, подарунками підбадьорили дітей тих, хто рятував наше з вами життя.

 

І. Суркіс: «О хороших делах лучше не говорить, они сами за себя скажут. Я делаю все возможное, чтобы эти дети на протяжении 15 лет, когда это дело было заложено еще моим братом, чувствовали мою помощь. Невозможно вот этих прекрасных детей и их родителей, которые там спасали наши жизни, оставить без внимания».      

 

+++

 

2. Телеканал «УТ-1»

 

Аналітична програма «Наш футбол», 26.04.09, 22:10

 

1) Огляд матчів 25 туру Української прем’єр-ліги.

 

2) Відеоогляд матчів 24 та 25 туру Чемпіонату України в першій лізі.

 

+++

 

3. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Аналітична програма «Футбольний уїк-енд», 26.04.09, 22:20

 

1) Ведущий: «В канун Дня футбола наши высшие инстанции не придумали ничего другого, как спровоцировать в украинском футболе грандиознейший скандал. Фактически этим и жили всю неделю и только 25 туру не полностью, но хотя бы частично смог перенаправить эмоции в сторону футбольных полей…

Слишком много красных тряпок будет сегодня в программе. Давно у нас не было таких бурных недель, у кого-то разум возмущен и закипел, у кого-то обострился весенний авитаминоз. Артистов и тем, кто им пишет военные сценарии, оказалось в достатке. Жаль, что это все не кино, а очередной праздник серости наших футбольных реалий. Попытка украинских арбитров изменить жизнь к лучшему, закончилась полным фиаско. Открытое письмо судей можно теперь рассматривать скорее вещь доком для вынесения приговора для его инициаторов. Об этом говорят, как лица победителей, так лица печальные выражения глаз недавних зачинщиков переворота».

 

Автор сюжета: «Украинские арбитры − особая категория и дома не жалуют, и в Европу судить не зовут. Раньше мы думали, что это клубы страдают от судей, но теперь оказалось, что арбитр тоже жертва. Бунт! Именно так было расценено письмо наших арбитров с угрозой бойкота Чемпионата, увидевшего свет две недели назад. Основными в этом документе были два заявления − отмена пункта о переводе во вторую лигу после получения двух неудовлетворительных оценок и система рассмотрения материалов на экспертной комиссии ФФУ. Правда, все наши попытки пообщаться с зачинщиками бунта не увенчались успехом. Через несколько дней после письма, огонек в глазах судей начал неожиданно быстро гаснуть. Желающих высказаться не оказалось, а в середине недели стало известно о самоотводе претензий к Комитету арбитров. Как в том анекдоте: «Уже никто, никуда, не идет». На этом фоне, также неожиданно, начал излучат уверенность работодатель наших судей Комитет арбитров».

 

В. Шевченко, глава Комитета арбитров: «Их не устраивают те дисциплинарные наказание, которое они имеют. Действительно, я и не скрывал, что наказания одни из таких наиболее суровые. Тут другой момент, что люди знали об этих наказаниях, просто, как я понимаю по менталитету, они думали, что возможно меня, как-то обойдет стороной, но тут когда, у меня 8 человек. Вы ж поймите мою ситуацию, мне нужно Чемпионат закончить. 8 человек висят с этими оценками, под угрозой. Что-то будем принимать. Как они решились на этот шаг? Они решились на этот шаг, как у нас обычно в нашей стране делают, то есть они сначала сделали, а потом думают о том, что сделали».

 

Автор сюжета: «Одно из главных претензий, согласно письма − отстранения Олега Орехова после матча «Металлист» − «Шахтер». Несмотря, на отсутствие претензий клубов, полученные хорошие оценки и отсутствие какого-то скандала или резонанса в обществе. Судья матча был отстранен. Инициатором проведения экспертизы работы Орехова стал вице-президент ФФУ А. Бандурко».

 

К. Вихров, глава экспертной комиссии ФФУ: «Когда она трактует эти моменты, в какие периоды? В периоды, когда команда не согласна с решением, как правило, арбитра − это первое. Второе. Арбитры подают на экспертную комиссию, если они не согласны с решением инспектора матча, который выставляет оценки. Кроме этого, могут руководители ФФУ в зависимости о того, что эти эпизоды носят социальный характер − это когда масса радио, телевиденье о этом моменте говорят и назревает социальное явление. Что касается того матча, о котором написали арбитры, мы рассматривали его по подачи первого вице-президента ФФУ. К первому вице-президенту обратился Комитет арбитров, к А. Бандурко, он исполнительные директор и первый вице-президент. Бандурко дал на рассмотрения экспертной комиссии те моменты, которые они просмотрели в своем коллективе».

