ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

По уже сложившейся доброй традиции, в крымских СМИ на минувшей неделе в той или иной мере звучала тема Евро-2012.

«Украина выполнит все обязательства по подготовке аэропортов к проведению финальной части чемпионата Европы 2012 года», − приводит слова вице-премьер-министра Украины Ивана Васюника «Крымская газета». «Государство несет ответственность за подготовку аэропортов. После определения окончательного списка городов − хозяев турнира, мы будем принимать дополнительные меры для того, чтобы обеспечить своевременное завершение реконструкции аэропортов согласно потребностям чемпионата».

«Крым.ru» пишет о том, что Кабинет Министров Украины утвердил перечень объектов строительства и реконструкции объездных автомобильных дорог вокруг городов, связанных с подготовкой и проведением в Украине Евро-2012, в 2009 году и объемы их финансирования. Общий уровень финансирования дорог в текущем году за счет средств специального фонда Госбюджета составит 500 миллионов гривен.

«Крымское время» напоминает своим читателям, что уже 14 апреля Украину посетит президент УЕФА Мишель Платини. Ожидается, что именно на этой неделе будет окончательно определен список городов, которые примут матчи Евро-2012. «Никаких послаблений (в части критериев требований к инфраструктуре принимающих городов) Украине и Польше ожидать не приходится», − со ссылкой на «Интерфакс-Украина» издание цитирует президента ФФУ Григория Суркиса. «Наша задача − не просто провести Евро-2012 достойно, а подарить любителям футбола и участникам турнира такой праздник, которого история еще не знала! Такую планку мы сами себе поставили».

Футбол

Впервые официальный поединок приняла учебно-тренировочная база симферопольского клуба в селе Почтовом Бахчисарайского района: в минувшую пятницу здесь сыграли резервисты «Таврии» и «Кривбасса». Небольшой, но достаточно уютный стадиончик, возведенный на территории базы, прошел сертификацию в ФФУ и получил право на проведение, в частности, игр первенства среди молодежных составов. Напомним, что последние три года дублеры «Таврии» из-за отсутствия необходимых условий вынуждены были в основном играть в Севастополе.

По своему качеству травяной ковер на «Таврии» (а именно такое название получил стадион) не уступает газону главной футбольной арены Крыма − «Локомотива». На стадионе, само собой разумеется, установлены пластиковые сидения, имеются оборудованные раздевалки, душевые комнаты − созданы все условия для проведения официальных матчей.

Поддержать свою команду в первом по-настоящему домашнем поединке трех последних сезонов в Почтовое приехали воспитанники ДЮФК «Таврия», члены фан-клуба «5-й сектор». Увы, праздничную атмосферу несколько подпортило очередное, уже 19-е поражение таврийской «молодежки» в текущем первенстве (1:2).

В субботу уступил сопернику и основной состав «Таврии» (0:1). Матч вызвал немало вопросов у специалистов и любителей футбола, так как спортивная борьба в нем напрочь отсутствовала. Есть серьезные подозрения, что поединок был договорным, о чем, в частности, свидетельствует и неожиданное изменение перед его началом коэффициентов (вплоть до зеркальных) в букмекерских конторах. Не исключено, что подзаработать на ставках решили футболисты обеих команд. Симферопольский клуб, кстати, по этому поводу инициировал внутреннее расследование (разумеется, на публику этот скандал никто выносить не собирается). Наставник «Таврии» Сергей Пучков уж как-то очень сдержанно (что для него несвойственно) вел себя на послематчевой пресс-конференции (не исключено, был в курсе происходящего), за поражение от «Кривбасса» пообещал реабилитацию в виде двух гостевых побед − над ФК «Харьков» и «Арсеналом».

Отметим, что в перерыве матча основных составов «Таврии» и «Кривбасса» в присутствии почти восьми тысяч болельщиков состоялось награждение команд-призеров Крымского первенства физкультурно-оздоровительного общества «Колос» среди ребят 1997 года рождения по мини-футболу. Командам «Орион» (Ленино, победитель), «Черномор» (Черноморский район, серебряный призер) и «Приморец» (Приморское, бронзовый призер) были вручены медали, кубки и подарки от Федерации футбола Крыма. Также награждены были и лучшие игроки турнира. Церемонию награждения провел президент Федерации футбола автономии Сергей Куницын. Под аплодисменты трибун команды-лауреаты соревнований совершили круг почета по чаше Республиканского стадиона «Локомотив».

Руководство «Крымтеплицы» после неожиданного домашнего поражения своей команды от бурштынского «Энергетика» (0:3) устроило футболистам трудотерапию, на целый день отправив их работать в… теплицу. Также на 30 процентов команде была сокращена зарплата. Меры, как видим, пошли молодежненцам на пользу: в очередном туре команда обыграла на выезде «Гелиос» (1:0).

13 апреля в Севастополе на центральной площади города (им. Нахимова) стартует 500-дневный марафон «Навстречу столетию севастопольского футбола» (сам юбилей будет отмечаться 26 августа 2010 года). В понедельник, помимо шоу-программы, ожидается встреча болельщиков с командой ПФК «Севастополь», проведение различных конкурсов с розыгрышем футбольной атрибутики.

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

За ініціативи Вінницької обласної ради було випущено буклети, фотоальбоми, настінні календарі в які ввійшли культурні і історичні та релігійні пам’ятки нашої області. Задля їх популяризації cеред населення і гостей області і країни. Це важливий захід в контексті проведення в Україні Євро 2012.

Реклама

Мною були перевірені на наявність зовнішньої реклами нижче перелічені вулиці міста: Юності, Космонавтів, В. Порика, Хмельницьке шосе, 600-річчя, Келецька на даних вулицях реклами присвяченій Євро-2012 не було. Також оглянув ТЦ «Дастор», ТЦ «Магі-Гранд» що знаходиться по вул. Юності в ньому сувенірної продукції не помічено.

Також мною були перевірені і інші місцеві ЗМІ і газети на теми присвячену Євро-2012 і розширення інфраструктури такі як: газети «RIA», «20 хвилин», «Місто», «33 канал», «Вболівальник» «Новини Вінниччини»; Місцеві телеканали: ТРК «Вінниччна», «Віта» «ВДТ-6». В даних джерелах інформації на вище вказані теми − не було.

ЗМІ

Матеріалів по темі Євро 2012 за звітний період у місцевих ЗМІ не було.

Місцевий футбол

ФК «Нива»

Вінницька «Нива» з перемоги розпочала весняну частину чемпіонату у Другій лізі. На виїзді 4 квітня підопічні Юрія Солов`єнка з мінімальним рахунком здолали броварський «Нафком» − 1:0. Завдяки перемозі «Нива» й надалі утримується на першому місці у турнірній таблиці, маючи в активі 47 очок. На чотири очка відстає «Нива» з Тернополя. На третьому щаблі − «Дніпро» (Черкаси). Інформація опублікована в газеті «20 Хвилин» від 06.04.09 року в статті під назвою ««Нива» победила «Нафком»«, в газеті «Вболівальник» від 09.04.09 в статті під назвою «Первая победа Соловъенка», і на телеканалі ВДТ-6. В програмі «ТНВ» від 06.04.09 року, та в газеті «Місто» від 10.04.09 − «Шоста поспіль перемога «Ниви»«.

Турніри

Обласні зональні змагання на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед школярів 1996 р.н. відбувались у восьми районах 29 березня. До фінальних змагань, які проходили у Гайсині 03 квітня потрапило 8 команд. За підсумками змагань призові місця розподілились таким чином:

ІІІ місце − Жмериська ЗОШ №3, кращий гравець − Романюк Роман;

ІІ місце − Гайсинська ЗОШ №1, кращий гравець − Кравчук Тарас;

І місце − ЗОШ № 27 м.Вінниця, кращий гравець -Рябцев Владислав.

Тренер переможців Базалицький Валерій вже вдруге поспіль приводить команду до перемоги. Тепер  команда ЗОШ № 27 з м. Вінниці прийме участь у зональних Всеукраїнських змаганнях.

Також, згідно з Регламентом, визначились переможці змагань з елементів техніки гри у футбол для учасників змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч «:

у вправі «Жонглювання м’ячем» − Кудраш Олександр / ЗОШ № 27 м. Вінниці,

у вправі «Удари по вортах на точність» − Красносельський Дмитро / ЗОШ № 3 м. Жмеринка,

у вправі «Удари м’яча на дальність» − Демченко Олександр ЗОШ № 27 м. Вінниці. Інформація з сайту Вінницької обласної Федерації футболу від 06.04.09.

Розпочалось ІІ коло Чемпіонату Вінницької області з футболу серед аматорів сезону 2008 − 2009 рр. І одразу сенсація − перемога ФК «КФКС» м. Вінниці над лідером змагань, які ще жодного разу не мали поразок, ФК «Авангард» Сутиски. Інформація з сайту Вінницької обласної Федерації футболу від 07.04.09.

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Тема Євро 2012, за звітний період, не знайшла відображення у місцевих ЗМІ.

Не обговорювалось дане питання і в кулуарних розмовах  футбольних вболівальників. Зовнішньої реклами Євро 2012 у Луцьку не спостерігалось.

Футбол

Чи допоможе Суркіс розібратись у волинському футболі

Група керівників футбольних колективів, гравців команд, які беруть участь у чемпіонаті області, звернулася з листом до президента Федерації футболу України Григорія Суркіса

У листі, зокрема, йдеться про те, що в першості Волині, яка проводиться під егідою обласної Федерації футболу, не дотримуються принципу чесної гри, не належним чином виконуються умови та регламент змагань, лобіюються інтереси окремих клубів. На знак протесту кожного року декілька команд достроково припиняють участь у турнірі. Автори звернення сумніваються у професійності голови обласної федерації футболу Ігоря Безуглого, оскільки, як вважають вони, розвиток і популяризація масового футболу на Волині занепадає.

Керівники футбольних колективів і гравці команд майже у категоричній формі пропонують внести корективи в діяльність федерації, зокрема, провести розслідування та позачергове переобрання голови ФФВ. І вже як ультиматум звучить застереження: якщо найближчим часом Федерація футболу України не вживе з цього приводу належних заходів, то більшість команд проігнорує участь у чемпіонаті області і проведе свій власний альтернативний турнір.

У Федерації футболу України досить оперативно прореагували на згадане звернення. У Луцьк прибули заступник виконавчого директора ФФУ Василь Забродін і перший заступник голови асоціації аматорського футболу Олександр Каденков. Гості зі столиці провели розширене засідання виконкому федерації футболу Волині.

Слід сказати, що виступи представників команд «Мар'янівка» − Сергія Магери, «Смак» − Олександра Джуматія, «Вотранс-ЛСТМ» − Юрія Волошина, ветерана волинського спорту Станіслава Рупчева, завідуючої відділом з питань сім'ї, молоді, фізичної культури і спорту Нововолинського міськвиконкому Галини Карнаухової, начальника управління у справах сім'ї, молоді і спорту облдержадміністрації Миколи Зайченка були досить критичними. Разом з тим вони висловили пропозиції щодо шляхів поліпшення діяльності Федерації футболу, доцільності перевиборів голови ФФВ. Свої зауваження і пропозиції, зокрема щодо юридичного боку перевиборів Ігоря Безуглого, вніс представник ФФУ Василь Забродін.

На виконкомі створено робочу комісію, яка буде займатись підготовкою звітно-виборної конференції Федерації футболу Волині.

(Газета „Волинь-нова”)

На продовження теми

Ми провели незалежне розслідування обставин, які викликали рішучу незгоду групи футбольних функціонерів Волині з перебуванням Ігоря Безуглого на посаді керівника обласної федерації футболу. Найперше привертає увагу, що група незгодних досить значна − 22 чоловіка. По-друге, серед цих незгодних дуже багато людей, котрі чимало років працювали пліч-о-пліч з Безуглим і чудово його знають з усіх боків без винятку. По-третє, ніхто з них не має проти Безуглого нічого особистого. Тобто виступити з протестом їх змусили винятково об’єктивні обставини. Іншими словами кажучи − терпець урвався.

Водночас у волинському футболі є значно більше людей, котрі не заявили свого протесту в публічній формі, однак твердо дотримуються думки, що Ігор Безуглий жодним чином надалі не може керувати обласною федерацією. Він як керівник давно втратив авторитет, а останнім часом втратив навіть елементарне довір’я. Про нього висловлюються так: „Безуглий сам по собі хлопець хороший. Але в футболі він почав любити не роботу, а самого себе і гроші”. Далі наводиться ряд фактів, що свідчать про розквіт у федерації елементарної корупції. Матчі обласної першості всуціль купуються та продаються. Багаті клуби замовляють у Безуглого „своїх” суддів. Призові місця обласного чемпіонату визначаються не наприкінці чемпіонату, а на його початку. У якомусь райцентрі поле до сезону не готове − кличуть до себе „на гостину” голову обласної федерації і він дає дозвіл на участь команди в розіграші...

Відверто розповідаючи про бездіяльність та корумпованість Ігоря Безуглого, футбольні спеціалісти та спортивні оглядачі місцевих ЗМІ так само відверто вказують на причини лояльного ставлення до нього керівництва Федерації футболу України: Безуглий ніколи не голосує проти ініціатив столичного начальства, ніколи не вимагає більше, ніж дають, і коли йому іноді доводиться вибирати між підтримкою керівництва ФФУ та інтересами волинського футболу, то він завжди без вагань обирає перше.

В порядку висновків можна зазначити таке. Ігор Безуглий навіть в силу своїх чисто людських особливостей не є тою людиною, яка в складних сучасних умовах може вирішувати надскладні проблеми функціонування футбольного організму області. Для цього у нього немає ні ваги людини з великим капіталом, ні впливовості депутата місцевої ради, ні пробивної здатності функціонера, ні, здається, навіть елементарного бажання займатися своєю справою добросовісно і в рамках власних можливостей. Отож легко спрогнозувати, що невдоволення ним як керівником обласної федерації футболу з часом буде тільки зростати і це, зрозуміло, не йтиме на користь нікому. 

Закопав би суддів − і все

Головний тренер луцької „Волині” Віталій Кварцяний здавна славиться екстраординарними поглядами та винятково несподіваними висловлюваннями. Днями журналісти запитали його, як він бачить проблеми футбольного суддівства.

− Рефері завжди буде заангажованим, − сказав Віталій Володимирович. − Симпатія − це навіть нормально. Якщо ми вдома граємо, то чого до нас не має бути симпатії? Напевно, господарям треба симпатизувати. Але не повинно бути серйозної заангажованості. А найстрашніше, що судді начитані, зачитані, навчені й переучені указками та підказками. Є регламент, є суддівські інструкції, є їх тестування і ліцензія на суддівство. Інспектору треба, щоб нічого не було. Бо якщо буде скандал, бійка, то інспектора знімуть і він місяць грошей не отримуватиме ні зліва, ні справа, ні прямо. І делегат так само підійде і скаже: „Ти, Петю, дивись...” Суддя скаже: „Тут написано, але, може, хай зіграють?” А делегат: „Та ні, навіщо? Упав − свисти, для чого нам проблеми?” Він виходить на поле − і починається. Суддя свистить, футболу немає, люди сплять, стадіони порожні... Якби я був президентом Федерації (хоча це не моє), я б давно вже похоронив усіх цих суддів. По коліна зарив би ось так в землю і все.

Леоненко знову коментує

Волинська преса чомусь дуже любить нарівні з головним тренером „Волині” Віталієм Кварцяним цитувати також колишнього динамівця Віктора Леоненка. Мабуть, тому, що він має язик неабиякої гостроти, тож щоразу дошкульно потішається над усіма підряд, хто тільки йому на той-таки гострий язик потрапить. Газета „Луцький замок” надрукувала розмову з футбольним гострословом, проведену з ним одразу після поразки української збірної від збірної Англії.

− Могли ж і нічию привезти...

−  Могли, якби не пропустили на останніх хвилинах. Але ви ж самі бачили, що Англія сильніша від нас, вони грали не напружуючись. Хоча моментів не було ні у нас, і в англійців, вони виграли на класі.

− Чому наша атака зіграла так слабо?

− А вони завжди так грають. Той же Воронін за „Герту” грає яскравіше, ніж він відбігав у Лондоні. Ну, а Мілевський тільки те й робить, що падає.

− Знову ви його лаєте.

− Зараз знову почнуть говорити, що я його цькую. Та не цькую я його! Хто він такий? Багато йому честі буде! (сміється). Нехай грає, як вважає за потрібне, це його проблеми.

− Шева хоч не розчарував?

− Гадаю, Шевченка потрібно було випускати з перших хвилин, хоча, звичайно, Льосі (Михайличенку − ред.) видніше. Забив − і забив, молодець.

− Гол за збірну надихне Шевченка на нові подвиги в клубі?

− Та його вже ніщо не надихне! Як сидів на банці, так і сидітиме.

− Залишмо нападників. Наш півзахист теж зіграв не кращим чином.

− Алієв був не схожий на себе, він в „Динамо” грає набагато краще, частіше б’є, а в Лондоні − нічого не показав!

− А Тимощук?

− Я взагалі дивуюся з росіян. Дати за нього двадцять мільйонів доларів! (сміється). Та за такі гроші потрібно грати так, як Тимощуку і не снилося! Він же в Англії діяв як звичайний стандартний півзахисник, яких в Україні вистачає і без нього.

 

4.       Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

Ревизоры

Инспектор УЕФА остался доволен днепропетровским аэропортом

3 апреля в Днепропетровске с визитом побывал инспектор УЕФА по стадионам Питер Хемпстон. В ходе проверки гость остался доволен взлетной полосой и пропускной способностью аэропорта, подходящей для приема иностранных гостей Евро-2012.

 «Кроме того, Питер Хемпстон остался доволен командой управления аэропортом и слаженностью работы городских и областных властей. В целом проверка прошла успешно, инспектор выглядел довольным. Прием ему был оказан на высшем уровне», − сказали в управлении по подготовке к Евро-2012 Днепропетровской облгосадминистрации. Что касается конкретных выводов эксперта, то в управлении отметили, что этим делегаты УЕФА никогда не делятся. Отчет, по их мнению, будет готов не раньше мая.

АЭРОПОРТ

Днепропетровский аэропорт приватизируют. 

Более того, подготовка к его приватизации уже началась. Международный аэропорт «Днепропетровск» приватизируют. Об этом сообщил городской голова Иван Куличенко. Более того, уже заявлено о тендере на проведение исполнителей экспертной оценки акций ООО «Днепроавиа».  Как отметил Иван Куличенко, Президент Виктор Ющенко своим указом «разблокировал» вопрос приватизации аэропорта и Фонд госимущества уже готовится к ее проведению. Более того, на сегодняшний день уже есть потенциальный инвестор, который подтверждает свои намерения принять участие в приватизации аэропорта. Кроме того, он подтверждает и свою готовность вкладывать инвестиции в развитие аэропорта «Днепропетровск» и его подготовку к «Евро − 2012». Между прочим, речь идет о сумме в 1 млрд. 250 млн.грн.! По данным городского головы, на сегодняшний день по объемам перевозок и по качеству предлагаемых услуг аэропорт Днепропетровска занимает второе место в Украине, уступая только Международному аэропорту «Борисполь».  А вот что касается его возможности принять всех гостей Днепропетровска во время проведения Евро − 2012, то на этот счет в мэра большие сомнения. Иван Куличенко признается, что пропускная способность аэропорта «Днепропетровск» мала, чтоб принять такое количество людей, так что «помогать» принимать футбольных болельщиков будет аэропорт Запорожья.

ДОРОГИ

Иван Куличенко: «Мы выполним все обязательства по строительству дорог к Евро-2012, даже если придется взять ? 50-100 млн. у ЕБРР»

По словам мэра Днепропетровска Ивана Куличенко, несмотря на то, что правительство не выделяет никакого дополнительного финансирования, и строительство дорог в городе в рамках подготовки к Евро-2012 ведется исключительно за средства городского бюджета, это строительство будет закончено вовремя.

«С каждым годом мы в 2 раза наращиваем объем работ по строительству дорог. В этом году завезен еще один комплекс по изготовлению кубовидного щебня, асфальтобетонный завод, 2 дорожных комплекса. Те средства, которые у нас, мы их загрузим полностью для работы. Завтра состоится принципиальный разговор с Премьер-министром потому, что правительство подготовило изменения в бюджет прошлого года, ВР эти изменения не рассмотрела, мы 50 млн. грн. не получили, дороги за свой счет сделали, сегодня почти 10 млн. грн. должны. Но, даже, если все будет идти как шло, нам ни одной бюджетной копейки выше бюджета не поступит, мы свои обязательства по подготовке к Евро-2012 выполним, в том числе и по дорогам, у нас для этого достаточно рычагов», − сказал Иван Куличенко.

По словам мэра одним из основных таких рычагов является кредит от ЕБРР, который банк готов предоставить городу.

«У города хорошая кредитная история и мы можем получить кредит от ЕБРР в размете ? 50 − ? 100 млн. по льготным процентам, учитывая, что это программа по подготовке к Евро-2012, с выплатой в течение 30 лет. Значит возьмем кредит и сделаем, но дороги сегодня не могут оставаться такими, какими они есть», − добавил Иван Куличенко.

Каждый городской мост − «бомба замедленного действия»

На содержание и ремонт днепропетровских мостов и путепроводов выделяются крохи. А тем временем эти сооружения разрушаются и в один страшный миг могут рухнуть. Современный Днепропетровск без мостов представить невозможно. Вот только сколько их в городе и каково их состояние? Обычный горожанин при первом вопросе перечислит,  скорее всего, Амурский, Центральный, Кайдакский, Южный, Самарский мосты. Ну, может, вспомнит еще парочку. Что же до их состояния, легкомысленно пожмет плечами: мол, стоят, машины по ним ездят − и слава Богу. Но вот вам к размышлению официальная статистика городского коммунального предприятия «Днеправтомост»: всего в нашем городе насчитывается аж 47 мостов и путепроводов. На большинство из них давным-давно вообще не выделяются средства. Примерно 80 процентов таких сооружений имеют серьезные дефекты, в то и вовсе являются аварийными! И могут в любой момент рухнуть.

На «честном слове» бесконечно не простоишь

Определенный запас прочности украинским мостам гарантировали технологии советской эпохи: строили тогда на совесть, на века. Как признают эксперты, такие сооружения могут прослужить и сто лет, но при одном условии: если их регулярно обследовать и ремонтировать. «По нормативам, каждые семь лет на мостах надо менять дорожное покрытие, − говорит главный инженер «Днеправтомоста» Олег Антонов, − Каждые 15 лет − гидроизоляцию, и так далее. Недавно в Украине приняты новые, ужесточенные нормы по обследованию мостов, определению в них деформаций, дефектов. Но беда в том, что из-за нехватки финансирования мы вообще не можем провести обследование таких сооружений в городе. Мало что знаем об их реальном состоянии и, соответственно, не можем принимать предупредительные меры». Впрочем, сказать, что городской власти вообще наплевать на содержание мостов и путепроводов, будет неправильно. Так, например, в прошлом году на содержание таких объектов было выделено 734 тысячи грн. (на Кайдакский мост − 140 тысяч, мост №2 «Центральный» − 135 тыс., Южный − 150 тыс. и т. д.). На текущий ремонт − 235 тысяч (Кайдакский − 55, мост №2 − 77, Южный − 24 тысячи).

«Но проблема в том, что титульный список финансирования таких работ охватывает всего 18 из 47 сооружений, − признает Олег Антонов. − Худо-бедно деньги на самые неотложные работы выделяются на так называемые «внеклассные мосты» протяженностью более 500 метров, − кроме упомянутых, это и мост №1, Амурский. На остальные 14 из титульного списка перепадают крохи. А еще на 29 сооружений городской бюджет не выдает ни копейки. Несмотря на это, уборку, аварийные работы на мостах мы выполняем качественно и в любое время года. Занимаемся, грубо говоря, «латанием  дыр». Но состояние мостов даже не можем обследовать −  этим при соответствующем финансировании полномочны заниматься лишь специализированные предприятия с соответствующей лицензией. Без такой «диагностики», без средств на капитальные ремонты, без элементарного финансирования текущих работ, многие городские мосты и путепроводы находятся в непригодном для нормальной эксплуатации состояний. Этого, несмотря на наши неоднократные призывы, не хотят замечать, пока не случилось ЧП. А ведь за последние годы мосты обрушивались в Европе, Азии, даже в благополучных США! Сколько нам осталось до подобных трагедий?»

