ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

Большинство крымских изданий на минувшей неделе короткой строкой сообщили о ликвидации Национального агентства по вопросам подготовки к проведению в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года и о создании Координационного бюро в составе Секретариата правительства по вопросам подготовки к Евро-2012.

«События» приводят слова теперь уже экс-главы Нацагентства Евгения Червоненко: «Евро-2012 − важный имиджевый проект, на котором выгодно строить предвыборный пиар президентских гонок. Устранив агентство, возглавляемое человеком Президента, правительство тем самым отстранило самого Президента от подготовки к Евро-2012».

«Вечерний город», также ссылаясь на Червоненко, предполагает, что теперь чиновникам просто некому будет мешать разворовывать средства, выделенные на подготовку к чемпионату: «Чиновники, привлеченные к процессу подготовки, сейчас потеряли вообще меру и пытаются безумными темпами в обход тендерных процедур растащить государственные средства, которые предусмотрены для Евро-2012. Как пример, это аэропорт и стадион во Львове и НСК «Олимпийский».

В продолжение темы Евро-2012. «Крымские известия» пишут о том, что если УЕФА и не отберет у Украины право проведения Евро-2012, то сам финал чемпионата вполне может быть перенесен из Киева в Варшаву: «Теперь дело не столько в проблеме с НСК «Олимпийский», сколько в финансовом кризисе. Город не справляется со строительством отелей и с постройкой еще одного терминала аэропорта. Все эти объекты должны были быть возведены на кредитные деньги банков, которые сейчас ни один банк не хочет выдавать».

Футбол

Не обошла крымская пресса своим вниманием и товарищеский матч нашей национальной сборной с норвежцами. Комментарии достаточно сдержанные, особое внимание − прежде всего игре полпреда «Таврии» в сборной Владимира Гоменюка. «Крымский Руни» отыграл за «жовто-блакитных» первый тайм и каши, прямо скажем, не испортил, хотя «каша» получилась так себе − «без масла»: подопечные Алексея Михайличенко минимально − 1:0 − взяли верх над соперником, реализовав на 26-й минуте достаточно спорный пенальти» («Крымское время»).

Гоменюк, к слову в конце недели оказался в центре внимания центральных СМИ, в которые просочилась информация о том, что во время пребывания в составе сборной в Днепропетровске он, якобы, подписал предварительный контракт с «Днепром». Впрочем, пресс-служба «Таврии» практически сразу же опровергла эти «домыслы»: «Как сообщил нам почетный президент клуба Сергей Куницын, по поводу приобретения Гоменюка к нему действительно обращались представители некоторых украинских и зарубежных клубов, но все они получили четкий ответ: продажа одного из лидеров команды пока в планы «Таврии» не входит. В настоящее время ни с одним из претендентов на своего капитана крымчане переговоров не ведут. Напомним, что у Гоменюка действующий контракт с «Таврией» до 2011 года». Контракт − контрактом, но дыма без огня, как известно, не бывает. По некоторым данным, переговоры (с «Днепром») все-таки ведутся. Вопрос упирается в сумму компенсации. Если этим летом днепропетровцы готовы были раскошелиться на четыре миллиона долларов, то сейчас предлагают только два, что руководителей «Таврии», понятное дело, совсем не устраивает. Интересуются Гоменюком и российские клубы − ФК «Москва» и (по некоторым данным) «Зенит», который ищет замену Павлу Погребняку, который в межсезонье покинет питерский клуб.

Тем временем, «Таврия» продлила контракты с двумя своими игроками, у которых соглашения истекали уже через месяц. Нападающий Александр Ковпак подписал контракт сроком на год, а молодой голкипер Александр Бандура − на два. В ближайшие дни будет «переподписан» хавбек Андриус Йокшас, а вот его коллега Илья Галюза, не исключено, покинет Симферополь, − у него нет особого желания работать с Сергеем Пучковым (которого, несмотря на ожидания, пока никто не уволил и увольнять, судя по всему, не собирается).

«Крымская правда» в материале «Запахло деньгами» развила тему нечистоплотности работы некоторых отечественных арбитров.

«Поклонники футбола не забыли тлевший, но не разгоревшийся скандал, когда экс-президент черниговской «Десны», молодой банкир Алексей Савченко заявил с экрана телевизора, что только благодаря его деньгам, вручавшимся арбитрам в большом количестве, его футболисты смогли в минувшем чемпионате занять четвертое место. Но сказав «а», «герой» не отважился сказать «б», а взял и продал акции клуба другому «новому украинцу». И сразу же черниговцы совершили рывок из низов турнирной таблицы в ее верха. Футбольный мир на этот рывок отреагировал мгновенно: «В «Десне» опять запахло деньгами». Хотя нельзя сказать, что футболисты клуба из Чернигова значительно прибавили в игре, в чем имели возможность убедиться в прошедшем туре болельщики, пришедшие в Калинино на матч местного «Феникса-Ильичевца» с «Десной». Они так и не поняли, почему судивший матч полтавчанин И. Покидько за абсолютно одинаковые нарушения (мяч попадал в руку футболиста) не назначил в ворота «Десны» пенальти, а в ворота «Феникса» тут же последовало наказание, когда, проигрывая с минимальным счетом (0:1), сельские футболисты были близки к тому, чтобы сравнять результат. А гол с пенальти окончательно похоронил все их надежды».

И еще об одном футбольном событии. В рамках подготовки к финальной части юношеского (U-19) чемпионата Европы, которая летом следующего года пройдет в Донецке и Мариуполе, сборная Украины этого возраста провела на минувшей неделе в Молодежном Симферопольского района трехдневный сбор, завершившийся спаррингом с местной «Крымтеплицей». Сборники выиграли у соперника, который выставил молодежный состав и игроков, находящихся на просмотре, со счетом 3:1.

Юрий Мороз, старший тренер юношеской сборной Украины (U-19):

− Трехдневный сбор на базе «Крымтеплицы» был запланирован еще в начале года: дали возможность ребятам вспомнить старые связи, посмотрели новичков. Круг кандидатов в сборную достаточно широк, думаю, уже ближе к чемпионату определимся с теми игроками, на которых рассчитываем. Спарринг с молодежненцами в немалой степени помог определить костяк команды. Хотел бы выразить признательность руководству «Крымтеплицы»: условия во время сбора были просто отличные!

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

ЗМІ

В газеті «Новини Вінниччини» від 19.11.08р. вийшло кілька статей присвячених Євро-2012: «Суркис и Лято нашли общий язык». В статті йдеться про спільну прес-конференцію президента ФФУ Григорія Суркіса, ПФС − Гжегоша Лято і операційного директора УЄФА Мартіна Калена, присвячену підготовці України і Польщі для проведення фінальної частини Євро-2012. За словами Григорія Суркіса Україна зробила немало важливих кроків вперед в підготовці до Євро-2012, зокрема вже відкрито стадіон у Дніпропетровську, літом здадуть в експлуатацію арену в Донецьку, ведуться активні роботи на київському стадіоні «Олімпійський» і інших аренах. Президент ПФС заявив, що він впевнений, що Україна і Польща організують один з найкращих Чемпіонатів Європи.

В тому ж випуску опублікована ще одна стаття − «Евро-2012: УЕФА снизит количество пятизвездочных отелей». В статті йдеться про те УЄФА знизило вимоги щодо кількості п’ятизіркових необхідних для проведення Євро-2012. За словами Григорія Суркіса  дане рішення УЄФА позитивне адже це значить, що УЄФА думає не тільки про те як провести турнір і отримати прибуток, а також думає, як в майбутньому всі ці об’єкти будуть використовуватись.

Місцевий футбол

Заходи

18 − 19 листопада у м. Вінниці  пройшов навчальний семінар з підвищення кваліфікації тренерів дитячо-юнацьких команд, який був організований Комітетом юнацького футболу Федерації футболу України.

Клуби

ФК «Нива» 15 листопада перемогла ФК «Княжа-2» м. Коростень 1:0. З даного приводу вийшли статті в місцевих газетах:

В Газеті «RIA» від 19.11.08 року − «Наші футболісти ледве здолали аутсайдера − «Княжу-2». «Нива» вирвала перемогу на доданих хвилинах матчу». В якій йдеться про невпевнену гру Вінницької команди, яка перемогла з мінімальним рахунком аутсайдера чемпіонату ФК «Княжа-2», єдиний гол у матчі було забито на 92-й хвилині. За словами тренера «Ниви» Богдана Бловацького йому було соромно за гру своїх підопічних, претензій лише немає до двох футболістів: капітана Андрія Веретинського і воротаря Андрія Тросюка. В газеті «Місто» від 21.11.08 року. − «Гра на нервах. «Нива» вириває перемогу в доданий час». В якій йдеться про перебій подій на футбольному полі.

На телеканалі ВДТ-6 в програмі «ТНВ» (Телевізійні новини Вінниччини) від 18.11.08 висвітлювався репортаж про Матч ФК «Нива» проти ФК «Княжа-2».

ЗМІ

В газеті «20 Хвилин» від 19.11.08 була опублікована стаття про турнірне становище команд у першості області, зокрема про команди з м. Вінниця: «Вінницькі футбольні команди − в середняках». Після завершення першого кола чемпіонату області команди з обласного центру фактично втратили можливість поборотися за золото. Натомість лідер чемпіонату «Авангард» переміг з розгромним рахунком, і перед весняною частиною зробив десяти очковий запас від найближчих переслідувачів.

З 14-16 листопада відбулась першість вінницької області з футболу серед ФСТ та відомств серед юнаків 1993 року народження. Змагання відбувається з метою підбору кандидатів для формування збірної команди області, яка у 2009 році захищатиме Вінниччину на всеукраїнських спортивних іграх. Ця інформація була опублікована в газеті «20 Хвилин» від 18.11.08 року.

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Розпочинається робота з облаштування прикордонної смуги

Проблеми, які виникли в ході реконструкції та капремонту автотраси Київ-Ковель-Ягодин, не стануть на заваді підготовки Волині до Євро-2012, запевнив 17 листопада на зустрічі з представниками обласних та акредитованих ЗМІ голова Волинської ОДА Микола Романюк. «Область ні в якому разі з програми не усунуто, і ці скандальні питання спеціально піднімались. Там дуже довго велися роботи, і ви знаєте, що були проблеми із тендерами», − сказав голова Волинської ОДА. За його словами, наразі проводиться робота з інвесторами, які виявили бажання взяти участь у підготовці до Євро-2012 луцького аеропорту. «Зараз ми працюємо над так званою прикордонною смугою, тобто над облаштуванням культурних закладів, які могли б відвідувати ті, хто прибуватиме на чемпіонат», − зазначив волинський губернатор.

Футбол

Пропустили з пенальті

В зустрічі „Волині” з „Кримтеплицею” в Молодіжному волиняни вже на сьомій хвилині могли забити, але не використали момент. Відтак господарі перехопили ініціативу, а „Волинь” доволі гостро контратакувала. Апогеєм валу атак кримчан стала 72-га хвилина, коли Рибковський порушив правила у штрафному майданчику проти форварда гостей. Пенальті, призначений арбітром Дердо, бездоганно виконав Войнаровський. Тренерський склад „Волині” пройняла така досада, що ніхто з них навіть на післяматчеву прес-конференцію не прийшов...

Результат нульовий, але корисний

Щоб підбити підсумки навчально-тренувального року та проаналізувати стан готовності найближчих резервів головної команди області, тренувальний штаб «Волині» 12 листопада провів на стадіоні «Підшипник» (м.Луцьк) товариську зустріч молодіжних збірних міст Луцька, Ковеля та Володимира-Волинського. До складу номінальних господарів увійшли вихованці ДЮФШ «Волинь» 1992-93 рр. народження, підсилені ковельськими однолітками, а за гостей виступили представники школи «BRW-ВІК» (Володимир-Волинський).

Матч розпочався активним пресингом команди з Володимира. За рахунок кращої зіграності складу вони швидше пристосувалися до нового поля і почали створювати небезпечні моменти біля воріт опонентів, але на висоті були захисники і голкіпер останніх. Втім, поступово гра вирівнялася. Небезпечні моменти стали виникати лише епізодично. Оскільки головним арбітром був головний наставник ФК „Волинь” Віталій Кварцяний, під час матчу практично не було зупинок через дрібні порушення правил, сумнівних аутів чи кутових, що швидко виснажило гравців. Проведені по ходу поєдинку заміни лише тимчасово пожвавлювали гру, яка згодом поверталася в своє звичне русло. В останній 10-хвилинці ближчими до успіху були господарі. Однак результатом матчу стала нульова нічия, яка не задовольнила ні тренерів, ні футболістів, ні вболівальників. Але все на краще: висвітлилися слабкі сторони гравців, дехто з них потрапив на замітку до тренерів «Волині» і тепер матиме шанс перевірити себе на зборах команди протягом зимового міжсезоння.

Поєдинок з сусідами завжди принциповий

„Волинь” провела спаринг з рівненським друголіговим «Вересом». Суперник це для «Волині» доволі принциповий. Чи відчувалися у грі якісь моменти, не характерні для звичайного товариського поєдинку? На це запитання відповідає молодий футболіст луцької команди Ярослав Кінаш.

− Цей матч мав статус товариського, але до гри команди підійшли відповідально. Рівненчани дуже хотіли добитися результату, та вище голови не стрибнеш, навіть якщо це гра з таким принциповим суперником, як «Волинь». Рівень класу команд відповідає рівню ліг, у яких вони виступають. Тому серйозних проблем з суперником ми не відчули і цілком заслужено перемогли. Хоч я і львів'янин, але знаю про стосунки Луцька і Рівного на футбольному полі в минулому (постійне гостре суперництво − О.П.). Читав спогади ветеранів клубу на сайті, чув від тренерів команди і розумів, що цей матч потрібно виграти. Особливого ажіотажу в нас з цього приводу не було, проте всі настроювалися тільки на перемогу. Глядачі, котрі спостерігали за цим матчем, думаю, залишилися задоволені результатом і я особисто теж, бо коли команда перемагає, це завжди приємно. А коли тобі вдається ще й забити, то вдвічі…

Білоруси − твердий горішок

Молоді футболісти з ДЮФШ «Волинь» провели спаринг із своїми однолітками з брестського «Динамо». Спортивна делегація з сусідньої Білорусі вирішила здійснити невелике турне західною Україною з метою проведення декількох товариських зустрічей, в тому числі в Луцьку і Володимирі-Волинському. Волиняни з задоволенням відгукнулися на пропозицію, швидко скомплектували боєздатний колектив з хлопців 1992-1993 років народження (групи U-16 та U-17).

Попри статус товариського, матч розпочався в доволі швидкому темпі, обидві команди намагалися приголомшити опонентів розмаїттям атак і ударів по воротах. Відсутність морального тягаря над головами спортсменів дозволила їм зіграти розкуто і видовищно. Футболісти з Бреста виявилися доволі серйозним суперником. Протягом першого тайму точилася рівна боротьба, яка не давала нудьгувати голкіперам. Шанси відкрити рахунок були в обох команд, але зробити це їм так і не вдалося.

У перерві склад волинян зазнав численних замін. На поле вийшли дещо молодші гравці, які виявилися активнішими за втомлених дорогою і першим таймом гостей. Одразу відмінно запрацювала ударна зв'язка форвардів Марковець-Кримнюк, яка взяла активну участь у створенні всіх трьох голів. Гості намагалися відігратись, але захист «Волині» діяв упевнено. Після другого гола динамівці трохи «підсіли», дозволивши потренуватися у влучності Олександру Лисенку й Ігорю Ніщику. На останніх хвилинах та сама невтомна пара Марковець-Кримнюк створила ще один гол. Отже, переконлива перемога в рівній боротьбі над сильним і технічним опонентом з сусідньої держави − хороший підсумок для сезону.

Турнір пам’яті О.Сівака

З 9 по 11 листопада у Вінниці проходив дитячо-юнацький турнір з футболу пам’яті відомого воротаря О.Сівака, котрий свого часу захищав кольори луцької „Волині”. Тому аж ніяк не могли відмовитися від участі у цих змаганнях представники ДЮФШ „Волинь”. Лучан представляли вихованці групи U-13 під керівництвом колишнього капітана волинян Миколи Кльоца.

У першому матчі групового турніру „Волині” протистояла чернівецька „Буковина”. На жаль, наші хлопці першу половину зустрічі відіграли дещо нижче своїх можливостей. Суперники хоча й постали непоганою командою, проте у першому таймі лише одного разу наблизившись до воріт волинян, зуміли забити гол. Після перерви у грі знову було відчутне суттєве домінування „Волині”, але шанси використані не були. Матч завершився поразкою 0:1, яка, як виявилося згодом, коштувала волинській команді перемоги у турнірі.

Засвоївши гіркий урок, волиняни надалі діяли більш відповідально. У другому поєдинку з уманським „Іллічівцем” „Волинь” суперника вже „не відпускала”, не вирішивши питання перемоги. У першому таймі Ілля Лящук, який був одним з найкращих у цьому поєдинку, зумів відкрити рахунок. А після відпочинку Льозін, котрий вийшов на заміну, втік від трьох оборонців і, спокійно розібравшись з воротарем, забив другий гол. Перемога 2:1.

Того ж дня волинська команда зіграла й заключний матч групового етапу проти бердичівської ДЮСШ. Незважаючи на те, що у кіпера волинян зовсім не було роботи протягом усього матчу, а команда демонструвала швидкий видовищний футбол, відзначитися нашим гравцям вдалося лише одного разу.

Набравши порівну очок з чернівчанами, волинська команда змушена була поступитись останнім місцем у фіналі за рахунок очних зустрічей. Тому у грі за 3-є місце на „Волинь” очікував поєдинок із злісним та ворожим рівненським „Вересом”. У цьому поєдинку лучани поступатися не мали права, тому з перших хвилин взялися за знищення ворога. Вже на 12-й хвилині вдале підключення до атаки Євгена Старушика дозволило відкрити рахунок. Згодом на фланговий простріл Лящука відгукнувся Химчук і подвоїв перевагу лучан. Після перерви третій цвях у труну рівненчан вколотив Кревський, після чого суперники якось відквитали один гол. У підсумку перемога волинян 3:1.

 

4.       Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012

СКАНДАЛ

Почему молчит «Список губернатора»?

За время этого молчания ряд общественных организаций выступил с критикой “Списка...”, который, по мнению их лидеров, лишь косвенно относится к грядущему Евро. Сетовали “общественники” и на закрытость этой информации: мол, со “Списком” и его проектами невозможно ознакомиться.

Мы попытались оценить, какую работу по подготовке нашего города к еврочемпионату предполагает губернаторский проект. Кстати, словно в ответ на упреки в его секретности, “Список” с недавних пор “вывешен” на официальном сайте облгосадминистрации. Заходи, смотри и оценивай. Что мы и сделали.

К Евро или под прикрытием Евро?

Поначалу на упреки по поводу того, что «Список...» не имеет никакого отношения к предстоящему чемпионату, губернатор и его подчиненные реагировали весьма обостренно. Пытались объяснить, что “Список” посвящен не столько подготовке к Евро, сколько преображению Днепропетровска, формированию из него современного европейского города. Такая позиция порождала у горожан ответное недоумение: мол, зачем тогда было втискивать этот проект под марку подготовки к Евро?! Чего только сейчас у нас ни пытаются согласовать и пропихнуть, ссылаясь на еврочемпионат!

Новые песни о старом

Новых объектов в “Списке” появилось аж... четыре. И лишь два из них относятся к подготовке еврочемпионата.

В первую очередь это можно сказать о многофункциональном комплексе с отелем на ул.Херсонской − Щорса. Об этом проекте мы подробно рассказывали по итогам недавнего градсовета, на котором он был согласован. Напомним, что в непосредственной близости от нового стадиона “Днепра” инвесторы до конца 2011 года предполагают возвести две огромные башни с межэтажными переходами. В них разместятся торговые площади, рестораны, жилые секции, паркинги и 120 отельных номеров.

К Евро может пригодиться и запланированный отельный комплекс в районе улиц Ширшова, Глинки, Харьковской. В стеклобетонную “свечу” инвесторы готовы вложить 200 миллионов гривен и, кроме привычной коммерческой инфраструктуры, разместить в здании 300 гостиничных номеров. Предполагается, что до конца 2009 года будет разработан и согласован проект, который реализуют за 2 года.

А вот какое отношение к чемпионату может иметь жилой комплекс в Скориковском переулке, напротив Дома союзов и парка Глобы, − неясно. За 150 млн. докризисных гривен инвесторы собирались построить в этом историческом квартале очередное “модерновое” чудо. Оно рассчитано на 160 элитных квартир и почти гектар офисных помещений. Ну и при чем здесь Евро?!

