Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет - нейтральные оценки

 

Харківські пріоритети: бути серед міст, які прийматимуть Євро-2012

Володимир Кулеба

Ukrinform.ua

01.04.09

Під час прес-конференції, що відбулася в останній день березня в Укрінформі, заступник Харківського міського голови, директор Департаменту підготовки до Євро-2012, фізкультури та спорту Віктор Христоєв розповів про такий факт. Учні однієї з харківських шкіл надіслали на адресу президента УЄФА Мішеля Платіні листи з малюнками і розповідями про те, як готується їхнє рідне місто прийняти престижний турнір, запросили всесвітньовідомого футболіста, а нині — президента Союзу європейських футбольних асоціацій − до себе в гості, коли всі роботи по підготовці до Євро-2012 буде завершено. У листі-відповіді М. Платіні подякував харківським школярам і надіслав у подарунок кілька футбольних м’ячів. Звичайно, за посадою президент УЄФА не може роздавати обіцянок і авансів, тим більше, коли до «часу «Ч» — визначення міст в Україні і Польщі,  котрі прийматимуть Євро − лишилося трохи більше місяця. Тож самі харків’яни в ці дні нарощують темпи,  аби місто змогло на високому рівні прийняти матчі чемпіонату Європи.

"Ми впевнені,  — наголосив В. Христоєв, — що зробимо все можливе, аби у рамках одного проекту на дві країни провести свято футболу Євро-2012, — зазначив він. — Зокрема, у грудні 2009 року буде завершено реконструкцію стадіону "Металіст", а 2011-го після реконструкції стане до ладу міжнародний аеропорт «Харків». Директор департаменту зупинився на пріоритетних завданнях, якими передбачено спорудження і реконструкцію, крім стадіону й аеропорту, зокрема, й готелів; підготовку транспортної інфраструктури, в першу чергу — доріг міської і комунальної власності; забезпечення високого рівня громадського порядку й безпеки за стандартами УЄФА; медичного та культурного обслуговування; створення комфортних умов перебування гостей та учасників свята спорту в Харкові.

Зупинившись на ході реконструкції обласного спортивного  комплексу «Металіст», високопосадовець наголосив, що стадіон стане третім серед введених в Україні за кількістю місць після Києва й Донецька (передбачається  41 тис. 908 місць). Загальна вартість робіт по реконструкції стадіону становить 442,16 млн. грн. Проект фінансується за рахунок обласного, місцевого бюджетів і коштів інвестора — групи DCH відомого українського бізнесмена Олександра Ярославського. Передбачено, що загальний обсяг фінансування в нинішньому році — 242,8 млн. грн. Роботи ведуться з випередженням графіка. Так, компанія "Будініціатива", що входить до групи "Макрокап", повністю завершила оздоблювальні роботи Південної трибуни спорткомплексу. За його словами, виконані роботи отримали високу оцінку з боку замовника — компанії "Металіст-Арена".

"Південна трибуна стала справжньою окрасою спорткомплексу, в чому пересвідчилися десятки тисяч уболівальників. Ми задоволені результатом і вважаємо, що висока оцінка з боку замовника дає  підстави розраховувати на успішне  продовження і завершення робіт на найважливішому для міста об'єкті", — зазначив В. Христоєв.  Він також повідомив, що станом на 1 січня 2009 року на реконструкцію стадіону витрачено 150 млн. грн.

Тривають роботи з будівництва й реконструкції тренувальних баз у відповідності з вимогами УЄФА. За кошти інвестора — групи  DCH — в селищі міського типу Високому буде споруджено готель на 60 місць, басейн, медико-оздоровчий комплекс, тренувальну залу, реконструйовано шість діючих футбольних полів учбово-тренувальної бази ВАТ «Футбольний клуб «Металіст». Обсяг фінансування — 20 млн. грн., зокрема, в 2009 р. — 10 мільйонів.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Футбольний клуб «Харків» за власні кошти здійснює спорудження учбово-тренувальної бази, що включає в себе готельний комплекс на 50 місць, три футбольних поля, іншу необхідну інфраструктуру. Обсяг фінансування виконання робіт становить 18,9 млн. грн.

Буде реконструйовано також стадіон Харківської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо». Загальний обсяг фінансування − 10 млн. грн.

Окрасою спортивних об’єктів має стати дитяча академія  «ФК «Металіст», своєрідна «альма-матер» українського футболу, котра споруджується поруч зі стадіоном. Із 9 ігрових полів загальною площею 15 тис. кв.м з покриттям останнього покоління 5 — уже готові. Буде введено в дію триповерховий корпус-інтернат на 100 місць. Спорудження цього унікального об’єкту здійснюється виключно за рахунок власних коштів  компанії DCH. Обсяг фінансування — 50 млн., зокрема, 25 млн. буде профінансовано й освоєно нинішнього року. Урочисте відкриття дитячої академії заплановане на 1 вересня 2009 р.

Аналізуючи хід робіт по проектуванню, спорудженню й реконструкції комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Харків», В. Христоєв зазначив, що всі роботи здійснюються ТОВ «Нью Систем АМ», що взяло об’єкт в оренду на 49 років. Після реконструкції злітно-посадкову смугу буде продовжено на 250 метрів, що дасть можливість приймати літаки класу «Боїнг». До 2012 року планується побудувати новий та реконструювати діючий термінали загальною площею 20 тисяч квадратних метрів.  Це загалом уможливить збільшення пропускної спроможності аеропорту до 2 тисяч пасажирів на годину. Також буде реконструйовано привокзальну площу, споруджені відкритий і закритий паркінги, цех «бортового» харчування. Загальний бюджет проекту —  684,9 млн. грн.., зокрема, з Державного бюджету передбачається 249 млн. грн., коштом орендаря —  435,9 млн. грн. 

