Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Печатные СМИ − нейтральне оценки

 

Вольова перемога «старожилів»

 

Український футбол

20.01.09

 

Завершилися зимові «канікули» для харківського «Геліоса», які тривали майже два місяці. Гравці пройшли поглиблене медичне обстеження, після чого провели чотириденний втягуючий етап підготовки.

 

Тут харків'яни провели двосторонній поєдинок, у якому номінальна «основа» зустрічалася з командою, що складалася з кількох молодих гравців колективу та футболістів, що прибули на перегляд. Поєдинок відбувся на штучному полі школи олімпійського резерву ОСК «Металіст».

 

«Основі» «сонячних» дістався жовтий ігровий колір, а їхні опоненти були одягнені в сині манишки. На жаль, тепло, яке завітало до Харкова, зіграло з командами злий жарт. Відлига і дощ, який поливав місто всю ніч, не тільки наситили поле водою, а й перетворили його фланги на справжній затон. На жаль, дренажна система газону впоратися з величезною кількістю вологи не змогла. Як стало відомо вже після матчу, вона, просто замерзла і виконувати покладені на неї функції нині взагалі не спроможна.

 

До важких умов проведення поєдинку, як інформує прес-служба харківського клубу, першими пристосувалися «жовті», у «старті» яких знайшлося місце і двом потенційним новачкам. Проте, не зважаючи на це, «синя» команда молоді і новобранців виявилася небоязкою. За рахунок хорошої самовіддачі і рухливості футболісти зуміли нав'язати «основі» свою гру. Як наслідок, Микола Волошин та компанія більше володіли м'ячем, прагнули загрожувати воротам «синіх», але краще виглядали не вони, а їхні суперники. І не дивно, що на 22-й хвилині зустрічі (вона проходила у форматі два тайми по ЗО хвилин) «сині» повели в рахунку. Сергій Ростовський зробив невдалу передачу Олександру Качоренку, м'яч зрадницьки застряг у калюжі, а Василь Лавринок обіграв голкіпера і точно пробив по вже порожніх воротах − 1:0.

 

Забитий м'яч молодь і потенційних новачків «Геліоса» буквально окрилив. Вони не грали на утримання результату, а зробили все можливе, щоб його розвинути. Непогано виглядав автор гола Лавринок, добре грав у центрі півзахисту Вадим Котов, а 19-річний Костянтин Рудь просто розривав захисні порядки «основи» на чолі з Тимуром Романцем, Миколою Волошиним і Артемом Радіоновим, який замінив у перерві Олександра Тарасенка.

 

Інколи здавалося, що відігратися «жовтим» не вдасться, але на 45-й хвилині поєдинку долю зустрічі з ніг на голову перевернув форвард, який приїхав до «Геліоса» на перегляд. Нав'язавши у штрафному одному з центрбеків «синіх» боротьбу, він примусив його сфолити − рефері вказав на 11-метрову позначку. Сергій Грибанов пробив бездоганно − 1:1.

 

Відновивши паритет, «основа» великими силами пішла вперед. Проте до реальної гостроти біля володінь «синіх» справа не доходила. Лише за три хвилини до фінального свистка їх врятував «стандарт», зароблений все тим же форвардом, який раніше приніс своїй команді пенальті. Ростовський із Волошиним організували нехитрий розіграш м'яча, після чого останній, опинившись уже в межах штрафного на ударній позиції, завдав потужного прицільного удару. Голкіпер «синіх» (із тих, що переглядаються) його парирував, але м'яча не зафіксував. Сергій Грибанов опинився в потрібний час у потрібному місці і добив м'яча. Оформлений ним дубль приніс «жовтим» непросту вольову перемогу − 2:1.

 

21 та 22 січня футболістам будуть надані вихідні. 23 числа команда збереться знову і візьме курс на Кремену, що під Луганськом, де проведе перший повноцінний етап підготовки. Завершиться він 7 лютого.

 

+++

 

Владислав Ващук: Чинний контракт не розірвали, але й не продовжили

 

Український футбол

20.01.09

 

Попри поспішні заяви окремих вітчизняних ЗМІ, що один із найдосвідченіших гравців ФК «Львів» уже не перебуває у команді «синьо-золотих левів», інформація виявилась дещо іншою.

 

− Я не проти продовжити свої виступи за цей цікавий та амбіційний клуб, який устиг полюбити, − із цих слів розпочав нашу розмову Владислав Ващук. − Після спілкування з президентом клубу Юрієм Кіндзерським ми вирішили взяти паузу щодо подальших моїх виступів у складі львівської команди.

 

− Яка причина, що ви забажали змінити оточення?

 

− З одного боку, хочеться виступати на вищому рівні, а з іншого, фінансові умови, які запропоновано,  не  надто  мене влаштовують. Тож перебуваю у пошуку.

 

− Однак ваш контракт із ФК «Львів» укладено на рік за системою «півроку + півроку»...

 

− Так, але із правом поправок. Однак на сьогодні я залишаюся гравцем ФК «Львів». Ми із паном Кіндзерським чинний контракт не розірвали, але й не продовжили.

 

− Якщо ж не вдасться знайти клуб, який відповідав би вашим вимогам, тоді що?

 

− (Сміється) та нічого страшного. Гратиму у футбол і далі. Не викреслюю   із   голови   ФК «Львів». Я − професіонал, але і Юрій Кіндзерський також на високому рівні веде справи клубу. Тож наразі прийняли саме таке рішення.

 

+++

 

Без флагмана, але високим рівнем

 

Олександр Крупіца

Український футбол

20.01.09

 

На жаль, Херсонщина, маючи непогану футбольну історію, вже третій рік поспіль є єдиною областю, яка не представлена в чемпіонаті України навіть серед команд другої ліги.

 

Хоча в області і немає флагмана, на кого б рівнялися усі аматорські команди, а найкращі футболісти намагалися б потрапити до нього і перейти у професіонали, однак футбольне життя тут вирує. Відбувається багато різноманітних змагань і турнірів. В області сезон складається з трьох головних турнірів: Кубка Херсонщини, який проводиться навесні, головного турніру − чемпіонату, котрий триває з весни до осені, і Кубка газети «Новий день», що увінчує футбольний рік пізньої осені.

 

КУБОК ХЕРСОНЩИНИ-2008

 

За традицією, новий футбольний сезон у Херсонській області розпочинається розіграшем Кубка Херсонщини пам'яті Героя Радянського Союзу Олександра Ладичука.

 

За трофей зголосилося поборотися дев'ятнадцять команд, які представляли майже всі регіони. Причому на попередніх етапах представники другої ліги нерідко робили підніжку більш маститим командам із верхнього ешелону. Однак до фіналу, хоча і з труднощами, пробилися представники футбольної еліти області СК «Каховка» з Каховки та «Мир» із Горностаївки Новотроїцького району.

 

За традицією, фінал мав би відбутися в обласному центрі 9 травня.

 

Та, на жаль, через незгоду горностаївців грати у День Перемоги у фіналі (вони посилалися на те, що проводять матч у чемпіонаті України серед аматорів 6-го травня, і їхні футболісти не зможуть відновитися) організаторам змагань довелося перенести вирішальний поєдинок на інший день. Однак на цьому мандри фіналу не скінчилися. Вже потім втрутилося обласне керівництво, і взагалі останньої миті фінал перенесли аж до Нової Каховки. Тим самим було порушено багаторічну традицію і залишено без хорошого футболу багатьох прихильників цієї з гри з обласного центру. І от у неділю, 11 травня, вирішальний матч відбувся на новокаховському стадіоні «Енергія».

 

Однак, як би там не було, почесний трофей знайшов свого господаря. Понад дві тисячі уболівальників спостерігали за грою СК «Каховка» та «Миру». І вперше в історії цього турніру на фінал приїхав навіть губернатор Херсонщини Борис Силенков.

 

Щодо гри, то Каховці виглядали пристойніше протягом усього матчу. Вони у першому таймі забили два м'ячі. Однак у другому горностаївці спромоглися відіграти одного м'яча. На більше у них не вистачило сил.

 

Отже, у підсумку, перемога футболістів СК «Каховка» з рахунком 2:1. І вперше у своїй історії ця команда з Каховки, яка лише два роки тому була створена, стала володарем почесного трофея.

 

РІВЕНЬ ЧЕМПІОНАТУ, ОДНОЗНАЧНО, ЗРІС

 

У чемпіонаті цього сезону стартувало двадцять три команди. До фінішу дісталися двадцять дві. У турнірі в останні роки колективи змагаються у двох лігах.

 

В еліті стартувало одинадцять команд. На жаль, «Джарилгач» зі Скадовська не дотягнув до фінішу першого кола і зійшов із дистанції. Тепер це південне курортне місто, маючи поле і стадіон, залишилося без команди.

 

А події у боротьбі за чемпіонський титул та комплекти нагород розвивалися на Херсонщині так.

 

У першій лізі зі старту на лідируючі позиції претендувало принаймні шість команд. Хоча жодному колективу вже у першому колі не вдалося уникнути втрат. Бо навіть середнячки і так звані аутсайдери могли у будь-якому матчі відібрати у лідерів очки.

 

Так, на половині дистанції найвдаліше грала херсонська «Сигма», хоча її перевага над командою СК «Каховка» становила лише очко. Херсонці, зібравши багатьох уже зрілих футболістів, що пройшли школу професійних команд не лише з Херсонщини, більшість часу трималися у верхній частині турнірної таблиці. Хоча за два тури до фінішу вони мали лише процентів тридцять, аби завоювати чемпіонський титул. Та Фортуна у грі з головним суперником СК «Каховка» на його полі просто подарувала золоті нагороди херсонцям. Бо зустріч, у якій логічним підсумком була нічия, завершилася перемогою «Сигми», коли на останній хвилині матчу м'яч, просто спрямований у бік воріт каховчан, влучив у руку їхнього гравця. Реалізувавши пенальті, «Сигма» перемогла − 2:1 і за тур до фінішу достроково стала чемпіоном.

 

Останній тур міг визначити лише володарів срібних та бронзових нагород. А хто став зайвим у гонитві за іншими медалями, уболівальники дізналися лише по завершенні останнього матчу.

 

А зайвим виявився херсонський «Кристал», який є далеким відлунням у минулому команди майстрів, що завжди вважалася пристойним суперником для багатьох команд навіть нинішньої еліти українського футболу. Херсонці мали чудову нагоду стати одним із призерів (для цього херсонцям потрібно було перемогти в останній грі у Хлібодарівці місцевий «Колос»), однак не судилося − тут було зафіксовано нічию − 1:1.

 

Тим часом у Горностаївці «Мир» переграв СК «Каховка» − 5:3 і став срібним призером змагань. А каховчанам, яким пощастило через невдачу «Кристала», дісталися бронзові медалі.