Такое же отношение чемпионат имеет и к резонансному проекту “Экосити”. Больше года назад эта идея со сносом стадиона ВРЗ, самого завода и застройкой ул. Универсальной прозвучала со скандальным подтекстом. Пока еще стадион, эпицентр спортивной и общественной жизни в этом криминогенном районе, существует. Украинские и израильские инвесторы лишь разрабатывают проектную документацию. Мэр Днепропетровска их публично призвал сначала построить новый стадион, создать социальную инфраструктуру, а лишь потом − плодить свои жилые и торговые башни. Не считая всяких офисно-деловых центров, “Экосити” создаст более 9 тысяч квартир. Отельных номеров − ноль. Зато будут выполнены значительные работы по благоустройству района и сооружению части Юрьевской магистрали. Предполагается, что реализация проекта растянется при самых благоприятных условиях до 2016 года и потянет на миллиарды гривен!

Вот, собственно, и все новинки “Списка”...

Но УЕФА, контролирующему подготовку Украины к еврочемпионату, все подобные прожекты и элитные высотки − глубоко по барабану. Европейский союз футбольных ассоциаций заботит, в первую очередь, развитие в Днепропетровске дорог, аэропорта, транспортной инфраструктуры, отелей.

И решению этих насущных проблем “Список губернатора” посвящен лишь в очень небольшой мере.

Что нам пригодится к Евро?

Гостиница “Днепропетровск”. Еще в начале лета областные власти (возможно, по предложению инвесторов) ратовали за ее... полный снос. Губернатор и мэр на этом объекте публично столкнулись лбами. Иван Куличенко заявлял: у арендатора отеля − все документы в ажуре, отобрать у него отель и снести − невозможно... В итоге обновленный “Список” предполагает реконструкцию этой гостиницы, которая сможет принять 640 гостей чемпионата.

Действительно сориентированными на еврочемпионат можно признать и проекты строительства отелей “Астана” на ул.Челюскина, на ул. К.Либкнехта, 4а, Мечникова, 14, “Весна” по ул. Плеханова, 34, на площади Октябрьской и бульваре Звездном. Ряд номеров есть (чтобы попасть “в струю” подготовки к чемпионату?!) и в проектах огромных жилищно-торговых комплексов. Еще немало подобных проектов, насколько нам известно, находится в стадии разработки. Если все это “отельное изобилие” будет сооружено, то его перспективы несложно спрогнозировать. Уже сейчас специалисты говорят: нормативы УЕФА для нашего, пока еще не очень привлекательного для зарубежных туристов и деловых гостей города, − завышены. Большинство номеров после Евро будут пустовать... Но это уже проблема их собственников.

Резонными в свете подготовки к Евро в “Списке” выглядят проекты реконструкции аэропорта (по которому идут ожесточенные споры), строительства новых электрических подстанций и тоннельной развязки от Нового моста к Красноповстанческой балке (удовольствие на полтора-два миллиарда гривен!).

Нет, безусловно, среди включенных в “Список губернатора” проектов есть весьма интересные, значимые, способные изменить облик Днепропетровска. Но в целом, “Список” производит впечатление пестрой, разнородной мозаики строительных проектов, которые не всегда можно объединить под маркой подготовки к Евро-2012.

ГОСТИ

Польские полицейские посетили Днепропетровск

С 16 по 22 ноября в Днепропетровске пребывает с деловым визитом делегация полиции Нижней Силезии (Республика Польша). Поляки приехали в наш город по приглашению Главного управления МВС Украины в Днепропетровской области. Целью визита делегации является ознакомление с работой правоохранительных органов во время проведения футбольных матчей, так как Польша также будет принимать у себя чемпионат по футболу Евро-2012, и опыт украинских коллег может быть им полезен.

Во время своего пребывания в Днепропетровске поляки встретились с руководством милиции области, ознакомились с работой служб и подразделений МВС, а также посетили стадион «Арена-Днепр». Кроме того, польские гости побывали на базе батальона милиции «Беркут», где были проведены занятия по тактике действий по прекращению массовых нарушений общественного порядка.

«Нам нужно работать вместе. У вас есть свой опыт, тем более что Польша состоит в Европейском союзе. Мы в свою очередь будет изучать как работает правоохранительная система у вас и координировать свои действия. У нас должна быть совершенно идентичная система в рамках подготовки к Евро-2012», − сказал городской голова Днепропетровска Иван Куличенко во время деловой встречи с польской делегацией в мэрии.

АЭРОПОРТ

В аэропорту будет создана временная инфраструктура

На период проведения матчей Чемпионата Европы по футболу 2012 года, в Международном аэропорту «Днепропетровск» возможно создать временную инфраструктуру. Об этом сообщил городской голова Днепропетровска Иван Куличенко.

В частности, рассматривается вопрос оснащения аэропорта временным терминалом для пропуска пассажиров.

По словам городского головы, из-за политической ситуации в стране, решение о приватизации аэропорта может и не быть принято (разговоры об этом ведутся уже на протяжении 5 месяцев). Однако, даже если вопрос приватизации так и не будет решен, город способен обеспечить выполнение требований УЕФА путем создания временной инфраструктуры. Как отмечает Иван Куличенко, государству необходимо обеспечить строительство взлетно-посадочной полосы, которая является госсобственностью и выделить средства на модернизацию системы навигации. Создание остальной инфраструктуры возьмут на себя город и инвестор «Днепроавиа».

По словам Ивана Куличенко, в Европе работает немало фирм, которые имеют необходимое оборудование для установки временных терминалов, офисных помещений, помещений для работы прессы и т.д. Арендовать это оборудование стоит достаточно недорого. Рассматривая данный способ оснащения аэропорта, власти Днепропетровска указывают на опыт Берна, который удачно принял Чемпионат Европы по футболу, имея одну гостиницу 5*, аэропорт с временным терминалом и предоставив для работы официальных делегаций и прессы специально оборудованные палатки.

«Нет смысла строить терминал пропускной способностью 10 тысяч пассажиров в сутки, если такого числа пассажиров в Днепропетровске кроме как на время проведения Евро, не будет. Существующая на сегодня пропускная способность Днепропетровского аэропорта используется только на 60%», — отметил Иван Куличенко.

Как сообщил Иван Куличенко, идею создания временной инфраструктуры аэропорта на сегодня предложена на рассмотрение Минтрансу.

ФУТБОЛ

«Днепр» разошелся вничью с «Зарей»

16 ноября в матче 15-го тура чемпионата Украины «Днепр» не смог удержать победу над луганской «Зарей», и в результате матч завершился вничью 1:1.

«Взятие ворот «Зари» случилось еще до завершения первой 10-минутки выглядело более чем логичным. После фланговой подачи со штрафного Пашаева Воробей продлил полет мяча к дальнему углу вратарской, откуда Алсидес попытался поразить ворота ударом с лета в падении. Эффектной у бразильского защитника вышла только сама попытка удара, но, к счастью, очень расторопно сыграл пришедший на стандарт Виталий Лисицкий, в падении головой переправивший мяч в ворота с нескольких метров», − сказал Юрий Макодзеба.

Но днепряне тут же позволили сопернику сравнять счет. После подачи с левого фланга Денисов выбил мяч за пределы штрафной, но первым на подборе был серб Райчевич, с ходу метров с 20-ти вогнавший мяч в ворота Старцева.

«Днепру» для того, чтобы восстановить справедливость, могло понадобиться столь же малое время, что и «Заре». Комарицкий с большим трудом отбил мяч после дальнего удара Пашаева, после чего выиграл и «ближний бой» у Назаренко. Правда, забей Сергей, отражения в счете это никак бы не нашло − добивал мяч хавбек «Днепра» уже находясь в офсайде.

Перерыв никаким образом на характер игры не повлиял. Уже на второй минуте тайма Комарицкий неудачно отбил мяч перед собой после удара из-за пределов штрафной Лепы, но Воробей с нескольких метров отправил мяч выше ворот. Ассистент рефери сигнализировал об офсайде у форварда.

О себе «Днепр» вновь напомнил на 71-й минуте, когда один из главных неудачников матча Руслан Ротань упустил свой четвертый момент в игре, не «пробив» с нескольких метров Комарицкого.

В последней 10-минутке «Заря» должна была хотя бы один раз из пяти начинать с центра поля. Максим Пашаев после остроумной передачи со штрафного Назаренко пробил прямо в Комарицкого. Дважды должен был ставить точку в матче Андрей Русол, но в одном случае после его удара головой мяч прошел в каких-то сантиметрах от стойки ворот, а в другом после аналогичного удара его вынес с «ленточки» Гомес. Подвел черту под невезением «Днепра» удар чуть выше ворот с нескольких метров Осмара Феррейры.

Сборная Украины

19 ноября вечером в Днепропетровске сборная Украины по футболу в товарищеском матче победила сборную Норвегии 1:0.

На этот товарищеский матч главный тренер украинской дружины Алексей Михайличенко не вызвал легионеров Андрея Шевченко, Андрея Воронина и Анатолия Тимощука. Но даже и в ослабленном составе украинцы большую часть матча доминировали на поле и создали достаточное количество голевых моментов. Правда, реализовать смогли только один. На 26 минуте Сергей Назаренко ворвался в штрафную и, наткнувшись на ногу норвежского защитника, упал. Арбитр указал на точку, а Евгений Селезнев перехитрил голкипера норвежцев Кнудсена, не сильно пробив по центру − 1:0. Во втором тайме Михайличенко выпустил на поле Милевского, Алиева и Девича, а арбитр удалил лидера норвежцев Риизе. После этого украинцы полностью захватили инициативу и нанесли по воротам Кнудсена, по меньшей мере, с десяток ударов, однако пробить голкипера соперников так и не смогли

Аге Харейде: «Арбитр испортил наш матч с Украиной»

Пресс-конференция главного тренера сборной Норвегии после игры с командой Украиной.

− Первый и второй тайм сильно разнились между собой. До перерыва мы старались бороться на равных, украинцы тогда создали максимум два-три момента. Плюс пенальти в наши ворота был довольно сомнительным. А во втором тайме игры ход игры изменило удаление. Стоит отметить, что Украина отыграла на очень хорошем уровне. В вашей команде хочется выделить Чигринского и Богуша.

− Что случилось в эпизоде с удалением?

− Риизе сказал судье что-то на английском, но вы же понимаете, этот судья из Латвии... Видимо, ему нужно подучить английский язык.

− Собираетесь ли вы подавать апелляцию по поводу работы судейской бригады?

− Конечно, красная карточка стала шоком не только для Риизе, но и для команды в целом. Только оспаривать решение рефери не моя компетенция, пусть этим занимается наша Федерация футбола. Это скандал.

− Как оцениваете стадион в свете Евро-2012?

− Арена в Днепропетровске просто отличная, и сам город прекрасный. Здесь нас великолепно приняли, обеспечив все условия для подготовки к матчу. Сегодня получился хороший матч, жаль, что арбитр все испортил, а ведь это была всего лишь товарищеская игра.

«Днепр» примет участие в Кубке Первого канала в зимнее межсезонье.

В зимнее межсезонье в рамках подготовки к новому сезону ФК «Днепр» примет участие в Кубке Первого канала по футболу в Израиле.

«Соберемся мы сразу после Нового года 5 или 6 января. Сразу после этого, как обычно, пройдет медицинское обследование игроков в течение 2-3 дней. А 7 января мы улетим на сбор в Турцию, где пробудем 2 недели. Потом вернемся домой, на несколько дней футболисты будут распущены по домам. И примерно 23 января мы поедем в Израиль на Кубок Первого канала. В зависимости от того, как долго мы там пробудем, а вы знаете, что формат турнира предполагает вылет после поражения, мы посвятим какое-то время для тренировочного процесса», − сказал Андрей Стеценко. Также гендиректор «Днепра» сообщил, что перед началом нового сезона команда проведет еще один сбор в Турции.

«Я думаю, за неделю до первого матча во втором круге чемпионата, а он, скорее всего состоится 28 февраля, мы вернемся 21-22 февраля в Днепропетровск и будет готовиться к этому матчу», − сказал Стеценко.

ФК «Днепр» оштрафован на $3 тыс.

Дисциплинарный комитет Премьер-лиги Украины принял решение оштрафовать ФК «Днепр» на $3 тыс. за нарушение общественного порядка болельщиками команды.

Дисциплинарный комитет Премьер-лиги неоднократно облагал штрафами «Днепр». Общая сумма штрафов на данный момент составляет $22,5 тыс.

Андрей Стеценко: «В «Днепре» необходима массовая «чистка»

Генеральный директор ФК «Днепр» Андрей Стеценко заявил, что в команде необходима массовая «чистка», чем руководство клуба займется во время зимнего трансфера. Первым кандидатом на смену клуба является румынский нападающий Ионуц Мазилу.

 «На данный момент Иону Мазилу пока переведен в дублирующий состав, где он играет и тренируется. Я думаю, что в период зимнего трансферного окна мы будем решать вопрос о его трудоустройстве в другом клубе», − сказал Андрей Стеценко.  Также ген директор «Днепра» заявил, что в команде назревает массовая кадровая «чистка».

«У нас есть достаточно много игроков, которым мы будем искать другое место работы. На сегодняшний день, поскольку сезон еще не окончен, фамилии называть еще рано, но таких игроков будет много. На мой взгляд, нам необходима в команде кадровая «чистка», − заявил Стеценко.

Экс-наставник «Днепра» Олег Протасов снова потерял работу

Бывший главный тренер «Днепра» Олег Протасов ушел с поста тренера ФК «Кубань» (Краснодар, Россия). Об этом говорится в официальном сообщении ФК «Кубань» от 20 ноября. 

«Достигнута взаимная договоренность о расторжении контракта между ФК «Кубань» и главным тренером команды Олегом Протасовым. Основанием для подобного шага стала корректировка трансферного бюджета команды, спланированного с прицелом на будущий сезон и согласованного с Олегом Валерьевичем перед его приглашением на работу в «Кубань», − говорится в сообщении.

Как известно, 1 октября бывший тренер «Днепра» Олег Протасов возглавил российский футбольный клуб первой лиги «Кубань». Контракт с известным украинским специалистом рассчитан на 3 года.

«Финансовый кризис, затронувший многие сферы мировой и российской экономики, коснулся и наших инвесторов. В связи с этим и были внесены коррективы в трансферный бюджет клуба. Для Олега Протасова однако одним из главных условий в его дальнейшей работе как раз и было соблюдение прежних договоренностей по этому вопросу. Именно в связи с этим и было принято устроившее обе стороны решение о расторжении ранее заключенного контракта», − сказал генеральный директор ФК «Кубань» Сурен Мкртчян.

 

5.       Донецьк

 

Евро 2012

В начале этой недели в Донецке побывали представители (эксперты) Мирового банка с целью проанализировать реальное состояние транспортного и логистического обеспечения Донецкой области. В минувший понедельник гостей принял первый заместитель председателя облгосадминистрации Сергей Дергунов. По его словам, сейчас в области большое внимание уделяется реконструкции Донецкого аэропорта.

− До 2009 года мы планируем закончить взлетно-посадочную полосу. Она будет отвечать евростандартам и принимать все виды самолетов, − подчеркнул С.Дергунов.

Отметим, что эксперты работают в нашей стране по заказу украинского правительства.

На ликвидацию Национального агентства «Салон Дона и Баса» (21.11) на стр. 1 откликнулся статьей под заглавием «У Червоненко забрали Евро». Газета, в частности, пишет:

«Причиной ликвидации Нацагентства его бывший шеф назвал то, что оно проводило неудобную для Кабмина политику. Да и в личностном плане Червоненко и премьер-министр Юлия Тимошенко, как известно, не раз конфликтовали.

Министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко склонен искать причину ликвидации Нацагентства не в политике, а в потребности координации усилий «игроков», занимающихся подготовкой к Евро.

− Требуется орган центральной власти, который был бы координационным центром, − пояснил Ю.Павленко. − Орган, который мог бы оперативно собирать и распространять информацию. У нас сейчас более-менее нормальная ситуация с подготовкой к Евро в первую очередь потому, что каждое министерство чувствует свою ответственность. Министерство спорта занимается спортивными объектами, Минтранс − дорогами, аэропортами, и так далее».

Ю.Павленко добавил, что сейчас главное − продолжать обеспечение Украиной всех взятых обязательств.

На эту же тему «Салон Дона и Баса» (21.11) в приложении «Спорт» публикует заметку «НСК: сроки поджимают», где подчеркивается: «появление нового «игрока» − Координационного бюро по подготовке к проведению Евро-2012 − не означает, что работа по подготовке к турниру застопорится». Как заверил издание министр по делам семьи, молодежи и спорта Юрий Павленко, «радикальной передачи власти и перерыва в работе все равно не будет».

Газета «Жизнь» (11.11) в информации «Львов продолжает тормозить подготовку» подчеркивается: «темпы подготовки большинства украинских стадионов к Евро-2012 не вызывают больших опасений, хотя на данный момент предстоит проделать еще значительный объем работы, уверен футбольный эксперт, корреспондент официального сайта УЕФА в Украине Игорь Линник. Исключением, по его мнению, является только стадион во Львове».

Но уже 14.11 в «Приазовском рабочем» появилась заметка «Мариупольцы начали строить стадион во Львове», где сообщается, что возводить арену в этом городе будет компания «Азовинтэкс».

Футбол

«Портовик» − чемпион Мариуполя

Как никогда, поздно (8 ноября) завершился в этом году чемпионат города. Причин несколько. Главные − организационные проблемы, из-за которых соревнования начались почти в середине июня и переносы игр с их участием в вышестоящих соревнованиях.

Как и в прошлом году, в последней игре встретились лидеры городского футбола, участники чемпионата Донецкой области «Портовик» (4-е место) и «Ильич-Агро» (6-е место). «Портовик» был перед игрой на 3 очка впереди, и его устраивали ничья и даже некрупное поражение. Игра этих команд, как всегда, прошла в бескомпромиссной борьбе и закончилась вничью − 2:2.

На 2-м месте «Ильич-Агро», на 3-м − «Титан».

«Портовик» вел к победе тренерский дуэт Э.Хавров (сейчас работает тренером в ФК «Ильичевец») − Ю.Гетьман (исполнительный директор ФК «Портовик» − В.Билькунов).

«Ильич-Агро» подготовил В.Тимофеев (начальник команды − начальник управления сельского хозяйства комбината им. Ильича Н.Каира).

На третьем месте − «Титан» (тренер И.Сухорутченко, начальник команды А.Бухало).

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Тему Євро − 2012 упродовж минулого тижня місцевою владою було проігноровано. Ніяких дій з боку чиновників у рамках підготовки до ЧЄ в області не спостерігалось.

Реклама.

Будь-яке графічне зображення цієї події або ж її логотипу відсутнє, як і реклама ЄВРО-2012.

ЗМІ.

Газета «Єхо» в репортажі із сесії обласної ради, до речі, доволі критичному щодо діяльності як ради, так і держадміністрації, не обійшла увагою ЧЕ. Питанням підвищеної ваги, за інформацією газети, стала передача занедбаної бази в с. Березино школі вищої спортивної майстерності. Ціль − поміняти підпорядкованість, щоб відкрити можливість фінансування за рахунок коштів з фонду підготовки до Євро − 2012... Депутати знову зчепились − вочевидь наявні чиїсь інтереси.

У новостійному сюжеті на місцевому каналі Союз − ТV попутно згадували те, що одну із структур щодо підготовки до ЄВРО-2012 в Україні уряд ліквідував. − Погано це чи добре? − розмірковував журналіст. І сам собі відповів: «Підготовці до фіналу чемпіонату в Україні навряд чи це зашкодить, та й навряд чи щось допоможе, Європі потрібні реальні дії, а не з’ясування стосунків…»

Дороги

Житомирщина повинна отримати оновлену ділянку траси «Київ-Чоп», − пише сайт ZHitomirNEWS. У матеріалі йдеться про вплив економічної кризи на стан підготовки в області до Євро − 2012.

Для нашої області важливо не втратити перспективу отримати оновлену до європейського рівня ділянку траси «Київ-Чоп» зауважив заступник голови облдержадміністрації Володимир Загривий: «Звичайно, світова криза є, не від нас вона залежить. Але ми сподіваємось, що ті міжнародні кредити, які передбачені на реконструкцію під «Євро-2012», будуть виділені і використані нами в повному обсязі».

Кулуари

З наближенням річниці виданого головою ОДА Ю.Забелою розпорядження щодо затвердження регіональної програми підготовки та проведення Євро − 2012 в Україні (13 лютого) зацікавлені футбольні кола намагаються «розворушити» як керівництво областю, так і конкретно − управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА. Справа в тім, що серед спланованих заходів першим у розпорядженні записано про реконструкцію Центрального стадіону в Житомирі. Однак, за цей час влада не просунулась у цьому напрямку ні на крок. Це, подейкують, є хорошим приводом для ротації в управлінні. На минулій сесії облради вже піднімалось питання відповідності пані Марії Власенко, яка очолює управління, займаній посаді.

