Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет

 

ФУТБОЛ

ФК «Надія» везе з Вінниці очки та образу на підкупне суддівство…

Kopychyntsi.com.ua

26.04.09

Сьогодні, 26 квітня, відбулись чергові ігри Першої ліги ДЮФЛУ. Обидві копичинецькі команди футбольного клубу «Надія» грали на виїзді, у Вінниці, де помірялися силами з ДЮФК «Нива-Світанок».

ДЮФК «Нива-Світанок» − ФК «Надія» (1992 р. н.)  -1:2

Старші футболісти ФК «Надія» (1992 р. н.) вийшли на поле у повній бойовій готовності. Впевнена гра і максимальна віддача дозволила гравцям рідної команди здобути важливих 3 очки, вигравши у гостей з мінімальним рахунком 2:1.

Слід сказати, що до цього туру, ФК «Надія» (1992 р. н.) займала четверту сходинку у турнірній таблиці групи U-17 5. Сподіватимемось, що перемога у цьому турі дозволить нашим футболістам підняти на вищий щабель. Утім, подаємо таблицю станом на попередній тур, адже ще не відомі всі результати:

ДЮФК «Нива-Світанок» − ФК «Надія» (1994 р. н.) − 2:2

Більш драматичним виявився матч між молодшими гравцями ФК «Надія» (1992 р. н.) та ДЮФК «Нива-Світанок». Поєдинок розпочався з атак нашої команди. І вже незадовго один з проходів до штрафного майданчика закінчився голом. 1:0.

Цей рахунок тримався довго, аж поки суддя не призначив сумнівний штрафний у бік воріт копичан. 1:1.

Втім, це наших футболістів не дуже засмутило і вони побігли відіграватися, показувати, що таке копичинецький футбол. Чекати довго не довелось − злагоджені дії «надійних» гравців у всіх ланках швидко відігралися. 2:1.

Здавалося б, що так і закінчиться матч, але… тут втрутився арбітр матчу, який кілька хвилин до кінця зустрічі просто видав «шедевр». Гравці ФК «Надія» порушили правила проти суперника за 2-3 метри до штрафного майданчика. Суддя, керуючись не знати якою справедливістю, показав на… одинадцятиметрову позначку. Видно, що у арбітра зір хороший лише щодо грошей у кишені… Остаточний рахунок матчу рівний − 2:2.

Після цієї нічиї ФК «Надія» (1994 р. н.) все ж втрималась на першій сходинці у своїй групі. Подаємо турнірну таблицю станом на минулий тур:

Шкода, але навіть у такому локальному, незначному чемпіонаті є місце для корупційних схем. Хто уважно читає сайт, ще напередодні гри з вінницькими команди ми отримували грізні коментарі, мовляв, вінницькі вболівальники і футболісти покажуть нам солодке життя і т.п. Добре, що до бійки не дійшло, а обмежилися лише невеличкою шарпаниною…

А от згадати про реальну бійку річної давнини зможуть футболісти вже у наступний четвер, 30 квітня, на домашньому стадіоні. У гості до Копичинців завітають команди ДЮСШ (Бердичів), з якими вже одного разу наші гравці позмагалися не тільки у футболі.

+++

Мирча Луческу: «Поле стало еще хуже, чем было»

Shakhtar.com

25.04.09

После матча 25 тура, в котором встречались «Шахтер» и «Черноморец», главный тренер хозяев поля сначала подвел итоги завершившегося матча, а потом ответил на вопросы журналистов:

— Тяжелая игра получилась у нас сегодня — в первую очередь из-за качества поля. На таком газоне очень сложно что-то создавать. Игроки жалуются на него. Надеюсь, перед игрой с «Динамо» его приведут в надлежащий порядок. Вы видели, сколько было ошибок в неоправданных ситуациях. Плюс в эпизодах, которые создавались, мяч подпрыгивал в самый неподходящий момент. Сложно понять, почему нельзя сделать в нашем городе хорошее поле.

Что же касается игры, то счет мог быть 5:0, и мог быть 1:1. В последнее время я не говорил о судьях, а вот сегодня хотелось бы отметить, что во многих играх именно лайнсмены очень часто ошибаются. Практически ни одного матча не было, чтобы они не фиксировали положение «вне игры» там, где его и близко не было. В ситуациях, когда идет атака, ФИФА и УЕФА рекомендуют давать преимущество атаке, а они ее срывают! Есть много аргументов, мы снимаем своей камерой сверху и оттуда моменты очень хорошо видны. И это происходит практически в каждом матче: неправильная трактовка положения «вне игры».

Матч закончился, мы заработали важные три очка. Теперь будем готовиться к встрече с «Динамо». Разумеется, это будет совсем другая игра по сравнению с нынешней. Все мысли игроков сейчас сосредоточены именно на этом поединке в полуфинале Кубка УЕФА. Перед сегодняшней игрой было сложно просить их жертвовать собой, потому что все хотят сыграть в полуфинале Кубка УЕФА.

— Мистер Луческу, когда «Шахтер» выходил на первый матч с «Тоттенхэмом», вы сказали, что за последние годы поле тогда было лучшего качества. Не хотите ли вы сказать, что оно стало хуже?

— Да, поле стало намного хуже, чем было раньше. Тогда оно было хотя бы ровное. Пусть даже будет земля, а не трава, но оно должно быть ровным. Самое главное — чтобы наша команда играла в комбинационный футбол. Даже на нашей базе трава растет и поле в нормальном состоянии! Здесь же, к сожалению, оно в таком состоянии, что сложно что-то создавать, легче разрушать. Мне стыдно как тренеру за то, что игроки такого уровня допускают столько ошибок в элементарных передачах или в элементарной обработке мяча. Чтобы остановить, обработать мяч и продолжить атаку, нужно совершить два-три-четыре лишних касания. Естественно, это замедляет развитие атаки, позволяет команде соперника «садиться» за линию мяча и обороняться. Наша игра строится и базируется на технике быстрой игры!

— Вы наверняка очень часто общаетесь с президентом клуба. Говорите ему об этой проблеме?

— По большому счету мы не прошли дальше с «Лиллем» тоже из-за поля, которое не позволило нам что-то создавать. Счет 1:0 нас устраивал, но помните, на том поле невозможно было созидать. Мне сложно объяснить, что происходит, нужно разбираться…

Виктор Гришко: «Я благодарен своим ребятам»

Сегодня главный тренер «Черноморца» на послематчевой пресс-конференции был предельно лаконичен. Минувший поединок он охарактеризовал так:

— Очень жаль, что мы здесь не получили хотя бы одно очко. Игра есть игра. У нас были моменты, когда можно было забивать. К сожалению, мы проиграли. Но игра была хорошая, я благодарен своим ребятам. Они играли до конца. Это касается и молодых футболистов, и ветеранов нашей команды. Думаю, матч вам понравился.

+++

Урок футбола укоротился до дня футбола 

Яша Томский

Sport.dozor.kharkov.ua

25.04.09

Всеукраинскому Дню Футбола посвящается

«Всеукраинский День футбола, в этом году празднующийся в субботу, 25 апреля, непременно будет содействовать дальнейшей популяризации игры миллионов в Украине, которая готовится к проведению финальной части Евро-2012. По инициативе ФФУ многочисленные мероприятия будут проходить на стадионах и спортивных площадках всех регионов Украины, в частности, в областных и районных центрах. На изумрудных полях, расположенных около штаб-квартиры национальной федерации, соберутся представители ФФУ, тренеры сборной Украины и почетные гости, которые будут поздравлять с праздником детско-юношеские коллективы города и области», − распинаются в велеречивости составители ФФУ-шного пресс-релиза.

Как иронично пел герой Армена Джигарханяна в известном фильме «Собака на сене», «все это так, архитектура…». Всемирный День Футбола отмечается вообще-то 10 декабря. Но зимний футбол в Украине в силу умственных способностей составителей турнирного календаря вошел в обыденность, поэтому на праздник не тянет. У нас − своя свадьба.

Взрослая часть народонаселения давно уже свыклась с тем, что ее постоянно дурят во все дырки, причем настолько изысканно, что обман можно выяснить лишь по прошествии времени. А участниками лохотрона становятся не только взрослые дядьки и тетки, но и дети. Речь идет об уроке футбола, про который 8 лет разглагольствовал председатель ФФУ Григорий Суркис.

