ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Евро-2012 − красивая ширма для политических игр» − под таким заголовком на минувшей неделе вышел материал в газете «Коммунист Крыма». «Убрать неугодных, повысить или понизить рейтинги, украсть парочку миллионов − вот то, ради чего используется Евро-2012 на Украине. Впрочем, сейчас, в период экономического кризиса, уже больше нет пафосных речей о постройке новых дорог, гостиниц и аэропортов, увеличении туристического потенциала страны, пользе чемпионата для экономики Украины. Как и закончились гадания на кофейной гуще «отберут − не отберут» у нас чемпионат. Постороннему наблюдателю может показаться, что руководство страны откроет шампанское в тот момент, когда Евро у Украины таки отберут. Самим отказываться и признавать, что не успеваем подготовиться, как-то негоже, а если Евро у нас отберет УЕФА, то можно будет и сыграть на образе всеми обижаемого государства и кричать на весь мир, что мы, дескать, готовы, а это все происки буржуазных государств». «Интересно было бы прочитать ход мыслей Григория Суркиса: человек понимал, в какую страну он приглашает футбольное соревнований всей Европы, надеялся, а теперь оказалось, что в одиночку ему просто не справиться. Тот же Суркис отметил, что дело не в стране, проблема в системе. Если первые лица страны что-то хотят, они этого добиваются. Плохо, что хотят они чаще всего отставки друг друга или повышения собственного рейтинга за счет популистских заявлений».

«Вечерний город» также не обошел своим вниманием тему Евро-2012: «Если верить оптимистичным экспертам, то Евро − это спасительный круг украинской экономики в период кризиса. Мол, для строительства необходимых объектов понадобится продукция металлургического сектора, квалифицированные рабочие от строительства, обслуживающий персонал. В целом, Евро имеет все шансы спасти Украину от безработицы. И, в принципе, так и должно быть. Только остаются многие нюансы. Дороги нельзя ремонтировать на сумму в два раза меньше, чем необходимо (а в Харькове, к примеру, под прикрытием подготовки растратили миллион гривен, направленный на реконструкцию автомагистрали), привлекательные инвестиционные законы из воздуха не появляются, а  80 процентов строек гостиниц заморожены. С нынешними темпами стадионы к моменту проведения чемпионата будут готовы только в Донецке и Днепропетровске...»

«Крымская газета» пишет, что если Украина не хочет потерять свое право провести Евро-2012, тогда уже в 2009 году украинские власти должны более активно продвигать данный проект, а приток иностранных инвестиций в него в следующем году должен составить не менее 2 миллиардов долларов. Более того, считает издание, чтобы повысить интерес иностранцев инвестировать в наши объекты под Евро-2012 либо привлечь заграничные отечественные капиталы под реализацию данной программы, Украина сама должна в значительной мере активизироваться с государственными инвестициями. Украинское правительство, чтобы подтвердить свою безусловную заинтересованность и способность организовать проведение Евро-2012 на высшем уровне, должно в ближайшие месяцы найти ресурсы и самостоятельно начать финансировать строительство наиболее масштабных проектов.

Футбол

Финансовый кризис больно ударил по крымским командам первой лиги. По неофициальной информации, футболистам калининского «Феникса-Ильичевца» перед отпуском объявили, что они могут подыскивать себе новое место работы, поскольку мариупольский завод им. Ильича (хозяин клуба) больше не в состоянии на прежнем уровне финансировать команду. Сниматься с соревнований «Феникс-Ильичевец» пока вроде бы не собирается, но в весенней части сезона выступать намерен молодежным составом (местными ребятами 1990 − 1991 годов рождения), которому можно платить минимальную зарплату.

Не лучше обстоят дела и у симферопольского ФК «ИгроСервис». Опять же по неофициальной информации, команду отправили на два с половиной месяца в частично оплаченный отпуск (средств для проведения зимних сборов у клуба нет). Кстати, потихоньку начинают «разбегаться» лидеры ФК «ИгроСервис». Так, лучший бомбардир двух последних чемпионатов в первом дивизионе Матвей Бобаль на минувшей неделе подписал двухлетний контракт с «Таврией». Таврийцы давно имели виды на Бобаля, но от подписания талантливого футболиста их удерживало его пристрастие к «зеленому змию». Не скажешь, что Бобаль завязал со своей «вредной привычкой», но, видимо, зимой «Таврия» таки продаст своего лидера атаки Владимира Гоменюка, а Матвей (пусть даже и пьющий) хотя бы отчасти может его заменить.

Не лучше обстоят дела у ПФК «Севастополь» и «Крымтеплицы» − оба коллектива зимой намерены ограничиться лишь одним учебно-тренировочным сбором.

Касаемо «Таврии». Каких-то ограничений в зарплатах футболистов (как, к примеру, в некоторых других клубах премьер-лиги) у крымчан пока не ожидается. Наверное, именно поэтому ряд исполнителей «со стороны» уже предлагают им свои услуги − Андрей Корнев («Черноморец»), Виталий Рева («Арсенал»), Артем Куслий («Кривбасс»), Игорь Коротецкий («Заря») − это только те, кто на слуху. Хотя «Таврии» тоже не до жиру − своих бы лидеров сохранить. Помимо Гоменюка, не исключено, что покинут команду вратари Андрей Дикань (его зовет в российский «Терек» Вячеслав Грозный) и Саша Тодич, защитники Евгений Линев и Милош Живкович, полузащитники Илья Галюза и Слободан Маркович (у всех этих футболистов истек срок действия контрактов). Недовольны в клубе игрой Васила Гигиадзе, Владимира Бурдули и Евгения Шмакова, которым, не исключено, будет предложено досрочно разорвать контракты. Впрочем, многое в кадровой политике «Таврии» будет зависеть от того, останется ли Сергей Пучков у руля команды. После гостевой победы над «Днепром» шансы этого специалиста продолжить работу в Симферополе значительно возросли, а ведь еще совсем недавно его тренерская карьера висела буквально на волоске.

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

В газеті «20 Хвилин» від 27.11.08 була опублікована стаття: «До Києва доїдемо за годину. Євро-2012 подарує Вінниці швидку залізницю.» В даній статті йдеться про можливе будівництво швидкісного залізничного сполучення міст України в яких будуть проводитися матчі Євро-2012, Київ-Одеса Київ-Львів. Отже дані сполучення пройдуть через Вінницю. За словами головного інженера Жмеринської дирекції залізничних перевезень Валерія Мельника проведення в Україні Євро-2012 вимагає піднесення пасажирських перевезень на якісно новий рівень. Так що можливо вінничани за кілька років зможуть проїхати до Львова чи Одеси за дві години, а до Києва − трохи більше ніж за годину.

Місцевий футбол

ФК «Нива»

ФК «Нива» 22 листопада перемогла МФК «Миколаїв», м. Миколаїв 2:1. З даного приводу вийшли статті в місцевих газетах:

В газетах «20 Хвилин» від 24.11.08 року «RIA» відповідно − ««Нива» сократила отрыв в от лидера. Наши выиграли в Николаеве, а «Днепр» уступил тенополянам.», «Винницкая «Нива» одержала волевую победу в Николаеве. Наши футболисты сократили отставание от лидера до одного очка.» В яких йдеться про перебіг подій на матчі між вище вказаними командами.

ФК «Нива» 26 листопада перемогла ФК «Рось» м. Біла Церква з рахунком 2:1. В місцевих газетах вийшов ряд статей присвячених даній події. В газеті «20 Хвилин» від 27.11.08 під назвою: «Победный финиш «Нивы.» Наши футболисты на последних минутах вырвали победу у «Росси»«. В якій йдеться про перебіг матчу. Окрім того на прес-конференції після матчу тренери «Ниви» висловили припущення, що команда «Рось» була простимульована за набрані очки в матчі проти «Ниви» конкурентами нашої команди в боротьбі за золоті нагороди. В газеті «Місто» від 28.11.08 року. − «Чергове випробування для вболівальників. «Нива» ледь вирвала перемогу у «простимульованої « «Росі»«. В якій йдеться про перебіг подій на футбольному полі і післяматчеву прес-конференцію з тренерами «Ниви» На якій тренери нашої команди прокоментували гру. «… «Рось» грала дуже грубо. Не виключено, що вони були простимульовані на цей матч нашими конкурентами» − сказав тренер «Ниви» − Юрій Гій. Окрім того він розповів про ситуацію, яка склалася навколо черкаського «Дніпра». За його словами ПФЛ на засідання Контрольно-дисциплінарного комітету вирішила позбавити черкащан трьох очок − за те, що вони досі не розрахувалися із донецьким «Металургом» за трансфер Мостового. «Дніпру» дали тиждень, аби владнати ситуацію. Інакше три очки знімуть.

Юнацький футбол

На телеканалі ВДТ-6 в програмі «Реванш» від 28.11.08 транслювали репортаж про проблеми юнацького футболу. За словами тренерів дитячих та юнацьких команд є проблеми з фінансуванням, не вистачає транспорту для того щоб команди могли їздити на турніри і змагання в інші міста.

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Згадування про Євро 2012 у місцевій пресі

Професії, котрих не зачепить фінансова криза

Газети розповідають про професії, на які не впливає жодна криза. Наприклад:

1.           Державні службовці.

2.           Працівники торгівлі продуктами харчування.

3.           Співробітники великих компаній реальної економіки, виробництв, які не залежать від зовнішніх кредитів і в яких достатньо ресурсів, щоб пережити кризу. 4 Медики і фармацевти.

4.           5 Фахівці компаній, що виконують держзамовлення. Наприклад − будівництво об’єктів Євро-2012 (на чемпіонаті Європи з футболу 2012 року економити не будуть).

Щось змінилося?

На 10 грудня заплановано провести у Києві спільне засідання урядових структур України та Польщі, які відповідають за організацію фінальної частини Євро-2012. Така потреба виникла після того, як наш уряд несподівано ліквідував національну агенцію під керівництвом Євгена Червоненка і створив координаційне бюро, повідомляє волинська преса.

Футбол

ФК „Волинь”

Останній матч у цьому сезоні „Волинь” провела на своєму полі з „Дністром”. Овідіопольці (Одеська область) приїхали без головного тренера. Його напередодні президент клубу відправив у відставку. На луцький стадіон команду вивів спортивний директор клубу Тимерлан Гусейнов. Гості швидко пристосувалися до погодних умов (у Луцьку йшов сніг), переміщалися швидше і м’яч у них тримався міцніше. Все, на що хлопці Віталія Кварцяного спромоглися, це пробити кілька штрафних, але м’яч постійно пролітав повз ворота суперників. А в їхні − влетів. Кварцяний нарікає на те, що в команді дуже багато травмованих; на ПФЛ, яка „картки рахує”, на своїх футболістів, котрі не виконують завдань на гру.

− Це футбол не для вболівальників, − сказав Віталій Кварцяний після матчу. − Ми платимо гроші, 80 тисяч доларів за участь, щоб працівники ПФЛ одержували зарплату, а вони жодного разу не прислухалися до того, що ми просили: перенесіть матч, уже не сезон. Ніхто до нас не прислуховується. Треба змести нинішню ПФЛ і вибрати нову! Звичайно, ПФЛ не винна в нашій сьогоднішній поразці, але все йде від організації. Скільки ми робили пропозицій, скільки просили, пропонували різні варіанти − вони все одно своє для понтів роблять. Кому потрібен такий футбол...

Весною глядачі побачать знову оновлену команду, пообіцяв головний тренер „Волині”. Аякже, це відбувається кожної весни, це вже традиція, котру порушувати не можна!

Анатолія Тимощук

Волинська преса, яка дуже шанує свого видатного футболіста, з обуренням розповідає про події після завершального матчу чемпіонату Росії „Спартак” − „Зеніт”: капітан „Зеніта” Анатолій Тимощук хотів подарувати свою футболку вболівальникам, але шлях до трибун йому перекрили стражі порядку, застосувавши проти нього силу. На допомогу Анатолієві кинулися партнери по команді і визволили його. Дії ОМОНУ викликали відповідну реакцію на стадіоні: фанати „Зеніта” почали зривати крісла на стадіоні і кидати їх у правоохоронців. В результаті зіткнень було затримано близько 170 уболівальників з Петербурга.

Ігор Суркіс

Бізнесмен і президент київського „Динамо” Ігор Суркіс з розмахом відзначив своє 50-річчя, пише місцева преса. Поздоровити ювіляра прийшло близько 400 гостей, зокрема посол Росії в Україні Віктор Черномирдін, президенти вітчизняних футбольних клубів Ринат Ахметов, Ігор Коломойський, Олександр Ярославський, Вадим Рабинович. Розважали публіку Микола Басков, Таїсія Повалій і коміки з „95-го кварталу”. Обслуговували свято 50 офіціантів у білій динамівській формі й 50 − у синій. Команда, що з’явилася на ювілей після тренування, піднесла президентові 51 червону троянду і набір з 11 картин. „Я їх ще не бачив, але думаю, сюжет пов’язаний з футболом. Ці картини будуть висіти на почесному місці в моєму кабінеті”, − сказав Ігор Суркіс.

Картину, як презент, обрав і Ринат Ахметов. „Всі знають, що Ринат Леонідович поганих подарунків не дарує”, − зауважив іменинник. Вітальну телеграму Ігорю Суркісу надіслав президент ФІФА Зепп Блаттер, а брат Григорій подарував годинник. Не забув про друга і господар італійського „Мілана” Сильвіо Берлусконі. Він надіслав сувенірну бутсу зі своїм автографом і футболку Рональдіньо.

„Динамо” у матчах Ліги чемпіонів

Це тільки в чемпіонаті України під кінець матчу гравці „Динамо” можуть дозволити собі „покурити” на полі, не грати до останнього, попіжонити, адже на той час мають перевагу в рахунку щонайменше у 2-3 м’ячі. Ось сили на ці кілька зекономлених хвилин і не вистачило команді у матчах Ліги чемпіонів: усі 4 голи динамівці пропустили саме наприкінці гри...

Це тільки в чемпіонаті України захисники „Динамо”, якщо провалились в якомусь епізоді, одразу апелюють до арбітра про порушення суперником у нападі правил − офсайд, гра рукою, поштовх − і у переважній більшості випадків людина в чорному приймає їхню сторону. А тут скільки б Бетао не показував судді, що форвард лондонців Бендтнер забивав, прийнявши м’яч рукою після фантастичного пасу Сеска Фабреґаса (21-річний іспанець скористався миттєвою розслабленістю киян і передачею на метрів 40 відрізав весь їхній захист), − той був незворушний. Хоча хто-хто, а Бетао мав би пам’ятати, як нещодавно „погорів” у матчі з „Шахтарем”, коли теж виключився з гри, апелюючи до арбітра про офсайд, проте той не повівся і кияни пропустили вирішальний гол. Щоправда, суддя тоді теж був не наш...

Це тільки в чемпіонаті України Олександр Алієв може спокійно відштовхнути арбітра від м’яча і йому за це нічого не буде. В Європі такі штучки, як бачимо, не проходять. Закон, знаєте, один для всіх − і перед „зіркою” „Динамо” засіяла спочатку друга жовта, а потім і червона картка. У відповідь Алієв ледь не накинувся з кулаками на арбітра. Забув, що це не чемпіонат України, де динамівцям дозволено майже все. (Коментар газети „Волинь-нова”)

 

4.       Дніпропетровськ

 

Евро 2012

Большой футбол − большие проблемы

При подготовке к европейскому футбольному чемпионату городские власти сталкиваются со все новыми и новыми трудностями. Приготовления к Евро-2012 уже давно стали неотъемлемой частью жизни днепропетровцев. На страницах СМИ постоянно появляются сообщения о строящихся и реконструирующихся стадионах, отелях, транспортных терминалах. Поэтому признание мэра на одной из последних пресс-конференций о том, что у нас далеко не все в порядке (хотя это давно ни для кого не секрет), вызвало определенный резонанс. В чем суть возникших проблем и каковы возможные способы их решения…

Аэропорт «из фанеры»

Как любят напоминать наши чиновники, Днепропетровск − лидер страны по подготовке к Евро. Но, как оказалось, слабые места подготовительной кампании встречаются буквально на каждом шагу и видны невооруженным глазом.

Так, по словам городского головы, 30% требований, предъявляемых Днепропетровску представителями УЕФА − это оборудование современного аэропорта. Между тем, из-за политической нестабильности в стране на протяжении уже пяти месяцев никто не может решить − приватизировать «воздушные ворота» или оставить в госсобственности. Однако, по мнению Ивана Куличенко, выход все-таки есть.

− В аэропорту можно создать временную инфраструктуру, − считает мэр.

− Подобный опыт был у Берна, который принимал Евро-2008. В Европе много фирм, способных нам помочь. Стоит такое оборудование не слишком дорого.

По его словам, город сам при помощи инвестора компании «Днеправиа» может решить эту проблему. Однако после чемпионата «одноразовые» терминалы рано или поздно придется убрать, и аэропорт Днепропетровска останется практически в его нынешнем незавидном состоянии. К тому же в этом проекте есть слабое звено − реконструкция взлетно-посадочной полосы и новое навигационное оборудование по-прежнему остается на совести государства. То есть, под вопросом.

В Днепропетровске «Хилтону» не место?

Мэр также заявил, что ведутся переговоры по поводу постройки в центре города 50-этажного отеля «Хилтон». Однако, как заявила «Газете…» начальник ГлавАПУ Юлия Саенко, пока нет даже соответствующего проекта.

− Мне, честно сказать, самой интересно узнать хотя бы, где он будет расположен, − сообщила главный городской архитектор.

Целесообразность такой постройки вызывает сомнения, тем более, что даже в Киеве не решились строить такую громадину. В отличие от «гипотетического» нашего, столичный «Хилтон» будет только 26-этажным. Кстати, до сих пор никто точно не знает, сколько гостиниц построят в Днепропетровске. Известно лишь, что во всех гостиничных комплексах, которые планируют возвести в городе в рамках «списка губернатора» (сейчас в нем 40 объектов) насчитывается 942 номера. Их явно не хватит для 90 тыс. болельщиков, ожидаемых на чемпионат. Тем более что в этих отелях высокого класса, смогут позволить себе разместиться лишь состоятельные туристы.

Что же касается гостиниц поскромнее, то спрос на них в городе растет постоянно. Облстат предоставил «Газете…» данные, согласно которым, днепропетровские гостиницы из года в год принимают все больше постояльцев. Так, в 2002-ом их было 13 тыс. 705, а в прошлом − 21 223.

То есть, если отели среднего класса могут иметь перспективы после чемпионата, то «Хилтон», как и другие подобные проекты, почти наверняка окажется не у дел.

Город должен поменять лицо

− И мэр города, и наш губернатор неоднократно утверждали, что нам необходимы «технологии двойного назначения», − комментирует ситуацию директор информационного агентства «Приднепровье» Владислав Романов. − Нужно стремиться не только расселить футбольных болельщиков, но и заложить инфраструктуру нового города с «европейским лицом».

