Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Печатные СМИ − нейтральные оценки

 

«Упродовж дня в Україні близько 50−ти дітей сиротіють, а 65 − знаходять нову сім’ю»

 

Марина Ткачук 

Україна молода

09.01.09

 

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

 

Міністр сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко − про бум усиновлення, здорову націю і омріяну «зимову» олімпійську медаль

 

Молодому «спортивно−сімейному» міністру Юрієві Павленку не бракує красномовства та енергійності − до цього зобов’язує «фронт роботи» у його відомстві. У амбіційного політика й плани відповідні − перетворити українців на спортсменів, побудувати у кожному райцентрі басейн, здобути золоту медаль на «зимовій» Олімпіаді у Ванкувері.

 

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту запевняє, що в Україні подолано дитячу безпритульність, а немовлята для усиновлення − справжній дефіцит. Про планів громаддя і перепони у спорті, благородні починання у захисті дітей−сиріт і про фізкультуру без жертв − про все це Юрій Павленко розповів «Україні молодій». (…)

 

(…) − Як просувається підготовка до Євро−2012. Криза на неї не вплине?

 

− Підготовка триває за планом. На останньому засіданні УЄФА була дана досить позитивна оцінка діям України та Польщі у підготовці до Євро −2012. У нас сьогодні з Польщею є сформований план, усі суперечності подолані. І я впевнений, фінансова криза теж не вплине на динаміку підготовки. Мінімальна потреба на 2009 рік становить 3,5 мільярда гривень − це включно з реконструкцією НСК «Олімпійський». І це ті гроші, які держава має. Йдеться про будівництво доріг, аеропортів, метро, тренувальних баз і генерального об’єкту − фінальної арени Євро−2012. Сьогодні вже затверджено концептуальний проект, проектувальника, підрядника. І з грудня на території комплексу почалися будівельно−монтажні роботи. Наші дії в повній мірі підтримані УЄФА. Кожна цифра, кожна копійка, яка витрачається на реконструкцію НСК «Олімпійський», проходить декілька рівнів експертиз, контролю, до її затвердження, а потім, за підсумками використання, вона теж контролюється.

 

− Зрозуміло, на Євро−2012 економити не будемо. На чому ж тоді заощаджуватиме ваше відомство в умовах кризи?

 

− На зарплатах чиновників, преміальних, відрядженнях, витратах, що стосуються апарату − на ремонтах, закупівлі меблів, комп’ютерів. На тому, без чого міністерство може рік пропрацювати.

 

Що стосується програм, які реалізовує міністерство, то вони не є критичними для бюджету − це не мільярдні суми. Загальний бюджет міністерства − у межах мільярду. Серйозних скорочень − ні у сфері фізичної культури й спорту, ні в системі захисту прав дітей, ні в молодіжній політиці − не буде.

 

+++

 

ВАЛЕРІЮ Лобановському − 70!

 

Юрій Громов

Український футбол

08.01.2009

 

Спливло понад шість років відтоді, як не стало Валерія Лобановського. Великого тренера і людини, фахівця, який десятиліття працював на благо динамівського і світового футболу.

 

 6 січня Валерій Васильович святкував би ювілей − 70 років. Шанувальники таланту Метра, родичі та друзі, керівництво, гравці, тренери «Динамо», ветерани і просто шанувальники футболу зібралися на Байковому кладовищі, біля його могили.

 

Незважаючи на мороз, вшанувати пам'ять великої людини приїхало багато відомих у футбольних колах людей: наставник національної збірної Олексій Михайличенко, його помічники Вадим Євтушенко та Михайло Михайлов, нещодавні наставники «Динамо» Леонід Буряк та Анатолій Дем'яненко, багаторічний асистент Лобановського Олег Базилевич, нинішні наставники «Динамо-2» Геннадій Литовченко та Юрій Калитвинцев, наставник молодіжного складу «Динамо» Володимир Мунтян, голови Київської федерації футболу Ігор Кочетов та Київської обласної федерації футболу Олександр Тютюн, багато інших. Валерій Лобановський був ще й другом і товаришем для всіх людей, які оточували його і мали честь із ним спілкуватись.

 

Присутні вшанували пам'ять видатного тренера, а також поклали квіти до могили Валерія Васильовича. Фраза «Ми живі доти, доки нас пам'ятають», яка написана на пам'ятнику Лобановському, стала крилатою. Без сумніву, ще не один рік біля могили Тренера збиратимуться люди. А «Динамо», на згадку про досягнення Валерія Васильовича, радуватиме нас новими перемогами. На згадку про велику Людину. Вічна Вам пам'ять, Валерію Васильовичу!

 

Школа, в якій навчався Валерій Лобановський, цими днями отримала його ім'я. Турбуються колишні однокласники видатного українця й про створення музею.

 

+++

 

ВАЛЕРІЙ ЛОБАНОВСЬКИЙ БУВ ВІДМІННИКОМ, АЛЕ НІКОЛИ НЕ ДАВАВ СПИСУВАТИ...

 

Микита Крилов, Василь Матійчук, Анатолій Волков

Український футбол

08.01.09

 

Валерій Васильович Лобановський був чудовим гравцем, але футбольна історія Старого Світу запам'ятала його передусім як великого тренера, який своєю працею приніс у гру мільйонів разом зі своїм серцем багато нового, таким чином вдосконаливши її.

 

Комусь занадто дисциплінована й оборонна гра команд під керівництвом Лобановського не подобалась, хтось щиро захоплювався його талантом, але, без винятку, всі згадують Метра як генія своєї справи. Останнім матчем для нього стала зустріч у Запоріжжі між місцевим «Металургом» і його рідним «Динамо» на початку травня 2001 року, але перед очима мільйонів уболівальників і досі стоїть безліч неповторних та тріумфальних матчів киян, які під орудою Лобановського досягли раніше незнаних висот, що не підкорюються динамівцям і донині. Без сумніву, ця людина заслуговує, щоб її шанували, а пам'ять була незгасною, саме тому шкільні друзі Лобановського вирішили увічнити пам'ять про нього, створивши музей у його рідній школі. Поговорити з нами про Лобановського та майбутній музей люб'язно погодилися Володимир Васильович Зуєв, Жорж Кирилович Тимошенко − однокласники Лобановського.

 

− Розкажіть про ідею створення музею, що вас підштовхнуло до втілення цього плану?

 

Слово взяв Жорж Кирилович:

 

−  У 2006 році новопризначений директор школи, дізнавшись, що в ній колись навчався Лобановський, вирішила організувати зустріч із людьми, які навчалися разом із Валерієм. Це були не лише його однокласники, а й просто ті, хто навчався з ним в один час, адже вся наша школа була єдиним дружним колективом. Чесність, доброта, взаємодопомога були принципами нашої дружби, це ми взяли з собою і в доросле життя. За допомогою учнів школи нас усіх зібрали, і відбулася зустріч, до того ж в цьому році мало виповнитись 50 років від дня закінчення школи нашим класом. Під час зустрічі ми переглядали нечисленні старі фотографії і в ході розмови вирішили увіковічнити пам'ять про Лобановського, а директор школи пообіцяла виділити нам окрему кімнату для музею, якщо ми зберемо достатню кількість цікавої інформації про нього. Окрім створення музею, ми вирішили присвоїти школі звання імені В. В. Лобановського і наступного ж дня цілеспрямовано почали втілювати задумане в життя. Ми дзвонили, ходили в різні інстанції, оббивали їхні пороги і на сьогодні нам вдалося зробити дуже багато, й нарешті на засіданні Київміськради пообіцяли присвоїти школі ім'я Валерія Лобановського до 70-річчя від дня народження Метра.

 

− Ви залучали до цієї справи меценатів?

 

− Ні, хоч ми і звертались до наших старих друзів, але всі вони дотримуються думки, що ми спочатку маємо звернутися до Суркіса, а якщо він відмовиться, то вони обов'язково нам допоможуть.

 

−  Ви  вже  зверталися  до Ігоря Суркіса з цим запитанням?

 

− Так, нещодавно я зустрічався з ним на його ж прес-конференції і запитав, коли він може прийняти однокласника Лобановського. Ігор Михайлович, хитро усміхаючись, спитав: «А що потрібно однокласнику Лобановського?».

 

− Гроші, − відповів я, пояснивши мету їх призначення, а, за нашими підрахунками, сума складатиме близько 108 тисяч гривень. Я сказав, що у нас є план виконання робіт, місце для  музею  і  фотографії  інтер'єру, Суркіс пообіцяв призначити  зустріч  найближчим часом.

 

−  У вас є чи, можливо, ще будуть  ексклюзивні  матеріали, які не можна буде побачити в інших місцях?

 

− Авжеж, у нас залишились фотографії,  велосипед,  який Валерій подарував однокласнику, коли купив собі перше авто, скоро буде виготовлена парта тих часів, фан-клуб «Динамо» пообіцяв подарувати нам бюст Лобановського. Також ми звернулись до Бориса Воскресенського, віце-президента ФФУ, з проханням виготовити значок із зображенням Лобановського до його 70-річчя, але нам сказали, що йому, на жаль, ніколи не було і вже не буде 70, порадили не використовувати це число, тож скоро на світ з'явиться значок лише із зображенням нашого друга. До речі, зупинку вже перейменували: раніше була «Технікум МАУП», а тепер «Школа імені Лобановського».