В 2001-м с помпой и размахом в Украине начали вводить урок футбола в школах, а разнокалиберные футбольные чиновники, министры и их идеологически подкованные секретарши − неплохо пиариться. Старший Суркис тогда провел немеряно пресс-конференций под названием «Урок футбола − в школы». Тысячи украинских пацанов должны были постигнуть азы игры миллионов, и к 2012 году пусть не все, пусть не многие, но прийти на смену Шевченко, Воронину, Шовковскому, Реброву... Уроки футбола должны были стать основой для отбора молодых и перспективных мальчишек, они в это поверили, но…

Но сегодня Суркис предпочитает об этом помалкивать в галстук, а от вопросов по этому поводу меняет цвет лица и выражение голоса. У главного «футболиста» страны на душе другое «караоке» − Евро-2012.

На поверку выяснилось, что урок футбола − это условное название. На самом деле в программе урока физкультуры есть раздел «футбол», с таким же успехом, как и разделы «баскетбол» и «волейбол». Из 105 учебных часов почти треть (34 часа) отводится урокам с элементами футбола. Но и 34 часа − отнюдь не догма, этой цифирью можно варьировать: учитель может изменить содержание учебной программы, а в некоторых школах с углубленным изучением чего-нибудь даже не три часа физкультуры в неделю, а целых два!

Дальше − больше. Для игры в футбол нужны, как минимум, две вещи: оборудованные площадки и мячи. Если с шарообразными снарядами проблем в целом нет, то вот с площадками, на оборудование которых были выделены немалые суммы «миндыдлдообразованием», ФФУ и даже УЕФА − проблема. Как правило, в теплое время года уроки физкультуры проводятся на пришкольных, зачастую асфальтированных площадках. Постигать азы футбола на асфальте, согласитесь, как-то некомфортно. Эту проблему Федерация футбола пыталась решить, устанавливая в школах и интернатах мини-площадки с искусственным травяным покрытием. В открытии первого такого стадиончика в стране в ноябре 2003 года принимал участие тогдашний президент УЕФА Леннард Йоханссон. Подходя и по одному, и все сразу, перед образом шефа УЕФА чиновнички бодро били себя копытами в грудь, что такие искусственные поля появятся в каждой школе − и довольный Йоханссон в конце концов свалил к себе в Швецию. Потом для отвода глаз открыли еще несколько подобных объектов, денежки освоили (оставшиеся при...), и на этом все закончилось. Спустя 5 лет площадка стоимостью £30 тысяч, которую демонстрировали Йоханссону, выглядит более чем плачевно − от красивой площадки осталась полуразрушенная коробка. Исчезла не только часть досок, но и сетка с ворот. Новому главе УЕФА Мишелю Платини это уже не показывали.

Зато окопавшиеся при футболе функционеры продолжают периодически пиариться на несуществующих «уроках футбола», раздавать всяческие награды и новые обещания, и делать вид, что все в шоколаде. Ведь отвечать за «базар» им не придется: кто ж спросит с них за выполнение того, что они сами же и предложили?

А «освоенные» и «при...» тысячи евро − так эта проблема УЕФА, это они давали «бабло».

Вот и получается, что лоханули детей по полной футбольной программе. Вот и получается, что в ближайшие годы наши футбольные клубы так и будут напоминать южноафриканские команды.

Кстати, в честь Всеукраинского Дня футбола, как утверждает пресс-релиз, участники мероприятий будут иметь возможность пообщаться с президентом ФФУ, членом Исполкома УЕФА Григорием Суркисом, представителями тренерского штаба национальной сборной Украины, Министром по делам семьи, молодежи и спорта Юрием Павленко, президентом Национального олимпийского комитета Сергеем Бубкой и другими гостями футбольного действа. Любопытно было бы послушать новую версию вранья по вопросу об уроке футбола в школе. Или пресс-служба ФФУ, пользуясь опытом старших товарищей из пресс-службы президента, тоже будет фильтровать вопросы?

Кстати, удивительно, что передовой опыт Суркиса почему-то не перенимают руководители Федераций баскетбола и волейбола, чьи виды спорта тоже числятся в школьных программах. Аналогично ведь можно пиариться! Пользуйтесь моментом! Жаль только Федерацию плавания. Кричать об уроках плавания в каждой школе бессмысленно − украинских школ с наличием бассейнов можно пересчитать на пальцах одной ласты.

+++

Країна живе футболом!

Ffu.org.ua

25.04.09

Київський Навчально-тренувальний центр імені першого президента ФФУ Віктора Баннікова став центром святкування Дня футболу, що його Україна відзначила в суботу, 25 квітня. Урочистості пройшли за присутності чільника вітчизняної федерації Григорія Суркіса, голови НОК країни Сергія Бубки, голови Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, спорту й туризму Павла Костенка, представників Київської облдержадміністрації.

Оптимістичний настрій

Настрій панував дійсно святковий − піднесений, сонячний, весняний, оптимістичний. Це відзначив у своєму привітанні учасникам дійства Григорій Суркіс. «Ми з оптимізмом чекаємо на рішення Виконкому УЄФА щодо міст, яким належатиме прийняти Євро-2012, − сказав президент ФФУ. − На такий лад налаштовують досягнення останнього футбольного року. Це і введення в експлуатацію стадіону в Дніпропетровську, й оголошення про цьогорічне завершення будівництва арени в Донецьку й реконструкції харківського «Металісту». Це − і заявка ФФУ на здобуття категорії «Шість зірок» у рамках європейської Хартії масового футболу. І, безперечно, успішні виступи наших провідних клубів у Кубку УЄФА».

Народна гра

«Ми зібралися тут, аби ще раз довести: український футбол дихає не тільки сьогоденням, а турбується й про свій завтрашній день, − резюмував пан Суркіс. − Можемо констатувати, що наша країна воїстину живе футболом, для наших людей цей вид спорту − справді народний». Місце футболу в житті українського суспільства відзначили у своїх промовах Сергій Бубка та Павло Костенко, після чого відбулося нагородження найкращих дитячих колективів та окремих виконавців − переможців конкурсів технічної майстерності, організованих Федерацією футболу Києва.

Переможених − не було

Київське свято Дня футболу на НТЦ ім. Баннікова ознаменувалося безпрецедентним матчем-марафоном команд столиці та Київської області. Між собою змагалися, змінюючи одні одних, збірні дитячих будинків і дівочі колективи, команди уболівальників та гравців із вадами здоров’я тощо. Окремим пунктом програми стала зустріч між збірною спортивних журналістів і командою Київської облдержадміністрації. «Гості» виявилися сильнішими − 1:0, але переможцями у цей день вважали себе абсолютно всі учасники події.

Спілкування − найцінніший скарб

Для дітлахів, для їхніх тренерів і батьків, для решти гостей свята одним із подарунків стало живе спілкування з керівниками українського футболу й ветеранами шкіряного м’яча. Сувеніри та екіпірування юним футболістам вручали Олександр Бандурко, Борис Воскресенський і Володимир Трошкін. На запитання представників ЗМІ відповідали Іван Федоренко, Семен Альтман та Ігор Кочетов. А Віталій Пилипенко у складі команди ОДА Київщини протистояв наставникам національної збірної Вадиму Євтушенку та Михайлу Михайлову, котрі підсилили склад журналістської дружини.

Ексклюзив для польських журналістів

Представники вітчизняних та зарубіжних ЗМІ не могли не скористатися можливістю поспілкуватися з першими особами вітчизняного футболу і спорту. Так, Григорію Суркісу довелося влаштувати імпровізовану прес-конференцію для групи польських журналістів − репортерів телеканалів POLSAT і TVN, Польського Радіо та Агентства Преси, «Газети Виборчої» та видання «Жечьпосполіта».

Укотре вже відповідаючи на актуальне запитання щодо принципу представництва польських і українських міст у кінцевому списку  Євро-2012, голова ФФУ наголосив: «Я − за паритет, якщо йдеться про морально-етичну основу наших партнерських стосунків. Адже турнір триватиме лише місяць, а нам із вами бути сусідами − на багато поколінь уперед».