«Внеклассные» − не значит «идеальные»

Что же в реальности происходит с днепропетровскими мостами, мы попытались выяснить в ходе нашего рейда. Начнем с сооружений особой важности, «внеклассных» мостов.

Мост №2 «Центральный». Был построен в 1966 году, с того времени ряд его элементов не обновлялся, несмотря на проведенную пять лет назад реконструкцию. Например, давно уже в аварийном состоянии перильные  ограждения, опоры освещения и контактной сети, а также деформационные швы. Назрела необходимость замены гидроизоляции, которая предотвращает замачивание и разрушение бетонных балок моста. В масштабе цен 2004 года (когда была составлена проектно-сметная документация капремонта моста) работы оценивались в 2,7 млн.грн.,

Мост №1 «Амурский». В 2005 году  на нем были восстановлены бетонные конструкции , заменены дорожное и трамвайное полотно, опоры освещения, перильное ограждение. Но сейчас созрела проблема состояния деформационных швов между пролетами моста. Течи из них приводят к коррозии конструкций нижней, железнодорожной части сооружения. Требуется ремонт деформационных швов.

Кайдакский мост тоже был капитально отремонтирован, уже в 2007 году. И все бы прекрасно, но осталась проблема обустройства земельной вставки в центре этого сооружения: надо досыпать конус, уложить на него плиты. По ценам 2006 года это стоило 2,8 млн. грн.,

Южный мост был сдан в эксплуатацию в 2000-м году, и за прошедшее время в нем обнаружился целый ряд проблем. Дренажная система давно забилась, из-за чего вся влага с моста не стекает в Днепр, а исподволь разрушает опоры моста. Требуется замена дорожного покрытия с установкой нового, защитно-сцепляющего слоя, а также покраска большей части сооружения.

Сколько осталось до обрушения?!

Но если состояние центральных,  «внеклассных» мостов специалисты определяют как стабильное и относительно благополучное, то вот со многими из  больших (длиной свыше ста метров), средних (25-100 метров), малых мостов и путепроводов ситуация − критическая!

Возьмем, например, отнюдь не грандиозный мост по ул. Разъездной на жилмассиве Игрень. Несмотря на свою внешнюю скромность, он ежечасно  обеспечивает проезд до тысячи (!) легковушек, грузовиков, автобусов через речку Маячку с выездом на международную трассу Москва-Симферополь. Приведенные нами снимки показывают, в каком жутком состоянии находится этот мост, построенный еще в 1949 году и с тех пор не знавший вообще никакого ремонта. Его стоечные опоры давно просели, оторвались от полотна моста, дорога деформировалась даже на подъезде к этому сооружению. Ждем непоправимого?!

В таком же «аварийном состоянии − и путепровод на проспекте Правды, в районе завода Карла Либкнехта. По нему через железнодорожные пути ежеминутно проезжают сотни автомобилей, автобусов, троллейбусов. Никто из их пассажиров не знает, что балки этого строения разваливаются на глазах (смотрите фото), в них давно оголилась арматура, которая разъедается коррозией. На фоне этих деформаций раздолбанные проезжая часть и перильные ограждения выглядят сущим пустячком. Не первый год специалисты бьют тревогу, направляют соответствующие письма в горсовет, но все принятые за последние пять лет меры ограничились ремонтом всего одной опоры.

Самарский мост, ведущий на Игрень, был капитально отремонтирован в 2003-04 годах, с тех пор по нему открыт беспрепятственный проезд тяжелого автотранспорта. И все бы замечательно, но никто не проводил обследования грузоподъемности моста − а вдруг он не выдержит перегруженную фуру?.. К тому же, в поселке Рыбальском − карьер, через этот мост постоянно ездит транспорт повышенной грузоподъемности.

Аналогичная проблема с пешеходным мостом из парка Шевченко на Комсомольский остров. В 1955 году он был построен сугубо для пешего сообщения. Но в последние годы превратился (несмотря на громогласные обещания закрыть проезд на остров для больших машин)  в «автобан» для развозных и навороченных автомобилей, которым ограничения не писаны. Еще более «проездным» этот мостик грозят сделать планы создания на острове  базы олимпийского резерва. Эта  перспектива и не менее парадоксальная действительность ежедневно гробят и без того хлипкое сооружение, которое состоит из пяти разных пролетных строений,  не знавших полвека капремонта. В бетонных блоках уже давно прослеживаются признаки разрушения и оголения арматуры. Об изношенных асфальтовом покрытии, перильных ограждениях, светильниках впору и говорить.

Путепровод на ул. Каруна республиканского значения, проходящий над железнодорожным полотном в районе платформы «193 километр», тоже требует капитального ремонта − стоечных опор, рабочей арматуры, давно забитых или заасфальтированных водосбросов и так далее.

Финансы вновь поют романсы

Но даже на фоне всех упомянутых мостов и путепроводов в самом заброшенном состоянии − малые мосты на ул.Братьев Трофимовых, в Приднепровске, Рыбальске, Игрени, Таромском. Сооружения десятилетиями не обследовались, русловая часть речек и ручьев под ними давно заилилась, элементы конструкции разрушаются, ржавеют.

И эта плачевная картина усугубляется год за годом.

Сколько же, любопытно, городским бюджетом запланировано на содержание и ремонт мостов в текущем году? С учетом уборки, содержания судовой сигнализации и зимних работ − 1,2 миллиона гривен, но в комплекте с подземными переходами, о сложной судьбе которых мы не так давно писали. Отталкиваясь от опыта прошлых лет, можно прогнозировать, что треть этой суммы «съедят» переходы, а на мосты... Увы, останутся крохи, за которые вновь можно будет выполнить лишь их уборку. На текущий ремонт в нынешнем году финансирование пока не оговаривалось, а на капремонт − вообще не выделено. Вот и получается, что проблема год за годом только усугубляется. Но вопрос финансирования − это только одна сторона медали. Вторая -это транспортный коллапс всего города, если на капремонт станет один из главных днепропетровских мостов. Всю эту безумную ситуацию мы уже проходили несколько лет назад, когда поэтапно ремонтировались первый и второй городские мосты. За прошедшие годы объездных дорог и толковых транспортных развязок в Днепропетровске не прибавилось. Значит, нам гарантирован очередной «транспортный стояк», если какой-либо из мостов закроют на ремонт. Но пусть лучше закроют, чем тот обрушится в один страшный день.

ГОСТИННИЦЫ

В днепропетровских отелях будут работать немцы и голландцы

Днепропетровск привлечет отельный персонал из Голландии и Германии для обслуживания туристов во время проведения в городе матчей Чемпионата по футболу Евро-2012.

Об этом 10 апреля на пресс-конференции сообщил городской председатель Днепропетровска Иван Куличенко.

По его словам, сегодня представитель управления Днепропетровского горсовета по вопросам проведения Евро-2012 находится в Амстердаме, где будет подписан договор с голландскими образовательными фирмами о подготовке специалистов из Голландии и Германии для работы в днепропетровских гостиницах с иностранными туристами.

Куличенко отметил, что Днепропетровску сложно найти специалистов для обслуживания гостей гостиниц уровня 5 звезд со знанием иностранных языков. По словам мэра Днепропетровска, на сегодняшний день, швейцарская компания TUI Travel Plc подписала контракты с 11 гостиницами города на размещение болельщиков и гостей во время финальных матчей Чемпионата по футболу Евро-2012.

Евро-2012 в Днепродзержинске

Компания «МиКомп», являющаяся владельцем гостинниц «Олимпия» и «Родина», заключила договор на отельное обслуживание в рамках УЕФА Евро-2012 с компанией TUI Travel PLC − официально назначенным УЕФА агентом по размещению участников и гостей Чемпионата Европы по футболу 2012 года в Польше и Украине. Также компания «TUI Travel PLC» будет заниматься расселением английских болельщиков, которые прибудут на матч Украина-Англия 10 октября этого года в Днепропетровск в рамках отборочного турнира к Чемпионату мира 2010 в ЮАР.

Так что уже осенью на улицах нашего прекрасного города будут разгуливать знаменитые британские фаны.

МЕТРО

Днепропетровский метрополитен находится под угрозой прекращения строительства

Мэр Днепропетровска Иван Куличенко заявил, что днепропетровский метрополитен на сегодняшний день находится под угрозой прекращения строительства, и без внешнего заимствования решить этот вопрос в полной мере невозможно.

«В Минфине произошла техническая ошибка по части распределения средств, которая до сих пор не исправлена. Ни Донецк, ни Харьков, ни Днепропетровск не получают государственного финансирования на строительство метро, и не ясно, сколько же денег будет выделено. На прошлой сессии мы сняли с рассмотрения вопрос о принятии в коммунальную собственность метрополитена. С нас выжимают согласие, а что потом делать с этим непонятно. До тех пор, пока мы не пропишем механизм, соответствующий времени и требованиям этого метрополитена, все останется на своих местах. Сейчас мы находимся в стадии очередной угрозы остановки строительства метрополитена, поэтому нам нужно решать вопрос в ближайшие дни, чтоб началось финансирование не за счет стабилизационного фонда Украины, как предлагает Правительство, а за счет общих доходов, потому что это не те работы, которые могут ждать», − сказал Иван Куличенко.

Относительно возможного финансирования строительства метрополитена Японией Иван Куличенко добавил, что в мире существует практика, когда дороги, тоннели, метрополитены строятся за счет инвестиций или концессий.

«Это общепринятая практика, и не стоит этого бояться. Я боюсь только одного, что уже столько рассказали про японский метрополитен, как его постоят за японские деньги, а ни одного документа пока на эту тему нет. Да и к тому же, без решения городского совета никакая концессия не произойдет, но в условиях кризиса и экономики Украины без внешнего заимствования решить этот вопрос в полном объеме невозможно», − сказал Иван Куличенко.

ФУТБОЛ

«Кривбасс» показал клыки

«Кривбасс» − «Заря» − 2:1

«Кривбасс»: Хиди, Карпенко, Шелаев, Грицай, Максимов, Андриенко, Опря, Булку, Мотуз (Мелащенко, 80), Бюлюкбаши (Ковальчук, 88), Костышин (Шагойко, 91).

«Заря»: Комарицкий, Болохан (Джихани, 64), Омоко (Дурай, 46), Жуниор (Гомес, 50), Бага, Райчевич, Антонов, Каменюка, Гринченко, Курилов, Цимакуридзе.

Голы: Булку (8), Максимов (75) − Антонов (11).

Матч между двумя командами, находящимися ближе ко дну турнирной таблицы, нежели к ее верхам, получился весьма любопытным и интересным. Уже в самом дебюте «Кривбасс» и «Заря» обменялись голами. Подопечные Олега Тарана открыли счет на 8 минуте. Но до этого был супер-шанс у Мотуза, который вышел тет-а-тет с Комарицким, но с ударом промедлил так, что бежавший далеко позади Цимакуридзе сумел помешать нападающему пробить. А уже через 2 минуты счет был открыт. Бюлюкбаши навесил справа со штрафного, голкипер луганчан до мяча не дотянулся, а Эрвин Булку без помех расстрелял опустевшую рамку, забив свой второй гол за «Кривбасс».

Нужно отдать должное гостям: они очень оперативно сумели восстановить паритет в матче. На 11 минуте Алексей Антонов заставил стадион притихнуть. Навес с левого фланга от Каменюки и свободный Антонов красиво с угла вратарской поражает дальнюю девятку. Хиди даже не успел прыгнуть. Игра успокоилась. Вплоть до 36-й минуты. Денис Андриенко, наверное, уставший наблюдать за игрой без моментов, выдал отличный пас на ход Джулиусу Баге, но тот, как и Мотуз в дебюте, с ударом промедлил и мяч полетел в сетку с внешней стороны. Сразу же подоспел момент и для хозяев. Партнеры вывели Мотуза один на один с Комарицким. И снова форвард кривбассовцев сплоховал, пробив без изюминки прямо во вратаря. А вот как не забил Максимов, уму не постижимо! После очередного заброса в штрафную гостей, в сутолоке возле ворот, мяч отскакивает чуть ли не на линию рамки, но Максимов умудряется пальнуть выше!

После перерыва снова выгоднее выглядел «Кривбасс». Но выгодные моменты снова не реализовал Мотуз, также не на высоте были Бюлюкбаши и его соотечественник Булку. Но гол все же созрел. На 75 минуте Опря навесил слева и Максимов, оторвавшись от опекунов, с одиннадцатиметровой отметки головой положил мяч в дальнюю «шестерку» -2:1.

Луганчане пошли в атаку. Но их удары не таили истиной угрозы для прикосновенности ворот Хиди. А вот появившийся на поле Мелащенко сам для себя сотворил момент, выскочив на свидание с Комарицким, но в решающий момент пустил круглого мимо дальнего угла.

После игры

Илья Близнюк, и.о. главного тренера «Ильичевца»:

− Игра была хорошая, напряженная, с большим количеством голевых моментов, особенно у нас. У Полтавы таковых было в два раза меньше. Реализуй мы все те возможности, которые у нас были, могли б уже в первом тайме решить исход поединка.

К сожалению, ребята не до конца поняли мои слова. В перерыве я им сказал, что «Ворскла» будет атаковать, ее вперед погонят болельщики, Николай Петрович. Но игроки почему-то расслабились, и пришлось вносить коррективы в игру. Исполнители, которые вышли на замену, усилили атаку и сделали нам результат.

Николай Павлов, главный тренер «Ворсклы»:

− Я сегодня перед установкой думал, что когда работаешь и борешься за выживание − это одно. А когда за медали и еврокубки − совсем другое. Только те, которые спокойны, решили свои вопросы, тем − легко. Вот мы как раз были между тем как вылетать, потом, вроде бы, за медали надо нам бороться. А на самом деле мы оказались и там и там. А эта команда, которая борется, чем-то схожа на ту, которая была у нас.

Я не виню футболистов, я себя виню. Может как руководители виноваты немножко. Мы где-то успокоились, и решили, что с этими футболистами сможем решить задачу выхода в еврокубки. А так не бывает. Я в перерыве сказал ребятам, что мы уже в первом тайме должны были проигрывать где-то два или три мяча. И это не потому, что они нас переиграли, просто мы совершали ошибки в обороне. Они не допустимы футболистам, команда которых находиться на пятом месте.

 

5.       Донецьк

 

Евро 2012

События

В минувший понедельник (6.04) посадить деревья на месте будущих парковых газонов «Донбасс Арены» собрались практически все представители донецкого клуба − и президент «Шахтера», народный депутат Украины Ринат Ахметов, и тренер команды Мирча Луческу со своими подопечными, и директор клуба Сергей Палкин, и многие другие.

По ходу работы Ринат Ахметов провел для журналистов импровизированную пресс-конференцию. Вопреки ожиданиям многих, президент «Шахтера» не озвучил дату открытия нового стадиона.

О дате открытия мы скажем позже, но надеемся, что это будет именно в августе. Однако, какого точно числа, пока сказать нельзя, так как мы зависим от множества факторов, − сказал Ринат Ахметов.

Возможно, стадион откроют в День шахтера.

Это было бы символично − День города, День шахтера и День открытия стадиона команды, которая носит гордое имя «Шахтер». Правда, я об этой дате не думал, но в этом есть какая-то изюминка, − отметил президент клуба.

Также он не стал раскрывать секрет о том, какая программа ожидается на открытии «Донбасс Арены».

Прозвучали и вопросы о Евро. Вот фрагменты беседы с Р.Ахметовым:

−  Насколько вы обеспокоены подготовкой Украины к Евро-2012?

−  Вот видите, мы сегодня с вами ведем эту подготовку.

−  Высказываются опасения о вероятной неготовности Донецкого аэропорта...

−  Будем надеяться, что власть эти проблемы решит. По крайней мере, Донецк не просит средства у бюджета на строительство стадиона. В Харькове стадион строится за бюджетные деньги, в Киеве тоже, а в Днепропетровске и в Донецке − за счет собственных средств. Думаю, государству необходимо поучаствовать там, где это нужно.

−  Допускаете, что вам как инвестору придется вмешаться в ситуацию с приближением Евро-2012?

−  Мне не хотелось бы вмешиваться и что-то поправлять. Я сторонник того, что каждый должен заниматься своим делом. Вы обратили внимание, когда мы дерево сажали, подсказывал один, второй, третий... Кто-то должен быть собственником процесса, а наша задача − не мешать. Мы должны делать свое дело, государство − свое, а на выходе мы получим результат, благодаря которому сможем достойно встретить и провести чемпионат. И мы будем этим гордиться.

7 апреля председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк и председатель облгосадминистрации Владимир Логвиненко, которые являются сопредседателями оргкомитета по подготовке и проведению молодежного чемпионата по футболу Евро-2009, провели выездное заседание оргкомитета в Мариуполе.

В совещании приняли участие первый вице-президент Федерации футбола Украины Александр Бандурко, мэр Мариуполя Юрий Хотлубей, начальники управлений администрации, руководители силовых ведомств Донецкой области.

Участники заседания рассмотрели готовность инфраструктуры города к предстоящему турниру.

Подводя итоги выездного заседания Оргкомитета по подготовке к Евро-2009, глава областного совета Анатолий Близнюк сделал акцент на следующих аспектах:

Сегодня мы предметно ознакомились с ходом подготовки к европейскому чемпионату по футболу среди юношей до 19 лет в Мариуполе. Но я хочу акцентировать внимание на том, что подготовку к данному мероприятию нужно рассматривать шире, в привязке к прилегающим к Мариуполю районам − Новоазовскому, Першотравневому, так как их можно активно использовать как зоны отдыха гостей и участников соревнований. Мы должны увидеть в целом трассы, по которым будет осуществляться транспортировка людей, чтобы они были в нормальном состоянии, оснащены пунктами общественного питания и так далее…

Кроме того, А.Близнюк отметил, что необходимо в процессе подготовки сувенирной продукции, собрать все лучшее, что есть в наших районах и городах, объединить и показать в целом как Донбасс.

Мы должны провести серьезную работу со спонсорами, отработать схему распространения билетов. Уже необходимо четко прописать процедуру жеребьевки и открытия и закрытия чемпионата. Все эти моменты должны быть отработаны каждым на своем уровне и заслушаны на следующем заседании оргкомитета, которое пройдет в двадцатых числах апреля в Донецке, − сказал председатель Донецкого облсовета.

ФФУ оценила подготовку Мариуполя к Евро 2009

− Сегодняшняя презентация показала, что Мариуполь практически готов принять Евро-2009. Мы работаем в постоянном взаимодействии с Федерацией футбола Украины. Буквально на прошлой неделе УЕФА подтвердило финансирование − 100 евро на человека. Это очень важно для нас, потому что мы теперь знаем цифру, и из нее можно исходить при обеспечении программы финансирования. То есть, если сумма в результате окажется больше, чем указанная, то ее придется покрывать из местного бюджета. Поэтому сегодня стоит задача − как можно оперативнее завершить подписание договоров с гостиницами и стадионами. Как только эта работа будет завершена, то сразу пойдет финансирование. Задержек никаких не будет. Мы знаем, что большинство договоров уже подписаны или в стадии завершения. Остается несколько проблемных вопросов. В частности, с тренировочным полем донецкого «Металлурга», с «Олимпиком», где вдруг вспомнили о деньгах, которые должны быть выделены бюджетом и так далее, − сказал первый вице-президент Федерации футбола Украины Александр Бандурко, подводя итоги выездного заседания Оргкомитета по подготовке к европейским чемпионатам в Мариуполе.

А.Бандурко, в частности, отметил:

Мы планировали семинары-практикумы для моделирования ситуации, начиная от приема в аэропорту до организации матча. Такой семинар был проведен членами рабочей группы Федерации футбола и оргкомитета Донецкой области вместе с мариупольской дирекцией 29-30 марта, здесь на матче Украина-Франция. Была встреча в аэропорту, сопровождение, размещение в гостинице, отработаны приветственные группы, волонтеры, организация самого матча, технические совещания, арбитры, безопасность. Практически все вопросы были апробированы на этих двух играх, и мы дальше работаем и планируем смоделировать ситуацию и в Донецке. Благодаря этому мы увидели все свои слабые места. Так, выявилась проблема в подготовке команд − мы увидели насколько отличается уровень игры. Уровень команд на чемпионате будет таким, как был у Франции, и слабых команд там не будет, а будет взрослый футбол. У нас, к сожалению, уровень игроков оставляет желать лучшего. В этой связи сейчас корректируется план тренировочной программы.

И еще − вопрос информационного обеспечения. В этом направлении сделано немало. Даже краткий анализ прессы, интернет-сайтов, телепрограмм говорит о том, что интерес к этому мероприятию растет с каждым днем. Но, к сожалению, мы должны признать, что до сих пор в Киеве многие считают, что это турнир регионального уровня. Мы об этом открыто говорили в правительстве и просили провести оргкомитет на уровне правительства для того, чтобы все те проблемные вопросы, которые сегодня звучали, были озвучены и там. Информационный удар должен быть направлен на то, чтобы большинство людей знали, что это финал Европы, который проводит Украина на Донецкой земле.

Вы знаете, что 14-15 апреля прилетает делегация в составе Президента УЕФА Мишеля Платини, Генерального секретаря УЕФА Дэвида Тейлора и еще семи человек. Они будут изучать презентационные материалы по шести городам для того, чтобы 15 мая на заседании исполкома УЕФА в Бухаресте определить четыре города от Украины и четыре города от Польши, которые будут основными и окончательными для приема финала Евро-2012.

Еще один очень важный вопрос − вопрос о спонсорах. Есть хорошие предложения в этом направлении, но надо поскорее приближаться к заключению договоров и контрактов. У нас остается на это полтора месяца, потому что потом будет изготавливаться основная полиграфия, в частности билеты. А на билетах мы планируем размещать логотипы спонсоров.

СМИ

Данные материалы были оперативно предоставлены СМИ пресс-службой облсовета.

Кроме того, во все ведущие СМИ была разослана «Информация о ходе подготовки и проблемных вопросах г. Мариуполя к проведению Евро-2009».

На состоявшейся 8 апреля пресс-конференции председатель облгосадминистрации Владимир Логвиненко, в частности, заявил:

− К сожалению, до сих пор подготовка к чемпионату Европы по футболу ведется у нас только в контексте Евро-2012, тогда как Евро-2009 в госбюджете вообще никак не предусмотрено. В нынешнем году через «Укравтодор» области будет выделено 300 млн. грн. Наша же инициатива по приведению в порядок Мариупольской трассы, на которую необходимо 100 млн. грн., не нашла поддержки в Кабинете министров. Мы получили отказ.

«Салон Дона и Баса» (10.04) в заметке «Суркис предупреждает» пишет:

«УЕФА не будет делать Украине послаблений в подготовке к «Евро-2012» даже несмотря на финансовый кризис, заявил президент ФФУ Григорий Суркис.

− Чемпионат Европы − главный из турниров, проводимых УЕФА, и третье по значимости событие в мире спорта. Хотя, к слову, по рейтингам телетрансляций «Евро-2008» уже реально спорил с Олимпиадой в Пекине. Европейский футбольный союз никогда не поставит под сомнение собственную репутацию. Есть непреложные требования: безопасность и комфорт зрителей, спортивная составляющая, финансовый успех. С каждым турниром эти требования ужесточаются», − сказал Суркис».

Футбол

Юношеский футбол в Мариуполе

Юные футболисты ДЮСШ «Ильичевец» в качестве подготовки к играм в детско-юношеской футбольной лиге (ДЮФЛ) Украины участвовали в различных турнирах сразу в семи (!) возрастных категориях.

