Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

 

Іван Васюник: Усі ризики, пов'язані з реконструкцією НСК «Олімпійський» − позаду

   

Kmu.gov.ua

28.11.08

Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник переконаний, що усі ризики, пов’язані з реконструкцією НСК “Олімпійський”, залишилися позаду. Про це він заявив у п’ятницю під час огляду разом з Президентом Федерації футболу України Григорієм Суркісом та експертами УЄФА початку будівельних робіт на головному стадіоні країни.

“Сьогодні розпочався цей процес, і через два роки ви будете свідками здачі нового стадіону в експлуатацію. Я упевнений, що тепер цьому нічого не зашкодить”, − сказав Іван Васюник.

За його словами, всі роботи, як і вимагав Союз європейських футбольних асоціацій, розпочнуться з грудня цього року.

Президент Федерації футболу зі свого боку висловив сподівання, що найкращим подарунком для відбудованої легендарної історичної та спортивної пам’ятки країни буде проведення на її оновленому зеленому полі фінального матчу Євро-2012.

“Ця непересічна спортивна подія стане для НСК “Олімпійський” справжнім воскресінням, або ж другою молодістю”, − додав Григорій Суркіс. 

Директор департаменту УЄФА з питань безпеки та стадіонів Марк Тіммер назвав початок будівельних робіт на НСК “історичним моментом” і запевнив: те, що побачив, оцінює позитивно.

Нагадаємо, дирекція НСК “Олімпійський” підписала договір про генпідряд з ХК “Київміськбуд”.

+++

 

Недострой в «Борисполе» осложнит подготовку к Евро-2012

Economics.unian.net

28.11.08

Промедление со строительством low-cost-терминала в международном аэропорту «Борисполь» осложнит подготовку к проведению в Украине финальной части Евро-2012.

Об этом УНИАН сообщили в Министерстве транспорта и связи Украины.

Согласно сообщению, временное здание терминала из быстромонтирующихся легких конструкций включено в перечень объектов Государственной программы подготовки к проведению Евро-2012.

«Последующее промедление с проектированием и введением в эксплуатацию отмеченного объекта может привести к значительным осложнениям при подготовке ГП МА «Борисполь» к проведению Евро-2012 и негативно сказаться на имидже как аэропорта, так и государства в целом», − отмечают в министерстве.

Напомним, некоторые участники тендера на проектирование и строительство временного терминала в аэропорту «Борисполь» заявляют о его непрозрачности. Однако в Минтранссвязи подчеркивают, что процедура тендера состоялась с соблюдением всех требований законодательства и была прозрачной.

Как сообщал УНИАН, 20 октября т.г. победителем тендера по строительству low-cost-терминала в аэропорту «Борисполь» признана украинская компания ООО «Микол». Компания представила свой проект по проектированию и строительству терминала стоимостью около 238 млн. грн., сроки выполнения работ − около 3 месяцев (включая проектирование и строительство).

15 октября 2008 г. состоялось раскрытие тендерных предложений на определение разработчика рабочего проекта временного здания терминала из легких быстромонтирующихся конструкций для обслуживания пассажиров чартерных рейсов в международном аэропорту «Борисполь», так называемого low-cost-терминала. Предложения для участия в открытых торгах подали шесть участников, среди них 4 украинские компании: ООО «ТВиКС», ООО «ЛАКМА-БУД», строительная корпорация «Альтис-холдинг» и ООО «Микол», а также словенская компания «GHholdingd.d.» и канадская «SprungInstantStruktures».

По словам генерального директора международного аэропорта «Борисполь» Бориса ШАХСУВАРОВА, запланированный терминал будет предназначаться для авиакомпаний, осуществляющих низкобюджетные (low-cost) и чартерные рейсы. Благодаря этому появится возможность отделить пассажиров регулярных рейсов от пассажиропотока чартерных и бюджетных рейсов.

Операционная площадь запланированного терминала − около 18 тыс. кв. м. 