Щодо керівника області, то його, за словами людей обізнаних, не цікавить нічого, окрім власних перспектив на житомирському Поліссі. Юрій Забела, на жаль, не футбольний фанат, а мисливець, який має близько 20 чудесних лайок. А, відтак, на минулій сесії він дуже переймався тим, як би «орендонути» на кілька десятків років енну кількість гектарів мисливських угідь. Справа багатообіцяюча, не те, що якийсь там спорт. Між іншим, якщо деякі з політиків, причетних до області, підтримують футбольні команди у плані можливості попаритись на стадіоні, де збираються тисячі людей, то Забела, як і його попередник Павленко в свій час, цим не переймається. Його негативному іміджу в області уже ніщо не допоможе. От би знати, чи й він такий мстивий, як попередній Юрій. Хотіли любителі гри мільйонів зробити добру справу − спорудити в смт. Головине, що на Черняхівщині, міні − поле з штучним покриттям, і суму просили в Павленка − вже знову міністра, всього 40 тисяч. Не дав. Відповів, що кили був губернатором на Житомирщині, його там не полюбили, не належно приймали.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне, однак бездіяльність влади як місцевої, так і центральної щодо підготовки до ЧЄ переважаюча частина громадян сприймають негативно.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол.

Заходи.

19 листопада, у ФСК “Динамо” відбувся матч ІХ туру Чемпіонату України з фут-залу серед команд вищої ліги між командами МФК “Контингент” Житомир − “Моноліт” Харків − 4 : 4 (3:1)…

ЗМІ:

19 листопада відбулось підбиття підсумків спортивних змагань на кубок громадського руху „Українська платформа”, лідером якого в області є народний депутат України Павло Жебрівський. Розпочались вони в понеділок, 17 листопада з нагоди Дня студента. Спортивні змагання серед вузів міста проходили з міні-футболу, баскетболу, волейболу. Репортаж про цю подію опублікувала газета „Новости по − житомирски” , поінформувала радіостанція „Житомирська хвиля ”.

Інтернет − видання Житомира проанонсувало запуск українського футбольного каналу. Канал Футбол в кабельных сетях заменит отключенный (по крайней мере, в сетке провайдера Воля) канал Спорт 1. Но матчей ведущих европейских чемпионатов на нем пока не будет. У коментарях до публікації користувачі скаржаться на те, що не мають доступу до кабельного телебачення:

− Хочу смотреть «Футбол», или хотя бы какой-нибудь спортивный украинский канал.... Где справедливость?

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодній місцевій  радіостанції.

У загальному новини щодо даної теми можна було почути лише на «Версії». Йшлося про те, що керівництво Федерацій футболу України та Польщі 14 листопада у Києві обговорило із представниками УЄФА формат спільної структури, що контролюватиме підготовку та проведення чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Виконавчий комітет УЄФА має остаточно затвердити цю структуру до 10 грудня.

Також було повідомлення про те, що фінансування програм, пов’язаних із підготовкою столиці до Чемпіонату з футболу, призупинено у Києві. Втім, це не означає, що Київ провалить підготовку до Євро.

В іншій новині повідомлялося, що Кабінет міністрів перерозподілив кошти, передбачені для реконструкції аеропортів у 2008 році. Рішенням уряду, зокрема, передбачається стовідсоткове виконання робіт з реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту «Київ» (Жуляни), якому вже направлено з держбюджету 95 млн. грн. Зміненим порядком також передбачається додатково виділити 2 млн. грн. для початку будівельних робіт цього року у державному аеропорту «Львів» та збільшення фінансування проектних робіт з реконструкції аеродрому «Запоріжжя» до 2,5 млн. грн.

Цікавою новиною стало те, що Національне агентство з підготовки до ЄВРО-2012 ліквідували. Серед причин ліквідації − неодноразові зауваження з боку керівництва УЄФА щодо неефективної організації підготовчих робіт.

У друкованих ЗМІ тему Євро висвітлювала лише газета «Спорт-тайм» за 18.11.08.

Так, матеріал «Гжегош Лято: «Разом проведемо відмінний турнір» розповідає про прес-конференцію, яка пройшла в Українському домі футболу за участі головного операційного директора Євро-2012 Мартіна Каплена, президентів Федерацій футболу України та Польщі.

Новообраний президент ПФС Польщі пан Лято свій перший візит за кордон зробив до України. Отож журналісти мали нагоду спілкуватися з обома президентами на найактуальніші питання підготовки країн до Чемпіонату. На питання про світову кризу і як вона відіб’ється на підготовці, обидва президенти були одностайні − підготовка до Євро − це сотні тисяч нових робочих місць, заробітна плата, покращення рівня життя населення.

Насамкінець вони висловили впевненість, що Чемпіонату в Україні та Польщі все-таки бути. 

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Спорт-тайм” за 18.11.08 у матеріалі «Українська Прем’єр-ліга. Нова назва − результати однакові» автор робить аналіз першого в історії прем’єр-лігівського сезону з огляду на те, що зіграно вже 14 турів. А саме: детально «розбирає» ігри «Іллічівця», ФК «Львів», ФК «Харків», «Таврії», «Кривбасу», «Карпат».

“Ріо” за 15.11.08 у матеріалі «Норвезькі пошуки збірної України» подає свого роду анонс товариського матчу між збірними України і Норвегії, який пройшов 19 листопада у Дніпропетровську на стадіоні «Арена Дніпро» − єдиному стадіоні, який відповідає вимогам УЄФА. Подається перелік гравців обох команд.

В іншому матеріалі цього видання «Закарпаття» здобуває чергові очки» аналізуються матчі першого кола першої ліги. За підсумками, обласна команда на третьому місці у турнірній таблиці. Попереду «Оболонь», а «Севастополь» дихає в потилицю. Тому у грі проти франківського «Прикарпаття» ФК «Закарпаття» швидко розправилося зі своїм суперником, забивши за перші 20 хвилин три м’ячі.

«Севастополь» програв не тільки від «Оболоні», а й від «Десни». «Оболонь» у матчі з «Феніксом» теж втратила три очки.

Про Прем’єр-лігу можна почитати у цьому ж виданні у матеріалі «Жодної нічиєї й нелогічної поразки».

У коротенькому аналізі подаються результати ігор учасників вищого дивізіону.

Огляд матчів.

15 листопада, у суботу, відбувся матч між ФК «Княжа» (Щасливе) −  ФК «Закарпаття» (Ужгород). Рахунок 1:3.

Цей матч дав можливість ужгородцям вирватися уперед і обігнати «Оболонь» на одне очко, гравці якого на виїзді з «Прикарпаттям» здобули теж всього одне очко.

Але матч почався для ужгородців не вельми вдало − вже на 3 хв. Мандзюк забив гол гостям з Ужгорода. Але завдяки вдалому штрафному Микуляка закарпатці уже в другому таймі зрівняли рахунок, а потім у верховій боротьбі Домбрайе виводить свою команду уперед, а жирну крапку у грі на останній хвилині поставив  Давидов.

Ходять чутки, що «Княжа» ймовірніше за все через брак фінансування, пов’язаного із світовою кризою, буде зніматися з першості. Так це чи ні − покаже час.

Кулуарні розмови.

«Закарпаття» вже починає готуватися до наступного сезону, де йтиме жорстка боротьба за вихід до Прем’єр-ліги. За чутками, керівництво клубу не продовжуватиме контракт з албанським стоппером Сервісом Краєю, котрий, як воно стверджує, не відповідає тому рівню, який вимагається. Проте продовжать у наступному сезоні свої виступи у клубі два нігерійські легіонери − Домбрайе та Невуче.

За словами віце-президента клубу Олега Мукомела, у зимове міжсезоння клуб активно працюватиме над пошуком кваліфікованих виконавців, які допоможуть клубу пробитися і втриматися у Прем’єр-лізі.

Жахливою назвав ситуацію щодо будівництва на ужгородському стадіоні «Авангард» якоїсь споруди керівник управління сім’ї молоді та спорту Володимир Фленько на прес-конференції у вівторок, 18 листопада, яка була присвячені питанням допомоги багатодітним родинам в області.

На четверте поле стадіону «Авангард» звезли будматеріали і вони так уже й стоять упродовж року. А позаду центральної чаші теж ведеться будівництво. Правда, хто конкретно будує останнє приміщення, Фленько не назвав, але відмітив, що в курсі справ, та через відсутність не може назвати цю людину. Він розкритикував міську владу через те, що остання замість того, щоб збудувати на територію стадіону якісь спортивну базу, роздає землю довкола поля незрозумілим приватним структурам.

Щодо позитивів, то керівник управління сім’ї молоді та спорту ОДА відмітив три поля з штучним трав’яним покриттям для занять футболом та іншими видами спорту, які були відкриті в області упродовж цього року. Зокрема нещодавно обладнали таку футбольну площадку у Невицькому, поблизу готелю «Камелот», планується відкриття цілого сучасного спортивного комплексу з таким же полем в Ужгороді, а на початку цього року футбольний майданчик був відкритий у с. Баранинці, за кілька кілометрів від Ужгорода.

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Єдиною подією, що пов’язана з Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня були згадки у ЗМІ про місцевий аеропорт та його перспективи попрацювати на Євро-2012. Про це − нижче. 

ЗМІ.

Тижневик «Запорозька Січ − Перекур» від 20.11.08р. повідомляє, що спеціальна комісія, до якої увійшли представники УЄФА, Нацагенції з Євро-2012 і Мінтрансу, внесла запорізький аеропорт до списку об’єктів, що будуть задіяні для проведення Євро. До кінця 2008р. планується отримати 2,5 млн.грн. на проект реконструкції летовища, і гроші вже почали надходити. Має оновитися злітна смуга, будова аеровокзалу та частина інших приміщень. Загалом на це витратять 114 млн.грн.

Інформацію подібного змісту вмістив і тижневик «Остров Свободи» від 19.11.08р.

Газета «Искра» від 20.11.08р. коротко повідомила про ліквідацію Нацагенції з Євро-2012 і перехід Є.Червоненка до категорії безробітних.

Газета «Индустриальное Запорожье» від 21.11.08р. про ліквідацію Нацагенції розповіла детальніше. Авторка статті Ірина Єгорова, особисто добре знайома з Червоненком, розповіла про все у розвитку − від створення агенції до її ліквідації, послалася на останні заяви Червоненка з цього приводу. У статті згадується думка Г.Суркіса про те, що з ліквідацією Нацагенції нічого страшного не сталося. Загалом через статтю проходить думка: сталося те, що мало статися, агенція була мертвонародженим дитям.

Тут же у газеті повідомляється, що у Харкові під прикриттям Євро-2012 розтринькали або вкрали більше мільйона гривень, передбачених на будівництво магістралі Харків-Кіровоград-Перещепино. І що міліція порушила карну справу з цього приводу. 

Реклама.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає. На каналі «Запоріжжя» Запорізької ОДТРК транслюються іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізький «Металург» востаннє цього сезону виступив вдома, оформивши безбарвну нульову нічию з «Кривбасом». Відставка головного тренера Анатолія Чанцева та його помічника Вернидуба, про яку Чанцев заявив після попередньої гри, поки не прийнята власниками клубу. Втім, вірогідно, вона відбудеться. Хоча на прес-конференцію прийшов Чанцев, грою весь час керував інший тренер «Металурга» Олег Лутков, під орудою якого команда колись здобула легендарну для запоріжців нічию у Англії з «Лідсом» у Кубку УЄФА. Більш детальна інформація стосовно змін у тренерському штабі «Металурга» поки відсутня. 

ЗМІ.

Запорізькі ЗМІ на тижні аналізували останні невдачі «Металурга» та перспективи відставки його нинішніх тренерів, розповідали про перипетії українського чемпіонату. Газета «Индустриальное Запорожье» від 21.11.08р. розповіла про стан справ у друголіговому мелітопольському «Олкомі». І про те, що його вихованця Костянтина Дудченка забирають до київського «Динамо». 

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

За звітній період не з’являлося повідомлень, що має відношення до підготовки до Євро-2012.

ЗМІ.

У декількох місцевих ЗМІ з’явилась інформація про те, що на початку грудня фахівці Львівського державного інституту проектування міст «Містопроект» запропонують Івано-Франківську проект нового варіанта комплексної схеми організації дорожнього руху. Він ляже в основу розробки так званого робочого проекту, першу стадію якого міська влада планує впроваджувати вже з березня наступного року.

Мета реорганізації схеми дорожнього руху в місті — максимально розвантажити від транспорту центральну його частину та ліквідувати так звані дорожні «корки». Нова схема передбачатиме розширення мережі вулиць з одностороннім рухом, влаштування трьох кільцевих об’їзних доріг різного радіусу навколо центру, встановлення 10 сучасних світлофорних об’єктів з відеозображенням, облаштування центрального пункту керування світлофорами та реконструкцію дорожнього полотна на окремих перехрестях.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до несподіваного результату у матчі футбольного клубу «Прикарпаття» з одним з лідерів Першої ліги «Оболонню» з Києва. Результат гри — 3:3.

Також декілька видань висвітлили закінчення чемпіонату області з футболу. Переможцем першості стала команда «Карпати» з міста Яремче.

Події.

14-16 листопада 2008 року у манежі Івано-Франківського Коледжу фізичного виховання відбувся турнір з міні-футболу між аматорським командами працівників ВАТ «Прикарпаттяобленерго», який був присвячений Дню енергетика. Цього року, вже вшосте, зібралися футболісти та вболівальники з усіх 17 РЕМ та основних дирекцій товариства (дирекції з загальних питань, технічної, збутової, дирекції з питань захисту економічних інтересів та управління, ДП «Прикарпаттяенергосервіс»).

Кулуарна інформація.

У газеті «Західний кур’єр» з’явилась інформація про те, що цього року на Івано-Франківщині не відбудеться матч за Суперкубок області. Оскільки у Кубку області та першості перемогли «Карпати», то Суперкубок з яремчанцями мав розіграти інший фіналіст Кубку — «Кадоган-Дельта» з Гвіздця.

За чутками, причина відміни матчу дуже банальна — Федерація футболу області не передбачила фінансування на проведення поєдинку.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Цього тижня тема Євро-2012 обласними ЗМІ не висвітлювалась. 

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

Після достойної гри з донецьким «Шахтарем» в Кубку України футболісти ПФК «Олександрія» попрямували в Овідіопіль на зустріч у 18-му турі національної першості з місцевим «Дніпром», який у рідних стінах зірок з неба не ловить. Господарі матч розпочали жвавіше, і на 12-й хвилині Руслан Качур відкрив рахунок, але на другій хвилині другого тайму завдяки забитому Андрієм Гітченком м’ячу олександрійська команда зрівняла рахунок. Матч завершився бойовою нічиєю, хоча здобути перемогу могли як господарі, так і гості.

Кіровоградська «Зірка» в матчі 19-го туру групи «Б» другої ліги грала на виїзді проти свердловського «Шахтаря». Цей матч проходив у напруженій та безкомпромісній боротьбі, в якому захисники обох команд грали краще ніж ті, на кого було покладено функції побудови та завершення атакуючих комбінацій. Для кіровоградської «Зірки» в другому колі чемпіонату кожне турнірне очко на вагу золота, адже для того, щоб претендувати на підвищення у класі, необхідно боротися за перемогу у кожному поєдинку. Ось і у зустрічі з «Шахтарем» довелося докласти максимум зусиль для того, щоб дожати суперника наприкінці матчу. Переможний гол, єдиний у цьому протистоянні, кіровоградці забили вже на доданій хвилині.

Турніри. Першості. Кубки.

17 листопада в Кіровограді на стадіоні «Ікар» стартувала обласна спартакіада з футболу серед вузів, яку проводить обласне управління фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України. В своєрідному турнірі чотирьох взяли участь команди кіровоградського педуніверситету ім.. Винниченка «Буревісник» та «Євгеніка», технічного університету «Техуніверситет» і льотної академії «Ікар». Після двох турів змагань найвірогіднішими претендентами на перемогу у турнірі є команди «Буревісник» і «Техуніверситет».

ЗМІ.

Обласні ЗМІ цього тижня інформували про перебіг національних чемпіонатів з футболу України, Росії, європейських країн, не акцентуючи уваги на цікавих подіях в жодному з них.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

Рекламы «Евро-2012» на улицах города и в СМИ нет. Местные чиновники ждут указаний из Киева по поводу начала финансирования строительства инфраструктуры (реконструкция аэропорта, дороги от границы в сторону Донецка, медицинские пункты и т.п.)

Футбол

В газетах «Ракурс» и «Вечерний Луганск» идет разбор игры с «Днепром». Старший тренер «Зари» Анатолий Волобуев результатом 1:1 доволен, поскольку за всю историю встреч этих команд это всего третья ничья луганчан. Остальные игры постоянно проигрывались. При том, что «Днепр» активно атаковал, да еще играл дома, отобрать хоть какие-то очки − это действительно успех. Правда, болельщики говорят, что «Заре» просто повезло и счет не по игре, просто «Днепр» не сумел реализовать много голевых моментов. А вот в Харькове не повезло и «Заря» проиграла «Металлисту» 1:2. Анатолий Волобуев, как всегда, оправдывает проигрыш травмами основных игроков. Тем не менее, команда находится на восьмом месте.

В восьмой игре подряд алчевская «Сталь» не знает поражений. Выиграла последние два матча − со счетом 3:1 у аутсайдера бурштыновского «Энергетика» и 2:1 у «Гелиоса». После такого успеха алчевцы передвинулись на четвертую строчку в таблице. Еще немного, и можно попасть в призеры, а то и в высшую лигу. Следующая игра должна много решить, поскольку придется сражаться с идущим на третьем месте «Севастополем».

Во второй лиге свердловский «Шахтер» проиграл «Звезде» из Кировограда. Весь второй тайм горняки играли в меньшинстве и пропустили на дополнительной минуте первого тайма.

Минифутбольная команда «ЛТК» проиграла киевской «Планете-Мост» 3:2 и находится на 11-м месте. Но это уже прогресс, т.к. в прошлом году луганчане проиграли этой команде 0:5.

В Первомайске наконец поздравили земляков − команду «Алмаз-Золотое» с победой в чемпионате области. Они повторили свой успех 1997 года, правда тогда им удалось сделать дубль − взять еще и кубок области. На торжествах по этому поводу присутствовали два заместителя мэра, которые пообещали на следующий год построить стадион в самом городе. Возможно, в следующем сезоне команде не придется принимать гостей на необустроенном поле шахты «Золотое», где нет места ни болельщикам, ни самим футболистам.

Северодонецкому «Химику» так и не удалось доказать свою правоту по поводу снятия очков за участие в игре неправильно заявленного футболиста. Поэтому несколькими днями раньше команде были вручены серебряные медали и призы от спонсора ПО «Азот».

Традиционно во время осенних каникул проведено первенство города среди общеобразовательных школ на приз «Кожаный мяч». Игры проходили по трем возрастным группам − 1996, 1997 и 1998 года рождения. Интересно, что команду школы № 57, занявшую третье место в старшей группе готовила учитель физкультуры Марина Малыгина − бывшая футболистка женской команды «Луганочка». А первые места во всех возрастных категориях заняли команды общеобразовательной школы  № 26.

Кстати, о женском футболе. «Одинокая команда желает познакомиться» − футболистки «Зари-Спартак» дали объявление в местную газету о том, что

ищут спонсора.

На главном стадионе области «Авангард» прошли милицейские учения по обеспечению безопасности болельщиков во время проведения матчей. Их целью было отработка приемов по предотвращению групповых инцидентов на трибунах. Отрабатывалась стандартная расстановка личного состава, разбирались типичные ошибки при ликвидации внештатных ситуаций. Отработаны пять схем действия с учетом разных сценариев, вплоть до привлечения для наведения порядка специальных подразделений.

Группа поддержки «Зари» (так называемый «черлидинг») на чемпионате Европы в Варшаве заняла восьмое место. Буквально через несколько дней  группа заняла третье место на чемпионате Украины.

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Темою №2 після фінансової економічної кризи у Львові залишається питання будівництва стадіону. У четвер, 20 листопада, на 12-каналі Львівського телебачення відбулася програма «Прямим текстом», у якій взяли участь керівники усіх фракцій Львівської міськради. Усі вони в один голос заявили, що визначення генпідрядника (а ним стала маріупольська фірма «Азовінтекс», власником якої є брати Тарути) відбулося не прозоро. Окрім того вони заявили, що будувати за кошт міста нового стадіону (приблизна вартість якого 609 млн. грн.) є дуже важким завданням, оскільки тоді доведеться відмінити багато соціальних програм у місті. А інвестора досі немає. Також депутати не вірять, що будівництво стадіону без інвестора в часи фінансової кризи пройде точно у графік, оскільки зараз будівельний бізнес переживає помітний спад, і велика частина будівельних майданчиків заморожена.

До речі, минулого тижня керівники фракцій Львівської міськради зустрілися з співвласником «Азовінтекс» Олександром Тарутою − про це повідомила прес-служба Львівської міськради. Цю зустріч міський голова Львова Андрій Садовий, за повідомленням прес-служби, прокоментував так: «Хочеться вірити, що ця відверта розмова зніме певну напругу навколо цього питання. Нам потрібно будувати. Фірма потужна і здатна виконати роботу вчасно. Більше діла, менше слів».

