Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

 

Сповна скористатися унікальним для України шансом

Володимир Кулеба

Ukrinform.ua

12.03.09

У  Верховній Раді  по-діловому, конструктивно пройшли парламентські слухання  «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні»

З УРАХУВАННЯМ СУЧАСНИХ РЕАЛІЙ…

«… До старту турніру в Україні і Польщі  залишався 1181 день». Про це його учасникам нагадав віце-спікер парламенту Микола Томенко, який головував на слуханнях.  Ще напередодні, спілкуючись з журналістами, він висловив думку про необхідність коригувати стратегію підготовки, замінивши «так звану оптимістичну концепцію — на реалістичну, сказати б, антикризову». Адже нинішня система підготовки до проведення престижного турніру передбачає значне виділення  коштів з державного і місцевих бюджетів. Такий підхід виглядав  правильним, коли плани підготовки, що називається, версталися. Проте, за час, що минув,  реалії багато в чому змінилися, вимагають перегляду усталених  підходів з урахуванням, приміром наслідків  світової фінансово-економічної кризи. На  думку віце-спікера, принцип реалістичності й антикризовості державної програми полягає в якомога ширшому залученні інвестиційних коштів, створення пільгових умов до їхнього залучення, заохочення бізнесу до участі в проектах європейської першості.

Думки, висловлена М. Томенком  перед  початком слухань, в тому чи іншому контексті відображалися згодом в усіх виступах з парламентської трибуни. Віце-прем’єр України Іван Васюник, який зробив доповідь, наголосив, що виконання програми підготовки об'єктів до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні повинно стати одним із наріжних елементів антикризового плану в 2009 році.  За його словами, виконання цієї програми дозволить зберегти і створити десятки тисяч робочих місць, уповільнити різке падіння виробництва, забезпечити металургійні та будівельні компанії довгостроковими замовленнями, залучити нові інвестиції.

Віце-прем'єр нагадав, що державним бюджетом на нинішній рік на фінансування програми підготовки до «УЄФА. Євро-2012» передбачено спрямувати зі стабілізаційного фонду 4,4 млрд.грн.

«Уряд визначив і деякі додаткові статті, — сказав І.Васюник, — зокрема, він має намір виконати свої зобов'язання перед містами щодо 50-відсоткового фінансування підготовки комунальних доріг до чемпіонату Європи. Також додатково передбачено виділення 2,8 млрд.грн. на будівництво та ремонт автомобільних доріг та ліній електропередач».  З початку 2009 року, за словами І.Васюника, завдяки вжитим урядом заходам, не припинено фізичні роботи на жодному із ключових об'єктів «УЄФА. Євро-2012». Уряд забезпечив реальне фінансування  усіх робіт на березень поточного року, зазначив віце-прем'єр.

…Навіть з цього уривка  можна скласти уявлення про атмосферу, в якій проходили парламентські слухання − ділову, конструктивну, де констатації належало насправді далеко не чільне місце. Усі, хто взяв участь в обговоренні, акцентували увагу, передусім, на тому, що належить здійснити, щоб гідно прийняти третє за значимістю і престижністю спортивне змагання на планеті.

Іван Васюник наголосив також, що існуючий політичний консенсус щодо перспективності проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні сприятиме збереженню довіри керівництва УЄФА до готовності української сторони виконати взяті на себе зобов'язання.  «Така політична єдність за кризових економічних умов — вагомий аргумент на користь України. Тому й парламентські слухання − на часі. Переконаний, вони стануть етапним кроком на шляху якісної підготовки фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. на території України та Польщі», — наголосив віце-прем'єр-міністр.

«ТОДІ, ДВА РОКИ ТОМУ, І НИНІ…»

Іван Васюник нагадав, що право на проведення чемпіонату майже два роки тому Україна отримала разом із Польщею з ініціативи української сторони, Федерації футболу України. «Тоді таке рішення Виконкому УЄФА розглядалося як знаковий стратегічний крок до розширення кордонів  футбольної Європи. І не лише футбольної Європи. Водночас воно було і своєрідним кредитом довіри, і відповідно містило в собі об'єктивні ризики при реалізації цього проекту у двох державах».  Керівництво УЄФА добре усвідомлювало, що спортивна інфраструктура в України і Польщі потребує кардинальної відбудови. «Не секрет,— зазначив віце-прем’єр, що на той час в Україні не було жодного футбольного стадіону міжнародного рівня, жодного аеропорту достатньої пропускної спроможності для прийому десятків тисяч уболівальників,  лише декілька п'ятизіркових готелів. Більшість інфраструктурних об'єктів такого рівня Україні потрібно створювати практично з нуля».

«Однак у цьому і полягає унікальний шанс, який надає Україні як державі цей чемпіонат», — наголосив І.Васюник. За наступні кілька років Україні потрібно пройти такий шлях модернізації інфраструктури, який не вдалося подолати за попередні 17 років, додав він, зазначивши, що базовим підходом УЄФА є підготовка об'єктів не лише на період чемпіонату. «Це повністю співпадає зі стратегічними інтересами України. Тому чемпіонат для України був і залишається програмою, до якої, по суті, немає політичної опозиції у традиційному для України прояві», — підкреслив віце-прем'єр-міністр.

Він поінформував, що за останній рік відбулися кардинальні зміни у відносинах України і УЄФА. Ці зміни відбулися, в основному, за рахунок того, що Україна в 2008 році продемонструвала відповідальне ставлення до реалізації проектів першості.  В результаті, за словами Івана Васюника, наразі між Україною і функціонерами «УЄФА. Євро-2012» склалися відносини довіри.  За підсумками 2008 року уряд України виконав свої зобов'язання. Нині Україна і Польща знаходяться на відповідальному етапі, і 8 травня УЕФА визначить чотири міста в Україні та чотири міста в Польщі, які будуть приймати престижні європейські змагання.

Уряд України має намір провести інвестиційну зустріч представників міжнародних фінансових організацій з питань підготовки до Євро-2012. Віце-прем'єр-міністр зазначив, що на підготовку більш як 500 об'єктів інфраструктури Євро-2012 Державною цільовою програмою передбачено витратити майже 160 млрд грн. З них 110 млрд грн (70%) —  приватні інвестиційні кошти, 27 млрд  — кошти державного бюджету,  23 млрд.  — кошти місцевих бюджетів.

За словами І.Васюника, однією з основних проблем є підготовка інфраструктури розміщення гостей та учасників Євро-2012, яку «майже на 100 відсотків планується здійснити за приватний кошт». До 2012 року потрібно збудувати, реконструювати та переоснастити майже 300 готелів різної зірковості.

І.Васюник повідомив, що урядом проведено низку консультацій з представниками Світового банку, інших міжнародних фінансових інституцій щодо кредитування реалізації інвестиційних проектів. «За останні місяці цими інституціями прийнято рішення про фінансування майже на 1 млрд дол. інфраструктурних об'єктів підготовки України до Євро-2012», — сказав він.

І.Васюник повідомив також, що за рахунок державного фінансування в Україні до 2012 року реконструюють аеродроми у 15 містах та спроектують нові термінали у 6 містах, збудують та відремонтують до 5 тис. км доріг міжміського сполучення, буде зведено сучасну футбольну арену у Києві на 70 тис. місць, збудують та оснастять сучасною технікою медичні заклади у 6 містах та запровадять нові європейські стандарти надання швидкої допомоги на всій території України.

Будуть упроваджені нові інформаційні технології для висвітлення ходу чемпіонату Європи, переоснащені студентські гуртожитки для розміщення гостей Євро-2012, відкриті нові пункти пропуску та митні переходи через державний кордон.

Голова парламентського Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко, який виступив із співдоповіддю, наголосив, що для успішного проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні потрібно вдосконалити вітчизняну нормативну-правову базу.

«Сьогодні нам вкрай важливо отримати фахову і компетентну оцінку від відповідних державних органів, визначити адекватність їхніх дій в умовах законодавства, рекомендацій УЄФА. Врешті, знайти спільне рішення з приводу подальшого вдосконалення нормативно-правової бази», — зазначив він.