 

Відкриттям чемпіонату став непоганий виступ генічеського «Азовця», де для популяризації гри дуже багато зробила районна влада, відремонтувавши стадіон, знайшовши гроші для підтримки команди. Єдине прикро, що у цій команді мало виступає місцевих вихованців. Тут зроблено ставку на кримчан.

 

Приємне враження залишив своєю непоступливою грою «Колос» із невеличкого села Хлібодарівка Чаплинського району, де вже понад тридцять років керує командою та ще й нерідко виходить на футбольне поле голова селищної ради Віктор Свинцицький. Сюди на матчі навіть лідери їхали, боячись втратити очки...

 

До невдах турніру можна віднести одну з найтитулованіших аматорських команд, не тільки Херсонщини, а й України, «Енергію» з Нової Каховки, яка так і не знайшла своєї гри. Також слабенько грала і голо-пристанська команда ФК «Гопри», яка зробила ставку на ветеранів футболу з обласного центру. А їм часто не бракувало сил на довгому турнірному шляху.

 

Як відзначали уболівальники та спеціалісти, такого інтригуючого чемпіонату давно не було на Херсонщині. Він вдався, зберігаючи інтригу до останніх хвилин турніру.

 

Ще з позитивних моментів чемпіонату слід відзначити, що на Херсонщині більшість учасників першої ліги мають хороші футбольні поля. Чудові смарагдові газони у Каховці, Генічеську, Цюрупинську, Голій Пристані, Горонстаївці, Новій Каховці, навіть у Хлібодарівці. А ось в обласному центрі поряд із хорошими полями на стадіоні «Кристал» та спорткомплексі «Майстер-С» інші спортарени руйнуються. На деякі вже наклали «лапу» нові олігархи і вже намагаються побудувати хто супермаркет, хто тенісні корти.

 

Найвлучніші

 

Роман Тормозов (Сигма) − 18

Євген Кривошейкін (Мир) − 12

Іван Доценко (Мир) —10

 

ПРОБА СИЛ ДЛЯ НОВИХ КОМАНД

 

А в завершальному турнірі сезону Кубка газети «Новий день» посперечатися за почесний трофей зголосилося шістнадцять команд. Причому, в обласних змаганнях дебютували новачки подібних турнірів. І вони залишили приємне враження. Принаймні дві команди СК «Сокіл» із Нової Збур'ївки та ФК «Росія» із Бехтерів, що у Голопристанському районі, не пасли задніх у групових турнірах. До того ж, приємна деталь: ці колективи у більшості були укомплектовані своїми вихованцями. І вони можуть сміливо поповнювати другу лігу чемпіонату Херсонщини, де, однозначно, не будуть пасти задніх.

 

А у фіналі грали чотириразовий переможець цього турніру «Динамо» з Цюрупинська, яке на цей турнір заявило до свого складу переважну більшість футболістів із сусідньої Миколаївщини, та херсонський «Кристал», який теж підсилився кількома досвідченими гравцями з інших областей Півдня України.

 

І хоча протягом зустрічі ігрову та територіальну перевагу мали херсонці, долю зустрічі вирішив єдиний м'яч, забитий динамівцями. Перемога з рахунком 1:0 уп'яте дозволила цій команді виграти почесний трофей.

 

Найкращі з найкращих

 

За традицією, по завершенні футбольного сезону на Херсонщині опитуванням спеціалістів, тренерів визначаються одинадцять найкращих футболістів, трійки провідних суддів та тренерів.

 

Одинадцять найкращих футболістів

 

1.  Андрій Кулько (Сигма)

2.  Андрій Головко (Мир)

3.  Євген  Кривошейкін  (СК Каховка)

4.  Микола  Кучерявий  (Сигма)

5.  Юрій Смирнов (Сигма)

6.  Олександр Бринько (Кристал)

7.  Сергій Антонов (Сигма)

8.  Сергій Цой (СК Каховка)

9.  Артем Ситало (Кристал)

10. Євген   Соп'яниченко (Мир)

11.  Роман Тормозов (Сигма)

 

А судді хто?

 

Тут теж була дуже велика конкуренція. Вперше за час опитування було названо десять арбітрів, які представляли два міста − Херсон та Нову Каховку. Хоча трійка лідерів визначилася одразу, однак до останнього не було відомо, хто ж стане першим. У підсумку херсонець Ігор Пасхал випередив своїх земляків Володимира Володіна та Заура Курбанова, які посіли відповідно друге та третє місця.

 

Найкращий тренер

 

Одинадцять наставників було запропоновано опитуваними на звання найкращого тренера 2008 року. Та з великою перевагою перемогу святкував керманич «Сигми» Ігор Ніченко.

 

І не дивно. Під його керівництвом ще молода команда «Сигма» стала чемпіоном Херсонщини, грала у фіналі Кубка області та вибула лише у півфіналі Кубка «Закриття сезону» газети «Новий день».

 

+++

 

Шанси на плей-офф зберігаються

 

Український футбол

20.01.09

 

Виступає чемпіон України донецький «Шахтар» на турнірі в Москві неоднозначно. Нагадаємо, що обличчя нашої країни на змаганнях представляє резервна команда гірників − «Шахтар-3».

 

Матч першого туру XVII Міжнародного турніру «Кубок чемпіонів Співдружності країн СНД і Балтії-2009», в якому «Шахтар-3» зустрічався з тираспольським «Шерифом», видався для гірників досить драматичним.

 

Лідери молдавської першості вже в першій половині матчу зуміли тричі розпечатати ворота донеччан. Не те щоб гірники виглядали слабкішими за молдавських футболістів, просто позначалася відсутність досвіду виступів проти команд такого рівня. Плюс не дуже надійна гра голкіпера «Шахтаря», що призвело до того, що два перші м'ячі було забито протягом двох хвилин.

 

МОСКВА

 

«Шахтар» − «Шериф» (Молдова) − 0:4 (0:3)

 

17 січня. СК «Олімпійський». 1 000 глядачів.

 

Донецьк: Лукач (Крюков, 26), Бредун (Вознюк, 69), Білий, Голиков, Клименко, Ковальов (Гаращенков, 49), Насибулін, Передистий, Пономарь, Прийомов (Заїка, 81), Ямполь (Нехтій, 66). Тренер: Ігор Леонов.

 

Тирасполь: Намашко, Тархнішвілі, Кореенков, Єрохин (Мандриченко, 69), Суворов (Волков, 61), Карпович, Арбенаш, Дьеду (Валима, 61), Родригес, Булат (Руамба, 69), Феррейра (Мамах, 46). Тренер: Леонід Кучук.

 

Голи: Єрохин (21, 28, 66), Булат (23).

 

Попередження: Родригес (17), Єрохин (ЗО), Бредун (43),

 

Клименко (71), Арбенаш (75).

 

Крюков, який вийшов на заміну, теж не показав належного класу: за кілька хвилин після його появи в «рамці» «помаранчево-чорні» пропустили третій м'яч.

 

«Левадія» (Естонія) − «Регар-ТадАЗом» (Таджикистан) − 1:1.

 

Другий ігровий день на Кубку чемпіонів Співдружності країн СНД та Балтії для «Шахтаря-3» ознаменувався першими здобутими на змаганні очками. Вихованці Академії донецького клубу у другому турі переграли естонську «Левадію» з рахунком 2:1.

 

2-Й ТУР МОСКВА

 

«Шахтар» (Україна) − «Левадія» (Естонія) − 2:1 (1:1)

 

18 січня. СК «Олімпійський». 500 глядачів.

 

Донецьк: Крюков, Бредун (Максименко, 83), Голиков, Клименко, Ковальов, Насибулін (Заїка, 90), Передистий, Пономарь (Нехтій, 88), Прийомов, Ямполь (Гаращенков, 73), Вознюк. Тренер: Ігор Леонов.

 

Таллін: Каалма, Калимуллін, Лейтан (Суботін, 82), Нахк, Гу-сев (Дмитриев, 61), Мармор, Малов (Монес, 65), Андреев (Зелинський, 82), С. Пурі, Е. Пури, Тенисте. Тренер: Ігор Принс.

 

Голи: 1:0 Прийомов (9), Бредун (80) − Гусев (38).

 

Попередження: Андреев (21), Передистий (39), Тенисте (73).

 

Багато в чому результат поєдинку, як інформує прес-служба ФК «Шахтар», був вирішений тим, що гірники зуміли забити швидкий гол, і цей чинник зіграв свою роль у психологічному настрої донеччан. Але сказати, що естонські футболісти після цього змирилися з результатом, не можна.

 

− Гра видалася важкою, в'язкою, − розповів клубній прес-службі Валерій Рудаков, тренер «Шахтаря-3». − Суперник діяв своєрідно: довгими передачами м'яч закидався нападникам мало не у самий штрафний майданчик. Саме так нам і був забитий гол. Форвард приймав м'яча, майже перебуваючи в офсайді. Не виключено, що наші захисники подумали, що суперник у положенні поза грою. Але помилилися, за що й поплатилися.

 

Незважаючи на те, що юні гірники ще відчувають певну розгубленість, граючи проти клубів, які лідирують у чемпіонатах своїх республік, тренерський штаб донецької команди цілком задоволений діями своїх підопічних.

 

Черговий тур першості відбудеться вже сьогодні. «Шахтарю-3» протистоятиме таджицький «Регар-ТадАЗ», що посідає після нинішньої поразки від «Шерифа» останній рядок турнірної таблиці. Що ж до становища донецької команди, то перемога підняла гірників на другу позицію.

 

+++

 

З новими засновниками

 

Вадим Сірий

Український футбол

20.01.09

 

Відбулася прес-конференція за участю мера міста Миколаєва Володимира Чайги, генерального директора ТОВ «Телец-ВАК» Анатолія Валєєва і депутата міськради, голови правління ЗАТ «Сигма-Спорт» Вадима Мерикова, на якій озвучена подальша доля МФК «Миколаїв «.

 

Прес-конференції передувала зустріч вищезазначених керівників, на якій досягнута домовленість з низки важливих для футбольного клубу позицій. Так, нарешті у МФК «Миколаїв» з'явився повноправний президент, на цю посаду призначено генерала міліції Миколу Марченка, який останнім часом працював одним із керівників підприємства «Телец-ВАК». Валерій Сандул, який протягом півроку тимчасово виконував обов'язки президента, став віце-президентом.

 

Новими засновниками клубу, що зберіг колишню назву, стали ТОВ «Телец-ВАК» та ЗАТ «Сигма-Спорт». Як відзначив Володимир Чайга, угоду віддано на вивчення юристам сторін, а укладуть її на три роки. Мер запевнив, що посильну допомогу команді надасть і міська влада, яка бере на себе витрати на утримання стадіону і СДЮСШОР «Миколаїв», а також частково витрати з організації виїзних матчів.

 

Володимир Чайга висловив побажання, щоб уже в найближчому майбутньому була створена громадська опікунська рада клубу у складі не більше 15 чоловік. А сам мер готовий дати згоду стати почесним президентом МФК «Миколаїв».