Незважаючи на те, що іще минулого тижня проанонсували про те, що власне цього тижня розпочнуться роботи з будівництва стадіону, ніякого будівництва не розпочато. На початку цього тижня львівські ЗМІ передрукували інформацію з «Ліга-бізнес» про те, що на прес-конференції віце-прем’єр-міністр Іван Васюник заявив, що будівництво стадіону у Львові розпочнеться 19 листопада. Проте цього так і не сталося. Причину цього ніхто не оголошує, і в пресі не коментує, але як вдалося дізнатися, сталося те, про що писали у попередньому звіті: немає дозволу від Львівського представництва Держархбудконтролю. До речі, на цій же прес-конференції Іван Васюник схвалив вибір генпідрядника на стадіон у Львові зазначивши, що це у час світової кризи хороша тенденція запрошувати свої вітчизняні підприємства.

Що стосується вартості будівництва стадіону, оцінену трохи більше, як у 600 млн.  грн., то у коментарях львівським ЗМІ голова бюджетної комісії Львівської міськради Андрій Стецьків заявив, що на його думку цих коштів може не вистачити, і доведеться у будь-якому випадку змінювати кошторисну вартість будівництва.

Місцеві ЗМІ активно перейнялися новиною про ліквідацію Національного агентства з Євро-2012, яке очолював Євген Червоненко, і передрукували його коментарі з цього приводу, коментарі президента Федерації футболу Львівщини Григорія Суркіса та представників Кабміну.

Також у львівських мас-медіа поширився прес-реліз, розісланий прес-службою Івана Васюника, у якому той повідомив про те, що уряд направив у шість державних обласних адміністрацій (в областях, які готуються до Євро-2012) розпорядження, аби підприємства, які задіяні у підготовці до Євро-2012 частково були звільнені від податків.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами щодо підготовки Львова до Євро-2012 (роздача листівок, біг-борди тощо) минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Минулих вихідних відбулося перше львівське дербі у вищому дивізіоні українського футболу − ФК «Львів» на стадіоні формально приймав «Карпати». У дуже цікавому поєдинку, за яким спостерігало більше десятка тисяч вболівальників, перемогу здобули «Карпати» з рахунком 4:2, поступаючись по ходу матчу 0:2. За ФК «Львів» забивали Баранець та Федорчук, а за «Карпати» Кузнєцов, Худоб’як, Гурулі та Кополовець. На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Карпат» Олег Кононов заявив, що це був один з небагатьох матчів, в якому за грою «Карпат» було приємно спостерігати. Натомість наставник ФК «Львів» Сергій Ковалець висловив жаль з приводу того, що його підопічні так і не зуміли втримати гольову перевагу.

Інші футбольні новини

Невеликий скандал минулого тижня стався навколо фігури голови Федерації футболу Львівщини Ярослава Грися. На другий день після матчу ФК «Львів» − «Карпати» на офіційному сайті львівських «Карпат» з’явилася стаття «БРАВО, ФЕДЕРАЦІЯ! Чому інспектор львівського дербі вболівав за ФК «Львів» − цей матеріал згодом передрукували ряд центральних електронних ЗМІ, зокрема сайт «Чемпіон». Автор цього матеріалу, до речі, не рядовий журналіст Інформаційного центру ФК «Карпати», а заступник генерального директора «Карпат» Ігор Дедишин. У цьому матеріалі Ігор Дедишин описав емоції, які під час поєдинку спостерігалися у ВІП-ложі стадіону. За словами автора, інспектор цього матчу, який до того ж є головою Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо відверто вболівав за ФК «Львів», хоча як футбольний чиновник цього робити не мав права. Згадуються у матеріалі також прізвища делегата ФФУ на тому матчі Олексія Челишева та Володимир Русиник, який на матчі виконував обов’язки офіцера безпеки ФФУ. На думку автора, ці люди «заразилися» від Грися і також відверто вболівали за ФК «Львів». Реакції Ярослава Грися у львівській пресі, судячи з усього, не було.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

На Миколаївщині заходів, пов’язаних з підготовкою до Євро-2012, в організаціях та обласних державних органах не проводилося.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Євро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

Про Євро-2012 згадували лише на сторінках регіональних друкованих ЗМІ та на сайтах місцевих Інтернет − видань.

Отже, читачі дізналися, що Уряд прийняв рішення про ліквідацію Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Відповідним рішенням уряду створене Координаційне бюро з підготовки до Євро-2012 при Секретаріаті Кабміну.

«Евгений Червоненко, руководитель расформированного Национального агентства, считает, что ликвидация его структуры − дело рук вице-премьер-министра Ивана Васюника.

 «Дело не в Червоненко, не в том, чтобы заменить Червоненко. Но именно Червоненко сделал львиную долю работы по Евро-2012, а не те беспомощные совещания Васюника», − отметил он.

Евгений Червоненко также считает, что у него нет конфликта с президентом Федерации футбола Украины Григорием Суркисом. «У меня нет конфликта с Суркисом, я уважаю его роль в привлечении Евро-2012 в Украину. Но Суркис является проводником идей UEFA, я − проводник идей государства. Между нами были бы рано или поздно нормальные отношения, если бы не вмешивались другие чиновники со своими частными интересами», − подчеркнул Червоненко» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 19.11.08).

Цього ж числа миколаївська обласна Інтернет − газета «Новости N» повідомила, що «Управление Министерства внутренних дел Украины в Одесской области намерено обучить личный состав городской милиции английскому языку к 2012 году для организации безопасности на время чемпионата по футболу. Кабинет министров Украины выделит 42 млн. грн. из государственного бюджета для обеспечения безопасности на Евро-2012 в Одессе».

Згадали журналісти і місто Харків, яке «готується стати учасником ЄBPO-2012» («Южная правда», 20.11.08).

А найбільше згадувань про майбутній чемпіонат Європи з футболу пов’язано з висловленнями голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олексія Гаркуші. Журналісти їх почули під час традиційного телебрифінгу, що відбувся на обласному державному телебаченні.

«Губернатор призвал особо не обольщаться экономическими перспективами области в контексте проведения в Украине «Евро-2012». По его словам, «Николаев запасной у запасной Одессы», поэтому  государственные вливания, кроме реконструкции аэропорта «Николаев», области не светят. А надо бы, в первую очередь, отремонтировать трассу Одесса-Николаев и дороги в Кировоград и  Днепропетровск, которые находятся в ужасном состоянии» (газета «Николаевские новости», 19.11.08).

«А эти автодороги (на Одессу, Кировоград и Днепропетровск) накануне зимы в таком состоянии, в каком они не бывали после зимы, − просто катастрофическое состояние. На совещании в Кабмине я сказал о том, что не поддерживаю решение правительства о том, что все средства на дорожное строительство будут направлены в те области, где непосредственно будет проводится Евро − 2012» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 18.11.08, газета «Вечерний Николаев», 20.11.08).

«Если все финансирование будет уходить на дороги регионов, причастных к Евро-2012, а состояние остальных будет продолжать ухудшаться, то получится, что где-то − евро, а где-то − афро, − невесело пошутил А. Н. Гаркуша» («Южная правда», 20.11.08).

Радіо. Телебачення.

Згаданий «Телебрифінг» голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Гаркуші транслювався в ефірі 18 листопада на телеканалі «Миколаїв».

Відповідаючи на запитання, як губернатор оцінює підготовку до Євро − 2012, чи буде мати щось позитивне від цієї підготовки Миколаївська область, голова облдержадміністрації сказав (цитата): «Переживемо кризу, тоді будемо грати у футбол. Що стосується Євро − 2012? Коли таке сум’яття на верхах: то в Україні буде чемпіонат, то Україну виключають з країн − учасниць. У цій ситуації і немає визначеності по містах, де будуть його проводити. Із шести − чотири міста буде. Ми є запасними у запасних, тобто в Одесі. Якихось особливих там фінансових вливань не передбачається, за виключенням міжнародного аеропорту «Миколаїв», де передбачено інвестування для підготовки, створення всіх умов для пасажирів. Сьогодні треба Кабміну, Мінтрансу України не зосереджуватися на аеропорту, він і сьогодні може приймати пасажирів, до 2012 року необхідно зробити лише косметичний ремонт. А ось що стосується шляхів: Миколаїв-Одеса, на Дніпропетровськ, там, до речі, планується проведення матчів, дорога на Кіровоград. Дороги ці сьогодні, напередодні зими, у такому стані, у якому вони не бували при виході із зими, катастрофічний їх стан сьогодні. На нараді у Кабміні я говорив, що ми не підтримуємо рішення Уряду про те, що всі кошти, які були направлені на всі дороги у всіх регіонах, віддають тільки у ті області, де буде проводитись Євро − 2012. Враховуючи стан доріг, транспортні потоки, якщо ми не будемо протягом 3-4 років фінансувати ці шляхи, то в окремих областях буде євро, а в інших − афро, тому що там, окрім, як босоніж, або на палиці не пройти, не проїхати. Самі ми не зможемо їх відремонтувати − це дороги державного значення. Але якщо до нас не прислухаються, то, незважаючи на те, що коштів у нас небагато, ми через кожні 2 кілометри виставимо біг − борди з портретами міністра транспорту − нехай народ на нього дивиться» («Телебрифінг», МОДТРК,18.11.08, «Обласні вісті», радіо «Миколаїв», 18.11.08, 19.11.08).

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Про ФФУ

Президента Федерації футболу України Григорія Суркіса згадано у матеріалі, присвяченому 60-річному ювілею голови ФФУ Миколаївської області Миколі Єропунову. Громадськість краю вітала ювіляра іще у вересні.

У публікації йдеться про те, що цього року МФК «Миколаїв» мало не позбувся статусу професійного колективу. Але, зрештою, титанічними зусиллями вдалося врятувати єдину професійну команду півмільйонного обласного центру.

«Натомість мало хто знає, що в цьому − левова частка заслуги саме Миколи Єропунова, який як член виконкому Федерації футболу України звернувся до своїх колег і особисто до Президента ФФУ Григорія Суркіса з проханням залишити миколаївський клуб серед учасників ПФЛ. Великою мірою завдяки високому авторитету М.Л. Єропунова й було прийнято позитивне щодо МФК «Миколаїв» рішення, і нині команда успішно грає у другій лізі, причому в її складі більшість гравців − вихованці місцевого футболу.

До речі, Григорія Михайловича і Миколу Леонтійовича зв’язують давні ділові та дружні стосунки. І невипадково, що протягом останніх років Г.М. Суркіс незмінно обирається делегатом на Конгрес ФФУ сам від Миколаївської області» (журнал «Автограф. Вік 21», № 3 жовтень 2008).

Місцеві оглядачі на сторінках газет знову повертаються до святкування 100-літнього ювілею миколаївського футболу, проблем у якого менше не стало, а додалося іще більше, навіть, за останній місяць, саме стільки минулого після цих урочистостей.

«Среди награжденных в Николаеве высокими наградами Федерации футбола Украины были и руководители области самого высокого уровня. Лично мне сложно сказать, какие конкретно достижения на ниве развития областного футбола они имеют. Возможно, их наградили, так сказать, авансом. Поскольку, как уже говорилось выше, николаевский футбол на всех уровнях переживает кризис. И кому, как ни высоким начальникам, предстоит его преодолевать»? («Южная правда», 20.11.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

Останні ігри МФК «Миколаїв» дозволяють зробити висновок, що команда майстрів і справді переживає не найкращі часи.

21 листопада миколаївці зазнали вже четверту підряд поразку. Цього разу від вінницької «Ниви» 1:2.

Миколаївські вболівальники тішаться тим, що вінничани є лідером чемпіонату, реальним претендентом на підвищення в класі.

Місцеві ж ЗМІ і цього тижня доволі критично висловлюються про гру МФК «Миколаїв», а вболівальники і журналісти чекають змін у команді.

Інші теми

Резонансним на тижні, що оглядається, стало повідомлення про те, що шестиразовий чемпіон Миколаївської області по футболу, чемпіон Всеукраїнських сільських спортивних ігор серед колективів 2007 року, команда «Колос» із села Степове припиняє свої виступи.

 «Перед финансовым кризисом не устояла команда, которую долгие годы поддерживал Герой Cоцтруда Владимир Погорелов и его успешное предприятие.

Владимир Григорьевич Погорелов рассказал:

− К сожалению, у нашего хозяйства сейчас нет средств содержать футбольную команду. Не хватает денег на зарплату работникам нашего хозяйства, живем только за счет животноводства. А растениеводство практически не участвует в наполнении бюджета. …Около полутора сотни наших работников могут уйти в неоплачиваемый отпуск. Очень жалко команду, но иного выхода у нас нет. Коллектив хозяйства меня просто не поймет, если я продолжу содержать двадцать футболистов, а откажусь от услуг двадцати механизаторов. Вторая сторона медали для меня очень обидна. В этом году 12 игроков покинули команду. «Колос» превратился в такую себе группу подготовки для более зажиточных команд. …Сельский аматорский футбол тоже стал бизнесом. Кто больше имеет денег, тот и собирает лучших футболистов. Двенадцать наших игроков пополнили другие команды, а в результате мы опустились в середину таблицы. Мы с футболом не прощаемся. У нас остается ДЮСШ, в ней учатся около 400 детей» (газета «Николаевские новости», 18.11.08).

Чи всі можливості були використані, щоб все-таки врятувати команду?

За словами керівника господарства: всі.

«Я вел переговоры, − говорит Владимир Григорьевич, − просил предпринимателей оказать содействие нашему клубу войти в число его руководителей. Но понимания не встретил. Рассматривали вопрос участия команды, например, в чемпионате области во второй группе. Но пока даже для этого у нас нет денег. Было предложение создать районный футбольный клуб, но опять же никто не откликнулся на инициативу райсовета ФСО «Колос». И все же не буду категорично заявлять, что с большим футболом в Степовом покончено. Надеюсь, что это временное явление, что мы переживем и это сложное время» (газета «Николаевские новости», 18.11.08).

 

14.      Одеса

 

ЕВРО 2012

В Одесской области создан оргкомитет по подготовке к Евро-12

При Одесской областной государственной администрации создан Организационный комитет по подготовке и проведению в Одессе финальных матчей Чемпионата Европы по футболу 2012 года.

Соответствующее распоряжение подписал губернатор региона Николай Сердюк, передала 19 ноября пресс-служба ОГА.

Сопредседателями комитета стали мэр Эдуард Гурвиц, глава облсовета Николай Скорик и губернатор. Также в составе органа − представители региональных и городских управлений, санитарно-эпидемиологической службы, футбольного клуба «Черноморец», аэропорта и других организаций

Одесский «Прессмаш» займется подготовкой к Евро-2012

Одесский завод «Прессмаш» будет изготавливать кресла для отечественных футбольных стадионов в рамках подготовки к Евро-2012.

Предприятие подаст заявку на участие в соответствующем тендере, рассказал 19 ноября председатель Федерации профсоюзов Одесской области Вячеслав Буратынский.

По его словам, участие в тендере является антикризисной мерой − завод задолжал своим работникам порядка полутора миллионов гривен.

«Мы встретились с руководством предприятия, с профсоюзом и решили, что если «Прессмаш» получит такой заказ, это позволит погасить долг», − сказал В. Буратынский.

ОАО «Прессмаш» является одним из основных промышленных предприятий области и в целом по Украине, выпускающих специальные гидравлические пресса усилием до 5000 т. и машин по переработке пластмасс с объемом отливки от 5см3 до 7000см3

Завод был создан в 1952 году и в 2002 году отметил свою 50-ти летнюю годовщину.

Продукция ОАО «ПРЕССМАШ» применяется в самых различных областях промышленности, транспорта и строительства.

Департамент Евро-2012 в Одессе продолжит работу

Заместитель директора Департамента по подготовке и проведению «Евро-2012» Одесского городского совета Сергей Ермошкин заявил, что ликвидация Национального агентства по вопросам подготовки и проведения в Украине Чемпионата Европы по футболу 2012 года никак не скажется на работе Департамента по подготовке и проведению «Евро-2012» Одесского городского совета.

Об этом С. Ермошкин заявил 19 ноября. По его словам, «ликвидация агентства никак не скажется на работе Одесского Департамента, поскольку Нацагентство относится к центральным органам исполнительной власти, а Департамент подчинятся Одесскому горсовету».

При этом С. Ермошкин отметил, что «решение ликвидировать агентство является верным и абсолютно логичным». «Они не справлялись с возложенными на них функциями. С ними было очень сложно работать. Зачастую они давали нам бессмысленные задания, которые приходилось выполнять. Надеюсь, что структура, которую планируют создать при Кабмине, будет справляется лучше», − сказал замдиректора.

ФУТБОЛ

Высшая лига

«Черноморец» начал чистку рядов

Накануне старта второго круга «Черноморец» принял решение расстаться с двумя игроками. Ими стали перуанский защитник Эдгар Вильямарин и нападающий Олег Венглинский, оказавшиеся за бортом основного состава.

− Эти игроки ничем не могут помочь нашей команде, поэтому не вижу смысла бесцельно держать их в «Черноморце», − сказал и. о. главного тренера «моряков» Виктор Гришко. − Что касается Венглинского, то его нынешнее функциональное состояние не соответствует требованиям, предъявляемым к игроку команды премьер-лиги. Да и за время, которое он находился в одесском клубе, он не внес ту лепту, которую должен вносить игрок, завоевавший звание лучшего футболиста года.

«Сталь» намерена продлить аренду Валеева-младшего

Уверенная игра Ринара Валеева за алчевскую «Сталь» дала повод ее тренерскому штабу подумать о продлении срока аренды с футболистом, правами на которого владеет одесский «Черноморец». 21-летний полузащитник, появившийся в Алчевске за неделю до истечения трансферного периода, внес лепту в успешное выступление «сталеваров» в осенней части чемпионата первой лиги − на сегодняшний день команда занимает пятую строчку в турнирной таблице. В связи с этим в «Стали» и намерены прибегнуть к помощи Валеева-младшего в весенней части сезона-2008/09. Сам же футболист по истечении срока действия аренды намерен вернуться в Одессу.

− Хотелось бы предпринять попытку закрепиться в «Черноморце». Приложу для этого максимум усилий, − заявил Ринар Валеев. − Надеюсь, что после смены на тренерском мостике у меня появится шанс, которым постараюсь воспользоваться. В период зимнего перерыва в чемпионате намерен пройти с «Черноморцем» тренировочные сборы и проявить свои лучшие качества. Очень хочу защищать цвета главной команды города, в котором я вырос и который мне дорог. Проведенное в аренде время не считаю потраченным зря. В «Стали» я имел игровую практику, которой мне очень не хватало.

«Моряки» проиграли в Киеве

«Черноморец» помог «Арсеналу» одержать первую домашнюю победу в этом чемпионате.

«Арсенал» (Киев) − «Черноморец» (Одесса) − 1:0 (0:0)

23 ноября 2008 года. Киев. 14-55.

Стадион УТК имени В. Банникова. 200 зрителей. -2 градуса, переменная облачность. С 30-й минуты − искусственное освещение.

Арбитры − И. Покидько (Полтава), В. Давыдов (Кременчуг) и А. Корнийко (Миргород).

4-й арбитр − А. Лаврив (Ивано-Франковск).

Делегат ФФУ − А. Гаваши (Ужгород).

Инспектор ФФУ − В. Петров (Харьков).

«Арсенал»: Рева (капитан), Пивненко, Мандзюк, Симоненко, Евсеев, Кузнецов, Старгородский, Хомин, Закарлюка, Олейник, Лысенко.

Запасные: Деонас, Распопов, Литовченко, Эссола, Жоземар, Рыбальченко, Бито.

Тренер − Александр Заваров.

«Черноморец»: Ширяев, Нижегородов (капитан), Мельник, Шандрук, Белецкий, Корытько, Левига, Косырин, Васкес (Васин, 80), Гришко, Корнев.

Запасные: Приходько, Хименес, Гилазев, Луценко, Яценко, Мжаванадзе.

И.о. тренера − Виктор Гришко.

Гол: Олейник (75).

Предупреждены: Шандрук (30) − Хомин (44), Симоненко (63)

   Запомните на будущее, даже если в анонсе к матчу написано, что он начнется ровно в 14.00, это еще не значит, что так и будет. Снегопад, обрушившийся на столицу, «почему-то»)) не обошел стороной и стадион им. Банникова. Приведя этим в удивление людей, отвечающих за проведение игры. И тут два варианта − либо эти люди не доверяют прогнозам Гидрометцентра, либо неплохо знакомы с классикой русской литературы. И помнят афоризм Козьмы Пруткова: -…не верь глазам своим. А иначе, возникает вопрос: почему было не начать уборку снега заблаговременно? Самыми дальновидными в этой ситуации оказались телевизионщики. Ведь из 8 игр 16-го тура, лишь противостояние запорожского «Металлурга» с «Кривбассом», да «канониров» с «моряками» не были запланированы к трансляции по TV. Бригада арбитров решила отложить начало встречи на час позже, пока расчистят поле. Сказать по правде, такие задержки обязаны заканчиваться техническим поражением для принимающей стороны, но у Вадима Рабиновича, видимо, большие связи...