+++

Львів відзвітував УЄФА щодо будівництва стадіону

Galinfo.com.ua

28.11.08

27 листопада директор Департаменту «Євро-2012» Олег Засадний, спільно з генпідрядником ВАТ «Азовінтекс» представили експертам УЄФА хід реалізації будівництва стадіону у Львові − повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

У звіті було представлено підписання 11 листопада із генпідрядником компанією «Азовінтекс» угоди на будівництво стадіону та початок будівельних робіт 17 листопада. Керівники «Азовінтексу» надали експертам УЄФА усю необхідну довідкову інформацію та документацію про своє підприємство, відповіли на запитання про його досвід та будівельні потужності. Представникам УЄФА також представили керівника новоствореної «Дирекції з будівництва стадіону у Львові» Віталія Сулиму.

Згідно з представленими УЄФА графіками будівництва стадіону, до кінця 2008 року на ділянці повинні виконуватися земляні роботи, підрізка дерев, встановлення тимчасових інфраструктурних комунікацій. У лютому 2009 року почнуться роботи із закладення фундаменту стадіону.

В звіті було підтверджено, що стадіон буде збудовано до кінця 2010 року. Вартість будівництва становить 609 мільйонів гривень.

+++

Мінтрансзв’язку інформує про стан підготовки до Євро-2012

Mintrans.gov.ua

28.11.08

Підготовка аеропортів

У міжнародному аеропорті «Одеса» виконано 100% робіт з ремонту аеродромних покриттів, запланованих на 2008 рік.

Аеропортом «Львів» подано заяву на створення міжвідомчої комісії для вибору, обстеження та попереднього відведення земельної ділянки для будівництва нового терміналу.

  Сформовано оперативну групу ВАТ «Геотехнічний інститут» для визначення кошторисної вартості техніко-геодезічних та інженерно-вишукувальних робіт на території військового сектору аеродрому  для проектування місць стоянок, опрацьовується вибір земельної ділянки під очисні споруди.

Представники Мінтрансзв’язку провели ряд виїзних нарад у приймаючих містах

Представники Мінтрансзв’язку провели низку виїзних нарад у Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Одесі та Львові.  Мета цих заходів полягає у ознайомленні представників приймаючих та резервних міст з проектами Концепції та Моделі транспортного забезпечення фінальної частини Євро-2012.

 Заключна нарада пройшла 25 листопада цього року.

+++

Департамент по подготовке и проведению в Одессе Евро-2012 сменил адрес

Odessa.ua

28.11.08

Назначен заместитель директора департамента по подготовке и проведению в Одессе финального турнира чемпионата Европы 2012 года по футболу.

Новый адрес департамента: ул. Б. Арнаутская, 15

Распоряжением Одесского городского головы №1609/К-01 р от 27.11.2008

ЯКУПОВ Марат Назимович назначен на должность заместителя директора департамента по подготовке и проведению в городе Одессе финального турнира чемпионата Европы 2012 года по футболу Одесского городского совета с 1 декабря 2008 года.

Новый адрес Департамента:

г. Одесса, ул. Б. Арнаутская, 15, каб. 21

тел. 776-06-56, 776-21-07, 776-22-43

E-mail: [email protected]

+++

Вадим Рабинович: «Я раньше о сокращении зарплат не думал, а вот сейчас мне начинают нравиться эти идеи»

Pik.org.ua

28.11.08

Сегодня украинские Интернет-СМИ распространили информацию о том, что владелец футбольного клуба «Черноморец» Леонид Климов принял решение сократить расходы на зарплаты футболистов на 50%.

С Леонидом Михайловичем нам связаться не удалось (телефон абонента не отвечал). «ПіК України» решил поинтересоваться мнением по поводу сокращения зарплат футболистов в связи с кризисом у еще одного президента футбольного клуба Премьер-лиги − владельца киевского «Арсенала» Вадима Рабиновича.

«Мы собираемся в понедельник разбирать вообще все наши дела − итоги первого круга в частности. Я раньше о сокращении зарплат не думал, а вот сейчас мне начинают нравиться эти идеи, только вот у меня они звучат иначе, − отметил в интервью Вадим Рабинович. − Я считаю, что действительно должна быть какая-то вилка между зарплатами игроков, которые выигрывают, и игроками, которые показывают неудовлетворительные результаты. На мой взгляд, зарплата футболистов не должна быть жесткой − она должна варьироваться в зависимости от того места, которое они заняли, от той игры, которую они показали. А если и того, и другого нет − то система Климова тоже хороша».