 

Головним тренером команди на даний момент залишається В'ячеслав Мазараті. Засновники прийняли команду в тому складі, в якому вона завершила літньо-осінню частину чемпіонату. Проте, як відзначив Анатолій Валєєв, це зовсім не означає, що даний перелік не зміниться. У найближчому майбутньому всі гравці будуть переглянуті на предмет їхньої професійної майстерності. Тому потрібен час, щоб розібратися, хто залишиться в команді, яка має значно піднятися в турнірній таблиці. У наступному сезоні миколаївські футболісти однозначно повинні стати переможцями групи другої ліги і повернутися до першої ліги.

 

На прес-конференції також було піднято тему реконструкції Центрального міського стадіону, директор якого Леонід Калугер повідомив, що до початку весняної частини чемпіонату буде встановлено ще 506 пластикових сидінь у двох секторах. А зараз на трибунах 3648 обладнаних місць.

 

+++

 

Як Хоп та Sap «Хоффенхайм» врятували

 

Ігор Бєлов

Український футбол

20.01.09

 

Стрімке сходження «Хоффенхайма», чесно кажучи, і здивувало, і ні. Ну, скажіть, хіба рідко таке буває, коли команда виходить до елітного дивізіону і одразу втручається у боротьбу, якщо й не за чемпіонство, то принаймні за місця у єврокубках? Згадайте хоча б приклад «К'єво» часів Луїджі дель Неро або «Кайзерслаутерн», який, тільки-но вийшовши до бундес-ліги, виграв чемпіонство, або вітчизняний приклад полтавської «Ворскли» (бронзові медалі).

 

Це те, що одразу спадає на думку, за бажання можна знайти ще багато таких. З цієї точки зору провінційна команда «Хоффенхайм» із однойменного містечка не є чимось надзвичайним. До того ж, можна (навіть потрібно) згадати ім'я головного тренера команди. Ральф Рангник справедливо вважається одним із найкращих тактиків Німеччини. Хоча, якщо подивитися на тактичну розстановку «селюків», то може здатися, що у Рангника «не всі вдома»: команда грає за яскраво атакуючої схемою 1-4-3-3, яка в європейській практиці не використовується вже років із двадцять, до того ж, всі три півзахисники працюють на атаку. І, що найцікавіше, така сміливість дає результат. Так, «Хоффенхайм» багатенько пропускає, але ж і забиває скільки (2, 47 в середньому за гру)!

 

Тепер про те, що здивувало. Хоффенхайм − це не місто, не містечко і навіть не смт. Хоффенхайм − це маленьке село, в якому на даний момент проживає 3272 мешканця! А секрет успіху в компанії SAP, яку очолює Дітмар Хопп (статок на 2008 рік − 1 млрд. доларів).

 

Компанія займається програмним забезпеченням, а Дітмар Хопп − «Хоффенхаймом». Двадцять років тому команда ледь не вилетіла до крайсліги А. Це настільки низько, що я не можу вам цього навіть пояснити. Ну, ви уявляєте, що таке чемпіонат району в Україні? Так ось, крайсліга А − це набагато гірше!

 

Наступного дня, після прикрої поразки у ключовому матчі в доданий час, Хопп, який уже тоді володів фірмою з продажу оргтехніки, котру сам заснував у 1972 році, вирушив до тодішнього керівництва з пропозицією підтримати корабель, що тоне. Спершу Дітмар витратив 10 тисяч марок на придбання м'ячів і всього найнеобхіднішого, а потім уклав кошти в тренувальний центр, який одразу ж активно почав роботу з молодими футболістами. Продуктивністю цього центру захоплюється навіть тренер бундестіму Йоахім Льов: «Вони працюють за суперпрогресивними методами. Це саме те, що потрібно Німеччині!». А півтора року тому в містечку Зінсхайм (що поблизу Хоффенхайма) почалося будівництво нового стадіону, на якому команда гратиме з весни. Коштував він лише 50 млн.евро. До цього команда грала в Мангеймі.

 

Другу бундеслігу «Хоффенхайм» пройшов транзитом. А почався для них сезон 2007/08 дуже погано: перша перемога лише у п'ятому турі. Команда не демонструвала такої гри, як зараз, а Рангник займався експериментами. Якщо зараз 4-3-3 є стабільною тактикою команди, то в минулому сезоні було що завгодно. Лише Ба та Обасі були стабільними − вони на двох забили 24 м'ячі (по 12 кожен).

 

А тим часом Хопп, навіть після того, як його команда стала зимовим чемпіоном, продовжує стверджувати, що завдання на сезон − втриматися в бундеслізі. Звичайне кокетство, як на мене. Тим часом «Хоффенхайм» уже почав робити певні кроки, аби досягти поставленої мети. Лави команди поповнив один із найкращих воротарів Німеччини Тімо Хільдебранд. Це приємна новина. Та не встигли хлопці порадіти, як трапився надзвичайно прикрий епізод: травму отримав найкращий бомбардир команди Ведад Ібішевіч (розрив хрестоподібних зв'язок). Селекційна служба одразу заворушилася і зробила пропозицію молодій швейцарській зірці із «Базеля» Ерену Дердійоку (ми пам'ятаємо його не тільки за чемпіонатом Європи, а й за матчами донецького «Шахтаря» у Лізі чемпіонів, де донеччани двічі рознесли швейцарців). Дердійок відмовився, заявивши, що пріоритетною для нього командою є леверкузенський «Байєр». Побачимо, хто матиме рацію наприкінці сезону...

 

І ЗНОВУ «ХРЕСТИ»...

 

Народився Ведад Ібішевіч 6 серпня 1984 року в югославському місті Власеніца. Та з початком війни почалися переслідування і пригноблення «несербського» населення, тому батьки Ведада ухвалили рішення переїхати до іншого міста. Вони перебралися до Тузли, в якому жили різні етнічні групи населення. Там Ведад Ібішевіч і почав свій шлях у великий футбол. Першою його командою був місцевий футбольний клуб «Пролетер Славоновічи». Недовго побувши у «Пролетері», Ведад перейшов до команди, яка на той момент грала у вищій лізі Боснії, «Zmaj od Bosne». За цю команду він виступав у юнацькому чемпіонаті Боснії, і своєю яскравою грою заслужив виклик до юніорської збірної Боснії та Герцеговини.

 

Але ситуація на Балканах була тоді дуже й дуже нестабільною (натівські бомбардування і т.п.), і батьки Ведада вирішують залишити територію Югославії. У 2000 році вони переїздять до Швейцарії. Тут Ведад одразу знайшов своє місце в юнацькому складі місцевого ФК Базель. Може, і сьогодні він грав би саме там, коли б не уряд та закони Швейцарії. Родина Ібішевічів не отримала дозвіл на життя у Швейцарії, і після 10-ти місяців перебування в ній вони вирушили до США. У Сент-Луісі жили їхні родичі, і тому сім'я Ведада осіла саме тут.

 

Але Ведад навіть на іншому континенті не забув своє покликання грати у футбол, і був з радістю прийнятий до місцевої футбольної команди «Університет Сент-Луїса», з якої він перейшов до команди з дивною назвою «Забастовщики». Футбольні справи у Ведада пішли добре, у 22-х іграх за свою команду він забив 18 м'ячів. Потім він перейшов до «Чикаго», але зіграв лише три матчі, забивши три голи. Незважаючи на величезну відстань, Ведад завжди був «на олівці» тренерів збірної Боснії та Герцеговини і регулярно виступав за її юнацьку збірну. Ось так, в одній із ігор за юніорську збірну Боснії проти Македонії, Ібішевіча помітив нинішній президент УЄФА і легенда французького футболу Мішель Платіні. Після цього Ведад Ібішевіч у 2004 році опинився в гранді французького футболу ПСЖ, який переживає не найкращі часи. У Парижі в нього не склалося. Він зміг зіграти тільки 4 гри за ПСЖ і все, чого досяг, було вилучення (вийшов на 85-ій хвилині на заміну у виїзній грі проти «Осера» і на 90-ій був вилучений). Після піврічного перебування у складі парижан, Ведад переходить до скромного клубу «Діжон» з другої французької ліги (міжсезоння 2004/2005). Там у нього справи йдуть уже набагато краще, ніж у Парижі. Ібішевіч зіграв за «Діжон» 33 матчі і забив 10 голів. На цьому його «французькі пригоди» завершилися, і влітку 2006 року він переходить до клубу першої німецькою Бундесліги «Алеманія» і підписує з ними контракт до 2009 року.

 

В Аахені від нього чекали багато, але Ведад за 24 гри забив 6 голів, а його команда посіла в результаті 17-е місце і вилетіла до другої німецької Бундесліги... За весь цей час був лише один приємний момент: Ібішевіч вперше зіграв за національну збірну своєї країни (90 хвилин проти Норвегії. Загалом за національну команду Ібішевіч зіграв 14 ігор і забив 3 голи). Втім, незважаючи на цей факт, аахенці були не проти продати Ібішевіча, і вдалося їм це надзвичайно вигідно − за 1,2 млн. євро до «Хоффенхайма», який шукав габаритного центрального форварда. У цей час було куплено ще 2 дуже сильних гравці, Демба Ба та Чинеду Обасі, що змусило Ібішевіча розпочати той сезон на лаві запасних (наприкінці сезону у нього була в активі 31 гра та 5 голів). Доцільність цього придбання стала зрозумілою лише з цього сезону − 17 матчів, 18 м'ячів. Навіть сам Герд Мюллер почав боятися за свій рекорд (40 голів), але прикра та важка травма зламала всі плани не лише честолюбного боснійця, а й тренера команди... В цьому сезоні Ведад уже не зіграє.

 

P.S. За заслуги на німецьких полях Ведада Ібішевіча визнано гравцем року-2008 в Боснії.

 

+++

 

Такий приємний фінал...

 

Український футбол

20.01.09

 

Незважаючи на поразку від господарів змагань у заключному матчі групового турніру, українська збірна вийшла до фіналу за рахунок кращої різниці забитих та пропущених м'ячів. І не просто вийшла, а здобула вольову перемогу у поєдинку проти одвічних конкурентів − росіян.

 

ГРУПОВИЙ ТУРНІР

 

11 січня. Білорусь − Литва − 2:0, Бельгія − Україна − 0:3.

 

13 січня. Литва − Україна − 0:8, Білорусь − Бельгія − 0:2.

 

15 січня. Україна − Білорусь − 0:1, Литва − Бельгія − 0:3.

 

Помітили, до речі, що господарі турніру білоруси обійшли в таблиці бельгійців, хоча ті перемогли і в очній зустрічі, і за різницею забитих та пропущених? Дивно, якось...

 

ФІНАЛИ

 

За 1-е місце

 

Україна − Росія − 2:1.

 

Голи: Будківський (ЗО, 62).

 

Україна (стартовий склад): М.Коваль, Рижук, Ордець, В.Коваль, Жовтюк, Нойок, Караваев, Бабенко, Рябушко, Іванко, Будківський.