Заступник харківського міського голови детально зупинився на наданні транспортних послуг у місті і довкола Харкова. Державною програмою тут, зокрема, передбачено оновлення парку трамвайних вагонів (70 одиниць), тролейбусів (24 одиниці), будівництво і реконструкція більш як 18 кілометрів трамвайних колій і тролейбусних ліній, капітальний ремонт, реконструкція мереж і споруд централізованого водопостачання та водовідведення в місті. Крім того, в рамках підготовки до Євро-2012 відремонтують 79 км міських доріг.

За словами Віктора Христоєва, передбачається, що під час проведення футбольних змагань Харків відвідають від 300 тисяч до 1 мільйона 100 тисяч уболівальників, і місто до цього має бути готовим. Зокрема, для розміщення учасників та гостей фінальних поєдинків Євро-2012 готуються 62 готелі. "Згідно з вимогами УЄФА, маємо надати гостям турніру 2765 місць. З них −1240 номерів п'ятизіркового рівня, 1315 — чотиризіркового, 210 — тризіркового, — наголосив він.  — У разі необхідності вболівальники зможуть проживати також у Полтаві й Чугуєві". Він також повідомив, що в ці дні в Харкові пройшли зустрічі уповноваженого УЄФА туроператора TUI trevel Plc з представниками готельного бізнесу, на яких узгоджені всі організаційні питання.  Зокрема, в діловому семінарі взяли участь господарі 44 готелів із Харкова і 10 — із Полтави. У ході семінару вони були ознайомлені з вимогами  УЄФА щодо розміщення учасників і гостей чемпіонату. Всі власники готелів отримали для ознайомлення і наступного підписання проекти угод із конкретними туроператорами для закупівлі й бронювання місць у заздалегідь визначених готелях. Ці угоди є своєрідною гарантією на  прийом та розміщення учасників і гостей чемпіонату, надання сервісних послуг європейського рівня.

Аби створити атмосферу футбольного свята, у місті спорудять чотири фан-зони: в парку культури і відпочинку імені Горького, парку "Перемоги", біля Палацу спорту та на Площі Свободи, котра є однією з найбільших у Європі. Загалом лише на ній  зможуть розміститися понад 200 тисяч глядачів.

Для обслуговування гостей і учасників чемпіонату визначено базові установи охорони здоров’я. Це — міська клінічна багатопрофільна лікарня заводу ім. Малишева,  клінічна лікарня швидкої і невідкладної медичної допомоги ім. Мєщанинова, обласна клінічна лікарня, обласний клінічний центр урології і нефрології. Розроблено концепцію медичного забезпечення, уже профінансовано робіт з міського бюджету на 18,3 млн. грн. Нинішнього року обсяг фінансування становитиме 7,7 млн. грн.

Віктор Христоєв зазначив, що загалом бюджет міської цільової програми Євро-2012 на період до 2012 року передбачає фінансування на суму 10,6 млрд. грн. За його словами, з державного бюджету виділять 822,5 мільйона гривень, з місцевого — 2,6 мільярда гривень, кошти інвесторів складуть 7,2 мільярда гривень. "Аби уникнути, непорозуміння і затримок із наданням необхідних коштів, у цьому питанні дуже важливо знайти порозуміння між місцевою та центральною владою", — сказав він.

Харківська влада переймає досвід своїх колег із інших країн. Зокрема, дружні зв’язки єднають Харків із Нюрнбергом та Ганновером, а нещодавно делегація харків’ян вивчала досвід  чешських колег у Брно  у сфері формування міських бюджетів. Мета поїздки — поглиблення міжнародного співробітництва і проведення переговорів щодо реалізації спільних міжнародних проектів між містами Брно та Харків, а також обмін досвідом щодо формування міських бюджетів та узгодження планів співпраці на 2009-2010 р.р. у галузі культури.

«Немає сумнівів, — підсумував В. Христоєв, — що Харків із честю впорається з покладеною на нього високою місією, буде не лише серед  міст, які прийматимуть групові турніри − нам до снаги провести чвертьфінали й півфінали. Адже, щоб досягти мети, треба ставити перед собою високі цілі».

+++

Донецьк буде готовий прийняти Евро-2012

Станислав Власенко

News.tourua.com

01.04.09

Незважаючи на доволі складну соціально-економічну ситуацію, яка на сьогоднішній день склалася і в регіоні, і в країні в цілому, підготовка до європейський футбольних заходів в області триває згідно затверджених державної і галузевих програм.

Відповідно до вимог УЕФА протягом 2008 року зусилля були зосереджені на трьох відправних точках організації турніру ЄВРО 2012:

1.Аеропорти

2.Розміщення

3.Міжміський та міський транспорт

По кожному із вказаних напрямків досягнуто певних результатів:

1.Предметом інвестиційного проекту «Комплексна реконструкція, розширення та технічне оснащення КП «Міжнародний аеропорт Донецьк» є створення високотехнологічного підприємства, здатного в довгостроковій перспективі виконувати функції мультимодального транзитного пасажирського і вантажного вузла Східної України.

