Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

 

УЕФА не придется платить налоги в Украине во время Евро-2012

News.liga.net

13.01.09

Верховная Рада приняла в первом чтении закон, которым Европейский футбольный союз (УЕФА) освобождается от налогов в Украине на период проведения финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года. За соответствующие изменения в ряд законов по вопросам налогообложения N2372 проголосовал 291 народный депутат.

Как передает корреспондент ЛІГАБізнесІнформ, в частности, предлагается освободить от уплаты налога на прибыль предприятий, прибыль которая будет получена УЕФА в Украине в ходе проведения Евро-2012, например, прибыль от продажи маркетинговых прав.

Также на период проведения чемпионата предлагается освободить от уплаты НДС операции по импорту товаров и капитальных активов, полученных представительством от комитета УЕФА в Украине.

Предлагается освободить от уплаты налога на доходы физических лиц не резидентов Украины в части сумм, полученных ими за работы и услуги в Украине и за ее пределами в связи с проведением чемпионата − зарпалата, возмещение расходов, суточные и т.д.

+++

УЄФА знизить вимоги до кількості 4− і 5-зіркових готелів, необхідних для проведення Євро-2012 в Україні

Rbc.ua

13.01.09

УЄФА готова йти на зниження вимог за кількістю 4− і 5-зіркових готелів, необхідних для проведення Євро-2012 в Україні. Про це журналістам повідомив заступник міністра культури і туризму Юрій Зубок, передає кореспондент РБК-Україна.

«УЄФА розуміє, що в умовах економічної кризи будівництво готелів високих категорій є проблематичним, тому УЄФА погодилася з тим, що частина делегації − тренерського складу і преси − може бути розміщена в тризіркових готелях», − сказав він.

Ю.Зубок уточнив, що згідно з генеральним планом в рамках підготовки до проведення Євро-2012 в Україні повинно бути побудовано 143 нові готелі, зокрема 54 п'ятизіркові, 67 чотиризіркових і 22 тризіркові.

Зокрема в Києві, згідно генплану, до кінця 2009 р. повинно діяти 24 п'ятизіркових готелів, 40 чотирьохзіркових, 23 трьохзіркових.

Крім того, в рамках підготовки до проведення Євро-2012 згідно із затвердженим генпланом в Україні повинні бути реконструйовані (з підвищенням категорії) 136 готелів, що діють.

+++

 

Указ Президента України № 18/2009

President.gov.ua

13.01.09

Про зміни у складі Координаційної ради з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу

На часткову зміну статті 2 Указу Президента України від 8 травня 2007 року №389 «Про забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» (зі змінами, внесеними Указами від 15 січня 2008 року №22 та від 14 лютого 2008 року №125):

увести до складу Координаційної ради з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу ШЕВЛЯКА Іллю Миколайовича − заступника Міністра Кабінету Міністрів України − директора Координаційного бюро з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Секретаріату Кабінету Міністрів України;

призначити БОГУЦЬКОГО Юрія Петровича − заступника Глави Секретаріату Президента України − секретарем Координаційної ради, увільнивши від виконання цих обов'язків О.Слюсаренко;

вивести зі складу Координаційної ради О.Слюсаренко та Є.Червоненка.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО 13 січня 2009 року

+++

 

Новорічні канікули в Сумах видалися щедрими на спортивні події

State-gov.sumy.ua

12.01.09

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

За сприяння обласного управління у справах молоді та спорту разом з федерацією футболу Сумщини в спортивному комплексі Сумського державного педагогічного університету ім.А.С.Макаренка з 5 січня проводилися змагання традиційного Різдвяного турніру з міні-футболу серед юнаків 1995 року народження. Участь в ньому прийняли 12 команд з Сумської, Донецької областей, міста Києва та Баку (Азербайджан). Проте спортивна фортуна опинилася на боці гостей з Баку − перше місце посіла їхня команда «Зангезур», на другому − сумська команда «Зміна-Вента», на третьому − «Металург» з Комсомольська Донецької області.(…)

+++

Донецк начал готовиться к Евро-2012 за свой счет − мэр

Ostro.org

13.01.09

Ряд позиций по подготовке города Донецка к Чемпионату Европы по футболу в 2012 году, где предполагалось участие государственного бюджета, перешел на финансирование из местного бюджета. Об этом Донецкий городской голова Александр Лукьянченко сообщил сегодня на пресс-конференции.