Для этого целесообразно строительство многофункциональных комплексов с бизнес-центрами, торговыми площадями, развлекательными заведениями. Это даст новый обьем инвестиций и новые рабочие места, создаст целую индустрию обслуживания, коль скоро мы всерьез хотим стать деловой столицей Украины.

− В городе не должно остаться памятников ушедшему Евро, − говорит директор аналитического центра «Третий сектор» Андрей Золотарев.

− Во всем надо придерживаться целесообразности и балансировать между частными, корпоративными интересами и нуждами города. Ведь для некоторых строительных магнатов чемпионат − соблазн освоить как можно больше средств. Я ни в коем случае не ставлю под сомнение управленческий талант Виктора Бондаря, но «список губернатора» − это не европейская практика. На Западе сразу же усмотрели бы в этом коррупцию.

МЕТРО

Станция метро «Центральная» появится через 3 года

Днепропетровский горсовет передал в аренду ГП «Днепропетровская дирекция строительства метрополитена» 0,6 га земельных участков на площади им. Ленина для дальнейшего строительства метрополитена.

«Земельные участки переданы для размещения площадки строительства наклонного туннеля, вестибюля, совместной тяговой подстанции и пешеходных переходов станции метро «Площадь им. Ленина», − сказал представитель дирекции строительства метрополитена.

По словам представителя дирекции строительства метрополитена, строительство рассчитано не более чем на 3 года. После завершения строительных работ, наземные конструкции метро на выделенном земельном участке будут демонтированы − кроме пешеходных переходов от станции ЦУМ и памятника Ленину.

Площадь им. Ленина является достаточно напряженным транспортным участком, где уже более двух лет из-за замедленного строительства метро часть территории занята наземными конструкциями метрополитена. До конца 2008 года на строительство метрополитена уйдет 32 млн. грн.

Справка:

Длина линий Днепропетровского метрополитена − около 8 км, количество станций − 6, стоимость проезда составляет 60 коп.

Первые 6 станций были открыты 29 декабря 1995 г.

Пуск их в эксплуатацию связывают с именем Павла Лазаренко, в то время председателем областного Совета. Он объявил Днепропетровский метрополитен главным пусковым объектом года и, по сути, возглавил стройку, на которой, практически, был поставлен крест. А всего метро строиться более 26 лет, с марта 1982 года, когда Совет Министров СССР включил днепропетровский метрополитен в титульный список важнейших строек страны.

АЭРОПОРТ

Днепропетровский аэропорт к Евро-2012 реконструировать не будут.

Днепропетровский аэропорт к футбольному первенству Евро-2012, скорее всего, не будут реконструировать. Из-за политических неурядиц вопрос об определении владельца этого объекта, а следовательно инвестора, до сих пор не решен.

План создания временной инфраструктуры предусматривает реконструкцию только взлетной полосы. Это единственное, на что необходимы будут средства из госбюджета. Остальное, то есть терминалы аэровокзала, офисные помещения, помещения для работы прессы, и тому подобное возьмет на себя городская власть, которая хочет воспользоваться опытом  хозяев Евро-2008 − Австрии и Швейцарии, − и заключить договоры с европейскими компаниями, которые имеют необходимое для этого оборудования, − рассказал городской голова Днепропетровска Иван Куличенко. По его мнению, тратить средства на строительство терминала на 10 тысяч пассажиров нет смысла, ведь и теперешние мощности аэропорта используются только на 60 процентов. План создания временной инфраструктуры уже передан на рассмотрение Минтранса. Его реализация позволит сэкономить свыше 300 миллионов гривен.

ДОРОГИ

В середине 2009 г. планируется завершить работу над схемой планирования территорий Днепропетровской области.

К середине 2009 года предполагается завершить работу над созданием схемы планирования территорий Днепропетровской области. Об этом сообщил представитель Украинского государственного научно-исследовательского института проектирования городов «Діпромісто» Николай Лопатюк.

Как сообщил Николай Лопатюк, в схему планирования территорий, по заказу Днепропетровской облгосадминистрации, включен анализ развития территорий области с учетом Евро-2012. Данный раздел предусматривает, в частности, анализ и предложения по развитию транспортного сообщения между Днепропетровском и другими городами, принимающими Евро 2012.

На совещании главных архитекторов областей Украины, которое проходит в Днепропетровске 28-29 ноября, Николай Лопатюк презентовал блок документов, уже разработанных в рамках создания схемы планирования территорий области.

В частности, на сегодня институтом разработаны и поданы на рассмотрение заказчику анализ и предложения по развитию транспортной инфраструктуры региона, анализ перспектив развития хозяйственной деятельности области, проанализированы демографические перспективы, состояние окружающей среды, разработаны предложения по созданию рекреационных зон и улучшению экологической ситуации в регионе.

Через Днепропетровскую область проложат автобан

В пятницу в Днепропетровске прошло совещание главных архитекторов областей Украины, которое было посвящено подготовке к чемпионату «Евро− 2012».

Министр регионального развития и строительства Вячеслав Негода, возглавлявший совещание, заявил, что Днепропетровская область сегодня наиболее подготовлена к проведению футбольного чемпионата − благодаря открытию реконструированного стадиона «Арена-Днепр».

В числе других на совещании обсуждался вопрос о том, что область включена в часть международного автомобильного коридора «Европа-Азия». Он соединит Лиссабон и Шанхай. Государственный институт «Днепрогражданпроект» разрабатывает технико-экономическое обоснование для реализации этого проекта. Как сообщили в пресс-службе облгосадминистрации, начнут проектировать автобан уже в начале следующего года. Длина участка дороги, который построят на Днепропетровщине, составляет 260 км. Благодаря этому проекту можно будет обеспечить внутренний рынок для строительных компаний области. Строительство автобана поможет подняться с колен и днепропетровским предприятиям, которые из-за финансового кризиса потеряли рынки сбыта за рубежом.

По состоянию на сегодняшний день количество инвестиций в транспортную отрасль города достиг 7,5 млрд. гривен, что в 1,5 раза больше, чем в прошлом году.

МЕСТА ОТДЫХА

Власть планирует развивать в регионе промышленный туризм.

Управление по подготовке к Евро-2012 Днепропетровской облгосадминистрации планирует развивать в области к Евро-2012 промышленный туризм.

 «Мы предлагаем развить промышленный туризм, ведь Днепропетровская область − самая мощная в промышленной отрасли. Сейчас мы ведем переговоры с руководителями нескольких заводов, никаких проблем не возникает, так как всем интересно на этом зарабатывать деньги. Наш анализ показывает, что это довольно интересная сфера туризма. К примеру, в Киеве есть турагентство, которое возит людей в Чернобыль, так у них очередь на год веред», − сказал начальник управления по подготовке к Евро-2012 Днепропетровской облгосадминистрации Вадим Шебанов.

ФУТБОЛ

«Динамо» − «Днепр» (молодежное первенство) − 3:0 

29 ноября. Конча-Заспа. УТБ ФК «Динамо».

Арбитр − Дмитрий Жуков (Донецк).

Делегат ФФУ − Ярослав Лемех (Львов)

Голы: Алиев (6), Гусев (12, 73).

Не хочется начинать отчет о встрече молодежный составов «Динамо» и «Днепра» с оправданий или отговорок, но нельзя не констатировать того, что киевляне, если и заслужили победу, то, по крайней мере, не с крупным счетом. Несмотря на то, что почти половину «основы» хозяев составляли игроки, имеющие опыт выступлений в Лиге чемпионов, молодые днепропетровцы временами заметно превосходили их в командной игре и создали целый ряд очень хороших моментов. Но при этом за поражение подопечные Владимира Горилого могут винить только самих себя: ошибок в обороне было допущено слишком много.

Конечно же, большое влияние на ход матча оказали сразу два быстрых гола, которые удалось забить динамовцам. На 6-й минуте Александр Алиев безукоризненно пробил со штрафного. А на 12-й минуте в результате быстрой комбинации Олег Гусев оказался один на один с Денисом Шелиховы и спокойно направил мяч мимо нашего голкипера в сетку.

Стоит, правда, заметить, что столь же резво мог начать и «Днепр». Голевой могла стать уже первая атака нашей команды, но Максим Зайнчковский пробил головой с выгодной позиции немного выше ворот.

Середина тайма прошла под знаком превосходства днепрян. Дмитрий Лепа, который, как и динамовец Алиев, завтрашний матч Премьер-лиги пропустит из-за дисквалификации, со штрафного угодил в штангу. Вскоре Евгений Шахов хорошо пробил левой, но вратарь «Динамо» отразил непростой удар.

А вот перед самым перерывом немногочисленные зрители от души аплодировали Денису Шелихову. Голкипер «Днепра» выручил свою команду после двух дальних ударов Алиева, а затем не позволил перехитрить себя Максиму Шацких.

Почти полчаса второго тайма гости диктовали свои условия. Но владея мячом, острых моментов у ворот Загладько они создали совсем немного. Можно выделить лишь два опаснейших удара из-за штрафной Артура Карнозы, с которыми с большим трудом справился вратарь «Динамо». А вот хозяева, упустив один момент (Шелихов выиграл дуэль у Кравца), затем увеличили счет. Не став наносить со штрафного, назначенного метрах в 20-ти от ворот «Днепра», прямой удар, они разыграли мяч, и Гусев снова использовал выход один на один.

В концовке поединка соперники вновь обменялись уколами. Лепа опасно исполнил штрафной − мяч прошел совсем рядом со штангой. А Темиле не использовал выход один на один − на высоте вновь оказался Шелихов.

ИНТЕРВЬЮ

Владимир Бессонов: «Приставка «и.о.» мне нисколько не мешает»

Владимир Бессонов обнаружил, что в «Днепре» есть 30 человек под «основу».

Юбилейный год «Днепра», отмечающего нынче не только 90-летие клуба, но и 25-летие, а также 20-летие с момента двух побед в чемпионате СССР, если вынести за скобки введение в строй новенького клубного стадиона, состоит из сплошных провалов. Весной днепряне слетели с первой строчки в турнирной таблице, словно сметенные ураганом. Осенью же команда профукала свой шанс вначале в Кубке УЕФА, проиграв «Беллинцоне», а затем − в Кубке Украины, уступив «Александрии», и, кроме того, сопровождала все это невыразительными поединками в чемпионате страны. Два последних матча (с «Зарей» и «Таврией»), проведенных перед глазами днепропетровских болельщиков, вообще получились провальными и принесли в копилку клуба лишь одно очко.

Исполняющий обязанности главного тренера «Днепра» Владимир БЕССОНОВ после финального свистка встречи с крымчанами, завершившейся поражением − 0:1, был очень невеселым: «Один удар по воротам − и мы пропустили гол. Это ошибка кипера, но он молод и будет набираться опыта. Главное − не раскисать. Я давно хотел поставить Каниболоцкого, потому что не был удовлетворен игрой Старцева. Надеялся на молодого парня, видел его работу. Но понимаете − о промахах, которые допускают полевые игроки, быстро забывают. Хотя можно перечислить всех, начиная с Алсидеса и заканчивая Калиниченко и Назаренко. Очень уж много брака... И, конечно, было не то движение на поле, не та отдача. Хоть и объясняю я на каждом теоретическом занятии, футболисты пока не понимают, что сейчас нельзя просто выходить и играть в свое удовольствие. Нужно отдавать больше, должны быть агрессивность и желание. У меня складывается такое впечатление, что мне больше нужно, чем им. Я могу перечислить очень много качеств, которых нет у моих подопечных».

А накануне матча с «Таврией» корреспондент «КОМАНДЫ» побывал на загородной базе «Днепра» в Приднепровске и пообщался с Владимиром Бессоновым, интервью с которым нисколько не потеряло в актуальности. Даже наоборот. Можете сами в этом убедиться.

− Владимир Васильевич, свое ли место занимает «Днепр» в турнирной таблице? По именам команда − один из фаворитов, а вот по игре этого не скажешь.

− Думаю, вы сами можете ответить на этот вопрос.

Но моя точка зрения может не совпадать с вашей.

− А она примерно такая же, моя точка зрения. Да и какой она может быть, если из 29 человек играют только 10?

− В связи с этим цели на сезон могут быть подкорректированы?

− Задача у нас одна − занять место, дающее пропуск в Лигу чемпионов. Никто ее не отменял, и мы будем ее решать.

− Зимой на сборы команду повезете вы? Насколько велик кредит доверия руководства, и когда из названия вашей должности может исчезнуть приставка «и.о.»?

− Вы сами понимаете, что такое «исполняющий обязанности». В клубе, может, думают, еще не определились до конца. Может, они ищут нового тренера − не знаю. Но эта приставка мне нисколько не мешает, а я приму как должное любое решение руководителей по отношению ко мне и буду считать его правильным.

− Возглавляя ФК «Харьков», вы смотрели на «Днепр» одними глазами, работая спортивным директором − другими, приняв руководство командой − третьими. Насколько сильно изменилось ваше впечатление относительно кадрового потенциала коллектива?

− В первую очередь я обнаружил, что в команде слишком много людей − порядка трех десятков, которые претендуют на место в стартовом составе. А мне нужно было отобрать 20 игроков − согласно требованиям, которые предъявляет не Бессонов, а современный футбол. Отобрать не по каким-то личным мотивам, а по профессиональным. В итоге осталась та группа людей, которая может решать поставленные перед нами задачи. Говорят, что два состава − это мечта любого тренера, а по мне лучше, чтобы было 10 человек, но таких, которые бы играли.

Но нужно понимать, что все новое требует времени. Не бывает так, чтобы я сегодня пришел, а завтра − получите результат. Всему свое время. А вот как раз времени лично у меня не было − внедрять свое видение футбола, ставить игру приходится на ходу, но при этом не забывать о том, что «Днепру» нужны очки.

Это было непросто, тем не менее я остался доволен тем периодом времени, который руковожу командой. Были и хорошие матчи, и провальные, но главное − я узнал, кто из футболистов чем дышит, кого где лучше использовать. Безусловно, жаль потерянных очков, но это естественно в ситуации, когда в состав вливается молодежь. К тому же все знают, какие у нас проблемы с реализацией моментов.

− Молодых исполнителей вы начали подпускать к «основе» для того, чтобы подстегнуть ветеранов или потому, что ветераны уже не тянут?

− Никого я подстегивать не собирался. Конкуренция в команде − это нормальный рабочий процесс. Кто сильнее, тот и будет играть. Дело в том, что молодое − это двигатель вперед. Поэтому они здесь. А старое − это двигатель назад. Это известная истина. Правда, уровень турнира дублеров и Премьер-лиги сильно отличается. Мы дали ребятам шанс и убедились, что им еще рановато в основной состав − нужно подводить молодежь постепенно. Но адаптация проходит нормально. Главное − что у них есть желание играть.

− Как часто вы смотрите матчи молодежного состава? Там есть еще футболисты, которых вы можете поставить в «основу» в ближайшее время?

− Поединки дублеров, конечно же, по возможности стараюсь посещать − и дома, и на выезде. Но не забывайте, что там есть свой тренерский штаб во главе с Владимиром Горилым, и у меня под рукой всегда имеется свежая информация. Рано или поздно в Премьер-лиге сыграют многие резервисты. Все зависит только от них.

− А у старожилов «Днепра», нынче оказавшихся в дублирующем составе − тех же Шелаева и Шершуна, есть шанс вернуться в основную обойму?

− Я вижу, что на данный момент на их позиции в команде имеются ребята посильнее. А у ветеранов всегда есть возможность проявить себя в других коллективах -− если у них есть такое желание.

− Был слух, что собрался завершать карьеру Кернозенко...

− Это не так. Он был травмирован, но мы на него рассчитываем. Думаю, в следующем году он уже будет в строю. Это касается и Канкавы, и Шахова, и Самодина, и Белика.

А что вы скажете о Мазилу?

− Меня его игровые качества не устраивают, а выставлять румына на трансфер или нет − решать руководству клуба.

− Говорят, у вас был конфликт с Алсидесом, из-за чего он и не играл. Это правда?

− Неужели это кому-то интересно? На самом деле у него была травма колена, потом − ангина.

− Но Алсидес в матче с «Металлистом» и Алсидес в матче с «Зарей» − это два разных игрока. Он может намного больше, чем сейчас показывает...

− Это ваше мнение. Конечно, желательно, чтобы он играл сильнее. Более того − я могу сказать, что и один футболист моей команды может сыграть сильнее, и другой. По отдаче у меня претензий нет ни к кому. Но это не касается индивидуального мастерства. Здесь я многого не понимаю − как можно пас на пять метров отдавать чужому или не уметь остановить мяч. Этому я научить не могу, хотя на тренировках мы пытаемся что-то исправить.

− Зимой «Днепр» будет приобретать новых игроков, учитывая нынешний перебор исполнителей?

− Как говорится, все − по ходу пьесы. Кандидатуры на примете имеются, будем изучать.

СЛУХИ

«Днепр» Блохина не ждет

В Днепропетровске пока отрицают слухи о возможной замене на тренерском посту.

Днепр опроверг слухи о приглашении пока еще действующего тренера Москвы Олега Блохина. «Никакого Блохина мы не ждем!» − заявил гендиректор днепрян Андрей Стеценко.

Согласно нашим источникам в клубе, замена Владимира Бессонова действительно не предвидится, виной чему − финансовый кризис. Он заставил отказаться от кандидатуры экс-тренера Челси Аврама Гранта.

Томь положила глаз на игрока Днепра

По информации российских СМИ, Томь проявляет интерес к 27-летнему украинскому защитнику Днепра Богдану Шершуну.

В текущем чемпионате Украины футболист провел за днепропетровскую команду всего шесть матчей. Напомним, что Шершун попал в список тех игроков, которых Владимир Бессонов отправил в дубль. К тому же, у Днепра и Томи связь налажена − ведь в конце прошедшего лета из Днепропетровска в Томск перебрался нападающий сборной Беларуси Сергей Корниленко.

Не будем забывать, что Богдан Шершун прекрасно знаком с российским футболом, он несколько сезонов защищал цвета московского ЦСКА, в составе которого стал обладателем Кубка УЕФА.

 

5.       Донецьк

 

Євро 2012

События

Как нам стало известно, Управление культуры и туризма Донецкой облгосадминистрации выпустило мини-карты для футбольных болельщиков, которые посетят наш регион во время проведения матчей Евро-2009/2012. Карта, которая собирается в маленькую книгу, напечатана на украинском, русском и английском языках. Она содержит подробную информацию о главных туристических объектах Донецкой области, таких, как Святогорск, Хомутовская степь, соляные шахты и региональные ландшафтные парки Клебан-Бык и Меотида. Помимо этого, для иностранных гостей напечатаны телефоны отелей, экстренных служб, такси, касс автобусных и железнодорожных вокзалов, а также аэропорта.

Получив такие мини-карты в руки, иностранные гости также смогут без проблем найти все музеи, театры и памятные места Донецкой области. 