   Вернемся на поле, которое за час, с грехом пополам, расчистили. Уже на 5-й минуте, после удара Корытько со штрафного, мяч отлетел к Левиге. Гол-то Руслан забил, но арбитр испортил праздник, показав, что было вне игры. Заметим, что первые полчаса  остались за гостями. А вот концовку тайма одесситы провалили. На 28-й минуте Пивненко, не дав мячу опуститься на газон, пальнул с линии штрафной в перекладину ворот Ширяева. А позже экс-моряк Симоненко мощно исполнил штрафной удар. Позиция была убойная: по центру ворот с линии штрафной площадки, но «Черноморцу» повезло − мяч прошел рядом со штангой. 

Во втором тайме шансов отличиться у соперников было побольше. Арендованный у «Динамо» Лысенко в окружении защитников пробил, но Ширяев со второй попытки взял мяч. В ответ Васкес, после паса Корнева, головой метров с 13-ти пробил возле штанги. 

Расплата за пассивность «моряков» пришла на 75-й минуте. Олейник, тоже, кстати, арендованный у «Динамо», обработал мяч в левом углу штрафной и низом отправил его в дальний угол: 1-0. В оставшиеся 15-ть минут могли отличиться и те, и другие, но финальный свисток зафиксировал первую домашнюю победу «Арсенала» в текущем первенстве. А одесситам остается только постараться не ударить в газон лицом в последнем туре 2008 года − дома против донецкого «Металлурга».

Первая лига

«Днестр»: в Луцк с новым «рулевым».

Не долгим оказалось пребывание на посту исполняющего обязанности главного тренера овидиопольского «Днестра» Владислава Зубкова. После встречи руководства клуба с этим молодым специалистом, обе стороны пришли к обоюдному решению о прекращении дальнейшего сотрудничества. В этот же день тренерский штаб днестровцев покинул и тренер по работе с вратарями Владимир Миллер. Как сообщил 20 ноября пресс-службе ФК «Днестр» вице-президент команды Олег Самсонов, действиями футболистов в заключительной выездной игре этого года против луцкой «Волыни» будет руководить спортивный директор клуба Тимерлан Гусейнов, который сегодня был официально представлен команде в новой роли.

«Несмотря на внезапные перестановки в тренерском штабе, руководство клуба пожелало овидиопольским футболистам удачно сыграть в своей последней официальной игре уходящего года в Луцке», − подытожил Олег Самсонов.

«Снежная» победа «Днестра»

23 ноября футболисты овидиопольского «Днестра» провели заключительный матч осенней части чемпионата первой лиги. В выездном поединке они встретились с одним из самых грозных соперников второго по рангу дивизиона − луцкой «Волынью» и сумели одержать победу с минимальным счетом 1:0. Игра проходила в непростых погодных условиях − в конце этой недели в Луцке выпал снег, а по ходу матча мела метель. В первом тайме на поле велась равная борьба, однако после перерыва предпочтительнее выглядели гости. Овидиопольцы имели пять моментов для взятия ворот, один из которых и завершился голом. На 58-й минуте, после прохода Антона Хромых по флангу, мяч получил Сергей Политыло, который, ворвавшись в штрафную площадь соперника, сделал точный навес на Руслана Качура. Находясь в нескольких метрах от ворот, Руслан нанес неотразимый удар головой в падении и мяч, минуя вратаря, оказался в сетке. 0:1.

«Днестра» выступал в таком составе: Пучка, Б.Смишко, Хромых, Бочкур, Лещук, В.Полтавец (капитан) (Старовик, 84), Батальский (Качур, 46), И.Буряк, Залевский (Коншин, 90+2), Политыло (Каблаш, 90), Штурко (Леонов, 62).

Вторая лига

«Бастион» одержал победу

21 нояьря в матче очередного тура чемпионата второй лиги в группе «А» ильичевский «Бастион» на своем поле встретился с черновицкой «Буковиной». Игра закончилась победой хозяев − 1:0. Единственный гол во встрече забил Игорь Павлов на 83-й минуте.

После этой победы ильичевцы поднялись на 6-ю строчку турнирной таблицы.

МИНИ-ФУТБОЛ.

Высшая лига

«Маррион» одержал вторую победу в чемпионате              

Маррион (Одесса) −  СумГУ (Сумы) − 2:1 (2:0)

19 ноября. Одесса. СК СКА.

Арбитры: В. Дараган (Киев), О. Соболевский (Киев).

Третий арбитр: А. Димитров (Болград), судья-хронометрист: Ю. Миколенко (Одесса).

«Маррион»: Цыбенко; Лужанский, Воронин, Коваленко, Степанов, Шамотий, Костюченко, Костыгин, Вершинин, Гавриленко,  Шерстнев.

Тренер: Роман Смирнов.

СумГУ: Острога; Колесник, Бурдюг, Котляр, Карацюба, Лисниченко, Белоцерковец, Шумейко, Песоцкий А .

Тренер: Сергей Песоцкий.

Голы: 1:0 Лужанский, 6, 2:0 Степанов, 8, 2:1 Карацюба, 37.

19 ноября на матч 9-го тура в гости к «Марриону» приехал сумский «СумГУ». Сумчане приехали в Одессу урезанным составом, всего с девятью исполнителями. Но, не смотря на отсутствие основного голкипера и ограниченное число замен, гости были настроены дать хозяевам бой.

Игра началась с борьбы за середину поля − стартовые минуты поединка прошли именно в этой части площадки. Одесситы старались подолгу разыгрывать мяч, заставляя соперников терять силы в его отборе. Били издали, но реальной угрозы киперу гостей не было − подводила точность. А затем в течение двух минут «Маррион» забил дважды. Сначала на шестой минуте Лужанский, оказавшись без присмотра, плотно приложился из-за пределов штрафной. Вратарь отбил, но Александр первым оказался на добивании. А затем Костюченко показал опасность своей левой. И здесь Острога неудачно отбил удар − Коваленко подобрал и слева катнул на набегающего Степанова. Юрий не ошибся − 2:0 в нашу пользу!

Тренер гостей взял минутный перерыв, но после него особых изменений в действиях сумчан не случилось, а «Маррион» имел возможности забить еще. Вершинин имел шанс убежать один на один, но защитник гостей грубо остановил одессита, за что и получил предупреждение. Хозяева разыграли штрафной, Степанов пробивал с острого угла, но Острога перевел мяч на угловой. Игра снова переместилась в центр поля, обе команды старались разыгрывать комбинации. Преимуществом владел «Маррион», но контратакующие выпады гостей были весьма опасны. Так, после их многоходовки Костюченко, блокируя удар, едва не срезал мяч в собственные ворота. В концовке первого тайма выходил один на один Вершинин, но переиграть Острогу не сумел. На последней минуте гости ответили ударом Лисниченко, который пробивал с разворота, но удар вышел не сильный, и Цыбенко легко завладел мячом. Во второй половине встречи темп игры заметно возрос, гости старались навязать одесситам быструю игру, но хозяева играли уверенно и контролировали мяч. «Маррион», имея перевес в два забитых мяча, играл, что называется, по результату, ожидая, когда соперник оголит тылы. Но гости не бросились сломя голову в атаку, а старались прессинговать хозяев, не позволяя разыгрывать мяч даже на своей половине поля. В этой ситуации одесситы вынуждены были играть в одно-два касания и на двадцать пятой минуте едва не сотворили шедевр Цыбенко и Лужанский. Вратарь забросил вперед прямо на Александра и тот одним касанием едва не перебросил вышедшего на перехват Острогу, но не попал в створ. Гости начали бить издали, но, либо не попадали в створ ворот, либо надежно играл вратарь «Марриона». Одесситы тоже не стеснялись бить издали, но сумский коллега Цыбенко по вратарскому цеху играл надежно. С хорошей позиции Шамотий пытался перебросить Острогу, но тот достал мяч. Сумчане продолжали активно прессинговать, и это принесло результат. За три минуты до окончания матча Вершинин обрезался в центре поля, Колесник подхватил мяч и пасом вывел на ударную позицию Карацюбу. Капитан из пределов штрафной выстрелил в девятку. После тайм-аута «СумДУ», гости пошли ва-банк − Карацюба вышел пятым полевым игроком. В оставшееся время сумчане провели в осаде ворот одесситов, но «Маррион» грамотно сыграл в обороне и одержал вторую победу в сезоне.

ТВД избежал первого поражения в сезоне

Львовяне на последней минуте встречи, разыгрывая «пятого», вырвали ничью в сложном поединке в Одессе.

«Маррион» − ТВД − 2:2

22 ноября. СКА. 13.00

Главный арбитр: Виталий Олейник (Киев)

Второй арбитр: Андрей Ивашина (Сумы)

Третий арбитр: Анатолий Дмитров (Болград)

Судья-хронометрист: Юрий Миколенко (Одесса)

Инспектор: Станислав Ушкань (Кременчуг)

«Маррион»: Цыбенко, Димов, Лужанский, Воронин, Степанов, Шамотий, Костыгин, Костюченко, Гавриленко, Вершинин, Коваленко, Шерстнев.

Главный тренер: Роман Смирнов.

ТВД: Мельник, Колток, Хавер, Вахула, Денис, Маржановский, Кордоба, Сильченко, Рогачев, Чеботарев, Киндий, Цимбаляк.

Главный тренер: Роман Ковальчик

Голы: 0:1 Маржановский, 18, 1:1 Воронин, 20, 2:1 Костыгин, 32, 2:2 Сильченко, 40.

Приехавшие в роли фаворитов ТВД, наверняка, помнили свой майский визит в Южную Пальмиру. Тогда «Маррион» и ТВД были в верхней части турнирной таблицы и, благодаря победе 2:1, одесситы сумели обойти своих оппонентов. Сегодня ситуация была иной − львовяне, ни разу не проигравшие в текущем первенстве, третьи, а «Маррион» только начал выбираться из «подвалов».

Со старта матча хозяева площадки показали серьезность своих намерений, прессингуя соперника на всех участках площадки. Гости, быстро перемещаясь по площадке, пытались выйти на ударную позицию. На 4-й минуте Дмитрик Сильченко дважды мог открыть счет. Сначала его опасный удар слева вратарь одесситов смог парировать, переведя мяч на угловой, а во втором эпизоде после удара справа стойка ворот сыграла за «Маррион». После этих моментов инициатива потихоньку перешла к ТВД. Роман Кордоба имел возможность огорчить Цыбенко, но, забрав мяч у Степанова и, приблизившись к воротам, с убойной позиции не попал.

Хозяева отвечали ударами издали. Однако удары Вершинина и Шамотия для кипера гостей особой опасности не таили. Вообще, одесситы, памятуя об ошибке приведшей к голу в прошлом матче, старались не разыгрывать мяч через центр площадки. Чаще всего атаки начинались длинным пасом Цыбенко на свободного игрока впереди. Чаще других им был Коваленко, цеплявщийся за мяч, ожидая помощи партнеров. Но и такие комбинации не приносили желаемой остроты в атаке. Гости же продолжали прессинговать. За три минуты до перерва Денис обокрал одессита и отдал на Чеботарева. Если бы Олег попал по мячу, то счет мог бы измениться…Через минуту Шамотий под пресингом допустил ошибку, отдавая во второй раз мяч своему вратарю. Судья зафиксировал нарушение, назначив свободный удар с дуги. Вахула отдал пас на пятачок на Маржановского, и Александр в борьбе с защитниками сумел протолкнуть мяч в ворота «Марриона». На 19-й минуте Роман Смирнов взял тайм-аут, и тренерское внушение сразу дало результат! Сначала Костыгин отобрал мяч и кинул в центр на Коваленко. Сергей пытался переиграть вышедшего на него голкипера, но тот не ошибся. А на последней минуте «Маррион» сравнял счет. Все тот же Костыгин эффектно обыграл соперника на левом фланге и, не мешкая, отдал вперед на Воронина. Александр, получив мяч, не стал сближаться и неотразимо пробил − 1:1.

Второй тайм прошел под диктовку «Марриона». Одесситы дольше контролировали мяч, а при потере быстро «садились» назад, не давая сопернику возможность опасно контратаковать. Однако, Рогачев, получая длинные пасы, дважды опасно пробивал, но точность подводила. Когда же ТВД приближался к воротам «Марриона» в позиционной атаке, защитники накрывали львовян, не давая мячу полететь в направлении ворот. Одесситы ответили ударом Костюченко метров с одинадцати − кипер не сплоховал, а в быстрой контратаке Лужанский самую малость не достал перспективный пас Вершинина. Хороший момент был у Костюченко − после фола на Воронине Сергей пробивал штрафной метров с девяти. Приложился сильно − круглый просвистел над перекладиной ворот. На 32-й минуте Костыгин плотно встретил соперника в центре поля, Коваленко подхватил отскочивший мяч и сразу отдал вперед на Воронина. Александр прострелил на набежавшего Костыгина и тот, находясь один на один с Мельником, катнул киперу между ног. Гости занервничали. «Маррион» не давал им «свободно дышать» на всех участках поля.

На 35-ой минуте Чеботарев обыграл на левом фланге Коваленко и опасно пробил в ближнюю девятку − Цыбенко спокойно взял мяч, сразу кинув круглого в отрыв тому же Коваленко. Сергей точно пробил, но Мельник был на месте.

«Маррион» не прекращал прессинг, и лишь выход на поле 5-го полевого в составе ТВД заставил одесситов «сесть» у своих ворот. Рогачев опасно пробивал по воротам Цыбенко, но с 10-ти метров не попал в створ. За минуту до конца матча отличную возможность решить исход поединка имел Костыгин, но справа на входе в штрафную пробил чуть выше перекладины.

Казалось, что первое поражение львовян − уже факт, однако гости были другого мнения. На последней минуте игры Маржановский, получил мяч на дуге прямо перед воротами, накрутил двоих защитников и отдал направо на свободного Сильченко. Тот пробил с носка из пределов штрафной мимо Цыбенко .

Итог напряженной и, в общем, равной борьбы − боевая ничья 2:2.

Бизнес Лига

Премьер Лига 9-й тур. 23 ноября 2008 г.

Взглянув на пары девятого игрового дня, можно было, пожалуй, со стопроцентной точностью предугадать исходы встреч. Явные фавориты встречались с соперниками классом ниже. Однако, поле ровное, а мяч круглый! И один сюрприз зрители получили…

«Элефант» − «Победа» − 4:1

Голы: 1:0 Калмацуй, 9, 2:0 Калмацуй, 18, 3:0 Заливин, 23, 3:1 Красий, 33, 4:1 Калмацуй, 50.

Не знающие поражений против не знающих еще побед − вот интрига этой встречи. Однако, чудо не произошло.

Начали команды неспешно. «Элефант», не встречая особого сопротивления, трижды огорчил кипера противников в первом тайме − дважды Калмацуй на 9-й и 18-й минутах и Заливин на 23-й. Плюс к этому Калмацуй не реализовал 10-ти метровый штрафной на 16-й минуте. У «Победы» два момента имел Похлебин, но первый его удар пришелся чуть выше перекладины, а второй отразила стойка ворот.

Второй тайм «Элефант» провел, что называется, «в пол-ноги». Только это и позволило Красию отквитать один мяч на 33-й минуте. «Победа» чаще била, но либо мимо ворот, либо Буткевич без проблем отражал удары. В конце встречи быстрая атака «Элефанта» завершилась пасом Гирки на пятачок, где Калмацуй замкнул дальнюю штангу − 4:1.

Как и прежде − «Элефант» без поражений, а «..беда» без побед.

«Мирс-Либхер» − «Невада» − 1:6

Голы: 0:1 Заикин, 6, 0:2 Захаренко, 9, 0:3 Зубрицкий, 14, 0:4 Пюро, 20, 0:5 Захаренко, 29, 1:5 Губенко, 29, 1:6 Лоскутов, 49.

Полная копия, либо «вторая серия», как вам угодно будет, первого матча игрового дня. «Невада» в первом тайме не дала сопернику даже намека на возможность отличиться. Сами же «игровые» четырежды поразили ворота «Мирса». На 6-й минуте Заикин, на 9-й Захаренко, на 14-й Зубрицкий и на 20-й Пюро отметились в протоколе. В начале второго тайма Пюро, а за ним и Копко проверили стойки ворот соперников. На 29-й минуте, Захаренко, зная, что штанги на месте, после паса Пюро в касание отправил мяч в створ ворот. 0:5… Лишь здесь «мирсиане» создали первый голевой момент в матче и сразу реализовали его. Губенко после передачи Станкевича слева точно пробил издали в дальний нижний угол.

«Невада» не огорчилась и стала откровенно «играться» с соперником. Могли из-за этого еще пропустить, но ударам игроков «Мирс-Либхера» не доставало точности, а в одном из эпизодов Копко вынес мяч с линии пустых ворот.

Точку в матче поставил Лоскутов на 49-й минуте, пробив в ближний угол после паса Пюро.

Имел шанс сделать дубль Зубрицкий, но не попал в створ с 10-ти метровой отметки на последней минуте.

«Пивденный» − «Ника» − 2:3

Судьи: Дмитрий Крыс, Алексей Рудик

«Пивденный»: Судак, Корчагин 2, Шкута 3, Демченко 5, Сивобородько 26, Мордань 9, Головацкий25, Сапунов 29, Чупина 7.

«Ника»: Макаренко 1, Азерлян 2,Тихонов 14, Микая 4, Богатенко 7, Третьяк 10, Иванов 17,Уваров 8, Плакущенко, Алексеенко.

Голы: 1:0 Корчагин, 15, 1:1 Третьяк, 29, 1:2 Тарасенко, 40, 2:2 Мордань, 44, 2:3 Богатенко, 50.

Отчетный поединок − один из всего игрового дня, результат которого повлиял на расстановку сил в верхней части турнирной таблицы. Наверняка, «Пивденный» планировал взять «дежурные» три очка, чтобы не дать возможность тройке лидеров уйти в отрыв. Однако «Ника» имела свои виды на исход матча. Что и не применула показать с самого старта. Уже на 2-ой минуте лидер команды Азерлян испробован на прочность нервы вратаря соперников, но его плотный удар метров с девяти пришелся в штангу. Следом Третьяк, находясь на дуге прямо перед воротами, не попал по мячу после паса Азерляна. «Банкиры» нашли чем ответить − сначала Шкута приложился издали, но кипер «Ники» взял мяч, а через минуту Головацкий, отобрав мяч у соперника, прошел по левому краю и ударил − вратарь отбил пред собою. Шкута был первым на добивании, но пробил выше ворот. Тут же Сапунов, обыграв защитника, пробил, но голкипер отбил и Корчагин сходу добивал − угловой после очередного сэйва. А на 15-ой минуте «Пивденный» вышел вперед. Игрок соперника обрезался в центре площадки, и Корчагин с Сапуновым вышли на одного защитника. Нехитрая комбинация, и Корчагин отправил круглого в сетку. 1:0.

Игроки «Ники» решили сразу исправить ситуацию на поле. Сначала Тарасенко с дуги выстрели чуть выше 9-ки. Затем Микая точно пробивал в нижний угол − вратарь на месте, а Азерлян в следующем эпизоде с 12-ти метров угодил в штангу. На что «банкиры» ответили моментом Сапунова. Уйдя в отрыв, он перебрасывал вышедшего вратаря, но не попал в пустые ворота. Азерлян мог сравнять счет еще в первом тайме − бил с 5-ти метров, но попал во вратаря.

Второй тайм «Ника» начал заметно активнее, контролируя мяч. Опасно пробивал Богатенко справа, но вратарь перевел на угловой. На 29-ой минуте равновесие было восстановлено. Третьяк, упавший после столкновения в штрафной с защитником, еще не успел встать, и вернуться в оборону − как знал. Тихонов дал нацеленную диагональ справа, Третьяк таки успел встать и забить. 1:1. «Ника» не собиралась останавливаться. Все то же Третьяк получил пас из глубины, развернулся и пробил, но вратарь парировал. Затем Азерлян отыгрался в стенку с Микая и плотно пробил − кипер перевел на угловой. А на 40-ой минуте их активность пришла к логическому завершению − Тарасенко получил мяч метрах в 20-ти справа. Оценил ситуацию и сильно пробил низом в ближний угол. 1:2

«Пивденный» побежал отыгрываться, но защита «Ники» играла самоотверженно. Но Шкута не хотел проигрывать. Игорь забрал мяч у Третьяка, прошел по левому краю и прострелил в штрафную. Мордань забивал уже в пустые ворота. 2:2. Могли «банкиры» и дожать соперника. За пять минут до сирены они имели две минуты численного преимущества, и создали чистейший голевой момент, однако Корчагин, стоя в полу метре от ворот не попал в пустой угол − «Нику» спасла штанга.