 

Автор сюжета: «Чем именно руководствовался Бандурко, когда рекомендовал экспертной комиссии просмотреть некоторые эпизоды матча «Металлист» − «Шахтер» не известно. Ведь не протестов от команд и общественного резонанса не было и в помине. В итоге этот беспрецедентный случай и стал толчком к бунту. Можем только догадаться, что происходило за стенами Комитета арбитров, после публикации открытого письма. Но уже в середине этой недели стало известно − Орехов от судейства не отстранен. Согласно официальной версии он сам написал заявление с просьбой освободить его от обслуживания матчей до конца апреля по причине травмы. И в принципе в этом деле можно ставить точку, ибо остальным судьям оставалось только оформить явку с повинной, что все 19 бунтарей тут же и сделали».

 

В. Шевченко, глава Комитета арбитров, цитирует заявление: «Подписывал документ по неосторожности, основываясь на пункте два, о неудовлетворительной оценке и переводе во второй дивизион. Осуждаю ультимативную форму этого документа о поднятии финансового вопроса. Формализ, суета, рабочая волокита, доверчивость старшим коллегам, корпоративная солидарность привели к принятию мною решения о подписи данного документа».

 

Журналист: «То есть они отзывают свою подпись? И сколько у вас таких заявлений?».

 

В. Шевченко: «Считает. В общем все».

  

Автор сюжета: «В конце этих заявлений не хватает, только одной приписки − готов искупить кровью».

 

Ведущий: «А у меня вот мысль по поводу цитаты объяснительных судей, который зачитывал нашему журналисту сейчас В. Шевченко. Мол, я такой-то, такой-то доверился старшим коллегам. В этой связи у меня есть одна подсказка авторам письма, которым светит наказание. В конце, концов, причиной его написания можно назвать, например, фильм «Тарас Бульба», мол, сходили коллективом в кино, вспомнили Гоголя, а после решили сесть и дружным судейским коллективом сочинить письмо турецкому султану. А теперь вот каемся, посягнули на классику, не дотянули до стандартов Николая Васильевича Гоголя. Вот, валите все на Гоголя. Ему точно ничего не сделает Комитет арбитров, а экспертная комиссия его может, разве что цитировать».

 

2) Обзор первого полуфинального матча Кубка Украины. Харьковский «Металлист» на своем поле сыграл вничью 0:0 с полтавской «Ворсклой». Переигровка матча состоится 13 мая в Полтаве.

 

Ведущий: «Другой вопрос, увидит ли Украина другой полуфинал «Шахтер» − «Динамо». Вот с этим, как раз проблемы. А ведь ситуация и не стоила и стакана выпетого кефира. Всего-то и нужно было согласно регламента, пригласить зарубежного арбитра. Процедура не хитрая и впрочем, привычная для украинского футбола. Что имеем теперь? Не выполнив пункт собственного регламента Федерация, тем самым, учинила огромный скандал. Скелеты извлечены из шкафа и выложены длинными, и стройными рядами. Виноваты все. Вновь претензий к нам, в стиле партсобраний − я Пастернака не читал, но я его осуждаю. Но у меня-то иммунитет на такие выпады, а вот за державу обидно. Зачем этот скандал накануне полуфиналов Кубка УЕФА? Зачем, вместо, соблюдения принципа равноправия − ультиматумы? Какой-то хутор. В итоге имеем хронологию событий, которой могло бы не быть».

 

Автор сюжета: «В середине марта ФК «Шахтер», согласно регламента, ходатайствует в ПЛ о том, чтобы на полуфинал Кубка Украины с киевским «Динамо» была назначена зарубежная бригада арбитров. Обратите внимание до даты матча 37 дней. Хотя по процедуре это можно сделать за 25 дней. На следующий день УПЛ перенаправляет письмо в ФФУ, а дальше начались чудеса эпистолярного жанра. 16 дней ушло, чтобы получить отрицательный ответ от ассоциаций Португалии и Италии. Еще 5 дней на осмысление обращения к УЕФА, которая, в итоге не рекомендует привлекать арбитров элит и премьер-группы а связи с участием «Шахтера» и «Динамо» в Кубке УЕФА. И вежливо предлагает поискать выход из сложившейся ситуации. Поискав решение до конца рабочей недели и не найдя его, ФФУ информирует УПЛ, «Шахтер» и «Динамо», что с зарубежной бригадой арбитров не получилось. Но обещают назначить на поединок авторитетного и опытного отечественного рефери. Им оказался Ю. Можаровский. 32-летний арбитр, в послужном списке, которого на тот момент значилось 6 матчей уровня УПЛ. В это время появляется ультимативное письмо арбитров».

 

В. Шевченко, глава Комитета арбитров: «Я хочу дать понять людям, что у нас здоровая конкуренция. Раз они ставят нас сегодня в такое положение, то у нас есть люди, которые действительно могут достойно заменить».