«Я действительно бы сделал объективную градацию, которая бы основывалась на показанном футболистом результате. Критерием должны быть две вещи − результат в таблице, и, по возможности, результаты в международных матчах. А в понедельник мы посмотрим, насколько соответствуют наши затраты месту, которое мы занимаем, и что нам нужно сделать (сократить расходы или увеличить) для того, чтобы улучшить результат», − отметил Вадим Зиновьевич.

+++

Нюрнберг та Ганновер підписали декларацію про підтримку в підготовці до Евро-2012 Харкова та Познані

 

Віта Дубовик

Укрінформ

28.11.08

Нюрнберг та Ганновер підписали декларацію про підтримку в підготовці до Евро-2012 Харкова та Познані. Як передає кореспондент УКРІНФОРМу, про це телефоном з Нюрнберга повідомила прес-секретар харківського міського голови Вікторія Маренич.

 

За її словами, у присутності офіційних осіб і преси представниками міст Харкова, Нюрнберга, Познані і Ганновера офіційно підписана Декларація про обмін досвідом між  містами-організаторами Чемпіонату світу з футболу ФІФА 2006 року Нюрнбергом (ФРН) і Ганновером (ФРН) та їх містами-побратимами Харковом (Україна) та Познанню (Республіка Польща) для підготовки та проведення фінального турніру Чемпіонату Європи з футболу УЄФА у 2012 році.

 

В декларації зазначено, що в контексті найкращої підготовки розбудови стадіонів, транспортної та дорожньої інфраструктури, а також аеропортів, готелів, інших установ, туристичної інфраструктури, медичного обслуговування і безпеки міста  Харків та Познань вивчатимуть досвід Нюрнберга та Ганновера. В рамках існуючих побратимських угод проводитимуться обміни відповідними фахівцями. Також, здійснюватиметься постійне інформування  мешканців міст про хід співробітництва.

 

Присутній на підписанні Генеральний консул України в Мюнхені Юрій Ярмілко підкреслив, що побратимські зв'язки між Харковом і Нюрнбергом повинні стати взірцем для інших міст. Сам Юрій Анатолійович є спортивним уболівальником з 1965 року і тому дуже зацікавлений в найкращій організації проведення Євро-2012: «Упевнений, що чемпіонат буде організований якщо не так же ідеально, як Чемпіонат миру-2006 в Німеччині, то на дуже високому рівні. І ця Декларація − це крок до такої підготовки».

+++

Луганский аэропорт может быть готов к Евро-2012 уже в этом году. − Людмила Афанасьева

Cxid.info

28.11.08

В прошлом году почти 10 млн. грн. было освоено на Луганский аэропорт, в 2008-м выделили 13 млн. грн. В этом году реконструируется полностью правое крыло, в том числе административные помещения. Об этом заявила в интервью корреспонденту Cxid.info начальник управления капитального строительства Луганской облгосадминистрации Людмила Афанасьева.

По ее словам, уже отремонтированы комната матери и ребенка, медблок, комнаты для летного состава. Полностью переоборудован накопитель − он разделен на потоки для прилетающих и улетающих, на международные и внутренние рейсы со всеми необходимыми службами, санузлами и т.д. Сделана передвижная галерея, которая соединяет здание аэровокзала с накопителем. Грузовой отсек оснастили эскалатором − работа с багажом теперь проходит автоматически.

 «Киевский авиационный институт, являющийся законодателем требований реконструкций всех аэропортов в Украине, рекомендовал нам целый ряд дополнений, которые позволят использовать наш аэропорт как запасной во время Евро-2012. Для этого дополнительно выделили деньги, сделали еще один накопитель на 2 этаже, сейчас строится галерея с эскалатором со второго этажа с выходом на посадку. Еще одно требование, над которым мы работаем − максимально автоматизировать работу с багажом, для этого проведен тендер на приобретение конвейера с полностью автоматизированными рабочими местами и строительство еще одного багажного отделения», − сказала Л. Афанасьева.