 

У фіналі наша команда здобула вольову перемогу завдяки дублю форварда донецького «Шахтаря» Пилипа Будківського. Невдалий початок гри та швидко пропущений гол не пригнітив «синьо-жовтих», які ще до перерви спромоглися відновити рівновагу. Вийти вперед українцям вдалося у середині другої половини зустрічі. Оформивши дубль, Пилип Будківський встановив остаточний рахунок − 2:1. Відзначимо, що саме гірника організатори визнали найкращим нападником турніру.

 

За 3-є місце

 

Білорусь − Італія − 1:2 За 5-е місце

 

Бельгія − Фінляндія − 0:0 (пен. 4:2)

 

За 7-е місце Литва − Латвія − 2:2 (пен. 3:0)

 

+++

 

Англія

 

Михайло Рєзнік

Український футбол

20.01.09

 

Гол на останній хвилині Дімітара Бербатова приніс «червоним дияволам» дуже важку перемогу над «Болтоном».

 

Господарі поля завдяки організованій обороні і чудовій грі фінського воротаря Юссі Яаскелайнена були близькими до нічийного результату. Але на останній хвилині основного часу після красивого проходу Карлоса Тевеса вирішальний гол ударом головою забив Бербатов, що зіпсував дебют за «Болтон» колишньому оборонцеві петербурзького «Зеніта» Себастьяну Пюйгреньє, який за кілька хвилин до цього вийшов на заміну.

 

Хорошим подразником для «Арсеналу» була поразка від «Халл Сіті» на рідному «Емірейтс» у першому колі (1:2). Реванш у результаті відбувся, хоча доля матчу висіла на волосині аж до останньої десятихвилинки. Саме тоді більш класний «Арсенал» буквально розчавив суперника, забивши два м'ячі, які вирішили підсумок поєдинку. Головним героєм битви став голландський форвард гостей Робін ван Персі, який записав на свій рахунок три голеві передачі.

 

«Челсі» продемонстрував надзвичайний характер, вирвавши перемогу на останніх хвилинах матчу зі «Стоком». Це вкрай потішило команду Луїша Феліпе Ско-ларі, який назвав цей матч першим із нових звершень команди. «Гадаю, команда сьогодні стала більш згуртованою, ніж раніше. У матчі проти МЮ ми зробили багато помилок і поплатилися за це. Потім ми обговорили ці помилки і спробували зробити щось на тренуваннях, у команді і на лаві запасних, і одержали результат, адже ми виграли два матчі».

 

+++

 

Франція

 

Віталій Федоренко

Український футбол

20.01.09

 

21-й тур французької першості не подарував прямого зіткнення грандів: і на «Ліон», і на «Бордо», і на «Марсель» чекали поєдинки із суперниками з нижньої половини турнірної таблиці. Втім, саме в таких іграх і беруться «чемпіонські» очки, цінність яких дається взнаки на самому фініші. Хіба що на «Ренн» чекала битва з «Ліллем», який претендує на місце в єврокубках.

 

Але цей поєдинок починався пізніше за всіх і завершував програму туру. А спочатку про «Ліон», який вирушив до підніжжя Альп захищати свої лідируючі позиції. У своїх найкращих традиціях леви почали поєдинок досить спокійно, дозволивши суперникові дещо погратися з м'ячем, але перемога, ніби сама собою, дісталася сильнішим за статусом. Втім, і такої вікторії «Ліону» було досить, щоб утриматися на першому рядку ще, як мінімум, на один тур. Проте не варто підопічним Клода Пюеля дуже радіти, оскільки в паралельному матчі свою перемогу здобув і «Марсель», який здолав у рідних стінах «Гавр». Переміг і «Бордо», який посідає друге місце. До речі, команда не вигравала першість Франції із 1999 року.

 

Лілль-Ренн-1:0 (0:0).

 

Лілль: Малікі, Дебюти (Берья, 41), Рамі, Плестан, Емерсон, Бальмон, Мавуба, Обраньяк, Кабайє (Дюмон, 82), Бастос, Фро (Фаверже, 71).

 

Ренн: Дюшес, Фанні, Ханссон, Мангане, Боканегра, Сов (Леруа, 60), Лемойн, Мбіа (Екоко, 80), Шейру, Пажис (Г'ян, 68), Бріан.

 

Гол: Фаверже (75).

 

Вилучення: Шейру (90).

 

ПСЖ-Сошо-2:1 (1:0).

 

ПСЖ: Ландро, Камара, Арман, Сеара, Сакхо, Ротен (Кежман, 82), Макелеле (Бурильон, 46), Клеман, Сессеньон, Луюндула (Жюлі, 70), Оро.

 

Сошо: Гаваньон, Феті, Перкюі, Йокич, Карлао (Мартін, 46), Афолабі, Ісабей (Сантос. 72), Літо (Будебуз, 72), Сверкош, Моріс-Белай, Ердинг

 

Голи: Оро (45, пен.), Луюндула (63) − Сверкош (50).

 

Кан − Монако − 2:2 (0:2).

 

Кан: Планте, Сорбон, Барцола, Сеубе, Ніве, Деройн, Гомис, Елюшан (Тудич, 57), Лека, Бен Халфаллах, Савидан.

 

Монако: Тюрам-Ульє, Шимич, Мураторі, Мюллер, Покривац, Алонсо (Ліката, 83), Парк, Монгонгу (Модесто, 77), Госсо, Молло, Піньо (Мерьєм, 81).

 

Голи: Савідан (72), Ніве (90) − Піньо (6), Алонсо (24).

 

Нант-Бордо-1:2 (0:1).

 

Нант: Алонсо, Пулар, Жульон, Пьєрре, Де Фрейтас (Джорджевич, 75), Капуе (Дуглас, 90), Ндав, Абдун, Фаті, Муллек, Бекаменга (Доссеві, 75).

 

Бордо: Раме, Діавара, Шалме, Енріке, Тремуллінас, Діарра, Гуркюфф, Вендель (Гуффран, 76), Шамах, Жюссі, Кавенагі (Фернандо, 69).

 

Голи: Джорджевич (88) − Гуркюфф (11), Шамах (70).

 

Гренобль-Ліон-0:2 (0:1).

 

Гренобль: Вимбі, Флаче, Жеммалі, Вітакич, Пейлло, Ромао, Банінг, Фегулі (Н'Ганга, 80), Джа Джедже (Раве, 75), Туре (Батлле, 69), Акрур.

 

Ліон: Льорис, Бумсонг, Гассама, Крис, Гроссо, Тулалан, Челльстрем, Едерсон (П'янич, 63), Жуніньо, Дельгадо (Кейта, 90), Бензема. Голи: Едерсон (15), Дельгадо (77).

 

Лор'ян − Валансьєн —1:1 (1:1).

 

Лор'ян: Одор, Ле Лан, Марчал, Морель, Сіані, Абріель, Амалфітано, Жуффре (Ле Пен, 74), Вахіруа (Намучі, 65), Гамейро, Обертай (Мансурі, 85).

 

Валансьєн: Пеннето, Бишевац, Мате, Шмитц, Данич (Лакур, 74), Тьєне, Жеованіо, Санчес, Траоре, Даршевілль (Одель, 75), Пуйоль (Саєс, 86).

 

Голи: Сіані (42) − Даршевілль (28).

 

Марсель − Гавр − 2:0 (1:0).

 

Марсель: Манданда, Боннар, Зубар, Тайво, Хілтон, Зенден, Зіані, Шейру, Вальбуена (Бен Арфа, 75), Каборе (Коне, 46), Самасса (Брандао, 72).

 

Гавр: Рево, Ба, Бака, Маранг, Франкуа (Жилле, 73), Норо, Лесаж, Деузе (Бен Ідир, 70), Анін, Алассане (Дьялло, 60), Болі.

 

Голи: Вальбуена (27), Зубар (60).

 

Ніцца − Осер − 2:0 (0:0).

 

Ніцца: Оспина, Канте, Апам, Ечуафні, Еллеб'юк, Рул, Фає, Діакіте, Мулунгуй, Ремі, Модесте.

 

Осер: Сорін, Кулібалі, Грихтінг, Міньо, Бертод (Нікулае, 64), Егбарт, Педретті, Наррі (Лангіл, 80), Олієч, Лежене (Каленберг, 80), Кітамбала.

 

Голи: Ремі (50), Бамого (90).

 

Сент-Етьен − Ле Ман -1:1 (0:0).

 

Голи: Гомис (53) − Хельстад (86).

 

Сент-Етьен: Жано, Варраль, Дабо, Беналун, Дерніс, Еткуе, Мацуі, Перрін, Матуіді, Ілан, Гомис.

 

Ле Ман: Пеле, Сердан, Камара, Лувіон, Бухур, Аденон, Стромстад, Кутадьє, Майга, Жервіньо, Хельстад.

 

Тулуза-Нансі-3:0 (1:0).

 

Тулуза: Каррассо, Матьє, Конгре, Фофана, Ебондо, Братен (Сезар, 70), Капуе, Сіссоко, Дідо (Сирьє, 32), Жиньяк, Бергуньо (Бонне, 79).

 

Нансі: Брачильяно, Кретьєн, Луїс, Макалузо, Елдер (Зерка, 63), Б'янкалані, Хаджи, Беренже (Фере, 59), Гаваньон, Брисон (Гуннарссон, 79), Діа.

 

Голи: Луїс (45, у свої ворота), Жиньяк (80), Сезар (87).

 

+++

 

Іспанія

 

Віталій Федоренко

Український футбол

20.01.09

 

Нова епоха мадридського «Реала» після відставки президента Рамона  Кальдерона почалася зі скандальної перемоги над «Осасуною». Два промахи воротаря гостей Роберто і дві грубі помилки судді Альфонсо Переса Бурруля дозволили мадридській команді здобути перемогу з рахунком 3:1 і зберегти видимість чемпіонських перегонів.

 

А ось лідер чемпіонату − «Барселона» продовжує знищувати суперника за суперником. Дублі Тьеррі Анрі та Самюеля Ето'О, а також фантастичний гол Ліонеля Мессі принесли «Барсі» переконливу перемогу над «Депортиво» з рахунком − 5:0! «Гранатові» впевнено крокують до чемпіонства. Після 19 зіграних турів команда Хосепа Гвардіоли набрала рекордні 50 очок, у той час, як у головних переслідувачів на 12 менше.

 

Суперник київського «Динамо» по Кубку УЄФА «Валенсія» у драматичному матчі у Більбао поступилася місцевому «Атлетико». Вирішальний гол був забитий із пенальті вже на останній хвилині основного часу. Але втрата трьох очок суттєво не вплинула на розташування в турнірній таблиці. «Кажани» як і раніше зберігають за собою місце в лідируючому квартеті, що дозволяє розраховувати на Лігу чемпіонів.