А дальше по закону жанра! На последней минуте встречи Тихонов отобрал мяч у своих ворот, прошел вперед и отдал в центр на Богатенко. Тот в борьбе с защитником и вратарем нашел момент и протолкнул круглого в сетку! 2:3 − «Ника» этого заслужила, а «Пивденный», похоже, может забыть о борьбе за медали…

«Элефант-Константа» − «Промрынок 7-й км» − 3:7

Голы: 0:1 Юкель,1, 0:2 Беляев, 23, 0:3 Побережный, 26, 0:4 Ардаковский, 31, 1:4 Мусолитин, 33, 2:4 Максименюк, 36, 3:4 Бабаев, 39, 3:5 Беляев, 43, 3:6 Кривич (автогол), 49, 3:7 Беляев, 50.

«Промрынок» начал без особых раздумий − на первой минуте Юкель замкнул диагональ Беляева. Сопернику это явно не понравилось. Пошла вязкая и, порою, грубая игра, и уже на 4-ой минуте игрок «слонов» лишил оппонентов основного вратаря, въехав Ищуку в ногу. Место в рамке занял Косиловский и сыграл отлично. Дважды Шевченко, а затем и Урсуленко имели отличные моменты, но кипер брал все, что летело в его сторону. Глядя на вратаря и Беляев решил не портить марку, четко пробив сходу после паса Бербенцева с углового − 0:2. В первой же атаке во втором тайме Побережный увеличил преимущество, точно пробив слева. А на 31-ой минуте Ардаковский, воспользовавшись пасом А. Карасева, довел счет до 0:4. Стоило «Промрынку» чуть успокоиться, как «слоны» отквитали три мяча: Мусолитин  − точно со штрафного, Максименюк и Бабаев − дальними ударами. Кривич мог и вовсе восстановить равновесие, но не попал в правую «девятку».

Поняв, что шутить не стоит, А. Карасев вместе с Беляевым на 43-ей минуте соорудили симпатичную комбинацию, и последний сделал счет более комфортным для своей команды.

На предпоследней минуте игры Кривич «по достоинству оценил» прострел Побережного с левого края, срезав мяч в свои ворота. Получилась у «Промрынка» и жирная точка − Косиловский, пропустив 3 гола во втором тайме, решил «отомстить» обидчикам. На 50-й минуте он прошел по центру и выложил направо прямо на ногу Беляеву. Тот все понял и уложил круглого промеж ног киперу противников.

«Глобус» − «Союз» − 9:5

Голы: 1:0 Колейчук, 5, 2:0 Гостев, 7, 2:1 Куценко, 12, 3:1 Яглинский, 19, 4:1 Яглинский, 24, 5:1 Кондрашов, 29, 6:1 Колейчук, 36, 6:2 Поваляев, 37, 7:2 Гостев, 38, 8:2 Колейчук, 46, 8:3 Куценко, 48, 9:3 Колейчук, 48, 9:4 Куценко, 49, 9:5 Куценко, 50.

Активнее и с большим желанием игру начал «Союз» − в дебюте Поваляев дважды опасно пробивал, но не достиг цели. «Глобус» же свои попытки реализовал − на 5-ой минуте Колейчук, а на 7-ой Гостев сделали счет 2:0. Журналисты ответили точным ударом Куценко на 12-ой минуте. Следующие несколько минут «Союз» выглядел предпочтительнее, но снова не забил. Соперник продолжил в том же духе − дубль Яглинского на 19-ой и 24-ой минуте, и на перерыв команды ушли при счете 4:1.

Начало второго тайма осталось за «Глобусом». Сначала Кондрашов попал метров с восьми в перекладину. Затем Колейчук на добивании с метра не попал в створ ворот, но буквально через минуту исправился, закатив мяч в пустые ворота после паса Кондрашова. «Глобус» еще чуть поднажал, и «акулы пера» «поплыли». Михайлевский сколько мог, «тащил», но Колейчук на 36-ой минуте сделал счет 6:1. И тут команды решили играть без обороны − «Союзу» терять уже нечего, а «Глобус» при таком перевесе победу вряд ли упустит. В итоге на голы Гостева и дважды Колейчука, журналисты ответили точным ударом Поваляева и тремя голами Куценко.

«Капитал» − ТГО − 2:5

Голы: 0:1 Тонков, 27, 0:2 Шикера, 34, 0:3 Шикера, 38, 1:3 Станев, 39, 2:3 Станев, 41, 2:4 Гапонов, 43, 2:5 Попов, 50.

Первый тайм был больше похож на тренировку ТГО. Тепловики полностью лишили «Капитал» мяча и все 25 минут игрового времени «отрабатывали» комбинации и удары. Вот только никак не выходил у них последний пас, а когда доходило дело до удара − подводила точность. Дважды хорошо пробивал Попов, но перекладина и крестовина ворот были за «капиталистов». Едва не в единственной атаке «Капитала», завершившейся ударом, Горовой метров с десяти угодил в штангу. Игроки ТГО не торопились, было видно, что забить для них − вопрос времени.

Лишь на 27-ой минуте Тонков таки открыл счет, добив мяч после удара Гапонова. А через минуту «Капитал» лишился голкипера. Тонков зряче перебрасывал вратаря и тот сыграл руками за пределами своих владений − красная карточка. В ворота стал полевой игрок и две минуты подопечные Мирошниченко играли в меньшинстве. Отбились, хотя игроки ТГО не сильно и настаивали…

На 34-ой минуте Шикера отобрал мяч справа возле центральной линии, чуть прошел и издали пробил низом в ближний угол − 0:2. Еще через четыре минуты все тот же Шикера забил третий мяч. Решив, что дело сделано, Попов сменился − первый раз в игре. «Капитал» отреагировал четко − два гола Станева на 39-ой и 41-ой минуте вернули интригу. «Капиталисты» пошли вперед впятером (в воротах все равно полевой игрок) и тут же поплатились: отдохнувший Попов прервал передачу, круглый отскочил на Гапонова, и Алексей со своей половины послал его в сетку ворот. Соперник не хотел сдаваться и снова пошел вперед, на что ТГО нашел свой аргумент − Егоров отобрал мяч на своей половине, прошел по правому краю и отдал в центр на Попова. Тут, думаю, все понятно − 2:5.

Малая лига

10-й тур. 22 ноября

Черное море − ПРГ Юнайтед − 4:2

Ника-2 − Uni-Orient S.A. − 1:5

Кристалл − Новолог − 1:9

СП-16 − Одесса − 2:8

Укртелеком − Кодекс − 8:3

Еднисть − Фонтан − 5:7

Альфа-Пак − Эллада − 10:4

 

15.      Полтава

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета, чомусь, не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

ФК «Ворскла» − «Кривбас» Кривий Ріг − 0:0

Гра проти «Кривбасу» була для підопічних Миколи Павлова шостою за останні три тижні, а тому наші футболісти все ж таки втомилися. Не схожим сам на себе був і лідер команди Сергій Кравченко. Внесла свої корективи на командні дії і травма Дмитра Єсіна, якої півзахисник зазнав уже на 6-й хвилині матчу. Та все ж головною причиною безбарвної гри стала відсутність на тренерському містку наставника команди Миколи Павлова, який після вилучення у кубковому поєдинку в Донецьку змушений був спостерігати за діями вихованців із трибуни.

Перемога полтавської «Ворскли» над донецьким «Металургом» і вихід команди в півфінал Кубка України стали пам’ятною подією не тільки для фанатів «ворсклян». Міський голова Полтави Андрій Матковський розповів журналістам, що він ініціював виділення квартири для тренера команди Миколи Павлова. Мер зателефонував власнику ТОВ «Сучасний дім» і його керівник Леонід Соболєв пообіцяв виділити квартиру в будинку, який незабаром здається в експлуатацію. Нагадаємо, що Микола Павлов ще й допомагає консультаціями ФК «Полтава», президентом якого є пан Соболєв.

Мабуть успіхами «Ворскли» можна пояснити залучення до національної збірної відразу трьох гравців команди. Нещодавно Олексій Михайличенко запросив до збірної захисника Олега Краснопьорова. Нагадаємо, що за Україну вже виступають Сергій Кравченко та Григорій Ярмаш.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Футбол. Першість України. Друга ліга група «Б»

ФК «Полтава» − ПФК «Севастополь-2» − 3:1

Відбулися матчі дев`ятнадцятого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» вдома приймав аутсайдера ПФК «Севастополь-2» і впевнено переміг суперника з рахунком 3:1. У складі нашої команди двічі відзначився Олег Кравчук та один гол на рахунку Олександра Гончара. Після цієї перемоги ФК «Полтава» повертає другу сходинку у турнірній таблиці, адже наші головні переслідувачі зазнали поразок. Зокрема «Сталь» на виїзді програла «Титану» (Армянськ) − 0:2, а «Шахтар-3» вдома сенсаційно поступився нашим землякам команді «Гірник-Спорт» з Комсомольська з рахунком 0:1. Кременчуцький «Кремінь» в цьому турі зазнав поразки − 2:4 від «Гірника» з Кривого Рогу.

Наступну гру ФК «Полтава» зіграє 21-го листопада у Донецьку проти «Титана».

Обласний аматорський футбол.

На Лубенщині фінішував чемпіонат та розіграш кубка району з футболу, які проходили під патронатом районної організації ВФСТ «Колос». За тур до завершення першості чемпіонське звання виборола команда «Удай» з села Біївці. У фіналі розіграшу кубка «Удай» поступився срібному призеру чемпіонату ФК «Максимку» з Лубен з рахунком 1:5. Навесні наступного року ці ж команди зустрінуться за головний трофей Лубенщини − Суперкубок району, повідомляє газета «Коло».

Під час розмови з тренером ФК «Велика Багачка» Олегом Калюжним виявилось, що він цього року в складі ФК «Розсошенці» став чемпіоном Полтавського району з футболу. Також його команда заявилася на зимовий кубок Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС) з фут-залу. Це турнір приватний і заявка від команди 2 тисячі гривень. Якщо заявлятися на зимовий кубок на призи газети «Полтавський вісник», то внесок менший, але й команд там грає менше, бо змагання проводяться на свіжому повітрі. Турнір цей патронує федерація футболу Полтавської області.

 

16.      Рівне

 

Євро 2012

Кандидат обіцяє спортивну базу

Оскільки в Рівному нині в розпалі мерівська передвиборча кампанія, звісно, тема Євро-2012 відійшла на другий план. Безумовно, що кожен з 23 кандидатів на посаду міського голови Рівного в своїх щедрих обіцянках не обминає питання підтримки розвитку спорту, в тому числі й футболу. Щоправда, за винятком Миколи Сороки, потенційні мери здебільшого відбуваються загальними фразами на зразок «буду підтримувати». Натомість Микола Сорока, котрий за часів свого губернаторства, зробив чималий внесок у розвиток спортивної інфраструктури Рівненщини, представив виборцям свою конкретну програму. Про неї, зокрема, детально розповів на сторінках тижневика «Літопис Заходу» в публікації «РІВНЕ МАТИМЕ ПАЛАЦ СПОРТУ» (подаємо окремі фрагменти з інтерв’ю):

«Занедбані стадіони, відсутність належних умов для тренувань, жалюгідні зарплати тренерів − таке гнітюче враження справляє нинішній стан спортивної галузі Рівного. Власне бачення виходу із цієї ситуації висловив кандидат на посаду Рівненського міського голови Микола Петрович Сорока.

Днями Микола Сорока відвідав усі спортивні заклади міста, ознайомився із проблемами перспективної та, на жаль, зовсім забутої владою і чиновниками галузі.

− Миколо Петровичу, погодьтеся, що спортивна галузь Рівного переживає не кращі часи. Чи реально виправити таку невтішну ситуацію?

− Я неодноразово наголошував: немає нічого неможливого. Головне, щоб було бажання змінити ситуацію на краще. Ще коли я очолював облдержадміністрацію, в умовах суцільного фінансового дефіциту моїй команді вдалося при Національному університеті «Острозька академія» створити новітній спортивний комплекс із футбольним стадіоном, біговими доріжками, баскетбольним та волейбольним майданчиками, гімнастичним містечком, тенісним центром. У Сарнах ми облаштували сучасний зал важкої атлетики, в Млинові і Кузнецовську реконструювали стадіони, в Березному відремонтували басейн та спорткомплекс. У селі Балашівка Березнівського району ми створили надсучасний спортивний комплекс із басейном, стадіоном та шести тенісними кортами. Це я розповідаю не для того, щоб хизуватися здобутками, а для того, щоб люди зрозуміли: коли дійсно хочеш працювати − не шукатимеш виправдань, не прикриватимешся дефіцитом коштів, а трудитимешся на результат.

− Нещодавно Ви особисто побували в усіх спортивних закладах Рівного. Яка картина постає?

− Враження гнітюче. Спортивна галузь потерпає від нестачі фінансування, застарілої матеріально-технічної бази, неврегульованості нормативних питань. Представники спортивних організацій скаржаться на недосконалість бюджетного законодавства, що суттєво обмежує можливості використання бюджетних коштів на розвиток фізкультури і спорту. Рівне − єдиний з обласних центрів, у якому немає Палацу спорту, лише три діючих басейни, причому жодного з них − 50-метрового за олімпійськими стандартами. Гордість нашого міста − баскетбольний клуб «Пульсар», який успішно виступає у баскетбольній суперлізі України, не має належного приміщення для тренувань і проведення змагань такого рівня. А стан тенісних кортів? Порівнявши рівненські корти із тими, що ми зводили в Острозі та Балашівці, можна сміливо стверджувати, що у Рівному немає жодного корту, який відповідав би вимогам. Особливо мене вразив нинішній стан стадіону «Авангард». У минулому на ньому розміщувалось 30 тисяч глядачів. Під час змагань з футболу він був цілком заповнений уболівальниками. На стадіоні проводилися легкоатлетичні змагання, а також концерти та різноманітні шоу. Зараз на ньому немає навіть електричного табло. Кімнати для тренувань і роздягальні не опалюються вже упродовж семи років. Розвалені трибуни, під якими заливає дощем спортивні приміщення, стіни покриті пліснявою. І в цих умовах займаються кращі спортсмени області, школярі різного віку… І тут виростають титуловані спортсмени, які з успіхом представляють Рівне на міжнародних аренах. А уявіть-но, чого можуть досягти наші спортсмени, якщо їм створити необхідні умови.

− Який вихід із ситуації бачите?

− Насамперед, вважаю необхідним створення у Рівному спортивного містечка, яке об'єднало б у собі всі види спорту. Це буде комплексна інфраструктура, до якої входитимуть і Палац спорту, і футбольні, і баскетбольні, і волейбольні стадіони, тенісні корти, 50-метровий басейн, льодовий майданчик. На базі цього комплексу діятимуть секції з усіх олімпійських видів спорту, тут діятиме дитячо-юнацька школа з технічних видів спорту − картингу, авіамоделювання, парашутного, планерного та авіаційного спорту. Також тут розташуємо готель для спортсменів з інших міст, інтернат для школярів, медико-реабілітаційний центр.

Особливу увагу потрібно приділяти розвитку дитячого спорту. Наші діти проводять по 4-7 годин у школі і лише двічі на тиждень по 45 хвилин займаються фізкультурою. Вважаю, що необхідною складовою навчального процесу мають бути щоденні заняття у певній спортивній секції. Для цього планую створити на базі усіх загальноосвітніх навчальних закладів спортивні школи. І спортивні майданчики, щоб були доступними і для дорослих мешканців прилеглих будинків.

Я зустрічався із представниками спортивних організацій міста, ми обговорювали ці питання, і вони одноголосно підтримали всі задуми і починання. Адже це цілком реально зробити! Тим паче, що Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту ще два роки тому заявило, що готове на 80 відсотків забезпечити фінансування будівництва Палацу спорту. Мені також відомо, що депутати міської ради прийняли рішення про виділення земельної ділянки розміром шість гектарів поблизу пагорба Слави».

Принагідно зауважити, що в період губернаторства Миколи Сороки на Рівненщині було утворено ще одну професійну футбольну команду млинівську «Ікву», котра, щоправда, лише сезон виступала в Другій лізі. Тоді ж у Млинові звели один з кращих в області стадіон. У перспективі Микола Сорока планував створити до 2008 року на Рівненщині ще дві професійні команди, однак політичні переміни 2004 року поставили на задумах губернатора «хрест».

ЗМІ

Минулого тижня газета «Рівне вечірнє» вмістила публікацію про хід аукціону з продажу рівненського аеропорту, який занесений до резервного для прийому гостей Євро-2012.

«Аеропорт — за гривню?

І досі немає жодного претендента на участь в аукціоні з продажу рівненського аеропорту, який запланований на 25 листопада. А до закінчення терміну подачі заявок залишився один день.

— Були дзвінки, питали про аукціон: які документи потрібно, куди гроші після торгів переказувати, однак офіційно ніхто не зареєструвався, — розповідає заступник директора Рівненської товарної біржі Ніна Гончар.

— Чекатимемо кінця тижня, після чого аукціон можна буде вважати таким, що не відбувся.

Не дивується, що не знайшлося бажаючих придбати стратегічне для області підприємство, Олег Хомич, голова бюджетної комісії облради:

− Я давно говорив, що наш аеропорт можна було б продавати за одну гривню, але за умови наявності плану виходу з кризи і збереження його профілю. Були навіть потенційні інвестори з Німеччини, які цікавились аеропортом і готові були вкласти 40 мільйонів євро. Однак після того, як облрада затягнула процес продажу, а потім виставила оцінку в 72 мільйони гривень, інвестори порозбігались. Ціна підприємства в такому стані має бути в десятки разів менша.

Реклама

Символіки Євро-2012 у Рівному досі не спостерігається.

Футбол

«Верес» здає позиції

Поволі інтерес до єдиної професійної команди Рівненщини зникає не тільки у владних колах, а й в уболівальників. Реорганізація ФК «Верес» в процесі злиття з ФК «Штурм» на перших порах всиляла надії на хороші перспективи. До того ж, оновленому клубу матеріальну підтримку щедро обіцяла обласна рада. Втім далі обіцянок справа з місця не зрушила. Постійна заборгованість з виплати зарплати футболістам не додає натхнення гравцям клубу, а отже після доволі вдалого старту в чемпіонаті, команда згодом втратила свій запал. В результаті після двох поспіль перемог (футболістам частково погасили заборгованість), «Верес» у двох наступних матчах поступився далеко не найсильнішим суперникам. Зокрема, в минулу п’ятницю програв на своєму полі (0:1) «Єдності» з Плисок. Таким чином, вочевидь на міжсезонну перерву «Верес» піде з торбою своїх хронічних проблем. Дедалі менше надій залишається на підтримку клубу з боку його генерального спонсора Рівненської торгово-промислової палати. Якщо Палата не знайшла можливості допомогти команді з серпня цього року, то важко повірити в її меценатство в період загострення фінансової кризи.

Місцеві ЗМІ про футбол

Періодичні видання обмежилися короткими звітами про поєдинок «Вереса» з «Оболонню-2». Як приклад, подаємо матеріал, розміщений в «Провінційці» під заголовком «Розпочали за здравіє…»: «У черговому турі чемпіонату України з футболу у другій лізі рівненський “Верес” завітав до Бородянки, де зустрівся із місцевою командою “Оболонь-2”. У першому колі підопічні Миколи Філіна досить впевнено розібралися із суперником вдома — 2:0. З огляду на турнірне становище — господарі перебувають на дні турнірної таблиці — здавалося, що й на виїзді проблем у рівнян не повинно виникнути. Початок поєдинку підтвердив це. Рівняни заволоділи ініціативою, наслідком якої став гол в середині першого тайму. Михайло Сергійчук з передачі Михайла Тивончука змінив рахунок на користь гостей. Йшла двадцята хвилина. На жаль, господарям вдалося переломити хід матчу. Через чотирнадцять хвилин оболонці скористалися неузгодженістю захисників та воротаря „Вереса” і зрівняли рахунок. Після перерви пішла рівна боротьба. Обидві команди мали можливість відзначитися. На жаль, переможний гол забили господарі на 84 хвилині. Фінальний свисток зафіксував перемогу „Оболоні-2” — 2:1. Микола Філін, головний тренер „Вереса”: — В цілому про матч — команда провела нормальну гру. Зустріч пройшла в обопільних атаках. Ми були зобов’язані провозити очки. На жаль, через власні помилки заробили поразку. Самі себе покарали. Готуємося до заключної домашньої гри у нинішньому році. Прикро, але через травму не зможе нам допомогти Михайло Сергійчук, який набрав хорошу фізичну форму. Залишившись із 24 очками, ”Верес” опинився на восьмій сходинці турнірної таблиці».

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Офіційних заходів з даної теми за звітний період в регіоні не проводилося.

ЗМІ

Матеріалів на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ не виявлено.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.