За словами П.Костенка, після внесення змін до закону «Про концесії на будівництво і експлуатацію автомобільних доріг» в країні відкрилися нові можливості. «Потрібно зробити все можливе щодо створення і розбудови транспортних коридорів та туристичної інфраструктури. Причому, необхідно використовувати внутрішні можливості, зокрема, фінансування із залученням Національного банку України. З допомогою цією установи і за умови залучення комерційних банків було б доцільно розробити та застосувати надійний механізм для безперебійного будівництва необхідної інфраструктури для майбутнього чемпіонату», − запропонував голова парламентського Комітету.

Павло Костенко також зазначив, що Україна підписала та ратифікувала європейську Антидопінгову конвенцію, і нині цей документ має пройти процес адаптації відповідно до вимог нашого законодавства і міжнародного правового регулювання відносин у сфері спорту.

«УКРАЇНСЬКИЙ ПОСОЛ  ТУРНІРУ» — ХТО ВІН?

«Я піднявся на високу трибуну Верховної Ради не для того, щоб агітувати  вас за  Євро-2012, — сказав президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, який виступив із співдоповіддю. — Це вже пройдений етап. Адже протягом останніх двох років унікальний гуманітарний проект  упевнено завоював лідерські позиції серед пріоритетів  громадської думки. Він став, по суті, новою візитною карткою нашої держави. А для значної частини патріотично налаштованого населення країни, без перебільшення − національною ідеєю. Тому слід  говорити про Євро-2012 як про невід’ємну складову буття всього українського суспільства».

 А суспільство, переконаний Г. Суркіс, усвідомило винятковість історичного моменту і готується скористатися ним для масштабної трансформації свого нинішнього соціально-економічного стану. Переважна більшість людей вже сприймає підготовку до чемпіонату як реальні кроки до сучаснішої та досконалішої європейської моделі якості життя. Зробити її доступною для кожної української сім’ї  якраз і покликаний авторитетний футбольний турнір.

 Немає нічого дивного у тому, — наголосив президент ФФУ, — що соціальний зміст улюбленої гри мільйонів так гармонійно вписався у стратегічні плани політичної еліти. Це, здавалося б, феноменальне явище лише зайвий раз підтверджує універсальність  футбольного проекту, який виявився найефективнішим провідником широкого спектру євроінтеграційних ідей, доволі популярних серед пересічних українців. Тому ставлення з боку держави до Євро-2012 має бути особливо виваженим і підкреслено дбайливим.

 Президент та Прем’єр-міністр України, користуючись власною шкалою цінностей, вже задекларували публічно свою позицію щодо почесного місця, яке вони відводять  третій за значенням  спортивній події у світі. «Я сподіваюсь, — сказав Г. Суркіс, — що український парламент вустами лідерів усіх провідних політичних сил, як і два роки тому,  знову підтвердить солідарну підтримку проекту Євро-2012. Це має знайти своє реальне відображення, насамперед, у невідкладному та відповідальному  голосуванні за принципові для підготовки турніру законопроекти».

На його переконання, саме Верховна Рада мусить стати для Євро-2012 надійною гаванню стабільного політичного мікроклімату, яку обминатимуть руйнівні шторми конфліктів між різними гілками влади. Адже барометр УЄФА дуже чутливо реагує на будь-які примхи української політичної погоди. «До речі, так само як і потужні індикатори світових ЗМІ, які, на жаль, регулярно продукують невтішні та образливі для нас провокаційні гіпотези. Несправедливість цих мінорних прогнозів особливо контрастує зі щирими сподіваннями переважної більшості  населення в усіх регіонах країни», вважає Г. Суркіс.

 За таких умов особливого значення набуває принцип корпоративної відповідальності та командної дисципліни. Співдоповідач зазначив, що не в останню чергу це стосуватиметься будь-якого публічного згадування бренду Євро-2012. Адже УЄФА дуже прискіпливо ставиться до форми та змісту промоційної діяльності відносно турніру. У цьому зв’язку перед Федерацією футболу та Верховною Радою постає спільне завдання − напрацювати  взаємоприйнятні та найбільш ефективні механізми скоординованої реалізації потужного представницького та пропагандистського потенціалу вітчизняного депутатського корпусу.

 « Переконаний, — сказав Г. Суркіс, — що саме народні обранці у рамках  своїх законних повноважень на теренах держави та за її межами, могли б гідно і плідно виконувати місію громадських адвокатів, кваліфікованих агітаторів проекту Євро-2012. Регулярна присутність на  велелюдних політичних, економічних, спортивних, мистецьких та інших світових форумах, щоденна робота у багатьох міжнародних організаціях дозволяють парламентарям безперешкодно розповсюджувати правдиву та вигідну для України інформацію про перебіг підготовки до чемпіонату Європи. Можливо, доцільно було б навіть запровадити почесне звання − «український посол турніру», яким уповноважити авторитетних політиків на таку відповідальну та суспільно корисну діяльність.

 Г. Суркіс висловив пропозицію про утворення постійно діючої спеціальної депутатської комісії на зразок міжвідомчої робочої групи «швидкого реагування» при оргкомітеті, яку очолює віце-прем’єр-міністр Іван Васюник. Ефективність скоординованої роботи центральних органів виконавчої влади спільно з оперативним законодавчим штабом незрівнянно зросла б, а її наслідки відразу позитивно позначилися б на контрольних оцінках нашої діяльності з боку УЄФА.

  Президент ФФУ поінформував учасників парламентських слухань, що у квітні нашу країну з офіційним візитом вдруге відвідає президент УЄФА Мішель Платіні. Він планує зустрітися з керівництвом держави та іншими офіційними особами, причетними до підготовки турніру. Його особисті враження від поїздки − це своєрідний депозит, яким українська політична еліта дуже вигідно може скористатися вже у найближчій перспективі. Але за єдиної умови − якщо  сьогодні, не зволікаючи, покладе на нього свій сукупний інтелектуальний капітал. Я закликаю вас зробити правильну, прагматичну інвестицію у майбутнє наших дітей, нашої з вами Вітчизни, — сказав Г. Суркіс.

У ПОШУКУ ОПТИМАЛЬНИХ РІШЕНЬ…

Першими в обговоренні доповіді і співдоповідей, за пропозицією головуючого, виступили  представники міст, що претендують на проведення  фінальної частини європейської першості. Мери Дніпропетровська − І. Куліченко, Донецька − О. Лук’янченко, Львова − А. Садовий, заступник Харківського міського голови В. Христоєв у своїх виступах не обмежувалися самозвітами, а, користуючись присутністю в сесійній залі міністрів, керівників відомств, народних депутатів, ставили гострі питання, без вирішення яких буде вкрай важко зустріти Євро-2012 у всеозброєнні.

Зокрема, мер Донецька Олександр Лук’янченко наполягає на коригуванні державного бюджету на 2009 рік у частині фінансування підготовки країни до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. «Я ставлю так питання тому,— сказав він, — оскільки ті роботи, виконання яких Держпрограмою підготовки до чемпіонату передбачалося фінансувати за рахунок обласного та державного бюджетів, тепер мають фінансуватися тільки з місцевих бюджетів. «Жодна країна-організатор, яка приймає чемпіонат, не готується до заходу тільки за рахунок місцевого бюджету. Безумовно, при цьому залучаються загальні державні фінансові ресурси».

Він також підкреслив, що Донецьк «ці питання ставить перед комітетами Верховної Ради та її керівництвом, щоб при коригуванні бюджету вони звернули увагу, що окремі види робіт необхідно фінансувати вже з 2009 року, щоб встигнути до встановлених УЄФА термінів». «У нас є фактично три квартали 2009 року, є 2010 і 2011 рік на підготовку,  — це досить солідний термін. І при нормальних фінансуванні,  організації, а організацію ми гарантуємо, ми зможемо успішно підготуватися до чемпіонату Євро-2012», − переконаний О.Лук’янченко, додаючи, що «в умовах інвестиційних зобов`язань ми гарантуємо, що готелі вводитимемо в експлуатацію в четвертому кварталі 2011 року».