Команда 1992 г.р. (тренер А.Лискун) в Никополе на открытом первенстве ООО «Никопольский колос» завоевала пятое место. Ребята 1993 г.р. (тренер В.Калач) в Запорожье на международном турнире памяти мэра этого города А.Поляка стали вторыми. Лучшими игроками турнира признаны мариупольцы Владимир Кравченко (нападающий) и Александр Павленко (вратарь).

Остальные команды отправились на крымские турниры. На «Кубке Алушты» воспитанники 1994 г.р. (тр. А. Короткое) смогли стать четвертыми, опередив такие сильные команды, как «Комета» (Москва), «Звезда» (Киев). Футболисты 1995 г.р. (тр. О. Кочер-гин) в Евпатории на «Крымском подснежнике», отстав от команд Минска, Санкт-Петербурга, Севастополя и Киева, остановились на пятом месте. На этом же турнире среди юношей 1996 г.р. (тр. Г. Чурилов) мариупольцы были уже вторыми. Причем лучшим бомбардиром стал игрок «Ильичевца» Артем Меркулов, а лучшим игроком команды Денис Челноков.

Пятыми завершили турнир на призы Главнокомандующего ВМС ВС Украины ребята 1998 г.р. (тр. Г. Дулиенко). И наконец воспитанники 1999 г.р. (тр. С. Чернов) из Ялты привезли бронзовые медали.

Подводя итог этим стартам, директор ДЮСШ ФК «Ильичевец» Владимир Попов рассказал, что результаты команд ДЮСШ «Ильичевец»      вполне удовлетворили руководство клуба, так как по всем возрастам были очень сильные соперники. Помимо спортивной составляющей все было организовано на высоком уровне. Это и питание, и проживание, и культурная программа. Но главное − команды ДЮСШ «Ильичевец» смогли хорошо подготовиться к играм в ДЮФЛ, которая стартует уже 11 апреля.

Рассказавший об этом «Приазовский рабочий» (4.04) отмечает, что сразу нескольким авторитетным организациям должны быть благодарны за эти поездки мариупольские ребята. Это − УЕФА, Премьер-лига Украины, комбинат им. Ильича (В. Бойко), ФК «Ильичевец» (П. Разумный).

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Заходи

Тема Євро 2012 за звітний період Житомирщину вже традиційно успішно обійшла. Не відбулося жодного місцевого заходу, де б вона порушувалась. 

ЗМІ

Преса за звітний період теж проігнорувала майбутній ЧЄ.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у м. Житомирі не зафіксовано.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол

Заходи

У районах області тривають змагання за програмою спартакіади працівників освіти, у рамках яких проходять матчі з міні − футболу. Слід зазначити, що обласне управління освіти і науки та галузеві відділи на місцях приділяють неабияку увагу тому, щоб ці змагання широко висвітлювала преса.

5 квітня в селищі Леніно Радомишльського району відбулась товариська зустріч між командами ФК «Авангард» та «Прес» Радомишльский район. Матч закінчився з рахунком 3:3. Голи забили Ю.Чорний, В. Чорний та І.Шумило. Зі слів тренера команди ФК «Авангард» відбувся цілком нормальний дебют команди, але є ще над чим працювати.

У неділю, 12 квітня, житомирський футбольний клуб «Контингент» в Одесі виграв матч з міні − футболу у господарів − одеського «Маріону» з рахунком 3:3 (2:0).

Кулуари

Подейкують, що центральний стадіон міста Житомира, про реконструкцію якого говориться вже багато років, але далі розмов і намірів справа не йде, як тренувальну базу хоче забрати одна з столичних футбольних команд. З одного боку у футбольних колах цю справу підтримують, тому що це ймовірно привертатиме увагу влади до популяризації футболу, до його розвитку в регіоні. А з іншого, зрозуміло, що Житомир залишиться і без стадіону, і без професійної команди.

Федерація футболу

8 квітня 2009 року було проведено засідання представників команд з питання проведення змагань у 2009 році. Сезон буде розпочато іграми 1/8 Кубку міста Житомира.

До 1/4 відразу переходять чотири кращі команди за підсумками 2008 року. Це − Легіон та футбольні колективи житомирських вишів: ЖНАЕУ, ЖДТУ, ЖДУ. Як нам повідомили в обласній федерації футболу, зустрічі футбольного керівництва і міської та обласної влади щодо відновлення належного вигляду головної спортивної споруди міста зводяться до обіцянок і запевнянь, але не більше. Стадіон знаходиться на балансі облради, мерія міста декларує, що готова зайнятись стадіоном, але не має на це повноважень, а на баланс міськради передавати його ніхто не бажає. У цьому контексті слід зазначити, що за словами голови Житомирської міської футбольної федерації Володимира Ткача, якщо мерія весь час відшукує кошти на проведення змагань, то обласна влада абсолютно ігнорує футбольні проблеми і жодної копійки на цю справу не дає. Ткач наголошує, що в регіоні постійно виділяються кошти на медичні установи, але ж потрібно вживати й превентивних заходів щодо збереження здоров’я юнацької молоді, популяризації здорового способу життя.

Футбольні втрати Житомирщини

Житомирщина позбулась свого єдиного представника на професійній футбольній арені. Керівництво «Футбольного клубу Коростень» звернулося до професійної футбольної ліги України з листом про припинення участі у національній першості. Як повідомив віце-президент клубу Віктор Христюк, причина припинення боротьби у чемпіонаті − відмова спонсорів від своїх зобов’язань. Спонсором команди виступала Партія регіонів (нардеп Микола Присяжнюк), яка на минулих парламентських виборах здобула перше місце в Коростенському районі, єдиному з усіх районів області. До зняття з чемпіонату «ФК Коростень» у першості України з футболу серед команд другої ліги посідав 11-ту сходинку, маючи у своєму активі 8 перемог та дві нічиїх. Щодо участі у чемпіонаті області з футболу, то гравці з Коростеня у новому сезоні планують боротися за головну нагороду.

Преса про футбол

Газета «Звягель − інформ» повідомила про те, що за програмою спартакіади серед працівників освіти району стали поєдинки з міні-футболу, що були проведені на штучному газоні с. Ярунь. Кількість команд-учасниць у порівнянні з попередніми роками збільшився.

Найбільш підготовленою в техніко-тактичному плані стала збірна Повчинської ЗОШ I-III ступенів (капітан збірної Корнійчук Я.П.). Слідом розташувались футболісти Городницької ЗОШ I-III ступенів (капітан Ксенз О.А.), замкнула трійку призерів збірники відділу освіти (капітан Горбовський В.П.). Взяли активну участь та показали хорошу підготовку футболісти, які працюють педагогами в Токарівській і Великомолодьківській, Чижівській ЗОШ I-III ст.Сайт «Рупор Житомира» повідомив про товаристську зустріч між командами ФК «Авангард» та «Прес».

Дошкільнята − футболісти вразили своєю майстерністю

Фоторепортаж та велика публікація під назвою «Великі перемоги маленьких гравців з Житомира на «Viva Plzen Cup 2009»« у вигляді передруку вийшла на всіх місцевих сайтах. Йдеться про турнір, який проходив у Чехії і став дебютом для багатьох юних футболістів. Турнір проводився у двох вікових групах: 2000/2001 та 2002 року народження. Житомиряни були заявлені в обох категорях і тому прибули  двома командами − вихованцями спортивного клубу «Олімпієць», − читаємо у статті.

З перших хвилин стартової гри маленькі футболісти показали фантастичний як для їхнього віку футбол. Важко собі уявити, як можна надихнути, настроїти на потрібний лад та й взагалі керувати хлопцями, більшість з яких ще навіть не ходить у школу!

Кожна гра починається з запальної клички, яка не тільки підсилює

командний дух, але й справляє гнітюче враження на суперника

Які слова треба підбирати, як ставитися до кожного з цих маленьких «майстрів м'яча» − на все це дав відповідь результат, який показав наймолодший склад «Олімпійця».

Та самовідданість та, що дуже важливо, дисципліна, яку показували діти на полі не могла не дивувати як автора, так і всіх присутніх, бо як кажуть − «результат на табло». А він говорить сам за себе: в турнірі, окрім двох складів місцевої «Вікторії» брали участь СК «Славія» з міста Вейпрніце та склади А і Б 33-ї спортивної школи міста Плзень, на стадіоні якої і відбувалися змагання. «Оліпмієць» виграв всі 5 матчів при цьому забивши 33 та пропустивши лише один м'яч.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не висвітлювалася ні в друкованих ЗМІ, ні на жодній місцевій радіостанції.

Події загального плану подавала лише радіостанції «Версія». Протягом звітного тижня прозвучало лише одне повідомлення. Так, Президент Європейського футбольного союзу Мішелем Платіні знову відвідає Україну перед травневим засіданням виконкому УЄФА, на якому затверджуватимуть остаточний перелік українських і польських міст-господарів турніру. Делегація УЄФА прибуде до Києва у вівторок, 14 квітня. На наступний день заплановано розширену нараду за участю представників УЄФА та української сторони. Головна мета візиту − побачити результати підготовки країни до проведення фінальної частини Євро − 2012, особливо стан інфраструктури міст-претендентів.

Зовнішня реклама

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол

ЗМІ

У газеті “Ріо” за 04.04.09 у матеріалі «Перша поразка у відборі до ЧС-2010» йдеться про матч української збірної та англійської. Результат був не користь нашої збірної, але, зазначається у статті, збірна України не гнулася під натиском суперника і програла не безнадійно.

“Спорт-тайм” за 07.04.09 у матеріалі «Лев і козак: їм не по дорозі» вже більш широко описує матч збірних Англії та України. Автор цитує президента Федерації футболу України Г.Суркіса, котрий сказав, що збірна України показала непогану гру у матчі відбору до ЧС-2012 проти команди Англії і могла розраховувати на позитивний результат. 

Інший матеріал цього видання «Оболонь». Пиво сильніше за футбольний клуб» розповідає про першу лігу і зокрема, про обласний клуб «Закарпаття». Провівши 4 підготовчі збори, ФК «Закарпаття» пропустив тур у зв’язку з тим, що луганський «Комунальник» припинив свої виступи у першій лізі. Закарпатці поїхали в Київ на гру з основним суперником по виходу до Прем’єр-ліги − «Оболонню». Кияни, впевнена редакція, виявилися слабшими.

Далі йде опис самого матчу.

Кулуарні розмови

9 квітня у готелі «Янтарь» у селі Сторожниця,  де нині базується клуб «Закарпаття», відбулася фотосесія футболістів та прес-конференція керівництва «Закарпаття» з представниками ЗМІ, на якій також пройшло представлення новачків клубу.

На початку зустрічі президент клубу Євген Дорошенко коротко охарактеризував хід підготовки «Закарпаття» до другої частини першості. За інформацією керівника клубу, збори команда проходила в Угорщині, а потім у Севастополі. Ходом підготовки команди до весняної половини першості президент задоволений. У приклад навів останній виїзний матч ужгородців проти столичної «Оболоні», в якому високо оцінив дії гравців команди.

У свою чергу, головний тренер «Закарпаття» Михайло Іваниця зауважив, що керівництвом були створені всі належні умови для підготовки команди, а нові гравці, яких запросили  у «Закарпаття», відповідають тим вимогам, які були заявлені.

Генеральний директор клубу Іван Шіц відмітив, що сьогодні в складі «Закарпаття» всього лише 1 орендований гравець − Сергій Давидов з харківського «Металіста».

Отож, з новачків, які були представлені мас-медійникам − досвідчений  Валентин Платонов з «Кривбасу», Віталій Прокопченко та Віталій Калініченко обидва з «Фенікс-Іллічовець», Андрій Ільчишин з алчевської «Сталі», Антон Шендрік «Динамо-ІгроСервіс», Роман Степанков з «Оболоні», Павло Рибковський з луцької «Волині».

Генеральний директор клубу Іван Шіц також повідомив журналістам ще одну приємну новину − двох гравців «Закарпаття» Владислава Микуляка та Олександра Надя запрошують до складу національної університетської збірної України, яка візьме участь у Всесвітній спартакіаді студентів.

Обласна ФФУ

У неділю, 5 квітня, відбулися матчі відповіді 1/4 Кубку області, який проходить під егідою обласної федерації футболу. Зокрема, ФК «Берегівідейк» з Берегова удома приймав пістрялівський ФК «Метеор». Матч завершився бойовою нічиєю 2:2. Лише завдяки перемозі у гостях з мінімальною перевагою берегівці проходять далі.

Незважаючи на перемогу ФК «Мукачева» над клубом «Поляна» зі Свалявщини з рахунком 2:0, у півфінальну стадію проходять саме свалявці, які вдома переграли чинного чемпіона краю 3:0. А гравці ужгородського брендового клубу «Надра-Банк» взагалі вирішили не їхати на поєдинок у Ясеня проти місцевої «Говерли». Видно, президент клубу голова обласної філії банку Василь Прокопець вирішив зекономити у часи кризи і не тратитися на довгу дорогу, адже до Ясіня більше 240 км. В останній парі великоберезнянський «АйВі-спорт» удома розгромив новодавидківський ФК «Ф.Медвідя» 3:0 і проходить далі. 

Одразу ж у понеділок, 6 квітня, пройшло жеребкування, доля якого звела «Берегівідейк» з «Говерлою», а «АйВі-спорт» з «Поляною». 9 квітня відбулися перші півфінальні поєдинки. «Берегвідейк» удома переграв ясінянців 3:0, а в другому матчі «Айві-спорт» − «Поляна» команди розійшлися миром 1:1.

Тож хто гратиме у фіналі, буде вирішено 16 квітня під час матчів-відповідей.

Щодо рівня проведення Кубка області, то, загалом, як зазначив голова комітету  Федерації футболу Закарпаття Степан Селменський, він проходить на дуже високому рівні як у підготовці полів, так і в організації проведення заходів − кубкових матчів.

Цього року до суддівства практично нема претензій з боку усіх клубів. Досить ефективно спрацювали місцеві органи самоуправління, які всіляко сприяли проведенню спортивних змагань.

Досі ще не визначилися, де проходитиме фінал кубка, на його проведення, як стверджує Степан Селменський, претендують три міста краю − Чоп, Вишково та Мукачево. Як і в минулому році, на фінал буде запрошено видатних українських футболістів та представників ФФУ. До прикладу, в минулому році на фінальному двобої у Тячеві був присутній знаний в Україні та за її межами колишній гравець київського «Динамо» Леонід Буряк. 

Остаточно місце проведення фіналу вирішиться у суботу, 11 квітня, на нараді ФФЗ, яка пройде в Мукачеві.  

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи

Заходів, що присвячені Євро-2012, у Запоріжжі не було. Але у ЗМІ тривав резонанс щодо відвідин Запорізького аеропорту інспектором УЄФА з аеропортів Пітером Хемпстоном.

ЗМІ

Про інспекцію УЄФА 3 квітня у Запорізькому аеропорті повідомила переважна більшість запорізьких ЗМІ. Тижневик «Перекур − Запорозька Січ» від 09.04.09р. вмістив велику статтю про це, не полінувавшись відправити кореспондента до директора аеропорту. Журналіст з’ясував, що проблем у аеропорту набагато більше, ніж можливостей для їхнього вирішення. І ще кореспондент дізнався про головне − про це не писали конкуренти. Під час інспекції УЄФА у аеропорту здіснив посадку літак-гігант, 400-тонний «Руслан», що привіз якийсь вантаж «Укрспецекспорту». Те, що запорізька злітна смуга здатна витримати такого велетня, справило вирішальне враження на гостей. 

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі традиційно відсутня. Телеканал «Запоріжжя» місцевої ОДТРК щодня показує іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол

ФК «Металург»

Запорізький «Металург» у минулому турі зробив неможливе: вдома переміг донецького «Шахтаря» 1:0. Господарі поля скористалися втомою донецьких футболістів, що приїхали зі своїх збірних у не найкращому стані. І увесь перший тайм грали першим номером: донеччани лише відбивалися. Знову відзначився молодий захисник Дмитро Невмивака: його голи вже втретє цього сезону приносять «Металургу» перемоги. Гол, забитий на 5-й хвилині Дмитром, так і залишився єдиним у цьому матчі, хоча і господарі, і гості створили чимало моментів. Залишається тільки принагідно згадати, що у першому колі «Металург» попсував всьому Донецьку свято День шахтаря, вирвавши у донеччан нічию 2:2. Гірники явно втратили прихильність Фортуни у іграх із запоріжцями. 

Кулуари

Відбулися збори акціонерів головного спонсора «Металурга» − металургійного комбінату «Запоріжсталь». Акціонери відмовилися від дивідендів, спрямувавши увесь прибуток за 2008 рік на поповнення обігових коштів підприємства, аби тривала його реконструкція. Рішучих змін не було: правління і ревізійну комісію переобрали у старому складі на новий термін. У минулому році «Запоріжсталь» несуттєво скоротила виробництво продукції: від 8 до 13 відсотків по різних її видах. Але нинішній рік може бути важчим. 

ЗМІ

Минулого тижня запорізькі ЗМІ смакували перемогу «Металурга» над «Шахтарем», повідомляли про ігри кубка УЄФА за участі «Шахтаря» і «Динамо», про гру збірної України зі збірною Англії. Були інтерв’ю із забивним захисником Д.Невмивакою та головним тренером «Металурга» О.Лутковим, який говорив, що у Невмиваки контракт до кінця цього сезону. І тому може з’явитися чимало бажаючих перекупити у «Металурга» фартового футболіста. 

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012

У звітній період в управлінні Державтоінспекції УМВС в області відбулася прес-конференція. Серед іншого представникам ЗМІ повідомили, що на даний час розроблено близько 4-5 схем руху в місті Івано-Франківськ. На даний час міськвиконкомом розглядається проектна документація по зміні організації дорожнього руху. Зміна буде полягати в розвантаженні центральної частини міста, буде змінено напрямок руху на протилежний на деяких вулицях, наприклад рух по вулиці Січових стрільців буде здійснюватись у протилежну сторону. Схема буде здійснюватись за принципом кільцево-радіального руху.

Грамотна організація транспортно-дорожнього руху має важливе значення як для міста загалом, так і для зручності доріг для туристів.

В ході підготовки міста до відзначення Великодніх свят та Дня міста визначено перелік вулиць, які підлягають ямковому ремонту, сформовано 8 бригад міських дорожньо-ремонтних організацій, за якими закріплені вулиці та відповідальні працівники управління житлово-комунального господарства по контролю за якістю ремонтних робіт. В загальному проведено ремонт 22 вулиць, загальна площа проведених робіт 3000 м2, на ремонтні роботи використано 335 тонн асфальтобетону.

8 квітня область відвідала делегація департаменту скульптури музею Лувр (Париж, Франція). Особливим зацікавленням французької делегації є твори скульптура європейського рівня Іоана Георга Пінзеля (18 ст.), частина яких зберігається в Художньому музеї Івано-Франківська. У результаті візиту досягнуто принципової домовленості, що твори Пінзеля з Івано-Франківська будуть у 2011 році експонуватися у французькому Луврі.

Львівський культуролог Тарас Возняк, який супроводжував делегацію, у своїх інтерв’ю з цього приводу зазначив, що така виставка буде дуже корисною і всій Україні як іміджева промоція держави перед Євро-2012.

У звітній період в Івано-Франківську відбувався Форум підприємців Західної України. За підсумками форуму його учасники зокрема звернулися до органів центральної та місцевої влади із закликом спільно розробити та реалізовувати пакет антикризових заходів.

Подібні форуми є корисними у світлі підготовки до Євро-2012, а саме консолідації потенційних інвесторів, якими є підприємці.

З’явилась інформація, що прикарпатські чиновники проведуть тендер на ремонт доріг. Як повідомив представникам ЗМІ начальник обласного управління житлово-комунального господарства Роман Семків, у обласному бюджеті на цей рік передбачена стаття територіально-дорожнього фонду. У фонд уже вкладено 19 мільйонів гривень. Для раціональнішого використання коштів в області проводитиметься тендер між підприємцями, які займаються ремонтом доріг. А рішенням обласної ради вже створена комісія, яка слідкуватиме за обігом коштів у територіально-дорожньому фонді.

ЗМІ

За звітній період вийшло дві публікації, які стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

ТРК «Вежа» повідомила про те, що протягом цього та наступного років буде повністю завершено реконструкцію аеродрому Міжнародного аеропорту «Львів». Про це у четвер, 9 квітня, під час візиту до Львівського аеропорту заявив Міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський.

Орієнтовно через рік аеропорт буде закрито на чотири місяці: польоти будуть переведені в аеропорт міста Івано-Франківськ — найближчий і найбільш пристосований до того, щоб приймати рейси.

Інформагенція «Малакава» опублікувала матеріал під назвою «Євро-2012 як засіб боротьби із кризою». У замітці йдеться про візит на Прикарпаття лідера Української Народної партії Юрія Костенка. Політик заявив, що необхідно брати довгострокові позики для широкомасштабного будівництва доріг. На думку Юрій Костенка, через будівництво доріг Україна може зробити замовлення металургам на виробництво арматури, не залишиться осторонь і цементна галузь. З’являться робочі місця, а біля будівельних майданчиків розвиватиметься мале підприємництво. Як привід для отримання довгострокових позик, Юрій Костенко називає чемпіонат Євро-2012. Підсумовуючи, Юрій Костенко зазначив, що наразі підписано договір між «Укравтодором» та Світовим банком про надання кредиту у сумі 400 млн. дол. на реконструкцію доріг.

Зовнішня реклама

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол

ЗМІ

У ЗМІ області у звітній період найбільшого резонансу отримала гучна перемога бурштинського «Енергетика» у домашньому матчі з «Кримтеплицею». Прикарпатці здолали суперника з рахунком 3:0.

Газета «Західний кур’єр» опублікувала інформацію про початок аматорської першості області. Після стартового туру чемпіонату регіону в центрі уваги знову опинилися учасники скандального фіналу Кубка федерації пам’яті М.Думанського — «Хутровик» і «Карпати». «Хутровик» засумнівався у правомірності виступів у складі «Карпат» екс-гравця «Прикарпаття» А.Веретка. Як з’ясувалося, він і надалі пов’язаний контрактом з франківським клубом, а отже де-юре вважається професійним футболістом. Контрольно-дисциплінарний комітет обласної федерації відхилив протест «Хутровика», зіславшись на те, що Веретка немає в заявочному листі «Прикарпаття», а про його все ще чинний контракт з клубом федерацію ніхто не повідомляв. Натомість дебютанту «Княгинина» (Підгайчики), відомому В.Тофану, вийти на поле не дозволили саме через те, що його прізвище й досі фігурує у заявці чернівецької «Буковини».

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ

Цього тижня  обласні ЗМІ сповістили своїх читачів, що надія на покращення транспортної інфраструктури області у зв’язку з підготовкою до Євро-2012 не виправдалася. «Кіровоградська правда» (10.04.09): «… Традиційно, новини дві: хороша і погана. Поганою можна вважати те, що Кіровоградська область не потрапляє у коло доріг, що будуть затребуваними у рамках Євро-2012. Отже очікувати особливої уваги до наших автодоріг з боку держави не варто. Більше того, основний ресурс зараз, звісно, переправлятиметься у ті регіони, які представлятимуть нашу країну перед іноземними гостями…»

Цю сумну тему підтримала і «Украина-Центр» (09.04.09), журналісти якої знайомилися з роботою олександрівського райавтодору, відповідального за стан доріг на північному київському напрямку: «… предприятие работает, и довольно успешно. Жаль, что александровские дороги не попадают под Евро-2012, сетует Стежка (керівник райавтодору) но руки не опускает. Тем более что есть перспектива реконструкции сообщения между селами, строительства объездной дороги…»

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка»

У 21 турі першості України серед команд першої ліги ПФК «Олександрія» вдома приймала ПФК «Севастополь». Єдиний м’яч, забитий на 41-й хвилині гравцем олександрійської команди Вадимом Кириловим, вирішив результат гри. Завдяки цій перемозі ПФК «Олександрія» має 30 очок і знаходиться на п’ятій сходинці турнірної таблиці.