«У той же час, − підкреслив  Григорій Суркіс, −  я настійно рекомендую утриматися від будь-яких сумнівів щодо об’єктивності та виваженості рішення УЄФА у цьому питанні. Критерії оцінки, що застосовуються до кожного з претендентів, покликані створити, насамперед, найкращі умови для учасників та гостей футбольного свята. Саме цій логіці буде підпорядковано й остаточне резюме щодо принципу представництва приймаючих  територій».

+++

WU-19: «синьо-жовті» вибувають з боротьби

Ffu.org.ua

25.04.09

Австрія (WU-19) − Україна (WU-19) − 6:1

Голи: 1:0 (30), 2:0 (33), 3:0 (44), 3:1 Романенко (61), 4:1 (77), 5:1 (87), 6:1 (90).

Поступившись господаркам у другому турі відбірного еліт-раунду Євро-2009 (WU-19), українки втратили шанс кваліфікуватися до фінальної частини турніру. Усі питання щодо переможця було знято ще до перерви, коли у ворота нашої команди влетіли три сухі м’ячі. Гол, який по перерві записала на свій рахунок капітан «синьо-жовтих» Тетяна Романенко,  на остаточний розподіл сил не вплинув. Таким чином, підопічні Олександра Масальського, не набравши жодного очка в двох перших матчах, вибувають із подальшої боротьби за путівки до Білорусі, яка прийматиме вирішальні баталії з 13 по 25 липня. 

Євро-2009 (WU-19). Кваліфікація. Еліт-раунд

Група 2 (Австрія)

23 квітня

Україна − Норвегія − 1:5, Австрія − Бельгія − 0:1.

25 квітня

Австрія − Україна − 6:1, Бельгія − Норвегія − 0:4.

28 квітня

Україна − Бельгія (Баумгартен, 20.00)

Норвегія − Австрія

+++

 

Директор стадиона отреагировал на нападки Луческу

Sport.oboz.ua

27.04.09

Директор РСК «Олимпийский» Геннадий Калищук ответил главному тренеру «Шахтера» Мирче Луческу, который после матча с «Черноморцем» (1:0) раскритиковал состояние газона домашней арены «горняков».

— Мы полностью выполняем все требования ФК «Шахтер», — сказал нам в свою очередь директор донецкого РСК «Олимпийский». — Ни одни работы на поле стадиона не производятся нами самовольно. Все, что мы делаем, — по команде и по решению Мирчи Луческу. Допустим, он попросил произвести дополнительный подсев поля, и мы за последнее время делали это уже дважды — 15 и 20 апреля. Но вы же видите, что весна в этом году поздняя. По ночам на почве еще заморозки, утром на траве иней. И семечки травы при такой температуре просто не проклюнутся. Для того чтобы появилась травка, нужна определенная температура.

А что касается субботнего матча с «Черноморцем», то Мирча Луческу, приехав на стадион за час до игры, попросил еще раз полить поле. Мы это сделали, и в первом тайме я видел, как игроки поскальзывались, из-за чего не всегда могли как следует обработать мяч. Но ведь такую команду мы получили от главного тренера команды.

+++

Послематчевая пресс-конференция Николая Костова и Ильи Близнюка

Metallurg.donetsk.ua

25.04.09

Николай Костов, главный тренер ФК «Металлург»:

— Сегодня был важный матч и для нас, и для «Ильичевца». Была сложная игра, хороший футбол показывали игроки нашей команды 65-70 минут. Мы здорово атаковали, я поздравляю ребят с победой, а «Ильичевцу» и его тренеру желаю удачи.

— Сейчас у вас 43 очка, каковы задачи «Металлурга» на этот сезон?

— Удержать 4 место. В начале сезона были другие задачи, мы лидировали после 10-ти туров, но другие команды набирают очки. Нам надо утвердиться на 4 месте и попасть в Лигу Европы.

— Довольны ли вы игрой Танаса, новичка команды?

— Не очень доволен. Он еще не понял нашу игру, не всегда правильно действует в атаке, но, я думаю, что он будет лучше взаимодействовать с партнерами.

— Трудно ли вам руководить командой, в которой много легионеров?

— Трудно, но мы работаем над тем, чтобы привлекать в команду молодых украинских футболистов, мы возьмем их обязательно.

— Почему остался в запасе Шищенко?

— Он довольно много играл, у него появилась усталость, и мы решили оставить его в запасе.

Илья Близнюк, и.о. главного тренера ФК «Ильичевец»:

— Сегодня была равная игра, но у гостей были более весомые задачи и более высокий класс. В таких играх все решает один мяч, удача была на стороне «Металлурга». В первом тайме мы не использовали свои контратаки, которые могли привести к хорошему результату, не было хорошего, точного паса. Один забитый мяч все решил.

— Вы недовольны были игрой Игоря Мельника, заменив его?

— Он должен был действовать впереди с Воробьем. 20 минут он играл правильно, а затем он стал оттягиваться на место опорного полузащитника, и преимущество перешло к «Металлургу».

— Раньше на скамейке запасных вы были в цивильной одежде, а теперь — в спортивной форме, почему?

— Решили изменить это на фарт, но это не помогло.

— Вам некого было больше выпускать на замену, чтобы усилить игру?

— Некого, Сытник сегодня получил травму, а Савина мы отправили на обследование в Киев.

+++

«Металлист» − «Металлург» − 1:1. Послематчевая пресс-конференция.

Fcmetalurg.com

27.04.09

 

Олег Лутков − главный тренер ««Металлурга»:

− Я думаю, сегодняшняя игра понравилась зрителям. Было много острых моментов, напряжение сохранялось до последних минут матча. У нас были сложности с составом − ряд основных игроков вынуждены были пропускать эту игру из-за травм и дисквалификаций. Я благодарен своим футболистам за игру. Я считаю, что сегодняшняя ничья − закономерна.

− Почему Вернидуба заменил Нестеров, игрок, который мало кому известен?

− Ну да, Нестеров молод. У нас полкоманды таких. А у Вернидуба старая травма, и, чтобы не доводить дело до операционного стола, я его заменил.

Мирон Маркевич − главный тренер «Металлиста»:

− Чтобы реализовать такое преимущество, какое у нас было в этом матче, нужно уметь забивать.  Если нет реализации у нас, то у соперника всегда есть шанс, который он может реализовать. Так сегодня и получилось. Нашим слабым местом был правый фланг обороны.

− Кстати о реализации. Уже обострилась борьба за третье место. Что вы планируете делать в дальнейшем?

−  К сожалению, кое-кто из наших футболистов стал считать себя великим. Я стараюсь опустить их на землю. Но ничего, будем дальше работать.

− Что с Коэльо? Он сегодня даже не попал в заявку.

− У него травма.

+++

Сергій Ковалець: “До сьогодні нам не вистачало свого поля, вболівальників та забитого гола”

Fclviv.com.ua

25.04.09

Після переможного матчу головний тренер львів'ян поділився своїм баченням гри

− Всіх вітаю з перемогою! Матчі, які ми грали до цього − грали нормально, але не вистачало тільки забитого гола і свого поля та вболівальників. Ми грали з хорошою командою, яка виграла чотири матчі поспіль. Більше хотілось перемогти нам і було більше моментів. Задавайте запитання. (Питань нема − прим.) Тоді я сам задам запитання собі, і відповім на нього. Що я сказав хлопцям на установці? Я сказав, що позаду Львів і Добромиль. І сказав, що за них рідні, жінки, близькі... Ейфорії не було, кращі матчі ще попереду.

− Підтримка добромильських вболівальників відіграла свою роль?

− Так, тут три тисячі, а здавалось, що десять. І взагалі, якщо порівняти Манчестер Юнайтед, Ліверпуль, Шахтар, Металіст − де є вболівальники − є результат.

− Як вам стан газону?

− Газон свій, хотілося б краще. Є проблеми не тільки у нас, а й у всього українського футболу. Наш Добромиль показав, що треба робити, що треба будувати стадіони. Вісімнадцять років незалежності, а ми лише тепер будуємо стадіони.