 

−   Що   для  вас   усіх означає створення цього музею?  Чому  ви  за  це взялися?

 

−  Валерій був нашим однокласником, ми провели  разом  10  незабутніх років: учили уроки, грали у футбол, збирали металолом, влаштовували вечори,  ходили культпоходами в театр і кіно. Зрештою,  ми  постійно  чуємо, що десь щось створюється,  чому  ми  не  можемо вшанувати нашого славетного однокласника,створивши такий музей?  До речі, ми  часто буваємо в рідній школі, дружимо сім'ями  з  іншими  випускниками,  тим  самим  підтримуючи сильний дух нації, ми закінчували одну із всього лише 7 українських шкіл Києва на той час, адже ми − українці! Ми відстоюємо нашу націю, в тому числі і тим, що не забуваємо її героїв! Та й задумайтесь: якщо не ми, пенсіонери, у яких багато вільного часу, то хто? Хто ще цим займеться? 52 роки минуло після закінчення школи, сім − після смерті Лобановського, але це питання ніхто не порушував, щойно ми взялися за цю справу, нас усі підтримали.

 

−  Ви добре пам'ятаєте Лобановського  шкільних  років, яким він був?

 

Слово взяв Володимир Васильович Зуєв:

 

−  Авжеж, ми неодноразово виступали у ЗМІ з розповідями про Лобановського. Знаєте, характерною його рисою була любов до футболу. На кожній перерві він біг із м'ячем у двір, і ми грали у футбол. Одного разу навіть учитель з математики після нашого запізнення на урок забрав у Валерія м'яча і довго не віддавав. Навіть під час підготовки до екзаменів він усі перерви присвячував футболу.

 

−  Окрім футболу він цікавився іншими речами?

 

− Звісно, він же був відмінником, закінчив школу зі срібною медаллю, також захоплювався  баскетболом,  шахами, тенісом і грав на домбрі. Зверніть увагу: він до всього підходив із наукової точки зору, в тому  числі  й  тренувань.  Він досліджував досвід інших тренерів, вивчав цю професію. Ну а як людина він був дуже добрим, завжди приходив на допомогу.

 

−  На  уроках  фізкультури він був одним з усіх чи вже тоді у нього виявлялись організаторські здібності?

 

− Відверто кажучи, у такому ранньому віці таких здібностей ми не помічали.

 

−  Яким Лобановський був на вулиці, серед хлопчаків?

 

−  Він не був забіякою, не вступав у конфлікти, Валерій був вихованим юнаком. Коли ми залишалися після уроків, а вчителі знали,  що Валерій з нами, то наступного дня у нас неодмінно перевіряли домашнє завдання, бо знали, що ми грали у футбол. Ми були готові до цього, тому після гри разом із Валерієм колективно робили уроки, щоб у кожного була готова власна відповідь. Проте Лобановський ніколи не давав списувати. Він завжди намагався пояснити, навчити, бо лише знання в той час могли зробити із нас людей. Адже ми всі були вихідцями з небагатих сімей.

 

−  Коли  вже  закінчували школу  і  настав  час  обирати професію,  на  чому  зупинив свій вибір Лобановський і чому?

 

− Наскільки я пам'ятаю, то одним із ключових чинників у виборі професії стало те, що брат Валерія був інженером, до того ж досить непогано влаштованим на той час. І батьки вимагали,  щоб  Валерій  теж став інженером. Ми тоді не могли й уявити, що футбол може стати з часом таким прибутковим, популярним, важливим і необхідним для життя мільйонів. Та й взагалі, ще зі шкільної парти він ріс різносторонньо розвиненою людиною. Гадаю, у будь-якій сфері діяльності він би знайшов себе і досягнув успіху.

 

− Коли минуло багато років після закінчення школи і Лобановський  встиг  стати  зіркою, ви втратили із ним зв'язок, на нього вплинула зірко-вість?

 

−   Зв'язок   підтримували завжди. З першого ж дня, як він  став  гравцем  «Динамо», Валерій постійно приходив  і розповідав  новини  з  табору клубу. Коли він уперше побував у Бразилії, то привіз нам у подарунок каву. Він завжди відгукувався на всі наші прохання. Одного разу на моє прохання навіть привіз польську сорочку. Але грошей ніколи не брав, тому вдруге про послугу його ніхто не просив, було незручно. Після поїздки в Італію розповідав,   яка красива там архітектура. І навіть коли він отримав квартиру,  машину і став  доволі забезпеченим,  у нього не було зіркової хвороби. Він завжди приходив нам на допомогу,  навіть  квитки  на футбол діставав. А на входинах у Києві, після переїзду з Дніпропетровська,  були присутні усі друзі, яких він зміг знайти чи додзвонитися.

 

+++

 

Олександр КРАСИЛЬНИКОВ: БОРОТИМЕМОСЯ ЗА ВИХІД ДО ПРЕМ’ЄР ЛІГИ

 

Євген Сапожников

Український футбол

08.01.09

 

Професіональний футбольний клуб «Севастополь» завершив осінню частину першості України на рекордному для себе, третьому, місці, що можна вважати справжнім успіхом. Севастопольці знову змусили заговорити про себе. Про виступ команди в першій частині сезону ми попросили поділитися президента кримського клубу Олександра Красильникова.

 

− Олександре Львовичу, Ви самі очікували на такий злет?

 

−  Авжеж, це успіх. Пам'ятаєте, на початку першості я сказав, що команда буде боротися за п'яте місце, що викликало чимало песимізму. Було дуже мало ігор, якими я був незадоволений.  В  основному ми перегравали всі команди. Так, десь пропускали на помилках, але вважаю, що нинішній результат команди закономірний. За винятком, мабуть, матчу з «Оболонню», в решті матчах ми грали першим номером. Особисто для мене результат команди у першому колі не став якимсь одкровенням. Хочу ще раз наголосити, що наше третє місце цілком закономірне.

 

− В середині сезону в ПФК «Севастополь»   сталася   досить неординарна подія. З команди, яка перебувала на першому  місці,  пішов  головний тренер. Це могло призвести до негативних наслідків. Як вдалося уникнути цього?

 

− У нас дуже хороша, згуртована  команда.  Футболісти реально оцінили ситуацію, що склалася. Олег Лещинський, який став біля керма команди, довгий час працював із Сергієм Пучковим і не змінював малюнку гри команди, закладений колишнім тренером. Все це й забезпечило той результат, який ми маємо за підсумками осінньої частини першості.

 

− Олег Лещинський опинився, відверто кажучи, в непростій ситуації. Він прийняв команду, яка очолювала турнірну таблицю першої ліги. Його призначення     виконуючим обов'язки  головного  тренера не всіма було сприйнято однозначно. Як Ви вважаєте, Олег Станіславович упорався із поставленим перед ним завданням?

 

− Гадаю, що Лещинський в тій ситуації, в якій він опинився,  впорався  із поставленим перед ним завданням.  Йому насправді було непросто. Одна справа бути другим тренером, зовсім інша − головним. Тут, насамперед,  потрібен досвід, якого Олегу Станіславовичу інколи не вистачало.

 

−  Проте, Ви прийняли рішення про зміни на тренерському містку. Чим воно обумовлене і чому Ви зупинилися на кандидатурі Сергія Дієва?

 

−  Я вважаю, що Олегу Лещинському ще зарано бути головним   тренером.   Він   зміг утримати те, що було зроблено ще за Сергія Пучкова. Але ми маємо розвиватися і йти далі. Олег Станіславович прекрасно зрозумів мене  стосовно того, що я хочу запросити більш досвідченого тренера. Ми разом із ним розглядали не одну кандидатуру. Зупинилися на Сергієві Дієвому, який має трирічний досвід роботи з дублюючим складом команди прем'єр-ліги. Сподіваємося, що його досвід роботи з такими фахівцями як Віктор Носов та Микола Павлов принесе щось нове в гру й нашої команду.

 

−  У зв'язку з цим виникає природне  запитання,  які  завдання будуть поставлені перед командою та її новим наставником у весняній частині першості?

 

− У бесіді з Сергієм Дієвим ми прийшли до загальної думки,  що  ПФК  «Севастополь» має включитися у боротьбу за вихід  до  прем'єр-ліги,  і  ми прагнутимемо  до  цієї  мети. Зробити це буде складно, але думаю, що нашій команді це до снаги. Незважаючи на кризу, робитимемо все можливе, щоб виконати поставлене завдання.  Чи  зможемо  ми  грати  в прем'єр-лізі? Думаю, що якщо Севастополю випаде така нагода,  то  тут  необхідна  буде підтримка і з боку міської адміністрації та міської Ради.

 

− Яке місце Вас би влаштувало  за  підсумками  нинішнього сезону?

 

− Перше.

 

−  Які кадрові втрати чекають ПФК «Севастополь»  під час   зимового  антракту?  Чи встигнете Ви спільно з головним тренером за час перерви знайти заміну тим, хто залишить команду?