«Вопросы, которые касаются программы подготовки к Евро-2012, программа по городу Донецку утверждена, но, к сожалению, целый ряд позиций там перешел на финансирование из местного бюджета», − сказал А. Лукьянченко.

Также на эту тему

Донецкий градоначальник уточнил, что, в частности, на местный бюджет полностью переложена модернизация и приобретение горэлектротранспорта. Ранее в программе подготовки предусматривалось, что 20 единиц транспорта будет приобретаться ежегодно, начиная с 2009 года. «И там была договоренность и гарантии из расчета «50 на 50»: 50 − государственный бюджет, 50 − местный. Сегодня перенесли все на местный бюджет», − сказал Лукьянченко.

При этом он подчеркнул, что в 2009 году самое большое изъятие среди городов − миллионников, имеет Донецк − 305 миллионов гривен.

«В прошлом году было 337 миллионов гривен, снизошли до 305 (миллионов гривен)», − сказал А. Лукьянченко.

+++

У Святошині розпочали підготовку до Євро-2012

Kreschatic.kiev.ua

13.01.09

Затверджено  Комплексний план заходів Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації по підготовці та проведенню фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу на 2009 рік. Повідомляє прес-служба району.

Планом передбачено включення до програми соціально-економічного і культурного розвитку району на 2009 рік об’єктів соціальної інфраструктури, пов’язаних із проведенням Євро-2012.

Заплановано підготувати пропозиції до проекту міського плану заходів по забезпеченню безпеки та правопорядку у місті в процесі підготовки та проведення чемпіонату; вживання необхідних профілактичних заходів для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення району, тощо.

+++

Донецкая ж/д займется к ЧЕ-12 участком «Донецк-Лозовая»

Komitet12.org.ua

13.01.09

Донецкая железная дорога в 2009 году произведет модернизацию участка «Донецк-Лозовая», который включен в план подготовки объектов к проведению Чемпионата Европы по футболу в 2012 году. Об этом сообщает пресс-служба Донецкой железной дороги.

«В 2009 году перед Донецкой железной дорогой стоят серьезные задачи: модернизация направления «Донецк-Лозовая», − сказано в сообщении.

Также Донецкая железная дорога проведет ремонт вокзального комплекса Красный Лиман и других объектов предприятия, восстановление объемов грузовых перевозок, улучшение качества обслуживания пассажиров и производственных предприятий региона, а также обновление парка подвижного состава за счет приобретения нового и увеличения объемов проведения ремонтных работ существующего.

Приоритетными направлениями в работе в 2009 году станут выполнение основных показателей производственной деятельности, привлечение дополнительных объемов перевозок и улучшение финансового положения предприятия.

Как ранее сообщал Комитет ЧЕ-12, в 2008 году, ДЖД произвела модернизации и сдала участок «Донецк-Волноваха», который задействуют во время проведения Чемпионата Европы по футболу среди молодежи в 2009 году. На реконструкцию данного участка Донецкая железная дорога затратила более 206 млн. грн.

Как известно, юношеский турнир принимают города Донецк и Мариуполь.

+++

Футбольный гешефт Коломойского

Сергей Демидов

Uadaily.net

13.01.09

Новость о том, что бывший президент Объединенной еврейской общины Украины Вадим Рабинович продал действующему президенту этой организации Игорю Коломойскому ФК «Арсенал» (Киев) не удивила, но позабавила. Согласитесь, не каждый день в украинском футбольном бизнесе происходят такие гешефты.