4 квітня кіровоградська «Зірка» на своєму стадіоні провела перший матч у нинішньому році. З перших хвилин гри господарі заволоділи ініціативою, але реалізувати свої можливості і територіальну перевагу змогли лише у другій половині першого тайму: на 27-й хвилині з передачі Олександра Кочури Павло Новицький відкрив рахунок в матчі, а за хвилину до перерви Юрій Данченко подвоїв рахунок. У другому таймі капітан команди Сергій Яковенко чудово реалізував пенальті. Гості ж спромоглися на єдиний гол у ворота кіровоградців. Після цього туру «Зірка» залишилася на третьому місці, адже і найближчі конкуренти здобули перемоги.

ЗМІ

Звітний тиждень для журналістів обласних ЗМІ не відзначався особливими подіями у футбольному житті. Традиційні інформації про чергові тури  національних чемпіонатів європейських країн були розбавлені аналізом гри української збірної та перших матчів ¼ фіналу Ліги чемпіонів.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

На улицах города и в СМИ упоминания о «Евро-2012» нет. Областные власти ждут выделения средств на реконструкцию аэропорта.

Футбол

Клубы

Футболисты «Зари» объявили руководству клуба ультиматум − если в ближайшее время игрокам не выплатят зарплату и премиальные, они могут отказаться играть очередной матч с ФК «Львов». Хотя в последнем матче команда выиграла у ФК «Харьков» 2:0 и находится на психологическом подъеме. Алчевская «Сталь» тоже выиграла очередной матч у «Прикарпатья» 2:1. а в чемпионате Украины по мини-футболу «ЛТК» сыграл вничью 1:1 с львовским «Кардиналом».

Турниры

В рамках V областных спортивных юношеских игр состоялся турнир по футболу среди женщин. К сожалению, по разным причинам до Луганска не добрались футболистки из Старобельска, Свердловска, Антрацита и Сватово. В однокруговом турнире сыграли сборные Луганска, Краснодона, Красного Луча и Троицкого района. Для игр было предоставлено запасное поле стадиона центрального «Авангард», которое находится далеко не в лучшем состоянии. Если учесть, что недавний турнир юношей проводился в Алчевске на хорошем искусственном поле, то такое отношение к женскому футболу вызывает удивление. Первое место заняли футболистки Краснодона, по итогам игр будет сформирована борная области, которая примет участие в зональном турнире V спортивных юношеских игр Украины.

В международном турнире «Крымская весна», который проходил в Алуште, команды ребят из Луганской ДЮСШОР 1995, 1996, 1997 и 1998 годов рождения вышли в финал!  В финальных играх только футболисты 1997 г.р. не сумели выиграть золото и довольствовались серебром. Но три первых места все же у наших ребят. И это не смотря на те трудности, которые упоминаются ниже.

В городах и районах области проходят различные турниры и кубки. В Брянке, Красном Луче и Славяносербске разыгрываются кубки, посвященные Дню победы, в Кировске идет турнир памяти Кашкарева.  Стартовал традиционный розыгрыш Кубка области и областной юношеский чемпионат

Как рассказал завуч СДЮШОР Валерий Галустов, в прошлом легендарный футболист «Зари», в школе сейчас сложная ситуация. Ребятам негде тренироваться, искусственное поле «выбивалось» несколько лет, но все без толку. А сейчас, во время кризиса, тем более денег на него никто не выделит. Больная тема и трудоустройство выпускников. Руководство «Зари» уже много лет не просматривает перспективных ребят, предпочитая покупать легионеров. Но если бы собрать играющих сегодня выпускников школы, получилась бы не просто хорошая, а даже звездная команда.

Судейство

Областная федерация последние несколько лет вплотную занимается вопросом увеличения количества арбитров, обслуживающих областные соревнования. Естественно, что параллельно с этим идет и повышение их квалификации. По словам председателя федерации Виктора Безрук, особенно остро проблема количества судей стоит в регионах. До недавнего времени практически все судейские бригады ездили из Луганска  обслуживать матчи по всей области. За последние три года ситуация изменилась, количество арбитров увеличилось, особенно за эту зиму. С января по март на всех областных соревнованиях просматривались молодые арбитры, после каждой игры опытные судьи разбирали ее проведение. Благодаря такому практическому обучению уже через год несколько человек могут обслуживать в поле игры первой лиги. Если раньше своих арбитров не было в рубежном, Старобельске, Лисичанске, Красном Луче, то теперь они там появились. К сожалению, их по прежнему нет в Ровеньках, Антраците, как это не странно, но в сильном футбольном городе Алчевске. Мало их и в Стаханове. Вместе с тем, отметил Безрук, количество судей увеличивается, а с приходом кризиса количество команд сокращается. Но, поскольку это явление временное, работа будет продолжать вестись на перспективу.

СМИ

Областные газеты посвятили материалы проигрышу «Зари» «Кривбассу», проигрышу алчевской «Стали» от «Феникса-Ильичевца» и триумфу юных футболистов на турнире в Крыму.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Топ-подією цього тижня в межах підготовки до Євро-2012 став візит до Львова міністра транспорту та зв’язку України Йосипа Вінського, який взяв особисту участь в урочистому відкритті робіт з реконструкції ДП «Міжнародний аеропорт «Львів». Нагадаємо, що у тендері на генпідрядника робіт з реконструкції перемогла компанія «Азовінтекс» − та що будує стадіон у Львові і та, що за чутками будуватиме реконструюватиме аеропорт «Бориспіль». Субпідрядником у цій справі буде компанія «Золоті Ворота». Як пояснив Йосип Вінський, вибір цих компаній базувався на тому, що вони мають досвід та найбільший арсенал відповідної техніки. Щодо техніки, то найбільший арсенал її є в «Азовінтекса», натомість «Золоті Ворота» − єдина компанія, що має досвід з реконструкції та будівництва злітно-посадкових смуг.

Отож, з державного бюджету (а новий аеродром реконструюватиметься виключно за кошти держбюджету) цього року виділять 186 млн. грн. Загалом же на ці роботи виділять 700 млн. грн. Як пояснив Йосип Вінський − реконструкція це де-юре, насправді ж це буде фактичне будівництво нового аеродрому. Планується, що до кінця цього року завершать усі земляні роботи, взимку виділять та освоять ще 160 млн. грн. на закупівлю необхідної техніки для реалізації проекту. Натомість з квітня наступного року аеропорт закриють на кілька місяців (усі перельоти в даний час здійснюватимуться через аеропорт в Івано-Франківську), і за цей час реконструюватиметься злітно-посадкова смуга. Загалом же злітно-посадкову смугу продовжать на 800 метрів. Роботи плануються завершити по реконструкції аеродромної частини не пізніше кінця 2010 року.

Що стосується нового терміналу, то невдовзі буде оголошено інвестиційний конкурс на будівництво та реконструкцію терміналу. Як і у випадку з аеродромом, це буде скоріш не реконструкція, а будівництво нового терміналу. Як повідомив Йосип Вінський, у нього є мрія, аби інвестором нового терміналу стала котрась із транснаціональних компаній, аби аеропорт «Львів» став одним з ключових у Європі. Планується, що після реконструкції, термінал матиме пропускну спроможність 2 тисячі пасажирів на добу, а при потребі ця спроможність збільшиться до 3 тисяч. Йосип Вінський та генеральний директор «Азовінтекс» Олександр Тарута (рідний брат українського мільярдера Сергія Тарути) заклали пам’ятну капсулу з посланням до нащадків з нагоди початку реконструкції аеропорту «Львів». Про цю подію написали усі місцеві ЗМІ, окрім того, до Львова прилетіла велика кількість журналістів із загальнодержавних мас-медіа. Отож, з другим стратегічно важливим для Євро-2012 об’єктом (перший − це стадіон) справи пішли, і все вкладається у графік.

Непогані справи і з будівництвом стадіону. Директор Комунального підприємства «Дирекція з будівництва стадіону» у Львові Віталій Сулима повідомив у коментарях місцевим ЗМІ (про це написали усі електронні ЗМІ), що вже до 1 червня завершаться усі фундаменті роботи на місці будівництва нового стадіону. Окрім того, як розповів Віталій Сулима, вже у квітні генпідрядник компанія «Азовінтекс» розпочне роботи по встановленню на північній стороні колон під посадові трибуни. До речі, 4 квітня з візитом у Львові перебував віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник, який повідомив нечисленним журналістам про те, що Львів дотримується усіх графіків із будівництва стадіону. Це стосується готелів, аеропорту та інших об’єктів інфраструктури. Інспектори УЄФА, за його словами мають більше зауважень до реконструкції злітно-посадкової смуги. Але роботи вже розпочато і за два літні сезони їх завершать. Що стосується самого стадіону, то на засіданні архітектурно-містобудівної ради департаменту містобудування Львівської міської ради було погоджено детальний план розвитку території в районі вулиць Стрийської-Кільцевої-Проектованої-Вернадського з будівництва стадіону до Євро-2012. Передбачається, що навколо стадіону побудують мікрорайон мінімум на 12 тисяч жителів. Окрім того, на території передбачено розміщення адміністративних приміщень, куди в майбутньому заплановано перенести Львівську міськраду та Львівську ОДА, готельні та житлові квартали, лікарню, школи, виставковий комплекс, льодовий палац, аквапарк, вертолітну площадку, збудувати тролейбусну та трамвайну гілки та легкий метрополітен. Що мається на увазі під «легкий метрополітен» − не повідомляється.

Проте у кожній хорошій історій не могло не обійтися без ложки дьогтю. 9 квітня на засіданні сесії Львівської міськради депутат Василь Попович звернувся під час сесії до міського голови Львова А.Садового з проханням спростувати або підтвердити інформацію, яку останнім часом поширюють ЗМІ, про те, що «Індустріальний союз Донбасу» на межі банкрутства. Річ у тім, що в структуру Індустріального союзу Донбасу входить «Азовінтекс», яка будує стадіон та реконструює аеропорт у Львові. Зазначимо, що мер Львова залишив цей запит без уваги.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, бігборди тощо) щодо підготовки Львова до Євро-2012 помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Обидві львівські команди після паузи, викликаної грою національної збірної України проти англійців провели свої матчі у межах чемпіонату України з футболу. ФК «Львів» на виїзді зіграв досить вдало − 0:0 проти київського «Арсеналу». На післяматчевій прес-конференції наставник «Львова» Сергій Ковалець зазначив, що рахунок абсолютно по грі.

Натомість львівські «Карпати» на власному полі згандьбилися перед своїми глядачами, програвши одному з аутсайдерів ФК «Харків» з рахунком 0:2. До цього матчу в ФК «Харків» була лише одна перемога. Під час цього поєдинку львівські вболівальники розкидалися фаєрами, за що клуб оштрафовано на 300 умовних одиниць. Ще більший штраф − 5 тис. у.о. − буде за ще один старий грішок, а саме за те, що клуб не впустив на стадіон перед матчем потренуватися гравців ФК «Харків». У попередньому домашньому матчі те ж сталося з «Кривбасом», про що пожалівся на післяматчевій прес-конференції наставник криворіжців Олег Таран.

Минулого тижня між собою відкритими листами обмінялися мер Львова Андрій Садовий та почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський. Спочатку мер Львова написав Димінському, висловивши прохання впустити ФК «Львів» на стадіон «Україна» для проведення домашнього матчу проти донецького «Металурга». Це прохання Андрій Садовий аргументував тим, що на його адресу прийшло відповідне прохання власне від ФК «Львів». Окрім того Львову для створення позитивного іміджу, особливо напередодні Євро-2012 не завадило, аби обидві львівські команди грали на львівському стадіоні. На це Димінський у своєму відкритому листі відповів, що ФК «Львів» вчасно не проплачував за послуги по стадіону, в результаті чого відмикали світло, і це дало збої у роботі по догляду за газоном, і газон зіпсувався. Зараз газон не у такому стані, аби на ньому грали дві команди, тому ФК «Львів», за словами Димінського, не гратиме на стадіоні «Україна».

Протягом минулого тижня двічі змінювалися адреси, на яких мали проводити свій де-юре домашній поєдинок проти донецького «Металурга» ФК «Львів». Спочатку це мав бути Донецьк, але потім вирішили, що зіграють на стадіоні ім. Баннікова у Києві.

Тим часом ФК «Львів» представив свого новачка. Ним став Олександр Ліщук, котрий до цього грав за бориспільський «Борисфен». Він може зіграти як на позиції форварда, так і на позиції півзахисника.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012

Заходи в організаціях та обласних державних органах

На Миколаївщині не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012.

Події

У четвер, 9 квітня, на Центральному міському стадіоні відбулася зустріч футбольної команди майстрів МФК «Миколаїв» з вболівальниками та місцевими журналістами. Була присутня також творча група програми «Наш футбол», яка прибула до Миколаєва на чолі з головним редактором Сергієм Бондаренком. Миколаївці сподіваються, що й побачать сюжет в недільній програмі на УТ-1.

На запитання любителів футболу відповідали тренери, гравці, керівники клубу.

Зустріч почалась з того, що 4 квітня наша команда отримала перемогу на виїзді в Білій Церкві над місцевою «Россю» 1:0.

Початок сезону хороший, чи є передумови розвинути успіх? Президент клубу Микола Марченко зазначив, що не прийшов би на зустріч. якби не сподівався на подальший прогрес команди. Новий «старий» головний тренер Михайло Калита, якого з трибуни дружно привітали з поверненням, пообіцяв грати в кожному матчі «на перемогу». Радник міського голови Віктор Титаренко від імені мера пообіцяв робити все, що в силах міської громади для того, щоб трибуни були повними.

Виступаючі згадали також про заслуги міського голови Володимира Чайки перед МФК «Миколаїв», який добився відновлення клубу в рядах ПФЛ після подій літа минулого року, коли у зв'язку з припиненням фінансування колишніх власників, клуб перестав існувати.

Почесний президента МФК «Миколаїв», генеральний директор ТОВ «Телец-Вак» Анатолій Валєєв сказав, що пропозицію прийняти під своє крило футбольний клуб зробив торік особисто миколаївський міський голова Володимир Чайка. Спільно розроблено план дій, який дозволяє винести фінансовий вантаж відповідальності за МФК «Миколаїв». Часу пройшло небагато, але поки що всі питання вирішуються чітко і своєчасно, а договір, який було підписано 20 лютого, виконується двома сторонами. Повернення команди в першу лігу (за підсумками сезону 2009-2010 років) є головною метою і основоположним чинником того, що Анатолій Валєєв взявся за МФК «Миколаїв». У цьому напрямі й рухатиметься колектив футбольного клубу.

Обіцяють нові власники команди і перебудувати роботу з вболівальниками. На виїзні матчі (якщо не дуже далеко) формуватимуться групи підтримки, планується налагодити випуск програмок, календарів, вимпелів і іншої атрибутики.

У кулуарах щодо цієї зустрічі, думки різні.

Одні вболівальники вітають таке спілкування: подібних зустрічей у Миколаєві давно не було. Це іще раз підтверджує, що до керівництва клубу прийшли серйозні люди, які чітко розуміють завдання перед командою на даний момент, а також можливості для того, щоб клуб жив і згодом грав у першій лізі.

Інші висловилися так: відбулася загальна розмова, нічого конкретного.

Але тим і іншим хочеться сподіватися, що якщо не все, то багато що із задуманого новими керівниками МФК «Миколаїв», здійсниться.

Зовнішня реклама

Біг − бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено.

Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса

Євро 2012

Регіональні ЗМІ опублікували Щорічне послання Президента України Віктора Ющенка про внутрішнє і зовнішнє становище України, проголошене ним 31 березня у Верховній Раді, в якому, зокрема, говориться: «ми разом з Польщею стали господарями Євро-2012. Ця подія підтримає нашу економіку і ширше відкриє нас для Європи і всього світу. Україна має всі шанси стати іншою». Серед низки завдань, які визначив Президент, «необхідно забезпечити всі належні кредити для стратегічних для держави проектів, що здійснюються приватним капіталом, − Євро-2012, розвиток інфраструктури, енергетики, зв'язку, транспорту. Для цього пропоную розробити відкриту інвестиційну програму рефінансування банків Національним банком» («Южная правда»,07.04.09).

Читачі познайомилися також з привітанням Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко футболістів і вболівальників з блискучим виступом у кубку УЄФА українських команд − київського «Динамо», харківського «Металіста» та донецького «Шахтаря».

«Вы подарили людям настоящий большой праздник. А это так нужно сегодня, во времена финансового кризиса... Я благодарю вас за это, дорогие мои!»

Юлия Тимошенко убежденная, что с таким футболом, как вчера продемонстрировали киевляне, донеччани и харьковчане, Украина не только достойно проведет Евро-2012, но имеет все шансы выиграть его» («Южная правда», 09.04.09).

Радіо. Телебачення

Як і минулого тижня, про Євро − 2012 і приїзд до України Мішеля Платіні, говорив голова Федерації Футболу Миколаївської області (ФФМО) Микола Єропунов.

Цього разу у передачі телеканалу «Миколаїв»: «Я хочу всім сказати, що перенесення Чемпіонату знято з порядку денного. Євро-2012 відбудеться в Україні. Підготуємося ми до нього відмінно, у цьому має переконатися і Мішель Платіні, який приїде до нас 14 квітня» («ТВ − експрес», МОДТРК, 10.09.09).

В ефірі Миколаївської обласної телерадіокомпанії транслювалася й щотижнева програма УТР − «Євро − 2012», ведучий Валентин Щербачов (телеканал «Миколаїв», МОДТРК, 12.04.09).

Побачили цього тижня телеглядачі обласного телеканалу «Миколаїв» (двічі на день) і рекламні ролики, у яких йдеться про те, що «Крок у Європу зроблено футбольним бутсом», «Шлях до Євро − 2012 − крок у Європу».

Серед інших футбольних тем − репортаж про зустріч на Центральному міському стадіоні.

«Перше побачення вболівальників з оновленим муніципальним футбольним клубом «Миколаїв» проходило в дружній атмосфері.

Прихильники футболу не тільки познайомились з гравцями та керманичами команди, а й почули відповіді на всі питання, які їх цікавили» («Телевізійні новини Миколаївщини», МОДТРК, 10.04.09).

Футбол

ЗМІ про футбол

Прем'єр − ліга

«Квітневими сюрпризами» назвали місцеві оглядачі матчі 22 туру чемпіонату України. А саме: програш «Шахтаря» у Запоріжжі, «Карпати» вдома поступилися харківським «городянам», а «Іллічівець» виграв у полтавської «Ворскли». У публікації привернуто увагу, що асистентами арбітра на цій зустрічі відпрацювали миколаївці Сергій Возняк та Ігор Пономаренко.

Відзначили регіональні ЗМІ, що вперше у весняній частині чемпіонату зумів виграти «Металіст».

 «На финише турнира интересно будет наблюдать за соперничеством аутсайдеров, да и в верхней части таблицы командам предстоит нешуточная борьба за путевки в еврокубки» («Николаевские новости», 07.04.09).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

«МФК «Николаев»: победой начали» («Николаевские новости», 07.04.09), «С почином!» («Южная правда», 07.04.09), «Первые весенние три очка» («Николаевский бизнес», 08.04.09) − це заголовки матеріалів регіональних газет, які подавали звіт про першу перемогу МФК «Миколаїв» у першому матчі другого кола Чемпіонату України.

А як до нового футбольного сезону підготувався Центральний міський стадіон, читачі дізналися з інтерв’ю його директора Леоніда Калугера: «На сегодня полностью реконструирована западная трибуна, это ровно одна четверть всей арены. Установлены 3648 пластиковых сидений, что даже вдвое превышает утвержденные нормы для команд второй лиги. Учитывая, все мы мечтаем видеть нашу команду в первой лиге (там требуется иметь пять тысяч мест), стремимся быстрее оборудовать как можно больше индивидуальных мест» («Николаевские новости», 07.04.09).

Відгукнулися регіональні ЗМІ і на спілкування вболівальників з керівництвом клубу і футболістами: «Симпатии болельщиков еще предстоит завоевать»! (веб − сайт газети «Николаевские новости», 10.04.09), «Руководители и игроки МФК «Николаев» на встрече с прессой и болельщиками пообещали радовать зрелищными и результативными матчами» (обласна Інтернет − газета «Новости N», 10.04.09), «Болельщики МФК «Николаев» посмотрели «в глаза» любимой команде» («Вечерний Николаев», 11.04.09).

11 квітня миколаївський клуб приймав на своєму полі «Нафком» з Броварів. Гра завершилася внічию − 1:1.

Після гри обидві головні тренери заявили журналістам, що їх команди грають у таких складах нещодавно.

Головний тренер «Нафкома» Олег Федорчук зазначив: «У другому таймі ми перехопили ініціативу і думаю, що заслужили нічию».

Головний тренер МФК «Миколаїв» Михайло Калита сказав: «Ми дуже настроювалися на перший домашній матч, хотіли його виграти. Але багато чого з того, що планували не вийшло. Очевидно на гравцях позначилося хвилювання. Будемо трудиться в набраному ритмі, підвищувати якість гри, адже тільки тоді можна домогтися результату».

Турніри

Кубок Миколаївської області

Матчами 1/16 фіналу кубка області стартував сезон 2009 року на Миколаївщині.

Найзавзятіший двобій провели між собою футболісти села Калинівка і районного центру Баштанка, все вирішилося лише в серії післяматчевих пенальті: 5:4.

12 квітня зіграно матчі 1/8 фіналу. Починаючи з чвертьфіналів, команди гратимуть вже по два матчі.

 

14.      Одеса

 

ЕВРО-2012

Прошедшая неделя была последней перед инспекционным визитом Президента УЕФА в Украину. Именно по итогам этого посещения в середине мая УЕФА должно окончательно определиться с городами, которые примут у себя праздник европейского футбола.

Одесса, по праву рачитывая принять ЕВРО-2012 у себя продолжает подготовку. О ходе работ на стадионе «Черноморец» писалось ранее и много. Строители работают по установленному графику и обнадеживают тем, что им вполне по силам сделать все, чтобы успеть в срок. Однако, в городском совете разгораются страсти вокруг территории парка им. Шевченко, в котором расположен строящийся красавец-стадион. Представители «Партии регионов», в частности, депутат Александр Орлов, вынесшие на обсуждение сессии вопрос о выделении Леониду Климову 6 гектаров земли, заверили, что такие меры необходимы для скорейшей подготовки города к ЕВРО-2012. Идеологические противники, в частности лидер партии «Родина» Игорь Марков в штыки приняли это предложение. Не буду говорить о том, что пророссийская организация протестует против этого решения только лишь из-за заботы об Одессе. Скорее всего, не самое популярное общественное движение хочет лишь заработать дивиденды на этом конфликте. Пока никакой официальной информации о том, приняли ли депутаты предложение «регионалов» нет.

Откровенно говоря, «порадовало» решение Кабинета министров о выделении средств на строительство и реконструкцию дорог в объезд Одессы. Озвученная сумма − 50 тыс. грн. мягко говоря выглядит издевательством. Что можно сделать на эти деньги, если один километр дороги стоит порядка миллиона долларов? Разве что подготовить техническую документацию, и то, вряд ли ее хватит на это.

Снова возникла заминка в деле реконструкции аэропорта. По рекомендации УЕФА в связи с кризисом решено перейти к более экономным вариантам реконструкции аэропорта. Для этого городские власти намерены продлить срок разработки договора с инвестором реконструкции Международного аэропорта «Одесса» до 30 апреля. Уже сейчас ясно, что реконструкция будет вестись в два этапа: в первую очередь, будут выполнены работы по обеспечению посадки самолетов к Евро-2012, во вторую − те, которые занесены в план реконструкции предприятии.

Что до визита Мишеля Платини в Одессу, то пресс-служба Департамента городского совета по подготовке и проведению ЕВРО-2012 в Одессе либо пока не располагает информацией, либо придерживает ее, ссылаясь на то, что после окончания визита в распоряжение СМИ будут представлены все интересующие материалы и подробности.

ФУТБОЛ

Премьер лига

«Черноморец» поменял крылья на колеса

Экономический кризис продолжает отражаться на футбольном хозяйстве Украины. Его последствия коснулись он и одного из старожилов элитного дивизиона − одесского «Черноморца». Вероятнее всего, именно финансовыми проблемами объясняется тот факт, что «моряки» вынуждены сменить вид транспорта. Если раньше на выездные поединки одесская команда отправлялась на чартерном рейсе самолетом, то теперь вынуждена пересесть на автобус. Именно на автобусе «Черноморец» отправился в Киев, где сыграл матч 23-го тура чемпионата премьер-лиги с «Динамо».