 

− Із тих гравців, яких я вважаю  кістяком команди,  поки ніхто не йде. Пішов лише Мазуренко. Останнім часом Олексій утратив колишню впевненість, у нього кудись поділася та гра, яку він демонстрував раніше. Я вважаю, що це не влаштовувало ні нас, ні його самого. Можливо, в новій команді у нього все вийде краще.

 

− А як  справи з тими трьома  футболістами  (Артемом Култишевим,  Антоном  Ізвековим та Дмитром Волковим), які запрошені на перегляд до «Таврії»?

 

− Так, справді, вони запрошені на перегляд до «Таврії». Гадаю, що якщо вони там залишаться, нічого «смертельного» для нашої команди не станеться.

 

− Після першого кола ПФК «Севастополь»  −  найкраща команда за грою в гостях і за відвідуваністю.  Перше  особливо дивно, адже, як мовиться,   «вдома  і  стіни  допомагають».

 

−  Всі наші суперники, які приїжджають до Севастополя, відзначають особливу атмосферу на трибунах і що виконання гімну міста усім стадіоном дає певну фору господарям ще до початку матчу.

 

Стосовно вдалої гри на виїзді, то я можу сказати, що команда і вдома, і в гостях грає першим номером.

 

− Ви неодноразово заявляли, що віддаєте перевагу видовищному  футболу.  Але  в ньому є дві складові − атака і оборона. Якщо  з  атакою все гаразд,  то  для  команди,  яка посідає третє місце, пропущено надто багато. Чи не йде на шкоду  команді  схема  гри  з трьома захисниками?

 

− Та схема гри, яку пропагував Сергій Пучков, дозволяє вирішувати великі завдання, і з тим набором футболістів, які у нас є, ми намагаємося їх вирішувати. Я з цим не зовсім згоден. У команди має бути не одна-дві, а три-чотири схеми гри. В ідеалі команда має бути готова, у разі потреби, їх міняти. У цьому − клас команди.

 

−      Олександре Львовичу, гадаю, що сьогодні  всіх  цікавить, як іде будівництво  стадіону  «Гірник»?

 

−  Всі  роботи  ведуться згідно з планом.  До  кінця  січня будівельники  забезпечені  всім  необхідним.  22-го  грудня  я підписав у «Кримнії-проекті»  розміщення підтрибунних  приміщень.   Вважаю,   що буде  дуже хороший затишний  стадіон із прекрасною   інфраструктурою.

 

−  Який газон буде укладений  на  цьому стадіоні?

 

−  Тут  гратимуть перша і друга команди,  а  також чотири юнацьких, які виступають  у  чемпіонаті ДЮФЛ. Це,  як мінімум,  чотири  гри  на тиждень. Жодне трав'яне поле не витримає  такого навантаження,   тому   було прийнято рішення на користь штучного поля останнього покоління.

 

−  А  як  справи  зі стадіоном  ВМС України?

 

−  По  флотському стадіону було розглянуто справу в суді. До речі, коли голову Верховного суду України попросили назвати одну з найгучніших справ в Україні, він назвав саме цю. Я вважаю, що це історичне для севастопольського футболу місце має бути збережене і повернене місту.

 

−  Якщо буде вирішено питання по флотському стадіону, що буде зі стадіоном «Таврика»?

 

−  В ідеалі я б хотів бачити на місці  стадіону  «Таврика» чисто футбольний стадіон на десять тисяч місць із запасним полем,  на  місці  флотського стадіону − міський стадіон на 15—20   тисяч  із  футбольним полем  та  легкоатлетичними доріжками, а стадіон «Севмор-заводу» − база всього дитячо-юнацького футболу Севастополя. Але це, так би  мовити, у перспективі.

 

−  Ви вже торкнулися теми кризи. Як це може позначитися на вашій команді?

 

−  Я про кризу говорю вже кілька місяців. Криза − це серйозне випробування для клубу. Ми вже передбачали це кілька місяців тому і тому готували документи, які виходять з даної ситуації. У нас є перша команда, що виступає в першій лізі, яка цілком забезпечується структурами моєї фірми. Окрім цього у нас є друга команда, що грає у другій лізі та дитячий футбольний клуб. Я вважаю, що буде цілком справедливо, якщо місто візьме на себе бодай половину витрат на другу команду та дитячий клуб. Причому ці гроші мають іти безпосередньо в СДЮШОР №5 і на футбольну школу, яку ми створюємо в Балаклаві. Давайте подумаємо про дітей, яких на сьогодні у нас займається футболом більше тисячі. Голова севастопольської міської держадміністрації Сергій Володимирович Куницин підписав нашу програму, і вона пішла на розгляд до міської Ради, де мені також пообіцяли підтримку.

 

−  У зв'язку з цим, яка буде подальша доля ПФК «Севастополь-2»?

 

− Якщо міська Рада не виділить тих коштів, про які я говорив, то ми зніматимемо команду з першості України,  і вона  гратиме  в  чемпіонаті Криму.

 

− Як стало відомо, старт весняної частини першості в першій лізі перенесений на 29 березня. Коли і де ПФК «Севастополь» проводитиме підготовчі збори?

 

− Потрібно віддати належне новому  керівництву  Професійної  футбольної  ліги,  яке професіональної з Радою ПФЛ стало на позицію клубів і прийняло дуже грамотне рішення, перенісши старт весняної частини першості на кінець березня. Якщо взаємодія ПФЛ і клубів продовжуватиметься у тому ж напрямку, і ми виконаємо те, що запланували, повірте, у ПФЛ буде більше шансів на нормальну організацію футболу, аніж у прем'єр-лізі.

 

Щодо підготовки, то перші два збори ми плануємо провести в Севастополі, а третій на виїзді.

 

−  У  команди  для  виїзних зборів є фартове місто.

 

−  Ви маєте на увазі Нікополь. Там хороші умови. Розглядатимемо цей варіант.

 

− Олександре Львовичу, Ви обрані до Ради Професіональної футбольної ліги. Яке коло завдань Вам доведеться вирішувати?

 

− Це питання перебуває ще на  стадії  обговорення. Зараз головне − створити єдину команду. Надійшла пропозиція створити в Севастополі футбольну базу ПФЛ. Якщо це здійсниться, то, я гадаю, більшість команд першої і другої ліг свої підготовчі  збори  проводитимуть тут. Для нашого міста це буде великий плюс.

 

+++

 

УКРАЇНЦІ ПЕРЕМАГАЮТЬ КРАСИВО

 

Український футбол

08.01.09

 

Ще 2 січня юнацька збірна України (футболісти 1991 року народження) зібралася на базі в Кончі-Заспі, щоб наступного дня вирушити до Санкт-Петербурга на традиційний міжнародний турнір пам'яті Валентина Гранаткіна. Окрім підопічних Анатолія Бузника, у Меморіалі братимуть участь команди Росії, Китаю, Чилі, Білорусі, Туреччини, Бельгії та Латвії.

 

Формула проведення Меморіалу Валентина Гранаткіна достатньо проста містить чотири ігрових дні. Після матчів у двох групах будуть проведені фінал, а також стикові поєдинки за 7-е, 5-е та 3-є місця. Усі зустрічі відбуватимуться у СКК «Петербурзький». Нагадаємо, що рік тому українські футболісти 1990 Року народження посіли у Росії третє місце. Для нашої юнацької команди цей турнір є одним із етапів підготовки до кваліфікації Євро-2010 (U-19), яка розпочнеться у жовтні 2009-го.

 

Наші хлопці почали з перемоги виступ на турнірі у Санкт-Петербурзі. Виступ на минулорічному Меморіалі українці завершили розгромом бельгійців у поєдинку за третє місце − 4:1. Цього разу гостям із Бенілюксу дісталося від «синьо-жовтих» уже на старті змагань. Ігрова перевага підопічних Анатолія Бузника, який обрав тактичну схему з трьома нападниками, почала втілюватися у голи по завершенні перших тридцяти хвилин. А в підсумку матч завершився розгромом.

 

Бельгія − Україна − 0:3.

 

Україна: Ситников, Поліщук (Прилєпов, 79), Парцванія, Бутко, Імереков, Чайковський (Прийма, 59), Карасюк (Козак, 46), Каськов (Федотов, 31), Малин (Гавриленко, 46), Картушов (Жук, 46), Гречишкин.

 

Голи: Карасюк (32), Чайковський (34, з пенальті), Федотов (87).

 

Бельгія − Україна − 0:3, Туреччина − Латвія − 5:0.

 

У середу підопічні Анатолія Бузника здобули другу поспіль перемогу на міжнародному турнірі пам'яті Валентина Гранаткіна у Санкт-Петербурзі. «Це був дуже корисний спаринг для нас. Відверто кажучи, ми сподівалися на упевненіший виграш. Добре, що по перерві хлопці зрештою змогли матеріалізувати свою перевагу у голи», − зізнався після матчу керманич «синьо-жовтих».

 

Україна − Латвія − 2:0.

 

Україна: Левченко, Поліщук, Прилєпов, Імереков (Парцванія, 46), Бутко, Прийма (Чайковський, 64), Карасюк, Гавриленко (Гречишкін, 46), Жук (Картушов, 46), Козак (Малин, 62), Каськов.

 

Голи: Школьніков (48, у свої ворота), Каськов (61, з пенальті).