Футбол

ЗМІ

Газета «Данкор» за 19 листопада вмістила матеріал «Вже не автомобілісти», у якому розповідається про ситуацію, яка склалася з фінансуванням сумської футзальної команди «СумДУ». (Про неї докладно повідомлялося у попередньому звіті). Також це видання надрукувало статтю «Суми − не в Сумах». У ній йдеться про те, що ФК «Суми» дограє перше коло чемпіонату України не на полі стадіону «Ювілейний» в обласному центрі, а в Краснопіллі. На запитання кореспондента «Данкора», чому ФК змінив місце проведення своїх домашніх поєдинків, президент футбольного клубу Вадим Гордієнко повідомив, що наразі в Сумах на стадіоні «Ювілейний» грають відразу дві команди: ФК «Харків» і ФК «Суми». І прерогатива, за його словами, у цьому плані за харків’янами, які раніше підписали договір оренди стадіону. Тому, коли за календарем дві домашніх гри у цих команд співпадали, на «Ювілейному» грав ФК «Харків». Вадим Гордієнко пообіцяв, що у наступному колі ФК «Суми» обов’язково гратиме в обласному центрі.

Газета «Ваш шанс» за 19 листопада опублікувала матеріал «Суперкубок України з міні-футболу у нових руках» про матч за цей приз між командами ветеранів (45 років і старше) «Ніколь» (Суми) і київським «Плесо». У цьому поєдинку за рахунку 9:9 в серії пенальті перемогу здобули кияни. Коментуючи цей поєдинок, голова Комітету ветеранів футболу України Олександр Жовтоног зазначив: «У киян була коротка лава − всього шість гравців. Приїхати за 400 км на своїх машинах − це героїзм сьогодні. Ні федерація футболу Києва, ні спонсори не допомогли  хлопцям». «Ваш шанс повідомив, що у грудні в сумах пройде чемпіонат України серед ветеранів з міні-футболу (45 років і старше), у якому будуть брати участь 16 кращих колективів країни.

Газета «Панорама» (19 листопада) під назвою «Невже Суми − кладовище футболу?» вмістила коментар головного тренера команди «СумДУ» Сергія Пєсоцького до ситуації з фінансуванням клубу, у якому міститься звернення до всіх, кому не байдужа доля футзальної команди, звертатися до тренерського штабу з пропозиціями про співробітництво.

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

13-16 листопада делегація Тернопільської міської ради перебувала з офіційним візитом у місті Хожув (Республіка Польща). За словами головного спеціаліста з питань зовнішніх зв’язків міськради Івана Хімейчука, керівники міст-партнерів, на основі попереднього договору про співпрацю, сформували нову програму на 2009 рік, якою передбачено проведення спільних заходів у сфері освіти, науки, культури, спорту та молодіжного обміну.

Зокрема, заплановано з наступного року проводити щорічні молодіжні турніри з футболу у рамках підготовки до “Євро-2012”.

Також під час візиту відбувся турнір з фут-залу між командами Тернопільської та Хожувської міських рад. Кубок здобули тернопільські службовці − 5:3, а нагороду кращого бомбардира отримав начальник Тернопільського міського управління освіти Олександр Остапчук.

Турнір чиновників планують зробити традиційним. І з 2009 року до польської та тернопільської команд долучаться ще працівники рад чеського міста Злін і угорського − Оз.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

Друковані ЗМІ.

“20 хвилин”: “Суркіс здає Львів, його місце займе Харків?” − стаття критична. Йдеться про те, що Львів “кинули”, хоча завдяки Львову також Україна отримала право на проведення Євро-2012, зважаючи на близьке розташування міста до нашого партнера з організації Євро, що мало б позитивно вплинути на туристичні маршрути європейських уболівальників під час єврочемпіонату. Мільярдер Ярославський тим часом вирішив вкласти у реконструкцію харківського стадіону “Металіст” чималі гроші. Існує ймовірність, що йому пообіцяли Євро-2012 у Харкові замість Львова. Тому й держава допомагати Львову не поспішає. “Молодіжні турніри до Євро-2012 планують проводити у Тернополі щорічно” − такі матчі планують проводити уже з наступного року. Про це інтенсивно веде переговори мерія Тернополя з меріями польських міст. Також планують до цієї футбольної акції залучити й молодь інших європейських держав.    

“Тернопіль вечірній”: “Стадіон у Львові збудує “Азовінтекс” − власниками компанії є донецькі бізнесмени Сергій та Олександр Таратути. Стадіон повинні будувати за кошти міського бюджету Львова, якщо не знайдеться інвестор. 

“Нова Тернопільська газета” − “Фінал Євро-2012 прийме Варшава?” − за повідомленням польських ЗМІ, Україна має колосальні проблеми з підготовкою до Євро-2012. На думку поляків, замість Києва, де начебто через фінансову кризу заморожено будівництво готелів і ще одного терміналу в аеропорту “Бориспіль”, фінал єврочемпіонату прийме Варшава. 

Електронні ЗМІ

ЗМІ позитивно прокоментували “чиновницький” футбол між представниками міських рад Тернополя та польського міста Хожува. Похвалу дістав той факт, що представники двох мерій мають тверді попередні домовленості щодо щорічного проведення у Тернополі молодіжних турнірів з футболу у рамках підготовки до “Євро-2012”.

Спортивні оглядачі відслідковують і коментують перипетії довкола будівництва стадіону у Львові до Євро-2012.

Позитивні коментарі дістав 150-ий − ювілейний матч збірної України із Норвегією, що завершився рахунком 1:0. “Це був гарний подарунок нашої збірної уболівальникам футболу України. Тим паче, що його презентували “зіркові” футболісти”.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

У Бережанському районі завершилися змагання з футболу серед школярів на призи клубу “Шкіряний м’яч” у трьох вікових групах − 1996, 1997, 1998 років народження та молодші.

Традиційно розіграш проходив окремо серед міських та сільських шкіл, переможці яких зустрілися між собою за визначення найкращої команди району у своїй віковій групі.

У молодшій віковій групі взяли участь 4 команди. Перше місце серед міських шкіл посіли учні Бережанської ЗОШ І-III ступенів №1, серед сільських − Лапшинської І-ІІ ступеня.

У фінальному поєдинку з рахунком 3:0 перемогу святкувала команда з міста Бережани.

У середній віковій групі взяли участь 6 команд. Переможці групи − Бережанська ЗОШ І-ІІІ ст. №2 та Надрічнянська ЗОШ І-ІІ ст. Основний час закінчився з рахунком 1:1, а в серії пенальті влучнішими були сільські футболісти з Надрічного − 4:2. Але через порушення регламенту проведення змагань командою Надрічнянської ЗОШ І-ІІ ст. перемогу присуджено футболістам з Бережан.

У старшій віковій групі виявили бажання боро­тися 13 колективів. У фіналі команда Бережанської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 перемогла представників Нараївської ЗОШ І-ІІ ст. з рахунком 3:0.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Кременецької РДА і районна Федерація футболу 20-21 та 27-28 грудня 2008 року проводитимуть традиційний Передноворічний турнір із міні-футболу на базі спортивної зали Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту імені Тараса Шевченка.

До участі у змаганнях допускатимуть команди установ, підприємств, організацій та навчальних закладів Кременецького району.

Протягом шести місяців у населених пунктах Підволочиського району вирували футбольні пристрасті. 16 команд взяли участь в цьогорічній першості.

Найбільш стабільно протягом сезону виступила команда “Ветеран” (Підволочиськ), яка з 20 проведених зустрічей лише один раз програла і тричі зіграла внічию.

На другому місці команда “Збруч” (село Дорофіївка), яка за нинішньої системи розіграшу відстала від переможця лише на одне очко. Найбільш вдало команда виступила у фінальній стадії, перемігши всіх своїх суперників.

Досить тривало до свого третього місця у першості йшли футболісти з Богданівки. Лише зігравши в останньому турі внічию 0:0 з командою “Скалатський замок” (м. Скалат), богданівці закріпилися на третій сходинці.

Команда зі Скалата посіла четверте місце, однак у наступному чемпіонаті вона має шанс бути серед фаворитів. Для цього є всі передумови: хороший стадіон, молоді перспективні юнаки, кваліфіковані тренерські кадри.

Замкнули чільну шістку першості команди з сіл Колодіївки та Турівки. Команди вдало виступили у попередніх іграх. Од­нак їх явно не вистачило на фінальну

частину. Причина криється у малому досвіді та психології гравців. Команди показують досить обнадійливу гру. Потрібен лише час.

Цікаву, безкомпромісну гру у зональній першості показували команди з сіл Лозівки, Городниці, “Оболонь” (Підволочиськ). Цим командам бракувало лише одного-двох очків, щоб пробитися у фінал.

Дебютантами першості були молоді колективи з сіл Кошляк, Остап’я, Жеребок. Знову на футбольні поля вийшли команди зі Старого Скалата та Галущинець. Знаючи, що вони свого часу були “законодавцями футбольної моди” у районі, хлопці з часом про себе чудово можуть заявити.

За інформацією Підволочиської районної федерації футболу, цьогоріч допомогли у проведенні першості: виконком районної федерації футболу, голови сільськогосподарських товариств, спонсори команд.

Першість виявила й ряд недоліків: були моменти непідготовленості полів, некваліфіковане суддівство, недисциплінована поведінка гравців та глядачів, невчасна здача протоколів ігор, запізнення, участь незаявлених гравців. Усуненням недоліків, на думку керівництва районної федерації футболу, повинна займатися власне не лише районна федерація футболу, але й громадськість, місцева влада, вболівальники, спортивні організації.

У наступній першості існує ймовірність збільшення кількості команд-учасниць. Можливо, до 20, а бо й більше. Для цього є всі передумови та. Потрібна лише допомога органів місцевої влади.

Завершилося перше коло групового етапу чемпіонату України серед дитячо-юнацьких команд. З п’яти проведених після затвердження списків учасників засідань бюро Дитячо-юнацької футбольної ліги України, яка проводить ці змагання, щонайменше три були присвячені розгляду конфліктних ситуацій, які сталися під час календарних поєдинків. Чисто, як у дорослих. І заборона одному з наставників працювати з дитячими колективами, і дискваліфікація іншого на десять ігор за напад на арбітра, і відлучення від футболу на п’ять матчів гравця однієї з команд за завдання важкої травми супернику вже після завершення  зустрічі.

На жаль, “відзначилися” і тренери однієї з команд Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, яка представляє Тернопілля у вищій лізі. У матчі з ровесниками з Львівського училища фізичної культури за юнаків 1993 року народження (U-16) замість Андрія Гайового на полі був зовсім інший футболіст. Суперники про факт підставки дізналися і офіційно його зафіксували. За що підлеглим Едуарда Яблонського і Валерія Дорошенка зарахували технічну поразку. А ось прохання луцької “Волині” подібним чином розжитися трьома очками за рахунок тернополян члени бюро ДЮФЛ залишили без задоволення. Ні в рапорті арбітра, ні в рапорті делегата гості порушення не зафіксували.

Тернополяни (U-16) посіли на проміжному фініші групового етапу чемпіонату України серед дитячо-юнацьких команд третє місце. Можливість посперечатися за одну з двох путівок до фінальної частини змагань ще не втрачено.

З представників решти трьох вікових груп найкращі справи у наймолодших. Юнаки 1995 року народження, з якими у спеціалізованому навчальному закладі олімпійського резерву працюють Василь Заторський, Андрій Яблонський і Богдан Бучинський, набравши після дев’яти зустрічей 16 очок, увійшли до тріо переслідувачів луцької “Волині”, яка випереджає їх лише на один пункт.

На рік старші вихованці Валерія Татаринова і Михайла Чернятинського тим часом свій другий сезон у всеукраїнських змаганнях розпочали безкомпромісно, так жодного з поєдинків до нічиєї і не звівши. П’ять перемог за чотирьох поразок, за досить позитивної різниці забитих та пропущених м’ячів дозволяють поки що перебувати у середині турнірної таблиці.

Найстаршим − підлеглим Романа Курдупеля і Володимира Джуглея − у цьому сезоні виявилося нелегко. Вони посідають аж 8 місце у турнірній таблиці.

У комплексному заліку, за підсумками якого і визначатимуться невдахи змагань, Тернопільська СДЮШОР з футболу ділить четверту-п’яту позиції з Ужгородською СДЮШОР. В обох навчальних закладів − по 55 набраних усіма чотирма колективами очок.

Значно приємніші справи у “Надії” (м.Копичинці Гусятинського району на Тернопільщині), яка представляє Тернопільську область у першій лізі. Клуб з Гусятинського району, президентом якого є відомий  меценат Володимир Тимчишин, перемігши на виїзді обома складами козятинське “Інфолайн-Поділля” (у цій лізі змагаються команди U-17 та U-15), очолив турнірну таблицю комплексного заліку − 41 очко.

Продовження групових турнірів − навесні 2009 року.

ФК «Нива».

Тернопільська команда не грала у 19 турі у зв’язку з тим, що достроково знялася з розіграшу чернігівська “Десна-2”. Цей клуб мав бути суперником ФК “Нива”.  

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”, “20 хвилин”, “Свобода”, “Тернопіль вечірній”, “Місто”, “Нова ера”, “RIA-плюс”, “Вільне життя” та “Номер один” подали інформацію про те, що тернопільська “Нива” у 19 турі була вільною від гри, оскільки її суперник на цьому етапі турнірної боротьби − чернігівська “Десна-2” достроково знялася з розіграшу. Натомість інші команди свої матчі провели. ЗМІ подали результати цих матчів, зазначивши, що вони не змогли “посунути” “Ниву” з третього місця у турнірній таблиці.

Збірна України 

“20 хвилин”: “Легка і невимушена перемога” − з рахунком 1:0 на користь збірної України з футболу завершився товариський поєдинок з Норвегією, який відбувся на “Дніпро-Арені” у Дніпропетровську. Це був ювілейний − 150-ий − матч “жовто-блакитних”.

“Михайличенко: “Претензій ні до кого немає” − відразу після матчу з норвежцями головний тренер збірної України Олексій Михайличенко дав свою оцінку зіграному матчу. Це − позитивна оцінка, зважаючи на те, що участь у матчі брав експериментальний склад. Футболісти не мали ігрової практики у матчах за збірну. “Чернігівське” і футбол” − про презентацію преміум-спонсора національної збірної України − ТМ “Чернігівське”. ТМ “Чернігівське” підтримуватиме національну збірну у відборі до чемпіонату світу-2010 та у процесі її підготовки до ЧЄ-2012.

“Свобода”: “Олексій Михайличенко налаштовує збірну на перемогу” − подані уривки з прес-конференції головного тренера збірної України Олексія Михайличенка перед товариським матчем проти збірної Норвегії.        

Український футбол

“20 хвилин”: “Скандал про підкуп суддів у першій лізі українського футболу” − заява президента ФК “Десна” Олексія Савченка викликала чималий резонанс в українському футболі. Правдивість його слів щодо підкупу суддів фактично доведена. Це продемонструвало 21 листопада засідання виконкому ФФУ, одним з основних питань якого був розгляд результатів роботи комісії з етики й чесної гри ФФУ у “справі Савченка”.   

“І “молодіжка” на висоті” − молодіжна збірна України у товариському поєдинку в гостях переграла своїх польських однолітків − 3:1. 

“У Франківську сильніші “ “Затяті”! − в Івано-Франківську завершився перший турнір із футболу “Кубок осені Золотого Прикарпаття-2008”, організований під егідою учасників одного з найбільших в Україні футбольних веб-сайтів ua-football.com. У турнірі взяли участь три команди, а переможцем стала львівська збірна команда “Затяті”.

“Чемпіон перемагає лідера” − про матч між грандами українського футболу − донецьким “Шахтарем” з київським “Динамо”. Оцінка матчу така: “у підсумку − закономірна перемога “Шахтаря”, який зіграв тактично грамотно і не дозволив динамівцям реалізувати свій потенціал у нападі”.

“Маркевич виганяє” − головний тренер “Металіста” Мирон Маркевич після гри з ФК “Харків” (1:1) заявив, що його команда буде прощатися з Рикуном і Зезе.   

“Тернопіль вечірній”: “Шахтар” перемагає і наближається до лідерів” − про останній тур першого кола Прем’єр-ліги. Подано результати усіх матчів. Позитивні коментарі щодо донецького “Шахтаря”.

“А тепер − півфінали” − про чвертьфінальні матчі Кубка України з футболу. Вони пройшли без несподіванок і у всіх матчах святкували гості.    

“RIA-плюс”: “У битві грандів переміг Донецьк” − матчем грандів українського футболу − “Шахтаря” з київським “Динамо” закінчилося перше коло у Прем’єр-лізі чемпіонату України з футболу. Проте навіть після перемог гірників перевага “Динамо” залишається солідною.    

“Місто”: “”Динамо” вдруге оступилось” − київські динамівці у рамках 15-го туру Чемпіонату України з футболу програли іншому гранду вітчизняного футболу − донецькому “Шахтарю” − 0:1. Щоправда, взяття воріт було сумнівним. Подано результати й інших матчів. Зазначається, що видовищним було львівське дербі, а маріупольський “Іллічівець” розчарував своїх прихильників. А в харківському дербі “Металіст” доволі несподівано не зумів переграти “Харків”.   

“Свобода”: “Юрій Сьомін: “Офсайд був стовідсотковий!” − подані результати та коментарі щодо усіх матчів 15-го туру чемпіонату України. Однак найбільша увага приділена поєдинку між донецьким “Шахтарем” та київським “Динамо”. Матч отримав позитивну оцінку. А щодо результату, то, на думку автора статті, справедливіше було б, якби він був нічийний. Тим паче, що єдиний гол, як стверджують фахівці, був забитий з положення поза грою.

“Кубок України: Сенсації не сталося” − результати та коментарі щодо матчів ¼ фіналу Кубка України.  

“Нова Тернопільська газета” − “Прем’єр-ліга: “Ель-Классіко” дарує інтригу” − у контексті результатів топ-матчів 15 туру особливу увагу приділено поєдинку між донецьким “Шахтарем” і київським “Динамо”. “Фактично гірники використали свій єдиний шанс у матчі, тоді як кияни мали щонайменше три нагоди вразити ворота П’ятова...”. 

Тернопільський футбол

“20 хвилин”: “Остапчук − король” − кубок і звання кращого бомбардира отримав начальник освітян Тернополя Олександр Остапчук на змаганнях з футболу у польському місті Хожуві. За його словами, грати у футбол у чужій країні було не важко, навпаки, − цікаво і приємно, оскільки на турнір прийшли дуже багато вболівальників, які емоційно підтримували учасників.     

“Свобода”: “Чи реконструюють Тернопільський стадіон?” − ця тема доволі актуальна для Тернопільщини. У найближчі 2-3 роки КП “Тернопільський міський стадіон” планують капітально відремонтувати. На це потрібно 30 мільйонів гривень. Керівництво Тернополя та КП стверджують, що стадіон відремонтований буде, зважаючи на те, що у 2012 році в Україні відбудеться Єврочемпіонат. І Тернопіль не дозволить собі стояти осторонь Євро-2012

“Номер один”: “Тернопільські чиновники “присадили” польських” − про турнір із фут-залу між командами Тернопільської та Хожувської міських рад, який відбувся у Польщі.   

“Вільне життя”: “Грають юні добре, але бійки і підставки − зле” − про завершення першого кола групового етапу чемпіонату України серед дитячо-юнацьких команд. Тернопільські команди також брали участь і добре  зарекомендували себе. Проблема в тому, що раннього віку наставники привчають їх до битви за результат не завжди коректними методами. Бійки, підставки у дитячому футболі − наче у дорослих. У статті − критика на адресу деяких наставників юних.  

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Спортивні оглядачі подають коментарі щодо матчів Прем’єр-ліги та Кубка України. Загалом акцентують на грандах вітчизняного футболу.

 

19.      Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе в Харькове пребывала рабочая группа Минтранса Украины по вопросам транспортного обслуживания чемпионата Евро-2012, 19ноября по поручению мэра Михаила Добкина в городском совете состоялось рабочее совещание, в котором приняли участие представители Минтранспорта, ФФУ, представители Харьковского и Полтавского аэропортов, эксперты по вопросам наземного транспорта. На нем была представлена Концепция организации транспортного обслуживания чемпионата Евро-2012 и проект Модели организации транспортного обслуживания чемпионата. Также были рассмотрены вопросы подготовки транспортной инфраструктуры и организации управления транспортным процессом во время проведения чемпионата Евро-2012 в городе Харькове. Было принято решение создать  координационный центр, чтобы курировать работу всех транспортных служб во время проведения чемпионата, так как проведенное исследование дало ориентировочную цифру гостей − примерно 800 тыс. человек. На совещании обсуждались, в основном, проблемы аэропортов. Резюме совещания − с подготовкой в Харькове все более чем благополучно, представители Минтранса похвалили мэра, его программы.

В Харькове по распоряжению мэра  в подготовке к ЧЕ задействованы все районы города − райсоветами разработаны районные целевые программы, в 8 районах (из 9 существующих) эти программы уже утверждены (в центральном Дзержинском р-не программу должны утвердить сегодня − 21 ноября). Основная задача этих программ − приведение в надлежащий вид фасадов зданий, реконструкция внутриквартальной улично-дорожной сетки, благоустройство территорий и сооружений, расположенных по маршрутам движения участников и гостей чемпионата.