+++

Олег Таран: “Ми знали, що «Львів» хороша команда”

Fclviv.com.ua

25.04.09

Післяматчева прес-конференція наставника «Кривбаса»

− В нас були деякі проблеми зі складом. Бракує кваліфікованих виконавців. Ті футболісти, які вийшли на поле діяли не на своїх позиціях. Плюс ми дали шанс людям, які не мали практики, бо треба визначитись з тим чи відповідають вони рівню команди. Вони виправдали мої надії. Команда перемогла київське «Динамо»… Добиратись сюди − це катастрофа. Я все розумію прекрасно, але годину їхати на тренування і годину назад... Стан футбольного поля це жах (сміється). Ми вчора вийшли на тренування і там тільки штрафну доробляли. Всі хочуть грати в прем’єр-лізі, але для цього потрібно поважати тренування і команду.

− Чи не було ейфорії після «Динамо»?

− Ми знали, що «Львів» хороша команда. А програли через те, що люди грали не на своїх позиціях.

− Чи є шанс у Львова з такою грою залишитись у прем’єр-лізі?

-Шанси є завжди, бо це футбол. Наша команда не відноситься до ТОП-команд. Ми знаємо свої проблеми і ви їх знаєте. Ми повинні чимось жертвувати, щоб була перспектива. Я не роблю з цього ніякої трагедії. Будь-які серії переможні перериваються. Хлопці молодці!

− Гра не була важливою з турнірної точки зору?

-На це можна дивитись з різних ракурсів. Кожна гра є важлива, адже це очки і преміальні. Треба дати футболісту проявити себе. Я прихильник того, щоб всі мали ігрову практику. Треба до футболістів ставитись, як до особистостей.

+++

Олег Кононов: «Вітаю «Ворсклу». Післяматчева прес-конференція

Fckarpaty.lviv.ua

27.04.09

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»:

− Мені нічого сказати. Вітаю «Ворсклу» зі змістовною грою і перемогою. Дякую всім.

Микола Павлов, головний тренер «Ворскли»:

− Сьогодні я у Івана Балана запитав, яка у нього була найдовша серія без перемог. Він відповів: «Десять ігор». Мене це вразило. Ви знаєте, коли потрапляєш в таку ситуацію, це можна порівняти з тим, коли летиш в літаку, і пілот говорить: «Пристебніться, ми входимо в зону турбулентності». І що з тобою буде, ніхто не знає. Ми перепробували вже все: і індивідуальні бесіди, і заміни. Чесно кажучи, я вже і не пам'ятаю, коли у мене була така ситуація. Сьогодні я вдячний хлопцям за те, що вони виграли у такої сильної команди. Невипадково «Карпати» так упевнено почали цей рік. У них найстарший гравець 1982 року народження. Всі молоді й амбітні. Тим паче у них був тиждень перерви, а у нас чотири дні. Ми забили один гол, і хотіли довести справу до кінця, а часто так не виходить. Безглуздий гол вніс сум'яття до нашої гри. Навіть за рахунку 2:1 нам треба було забивати один гол, щоб не доводити себе і вас до такого стану.

− Але й гол ми пропустили...

− Так, я розумію вас. Але у мене є одна біда, з якою я нічого не можу зробити. Я сім років працював в одній команді, і всі футболісти для мене як діти. А дітям же все вибачаєш. Я, на жаль, цього позбутися не можу. Якщо б у нас був рівноцінний випробуваний склад... Треба віддати належне, Сергій в Харкові зіграв дуже здорово. Він командував і керував. А безглуздий гол сьогодні − форс-мажорні обставини.

− На Кубок 13-го?

− Так. Сподіваюся, ми не гратимемо вдень. Нам би, коли прохолодніше. Це молодим футболістам все одно коли грати.

− Погоджуєтесь, що сьогодні Чичиков добре увійшов у гру?

− Так.

− Тоді, можливо, йому потрібно більше часу давати?

− Пам'ятаєте, я кожному давав по грі в основному складі. Після того, коли Василь Сачко добре зіграв в Дніпропетровську, ми дали зіграти йому тут. Але він отримав травму. Янузі треба грати, коли захисники втомлюються, тоді його швидкість може знадобитися. А на самому початку гри йому сил і досвіду не вистачає. Чичиков теж спочатку матчу не такий ефективний. Але сьогодні він добре увійшов у гру. Нам зараз потрібно відчути упевненість в собі. Коли ти упевнений, приймаєш правильні рішення. Сьогодні я радий, що ми перемогли. Нарешті побачу внука. Я місяць не їздив додому, соромно було йому в очі дивитися...

+++

«Днепр» − «Арсенал» − 2:1. После матча

Fcdnipro.ua

25.04.09

Александр ЗАВАРОВ (главный тренер «Арсенала»):

− Сегодня футбол, наверное, понравился всем болельщикам. Две команды полностью отдавались на футбольном поле. Конечно, «Днепр» немного сильнее нас. Это 100%. Есть ряд футболистов, которые могут исполнить практически все, но я сказал своим ребятам, что они не слабее, а просто должны призадуматься и прогрессировать. Результатом я недоволен, игрой… Скажем так, это не лучшая наша игра. Не хочу жаловаться, что у нас был труднейший матч с «Таврией», но у некоторых игроков не хватило именно физических сил, чтобы исполнить какие-то моменты. Поздравляю «Днепр» с победой, желаю удачи. А мы будем думать, как бы протянуть до конца июня. Тренировочных полей нет, того нет, этого нет… Короче, жалобы уже надоели, и нет смысла об этом говорить. Еще раз поздравляю соперника.

− До матча ходило очень много слухов о том, что результат будет решаться за полем. Как вы это прокомментируете?

− Это вообще глупости какие-то. Я никогда не участвую в этих делах и мои футболисты, скорее всего, тоже. Конечно, давление на арендованных футболистов было. Я тоже поиграл немного в футбол, лет 20, и понимаю, что когда приезжаешь в свой город, когда тебе говорят какие-то непонятные вещи, тушуешься. Наши игроки, арендованные у «Днепра», тушевались и не показали то, что они могут. Надеюсь, что в дальнейшем они покажут то, что надо.

− Почему вы в перерыве заменили центрального защитника на форварда?

− Мы впереди никак не могли зацепиться за мяч, и я выпустил второго нападающего, который должен был действовать немного в оттяжке. Убрал защитника, потому что понял, что оборонительная тактика уже прошла. «Днепр» ничего не мог создать. Да, я шел на риск и, зная проблемы «Днепра» в задней линии, хотел усилить атаку. К сожалению, забить не получилось.

− Гол Шершуна − это наигранная комбинация, или эмоциональный настрой футболистов против бывшей команды?

− Все вместе. Да, мы наигрываем стандарты. Все люди нормально отработали. Наши опасные моменты после стандартных положений − в футболе сейчас они и приносят результат.

− Почему Закарлюка вышел только во втором тайме, а Жоземар вообще не появился на поле?

− Они много принесли команде. За неделю мы играли третью игру и решили их не использовать, ведь 1 мая предстоит важнейший матч с «Металлистом». 1 мая мы играем − я вас поздравляю с наступающим Днем трудящихся. У меня завтра день рождения, исполняется ни много, ни мало… Ну да ладно.

Владимир БЕССОНОВ (главный тренер «Днепра»):

− Сложная игра получилась. Соперник поставил в первом тайме 5 защитников, и было сложно преодолевать насыщенную оборону. Сделанная замена была предусмотрена, потому что Сердюк не справлялся с обязанностями, с которыми справился Ротань. Рад, что мы победили. У нас было преимущество, хотя соперник нам его сознательно отдал. В любом случае, ребята выполнили установку и добились победы.

− И все же из каких побуждений вы начали игру только с одним форвардом?

− Я же не знаю до игры состав соперника. Мы смотрели записи, и видели, что у них была очень насыщенная средняя линия. Я тоже насытил среднюю линию, но не знал, что они поставят 5 защитников. С учетом хода матча внесли коррективы.

− Вам не показалось, что Шершун смотрелся на позиции опорника сильнее, чем Холек?

− Нет.

− Кто из арендованных игроков вам понравился? И кого вы думаете вернуть?

− Они все принадлежат нашему клубу, и мы можем в любой момент их вернуть.

− Все-таки вопрос по Холеку. Только в первом тайме он 5 раз ошибся при поперечных передачах. Он не уверен в себе или нездоров?