 

Україна − Латвія − 2:0, Туреччина − Бельгія − 3:0.

 

9 січня − п'ятниця

 

Туреччина − Україна, Латвія − Бельгія.

 

В іншій групі були зафіксовані такі результати:

 

Білорусь − Азербайджан − 1:0, Росія − Чилі − 2:2, Чилі − Білорусь − 1:0, Азербайджан − Росія − 0:2.

 

Становище команд: 1. Росія − 4 очки, Чилі − 4, Білорусь − З, Азербайджан − 0.

 

+++

 

Олег ШЕЛАЄВ: ПРО ПЕРЕВЕДЕННЯ В ДУБЛЬ МЕНІ СКАЗАВ МАСАЖИСТ КОМАНДИ

 

Олександр Петров

Український футбол

08.01.09

 

 Час жорстокий − він тече невпинно. Ось і настала пора вболівальникам «Дніпра» попрощатися з капітаном команди Олегом Шелаєвим, який протягом десяти сезонів вірою й правдою служив дніпропетровському колективу.

 

Зовні спокійний, Олег тримав у своїх руках всі нитки гри дніпрян і диригував оркестром своїх партнерів, роздаючи точні передачі на будь-яку відстань. Гра його відрізнялася якоюсь відвертістю і широтою. Такий він і в житті: людина з широкою душею.

 

Олег Шелаєв провів за «Дніпро» в офіційних турнірах 273 гри і забив 33 м'ячі. У цих матчах Олег виводив на поле свою команду 98 разів із капітанською пов'язкою. На сьогодні він залишається рекордсменом «Дніпра» за кількістю проведених матчів у вищій лізі (209) і в єврокубках (37).

 

−  Олеже, де ти збираєшся продовжити кар'єру?

 

− До літа гратиму у Кривому Розі. В «Кривбасі» багато орендованих із «Дніпра» футболістів, тому ця команда мені знайома. Тож із задоволенням туди переїду.

 

− А що потім?

 

−  Після завершення сезону ми знову зберемося, і я розповім про свої подальші плани. А якщо серйозно, то зараз я не можу нічого загадувати. Подивимося, що буде після завершення оренди в Кривому Розі.

 

− Була інформація, нібито тобою цікавиться «Зоря», і головний тренер луганської команди був здивований, коли почув, що Шелаєв переходить до «Кривбасу»...

 

− Виходячи з того, що у мене в  липні  завершується  контракт, багатьом командам немає сенсу зараз вступати в переговори з «Дніпром». Влітку я стану вільним агентом, тоді будуть варіанти.

 

− Як вважаєш, хто був ініціатором того, що ти потрапив до списку гравців, з якими «Дніпро» забажав розлучитися?

 

−  Я хочу, щоб мене всі правильно зрозуміли, адже в мені говорить не образа на головного тренера. У мене конфлікти були з багатьма тренерами,  гадаю, таке було у всіх. Але все розв'язувалося звичайною розмовою. Ми ж, насамперед, люди і можемо в будь-якій найважчій ситуації порозумітися. Все могла б вирішити одна коротка розмова  з  Безсоновим. А про переведення до дубля мені сказав масажист команди.

 

− А в чому була причина вашого конфлікту, і чи не намагалися ви першим піти на розмову з тренером?

 

− Вважаю, що тренер команди,  приймаючи рішення,  має його правильно обґрунтувати. А я так вихований, що не підійду першим із такою розмовою.

 

− Завершилася твоя багаторічна історія з «Дніпром». Зараз  можеш  визначити,  коли почалося падіння «Дніпра»? Що відбувається з командою? Що потрібно зробити, щоб зупинити падіння?

 

− З мого боку аналізувати ситуацію наразі буде некоректно. Можу лише висловити свою точку зору. Звичайно, вже немає того колективу, в якому всі відчували один одного. Його важко відтворити. Щодо грошей, то не думаю, що велику роль відіграє рівень зарплат. Особисто для мене важливо, щоб людина на сто відсотків віддавалася на полі. Якщо футболіст отримує багато і при цьому повністю віддається і вище за всіх на голову, − це тільки вітається. Пригадую, свого часу ми самі були готові Венглинському доплачувати, адже він для нас усіх заробляв гроші. Та і Рикун теж допомагав команді своїми передачами. Так, ми всі працювали на результат, але хтось один брав на себе відповідальність, щоб принести його команді. Може, ми не звикли працювати з легіонерами, але до цього потрібно приходити. Так, ми довгий час грали українським колективом, всі один одного знали, була тепла атмосфера. Звісно, важко й іноземцям, які приходять, і нам, місцевим. Але це все потрібно пережити.

 

− Що потрібно зробити, щоб відродити дух «Дніпра»?

 

− На те й запрошуються тренери в команду. За тренера, на мою думку,  повинен говорити або результат, або добра думка про нього в команді.

 

− За Протасова була хороша атмосфера в команді?

 

− Була. Але до того часу, коли, гадаю, переборщили з кількістю запрошених у команду гравців.

 

− В інтерв'ю одного з російських легіонерів «Дніпра» прозвучало,  що  росіяни  нібито відчувають до себе упереджене ставлення. Це правда?

 

− Ні. У нас були тільки жарти, наприклад, щодо газу, збірної Іспанії. Але це все на рівні жартів, жодної упередженості не було.

 

−  Ким себе бачиш після завершення кар'єри гравця?

 

−  Хотілося б залишитися у футболі, адже він мені подобається з дитинства. Хотілося б стати тренером. Буду старатися.

 

+++

 

Новорічні несподіванки

 

Український футбол

08.01.09

 

ЛЬВІВ

 

Тайм − Локомотив − 1:2 (1:1).

 

Львів: Іваняк − Кузик, Кольцун, Москвін, О. Бондар, Д. Бондар, Кудінов, Макаєв, Павленко, Скорий.

 

Харків: Литвиненко − Федорченко, Минаєв, Одегов, Д. Со-рокін, Зінченко, О. Сорокін, Берлізєв, Кисельов.

 

Голи: Павленко (18) − Берлізєв (16), Минаєв (38).

 

«Тайм» несподівано невдало стартував у 2009 році. Підопічні Станіслава Гончаренка сенсаційно поступилися середняку елітного дивізіону, харківському «Локомотиву». Суперники на початку зустрічі діяли у доволі повільному темпі. Небезпечних моментів у дебюті зустрічі обидві команди створили обмаль. Так, у харків'ян найбільшу загрозу становив епізод, коли Сорокін виводив сам на сам Одегова, − голкіпер «Тайму» Іваняк вчасно скоротив кут обстрілу, і гравець «Локомотива» нагоду змарнував. Натомість таймівці також не реалізували кілька напівмоментів: непогані нагоди вивести львів'ян уперед змарнували Олександр Бондар та Сергій Кольцун.

 

«Залізничники» повели у рахунку на 16-й хвилині, коли Берлізєв завдав потужного удару здалеку − Іваняк на постріл зреагував, але від його рук м'яч все одно влетів у сітку. Не минуло й двох хвилин, як команда Гончаренка вирівняла становище. Результативним ударом відзначився Павленко, який матеріалізував у гол пас від Дмитра Бондаря.

 

Ще до перерви таймівці ледь не вийшли вперед. М'яч, після прицільного удару з кількох метрів у виконанні Москвіна, з лінії воріт виніс польовий гравець «Локомотива». Ще кращий шанс відзначитися вдруге господарі змарнували на 26-й хвилині, коли у штангу з 3-х метрів поцілив Павленко. І хоча упродовж другої двадцятихвилинки таймівці атакували значно частіше та різноманітніше за суперника, проте менше, ніж за три хвилини до завершення зустрічі «Локомотив» забив переможний гол. У протихід Іваняку з-за меж штрафного майданчика пробив Минаєв − 1:2.

 

Наставник «Тайму» одразу замінив голкіпера Іваняка на п'ятого польового гравця, функції якого виконував Дмитро Бондар. Такий крок ледь не приніс результат на останній хвилині матчу: врятувати «Тайм» від поразки міг Павленко...

 

ХАРКІВ

 

Моноліт − Шахтар − 1:2 (0:2).

 

Судді: Іванов (Дніпропетровськ), Зорін (Жовті Води).

 

Харків: Гурко, Вороній, Таранчук, Трунов, Турчак, Крамаренко, Чепель, Сколотий, Рекунчак.

 

Донецьк: Сухомлинов, Ткаченко, Мансуров, Тіагу, Камеко, Юнаков, Фумаса, Вассура, Ромаріо, Москвичов, Мірошник.

 

Голи: Сколотий (31) − Вассура (18), Тіагу (20).

 

Після важкого вояжу до Івано-Франківська наступного дня футболісти МФК «Шахтар» вирушили до Харкова на рандеву з «Монолітом», який влаштував донеччанам гостинний прийом, перенісши матч на майданчик просторого Палацу спорту. Але і цей крок дивідендів «будівельникам» не приніс − трибуни були порожні. Пригадується, ще кілька років тому на найцікавіших матчах за участю місцевих команд «Універ-локо» та «Олександр» завжди був аншлаг.