СМИ

На ликвидацию Нацагентства областная «Жизнь» (26.11) откликнулась перепечаткой интервью Е.Червоненко газете «Сегодня», напомнив в предисловии, что 29 октября с.г., находясь в Донецке, отвечая на вопрос «Жизни»: «Как идет процесс?» он заметил: «Достаточно тяжело. Практически не дают работать. Но ничего. Думаю, что в ближайшем будущем удастся что-то сделать…».

Футбол

Новые поля:

В мариупольской школе

16 ноября в общеобразовательной школе-интернате № 1 для детей-сирот торжественно открыли футбольную площадку с искусственным покрытием. Это радостное для детворы событие стало возможным благодаря финансированию из областного бюджета. Строительство длилось шесть месяцев, израсходовано 300 тыс. грн. Эта площадка стала для Мариуполя уже 26-й.

В церемонии открытия площадки участвовали заместитель председателя Донецкой облгосадминистрации Елена Петряева и заместитель мариупольского городского головы Любомир Палий.

− Вы  получили дополнительную возможность для развития своих спортивных способностей, − обратилась к воспитанниками интерната Елена Петряева. − Помните, что спорт − не только физическое здоровье,  но и защита от вредных привычек. Поэтому облгосадминистрация уделяет большое внимание развитию физкультуры и спорта, и прежде всего − массовых видов. Материально-техническая база учреждений образования Донецкой области и далее будет улучшаться.

После того, как перерезали символическую красную ленту, ребята продемонстрировали умение в обращении с мячом, после чего на новом поле сыграли в футбол.

Отдельно следует сказать о том, что воспитанники школы-интерната № 1 регулярно занимаются спортом в секциях тенниса, футбола и атлетики, побеждают в городских и областных соревнованиях. Так, в сентябре команда интерната стала серебряным призером в первенстве области по футболу.

В Енакиево

Под музыку, при большом скоплении юных спортсменов на стадионе «Металлург» торжественно открыли первое в городе футбольное поле с искусственным покрытием нового поколения.

Внесезонная арена обошлась металлургическому заводу в пять миллионов гривен. На месте пустыря с ямами и буграми, поросшими бурьяном, в рамках социальной программы компании ООО «Метинвест Холдинг», в которую входит ОАО «ЕМЗ», развернули газон круглогодичного действия. Мальчишки, прибывшие из других «академических» городов области, внимательно следили, как выходит на поле защитник ФК «Шахтер» Вячеслав Шевчук. Именно ему предоставили почетное право открыть первый турнир на новой площадке. Он послал мяч 12-летнему «академику» − правому нападающему макеевской команды Жене Билозору, и подростки оценили этот символический жест криками восторга.

В первом турнире кубок завоевала детвора из донецкой академии, а команды Макеевки, «Текстильщика» из областного центра и енакиевцы заняли места по убывающей. Каждому участнику, кроме грамоты, руководство ЕМЗ вручило сладкий приз.

Тройной удар «Портовика»

Вслед за титулами чемпиона Мариуполя и обладателей Кубка Победы футболисты «Портовика» (исполнительный директор В.Билькунов, тренер Ю.Гетьман) завоевали еще один трофей нынешнего сезона. Они стали обладателями Кубка Мариуполя. В финале портовики встретились с «Ильич-Агро». Основное время закончилось боевой ничьей − 0:0. А вот в серии одиннадцатиметровых аграрии уступили − 3:5.

Завоевав третий городской приз сезона, «Портовик» по праву стал в 2008 году безоговорочным футбольным лидером Мариуполя.

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Тему Євро − 2012 упродовж минулого тижня місцевою владою знову було проігноровано. Ніяких дій з боку чиновників у рамках підготовки до ЧЄ в області не спостерігалось.

Реклама.

Відображення у вигляді зовнішньої реклами чи якогось іншого засобу піару цієї події або ж її логотипу впродовж тижня, що минув, помічено не було.

ЗМІ.

Місцева преса обійшла увагою тему Євро − 2012.

Місцевий футбол.

Заходи.

Асоціацією міні-футболу України за підтримки керівництва СК “Візаж” з 26 по 29 листопада 2008 року у спортивному комплексі “Динамо” було проведено ігри І туру Чемпіонату України з міні-футболу серед юнаків 1994 року народження. Змагання проводяться у два кола.

Місто Житомир у Чемпіонаті представляє команда “Візаж” тренер Лясковський Віталій Анатолійович, президент клубу Сухомлін Сергій Іванович.

В підсумку, за результатами І туру, команда “Візаж” виборола три перемоги: над командою зі Львова з рахунком 5:2, Шахтарська -4:1, Рівного − 3:0 та дві нічиї 4:4 − “Явір”, 2:2 -”Імпульс”.

Минулої п’ятниці в одному із справді футбольних міст Житомирщини Новограді − Волинському (в міському палаці культури) в урочистій обстановці відбулось підбиття підсумків сезону чемпіонату області у вищій лізі. Щоправда ходять чутки ніби команда „Звягель − 750” має великі проблеми з фінансуванням, з футболістами вже кілька місяців керівництво не розраховується

Власне, у своєму виступі перед учасниками зібрання голова РДА Іванюк багато говорив про проблеми з бюджетним фінансуванням, з чого багато хто зробив висновки, що перед командою постала дилема „бути чи не бути?”.

Завершився чемпіонат Житомирщини серед команд першої ліги, який вирізнявся великою купою перенесених та не зіграних матчів. Переможцем змагань стала романівська „Зоря-Енергія”, основу якої складають гравці житомирського „Олімпійця”, що бере участь у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Цілком реально перше місце міг здобути „Граніт” з Гранітного, але декілька несподіваних втрат очок, у матчах з командами нижньої частини турнірної таблиці, звели всі намагання нанівець.

ЗМІ:

«Футбольний клуб Коростень» оштрафували за неявку на черговий матч чемпіонату України серед команд другої ліги, − повідомив сайт міста Житомира з посиланням на РС «Житомирська хвиля».

 − Житомирщина може втратити єдиного представника на професійній футбольній арені України. Причина тривіальна − брак коштів.

Минулої п’ятниці «Футбольний клуб Коростень» не виїхав на черговий матч чемпіонату України серед команд другої ліги до Білої Церкви. Відмова провести матч з місцевою «Россю» стала причиною не лише зарахування технічної поразки коростенцям, а й застосування до них значних фінансових санкцій.

За неявку команди на матч керівництво «ФК Коростень» має сплати штраф та покрити всі витрати білоцерківського клубу. Зокрема оренду стадіону та обслуговування суддівської бригади.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодній місцевій  радіостанції, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ.

У загальному новини щодо даної теми можна було почути лише на «Версії». Їх було всього дві протягом тижня.

Перша стосувалася Києва. Точніше, того, скільки коштуватиме  підготовка Києва до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року − понад 51,5 мільярд гривень. Найбільша частка витрат припадає на транспортну інфраструктуру − 44% і комунальне господарство та об’єкти розміщення − 41%. Решта коштів піде на організацію дозвілля, медичну та спортивну інфраструктуру, енергетику, безпеку, правопорядок та інформаційну інфраструктуру.

Інше новина розповідала про те, що уряд змінив відповідального за підготовку країни до «Євро-2012». Замість Євгена Червоненка цим опікуватиметься Ілля Шевляк. Відповідне розпорядження оприлюднив Кабінет Міністрів. До цього пан Шевляк обіймав посаду першого заступника міністра з питань сім'ї, молоді та спорту.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних офіційних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Спорт-тайм” за 25.11.08 у матеріалі «Україна мінімально перемогла норвежців» автор описує товариський матч між Україною та Норвегією, який відбувся 19 листопада у Дніпропетровську. Автор згадує аналогічну гру у 2000 та 2001 роках, коли обидві команди боролися за путівку на Чемпіонат світу-2002. Тоді українці перемогли 1:0 (гол забив Шевченко).

Весь матеріал побудований на конкретиці даного матчу, тобто на скрупульозній траєкторії руху м’яча.

Інший матеріал «У відпустку з гірчинкою» розповідає про гру між «Закарпаттям» та «Нафтовиком-Україною».

Автор зазначає, що уболівальники обласного клубу на цей матч покладали великі надії, але сталося не так, як хотілося − закарпатці прогнали з рахунком 1:3.

На після матчевій прес-конференції тренер гостей Радік Ямліханок висловив задоволення грою своїх підопічних. Щодо виходу до Прем’єр-ліги, то він запевнив, що це питання вирішуватиметься у зимове міжсезоння.

Тренер закарпатців Михайло Іваниця, у свою чергу, сказав, що був налаштований на важку гру, але надій не втрачає. За його словами, перед командою поставлена конкретна задача − і її гравці будуть виконувати.

“Ріо” за 22.11.08 у матеріалі «З початком другого кола «Закарпаття» вибралося нагору» подається аналіз 13 кола першої ліги. Зокрема, зазначається, що Ужгороді обіграли «Княжу», «Волинь» програла «Кримтеплиці», однак залишається на четвертому місці. «Сталь» після матчу з «Енергетиком» виходить на четверте місце. «Прикарпаття» отримало моральну перемогу над «Прикарпаттям» − 3:3.

В іншому матеріалі цього видання «Динамо» призупинили» мова йде про гру між «Динамо» (Київ) та «Шахтарем» (Донецьк). Зазначається, що забивати могли обидві команди, але у матчі був забитий єдиний гол. Тож «Шахтар» перервав переможну мерію «Динамо», цей факт важливий скоріше в психологічному плані, ніж у турнірному.

Про Прем’єр-лігу можна почитати у цьому ж виданні у матеріалі «Жодної нічиєї й нелогічної поразки».

У коротенькому аналізі подаються результати ігор учасників вищого дивізіону.

Огляд матчів.

21 листопада у рамках 19 туру на ужгородському стадіону «Авангард» відбувся матч між «Закарпаттям» (Ужгород) та «Нафтовиком-Укрнафтою» (Охтирка) 1:3.

В цьому матчі спрацювала футбольна істина − не забиваєш ти, заб’ють тобі. Початок гри був за ужгородцями − вже на 8 хвилині партнери вивели віч-на-віч з Величком нігерійця Невуче. Проте останній, навіть не влучив у рамку воріт. Натомість упродовж тайму господарі пропустили у власні ворота гол.

У перерві між таймами начальник команди «Закарпаття» зазначив, що наша команда не може вигравати у ключових поєдинках. «Зараз понесуться вперед, забудуть про оборону і пропустять ще кілька голів у власні ворота», − зауважив він. Як у воду гледів − пропустили аж два м’ячі, а відіграли всього один. Інспектор поєдинку Віталій Хмельницький з Києва все казав Олександру Теметєву з іронією − «І ця команда з такою грою хоче йти у вищу лігу...». Останній у відповідь лише хитав головою і робив якісь спроби виправдання за рідний футбольний клуб. 

На післяматчевій прес-конференції в.о. головного тренера «Нафтовика»

Радік Ямліханов зауважив, що задоволений результатом і грою своїх підопічних. Відносно гри господарів, то відмітив, що можливо на ужгородців сильно вплинув епізод, коли не зумів забити Невуче і їх гра розклеїлася.  Щодо можливої боротьби за вихід до Прем’єр-ліги Ямліханов відзначив, що його клуб багато втратив очок і його шанси дуже мізерні. Але все буде залежати від того, які завдання покладе перед командою керівництво у зимове міжсезоння.

В свою чергу в.о. головного тренера «Закарпаття» Михайло Іваниця зауважив, що команда чомусь не усвідомила, що гратиме вдома з серйозним суперником. На результат поєдинку вплинула також  і відсутність через травми та дискваліфікацію кількох провідних гравців клубу. Тим не менш, зауважив Іваниця, у його підопічних непогані шанси на виконання поставленого завдання − вихід до Прем’єр-ліги і все ще попереду.  

Після завершення післяматчевої прес-конференції тренер «Закарпаття» дав інтерв’ю для обласного телебачення. Іваниця відмітив, що сезон пройшов більш-менш вдало для його команди, друге місце − непоганий показник. Цікаво, що основними конкурентами у боротьбі за підвищення у класі  він назвав луцьку «Волинь», ПФК «Севастополь» та охтирський «Нафтовик», чомусь випустивши з цього списку столичну «Оболонь», яка наразі посідає першу сходинку у турнірній таблиці.

Щодо планів на міжсезоння, Іваниця відмітив, що футболісти розійдуться майже на два місяці додому. А традиційно зберуться на перший етап підготовки в Ужгороді 14 січня. Плани щодо інших етапів підготовки поки що невідомі, точніше їх немає.

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Подій, пов’язаних з Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не було. Згадки у ЗМІ були. Про них − нижче. 

ЗМІ.

Триває висвітлення запорізькими ЗМІ факту розформування Нацагенції з Євро-2012 і відставки з посади керівника цієї установи Євгена Червоненка − колишнього запорізького губернатора. Газета «Остров Свободи» від 26.11.08р. вмістила підготовлену власними силами публікацію, з посиланням на телефонну розмову з Червоненком. У статті розповідається, що замість Нацагенції з’явилася інша структура. І що амбіційний Червоненко, схоже, когось дуже не влаштовував. По телефону він розповів журналістці «Острова Свободи», що 70 співробітників його агенції не вміли брати «відкати», і це заважало тим, хто хотів без конкурсу протягти на будівництво об’єктів своїх підрядників. І що його звільнили за те, що він − людина Президента. Також − що він заважає І.Васюнику, який переносить тендери, щоб контролювати усіх підрядників, і Червоненко може це довести у судах. Його висновок: ліквідація Нацагенції − це удар не по Червоненку, це удар по Євро.

Ця тема висвітлюється і у газеті «Искра» від 27.11.08р. «Для затравки» газета повідомляє: Варшава, розуміючи, що українські об’єкти до Євро не встигнуть збудувати, заявила, що готова організувати Євро-2012 спільно з Німеччиною. І що ни цьому тлі тьмяніє навіть ліквідація Нацагенції і відставка Червоненка. Газету дивує, що цей «вірний солдат Президента», звинувачуючи у всьому антипрезидентські сили, відніс до них і І.Васюника, який є «очима, вухами, ротом і руками» Ющенка у Кабміні. І робить висновок, що причина нелюбові, мабуть, у ділових якостях колишнього губернатора.

У цьому ж номері газети − маленька інформація про те, що після зустрічі міністрів охорони здоров’я Німеччини та України держави тісніше співпрацюватимуть у цій галузі в світлі наближення Євро-2012. Підписано відповідну програму.  

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. Канал «Запоріжжя» Запорізької ОДТРК регулярно демонструє іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

З табору запорізького «Металурга» на тижні, що минає, не було практично ніякої цікавої інформації. Команда готувалася до останньої у цьому сезоні ігри − на виїзді з ФК «Харків». Гра нічого не вирішує для «Металурга», і футболісти подумки уже у відпустці. На телеекранах з’явився чорношкірий форвард Майкл Алозіе і розповів, що у відпустку поїде додому, до Нігерії, де його чекає дружина. Це, мабуть, була найзмістовніша новина про команду.

Кулуари.

Один з співвласників «Запоріжсталі» Єдуард Шифрін через кризу змушений згорнути амбітні плани розвитку своєї торгової мережі «Амстор». Группа, яка об’єднує 23 супермаркети, ще встигне нинішнього року відкрити 24-й торговий центр у Донецьку. Але у мережі вже пішла «оптимізація» персоналу, реструктуризація відділів та скорочення всяких непродуктивних витрат. Втім, про закриття супермаркетів мова не йде − просто у «Амсторах» затягнуть паски и житимуть скромніше, ніж до того.

ЗМІ.

ЗМІ на цьому тижні оглядали невдалу домашню гру «Металурга» з «Кривбасом», яка завершилася нульовою нічиєю. Розповідали також про єврокубки.

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

В Івано-Франківську одне з центральних місць, по благоустрою міста, продовжує займати проблема вивозу сміття. Так, у звітній період у зв’язку зі скаргами на переповнені пластиковими пляшками сміттєві контейнери у центральній частині Івано-Франківська, міський голова Віктор Анушкевичус доручив директору АТП-0928 Богданові Тимочку переглянути графік вивезення відходів із пластика. Зокрема доручено частіше вивозити цей вид сміття.

Проблема вивозу сміття стане ще важливішою у світлі напливу великої кількості туристів у час проведення фінальної частини Євро-2012. Тому вирішувати її необхідно вже зараз.

У місті Івано-Франківську склалась тривожна ситуація з світлофорами. Про це у звітній період повідомив представникам ЗМІ начальник міськжитлокомунгоспу Петро Косюк. За його словами, управління Міністерства внутрішніх справ в Івано-Франківській області ліквідовує спеціалізовану монтажно-експлуатаційну дільницю Державтоінспекції, яка досі експлуатувала, обслуговувала і ремонтувала світлофорні об’єкти обласного центру. Механізму ж передачі світлофорів у комунальну власність немає. Тому місто буде звертатись до УМВС з проханням передати світлофори в оренду для їхньої експлуатації.

Світлофори мають прямий стосунок до вирішення проблеми порядку на дорогах краю. Такі питання необхідно вирішувати і вже зараз напрацьовувати необхідні схеми співпраці комунальних служб зі структурами УМВС для запобігання аварійних ситуацій, коли в Україну з’їдеться велика кількість футбольних туристів.

З’явилася інформація про наміри швейцарської компанії Alter Energy Group AG (AEG) побудувати і володіти в Івано-Франківській області п’ятьма гідроелектростанціями.

Як мовиться в повідомленні компанії, передбачається побудувати дві ГЕС потужністю 40 МВт і 20 МВт на Дністрі і каскад з трьох ГЕС по 5 МВт кожна на річках Прут і Лімниця. Необхідні інвестиції в проект складатимуть 91 млн. євро.

Така інвестиція ймовірно покращить ситуацію з електропостачанням в регіоні. Це покращить імідж області та допоможе у розвитку інфраструктури краю.

ЗМІ.

За звітній період не вийшло публікацій, що б стосувалися підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Зовнішня реклама.

Інформація стосовно Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до невдач футзального клубу «Ураган», який у останніх двох турах, граючи у Львові з місцевими «ТВД» і «Таймом», не здобув жодного очка.

У газеті «Репортер» опублікована стаття під назвою «Суперкубок не розіграний». У матеріалі йдеться про те, що цього року вже вдруге поспіль в Івано-Франківській області не відбувся матч за Суперкубок області. Автор статті поцікавився причиною цього у заступника голови обласної федерації футболу Василя Сікори і той повідомив, що ними стали фінансові проблеми, погода. До того ж не було вільних ігрових полів, до прикладу, на стадіоні «Рух» минулих вихідних відбувалися заходи щодо відзначення 75‑ої річниці Голодомору 1932‑33‑х років.

У статті також повідомляється, що Федерація вирішила розв’язати цю ситуацію кардинально. 26 листопада, в Івано-Франківську засідала тренерська рада обласної Федерації. За словами Василя Сікори, було прийнято рішення внести зміни до регламенту обласних футбольних змагань на наступний сезон. Відтепер матч за Суперкубок відбуватиметься тільки у випадку, якщо чемпіоном області та володарем Кубка стануть дві різні команди.