 

Вільяреал − Мальорка − 2:0 (2:0).

 

Вільяреал: Лопес, Анхел, Фуентес, Годин, Капдевіла, Бруно, Сенна, Касорла, Ібагаса (Пірес, 72), Россі (Кані, 86), Льоренте (Франко, 63).

 

Мальорка: Ават, Хосемі, Рамис, Нуньєс, Корралес, Варела, Суарес, Марті, Скалоні (Вебо, 46), Хурадо, Адуриц (Кейта, 87).

 

Голи: Капдевіла (29), Россі (33, пен.).

 

Реал − Осасуна − 3:1 (0:1).

 

Реал: Касильяс, Серхіо Рамос, Каннаваро (ван дер Ваарт, 46), Пепе, Хайнце, Діарра, Гаго, Снейдер (Хунтелар, 46), Роббен, Рауль, Ігуаїн (Марсело, 78).

 

Осасуна: Роберто, Аспілікуета, Хосетхо, М.Фланьо, Монреаль (Х.Фланьо, 43), Некунам, Пуньяль, Плашил (Портильо, 66), Хуанфран, Масуд, Пандіані.

 

Голи: Серхіо Рамос (50), Ігуаїн (64), Роббен (90) − Некунам (20).

 

Вилучення: Хуанфран (83).

 

Хетафе − Расинг − 0:1 (0:1).

 

Хетафе: Хакобо, Кортес (Контра, 77), Ката Діас, Маріо, Ліхт, Поланський, Гранеро, Гавілан (Солдадо, 61), Каскеро, Ману дель Мораль, Альбін (Уче, 61).

 

Расинг: Тоньо, Валера (Еду Бедіа, 70), Оріоль, Сесар Навас, Маркано, Кольса, Ласен, Мунітис, Серрано, Мораль (Пінільос, 48), Жигич (Хуанхо, 85).

 

Гол: Жигич (25).

 

Рекреативо − Спортинг − 2:0 (1:0).

 

Рекреативо: Рієско, Боусон, Моррис, Арсо, Касадо, Барбер, Камуньяс, Фуего (Найар, 81), Айтор, Сісі (Акале, 68), Колунга (Рубен, 83).

 

Спортинг: Санчес, Камара, Херард, Хорхе, Канелья, Камачо (Лора, 46), Мічел, Моран (Омар, 46), Кармело, Мальдонадо, Білич (Барраль, 57).

 

Голи: Хорхе (5, у свої ворота), Колунга (54).

 

Вальядолід − Бетис -1:3 (1:1).

 

Вальядолід: Вільяр, Педро Лопес, Прієто, Кальво, Санчес (Огбече, 85), Рубіо, Дорадо (Агірре, 68), Леон, Каноббіо, Сесма (Баррего, 81), Гой-том.

 

Бетис: Рикардо, Нельсон, Хуаніто, Рівас, Вега, Ауреліо, Арсу, Даміа, Капі (Ривера, 2), Хіско (Павоне, 73), Гарсі.

 

Голи: Прієто (22) − Хіско (16), Гарсіа (62, 90).

 

Малага − Еспаньол − 4:0 (1:0).

 

Малага: Гойтиа, Гаспар, Росаріо, Куадрадо, Кальєха, Лоло, Апоньо, Елісеу, Баха (Луке, 86), Дуда (Начо, 71), Адріан (Альберт, 79).

 

Еспаньол: Камені, Санчес, Харке, Лакрус, Чика, Уртадо, Сієлва (Короминас, 57), Руфете (Вальдо, 65), Роман Мартинес, Нене, Луїс Гарсія.

 

Голи: Адріан (35), Апоньо (57), Баха (85, пен.), Луке (90).

 

Альмерія − Атлетико -1:1 (1:1).

 

Альмерія: Алвес, Бруно, Карлос Гарсія, Пельє-рано, Мане, Хуан Ортис (Корона, 90), Іриней (Чи-ко, 57), Сорьяно, Крусат (П'ятті, 78), Уче, Негре-ДО.

 

Атлетико: Лео Франко, Переа (Сейтаридис, 62), Пабло (Куевас, 77), Уйфалуші, Антоніо Лопес, Синама-Понголь, Паулу Ассунсау (Рауль Гарсія, 60), Банега, Сімау, Агуеро, Форлан.

 

Голи: Уче (6) − Синама-Понголь (22).

 

Вилучення: Пельєрано (54) − Банега (90).

 

Атлетик − Валенсія − 3:2 (2:2).

 

Атлетик: Іраісос, Іраола, Осіо, Устариц, Койкилі, Д.Лопес, Орбаіс (Йєсте, 73), Мартінес, Габілондо (Беленцага, 70), Белес (Токеро, 65), Льоренте.

 

Валенсія: Ренан (Гуаіта, 41), Ангуло, Марчена, Мадуро, Моретті, Хоакін (Вісенте, 75), Альбелда, Фернандеш, Мата, Вілья (Мічел, 66), Морієнтес.

 

Голи: Габілондо (17), Мартінес (41), Льоренте (90, пен.) − Вілья (2), Морьєнтес (ЗО).

 

Вилучення: Фернандеш (90).

 

Барселона − Депортиво − 5:0 (3:0).

 

Барселона: Вальдес, Алвеш, Пуйоль, Піке, Абідаль, Туре (Іньєста, 70), Кейта, Хаві, Мессі, Анр, Ето'О.

 

Депортиво: Арансубіа, М.Пабло, Лопо, Зе Кастро, Феліпе, Хуан Родригес, Серхіо, Кристіан (Де Гузман, 63), Верду, Гуардадо (Лафіта, 28), Бодипо (Рікі, 76).

 

Голи: Мессі (21), Анрі (27, 82), Ето'О (41, 86, пен.).

 

Вилучення: Арансубіа (85).

 

Севілья-Нумансія-1:0 (0:0).

 

Севілья: Варас, Москера, Прієто (Скиллачі, 46), Ескюде, Драгутинович, Дюшер (Ромарик, 46), Ренато, Навас, Капель, Кануте (Чевантон, 62), Фабіано.

 

Нумансія: Пабло, Хуанра, Ортега, Борис, Сіс-ма, Дімас, Нагоре, Брт (Бельвис, 55), Піньо (Гуайре, 71), Баркеро, Гойріа (Аранда, 46).

 

Гол: Ренато (82).

 

Вилучення: Сісма (55).

 

+++

 

Італія

 

Юрій Вишневськи

Український футбол

20.01.09

 

У нинішньому сезоні «Інтер» практично не втрачає очок, тому нічию із «Кальярі» всі поспішили сприйняти як прикре непорозуміння.

 

Втім, наявність проблем у стані «Інтера» підтвердилася у звітному турі, коли чинний чемпіон зазнав поразки від «Аталанти». Інакше як провалом фіаско «синьо-чорних» назвати не можна. Вже до середини першого тайму підопічні Жозе Моуриньйо програвали − 0:3, до того ж, повною територіальною та ігровою перевагою володіли господарі. Проте нещадно громити лідера «Аталанта» не захотіла, дозволивши Ібрагимовичу на останніх хвилинах дещо підсолодити гірку пігулку.

 

Шанс скоротити відставання від «Інтера» до мінімуму був у «Ювентуса», але «Стара Синьйора» не змогла скористатися цією нагодою, не зумівши обіграти в Римі місцевий «Лаціо».

 

А ось «Мілан» зумів здобути перемогу. І не важливо, що «россонері» перемогли мінімально, дозволивши при цьому супернику спокійно створювати моменти біля своїх воріт. Головне − результат, а гра незабаром забудеться. Вирішальний м'яч на рахунку Пато.

 

Продовжує свою невпевнену ходу у чемпіонаті найближчий суперник «Металіста» по Кубку УЄФА − «Сампдорія». Спочатку посеред тижня генуезці поступилися в Римі місцевим «вовкам» у перенесеному матчі 9-го туру, а за кілька днів уже на своєму полі програли «Палермо». Очевидно, не все гаразд у команді Вальтера Маццаррі, що, звісно ж, не може не тішити харків'ян. Втім, до перших матчів Кубка УЄФА ще місяць, і налагодити гру за цей час також цілком можливо.

 

+++

 

Договорной матч

 

Марина Петик

24

20.01.09

 

Киевский мэр Леонид Черновецкий нашел способ получить несколько гектаров земли в центре Киева, а заодно попиарить своего сына Степана. Папа купил отроку футбольный клуб «Арсенал», тот самый, который два года тому назад мэр продал Вадиму Рабиновичу как убыточный. Правда, сам Черновецкий уверяет, что переговоры все еще идут − мол, он больше одной гривни за команду давать не намерен, тогда как Рабинович пытается стребовать с него целый доллар. Но, скорее всего, мэр лукавит. Вадим Рабинович оценивает свою команду куда дороже: в 10 млн. евро, плюс место в Премьер-лиге − еще $10 млн. Быть может, именно поэтому Леонид Михайлович готов поделиться акциями с известным бизнесменом Игорем Коломойским.

 

Согласится ли Коломойский примкнуть к мэру − неизвестно, но на футбольной команде можно неплохо заработать. Например, на ул. Тургеневской в центре Киева стоит небольшое здание, где когда-то располагалось посольство Голландии. «Строение весьма загадочное, даже в списках БТИ оно до недавнего времени не числилось. Никто из владельцев не платил ни за аренду, ни за коммунальные услуги. Это и есть офис футбольного клуба «Арсенал». И я не исключаю, что со временем на его месте может вырасти новый дом», − рассказал «24» об имуществе клуба источник в Кабинете министров.

 

Здание в центре − это лишь капля в море: в довесок к футбольной команде можно выбить землю. Именно так в свое время и пытался поступить Вадим Рабинович. Став собственником «Арсенала», он бросился на Крещатик, 36 требовать 10 га под стадион в Национальном природном парке Голосеево. Архитекторы даже разработали проект по всем требованиям УЕФА: раздвигающийся купол, трибуны на 60 тыс. зрителей, вертолетные площадки, пять высотных отелей, которые после чемпионата могли бы использоваться… как жилищно-офисные комплексы.

 

Леонид Михайлович заявку на землеотвод подписал, но земли так и не дал. Впрочем, Рабинович уверен, что вскоре в Голосеево таки появится новый стадион. «Мне не хватило сил, а мэру, я думаю, будет легче получить эту землю», − сказал «24» Рабинович. В этом не сомневается и наш источник в Кабмине: «Думаю, под такое благое дело Киевсовет с удовольствием выделит даже не 10-15 га, которые нужны для стадиона, а гораздо больше». Впрочем, сам Леонид Михайлович уверяет, что он − не Рабинович, поэтому землю будет покупать исключительно на аукционе. «Ирэна Кильчицкая не даст мне просто так ее получить», − сказал он.