Серед основних проблем учасники обговорення називали  низький рівень підготовки готелів, необхідність вдосконалення нормативно-правової бази. Зокрема, висловлювалися пропозиції про прискорення проходження законопроектів, поданих Кабміном  до Верховної Ради, які стосуються безпосередньо підготовки і проведення чемпіонату Європи. Зокрема, на спрощення режиму залучення інвестицій та виділення земельних ділянок — «Про державно-приватне партнерство», «Про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності».

«НСК «ОЛІМПІЙСЬКОМУ» — БУТИ!»

Міністр у справах сім`ї, молоді та спорту Юрій Павленко небезпідставно вважає, що ключовим об’єктом майбутньої спортивної інфраструктури чемпіонату є стадіон Національного спортивного комплексу «Олімпійський» — центральна спортивна арена країни, на якій має відбутись фінальний матч ЄВРО− 2012.

Він повідомив, що міністерством, зокрема, запроваджене регулярне інформування про хід робіт з реконструкції стадіону Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, а також Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

 На постійній основі здійснюється фінансовий моніторинг та контроль за цільовим використанням коштів державного бюджету, що спрямовуються на виконання робіт з реконструкції стадіону. «Стан фінансового моніторингу та здійснені заходи дозволяють в повній мірі стверджувати, що жодна копійка, виділена з державного бюджету на реконструкцію стадіону, не буде витрачена марно», — запевнив міністр.

Наприкінці минулого року за підтримки Уряду вдалося вирішити ключові питання, необхідні для початку робіт з реконструкції.  Генеральним проектантом  стала одна з кращих проектних організацій Європи, німецька компанія ГМП.  Укладено також угоду з генеральним підрядником будівельно-монтажних робіт — Акціонерним товариством «Холдингова компанія «Київміськбуд».

З метою прискорення реалізації проекту  прийнято низку рішень щодо спрощення окремих дозвільних процедур,  створено Міжвідомчу робочу групу з питань реконструкції НСК «Олімпійський», яку очолив віце-прем'єр-міністр України І. Васюник. Не очікуючи завершення проектних робіт, з 1 грудня минулого року на стадіоні розпочаті будівельно-монтажні роботи. Це дозволяє фактично на півроку наблизити дату введення київської арени в експлуатацію та забезпечити дотримання при цьому визначених УЄФА строків. Повне завершення робіт з розроблення проектної документації заплановане на 25 березня поточного року.

Ю. Павленко повідомив, що затверджений Міжвідомчою робочою групою  графік робіт з підготовки НСК «Олімпійський» виконується повністю  та без затримок. Це стало можливим завдяки прийнятому наприкінці минулого року урядовому рішенню про здійснення попередньої оплати будівельно-монтажних робіт в розмірі 62 млн. 300 тис. грн. Планується завершити весь комплекс будівельно-монтажних робіт у грудні 2010 року.

Проект реконструкції НСК «Олімпійський» сьогодні перебуває у динамічній фазі, — зазначив міністр, — і тільки забезпечення фінансування робіт у повному обсязі є гарантією успішного просування проекту реконструкції стадіону в майбутньом. Відповідно до затверджених графіків протягом 2009 року необхідно забезпечити загальне фінансування робіт у розмірі 800 млн. грн. Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» джерелом цих видатків визначений стабілізаційний фонд держбюджету.

Міністр зупинився на питаннях підготовки стадіонів в інших приймаючих містах. Юрій Павленко  висловив переконання, що Україні вдасться вчасно підготувати всю необхідну спортивну інфраструктуру для проведення турніру. Нинішні темпи підготовки переконливо свідчать, що згідно з визначеними термінами наша держава матиме 6 готових і стандартизованих УЄФА стадіонів та 32 спортивні бази.

У той же час, на думку міністра, керівництву Одеси потрібно приділяти більше уваги підготовці інфраструктури міста до Євро-2012. «Представництво міста Одеси на парламентських слуханнях, а також доповідь міської влади Одеси ставить сьогодні більше запитань щодо Одеси, ніж є відповідей», — сказав Ю.Павленко.

Важливі питання підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року, необхідність нагального розв’язання проблем фінансування, контролю за витрачанням коштів,  транспортного та туристичного обслуговування, підготовки туристичних маршрутів, стюардів та волонтерів у контексті забезпечення безпеки при проведенні фінальної частини чемпіонату Європи порушувалися під час парламентських слухань. Про це, зокрема, у своїх виступах наголошували  заступники міністрів — фінансів В. Матвійчук, економіки — Ю.Вітренко, культури і туризму —В.Корнієнко, начальник «Укравтодору» В. Гуржос, заступник голови Державної авіаційної адміністрації К. Поліщук,  народні депутати В. Корж, В.Полохало,  А.Найдьонов, В. Стретович, В. Писаренко, ряд керівників громадських організацій, заступник генерального прокурора України В. Кудрявцев.

Підсумки обговорення підбив М. Томенко.

За результати слухань складено проект рекомендацій, на основі якого буде внесено на розгляд Верховної Ради України відповідну постанову. Зроблено ще один крок, щоб гідно, на рівні європейських стандартів,  підготуватися до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року.

+++

 

В Днепропетровске рассчитывают на отели Запорожья

Komitet12.org.ua

12.03.09

Представители городских властей Днепропетровска проведут в пятницу, 13 марта, встречу с мэром Запорожья, на которой детально обсудят возможности расселения гостей будущего футбольного чемпионата Европы в отелях города-соседа. На встрече планируется собрать возможных партнеров-отельеров. Запорожье интересует Днепропетровск, поскольку давно является культурным и историческим центром, известным далеко за рубежом. В связи с этим город с развитым туризмом, находящийся в получасе езды от Днепропетровска, входит в зону интересов организаторов Евро-2012.Заместитель городского головы Днепропетровска Ирина Зайцева возлагает большие надежды на предстоящие переговоры с запорожскими властями и отельерами. «Прежде всего нам стоит обратить внимание на строительство новых отелей, на реконструкцию уже имеющихся, на широкую пропаганду отельного бизнеса и уже имеющихся туристических маршрутов. В пятницу городское управление по подготовке и проведению Евро-2012 вместе с днепропетровскими властями проведут очень серьезную встречу в Запорожье с местными владельцами отелей для того, чтобы мы смогли привлечь их к размещению футбольных фанатов» − сообщила И.Зайцева на пресс-конференции. Она также назвала вопрос размещения гостей Евро-2012 одним из важнейших аспектов подготовки города к будущему турниру в преддверии майского исполкома УЕФА, где и определят четыре основных украинских города-хозяина чемпионата Европы по футболу.

+++

У кожному райцентрі полтавщини буде футбольний майданчик

Тетяна Тимченко

I-dept.com

12.03.09

Цьогоріч у рамках обласної Програми будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям на 2008 − 2011 роки такі майданчики побудують у Нових Санжарах, Чутовому та Чорнухах. З обласного бюджету вже виділили 570 тис. грн. Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Іван БЛИЗНЮК на прес-конференції, присвяченій 100-річчю полтавського футболу. Він також окреслив заходи, що відбудуться в області з нагоди ювілейної дати.

Так, 100 полтавців, які зробили вагомий внесок у розвиток футболу, отримають нагороди від державних установ та громадських організацій. Окрім цього, відбудеться науково-практична конференція, створять короткометражний документальний фільм з історії розвитку футболу на Полтавщині.

 Побачить світ тематична книга, що складатиметься як мінімум із 400 сторінок, прикрашених сотнями фотографій.  Наразі триває відбір матеріалів для видання. Отже, якщо у вас, шановні полтавці, є щось цікаве на цю тему, надсилайте ці відомості до Федерації футболу Полтавської області. Є можливість, що вони знайдуть втілення на папері ошатного видання, яке безкоштовно передадуть до всіх бібліотек області. Координує роботу із виготовлення книги Головне управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

У день урочистого відзначення ювілею відбудеться матчева зустріч з футболу за участю зарубіжних команд; низка турнірів, змагань пройде у кожному районі Полтавщини.