У 2008 році на розвиток Донецького аеропорту із державного бюджету було виділено 697 млн. грн. (при запланованих 733,3 млн. грн.); побудовано 3 кілометри злітно-посадкової смуги, змонтовано труби під освітлювально-сигнальні вогні, зроблено шість рулежних доріжок, підготовлено обочини з морозостійкого матеріалу. Окрім того, розпочата укладка поверхневого шару штучної злітно-посадкової смуги.

2.Згідно вимогам УЄФА для розміщення учасників і почесних гостей Євро-2012 місту Донецьку необхідно надати 2330 номерів в п'ятизіркових готелях, 1330 номерів в чотирьохзіркових готелях.

На сьогоднішній день Донецькою облдержадміністрацією до Міністерства культури і туризму надані гарантії на 1894 п'ятизіркових номера (дефіцит складає 436 номерів), 1918 номерів в чотирьохзіркових готелях, 254 номери в тризіркових готелях.

По узгодженню з експертом УЄФА Юргеном Мюллером дефіцит п'ятизіркових номерів вирішується за рахунок профіциту чотирьохзіркових номерів (+588 номерів).

Протягом минулого року за рахунок державного бюджету було виділено 7,3 млн. грн., а також залучені власні кошти вищих учбових закладів для проведення реконструкції гуртожитків для розміщення вболівальників молодіжного Євро 2009 року і Євро-2012.

3.За звітами експертів УЄФА Донецька область і місто Донецьк мають певні зрушення по підготовці транспортної інфраструктури, що повинна відповідати вимогам УЄФА до міського транспорту щодо доступності стадіонів.

У 2008 році були проведені ремонтні роботи на ділянках автодоріг міжміського сполучення:

•Київ − Харьків - Довжанський − було заплановано із Державного бюджету 1,393 млн. грн., профінансовано − 1,312 млн. грн. (94%);

•Знам’янка-Луганськ- Ізварине - було заплановано із Державного бюджету 62,5 млн. грн., профінансовано − 55,937 млн. грн. (89,5%);

У 2008 році для оновлення парку трамвайних вагонів м. Донецьк заплановано по 12 млн. грн. із Державного і міського бюджетів відповідно;  на жаль, профінансовано 1,344 млн. грн. (11,2%) − Державний бюджет і 0,924 млн. грн. (7,7%) − міський бюджет. Укладено договори на придбання 7 трамваїв, з них отримано 2 одиниці.

У 2008 році на оновлення парку тролейбусів м. Донецьк заплановано по 6,5 млн. грн. із Державного і міського бюджетів відповідно; профінансовано 0,777 млн. грн. (12%) − Державний бюджет і 5 млн. грн. (76,9%) − міський бюджет. Укладено договори на придбання 17 тролейбусів.

Капітальне будівництво першої черги метрополітену в Донецьку.

На 2008 рік заплановано − за рахунок Державного бюджету 67,2 млн. грн., місцевих бюджетів − 26,9 млн. грн. Профінансовано з державного бюджету − 29,3 млн.грн. (43,6%), з місцевого бюджету − 19,5 млн.грн. (72,5%).

Стосовно проведення фінальної частини чемпіонату Європи серед юнаків у поточному році потрібно зазначити деякі моменти:

Згідно рішення УЄФА Донецька область отримала комерційні права на організацію і проведення турніру. Починаючи з середини 2008 року триває іміджева програма «Донбас − регіон європейського футболу». В рамках цієї програми відбуваються різноманітні заходи щодо популяризації футболу, розповсюдження інформації про європейські чемпіонати − міні-турніри, поздоровлення дітей з новорічними святами та інші.

В 2008 році за кошти обласного бюджету були профінансовані заходи з підготовки медичних закладів до проведення чемпіонату Євро-2009 (заплановано − 5 млн. грн., фактично профінансовано -7,6 млн. грн. (152%):

- капітальний ремонт боксів обласної станції переливання крові, відділень клінічної травматологічної лікарні;

- реконструкція міських лікарень №1, 3, 17.

Також проведені ремонтні роботи у медичних закладах м. Маріуполь. Фактичне фінансування склало 1,2 млн. грн. (100%).

Потрібно відмітити активну допомогу експертів УЄФА, Федерації футболу України у підготовці об’єктів регіону до європейських чемпіонатів.

З оглядом на вищенаведене, можна стверджувати, що Донецькій регіон має необхідний потенціал для гідної підготовки до прийняття і Євро-2009, і Євро-2012. Є впевненість, що всі підготовчі роботи можливо зробити у визначені терміни.

Інформація про хід будівництва готелів по м. Донецьк на 01.01.2009 р.

До 2012р. планується побудувати 12 нових готелів, з них будівництво почато на 5 об'єктах -  друга черга готелю «Централь», друга черга готелю «Вікторія», готельний комплекс «Пушкінський», готель «Грант», готель по пр.Б.Хмельницького.

Готель «Централь» на 100 номерів

Ведуться покрівельні роботи, прокладка комунікацій, завершуються роботи з установки вікон. Закінчено роботи з залиття підлоги.

Готовність становить 70%.

Сума фінансування в 2008р. склала 15 млн. грн.

Готельно-адміністративний комплекс на перетинанні пр.25-річчя РККА і вул.Червоноармійської та вул.Кобозєва на 200 номерів.