За інформацією місцевих ЗМІ, 21 листопада в селі Жуків Тлумацького району за участі голови облдержадміністрації Миколи Палійчука та голови райдержадміністрації Василя Сеніва було відкрито сучасний спортивний майданчик зі штучним покриттям для гри у футбол.

Тлумацький район можна вважати одним з лідерів по встановленню штучних майданчиків на території шкіл, клубів та інших місць, де проводить свій вільний час молодь.

Найближчим часом буде відкрито ще два майданчики − у селах Грушка та Бортники. Крім цього, в районі вже встигли підготувати три площадки під майбутні спортивні майданчики, які сподіваються облаштувати до Нового року. Відкриття подібних майданчиків − це реальна справа щодо пропаганди здорового способу життя та формування у молодих людей здорового організму

Події.

В Івано-Франківську з 2009 року розпочне свою діяльність Фізкультурно-спортивне товариство «Спартак». 27 листопада в Івано-Франківську на установчій конференції створена міська організація ФСТ «Спартак», яка є четвертою в області. ФСТ «Спартак» має на меті організацію спортивних заходів за участю фахівців 18 галузей народного господарства. Відтак, ФСТ «Спартак» згуртує шанувальників спорту усіх професій та вікових категорій.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Цього тижня про Євро-2012 згадала лише «Украина-Центр» (27.11.08) в інтерв’ю з головою Кіровоградського територіального відділення Асоціації платників податків України Ігорем Волковим, який розповів про антикризову нараду за участю представників вітчизняного бізнесу та Президента України, що відбулася в Києві: «… Для обсуждения  был предложен проект указа Президента о дополнительных мерах по ликвидации последствий финансового кризиса в Украине. В проекте указа я бы, прежде всего, выделил определение перечня объектов госсобственности, которые могут быть приватизированы в 2009 году, выдачу кредитов на завершение строительства жилья − многоквартирных домов с готовностью свыше 50%, внедрение инфраструктурных проектов в сфере энергетики и транспорта, в том числе связанных с проведением Евро-2012…». 

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

У своєму останньому матчі нинішнього року ПФК «Олександрія» на власній арені приймала аутсайдера першої ліги − бурштинський «Енергетик». Перед цим матчем гості в своєму активі мали всього 6 очок і лише одну перемогу. Тому глядачі, яких на трибунах стадіону «Ніка» було лише 600, очікували впевненої і легкої перемоги над суперником. Але сталося не так, як гадалося. Бурштинці після напруженого футбольного сезону в цьому матчі намагалися здобути перемогу у своєму класі. Результатом конфлікту інтересів суперників стала нічия: 1:1. Після цього туру ПФК «Олександрія» опустився на 9-ту сходинку турнірної таблиці.

Бажання виграти останній у цьому році матч на власному стадіоні мала і кіровоградська «Зірка». Але на відміну від земляків з Олександрії, кіровоградцям це вдалося. Стати кандидатом на розправу не пощастило донецькому «Олімпіку». Гравці «Зірки» були досить наполегливими у своєму бажанні і змогли зламати опір суперників. Закономірний результат матчу − 1:0 на користь кіровоградців.

Турніри. Першості. Кубки.

У Кіровограді в спорткомплексі СДЮШОР-2 імені Верхоланцева пройшов зональний відбірковий турнір з фут-залу серед команд студентів вузів І-ІІ рівнів акредитації системи споживчої кооперації. На турнір з’їхалися команди з шести областей України, а нашу область представляли футболісти Кіровоградського коледжу економіки і права імені Сая. На попередньому етапі змагань суперників було розбито на дві групи. Місцевій дружині пощастило з жеребкуванням, оскільки їм довелося провести на один поєдинок менше, ніж представникам другої підгрупи. Зрозуміло, що не лише везіння, а й майстерність допомогли кіровоградцям перемогти у своїй групі вінничан і одеситів, а потім і фаворитів другої підгрупи − футболістів з Житомирської області. Сподіваємось, що на черзі буде і перемога у фінальній частині турніру, що пройде вже у Хмельницькому. 

ЗМІ.

В футбольних репортажах обласних ЗМІ цього тижня превалювали мінорні ноти. «Спортревю» (27.11.08): «… Говоря словами классика, «все это было бы смешно, когда бы не было так грустно»… Мы снова уступили соперникам в еврокубках, позволив им поразить цель на последних минутах. Начало этой печальной традиции положил «Шахтер», и вот эту болезнь подхватило киевское «Динамо». На сей раз динамовцы уступили в Лондоне «Арсеналу» и после победы в Стамбуле «Порту» над «Фенербахче» лишились всех шансов на продолжение борьбы в Лиге чемпионов…»

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

Рекламы «Евро-2012» на улицах города и в СМИ нет. Чиновники областной администрации ждут указаний из Киева по поводу начала финансирования реконструкция аэропорта, строительства дороги от границы в сторону Донецка, медицинские пункты на пути следования и т.п.).

Футбол

Газеты «Вечерний Луганск» и «Ракурс» на прошлой неделе посвятили материалы проигрышу «Зари» харьковскому «Металлисту» 1:2. Следующий матч луганчане также проиграли, на этот раз «Ворскле» 0:2. Главный тренер Анатолий Волобуев признался, что соперники сегодня сильнее и обыграть их было трудно, опять в ход пошли доводы о травмах ключевых игроков. Кажется, впервые прозвучало признание в том, что в команде отсутствует нападение. Играть было тяжело, хотя газон, после перерыва в играх на своем поле хорошо восстановился, но минусовая температура дала о себе знать − почва замерзла. Игра луганчан была бестолковой, никаких командных действий не просматривалось. Единственное, что радует, это то, что вряд ли болельщики или специалисты могут упрекнуть команды в договорной игре.

Мини-футбольная команда «ЛТК» со счетом 3:5 проиграла «Монолиту», после чего разгромила аутсайдера − львовский «Кардинал» 5:1. Луганчане первыми пропустили, зато к середине первого тайма игра была почти сделана  − выигрывали 4:1, причем три гола забили за полторы минуты, а в конце второго забили еще один. «Кардинал» в третий свой приезд не может в Луганске взять очки. Во время первого тайма произошел конфликт тренера львовян с одним из игроков, в результате чего сам тренер появился на поле. Тренер молодой, видимо играющий, а скамейка запасных пустая, и, как он сказал после матча: «Сегодня я вышел на площадку по нужде». После девяти игр с девятью очками «ЛТК» находится на девятом месте.

А любительская команда мо фут-залу «ЗАО ЛИНИК» из Лисичанска решила поучаствовать в открытом чемпионате Донецкой области.  Пока после трех игр у команды очков нет.

Любители футбола заметили, что два предпоследних чемпиона области выбывали из дальнейшего участия в соревнованиях следующего года − это свердловский «Шахтер» и луганская «Агата». Но если свердловчане пошли «на повышение» во вторую лигу, то «Агата» просто исчезла как команда. Правда, пока есть предпосылки к тому, что с нынешним чемпионом «Алмаз-Золотое» такого не случится и команда будет в следующем сезоне также бороться за медали.

А теперь немного статистики от областной федерации. Во время проведения чемпионата области было показано 621 желтая карточка, причем во втором тайме почти вдвое больше, чем в первом. Толи игроки устают и начинают фолить, толи судьи чаше ошибаться. 41 игрок был удален с поля. Исполнено 78 пенальти, из которых 17 не реализованы. В самом результативном 14-м туре было забито 57 голов, а в 20-м всего 16. следующий результат можно назвать «антирекордом» − «Шахтер-Лисуголь» проиграл «Металлургу-НПВК» со счетом 0 : 18, эта же команда стала и самой «пропускной», выловившей 104 мяча. Лучшим бомбардиром сталдмитрий Невенченко из северодонецкого «Химика», забивший 21 мяч.

В межсезонье проходят детские турниры. Первый, памяти ветерана «Зари» Анатолия Рожанского, провели в Луганске на базе СШ № 42, где Рожанский тренировал ребят, победили хозяева юные футболисты СШ № 42. Второй, памяти Николая Зензерова, в Краснодонском районе, где Зензеров был директором ДЮСШ. Победила команда из Красного Луча. Сегодня ДЮСШ руководит сын Зензерова Сергей Николаевич, который и организовал эти соревнования.

То, что без вложения средств не достичь результата, известно давно. Еще не так давно воспитанники отделения футбола Луганского областного высшего училища физкультуры во всех четырех возрастных категориях были финалистами чемпионатов. Потом начали занимать 4-5 места, а в прошлом году чуть не вылетели из высшей лиги. Причина проста − практически везде есть тренировочные искусственные поля, наша же смена тренируются на таких, которые полями трудно назвать. Спортивным инвентарем обеспечивает ФК «Заря» − клуб готовит смену. Правда, игроков часто переманивают в другие клубы, ведя переговоры напрямую с родителями футболистов. В результате и «Заря», и тренеры остаются ни с чем. Это происходит из-за отсутствия четко прописанного регламента перехода.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Заходи

Минулого тижня попри очікування роботи з будівництва стадіону у Львові так і не розпочалися. Ніхто з представників міської влади цей факт не прокоментував і жодного матеріалу (в тому числі й критичного) з цього приводу у пресі не з’явилося.

Натомість міський голова Львова цього тижня у Києві дав прес-конференцію щодо будівництва у Львові стадіону. На ній він, зокрема, зазначив, що на будівництві стадіону у Львові до кінця року працюватиме 800 осіб, в тому числі братимуть і місцевих мешканців. Про терміни початку будівництва Андрій Садовий, знову ж таки не повідомив. Також до кінця року на будівництві стадіону працюватиме 200 одиниць техніки. До речі, компанія «Азвоінтекс», що будуватиме стадіон у Львові, оголосила конкурс на набір працівників для таких спеціальностей: економіст, бухгалтер, секретар-референт, прибиральник, водій автотранспорту, машиністи екскаватора, слюсар електрики, електрики по наладці, енергетики, електромонтери, електромонтажники силових мереж і електрообладнання.

Минулого тижня з’явилася також інформація про ще один важливий з точки зору підготовки до Євро-2012 об’єкт − аеропорт. Прес-служба міністерства транспорту та зв’язку розіслала прес-реліз, у якому йдеться про те, що темпи підготовки аеропорту випереджають графік. Так, зокрема, уже 95% робіт виконано з реконструкції злітної смуги. Згідно плану він мав бути виконаний до кінця цього року. А ось генпідрядника з проектування нового терміналу буде визначено уже менше, як за місяць.

У вівторок, 25 листопада, губернатор Львівщини Микола Кміть, після засіданні сесії Львівської облради прокоментував журналістам чутки про кулуарні домовленості щодо будівництва у Львові стадіону до Євро-2012 між мером Львова, головою ОДА та віце-прем’єр-міністром України Іваном Васюником. Він заявив, що ніяких домовленостей не було, а генпідрядника вибрав сам Андрій Садовий − і за це він одноосібно нестиме відповідальність.

До речі, на цій же сесії представник Львівської ОДА Степан Лукашик повідомив, що за скорегованою та спрощеною програмою Львівщині потрібно на підготовку до Євро-2012 уже не 20 млрд., а усього 12,5 млрд. гривень.

24 листопада прес-служба Львівської міськради розіслала інформацію про те, що виконком міськради прийняв рішення про створення відділу «Дирекція з будівництва стадіону» в межах структури Управління капітального будівництва Департаменту житлового господарства та інфраструктури. Новостворений відділ виконуватиме функції, пов’язані безпосередньо із будівництвом стадіону, зокрема, контролюватиме виконання генпідрядником обов’язків передбачених угодою, контролюватиме витрату коштів генпідрядником, а також здійснюватиме інші функції в якості служби замовника.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львова до Євро-2012 протягом минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Минулого тижня львівські клуби зіграли непрості поєдинки в межах розіграшу української прем’єр-ліги. ФК «Львів» на виїзді поступився донецькому «Шахтарю» 0:2, причому пропустили львів’яни лише у другому таймі. Натомість «Карпати» вдома зіграли внічию 1:1 з донецьким «Металургом» (за львів'ян гол забив Ігор Худоб'як). Матч відбувався на засніженому полі (сніг падав усю попередню ніч та день матчу), хоча працівники стадіону зробили усе можливе, аби на цьому полі взагалі було можливо проводити матч. Для цього цілодобово доглядали газон, а безпосередньо перед самим поєдинком розмітку зробили вишневим кольором.

Інші футбольні новини

Минулого тижня Львівська міськрада проголосувала за ухвалу, згідно якої нежитлові приміщення стадіону «Сокіл» віддано в оренду ФК «Львів» на 10 років. Нагадаємо, що нещодавно ФК «Львів» отримав в оренду поле стадіону також на 10 років. Тепер у клубу є все, аби на цьому місці реалізувати свій проект. Найімовірніше, це буде стадіон на 10-12 тисяч глядачів, який, до речі, розглядають як один з об’єктів при проведенні Євро-2012.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

За звітний період миколаївська влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

Про Євро-2012 згадували лише на сторінках регіональних друкованих ЗМІ.

Газети повідомили про роботу сесії обласної ради, на якій було прийнято рішення: виділити з обласного бюджету 1 млн. 200 тис. грн. для погашення боргу з заробітної плати працівникам Міжнародного аеропорту «Миколаїв».

«Комментируя ситуацию на предприятии, генеральный директор КП «Международный аэропорт «Николаев» А. Е. Кейян сказал, что с марта 2009 года должно начаться финансирование Николаевского аэропорта по программе подготовки к Евро-2012, реконструкция предприятия.

Разумеется, все надеются на успешную приватизацию и приход нового эффективного собственника» (газета «Южная правда», 22.11.08).

Читачі також дізналися, що Уряд Юлії Тимошенко розробив план антикризових заходів щодо боротьби з безробіттям в умовах світової фінансової кризи.

«Об этом сообщила на внеочередном заседании Национального социально-экономического совета министр труда и социальной политики Людмила Денисова.

«Только объекты к футбольному Евро-2012 предоставят возможность для работы еще двадцати сферам производства. Ожидается, что в этой деятельности примут участие почти 400 тысяч человек», − сказала она» (газета «Николаевские новости», 26.11.08).

Президент Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області Сергій Власенко перераховуючи заходи, які, на його думку, необхідно застосувати для подолання економічної кризи, зазначив у своєму інтерв’ю: «Кроме того, далеко не полностью использованы возможности привлечения инвестиционных ресурсов под проведение Евро − 2012» («Новая николаевская газета», 26.11.08).

Радіо. Телебачення.

В передачах Миколаївського обласного телебачення і радіо матеріалів про підготовку до Євро-2012 не було.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Про ФФУ

«ФФУ занялась судьями-взяточниками» − під таким заголовком у спортивному випуску щотижневої газети «Николаевские новости» повідомлялося про те, що Виконавчий комітет ФФУ заслухав голову комісії етики і чесної гри Ігоря Кочетова, яка проаналізувало вірогідність висловлень президента клубу «Десна-Партнер» Олексія Савченка.

Газета нагадує, що пан Савченко зізнався на прес-конференції, що він і його підлеглі  давали гроші арбітрам матчів.

«Расследование доказало, что сотрудники «Десны» − тренер Сергей Кучеренко и администратор клуба Евгений Олефиренко − вступали в неслужебные отношения с арбитрами и их ассистентами, допускавшими затем грубые ошибки, которые влияли на результаты поединков с участием черниговского клуба», − отметил Кочетов.

«Мы должны принять административные меры, которые защитили бы имидж украинского футбола от инсинуаций, сплетен и кривотолков, − сказал в свою очередь президент ФФУ Григорий Суркис. − Поэтому футбольная деятельность фигурантов этого скандала должна быть приостановлена на время проведения полной, объективной и всесторонней проверки. Это и демократично, и гуманно по отношению к людям, которые, по сути дела, признались в серьезном правонарушении» («Николаевские новости», 25.11.08).

Українська прем’єр-ліга

На першій сторінці згаданого вище спортивного випуску щотижневої газети «Николаевские новости» розміщено фото Ігоря Суркіса, а поруч підпис: «На 50-летие президента ФК «Динамо» поблагодарим его за моральную поддержку МФК «Николаев» в трудный час» («Николаевские новости», 25.11.08).

Що стосується боротьби у вищому дивізіоні українського футболу, то, на думку місцевих оглядачів, ««Шахтер» долго запрягал, но быстро едет, и лидеры премьер − лиги уже чувствуют горячее дыхание горняков» («Николаевские новости», 25.11.08).

Очікують місцеві журналісти і цікаві матчі за Кубок України, адже у півфіналі доля звела двох фаворитів: «Шахтар» (Донецьк) − «Динамо» (Київ).

Читачі краю дізналися також про те, що сім команд підтвердили свою участь у розіграші Кубку Первого канала.

«Это украинские клубы «Динамо» (Киев), «Шахтер», «Металлист», «Днепр», а также российские ЦСКА, «Зенит», «Динамо» (Москва). А вот руководство «Спартака» в лице Валерия Карпина на днях официально отказалось от участия. Мотивируя тем, что последний матч сезона команда проводит 18 декабря в Лондоне против «Тоттенхэма», а участие в израильском турнире сделает отпуск футболистов слишком коротким.

Предполагается, что заменить спартаковцев смогут чемпион России 2008 года «Рубин» (Казань) или самарские «Крылья Советов». Регламент турнира утвердят на общей встрече представителей команд, которая намечена на первые числа декабря» («Николаевские новости», 25.11.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

«На последнем дыхании, на своем стадионе николаевская команда терпит третье поражение подряд («Николаевские новости», 25.11.08), «После радости − неприятности» («Южная правда», 25.11.08), «МФК «Николаев»: очередная неудача» («Вечерний Николаев», 25.11.08), «Что-то долго нет побед» («Николаевский бизнес», 26.11.08) − це заголовки і коментарі місцевих ЗМІ про останні ігри миколаївської команди напередодні зимової перерви.

Не виразна гра дозволила деяким оглядачам зробити висновок: «грустно констатировать, но футбол в городе Николаеве − «на нуле», все больше деградирует и находится в состоянии умирания. Уже месяц минул, как подопечные Вячеслава Мазарати уходят с поля побежденными» («Новая николаевская газета», 26.11.08).

Події

У середу, 26 листопада, МФК «Миколаїв» вдома зіграв з командою  «Княжа-2» Щасливе  1:1.

Після матчу головний тренер миколаївської команди В’ячеслав Мазараті провів прес-конференцію, на якій підбив підсумки виступів своєї команди у першому колі і в чотирьох матчах другого кола чемпіонату України серед команд Другої ліги.

Головний тренер нагадав, що рішення стартувати в чемпіонаті було прийнято за кілька днів до першого туру. Тому команду збирали звідусіль потрошку: запрошували тих, хто не зміг працевлаштуватися в інших клубах, а деякі гравці особисто виявили бажання виступати за МФК «Миколаїв». По ходу першого кола в команду влилися іще декілька футболістів, але, на думку В’ячеслава Мазараті, поповнення виявилося не дуже якісним.