Облдержадміністрація запропонує міськраді облаштувати штучне футбольне поле на запасному полі стадіону “Ворскла” ім. О.Д. БУТОВСЬКОГО. А в Полтавському краєзнавчому музеї планують створити стенд, присвячений 100-річчю футболу.

Вже виготовили зразки сувенірної продукції з логотипами пам’ятної дати: футбольний м’яч, на якому зображені 30 кращих футболістів області, значок, ручку, настільний м’яч, чашку, футболку, годинник, пам’ятну медаль.

Учасники прес-конференції, серед яких були представники організаційного комітету з підготовки та відзначення ювілею,  обговорили не лише плани на майбутнє, а й підбили підсумки зробленого для футболу на Полтавщині. Так, на його розвиток у 2008 році з обласного бюджету виділено майже 1 млн. грн., з місцевих − до 2 млн. грн., із держбюджету − 2 млн. грн.

Торік збудовано 4 спортмайданчики: у Козельщині, Семенівці, Карлівці та селі Воскобійниках Шишацького району. Зовсім нещодавно здано в експлуатацію спортивний комплекс у Розсошенцях Полтавського району. Такі спорткомплекси планують збудувати у кожному райцентрі, почнуть із Кобеляк і Глобиного.

+++

Мирча Луческу: «Мало ли что может придумать тренер ЦСКА»

Shakhtar.com

11.03.09

Сегодня, в канун первого матча 1/8 финала Кубка УЕФА между «Шахтером» и ЦСКА, футболисты донецкого «Шахтера» провели положенную в таких случаях открытую тренировку. Ее предварило общение главного тренера «горняков» с журналистами.

— Мистер Луческу, заметили ли вы какие-либо изменения в ЦСКА с приходом Зико?

— Мы анализировали наши игры с ЦСКА на Кубке «Первого канала», потом, естественно, изучали игры армейцев при Зико с «Астон Виллой» и с «Рубином». Чего-то нового мы не заметили. Возможно, команда в какой-то мере стала играть в более атакующий футбол за счет подключения флангов. Тренеру нужно минимум шесть месяцев, чтобы поставить какую-то игру или внести коррективы в ее действия. Любой тренер, который принимает команду победителей, которой является ЦСКА, поначалу ничего не меняет, оставляет все самое лучшее. И только со временем может внести коррективы.

— Кого же все-таки вы считаете фаворитом в этой паре?

— Думаю, шансы одинаковы. Даже результаты встреч с английскими командами «Тоттенхэмом» и «Астон Виллой» были одинаковы.

— Все ли здоровы в команде?

— У нас нет проблем, разумеется, за исключением Нери Кастильо, который остался в Донецке, где работает по индивидуальной программе. Вчера уже в общей группе тренировался Луис Адриано, восстанавливающийся после травмы.

— Сергей Ребров, сыграв с ЦСКА в составе «Рубина», сказал, что у армейцев очень мощная передняя линия: Жирков, Вагнер Лав, Дзагоев, Красич. Для каждого соперника это настоящая головная боль. Согласны ли вы с этим?

— Сказав эти слова, Ребров сделал комплимент атакующим игрокам ЦСКА. В другом заявлении в Украине он сказал, что отдает предпочтение и будет «болеть» за «Шахтер». Это нормальное явление. Он в своих высказываниях прав. ЦСКА базируется на индивидуальных качествах трех игроков. Это Вагнер Лав, Жирков и Дзагоев. Это футболисты, которые могут придумать что-то в любой момент и могут сыграть неординарно. В то же время ЦСКА очень сильная команда при исполнении стандартных положений. Для этого у них в составе имеются высокорослые и мощные игроки. Думаю, мы достаточно их изучили, у нас было много материала. Попытаемся избежать тех ошибок, которые допускали команды, игравшие с «армейцами» в Кубке УЕФА. Это команда, которую нужно очень серьезно анализировать — как в целом, так и каждого игрока в отдельности.

— Завтрашняя игра — выездная для вашей команды. Вы собираетесь подстраиваться под стиль игры ЦСКА и ждать своего шанса? Или все же можно ожидать смелых ходов, как было с «Миланом», и навязать свою игру?

— Эта игра будет длиться 180 минут, имеется в виду как одно целое. В зависимости от этого мы будем строить свою стратегию.

— В ЦСКА достаточно много молодых футболистов: 17-летний Щенников, 19-ти, 20-ти летние… Как молодость этих игроков можно использовать с пользой для себя?

— Да, в то же время вы говорите об опыте других игроков ЦСКА, в особенности опорных полузащитников. Не только молодежь… У нас тоже молодежь двадцати одного года.

— Как обратить в свою пользу их молодость?

— Это проблемы, которые мы изучаем и должны их решить. Еще неизвестно кто сыграет, мало ли что может придумать тренер ЦСКА.

— Перед ответным матчем с «Астон Виллой» Зико объявил состав на игру заранее. Могли бы вы сделать это сегодня?

— По большому счету, иначе он поступить не мог. Команда обыграла чемпиона страны в Суперкубке. Естественно, он будет выставлять тот же состав. За исключением игры с «Нанси», когда практически ничего не решалось, на поле выходил один и тот же состав. Может быть, меняли одного игрока. Из тех, кто мог появиться, это только Григорьев на месте Щенникова. Экспериментировать в 1/8 Кубка УЕФА против «Шахтера» Зико не станет. Ясно, что они будут выходить в том же составе, и никакого сюрприза от ЦСКА ждать не стоит. Мы же по сравнению с последними играми, как всегда, будем менять игроков.

+++

У Варшаві відбудеться засідання Парламентської асамблеї України та Польщі

Юрій Банахевич

Укрінформ

12.03.09

У Варшаві сьогодні розпочинається дводенне засідання Парламентської асамблеї України і Польщі (ПАУП). Парламентарі обох країн обговорять актуальні питання взаємодії законодавчих органів, загальний рівень міждержавної співпраці, а також стан підготовки обох країн до «УЄФА. Євро-2012», передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

ПАУП заснована у 2003 році. Сьогоднішнє засідання є четвертим в історії двосторонніх взаємин. Попередні відбулися у 2003 та 2007 роках у Києві та у 2005 році у Варшаві.

До складу Асамблеї входять по 20 депутатів від кожної зі сторін, а очолюють її співголови. Співголовою ПАУП з українського боку на сьогодні є заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, а з польського − віце-маршалок Сейму РП, екс-міністр оборони країни Єжи Шмайдзінський.

+++

Володимир Стретович впевнений, що вдала підготовка до Євро-2012 може покращити авторитет України в Європі

Nso.org.ua

12.03.09

На парламентських слуханнях «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» народний депутат України Володимир Стретович згадав радість українців після отримання права на проведення континентальної першості з футболу. Але паралельно зазначив, що, не зважаючи на французьке прислів’я «Nobless-obliege» − «Положення-зобов’язує», підготовку до чемпіонату у владних лаштунках відразу не починали, а отже втрачено багато можливостей.

Депутат запевнив, що для українських політиків, митців, підприємців, спортсменів та всіх громадян − успішне проведення Євро-2012 є іспитом на державну зрілість, а також непростим випробуванням для управлінських кадрів і виробничого потенціалу підтвердити євроатлантичні устремління молодої, динамічної держави.

Лише після підбиття підсумків, за словами В.Стретовича, можна говорити про місце України в Європейському Союзі, а у випадку, якщо успішно восени 2012 року минуть чергові вибори до Верховної Ради України − навіть у скептиків, яких чимало нині у ЄС, не вистачить аргументів зупинити наш поступ до об’єднаної Європи.

«Водночас високі цілі накладають і велику відповідальність. Зараз управлінський і виробничий менеджмент повинен демонструвати зразки відношення до справи, здійснювати свою роботу максимально прозоро через відповідні конкурсні процедури, бо на Україні висить клеймо країни корумпованої, політичне керівництво зобов’язано, підкреслюю зобов’язано показувати суспільству і всій Європі єдину узгоджену позицію в підготовчих заходах до чемпіонату без будь-якої політичної штовханини за право бути першим», − підсумував депутат.