Рішенням міської ради є дозвіл на  розробку проекту відводу землі під будівництво і розробку робочого проекту. Ведуться будівельні роботи.

Сума фінансування в 2008р. склала 266 млн.грн.

Готель «Вікторія» (друга черга) на 139 номерів

Отримано дозвіл на проведення проектних робіт для будівництва будинку готелю.

Ведеться розробка проектно-кошторисної документації.

Проблемне питання - не вирішене питання на виділення земельної ділянки, тому що існуючої земельної ділянки недостатньо для будівництва.

На чергову сесію міської ради винесене питання по відводу земельної ділянки під будівництво.

Держпожежнагляд МНС України направив постанову про припинення будівництва.

Сума фінансування в 2008р. склала 60 млн.грн.

«Пушкінський» на 46 номерів

З 01.07.2008 розпочато будівельні роботи з будівництва підземної частини.

По вул. Бестужева (ТОВ Купецький двір) на 40 номерів

Рішенням міської ради є дозвіл на  розробку проекту відводу землі під будівництво і розробку робочого проекту.

Проводиться робота з розробки  проектно-кошторисної документації. Містобудівне обґрунтування є.

Проблемне  питання - оформлення землі.

По вул.Овнатаняна (ТОВ Флорія») на 420 номерів

Містобудівне обґрунтування готове.

Ведуться проектні роботи, іде підготовка до початку будівельних робіт.

На чергову сесію міської ради винесене питання по відводу земельної ділянки під будівництво.

По пр. Ілліча 15, а  (ТОВ Герц) на 272 номерів

Ведуться проектні роботи. Містобудівне обґрунтування затверджено. Ескізний проект готовий. Винесено питання по відводу земельної ділянки на чергову сесію міської ради.

По пр. Б.Хмельницького, 67 "Б" (ДП «Техноскрап» ТОВ «Скрап») на 31 номерів

Закінчуються будівельні роботи, ведеться улаштування покрівлі з металочерепиці, ведуться роботи  з оздоблення масандрівского поверху, сантехніка зроблена на 75%.

Сума фінансування в 2008р. склала 2,65 млн. грн.

По вул.Шкільної,145 (ТОВ Будівельна компанія ГІТ) на 50 номерів.

Ескізний проект готовий. Рішенням міської ради є дозвіл на  розробку проекту відводу землі під будівництво і розробку робочого проекту.

По вул. Антарктидній,17 (ТОВ Інтербіс) на 80 номерів

Містобудівне обґрунтування готове і затверджене. Отримано висновки всіх служб. Винесено питання з відводу земельної ділянки на чергову сесію міської ради.

ПП КФ «БЕСТ»,готельний комплекс по вул.Овнатаняна, Калінінський район на 200 номерів.

Підготовлено всю проектно-робочу документацію. Затверджено містобудівне обґрунтування. Відкрито кредитну лінію в банку. Укладено договір з генпідрядником і субпідрядниками. Підведено всі енергетичні, комунальні і інженерні мережі від власних трансформаторної та газової підстанцій, а також відповідних міських мереж.

Проблемне питання - договір оренди земельної ділянки, що гальмує початок будівельних робіт.

ТОВ «Стройгруппа 2006», вул. Молодих шахтарів, вул. Челюскинців. Київський район, на 230 номерів

Погоджено містобудівне обґрунтування.

Є висновок про узгодження місця розташування 2-х корпусів готелю.

Взято довідку про грошову оцінку земельної ділянки.

Є акт обслуговування зелених насаджень у КП «Донецькфлора»

На даний час  приймається рішення про відвід земельної ділянки.

+++

«Комсомолке» стали известны подробности планов реконструкции района главной спортивной арены города

Оксаны Якушко

Kp.ua

01.04.09

Увековечат «хорошего арбитра»

Напомним, пока что главное внимание футбольные чиновники уделяли готовности спортивных объектов − стадионов. Тут Харьков выступил очень неплохо. Реконструкция нашей главной арены − «Металлиста» - идет полным ходом, даже опережая график (все должно быть готово к лету 2010-го, но объект обещают сдать уже в декабре этого года). Уже сейчас стадион заметно преобразился и совсем скоро предстанет во всей красе.

Но еще до окончания реконструкции харьковских болельщиков ждет сюрприз. Как стало известно «Комсомолке», возле обновленной арены задумали установить необычный памятник − футбольному арбитру. Забавный монумент условному рефери уже готов и ждет своего часа в мастерской молодого харьковского скульптора Андрея БУЙСКОГО.

- Я сам ярый фанат футбола. Особенно харьковского, - признается Андрей. - Смотрю все игры «Металлиста» и очень надеюсь, что нашему городу достанется хотя бы один матч Евро-2012.

Хоть арбитры частенько судят не так, как хотелось бы болельщикам, скульптор уверяет: своего рефери делал без злобы и с любовью.

- Я исходил из того, что плохих судей увековечивать не нужно, так что сделал «хорошего арбитра». Надеюсь, он не только повеселит всех, кто будет приходить на стадион, но и станет талисманом для нашей команды, и игры с ее участием всегда будут судить справедливо, - говорит Буйский.

Хоть судья и выглядит несколько комично, Андрей говорит, что это добрый юмор, а не злая сатира.