Тренер сказав, що нам вдалося витягнути із цих футболістів максимум. Перше коло МФК «Миколаїв» закінчив на восьмому місці, що відповідає нашій реальній силі. Але на початку другого кола гра команди розвалилася повністю, у футболістів не вистачає фізичних кондицій, а грати через «не можу» вони не вміють.

Головний тренер МФК «Миколаїв» впевнений, максимум, на що здатний нинішній склад − це 7-8-і місце. Для команди з міста Миколаєва бовтатися в середині турнірної таблиці другої ліги − негоже. Треба підсилюватися і якісно, і кількісно, але чи з'являться для цього фінансові можливості, поки невідомо.

В’ячеслав Мазараті зазначив, що навіть у такій непростій ситуації не втрачає оптимізму, і закликав вболівальників запастися терпінням і підтримати команду.

Кубок України серед ветеранів

Миколаївська команда «Бастіон» виграла у фіналі у донецького «Шахтаря» і зберегла за собою кубок України серед ветеранів.

«Выигрыш кубка страны дает шанс команде «Бастион» вновь посражаться за суперкубок Украины, обладателем которого она ныне является. В сентябре 2009 года бастионовцы сыграют за этот трофей с чемпионом Украины среди ветеранов − командой «Ришелье» (Одесса)» («Николаевские новости», 25.11.08). 

Про чемпіонат області

На сторінках місцевих ЗМІ фахівці, журналісти підбивають підсумки цьогорічної першості.

Всі зазначають, що увесь футбольний рік аматорів пройшов під знаком святкування 100 − річчя миколаївського футболу.

На відміну від свого «попередника», сезон-2008 запам'ятався не тільки збільшенням кількості команд, зіграних матчів, а й, передусім, значним поліпшенням змагального духу та якості гри з боку переважної більшості учасників перегонів. Якщо, приміром, на фініші минулорічного чемпіонату за «золото» сперечалися дві команди, а на бронзові медалі претендував також дует клубів, то тепер, за три тури до фінішу, небезпідставно розраховували на комплекти медалей одразу шість команд.

«Але чемпіонат області-2008 запам'ятався не лише суто ігровими чинниками. На відміну від минулих років, організатори змагань повели рішучу боротьбу проти грубості, підступності та відвертого хамства на футбольному полі. Адже, як неодноразово підкреслював голова обласної федерації футболу Микола Єропунов, кожен спортивний поєдинок має перетворюватися на справжнє свято, відтак негативним явищам оголошено непримиренну війну. Футбол повинен об'єднувати, а не роз'єднувати людей» («Рідне Прибужжя», 25.11.08).

 

14.      Одеса

 

ЕВРО − 2012

Одесская область плохо тратит деньги на Евро

Руководство Одесской области не освоило в полном объеме средства, выделенные из областного бюджета на подготовку к Евро-2012.

Об этом 24 ноября в ходе коллегии сообщила и.о. начальника главного финансового управления Одесской облгосадминистрации Анастасия Лопушан. По ее словам, на подготовку к Евро-2012 не освоено около 25% выделенных средств.

Губернатор области Николай Сердюк выразил надежду, что в ближайшее время будут приняты меры, чтобы исправить сложившуюся ситуацию.

«Нет денег − плохо, есть деньги − тоже плохо», − отметил Николай Сердюк.

Передаче стадиона СКА Одессе мешают интересы чиновников?

Ситуация с передачей стадиона СКА из собственности Министерства обороны Украины на баланс муниципалитета Одессы в рамках подготовки к проведению чемпионата Европы снова зашла в тупик.

Напомним, что 30 октября, во время визита в Одессу, Министр обороны Украины Юрий Ехануров заявил, что стадион СКА предадут в собственность города в течение десяти дней.

По его словам военное ведомство и город, в конце концов, пришли к компромиссу − за стадион мэрия в качестве компенсации передаст семьям военнослужащих Одесского гарнизона 50 квартир, в дополнение к 10, которые люди уже получили.

Однако министерство продолжает затягивать с этим процессом.

«Министерство обороны Украины отказывается передавать стадион СКА, поскольку некоторые депутаты решили, что «стоимость стадиона в 60 квартир занижена, и теперь он стоит не меньше 250-ти квартир», − сказал глава Одесской ОГА Николай Сердюк.

 Мэр Одессы Эдуард Гурвиц убежден, что передача стадиона СКА на баланс города умышленно затягивается по вине «отдельных чиновников» Министерства обороны Украины.

При этом городской голова подчеркнул, что разговоры об увеличении количества переданных военнослужащим квартир до 250 в обмен на стадион являются беспредметными, и это − «способ, чтобы потянуть время».

ФУТБОЛ

Премьер лига

Двое одесских рефери получили почетное звание.

Семнадцати рефери, которые судят матчи Премьер-лиги Украины, присвоено звание «Арбитр национальной категории». В этот список вошли двое представителей футбольной Фемиды из Одессы − 39-летний Виктор Швецов и 32-летний Александр Маньковский.

Первый из них является арбитром ФИФА, а матчи в элитном эшелоне украинского футбола судит с 2005 года. Что касается второго − Маньковского, то он дебютировал в роли ассистента главного арбитра в высшей лиге в прошлом году.

Испортить торжество «Металлургу» не удалось

«Черноморец» сыграл последний матч на старом стадионе. Сыграл, как и подобает, выиграв у сильного соперника.

«Черноморец» − «Металлург» (Донецк) − 2:1 (1:1)

28 ноября. Одесса. ЦС «Черноморец». 5500 зрителей.

Арбитры: С.Шебек, С. Цымбал (оба − Киев), В. Пономарев (Львов).

Четвертый арбитр: О. Шмигельский (Львов).

Делегат ФФУ: В. Трошкин (Киев).

Инспектор ФФУ: Я. Грисьо (Львов).

«Черноморец»: Ширяев, НИЖЕГОРОДОВ, В. Мельник, Шандрук, Белецкий, Корытько (Луценко, 90+1), Левига, Косырин, Ребенок (Васин, 89), Гришко, Корнев.

Запасные: Приходько, Хименес, Яценко, Балашов, Мжаванадзе.

И.о. тренера: Виктор Гришко.

«Металлург» Д: Дишленкович, Марио Сержио, ЧЕЧЕР, Билозор, Боавентура (Воловик, 70), Аракелян (Фабиньо, 46), Фернандеш, Макридис, Ткаченко (Березовчук, 32), Шищенко, Кингсли.

Запасные: Воробьев, Зотов, Данилов, Даниловский.

Тренер: Николай Костов.

Голы: Косырин (37), Левига (57) − Фернандеш (12-пенальти).

Предупрежден: Корнев (90).

С первых минут одесситы взяли инициативу в свои руки. Несколько атак могли закончиться голом. Но на 10-й минуте неожиданно пропустили гол. Одна из первых атак донетчан закончилась назначенным Сергеем Шебеком пенальти. Олег Шандрук в своей штрафной зацепил Эке Кингсли. Рикардо Фернандеш точно пробил в левый, от себя, угол. Но арбитр матча попросил перебить штрафной. И опять Фернандеш был точен. Резким ударом мяч был отправлен в противоположный угол. И все же одесситы смогли отыграться. На 36-й минуте Павел Ребенок пробил из-за пределов штрафной. Голкипер гостей сумел отразить мяч, но Александр Косырин был первым на добивании и с острого угла отправил мяч в сетку. До конца первого тайма больше атаковали одесситы. Второй тайм начался также как и первый. «Моряки» начали играть активно, наседая на ворота гостей. «Металлугри» в свою очередь не смогли противопоставить защите одесситов ничего серьезного. На 55-й минуте подопечные Виктора Гришко смогли выйти вперед. После передачи из глубины Руслан Левига вырвался на оперативный простор, убежал от защитников и метров с 12-ти мощно пробил. Мяч от перекладины отлетел в сетку ворот. До конца второго тайма у обеих команд были неплохие моменты для взятия ворот, но воспользоваться ими в полной мере ни одна команда так и не смогла. Историю встреч на центральном стадионе «Черноморец» «моряки» завершили победой.

Уже в преддверии финального свистка болельщики начали постепенно скапливаться у ограждений, а после остановки игры со всех сторон бросились на поле. Милиция и служба охраны стадиона оказались не готовы к такому повороту событий и помешать никому не сумели. А болельщики по-своему попрощались со старой ареной.

Виктор Гришко − главный без «и. о.»

29 ноября на базе клуба в Совиньоне прошла встреча футболистов, тренеров и персонала команды с руководителями ФК «Черноморец». На общем собрании присутствовали почетный президент Леонид Климов, вице-президенты Олег Марус и Сергей Керницкий.

Леонид Михайлович сообщил о том, что c сегодняшнего дня Виктор Гришко является главным тренером «Черноморца» без приставки «и.о.». Почетный президент клуба поблагодарил команду за хороший футбол, показанный в последних четырех матчах, и выразил надежду на то, что во второй части чемпионата она сможет улучшить свои показатели. Кроме того, было подчеркнуто, что попадание в «зону УЕФА» остается приоритетной задачей для «Черноморца». Касаясь финансово-экономической составляющей клуба, Леонид Михайлович, сказал, что глобальный кризис, затронувший все сферы жизни, не мог, естественно, обойти стороной и футбол. В связи с этим, наметившаяся общая тенденция к более взвешенной и дифференцированной системе оплаты труда отныне будет применяться и в «Черноморце».

Главный тренер «моряков» Виктор Гришко поблагодарил руководство клуба за оказанное доверие, а футболистов за поддержку и профессиональное отношение к делу. Команда уходит в отпуск, который завершится 9-го января. Предполагается, что 15-го числа «Черноморец» отправится в Турцию на первый тренировочный сбор.

Гуменюк покидает «Черноморец»

Вслед за перуанским легионером Эдгаром Вильямарином и Олегом Венглинским, в число игроков, которые будут искать лучшей доли в других клубах, вошел защитник одесского «Черноморца» Олег Гуменюк. 25-летний футболист, приглашенный чуть больше года назад в качестве свободного агента из тираспольского «Шерифа», так и не смог стать игроком «основы» при бывшем главном тренере Виталии Шевченко. Не оказалось фамилии Гуменюка в списке основных исполнителей и после появления у руля одесской команды нового наставника − Виктора Гришко. В «Черноморце» решили, что держать футболиста в расцвете сил в резерве не имеет смысла, поэтому предоставили ему возможность сменить клуб.

За время пребывания в «Черноморце» Олег Гуменюк провел всего 7 матчей. Все они были сыграны в сезоне-2007/08. В нынешнем же чемпионате футболист не провел ни одного матча, выступая лишь за молодежную команду.

Первая лига

«Днестр» узнает о ближайших планах 5 декабря       

По возвращении из Луцка, где проводилась заключительная игра осенней части сезона-2008/09 в первой лиге, овидиопольский «Днестр» ушел в отпуск. Сколько времени он продлится − станет известно 5 декабря. В этот день состоится собрание команды, на котором и будет объявлено о дальнейших планах. Футболисты узнают о программе подготовки в период зимнего антракта и сроках каждого из ее этапов. Не исключено, что к тому моменту уже станет известно имя нового главного тренера «Днестра». По имеющейся информации, в списке возможных кандидатов значится много специалистов − как одесских, так и украинских.

Сергей Политыло − футболист-открытие «Днестра»

Сергей Политыло признан футболистом-открытием овидиопольского «Днестра» первой части сезона-2008/09. К такому мнению пришел игровой персонал клуба по итогам голосования, которое провела пресс-служба. За 19-летнего атакующего полузащитника отдали свои голоса девять из пятнадцати опрошенных футболистов. Для подобного признания со стороны своих одноклубников Сергею хватило сыграть в футболке овидиопольской команды всего 13 встреч (12 в чемпионате и одну в национальном кубке). В этих играх Политыло успел отметиться одним забитым мячом и пятью результативными передачами. Помимо Сергея в анкетах футболистов овидиопольского «Днестра» фигурировали фамилии Игоря Буряка, Руслана Качура, а также Богдана Смишко.

Вторая лига

«Бастион» потерпел поражение

26 ноября в матче очередного тура ильичевский «Бастион» на выезде встретился со столичной «Оболонью-2». Матч закончился победой хозяев − 2:0. Первый гол уже на 8-й минуте забил киевлянин Андрей Будный. С 38-й минуты хозяева играли в меньшинстве. Имея численное преимущество, гости так и не сумели сравнять счет. А на 93-й минуте пропустили второй гол. Мяч забил Александр Бондаренко.

Мини-футбол

Сборная Украины (U-21) обыграла сверстников из Грузии

В преддверии финала первого чемпионата Европы по футзалу среди молодежных команд (U-21), который пройдет в Санкт-Петербурге с 8 по 14 декабря, сборная Украины  проводит  сборы, заключительным этапом которых стали два товарищеских матча в Одессе со сверстниками из Грузии.

Среди кандидатов на поездку в Россию и четверка игроков «Марриона»: вратарь Олег Димов и полевые игроки Виталий Гавриленко, Александр Шамотий и Александр Вершинин.

Первый товарищеский матч  между молодежными сборными Украины и Грузии 26 ноября закончился победой  украинской команды со счетом 5:2.

Уже на 3-ой минуте табло показывало 2:0 в пользу наших земляков. Отличились  Колесников из ДЮСШ-5 (Донецк) и Сергей Зинченко из  харьковского «Локомотива». Казалось, что сборная Украины уже смяла своих соперников,  однако  на 6-ой минуте Мумладзе, сократил разрыв в счете. Далее пошла упорная  борьба. До перерыва соперники обменялись голами. Отличились Сорокин и Синтсакаладзе.

Во второй половине игры гости несколько подсели физически и стали часто нарушать правила. В итоге  на 25-ой минуте в ворота грузинской команды был назначен 6-метровый удар, который четко реализовал Колесников. А в середине тайма Тарас Кузь установил окончательный счет в матче.

Негостеприимные украинцы

Украина (U-21) — Грузия (U-21) — 9:0

27 ноября. СК СКА.

Голы: 1:0 Цимбаляк (ТВД), 5, 2:0 Гуменюк («Енакиевец»), 7, 3:0 Гуменюк («Енакиевец»), 8, 4:0 Цимбаляк (ТВД), 10, 5:0 Цимбаляк (ТВД), 19, 6:0 Кузь («Энергия»), 20, 7:0 Кузь («Энергия»), 23, 8:0 Колесников (ДЮСШ-5-Аркада), 35, 9:0 Шамотий («Маррион»), 40.

Хотя Украина славится своим гостеприимством, получить сатисфакцию во второй игре 27 ноября сборной Грузии не удалось. Уже в первом тайме «жовто-блакитні» отгрузили ШЕСТЬ «сухих» мячей в ворота соперников. Гости пытались «сохранить лицо», но их редким выстрелам не хватало ни силы, ни точности. Во втором тайме хозяева сбавили обороты, отличившись «лишь» трижды. Победную точку поставил игрок одесского «Марриона» Александр Шамотий. Итоговый счет 9:0. И подобный результат, между нами говоря, был полностью прогнозируемый. Ведь Грузия заняла лишь 3-е место в своей отборочной группе, не попав в финальную часть континентального первенства. Украина же выиграв у Румынии, Литвы и Польши, заняла первое место в своей группе. Теперь подопечные Геннадия Лисенчука надеются на достойное выступление в Санкт-Петербурге. Хотя это будет архисложно. Соперники по группе − грозные Испания, Голландия и в придачу Казахстан. Окончательный список главной команды страны будет составлен после сборов в Харькове.

Послематчевый комментарий Геннадия ЛИСЕНЧУКА, главный тренер сборной Украины:

− Оцените, пожалуйста, прошедший сбор. Остались ли вы им довольны и не был ли соперник слишком слабым?

− Трудно было сказать слабая или сильная сборная Грузии. Они хотели с нами сыграть, мы приняли предложение. У нас задача своя стояла − провести короткий учебно-тренировочный сбор, посмотреть ребят и в этих матчах определиться какие «четверки» у нас должны быть, кто из себя что представляет. Мы остались довольны одесским сбором. Спасибо, руководству «Марриона», которое создало нам все необходимые условия. Заключительный недельный сбор в Харькове (1-7 декабря) даст возможность окончательно отобрать тех, кто поедет в Санкт-Петербург и будут представлять Украину на первом молодежном Чемпионате Европы по футзалу.

− В Одессе болельщиков, естественно, интересует перспектива своих (игроков «Марриона» в сборной. Как вам игра футзалистов «Марриона»?

− Пока ребята оставили неоднозначное о себе впечатление. В некоторых моментах очень понравились, в некоторых они действовали немножко неправильно. Во всяком случае, вратарь Олег Димов кандидат на поездку с нами Я думаю что из полевых игроков если не все, то обязательно кто-то будет. Об этом точно можно будет сказать уже после харьковских сборов. Но то что ребята вызываются на сборы, то что они в предварительной заявке − говорит о той хорошей работе, которая ведется в одесском «Маррионе» с молодежью. И ребята хорошие, перспективные. Они на год моложе предельного возраста, а значит они имеют право выступать и в следующем сезоне. И это нас радует.

− Какие задача ставятся перед командой на ЧЕ. Ведь Испания и Голландия очень сложные соперники по группе.

− У Испании и Голландии всегда очень хорошие детские команды. Первая задача-минимум − выйти из группы во второй этап, сыграть в полуфинале. И, конечно же, хотелось бы выйти в финал. Ставим задачу выйти в финал, понимаем, что это не легко, но будем все для этого делать, потому что это первый чемпионат и хочется, чтобы Украина вошла в историю.

Высшая лига

«Маррион» избежал поражения в Житомире  

Одесситы, несмотря на преимущество по игре, оказались в роли отыгрывающихся, но с честью вышли из положения.

«Контингент» − «Маррион» − 2:2

29 ноября. Житомир.

В первом тайме «Маррион» имел некоторое преимущество над соперником, но реализовать его подопечным Романа Смирнова не удалось — на перерыв команды ушли при «сухом» счете (0:0). А вот в начале второго тайма хозяева смогли дважды подряд поразить ворота «Марриона». К счастью, довольно быстро Костюченко сумел сократить разницу в счете до минимума. На последних минутах «Маррион» начал разыгрывать «пятого» и именно этот тактический элемент, с которым у одесситов раньше были проблемы, принес результат. За 45 секунд до финального свистка Воронин точным ударом сравнял счет, и «Маррион» увез из Житомира ничью.

Бизнес-лига

Премьер лига. 10-й тур. 30 ноября.

Последний день осени был «днем раздачи слонов», по крайней мере, в Премьер Лиге. Каждый получал «своих». Действующий чемпион, наконец-то, добыл победу. То же сделал и «Мирс-Либхерр», окончательно отправив «Пивденный» в стан середняков. ТГО без «сердца» в текущем порядке разобрался с «Никой». «Глобус» и «Невада» закрепились в первой пятерке. А «Элефант», после противостояния лидеров, впервые не добавил в свой актив хотя бы один пункт. Этот тур дал нового лидера и закрутил свежий виток интриги в борьбе за чемпионство.