 

Але сам поєдинок вийшов захоплюючим. 18 хвилин обопільної боротьби завершилися гострою атакою гірників, яку на лівому фланзі почав Юнаков. Капітан гірників наблизився до воріт суперника вздовж бокової лінії і виконав прострільну передачу на дальню стійку, де вже вартував Вассура. Лідер бомбардирських перегонів зльоту переправив м'яча в сітку воріт «Моноліта». За хвилину харків'яни заробили шостий фол, і Мансуров одержав відмінну нагоду збільшити рахунок з 10-метрової позначки. Сам удар вийшов сильним, але нехитрим, і воротар «будівельників» Гурко зумів перевести м'яча на кутовий. Втім, ще до завершення матчу Тіагу, який отримав відмінну передачу від Ромаріо, вийшов на побачення з голкіпером суперників і технічно переграв опонента.

 

Надалі гірники мали мінімум дві чудові нагоди закріпити перемогу після виходів Мансурова і Вассури віч-на-віч з Гурко. Проте двічі гравцям «Шахтаря» бракувало холоднокровності для точного завершального удару. А після того, як на 31-й хвилині Сколотий ударом здалеку скоротив розрив у рахунку, підопічні Олега Солодовника просто «засушили» матч, кажучи футзальною термінологією.

 

ЛЬВІВ

 

Енергія − МФК Рівне − 9:0 (4:0).

 

Судді: Соболевський (Радомишль), Король (Донецьк).

 

Львів:  Кардані  (Пітуля,  29) −  Луців,  Легчанов,  Федюк, Якунін − Овсянников, Кондратюк, Піддубний, Вацяк − Радько, Кузь.

 

Рівне: Черемис (Колодюк, 21) −  Кравчук,  Петрик, Сондак, Волох, Басіч, Дармовис, Жовтун, Савчук, Жак, Басюк.

 

Голи: Піддубний (5), Кондратюк (7, 10, 24), Овсянников (20, 25), Федюк (37), Якунін (38), Вацяк (40).

 

Так у цьому сезоні «Енергія» ще не перемагала! У нинішньому чемпіонаті «енергетики» тричі долали суперників із розгромним рахунком. Перед цим найбільша перевага, якої досягали «зелено-білі», становила сім м'ячів («Кардинал» − «Енергія» − 0:7). І ось у матчі проти «Рівного» − нове досягнення! Власне, ця перемога, здобута напередодні нового року, стала другою в рейтингу найбільших звитяг «Енергії» в історії. Крупніше, ніж 9:0, львів'яни перемагали лише одного разу: у 2007 році луганський ЛТК із рахунком 12:2.

 

Звитяга над «Рівним» для «Енергії» вже четверта поспіль у чемпіонаті. Схоже, криза в команді і справді лишається позаду. В новий рік колектив має йти у доброму гуморі і з твердим третім місцем у турнірній таблиці, а також із перспективою поліпшення свого становища.

 

Детально описувати перипетії гри «Енергія» − «Рівне» немає сенсу: надто вже однобокою вона вийшла. Львів'яни протягом матчу володіли беззаперечною перевагою, натомість гості, які приїхали до Львова у день поєдинку, виглядали дещо розібраними. У другому таймі «енергетики» дозволяли собі певною мірою познущатися над опонентами. В одному з епізодів Кондратюк вийшов сам на сам з воротарем та п'ятою (!) перекинув м'яча через себе та голкіпера гостей! М'яч у тій ситуації у ворота не потрапив (натомість влучив у поперечку), але епізод однаково вартий уваги. Ще одним свідченням тотальної переваги «Енергії» стало те, що ще в середині другого тайму Юрій Кобзар випустив на поле молодого кіпера Пітулю замість досвідченого Кардаша.

 

ЛУГАНСЬК

 

ЛТК − Ураган − 1:1 (0:0).

 

Судді: Бік, Воложенко (обидва − Харків).

 

Луганськ: Сагайдаченко − Бессалов, Журба, Івонко, Ятло −  Юрков,  Дрьомов,  Тменов, Смоловик − Сопільняк.

 

Івано-Франківськ:  Корнєєв

 

−  Павлюк, Паршиков, Валенко, Кулик − Кіндратів, Сімка, Ярий, Сендецький − Пилипів, Мартиненко.

 

Голи: Тменов (36) − Валенко (21).

 

ЄНАКІЇВЕ

 

Єнакіївець − Локомотив − 5:3 (2:1).

 

Судді: Олійник (Київ), Стре-лецький (Суми).

 

Єнакіїве: Рябцев − Замятін, Чуднов, Краєвський, Кузьмин, Гуменюк, Крупін, Нестерук, Хурсов, Лебедь.

 

Харків: Литвиненко − Кисельов, Федорченко, Минаєв, Одегов, О. Сорокін, Зінченко, Д. Сорокін, Берлізєв, Клочко.

 

Голи: Нестерук (8, 25, 32), Гуменюк (14, 25) − Минаєв (13), Федорченко (37), Одегов (40).

 

ОДЕСА

 

Марріон − Моноліт − 0:5 (0:3).

 

Судді: Коваленко (Донецьк), Бельков (Макіївка).

 

Одеса: Баблуані, Димов, Лужанський, О. Вороній, Степанов, Шамотий, Костигін, Костюченко, Гавриленко, Вершинін, Корецький, Шерстнєв.

 

Харків: Денюжкін, Гурко, Чепель, Крамаренко, Турчак, Таранчук, Трунов, Сколотий, М. Вороній, Рекунчак, Ніколаєнко, Фінтисов.

 

Голи: Рекунчак (7), Чепель (9), Трунов (17), Таранчук (ЗО), Турчак (36).

 

ОДЕСА

 

Марріон − Планета-Міст − 0:3 (0:1).

 

Судді: Подранний, Конюхов (обидва − Житомир).

 

Одеса: Цибенко, Димов, Баблуані, Лужанський, О. Вороній, Степанов, Шамотій, Костигін, Костюченко, Гавриленко, Вершинін, Корецький, Шерстнєв, Мунтян.

 

Київ: Лисенко, Раєвський, Полішук, Шпичка, Шуст, Шевченко, Москалюк, Косенко, Соломка, О. Корнійчук, П. Корнійчук, Таразевич.

 

Голи: Шуст (3), Косенко (ЗО), П. Корнійчук (38).

 

ЖИТОМИР

 

Контингент − Кардинал − 1:0 (1:0).

 

Судді: Хоботов (Київ), Овчинников (Донецьк).

 

Житомир: Сорокін − Проценко, Романов, Демешев, Доманський, Киришун, Піхоцький, Морозов, Литвиновський, Коваль, Мухін, Саковський.

 

Львів: Русенький − Пунда, Цибик, Свищ, Брожко, Лаба, Хлюбко, Танський, Багряк, Волянюк, Данилюк.

 

Гол: Романов (20).

 

+++

 

Тріумфувати, щоб померти

 

Олександр Паук

Український футбол

08.01.09

 

Чемпіонат Львівської області сезону 2008 пройшов під егідою новоствореної прем'єр-ліги, яка одночасно стала випробуванням як для самої Федерації, так і для клубів, які виборювали нагороди.

 

30 березня прем'єр-ліга вирушила у плавання бойовим екіпажем у складі семи команд. Непарна кількість клубів створила організаторам та й самим учасникам змагань певні календарні труднощі (одна із команд щотуру залишалася за бортом). Однак, прохідних матчів у сезоні не було. Натомість сенсацій вистачало.

 

Уже перший тур приніс у чемпіонат інтригу. Чинний чемпіон, «Шахтар» із Червонограда, зазнав у рідних стінах фіаско від кандидата на найвищі нагороди − підопічних Андрія Покладка із львівської «Галичини» − 0:4 (!). Автором першого історичного гола став Андрій Мазур, який на восьмій хвилині започаткував голеву серію львівської прем'єр-ліги. До речі, галичани напередодні чемпіонату перекупили у «гірників» грізного бомбардира Юрія Михальчука, який свій трансфер у першому матчі відпрацював дублем у ворота колись рідної команди. Натомість інший кандидат на чемпіонство − ФК «Рава» − на домашній арені здолав амбітну ФК «Вишню» із Судової Вишні − 2:0. До речі, цей матч супроводжувався додатково і словесним скандалом між представниками обох клубів. Після цього було ухвалено спеціальне рішення Федерації, і на підставі статті 15 Дисциплінарних правил ФФЛ за неетичну, некоректну поведінку офіційних осіб ФК «Вишня» під час та після матчу судововишнянську команду відправлено аж до гурту другої ліги. Щоб іншим не кортіло скандалити.

 

Упорядникам змагання довелося терміново вносити поправки та зміни у календар. Та попри «обрізання» складу учасників, ліга у чотири кола продовжувала плавання футбольними полями Львівщини. У лідери вирвалися равчани, яких тренував Юрій Дубровний у дуеті з Віктором Никитюком, та «Галичина». Був період, коли ця команда після перемоги над найгрізнішим суперником вирвалась у чемпіонаті на перше місце. «Рава» зазнала однієї поразки (!). Однак, у вирішальний момент чемпіонату «Галичина» два матчі звела унічию, у той час як равчани двічі поспіль досягли успіху і за два тури до фінішу, після перемоги 4:3 над червоноградським «Шахтарем», достроково «прописали» у себе золоті нагороди.