Также в проект реконструкции включено оборудование новой мощной котельной на 663 кВт. «Если мы освоим все в этом году, то здание аэропорта полностью будет готово к Евро-2012, мало что останется доделать. Решатся все моменты несоответствия требованиям, выдвинутым к аэропортам в подготовке к чемпионату Европы», − заявила начальник управления капитального строительства.

+++

Луганский стадион «Авангард» получит новое освещение, но не в этом году. − Людмила Афанасьева

Cxid.info

28.11.08

В 2008 году разработан проект нового освещения для стадиона «Авангард». Сейчас он проходит стадию экспертизы, заявила в интервью корреспонденту Cxid.info начальник управления капитального строительства Луганской облгосадминистрации Людмила Афанасьева.

 «Чтобы было понятно − проект включает в себя не только фонари и прожекторы на мачтах стадиона. Это еще и сложные коммуникации: нужно полностью менять кабельные линии, всю автоматику, все составляющие электрической цепи. Только в конечном итоге меняются сами прожекторы. В минувшем году выполнено усиление мачт − они изготовлены из так называемой кипящей стали и эксплуатируются давно. Пять лет назад Киевский институт проводил экспертизу мачт и вынес решение о повторной проверке через 5 лет, а также, спустя этот срок, сделать их усиление», − комментирует Людмила Афанасьева.

По ее словам, в этом году, перед тем как разрабатывать проект освещения, конструкции мачт усилили, покрасили, привели в необходимое состояние. «Проект замены освещения стоит 4,5 млн. грн. Он включает в себя замену полностью всех коммуникаций, а также установку ламп «Филипс» с тремя режимами освещения, которые рассчитаны и на проведение тренировок и матчей, и на телесъемку. Освещение на стадионе «Авангард» будет полностью соответствовать всем требованиям УЕФА. Так как в 2008 году средств на выполнение полного объема не хватало, а сделать только одну или 2 мачты нельзя − тогда освещение будет неправильным − Луганский облсовет все же пришел к мнению, что нужно выделить все нужные деньги. Ведь с недоделанным светом игры проводить будет нельзя», − заявила начальник управления капстроительства.

 «Тем не менее, проект уже готов, сейчас он проходит экспертизу. На следующей неделе мы получим заключение экспертизы, думаю, оно будет положительным. Затем мы получим все разрешительные документы. Но в этом году, выходит, на стадионе уже никакие работы вестись не будут», − сказала Людмила Афанасьева.

+++

УЄФА зняло усі застереження щодо підготовки Львова до Євро-2012, − мер

Zaxid.net

28.11.08

«27 листопада я був у відряджені в Києві і взяв участь у засіданні інспекції УЄФА, яка обговорила підготовку Львова до Євро-2012. Інспектори УЄФА зняли усі застереження щодо підготовники Львова до чемпіонату». Про це під час позачергової сесії Львівської міської ради заявив мер Андрій Садовий.

Він зазначив, що вчорашню доповідь львівської команди на засіданні УЄФА визнано дуже якісною.

Крім того, мер зазначив, що у вівторок, 25 листопада, він отримав пакет документів з підписами представників депутатського корпусу міської ради з пропозицією терміново скликати позачергове засідання сесії і розглянути протест прокурора щодо роботи конкурсної комісії з визначення генпідрядника та інвестора з будівництва стадіону до Євро-2012.

«Також депутати пропонували розглянути питання щодо виконання ухвал прийнятих у межах підготовки до Євро-2012, а також питання щодо проведення ремонтів львівських доріг УКБ. Мені важко зрозуміти таку поспішність, адже всі ці питання є плановими і їх можна розглянути на чергових сесіях міськради», − відзначив мер.

Загалом на позачергову сесію винесли одне питання: протест прокурора щодо роботи конкурсної комісії з визначення генпідрядника та інвестора з будівництва стадіону до Євро-2012.