Собственно, о том, что Вадим Рабинович будет продавать «Арсенал» после того, как немного «поднакачает» его деньгами, мы писали еще во время покупки этим бизнесменом ФК . Так и получилось.

Однако полностью оправдать вложения средств Рабиновичу не удалось. «Арсенал» так и не стал ведущим украинским клубом. Более того, новый владелец даже не смог договориться со столичной властью относительно постройки стадиона. Получается, что Коломойский приобрел только бренд сомнительного качества и команду, которая занимает нижние строчки в турнирной таблице.

Рабиновичу вряд ли удалось заработать деньги на этой сделке. Кризис обесценивает не только заводы, банки и фабрики, но и футбольные клубы. Более того, по слухам, бывший владелец «Арсенала» на сегодняшний день испытывает финансовые трудности. Именно этим объясняется переформатирование работы по непрофильным активам, например, по СМИ.

Рабинович «сливает» все, что может пока еще «слить». И футбольный клуб, который в последнее время испытывал определенные финансовые трудности, не является исключением.

Поэтому вряд ли, чтобы Коломойский переплатил за такой актив. Скорее наоборот, он прикупил его по дешевке с такой же целью, что и Рабинович несколько лет назад. А именно с «наметкой» на дальнейшую перепродажу. По другому объяснить, зачем Игорю Коломойскому еще один футбольный клуб, не представляется возможным.

Напомним, что Беня Днепровский уже владеет ФК «Днепр» и ФК «Кривбасс», а братья Суркисы − основные владельцы ФК «Динамо Киев», являются его экономическими вассалами. Приобретение еще одного клуба, особенно такого как «Арсенал», не вписывается в общую картинку. Ведь Коломойский прежде всего бизнесмен, а уж потом футбольный фанат.

Судя по всему, клуб был приобретен по случаю за очень смешные деньги. То есть, Коломойский не ожидает от «Арсенала» каких-то супер-взлетов. Он также не надеется на прибыль от него. Программа максимум − удержаться в высшей лиге. Ну и по необходимости помочь «Днепру» в турнирной таблице.

Кризис когда-нибудь закончится. В результате такой актив будет стоить гораздо дороже, появятся заинтересованные покупатели и ФК будет вновь продан, но уже по другой цене. Просто у Рабиновича не было свободных средств для того, чтобы проделать такую операцию и продержаться во время кризиса, а у Коломойского они без сомнения имеются.

Гешефт, как видим, весьма удачный, даже с учетом специфики самого товара. Вот только «Арсеналу», так же как и украинскому футболу, от него не будет ни холодно, ни жарко.

+++

Депутаты области предлагают внести 10 млн. грн в уставной фонд ЗАО «Черноморец» и уменьшить расходы на медикаменты и образование

Dumskaya.net

13.01.09

В проекте бюджета области предусмотрено внесение 10 млн. гривень в уставной фонд ЗАО «Черноморец». Мотивировалось это подготовкой к «Евро — 2012». Этот пункт вызвал горячие споры в сессионном зале. От некоторых депутатов прозвучали обвинения в лоббировании интересов определенных бизнес-структур.

Между тем, бюджет, представленный сегодня на обсуждение, разительно отличается от бюджета, представленного облгосадминистрацией. В нем предусматривается снижение на 15 млн. гривень расходов на медикаменты и на 7 млн. гривень ассигнований на сферу образования.

+++

Депутат Одесского облсовета обвинил коллег в лоббировании интересов «Черноморца»

Reporter.com.ua

13.01.09

Депутат Одесского облсовета Валентин Душейко обвинил комиссию по вопросам бюджета и банковской деятельности в лоббировании интересов футбольного клуба «Черноморец».

Об этом стало известно в ходе сессии Одесского облсовета.

Председатель комиссии (член Партии регионов) Алексей Зотов в ходе доклада о проекте бюджета области на 2009 год сообщил, что проектом предусмотрено выделение 10 млн грн в уставный фонд ФК «Черноморец».