 

В останньому матчі, який уже нічого не вирішував, «Рава» на своєму полі переконливо обіграла ФК «Пустомити» − 4:0 і на цій мажорній ноті завершила чемпіонат, а разом із цим призупинила своє існування. Причина банальна: прикордонну Раву-Руську вкотре «зачепила» фінансова криза.

 

КУБОК ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

За цей престижний трофей обласного футболу команди розпочали боротьбу 14 травня 2008 року. Цьогорічний сезон для футболістів із Рави-Руської видався дуже напруженим і багатим на нагороди. Футболісти «Рави» не лише у чемпіонаті виступили успішно. Вони 14 жовтня у фіналі Кубка області перемогли золочівський «Сокіл» із рахунком 2:0. А 16 листопада керівництво, тренери та гравці «Рави» в урочистій обстановці із рук голови Федерації футболу Львівської області Ярослава Грися отримали найцінніші нагороди обласного рівня.

 

Міг ФК «Рава» поповнити клубний музей і обласним Суперкубком, але у вирішальному матчі зазнав невдачі від фіналіста Кубка області − золочівського «Сокола» − 1:2. Долю переможця визначив на компенсованій арбітром третій хвилині матчу потужний удар Ігоря Краївського. Таким чином футболісти із Золочева взяли реванш за кубкову поразку у, здавалося б, непереможного суперника.

 

Як зазначив головний тренер Юрій Дубровний, на наступний сезон команда, мабуть, не заявиться. Клуб фінансували закохані у футбол місцеві бізнесмени, які не шкодували для команди ні свого вільного часу, ні коштів. Однак, їм довелося призупинити фінансування команди, але футбол у Раві-Руській не помре. Він обов'язково відродиться! На такій оптимістичній ноті завершився футбольний рік для ФК «Рава».

 

* ФК «Княжа» після влиття у структуру ФК «Львів» знялась із чемпіонату і виступала у першості серед молодіжних команд України.

 

Чемпіон  Львівської області ФК «Рава»: Президент:   Василь Лозинський. Головний тренер: Юрій Дубровний. Тренер: Віктор Никитюк.

 

Воротарі: Богдан Стронцицький, Роман Контелюк; оборонці: Володимир Різник, Микола Грешта, Іван Дикий, Віталій Сидорко, Сергій Сивий; півоборонці: Юрій Осаковський, Володимир Уштан, Богдан Костик, Ярослав Писько, Андрій Баглай, Михайло Луцишин, Роман Галун, Роман Ковалевський; нападники: Олег Драган, Сергій Шафранський, Андрій Дева.

 

ПЕРША І ДРУГА ЛІГА

 

У першій лізі за призові місця змагалися двадцять колективів у двох підгрупах, де поруч із дорослими футболістами першість виборювали і юнацькі команди. Після групового чемпіонського турніру на першій сходинці опинилися «Карпати» із Кам'янки-Бузької.

 

За подібним сценарієм розгорталися події й у другій лізі де 22 клуби виборювали путівку до першої ліги. Тут поза конкуренцією виявились підопічні тренера Тараса Павлиша із ФК «Вишня», які у стикових матчах двічі здолали ФК «Нафтуся» із Східниці − 1:0 та 3:2.

 

НАЙКРАЩІ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

Футбольна Львівщина утретє провела опитування серед футбольних фахівців, щоб визначити найкращих гравців за амплуа та тренерів за підсумками 2008 року. Тож, визначено переможців у шести номінаціях:

 

−  Найкращий  гравець  − Віталій Сидорко,  ФК  «Рава» (Рава-Руська)

 

−  Найкращий  воротар  − Андрій   Крашевський,   ФК «Миколаїв»

 

−  Найкращий захисник − Олег   Смолинець,   «Гірник» (Соснівка)

 

−  Найкращий півзахисник −  Олег Шпелик,  «Шахтар» (Червоноград)

 

−  Найкращий нападник − Юрій Михальчук, «Галичина» (Львів)

 

− Найкращий бомбардир − Андрій  Дева,  22  м'ячі,  ФК «Рава» (Рава-Руська)

 

−  Найкращий  тренер  − Юрій Дубровний, ФК «Рава» (Рава-Руська).

 

У списку лауреатів знайшлися футболісти не лише з команд прем'єр-ліги, але і з клубів першої ліги, а це вже свідчення поліпшення справ у обласному господарстві.

 

КУБОК ЧЕМПІОНІВ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

9 травня фінішував 6-й розіграш Кубка чемпіонів Львівської області серед сільських колективів сезону 2007/08, у якому на львівському стадіоні «Сокіл» зустрілися СКК «Пісочна» та «Імпульс» із Лаврикова. Перемогу у цьому безкомпромісному матчі із рахунком 4:3 і Кубок здобули футболісти із села Пісочна.

 

У нинішньому, сьомому, розіграші взяли участь у змаганні тридцять команд, розподілених у десятьох групах. Усім цим клубам доводиться грати після завершення сезону, а фінішувати ранньою весною наступного року. А в цю пору року стадіони і футбольні поля на Львівщині далеко не в ідеальному стані, проте учасників турніру цими незручностями не злякати, бо кожному хочеться стати володарем шикарного Кубка чемпіонів.

 

ДЮФЛ Львівської області

 

Багатство львівського футболу на цьому не вичерпалось. Адже в області діє Дитячо-юнацька футбольна ліга, яка під егідою Федерації футболу (голова − Ярослав Грисьо) розігрує свій чемпіонат. У нинішньому сезоні 2008/09 pp. головні нагороди виборюють аж 76 команд із обласного центру та інших населених пунктів області у семи вікових групах. У першості серед юнаків 1992 року першими стали вихованці ДЮФШ ФК «Львів». В інших групах хороші шанси на чемпіонство мають команди львівських клубів із «Карпат», «Покрови», «Ліцею-КТ», «Галичини» та «Водника».

 

ВЕТЕРАНИ «КАРПАТ» -ЗНОВУ НАЙКРАЩІ

 

У чемпіонаті Львівської області серед футболістів-ветеранів виступило дев'ять команд, серед яких найсильнішими стали представники «Карпат-Артор», які завдяки голам Анатолія Цибрія (2), Романа Толочка та Василя Петрівського обіграли самбірський «Спартак», − 4:2. Вшосте поспіль карпатівці посіли перше місце.

 

+++

 

«Дніпро» працює на атаку

 

Валерій Пригорницький

Український футбол

08.01.09

 

Першим новачком «Дніпра» в новому році став нападник збірної України і сімферопольської «Таврії» Володимир Гоменюк.

 

«Я був не проти перейти до «Дніпра» вже після того, як «Таврія» вилетіла з Кубка Інтертото, але трансферне вікно вже зачинялося, та й президент клубу попросив мене залишитися», − сказав Гоменюк відразу після підписання контракту. «Знаю, що мною також цікавився «Шахтар», причому гірники були готові заплатити за мене велику трансферну суму, але я віддав перевагу «Дніпру». Вважаю, тут мені буде легше призвичаїтися, і для мого зростання це буде краще».

 

Із футболістом було підписано 3-річний контракт, повідомляє прес-служба «Дніпра». Сума відступних за Гоменюка залежатиме від того, чи підійдуть кримському клубу два гравці, що перебувають у сфері фінансових інтересів «дніпрян», − воротар Артем Куслій і захисник Антон Монахов з «Нафтовика».

 

Услід за Гоменюком ряди «Дніпра» поповнив форвард збірної Грузії Бека Гоцирідзе. З ним був підписаний 4-річний контракт. У «Дніпрі» Гоцирідзе виступатиме під №8. ДОСЬЄ

 

Бека Гоцирідзе (Грузія)

 

Дата народження − 21 лютого 1988 року

 

Зріст− 170см

 

Вага − 67 кг

 

Кар'єра: «Зестафоні» (2004-2008)

 

Гравець національної збірної Грузії (7 матчів, 1 гол)

 

На перший навчально-тренувальний збір дніпропетровського «Дніпра» до Туреччини вирушило 30 чоловік.

 

Воротарі: Кернозенко, Боровик, Каніболоцький, Шеліхов.

 

Захисники: Русол, Лисицький, Денисов, Давідсон, Сердюк, Пашаєв, Алсідес, Климавічюс.

 

Півзахисники: Назаренко, Холек, Льопа, Ротань, Карноза, Шахов, Кобахідзе, Канкава, Калиниченко, Ситко, Феррейра, Бартулович.

 

Нападники: Воробей, Коноплянка, Каверін, Бєлик, Гоменюк, Гоцирідзе.

 

Підопічні Володимира Безсонова зустрінуться в Туреччині з махачкалинським «Анжи» (12 січня), «Шанхаєм» (15 січня) і чемпіоном Росії казанським «Рубіном» (18 січня). Втім, можливо, у розкладі спарингів відбуватимуться зміни. Завершиться збір 19 січня. Цього ж дня команда повернеться до Дніпропетровськ.