 

Автор сюжета: «Судя по рейтинг листу (акцентируют внимание на компьютер с рейтинг-листом) украинских арбитров Ю. Можаровский не входит в число 15 ведущих, находясь в группе резерва. Здесь еще раз вполне, логичным решением проблемы было бы приглашение зарубежного арбитра, и бунтарей предупредить, и не испортить полуфинал несоответствующим уровнем матча. Но продолжением истории является все тот, же эпистолярный жанр − с призывами, предупреждениями и аргументами, вроде того, что с одной страны арбитров не приглашают, при этом норвежцы уже судили дважды. Но ради чего все это? Есть пункт регламента утвержденного президентом ФФУ, выступающего гарантом его соблюдения, но у Григория Михайловича, похоже, сейчас другие проблемы, а его помощники идут на нарушения главного, украинского, футбольного закона. Матч перенесен на 13 мая, в донецком клубе надеются, что за три недели ФФУ все же сможет соблюсти пункт регламента».

 

А. Черкасов, генеральный секретарь ФК «Шахтер»: «Немножко изменился временной отрезок, раньше шла речь о матче, который должен был состоятся 22 апреля, то сейчас мы говорим о матче 13 мая. После того, как решение было принято о переносе матча, мы отправили письмо в ФФУ. Согласно всем нашим регламентам, правилам ФФУ должна это письмо рассмотреть, назначить зарубежную бригаду арбитров».

 

Автор сюжета: «Но позиция комитета ФФУ теперь ультимативная − матч «Шахтер» − «Динамо» будет обслуживать не просто украинский арбитр, а только Ю. Можаровский, если не сгорит на работе, в смысле не получит низкую оценку».

 

В. Шевченко, глава Комитета арбитров ФФУ: «На сегодняшний день у меня такая ситуация, что у меня нет основания, менять это решение».

 

Автор сюжета: «Являются ли аргументы «Шахтера» вескими, а регламент нерушимы, должен решить КДК ФФУ, если конечно успеет до 13 мая».

 

А. Черкасов, генеральный секретарь ФК «Шахтер»: «Я не удивлюсь, если КДК использует, как положено по правилам, 7 дней на подготовку к этому вопросу и 15 дней на рассмотрения этого вопроса, в принципе и уйдет все время».

 

Ведущий: «Вот этим дурдом и жили. Нет у меня каких-то логических доводов к этой войне, а в отсутствии логических получаются не логические. Может проблема в ином? Может, не туда смотрим? Может быть, продления контракта с Луческу так обострило самолюбие чиновников. У них то с румынским специалистом всегда были «теплые» отношения. Думали, вот-вот спровадят под аплодисменты, а тут такая новость остается, и нервы не выдержали. Что ж в таком случае Браво Федерация! Сегодня мы были вынуждены отдать все время под отчистку от завалов, нежели от превью грядущего противостояния «Шахтер» − «Динамо».

 

 

3) Сюжет о том, что игрок питерского «Зенита» А. Тимощук возвратил Кубок УЕФА меру города Стамбула, где будет проходить финал КУЕФА. Комментарии А. Тимощука.

 

4) Обзор матчей 25 тура УПЛ. 

 

5) Эксклюзивное интервью с игроком сборной Украины и берлинской «Герты» А. Ворониным.

 

6) Видеообзор матчей очередного тура в европейских чемпионатах.                   

 

+++

 

Спортивні новини

 

П’ятниця − неділя, 24-26.04.09 (запис)

 

 

1. Телеканал «СТБ»

 

Програма «Вікна спорт», 25.04.09, 00:25

 

1) Бразильця Діого Рінкона відтепер ніщо не тримає у київському «Динамо». Керівництво клубу надало гравцеві статус вільного агента.

 

Останні роки 29-річний Рінкон здебільшого боровся із травмами, зайвою вагою та марно намагався потрапити у стартовий склад «біло-блакитних». За шість років у «Динамо» Рінкон провів 129 ігор у чемпіонаті і 33 у єврокубках.

 

+++

2. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 25.04.09, 00:15

1) Перемогою відзначив ФК «Львів» своє повернення на стадіон «Княжа Арена» у Добромилі. «Леви» у 25 турі УПЛ завдали мінімальної поразки Криворізькому «Кривбасу» 1:0, гол на рахунку В. Панаса.

2) Керівництво київського «Динамо» вирішило не продовжувати контракт з півзахисником Д. Рінконом і він отримав статус вільного агента. У складі «біло-синіх» Рінкон провів 6 років. 

+++

3. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 26.04.09, 00:15

1) Інформація про результати 25 туру УПЛ, що були зіграні у суботу.

 

2) Огляд матчів 6 туру російської ПЛ.

+++

4. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 26.04.09, 23:50

1) Огляд матчів 25 туру УПЛ, що були зіграні в неділю.

 

2) Сюжет про те, що київське «Динамо» подарунками та теплим словом підтримує дітей постраждалих від аварії на ЧАЕС. Свою повагу постраждалим прийшли висловити президент ФФУ Г. Суркіс, президент «Динамо» І. Суркіс, головний тренер «Динамо» Ю. Сьомін та гравець Р. Зозуля.

 

І. Суркіс: «Мы вместе, мы единое целое. Я знаю, что многие из вас ходят на футбол, вы за нас болеете, я это ощущаю, мы ощущаем вашу поддержку и это − самое главное. Почему? Потому что наша команда сегодня играет для болельщиков, будьте с нами и мы будем стараться дарить эти победы».