Первая лига

«Сухая» ничья на выезде.

В субботу, 11 апреля овидиопольский «Днестр» провел очередной матч чемпионата первой лиги, в котором его соперником был один из аутсайдеров − бурштынский «Энергетик». Игра, проходившая на поле соперника, завершилась вничью, 0:0.

Долгое время команды играли, что называется, без ворот. Более опытные овидиопольцы могли добиться дивидендов благодаря «стандартам», которые исполнял Валентин Полтавец, однако до взятия ворот дело так и не дошло. Не принесли успеха и несколько острых атак «Днестра», одна из которых заставила всерьез поволноваться команду из Ивано-Франковщины. На 72-й минуте Александр Батальский вывел молодого Олега Пидлетейчука на ворота «Энергетика», но в последний момент тот столкнулся с голкипером и шанс был упущен.

Не отсиживались в обороне и бурштынцы, которые несколько раз доставили хлопот обороне и стражу ворот «Днестра». На 60-й минуте игрок хозяев Дмитрий Головко «накрутил» нескольких защитников команды-соперницы в их штрафной площадке, но в заключительной фазе атаки мяч свалился с ноги и опасность сошла на «нет». А когда шла вторая компенсированная ко второму тайму минута, ворвавшийся во владения днестровцев бурштынец Сергей Чапко мог решить исход поединка, однако бросившийся в ноги соперника кипер Григорий Красовский ликвидировал угрозу.

 «Днестр» выступал в следующем составе: Красовский, Б.Смишко, Гаврилюк, Д.Пархоменко, Хромых, Залевский (Штурко, 52), Полтавец (В.Продан, 75), Лещук (Каблаш, 59), И.Буряк, Качур (Пидлетийчук, 70), Старовик (Батальский, 55).

Вторая лига

Первый гол, второе поражение

В субботу, 11 апреля в Белой Церкви завершился поединок 23-го тура группы А второй лиги чемпионата страны. Местный «Арсенал» обыграл ильичевский «Бастион» 3:1. Счет открыли ильичевцы − это сделал Саид Белмохтар на 25-й минуте. Но уже спустя 2 минуты, благодаря стараниям Пицура, равновесие было восстановлено. Во втором тайме забивали уже только хозяева. Отличились Степанюк и Иванский. Для ильичевцев это второе поражение из двух матчей весенней стадии чемпионата.

Стадион СКА возвращается к жизни

Запущенное донельзя футбольное поле стадиона СКА вскоре обретет вторую жизнь. В четверг, 9 апреля на второй по вместимости спортивной арене города начались работы по восстановлению газона стадиона. Сначала грейдером очистят газон от травяного покрова. Затем в грунт внесут химикаты, которые должны очистить его от сорняков. А уже после этого по новейшей технологии будут засеяны семена травы, чтобы вернуть былую славу качеству газона армейского стадиона.

По завершении агрономических мероприятий на поле стадиона СКА свои матчи намерены проводить футболисты-ветераны одесского «Ришелье». По словам его наставника Петра Чилиби, стадион СКА будет использоваться ими в качестве домашней арены на двух фронтах − в первенствах города и Украины.

МИНИ-ФУТБОЛ

Высшая лига

Победа, которую мы упустили…

Выигрывая 3:0 в домашнем поединке с житомирским “Контингентом”, “Маррион” смог добавить лишь пункт к своему очковому багажу.

“Маррион” Одесса − “Контингент” Житомир − 3:3 (2:0)

12 апреля 2009г., 17.00, Одесса, СК СКА

Главный арбитр: Сергей Стрелецкий (Сумы)

Второй арбитр: Игорь Емельянов (Луганск)

Третий арбитр: Анатолий Димитров (Болград)

Судья-хронометрист: Юрий Миколенко (Одесса)

Инспектор: Геннадий Лисенчук (Киев)

“Маррион”: Димов, Баблуани, Лужанский, Степанов, Шамотий, Захаренко, Гавриленко, Вершинин, Корецкий, Шерстнев, Безуглый.

И.о. главного тренера: Игорь Калинин.

“Контингент”: Проценко, Доманский, Черныш, Киришун, Пихоцкий, Ищук, Литвиновский, Коваль, Олищук, Мухин, Будин, Сакивский.

Главный тренер: Павел Шалфеев.

Голы: 1:0 Лужанский, 4, 2:0 Вершинин, 20, 3:0 Шерстнев, 22, 3:1 Киришун, 23, 3:2 Мухин, 23, 3:3 Киришун, 29.

Последний раз одесские болельщики видели “Маррион” в первый день весны. Достаточный срок, чтобы соскучиться по мини-футболу. И наверняка не стоит говорить, что все шли смотреть победную игру своей команды, ведь одесситы, сыгравшие три последние игры без поражений, принимали аутсайдера чемпионата “Контингент”.

Первый тайм вполне оправдал ожидания. “Маррион” сразу установил контроль над мячом и лишил гостей игрового пространства. Это преимущество не преминуло обернуться изменением счета. На 4-й минуте Вершинин пасом справа нашел в центре Лужанского. Александр кинжальным ударом с 8-ми метров по центру ворот вонзил мяч в левую от себя “девятку”.

После гола хозяева постарались совершенно лишить соперника мяча. Долгий его контроль, к сожалению, не всегда приводил к остроте у ворот “Контингента”. Благо малейшие попытки контратак житомирцев хозяева пресекали в самом их начале, не позволяя игрокам гостей приблизиться к воротам Димова. Правда, пару раз они таки смогли нанести достаточно опасные удары, но наш кипер уверенно с ними справился. Одесситы же продолжали наседать, то и дело заставляя Проценко показывать, за что он ест свой хлеб. Однако и он не смог спасти свою команду после того, как на последней минуте тайма Вершишнин прошел по правому краю и плотно пробил метров с 10-ти в дальний угол. Мяч угодил под самую штангу − 2:0, и можно спокойно отдыхать.

Второй тайм начался для гостей хуже и не придумаешь − буквально в первой же атаке Корецкий продрался на пятачок и откинул мяч под удар Шерстневу. Тот, никем не атакуемый, метров с трех просто не попал в створ ворот. Однако Вадим исправился через минуту. Его четкий удар справа метров с семи в дальний угол стал неожиданностью для голкипера гостей. 3:0 к 22-ой минуте при полном игровом преимуществе “Марриона”. Может, это и сыграло злую шутку с одесситами. Минутной их расслабленности хватило “Контингенту”, чтобы свести преимущество соперника до минимума. Сначала защитники хозяев наблюдали, как Киришун, находясь в штрафной, спокойно принимает мяч и пробивает по воротам. Димов успевает среагировать и отбить мяч. «Круглый» отскакивает все к тому же Киришуну, который в гордом одиночестве использует вторую попытку, пробивая над лежащим на паркете вратарем. Лишь только “Маррион” начал с центра, как получил еще один мяч в свои ворота. Гости перехватили поперечный пас, и Мухин точно пробил метров с 8-ми по центру − 3:2.

Теперь уже “Контингент” начал действовать агрессивно, не давая хозяевам спокойно начинать атаки, встречая одесситов на их половине. А на 25-ой минуте только расторопность Вершинина не позволила Мухину сравнять счет − Александр выбил мяч из пустых ворот. И все же они сравняли. На 29-ой минуте хозяева допустили необязательный фол при верховой борьбе. Мяч установили на 10-ти метровой отметке. Киришун нашел таки брешь между игроками “Марриона” и мяч затрепыхался в сетке ворот Димова.

Это  сценарий никак не устраивал подопечных Калинина. Они вернули себе контроль над мячом, да вот только кроме перекатывания его от одного к другому в атаке все никак не развивалось. Был уже привычный выход пятым полевым Лужанского. Однако и его появление на площадке не принесло никаких дивидендов. “Маррион”,  можно сказать, по расхлябанности, упустил домашнюю победу над не самым сильным соперником. Впереди одесситов ждут выездные матчи в Харькове и Енакиево. Хотелось бы, чтобы команда продолжила беспроигрышную серию и, наконец-то выбралась из подвалов турнирной таблицы. Ну, а главное − не расслабляться…

Прошедший поединок прокомментировали президент Ассоциации мини-футбола Украины, инспектор матча Геннадий ЛИСЕНЧУК и исполняющий обязанности главного тренера «Марриона» Игорь КАЛИНИН.

Геннадий ЛИСЕНЧУК: − Я думаю, что матч выдался очень интересным для зрителей. Видимо, когда “Маррион” повел 3:0, это расслабило ребят, они потеряли концентрацию, и в итоге получили три ответных гола. Результат 3:3 оказался закономерным, так как во втором тайме преимущество было на стороне команды гостей. Я думаю, что есть над чем поработать Олегу Безуглому и Игорю Калинину над тем, чтобы выигрывая 3:0 не упускать победу. Но, в целом, игра оставила очень хорошее впечатление. Обе команды очень хотели победить, старались. Боевая ничья в итоге.

Игорь КАЛИНИН: − Вы сами сегодня видели, что мы играли в несколько измененном составе. Дело в том, что в связи с финансовым кризисом, мы расстались со всеми приезжими и не нужными команде людьми. В составе остались свои воспитанники − одесситы и ильичевцы.

− Не маловато ли осталось людей для полноценного состава?

− В команде должно быть минимум 11-12 игроков у нас сейчас девять человек…

− Как вы прокомментируете исход сегодняшнего матча?

− Что тут комментировать. Команда вела 3:0...Житомир за всю игру ничего опасного сам не создал в атаке. Что первый, что второй голы − последствия наших ошибок. Это просто ребячество, другого слова я не найду.

− Не было ли риска проиграть, когда выпускали пятого полевого?

− В нашей ситуации эта домашняя ничья равноценна поражению. Нам очень хотелось дома, перед своими болельщиками, вырвать победу в этом матче, что мы и должны были делать. Но, к сожалению, не получилось.

Бизнес-лига

Очередной, 9-й сезон Бизнес лиги завершился. Стал он верным, удачным и качественным шагом в росте уровня нашего мини-футбола. Осталось в прошлом не всегда упорядоченное и  практически лишенное интриги городское первенство, в котором три-четыре коллектива явно превосходили остальных соперников. Завершились и споры вокруг того, кто же сильнее − чемпион города или чемпион Бизнес лиги.

Год работы Одесской ассоциации мини-футбола под руководством Сергея Бабикова позволил реорганизовать две лиги. Теперь Бизнес лига является полноценным городским первенством, в котором собраны интересные и сильные команды. Каждая команда, как в Малой, так и в Премьер лиге стала узнаваема как по игре, так и по составу. Повышение общего игрового уровня заставило многие команды Малой лиги, которые пусть и играют не ради спортивных достижений, всерьез заняться тренировочным процессом. Та же причина сделала турнирную борьбу в обеих лигах интригующей и зрелищной.

“Черное море ” как говорится “на опыте”, пусть и встретив достойное сопротивление со стороны “Укртелекома” и Uni-Orient.S.A., занявших соответственно, второе и третье место, взяло «золото» Малой лиги. Ветераны в очередной раз, показывая красивый и техничный мини-футбол, дали молодежи игровые уроки мастерства, заставляя и себя, и зрителей порою забывать о своем возрасте. А какие поединки устраивали перед зрителям лидеры Премьер лиги! На игры “Промрынка”, “Элефанта”, ТГО, “Глобуса” на балконе зала СКА яблоку негде было упасть! А украшением сезона, пусть и не в плане зрелищности, но в интриге и упорстве стал “золотой” матч.

“Промрынок 7-й км” на хорошем ходу, за исключением некоторых матчей, провел весь сезон и заслуженно поднялся на первое место. Однако комфортное почивание на лаврах в следующем сезоне ему вряд ли позволят отставшие в этом “Элефант”, ТГО, Глобус…Да любой соперник будет рад отомстить за прошлогодние обиды, что в полной мере прочувствовала на себе “Победа”, уже экс-чемпион, финишировавшая в этом году на последней строчке турнирной таблицы (если не считать сошедшую с дистанции команду банка “Пивденный”).

Однозначно улучшилась организационная составляющая соревнований. Регулярные обзоры туров на телевидении, в печатных и электронных СМИ подогревают и без того живой интерес болельщиков.

Логичным и уместным окончанием сезона стал идущий сейчас Кубок города. Так что любителям мини-футбола еще придется посмотреть красивую игру и дать выплеск своим эмоциям, болея за свою команду.

По традиции, мы попросили руководителей и тренеров всех команд Бизнес лиги подвести короткое резюме завершившегося сезона. Ведь, как ни крути, а наряду с победителями были и проигравшие. У каждого остались свои впечатления.

Малая лига

Мирошниченко Геннадий, теренер команды “Черное море”

Ставилась задача быть первыми, и мы ее выполнили за тур до окончания чемпионата. Будем ли мы в следующем сезоне выступать в Премьер лиге зависит от руководства клуба.

Вообще Малая лига прошла на хорошем организационном уровне. Были по ходу сезона определенные претензии к судейству, но видно, что судьи тоже стараются поднять свой уровень.

Для нас каждая игра оставляет положительное впечатление − мы играем в свое удовольствие и при этом добиваемся побед. Очень много было эмоций, большая часть из них положительные. В общем мы довольны этим сезоном.

Жирун Сергей, руководитель команды “Укртелеком”

Наши задачи по ходу сезона корректировались. В начале чемпионата мы собирались просто поиграть в свое удовольствие, а уже в ходе увидели, что можем побороться за места наверху турнирной таблицы. А во втором круге, после того, как усилили состав, была задача финишировать в тройке призеров. Так и получилось, что мы шли по пятам “Черного моря”, и стали вторыми.

Единственный минус был в том, что не всегда точно знали время начала игр. А в остальном, все прошло на хорошем уровне.

Наверное как и мы, многие команды заявлялись на турнир просто поиграть в футбол, но общий уровень соперников заставил подойти к делу серьезнее, организовывать тренировки команды, чтобы играть достойно.

Сезон у нас прошел на пять баллов! Во всех турнирах, в которых мы принимали участие мы занимали призовые места. У нас сложился хороший коллектив единомышленников и жаль, что команда прекратила свое существование.

Москул Александр, тренер команды Uni Orient S.A.

На старте сезона перед командой была одна задача − выходить и играть. Начало сезона получилось неплохим, а потом пошли травмы игроков. В середине второго круга была поставлена цель − занять третье место, и это удалось сделать. В следующем сезоне постараемся выступить еще успешнее и если удастся пройти всю дистанцию без поражений, то можно будет попробовать свои силы и в Премьер лиге.

Организация турнира на высшем уровне. Очень хорошо, что все игры проходят в одном зале и в четко определенное время. Вообще, Бизнес лига на голову выше всех остальных городских мини-футбольных турниров. Что до уровня команд, то думаю, что первая шестерка Малой лиги вполне могла бы быть в середине премьер лиги, если бы у всех команд была возможность стабильно тренироваться. Выделяется, конечно, “Черное море” − самая опытная команда лиги.

По ходу сезона самыми запоминающимися стали игры с “Укртелекомом” и вторая игра с “Черным морем”, в которой мы уступили 0:1. Мы могли забить в той встрече, но не повезло. Были и игры, в которым мы не должны были проигрывать. В общем сезон оставил положительное впечатление. Для команды, которая существует первый год мы добились хорошего результата.

Кохан Александр, тренер команды “Новолог”

В составе нашей команды большинство игроков − портовские работники, плюс несколько человек − перспективная молодежь. И главное для нас было показать хороший футбол играть только на победу. И наше итоговое четвертое место я расцениваю как очень хороший результат. У нас, в отличие от “Черного моря”, “Укртелекома”, Uni Orient нет тренировочного процесса. Ребята приходят после смены и играют.

Уровень организации турнира хороший. Судейство в Бизнес лиге более высокого уровня, чем прежде, в первенстве города. Хотя от ошибок никто не застрахован, и судьи порою их допускают. Игровой уровень растет с каждым годом, и сейчас практически нет проходных матчей. Любая команда может дать бой лидерам.

Запомнились игры с “Черным морем”, победа над “Укртелекомом”. С ПРГ Юнайтед мы проигрывали 0:3 и впятером без замен вырвали победу 4:3.

В общем впечатление от сезона положительное.

Мальцев Владимир, руководитель команды “Одесса”

Мы ставили задачу занять призовое место. После первого круга мы шли вторыми и долго держались на этой позиции, но по ходу турнира у нас возникли кадровые проблемы и в итоге оказались за пределами призовой тройки. Так что задачу на сезон выполнить не удалось. Что до следующего розыгрыша, то мы будем играть по ветеранам и в Малой лиге.

Турнир очень хорошо организован. Порадовал общий уровень команд. Мы играли на кубок, в котором участвовали и команды Премьер лиги. Нам удалось занять третье место. Так что мы играем не хуже “вышки”. Конечно, лидеры там будут посильнее, а с остальными командами вполне можно бороться за победу. Еще хочу отметить освещение соревнований в СМИ.

Самый запоминающийся момент − игра первого круга с “Черным морем”. Мы хотели их обыграть и победили со счетом 2:1!

Лабин Анатолий, руководитель команды «ПРГ Юнайтед»

В начале сезона перед командой ставились самые высокие задачи, но получилось так, что кадровые проблемы и недоукомплектованность команды помешали нам занять в итоге то место, на которое мы рассчитывали. В принципе не удалось все выполнить как планировалось, но хочется надеяться, что в следующем сезоне удастся выполнить все поставленные перед командой задачи.

Безусловно бизнес лига является сильнейшим турниром в городе. Это самая сильная лига как по уровню команд, так и по организации турнира. А уровень судейства, по-моему, соответствует уровню команд. Есть некоторые вопросы, но я думаю, что и организаторы соревнований, и судьи делают все возможное, чтобы их становилось как можно меньше.

Мы с лидерами всегда играем лучше, чем с аутсайдерами. Запомнились игры с “Черным морем”, наши две победы над бронзовым призером “Uni Orient”. С “Одессой”, которая не может нас обыграть уже на протяжении трех лет, очень боевые поединки были.

Общее впечатление от сезона, даже учитывая, что не удалось выступить, как планировали, положительное. Играть было очень интересно.

Брюхов Андрей, руководитель команды “Альфа-Пак

В начале сезона мы планировали просто достойно играть и присмотреться к соперникам. После первого круга поставили задачу быть в тройке лучших. Но второй круг мы провалили. Некоторые игроки ушли из команды, и на многие игры мы выходили не в оптимальном составе. Из-за этого итоговое место ниже. Что до повышения в классе, то думаю, нам еще не под силу показывать положительный результат в Премьер лиге. Пока наше место в Малой лиге. Здесь мы получаем больше положительных эмоций.

Организация и общий уровень игры в лиге нам очень понравились. Претензий нет ни к чему. Если будет такая возможность, то мы обязательно заявимся на следующий сезон. Даже итоговое 6-ое место нас устраивает и мы довольны результатом.

Особенно запомнились несколько игр: мы вели в игре с “Черным морем” 4:0, но им удалось свести матч вничью; с “Укртелекомом” мы боролись на равных и лишь на последних секундах уступили.

В целом сезон прошел на “хорошо”.

Лукиди Дмитрий, руководитель команды “Эллада”

Ставилась задача попасть в тройку призеров, но в итоге мы оказались на 8-ом месте. Считаю, что задача не была выполнена из-за отсутствия настроя команды. Мы просто переоценили свои силы, а когда спохватились, было уже поздно.

Организация соревнований, общий уровень команд и судейство − все на хорошем уровне.

Запомнились игра с “Альфа-Паком” во втором круге − мы победили 5:3 и победа над  “Новологом” 1:0.

Что будет с командой дальше − решит руководство.

Фаста Владимир, руководитель команды “Кристалл”

Нашей целью было попасть в десятку, так как мы впервые выступаем на таком уровне в чемпионатах Одессы. Задача максимум была − попасть в семерку. Мы оказались на 9-ом месте. Чемпионат для нас оказался сильно высокого уровня, мы не ожидали такого. Много игроков хорошего уровня. Тот же Безуглый − призер чемпионатов мира и Европы. Есть много игроков, которые имеют большой опыт бизнес лиги. В принципе, нам понравилось и мы будем участвовать в следующих чемпионатах.

Большой плюс организаторам − президенту федерации города Сергею Бабикову. Он присутствовал практически на всех матчах. Есть некоторые минусы по организации, но они не испортили общего положительного впечатления от турнира. Заметна проблема с судейством, но организаторы работают над этим вопросом и, надеюсь, уровень судейства будет выше.

В общем − сезон для нас прошел под знаком “плюс”.

Молдавский Евгений, руководитель команды СП-16

Для нашей команды была одна цель − поиграть в свое удовольствие, провести время с пользой для здоровья. С этой задачей мы справились очень хорошо. Наше итоговое 10-ое место нас вполне устраивает.

Организация турнира на хорошем уровне. Хорошее освещение соревнований в СМИ, программки на каждый тур.

В следующем сезоне планируем с тем же настроением выходить на площадку.

Азерлян Артур, тренер команды “Ника-2

Турнирных задач не было. Хотели просто играть в свое удовольствие и чему-то по ходу соревнований научиться. В целом это удалось. Мы неплохо отыграли с командами из верхней части таблицы и отобрали у них очки.

На хорошем уровне отсудили чемпионат Ириченко и Гапонов. Остальные арбитры еще очень слабые. А организация соревнований и общий уровень игры в лиге растет, и это радует.

Латышев Эдуард, руководитель команды «Еднисть»

У нас две команды. И та, которая играла в малой лиге не ставила никаких турнирных задач. А на “ФЛАГ” играет команда посильнее, которая боролась за призовые. В начале в команде играли только работники предприятия. А после провального превого круга мы немного усилились и даже поборолись.

Организация соревнований нормальная. Никаких претензий быть не может. Что до судей, то могу сказать, что нужно выигрывать при любом судействе.

Запомнилась победа над “Uni Orient” во втором круге, обидно проиграли «Альфа-Паку»тоже во втором круге.

Перчун Геннадий, руководитель команды «Кодекс».

Никаких турнирных задач перед командой мы не ставили, а просто старались цепляться за очки в каждом матче. В нашей команда собрались друзья, и мы не хотели приобщать никого со стороны. Правда нам в ходе турнира советовали пригласить людей, но мы остались честны перед самими собой, и поэтому как было заявлено на сезон 12 человек, так мы его в таком составе и прошли.

Мы становились чемпионами Одесской железной дороги и считали, что играем на хорошем уровне, но когда начали играть в лиге, поняли, что нужно больше работать и тренироваться.

Порадовала организация соревнований. Все четко и без сбоев. Уровень команд тоже понравился. Все матчи проходили в интересной борьбе.

Могу сказать, что все-таки впечатление положительное от сезона. Мы первый раз заявились в серьезный турнир, попытались сделать все, что было в наших силах и показать себя. Пусть мы и не набрали много очков, но мы играли честно и до последнего.

Нестерук Валерий,  руководитель команды “Фонтан”

Мы ставили целью оказаться в середине турнирной таблицы по итогам сезона, но не получилось. В общем уровень чемпионата нормальный.

Хороший игровой зал. Хорошая организация соревнований. Понравилась и информационная поддержка. Правда иногда в Интернете запаздывали с подачей информации. Что до общего уровня участников, то тут вне конкуренции “Черное море”. Они на голову выше всех. А со всеми остальными можно было бороться. От этого чемпионат стал еще интереснее.

Премьер лига

Максимишин Руслан, руководитель команды «Промрынок 7-й км.».

Мы играем в Бизнес лиге первый год. Организация турнира на высшем уровне. Если сравнивать с бывшим первенством города − это небо и земля. Но есть одна маленькая болезнь − уровень судейства.

Нашей задачей было только первое место. В нашей команде собраны опытные игроки из разных городов. Человек 8 имеют опыт игр в командах мастеров.