 

Даже если и так, семья Черновецких сможет заработать и собственно на футболе. «Чтобы вывести команду на серьезный уровень, больших денег не понадобится, − уверен источник «24» в правительстве. − Надо нанять хорошего тренера, купить несколько игроков, создать менеджмент, и клуб сможет выйти на уровень УЕФА. А дальше уже можно зарабатывать: покупать и продавать игроков, договариваться о матчах». Тем более что в семье есть и готовый спортивный менеджер.

 

В свое время Степан Черновецкий был соучредителем промоутерской компании «Элит-Боксинг». «Видимо, этот клуб и купили для Степана − чтобы привыкал к публичности. Следить за тендерами, конечно, хорошо, но владеть футбольной командой − совсем другое дело», − считает источник «24». Как известно, Черновецкий-младший сейчас работает советником мэра по тендерам и распоряжается, по экспертным оценкам, 5 млрд. грн.

 

+++

 

«Арсенал» таки может исчезнуть

 

Олег Люлька

Сегодня

20.01.09

 

Премьер-лига может остаться без «канониров», если докажут, что среди совладельцев клуба − Коломойский. По нашим источникам, владельцу «Днепра» принадлежит часть «Арсенала»

 

Руководитель украинской футбольной Премьер-лиги Виталий Данилов взволнован слухами о том, что совладельцем киевского «Арсенала» после ухода из клуба его бывшего хозяина Вадима Рабиновича стал собственник другого клуба высшего дивизиона «Днепра» Игорь Коломойский. Вполне вероятно, что Премьер-лига проведет по этому поводу расследование, в результате которого могут пострадать и сами «канониры».

 

Напомним, по данным наших источников в команде, Коломойский стал совладельцем клуба наряду с мэром столицы. При этом бывший официальный сайт «Арсенала» даже привел данные долевого участия сторон: якобы 51% акций − у семьи Черновецких, 30% − у Коломойского, 19% − у третьих лиц.

 

Если это соответствует действительности, то налицо нарушение регламента Премьер-лиги, в шестой статье которого записано: «Юридическое или физическое лицо не может владеть или руководить, в том числе, через третьих лиц, более чем одним клубом».

 

«Если один собственник будет владеть тремя или четырьмя командами, это уже будет не спорт, − сказал нам и.о. президента Премьер-лиги и президент одного из ее клубов, «Харькова», Виталий Данилов. − У нас четко написано в уставных документах: один собственник − один клуб. Я слышал слухи о том, что совладельцем «Арсенала» будет Коломойский. Если это будет доказано, может быть принято решение о том, чтобы владелец двух клубов оставил какой-то из них, возможно и исключение клуба из Премьер-лиги. Все зависит от собственников клубов, которые встретятся на собрании (планируют сделать это до середины февраля. − Авт.), от того, готовы ли они вникать в этот вопрос и рассматривать его. Там молчать никто не будет, все люди достаточно самостоятельные и независимые. Никто ни перед кем пресмыкаться не будет».

 

«Какая разница, 100% акций у тебя или нет? Если ты имеешь отношение к другому клубу, ты можешь быть заангажированным, − говорит Данилов. − Премьер-лига − мобильная организация и даже в телефонном режиме может принять решение, например, о создании комиссии для проверки этих подозрений. Если у клубов будет мотивировка, что один собственник владеет двумя клубами, то не проблема будет получить все документы».

 

+++

 

Станислав Богуш: «Хочу, чтобы Шовковский оставался в «Динамо» подольше»

 

Олег Люлька

Сегодня

20.01.09

 

Травмированный кипер «Динамо» номер один оправдывает СаШо за три пропущенных мяча от «Унтерхахинга» и терпит колящую боль в животе

 

У Станислава Богуша, пожалуй, первое серьезное испытание в «Динамо» со времени его переезда в Киев прошлым летом. Он исправно ловил мячи и уверенно действовал на выходах, заставив болельщиков «бело-синих» позабыть о набившей оскомину проблеме вратаря. Но тут подкрался главный враг Стаса − травмы. Благо, случилось это не в разгар сезона. Есть время восстановиться к играм 1/16 Кубка УЕФА с «Валенсией» 18 и 26 февраля. И все же как не вспомнить, что сразу после перехода в «Динамо» Богуш сказал нам: «У меня такой организм, что реабилитация проходит не очень быстро. Два-три года я пропустил из-за различного рода повреждений».

 

Станислав пропустил стартовый спарринг 2009 года в Испании против немецкого «Унтерхахинга» (3:3) в воскресенье из-за надрыва мышцы живота. Стоило ему оказаться вне игры, как «Динамо» пропустило аж три мяча. Как уже говорил нам президент клуба Игорь Суркис, ни в одном из них, по его мнению, СаШо не виноват. Впрочем, очевидцы матча сходятся и в другом: Александр и не выручил. Один гол был пропущен после выхода один на один (удар между ног), еще один − после удара в упор в дальний угол (вытащить этот мяч было почти нереально), однако когда игрок соперника бил с двадцати метров, Шовковский обязан был совершить сейв. Он все видел и позицию, казалось, выбрал правильную, но мяч проскользнул буквально у него под рукой.

 

Спарринги − не чета еврокубковым матчам, и это единственное, что делает этот пропущенный мяч не таким обидным.

 

Впрочем, Богуш, с которым мы вчера связались, ни единого плохого слова в адрес Шовковского не проронил.

 

«Я не буду оценивать его действия. И, думаю, тренеры − тоже, − сказал нам травмированный кипер «Динамо» номер один. − Скажу одно: мне бы хотелось, чтобы Шовковский (поговаривают, зимой он может покинуть клуб. − Авт.) оставался в «Динамо» чем подольше. Мне он очень многим помогает». При этом Богуш сказал даже несколько слов в оправдание своему коллеге: «Поле, на котором проходил матч с немцами, было не лучшего качества, мяч постоянно подскакивал».

 

В отношении же своего выздоровления 25-летний Богуш от прогнозов воздержался: «Я и сам не понял, когда дернул мышцу живота. Но это случилось еще в Киеве. У меня уже было нечто подобное лет пять назад, когда выступал в Запорожье, тогда был микронадрыв справа и я две недели вообще ничего не делал. Сейчас − менее серьезное повреждение, уже в левой части. Неприятные ощущения, колящая боль. Сейчас не работаю в общей группе, бегаю. Все, чем занимаюсь, делаю до боли. Вот например выбивать мяч левой ногой не могу. С возвращением в строй спешить не стоит. Если не долечишься, неприятности будут более серьезными».

 

СЕМИН И МИХАЛИК ИСКУПАЛИСЬ В МАРБЕЛЬЕ

 

Игроки и тренерский штаб «Динамо» воспользовались близостью вод Средиземного моря, что искупаться в крещенский день. В перерыве между трехразовыми тренировками наставник команды Юрий Семин, его помощник Валерий Зуев и коуч вратарей Сергей Краковский выбрались на пляж Марбельи и забрались в воду, температура которой колебалась в пределах +15. Правда, зашли лишь по пояс, постояли в ней недолго и вернулись на сушу − искушать судьбу в высоких волнах, накачивавшихся одна за другой, они не стали. Примеру тренерского штаба последовал и защитник команды Тарас Михалик, имеющий богатый опыт купания на Крещение. «Тут сейчас потеплее, чем в Киеве, будет, − сказал нам Михалик. − Но даже если бы я в данный момент был в столице Украины, то не побоялся бы окунуться в проруби. Еще во время выступлений в киевском ЦСКА я купался на Крещение, когда на улице стоял мороз, чтобы не соврать, в районе -10 *С. Я считаю, что заболеть в такой праздник просто невозможно».

 

+++

 

Динамовцы растят себе смену

 

Ксения Гончарова

Комсомольская правда в Украине

20.01.09

 

Юрий Семин надеется, что в будущем эти ребята сыграют в составе «Динамо».

Футболисты столичного клуба поздравили ребят из детдома «Малятко» с победой на соревнованиях.

 

На днях руководство ФК «Динамо» Киев и ведущие игроки команды в рамках благотворительной акции посетили киевский детский дом на Нивках. Футболисты привезли детям много подарков, а воспитанники детского дома устроили праздничный концерт.

 

− У нас воспитывается 130 деток от самых маленьких до старшего школьного возраста, − рассказывает директор детского дома Лидия ЛИТВИНЕНКО. − Все они по-своему талантливы: рисуют, вышивают, танцуют, поют, делают поделки.

 

А вот мальчишки детского дома просто без ума от футбола. В турнире среди команд детских интернатов «Ты не один», который поддерживает ФК «Динамо», ребята из «Малятко» заняли призовое третье место. Поздравить победителей приехали руководство футбольного клуба, главный тренер динамовцев Юрий Семин и футболисты − Александр Алиев, Артем Кравец, Андрей Ярмоленко и бразильцы Карлос Корреа и Бетао. Воспитанники с нетерпением ждали своих кумиров. Готовили выступление. Немножко опоздавшие динамовцы с удовольствием слушали детский концерт.

 

− Я давно хотел сам приехать в детский дом вместе с женой, − признался полузащитник «Динамо» Александр Алиев. − Поэтому, когда узнал, что есть такая возможность, с радостью согласился.

 

Всем футболисты лично вручили подарки − сладости, сувениры, сезонные абонементы на посещение матчей на стадионе им. Лобановского, футбольной команде детдома подарили фирменную экипировку − комплекты формы, бутсы и мячи.

 

− Теперь с такой формой нужно в два раза больше тренироваться, − улыбнулась директор детдома Лидия Семеновна.

 

А главный наставник динамовцев Юрий Семин от своего имени подарил детдому огромный плазменный телевизор, чтобы все дети вместе наслаждались матчами и верили, что могут добиться больших успехов в жизни.

 

+++

 

Київський клуб перед від’їздом на збори до Іспанії підтримав дитячі будинки й інтернати

 

Андрій Фоменко

Україна молода

20.01.09

 

Футбол уже давно вийшов за суто спортивні рамки − нині це по−справжньому соціальне явище. Приємно, що це розуміють і в багатьох футбольних клубах. Зокрема, столичне «Динамо» вже не перший рік із власної ініціативи проводить зустрічі з прихильниками, до того ж не лише на своїй території, а й у гостях, приділяючи увагу й дітлахам, котрі позбавлені батьківського піклування.

 

Наприкінці грудня під патронатом президента клубу Ігоря Суркіса стартувала благодійна акція «Ми − разом!». Перед Новим роком керівник «біло−синіх», наче Дід Мороз, відвідав столичну школу−інтернат №14. Після того футболісти побували в київських школах−інтернатах №18, №3, №26 та №21 у Пущі−Водиці, Васильківському дитячому будинку «Сонечко», Дарницькому будинку−інтернаті для дівчаток, недільній школі при єдиній в Україні Чорнобильській церкві. Провело «Динамо» на своєму стадіоні й традиційну вже зустріч із дітьми−чорнобильцями, не обділивши їх подарунками.