+++

Найбільша фанзона на час проведення матчів Євро-2012 у Львові має бути в Малехові

Zaxid.net

12.03.09

«Ми спробуємо стримати наплив наших вболівальників на час проведення матчів Євро-2012, щоб у Львові в переважній більшості перебували все-таки іноземні туристи», − заявив 12 березня під час круглого столу «ЄВРО − 2012. Проблеми і перспективи» начальник відділу з підготовки до Євро 2012 головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської облдержадміністрації Дмитро Сидор.

Для цього, за словами Д.Сидора, програмою підготовки до Євро 2012 передбачено облаштування 4 фанзон у Львові, а також 12 фанзон в області. Зокрема, за його інформацією, планується фанзона у Рава-Руській, Бірках, Шоломиї, Сокільниках, Скнилові, Солонці, Мшаній, Дублянах, Солошині, Жовклі, Куликові, та найбільша у Малехові.

Д.Сидор додав, що над питанням, як спрямовувати вболівальників із Західної України у фанзони працюють також «силовики», і власне вони мають дати з цього питання остаточне заключення.

Начальник управління інформації та промоції департаменту «Євро-2012» Львівської міської ради Соломія Білонога поінформувала, що до Львова за найпесимістичнішим прогнозом приїде 100 тис. вболівальників, за оптимістичним − до 450 тис.

+++

В УЄФА достойно оцінили аферу Садового зі стадіоном

Zik.com.ua

12.03.09

«Згідно з баченням експертів УЄФА, у Львова достатньо високі ризики саме по стадіону до «Євро-2012». Ці ризики вище середнього», − такою була відповідь директора Департаменту «Євро-2012» Львівської міської ради Олега Засадного на запитання під час круглого столу на тему «Євро − 2012»: у скільки відсотків можна оцінити шанси Львова у травні, коли буде винесено остаточне рішення УЄФА щодо міст, які прийматимуть «Євро-2012».

За словами Олега Засадного, УЄФА пильно спостерігало за тим, як у Львові до Нового року вели тривалу дискусію: чи потрібен взагалі стадіон, будувати його чи не будувати. «Та ми щомісяця зустрічаємося з експертами УЄФА, і вони аналізують те, що ми зробили від часу останньої зустрічі, чи є якийсь прогрес. Зараз в нас є проект стадіону, будівництво ведеться, згідно з графіками, затвердженими УЄФА», − зазначив Олег Засадний.

Водночас він додав, що для УЄФА важливим є те, чи буде стадіон відповідати їх вимогам. «Нам також потрібно буде залучити експерта, який прогляне проект стадіону на відповідність до вимог, адже вони змінюються чи не кожного року», − додав О. Засадний.

На запитання, що робитиме Львів зі стадіоном, якщо в травні УЄФА не назве місто серед господарів «Євро-2012». Олег Засадний заявив: «Думаю, що УЄФА не відмовить Львову».

+++

Міністр спорту Юрій Павленко: Україна встигне підготуватися до «Євро-2012»

Роман Скрипін

Radiosvoboda.org

11.03.09

Гість Свободи: Міністр молоді та спорту України Юрій Павленко. Скорочена версія.

 Роман Скрипін: В одному з телеефірів нещодавно Ви висловили тверду впевненість, що «Євро-2012» в Україні відбудеться. Це виглядало радше як політичний крок для того, щоб був позитивний імідж в міністра, позитивний імідж у влади. Тим більше це було в присутності Президента.

На чому ця впевненість або цей оптимізм ґрунтуються?

Юрій Павленко: Я цю позицію висловив ще в квітні 2005 року, коли ми формували першу досьє-заявку для УЄФА і боролися за право провести «Євро-2012». І тоді команда міністерства, команда Федерації футболу України вірили, що ми переможемо і проведемо «Євро-2012».

Воно ґрунтується насамперед на можливостях України, на тому, що футбол є однією з популярних ігор в Україні, на тому, що ми маємо дуже багато ресурсів і можливостей, з однієї сторони, використати «Євро» як серйозний євроінтеграційний шлях для України, а з іншої сторони, підтягнути свою інфраструктуру, підвести її до рівня європейських стандартів.

У нас все для цього є. Головне − це завдання. І це сьогодні звучало на парламентських слуханнях. Це цілісна, єдина робота всіх гілок влади, влади і опозиції, а також громадськості. І сьогодні теж кожен на своєму рівні демонструє не тільки готовність це робити, але й результати своєї роботи.

І згадуючи той же «Троїцький»… Головне − це не процес. Так, це було нелегко зробити. Головне − це результат. Ми досягли мети, яку перед собою поставили. Задіяні були всі, але знайшли як вирішити проблему, якої в Україні не вирішували. Це вперше.

Чесно кажучи, дуже багато з того, що відбувається сьогодні у підготовці до «Євро-2012», в Україні робиться вперше, починаючи з процесу реконструкції…

− Вперше, можливо, аж після Олімпіади 1980 року, яка відбувалася в СРСР. Тому що якщо пригадати, як тоді ця величезна країна будувала свої об’єкти, готувалася до Олімпіади, а потім користувалася цими ж об’єктами протягом 20−30 наступних років, то…

− Без сумніву.

 Якщо ми говоримо про спортивну інфраструктуру, то після Олімпіади-80 вперше Україна почала масштабне і дороге будівництво спортивних об’єктів.

Я впевнений, що стадіони, які сьогодні будуються, вони за собою потягнуть і іншу інфраструктуру для інших видів спорту, формування центрів олімпійської підготовки і розвиток мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, зміну системи фізичного виховання в школі… І взагалі як наслідок − здорова нація.

Тому «Євро» − це не просто спортивний захід, це не просто змагання, це насправді унікальний проект розвитку нації в цілому.

Але ми маємо сьогодні чітку гарантію і чітку впевненість, що Україна буде мати у відповідності до термінів і вимог УЄФА 6 стадіонів, 32 тренувальні бази і всю іншу інфраструктуру для забезпечення вболівальників. Як можна говорити і по інших напрямках, за які відповідають інші міністерства.

− Хотілося б, щоб все було і відразу, звичайно. Проте так не відбувається. Поки що те, що ми бачимо, то це реконструкція «Олімпійського» в Києві. Це факт.

Якщо говорити про події останніх днів, то пан Ахметов водив американського посла на екскурсію на стадіон в Донецьку. І пан посол поділився враженнями.

На жаль, по телебаченню цього ми не бачили і вживу не чули. Але те, що можна було прочитати в ЗМІ, що пан посол сказав, що ось який класний стадіон, нарешті щось є.

В решті міст… Я так розумію, у Львові тільки почалася розбудова стадіону…

− Ми говоримо про те, що в Дніпропетровську вже введений в експлуатацію стадіон, він вже приймає матчі. Там є маленька технічна проблема. Треба додатково 2 тисячі чистих місць посадкових на стадіоні. Але вона вирішується. Тому Дніпропетровськ вже має стадіон.

Донецьк − 1 липня, я впевнений, ми будемо його відкривати.

Більше того, цього року відбувається в Донецькій області «Євро-2009» для юнаків до 17 років, чемпіонат Європи. Я думаю, що це буде тест, це буде репетиція для України проводити змагання такого масштабу вперше за нашу історію.

Далі ми беремо Харків, Харків, який сьогодні дуже швидкими темпами реконструює стадіон «Металіст». І вони навіть перенесли терміни введення його в експлуатацію з середини 2010 року на грудень 2009 року.

Тому вже в цьому році ми будемо мати три стадіони, які будуть відповідати…

− Ну, ще Одеса і Львів…

− …стандартам УЄФА.

Далі − Львів. Слава Богу, роботи розпочалися, врегульовані всі там проблеми, пов’язані з попереднім підрядником і проектантом. Львівська обласна адміністрація отримала спеціальні повноваження щодо дозвільної системи, все необхідне, щоби швидко приймати рішення, необхідні для швидкого будівництва стадіону.