+++

Київські гості ознайомились з успіхами та проблемами футбольного Дніпропетровська

11channel.dp.ua

28.11.08

В облдержадміністрації сьогодні приймали чергову делегацію з Києва, до якої увійшли також головні архітектори з різних міст України. Тема для обговорення — Євро — 2012. Гості приїхали послухати про досягнення і вирішення поточних проблем, що існують у підготовці та будівництві інфраструктури. На слова сумніву, що висловив заступник міністра регіонального розвитку та будівництва України щодо проведення Євро-2012 в Україні, одразу пролунала заява заступника губернатора Дніпропетровщини. Свої слова місцеві чиновники готові підтверджувати реальними справами. Для гостей підготували звіт про те, що зроблено. Але спілкування все одно звели до того, що тільки доведеться зробити, та до проблем. Зараз область занепокоєна, де взяти гроші на проекти, які тепер необхідно фінансувати самостійно. Наприкінці жовтня вийшла постанова уряду, в якій йдеться про збільшення навантаження на міський бюджет. З двадцяти чотирьох готелів, що треба звести, будуються тільки три. Проблема не тільки у припиненні фінансування. Гальмують процес і вітчизняні закони. Подібні наради все таки приносять позитивні результати. Повільно, але зміни у законодавстві до підготовки Євро — 2012 все ж таки з’являються. Втрачати можливість проведення престижного чемпіонату, принаймні Дніпропетровськ, не збирається.

+++

На шляху до Євро-2012 в Донецьку пройде презентація Програми EURO-2009 U-19

 

Сергій Абуков

Укрінформ

28.11.08

З метою об'єднання зусиль влади, бізнесу і спортивної громадськості для проведення на високому організаційному рівні чемпіонату Європи з футболу серед юнаків до 19-ти років в 2009 році і, як складової, підготовки до Євро-2012 в Донецьку 2 грудня відбудеться презентація Програми EURO-2009 U-19. Про це повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу із посиланням на прес-службу обласної ради.

 Для участі в презентації запрошені: керівний склад обласного Оргкомітету з підготовки і проведення Євро-2009/2012 (голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк, голова облдержадміністрації Володимир Логвиненко, Донецький міський голова Олександр Лук`янченко, Маріупольський міський голова Юрій Хотлубей), представники Федерації футболу України, великих компаній Донецької області, ЗМІ.

 

Під час презентації буде висвітлена іміджева концепція даного проекту, ряд організаційних питань і програма PR-заходів, які будуть передувати турніру і супроводити його проведення.

 

Матеріали, заплановані до подання на презентації, пройшли узгодження в УЄФА і є настановою до подальших дій. Вже на етапі попереднього розгляду, який відбувся 2 жовтня в Донецьку, експерти УЄФА в особі Клаудіо Негроні, Маріон Рагуса і Сандри Селант позитивно оцінили напрацювання з Програми EURO-2009 U-19 і назвали цей проект амбіційним, професіонально і творче опрацьованим.

 

Місія проекту − залучення до європейського суспільства і його традицій через велику футбольну сім`ю УЄФА, популяризація спорту, футболу і здорового способу життя. Успішна реалізація цього важливого для Донецького регіону і всієї країни іміджевого проекту стане великим прогресом на шляху до Євро-2012, в той же час покладає на область велику відповідальність.

+++


Интернет-негативные оценки

 

Танці під мелодію футбольної корупції: хто винен?

Андрій Клименко

Champion.com.ua

28.11.08

Голова Комітету арбітрів Вадим Шевченко збирається захищати суддів та обіцяє подати у відставку, якщо цього зробити не вийде. У Комітеті − визнають явище хабарництва, проте не володіють фактами. Це анонімно підтверджує і один із рефері

Після засідання останнього Виконкому Федерації футболу України, на якому були оприлюднені підсумки розслідування Комісії чесної гри у «справі Савченка», кореспонденту «Чемпіону» вдалося поспілкуватися з одним з рефері, яких обвинуватили у хабарництві. Арбітр, який побажав лишитися невідомим, розповів нам, що ніколи не отримував пропозицію хабара, і що висновок Комісії чесно ї гри на чолі з Кочетовим − невмотивований та бездоказовий. Крім того, на думку рефері, Виконком не мав права рекомендувати до відсторонення суддів до офіційного судового рішення.