Данный пункт бюджета вызвал негативную реакцию ряда депутатов облсовета. В частности, депутат от Блока Юлии Тимошенко Валентин Душейко заявил: «Вы нам обещали, что если отдадут «СКА» инвестору «Черноморцу», то будет Париж. Потом − что надо отдать часть парка Шевченко «Черноморцу» − и будет Париж. Теперь я вас спрашиваю: какое отношение имеют деньги облсовета к Парижу?»

Кроме того, депутат выразил сомнение в правомерности подписи депутата Олега Маруса (и.о. президента ФК «Черноморец») под решением о выделении средств «Черноморцу».

Николай Скорик по этому поводу отметил: «Я понимаю, что будут звучать обвинения депутатов в связи с «Черноморцем» и «Имэксбанком». Олег Марус является заместителем председателя постоянной комиссии облсовета по вопросам молодежной политики, поэтому он имел право подписывать этот документ».

Он подчеркнул, что данные средства планируется использовать в рамках подготовки к Евро-2012.

Председатель комиссии Сергей Веселов (БЮТ), в свою очередь, заявил, что ничего не знает о документе, который подписывал Олег Марус: «Я поражен, почему нарушается регламент. Я ничего не знаю о документе, который подписал мой заместитель».

+++

На Тернопільщині до Євро-2012 модернізують туристичну галузь

Укрінформ

13.01.09

У Тернопільській області розроблено програму розвитку туризму до 2012 року.

За словами начальника управління з питань туризму ОДА Михайла Лисевича, проведення в Україні Євро-2012 вимагає конструктивних зрушень у туристичній сфері Тернопільщини.

За експертною оцінкою, здійснення заходів програми дасть змогу збільшити обсяги реалізації туристичних та супутніх послуг у п'ять разів, а потік туристів в область − утричі. Крім цього, виконання програми дозволить залучити в туристично-рекреаційну галузь області щонайменше 16,5 млн грн коштів інвесторів. Передбачається, що удвічі збільшиться кількість робочих місць, створених у туристично-рекреаційній галузі та суміжних сферах діяльності. А обсяг платежів до бюджетів різних рівнів, за прогнозами, збільшиться утричі.

+++

Навколофутбольне

Uamedia.visti.net

13.01.09

«Українізація» заради перемоги

Тривалий я час уникав обговорення теми щодо натуралізації іноземних футболістів для їхнього подальшого залучення до збірної України. Чесно кажучи, не дуже вірилося, що хтось із легіонерів дійсно може допомогти нашій команді. По-справжньому класні гравці були «заграні» за свої збірні (нехай навіть і на молодіжному рівні), а «секонд-фут» − він і є «секонд-фут». Свого, як кажуть, подіти нікуди...

Хоча, коли черговий наставник нашої збірної (особливо Блохін) починав скаржитися, що грати за збірну нема кому, я мимоволі замислювався: а чи дійсно зроблено все для посилення її складу? Чи всі команди першої та другої ліг переглянуті? Чи не «захлинається» в тім «болоті» який-небудь новий Яремчук? Згодом Блохіна замінив Олексій Михайличенко. Якийсь рух щодо оновлення складу почався. До збірної почали залучати нових гравців: Голайдо, Селезньова, Гоменюка, Кравченка... Але чи посилять вони її? Проте мова зараз не про кількість нових гравців збірної, а про якість роботи в цьому напрямі тренерського штабу й керівництва ФФУ.