+++

5. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 24.04.09, 19:25

 

1) Керівництво київського «Динамо» та головний тренер команди Ю. Сьомін спростували інформацію про те, що російський спеціаліст провів переговори з московським «Локомотивом».

 

2) Сюжет про те, що головні футбольні трофеї Європи були доставлені в міста, в яких проходитимуть фінали.

 

+++

6. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 25.04.09, 01:05

1) Інформація про результат стартового матчу 25 туру УПЛ, в якому зустрічалися ФК «Львів» та криворізький «Кривбас». Зустріч завершилася перемогою львів’ян з рахунком 1:0. Анонс інших матчів 25 туру.

 

2) Керівництво київського «Динамо» вирішило не продовжувати контракт з півзахисником Д. Рінконом − він отримав статус вільного агента. У складі «біло-синіх» Рінкон провів 6 років.

 

+++

 

7. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 25.04.09, 23:35

1) Огляд матчу 25 туру УПЛ. В Донецьку «Шахтар» з мінімальним рахунком 1:0 переграв одеський «Чорноморець», відзначився Віліан. Після матчу наставник «гірників» поскаржився на якість газону РСК «Олімпійськиго».

2) Ведуча: «25 квітня − Всеукраїнський День футболу. Центром святкування став НТЦ ім. Баннікова. Дітлахів, їхніх тренерів, батьків привітали президент ФФУ Г. Суркіс і голова НОКу С. Бубка. А ознаменувалося київське свято футболу безпрецедентним матчем-марафоном команд Києва і Київської області. Окремим пунктом програми стала зустріч між командами журналістів і Київської облдержадміністрації.

+++

 

8. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН», 26.04.09, 02:40

 

1) Ведучий: «На 11 тисяч більше футбольних вболівальників зможуть побачити всі подробиці матчів Євро-2012 на оновленому «Олімпійському». Після опрацювання проекту німецькою компанією «GMP» та його адаптацію в Україні. Кількість так званих чистих місць становитиме 63 тис.».

 

Автор сюжету: «Олімпійський» атакують з усіх боків: одні будівельники зверху ламають, інші знизу зводять. Опору верхнього ярусу вже підсилили, а самі трибуни вже частково демонтували. В нижньому − монтаж напірних балок готовий наполовину. Будівельники кажуть, що на одну таку балку йде близько 40 т арматури. Першу складку під сидіння нової арени почнуть монтувати в середині травня. Роботи ведуть вже півроку, однак, з проектом реконструкції визначилися цього тижня. Комфорт та безпека − таким критеріям відповідатиме оновлений стадіон. Розробка передбачає, що за матчем зможуть споглядати 69 тис. глядачів».

 

Ю. Серьогін, архітектор, адаптувальник проекту реконструкції: «Поле поднято на 150 мм, а окружающие беговые дорожки остались на своих отметках. Для рекламных щитов сделали понижение, то есть они в телекамеры хорошо видны, но в то же время зрителям мешать не будут».

 

Автор сюжету: «Нові трибуни враховуватимуть ще проблеми інвалідів, принаймні, нижній ярус зменшиться на два ряди, там облаштують місця для візочників. За розробленим проектом евакуювати людей зможуть вже за 8 хв. До проекту реконструкції арени у зодчих зволікань практично немає, в тім одним з головних каменей спотикання вони вважають прилеглу територію… Аби «Олімпійський» міг повноцінно функціонувати необхідно облаштувати територію на відстані 1,5 км. від зони реконструкції, там треба передбачити числені паркінги та місця відпочинку для фанатів. Поки ж не відомо хто опікуватиметься впорядкуванням прилеглої до стадіону території».

 

Є. Червоненко, заступник голови КМДА з питань Євро-2012: «Немцы четко понимают свою ответственность. Они определили: вот мы, вот стадион, а все остальное вокруг − это не мы. Поэтому главным вопросом на сегодня является разграничение четкой ответственности между министерством молодежи и спорта и КМДА».

 

Автор сюжету: «У міністерстві молоді та спорту кажуть, над цією ділянкою вже працюють. УЄФА затвердило майбутню концепцію облаштування функціональних зон».

 

Р. Карандєєв, заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту: «Передпроектні пропозиції, я сподіваюсь, будуть вже протягом кількох місяців, тобто ми будемо вже мати ескіз організації площі навколо стадіону. Сам проект буде готовий до кінця цього року».

 

Автор сюжету: «Варто подбати і про красу чаші стадіону, вважають фахівці».

 

Р. Кухаренко, начальник ГУ охорони культурної спадщини: «Сам стадіон структурно виглядає непогано, але вінчаючи кільце у вигляді стирчачих, ніяким чином, необумовлених паличок, задля чого воно споруджено, що стирчить така палочка».