Водночас, арбітр повідомив, що у дев'яності роки минулого століття, в українському футболі існувала практика, коли гравці професійних команд віддавали 10% своєї зарплати на «роботу із рефері». Зараз суддя переконаний, що чернігівська прокуратура, який Комісія чесної гри мала передати матеріали справи, не звернеться до нього, адже, за його словами, він ніколи не отримував «стимулювання». Однак сам арбітр готовий йти у суд і давати свідчення.

Про ці та інші питання ми вирішили звернутися до голови Комітету арбітрів ФФУ Вадима Шевченка та секретаря комітету Юрія Власенка.

Виконком ФФУ виніс рішення рекомендувати контрольно-дисциплінарному комітету відсторонити п'ятьох суддів і трьох футбольних функціонерів від футболу. Наскільки таке рішення є правомірним і обґрунтованим до розслідування справи з боку прокуратури?

Шевченко: Чесно кажучи вперше в життя зустрічаюся з такою постановкою питання, бо у мене саме ті прізвища, котрі були названі, викликали нерозуміння. Якщо глянути у список матчів «Десни» у минулому сезоні (38 матчів − ред.), то там немає прізвища Подушкін. Подушкін не судив у той період, коли за словами Савченка він платив суддям.

Арбітри шукають захисту − той же Подушкін уже написав листа, де каже, що судив матчі «Десни» лише 30 серпня та 12 жовтня цього року, коли Савченко, за його словами, припинив платити суддям. Це перше що кидається в очі.

Я спробую у голови комісії чесної гри Ігоря Кочетова взяти документи, на основі яких було прийняте рішення Виконкому не рекомендувати залучати цих арбітрів до обслуговування футбольних матчів. Але я  впевнений, що він крім висновку комісії нічого не дасть.

Люди просять мене розібратися, буду зустрічатися з керівництвом. Треба переглянути низку відеоматеріалів, які відсутні у «Десни» − клуб має право не зберігати відеозаписи матчів. Будемо думати, приймати рішення, адже, чесно кажучи, при всій повазі до комісії чесної гри, прізвища арбітрів були названі поспішно.

На вашу думку правомірно з боку Кочетова рекомендувати відсторонити суддів, з якими, як він сам сказав, навіть не спілкувався?

Шевченко: Річ у тому, що комісія чесної гри працює за своїм планом. Може, в них у планах і не було того, щоб розмовляти з арбітрами. Могли би і мене якось залучити, назвати не цих п'ятьох, а якось розширити список і дати кожному коротку характеристику.

Але найбільше дивує мене те, що на кожну гру Федерація футболу призначає спеціальну людину, котра відповідає за все, що відбувається на полі. Це делегати ФФУ. По завершенню матчу вони дають оцінку діям арбітра, поведінці глядачів, загалом, усьому тому, що стосується матчу. Ці люди також не були опитані.

Усі рапорти «чесної гри», які складають делегати, і нас є. І там немає жодного слова про якісь закулісні ігри.

Я розмовляв із делегатами Безсмертним, Фощієм та Безруком, які до того ж очолюють Кіровоградську, Черкаську та Луганську обласні федерації футболу відповідно, − вони не мають жодних претензій до арбітрів, це саме демонструють оцінки. Єдина низька оцінка є у Сергія Бойка − 6,6, що пов'язано з професійною помилкою (у матчі «Десна» − «Фенікс-Іллічовець» 3:2 рефері дав три пенальті, у підсумку два були визнані неправильними). Але говорити про якесь упередження чи якісь інші закулісні ігри не можна.

Я вважаю, що розслідування Комісії чесної гри, м'яко кажучи, поверхове.

Арбітри зараз можуть бути відсторонені, а поки прокуратура і суд розглянуть справу, може пройти не один рік. Суд може винести оправдальний вирок, а люди втратять репутацію і кар'єру. Що робитиме Комітет арбітрів у цій ситуації?