Монумент возвысится на четыре метра

У главной спортивной арены города «Честного судью» (именно таково рабочее название скульптуры) хотят установить еще до майского заседания УЕФА. Повлияет ли это на мнение футбольных чиновников, мы увидим, но то, что подбодрит болельщиков − однозначно.

Скульптура - двухметровая. Она сделана из гипса и раскрашена, но внутри полая.  «Жить» рефери будет у входа на стадион, неподалеку от станции метро «Спортивная». Вскоре там начнут подготавливать место для монумента. Предполагается, что судью поставят на возвышение − гранитный постамент около полутора-двух метров высотой.

К слову, судьей дело может и не ограничиться. В пресс-службе компании главного спонсора Евро-2012 в Харькове Александра Ярославского DCH считают, что памятник судье не должен быть одиноким и говорят, что компания планирует установить напротив еще один монумент − футбольному фанату.

Наша справка

Пока что самым проблемным пунктом в программе подготовки нашего города к Евро-2012 остаются отели, в первую очередь 5-звездочне. Номеров подобного класса в Харькове не хватает. Во время последнего визита представителей УЕФА в город рассматривался вариант размещения части VIP-гостей, а именно команд-участников турнира и их тренеров, на базах харьковских футбольных клубов - «Металлиста» и ФК «Харьков».

Второй проблемный пункт − транспортная инфраструктура. В этом году дорожники продолжат форсированно приводить в порядок городские магистрали. Уже известно, что ремонт ожидает улицы Рымарскую, Шевченко, Героев Труда, Пушкинскую, Чернышевского, О. Яроша, Балакирева, а также Салтовское шоссе, проспекты Победы и Тракторостроителей и площадь Конституции.

Конечно же большое внимание уделят дорогам в районе самого стадиона «Металлист». Напомним, у градостроителей есть масштабные планы в отношении транспортной развязки у стадиона. В порядок хотят привести улицу Храмова и сделать пробивку Плехановской до Московского проспекта и Державинской − от проспекта Гагарина до стадиона.

+++

"Укрзализныця" планирует в 2009 г. израсходовать 4,9 млрд грн на финансирование мероприятий в рамках Евро-2012

Rbc.ua

01.04.09

"Укрзализныця" планирует в 2009 г. израсходовать 4,9 млрд грн на финансирование мероприятий в рамках подготовки к Евро-2012. Об этом журналистам сообщил первый заместитель генерального директора "Укрзализныци" Николай Луханин, передает корреспондент РБК-Украина. Он подчеркнул, что эта цифра не является окончательной, поскольку финплан "Укрзализныци" на 2009 г. еще не утвержден в Кабинете министров. "Это то, сколько мы предлагаем", - сказал он.

Он также отметил, что из указанной суммы 3,5 млрд грн планируется израсходовать на модернизацию железнодорожных путей в направлении городов, участвующих в проведении Евро-2012: Киев - Донецк, Киев - Днепропетровск, Киев - Львов. "В мае, после того, как будет окончательно определено, какие города будут принимать футбольные матчи, мы уточним эти направления и объемы работ", - сказал Н.Луханин. По его словам, после модернизации средняя скорость движения пассажирских поездов на указанных направлениях возрастет до 140 км/ч. "Это приемлемый показатель", - отметил первый заместитель гендиректора "Укрзализныци".

Он также сообщил, что в 2008 г. для модернизации путей на указанных направлениях было израсходовано 1,5 млрд грн.

+++

Эксперты УЕФА отметили высокий уровень подготовки луганского аэропорта к проведению Евро-2012. − Геннадий Головненко

Loga.gov.ua

01.04.09

«Эксперты УЕФА отметили высокий уровень подготовки луганского аэропорта к Евро-2012», − отметил заместитель председателя Луганской облгосадминистрации Геннадий Головненко, подводя итоги вчерашней повторной проверки луганского аэропорта на предмет готовности к перевози болельщиков чемпионата Евро-2012.

По словам заместителя губернатора, эксперты УЕФА остались довольны проделанной луганчанами работой. «Эксперты официально подтвердили официальную оценку реконструкции аэровокзала. И если в дальнейшем сохранится такая динамика работы и в 2010 году мы проведем реконструкцию взлетно-посадочной полосы, то «Международный аэропорт Луганск» будет принимать гостей в 2012 году», − подчеркнул Геннадий Головненко.

В состав делегации, осуществляющей проверку луганского аэропорта, вошли эксперты по подготовке аэропортов: представители УЕФА − Питер Хемпсон и Крис Вокден, представители Федерации футбола Украины − Валентин Згурский, Петр Липовенко, Алексей Глущук и представители Минтрассвязи − Кирилл Полищук, Владимир Бондаренко и Виктор Марчук.

Вместе с Геннадием Головненко, начальником управления транспорта и связи облгосадминистрации Владимиром Балинским, начальником управления капитального строительства облгосадминистрации Людмилой Афанасьевой и директором ОКП «Международный аэропорт Луганск» Василием Татариновым комиссия осмотрела здание аэровокзала и изучила состояние взлетно-посадочной полосы.

Как отметил в ходе встречи с экспертами Василий Татаринов, реконструкция здания аэровокзала идет уже второй год. «На сегодня работы выполнены приблизительно на 95%», − отметил он. По словам директора аэропорта, уже закончено оформление фасадов аэропорта, реконструкция зон размещения пассажиров, реконструкция международного сектора и прочее. В здании есть помещения для размещения таможни, представительств авиакомпании, продажи билетов, хранения багажа, медицинской части и другое. После окончательной реконструкции пропускная способность аэропорта будет составлять 400 пассажиров в час на прилет и вылет.