Кошти? Сьогодні мер міста Садовий підтвердив, що кошти на будівництво нового стадіону необхідні є, протягом будівництва будуть. І стадіон в грудні 2010 року буде.

В Одесі теж йде реконструкція стадіону.

Ну, і без сумніву, головний, ключовий об’єкт «Євро», причому не тільки спортивної інфраструктури, то це НСК «Олімпійський», бо УЄФА визначило НСК «Олімпійський» як певний індикатор спроможності, взагалі спроможності української влади робити масштабні, великі проекти.

Найбільший інфраструктурний проект для України за бюджетні кошти − це НСК «Олімпійський». Сьогодні ТО передбачає 2 мільярди 114 мільйонів гривень. В минулому році ми витратили 247 мільйонів, а це 12% від всієї вартості і 95% від того, що було заплановано в минулому році.

Роботи йдуть в постійному режимі. Всі графіки виконуються. І я впевнений, що буде забезпечене (є гарантія Мінфіну) безперебійне фінансування. І в цьому році ми виконаємо те завдання, яке поставлене, тобто в грудні 2010 році завершимо будівельно-монтажні роботи, і вже в першій половині наступного 2011 року відбудеться перший офіційний матч.

Таким чином Україна буде мати 6 стадіонів. Хоча ми розуміємо, що наша партнерська домовленість із поляками − це паритетний розподіл приймаючих міст. УЄФА визначило 8, тому 4 на 4.

− Так, і 2 запасні міста.

− Так.

Тому фактично ми будемо мати не просто спортивну інфраструктуру необхідну, ми будемо мати ще й запас…

− Добре було б, пане міністре, щоб у нас в Україні було 25 міст, готових прийняти будь-яку гру, для «Євро-2012». Насправді було б добре.

Я от зараз по кількості обласних центрів…

− Все починається в житті з малого. Тому ми сьогодні почали з 6 міст.

І я впевнений, що прийде той час, він буде дуже скоро, коли на прикладі міст, які сьогодні готуються до «Євро-2012», а це спортивна інфраструктура, це транспортна інфраструктура, це аеропорти, це дороги, це робота комунальних служб, житлово-комунальний комплекс, тому що все це підняло на-гора проблеми, які не просто останні 18 років в незалежній Україні не вирішувалися, які не вирішувалися в багатьох моментах ще з часів Магдебурзького права, коли його міста ці отримували.

Тому все це змусило сьогодні активізуватися владу всіх рівнів. Тому ці перші 6 міст як експериментатори, вони пробивають, ламають оцю стіну не завжди сприйняття і приховування проблем. Сьогодні вони всі на поверхні.

− Проблема лишається, я так думаю.

− Я впевнений, що всі 6 міст потягнуть за собою не просто 25 міст, потягнуть за собою 490 районів і всі інші 28 тисяч населених пунктів України.

− А ще було б добре, щоб у нас не було фетишизації «Євро-2012» і не імітувалася певна робота, що ось ми робимо щось для «Євро-2012», а більше говоримо, а можна просто зробити певний ремонт чогось там, щось там підрихтувати, десь щось причепити, а ґрунтовно так нічого й не поміняти насправді. Це називається елементарно: освоєння коштів або розкрадання.

− Ви коли-небудь пробували робити ремонт в будь-якому приміщенні чи в себе в квартирі?

− Хіба про мене зараз йдеться, що я робив би ремонт? Я зараз говорю про всю державу…

− Ми робимо для себе, ми робимо для країни…

+++

Крах черкаського «Дніпра»

Володимир Присяжнюк

Turnir.com.ua

12.03.09

Гравці ФК «Дніпра» навесні ймовірно не гратимуть

На початку квітня стартує 22 тур чемпіонату України з футболу серед команд ІІ ліги. Але її лідер черкаський ФК «Дніпро» немає жодних підстав виходити на поле проти «Буковини» чи то будь-якого іншого суперника. Адже фінансування й утримання власної команди − на «повному нулю»!

Якщо не сказати гірше. Адже зарплата футболістам не виплачується ще з минулого року (грудень) та й боргів у клуба вистачає. Ще не вщух скандал стосовно виплати боргу донецькому «Металургові» за А. Мостового у розмірі приблизно 120 тис. грн. Хоча з «дніпрян» уже встигли зняти 3 турнірні очки. Хоча у подібному випадку ФК «Нафтовик» (Охтирка) теж не забажав виплачувати кошти «Дніпру» за екс-черкаського гравця Євгена Одінцова, правда, сума дещо інша − 273 тис. грн. Але вище українське футбольне правління чомусь охтирців не сильно торопить.

Але якби-то проблема замикалася лише на цих трансферах. Річ в іншому. Виходить так, що сам клуб «Дніпро» нікому в місті й області не потрібен, окрім гравців й уболівальників. Адже президент клубу Альберт Залялутдінов відверто заявив, що такий клуб йому не потрібен, зважаючи на сучасну економічну кризу. А почесний президент − голова черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко взагалі майже нічого не зробив за рік своєї діяльності на цій посаді. А цього разу на запитання «Хто ж як не Ви, пане губернаторе буде опікуватися єдиним професійним клубом в області?», Олександр Черевко через своїх підопічних відповів, що «в бюджеті на 2009 рік коштів на утримання такої структури як ФК «Дніпро» не закладено і нічим іншим я допомогти не можу». Цікаво, а чим він за цей рік допоміг?!

Тому 2 квітня на Центральному стадіоні в Черкасах грати буде нікому, принаймні зі сторони господарів.

Є варіант виходу з цієї казусної ситуації. Президент черкаського аматорського футбольного клубу «Ходак» Володимир Ходак зможе і висловлює бажання допомогти «Дніпру», але тут є багато «але». По-перше, посеред сезону змінювати правління якось неправильно для всіх виходить. По-друге, сам пан Володимир бажає, щоб його клуб «Ходак» грав у ІІ лізі, але для цього потрібно провести селекцію й ґрунтовно підготуватися до наступного сезону. Але ж час не чекає, тому варто обирати зараз. Ясно, що пан Володимир не полишить свій клуб заради «Дніпра», адже лише в такому випадку він зможе допомогти лідеру ІІ ліги.

Залишається лише одне − дочекатися 2 квітня, коли стартує футбольна весна для команд ІІ ліги. Та чи будуть грати гравці ФК «Дніпра» − ще не відомо. Адже, як заявив тренер «дніпрян» Ігор Столовицький, жодних зборів після І кола проведено не було, а про тренування мова взагалі не йде. Тому-то навіть якщо трапиться чудо й ФК «Дніпро» гратиме навесні, то у всякому разі фізичний і моральний стан команди буде дуже поганим.

+++

Інформаційна війна довкола Євро-2012 перейшла розумні межі, − Олег Засадний

Zaxid.net

12.03.09

З наближенням травня, коли УЄФА поділить приймаючі міста чемпіонату Євро-2012 України і Польщі на основні і резервні, конкуренція між ними загострюється. Розгортається справжня інформаційна війна. «Конкуренція перейшла вже всі межі. На жаль, минулого тижня, позаминулого тижня лунали заяви польських діячів, що Польща буде мати 4 чи 5 міст, а Україна буде мати 2. Вони є безпідставними, бо рішення приймає УЄФА. Це є просто виявом інформаційної війни. Ми не беремо в цьому участі, бо це нижче, ніж та висока ціль, яка перед нами стоїть», − заявив 12 березня під час круглого столу «ЄВРО − 2012. Проблеми і перспективи» директор департаменту «Євро 2012» Олег Засадний.

Щодо внутрішньо української конкуренції, О.Засадний зазначив: «Війна йде не стільки за Євро-2012, скільки за бюджетні кошти, оскільки кожен розуміє, що це є єдиним шансом отримати кошти з державного бюджету на розвиток міста». За його словами, якщо іншим приймаючим містам України кошти потрібні на розвиток промислової, дорожньої інфраструктури, то Львову − на розвиток туризму. «Львів бачить Євро-2012 не як кінцеву мету, а як один з кроків у розвитку туризму. Ми розуміємо, що після Євро-2012 туризм буде розвиватися з приростом не у 20% за рік, як маємо зараз, а з приростом 40%», − сказав О.Засадний.