 

Автор сюжету: «Архітектор, що адаптував проект до вітчизняних вимог, каже саме так бачать майбутню споруду автори розробки. Загалом попри зауваження столична Містобудівна рада схвала проект реконструкції НСК «Олімпійського». За графіком арену повинні здати в експлуатацію до кінця 2010 року».

 

2) Сюжет про відкриття телестадіону біля арки Дружби Народів, який має назву «Територія вболівальників».

 

Є. Червоненко, заступник голови КМДА з питань Євро-2012: «Фан-зона стане модою, але модою, де навіть, матом не спілкуються, де не смітять.

 

+++          

 

9. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 24.04.09, 19:15

1) Бразильця Діого Рінкона відтепер ніщо не тримає у київському «Динамо». Керівництво клубу надало гравцеві статус вільного агента.

 

Останні роки 29-річний Рінкон здебільшого боровся із травмами, зайвою вагою та марно намагався потрапити у стартовий склад «біло-блакитних». За шість років у «Динамо» Рінкон провів 129 ігор у чемпіонаті і 33 у єврокубках.

 

2) На урочистій церемонії у Стамбулі, де 20 травня на стадіоні «Шукру Саракоглу» відбудеться фінал другого за престижністю клубного турніру Старого світу, капітан пітерського «Зеніта» передав трофей президентові УЄФА Мішелю Платіні.

 

З наступного сезону змагання змінять формат і називатуться Лігою Європи. Тож один з українських клубів, «Динамо» чи «Шахтар», у разі перемоги у фіналі, стане останнім власником Кубка, який розігрується із 1971 року.

+++

10. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 25.04.09, 19:15

1) Огляд матчу 25 туру УПЛ. В Донецьку «Шахтар» з мінімальним рахунком 1:0 переграв одеський «Чорноморець», відзначився Віліан.

 

2) Автор сюжету: «Разом з матчами ПЛ у суботу пройшли футбольні дитячі турніри, приурочені до Дня футболу. Малеча боролася з м’ячі, сувеніри не гірше ніж зірки за Кубок УЄФА».

 

Григорій Суркіс, президент ФФУ: «Це буде прикладом для того, щоб вони брали орієнтири з тих футболістів, хто на професійному рівні відстоюють право змагатися, будучи членами збірної України».

 

Автор сюжету: «У столиці родзинкою свята стала зустріч журналістів Києва проти представників Федерації, але там результати далеко не навагу золота».

+++

11. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 25.04.09, 22:20

 

1) Донецький «Шахтар» приберіг сили для київського «Динамо». Гірники в рамках 25 туру у себе вдома на класі переграли «Чорноморець». Одесити і намагались щось зробити та донеччани, наразі, об’єктивно набагато сильніші. Єдиний влучний удар глядачі побачили лише на початку другого тайму. Вілліан продемонстрував індивідуальну майстерність і влучно пробив. 1:0. Після цього «Шахтар» мав ще декілька нагод вразити ворота суперника, і навіть таки спромігся це зробити, однак арбітр матчу це взяття воріт не зарахував через офсайд. Відтак, 1:0 мінімальна перемога «гірників».

 

Третю перемогу поспіль здобув дніпропетровський «Дніпро». Підопічні Володимира Бессонова в суботу у себе вдома перемогли столичний «Арсенал». Щоправда, не без проблем. Каноніри вийшли вперед вже в дебюті зустрічі. На 5 хвилині Богдан Шершун відкрив рахунок. З відповіддю господарі не забарились. Олексій Бєлік ближче до кінця тайму паритет відновив. Відчувши здобич, «Дніпро» пішов вперед, і був нагороджений за свої старання. Володимир Гоменюк вже вкотре продемонстрував свій бомбардирський хист. В підсумку, 2:1 перемога «Дніпра».

 

В Маріуполі у донбаському дербі в рамках 25-го туру Прем’єр-ліги зійшлися «Іллічівець» та донецький «Металург». Азовцям, які після перемоги «Львова» над «Кривбасом» опустилися в зону вильоту, конче необхідно було набирати очки. Втім, «металургів» складне турнірне становище земляків не розчулило. Донецька команда здобула перемогу з рахунком 1:0. Вирішальний м’яч вже у компенсований до першого тайму час забив Чіпріан Танаса.

 

25-й тур продовжиться в неділю ще чотирма матчами. «Динамо» прийматиме «Харків», «Металіст» запорізький «Металург». «Зоря» завітає в гості до Сімферополя. «Ворскла» схрестить зброю з «Карпатами».

 

«Динамо» одноосібний лідер чемпіонату. «Шахтар» другий. «Металіст» в неділю зможе скоротити відставання від гірників до одного пункту. На дні борсаються «Львів», «Іллічівець» і «Харків».