 

Упродовж року для учнів шкіл−інтернатів та дитячих будинків Києва й області «Динамо» організовуватиме майстер−класи своїх футболістів, екскурсії до клубного музею, на навчально−тренувальну базу в Кончу−Заспу, школу «Динамо» на Нивках. Проведуть для дітлахів і справжній футбольний турнір. Також юнакам уже подарували абонементи на домашні матчі «Динамо» − таким чином на стадіоні формується соціальний дитячий сектор.

 

А минулого четверга, перед від’їздом на тренувальний збір до Іспанії, представники клубу відвідали Київський дитячий будинок «Малятко» на Куренівці. Тут навчається 130 сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. На зустріч прийшли головний тренер «Динамо» Юрій Сьомін, генеральний директор Резо Чохонелідзе, футболісти Алієв, Кравець, Ярмоленко, Бетао й Корреа. Знамениті гості привезли солодощі, сувеніри, клубну атрибутику, книжки й журнали. А футбольні команди «Малятка» отримали фірмове екіпірування − комплекти форми, бутси й м’ячі. Крім того, пан Сьомін порадував дітей подарунком суто від себе − величезним рідкокристалічним телевізором.

 

До речі, колектив вікової категорії до 13 років цього дитячого будинку в турнірі з футболу серед команд інтернатів під назвою «Ти не один!» виборов третє місце, а Богдана Лебедя й Ігоря Грицая визнали, відповідно, найкращим воротарем і гравцем змагань.

 

Господарі відповіли динамівцям концертною програмою, і навіть на зазвичай суворому обличчі Олександра Алієва проскакувала щира посмішка. А любов бразильців до дітей і так загальновідома − Бетао перший із задоволенням пішов фотографуватися в обіймах дітлахів, доки його одноклубники поводилися стримано.

 

+++

 

Тріумф у Білорусі

 

Голос України

20.01.09

 

Футбол. Мінськ (Білорусь). Міжнародний юнацький турнір (U-17). Фінал. Україна—Росія. 2:1. Обидва м’ячі у переможців забив Будківський, 30, 62. Україна (стартовий склад): Максим Коваль, Рижук, Ордець, Володимир Коваль, Жовтюк, Нойок, Караваєв, Бабенко, Рябушко, Іванко, Будківський. Тренер − Олександр Головко.

 

Отже, українці посіли перше місце. У фіналі наша команда здобула вольову перемогу завдяки командному характеру і влучності форварда донецького «Шахтаря» Пилипа Будківського.

 

Попри невдалий початок (уже на сьомій хвилині наші пропустили м’яча) «синьо-жовті» не знітилися і спромоглися відновити рівновагу ще до перерви. Вийти вперед українцям вдалося у середині другої половини зустрічі. Відзначимо, що саме Будківського організатори змагань визнали найкращим нападником турніру.

 

У матчі за третє місце збірна Італії перемогла команду Білорусі − 2:1.

 

Контрольні матчі

 

«Шахтар» (Донецьк) − «Грассхопперс» (Цюріх). 1:0. Гол: Фернандіньо (15). «Шахтар»: Шуст (П’ятов, 46), Шевчук (Федецький, 46), Левандовський (Гюбшман, 46), Чижов (Чигринський, 46), Єзерський (Іщенко, 46), Фернандіньо (Жадсон, 46), Гай (Полянський, 46), Вілліан (Дуляй, 32), Срна (Ракицький, 46), Селезньов (Гладкий, 46), Кастільо (Срна, 67). Вилученo Чигринського, 66.

 

«Динамо» (Київ) − «Унтергагінг» (Німеччина). 3:3. Голи: Мілевський, 12, Бангура, 25, 30 − Конрад, 13, Фінк, 19, Шульц, 66. «Динамо» (перший тайм): Шовковський, Ель Каддурі, Михалик, Діакате, Бетао, Єременко, Гіоане, Кравченко, Гусєв, Мілевський, Бангура; (другий тайм): Шовковський, Несмачний, Саблич, Верховцев, Пайович, Корреа, Ярмоленко, Алієв, Морозюк, Шацьких, Кравець.

 

+++

 

Абрамович продаст «Челси» за миллиард?

 

Артем Гусятинский

Комсомольская правда в Украине

20.01.09

 

Чего только не пишут об одном из самых богатых людей мира! Авторитетное британское издание утверждает, что представители российского олигарха ищут желающих купить лондонскую команду в Саудовской Аравии и ОАЭ.

 

Совсем недавно казалось, что клуба в финансовом плане более благополучного, нежели «Челси», не существует. Однако кризис не щадит даже самых-самых, и вот уже уважаемая газета Sunday Times сообщает, что владелец Роман Абрамович не прочь продать «Челси», содержание которого теперь, похоже, сильно бьет по карману олигарха. Впрочем, по версии наших британских коллег, Рэд Ром (так Абрамовича называют в Англии) не собирается отдавать клуб по дешевке. Цена, объявленная олигархом, − 800 миллионов фунтов, или $1,18 миллиарда. Напомним, в 2003 году Роман Аркадьевич выложил за «Челси» куда меньшую сумму − 140 миллионов фунтов, что на тот момент равнялось $234,4 млн. Потенциальные покупатели − некие арабские шейхи − готовы отдать за раскрученный Абрамовичем бренд «Челси» столь серьезные деньги.

 

Стоит заметить, что официальные представители клуба опровергают эту информацию. Единственная распродажа, от которой нынче не открещивается «Челси», − это 50-процентная скидка на коллекцию футбольной формы прошлого сезона. Что касается статьи в Sunday Times, то здесь руководство клуба твердо стоит на своем.

 

«В последнее время было немало слухов о том, что команда сменит владельца, − говорится в заявлении исполнительного директора «Челси» Питера КЕНЬОНА на официальном сайте клуба. − От лица владельца я могу уверить всех, что данные слухи − полная чушь. «Челси» не продается. Владелец ничего в связи с продажей клуба не предпринимает и по-прежнему остается предан команде».

 

+++

 

«У меня много претензий к команде» − Юрий Семин

 

Газета по − украински

20.01.09

 

За контрольным матчем «Динамо» − «Унтерхахинг» (3:3) наставник киевлян Юрий Семин наблюдал не стоя у кромки поля, а со смотровой площадки близлежащего здания. После свистка об окончании поединка тренер ненадолго зашел к игрокам в раздевалку, после чего поделился мнением о первом поединке команды в 2009 году

 

− Мы провели два разных тайма. Первый могу занести команде в актив, особенно игру в атаке, а второй был проведен не лучшим образом. Может игроки плохо размялись, или были другие основания, но мы его проиграли 0:1. Было очень мало создано моментов, хотя и у наших ворот ничего опасного не происходило. Другими словами, есть над чем работать. Этот тайм удовлетворение никому не принес.

 

− У вас есть претензии к конкретным игрокам?

 

− У меня есть претензии к команде в целом. А к конкретным игрокам будут претензии в индивидуальных беседах, но не в прессе.

 

− Ваше мнение об игре новичков: Кравченко и находящихся на просмотре Верховцова и Пайовича?

 

− На мой взгляд, Кравченко очень и очень неплохо вошел в игру, отдал много результативных передач. О двух защитниках, которых мы просматриваем, пока рано говорить. Сегодня они впервые сыграли. На мой взгляд, неудачно.

 

− В Испании в тренировках принимают участие 31 футболист. С чем связано такое количество?

 

− Мы обычно на первый сбор выезжаем с таким количеством игроков, стараемся посмотреть большую группу людей. Из них будем отбирать 18 игроков. Также взяли на сбор ранее травмированных Нинковича, Гусева, Корреа. Они выздоровели и должны набирать форму. Поэтому количество людей немного увеличено. На втором сборе будет меньше.

 

− Какие задачи поставлены перед командой на этом сборе?

 

− Поднять за счет объема работ и больших нагрузок физическое состояние игроков. Это в первую очередь. И, конечно, игры. Они являются хорошим показателем, куда нам двигаться.

 

+++

 

Буффон стал лучшим голкипером в истории футбола

 

Газета по − украински

20.01.09

 

Международная федерация футбольной истории и статистики объявила вратаря «Ювентуса» и сборной Италии Джанлуиджи Буффона лучшим голкипером в истории.

 

Второе место в этом списке занял бывший вратарь «МЮ» и сборной Дании Петер Шмейхель, а третье − голкипер мадридского «Реала» и сборной Испании Икер Касильяс.

 

В пятерку сильнейших вошли также немец Оливер Кан и чилиец Хосе-Луис Чилаверт.

 

Напомним, что IFFHS признавала Буффона лучшим вратарем мира четыре раза − в 2002, 2004, 2006 и 2007 годах, но на этот раз исследование организации коснулось всей истории футбола с 1987 по 2008 годы.

 

Бывший вратарь «Спартака» и сборной СССР в списке лучших голкиперов этого времени занял 15-е место. Дмитрий Харин классифицирован на 40-й позиции, а Игорь Акинфеев − на 43-й.

 

+++


 

Печатные СМИ − негативные оценки

 

Конкретика, кошторис і втрачене покоління 

Олексій Комаровський

Український футбол

20.01.09

У прем'єрному засіданні взяли участь дев'ятеро членів Антикризової Ради: виконавчий директор ФК «Іллічівець» Леонард Губарьков, президент ФК «Княжа « Юрій Кіндзерський, віце-президент ФК «Сталь « (Дніпродзержинськ) Микола Колючий, президент ПФК «Севастополь» Олександр Красильников, президент ПФК «Олександрія» Микола Лавренко, президент ФК «Енергетик» Мирослав Лотоцький, директор ФК «Нафтовик-Укрнафта» Андрій Полунін, президент ФК «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький, президент ФК «Рось-Ригонда» Сергій Челноков, а також президент ПФЛ України Святослав Сирота, виконавчий директор ПФЛ Ігор Ярменчук, відповідальний секретар ПФЛ, секретар Антикризової Ради Милетій Бальчос, заступник голови Комітету професіонального футболу ФФУ Віктор Дердо, відповідальний за атестацію клубів ФФУ Сергій Задирай. Ми попросили розповісти про засідання та поділитися своїми враженнями деяких членів Антикризової Ради.

Мирослав ЛОТОЦЬКИЙ, член Центральної Ради ПФЛ, президент ФК «Енергетик» (Бурштин):

− Я вважаю, що на засіданні порушувалися  нагальні  питання. Головне − вчасно. Хто знає, можливо, на проблеми першої та другої ліг і не зверталася б така увага, але добре, що це сталося.

− Ваш клуб висунув якісь конкретні пропозиції щодо виходу з кризового становища?

− Так, я виступив із деякими пропозиціями, їх умовно можна було б розділити на два пункти. Перший − на чому можна заробляти гроші. Це зосередити роботу  на  співпраці  з  фірмами, спонсорами,  банками,  словом, зробити все, щоб якось компенсувати витрати клубів, які йдуть на проведення змагань. Другий −  це  ефективне  витрачання грошей клубами. В цьому плані клубам має піти назустріч Федерація футболу України. Найбільшу дискусію, наприклад, викликало питання, де взимку мають проводитися навчально-тренувальні збори арбітрів − в Криму чи в Туреччині.