Не зовсім зрозумілою тривалий час була позиція Михайличенка щодо Марка Девіча. Справа не в тім, що, зрештою, цей серб зіграв-таки за нашу збірну, а в тім, що тренерський штаб у ситуації з ним повівся досить дивно: мовляв, це його особиста справа − приймати громадянство України чи ні. До збірної це не має жодного стосунку. На мій погляд, це мала бути і його (штабу) справа. У будь-якій іншій країні, якщо наставник її збірної зацікавлений у гравцеві (не громадянині цієї країни, але який готовий прийняти її громадянство), − федерація футболу докладає всіх зусиль для прискорення цього процесу. У ситуації з Девічем цього не сталося. Отримання громадянства було саме по собі, а його виклик у збірну − сам по собі. Девіч фактично усе зробив сам. Сам забив безліч голів за свій «Металіст», сам став громадянином України, сам сказав, що хоче грати за нашу збірну і сам зіграв. У тому сенсі, що інші гравці в тому допоки єдиному матчі, у якому взяв участь Марко, − із норвежцями, його, на мій погляд, просто ігнорували... Природно, ніяких гарантій того, що Девіч надалі буде грати за національну команду України, немає і бути не може апріорі. Але справа не в цьому, а в тому, що будуть у нашій історії й інші девічі і не хочеться, щоб і до них так ставилися.

Сьогодні щось подібне відбувається з одноклубником Марка по «Металісту» бразильцем Едмаром. (На мій погляд, він входить до трійки кращих на сьогодні футболістів, які грають в Україні). І от за нього дійсно варто було б боротися за повною програмою. Він начебто не проти стати громадянином України. Більше того, наприкінці минулого року одружився на українці і навіть взяв її прізвище: став Едмаром-Головським. От би підсобити йому в цьому. Тим більше, що футболіст він дійсно класний, стабільний, справжній «пахар» на полі (чого про інших бразильців не скажеш). Зрештою, гірше б точно не стало, якби такий гравець захищав кольори української збірної. У тому числі й у перспективі. Дивись, пробилася б наша збірна на чемпіонат світу, маючи у своєму складі серба Девіча і бразильця Едмара, і замислилися б інші іноземці, які виступають в Україні. Адже ось він, шанс, − утілити в життя мрію кожного, хто серйозно займався футболом, − зіграти на мундіалі. Тим більше, що кожен із цих легіонерів чудово розуміє, що шансів потрапити до своєї рідної збірної (наприклад, у тих же бразильців) практично немає. Гадаєте, це не стане для них стимулом? Не знаю. Але пропоную надати їм можливість зіграти на ньому, а потім шукати відповідь на це запитання. Нам же зараз просто порівнювати нема з чим. 

Щоправда, з цього приводу варто визнати, що у ФІФА є могутнє антибразильське лобі в особі Йозефа Блаттера. На його погляд, «ми повинні знайти рішення, аби зупинити «натуралізацію» гравців. У Бразилії 60 млн футболістів. Якщо ми не звернемо на це увагу, то будемо спостерігати вторгнення бразильців не тільки в Європу, але й в Азію та Африку. А на чемпіонатах світу-2014 і 2018 будуть грати 16 збірних із безліччю бразильців». «Натуралізація − реальна небезпека, − переконаний президент ФІФА. − Контролювати її − значить захищати національні збірні». 

Але, гадаєте, це когось зупиняє? Як грали бразильці Деку і Пепе в збірній Португалії, так і будуть грати. Гадаєте, когось в Іспанії образило те, що багато в чому завдяки Маркушу Сєнні її збірна стала торік чемпіоном Європи? Але не бразильцями єдиними живі національні збірні багатьох країн. Аргентинець Мауро Каморанезі став переможцем останнього чемпіонату світу в складі італійської збірної. А Мирослав Клозе і Лукаш Подольськи (які за великого бажання могли грати за збірну Польщі) вибрали бундестим, і в 2006-му в його складі стали бронзовими призерами світової першості, а торік − срібними на чемпіонаті Європи. Так, у Німеччині чимало нарікали з приводу «ополячення» нападу її національної збірної (до речі, в атаці в неї грає і бразилець Маріо Гомес), але коли йдеться про престиж нації, то всі національні комплекси − вбік. Керівництво німецької й італійської федерацій футболу, з подачі тодішніх наставників збірних цих країн, дало зрозуміти, що зацікавлене в цих гравцях. Якби воно цього не зробило, упевнений, ті ж Клозе й Подольськи зараз грали б в атаці польської збірної (до речі, конкуренцію в ній їм складав би бразилець Гереро). На жаль, у нас цього не відбувається...