 

Екс-тренер київського «Динамо» і бакинського «Нефтчі» Анатолій Дем'яненко може очолити київський «Арсенал», замінивши на цій посаді Олександра Заварова. Помічником Дем'яненка стане інший відомий екс-динамівець Валентин Белькевич. За інформацією видання apasport.az, між президентом «Арсеналу» Вадимом Рабиновичем і Анатолієм Дем'яненком уже відбулася зустріч, в ході якої були обговорені нинішній стан команди, умови і термін контракту, а також плани на майбутнє.

 

Крім того, за словами наставника бакинського «Інтера» Валентина Ходукіна, кияни можуть оформити відносини і з білоруським півзахисником Валентином Белькевичем, контракт якого з «Інтером» закінчився у кінці грудня.

 

«Наскільки мені відомо, Белькевич отримав хорошу пропозицію з України. У нього є варіант, пов'язаний з виступом в «Арсеналі». Здається, новим наставником цієї команди буде Анатолій Дем'яненко. Белькевичу запропоновано стати граючим тренером в «Арсеналі». Це влаштовує його і тому він має намір прийняти цю пропозицію», − заявив екс-тренер Валентина Белькевича.

 

Сам Белькевич такої думки: «Поки вирішив відпочити від футболу. Гадаю, грати більше не буду. Хоча хтозна... Влітку планую зайнятися тренерською діяльністю, адже нещодавно отримав у Києві категорію А», − наводить слова білоруса видання Прессбол. Нагадаємо, що поки «каноніри» займають 12-е місце в турнірній таблиці.

 

Днями у Сімферополі було вчинено напад на півзахисника «Таврії» і національної збірної України Дениса Голайда. За словами самого футболіста, інцидент стався увечері неподалік його будинку. Двоє невідомих напали на нього, швидше за все, з метою пограбування.

 

При падінні футболіст приземлився на щойно заліковану після перелому ліву ключицю. Незважаючи на біль, йому вдалося вирватися і втекти від нападників. У лікарні, куди Дениса Голайда дещо пізніше доставила «швидка допомога», медики діагностували у нього повторний перелом ключиці. За фактом нападу на Дениса Голайда кримські правоохоронці порушили кримінальну справу, ведеться слідство. Орієнтовний термін реабілітації футболіста − півтора місяці.

 

Голкіпер Андрій Дикань, у якого в грудні завершився термін річного контракту із «Таврією», після певних роздумів відмовився продовжувати угоду з кримчанами і прийняв пропозицію російського «Тереку» (Грозний). Андрій Дикань перейшов до «Таврії» в січні 2008 року, провів за команду 24 матчі у чемпіонаті України (пропустив 36 м'ячів) і 1 поєдинок у Кубку країни (без пропущених м'ячів).

 

Півзахисник аргентинського «Сан-Лоренсо» Вальтер Асеведо продовжить свою кар'єру в харківському «Металісті». Сума трансферу складе 1,5 мільйона доларів. Про це заявили агент гравця і представник «Сан-Лоренсо».

 

«На щастя, угода була досягнута і Вальтер перейде до «Металіста». Мені здається, що ця можливість стала доречною, тому що тренер не звертав уваги на гравця, а зараз у нього буде можливість грати і розвиватися», − заявив агент гравця Педро Віларіньо. Представник «Сан-Лоренсо» Ектор Вієска також підтвердив угоду.

 

«Все майже залагоджено. Гравець вирушить до України за 1,5 млн. доларів. Деякі деталі поки не з'ясовані, але трансфер точно відбудеться».

 

Польський захисник харківського «Металіста» Северин Ганцарчик підпише новий 5 -річний контракт із клубом. Причиною такого рішення футболіста є висока позиція «Металіста» у національній першості і відмінні виступи харків'ян у єврокубках. «Напевно, вже цього місяця оформимо всі необхідні документи.

 

Для мене це якнайкраще рішення», − говорить лівий захисник «Металіста», яким цікавилися «Герта» і турецькі клуби.

 

На жаль, відмінна форма поляка залишається практично непоміченою з боку головного тренера збірної Лео Бенхаккера. «Навіть не хочу про це говорити. Кожного разу сподіваєшся побачити себе у складі, а в результаті − суцільне розчарування», − нарікає 2 7 -річний Ганцарчик.

 

Донецький «Металург» зібрався після відпустки 8-го січня. Гравці пройдуть медичне обстеження, після чого вирушить на перший навчально-тренувальний збір. 11-го січня «металурги» відбудуть на південне узбережжя Туреччини, а повернуться додому 22-го січня. На цьому етапі запланований один спаринг. Другий збір пройде також у Туреччині. Терміни цього збору − з 26-го січня по 5-те лютого. За цей час донецька команда проведе три товариських двобої.

 

«Останній збір «Металург» проведе в іспанській Малазі (з 10-го по 20-е лютого). В Іспанії підопічні Ніколая Костова проведуть також три контрольних матчі. Імена суперників на цих зборах уточнюються з організаторами зборів», − повідомив спортивний директор клубу Вардан Ісраелян.

 

Що ж до змін у складі команди, то клуб залишив тільки Андрій Березовчук, який перебрався до харківського «Металіста». З приводу придбань нових футболістів, то клуб веде переговори із сербським клубом «Партизан» про перехід півзахисника цього клубу Джордже Лазича.

 

+++

 

Ігнатьєв погодився працювати в «Динамо»

 

Газета по-українськи

09.01.09

 

Борис Ігнатьєв стане помічником головного тренера київського «Динамо» Юрія Сьоміна

 

В суботу екс-тренери збірної Росії разом вилітають до Києва, повідомляє football.ua з посиланням на Спорт-Експрес. «Контракт, ймовірно, підпишу терміном на півтора роки, − сказав Ігнатьєв. − Задоволений майбутньою роботою в усіх відношеннях».

 

«По-перше, не люблю сидіти без справи, по-друге, мені завжди працювалося з Сьоміним дуже комфортно, по-третє, їду в один з небагатьох великих клубів колишнього СРСР, який має прекрасні перспективи на майбутнє, у тому числі і в Лігу чемпіонів».

 

Нагадаємо, що колишній асистент Юрія Сьоміна Сергій Овчинніков прийняв пропозицію очолити краснодарську «Кубань», де він змінив на посту головного тренера українця Олега Протасова.

 

Крім того, в тренерський штаб «Динамо» входять Олег Лужний, Валерій Зуєв, Вінченцо Пінколіні і Сергій Краковський.

 

+++

 

На футболиста сборной Украины напали прямо возле дома

 

Иван Макаров

Комсомольская правда в Украине

09.01.09

 

Новогодние праздники для полузащитника ведущего крымского клуба закончились печально. 1 января после драки он отправился в клубный лазарет. Денис Голайдо лечит травму ключицы и разбитое лицо.

 

− Инцидент произошел в семь часов вечера возле дома футболиста в районе улицы Мате Залки, − рассказала пресс-секретарь Симферопольского управления милиции Оксана СОРОКОПУДОВА. − Нападающих было двое.

 

Получив от одного из неизвестных удар в лицо, крымский хавбек упал на только-только залеченную после перелома ключицу. Несмотря на боль и повреждения, Денис Голайдо проявил чудеса изворотливости и смог вырваться из рук молодчиков. Забежав в свой подъезд, парень захлопнул входную дверь. Потом вызвал милицию.

 

По версии крымского клуба, полузащитника хотели ограбить. По неофициальной информации, произошла обычная перепалка между молодыми людьми и 24-летнему футболисту преподали несколько бесплатных уроков бокса.

 

Нападение вряд ли связано с провальным выступлением крымского клуба в осенней части украинского чемпионата.

 

− Это точно не месть фанатов, − заявил пресс-аташе СК «Таврия» Борис ЛЕВИН. − Как мне стало известно, болельщики рвутся наказать этих хулиганов.

 

Сам футболист рассказывает перипетии ночной потасовки неохотно.

 

− Со мной все нормально, − заверил он корреспондентов «КП». − Может быть, через две недели начну тренироваться. Я никого не подозреваю и комментировать произошедшее не хочу.

 

Как признался Денис Голайдо, это первый случай, когда на него напали хулиганы.

 

− Это очень неприятно, − сказал он.

 

Между тем в клубе очень расстроены потерей. Ведь на поле один из ведущих футболистов выйдет в лучшем случае в середине апреля.

 

+++

 

Брандау пока никуда не едет        

 

Ярослав Кроха

Блик

09.01.09

 

Брандау пока никуда не уходит! Вчера бразилец вместе с партнерами по «Шахтеру» провел в Донецке первую тренировку в этом году. И, скорее всего, форвард и во второй части сезона 2008/2009 продолжит защищать цвета «горняков».

 

По крайней мере, Мирче Луческу об официальных предложениях со стороны французского «Марселя», куда активно сватали Брандау, ничего не известно. Хотя, по словам Мистера, он не исключает, что нападающий, проводящий седьмой год в «Шахтере», хочет сменить обстановку. Однако разговора на эту тему с футболистом у тренера «горняков» пока не было. Сам же Брандау в разговоре с корреспондентом «БЛИКа» был немногословен. «Мне нечего сказать по поводу «Марселя», − заявил бразилец. − Это вопрос не ко мне».

 

А тем временем французская пресса сообщает, что агент игрока прибыл в Донецк для переговоров с руководством «Шахтера». Как пишет La Provence, «Марселю» следует поторопиться. Иначе, после отказа переехать во Францию шведа Хенрика Ларссона, клуб может потерять второго нападающего за неделю.