 

2) У суботу 25-го квітня наша країна в тринадцяте в своїй історії святкувала Всеукраїнський День Футболу. Започатковане у далекому 1997-му свято вже довело свою доцільність і у великій мірі сприяло популяризації гри мільйонів в Україні. Цього року за усталеною традицією офіційну церемонію відкриття Дня Футболу приймав навчально −тренувальний центр імені Віктора Баннікова. В ній взяли участь президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс, президент Національного Олімпійського Комітету України Сергій Бубка та інші керівники вітчизняного спорту. Вони відзначили почесними дипломами та цінними подарунками дітей − переможців всеукраїнських конкурсів на призи легендарних футболістів − Володимира Вєрємєєва, Володимира Трошкіна, Євгена Рудакова та Андрія Біби.

 

Г.Суркіс, президент ФФУ: «Для цих дітлахів ,які грають в цих турнірах, в інших турнірах по всій Україні в День українського футболу. Це буде прикладом для того щоб вони брали на сьогоднішній день, орієнтири з тих футболістів, хто на професійному рівні відстоюють право змагатися будучи членами збірної України».

 

С. Бубка, президент НОК України: «Вы знаете, прекрасно видеть, что дети играют, взрослые играют, люди занимаются, детвора уходит с улиц и приобщается к спорту − это самое важное и самое главное, что такой праздник проходит по всей стране». 

 

Центральною ж суто футбольною подією свята став поєдинок між командою журналістів, підсиленою кількома колишніми футболістами збірної України, та командою Київської облдержадміністрації. Перемогу в ньому святкували чиновники − 1:0.

 

 

3) Хочете подивитися півфінал Кубку УЄФА за участю «Динамо» та «Шахтаря», але дістати квитки вам не вдалося? Тоді вирушайте до центра Києва, де цієї суботи, тобто у всеукраїнський День футболу, з’явився справжній оазис для українського уболівальника. Прямісінько під аркою «Дружби народів» протягом травня буде працювати телестадіон. Кожен охочий безкоштовно матиме змогу на свіжому повітрі подивитися всі найцікавіші спортивні заходи останнього місяця весни. А їх у травні буде чимало.

 

Отож, досвід створення «Території уболівальників» стане в пригоді і організаторам Євро-2012. Сам телестадіон працюватиме весь травень без перерв із 10 до 22 години, або ж до кінця трансляції важливої спортивної події. Тут можна буде підтримати своїх кумирів у матчах Кубка УЄФА, етапах Формули-1, а також у баскетбольних, футбольних та тенісних матчах. Паузи між трансляціями заповнюватимуть архівними записами легендарних футбольних зустрічей та різноманітними програмами, присвяченими цьому виду спорту. Таким чином, кожен охочий може поєднати приємне з корисним: і спорт подивитися, і свіжим повітрям подихати.

+++

 

12. Телеканал «Інтер»

 

Програма «Подробиці», 25.04.09, 20:00, 26.04.09, 02:20 (повтор випуску)

 

1) 17 лет назад в Ужгороде национальная сборная Украины по футболу провела свой первый официальный матч. Тогда сине-желтые проиграли команде Венгрии со счетом 1:3. Но этот поединок стал поводом отмечать День футбола в Украине. В последнюю субботу апреля в футбол играют все − и детские сборные, и ветеранские. Как становятся футболистами − расскажет Олеся Гнатюк.

 

Футбол в Украине − самый массовый вид спорта. По статистике в соревнованиях разного уровня участвуют около семисот тысяч украинцев. И почти половина из них дети.

 

У одиннадцатилетнего Вадима Афонина футбол ассоциируется только с успехом. Без этой игры мальчик своей жизни не представляет. Его кумир −  Александр Алиев − из киевского Динамо. Так сложилась судьба, что Вадиму приходится играть в команде детского дома. В своем первом телевизионном интервью он немногословен. Однако планы у него наполеоновские.

 

Вадим Афонин, футболист команды «Малятко»:

 

− Я хочу стать футболистом и играть в команде «Динамо − Киев».

 

− А почему именно «Динамо − Киев»?

 

− Потому что это киевская команда и я ее люблю. Я мечтаю, что я буду самым лучшим футболистом Европы.

 

В то, что мечта Вадима станет реальностью, верит тренер сборной Украины, а в прошлом легендарный динамовец Михаил Михайлов. По его мнению, именно у детдомовцев мотивация добиться успеха гораздо выше, нежели у ребят из благополучных семей. Футбол − это своего рода путевка в лучшую жизнь.

 

Михаил Михайлов, тренер сборной Украины:

 

− Все зависит, прежде всего, от мальчика. Если у него для этого есть все данные, талант есть, то он обязательно пробьется. Путь к взрослому футболу − это длинный-длинный путь, поэтому если он этот путь выдержит и пройдет, ни один талант не останется не замеченным.

 

Однако только способностей и трудолюбия самого ребенка мало. Талант еще должны заметить тренеры-селекционеры из детско-юношеских школ.

 

Роман Марченко, тренер команды «Малятко»:

 

− Прежде всего, я скажу, что это задача не столько селекционера, сколько задача тренера, прежде всего. Показать мальчика, который может добиться больше, чем на уровне команды детского дома.