Президент ФФУ Григорій Суркіс якось сказав, що в цьому питанні «не має права керуватися емоціями й одним лише побажанням гравця, не знаючи, чи знаходиться Девіч у сфері інтересів Михайличенка. З одного боку, сербський легіонер «Металіста» − гравець високого класу, але з іншого, його натуралізація − трудомісткий і тривалий процес. Пригадуєте, яких титанічних зусиль нам коштувало залучити під свої прапори Артема Мілевського, задіяного в незапам'ятні часи за юнацьку збірну Білорусі? Потрібне було особисте звернення гравця до Блаттера, у якому форвард дав зрозуміти, що виступати хоче тільки за Україну. Велике значення мало і те, що Мілевський народився в СРСР, до складу якого входили колись обидві країни. Ще раз підкреслю: я − президент федерації, а не головний тренер, і гарантувати Девічу чи будь-якому іншому іноземному футболісту, що при зміні громадянства він неодмінно отримає місце в складі української збірної, я не можу...». 

Ніхто цього від нього і не вимагає. І, погодьтеся, було б нерозумно це вимагати. Але створювати умови для залучення гравців такого рівня під прапори не найбільш (будемо відверті) конкурентоспроможної у світі збірної України можна і треба. Навіть якщо Девіч зіграє за неї усього в кількох матчах і принесе нам необхідний результат, можна вважати, що «титанічні зусилля» не пропали марно. З цього приводу наведу, як на мене, досить красномовний приклад.

Сьогодні у великій футбольній Європі вже, напевно, ніхто не згадає такого гравця польської збірної як Еммануель Олісадебе. А в Україні цього нігерійця будуть пам'ятати довго. Тому що саме він у своєму першому ж офіційному матчі за збірну Польщі (у відбірному циклі до ЧС-2002) за рахунку 1:1 забив у Києві два голи у ворота нашої команди, якою керував тоді В. Лобановський. А в домашній грі (в якій українцям потрібна була тільки перемога) він знову забив гол, тим самим фактично позбавивши шансів на вихід із групи. Польща поїхала на мундіаль, а ми залишилися біля розбитого корита. І розбив його (якщо опустити банальне «ми самі в усьому винуваті») саме нігерієць Олісадебе. Де він зараз? Розчинився у футбольних «нетрях» Європи. Але свою справу він тоді зробив. І хоча б заради цього його варто було натуралізувати.

 

Це дійсно важкий процес. Тим більше в нашій країні, де, на відміну від багатьох інших, не передбачене подвійне громадянство, а стосовно футболу − і справді багато в чому ризикований. Але, скажіть, хіба не ризикував той же Суркіс, коли «воював» за вже згаданого білоруса Мілевського? Добре, що ризик у підсумку виявився виправданим, і без Артема зараз важко уявити і збірну країни, і «Динамо». Але хто міг тоді, коли тільки починалася епопея з «українізацією» цього білоруса, дати гарантію, що все так вдало складеться?  Зрештою, Мілевський міг банально «померти» від зіркової хвороби десь в одному  з нічних клубів Києва. Зрештою, просто дістати травму, не сумісну з великим  футболом... 

Отже, ризик, звичайно, є. Але, повторюся, він багато в чому виправданий. Ми в  будь-якому випадку нічого не втрачаємо. Тільки здобуваємо. Логіка проста:  вийшло в тебе заграти в збірній і принести користь Україні − честь тобі і  хвала. Не вийшло, що ж − значить, не доля, вибач. Але в будь-якому разі нам  не буде соромно за те, що ми не докладали зусиль. А от сумно буде, коли  натуралізований бразилець Едуардо да Силва заб'є за хорватську збірну  вирішальний гол у наші ворота, а його земляк Едмар у «жовто-блакитній» формі  навіть гіпотетично не зможе йому в цьому завадити... І хорвати поїдуть на  мундіаль, а ми ні...

Костянтин Ніколаєв «Народна армія»

Підписатися на новини