− Считаю, сегодня была его слабейшая игра. Поговорим с ним. Сложно сейчас сказать ,что повлияло на него.

− Беспокоит позиция правого защитника. Как скоро будут готовы играть Алсидес и Пашаев?

− Сложно сказать, будет ли готов к следующей игре Алсидес. Сейчас он тренируется по индивидуальной программе. Пашаев сыграл за дубль, будем готовить и его, хотя понимаю, что он много пропустил.

− С учетом того, что Феррейра практически не проходил предсезонную подготовку, насколько он может еще прибавить?

− Да, Феррейра прибавляет с каждой игрой. Дай Бог, чтобы прибавлял еще больше.

+++

Юрий Семин: «У игроков была определенная нервозность»

Fcdynamo.kiev.ua

26.04.09

«Динамо» − ФК «Харьков» − 1:0. Послематчевая пресс-конференция

Юрий СЕМИН, главный тренер «Динамо»:

− Главное, что сегодня нам удалось взять три очка и у нас есть значительное движение вперед. Впрочем, игра и реализация создаваемых моментов оставляют желать лучшего. Под конец матча у наших футболистов появилась определенная нервозность, необходимо было сохранить победный счет. И, конечно же, стоит отметить, что сегодня блестящий матч провел вратарь «Харькова».

− Не было ли желания перенести матч с ФК «Харьков» на день раньше?

− Такого желания не было. После того, как стало известно о переносе кубкового матча с «Шахтером», мы дали футболистам отдохнуть: одна группа получила два дня выходных, другая − три. Тренировочная программа у нас была расписана как раз под сегодняшнюю дату, поэтому мы решили ничего не менять. Да и в подобном графике игр, через три дня на четвертый, мы играем практически весь сезон − сначала в Лиге чемпионов, теперь в Кубке УЕФА.

− А выходной после сегодняшнего матча у футболистов будет?

− Полувыходной будет обязательно.

− Как себя чувствуют Еременко и Кравец?

− Неважно. У Еременко простудное заболевание − надеемся, ничего серьезного и к матчу с «Шахтером» он будет готов. По Кравцу остается большой вопрос. Хотим, чтобы его обследовали зарубежные специалисты, и только тогда можно будет говорить по сути.

− Вы сказали, что игра оставляет желать лучшего. Вы знаете, как улучшить качество игры до поединка с «Шахтером»?

− Одно дело, когда знает тренер, и совсем другое − донести это до каждого из игроков. Мы посоветовали каждому из них «поковыряться» в себе, поскольку только так можно добиться успеха.

Также обращусь к нашим болельщикам. Хотелось бы, чтобы они пораньше пришли на футбол − желательно, к 19 часам, а не к 19:45. У футболистов и совсем другой настрой будет, если, выйдя на разминку, они увидят полный стадион. Надеюсь, так оно и будет.

− Юрий Павлович, расскажите немного о вашей книге…

− Да тут и рассказывать особо нечего − обычная книга о жизни футболиста и тренера. Писалась она в соавторстве с журналистом Павлом Алешиным, который на протяжении многих лет был приближен к московскому «Локомотиву», когда я работал с командой.

* * *

Михаил СТЕЛЬМАХ, и.о. главного тренера ФК «Харьков»:

− Мы прекрасно понимали, против какой команды нам предстояло сегодня играть. Похоже, на многих наших футболистов, как и на судью, давил авторитет киевского «Динамо». Но, в общем, те футболисты, которые вышли на поле, держались достойно. Счет, думаю, по игре − класс есть класс.

− Правдивы ли слухи о катастрофическом финансовом положении клуба?

− Этот вопрос лучше адресовать не мне, а президенту и руководителям клуба. А футболисты, не опуская руки в данной ситуации, поднимают, в первую очередь, свое имя и авторитет. Будем до последнего бороться за выживание и, надеюсь, с честью выйдем из сложившегося положения.

− В свое время вы играли за «Динамо». Если смотреть объективно, какой состав команды был сильнее?

− Как по мне, то «Динамо» было сильнее. В той команде было больше патриотизма, играли все украинские футболисты. Сейчас же украинцев в «Динамо» можно пересчитать на пальцах одной руки…

+++


ЕВРО-2012

 

 

Україна і Польща офіційно звернуться до УЄФА з пропозицією паритетного представництва міст двох країн в організації Євро-2012

  

Олександр Хорольський, Костянтин Соловчук

Укрінформ

24.04.09

Українська та польська сторона мають намір офіційно звернутися до УЄФА з пропозицією паритетного принципу організації українськими та польськими містами Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Про це заявив журналістам віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник, який курує в уряді питання підготовки до Євро-2012. “Справді, письмового звернення не було. Але на кінцевому етапі підготовки відповідні матеріали будуть передані в УЄФА”, − заявив він.

 

Іван Васюник підкреслив, що для української сторони паритетний вибір міст для проведення Чемпіонату Європи з футболу є принциповою позицією, яку українська сторона неодноразово заявляла на офіційних та неофіційних зустрічах. Також, за словами віце-прем'єр-міністра, вже є принаймні дві офіційні заяви віце-прем'єр-міністра України та міністра спорту Польщі про те, що Чемпіонат буде готуватися на принципах відкритості, взаємного сприяння та допомоги, а також паритетності. “Україна і Польща неодноразово наголошували, що Чемпіонат має проходити не менш як у чотирьох містах Польщі та чотирьох містах України”, − заявив віце-прем'єр-міністр, підкресливши, що тема паритетності буде також обговорюватися під час візиту до Польщі Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

  

В той же час Іван Васюник заперечив інформацію, яка з'явилася в ЗМІ, нібито УЄФА планує залишити право проведення Євро-2012 лише за двома містами України. “На підсумковій прес-конференції за результатами багатогодинної зустрічі та дискусій не було ні з вуст пана Платіні, ні з вуст віце-прем'єр-міністра України, ні з вуст президента Федерації футболу України жодної характеристики міст, які претендують на визнання господарями Євро-2012”, − заявив він.

+++

Україна і Польща обов'язково направлять офіційне звернення до УЄФА про паритетність міст для Євро-2012 − Васюник

УНІАН

24.04.09

Україна та Польща обов'язково направлять офіційне звернення до УЄФА про паритетність кількості міст, у яких проводитимуться матчі фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив віце-прем'єр-міністр України Іван ВАСЮНИК сьогодні журналістам у Кабінеті міністрів.

«Дійсно, письмового звернення поки ще не було, але на кінцевому етапі підготовки відповідні матеріали будуть передані в УЄФА», − сказав І.ВАСЮНИК.

Віце-прем’єр наголосив, що і Україна, і Польща неодноразово заявляли про паритетність кількості українських та польських міст для проведення Євро-2012. Він нагадав, що останні такі заяви від польської та української сторін пролунали півтора місяці тому.

«У цих заявах дуже чітко визначено, що, виходячи зі стратегічного значення проекту Євро-2012 для України та Польщі, для розвитку їхніх стратегічних відносин, чемпіонат буде готуватися на принципах відкритості, взаємної допомоги, сприяння і паритетності. Україна та Польща не раз підтверджували зацікавленість у тому, щоб чемпіонат проходив не менш як у чотирьох містах Польщі та чотирьох містах України. Практично аналогічну заяву було оголошено після засідання міжпарламентського комітету «Україна-Польща», який з української сторони очолює віце-спікер Микола ТОМЕНКО», − пояснив він.

І.ВАСЮНИК також повідомив, що принцип паритетності українських і польських міст для проведення Євро-2012 буде обговорюватися під час візиту прем'єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО до Польщі наприкінці квітня, зокрема, під час переговорів з її польським колегою.

Віце-прем’єр також наголосив, що під час візиту до України президента УЄФА Мішеля ПЛАТІНІ також не обговорювалось питання щодо визначення конкретних українських міст, які прийматимуть Євро-2012.

«Це питання не ставилося, не обговорювалося, ми комплексно до критеріїв УЄФА обговорювали почергову презентацію кожного з шести українських міст до чемпіонату, обговорювали прогрес кожного міста і проблемні зони кожного міста. Це була дуже прагматична та конкретна дискусія», − додав віце-прем’єр.