Финансирование работ по реконструкции ОКП «Международный аэропорт Луганск» осуществляется из государственного и областного бюджетов. В частности, в 2007 году из госбюджета было выделено 10 млн. грн. на частичную замену светосистемы, приобретение радионавигационного оборудования, проведение работ на взлетно-посадочной полосе.

В 2008 году завершен первый этап реконструкции аэропорта − центральная часть и блочная котельная. На эти цели были выделены средства из областного и государственного бюджетов в размере 5,965 млн. грн. и 7,17 млн. грн. соответственно.

До конца 2011 года планируется осуществить замену радионавигационного оборудования со второго курса посадки, замену светосистемы на перроне и рулежных дорожках, приобрести оборудование для обслуживание аэродрома, воздушных судов и пассажиров. Также в планах − строительство паркинга на 500 автомобилей и минигостиницы на территории аэровокзала. 

Эксперты УЕФА рассматривают Луганский аэропорт как дополнительный для приема болельщиков в рамках проведения чемпионата Европы по футболу в 2012 году. Окончательное решение по данному вопросу будет принято в 2011 году, по итогам проведенных проверок.

Напомним, что 8 апреля 2008 года группа экспертов уже посещала Луганск с целью проверки подготовки ОКП «Международный аэропорт Луганск» к программе перевозки болельщиков в рамках проведения чемпионата Европы-2012 по футболу. Высказанные экспертами год назад рекомендации по совершенствованию обслуживания пассажиров были приняты во внимание и реализованы в течении года.

+++

Володимир Юрченко: «Заходи, заплановані у відповідному завданні Державної цільової програми підготовки і проведення Євро-2012 Міністерством у 2008 році виконані»

Moz.gov.ua

01.04.09

Заступник міністра охорони здоров'я України Володимир Юрченко на підсумковій Колегії, присвяченій результатам діяльності медичної галузі у 2008 році, повідомив про стан надання екстреної допомоги в Україні та медичне забезпечення ЄВРО-2012.

Шановні учасники колегії!

В кожній країні світу проблема надання екстреної медичної допомоги є актуальною, є "візітівкою країни" і стоїть в пріоритетних завданнях Урядів. Україна не є виключенням .

Динаміка смертності в Україні від зовнішніх причин в 2008 році становить 131,5 на 100 тис. населення, і є однією з найбільших серед відповідних показників інших держав світу. В абсолютних числах це - 60760 чоловік:

24% осіб померли в лікарняних закладах;

76% - померли на догоспітальному етапі.

У розвинених державах з кількості померлих з цієї причини - 72% помирає в лікарні. Ця розбіжність говорить про наявність недоліків при наданні екстреної медичної допомоги.

Тільки в ДТП в 2008 році в Україні загинуло 7718 осіб. Цей показник майже не змінюється вже протягом багатьох років, та залишається стабільно високим .

Смертність від ДТП знаходиться в прямій залежності від часу надання медичної допомоги постраждалим .

При покращенні системи надання екстреної медичної допомоги, а саме її вчасності, в Україні щороку можливо рятувати 30 - 50 тисяч людей .

Для покращення ситуації, що склалася в Україні в системі екстреної медичної допомоги була прийнята урядова постанова № 1290 "Про затвердження Державної програми створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги на період до 2010 року" з фінансуванням на 2009 рік - 93,6 млн. гр., 2010 рік - 162,4 млн. гр.

Зараз підготовлено проект наказу МОЗ України "Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги населенню України", який зараз знаходиться на сайті Міністерства для широкого ознайомлення.

Єдина система надання екстреної медичної допомоги утворюється з метою реалізації політики держави щодо забезпечення вчасної та якісної медичної допомоги кожній особі, яка знаходиться в невідкладному стані.

Принципи системи надання екстреної медичної допомоги полягають в:

- Доступності і безоплатності медичної допомоги кожної фізичної особи, яка перебуває у невідкладному стані;

- Своєчасності і якості надання медичної допомоги;

- Здатності системи до надання медичної допомоги як в повсякденних умовах, так і в умовах надзвичайної ситуації;

- Єдності медичної науки, освіти та практики, що забезпечує динамічний розвиток і удосконалення системи.

Компоненти системи:

- Управління;

- Догоспітальний етап;

- Госпітальний етап;

- Спеціалісти Системи, їх підготовка та перепідготовка;

- Зв'язок та диспетчерська служба;

- Транспортні засоби;

- Надання екстреної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях, медицина катастроф;

- Медична облікова документація, облікова звітність, статистичні форми;

- Інформованість населення про роботу Системи та дії в умовах надзвичайних ситуацій.

Зупинюсь коротко на характеристиці компонентів.

Управління Системою:

- На центральному рівні - Український науково - практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

- На територіальному рівні - юридично самостійні територіальні центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф .

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 №174 "Про затвердження Програми розвитку Державної служби медицини катастроф на 2002 - 2005 роки" планується в кожній області створити юридично самостійні центри.