Мы хорошо отыграли первый круг, и могу признать, что во втором дали небольшую слабину. А вопрос с чемпионством мы должны были решать еще в игре с «Невадой», а оставшиеся матчи просто играть в фтбол в удовольствие. А с другой стороны, «золотой» матч − очень интересное завершение сезона. И хорошо, что чемпионом стал тот, кто должен был им стать. Хотя «золотой» матч − это своего рода лотерея, но мы были настроены только на победу, даже учитывая то, что не играли Бурля, Уманцев и Фадеев.

Общее впечатление от сезона положительное. Команда играла здорово, особенно порадовали уровнем мастерства и самоотдачей Юкель и Беляев.

Сурич Виталий, тренер команды «Элефант»

Ставилась задача занять первое место. В итоге − не получилось. Но не скажу что это неудача. Это приемлемый и, я думаю, закономерный результат. На сегодняшний день команда “Промрынок. 7-й км” сильнее в индивидуальном плане. Я доволен как команда играла. Нам даже удалось получить второй шанс.

Жаль, что не смогли его использовать.

Сезон прошел на хорошем уровне. Я считаю, что и судейство, что бы там ни говорили, у нас неплохое. Что до самой организации турнира, то она, наверняка, лучше, чем в других городах.

Самым запоминающимся получился, наверное, «золотой» матч, хотя многие игры были иетересными и напряженными.

В целом сезон оставил положительное впечатление.

Попов Владимир, тренер команды ТГО

Мы ставили перед собой задачу попасть в тройку. Это нам удалось. Конечно, могли выступить и лучше, но в силу объективных причин не все получилось. Однако, результатом мы довольны.

Общий уровень игры команд заметно вырос. Не отстает в этом и уровень организации соревнований. Единственное, немного отстает судейство. Хотелось бы, чтобы судьи тоже прогрессировали, а они остановились в своем росте.

Запомнилась наша игра с «Промрынком. 7-й км». Мы тогда выиграли в упорной борьбе. Мы тогда были на пике формы и игра получалась.

Общее впечатление от сезона − положительное. Интрига, как вы видите, сохранилась до последнего дня и победитель определился только «золотом» матче.

Кондрашов Сергей, тренер команды «Глобус»

Была поставлена задача быть в тройке. Но первый круг у нас не очень удался. Во втором мы сыграли лучше. Нам удалось обыграть чемпиона, я так думаю это уже показатель.

Заметно улучшилась организация турнира. Так же очень повысился уровень команд − практически 6-7 команд одного уровня и это сказалось на накале борьбы.

Запомнится наша последняя игра с «Промрынком. 7-й км». Мы победили и оставили вопрос о чемпионстве открытым. Еще наше поражение «Союзу», думаю, будет вспоминаться.

В общем впечатление от сезона положительное, жаль только, что получил травму и не смог доиграть весь сезон до конца.

Андреев Олег, тренер команды «Невада-Одрэкс»

Команду я возглавил в перерыве между первым и вторым кругом. Ставилась задача отстоять честь «Невады» и достойно доиграть второй круг, показывая свою игру.

В этом году уровень команд очень сильный, так как к командам Бизнес лиги добавились лучшие команды первенства города. Что до судейства, то оно стало хуже, чем было в прошлом сезоне. Организация турнира очень хорошая. Всегда все матчи проходят в один день и есть возможность видеть своих будущих соперников в игре.

Запомнилась наша игра с «Промрынком. 7-й км». Мы победили 4:3

Общее впечатление от сезона у нас положительное.

Болгарский Сергей, руководитель команды «Элефант-Константа»

В начале сезона я говорил − дай Бог, чтобы мы показывали зрелищный футбол. Планировали попадание в пятерку, но оказались на 6-ом месте. Но, по сравнению с прошлым сезоном, мы набрали 31 очко против 20-ти в прошлом и финишируем в плюсовой зоне. Разница мячей у нас тоже положительная, что меня радует.

Организация соревнований в этом году улучшилась. Отмечаю и прогрес всех команд в уровне игры. Жаль, что ушел из жизни Сепрашвили…Он смог бы поднять уровень судейства. А так могу поставить судеству 3+ по пятибальной шкале.

В моем понимании впечатления от сезона только положительные. Это способствует развитию футбола в городе.

Горовой Александр, руководитель команды «Капитал».

Я считаю, что чемпионат нам удался. У нас молодая команда, (троим игрокам по 18 лет) и итоговое место для игроков, которые впервые играли в Бизнес лиге, считаю достойным результатом. Конечно, не хватало нам Коптева, который подписал контракт с «Планетой-Мост». Выпали из-за травм Мовила и Пюро. С их участием наш результат был бы поинтереснее. Радует, что в отсутствие опытных партнеров по команде молодежь показала, что нам есть на кого опереться.

В плане организации чемпионат прошел на хорошем уровне. К судейству у нас особых претензий нет. Ошибки, конечно, были, но говорить о предвзятости я бы не стал. Получился честный чемпионат и абсолютно справедлива победа «Промрынка 7-й км.».

Азерлян Артур, тренер команды «Ника»

Главной задачей было обыграть молодежь. Конкретных турнирных задач не было. Не все удалось выполнить в полной мере − не получилось сохранить весь состав, которым мы начинали. Некоторыми играми довольны, жаль, что к концу турнира «сдулись».

Уровень игры растет с каждым годом. Не отстает и организация соревнований. Единственное, что не радует − судейство не успевает за общим уровнем. Было много судейских ошибок, которые влияли на результаты матчей.

Общее впечатление от сезона двоякое. Это касается именно судейства. У нас молодые игроки и психологически им трудно было справиться с тем, что ошибки судей сводили на нет их игру на площадке.

Гортопан Сергей, руководитель команды «Мирс-Либхерр»

Турнирных задач мы не ставили. Главное для нас было просто играть в удовольствие и остаться в Премьер лиге. Это у нас получилось.

В этом году уровень игры отличный − все команды сильные и проходных матчей не было. Если сравнивать судейство с чемпионатом города, то в Бизнес лиге его уровень выше. А в общем качество судейства оставляет желать лучшего.

Общее впечатление от сезона положительное. Мы хотели достойно бороться с сильными командами и нам это удавалось.

Михайлевский Руслан, руководитель команды «Союз»

Мы традиционно играем в свое удовольствие. Мы больше коллектив единомышленников, чем профессиональная футбольная команда, поэтому определенных турнирных задач мы не ставили. Единственное, чего не хотелось − оказаться последними. Это удалось и в общем результатом мы довольны.

По организации соревнований у нас нет никаких замечаний. Благодаря Сергею Бабикову с каждым годом играть проще − меньше переносов игр, очень грамотно и четок прописан регламент соревнований. Все это идет на пользу футболу, и, как результат, мы видим интерес болельщиков практически к каждому матчу. Вырос и общий уровень команд. К сожалению, перед началом турнира мы потеряли главного судью, и лично я не видел такого человека, который мог бы взять на себя функцию главного арбитра соревнований. Поэтому к судьям были определенные вопросы. Не было того авторитета арбитров, который был ранее. Судьям я бы поставил «тройку» по пятибальной системе.

В общем сезон оцениваю положительно.

Нестеренко Егор, капитан команды «Победа»

Все все видели. Ставилась задача бороться и выиграть первое место, как и в прошлом сезоне. Мы не выполнили своих задач на сезон. По ходу сезона были потеряны игроки и мы заканчивали уже на энтузиазме.

Турнир прогрессирует, и это здорово. Значительно вырос уровень игры. Появилось много молодых игроков, которые в будущем, думаю, будут достойно представлять наш город. К судейству тоже претензий никаких не имеем.

Общее впечатление, конечно, больше отрицательное. Но футбол − это спорт, и есть победители и проигравшие. Нужно уметь и проигрывать достойно.

15.      Полтава

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

У програмі «Спортарена» на радіо «Ваша хвиля» вийшла рубрика «Готуємось до Євро 2012». В ній розповідалося про такі події: Аеропорт «Полтава» буде резервним під час проведення Євро-2012; Письменниця Любов Панчишин створила дитячого героя Котим’ячика; Віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник, президент Федерації футболу Григорій Суркіс та директор Координаційного бюро з підготовки України до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року Ілля Шевляк провели зустріч з експертами УЄФА за результатами їхнього візиту в Україну.

Місцевий футбол

ФК «Ворскла»

ФК «Ворскла»− «Іллічівець» Маріуполь − 2:3

Ведучи в рахунку по ходу зустрічі, полтавці за чотири хвилини до кінця гри примудрилися пропустити два м’ячі і поступитися. Звичайно ж поразка прикра річ, особливо вдома на останніх хвилинах та ще й від аутсайдера. Такий дивний збіг обставин ставить само собою логічне питання: «А чи не договірний матч?». Цієї ж думки були мої колеги журналісти, з якими довелося спілкуватися після матчу. Аргументи вагомі, адже «Іллічівець» рідна команда для нинішнього керманича «Ворскли» Павлова, та й багатьох гравців нашого клубу. Та варто було почитати Інтернет форуми й стає зрозуміло: справжнього вболівальника не обманеш. Газета «Полтавщина Спорт», яка любить критикувати «Ворсклу», присвятила цій події навіть рубрику «Глас народу», де наведені цитати вболівальників. В них просліджується ідея, що матч «Ворскла» − «Іллічівець» − це низькопробний спектакль.

Ходили чутки, що на останніх ялтинських зборах у полтавській команді погіршився мікроклімат між гравцями. Це навіть на післяматчевій прес-конференції підтвердив Микола Павлов. Але хто з ким посварився головний тренер «Ворскли» не зізнався. Вболівальники в цьому могли переконатися під час гри, коли футболісти полтавської команди спілкувалися між собою на підвищених тонах.

Для «Ворскли» попереду серйозні іспити зустріч з «Дніпром» та два поєдинки з «Металістом».

Першість України серед команд другої ліги (група Б)

Розпочалася весняна вирішальна частина першості України з футболу серед команд другої ліги. У групі «Б» виступають троє представників Полтавщини: ФК «Полтава», «Кремінь» (Кременчук) та «Гірник-Спорт» (Комсомольськ).

Полтавська команда, яка лише другий сезон бере участь в змаганнях, веде активну боротьбу за підвищення в класі. Наші земляки на проміжному фініші перебували на другій сходинці, чотирма очками поступаючись «Сталі» з Дніпродзержинська. У 22-му турі полтавці у Кривому Розі зустрічалися із сусідом по турнірній таблиці місцевим «Гірником». М’яч, забитий Полтавцем на п’ятнадцятій хвилині гри, в результаті приніс мінімальну перемогу гостям.

Очки в одного з лідерів «Зірки» могли відібрати кременчужани, та на жаль, футболісти «Кременя» поступилися у Кіровограді з рахунком 3:1. Натомість «Гірник-Спорт» проявив справжній бійцівський характер у матчі проти маріупольського «Іллічівця-2». Футболісти з Комсомольська поступаючись після першого тайму, на останній доданій хвилині вирвали перемогу з рахунком 2:1.

Кубок Полтавщини

Завершився перший раунд кубка Полтавщини з футболу і таким чином визначилися перші три пари, що зустрінуться в чвертьфіналі. Це «Пирятин» − «Велика Багачка», «Колос» Кобеляки − Жоржівка, ДЮФШ «Ворскла» − «Маяк» Котельва. Остання пара команд визначиться після матчів відповідей «Зоря» Заріг − «Молодь-ПДПУ» та «Лубни» − «Мрія».

XIX відкрита першість Полтави з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник».

Зіграні вирішальні матчі зимового чемпіонату Полтави на призи газети «Полтавський Вісник». У фіналі Першої ліги «Жоржівка» переграла «Ювенту» − 5:3. У фіналі другої ліги «Динамо» здолав «Вердер» − 4:2.

В матчі за кубок міського голови зіграють «Жоржівка» і «Динамо».

 

16.      Рівне

 

Євро 2012

Прем’єр щиро пораділа успіхам футболістів

Тему Євро-2012 на минулому тижні порушила тільки газета «Рівне вечірнє». Зокрема, видання вмістило повідомлення про те, Юлія Тимошенко подякувала за справжнє та велике свято, яке подарували вболівальникам українські команди в Кубку УЄФА. А підготовка до Євро-2012 йде нормально.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко привітала футболістів і вболівальників київського «Динамо», харківського «Металіста» та донецького «Шахтаря» з блискучим виступом у Кубку УЄФА. У привітанні глава уряду стверджує, що завдяки неперевершеній грі наших футболістів в Європі був день України. Особливо вона відзначила гру харківського «Металіста», який хоч і поступився киянам, але продемонстрував таку фантастичну гру й жагу до перемоги, яких країна не бачила з 1986 року. «Я розумію тих людей, які зізнаються, що в них просто розривалося серце на матчі команд із Харкова й Києва, і так хотілося, щоб обидва клуби грали в чвертьфіналі», — йдеться у привітанні.

”Ви подарували людям справжнє велике свято. А це так потрібно сьогодні, в часи фінансової кризи... Я дякую вам за це, дорогі мої!».

Юлія Тимошенко переконана, що з таким футболом, який продемонстрували кияни, донеччани і харків’яни, Україна не тільки гідно проведе Євро-2012, але й має всі шанси виграти його. Показово, що Президент Ющенко, на відміну від прем’єр-міністра, так і не звернув уваги на факт успішного виступу наших команд на європейській арені і не привітав «Шахтар» та «Динамо» з історичним виходом у чвертьфінал Кубка УЄФА.

Футбол

Футболісти збірної України завітають до Рівного на дитячий турнір

Про це під час презентації повідомила заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. Вона, ще будучи директором радіостанції, разом із засновником газети «Рівне вечірнє» Миколою Несенюком задумали провести змагання з футболу для молодших школярів. І ось нарешті час здійснення мрій настав.

Протягом червня на полі стадіону «Олімп» відбуватиметься турнір серед хлопців 1998-1999 р.н. Змагатимуться усі школи міста, понад 500 юних футболістів. Півфінали та фінал пройдуть на стадіоні «Авангард», і саме на останній етап змагань Микола Несенюк має намір запросити когось із гравців збірної України. Переможці турніру, крім призів, отримають неабияку моральну винагороду — зображення їхньої команди буде розміщене у місті на біг-бордах.

Організатори дуже хочуть, щоб цей турнір кардинально відрізнявся від інших, які нині проводяться у Рівному. Менше формалізму і більше свята — ось головне його гасло. Однією з «фішок» змагань є те, що асистентами арбітрів у цих іграх будуть дівчата. Крім того, паралельно відбудеться конкурс груп підтримки. Обіцяють й інші сюрпризи.

Втім, змагання у рамках футбольного турніру розпочнуться не з футболу. Оскільки турнір поки що безіменний, протягом квітня усі бажаючі зможуть взяти участь у конкурсі на найкращу назву та емблему. Варіанти необхідно подавати на аркуші формату А4 до міського управління освіти. На переможця, крім моральної, очікує ще й матеріальна винагорода — 500 грн.

«Коростеня» не дочекалися

Минулої суботи, згідно з календарем, футболісти рівненського «Вереса» мали стартувати у другій частині чемпіонату України серед команд другої ліги. Втім, домашня гра проти ФК «Коростень» не відбулася, оскільки клуб з Житомирщини не прибув до Рівного.

Останнім же приготуванням підопічних Миколи Філіна до поновлення сезону стала товариська гра у Тернополі проти «Ниви». Її результат вселяє певний оптимізм, матч завершився 0:0. Якщо згадати попереднє протистояння цих же суперників, яке завершилось — 3:0 на користь, то можна говорити про певні плоди передсезонної підготовки. Одним з її етапів, до речі, була участь «вересівців» в обласному Меморіалі Шморгуна, де головна команда області посіла третє місце.

Про зміни у складі у «Вересі» поки що не говорять. Усі подробиці обіцяли безпосередньо у день гри. А оскільки матч не відбувся, інтрига зі складом зберігатиметься до наступного календарного поєдинку.

«ОДЕК» взяв реванш у «Славії»

Вшосте на Рівненщині в минулі вихідні відбувся організований обласною федерацією футболу турнір пам’яті професора, доктора біологічних наук Віктора Завадського.

− До слова, уродженець Волині, Віктор Іванович став організатором створення на базі Міжнародного економіко-гуманітарного університету (м. Рівне) першого в Україні факультету здоров’я, фізичної культури та спорту, − розповідає голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук. − Тому закономірно, що в меморіалі на його честь, який паралельно проводиться між провідними колективами першої обласної ліги та командами, сформованими зі спортсменів з порушеннями ОРА, наслідками ДЦП та вадами слуху, як Рівненської, так і Волинської областей. До того ж, зважаючи на велику кількість бажаючих взяти участь у футбольних змаганнях, змушені були розділити команди на дві групи, переможці яких визначають володаря трофею. Щоправда, через обмеженість в часі, до участі в турніри допустили лише чотири найсильніші аматорські команди Рівненщини та дві з Волині. Натомість у змаганнях серед інвалідів за кубок боролося по чотири команди рівненські та волинські колективи.

Про безкомпромісну боротьбу на футбольних майданчиках свідчать результати поєдинків. Так, у групі А в суботу матчі закінчилися з такими результатами: «ОДЕК» (Оржів) − «Вотранс» (Луцьк) − 2:0, «Хімік» (Рівне) − «Вотранс» − 2:0, «ОДЕК» − «Хімік» − 1:0. У групі «Б» зафіксовані такі результати: «Маяк» (Сарни) − «Хороший смак» (Луцьк) − 0:0, « Хороший смак» − «Славія» (Рівне) − 1:3, «Славія» − «Маяк» − 0:0. таким чином, у фіналі зустрілися два запеклі суперники − чинний чемпіон області «ОДЕК» і переможець зимової обласної першості  «Славія». До речі, на турнірі пам’яті Володимира Шморгуна саме «Славія», обігравши «ОДЕК», не пустила оржівців до завершальної стадії турніру.  Тому  останні прагнули будь-що взяти реванш за недавню невдачу. І таки взяли, здолавши «Славію» з рахунком 2:0. Третє місце посів «Хімік», який взяв гору над «Маяком» − 1:0.

У змаганнях серед інвалідів команди розташувалися таким чином. Серед дорослих з вадами слуху: 1 місце виборола команда «Волинь І», друге − «Рівне І». Серед дітей з вадами слуху: 1 місце − Рівне ІІ», друге − «Волинь ІІ». Серед дорослих спортсменів з наслідками ДЦП:  переможець − «Рівне ІІІ», призер − «Волинь ІІІ». Рівняни виявилися сильнішими й серед дитячих команд: перше місце − «РівнеІV”, друге − «Волинь IV».

По завершенні турніру було визначено кращих гравців. Ними в своїх командах , зокрема, стали:  Роман Сьох − «Хімік», Олександр Лисак − «Славія», Андрій Давидюк − «ОДЕК»,  водночас воротар оржівців Юрій Кособуцький названий кращим голкіпером турніру.

Військовий комісар Рівного Дмитро Оксенюк — кращий футболіст України

Команда міськвиконкому Рівного вперше посіла І місце у Всеукраїнських змаганнях з міні-футболу під девізом «Граємо за Україну разом», які проводилися серед працівників виконавчих комітетів та їх структурних підрозділів.

Спершу рівняни обіграли команду Снятина з рахунком 8:2, потім Лубни — 4:2, а у фінальній частині — команду Дрогобича з рахунком 4:2 та зіграли внічию зі своїм постійним суперником — Гощанською райдержадміністрацією — 1:1.

Кращим гравцем команди Рівного було визнано міського військового комісара Дмитра Оксенюка.

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Заходів на тему Євро-2012 за звітний період в регіоні не проводилося.

ЗМІ

Матеріалів на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено

Реклама

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Сумах не додалося.

Місцевий футбол

Події

Минулими вихідними у Сумах вперше пройшов Кубок міста із зимового футболу, ініціатором проведення якого виступила Федерація футболу обласного центру. Його учасниками стали 4 команди. У фінальному поєдинку на стадіоні «Авангард» зустрілися команди «Побутсервіс» та СКІФ. З рахунком 1:0 у цьому матчі перемогли футболісти Інституту фізкультури Сумського держуніверситету.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ (ОДТРК, ТРК «Відікон», телекомпанія «Академ ТБ», газети «Панорама», «Данкор», «Ваш шанс», «В двух словах»,  «Суми і сумчани» дали інформаційні звіти про матчі ФК «Харків», «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) та ФК «Суми», зіграні ними відповідно у Прем’єр-лізі, та чемпіонаті України серед команд першої та другої ліги, а також про поєдинок команди «СумДУ» з одеським «Маріоном» у першості України з міні-футболу.

Обласна федерація футболу

7 квітня відбулася 9 чергова звітна конференція Федерації футболу Сумщини. Її учасниками стали 38 з 57 обраних на цей захід делегатів. В числі запрошених на конференцію був голова ради регіонів ФФУ Анатолій Дяченко, голова бюджетної комісії обласної ради Валерій Кержаков, заступник начальника управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Салатенко, депутат обласної ради, почесний президент ФФС Юрій Добровольський.

Спершу конференція внесла зміни до складу колективних членів ФФС. Зокрема, він поповнився дитячо-юнацькою футбольною лігою, сумською міською громадською організацією ФК «Суми» та футбольною студентською лігою.

Як зазначив голова ФФС Микола Желєзний, наразі в області нараховується 47 колективних членів ФФС, однак не всі вони виконують статут федерації, а саме − вчасно сплачують щорічні внески. Через це 14 з них через існуючу заборгованість засіданнями виконкому федерації від  15 січня 2008 року та 21 лютого 2009 року попереджалися про можливу втрату свого членства. Ситуація з тих пір не змінилася, і Микола Желеєзний запропонував конференції 3 варіанти рішення з цього питання: залишити в силі згадані рішення виконкому, відмінити їх та  продовжити умовне членство на 1 місяць. Делегати конференції схилилися до третього варіанту, давши можливість боржникам до 8 травня повернути борг за два попередніх роки і сплатити внесок за 2009 рік. Якщо цієї умови не буде виконано, боржники втратять своє членство у ФФС.

Після цього Микола Желєзний  озвучив перед присутніми звіт про виконану ФФС роботу за період з 22 березня 2007 року по 7 квітня 2009 року. Розповівши про здобутки та існуючі проблеми у розвитку футболу, він  одним з основних чинників, які стоять на заваді роботи федерації назвав відсутність як державної, так і регіональних програм на наступні роки. Керівник федерації висловився за те, аби відповідним рішенням обласної ради розширити повноваження існуючої програми.

 Обговорюючи звіт, делегати визнали роботу ФФС за звітний період задовільною, висловивши при цьому ряд зауважень до керівництва федерації. Зокрема, делегат від Конотопу вказав, що при верстці календарного плану змагань з футболу ФФС основну їх масу (13 з 35) зосереджує в Сумах. Тоді як, на думку делегата, треба, аби ці змагання проводилися в кожному районі та місті, що дало б можливість збільшити їх кількість та залучити більше учасників.

  Голова правління ВАТ «Спартак» Сергій Нелін заявив, що взявши на себе зобов’язання прийняти Євро-2012, крок вперед повинен був зробити не тільки Григорій Суркіс, а й вся країна. А він, на переконання Сергія Неліна, досі не зроблений, і невідомо, чи буде зроблений взагалі, оскільки футбол залишається поза зоною державної політики, і це ставить під сумнів можливість України провести Євро-2012.

Сергій Нелін повідомив, що стадіон «Ювілейний», який належить ВАТ «Спартак» наразі знаходиться в процедурі банкрутства, і невідомо, що з ним буде через півроку.

Також Сергій Нелін обурювався тим, що місцеві ЗМІ мало уваги приділяють місцевому футболу, віддаючи ефір та газетні сторінки змаганням всеукраїнського та європейського рівнів.