+++

В Донецке дети протестуют против строительства гостиницы к Евро-2012 на месте Дворца творчества

Ictv.ua

25.04.09

Явления, которые воспринимают как прогрессивные, имеют также обратную сторону. На фоне всеобщего оптимизма и строительных приготовлений к Евро-2012 в Донецке провели первую детскую забастовку. Юные представители Донецка защищают парк вокруг своего Дворца творчества да и сам дворец. Их родители узнали, что заведение, где учатся их талантливые дети, хотят закрыть.

Под стенами городского совета юные актеры, певцы, танцоры и художники требовали прекратить вырубку деревьев вокруг Дворца творчества и снести строительные заборы. Донецкие чиновники выделили эту землю для строительства гостиницы к “Евро-2012”. Родители говорят − педагоги запретили акцию, потому часть детей повернула назад. Но большинство таки осталось защищать сквер и сам Дворец.

Две недели назад в парке начали вырубать деревья и поставили строительный забор. Люди возмущены − семьдесят пять лет назад сквер посадили ветераны. Чиновники бросились успокаивать детвору − городской совет приказал остановить вырубку, а забор убрать. Однако представители Донецка заявляют − они не верят, что застройщик откажется от участка. До 15 мая конфликт обещают уладить и таки не запрещать детям заниматься искусством.

+++

Євро-2012 у фокусі зарубіжних ЗМІ

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

24.04.09

 Протягом минулого тижня зарубіжні ЗМІ продовжували висвітлювати підготовку України та Польщі до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У цьому контексті значну увагу приділено відзначенню другої річниці наданню Україні та Польщі права проводити у себе чемпіонат, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Як повідомляє польська агенція преси (РАР), у Варшаві проведено конференцію, де підсумували перші два роки підготовки міста до Чемпіонату. Як з'ясувалося, у столиці немає підстав побоюватися за організацію матчів під час турніру, однак ряд задекларованих раніше проектів не буде виконано. Польські експерти пояснюють це тим, що відразу після позитивного для України та Польщі рішення УЄФА у Кардіффі, РП поставила перед собою надто складні завдання, і тепер плани потрібно дещо коригувати.

  

Згідно з інформацією агентства, перед Турніром до Варшави буде добудовано автостраду та західну частину об'їзної дороги. Водночас визнано, що до Чемпіонату не вдасться реалізувати проект будівництва східної частини об'їзної дороги навколо столиці Польщі.

  

До Чемпіонату Європи 2012 року у Варшаві грунтовно перебудують залізничну станцію «Варшава-Східна», відремонтують станцію «Стадіон», а також модернізують «Варшаву-Центральну». Однак, зазначається, що ремонт відрізка залізниці між станціями «Варшава-Східна» та «Варшава-Центральна» відремонтують вже після турніру. Така ж доля може спіткати й станцію «Варшава-Західна», оскільки польські залізничники ще не знайшли інвестора для її модернізації, констатує PAP. Планується також, що у другому кварталі 2011 року у Варшаві прокладуть залізничну колію, яка безпосередньо з'єднає Варшавський аеропорт «Окенцє» та Національний стадіон. Представники польського державного підприємства «Аеропорти» (PP Porty Lotnicze) на конференції зазначили, що столичний аеропорт Польщі до турніру повністю відповідатиме вимогам УЄФА − в аеропорту завершать будівництво південної частини першого терміналу.

  

За прогнозами польської сторони, як повідомляє РАР, у дні проведення футбольних поєдинків під час Євро-2012 до Варшави приїжджатиме 85-100 тис. гостей, половина яких − іноземці. З цього приводу заступник мера Варшави Яцек Войцехович підкреслив, що розташування стадіону у самому центрі міста сприятиме хорошій комунікації. Згідно з його інформацією, столиця Польщі до Чемпіонату матиме також відповідну кількість готельних місць, незважаючи на те, що через кризу шість потенційних інвесторів відмовились або призупинили свою участь у проектах.

  

Польське інформагентство також звернуло увагу на повідомлення міністра спорту та туризму Польщі Мірослава Джевецького щодо підготовки країни до футбольного єврофоруму. «Ми постійно контролюємо, чи все відбувається згідно з планом. На сьогодні 80,5 відсотків проектів реалізовуються вчасно, а частина з них випереджає графік», − процитувало урядовця РАР. Однак він додав, що все ще у зоні ризику залишається виконання 19,5 відсотка проектів. Урядовець також навів дані щодо діяльності спілки PL.2012, яка займається організацією ЧЄ-2012 у Польщі. Вона контролює реалізацію понад 360 інвестицій, пов'язаних із підготовкою до турніру. Міністр повідомив, що у спілці працює 50 осіб, а це замало для контролю такого обсягу завдань. Тому він заявив, що найближчим часом її штат буде розширено до 100 осіб, повідомляє РАР.

  

Інтернет-видання wiadomosci24.pl звернуло увагу на аналіз Вищої палати контролю Польщі (NIK) щодо організації Турніру в країні. Інформується, що NIK перевірила 30 інституцій, пов’язаних з підготовкою до Чемпіонату і лише 12 з них отримали позитивні оцінки. Застереження контролюючого органу стосуються, в основному, стадіонів, залізничної, дорожньої та авіаційної інфраструктури. В аналізі NIK зробив висновок, що у Польщі відсутня загальна урядова програма, яка контролювала б усі стратегічні напрями підготовки до Євро-2012. Це допомогло б визначити загальний кошторис і джерела фінансування окремих проектів, відзначила інтернет-газета. У своєму звіті NIK також покритикував міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі (MSWiA) за відсутність графіку та терміну виконання робіт щодо гарантування безпеки під час Чемпіонату. Критика також стосувалася й міністерства інфраструктури за неналежну перевірку виконання програм створення залізничної та дорожньої комунікації. Натомість позитивно оцінено діяльність органів місцевого самоврядування в усіх містах-претендентах на ЧЄ-2012, наголосив часопис.

  

Інтернет-видання gazeta.pl акцентувало увагу на підготовку дорожньої інфраструктури країни до турніру. Зокрема, міністр інфраструктури РП Цезари Грабарчик заперечив інформацію, що з’явилася у деяких польських ЗМІ, щодо слабкої підготовки доріг до турніру. Він запевнив, що відтинки автострад Стрикув-Конотопа (94 км.), Тарнув-Жешув (67 км.) та Ярослав-Корчова (47 км.), що веде до польсько-українського кордону, будуть готові вчасно. Зокрема, частина дороги до пункту перетину кордону Польщі та України «Корчова-Краковець» буде готова до 30 квітня 2012 року, заявив Ц.Грабарчик. “Ми оголосили тендери у минулому і цьому році, що дасть можливість збудувати 300 км нових доріг. Нам залишається у 2009 році здійснити ще сім конкурсів на 200 км. доріг”,− процитувала міністра газета. Він додав, що з початку 2009 року оголошено у Польщі 20 тендерів за загальну суму 13 млрд злотих (більше 4 млрд дол. США).

  

“Газета Правна” відзначила, що група українських альпіністів на знак підтримки Євро-2012 та паритетного розподілу міст-організаторів турніру між Польщею та Україною, здійснить підкорення однієї з найвищих вершин Гімалаїв − піку Аннапурна. Під час сходження українці візьмуть з собою синьо-жовтий стяг та футбольний мяч, з яким згодом вони приїдуть 13 травня до Бухаресту, де відбудеться розподіл міст до турніру, поінформувала газета. “Сподіваюся, що вболівальників буде там не менше тисячі. Вони домагатимуться від УЄФА, щоб свято не оминуло їх міст”,− відзначив часопис слова одного з учасників експедиції, заступника мера Києва Сергія Рудика.

  

За інформацією “Речі Посполитої” у Познані до Чемпіонату відремонтують усі залізничні вокзали, а також побудують новий центральний вокзал. Головний підрядник будівництва вокзалу буде відомий у червні, а його спорудження розпочнеться під кінець 2009 року.