На сьогодні не створено Центри в 11 областях:

- А.Р.Крим;

- Вінницька область;

- Волинська область;

- Запорізька область;

- Івано-Франківська область;

- Луганська область;

- Полтавська область;

- Харківська область;

- Черкаська область;

- Чернівецька область;

- Чернігівська область;

Догоспітальний етап надання екстреної медичної допомоги

В Україні щороку понад 15 млн. осіб потребують екстреної медичної допомоги. Бригади швидкої медичної допомоги виїжджали на виклики:

2004 рік - 13,96 млн. разів;

2006 рік - 13,348 млн. разів;

2007 рік - 13, 455 млн. разів;

2008 рік - 13,169 млн. разів.

В 2008 році доїзд за 15 хв. до постраждалого з моменту виклику - 93,5% випадків.

Складові догоспітального компоненту системи є:

- Служба швидкої медичної допомоги, функціональною одиницею якої є бригада швидкої медичної допомоги;

- Немедичний персонал системи (фахівці, що не мають медичної освіти (працівники МВС, рятувальники та інші), функціональні обов'язки яких передбачають надання першої допомоги ). На виконання цього пункту підготовлено 3 накази МОЗ. Зокрема, в 2008 році прийнято наказ МОЗ України № 500 від 29.08.2008 року "Про заходи щодо удосконалення надання екстреної медичної допомоги населенню в Україні"; в Міністерстві юстиції України знаходиться на узгодженні спільний наказ зацікавлених міністерств "Про медичну підготовку фахівців, що не мають медичної освіти"; в МОЗ України проходять узгодження проекти наказів про підготовку лікарів з медицини невідкладних станів та наказ про зміну кваліфікаційних вимог до лікарів та фельдшерів.

Понад 2 млн. осіб отримують екстрену медичну допомогу в лікувально-профілактичних закладах. Понад 1 млн. осіб щороку потребують стаціонарної екстреної медичної допомоги. Важливим компонентом Системи є госпітальний етап , і тут планується провести ряд фундаментальних реформ, а саме:

- створити відділення невідкладної медичної допомоги в багатопрофільних лікарнях з цілодобовим режимом роботи;

- центри травми трьох рівнів;

- консультативні токсикологічні центри.

На госпітальному етапі ключовим рішенням є створення відділень невідкладної медичної допомоги ("Emergency") у багатопрофільних лікарнях.

Відділення передбачає наявність наступних зон:

- Зона для очікування пацієнтів та їх супроводжуючих;

- Зона реєстрації та диспетчерська;

- Зона сортування хворих;

- Зона для проведення інтенсивної терапії;

- Палатна зона;

- Загально медична зона;

- Зона персоналу;

- Площадка для приземлення санітарної авіації.

Окремо слід сказати про центри травми

Центри травми утворюються в структурі багатопрофільної лікувальної установи, яка за кваліфікацією персоналу та медичним обладнанням в змозі якісно надавати медичну допомогу тяжкотравмованим. Передбачається створення центрів травми трьох рівнів:

1 рівень - центральна районна лікарня;

2 рівень - міські лікарні;

3 рівень - університетські клініки.

В цих лікарнях обов'язково повинні бути: відділення загальної хірургії, травматології, анестезіології, рентгенологічне, лабораторія та, за необхідності, швидка консультація нейрохірурга .

Безперечно важливим компонентом системи є спеціалісти, їх підготовка та перепідготовка .

Спеціалісти Системи, їх підготовка та перепідготовка:

- Немедичний персонал - спеціальні центри підготовки;

- Фельдшери бригад швидкої медичної допомоги, медичні сестри - навчальні медичні заклади I-II рівнів акредитації;

- Лікарі з медицини невідкладних станів - вищі навчальні медичні заклади III-IV рівнів акредитації .

Ви знаєте наскільки гостро стоїть питання в Україні щодо надзвичайних ситуацій. Повені, пожежі, вибухи природного газу - нажаль не рідкість. Тому медицина катастроф є безперечно важливим компонентом системи.

Її складові:

- Бригади першої черги реагування;

- Спеціалізовані бригади другої черги;

- Мобільні польові бригади;

- Медичні заклади.

Транспортні засоби

Вводиться державний стандарт ЕN 1789 на санітарні автомобілі наступних типів: А, А1, В, С.

А, А1 - для перевезення пацієнтів які не потребують екстреної медичної допомоги;

В - автомобіль екстреної медичної допомоги;

С - реанімобіль.

Диспетчерська служба

МОЗ подано технічне завдання до головного виконавця МНС щодо запровадження єдиного номеру екстреного виклику 112 в 2011 році.

Виконання вищевказаної програми окрім покращення надання екстреної медичної допомоги населенню України буде складовою частиною підготовки проведення фінальної частини чемпіонату Євро 2012.

Медичне забезпечення ЄВРО-2012

Для організації виконання завдань з підготовки медичної інфраструктури щодо медичного обслуговування заходів під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу було проведено наступну роботу.

Наказом МОЗ від 21.04.2008 № 151-к створено Управління організації медичного забезпечення ЄВРО 2012, міжнародної діяльності та євроінтеграції.

З урахуванням заходів приймаючих міст Міністерство підготувало розділ медичних завдань до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2008 р. №107.

У цій Програмі було враховано Урядом пропозиції МОЗ про фінансування з державного бюджету заходів, які спрямовані на забезпечення своєчасності медичної допомоги під час перебування учасників та уболівальників Чемпіонату на 2009 - 2012 роки.