 Голова бюджетної комісії облради Валерій Кержаков у своєму зверненні до делегатів пообіцяв, що в разі, якщо від облдержадміністрації надійде відкоригована діюча програма розвитку футболу, він готовий буде відстоювати її перед Ющенком і Тимошенко. Також депутат запевнив присутніх, що гарантує під час відвідин районів і міст області зустрічі з місцевими керівниками федерацій футболу з тим, аби після них мати розмову про фінансування з керівництвом мерій та райдержадміністрацій. При цьому Валерій Кержаков умовою конструктивного діалогу назвав наявність у футбольних функціонерів чесності, професіоналізму, плану дій та результатів роботи.

Дісталося від Валерія Кержакова «на горіхи» Віктору Ющенку, у якого депутат на президентських виборах був довіреною особою. Аби глави держави лояльніше ставився до своїх земляків, говорить він, і мислив по-державницькі, то до Євро-2012 була б відремонтована  автомагістраль Київ-Суми-Харків, що дозволило б Сумщині стати транзитною територію під час проведення європейського форуму.

Анатолій Дяченко відзначив велику роботу ФФС з легалізації колективних членів, погодився з тим, що необхідно продовжити повноваження існуючої в області програми розвитку футболу, побажав побільше контактувати з керівництвом на місцях, а також серйозно взятися за дитячо-юнацький футбол. На його переконання, результат може дати лише створення  вертикалі, за якої жодна вікова група, починаючи зі школярів, які свій шлях у футбол починатимуть зі спеціалізованих уроків фізкультури, не повинна залишатися поза увагою ФФС. Для кожної з них треба проводити свої змагання, даючи можливість дітям таким чином пройти, не відключаючись від занять футболом, всі сходинки на шляху до дорослих команд. Подібна вертикаль, зазначив він, з успіхом діє у Полтавській області.

 Анатолій Дяченко звернув увагу керівництва ФФС, що в календарному плані змагань не передбачені турніри , учасниками яких були б збірні команди міст і районів області, що є суттєвим недоліком у його роботі.

 Щодо відсутності у команд коштів на участь у першості області, то він порадив створювати футбольні клуби аматорів зі своїми розрахунковими рахунками, які можна було б поповнювати шляхом здійснення клубом комерційної діяльності.

Визнавши роботу ФФС за звітний період задовільною, конференція вирішила ще кілька організаційних питань.

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012

Інфраструктура

Тернопільський стадіон готується приймати майбутніх чемпіонів. З цією метою начальник Тернопільського міського управління у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Юрик та директор КП “Тернопільський центральний стадіон” Ярослав Колісник представили під час прес-конференції проект реконструкції Центрального стадіону.

Перший етап внутрішньої реконструкції розпочався з січня 2009 року. Реконструкція стадіону − це не лише технічне переобладнання, але один із важливих чинників привернути більшу увагу до спорту у місті. Крім того, ремонтні роботи проводяться у форматі підготовки до чемпіонату Європи-2012. У контексті єврочемпіонату у Тернополі та польських містах-партнерах планують провести дитячо-юнацький чемпіонат у рамках Євро-2012. Фактично для цього було ініційовано створення проектно-кошторисної  документації, яка передбачає модернізацію спортивної арени згідно європейських стандартів.

Загалом реконструкція стадіону передбачає три етапи. Перший етап полягає у модернізації безпосередньо самої спортарени. Зокрема − накриття стадіону, облаштування глядацьких трибун, заміна дерев'яних сидінь на пластикові, освітлення, встановлення зовнішнього монітору на стадіоні, за допомогою якого демонструватимуться усі футбольні матчі. Також планується відремонтувати

роздягальні та душові для спортсменів.

Хоча обсяг робіт дуже значний, адже протягом минулих 25 років на стадіоні не проводилися жодні ремонтні роботи, перший етап завершать до 15 травня цього року.

Другий етап передбачає накриття спортивних майданчиків, які знаходяться поблизу стадіону, та створення підземного паркінгу під спортмайданчиками. На останніх буде футбольне поле і корт. Майданчики будуть утеплені, тому футболом та тенісом можна буде займатися протягом року.

Третій етап передбачає добудову приміщень та розширення західної трибуни. Тут будуть профільні спортивні магазини, кафетерії, спортивні секції. Після цього буде оздоблено фасад, вхід та вихід на футбольне поле.

На сьогодні закінчується експертиза проекту реконструкції стадіону, а саме: встановлення даху, оздоблення зовнішніх фасадів від проспекту Степана Бандери та зі сторони Старого парку, а також заміна дерев'яних сидінь на пластикові.

Загалом після реконструкції кількість місць на стадіоні зменшиться на дві тисячі осіб. І буде вміщувати вже не 17,5 тисячі, а понад 15 тисяч місць. Щодо орієнтовної вартості робіт, лише перший етап проекту обійдеться у 14,5 млн. грн. До слова, у міському бюджеті на реконструкцію стадіону вже закладено 1 млн. 300 тис. грн. Кошти на здійснення основної роботи − другого і третього етапів реконструкції розраховують отримати від іноземців. Варто зазначити, що вже вели перемовини з італійськими та іспанськими підприємствами.

Реклама

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро-2012 не зафіксовано.

ЗМІ

“Вільне життя”: “Віртуальна реконструкція вже зроблена” у Тернополі розпочали реконструкцію головної спортивної арени. Роботи планують завершити до 2012 року. Тоді ж спільно з польськими містами-партнерами хочуть провести міжнародний юнацький чемпіонат з футболу у рамках Євро-2012. 

“Нова ера”: “Спортивна арена Тернополя за євростандартами” − про реконструкцію Центрального стадіону. Це не тільки технічне переобладнання, але й один із чинників привернути більшу увагу до спорту у Тернополі. Також ремонтні роботи проводяться у форматі підготовки до чемпіонату Європи-2012.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол

Турніри, кубки, чемпіонати

Переконливою перемогою з рахунком 4:1 завершився для ФК “Тернопіль-ТНПУ” черговий поєдинок, проведений у рамках Всеукраїнської студентської ліги з футболу. Цього разу “жертвою” тернопільських хлопців став аутсайдер групи “Буревісник” із міста Кременець.

Другий тур другого кола групового етапу розіграшу студліги ознаменувався тернопільським дербі. Лідер групи “Тернопіль-ТНПУ” завітав у гості до аутсайдера − кременецького “Буревісника”. Про фаворита зустрічі двох думок бути не могло: господарі поля впевнено посідають останню сходинку, так і не набравши за сім поєдинків жодного очка. І у звітному протистоянні несподіванки не трапилося. Як показала гра, на перешкоді тернополянам до планових трьох пунктів міг стати лише вкрай низької якості газон стадіону у селі Білокриниця, де проводить свої домашні поєдинки “Буревісник”. Стартовий склад команди, у порівнянні з попереднім туром, різнився хіба що відсутністю на полі одного з двох кращих бомбардирів команди Полянчука, який пропускав матч через перебір жовтих карток.

Перші 20 хвилин поєдинку пройшли у розкачуванні − тернополяни звикали до газону, не пішовши вперед великими силами. Єдине, що варто відзначити за цей період, − штрафний у виконанні Ростислава Ціха метрів із 25-ти − повз ворота. Проте навіть незважаючи на такі явно невисокі темпи, гол у ворота господарів таки відбувся. Василь Чорний скористався помилкою на виході голкіпера “Буревісника” і ударом головою “парашутом” перекинув м’яч у сітку воріт − 1:0.

Проте основні події відбулися після перерви. На 48-й хвилині чудову нагоду відновити рівновагу втратили господарі − удар прийшовся повз ворота, а вже за 5 хвилин гості рахунок подвоїли − знову гол забив Чорний. Не минуло ще й п’яти хвилин, як гості довели рахунок до розгрому − після розіграшу кутового удару найшвидшим у штрафному господарів виявився Олексій Остафійчук − 3:0.

Отже, після третього голу, здавалося, гра зроблена. Однак зберегти свої ворота на замку тернополянам не вдалося. На 72-й хвилині після розіграшу кутового із добивання гравець “Буревісника” впритул розстріляв ворота Мазура − 1:3.

Але останнє слово у матчі сказали лідери. Вже під саму завісу гри на 88-й хвилині Віктор Івегеш реалізував вихід віч-на-віч із голкіпером господарів, поставивши завершальну крапку у матчі − 4:1.

Наступний поєдинок восьмого туру − 15 квітня, у якому в очному протистоянні зійдуться “Тернопіль” і “Факел” з  Івано-Франківська. У випадку перемоги він гарантувати тернополянам вихід у фінальну стадію Всеукраїнської студентської ліги.

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” запросив тернополян відзначити 11 квітня Всесвітній день здоров’я. Фізкультурне свято відбуватиметься на Театральному майдані Тернополя, у рамках якого відбудуться змагання з багатьох видів спорту, у тому числі − і з вуличного футболу. 

На Тернопільщині відбувся зональний турнір з міні-футболу серед газовиків області. Змагання проходили у смт. Хоростків Гусятинского району. Позмагатися приїхало 6 команд.

У турнірі вдало виступили футболісти з міста Збараж (тренер Володимир Курило). Вони перемогли суперників із міста Теребовлі − 3:2, Тернополя − 6:4, Гусятина − 4:3 і посіли перше місце.

У райцентрі Шумську відбувся турнір з міні-футболу на кубок міського голови. Його першими власниками стали юні вихованці тренера з міста Збаража Михайла Кузьми. Вони виявилися сильнішими від футболістів м.Кременця − 5:3 і Шумська − 3:2. Нагороди за надійну гру отримали збаразькі футболісти − воротар Олександр Шпирко і нападник Назао Боднар.  

Федерація футболу

Федерація футболу бере участь у проведенні практично усіх футбольних заходах регіону.

Так, у місті Збаражі відбувся матч на суперкубок району з футболу. У боротьбі за почесний приз зустрілися минулорічний чемпіон району − команда “Авангард” (Збараж) і володар кубка “Галичина” (село Чернихівці). Ініціативою у грі краще володіли футболісти з Черниховець. Проте із десятка вигідних моментів біля воріт суперників вони не змогли використати жодного. Надійно у небезпечних ситуаціях захищав ворота “Авангарду” Сергій Гриняк.

Основний час і додаткові 30 хвилин не принесли успіхів жодному із суперників. Післяматчеві пенальті точніше пробили збаражчани − 4:2. У результаті “Авангард” став володарем суперкубка Збаразького району. 

ФК “Нива” 

Останні перед офіційними матчами спаринги 2009 року провела тернопільська “Нива”. У Кугківцях “нивівці” переграли випускників тернопільської СДЮШОР (1992 р. н., тренер Роман Курдупель) − 5:0, а на стадіоні педуніверситету поступилися чемпіону Хмельницької області − волочиському “Збручу” − 0:1.

Головний тренер тернополян Віктор Ряшко у матчі з “сдюшорівцями” виставив такий склад: Вірковський − Первак, Тарновський, Путраш, Атласюк − Теплий, Винник, Семенина, Ворона − Пердута, Розман. На заміну виходили: Ільющенков, Скакун, Семенець, Годований, Плішка, Гаврилишин, Балабух. Голи на будь-який смак у цьому матчі забивали: Ігор Пердуга, Степан Винник, Олександр Розман, Павло Гаврилишин, Тарас Балабух. Особливо красенем-голом відзначився Павло Гаврилишин. М'яч після його дальнього удару в стилі відомого бразильського футболіста Роберто Карлоса поцілив у стійку, від якої залетів у ворота. Схожий постріл Павло виконав і в матчі з “Вересом”, який передував звітному, однак тоді м'яч від штанги відлетів у поле.

Що ж стосується матчу з волочиською командою, то його “Нива” провела невиразно. Як наслідок, тернополяни програли, при цьому за весь матч створили лише одну 100% нагоду для взяття воріт − Олександр Розман поцілив м'ячем у штангу. Склад “Ниви” мав такий вигляд: Вірковський − Первак, Лівіцький, Путраш, Атласюк − Тарновський, Винник, Теплий, Семенина, Ворона − Розман. На заміну виходили: Ільющенков, Скакун, Семенець, Годований, Плішка, Пердута.

ФК “Нива” 11 квітня у Хмель­ницькому розпочне весняну частину першості серед команд Другої ліги матчем з місцевим “Динамо”.

Варто зазначити, що перші три очки тернополяни вже набрали: “зелено-жовті” отримали технічну перемогу над “Княжою-2” зі Щасливого, яка знялася з розіграшу.

На даний час у заявці “Ниви” − 21 футболіст.  Й чимало новачків. До оборонця Тарновського, якого заявили раніше, додались півоборонці Максим Нікитський (екс-“Геліос”) та Степан Винник (екс-“Буковина”). А також три футболісти ФК “Тернопіль”: захисники Сергій Атласюк та Роман Годований і гравець середньої лінії Ігор Пердута. Ще одним дозаявленим футболістом став знайомий місцевій публіці нападник Ігор Семенина. Щодо футболістів, які визначали обличчя команди в осінній частині чемпіонату, то у “Ниві” залишилися Павло Малий, Олег Теплий, Анатолій Ворона та наддосвідчений Віталій Первак. Попри це, із заяв керівництва, “Нива” боротиметься за путівку у Першу лігу.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ

ФК “Нива”

“Місто”: “У заявці “Ниви” 21 гравець” 11-го квітня у Хмельницькому тернопільська “Нива” матчем із місцевим “Динамо” розпочне весняну частину першості серед команд Другої ліги. На даний момент у заявці “Ниви” − 21 футболіст, серед яких і новачки.  

“Вільне життя”: “Де “Нива” проводитиме домашні матчі?” − найпалкіші прихильники тернопільської “Ниви” не дають спокою, прагнучи дізнатися, де ж команда проводитиме домашні матчі. Адже на Центральному стадіоні триває ремонт роздягалень. Асистент головного тренера Ігор Біскуп з цього приводу зазначив: “Нива” гратиме у Тернополі. На стадіоні знайдуться приміщення, які тимчасово переобладнають під роздягальні. Тим часом першість України серед команд групи “А” другої ліги відновилася. Зимову перерву в умовах економічної кризи пережили не всі. Услід за чернігівською “Десною-2” відмовилися від участі фарм-клуби київської “Оболоні” і “Княжої” зі Щасливого, а також ФК “Коростень”. У турнірній таблиці вони залишилися, оскільки провели більше п'ятдесяти відсотків календарних матчів. Отож тернопільська “Нива” і рівненський “Верес”, які мали зустрічатися у 22 турі з двома останніми, першими записали до свого активу технічні перемоги.

“20 хвилин”: “Бій “Ниви” з “Динамо” вже скоро” − 11 квітня тернопільська “Нива” стартує у весняно-літній стадії футбольної другої ліги України. Тернополянам протистоятиме хмельницьке “Динамо”.    

“Свобода”: “Нива” стартує” − інформація про початок весняно-літнього футбольного сезону з футболу серед команд другої ліги, де грає тернопільська “Нива”.

“Номер один”: “Останні спаринги “Ниви” − про останні спаринги “Ниви” перед офіційними матчами-2009: з випускниками тернопільської СДЮШОР 1992 р. н. − 5:0 та волочиським “Збручем” Хмельницької області − 0:1.

“Віктор Ряшко: “Налаштовуватиму хлопців на боротьбу за перше місце” − інтерв’ю головного тренера “Ниви” Віктора Ряшка. Він наголосив, що однозначно налаштовуватимуе хлопців на боротьбу за перше місце. Хоча при втратах ключових футболістів буде складно вибороти путівку до першої ліги, бо раніше була обойма футболістів, де на кожне місце претендувало по два гравці, а нині такого немає. Щодо головних  конкурентів тернополян у боротьбі за перше місце, тренер до таких відносить вінницьку “Ниву”, київський ЦСКА, білоцерківський “Арсенал”. Непогані підготовчі збори, на його думку, провели “Єдність” із Плисок та МФК “Миколаїв”. І черкаський “Дніпро”, з якого зняли 6 очок та який програв у пешому весняному турі, не варто скидати з рахунку

Збірна України 

“Свобода”: “ЧС-2010: Поразка, якої могло і не бути” − про матч між збірною Англії і збірною України − 2:1. У статті зазначено: українці, можливо, втримали б бажаний для нашої збірної результат, якби більш відповідально і мобілізовано діяли при виконанні англійцями стандартів. 

“Номер один”: “Українці повернулися з Англії на щиті, але з високо піднятою головою” − голи Пітера Крауча та Джона Террі не дозволили національній збірній україни з футболу привезти бодай одне очко з Туманного Альбіону. Гол Андрія Шевченка став слабкою втіхою. Попри те, опускати руки не варто, переконує тернополянин Григорій Ярмаш, котрий провів на знаменитому “Уемблі” всі 90 хвилин гри. Він пояснює поразку в Лондоні хвилинною розслабленістю. Не можна з такими майстрами втрачати концентрацію, вони обов’язково накажуть. Що і трапилося. 

“Нова Тернопільська газета”: “Безбарвна гра від бездарного тренера” − Україна програла Англії − 1:2. Вражає беззубість і боягузливість у діях української команди. Нині в українській збірній досить сильний підбір гравців групи атаки. Проте тренер Михайличенко нехтує цим потенціалом і знову висталяє “команду лісорубів”, як її встигли охрестити у Європі, яка сама не грає і не дає грати суперникам. Михайличенку не вистачає драйву. А ще він боїться помилитися і не витримує тиску громадськості. А підсумок − ганебна гра в Англії.  

Український футбол

“20 хвилин”: “Динамо” у десятці кращих футбольних клубів планети” − черговий клубний рейтинг 350 кращих клубів планети опублікувала Міжнародна федерація футбольної історії та статистики. Вперше український клуб зміг піднятися до десятки найсильніших клубів планети − київське “Динамо” змінило шістнадцяту позицію у рейтингу на десяту. Також поліпшили свої позиції й інші вітчизняні клуби: “Шахтар”, “Металіст”, “Ворскла”, “Дніпро”.  

“Свобода”: “Прем’єр-ліга: “Карпати” “сплавляють” на ФК “Львів”? − як це не парадоксально виглядає, але саме таке враженя склалося після матчу 22 туру “Карпати” − ФК “Львів”. Львівська команда, яка так блискуче провела стартові матчі нового сезону, виграючи у досить сильних суперників як удома, так і в гостях, несподівано зовсім безвольно і безвідповідально протистояла на своєму полі явному аутсайдерові турніру. У статті подано огляд усіх матчів 22 туру.  

“Вільне життя”: “Прем’єр-ліга: І навіть суддя не завинив” огляд матчів 22 туру чемпіонату України. Він запам’ятається перш за все тим, що гості здобули в ньому переконливу перемогу − чотири виграші та одна нічия за трьох поразок.

“Нова Тернопільська газета”: “Прем’єр-ліга: 22 тур − підсумки” − видання подає підсумки матчів 22 туру. 

Тернопільський футбол

“Номер один”: “Студенти педуніверситету виходять у лідери” − студентська команда ФК “Тернопіль-Педуніверситет”, перемігши у домашньому матчі “Аркс-Легкпром” з Києва, стала одноособовим лідером студентського чемпіонату з футболу в групі “А”.

“20 хвилин”: “Друга перемога “Тернополя” − ФК “Тернопіль” закріпився на першій сходинці, перемігши у черговому поєдинку з рахунком 4:1 кременецький “Буревісник”. Матч відбувся у у рамках Всеукраїнської студентської ліги з футболу.   

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо 4U”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ повідомляли про останні спаринги, які провела “Нива”

перед офіційними матчами сезону. А також про стан справ у тернопільській команді. 11 квітня матчем у Хмельницькому ФК “Нива» проведе перший офіційний матч у 2009 році. Готувалася “Нива” у Тернополі. Було бажання поїхати у Закарпаття, але не вийшло. Не зважаючи на економічну кризу, президент клубу Степан Рубай шукає можливості, щоб  команда  повноцінно функціонувала. У підготовчих іграх визначався оптимальний склад, напрацьовувалися ігрові зв'язки, футболісти пробували себе на різних позиціях. Наскільки ефективними стали тренувальні  збори, стане зрозуміло уже в перших поєдинках чемпіонату. А перший домашній поєдинок весняної частини чемпіонату “Нива” зіграє 17 квітня. У міжсезоння вдалося зсунути з мертвої точки головну проблему, через яку “Ниву” могли не допустити до першості України, − міська влада нарешті розпочала ремонт роздягалень і підтрибунних приміщень центрального стадіону.

ЗМІ інформували про прес-конференцію, на якій ішлося про реконструкцію Центрального стадіону у Тернополі. І відгукнулися про це досить схвально. Бо деякі приміщення стадіону викликали у футболістів з інших команд жах. Реконструкція стадіону дозволить на вищому рівні презентувати та популяризувати футбол, а також це важливо у контексті Євро-2012. Тернопільщина і обласний центр у першу чергу не мають наміру стояти осторонь євро чемпіонату.

Спортивні оглядачі привітали студентську команду ФК “Тернопіль-Педуніверситет”, яка перемігши у домашньому матчі “Аркс-Легкпром” (Київ), стала одноособовим лідером студентського чемпіонату з футболу в групі “А”. У тернопільському дербі кременецький “Буревісник” спробував дати бій ФК “Тернопіль-Педуніверситет”. Але перемогу з рахунком 4:1 отримали тернополяни. 15 квітня пройде центральний матч групового етапу чемпіонату. У Тернополі лідер групи прийматиме івано-франківський “Факел”. Від цієї гри залежатиме для тернополян багато. Спортивні журналісти сподіваються, що тернопільські студенти мають шанс показати хороші результати.

ЗМі інформували про спортивні футбольні заходи, якіе відбулися у районах області за участі районних федерацій футболу.

Спортивні оглядачі із захопленням коментували про перший раунд 1/4 фіналу Кубку УЄФА, який виявився досить успішним для українських команд − “Шахтаря” і “Динамо”.

 

19.      Харків

 

Евро 2012

На прошедшей неделе основной темой обсуждения стал матч «Металлист» − «Днепр». «Металлист» − «Днепр» − наиболее принципиальное противостояние в украинском футболе. Перед матчем харьковские болельщики провели шествие с пением. Чем ближе к стадиону, тем больше становилось участников. Со стартового свистка над южной трибуной поднялось зарево. Перемещенный из-за реконструкции стадиона фан-сектор всю игру развлекался пиротехникой. Днепропетровцы не отставали. Сначала вывесили плакат «философского содержания», а во время второго тайма устроили настоящее шоу «огнепоклонников». Огнетушители бойцам МЧС не помогли, пришлось разматывать пожарный рукав, рискуя получить по голове пластиковыми сиденьями, которые безжалостно отрывали фанаты «Днепра». МЧСникам пришлось продираться сквозь толпу фанов − те сначала не пускали спасателей. Вызвали пожарную машину, которая дежурила около стадиона. (Ровно год назад на аналогичном матче, тогда «Металлист» тоже играл с «Днепром», произошла драка между фанами клубов. Тогда стадион «Металлист» был закрыт из-за плохого состояния газона, поэтому играли на запасном поле − стадионе «Динамо»).

Инциденты на стадионе «Металлист» рассмотрела Премьер-Лига: за поджигания болельщиками «Металлиста» около 100 пиротехнических изделий в матче с «Днепром», Дисциплинарный комитет футбольной Премьер-лиги Украины оштрафовал харьковский клуб на 10 тыс. долларов. Премьер-лига предупредила «Металлист» о том, что в случае повторения беспорядков, клуб лишится зрителей на своем стадионе.

Руководство харьковского «Металлиста» сделало соответствующие оргвыводы и, по всей видимости, решило пойти по другому пути − не собирать фанатов на «пропесочивание» с участием правоохранительных органонв, с угрозами и последним «китайским предупреждением», а подключить сам ФК «Металлист» к воспитанию собственных фанов: было сделано заявление о намерении прекратить сотрудничество с фан-движением, из-за того, что «они готовы переходить границы дозволенного в порыве эйфории». От имени ФК «Металлист» было сделано официальное завление:

«Уважаемые болельщики!

В последнее время футбольный клуб «Металлист» всячески сотрудничал с вами, оказывая поддержку в организации выездов, подготовке красочных баннеров и посредничестве в диалоге с правоохранительными органами.

При обеспечении порядка мы отказались от «Беркута», минимизировали количество милиции на секторах, ввели практику обслуживания матчей стюардами, а проще говоря, пошли навстречу всем вашим пожеланиям.