  

РАР повідомило, що у рамках підготовки до Євро-2012 на військовому полігоні поблизу Варшави відбулися чотириденні міжнародні навчання “Ескулап-2009”. Їх мета − відпрацювання алгоритму дій з надання допомоги постраждалим у результаті здійснення теракту під час футбольного матчу. У тренуваннях, крім медичних підрозділів ЗС, міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі та добровольців польського червоного хреста взяли участь представники американської та словацької армій. Згідно з інформацією прес-секретаря навчань підполковника Д.Качоровського, наступні тренування такого типу проводитимуться вже у містах, які після травневого вибору УЄФА будуть продовжувати підготовку до турніру.

+++

В Харківській області вже пройшли процедуру сертифікації 33 готелі

  

Володимир Фоменко

Укрінформ

24.04.09

В Харківській області вже пройшли процедуру сертифікації 33 готелі, проте 30 готелів ще не сертифіковані. Як передає кореспондент УКРІНФОРМу, ці факти було наведено сьогодні під час семінару «Актуальні питання поліпшення якості та безпеки при наданні послуг у сфері готельного та ресторанного господарства». Семінар організувало ДП «Харківстандартметрологія».

  

Метою семінару, на який були запрошені представники готельного та ресторанного бізнесу, стало роз’яснення міжнародних та національних вимог, які пред’являються до цих послуг.

  

Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» як органу із сертифікації послуг надали учасникам інформацію про сучасні вимоги нормативних документів України щодо безпеки при наданні послуг в засобах розміщення та закладах ресторанного господарства.

  

У семінарі взяв участь начальник управління з організації ЄВРО-2012 Харківської міської ради Володимир Громов, який поінформував про хід підготовки Харкова до ЄВРО-2012 та звернув увагу присутніх на вимоги, які пред’являє УЄФА до готелів та послуг харчування.

+++

На Дніпропетровщині 27 власників готелів уклали угоду з агенцією УЄФА про розміщення вболівальників під час Євро-2012

УНІАН

25.04.09

На Дніпропетровщині 27 власників готелів підписали з агенцією УЄФА «TUI Travel Plc» угоду про розміщення вболівальників під час фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив начальник управління з питань підготовки до Євро-2012 Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим ШЕБАНОВ.

За його словами, до зазначеної угоди також долучилися власники 4-х готелів у Запоріжжі.

В ШЕБАНОВ зазначив, що наразі на Дніпропетровщині є дев’ять 5-зіркових та 4-зіркових готелів, три 3-зіркових готелі, які готові розмістити представників УЄФА, футбольні команди, вболівальників. Інші готелі, в тому числі декілька готелів, які забезпечать за вимогами УЄФА необхідну кількість номерів категорії 5-зірок, активно будуються.

Для збільшення кількості номерів 4-зіркової категорії Дніпропетровські облдержадміністрація та міська рада мають намір використати три теплоходи, пришвартовані на Дніпрі в центральній частині обласного центру. «Плавучі готелі» нараховують 144 номери.

За інформацією В.ШЕБАНОВА, загалом Дніпропетровщина розраховує мати до чемпіонату 868 готельних номерів категорії “5 зірок”, 1537 номерів категорії “4 зірки”, 654 номера категорії “3 зірки”.

+++

У Варшаві підбили підсумки перших двох років підготовки міста до Євро-2012

  

Юрій Банахевич

Укрінформ

25.04.09

У Варшаві підбили підсумки підготовки міста до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Як з’ясувалося, у столиці немає підстав побоюватися за організацію матчів під час турніру, однак ряд задекларованих проектів не буде виконано. Польські експерти пояснюють це тим, що відразу після позитивного для України та Польщі рішення УЄФА у Кардіффі Польща поставила перед собою надто складні завдання, і тепер плани потрібно дещо змінювати, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

  

На прес-конференції у Варшаві представник головної дирекції національних доріг та автострад (GDDKiA) РП Станіслав Дмоховський поінформував, що до 2012 року до Варшави буде добудовано автостраду та західну частину об’їзної дороги. Водночас він визнав, що до чемпіонату не вдасться реалізувати проект будівництва східної частини об’їзної дороги навколо столиці Польщі.

  

До чемпіонату Європи 2012 р. у Варшаві грунтовно перебудують залізничну станцію “Варшава-Східна”, відремонтують станцію “Стадіон”, а також модернізують “Варшаву-Центральну”. Однак зазначається, що ремонт відрізка залізниці між станціями “Варшава-Східна” та “Варшава-Центральна” відремонтують вже після турніру. Така ж доля може спіткати й станцію “Варшава-Західна”, оскільки польські залізничники ще не знайшли інвестора для її модернізації.

 

 Планується також, що у другому кварталі 2011 року у Варшаві збудують залізничну колію, яка безпосередньо з’єднає Варшавський аеропорт “Окенцє” та Національний стадіон.

 

 У свою чергу, представник польського державного підприємства “Аеропорти” (PP Porty Lotnicze) Рафал Марчевський зазначив, що столичний аеропорт до турніру повністю відповідатиме вимогам УЄФА − в аеропорту завершать будівництво південної частини першого терміналу.

 

 За прогнозами польської сторони, у дні проведення футбольних поєдинків під час Євро-2012 до Варшави приїжджатиме 85-100 тис. гостей, половина яких − іноземці. З цього приводу заступник мера Варшави Яцек Войцехович підкреслив, що розташування стадіону у самому центрі міста сприятиме хорошій комунікації. Згідно з його інформацією, столиця Польщі до чемпіонату матиме також відповідну кількість готельних місць, незважаючи на те, що через кризу шість потенційних інвесторів відмовились або призупинили свою участь у проектах.

+++

Итоги и основные тенденции минувшей недели: строительство падает за исключением объектов Евро-2012

Novostroy.info

27.04.09

Данные, которые на минувшей неделе опубликовал Госкомстат Украины свидетельствуют, что в строительной отрасли Украины продолжается обвал. В январе-марте 2009 года строительные предприятия уменьшили объемы работ на 56,7%, по сравнению с аналогичным периодом 2008 года, до 6 284,3 млн. грн. При этом строительные предприятия снизили объемы работ во всех регионах Украины. И единственным направлением, где пока что есть оптимистические тенденции остается строительство объектов связанных с Евро-2012.

По оценкам экспертов реально падение объемов строительства может быть еще больше, так как сегодня учитываются строительные работы, проделанные в 2008 г. но реально тогда «не учтенные».

Главная причина резкого сокращения объемов строительства − экономический кризис и резкое падение цен на недвижимость в Украине. Компании созданные для инвестиций в украинскую недвижимость терпят из-за этого рекордные убытки. Фонд инвестиций в украинскую недвижимость Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC (DUPD) который был создан инвестиционной компанией Dragon Capital в феврале 2007 года с целью инвестирования в проекты коммерческой и жилой недвижимости в Украине получил чистый убыток по итогам работы в 2008 году $47,486 млн. При этом в 2007г. его чистая прибыль составляла $45,886 млн. Убыток обусловлен, преимущественно, потерями в $70,91 млн. в результате переоценки стоимости инвестиционной собственности, тогда как годом ранее такая переоценка дала позитивный результат в $10,16 млн.

В Украине сегодня сворачиваются многие, считавшиеся еще недавно перспективными девелоперские проекты. Так резкое падение продаж новых автомобилей в Украины заставляет пересмотреть планы по созданию инфраструктуры автомобильного рынка и международный автомобильный холдинг “Атлант-М”, заморозил проект строительства автограда в 10 км от Киева по Бориспольской трассе − торгового комплекса, в состав которого должны были входить не менее семи автоцентров, каждый из которых представлял бы отдельный автомобильный бренд.

По мнению руководства компании сегодня бессмысленно вкладывать в строительство автоцентров, с учетом значительного падения продаж автомобилей.

В бедственном положении продолжают находится украинские девелоперы у которых возникают проблемы с выполнением своих обязательств, в том числе и по евроаоблигациям. Так девелоперская компания «XXI Век» опубликовала предложение по условиям реструктуризации своих еврооблигаций на сумму $175 млн. и процентов по данному долгу на сумму $8,75 млн. Данные еврооблигации были выпущены в 2007 г. Согласно условиям выпуска, срок их погашения наступает в мае 2010 г., однако держатели еврооблигаций имеют право потребовать выплаты на год раньше. Срок выплаты процентов − 24 мая 2009 г.