 

Как правило, будущих звезд футбола замечают уже на всеукраинских соревнованиях юношеского уровня. Хотя все они начинали с детской дворовой площадки. Там талантливых мальчишек обычно не ищут.

 

Семен Альтман, заслуженный тренер Украины:

 

− Их нужно искать на площадках, детей, и дворовой футбол, и в раннем возрасте. Но есть возраст, когда уже после 11 лет, ребенка нужно научить тем элементам техники, которые должны перерасти в навык, чтобы они могли дальше им пользоваться и совершенствоваться.

 

Заниматься в школах, например, таких клубов как «Динамо» и «Шахтер» − мечта любого юного футболиста. Там и тренеры высококлассные, и условия самые лучшие. Но это скорее исключение из правил. Можно пойти в специализированную детско-юношескую школу. Но и их мало. Вот и воспитываются большинство юных дарований самостоятельно, на площадках без газона, а иногда и без ворот.

+++

 

13. Телеканал «Інтер»

 

Програма «Подробиці», 26.04.09, 20:00

 

1) Не все так песимістично. На диво − є привід поговорити про певний «суспільний феномен», який стає − справжньою подією цього року. В ньому є багато слів − «вперше». «Вперше» українські футбольні клуби виступили на євро-арені − так вдало. «Вперше» гратимуть (вже цього тижня) − у півфіналі другого за престижністю європейського трофею − «Кубка УЄФА». І «вперше» український клуб потрапить до фіналу цього турніру (оскільки київське «Динамо» та донецький «Шахтар» гратимуть у півфіналі − між собою). Маємо справжній парадокс − в країні політична та економічна криза, рівень життя українців знижується. І на цьому тлі, здається що український «клубний футбол» − єдине, що набирає обертів у країні, в якій майже нічого не прогресує. У чому ж секрет? − дізнавався Геннадій Вівденко:

 

Бігати на євроарені справді стали швидше. У кубку УЕФА три українські команди − «Динамо», «Шахтар» та «Металіст» вибили з розіграшу половину футбольної Європи, і тепер вибивають один одного. Крок за кроком українські команди збудували міцне господарство, яке стало давати перші плоди.

 

Відомо, що найбагатший український клуб Шахтар має бюджет цього року на рівні 65 мільйонів євро. «Динамо» трохи поступається − 51 мільйон. Казна команди-відкриття європейського турніру − харківський «Металіст» склала 20 мільйонів доларів. Українські клуби крок за кроком наближаються до групи європейських переможців. Для порівняння − бюджет минулорічного володаря кубка УЕФА − пітерського Зеніта складає 110 мільонів євро.

 

Тим часом низка європейських команд відчувають серйозні проблеми внаслідок світової фінансової кризи. Іспанська «Валенсія» лише футболістам по зарплаті заборгувала 15 мільйонів євро. Заголом борги клубу сягають півмільярда. Справи команди могла підпривати участь у кубку УЄФА, проте вона була вибита з розіграшу київським «Динамо» в одній тридцять другій фіналу. Вже в одній четвертій фіналу менеджери французького «Парі-Сен-Жармену» скаржилися, що прилетіли на матч у Київ пізніше, бо економили. Мовляв, один гравець обходиться команді у 400 євро на день у такому відрядженні. Натомість українські клуби, які мають за спиною спонсорів − потужні фінансово-промислові групи − на футбольних витратах не заощаджують, хоча офіційно показують щорічні збитки. Натомість красномовним фактом є те, що останні десять років вітчизняні клуби набули дещо іншого обличчя. Здебільшого воно з Бразилії, Західної Африки та Балкан.

 

Українські клуби подобаються, тому що їх навчилися готувати. Приміром тут у Бремені визнають, що їм бракує такої бази, як в «Динамо» та «Шахтаря». Тренувальних полів менше, немає критого майданчика. Тобто українські топ-команди стали переважати багатьох у Європі за клубною інфраструктурою.

 

Бременський «Вердер» вважають найвірогіднішим конкурентом української команди у фіналі кубка УЄФА. Третину життя цій команді віддав цей відомий українець. Колись він грав «першу скрипку» у півзахисті беременських музик, як називають німецьку команду. Віктор Скрипник, зірка середини поля української збірної з футболу 90-тих, тепер тренує молодіжну команду «Вердера». Каже, що бази українських грандів сьогодні − це розкіш для більшості європейських команд. Колись він був першим хто покинув українську лігу та влаштувався у серйозному клубі в Євросоюзі. Його вихованець Артур Піперков вже непроти піти зворотним маршрутом. Йому був рік, коли батьки виїхали жити в Німеччину з рідного Запоріжжя. Тепер, каже, все вирішує пристойний контракт.

 

Артур Піперков гравець молодіжної команди «Вердер» Бремен:

 

− Конечно лучше играть там в Испании, Германии. Но «Динамо Киев» играет в Европе нормально, для меня это нормальный клуб, и «Шахтер» и другие. Нормально − почему нет? Здесь тоже знают − пацаны меня спрашивают, как в Украине делается, и я говорю − нормально.