В свою очередь, в ответ на эти действия мы не встретили ответной реакции, на секторах продолжают использоваться запрещенные пиротехнические изделия: файеры, взрывпакеты, дымовые шашки.

В частности, во время проведения матча с «Днепром», на трибунах было использовано огромное количество вышеперечисленных изделий, которые несли прямую угрозу жизни и здоровью окружающих зрителей и участников матча.

Помимо этого, на клуб будут наложены штрафные санкции, а сам факт систематических грубых нарушений регламента ФИФА и УЕФА неблагоприятно скажется на имидже города в свете проведения ЕВРО-2012.

Футбольный клуб «Металлист» заявляет решительный протест выходкам хулиганов и прерывает всяческое сотрудничество с теми представителями фан-движения, которые в порыве поддержать свою команду как можно лучше, переходят рамки дозволенного. В случае, если вы, уважаемые болельщики, не сделаете выводы из сложившейся ситуации и не предпримете встречные шаги по обеспечению порядка при проведении футбольных матчей, клуб будет вынужден прекратить сотрудничество со всеми представителями фан-движения и начать собственное расследование по выявлению зачинщиков беспорядков

«Пресс-служба ФК «Металлист»«

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

06.04.09 газета «Pro Металлист»  опубликовала материал, в котором осуждается поведение фанов клуба: «…в последение годы отношения между фанатами обеих команд (прим. Харьков-Днепр) переросли все мыслимые рамки человеческих отношений… Диву даешься: представители двух городов, претендующих на проведение матчей Евро-2012, соревнуются в изощренном хулиганстве! Какое уж тут Евро, хоть бы живым домой после матча вернуться!»

В этом же номере опубликована первая часть интервью с Александром Ярославским, в котором он, помимо своей оценки состава «Металлиста», комментирует, по просьбе журналиста, взаимоотношения личного плана с первыми особами, представляющими сегодня клубы высшей лиги украинского футбола. Первый вопрос был задан о личных взаимоотношениях с Ахметовым, которые откомментированы как исключительно близкие: именно Ахметов «заразил» в свое время футболом, и сегодня общение практически ежедневное. На вопрос об отношениях с Суркисами (и президентом ФК «Динамо», и ФФУ), Ярославский поинтересовался: почему журналиста интересует этот вопрос. Откомментировал следующим образом: « До того, как я занялся предметно «Металлистом», отношения с Суркисом (прим., надо полагать − Григорием) были хуже, чем они сейчас. Сегодня отношения стали намного лучше, я бы сказал, даже товарищеские». Как сегодня Суркисы оценивают уровень «Металлиста»?: «Я бы не комментировал своих друзей. Пусть они сами выскажут свою точку зрения…».

06.04.09 «Новости-АТН» (7-й канал), 07.04.09 «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»), «Харьковские известия» (7-й канал) − «Металлист» предупредил болельщиков о прекращении сотрудничества: ФК «Металлист» выражает протест хулиганским действиям фанатов, из-за которых на клуб будут наложены штрафные санкции, приводится заявление пресс-службы ФК «Металлист».

10.04.09 «Объектив-новости» (ТРК «Симон»)− Металлист» заплатит 10 тысяч долларов за поведение фанатов: Дисциплинарный комитет Премьер-лиги за грубые нарушения болельщиками команд общественного порядка во время матча 22-го тура «Металлист» − «Днепр» решил оштрафовать оба клуба.

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ про Євро-2012

Гостем програми «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» цього тижня був головний тренер херсонського ФК «Укррічфлот» Ігор Бєлік (Гравець полтавського «Колоса» в другій лізі національного чемпіонату (1980), київського «ЦСКА» в першій лізі (1981), кіровоградської «Зірки» (1985).У 28 років виконував обов'язки головного тренера футбольного клубу вищої ліги «Кремінь» Кременчук. У 1993 році покинув футбольну Україну і почав займатися бізнесом. У 1997-2000 році була спроба повернуться у великий футбол − тренував команду на Кіпрі, після чого переїхав жити до Києва. У Херсоні з 2001 року. У 2002 році один з ініціаторів створення ФК «Укррічфлот». У 2005 році на базі херсонської загальноосвітньої школи №47 сумісним проектом міської влади і «Укррічфлоту» були створені футбольні спец класи).

В одному із запитань автор програми поцікавився: Хотілося б дізнатися вашу думку як фахівця, Україна на правильному шляху підготовки до «Євро-2012»?

− На сьогоднішній день «технічні» можливості України вже відповідають нормам УЄФА. Тому будь-якому з міст-кандидатів на проведення чемпіонату зробити сучасний стадіон, який не поступається європейським стандартам, думаю, проблем немає. Крім того, деякі президенти футбольних клубів української прем'єр ліги вкладають в розвиток футболу такі гроші, що можуть позаздрити іноземні клуби. Інше питання створити інфраструктуру для «Євро-2012» − побудувати дороги, аеропорти і так далі Тут звичайно, великий знак питання, і у нашого уряду повинна боліти голова над цією проблемою. А взагалі, ми ще просто недостатньо розуміємо, що таке чемпіонат Європи з футболу. Ось коли він у нас благополучно пройде ось тоді нас осяє, якеж це було свято.

Новини Авторадіо

Авторадіо повідомило про те, що у вівторок, 14 квітня, розпочнеться дводенний робочий візит до України президента Європейського футбольного союзу Мішеля Платіні. Разом з Мішелем Платіні до Києва завітають генеральний секретар УЄФА Девід Тейлор, комісар Євро-2012 Жак Ламбер, директор Євро-2012 Мартін Каллен, комерційний директор УЄФА Філіп Марграф, директор департаменту з питань змагань УЄФА Джорджо Маркетті, директор департаменту з питань послуг Стів Ешліманн, керівник підрозділу операційної діяльності Євро-2012 Хаймо Ширгі та виконавчий директор компанії UEFA Media Technologies Александр Фуртуа.

А 15 квітня, в Будинку футболу відбудеться розширена нарада за участі представників УЄФА та української сторони, зокрема − президента ФФУ Григорія Суркіса, директора турніру Маркіяна Лубківського, віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника, керівника Координаційного бюро Євро-2012 Іллі Шевляка.

− Стадіон «Донбас Арена» у Донецьку буде відкрито у серпні поточного року. Про це заявив президент ФК «Шахтар», народний депутат Ринат Ахметов.

 

− У Львові на будівельному майданчику з будівництва стадіону до чемпіонату Європи-2012 з футболу розпочали встановлювати фундамент південної частини майбутньої арени та вже на 80 відсотків встановили фундамент східної трибуни. Завершено й підготовчі роботи для спорудження фундаменту західної частини, де незабаром розпочнуться фундаментні роботи, повідомляється із посиланням на прес-службу Львівської міської ради.

− Напрямки співпраці місцевих влад у контексті «УЄФА.Євро-2012» обговорили під час робочої зустрічі представники Львова і Перемишля. Міста, розміщені по різні сторони українсько-польського кордону, зв`язують сотні спільних економічних, господарських, культурних та освітніх проектів. Майбутня європейська футбольна першість ще більше наблизила інтереси сусідів і відкрила нові перспективи для співпраці.

Газета «Маркет плюс»

Як і обіцяли автори огляду, вони знайшли можливість опублікувати інтерв’ю з Послом Польської Республіки в Україні Яцека Ключковського, який відвідав Херсон з офіційним візитом і в ексклюзивному інтерв’ю нашому оглядачу висловив кілька думок з приводу Євро 2012.

Як ми уже повідомляли, Херсон з офіційним візитом відвідав Посол Польської Республіки в Україні Яцек Ключковський. Він обговорив із міським головою Володимиром Сальдо питання, пов'язані зі співпрацею України та Польщі, зокрема, взаємостосунками між Херсоном та польськими регіонами, можливістю створення підґрунтя для подальшого просування економічних, освітніх і культурних зв'язків, взяв участь у церемонії відкриття кабінету польської мови в Херсонському НВК №11.

Наш кореспондент також мав нагоду поставити послу декілька запитань щодо організації та проведення в Україні та Польщі «Євро-2012».

− Пане Ключковський, яка в Польщі ситуація з підготовки до «Євро2012»?

− Активно йде процес побудови нового стадіону у Варшаві. І хоча ми трохи не встигаємо за графіком, УЕФА не сумнівається, що ця футбольна арена буде зведена вчасно. Фактично готове до «Євро-2012» місто Познань, яке можна порівняти з українським Дніпропетровськом. Загалом же у нас немає побоювань, що ми не встигнемо закінчити весь інвестиційний процес до кінця 2011 року.

− У плані побудови стадіонів та інфраструктури яка з країн-партнерів організації чемпіонату на даний момент виглядає краще?

− В Україні в плані побудови стадіонів ситуація краща. Вже готова відповідна спортивна споруда в Дніпропетровську, а у Донецьку незабаром буде офіційне відкриття. По інфраструктурі, не ображайтесь, але Польща значно випереджає Україну. Моя особиста думка, що навряд чи вашій державі вдасться звести стільки готелів, реконструювати аеропорти, дороги так,як повинно бути. Проте загроз для проведення європейського чемпіонату з футболу не існує, є питання: чи буде для наших країн даний турнір прибутковим за таких умов підготовки.

− На що Україна повинна зараз сконцентрувати свою увагу в першу чергу?

− Треба вирішувати питання з аеропортами, споруджувати чотирьох, п'яти зіркові готелі. Їх має бути значно більше, аніж є.

− До нас доходили чи то чутки, чи то факти, що Польща хотіла б провести футбольне Євро з іншою країною ...

− Це неправда. Ніколи такого не було. Це брехня, яка лунала в пресі. Насправді Польща є лояльним партнером України. Наші держави ще у 2003 році домовилися спільно організувати цей проект і від своїх подальших спільних дій жодного разу не відмовлялися.

− Ваші побажання Україні в підготовці до «Євро-2012» ...

− Хочеться, щоб цей чемпіонат не лише відбувся, а й був успішним − як для нас, так і вас − в інвестиційно-туристичному плані. Щоб про наші країни дізналися багато туристів, вболівальників, щоб розуміли, що в Україну, Польщу можна і треба інвестувати. Ми цієї мети повинні досягти.

Футбол

Арбітри з Херсона

У минулі вихідні свої перші матчі в нинішньому сезоні провели херсонські футбольні арбітри, які судять матчі чемпіонатів України у всіх лігах. У Прем'єр лізі в ролі асистента головного арбітра в зустрічі «Арсенал» Київ − ФК «Львів» дебютував Володимир Володін. А в другій лізі − Заур Курбанов разом з Максимом Чертолясом були асистентами головного арбітра в матчі «Металург-2» Запоріжжя − «Олком» Мелітополь. Ще один херсонський арбітр Ігор Пасхал в якості судді в полі обслуговував гру «Гірник-Спорт» Комсомольськ − «Ільічевец-2» Маріуполь. Відомий херсонський арбітр Анатолій Жосан, який закінчив кар'єру, дебютував в ролі делегата ФФУ на матчі команд другої ліги «Гірник» Кривий Ріг − ФК «Полтава».

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012

Події

Подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу та підготовкою «Євро-2012», за звітний період не сталося.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на території області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій, присвячених темі підготовки до „Євро-2012” у засобах масової інформації Хмельницького не зафіксовано.

Місцевий футбол

Федерація футболу

Не пригасає конфлікт між обласним управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту та тренерами й керівниками футбольних клубів, що беруть участь у чемпіонаті області. Начальник управління несхитний на позиції, що у обласних першостях мають грати тільки мешканці області. Свою позицію Олександр Яков’юк аргументує традиціями подільського футболу, що зародився з першого матчу у Меджибожі в 1923 році: „Команди називалися за назвами містечок і селищ, заводів і військових частин. Тобто у всьому підкреслювалася прив’язка до місця.”

У Хмельницькому з’явилася школа голкіперів. Про намір її створення говорив ще два роки тому Олександр Гуменюк, будучи гравцем хмельницького «Поділля», неодноразово говорив, що хоче в рідному місті відкрити власну школу голкіперів. Школа відкрила двері бажаючим стати футбольними воротарями у дитячо-юнацькому футбольному клубі «Поділля», де за навчання потрібно платити 50 гривень щомісяця. «Навчатиму не лише дітей віком від п’яти років, а й дорослих, − каже Олександр. − До того ж, взяв групу діток, яких тренуватиму паралельно».

Однак все це не означає, що Олександр Гуменюк вирішив завершити кар’єру футболіста. «Це така собі творча відпустка, − пояснює голкіпер. − Просто втомився їздити по різних містах, а у хмельницький футбольний клуб не запрошували. Але переконаний, що, відпочивши, ще вдягну голкіперські рукавиці та вийду на велике поле».

Команда майстрів

На сайті ПФЛ команда другої ліги з Хмельницького й досі значиться як «Поділля-Хмельницький». У календарі на друге коло, який надійшов до клубу з ПФЛ, ця ж команда − «Динамо». Але у самому місті − «Динамо-Хмельницький». Мабуть, це з міркувань правонаступництва, де замість КП «ФК «Поділля-Хмельницький» тепер товариство з обмеженою відповідальністю «Професійний футбольний клуб «Динамо» м. Хмельницький».

Першу гру правонаступник хмельницької професійної команди „Динамо” програло у Києві місцевому „ЦСКА” з рахунком 3:0. Сказати, що армійці «возили» хмельничан, було б неправдою. За словами тих, хто бачив гру − матч був рівним. Ось тільки ЦСКА завдало по воротам «динамівців» ударів 5, три з яких стали фатальними.

Хотілося дива, але... Ну, що ж − поразка, так поразка. 11 в сезоні, і не бачу жодного приводу для трагедії. Адже потрібно розуміти − міцну та сильну команду за місяць не можливо зробити! А тому, переконаний, все ще попереду. Тай програли кому − ЦСКА, який взимку доволі сильно підсилився новими виконавцями.

Тренування команда проводить на звичайному сільському стадіоні «Олд Трафолд» у Давидківцях під Хмельницьким.

Турніри

Хмельницькі депутати 25 квітня на стадіоні «Поділля» змагатимуться у товариському матчі проти збірної зірок українського шоу-бізнесу. Список зіркових футболістів вже відомий. За збірну зірок гратимуть танцюрист Влад Яма, Фоззі (гурт «ТНМК»), співак Віктор Павлік, Олександр Положинський (гурт «Тартак») та інші відомі особистості. Перелік прізвищ хмельницьких політиків складається з потугами.

«Такі товариські зустрічі будуть проходити і в Кам'янці-Подільському. Також, наскільки відомо, й по інших містах в Україні», − розповів заступник голови комітету з фізичної культури та спорту Сергій Ремез.

 

22.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події

Перші слухачі «Школи фінансових менеджерів кредитної кооперації» отримали 8 квітня у Чернівцях сертифікати та нову професію − фінансовий консультант. Вони працюватимуть у 20 локальних фінансово-консультаційних центрах, які створені на Буковині в рамках реалізації проекту транскордонного співробітництва за програмою TACIS CBC «Україна−Румунія» − «Транскордонна співпраця з інвестиційного розвитку сільських регіонів».

Проект «Транскордонна співпраця з інвестиційного розвитку сільських регіонів» реалізує Буковинський центр реконструкції і розвитку за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його кошторис становить понад 700 тисяч євро. Мета проекту − поширення нової фінансової культури серед мешканців сільських районів Чернівецької області.

В рамках проекту на Буковині для фермерів, власників малого та середнього бізнесу, родин та індивідуумів з незадоволеними споживчими потребами на регулярній основі функціонуватиме Фінансова школа для дорослих, яка має стати центром основної фінансової освіти та генератором здорової фінансової мотивації. До роботи цієї школи залучено фінансових експертів, фахівців фінансових і економічних коледжів.

На курсах цієї школи безкоштовно базові фінансові знання з мінімізації ризиків та досягнення максимального ефекту від вкладення власних фінансових активів, навички з ефективної поведінки на фінансовому ринку, отримають понад 240 слухачів.

У сільських районах Буковини створено 20 локальних фінансово-консультаційних центрів − офісів кредитної спілки «Наші люди», які мають стати центрами ділової активності.

Кандидатів на посаду менеджерів кредитної кооперації для цих центрів обирали на конкурсних засадах. У конкурсі взяли участь 38 претендентів з 10 районів області. Критеріями відбору були лідерські якості, професійна компетенція та мотивація до роботи в системі кредитної кооперація, проживання в цільовій місцевості. Перші 20 переможців цього конкурсу пройшли 120 годин теоретичного навчання та 30 годин практичних занять в офісах кредитної спілки «Наші люди».

Загалом у рамках проекту передбачено підготувати 40−50 таких менеджерів. Вони в фінансово-консультативних центрах надаватимуть безкоштовні консультації селянам, які хочуть розпочати власний аграрний бізнес, навчатимуть де взяти гроші та як ефективно їх використати, аби не збанкрутувати.

Місцевий футбол

ФК «Лашківка перемогла на меморіалі

5 квітня на штучному майданчику пройшли завершальні матчі меморіального турніру пам'яті Віталія Пукая та Олега Костіва.  Про це повідомляє газета «Доба».

У двобоях зійшлися відповідно за бронзові нагороди ФК «Майя»(Новоселиця) та ФК «Університет». Вікторія була на боці «студентів», що на класі обіграли своїх суперників, які до того ж на вирішальну гру не зібрались в оптимальному складі. За золоті нагороди грали ФК «Лашківка» та ФК «Малик».

Основний час так і закінчився 1:1. За регламентом змагань одразу пробивали пенальті.  За «Малик» схибив досвідчений Михайло Рябий, а відповідно Степан Маковійчук, який бив останнім у складі суперників, впевнено розібрався із воротарем.

На нагородженні всі відзначили гарну організацію турніру і високий рівень команд учасниць. Гравці вшанували пам'ять хлопців, з якими колись разом змагались.

Завершився 10-й відкритий зимовий чемпіонат Чернівців з футболу серед юнацьких команд, присвячений 65-й річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Газета «Свобода слова» вміщує детальний виклад турнірного перебігу подій. У групі «С» виступали 7 команд (1996 р. н.). Перше місце посіла СДЮСШ «Буковина-96». Друге і третє місця відповідно — ДЮСШ «Дружба»  та ДЮСШ №1. У групі «D», де виступали 8 команд, (1997 р.н. і молодші) в трійці призерів  СДЮСШ «Гол»,  «Арлекіно», «Мрія» (Кам'янка). У групі «В», де виступали 10 команд, (1994-1995 рр.  ДЮСШ (Глибока) і СДЮСШ «Буковина-95» набрали однакову кількість очок, але у глибоцької команди різниця м'ячів виявилася трішки кращою. Чемпіоном стала СДЮСШ «Буковина-95» .У групі «А» (1992-1993 рр. н.) за нагороди вели боротьбу 5 команд. Переможцем стала СДЮСШ «Буковина-92». Друге і третє місця відповідно посіли СДЮСШ «Буковина-93»  та ДЮСШ №1.

Телеканал ТРК «Чернівці» організував повноформатний показ матчу 23 туру першості України з участю чернівецької «Буковини» та київського ЦСКА

Показ відбувся в неділю 12 квітня. Матч коментували спортивні журналісти Сергій Батюк та Геогій Мазурашу. Зазначалось, що «Буковина» виступає суттєво омолодженим складом. Команда пропустила гол вже на 4 хвилині. Підопічні екс − гравця київського «Динамо» Андрія Зав’ялова зуміли довести поєдинок до перемоги з рахунком 1:0. Поразка «Буковини», відзначили коментатори,  засмутила її шанувальників. Визнано, що за підбором гравців київська команда переважає буковинську. Загалом, багато хто вважає, що буковинці повинні радіти і нічийному результату. Втім, молода чернівецька команда спроможна відібрати очки у суперників,— зазначалось в коментарі.

Для довідки

Раніше про організацію телевізійних показів матчів з участю «Буковини» йшлось на передсезонній прес-конференції з участю президент ФСК «Буковина» Василя Федорюка.

За радянських часів ігри чернівчан показувала обласна держтелекомпанія, на початку незалежності − телеканал ТВА, наприкінці 90-х − телеканал «НБМ» (який після переїзду до столиці став 5 каналом), Наразі спортивну телевізійну місію виконує  телеканалі «Чернівці».

 

23.      Чернігів

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу не зафіксовано.

ЗМІ

Матеріалі по темі Євро 2012 у місцевій пресі за звітний період не друкувалося.

Заходи

Офіційних заходів по темі Євро 2012, які б набули широкого розголосу серед футбольної громадськості та в пресі не було.

Футбол

Події

Наприкінці січня своє 70-річчя відсвяткував заслужений тренер України, майстер спорту СРСР тренер-легенда чернігівського футбольного клубу “Десна” Юхим Григорович Школьников, а 5 квітня, в перерві гри “Десна” − “Нафтовик”, яка для нашої команди відкривала новий футбольний сезон у Чернігові, відбулося урочисте вшанування відомого тренера. Від імені обласної ради Почесні грамоту та відзнаку Юхиму Григоровичу вручив заступник голови обласної ради Олег Обушний. Звертаючись до прославленого тренера, Олег Олексійович справедливо відзначив, що в далекі 60-ті роки Юхим Григорович був одним із найкращих українських форвардів. І не даремно тоді уболівальники йому дали прізвисько “Швидкі ноги”. Адже в 197-ми іграх, проведених за чернігівську “Десну”, він забив 73 м’яча. Вісімдесяті ж роки минулого сторіччя стали для Юхима Школьникова зірковими вже як для тренера. Очолювані ним команди Чернігова, Вінниці та Чернівців сумарно двічі виборювали золоті, тричі − срібні і один раз − бронзову медалі чемпіонату України першої ліги та п'яте місце у першій всесоюзній лізі.

Прославленого футбольного тренера прийшли привітати високопоставлені футбольні керманичи з Федерації футболу України, керівники міста та області, футболісти. Але найприємнішим поздоровленням, яке учора отримав Юхим Григорович, стала перемога “Десни” над “Нафтовиком” з рахунком 1:0. Вісім тисяч уболівальників щиро стояли, вітаючи, як легендарного тренера, так і свою улюблену команду(за інформацією облради).

«Єдність-2» Плиски − володар супер-кубка Чернігівщини

Вже традиційними стали на Чернігівщині матчі за супер-кубок області, в якому зустрічаються найсильніші команди минулого сезону. Як і торік у вирішальному поєдинку зустрілися чемпіон Чернігівщини 2008 року, володар кубка області «Єдність-2» Плиски з Борзнянського району та срібний призер, фіналіст кубка ФК «Полісся» з Добрянки Ріпкинського району. Якщо раніше боротьба складалася з двох матчів, то цього року регіональна федерація футболу врахувала критичні побажання щодол проведення фіналу в один день.

Поєдинок відбувся 11 квітня у місті Ніжині на добре впорядкованому стадіоні «Спартак», при достатньо чисельній аудиторії вболівальників. Міська влада і місцева федерація подбали про урочисте відкриття, хліб-сіль, національний футбольний марш, дружні напутні слова з нагоди відкриття футбольного сезону в Ніжині.

Варто відзначити, що з Плисок під»їхало підтримати своїх земляків близько 200 фанатів. Можливо, саме завдяки їхній підтримці «Єдність-2» зуміла переламати несприятливий хід поєдинку, в якому вона поступалася «Поліссю» після першого тайму з рахунком 0:2. 

Після перерви чемпіони відразу досягли успіху, відмінний гол забив Поліщук. Він же через 20 хвилин знову чітким ударом завершив відмінну комбінацію. А через лічені хвилини переможну крапку поставив Карикін − 3:2.

Переможцям були вручені кубок, медалі, дипломи Чернігівської регіональної федерації футболу. Також подяками ЧРФФ були відзначені і спонсори цього матчу.

А от у Чернігові початок футбольного сезону був сірим і безбарвним. У стартовому матчі сезону чернігівська «Десна» приймала «Нафтовик-Укрнафту» з Охтирки і організатори для численних глядачів, нічого крім відомого маршу Блантера не запропонували.

Підписатися на новини