«Победа» − «Союз» − 6:2

Голы: 1:0 Марталога, 24, 1:1 Трибой, 27, 2:1 Шишков, 33, 3:1 Марталога, 40, 4:1 Марталога, 42, 5:1 Шишков, 48, 6:1 Зубаркин, 49, 6:2 Куценко, 50.

В этой встрече предвиделась игра только на победу. «Победе», когда же еще выигрывать? А «Союзу» положительный исход гарантировал бы комфортный отрыв от зоны вылета…

Первый тайм прошел с некоторым преимуществом «победителей». Все, что из этого удалось выжать − четыре перспективных штрафных недалеко от дуги, однако, бездарно разыгранные, они никакой опасности воротам соперника не несли. «Союз» ответил двумя дальними ударами Макухи. За минуту до перерыва «обрезка» журналистов стоила им гола от Марталоги. После перерыва «Союз» в контратаке отыгрался. Трибой хорошо пробил с паса Шумлянского. Затем, на 33-ей минуте Шишков вывел «Победу» вперед. «Союз» дважды мог отыграться, но дальний удар Куценко со штрафного пришелся в штангу,  а попытку Шумлянского нейтрализовал кипер. А в последнюю десятиминутку «Победа» дожала. На 40-й и 42-й минутах Марталога дважды наказал защиту соперника. На 46-й Куценко мог дать шанс «своим», но не реализовал 10-ти метровый штрафной.

Добили соперника Шишков и Зубаркин, а на последней минуте встречи Куценко, все-таки отквитал еще один гол с пенальти. Чемпион покинул зону вылета.

«Пивденный − Мирс-Либхерр» − 2:3

Голы: 1:0 Сапунов, 11, 1:1 Коломийчук, 15, 2:1 Демченко, 43, 2:2 Губенко, 43, 2:3 Коваль, 45.

Говорить о том, что «Пивденному» нужна была только победа, излишне. Свой настрой сразу показали Демченко и Сапунов, но последний чуть «не дошел» до прострела слева. Бортняк «нашелся» и по центру сам вышел на вратаря − кипер был на месте. На 11-й минуте Демченко с Сапуновым решили повторить дебютных ход и оказались правы. 29-й «банкиров» открыл счет. Но совсем скоро соперник отыгрался. Коломийчук пробивал штрафной метрах в 11, и мяч после рикошета влетел в сетку ворот − 1:1.

После перерыва Сапунов четко пробил с 8-ми метров, но попал в стойку. В ответ Станкевич с дуги в касание, а следом и Бортняк хорошо в нижний угол, проверили вратаря «Пивденного». Игра была ровная, и, стоило Демченко замкнуть прострел Корчагина, как тут же Губенко возобновил статус-кво с передачи Коломийчука. В концовке встречи «побежали» обе команды. После обоюдного обмена голевыми моментами, Коваль предложил «банкирам» свой вариант развития событий, забив с паса Бортняка. И 5 минут игрового времени…

Доигрывали соперники на 5-ти фолах. Шкуте с Морданем удалось короткой стенкой пройти защитников, но кипер «мирсиан» с ударом Игоря справился. Заканчивал «Пивденный»  с пятым полевым, но результат не изменился.

ТГО − «Ника» − 7:2

Голы: 1:0 Войников, 9, 2:0 Тонков, 23, 3:0 Егоров, 29, 4:0 Гапонов, 30, 4:1 Куприков, 34, 5:1 Егоров, 38, 5:2 Микая, 41, 6:2 Войников, 45, 7:2 Гапонов, 50.

«Элефант» − «Промрынок 7-й км» − 2:7

Голы: 0:1 Наконечный (автогол), 10, 0:2 Беляев, 13, 1:2 Гирка, 19,  2:2 Наконечный, 31, 2:3 Фадеев, 32, 2:4 Юкель, 40, 2:5 Побережный, 45, 2:6 Беляев, 47, 2:7 Фадеев, 48.

«Глобус» − «Элефант-Константа» − 5:3

«Капитал» − «Невада» − 5:0

Малая лига. 11-й тур. 29 ноября.

Ника-2 − СП-16 − 1:1, Uni Orient S.A − Кодекс − 10:0, Кристалл − ПРГ Юнайтед − 4:3, Ново лог − Фонтан − 8:5, Черное море − Альфа-Пак − 4:4, Одесса − Эллада − 7:3, УкрТелеком − Еднисть − 17:1

 

15.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета, чомусь, не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

Гра у Полтаві відзначилася трьома важливими подіями у житті «Ворскли»: 1 − останній матч за команду відіграв її лідер Сергій Кравченко, який перейшов у «Динамо», 2 − свій двохсотий матч за «Ворсклу» зіграв центральний захисник полтавців Геннадій Медведєв, 3 − на тренерський місток повернувся Микола Павлов, який відбував дискваліфікацію. Були ще у самій грі деякі несподіванки: мало глядачів прийшли, менше двох тисяч, а ще відбулася заміна арбітра. Буквально перед грою назначеного раніше Сергія Бойко замінили на досвідченого Ігоря Іщенка. Причина нескладна − прізвище Бойка звучало у списку суддів, замішаних у скандалі з «Десною».

На післяматчевій прес-конференції головний тренер ФК «Харків» Михайло Стельмах був не задоволений діями арбітра, а наставник «Ворскли» Микола Павлов перебував у гуморі і веселив своїми жартами журналістів.

Футбол. Першість України. Друга ліга група «Б»

«Титан» Донецьк − ФК «Полтава» − 1:0

Відбулися матчі двадцятого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» у Донецьку поступився з рахунком 0:1 місцевому «Титану». Наша команда припустилася помилки на 57-й хвилині зустрічі. Хоча слід замітити, що гості більше атакували, а гол який вони пропустили чи не єдиний небезпечний момент у їх воріт. Та відомо, що запам’ятовується не гра, а результат. Після цієї поразки ФК «Полтава» перемістився на третю позицію в турнірній таблиці, адже наші головні суперники «Сталь» та «Шахтар-3» отримали перемоги. Також в цьому турі відбулося дербі у Комсомольську між «Гірником-Спорт» та кременчуцьким «Кременем». Господарі врятувалися від поразки на першій доданій хвилині зустрічі − нічия 1:1.

Суперником ФК «Полтава» в останньому в цьому році турі буде аутсайдер − ФК «Суми».

Міні-поле

Стартувала четверта відкрита першість ПЗМС (Полтавського заводу медичного скла) з міні-футболу − наймасовіше зимове змагання на паркеті в обласному центрі. Цього року старт у змаганнях беруть 18 команд, серед яких і новачки − «Старт» (Нові-Санжари), «Колан», «Газовик». Матчі пройдуть в одне коло, після чого команди гратимуть за системою плей-офф.

Результати першого ігрового дня не принесли сенсацій. Фаворити перемогли, зокрема це «Розсошенці», «Зефір-Пластиком» та «Імпульс».

 

16.      Рівне

 

Євро 2012

З’явилися ентузіасти

Минулого тижня в Рівному заснували Експертну раду, котра взяла на себе місію розробити стратегічний план розвитку Рівного. До цієї громадської організації ввійшли представники місцевих осередків політичних партій, депутати Рівнеради, громадські діячі та підприємці. Поміж питань, розглянутих на першій сесії Експертної ради, містилася й підготовка Рівного до Євро-20012. Щоправда, наразі не окреслено жодних конкретних планів. Однак, як твердять члени Експертної ради, до цього питання вони повернуться на найближчій сесії, на яку мають намір запросити віце-прем’єр міністра Івана Васюника. Натомість на думку заступника міського голови Рівного Світлани Богатирчук-Кривко, яку вона висловила по місцевому телебаченні, створена Експертна рада − ні що інше, як передвиборча технологія підготовки до наступних виборів до місцевих рад, які відбудуться в 2010 році. 

До речі, за весь час передвиборчої гонки поміж кандидатів на посаду міського голови Рівного лише Микола Сорока у своїй програмі задекларував підтримку розвитку спортивної галузі, в тому числі й футболу, та підготовку до Євро-2012. Щонайменше, до Євро-2012 Микола Сорока планує збудувати об’їзну дорогу та відремонтувати трасу від Рівного до кордону з Волинською областю. Решта кандидатів чомусь знехтували питаннями підтримки футболу та підготовку до чемпіонату Європи.

Реклама

Ні реклами, ні символіки ЄВРО-2012 в Рівному не спостерігається.

Футбол

Підсумки сезону

Минулої середи ФК «Верес» на мінорній ноті завершив осінній сезон у другій лізі, зазнавши третьої поразки поспіль. Цього разу поступився з рахунком 0:3 білоцерківському «Арсеналу».  Керівництво клубу поки що не підбивало результати виступу команди, а от вболівальники доволі критично оцінюють доробок клубу. Практично в один голос фанати клубу, котрі після його реорганізації плекали оптимістичні надії, висловлюють свої глибокі розчарування грою команди.

Набагато цікавішим для вболівальників видався аматорський футбол. Родзинкою цьогорічного чемпіонату Рівненської області з футболу стала інтрига у “чемпіонській гонці” між минулорічним чемпіоном оржівським “ОДЕКом”, сарненським “Маяком”, березнівським “Случ-Класіком” та рівненською “Славією”.

“ОДЕК” прогнозовано вшосте став чемпіоном Рівненщини. На другому місці “Маяк”, на третьому — “Случ-Класік”.

У середині ж турнірної таблиці — кузнецовський “Ізотоп”, рівненські “Хімік” та “Штурм-МЕГУ”, здолбунівська “Волинь-Цемент”. Команди протягом сезону демонстрували хороший рівень гри і навіть перемагали декого з лідируючої четвірки.

Успішним був сезон для радивилівського “Сокола”, який завершив першу половину чемпіонату на останньому місці, а в другій — втримався в першій лізі. Спокійно догравав чемпіонат і дебютант ФК “Вельбівне”, який ще в середині сезону набрав достатню кількість очок, щоб залишитись у першій лізі. Чого не скажеш про двох головних невдах футбольного року рівненський “Водник” та рокитнівське “Полісся” — у другій частині чемпіонату вони були у ролі статистів. У наступному сезоні їхні місця займуть ФК “Гоща-АМАКО” і кузнецовський “Варіант”.

Найкращим бомбардиром чемпіонату став гравець “Волинь-Цемент” Олександр Бондаренко, на рахунку якого 14 голів.

— Перемога “ОДЕКа” хоч і була прогнозованою, проте далася з великими труднощами, — запевнив виконавчий директор Рівненської обласної федерації футболу Володимир Антонюк. — Впевнено провів сезон й сарненський “Маяк”, який заволодів Кубком Рівненщини, перемігши чинного чемпіона. Команда-відкриття — березнівський “Случ-Класік”. Усі призери обласного чемпіонату на наступний сезон поставили перед собою найвищі завдання.

А молодше покоління футболістів — костопільський “Штурм-КОЛІСП” та рівненський СДЮШОР-“Верес” — завершили перше коло чемпіонату дитячо-юнацької футбольної ліги України.

Юні рівняни у першій лізі ДЮФЛУ виступають у двох вікових категоріях і посідають сьомі місця з 12 команд у двох вікових групах. Команда 1992 р.н. має в своєму активі 12 очок, а команда 1994 р.н. — 11.

Дебютанти вищої ліги ДЮФЛУ костопільчани виступають у чотирьох вікових категоріях. Команда 1995 р.н. із чотирма очками посідає передостаннє, дев’яте місце. На такій же сходинці турнірної таблиці й команди 1994 р.н. та 1993 р.н., в активі яких, відповідно три і чотири очки. Найстарші костопільці — 1992 р.н. — із 17 очками посідають друге місце. За підсумками загальної турнірної таблиці “Штурм-КОЛІСП” займає останню сходинку.

Крутий підйом МФК «Рівне»

Вдома поразки, у гостях — перемоги. Приблизно за таким сценарієм протягом останніх турів виступає у вищій лізі міні-футбольний клуб «Рівне». І якщо виграш у Львові над «Кардиналом» був цілком прогнозованим, то дві поспіль перемоги у Дніпропетровську та Сумах над старожилами ліги стали приємним сюрпризом.

Обидва матчі проходили за дещо подібним сценарієм. Перший тайм матчу з «Будівелом» рівняни програли — 0:2, а з «СумДУ» — 0:1. У другій половині гри проти дніпрян МФК «Рівне» провів п’ять голів поспіль, лише раз після цього дозволивши відзначитись господарям. У Сумах після перерви підопічні Юрія Баховського відзначились тричі, при цьому не пропустивши. Отож у «Будівела» ми виграли — 5:3, а в «СумДУ» — 3:1, відчутно покращивши своє турнірне становище. Тепер МФК «Рівне» — десятий, і його тренер переконаний, що ці виграші дадуть команді не лише очки, але й впевненість, якої так не вистачало на старті чемпіонату.

Але на цьому виїзна серія рівнян ще не завершена. У неділю наша команда зіграє у Харкові проти команди «Моноліт» (колишня — «ЗБК5»).

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Під час перебування в Сумах, 25 листопада, заступник голови Верховної Ради Микола Томенко висловив критичні зауваження стосовно вартості реконструкції НСК «Олімпійський». За його словами, збільшення кошторису реконструкції НСК з 1 млрд. 500 млн. грн. до 2 млрд. 114 млн. грн. є симптоматичними і свідчать про те, що… «у цій сфері існують великі проблеми»…, пов’язані з непрозорістю витрачання бюджетних коштів. Для прикладу Микола Томенко навів вартість будівництва стадіону у Донецьку, яка складає 1 млрд. 200 млн. грн.

 − Це цікава ідея, але треба думати й про український народ. Думаю,  аби ми зібрали українських будівельників, то вони б запропонували свої кошториси реконструкції НСК, які були б меншими від наведеного, − зазначив Микола Томенко.

У цьому плані він згадав також заяви в.о. голови сумської ОДА Миколи Лаврика щодо вартості реконструкції ділянки дороги міжнародної автомагістралі Київ-Москва, яка сягає понад 600 млн. грн. Нардеп поставив під сумнів реальність цієї суми, зауваживши, що при цьому, що для підготовки до Євро-2012 треба залучати кошти інвесторів, а не витрачати бюджетні гроші.

ЗМІ

Газета «В двух словах» помістила матеріал «Сумніви розвіяні», у якому йдеться про підсумки зустрічі президента ФФУ Григорія Суркіса та президента Федерації футболу Польщі Гжегожа Лято. Видання цитує керівників федерацій, зазначаючи, що у питанні підготовки України та Польщі до Євро 2012 наразі не існує конфлікту.

Гжегош Лято: «Що стосується приписуваних мені слів стосовно можливого альянсу Польщі і Німеччини при підготовці до Євро-2012, то це чистої води провокація. Хотів би зазначити, що фінансова криза жодним чином не вплине на рівень і темпи розвитку будівельної галузі у нас в країні і не внесе корективи у процес реалізації комбінаційного плану підготовки до Євро-2012. який підписали Прем’єр-міністри України та Польщі».

Григорій Суркіс: «Давайте не будемо дискутувати на тему, зуміємо ми підготуватися до Євро-2012 чи ні. Зуміємо, не сумнівайтеся. Я не звик разом з колегами з Польщі та УЕФА займатися порожньою втратою часу… Це наша не перша зустріч з паном Лято. Як бачите, перший офіційний візит мій колега здійснив саме до України, що свідчить про те, що наше співробітництво буде тільки набирати оберти. Найближчим часом договір про співробітництво буде продовжено ще на  5 років, оскільки дія нинішньої угоди закінчується саме в цьому році. Ми будемо проводити регулярні зустрічі на всіх рівнях, і наша кооперація піде на зміцнення».

Також газета «В двух словах» за 26 листопада помістила матеріал «Болівар не винесе двох», присвячений ліквідації національного агентства з питань підготовки до проведення Євро-2012 та створенню в структурі секретаріату Кабміну координаційного бюро.

Цитуючи віце-прем’єр-міністра Івана Васюника та екс-керівника нацагентства Євгена Червоненка, автор матеріалу пише наступне:

«Нагадаю, що конфлікт між Червоненко і урядом назрівав ще з весни. Своєрідною «точки кипіння» він досяг під час проведення тендеру на реконструкцію НСК «Олімпійський». Нацагентство активно відстоювало претендента з Тайваню, який і переміг. Але проти нього повстали уряд і Федерація футболу України на чолі з Григорієм Суркісом. У підсумку тайванців відсторонили від забудови і передали почесну місію освоєння бюджетних коштів, відпущених на реконструкцію, іншій компанії.

До речі, сьогодні загальна сума бюджетних коштів на реконструкцію головної спортивної арени країни зросла з 1,5 млрд. грн.. до 2 млрд. А будівництво, по суті, ще й не починалося. Червоненко тоді заявляв, що перемогла корупція. Так що рішення уряду про ліквідацію агентства , у світлі таких конфліктів, не виглядає несподіваним».

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.

Футбол

ЗМІ

Місцеві ЗМІ повідомили про відставку з поста головного тренера ФК «Нафтовик-Охтирка» валерія Городова і призначення на посаду Радика Ямлиханова.

Газета «Панорама» (26 листопада) під рубрикою «думка» помістила коментар спортивного оглядача видання Анатолія Поляченка  щодо «зимового футболу» у виконанні команд Прем’єр-ліги. Лейтмотив цього коментаря зводиться до наступного: «Якщо сенс наших чемпіонатів зводиться до того, аби команди де завгодно і коли завгодно зіграли, арбітри  й інспектори відсудили й оцінили все це дійство − ну, і гроші чималі всі отримали, тоді питань немає. Але мені чогось здається, що це не так, чи я помиляюся?».

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “ФФУ боротиметься із футбольними фанатами” − напередодні Євро-2012 прем’єр-ліга і ФФУ погрожують фанатам застосувати незаконні й антиконституційні заходи впливу − заборонити відвідувати матчі протягом кількох років. Провокативні дії деяких фанатів особливо болісно виглядають на тлі підготовки до Євро-2012, вважають автори цієї ідеї. Також спортивні журналісти інформують про перебіг підготовки до Євро-2012. Це стосується будівництва стадіонів, відсторонення від займаної посади Євгена Червоненка, коментарів з боку Польщі тощо.  

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

ФК «Нива».

“Нива” − “Дніпро” (Черкаси) − 1:0.

У матчі 20-го туру чемпіонату України з футболу у другій лізі групи “А” в Черкасах зустрічалися місцеве “Дніпро” і тернопільська “Нива”.

Перемогу святкувала команда з Тернополя, яка здобула її завдяки єдиному забитому м’ячу в середині першого тайму.

Цей матч, безперечно, був центральним у 20-му турі, адже зустрічались одні з головних претендентів на підвищення у класі.

Матч у першому колі між цими командами, який проходив у Тернополі, закінчився тоді нульовою нічиєю.

Цього разу в Черкасах “Ниві” потрібна була тільки перемога, щоб мати шанси на продовження боротьби за путівку у першу лігу.