Начальник відділу з підготовки до Євро-2012 головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської облдержадміністрації Дмитро Сидор у своєму виступі зазначив: «Після остаточного визначення основних приймаючих міст, бюджет цільової державної програми з підготовки і проведення Євро-2012 буде поділений не між шістьма містами, а між чотирма, чи навіть двома».

+++

Мер Донецька критикує уряд за підготовку до Євро-2012

Ngo.donetsk.ua

12.03.09

Вчора, 11 березня, мери всіх міст, що приймають «Євро-2012», звітували перед Верховною Радою України.

Зібрати градоначальників вирішили для того, щоб з'ясувати, як справи в містах, яким через 3 роки належить приймати знаковий для України футбольний турнір. І, на жаль, порадувати парламентаріїв виявилося особливо нічим. Каменем спотикання виявилася політика, яку веде в цьому питанні Кабінет Міністрів, зокрема Міністерство фінансів.

«Минулого року на підготовку до «Євро-2012» ми вже витратили 1 900 000 000 гривень. Причому 1,2 мільярдів − кошти інвесторів. У нинішньому році планується вкласти ще 1,6 мільярдів. Але неспокій викликає те, що деякі обіцянки так і залишаються обіцянками. Не говоритимемо про політику! Але містам, які прийматимуть «Євро-12», потрібно віддати преференції не на словах, − повідомляє Донецький міський голова Олександр Лук`янченко.

До речі, дії головного фінансового відомства країни викликали особливе нерозуміння донецького мера. По-перше, місту потрібно віддавати непомірну суму в бюджет країни (300 мільйонів в нинішньому році). По-друге, знайти в місцевому бюджеті 558 000 000 на підготовку до «Євро-2012»!

Окремою графою мер критикував Укрзалізницю разом з Мінтрансом. Донецький залізничний вокзал ніхто не реконструював з 1953 року. А на метро із Стабфонду хоч і виділили 500 мільйонів гривень, ніхто не знає, коли фінансування почне поступати.

Не все добре і з готелями − щоб поселити всіх гостей, потрібно 14 готелів. Поки почалося будівництво ще 5. Але, як відомо, у будівельників у зв'язку з кризою зараз не кращі часи. Крім того, Олександр Лук`янченко зробив особливий акцент, що брати кредити у банків під 25% Донецьк не буде.

З хороших новин: спортивна база в Донецьку на даний момент може скласти конкуренцію навіть київської. І в тому, що її вдасться гідно підготувати до 2012 року, сумнівів немає.

«Скільки б ми не писали прекрасні програми, нічого не буде! Поки ми не об'єднаємо зусилля центральної і регіональної влади. У нинішньому році Донецьк приймає «Євро-2009», і це буде генеральна репетиція для всієї України, − підкреслив Олександр Лук`янченко.

+++

Мегапроект Садового блокують в «Укрзалізниці»?

Portal.lviv.ua

12.03.09

Проект «Євроколія», що його активно лобіює міський голова Львова Андрій Садовий, не викликає захоплення в представників «Укрзалізниці». Це випливає із повідомлення начальника відділу підготовки до Євро-2012 ЛОДА Дмитра Сидора, який виступив сьогодні під час круглого столу з підготовки до Євро-2012, передає кореспондент «Львівського порталу».

За словами пана Сидора, цей проект вже два роки мусують в Мінтрансі і як стверджує Д.Сидор, відчувається блокування проекту з боку державного монополіста в цій галузі −»Укрзалізниці». Проект «Євроколія» передбачає будівництво вузької колії європейського стандарту шириною 1435 мм від кордону з Польщею до Львова. Загальна протяжність колії − близько 85 км. Вартість проекту − понад 500 млн євро.

Наприкінці минулого року Львівська міська рада запросила до участі інвесторів для участі в розробці техніко-економічного обґрунтування проекту «Євроколія». На той час вже було пропрацьовано залучення коштів від голландського уряду в сумі 133 тисячі євро, а для . підписання угоди про розробку концепції необхідна ще участь інвестора. Вкладені кошти дадуть змогу інвестору отримати пакет акцій чи можливість участі у консорціумі проекту. Від участі в ньому інвестор зможе отримувати дивіденди або продати свою частку іншим учасникам.

+++

Евро-2012 будет лечить массовую депрессию

Игорь Чемерис

Glavred.info

12.03.09

Парламентские слушания 11 марта проходили под знаком футбольного мяча.

Этот день по праву можно назвать футбольным для Верховной Рады. Ибо главной темой здесь была подготовка Украины к Евро-2012. Это был повод для весьма эмоциональных выступлений представителей разных «направлений и убеждений». Но, естественно, центром внимания стал президент федерации футбола Украины Григорий Суркис. Первым делом он проинформировал депутатов, что 14-15 апреля страну посетит глава УЕФА Мишель Платини. Понятно, что визит руководителя высшей футбольной инстанции Европы будет носить очень даже инспекционный характер. То есть принимающей стороне предстоит «фактами и делом» подтвердить готовность Украины к проведению футбольного континентального первенства.

Посетовав на ряд мировых СМИ, регулярно продуцирующих неутешительные и обидные для нашей страны провокационные гипотезы, Григорий Суркис в своем выступлении отдал должное Президенту и премьер-министру страны, которые, «пользуясь собственной шкалой ценностей, уже задекларировали публично свою позицию относительно почетного места, отведенного третьему по значимости событию в мире спорта». Глава ФФУ выразил надежду, что «украинский парламент устами лидеров всех ведущих политических сил, как и два года назад, сегодня снова подтвердит солидарную поддержку проекту Евро-2012». Верховная Рада, по словам Суркиса, должна стать для Евро-2012 надежной гаванью стабильного политического микроклимата, которую минуют разрушительные штормы конфликтов между различными ветвями власти. Ведь барометр УЕФА очень чувствительно реагирует на любые капризы украинской политической погоды.

Григорий Суркис не обошел стороной и «привязал» к футболу самую актуальную на сегодняшний день (и, видимо, на многие годы) тему мирового экономического кризиса. Руководитель ФФУ увидел в чемпионате Европы эдакого эскулапа: «Стратегическая миссия Евро-2012 содержит в себе также возможность излечения Украины от эпидемии массовой социальной апатии и депрессии, которые традиционно сопровождают кризисные явления в экономике».

В унисон с Григорием Суркисом высказался с трибуны и «ответственный за Евро человек в правительстве» − вице-премьер-министр Иван Васюник. По-прежнему неравнодушным к этому актуальному вопросу показал себя министр семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко, экс-глава Нацкомиссии по Евро-2012, а ныне первый зампред КГГА Евгений Червоненко. Обидно только, что на парламентских слушаниях по столь важному вопросу присутствовало так мало собственно парламентариев…

+++

Стадіон дає людям роботу

Інна Квітко

Wz.lviv.ua

12.03.09

На вулиці весна, а на будівельній ділянці на Стрийській − Кільцевій дорозі з землі почали проростати перші паростки нового стадіону до Євро-2012.

Нещодавно тут завершили спорудження фундаменту під північну трибуну. І відразу розпочалися роботи із встановлення фундаменту на східній та південній стороні стадіону.

«Незважаючи на важкі погодні умови, будівельники роблять все можливе для того, щоб будувати футбольну арену згідно з затвердженими УЄФА графіками. Всі роботи виконуються вчасно. Затримок нема», — розповідає Віталій Сулима, директор новоствореного комунального підприємства − «Дирекції з будівництва стадіону», − яке є замовником будівництва. За його словами, вже у травні компанія-генпідрядник «Азовінтекс» завершить фундаменті роботи та розпочне спорудження трибун.

«Темпи робіт постійно нарощуються. Вже до кінця літа львів’яни зможуть побачити збудовані трибуни довкола майбутнього футбольного поля. На сьогодні ми можемо переконатися у правильності вибору компанії генпідрядника. По-перше, будують швидко і якісно. А по-друге, «Азовінтекс» використовує здебільшого вітчизняні матеріали: миколаївський цемент, місцевий пісок, вітчизняний метал. Це здешевлює будівництво і дає роботу нашим місцевим підприємствам, нашим людям. Будівництво стадіону − це наша відповідь економічній кризі», — зазначає Віталій Сулима.