Компания предлагает держателям еврооблигаций два возможных варианта реструктуризации. Первый вариант предусматривает продление срока погашения еврооблигаций до 2014 г. Второй вариант предусматривает продление срока погашения до 2012 г. и выдачу держателям еврооблигаций варрантов в обмен на 42% облигаций. Погашение оставшейся части долга предполагается начиная с 2010 г. и заканчивая в 2012 г.. «XXI Век» приступил к обсуждению предлагаемого плана реструктуризации с держателями еврооблигаций, и условия могут изменяться вследствие переговоров между участниками процесса.

Правда в строительной сфере Украины есть и положительные новости, хотя их немного. Так производитель строительных смесей «Хенкель Баутехник (Украина)» запустила четвертый завод в Украине по производству строительных смесей в Николаеве (Львовская обл.) Ceresit мощностью 210 тыс. тонн в год. Инвестиции компании в завод составили EUR 10 млн., срок окупаемости завода по прогнозам составит 6-7 лет. Сырьевую базу для нового завода будет обеспечивать Николаевский цементный завод «Николаевцемент» (Львовская обл.), который входит в международную группу Лафарж.

Из всех строительных объектов лучше всего сегодня себы в Украине чувствуют те, которые связаны с Евро-2012. Согласно определенному и утвержденному УЕФА графику проводится подготовка Одесского стадиона “Черноморец” к Евро-2012. Полностью, на сто процентов, демонтирован стадион “Черноморец”, и теперь он являет собой большую строительную площадку. На сегодня на одной трети стадиона уже полностью смонтированы трибуны и готовы колонны для возведения второго и третьего этажей… Что же касается подготовки к Евро-2012 Донецка, то губернатор Донецкой области Владимир Логвиненко и глава Запорожской облгосадминистрации Александр Старухподписали соглашение о сотрудничестве по подготовке и проведению финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу. При этом ближайшим городом претендующим на проведение матчей евро-2012 к Запорожью является не Донецк а Днепропетровск. Подписание соглашения между Запорожской и Донецкой областью возможно говорит о том, что в Запорожье рассматривают шансы Днепропетровска остаться в числе 4 городов, где будут проходить матчи Евро-2012 как достаточно низкие.

Соглашение предусматривает использование объектов и инфраструктуры города Запорожье для создания благоприятных условий пребывания участников и гостей Евро-2012. В частности, согласно договоренностям, Запорожская облгосадминистрация должна содействовать Донецкой ОГА в вопросах размещения гостей и туристических групп, которые прибудут в Запорожье в период проведения Евро-2012, в 5-ти и 4-ех звездочных гостиницах.

Идет деятельность по подготовке к Евро-2012 и Киеве. Так недавно было объявлено, что на территории Олимпийского спортивного центра в Конча-Заспе в 2009 году предполагается начать строительство открытого легкоатлетического стадиона. Строительство будет осуществляться в рамках реализации Государственной целевой программы подготовки и проведение в Украине финальной части чемпионата Европы-2012 по футболу.

Стадион будет включать в себя футбольное поле, секторы для прыжков и метаний и четыре беговые дорожки. До 2012 г. еще собираются построить гимнастический зал, залы для борьбы и фехтования, бассейн и пневматический тир. Все это позволит ускорить подготовку столицы к Евро-2012.

+++

Евро-2012 приближается

Мария Иванова

Stroy-ua.net

26.04.09

Многие строительные компании и производители строительных материалов возлагают большие надежды на Евро-2012. Строительство отелей, стадионов, реконструкция аэропортов и дорог сулит не только работу, но и повышение имиджа Украины. Хотя, безусловно, сегодня многие сетуют на кризис, который тормозит развитие деятельности по подготовке к Евро-2012. Тем не менее, правительство страны намерено активизировать процессы, связанные с предстоящим чемпионатом по футболу и в первом полугодии при содействии Всемирного банка провести международную встречу для обсуждения инвестиционных проектов по подготовке к Евро-2012.

Президент УЕФА Мишель Платини 14-15 апреля 2009 года прибудет в Украину с официальным визитом, сообщил президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис в ходе парламентских слушаний по вопросу об организации и проведению в Украине финальной части Чемпионата Европы по футболу 2012 года. По словам Г. Суркиса, М. Платини планирует провести встречу с руководством государства, другими официальными лицами, причастными к подготовке турнира. При этом президент ФФУ подчеркнул, что отношение со стороны государства к подготовке финальной части чемпионата должно быть взвешенным. Он также призвал Верховную Раду принять все необходимые решения и законы для проведения Евро-2012.

«Я глубоко убежден, что любые аспекты подготовки к турниру должны быть деполитизированы и неприкосновенны в стенах законодательного органа, а также не становиться заложниками каких-либо конъюнктурных решений, в том числе и кадровых», − подчеркнул президент ФФУ. По его словам, руководство УЕФА очень обеспокоено отсутствием взаимопонимания среди субъектов украинского политикума. «Вопрос политической стабильности в государстве, которое является принимающей стороной, отнесен нашими европейскими партнерами к списку стратегически важных», − подчеркнул Г. Суркис.

Президент ФФУ также высказался за целесообразность создания в парламенте постоянно действующей специальной комиссии по примеру межведомственной рабочей группы быстрого реагирования, которую возглавляет вице-премьер-министр Иван Васюник. «Поскольку, выполняя свои обязанности в рамках проекта Евро-2012, Украина все чаще будет сталкиваться с необходимостью внесения изменений в действующее законодательство», − пояснил Г. Суркис. Он также подчеркнул, что «в условиях финансового кризиса проект Евро-2012 становится реальным механизмом коллективного спасения». По словам Г. Суркиса, реализация проекта в рамках подготовки к Евро-2012 позволит создать дополнительные рабочие места.

Прием гостей и участников

Как минимум четыре города в Украине будут готовы принять гостей и участников Чемпионата Европы по футболу в 2012 году, сообщил вице-премьер Иван Васюник. «Украина на 8 мая представит УЕФА четкое понимание, что у нас как минимум четыре города будут готовы принять гостей Евро-2012», − сказал он на брифинге в парламенте. При этом И. Васюник напомнил, что именно 8 мая этого года УЕФА будет принимать решение о выборе четырех городов в Украине и четырех городов в Польше, в которых будут проходить финальные соревнования Евро-2012.

Он сообщил о том, что в 2008 году правительство Украины на 90-100% выполнило свои обязательства по реализации проектов инфраструктуры для подготовки к проведению Евро-2012. В частности, вице-премьер отметил, что около 1 млрд. грн. (почти 100%) выделено из государственного бюджета на реализацию проектов модернизации аэропортов, около 250 млн. грн. (почти 96%) профинансирована реконструкция национального спорткомплекса «Олимпийский». И. Васюник также сообщил, что более 1,5 млрд. грн. (почти 90%) выделено на подготовку к реконструкции дорог общегосударственного значения.

Кроме того, вице-премьер сообщил, что намерен обратиться к Верховной Раде с просьбой выделить отдельный день для рассмотрения в парламенте законопроектов, необходимых для успешной подготовки к Евро-2012. По его словам, это законопроекты о государственном частном партнерстве в Украине, об отчуждении земли, находящейся в частной собственности, на общественные нужды, а также ряд законопроектов, которые помогут создать более либеральный инвестиционный климат для тех инвесторов, которые желают принять участие в реализации проектов к Евро-2012.

Увеличить темпы

Глава Государственной службы туризма и курортов Украины Анатолий Пахля заявляет о замедлении темпов подготовки инфраструктуры для проведения чемпионата Европы по футболу в Украине в 2012.

«Мы можем сегодня говорить не о срыве в реализации тех или иных проектов по строительству мест размещения в рамках подготовки к Евро-2012, а о замедлении темпов. Это не секрет, что значительное количество инвесторов пока отложили реализацию проектов, которые ранее планировалось начать в 2009 году из-за экономического кризиса», − сказал глава госслужбы.

Кроме того, А. Пахля отметил, что на реализацию данной программы планируется потратить около 46 млрд. грн. В то же время глава Госслужбы туризма и курортов сообщил, что в данный момент на рассмотрении в Кабинете Министров Украины находится проект Закона «О мероприятиях по содействию развитию туристической инфраструктуры», которые будут стимулировать приход потенциальных инвесторов в Украину.

Підписатися на новини