Матч у Черкасах команди розпочали із “приглядування” одні до одних. Але до 10-ї хвилини гості вже повністю володіли перевагою і поступово всі дії у матчі перемістилися на половину поля господарів. Тернополяни “нахабно” залишили господарів без м’яча, комбінуючи на підступах до воріт “дніпрян”, шукаючи шляхи для результативної атаки.

До 23-ї хвилини матчу оборону господарі тримали доволі вдало, ліквідуючи загрозу. Але далі середини оборона госпо­дарів натиск на ворота не витримала. Тернополянин Павло Малий на правому фланзі атаки обіграв кількох захисників і відправив м’яч у дальній кут воріт черкасців, таким чином відкривши рахунок у матчі 1:0.

До завершення першого тайму голевих моментів команди так і не створили.

Другий тайм розпочався із атак господарів, які тернополяни швидко гасили.

Потрібно також відзначити, що після завершенні матчу гравці “Ниви” на чолі з головним тренером команди Віктором Ряшком подякували своїм відданим фанатам, які, незважаючи на робочий день і далеку дорогу, приїхали й підтримали рідну команду, а ті, у свою чергу подарували їм перемогу.

“Нива” − ЦСКА − 1:0

26-го листопада відбулися матчі 21-го туру, який став заключним у цьому році для колективів другої ліги групи “А”. Свій заключний матч “Нива” провела на мажорній ноті, перемігши у рідних стінах столичний ЦСКА з рахунком 1:0.

Сама гра відзначилася великою кількістю червоних картонок, таких було аж 3.

На центральний міський стадіоні Тернополя за останнім матчем у цьому році рідної команди прийшли поспостерігати, за даними Професійної футбольної ліги, 1000 глядачів. Цифра доволі хороша як для робочого дня і раннього початку матчу. Поєдинок розпочинався о 13 годині. Великим мінусом була й доволі холодна погода.

Варто зазначити, що арбітром на лінії в цьому матчі була жінка. Щодо оцінки її суддівства, то краще утриматися, це − робота ПФЛ, але претензій до неї з боку футболістів вистачало.

Обидві команди з перших хвилин шукали шляхи до воріт суперника, в обох було бажання швидкого забитого м’яча. Але цього у них не вийшло. Причиною, можливо, стало те, що гравці зразу не призвичаїлись до гри у таку погоду, було багато браку в діях обох команд. Хоча газон був у дуже непоганому стані, як на таку пору року. Здебільшого гра у першому таймі запам’яталась боротьбою у центрі поля.

Армійці здебільшого грали на контратаках, але надійна гра оборони “Ниви” їм нічого особливого створити не дала. Чим гості запам’ятались найбільше у першому таймі − це вилученням. За другу жовту картку на 44-й хвилині матчу поле залишив Володимир Черніков.

Другий тайм “Нива” розпочала жваво і з бажанням забити гол. Це вдалося на 51-й хвилині − м’яч забив нападник тернопільської команди Василь Товкацький.

А на 59-й хвилині матчу арбітр вирішила знову зменшити кількість гравців на полі. Пішли з поля гравець ЦСКА та капітан “Ниви” Тарас Дурай. Потрібно сказати, що втра­та лідера, а саме таким є Тарас для “Ниви”, стала доволі відчутною, адже в обороні почалися прогалини. Армійці мали 100-відсотковий момент зрівняти рахунок. Проте шансом не вдалося скористатися.

Під завісу матчу двоє тренерів провели ряд замін, але рахунок це не змінило − 1:0 − перемога “Ниви”.

Тернопільська команда на зимову перерву іде з доробком 40 очок у 19-ти іграх, посідаючи 3-тю сходинку у турнірній таблиці групи. І на чотири та п’ять очок відстає від конкурентів − черкаського “Дніпра” і вінницької “Ниви” відповідно, правда, при цьому маючи гру у запасі.

“Нива” має шанси поборотися за вихід у першу лігу.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”, “20 хвилин”, “Свобода”, “Тернопіль вечірній”, “Місто”, “Нова ера”, “RIA-плюс”, “Вільне життя” та “Номер один” подали інформацію про матч “Нива” − “Дніпро” (Черкаси).

Усі друковані ЗМІ наголосили: цей матч для тернопільської команди мав важливе значення. У випадку поразки “Нива” практично втрачала шанси на підвищення у класі. Тому тернополяни не лише впевнено захищали свої ворота, а  й самі перейшли до атакуючих дій. Форварди “Ниви” Василь Товкацький та Олег Теплий за підтримки Павла Малого і Дмитра Суспіцина становили грізну зброю для воріт суперника.

Багатоходова комбінація “Ниви” з участю Володимира Лукащука та Анатолія Ворони завершилася вивіреною передачею на Павла Малого. Молодий хавбек тернополян, який забиває уже в четвертому (!) матчі поспіль, і цього разу був точним. Його удар у дальній кут воріт був з розряду тих, що не беруться, − 0:1.

Господарі, які явно не чекали такого перебігу подій, навіть трохи розгубилися.

У другому таймі черкащани всією командою пішли вперед, однак їх атаки були непереконливими і здебільшого носили стихійний характер. Гості легко відбивали всі спроби лідера відновити рівновагу, а їх контратаки були добре підготовленими і гострими.

Фінальний свисток відомого арбітра з Харкова Ігоря Подушкіна зафіксував перемогу “Ниви” і, як зауважили ЗМІ, вона виявилася цілком заслуженою. Тернопільські футболісти продемонстрували характер, підкріплений добротною грою. Вони довели усім, а також і собі, що здатні на більше, аніж від них очікують.

Інформацію про матч “Нива” − ЦСКА друковані ЗМІ подадуть наступного тижня, оскільки газети виходять у середу.

Наразі інформацію подали дві газети: щоденна − “20 хвилин” та “Вільне життя” (п’ятниця). Це − позитивні коментарі щодо результати тернопільської команди. У статтях зазначається: “Нива” з двома іншими лідерами веде вперту боротьбу за підвищення у класі. Останні матчі засвідчили, що тернополяни можуть добре грати. Керівництво команди та уболівальники сподіваються, що команда поверне собі колишню добру славу. 

Збірна України 

“Свобода”: “Михайличенко продовжує експериментувати” − Збірна України − Збірна Норвегії − 1:0 − цей поєдинок став своєрідним заключним акордом дебютного для Олексія Михайличенка року, проведеного на посаді головного тренера національної збірної України. Завершальний поєдинок української збірної у цьому сезоні виявився загалом вдалим. Збірна без “зіркових” футболістів зуміла добитися максимального результату.

“Тернопіль вечірній”: “Перемога в ювілейному матчі” − про матч збірної України зі збірною Норвегії. Це − остання у цьому році гра національної збірної України, який виявився 150-им за час незалежності. Гра вдалася, дебютанти проявили себе з найкращого боку.

Український футбол

“20 хвилин”: “Битва за Кубок УЄФА” − уривки із прес-конференції Мірча Луческу та захисника “гірників” Олександра Кучера перед матчем “Шахтаря” з “Базелем”.

“У “Шахтар” вірять” − перемога “гірників” над “Базелем” дозволить донеччанам їхати на “Ноу Камп” із заброньованим місцем в Кубку УЄФА.

“Останні хвилини − саме час пропускати вирішальні голи...” − поразкою 1:0 завершився поєдинок 5 туру групового етапу у Лізі чемпіонів від лондонського “Арсеналу”. Пропустили кияни вже традиційно − на останніх хвилинах. І ще одна проблема: Олександр Алієв перед виконанням штрафного відіпхнув суддю і отримав червону картку.

“Ми не маємо досвіду, щоб перемагати “Арсенал” − після поразки київського “Динамо” від лондонського “Арсеналу” (0:1)  дав прес-конференцію наставник киян Юрій Сьомін. Він зазначив, що динамівці наразі не мають досвіду, аби обіграти “Арсенал”, однак сказав, що кияни були добре підготовлені.

“Винні преміальні?” − президент “шахтаря” Ринат Ахметов не обіцяв гравцям команди жодних преміальних за перемогу над “Базелем”. Бо футболісти, коли їм говорять про преміальні, погано грають.

“Шахтар” бере реванш” − матчем 16-го туру Прем’єр-ліги, який викликав неабияку цікавість у глядачів, був поєдинок у Донецьку між “Шахтарем” і ФК “Львів”. Перемогу з рахунком 2:0 здобули донеччани і піднялися на четверту сходину у турнірній таблиці.

“Фортуна віддає Україні борги” − перемогою 1:0 харківського “Металіста” завершився поєдинок 3-го туру групового етапу кубка УЄФА над стамбульським “Галатасараєм”.

“Шахтар” “прорвало” в Лізі чемпіонів” − донецький “Шахтар”, позбавившись шансу вийти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, зумів забронювати собі місце в кубку УЄФА навесні. Тому не виключено, що Ринат Ахметов дасть своєму улюбленому тренеру Мірчі Луческу виграти для команди ще один трофей − кубок УЄФА. 

“Тернопіль вечірній”: “Браво “молодіжка”! − молодіжна збірна України під керівництвом Павла Яковенка на мажорній ноті завершила цьогорічний сезон. У місті Легіоново вона здолала своїх польських однолітків з рахунком 3:1.   

“Вільне життя”: “Прем’єр-ліга: Кому більше треба?” − коментуючи на післяматчевій прес-конференції домашню поразку своєї команди від сімферопольської “Таврії” (0:1), в.о. головного тренера дніпропетровського “Дніпра” Володимир Безсонов сказав, що в нього складається враження, ніби йому ця справа більше потрібна аніж футболістам. Звідси й такі плачевні результати. Подано й інші результати зустрічей 16-го туру.

“Позиції “Шахтаря” − донецький “Шахтар” поліпшив свої позиції у клубному рейтингу УЄФА, обігравши швейцарський “Базель”. Позитивний коментар щодо гри “гірників”. 

“Свобода”: “Прем’єр-ліга: Карпати” − мали перемагати” − про підсумки матчів 16 туру в Прем’єр-лізі. Донецький “Шахтар” реабілітував себе у матчі з ФК “Львів”. Неабиякий інтерес викликав поєдинок між донецьким “Металургом” та львівськими “Карпатами”. Гра була жорсткою і видовищною, хоча й завершилася нічиєю.

“Кубок України: Важко сперечатися з жеребом...” − так прокоментував результати жеребкування ½ фіналу Кубка України, які визначили, хто з ким змагатиметься за право виступати у фіналі престижного турніру, головний тренер київського “Динамо” Юрій Сьомін. Динамівці гратимуть з донецьким “Шахтарем”, а харківський “Металіст” прийматиме “Ворсклу”. 

“Шахтар” вилетів, але й вистрибнув, а “Динамо” поки що лише вилетіло” − два українських клуби практично завершили свої виступи у Лізі чемпіонів. У груповій лізі їм залишилося заграти лише по одній грі. Якщо після переконливої перемоги над “Базелем” 5:0 “Шахтар” уже завоював право продовжити міжнародні виступи у Кубку УЄФА, то доля “Динамо” вирішиться в останньому матчі з “Фенербахче”. Бо, програвши у Лондоні “Арсеналу” 0:1, кияни не лише вилетіли з Ліги, а й, якщо не здолають турецьких футболістів, можуть взагалі залишитися поза грою.    

Тернопільський футбол

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

ЗМІ подали інформацію про два заключних у цьому році матчі тернопільської “Ниви” з черкаським “Дніпром” та київським ЦСКА.

Це були позитивні коментарі, оскільки команда в обох матчах виграла і посіла у результаті 3 місце у турнірній таблиці.

До Черкас “Нива” їхала за перемогою і привезла її. Цей матч для тернопільської команди мав важливе значення. У випадку поразки вона втрачала шанси на підвищення у класі.

Фінальний цьогорічний матч з ЦСКА також мав неабияке значення. Піти на зимову перерву переможцем − це  моральне задоволення для гравців і для уболівальників.

Добрі слова спортивні оглядачі сказали на адресу уболівальників. Холодна погода і робочий час не завадили зібрати на Центральному стадіону майже 1000 глядачів. Це ще раз переконує: футбол у Тернополі люблять.

Неприємним фактом було те, що з поля вилучили капітана “Ниви” Тараса Дурая. Журналісти зазначили: не личить подібне одному з лідерів тернопільської команди. Тепер щонайменше три стартові поєдинки весняної частини першості пар­тнери змушені будуть обходитися без нього.

У місцевих ЗМІ цікавість і позитивні коментарі викликав матч між донецьким “Шахтарем” та швейцарським “Базелем”. І дещо розчарувало київське “Динамо”, яке, як і упродовж багатьох років, продовжують любити тернополяни.

Зважаючи на сусідство зі Львівською областю, викликають цікавість у журналістів та уболівальників матчі за участь львівських команд.

 

19.      Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе 27 ноября из Харькова во главе с зам.мэра − директором Департамента по вопросам подготовки и проведения финального турнира чемпионата Европы по футболу 2012 г. Виктором Христоевым в г.Нюрнберг (побратим Харькова) отправилась делегация. 28 ноября подписано Соглашение между Харьковом, Нюрнбергом, Познанью и Ганновером об использовании опыта городов-организаторов ЧМ по футболу-2006, которое предполагает безоплатные консультации наших специалистов более опытными в проведении чемпионатов партнерами. Особенно интересует харьковчан опыт Нюрнберга 2006 года (чемпионат мира) по созданию стадионов, инфраструктуры, дорог и, самое главное, уникальная система обеспечения безопасности на стадионах и в фан-зонах. Как отметил присутствующий на подписании Генконсул Украины в Мюнхене Юрий Ярмилко, « побратимські зв'язки між Харковом і Нюрнбергом повинні стати взірцем для інших міст».

26 ноября мэр Михаил Добкин заявил, что «мировой кризис не помешает проведению матчей Евро-2012 в Харькове». Мэр выразил уверенность, что Харьков, как наиболее подготовленный, будет основным городом Украины по проведению чемпионата Европы по футболу.

То, что у  Харькова есть все шансы стать основным городом для «Евро-2012», заявил на пресс-конференции 27 ноября и председатель постоянной депутатской комиссии по международному сотрудничеству, инвестициям и содействию подготовке и проведению в Харькове Евро-2012 по футболу Константин Токарев. Большое преимущество Харькова, по его мнению − серьезный инвестор в лице Александра Ярославского. Все взятые ранее на себя обязательства, несмотря на кризисные явления в экономике, по словам  Токарева, он собирается выполнить в срок. Речь идет, прежде всего, о реконструкции таких объектов, как стадион «Металлист» и аэропорт. Если учесть тот факт, что в Польше, по большому счету, нет соответствующих стадионов, то Харьков имеет значительное преимущество.

Кроме того, достойным подспорьем можно считать и наличие договора Харькова с Полтавой о совместной подготовке к Евро. Поскольку наш сосед серьезно готовится к юбилею Полтавской битвы, то уже имеет некоторые полезные элементы инфраструктуры: в частности, две 5-звездочные гостиницы.  

Кредит на реконструкцию «Металлиста», который решили летом взять депутаты облсовета под залог нескольких зданий, нельзя взять под залог здания филармонии: Министерство культуры и туризма обратилось в Харьковский областной совет с письмом, в котором говорится об этом. Здание филармонии является памятником архитектуры − его нельзя приватизировать. А залог здания может повлечь за собой смену собственности. Поэтому депутаты облсовета в ближайшее время должны пересмотреть программу и предложить вместо филармонии другое имущество.

На рассмотрение сессии Харьковского облсовета, запланированной на 3 декабря, вынесен вопрос о выделении 8,5 млн.грн. стадиону «Металлист». Средства будут выделены за счет перевыполнения бюджета облсовета (планируется, что их остаток на конец года составит 16 млн.грн.). Ранее предполагалось, что эти средства будут выделены за счет спецфонда, но низкий уровень его наполнения не позволяет этого сделать.

Кабмин прислал официальный ответ Украины на обращение народного депутата Александра Фельдмана и депутатского объединения «За Харьков!» по поводу изменения статуса г. Харькова с «резервного» на «основной» город ЕВРО-2012: у Харькова есть реальный шанс принять основные матчи ЕВРО-2012, а само разделение на «резервные» и «основные» города является условным.

СМИ.

22.11.2008 газета «Слобідський край» опубликовала материалы прямой линии с директором департамента подготовки к Евро-2012 Виктором Христоевым. Виктор Христоев начал с того, что еще раз опроверг слухи о том, что ЧЕ у Украины могут забрать, ссылаясь на пресс-конференцию Григория Суркиса и Гжегожа Лято. Также Христоев затронул «больные» для Харькова вопросы: например, закрытие Конного рынка, находящегося под стенами стадиона «Металлист» (кстати, собственник рынка − нардеп Александр Фельдман, исходя из его последних публичных заявлений и обращений − ярый сторонник проведения ЧЕ в Харькове). Проблема с рынком будет решена строительством на его месте нового торгово-развлекательного центра. Много внимания во время прямой линии было уделено развитию всей инфраструктуры и его финансированию.

22.11.08 газета «Харьковские известия» сообщила, что в ходе рабочего совещания по вопросам транспортного обслуживания чемпионата Евро2012, которое состоялось в 19 ноября в Харьковском горсовете, группе Министерства транспорта и связи Украины, ФФУ  и научно-исследовательских институтов был представлен проект модели организации транспортного обслуживания чемпионата Европы по футболу 2012 года в Харькове.

28.11.08 «Объектив-новости» (ТРК «Симон») в своем репортаже осветили подписание Соглашения между Харьковом, Нюрнбергом, Познанью и Ганновером об использовании опыта городов-организаторов ЧМ по футболу-2006.

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

Футбольные события

Харьковская облпрокуратура возбудила уголовное дело  по факту массовой драки болельщиков полтавского ФК «Ворскла» и харьковского ФК «Металлист» в центре Харькова 27 сентября, накануне матча 9-го тура чемпионата Украины по футболу. 

По информации правоохранителей, было установлено, что драка произошла в общественном месте, а лица, которые участвовали в ней, (не менее 200 человек с обеих сторон) проявили неуважение к обществу и демонстративно пренебрегали установленными нормами и правилами поведения. По некоторым данным, в драке принимали участие и футбольные фанаты из г.Донецка и г.Одессы.

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ

Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на «Авторадіо»:

− Віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник запевняє, що уряд, не дивлячись на фінансову кризу, виконає усі зобов'язання щодо фінансування реконструкції аеропортів у рамках підготовки до проведення у 2012 році чемпіонату Європи з футболу. Про це Васюник заявив на нараді з питань підготовки аеропортів до проведення Євро-2012 за участю експертів УЄФА і директорів аеропортів. «Уряд гарантує повне фінансування Державної цільової програми, не дивлячись на фінансову кризу і виконає усі фінансові зобов'язання з реконструкції аеропортів, зокрема, злітно-посадочних смуг», − сказав Васюник, якого цитує «УНІАН».

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 на теренах області не зафіксовано.

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012, за участі журналістів, за звітний період не проводилось.