− Яка, зокрема, ваша позиція у даному питанні?

− Я взагалі виступив із пропозицією взяти фіксовану суму (наприклад, сто тисяч гривень), яку зібрали б із клубів за рівним принципом, а право вибору місця проведення зборів віддати на розсуд Комітету арбітрів. На жаль, не всі клуби мене почули. Можливо, побоялися, а може, у них є якісь домовленості з арбітрами, не знаю. Однак не всі підтримали таку ідею.

Порушувалося питання цін за ліцензування тренерів. Зараз навчання та отримання диплому в межах трьох тисяч доларів. Я вважаю, тут можна було б зменшити оплату. За атестацію клубів потрібно сплачувати понад п'ятнадцять тисяч гривень. А це ж усе гроші, і їх потрібно десь діставати. Вважаю, що в ФФУ могла б піти назустріч клубам, інакше ці самі клуби можна втратити. А заразом буде занепадати й весь український футбол. Мені наразі опонують: як можна проводити змагання без ліцензування, без якісного арбітражу? Я ж відповім: на жаль, у Федерації футболу України більшість чиновників не знають, що таке футбольне господарство, а послуговуються виключно циркулярами ФІФА та УЄФА. Але ж не можна виконувати закони наосліп, потрібно, зрештою, опуститися до реалій нашого футболу. Я, наприклад, мав конкретну розмову з президентом ПФЛ Святославом Сиротою − виходити на спонсорів, які могли фінансувати змагання, принаймні, у першій лізі. Час, коли не рахували гроші, уже минув.

Також на засіданні Антикризового комітету ПФЛ порушували питання про податок на додану вартість, для того, щоб народні депутати, які є представниками у футболі, порушили у Верховній Раді питання про зменшення або скасування податку у спорті загалом і футболі зокрема.

− Сума у сто тисяч гривень, яка прозвучала у контексті коштів на підготовчі збори арбітрів, − умовна чи конкретна?

− Конкретна. Вибір місця проведення зборів має бути за арбітрами, а ось сума, яка має перераховуватись із клубів, − фіксованою. Я запропонував саме таку. А ФФУ нехай уже працює сама над тим, де ці збори проводити.

− На засіданні комітету говорилося про ефективне використання коштів клубами. Що конкретно мається на увазі?

− Потрібно ретельно переглянути витрати на переїзди, проживання, харчування. Наш клуб, зокрема, бюджет не зменшує. Ми намагаємося  віднайти   кошти. Наш спонсор − місцева електростанція, ми не жируємо, однак і ображати гравців собі не дозволяємо. Хоча кожен наш гравець знає клубну політику: гравець не може  отримувати  більше,  ніж працівник енергетики. Ми це не приховуємо і говоримо про це відверто.  Кожен  працівник,  який працевлаштовується  в  нашому клубі, знає на що йде.

− У нелегкий для країни час яким ви бачите майбутнє «Енергетика»?

− Ми працюємо за планом. 20 січня команда виходить із відпустки і перший підготовчий етап проведе на клубній базі в Карпатах. Нас наразі більше хвилює інше питання. Як відомо, ФФУ внесла пропозицію  на найближчий   Виконком, щоб розпочати змагання 15 березня, а не тоді, коли це попросили клуби (кінець березня − початок квітня). Тому ми будемо більше наполягати на наших позиціях і звернемося до ФФУ із повторним листом-проханням розпочати весняну частину змагань пізніше.

+++


 

Моніторинг телеефіру

 

Понеділок − вівторок, 19-20.01.09 (запис)

 

1. Телеканал «1+1»

 

Програма «Про спорт», 19.01.09, 23:00

 

1) Чинний чемпіон України донецький «Шахтар» в рамках товариського турніру в іспанському Маспаломасі розгромив клуб німецької Бундесліги «Борусія» з міста Менхенгладбах, з рахунком 3:0. Голи у «гірників» забивали Гладкий (18-а хвилина), Кастільо (45) та Селезньов (64).

 

2) В понеділок «гірники» провели черговий матч в Іспанії. «Шахтар» обіграв норвезький «Русенборг» − 2:1. На 13-й хвилині після розіграшу кутового Жадсон точно прострілив на Левандовські, який відправив м'яч до сітки воріт норвежців.

 

«Шахтар» зусиллями Кастільо і Гая мав можливості забити другий гол, але удар мексиканця блокував захисник, а пострілу Олексія Гая не вистачило влучності.

 

На 33-й хвилині «Русенборгу» все ж таки вдалося відігратися: рефері призначив пенальті у ворота «Шахтаря» за грубу гру Худжамова − і Роар Странд ударом з «позначки» зрівняв рахунок.

 

На початку другого тайму Гладкий не використав вихід сам на сам з голкіпером норвежців, але Фернандіньо на 59-й хвилині точним ударом з пенальті, який заробив Ярослав Ракицький, вивів «Шахтар» вперед. Цей результат (2:1) залишився незмінним до кінця поєдинку.

 

+++

 

2. Телеканал «СТБ»

 

Програма «Вікна спорт», 20.01.09, 00:40

 

1) Сюжет про перебування донецького «Шахтаря» на тренувальних зборах в Іспанії.

 

2) Київське «Динамо» на зборах в Іспанії провело перший контрольний поєдинок проти команди третього німецького дивізіону «Унтерхахінг». Зустріч завершилася бойовою нічиєю з рахунком 3:3. У «динамівців» голами відзначилися Мілевський та двічі Бангура. Коментарі головного тренера «Динамо» Юрія Сьоміна.

 

3) Огляд матчів звітного туру іспанської Прімери.

 

+++

 

3. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 20.01.09, 03:45

 

1) Футболісти донецького «Шахтаря» здобули третю перемогу у трьох матчах зимового міжсезоння, яке вони проводять на Канарах. У понеділок команда Луческу здолала норвезький «Русенборг» з рахунком 2:1.

 

2) Огляд заключного матчу 22 туру англійської прем’єр-ліги, в якому зустрічалися «Ліверпуль» та «Евертон». Зустріч завершилася бойовою нічию з рахунком 1:1.

 

+++

 

4. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 19.01.09, 19:25

 

1) Огляд матчу, в якому чинний чемпіон України донецький «Шахтар» в рамках товариського турніру в іспанському Маспаломасі розгромив клуб німецької Бундесліги «Борусія» з міста Менхенгладбах, з рахунком 3:0. Голи у «гірників» забивали Гладкий (18-а хвилина), Кастільо (45) та Селезньов (64).

 

2) Київське «Динамо» на зборах в Іспанії провело перший контрольний поєдинок проти команди третього німецького дивізіону «Унтерхахінг». Зустріч завершилася бойовою нічиєю з рахунком 3:3. Результат цього матчу заставляє замислитись головного тренера Ю. Сьоміна про проблеми в захисті команди.

 

+++

 

5. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 19.01.09, 19:10

 

1) Змінити кермо автомобіля на президентське крісло мадридського «Реалу». Подумаєте, мрія якогось божевільного водія? Зовсім ні. Це − реальна мета.

 

У мадридському «Реалі» стартує виборча кампанія боротьби за президентське крісло, і серед кандидатів − легендарний автогонщик, учасник останнього «Дакару» Карлос Сайнц. Його шанують у Мадриді, сам же він ніколи не приховав своєї любові до «Реалу».

 

Інформацію про відставку Рамона Кальдерона Сайнцові сорока на хвості принесла на далеку південноамериканську землю, де цього року гостював «Дакар». Пілот миттєво заявив, що йде на вибори і, на думку іспанських мас-медіа, став одним з шести фаворитів на посаду президента.

 

До літа у кріслі ж сидітиме Вісенте Болуда. Тимчасовий бос не претендує стати постійним. Тим більше, свій трон воліє залишити із медаллю чемпіона Іспанії. Після перемоги над “Осасуною” 3:1, яку Болуда між тим присвятив Кальдерону, він заявив, що «Реалові» до снаги ще обігнати нестримну «Барселону».

 

Виступ же каталонців у першому колі − новий еталон Чемпіонату Іспанії за усі часи. 50 очок за половину Чемпіонату ще ніколи і ніхто не набирав. Тепер вже “Барса” йде на новий рекорд − за кількістю розгромних перемог у сезоні. Команда познущалася вже не з одного суперника, останнім із яких став «Депортиво» − 5:0. Як і раніше “синьо-гранатові” випереджають «Реал» та «Севілью» на 12 очок. І аж на 16-ть суперника київського “Динамо” по Кубку УЄФА − «Валенсію». “Кажани” після 19-го туру ні з чим прилетіли з країни басків.

 

+++

 

6. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 19.01.09, 21:25

 

1) Київське «Динамо» на зборах в Іспанії провело перший контрольний поєдинок проти команди третього німецького дивізіону «Унтерхахінг». Зустріч завершилася бойовою нічиєю з рахунком 3:3. У «динамівців» голами відзначилися Мілевський та двічі Бангура.

 

2) Протягом двох днів на тренувальній базі «Динамо» проходив турнір серед футбольних фанатів, присвячений 70 річниці від дня народження  В.В. Лобановського. Перемогу в турнірі святкувала київська команда «Скіф». 

 

+++          

 

7. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 19.01.09, 19:15

 

1) Інформація про результати контрольних поєдинків, які провели українські клуби на тренувальних зборах. Харківський «Металіст» з мінімальним рахунком 1:0 здолав казахський «Мегаспорт». Єдиний м’яч забив Девіч. Київське «Динамо» розійшлося миром з німецьким клубом третього дивізіону «Унтрехагіном» − 3:3.

 

2) Огляд матчів звітного туру іспанської Прімери.

 

+++

 

8. Телеканал «Спорт 1»

 

Програма «Спортінформ», 20.01.09, 00:10

 

1) «Шахтар» слідом за Брандао може продати ще одного бразильського форварда. Луїс Адріано повідомив про домовленість донецького клубу з «Палмейросом», щодо його переходу до складу команди В. Люшенбурго. Орієнтовний трансфер Адріано повинен скласти 3 млн. євро.

 

2) Гравець пітерського «Зеніту» Андрій Аршавін вже наступного тижня офіційно стане гравцем лондонського «Арсеналу», про це у понеділок повідомив агент футболіста Д. Лахтер. Сума трансферу складає 17 млн. фунтів.  

 

+++

 

9. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорт», 20.01.09, 05:15

 

1) Огляд заключного матчу 22 туру англійської прем’єр-ліги, в якому зустрічалися «Ліверпуль» та «Евертон». Зустріч завершилася бойовою нічию з рахунком 1:1.

 

2) За інформацією французької преси італійський «Мілан» планує купити гравця мюнхенської «Баварії» Франка Рібері.

Підписатися на новини