 

Віктор Скрипник згадує затримки зарплатні футболістам в Україні на початку дев'яностих. Зокрема, через це й перебрався до Німеччини у 1996 році. Гадає, зараз, німцям буде важко грати в фіналі проти спраглих до успіху українців, у котрих з гаманцями нарешті владналися справи.

 

Віктор Скрипник тренер молодіжної команди «Вердер» Бремен:

 

− Те деньги которые записаны в контрактах − они выплачиваются. И получается − тебя не касается кризис. Раньше, и я сам сталкивался с этим − по полгода зарплаты не платились − а сейчас я читаю, там нету такого. Тот кризис который есть в стране, он не касается футбола и это самое главное

 

Випадок долі − але так само, як і українські клуби в іншому півфіналі гратимуть дві німецькі команди − «Вердер та Гамбург». Так само як і в Україні, між командами старі напружені стосунки. Так само, як і «Динамо» з «Шахтарем», німецькі клуби мають зіграти чотири рази. Першу зустріч в минулий четвер − у кубку Німеччини − Вердер в запеклого візаві виграв.

 

Фіналу кубка УЄФА чекає Андрій Голенко. Він, колишній киянин, вже дев'ять років живе поблизУ Бремена. За київське динамо вболіває значно довше.

 

− Мне подарили − лучший друг. Она стала меньше или я стал больше. Футболка Реброва− это был последний сезон Реброва в «Динамо».

 

Той сезон 1999-го був останнім успішним для українських клубів. Уболівальник вважає, що гра вітчизняної збірної на Чемпіонаті світу три роки тому та майбутнє Євро-2012 в Україні змінило його колишніх співгромадян та амбіції самих футболістів.

 

Андрій Голенко, вболівальник «Динамо» Київ:

 

− Это дало моральный подъем украинскому футболу. Если проводить паралели с немецким − когда здесь был чемпионат мира, здесь в каждом дворе у немцев просто крышу рвало.

 

Фан на прізвисько «Маркел» − в Донецьку фігура майже легендарна. В нього немає ані родини ані постійної роботи. Його особливість − він гучніше за всіх кричить з трибуни і через це постійно зриває голос. Так було на останньому єврокубковому матчі.

 

Володимр Кушнір («Маркел») вболівальник «Шахтаря» Донецьк:

 

− Команда стала показывать игру хорошую. Народ как это − вболевает, ну и бежит на стадион. Сейчас не сильно надо загонять на футбол − люди идут на футбол, интересуются футболом, берут билеты − я думаю, это из-за игры команды.

 

Стверджувати, що на Донбасі мешкають лише вболівальники «Шахтаря» − це таке ж перебільшення, як приміром думка, що на цій землі живуть лише шахтарі. Утім гендиретор клубу Сергій Палкін вважає що 80% населення регіону або вболівають за команду, або як мінімум співчувають їй. Це тому, що останні кілька років у Донецьку цеглина за цеглиною будували клуб.

 

Сергей Палкин, генеральний директор клубу «Шахтар» Донецьк:

 

− С деньгами можно не получить результат, но без денег результата однозначно не получить. Клуб последние 6 лет очень много вкладывает, как и в футбол, как и работает очень серьезно. Начиная от уборщицы клуба заканчивая до футболиста первой команды.

 

Це поки що, як кажуть пілоти, − «крайній», але сподіваємося − не останній − гол українського клубу в фіналах єврокубків. Третій мяч у ворота мадридського «Атлетіко» забиває Вадим Євтушенко. Зараз він каже − мотивація гравців змінилася − з ідеологічної на прагматичну.

 

Вадим Євтушенко, переможець Кубка кубків Європейських, країн 1986 року у складі «Динамо» Київ:

 

− В то время все-таки была еще политическая подоплека всего спорта и искусства. Мы выступали за честь страны и пытались доказать, что существующий строй лучше чем капиталистический. Сейчас этого нет, сейчас уже более нормальные отношения.

 

Українські клуби, як супільне явище, поступово стають звичайними європейськими топ-командами. За ідеологією, думками, підходом до бізнесу, виграш першого в пострадянській футбольній історії євротрофею в Стамбулі 20 травня має закінчити цей процес. Для країни − ніби дрібничка, але на фоні решти... − ця перемога надто важлива.

 

+++

         

14. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 25.04.09, 02:15

 

1) Огляд матчу 25 туру УПЛ. ФК «Львів» на своєму полі мінімально здолав криворізький «Кривбас» − 1:0. Анонс інших матчів 25 туру.

+++

15. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 25.04.09, 22:10

1) Огляд матчу 25 туру УПЛ. В Донецьку «Шахтар» з мінімальним рахунком 1:0 переграв одеський «Чорноморець», відзначився Віліан.

 

2) Відеоогляд матчів звітного туру в європейських чемпіонатах.

Підписатися на новини