 

А вот «Днепр», после провальной трансферной кампании в прошлом году, в нынешнее межсезонье громких приобретений не делает. Владимир Бессонов делает ставку на украинцев. Но первый громкий переход в 2009 году все же на счету днепропетровцев. На сборы в Турцию вместе с командой поехал уже бывший игрок «Таврии» Владимир Гоменюк, который подписал с «Днепром» трехлетний контракт.

 

Игрока национальной сборной Украины «Днепр» хотел видеть в своих рядах еще летом. Положили тогда глаз на талантливого нападающего и в «Шахтере». По слухам, Ринат Ахметов заявлял, что сколько бы «Днепр» не предложил «Таврии», он перебьет его предложение и заплатит на один миллион больше.

 

Через полгода ситуация немного поменялась и теперь за Гоменюка боролся только «Днепр». Переговоры прошли довольно легко, а Владимир Бессонов остался очень доволен этой покупкой: «Гоменюк как раз тот игрок, который нам нужен. Он работоспособный футболист. Играет не только на атаку, но и мешает защитникам начинать их атаки. Так что мы довольны этим приобретением».

 

По данным «БЛИКа», за трансфер футболиста, который будет играть в «Днепре» под девятым номером, днепропетровцы заплатили «Таврии» сумму в размере около 1 500 000 миллиона долларов. «Я очень рад, что попал в эту команду, − сказал Гоменюк после подписания трехлетнего контракта. − В «Днепре» мне будет проще, чем в «Шахтере». Я знаком с некоторыми ребятами из этой команды по совместным играм в сборной. Почему выбрал 9-й номер? Мне его предложили. И я сразу согласился».  

 

+++

 

Кравченко сегодня приедет в «Динамо»

 

Ярослав Кроха

Блик

09.01.09

 

Первый новичок столичного клуба в нынешнее межсезонье в пятницу прибудет в Киев. Первоначально планировалось, что Сергей приедет в столицу немного раньше − чтобы присмотреть квартиру, однако планы немного изменились. Так что не исключено, что первое время Сергею придется пожить на базе, а потом − после приезда супруги − искать себе жилье.

 

«Динамо» же на первый тренировочный сбор в этом году соберется в субботу, 10-го января на базе в Конча-Заспе. Правда, в график подготовки команды внесены коррективы. В частности, подготовительный сбор с 16 по 28 января пройдет не в Израиле, как планировалось ранее, а в Испании. Местом двенадцатидневной дислокации киевлян станет город Марбелья, расположенный на южном побережье страны.

 

О причинах изменения места проведения тренировочного сбора рассказал генеральный директор клуба Резо Чохонелидзе: «Мы заранее спланировали все этапы зимней подготовки и в январе должны были ехать в Израиль. Но из-за напряженной обстановки в стране вынуждены изменить свои планы. Сейчас решаются последние вопросы по организации сбора в Марбелье, в частности − уточняются спарринг-партнеры. Даты проведения контрольных матчей и соперники станут известны в ближайшие дни».

 

+++

 

 


Моніторинг телеефіру

 

 

Четвер − п’ятниця, 08-09.01.09 (запис)

 

 

1. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини спорту», 08.01.09, 21:15

 

1) Представники Української прем’єр-ліги розпочинають новий рік на достатньо високих позиціях у оновленому рейтингу Міжнародної федерації футбольної історії і статистики. Київське «Динамо», здійснивши стрибок на сім сходинок, тепер сімнадцяте з поміж усіх клубів планети. Донецький «Шахтар» займає 28 місце, а харківський «Металіст», завдяки вдалому сезону, перемістився зі 129 позиції на 89. Лідирує у рейтингу клубів «Манчестер Юнайтед».

 

2) Керівники англійського «Манчестер Сіті» запропонували італійському «Ювентусу» 95 млн. євро за перехід воротаря Д. Буффона і нападника «старої сеньйори» Д. Трезеге. Цієї суми може вистачити на будівництво нового стадіону.   

 

+++

 

2. Телеканал «К 1»

 

Програма «Один день», 09.01.09, 03:30

 

1) Київське «Динамо» увійшло до двадцятки найкращих клубів світу. У новому рейтингу Міжнародної федерації футбольної історії та статистики майже всі українські клуби покращили свої позиції. Так, київське «Динамо» піднялось на 7 сходинок і займає 17-те місце. Донецький «Шахтар» наразі 28-й. А от харківський «Металіст» показав найкращий результат серед вітчизняних команд, піднявшись аж на 30 пунктів. Тепер підопічні Мирона Маркевича на 89-му місці. А очолює рейтинг англійський клуб «Манчестер Юнайтед».

 

+++

 

3. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Програма «События спорт», 08.01.09, 19:25

 

1) Донецький «Шахтар» після відпустки у четвер зібрався на базі в Кіршах. Втрат у «гірників» не має. Про це повідомив наставник «Шахтаря» М. Луческу.

 

 

М. Луческу: «Всі гравці, які були до нового року, залишилися в команді. До нас приєдналися Фомін та Кастільо. Щодо Ігоря Коротецького − його майбутнє будемо вирішувати пізніше».

 

15 січня «Шахтар» вирушить до Іспанії. У Лас-Пальмасі «гірники» візьмуть участь у турнірі, де їх суперниками будуть «Лас-Пальмас», «Грассхоппер», «Русенборг» та «Борусія» (М).

 

2) Київське «Динамо» визнано найкращим клубом пострадянського простору. Такого висновку дійшла Міжнародна федерація футбольної історії і статистики, яка оприлюднила рейтинг топ-клубів світу. На першому місці англійський «Манчестер Юнайтед». «Динамо» піднялося на сім позицій і займає 17 місце. Донецький «Шахтар» − 28, а харківський «Металіст» розташувався на 89 сходинці рейтингу.   

 

+++

 

4. Телеканал «Новий канал»

 

Програма «Спорт репортер», 08.01.09, 19:15

 

1) Скандалом завершився матч 1/8 Кубка Іспанії в якому брала участь «Валенсія». Суперник київського «Динамо» у Кубку УЄФА на виїзді зіграв внічию 1:1 з «Расінгом». Наприкінці матчу захисник «кажанів» Мігел, після вилучення з поля, накинувся на суддю. Португалець назвав четвертого арбітра потворою і заявив: «Я вб’ю тебе». Тепер за іспанськими законами Мігел може навіть потрапити за грати.

 

2) В іншому матчі Кубка Іспанії проти «Депортиво» нападаючий «Севільї» Фредерік Кануте по-своєму відсвяткував забитий м'яч. На сороковій хвилині матчу малієць відзначився голом у ворота противника, після чого підняв свою ігрову футболку, показавши чорну майку зі словами підтримки в адресу Палестини, де сьогодні проходять воєнні дії.

 

Арбітр показав форварду жовту картку, у відповідність із правилами. Але це, може бути найменшим покаранням для «Севільї», адже міжнародні організацій забороняють показувати футболки політичного чи релігійного мотиву.

 

3) Шлях до фіналу кубка Англійської ліги іменитому «Манчестер Юнайтед» перегороджують скромні, але уперті барани з «Дербі».

 

Команда, символом якої є овен, пасе задніх у нижчому дивізіоні, тим не менш у першому півфінальному кубковому матчі удома змогла виграти у чемпіона країни 1:0.

 

Парадокс, але від такого результату наставник «червоних дияволів» Алекс Фергюсон на сьомому небі від щастя. Він нарахував, що за гольовими моментами його команда мала б програвати десь з різницею в чотири м’ячі.

 

Не тямив себе від щастя і візаві Фергюсона, для якого цей казковий матч став першим на посаді головного тренера «Дербі». Найджел Клаф лише напередодні поєдинку очолив команду. Тепер він сподівається не провалити повторний матч у Манчестері 20-го січня, після якого і визначиться фіналіст турніру.

 

4) Гравець «МЮ» К. Роналду після програного матчу «Дербі» потрапив на своєму «Феррарі» у аварію. На щастя футболіст не постраждав.

 

+++

 

5. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 08.01.09, 21:40

 

1) Воєнний конфлікт на близькому сході кардинально втрутився у підготовчі плани київського «Динамо». Тепер перший тренувальний збір підопічні Юрія Сьоміна проведуть не в Ізраїлі, як планували, а в Іспанії. В місті Марбелья кияни пробудуть до 28 січня. Подальші плани підготовки команди поки що не відомі. Ймовірно до поєдинку з «Валенсією» команда готуватиметься на базі в Конча-Заспі.  

        

+++          

 

6. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 08.01.09, 19:15 

 

1) Після різдвяних свят до роботи повернувся донецький «Шахтар». «Гірники» провели перше тренування 2009 року. Луческу повернув з оренди Левігу, Пуканича і Фоміна. Бунтар Кастільо також буде тренуватися з командою.

 

М. Луческу: «Ми поки вдаємося до кросів лісопосадкою, наразі гравці пройшли медогляд, проте треба пам’ятати, що зимовий збір форсуватиметься. Попереду лютневі ігри на Кубок УЄФА».

Підписатися на новини