Придбання медичного обладнання для закладів охорони здоров'я в приймаючих містах

- 391 млн.грн.

Закупівля 600 реанімобілів для закладів охорони здоров'я

- 300 млн.грн.

Придбання 120 комплектів тренувального обладнання

- 9,6 млн.грн.

Проект приймального відділення (відділення невідкладної медичної допомоги) для багатопрофільних лікарень

- 7,5 млн.грн.

Оснащення медичним обладнанням установ державної санітарно-епідеміологічної служби

- 65,4 млн.грн

усього:

773,5 млн.грн.

На 2009 рік на виконання Державної цільової програми Євро 2012 передбачено:

Проектування приймального відділення

- 7,5 млн.грн.

Реконструкція клініки Одеського медичного університету

- 8 млн.грн.

Централізована закупівля обладнання для надання медичних послуг під час проведення Євро 2012

Клінічна лікарня № 6 м. Києва

75 млн.грн.

м. Донецьк:

Обласна травматологічна лікарня

5,7 млн.грн.

Донецьке обласне територіальне клінічне об'єднання

2 млн.грн

ЦМЛ № 1

6 млн.грн

ЦМЛ № 3

1 млн.грн

ЦМЛ № 17

1,5 млн.грн.

Оснащення СЕС в приймаючих містах

20,3 млн.грн.

Закупівля тренувального обладнання для навчально-тренувальних центрів

9,6 млн.грн.

Усього:

136,6 млн.грн.

Під час опрацювання змін до заходів Державної програми, затвердженої постановою КМУ № 107, Міністерство спільно з місцевими органами влади приймаючих міст переглянуло перелік лікарень і установ охорони здоров'я та заходи щодо їх підготовки з максимальним врахуванням вимог УЄФА до медичного обслуговування Чемпіонату. Ці зміни були затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2008 р. № 937.

З врахуванням медичних концепцій країн Європи, які здійснювали медичне обслуговування чемпіонатів Європи та Світу з футболу у 2004 - 2008 роках, відповідно до вимог УЄФА та спільно з органами охорони здоров'я приймаючих міст було підготовлено і направлено Національному агентству медичні концепції Приймаючих міст, матриці об'єктів медичної системи та мапи з графічним відображенням розташування цих об'єктів в приймаючих містах.

Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 22.02.2008 № 107 та від 16.10.2008 № 937 МОЗ України наказами від 30.05.2008 №277 та від 01.12.2008 № 701 затвердило Галузеву програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу згідно із завданнями та показниками Державної цільової програми підготовки ЄВРО 2012.

20 травня 2008 р. було проведено в МОЗ робочу нараду з міжнародним експертом УЄФА П. Третован за участю Міністра охорони здоров'я В.М.Князевича, представників Національного агентства, Федерації футболу, відповідальних осіб Міністерства та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міськдержадміністрації. Було підписано спільний протокол наради, в якому міжнародним експертом зауважень до роботи, що проводиться МОЗ для підготовки проведення Чемпіонату Євро-2012, не було висловлено.

МОЗ підготувало проект загальної Концепції медичного забезпечення під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу з проектом відповідного рішення Кабінету Міністрів України, які на сьогодні надано Кабінету Міністрів України. Концепція передбачає застосування загальної стратегії, напрямків і схем організації як медичного обслуговування визначених осіб Чемпіонату, так і медичної допомоги в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

За участю місцевих органів охорони здоров'я підготовлено перелік закладів охорони здоров'я, закріплених за ділянками автомобільних доріг на адміністративних територіях України, в тому числі на ділянках автомобільних доріг, передбачених для реконструкції у завданні Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Перелік направлено до Міністерства транспорту.

Вивчено досвід та діяльність приймальних відділень (відділень невідкладної допомоги) закордонних клінік, у тому числі країн, в яких проводились світові та європейські чемпіонати з футболу.

Підготовлено медичне завдання для проектної документації нового типу приймального відділення - відділення невідкладної медичної допомоги.

Згідно з Оперативним планом дій МОЗ України на ІІІ період підготовки медичного забезпечення Української сторони до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, затвердженим Міністром охорони здоров'я 29.10.2008:

6-7 листопада 2008 року у м. Дніпропетровську проведено виїзну нараду МОЗ з питань підготовки медичного забезпечення заходів ЄВРО-2012 у приймаючих містах

18-30 листопада МОЗ та обласними управліннями охорони здоров'я було перевірено стан надання медичної допомоги у дорожньо-транспортних пригодах на ділянці автодороги Київ-Чоп (автодорога М-06) в Київській, Житомирській, Львівській, Рівненській, Закарпатській областях.

Після внесення змін до Державної цільової програми, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2008 №937, підготовлено пооб'єктні плани-графіки підготовки інфраструктури до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу та розпочато контроль стану їх виконання в приймаючих містах та регіонах .

З метою ретельного опрацювання плану реагування медичних служб, прийняття вірних управлінських рішень при масштабних заходах Євро-2012 з відвіданням великої кількості людей, МОЗ звернулось до Міністерства оборони з пропозицією про започаткування спеціальних тренінгів посадових осіб органів охорони здоров'я приймаючих міст за адаптованими програмами центру імітаційного моделювання Національної академії оборони України.

Заходи, заплановані у відповідному завданні Державної цільової програми підготовки і проведення Євро-2012 Міністерством у 2008 році виконані.

Підписатися на новини