Шевченко: Так воно і буде. Але на це питання я не можу дати відповіді. Будемо радитися на засіданні комітету. Зараз ми збираємо заяви суддів, матеріали з їх місць роботи, будемо доводити свою точку зору. Вийде − добре, не вийде − буду ставити питання про доцільність свого перебування на цій посаді. Якщо ми вже не можемо добитися хоч якоїсь відкритості. За моїми даними, матеріали нам не покажуть.

На вашу думку, за той термін, який мала комісія чесної гри, вона могла встигнути передивитися і проаналізувати 38 матчів, як стверджує її голова Кочетов?

Шевченко: Я думаю, що і особливої потреби у перегляді матчів не було. Адже крім контролера з боку федерації, команди, якщо їх не задовольняє суддівство або оцінка рефері, мають право звернутися до експертної комісії, що інколи і відбувається. По цим арбітрам ніхто не звертався.

Якщо ми подивитися склад комісії з етики та чесної гри, при свій моїй повазі, то дати професійну оцінку після перегляду того чи іншого моменту може лише Віктор Старовойт. Треба було ввести туди професіоналів. Чому вибрали саме цих арбітрів? Можливо тому, що, приміром, Бойко і Абдула можуть стати основними суддями Прем'єр-ліги? Крім того, Абдулу ми подали серед суддів УЄФА від України − мине час і виявиться, що він був невинним. Я не вірю, що ці люди можуть таким займатися. Всі ці висновки передчасні.

Скільки матчів арбітр проводить за сезон і які критерії призначення арбітрів?

Шевченко: Від одинадцяти до тринадцяти, враховуючи матчі першої, другої ліг та молодіжних складів команд Прем'єр-ліги. Арбітри призначаються за географічним принципом, щоб не судити команди зі свого регіону. Існує також обмеження, щоб один рефері не обслуговував більш ніж матчі однієї команди за коло. До речі, матчі «Десни» у минулому сезоні обслуговували у першому колі 17 арбітрів, у другому − 18 рефері. Тому говорити, що чернігівський клуб обслуговує якась певна група суддів − безглуздо.

Який гонорар отримують арбітри за матч і чи можуть ці гроші дозволити прогодувати сім'ю?

Шевченко: У минулому сезоні арбітр першої ліги отримував 300 у.о. за матч, делегат і асистенти − вдвічі менше. У цьому сезоні підвищили вдвічі. Чи вистачить на життя − залежить від потреб людини. Крім того арбітри мають і основне місце роботи.

Власенко: Бойко і Абдула − це наша надія, це ті люди, на яких комітет арбітрів розраховував. Адже рано чи пізно рефері завершують свою кар'єру через вік. А ці люди роками йшли до того, щоб судити Прем'єр-ліги. Незрозуміло і чому Кочетов назвав асистента Луценка, який не є головним арбітром.

Шевченко: Ми будемо цих людей відстоювати. На сьогодні ми не знайомі зі документами, котрими оперує Комісія чесної гри. Ці п'ять арбітрів дуже обурені, але якщо виявиться, що заява Кочетова − правда, я сам суддям скажу: нічого сюди ходити. Але якщо говориться без доказів, в загальному, це дуже хвилює. Давайте конкретні факти.

Які, на вашу думку мотиви заяви Савченка?

Шевченко: Як мені здається, коли Савченку поставили питання, чому команда перебуває не на тому місці, де вона була у минулому році, то він сказав про «бабки». Що він мав на увазі − знає лише він.

Ви взагалі чули про випадки хабарництва у різних лігах?

Власенко: Це було, чого це приховувати. Але це лише розмови йдуть. Коли український рефері помиляється, одразу чуєш «підкупили, відпрацював».

Шевченко: Матч обслуговує жива людина, яка не припускається чи припускається помилок. Команда, що програла, може акцентувати на цьому увагу, а можуть і ні. А коли арбітрі припускається помилки, усі кажуть: «ми знаємо, чому він помилився». Чомусь усі думають, раз люди помиляються, значить вони помиляються за щось.

Підписатися на новини