Резонансной  на прошедшей неделе стала информация нач. УБОП в Харьковской области Владимира Фролова о том, что милиция и КРУ во время проверки выяснили, что должностные лица Службы автомобильных дорог в области привлекли подрядчиком на строительство киевскую фирму, а суммы выполненных работ завысили на 1,1 млн.грн. − больше миллиона гривен «ушли налево». В милиции подчеркивают: дорогу строили в рамках подготовки к Чемпионату Европы по футболу 2012 года, деньги привлекали под бюджетные гарантии. Сейчас по данному факту возбуждено уголовное дело по ст. 191 ч.5 − присвоение, растрата имущества путем злоупотребления служебным положением. Виновным грозит до 12-ти лет тюремного заключения.

Самый грандиозный скандал недели − бунт 14 строительных компаний. Харьковские застройщики требуют отстранения от занимаемых должностей руководства харьковских филиалов «Укргосстройэкспертизы» и Инспекции государственного архитектурно-строительного контроля (ГАСК). Именно из-за них, а не из-за кризиса, приостановлены работы на большинстве харьковских стройплощадок, и до конца года может быть не сдан ни один объект.

Строителям создают условия, при которых те формы платежей, к которым их склоняют, формально взяткой не являются, но де-факто − это платежи, которые иначе расценить просто невозможно. Речь идет о копировании документов по ценам, от которых «волосы встают дыбом» − 18 грн. за страницу сканирования, о хранении документации, сданной на экспертизу − 1,5 тыс. за сутки, о предложении об оказании консультационных услуг. Евгений Зражевец директор ГП «Харьковский облавтодор»: «... Позавчера мы получили счета, причем не за экспертизу, а за проведение консалтинговых услуг на сумму почти 6 миллионов гривен»; Анатолий Денисенко, президент инвестиционно-строительной корпорации: «За повторную экспертизу по 4-м объектам нам были выставлены счета на 7,5 миллионов грн. Я съездил в Киев и в головном предприятии мне сделали экспертизу абсолютно бесплатно, потому что это повторная экспертиза подтверждение в связи со сменой названия − просто новую печать поставили и все». 

Главный фигурант скандала — зам.начальника ГАСКа в Харьковской области Александр Протас (одиозный харьковский бизнесмен) — утверждает, что местные чиновники своей критикой в адрес ГАСК пытаются закрыть рот структуре, которая обнаружила нарушения при расходовании бюджетных средств.

Харьковская облгосадминистрация поддерживает застройщиков, протестующих против местного ГАСК-а. Сергей Стороженко, зам. председателя облгосадминистрации (обращаясь к строителям на массовом митинге): «Мы не оставим вас в этой беде. И я уполномочен передать вам губернатором области, мэром города, депутатским корпусом, что проходимцы, мешающие развитию нашего города, не пройдут».

Стороженко обещает, что в ближайшее время будет создана комиссия, в которую войдут представители власти и застройщиков.

Как считают эксперты, это свидетельствует о борьбе между группами харьковских чиновников за влияние на строительный рынок (областная и городская власти в который раз выступают консолидировано). К проблеме попытались привлечь внимание В.Ющенко во время его визита в Харьков. Президент поручил губернатору Авакову разобраться.

Что касается намерений Президента проинспектировать, как идут дела на объектах Евро-2012, которые декларировались ранее, то из насыщенной программы визита они были исключены (хотя еще за день до визита входили). Основная тема визита − Голодомор, стадион «Металлист» из программы выпал, в одном из новостийных выпусков прозвучало, что Президент посетил аэропорт (который тоже входил в программу), что не удивительно − Президент прибыл на самолете. 

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

19.11.08 «Новости-АТН» (7-й канал), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet, газета «Главное» (со ссылкой на «УНИАН») дали репортажи по поводу ликвидации Нацагентства по вопросам подготовки к проведению в Украине финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года и о создании Координационного бюро в составе Секретариата правительства по вопросам подготовки Евро-2012.  «Смелость Тимошенко» оценили в ФФУ: Президент ФФУ Украины Григорий Суркис  эти решения назвал смелыми и достаточно важными с точки зрения выполнения обязательств правительства перед УЕФА. Суркис считает, что необходимо ввести мораторий на замену кадров, занимающихся подготовкой Евро-2012. По его словам, прежде всего такой мораторий должен касаться людей, которые работают на своих должностях честно, профессионально и проявляя патриотизм: «Если такой подход будет принят, то я уверен, что и вновь созданная структура − бюро, которое будет возглавлять заместитель министра Кабинета Министров, будет должным образом, чинно исполнять свои обязанности».

19.11.08 газета «Вечерний Харьков» опубликовала материал:   «ЕВРО-2012: Харьков уже думает как встречать и провожать болельщиков». В нем сообщается о создании Координационного центра для эффективной работы транспортной системы во время проведения матчей «Евро-2012».

19.11.08 «Харьковские известия» (7-й канал) дали репортаж о совещании с участием  Минтранса Украины по вопросам транспортного обслуживания чемпионата Евро-2012 в Харькове.

20.11.08 «Информбюро» ОТБ (ХОГ ТРК) дали материал по пресс-конференции нардепа от БЮТ Александра Фельдмана, на которой он заявил о необходимости  бороться с кризисом в Харькове при помощи подготовки к Евро-2012: «Разрыв между регионами будет существенный, особенно в момент Евро 2012 года. То есть останутся города, регионы, которые останутся на плаву, и будут регионы-аутсайдеры. Харьков не должен попасть в число регионов второго плана, а останется на плаву именно с помощью Евро 2012 года  …Если сегодня деньги пойдут на создание многомиллионных рабочих мест, то есть как бы это не принудительные работы, это общественные работы, это те работы, в которых будет задействовано огромное количество людей. Повторяю еще раз: строительство дорог, аэропортов, мостов, детских садиков и так далее, и так далее».

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

ЗМІ

Газета «Гривна» від 20 листопада подала інформацію «Гроші на дороги для Євро-2012 вже крадуть». Газета повідомляє, що головне управління МВС у Харківській області порушило кримінальну справу за фактом розтрати більше мільйона гривень бюджетних грошей, передбачених на будівництво автомагістралі в області в рамках держпрограми з підготовки до проведення Євро-2012. Ці кошти були залучені державною службою Автомобільних доріг України  на будівництво автомагістралі Харків-Красноград-Перещипино. Посадові особи безпідставно завищили вартість виконаних робіт на більш як мільйон гривень. Видання напише і про відставку Червоненка − «Червоненко − без роботи». Газета пише про те, що Кабмін 19 листопада ухвалив рішення про ліквідацію Нацагенства з питань підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 і про створення Координаційного бюро у складі Секретаріату уряду з питань підготовки Євро-2012.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 у Херсоні не помічено.

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за участі преси не проводилось.

Футбол

Дитячий футбол. Скандал

Не вщухають пристрасті навколо останніх подій, пов’язаних зі зміною директора Херсонського дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки №5. В одному із оглядів ми вже повідомляли, що новий керівник школи, на якій базується один із двох існуючих дієздатних спорткомплексів у місті, звільнив усіх працівників, хто не мав відношення до чоловічого міні-футболу. Під скорочення потрапив один із кращих тренерів з жіночого футболу, людина, яка виховала двох учасників майбутньої фінальної стадії чемпіонату Європи 2009, помічник головного тренера молодіжної збірної України (U-19) Володимир Борщенко. Більш того фахівці, вболівальники і прихильники херсонського футболу в один голос стверджують, що новий директор пан Левченко у тандемі з депутатами міської ради планують заробити на спорті, відкривши свій бізнес. На прохання ведучого щотижневої програми «Єврофутбол» до директора ДЮКФП №5 прийти і прокоментувати дану ситуацію журналіст отримав відмову.

Кубок газети «Новий день»

«Кристал» вперше у своїй історії пробився до фіналу футбольних змагань на кубок газети «Новий день», перегравши на стадії ½ фіналу хлібодарівський «Колос» з рахунком 5:2. А от ще одна команда з обласного центру «Сигма» основний та додатковий час гри із цюрупинським «Динамо» завершила в нічию 2:2. На останніх хвилинах додаткового часу все вирішити на користь «Сигми» міг кращий бомбардир чемпіонату Роман Тормозов, але він не зумів реалізувати пенальті. Отже, сильнішого визначала серія післяматчевих ударів з «точки», де більш вправними були динамівці − 3:1. За шість років проведення даного турніру його переможцями ставали «Динамо» Цюрупинськ, що виграло чотири перших турніри поспіль, потім «Мир» із села Горностаївки і в минулому році − херсонська «Сигма». Отже, у фіналі зустрінуться «Кристал» та «Динамо». Чи буде у цього кубка новий власник, чи, можливо, він вже вп’яте поїде  до Цюрупинська − стане відомо після вирішального матчу, що відбудеться у Голій Пристані 22 листопада о 13-ій годині.

Міжнародні змагання та херсонські спортсмени

Жіноча футбольна збірна України, за яку грають і дві херсонки, потрапила до групи «А» фінальної стадії Чемпіонату Європи − 2009. Це результат жеребкування, що відбулось у Фінляндії, де і проходитиме континентальна першість. Разом з «жовто-блакитними» в квартеті «А» гратимуть господарки змагань фінки, а також датчанки та представниці Нідерландів.Турнір триватиме з 23 серпня по 10 вересня 2009 року. До чвертьфіналів потраплять по два переможці від кожної групи, а також дві найкращі команди із тих, що посіли треті місця.

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Помітних подій, пов’язаних із підготовкою та наближенням до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

З ініціативи обласної федерації футболу та громадської організації “Комітет моніторингу органів влади» під керівництвом голови профільної постійної комісії обласної ради Олеся Вітряного у Хмельницькому відбулися громадські слухання «Стан та перспективи розвитку футболу на Хмельниччині». Вони відбулися 20 листопада.

Як повідомив на слуханнях голова ОФФ Вадим Федоренко, з 2003 по 2007 рік у командах вищої та першої ліг професійного чемпіонату України грало близько сорока вихованців футбольних шкіл області. Але при тому за єдину професійну команду − Хмельницьке «Поділля» не було кому грати. 117 тренерів-футболістів у дитячо-юнацьких школах області не змогли забезпечити достатнього коефіцієнту корисної дії у виявленні та підготовці талановитих футболістів з Хмельницького та районів області. Хоч футбольні секції та гуртки надійно відривають своїх вихованців від шкідливого впливу вулиць, барів та Інтернет-кафе, на успіхах провідних команд Хмельниччини то не позначається.

З метою виправлення становища торік в області було створено дитячо-юнацьку футбольну лігу. Вона покликана дати дітям практику футбольних зустрічей, аби вони не варилися у власному соку. Таким чином вдалося мобілізувати 1850 юних футболістів до ігор у 74 командах і двох вікових групах.

Ще 2,7 тисячі футболістів задіяні в іграх чемпіонату області у вищій та першій групах. Загалом же заняттями у футбольних школах і на уроках футболу в загальноосвітніх школах охоплено 17,3 тисячі дітей і підлітків. Школи отримали 23 тисячі м’ячів, 500 підручників та п’ять тисяч спеціальних зошитів. Та використати цей потенціал так і не вдалося, бо, за словами Вадима Федоренка, не працює єдина система підготовки та селекції здібних футболістів. Мобілізувати її не вдається й через відсутність спеціалізованих шкіл-інтернатів футбольного профілю, які планувалося відкрити у Хмельницькому та Кам’янці-Подільському.

Обговорюючи стан та перспективи, учасники слухань зосередилися на обласній програмі розвитку футболу в 2008 − 2012 роках, яка була відправлена депутатами обласної ради на доопрацювання, оскільки передбачене фінансування (270 тисяч гривень) їм видалося замалим. За словами завідувача відділу спорту обласного управління сім’ї, молоді та спорту Ігоря Яворського, 57 заходів програми у перерахунку на людино-дні «важить» 1,4 мільйона гривень.

Ціна питання тепер, видно зросте на порядок, оскільки лише на підтримку професійної команди запропоновано виділяти по 250 тисяч щороку, а за висловами деяких депутатів облради цю суму не заважало б збільшити у чотири рази. Також у програму учасниками слухань запропоновано додати фінансування реконструкції футбольних стадіонів у 5 − 7 райцентрах − по сто тисяч гривень на кожне. Крім того, учасники слухань конкретизували підтримку жіночого, інвалідного та ветеранського футболу, збірної області на всеукраїнських змаганнях змаганнях.

Команда майстрів.

Іде процес зміни статусу футбольного клубу «Поділля», який досі залишається комунальним підприємством. Власником команди має стати товариство «Динамо». Голова обласної організації товариства Геннадій Домбровський підтвердив це, наголосивши, що зі зміною статусу клубу, швидше всього, зміниться й назва команди − «Поділля» стане Хмельницьким «Динамо».

За словами Геннадія Владиславовича реформи не вплинуть на трудовий колектив клубу «Поділля» − 42 працівники будуть переведені на роботу в нову структуру, котра буде правонаступником комунального підприємства.

Умовами реформування клубу, як уже домовилися товариство «Динамо», міська та обласна влади, має зберегтися на попередньому рівні фінансування з міського бюджету, має підключитися обласний бюджет, а ще керівництво клубу має залучати спонсорські кошти.

Тим часом команда програла чергову зустріч на своєму полі. Програючи Іллічівськом «Бастіону» вже в першому таймі 2:0, хмельничани відігралися у другому, але при виконанні гостями штрафного на 87-й хвилині захист не підтримав воротаря. Голкіпер відбив удар з 25 метрів, але коли за два метри до воріт опинився Павлов з «Бастіону», доправити м’яча головою в порожні ворота ніхто йому не заважав.

«Поділля» скотилося на 14-у сходинку. В наступному турі команда мала грати з «Десною-2», яка знята з чемпіонату. Тому наступна зустріч у Хмельницькому відбудеться 26 листопада з черкаським ФК «Дніпро».

Турніри.

У чемпіонаті області з футболу серед команд вищої групи кам’янець-подільська команда «Оболонь-Університет» так і не отримала коштів, щоб виїхати на зустріч у Волочиськ з ФК «Збруч», котра вже стала чемпіоном. Питання вивчає обласна федерація футболу.

Завершився чемпіонат міста Хмельницького з футболу, у якому взяли участь 27 команд. 12 команд змагалися у вищій групі, 15 − у першій.

Перше місце у вищій групі з 15-ма очками виборола команда “Ротор”, друге з 12-ма − команда “Конфермат”, третє з 9-ма − команда університету управління і права “Феміда”.

У першій групі переможцями стали “Денітан-Деко” (18 очок), “Інтер” (15 очок) і “Лада” (12 очок). Нагородження переможців відбудеться 29 листопада.

 

22.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

У місті з’явиться футбольне поле з синтетичним покриттям, − інформує читачів «Прес-центр». Половина футбольного поля вже давно зроблена, і на ній грають не лише діти, а й дорослі. Іншу частину поля зі штучним покриттям дороблять до кінця року за кошти міського бюджету. За словами голови Комітету з фізичної культури і спорту Черкаського міськвиконкому Олега Петренка, після завершення робіт Черкаси вперше матимуть повноцінне, стандартних розмірів футбольне поле зі штучним покриттям. А це дасть змогу проводити ігри та тренування, починаючи з ранньої весни і до пізньої осені.

23.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Об'їзну навколо Чернівців, спорудження якої має сприяти створенню відповідної прикордонної інфраструктури в контексті прийому гостей Євро-2012, завершать вже не нинішнього, а  наступного року.

Такі корективи у пускових термінах об’єкту зробив  начальник «Укравтодору» Вадим Гуржос, який на початку тижня відвідав з робочим візитом найбільш постраждалі від стихії райони області.

 Перебування на Буковині голова Державної служби автомобільних доріг України розпочав з огляду об'їзної дороги. За його словами, сьогодні лише відсутність у Чернівцях потужного асфальтобетонного заводу суттєво перешкоджає швидшому спорудженню об'їзної дороги. Окрім цього, з’ясувались обставини, про які раніше громадськості було, фактично, не відомо.

«Там є проблеми, переважно технічні, пов'язані з виникненням зсуву в одному місці, ліквідація наслідків якого вимагає додаткового фінансування. Думаю, що наступного року ми дофінансуємо цю дорогу, знайдемо кошти і закінчимо її вже в наступному році. Технічні рішення прийняті, проектні рішення також», − наголосив Вадим Гуржос.

На дорозі сьогодні завершують влаштовувати нижній шар дорожнього одягу, що складається з чотирьох конструктивів, фінальним з яких є чорний щебінь. А на частині автошляху приступили до заключного верхнього шару дорожнього одягу − асфальтобетону, спочатку крупнозернистого, а зверху щебенево-мастикового.

Щебенево-мастиковий асфальтобетон − це новий для доріг Чернівеччини матеріал. Раніше ці нові технології у області не використовувались. Саме тому, за словами начальника Служби автодоріг у Чернівецькій області Івана Мунтяна, ця дорога є початком впровадження новітньої європейської якості на шляхах Буковини.

Місцевий футбол.

Серед повідомлень місцевої преси про футбольні події в області — розповіді про всеукраїнський міжобласний юнацький футбольний турнір, приурочений пам’яті Олега Сівака.

Зазначається, що в змаганнях взяли участь 8 команд, укомплектованих юнаками 1996 року народження, в тому числі і команда чернівецької «Буковини» на чолі з тренером Володимиром Воронюком. Буковинські юнаки виграли головний приз турніру та ще два окремі призи.

В підсумкових матеріалах преси про чемпіонат області з футболу аналізуються виступи команд.

Зокрема, газета «Свобода слова» (20.11.08) у статті «Чемпіон зіграв по-чемпіонськи» віддає належне двом лідерам чемпіонату — ФК «Кіцмань» та «Лужани». Звертається увага на те, що лужанцям було грати важче, оскільки вони ще й виступали у чемпіонаті України та в Кубку України серед аматорів. Зазначається, що команда виступила успішно, ставши вперше чемпіоном України та дійшовши до півфіналу кубка.

Преса також підводить підсумки чемпіонату Чернівців серед аматорських команд.

У ньому взяли участь 10 колективів. З перших днів лідерство захопив «Університет», який і став переможцем.

Інформується також про участь юнацьких команд «Буковина-97» під керівництвом тренера Д.Гордея та команди «Гол» під керівництвом Ю.Крафта в традиційному юнацькому турнірі «Поліська осінь-2008», який відбувся в Житомирі. В турнірі взяли участь 6 команд. У фіналі зустрілись дві чернівецькі команди. Переконливу перемогу здобула команда Юрія Крафта. Кращим бомбардиром турніру став Андрій Гордійчук з команди «Гол».

У спортзалі ФК «Олімпійський» в Чернівцях відбувся товариський матч з міні-футболу, в якому ФК «Меркурій» приймав Івано-Франківський «Ураган», який грає у вищій лізі. Гра відбулась за переваги «Урагану».

 

24.      Чернігів

 

Євро 2012

ЗМІ

Матеріалів по темі підготовки області до Євро 2012 у місцевій пресі не було.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за участі преси не проводилось.

Футбол

Жіночий футбол

19 листопада чернігівська жіноча футбольна команда «Легенда» з рахунком 1:0 перемогла харківську команду «Житлобуд», утвердивши тим самим свої позиції на другому місці в Чемпіонаті України з футболу серед жіночих команд.

За інформацією начальника відділу по фізичній культурі та спорту Чернігівської міської ради Олександра Стецька, «Легенда» приймала суперників на власному полі − стадіоні «Текстильник», тож дівчата серйозно готувалися до відповідального матчу. Вирішальний гол забила Віра Станкевич.

«Напередодні наші футболістки виграли з рахунком 1:0 у команди «Нафтохімік» (м. Калуш), а перемога над харківськими спортсменками забезпечила чернігівській «Легенді» здобуття срібла у Чемпіонаті України з футболу серед жіночих команд», − прокоментував О.Стецько.

ЗМІ

21листопада виконком Федерації футболу України на сьогоднішньому засіданні прийняв рішення передати висновки Комісії з етики та чесної гри до Контрольно-дисциплінарного комітету. Згідно з рішенням Виконкому президента чернігівської «Десни» Олексія Савченка, екс-тренера «Десни» Сергія Кучеренка та колишнього директора клубу Євгена Оліфіренка пропонують відсторонити від будь-якої футбольної діяльності. За таке рішення проголосувало 17 членів Виконкому з 22 присутніх (один був проти, четверо утримались). Крім того, від обслуговування футбольних матчів за грубі помилки, які могли бути упередженими, хочуть відсторонити арбітрів Анатолія Абдулу, Олександра Луценка, Сергія Бойка, В'ячеслава Жукова й Ігоря Подушкіна.

Арбітри і функціонери можуть бути відстороненими до кінця розслідування. Також прийнято рішення про створення системи завчасного попередження фактів хабарництва за допомогою телефону довіри. До 25 листопада Комісія з етики та чесної гри ФФУ має передати матеріали до прокуратури Чернігівської області, яка буде розслідувати факти хабарництва − повідомляють місцеві ЗМІ.

Підписатися на новини