Місцевий футбол

У Голій Пристані під акомпанемент проливного дощу та шквального вітру проходив фінальний матч з футболу на кубок газети «Новий день», який ще має назву кубок «Закриття сезону» за участю херсонського «Кристала» та цюрупинського «Динамо». Команда з обласного центру за шість попередніх розіграшів кубка так і не змогла стати його володарем, натомість динамівці підіймали трофей чотири рази і прагнули знову повернути його до Цюрупинська. Перший тайм матчу запам’ятався в’язкою грою. Більш переконливо виглядав «Кристал», який володів територіальною перевагою, взявши під свій контроль центр поля. «Динамо» ж намагалося зіграти на контратаках, але мокрий газон не дозволяв миттєво перейти від захисту до нападу. У підсумку жодній зі сторін у першій 45-хвилинці так і не вдалося відзначитися. У другому таймі характер гри не змінився, єдине, що футболісти обох команд почали більше порушувати правила і затягувати час, мабуть, сподіваючись на серію післяматчевих пенальті. Але в середині другого тайму, як і в більшості матчів на кубок цього сезону, динамівцям пощастило. Голкіпер «Кристала» в абсолютно простій ситуації не зумів втримати слизького м’яча у руках після навісу у штрафний майданчик, чим і скористалося «Динамо» − 1:0. Надалі на футбольному полі була лише одна команда − «Кристал». Херсонці раз по раз завдавали небезпечних ударів, але бодай зрівняти рахунок їм так і не вдалося. Цюрупинське «Динамо» вже вп’яте стало володарем кубка, який за традицією завершує футбольний сезон на Херсонщині. «Гра була важкою. Команди окрім того, що змагалися одна з одною ще й боролися з погодними умовами, − говорив президент футбольного клубу «Динамо» (Цюрупинськ) Василь Іванов. − Я дуже тішуся, що нам вдалося перемогти. Віддаю належне супернику і погоджуюся з тим, що вони моментами виглядали краще за нас. Можливо нам трохи пощастило, але за самовіддачею ми заслуговували на перемогу».

Організаторів турніру, який встигли вже охрестити херсонською Лігою Чемпіонів, головний редактор газети «Новий день» Анатолій Жупина помітив особливий інтерес до змагань цього року, оскільки у них взяли участь навіть футбольні колективи із сільських глибинок області: «Зростає популярність насамперед у віддалених районах. Якщо раніше в турнірі брали участь виключно команди з Каховки, Нової Каховки, Берислава та Херсона, то цього року − і декілька команд з обласного центру, а також з Великої Лепетихи,  Нижніх Сірогоз, Нововоронцовки. Зростає географія турніру. Змагання важливі ще й у тому плані, що команди мають можливість продовжити сезон. Боротьба була запеклою і непередбаченою, у більшості матчах переможець визначався у серії пенальті. Окрім того, ми презентували новий кубок, а це теж, я вважаю крок уперед».

Скандал: звільнення тренера з жіночого футболу

Як ми вже повідомляли, новий керівник Херсонського дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки №5, на якій базується один із двох існуючих більш-менш дієздатних спорткомплексів у місті, звільнив ряд працівників, хто не мав відношення до чоловічого міні-футболу. Під скорочення потрапив, зокрема, один із кращих тренерів з жіночого футболу, людина, яка виховала двох учасників майбутньої фінальної стадії чемпіонату Європи 2009, помічник головного тренера молодіжної збірної України (U-19) Володимир Борщенко. Цей крок пан Левченко пояснює тим, що він збирається вивести міні-футбол на Всеукраїнську арену. Хоча не зрозуміло, а до чого ж тоді жіночий футбол і решта видів? «Місту не потрібен єдиний фахівець в галузі жіночого футболу − говорить Володимир Борщенко. − Як інакше розцінити дану ситуацію…Я з дівчатами опинився на вулиці, до того ж в зимовий період і нікого це не хвилює. Дуже образливо, ось уже який рік, працюючи на голому ентузіазмі, приносив результат, ігноруючи привабливі запрошення на роботу із багатьох міст Європи». «Це бізнес. Новий директор клубу разом із місцевими депутатами намагається  сколотити капітал. Насправді спорт йому непотрібний. Це ж очевидно! − переконаний виконавчий директор ХОДЮФЛ В’ячеслав Роль». Дійсно, депутати міської ради останнім часом проявляють неабиякий інтерес до міні-футболу, раз по раз граючи зі своїми колегами із Миколаєва, вони навіть заявилися до Херсонської ліги. Зрозуміло, що їм вигідно було просунути свою людину на посаду керівника ДЮКФП  №5.

Футбол у районах

Спортивний клуб «Гроно» с. Дніпровське та сільське молодіжне громадське об'єднання футбольного клубу «Динамо» с. Олександрівка Білозерського району забезпечені спортивною формою та інвентарем. Кошти у сумі 6 тис. 700 грн на відповідні цілі були виділені з районного бюджету в рамках районної програми розвитку фізичної культури та спорту. Крім того, до кінця поточного року планується придбати спортивну форму та інвентар ще для чотирьох сільських клубів сіл Посад-Покровське, Дар'ївка, Широка Балка та Чорнобаївка на суму 8 тис. грн.

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012

Події.

Помітних подій, пов’язаних із підготовкою та наближенням до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Обласна федерація футболу на чолі з головою Вадимом Федоренком спільно з громадською організацією «Комітет моніторингу органів влади» на чолі з депутатом обласної ради Олесем Вітряним допрацьовує обласну програму розвитку футболу на 2008 − 2012 роки. І хоча 2008-й фінансовий рік закінчується, хронологічні рамки програми мають охопити саме ці п’ять років, оскільки попередня обласна програма обмежувалася п’ятьма роками з 2003 по 2007 роки включно і про її виконання федерація й управління у справах сім’ї, молоді та спорту, очолюване тоді ще тим же Олесем Вітряним, прозвітували ще навесні 2008 року.

Крім того, фахівцями федерації та управління у справах сім’ї, молоді та спорту ведуть роботу з управлінням освіти і науки та інститутом післядипломної підготовки вчителів щодо запровадження уроків футболу в молодших класах. Як відомо, Федерація футболу України запровадила комп'ютерну програму зі шкільного футболу для 1 − 3 класів. І хоч вона вже затверджена Міністерством освіти і науки України, на місця вона ще не дійшла. Проте інтегрування програми в навчальний процес потребує предметної роботи − як правильно, вже згідно з цією програмою розробити відповідні фізичні вправи, наочно продемонструвати і навчити дітей таким чином, щоб не завдати шкоди їх здоров’ю − уже готові взяти під свій контроль в інституті удосконалення вчителів облуправління освіти і науки, про що розповів його спеціаліст Олег Шнира.

Команда майстрів.

Професійна команда ФК «Поділля», програвши на своєму полі лідеру групи А другої ліги − черкаському «Дніпру» з рахунком 0:2, закінчила перше коло з дев’ятнадцятьма очками на чотирнадцятому місці.

Насамперед рахунок зумовлений помилками тренера у заявці футболістів на матч − футболісти виявилися непідготовленими: Дубчак − востаннє з’являвся на полі аж два місяці тому, та й то виходив на заміну, Клекот − більше місяця без ігрової практики, Коваль − півтора місяця не бачили його на полі. Лемішевський − не грав місяць. Головний тренер Ярослав Бобиляк вперше, як стверджують гравці, за день до матчу не оголосив вісімнадцятки, яка гратиме проти «Дніпра». Перед матчем у роздягальні зібралося понад двадцять футболістів, а залишилося 18. Серед них не виявилося капітана команди Андрія Будника, Ярослава Гутнікевича, Лева Сергеєва та Віталія Балицького − лідерів команди.

Гра була, в принципі, рівною. Але перемогла команда, в складі якої було більше досвідченіших футболістів. Рахунок відкрито в першому таймі на рівному місці, а подвоєно в другому таймі з лінії кутового.

Турніри.

Остаточно підбито підсумки першого кола ігор у обласній дитячо-юнацькій футбольній лізі. У старшій групі (1994 − 1995 роки народження) по зонах стали команди «Енергетик» (Нетішин), Красилівської ДЮСШ, «Поділля» (Хмельницький), Хмельницька ДЮСШ №1, Кам’янець-Подільська ДЮСШ №2. У молодшій групі (1996 − 1997 роки народження) в кожній зоні на перших місцях одноклубники лідерів старшої групи, за винятком першої зони, де на першому місці за підсумками першого кола ДЮФК «Старокостянтинів».

Відбулося по п’ять турів. Друге коло в ДЮФЛ розпочнеться у квітні 2009 року й триватиме до червня.

 

22.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

21 листопада ФК»Дніпро» (Черкаси) у 20-му турі чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги програв «Ниві» (Тернопіль) з рахунком 0:1.

Останній матч календарного року 26 листопада виявився для черкаської команди більш вдалим. У поєдинку з командою «Поділля-Хмельницький» їм вдалося вибороти перемогу − 2:0.

Преса.

«Прес-центр», «Антенна», «Новини тижня», «Молодь Черкащини» написали про другу поспіль домашню поразку «Дніпра». У ХХ турі чемпіонату черкащани з рахунком 0:1 поступилися тернопільській «Ниві», яка замикає першу трійку лідерів другої ліги групи А. Втім, цей неприємний факт не зміг «вибити» «Дніпро» з першої сходинки «турнірки». У «Прес-центрі» згадується про скрутне фінансове становище клубу.

У матчі двадцять першого туру чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги футболісти черкаського „Дніпра” переграли команду «Поділля-Хмельницький» 2:0, − інформують «Новини тижня». Це був останній календарний матч команди у цьому році. На зимову перерву команда пішла, посідаючи перше місце у турнірній таблиці.

 

23.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Чергова сесія Чернівецької обласної ради розглянула регіональну програму антикризових заходів, пов’язаних з світовою фінансово-економічною кризою.

Передбачається, що наступного року з бюджету дотаційної області фінансуватимуться лише захищені статті, заробітна плата бюджетникам, видатки на енергоносії. В області не буде розпочато ні одного об’єкту капітального будівництва. Завершуватиметься фінансування лише тих об’єктів, готовність яких вища 70%.

Обласна рада відмовила у фінансовій підтримці автобазі обласної ради та облдержадміністрації. Водночас, органам влади заборонено купувати службові автомобілі, офісну техніку, дорогі меблі.

Втім, реконструкція Чернівецького міжнародного аеропорту, який в тому числі виконуватиме функції «Повітряних воріт» на західному кордоні України при прийомі гостей «Євро-2012», продовжується.

Сьогодні тут працюють 115 співробітників комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Чернівці».

Вже капітально відремонтовано аеровокзал. В планах — продовження та реконструкція злітно-посадкової смуги летовища.
Доречі, нинішнього тижня Чернівецькому аеропорту виповнилось 75 років. Наріжний камінь місцевого летовища у 30-му році минулого століття заклав румунський король Карл ІІ. Свого часу аеропорт став першим кроком на шляху розвитку румунського комерційного повітроплавання.

Сьогодні в аеропорту з’явився вже VIP-сектор. Володимир Калинюк, директор КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці», підкреслює, що аеропорт попри фінансові дефіцити «зумів приймати у себе літаки, що курсують Україною і за кордон. Минулоріч тут зустріли та провели 22 тисячі пасажирів.»

Для повноцінної роботи за кошти міського бюджету цьогоріч закуплено найсучаснішу та необхідну техніку: машини супроводу, пожежну та трактор з газонокосаркою. Наступного року є надія на облаштування головної складової аеропорту — злітної смуги. Її довжина має сягнути 2500 метрів.

Як уже повідомлялось, з робочою поїздкою на Буковині перебував голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос. Іформаційний сайт «Букінфо» розмістив на своїх сторінках нинішнього тижня ексклюзивне інтерв’ю з головним дорожником України, у якому, зокрема, йдеться про Чернівецьку об’їзну дорогу в проекції на «Євро-2012».

Відповідаючи на питання кореспондента про перспективи об’їзної, як складової інфраструктури «Євро-2012», В. Гуржос відмовів:

«Під час поїздки був також на об’їзній, де виникли проблеми пов’язані з активізацією зсуву на одній із ділянок. Однак технічні та проектні рішення вже прийнято, черга − за додатковим фінансуванням. Сподіваюся, що наступного року необхідні кошти буде виділено і дорогу введено в експлуатацію. Що ж до “Євро-2012”, то якогось капітального дорожнього будівництва у зв’язку з цим не передбачалося, а з реконструкцією та капітальними ремонтами існуючих шляхів, вважаю, цілком впораємося.»

Місцевий футбол.

Місцева преса вміщує детальну інформацію про завершення першого кола чемпіонату України з футболу серед юнацьких команд у вищій та першій лігах. Нагадаємо, що у вищій лізі буковинські юнаки виступають у чотирьох вікових групах, а в першій − у двох.  У вищій лізі «Буковина» виступала у вікових групах − U-14, U-15, U-16 та U-17 (4-та зона). Напередодні зимової перерви в іграх газета детально аналізує здобутки і невдачі юнацьких команд, висловлює сподівання, що у 2-у колі юнаки зіграють краще, ніж у першому.

Преса інформує про участь у 4-тому турі чемпіонату України з міні-футболу (перша ліга, західна зона) чернівецького ФК «Меркурій» , який наразі грав вдома проти київської команди «Планета-Міст-2» (команда зазнала поразки). Головний тренер Віктор Мглинець вважає, що це була найкраща гра команди в сезоні.

Газета «Свобода слова» (27.11) розпочала публікацію історії Буковинського футболу, починаючи з айстро-угорських часів, зазначаючи, що саме цей період історії розвитку фізкультури й спорту на Буковині дуже цікавий і майже не досліджений. Це стосується й такого виду спорту як футбол. Автору довелося попрацювати не в одному архіві Чернівців, Києва, Ужгорода, Львова, Санкт-Петербурга, Москви й Бухареста, щоб зібрати ці матеріали. На пошуки пішло 19 років.

«Футбол на буковинській землі з'явився у 1901 р. 12 травня у Чернівцях на стадіоні біля річки Прут (нині стадіон «Мальва») відбувся перший футбольний матч на Буковині, в якому зустрілися команди «Ян» і «Січ». За «Ян» виступали переважно футболісти із заможних сімей, а за «Січ» − із середнім статком. Це був аматорський клуб. «Ян» вважався напівпрофесійним, тому й не дивно, що він здобув переконливу перемогу − 7:0. У 1903 р. «Ян» був офіційно зареєстрований і документально зафіксований як спортивне німецьке товариство під назвою «Німецький футбольний клуб Чернівців». Серед відомих клубів на Буковині початку ХХ століття можна назвати «Ян», «Венус-клуб», «Вікторія», «Астра», «Буковінер», «Спортул», РФК, «Гакоах», «Сокіл», «Січ», «Полонія», «Кармелюк», «Воля». На першій стадії розвитку футболу на Буковині не всі сприймали по-справжньому цей вид спорту. Та й не кожен був обізнаний з правилами гри. Але з кожним роком футбол ставав все популярнішим. Закохані у футбол проявляли свій ентузіазм. Деякі грали навіть родинами.»

 

24.      Чернігів

 

Євро 2012

За звітний період тема Євро 2012 не підіймалася у місцевих ЗМІ та не обговорювалась у кулуарах. Всі переймаються фінансовою кризою, підраховують втрати та прогнозують коли це все закінчиться та які наслідки буде мати для міста та області.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у місті не було.

Футбол

На Чернігівщині футбольною темою номер один залишається ФК «Десна» та висловлювання у ЗМІ її президента Олексія Савченка. Так і під час звітного періоду у ЗМІ продовжувалось широке обговорення скандалу навколо ФК «Десна». Ось як коментує дане питання місцева преса:

Футбольна корупція: скандальною заявою президента «Десни» займеться прокуратура.

Набирає обертів скандал в українському футболі, спричинений недавньою заявою на прес-конференції президента чернігівського футбольного клубу «Десна» Олексія Савченка.

Пояснюючи невдалу гру команди, банкір пояснив це недоброзичливим ставленням футбольних суддів до команди. А ставлення змінилось від того, що клуб припинив давати суддям хабарі. Саме ними Савченко пояснив успіхи клубу в минулому сезоні. Правда, президент клубу заявив, що сам він проти хабарів і не давав їх, а його гроші роздавали суддям функціонери клубу, в тому числі і звільнений нині тодішній головний тренер Кучеренко. Савченко заявив, що може назвати суддів, яким давалися хабарі. Щойно Комітет чесної гри Федерації футболу України завершив перевірку заяви Савченка.

На засіданні президії Федерації комітет назвав прізвища кількох арбітрів, які підозрюються в отриманні хабарів. Їх, а також підозрюваних у даванні хабарів колишніх функціонерів клубу «Десна» комітет запропонував відсторонити від футбольного життя і матеріали передати правоохоронні органи. А от самого Савченка комітет запропонував не займати, бо, мовляв, він своїми діями посприяв боротьбі з корупцією у футболі.

Іншої думки стосовно Савченка був президент федерації футболу України Григорій Суркіс. Він запропонував притягти до відповідальності й президента «Десни» — за участь в підкупі, тобто, в корупційних діях. Таке рішення й ухвалила Федерація. Згідно з ним, до прокуратури Чернігівської області передаються матеріали і на підозрюваних суддів, і на тих «деснянців», котрі підозрюються в даванні хабарів, і на Савченка також. Федерація просить прокуратуру розібратися, чи дійсно є в цій історії порушення закону, а якщо є, то притягти винних до кримінальної відповідальності.

А що ж сама команда? Вже після початку скандалу «Десна» сенсаційно виграла в чемпіонаті України в першій лізі 5 матчів підряд і піднялася з передостаннього місця у другу лігу, аж на 7 місце. Правда, після цього у неділю, приймаючи вдома аутсайдера — «Прикарпаття» з Івано-Франківська, «Десна» досягла лише нульової нічиєї. Втім, і перемоги в гостях і невиразна нічия вдома з аутсайдером знавців спорту вже не дивують. Перемоги дехто пояснює тим, що після цього скандалу судді почали, навпаки, підсуджувати на користь «Десни». А остання нічия могла бути спеціально подарованим івано-франківцям очком у турнірну таблицю. Адже «Десні» цього сезону навряд чи пробитися у вищу лігу, але, схоже, вже й не загрожує виліт з першої. Тому такі матчі іноді продаються-купуються. Це називається договірними матчами — ще один давно відомий різновид брудного спорту. Так воно насправді чи ні, але вболівальники вже перестають вірити в чесну гру. І все це гидко й противно.

До речі, оскільки скандал ще лише розгортається, то подейкують, що може бути покарана й команда «Десна» в цілому. Наприклад, її взагалі можуть виключити з чемпіонату, позбавити статусу команди майстрів. А це вже буде ганьбою для міста, адже «Десна» — команда зі славною історією, улюблена для кількох поколінь чернігівських вболівальників (Газета “Сіверщина» від 27.11.2008).

Підписатися на новини