Зараз на будівництві працює близько 150 будівельників, половина з яких − львів’яни. «Львів’яни мають високу кваліфікацію. Це дуже важливо, адже ми використовуємо один з найкращих в Україні парк будівельної техніки. Люди йдуть до нас і кажуть, що раді нарешті працювати у Львові, для його розвитку, а не шукати роботу по закордонах”, − розповів керівник львівської філії «Азовінтексу» Ігор Семенов. Також на будівельному майданчику вже збудовано тимчасовий будинок для проживання приїжджих працівників. На сьогодні в цій будівлі проводяться внутрішні роботи, а вже наприкінці березня відбудеться заселення. «Зараз будівельники мешкають у готелі, а це і додаткові витрати коштів, і часу, щоб добратися на будівельний майданчик. У збудованій будівлі працівники матимуть змогу харчуватися, приймати душ. Також будуть створені інші необхідні для життя умови», − коментує Семенов. За його словами, з покращенням погодних умов зростуть темпи будівництва, а це потребуватиме додаткових робочих рук, тому невдовзі розпочнеться новий етап набору працівників.

+++

Спільна нарада керівництва ФФУ та Прем’єр-ліги

Ffu.org.ua

12.03.09

«Затверджую»

О.І. Бандурко

Перший віце-президент ФФУ

Виконавчий директор ФФУ

11 березня 2009 року

ПРОТОКОЛ

спільної наради керівництва ФФУ та «Прем’єр-ліги» України,

місто Київ, середа 11 березня 2009 року

щодо питання стану стадіонів клубів «Прем’єр-ліги» України

в другій частині спортивного сезону 2008/2009 рр.

ПРИСУТНІ:

Від ФФУ:

Олександр Бандурко, перший віце-президент, виконавчий директор

Сергій Стороженко, перший віце-президент, голова Комітету з атестування футбольних клубів ФФУ

Анатолій Біденко, віце-президент, голова Комітету професіонального футболу ФФУ, член Комітету з атестування футбольних клубів ФФУ

Сергій Задіран, заступник директора Центру ліцензування ФФУ

Володимир Чорно-Іванов, начальник відділу розвитку змагань ФФУ, член Комітету УЄФА з ліцензування клубів, член Комітету з атестування футбольних клубів ФФУ

Від

«Прем’єр-ліги» України:

Сергій Мохник, спортивний директор

Порядок денний:

Про підготовку футбольної інфраструктури професіональних футбольних клубів України (Прем’єр-ліги) до проведення матчів 2-го кола 18-го Чемпіонату України «Епіцентру» з футболу.

Слухали:

1.  Про готовність стадіону «Спартак» в місті Одесі для проведення матчу 20-го туру чемпіонату України сезону 2008/2009 команд футбольних клубів «Чорноморець» і ФК Харків, у суботу 14 березня.

2.  Про готовність стадіону «Нафтовик» міста Охтирка для проведення матчу 20-го туру чемпіонату України сезону 2008/2009 команд футбольних клубів «Арсенал» та «Таврія», в суботу 14 березня.

3.  Про готовність стадіонів клубів «Прем’єр-ліги» до матчів другої частини спортивного сезону 2008/2009 рр., з огляду на матч 18-го тура чемпіонату України команд клубів «Арсенал» і ФК Харків та матчу 19-го туру за участю команд клубів ФК Львів і «Металіст».

4.  Про створення тимчасового, до кінця спортивного сезону 2008/2009 рр., реєстру стадіонів на яких дозволяється проводити матчі чемпіонату України.

Постановили:

1.  Терміново, не пізніше 11 березня 2009 року направити представників ФФУ та «Прем’єр-ліги» України до міста Одеси з метою проведення інспекції стадіону та визначення можливості проведення календарного матчу 20-го туру.

2.  Терміново, не пізніше 11 березня 2009 року направити представників ФФУ та «Прем’єр-ліги» до міста Охтирки з метою проведення інспекції стадіону та визначення можливості проведення календарного матчу 20-го туру.

3.  У випадку неготовності стадіонів «Спартак» або «Нафтовик» до проведення вищезгаданих матчів рішення про місто та час проведення матчів приймає Дирекція ПЛ за узгодженням із відповідними клубами та спираючись на тимчасовий реєстр стадіонів, затверджений виконавчим директором ФФУ.

4.  Звернутися до виконавчого директора ФФУ з проханням затвердити тимчасовий реєстр стадіонів, на яких дозволяється проводити матчі чемпіонату України на основі документів, що надані футбольними клубами в рамках процедури Атестування в сезоні 2008/2009 рр. до Комітету з атестування футбольних клубів ФФУ.

5.  Починаючи з 21-го туру чемпіонату України заборонити проведення матчів на стадіонах:

·  необладнаних системою штучного підігріву футбольного поля;

·  у випадку коли система штучного підігріву футбольного поля знаходиться в неробочому стані;

·  у випадку коли система дренажу футбольного поля знаходиться в неробочому стані.

6.  У випадку неготовності футбольного полю стадіону команди-господаря календарного матчу, матч проводиться на одному з стадіонів внесених до тимчасового реєстру стадіонів за рішенням Дирекції ПЛ.

7.  Починаючи з 21-го туру чемпіонату України доручити Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ направляти до кожного міста де запланований календарний матч спеціальну комісію з представників ФФУ та ПЛ з метою оцінки стану футбольного поля для проведення матчу. Інспекція повинна відбуватися за 7 (сім) діб до терміну проведення матчу чемпіонату України на відповідному стадіоні.

8.  Приймаючи до уваги той факт, що велика кількість футбольних стадіонів України знаходиться в стані реконструкції напередодні Євро-2012 звернутися до Виконавчого Комітету ФФУ з проханням знизити мінімальні вимоги до стадіонів на яких проводяться матчі чемпіонату України в розділі місткість футбольного стадіону з 5 000 глядачів до 2 000 глядачів, терміном до 1 січня 2011 року.

9.  Дирекції «Прем’єр-ліги» України, до 12.00 12 березня 2009 року, повідомити клуби учасники чемпіонату України про прийняті рішення спільної наради.

С.М. Стороженко

Перший віце-президент ФФУ

Голова Комітету з атестування футбольних клубів

В.О. голови Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань

А.Д. Біденко

Віце-президент ФФУ

Голова Комітету професіонального футболу

М.В. Бондарев

Генеральний директор

Об’єднання професіональних футбольних

клубів України «Прем’єр-ліга»

____________________________

ТИМЧАСОВИЙ РЕЄСТР СТАДІОНІВ

на яких можливо проведення матчів

другого кола чемпіонату України сезону 2008/2009 рр.

«Затверджую»

О.І. Бандурко

Перший віце-президент ФФУ

Виконавчий директор ФФУ

11 березня 2009 року

Назва стадіону

Місто

1.

«Динамо» імені Валерія Лобановського

Київ

2.

НТК імені Віктора Баннікова

Київ

3.

«Шахтар»

Донецьк

4.

РСК «Олімпійський»

Донецьк

5.

«Металург»

Донецьк

6.

«Іллічівець»

Маріуполь

7.

ОСК «Металіст»

Харків

8.

«Ворскла»

Полтава

9.

«Славутич-Арена»

Запоріжжя

10.

«Дніпро-Арена»

Дніпропетровськ

11.

«Метеор»

Дніпропетровськ

12.

«Металург»

Кривий Ріг

13.

«Ювілейний»

Суми

14.

«Локомотив»

Сімферополь

15.

«Україна»

Львів

16.

«Авангард»

Луцьк

С.М. Стороженко

Перший віце-президент ФФУ

Голова Комітету з атестування футбольних клубів

В.О. голови Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань

 А.Д. Біденко

Віце-президент ФФУ

Голова Комітету професіонального футболу

Підписатися на новини